VYUŽITÍ TEPELNÉHO ZMLŽOVAČE V AAS

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VYUŽITÍ TEPELNÉHO ZMLŽOVAČE V AAS"

Transkript

1 1 VYUŽITÍ TEPELNÉHO ZMLŽOVAČE V AAS JAN KNÁPEK Katedra analytické chemie, Přírodovědecká fakulta MU, Kotlářská 2, Brno Obsah 1. Úvod 2. Tepelný zmlžovač 2.1 Princip 2.2 Konstrukce 2.3 Optimalizace 3. Využití 4. Závěr 5. Literatura Klíčová slova: tepelný zmlžovač, AAS, HPLC, těkavé cheláty 1. Úvod Atomová absorpční spektrometrie je optická analytická metoda využívaná již od poloviny 20. století. Základním principem této metody je absorpce záření volnými atomy v plynném stavu, které vznikají v atomizátorech. Atomovou absorpční spektrometrii dělíme podle způsobu atomizace na plamenovou (F AAS ) a elektrotermickou (ET AAS). V poslední době je výhodné spojování separačních a analytických metod v jeden celek. U atomové absorpční spektrometrie je možné spojení s HPLC nebo FIA systémy. Při spojování těchto technik vyvstávají problémy s dávkováním vzorku. Při spojení ET AAS s HPLC nebo FIA je možné využít tzv. tepelného zmlžovače neboli termospreje 1,2. Termosprej byl původně vyvinut jako spojovací článek mezi kapalinovou chromatografií a hmotnostní spektrometrií. Později byl aplikován v metodách atomové spektrometrie, včetně ICP AES, ICP MS 4,5.

2 2 2. Tepelný zmlžovač Tepelný zmlžovač termosprej je zařízením, které vytváří aerosol prudkým ohřevem kapaliny nad bod varu Princip Kapalina protéká vyhřívanou křemennou kapilárou. Vlastní tvorba aerosolu má několik fází. V první fázi teplota procházející kapaliny rychle vzrůstá a jakmile je dostatečná začíná proces vypařování. Dochází k tvorbě bublinek v kapalině. V druhé fázi teplota postupně klesá, zvyšuje se tlak a začínají se objevovat kapičky v parách. Na začátku třetí fáze dochází opět k prudkému nárůstu teploty a v kapiláře proudí jen páry a polosuché částice. Teplotní závislost procesu vypařování a schéma je na obr C Kapalina Bubliny v kapalině Obr. 1: Teplotní profil a schéma tvorby aerosolu 3 Kapičky v parách Pára Na obrázku 1 je názorně ukázána tvorba aerosolu v tepelném zmlžovači. Tímto procesem je dosaženo vysoké zmlžovací účinnosti a 4 10 x vyšší citlivosti oproti pneumatickému zmlžování 1.

3 3 2.2 Konstrukce Tepelný zmlžovač se skládá z trubice z nerezové oceli vnějšího průměru 1,6 mm a vnitřního průměru 0,5 mm. Je vyhřívána pomocí elektrického proudu. Do této trubice je zasunuta kapilára z taveného křemene o vnitřním konstantním průměru 0,15 mm nebo kapilára s hrotem (zúžením) o průměru 0,050 mm. Zmlžovač těchto parametrů byl použit pro popis optimalizace systému v kapitole V jiných pracech 3,6,7 jsou používány taktéž křemenné kapiláry obalené pláštěm z nerezové oceli, ale o vnitřním průměru µm a délce cm. Ve spojení termospreje s ICP jsou používány kapiláry i 3 metry dlouhé 6. Rozsah teplot při kterých tepelný zmlžovač pracuje je C v závislosti na použitém rozpouštědle 3. Na obrázku 2 převzatého z cit. 7 je popsáno schéma průtokového injekčního tepelného zmlžovače pro ET AAS. 1 1 evakuovaná komora, 2 tlakový ventil, 3 spojení s vakuem, 4 tlakový ventil, 5 vedení k transformátoru, 6 dva termočlánky, 7 injekční ventil, 8 injekční stříkačka, 9 tepelný zmlžovač, 10 vstup stlačeného vzduchu, 11 křemenná kapilára, 12 vzorkovací smyčka, 13 odpad Obr. 2: Schéma průtokového injekčního tepelného zmlžovače pro ET AAS 7

4 4 Další schéma 3 zapojení tepelného zmlžovače do atomového absorpčního spektrometru s elektrotermickou atomizací ukazuje obr filtr, 2 deionizovaná voda, 3 vysokotlaká pumpa, 4 katexová kolona, 5 injekční stříkačka, 6 vzorkovací smyčka, 7 injekční ventil, 8 tlakový ventil, 9 regulátor tlaku, 10 kontrola teploty, 11 termočlánky, 12 tepelný zmlžovač, 13 transformátor, 14 časovač, 15 evakuovaná komora, 16 pec, 17 výběr teplot, 18 systém evakuace pece Obr. 3: Schéma zapojení termospreje do atomového absorpčního spektrometru s ETA Optimalizace Hlavními faktory, které ovlivňují činnost termospreje jsou: provozní teplota, přítomnost nebo nepřítomnost desolvatačního systému, rozměry kapiláry a průtok vzorku. V literatuře 5 je popsán způsob optimalizace systému použitého v plamenové AAS. Při vzájemné kombinaci několika teplot 160, 180, 205 a 240 C a průtoků 1,0; 1,5; 2,0; 2,5 ml/min byly sledovány základní analytické charakteristiky jako mez detekce, přesnost měření, linearita kalibračních křivek. V tabulce 1, která je převzata z cit. 5 jsou uvedeny hodnoty meze detekce pro různé průtoky.

5 5 Tab. 1: Provozní teploty a meze detekce pro Cu při různých průtocích (F - AAS) 5 Průtok [ml/min] Teplota [ C] Mez detekce [µg/l] 1, , , , Z hodnot uvedených v tabulce je zřejmé, že nejlepší mez detekce je při průtoku 1,0 ml/min 5. Na obrázku 4 je vidět, že při průtoku 1,5 ml/min je signál mědi vs. koncentrace lineární a relativní směrodatná odchylka měření plamenovou AAS je menší než 4 %. Při vyšších průtocích se hodnota relativní směrodatné odchylky pohybuje mezi %. Obr. 4: Vliv průtoku na sklon kalibrační křivky pro Cu 5 V tabulce 2 jsou uvedeny hodnoty mezí detekce při stanovení Mg, Cu Zn, Cd při použití rozdílných tepelných zmlžovačů a za přítomnosti Ca jako interferentu. Pro srovnání je uveden pneumatický zmlžovač.

6 6 Tab. 2: Meze detekce pro různé systémy (F AAS) 5 Prvek Mez detekce - zúžená kapilára Mez detekce kapilára bez zúžení Mez detekce Pneumatický 500 ppm Ca zmlžovač Mg Cu Zn Cd Z tabulky 2 je zřejmé, že mez detekce při stanovení Mg, Cu, Zn, Cd plamenovou AAS je s použitím tepelného zmlžovače výrazně nižší ve srovnání z pneumatickým zmlžovačem. Z téže tabulky je také patrné, že meze detekce jsou výrazně nižší u zúžené kapiláry. V práci 5 sledovali vliv distribuce různých velikostí kapiček aerosolu na měření absorbance. Byly testovány kapiláry různého průměru, a bylo zjištěno, že nejvýhodnější je zavádění hrotu na konec křemenné kapiláry. Aplikace kapiláry s hrotem zvyšuje přesnost měření ve srovnání s kapilárou bez hrotu a pneumatickým zmlžovačem. Dalším krokem optimalizace je sledování vlivu interferentů na měřené výsledky. Pro tyto měření byly použity roztoky s vysokým obsahem vápníku ( ppm Ca). Nebyl zjištěn žádný významný vliv interferentu na měřené výsledky. Při vysokých koncentracích vápníku je nutné snížit provozní teplotu (1 3 C), aby nedocházelo k ucpávání kapiláry 5. Obr. 5: Srovnání citlivosti pro stanovení hořčíku při použití kapiláry s hrotem (50 µm) a přímé kapiláry (150 µm) 5

7 7 Křemenná kapilára termospreje nabízí dobré analytické parametry při hodnotách průtoků typických pro HPLC (1 10 ml), což umožňuje spojení HPLC a atomové absorpční spektrometrie. Příměsí organického rozpouštědla není významně ovlivněna činnost termospreje. Při použití organických rozpouštědel je důležité zvolit vhodnou pracovní teplotu. Pro běžně používané roztoky mobilních fází pro HPLC nejsou významné rozdíly v pracovních charakteristikách zmlžovače ve srovnání s vodnými roztoky 5. Obr. 6: Fotografie grafitových trubic (a d) (popis v textu) 7 Na obrázku 6 jsou snímky grafitových trubic pro elektrotermickou atomizaci, které porovnávají dávkování 1% roztoku NaCl autosamplerem a pomocí termospreje. Jedná se o trubice dlouhé 28 mm, vnitřního průměru 6 mm a vnějšího průměru 8 mm. Do trubic (a) a (c) je dávkován roztok autosamplerem o objemu 10 a 40 µl. Do trubic (b) a (d) je dávkován stejný roztok o stejných objemech pomocí termospreje 7. Z obrázků je patrné rozložení vzorku a velikost krystalů NaCl při použití termospreje. Roztoky dávkované termosprejem jsou

8 8 proti vzorkům dávkovaných autosamplerem více soustředěny do jednoho místa a velikost krystalů je mnohem menší. Optimalizace je jedním z nejdůležitějších kroků. Při jednotlivých aplikacích se samozřejmě charakteristiky mění a je důležité systém pro každé použití optimalizovat. Výše popsaná optimalizace se týká plamenové AAS a stanovení kovových iontů ve vodných roztocích. 3. Využití Jak již bylo uvedeno v předchozí kapitole je možné spojení atomové absorpční spektrometrie s HPLC. Látky které je možné analyzovat tímto spojeným systémem jsou většinou organické molekuly, které jsou schopny do své molekuly vázat kov. V cit. 5 je uvedeno použití tohoto systému na analýzy komplexů tvořených syntetickými chinolinovými antibiotiky v jejichž struktuře je vázán nějaký ion kovu. Jinou aplikací je stanovení metalothioneinů, což jsou proteiny s vysokým obsahem cysteinu v jejichž struktuře jsou vázány dvojmocné ionty kovů jako Cu, Zn, Cd, Co apod.. Autoři v cit. 8 použili pro stanovení metalothioneinů průtokový injekční termosprej ve spojení s HPLC. Průtok 1 ml/min, velikost dávkovací smyčky 97 µl. Na obrázku 7 je chromatogram stanovení metalothioneinu, izolovaného z koňských ledvin, pomocí systému HPLC termosprej AAS. Monitorovaným analytem bylo kadmium. Obdobným způsobem jako kadmium byly stanovovány měď a olovo. Meze detekce jsou Cd 1,9 ng, Cu 8,5 ng a Pb 27 ng 8.

9 9 Obr. 7: HPLC termosprej F-AAS chromatogram metalothioneinu z komerčního extraktu z koňských ledvin ( 4,9 µg proteinu), analyt Cd 8 Další aplikací termospreje je analýza těkavých chelátů. Jedná se o spojení FIA techniky s AAS. Na obrázku 8 je schéma zapojení takového systému. Těkavé cheláty, nejčastěji acetylacetonáty, trifluoroacetylacetonáty, hexafluoroacetylacetonáty a dithiokarbamáty, jsou syntetizovány přímo v procesu analýzy. Jedná se o těkavé cheláty, které se po syntéze v termospreji pouze vypaří. Cheláty se při postupu do atomizátoru nesmí rozložit. V práci 4 byl pro toto stanovení použit termosprej tvořený křemennou kapilárou dlouhou 50 cm s vnitřním průměrem 0,2 mm, která byla vložena do trubice z nerezové oceli a odporově vyhřívána. K atomizaci bylo použito křemenné trubice vyhřívané plamenem acetylen vzduch.

10 10 a) proces syntézy: 1 peristaltické čerpadlo, 2 injekční ventil, 3 reaktor, b) proces odpařování: 4 kompresor, 5 injekční ventil, 6 kapilára, 7 tepelný zmlžovač termosprej, 8 vytápěcí systém, c) atomizace a analýza: 9 křemenná trubice, 10 hořák, 11 výbojka s dutou katodou Obr. 8: Schéma spojení FIA termosprej F-AAS 4 V tabulce 3 jsou uvedeny základní parametry pro stanovení Al, Cr, Co při využití on-line syntézy chelátů. Stejně jako u jiných aplikací proběhla i zde optimalizace systému. Z rozmezí průtoků 1 16 ml/min byl jako nejvýhodnější používán průtok 6,5 ml/min. Jako optimální dávkovaný objem byl použit objem 0,5 ml. Výsledky experimentů shrnuje tabulka 4 a srovnává je s použitím pneumatického zmlžovače. Citlivost stanovení pro jednotlivé prvky se zvýšila u Al 3x, Co 4x a Cr 20x, proti zmlžování vzorku do plamene 1,4.

11 11 Tab. 3: Základní parametry pro on line syntézu chelátů 4 Al Cr Co Ligand λ [nm] Šířka Proud ph Teplota Teplota štěrbiny výbojky vypaření termospreje [nm] [ma] [ C] [ C] Acetylacetonát 309,3 0,5 25 4, Trifluoroacetylacetonát 4, Acetylacetonát 357,9 0, Trifluoroacetylacetonát Tetramethyldithiokarbamát Acetylacetonát 240,7 0, Hexafluoroacetalacetonát Trifluoroacetylacetonát Diethyl dithiokarbamát Tetramethyldithiokarbamát Tab. 4: Srovnání analytických parametrů termospreje a pneumatického zmlžovače (nebulizéru) při použití diethyldithiokarbamátu jako ligandu 4 Co Cr Al Parametr Termosprej Zmlžovač Termosprej Zmlžovač Termosprej Zmlžovač Citlivost µg/ml Lineární rozsah kalibrační křivky µg/ml Mez detekce µg/ml 0,05 0,2 0,03 0,6 0,07 0, , ,13 0,98 0,3 0,01 0,25 0,24 RSD (%) 8,35 1,23 5,67 0,83 6,38 1,72 Z tabulky je patrné, že citlivost a mez detekce se při použití tepelného zmlžovače ve většině případů zlepšují, lineární rozsah je přibližně srovnatelný, jen směrodatná odchylka se zvyšuje.

12 12 4. Závěr Dávkování vzorku pomocí tepelného zmlžovače neboli termospreje je použitelné v plamenové AAS i v ET AAS. Obecně použití termospreje zlepšuje analytické parametry a rozšiřuje možnosti použití atomové absorpční spektrometrie. Systém může být použit jako vhodný detektor pro HPLC. Separovat lze všechny látky v jejichž struktuře je nějaký ion kovu, který lze stanovit AAS. Při spojení s FIA systémem je možné provádět on line analýzy.

13 13 5. Literatura 1. Komárek J.: Atomová absorpční spektrometrie, MU Brno, Zýka J. a kol.: Analytická příručka II, SNTL/Alfa, Praha Bank P.C., de Loos-Vollebregt M.T.C., de Galan L.: Spectrochim. Acta 43B, (1988). 4. Jiménez M.S., Mir M.M., Castillo J.R.:J. Anal. At. Spectrom. 8, (1993). 5. Veber M., Andrenšek S.: XIV. Seminář o AS PROCEEDINGS, Vysoké Tatry Podbanske, (1998). 6. Conver T.S., Yang J., Koropchak J.A.: Spectrochim. Acta Part B 52, (1997). 7. Bank P.C., de Loos-Vollebregt M.T.C., de Galan L.: Spectrochim. Acta 44B, (1989). Larsen E.H., Blais J-S.: J. Anal. At. Spectrom. 8, (1993

MINIATURIZACE PRŮTOKOVÝCH ELEKTROCHEMICKÝCH CEL PRO GENEROVÁNÍ TĚKAVÝCH SLOUČENIN. Jakub Hraníček

MINIATURIZACE PRŮTOKOVÝCH ELEKTROCHEMICKÝCH CEL PRO GENEROVÁNÍ TĚKAVÝCH SLOUČENIN. Jakub Hraníček MINIATURIZACE PRŮTOKOVÝCH ELEKTROCHEMICKÝCH CEL PRO GENEROVÁNÍ TĚKAVÝCH SLOUČENIN Jakub Hraníček Katedra analytické chemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova, Albertov 6, 128 43 Praha 2 E-mail:

Více

Optický emisní spektrometr Agilent 725 ICP-OES

Optický emisní spektrometr Agilent 725 ICP-OES Optický emisní spektrometr Agilent 725 ICP-OES Popis systému: Přístroj, včetně řídicího softwaru a počítače, určený pro plně simultánní stanovení prvků v širokém koncentračním rozmezí (ppm až %), v nejrůznějších

Více

Stanovení sacharidů ve vybraných přírodních matricích pomocí kapalinové chromatografie s odpařovacím detektorem rozptylu světla (UHPLC-ELSD)

Stanovení sacharidů ve vybraných přírodních matricích pomocí kapalinové chromatografie s odpařovacím detektorem rozptylu světla (UHPLC-ELSD) Stanovení sacharidů ve vybraných přírodních matricích pomocí kapalinové chromatografie s odpařovacím detektorem rozptylu světla (UHPLC-ELSD) A) Ultrazvuková extrakce Ultrazvuková extrakce je významnou

Více

Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253

Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Část 4 - Nástřik vzorku Dávkovače vzorků/injektory Dávkování vzorků je jednou z klíčových záležitostí v HPLC. Ani nejlepší kolona

Více

CRH/NPU I - Systém pro ultraúčinnou kapalinovou chromatografii (UHPLC) ve spojení s tandemovým hmotnostním spektrometrem (MS/MS)

CRH/NPU I - Systém pro ultraúčinnou kapalinovou chromatografii (UHPLC) ve spojení s tandemovým hmotnostním spektrometrem (MS/MS) ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY v souladu s 156 zákona č. 137/2006, Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů Nadlimitní veřejná zakázka na dodávky zadávaná v otevřeném řízení v souladu s ust.

Více

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU VÁPNÍKU, DRASLÍKU, HOŘČÍKU, SODÍKU A FOSFORU METODOU ICP-OES

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU VÁPNÍKU, DRASLÍKU, HOŘČÍKU, SODÍKU A FOSFORU METODOU ICP-OES Národní referenční laboratoř Strana 1 STANOVENÍ OBSAHU VÁPNÍKU, DRASLÍKU, HOŘČÍKU, SODÍKU A FOSFORU METODOU ICP-OES 1 Rozsah a účel Metoda je určena pro stanovení makroprvků vápník, fosfor, draslík, hořčík

Více

Příloha 2. Návod pro laboratorní úlohu

Příloha 2. Návod pro laboratorní úlohu Příloha 2. Návod pro laboratorní úlohu VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ V PRAZE ÚSTAV CHEMIE A ANALÝZY POTRAVIN Technická 5, 166 28 Praha 6 tel./fax.: + 42 224 353 185; jana.hajslova@vscht.cz Analýza

Více

ANALYTICKÉ METODY STOPOVÉ ANALÝZY

ANALYTICKÉ METODY STOPOVÉ ANALÝZY ANALYTICKÉ METODY STOPOVÉ ANALÝZY Požadavky na analytické metody: - robustnost (spolehlivost) - citlivost - selektivita stanovení - možnost automatizace Klasická chemická roztoková analýza většinou nevyhovuje

Více

Atomová absorpční spektroskopie (AAS) spektroskopie (AAS) spektroskopie (AAS) r. 1802 Wolaston pozoroval absorpční čáry ve slunečním spektru

Atomová absorpční spektroskopie (AAS) spektroskopie (AAS) spektroskopie (AAS) r. 1802 Wolaston pozoroval absorpční čáry ve slunečním spektru tomová absorpční r. 1802 Wolaston pozoroval absorpční čáry ve slunečním spektru r. 1953 Walsh sestrojil první analytický atomový absorpční spektrometr díky vysoké selektivitě se tato metoda stala v praxi

Více

215.1.10 SKUPINOVÁ ANALÝZA MOTOROVÝCH NAFT

215.1.10 SKUPINOVÁ ANALÝZA MOTOROVÝCH NAFT 215.1.10 SKUPINOVÁ ANALÝZA MOTOROVÝCH NAFT ÚVOD Snižování emisí výfukových plynů a jejich škodlivosti je hlavní hnací silou legislativního procesu v oblasti motorových paliv. Po úspěšném snížení obsahu

Více

Hmotnostní spektrometrie

Hmotnostní spektrometrie Hmotnostní spektrometrie Podstatou hmotnostní spektrometrie je studium iontů v plynném stavu. Tato metoda v sobě zahrnuje tři hlavní části:! generování iontů sledovaných atomů nebo molekul! separace iontů

Více

Analytické metody využívané ke stanovení chemického složení kovů. Ing.Viktorie Weiss, Ph.D.

Analytické metody využívané ke stanovení chemického složení kovů. Ing.Viktorie Weiss, Ph.D. Analytické metody využívané ke stanovení chemického složení kovů. Ing.Viktorie Weiss, Ph.D. Rentgenová fluorescenční spektrometrie ergiově disperzní (ED-XRF) elé spektrum je analyzováno najednou polovodičovým

Více

Sekvenční injekční analýza laboratoř na ventilu (SIA-LOV) (Stanovení obsahu heparinu v injekčním roztoku)

Sekvenční injekční analýza laboratoř na ventilu (SIA-LOV) (Stanovení obsahu heparinu v injekčním roztoku) Sekvenční injekční analýza laboratoř na ventilu (SIA-LOV) (Stanovení obsahu heparinu v injekčním roztoku) Teorie: Sekvenční injekční analýza (SIA) je další technikou průtokové analýzy, která umožňuje snadnou

Více

Obr. 1. Struktura glukosaminu.

Obr. 1. Struktura glukosaminu. 3. Stanovení glukosaminu ve výživových doplňcích pomocí kapilární elektroforézy Glukosamin (2-amino-2-deoxyglukózamonosacharid je široce distribuován ve tkáních lidského organismu jako složka je klíčovou

Více

Průtokové metody (Kontinuální měření v proudu kapaliny)

Průtokové metody (Kontinuální měření v proudu kapaliny) Průtokové metody (Kontinuální měření v proudu kapaliny) 1. Přímé měření: analyzovaná kapalina většinou odvětvena + vhodný detektor 2. Kapalinová chromatografie (HPLC) Stanovení po předchozí separaci 3.

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FARMACEUTICKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ RIGORÓZNÍ PRÁCE

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FARMACEUTICKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ RIGORÓZNÍ PRÁCE UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FARMACEUTICKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ KATEDRA FARMACEUTICKÉ CHEMIE A KONTROLY LÉČIV RIGORÓZNÍ PRÁCE HPLC stanovení obsahu amlodipinu a perindoprilu v kombinovaném léčivém přípravku

Více

P. Martinková, D. Pospíchalová, R. Jobánek, M. Jokešová. Stanovení perfluorovaných organických látek v elektroodpadech

P. Martinková, D. Pospíchalová, R. Jobánek, M. Jokešová. Stanovení perfluorovaných organických látek v elektroodpadech P. Martinková, D. Pospíchalová, R. Jobánek, M. Jokešová Stanovení perfluorovaných organických látek v elektroodpadech Perfluorované a polyfluorované uhlovodíky (PFC,PFAS) Perfluorované - všechny vodíky

Více

Chemie = přírodní věda zkoumající složení a strukturu látek a jejich přeměny v látky jiné

Chemie = přírodní věda zkoumající složení a strukturu látek a jejich přeměny v látky jiné Otázka: Obecná chemie Předmět: Chemie Přidal(a): ZuzilQa Základní pojmy v chemii, periodická soustava prvků Chemie = přírodní věda zkoumající složení a strukturu látek a jejich přeměny v látky jiné -setkáváme

Více

Sylabus přednášek z analytické chemie I. v letním semestru 2015/2016

Sylabus přednášek z analytické chemie I. v letním semestru 2015/2016 Sylabus přednášek z analytické chemie I. v letním semestru 2015/2016 1. Základní pojmy Úkoly ACH, základní dělení (kvantitativní, kvalitativní, distribuční a strukturní, speciační) Vzorek, analyt, matrice

Více

Návod pro laboratorní úlohu: Závislost citlivosti plynových vodivostních senzorů na teplotě

Návod pro laboratorní úlohu: Závislost citlivosti plynových vodivostních senzorů na teplotě Návod pro laboratorní úlohu: Závislost citlivosti plynových vodivostních senzorů na teplotě Náplní laboratorní úlohy je proměření základních parametrů plynových vodivostních senzorů: i) el. odpor a ii)

Více

Izolace genomové DNA ze savčích buněk, stanovení koncentrace DNA pomocí absorpční spektrofotometrie

Izolace genomové DNA ze savčích buněk, stanovení koncentrace DNA pomocí absorpční spektrofotometrie Izolace genomové DNA ze savčích buněk, stanovení koncentrace DNA pomocí absorpční spektrofotometrie IZOLACE GENOMOVÉ DNA Deoxyribonukleová kyselina (DNA) představuje základní genetický materiál většiny

Více

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU MYKOTOXINŮ METODOU HPLC - ZEARALENON

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU MYKOTOXINŮ METODOU HPLC - ZEARALENON Národní referenční laboratoř Strana 1 STANOVENÍ OBSAHU MYKOTOXINŮ METODOU HPLC - ZEARALENON 1 Rozsah a účel Metoda specifikuje podmínky pro stanovení zearalenonu v krmivech. 1 Zearalenon (ZON) je charakterizován

Více

Konfirmace HPLC systému

Konfirmace HPLC systému Mgr. Michal Douša, Ph.D. Obsah 1. Měření modulové... 2 1.1 Těsnost pístů tlakový test... 2 1.2 Teplota autosampleru (správnost a přesnost)... 2 1.3 Teplota kolonového termostatu... 2 1.3.1 Absolutní hodnota...

Více

Problémy u kapalinové chromatografie

Problémy u kapalinové chromatografie Problémy u kapalinové chromatografie Troubleshooting 1 Problémy v HPLC Většinu problémů, které se vyskytují při separaci látek na chromatografické koloně můžeme vyčíst již zpouhého průběhu základní linie,

Více

Stanovení kreatininu v mase pomocí kapilární izotachoforézy

Stanovení kreatininu v mase pomocí kapilární izotachoforézy Stanovení kreatininu v mase pomocí kapilární izotachoforézy Úkol: Pomocí kapilární izotachoforézy určete, zda je v předloženém reálném vzorku (vařená šunka) obsažen kreatinin. 1. Teoretická část 1.1.Kreatinin

Více

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU VITAMÍNU D METODOU HPLC

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU VITAMÍNU D METODOU HPLC Národní referenční laboratoř Strana 1 STANOVENÍ OBSAHU VITAMÍNU D METODOU HPLC 1 Rozsah a účel Tato metoda specifikuje podmínky pro stanovení vitamínu D v premixech pro výrobu krmných směsí metodou HPLC.

Více

ANORGANICKÁ HMOTNOSTNÍ SPEKTROMETRIE

ANORGANICKÁ HMOTNOSTNÍ SPEKTROMETRIE ANORGANICKÁ HMOTNOSTNÍ SPEKTROMETRIE (c) David MILDE 2003-2010 Metody anorganické MS ICP-MS hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem, GD-MS spojení doutnavého výboje s MS, SIMS hmotnostní

Více

OPTICKÁ EMISNÍ SPEKTROMETRIE

OPTICKÁ EMISNÍ SPEKTROMETRIE OPTICKÁ EMISNÍ SPEKTROMETRIE Optical Emission Spectrometry (OES) ATOMOVÁ EMISNÍ SPEKTROMETRIE (AES) (c) -2010 OES je založena na registrování fotonů vzniklých přechody valenčních e - z vyšších energetických

Více

Ústav molekulární a translační medicíny LF UP - HPLC

Ústav molekulární a translační medicíny LF UP - HPLC VÝZVA PRO PODÁNÍ NABÍDEK VEŘEJNÁ ZAKÁZKA S NÁZVEM: Ústav molekulární a translační medicíny LF UP - HPLC 1. Identifikační údaje zadavatele: Název zadavatele: Univerzita Palackého v Olomouci sídlo zadavatele:

Více

ÚSTAV ANALYTICKÉ CHEMIE

ÚSTAV ANALYTICKÉ CHEMIE ÚSTAV ANALYTICKÉ CHEMIE Hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem pracovní text pro Podzemní výukové středisko JOSEF Oto Mestek 2010 A Obecné základy 1 Úvod Využití hmotnostní spektrometrie

Více

1 DATA: CHYBY, VARIABILITA A NEJISTOTY INSTRUMENTÁLNÍCH MĚŘENÍ. 1.5 Úlohy. 1.5.1 Analýza farmakologických a biochemických dat

1 DATA: CHYBY, VARIABILITA A NEJISTOTY INSTRUMENTÁLNÍCH MĚŘENÍ. 1.5 Úlohy. 1.5.1 Analýza farmakologických a biochemických dat 1 DATA: CHYBY, VARIABILITA A NEJISTOTY INSTRUMENTÁLNÍCH MĚŘENÍ 1.5 Úlohy Úlohy jsou rozděleny do čtyř kapitol: B1 (farmakologická a biochemická data), C1 (chemická a fyzikální data), E1 (environmentální,

Více

Příloha 1: Série chromatogramů vybraných standardů polyfenolických látek zaznamenány pomocí metody HPLC s detekcí UV-DAD.

Příloha 1: Série chromatogramů vybraných standardů polyfenolických látek zaznamenány pomocí metody HPLC s detekcí UV-DAD. PŘÍLOHY 1-3 Seznam příloh Příloha 1: Série chromatogramů vybraných standardů polyfenolických látek zaznamenány pomocí metody HPLC s detekcí UV-DAD. Obr. 1.1: Série chromatogramů standardů polyfenolických

Více

ÚSTAV ORGANICKÉ TECHNOLOGIE

ÚSTAV ORGANICKÉ TECHNOLOGIE LABORATOŘ OBORU I ÚSTAV ORGANICKÉ TECHNOLOGIE (111) J Katalytická oxidace fenolu ve vodách Vedoucí práce: Doc. Ing. Vratislav Tukač, CSc. Umístění práce: S27 1 Ústav organické technologie, VŠCHT Praha

Více

Název práce: VLIV IONTOVÝCH KAPALIN NA STEREOSELEKTIVNÍ HYDROGENACE V HOMOGENNÍ FÁZI PRO PŘÍPRAVU OPTICKY ČISTÝCH LÁTEK.

Název práce: VLIV IONTOVÝCH KAPALIN NA STEREOSELEKTIVNÍ HYDROGENACE V HOMOGENNÍ FÁZI PRO PŘÍPRAVU OPTICKY ČISTÝCH LÁTEK. L A B O R A T O Ř O B O R U I Název práce: VLIV IONTOVÝCH KAPALIN NA STEREOSELEKTIVNÍ HYDROGENACE V HOMOGENNÍ FÁZI PRO PŘÍPRAVU OPTICKY ČISTÝCH LÁTEK Označení práce: Vedoucí práce: Ing. Tomáš Floriš Vliv

Více

Základy analýzy potravin Přednáška 8. Důvody pro analýzu bílkovin v potravinách. určování původu suroviny, autenticita výrobku

Základy analýzy potravin Přednáška 8. Důvody pro analýzu bílkovin v potravinách. určování původu suroviny, autenticita výrobku BÍLKOVINY Důvody pro analýzu bílkovin v potravinách posuzování nutriční hodnoty celkový obsah bílkovin aminokyselinové složení bílkoviny, volné aminokyseliny obsah cizorodých nebo neplnohodnotných bílkovin

Více

Laboratoř Metalomiky a Nanotechnologií

Laboratoř Metalomiky a Nanotechnologií Laboratoř Metalomiky a Nanotechnologií PROTOKOL: Experimenty s deoxyribonukleovou kyselinou vykazující peroxidázovou aktivitu VYUČUJÍCÍ: Ing.Branislav Ruttkay-Nedecký, PhD., Ing. Lukáš Nejdl Anotace DNA

Více

Referát z Fyziky. Detektory ionizujícího záření. Vypracoval: Valenčík Dušan. MVT-bak.

Referát z Fyziky. Detektory ionizujícího záření. Vypracoval: Valenčík Dušan. MVT-bak. Referát z Fyziky Detektory ionizujícího záření Vypracoval: Valenčík Dušan MVT-bak. 2 hlavní skupiny detektorů používaných v jaderné a subjaderné fyzice 1) počítače interakce nabitých částic je převedena

Více

Aplikace AAS ACH/APAS. David MILDE, Úvod

Aplikace AAS ACH/APAS. David MILDE, Úvod Aplikace AAS ACH/APAS David MILDE, 2017 Úvod AAS: v podstatě 4atomizační techniky: plamenová atomizace (FA), elektrotermická atomizace (ETA), generování těkavých hydridů (HG), určené pro stanovení As,

Více

ANALÝZA EXTRAKTU PODLE MEHLICHA 3 METODOU ICP-OES

ANALÝZA EXTRAKTU PODLE MEHLICHA 3 METODOU ICP-OES 30074. Analýza extraktu podle Mehlicha 3 Strana ANALÝZA EXTRAKTU PODLE MEHLICHA 3 METODOU ICP-OES Účel a rozsah Postup je určen především pro stanovení obsahu základních živin vápníku, hořčíku, draslíku,

Více

Analýza směsí, kvantitativní NMR spektroskopie a využití NMR spektroskopie ve forenzní analýze

Analýza směsí, kvantitativní NMR spektroskopie a využití NMR spektroskopie ve forenzní analýze Analýza směsí, kvantitativní NMR spektroskopie a využití NMR spektroskopie ve forenzní analýze Analýza směsí a kvantitativní NMR NMR spektrum čisté látky je lineární kombinací spekter jejích jednotlivých

Více

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU KADMIA A OLOVA METODOU FAAS

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU KADMIA A OLOVA METODOU FAAS Národní referenční laboratoř Strana 1 STANOVENÍ OBSAHU KADMIA A OLOVA METODOU FAAS 1 Rozsah a účel Metoda specifikuje podmínky pro stanovení Cd a Pb v krmivech a minerálních premixech. Stanovení je určeno

Více

L 54/116 CS Úřední věstník Evropské unie

L 54/116 CS Úřední věstník Evropské unie L 54/116 CS Úřední věstník Evropské unie 26.2.2009 8. Výsledky kruhových testů V rámci ES byly provedeny kruhové testy, při nichž až 13 laboratoří zkoušelo čtyři vzorky krmiva pro selata, včetně jednoho

Více

Aplikace elektromigračních technik

Aplikace elektromigračních technik Aplikace elektromigračních technik Capillary electrophoresis D.L.Barker High Performance Capillary electrophoresis M.G. Khaledi Analysis and detection by capillary electrophoresis M.L.Marina (ed.) Electrophoresis

Více

nano.tul.cz Inovace a rozvoj studia nanomateriálů na TUL

nano.tul.cz Inovace a rozvoj studia nanomateriálů na TUL Inovace a rozvoj studia nanomateriálů na TUL nano.tul.cz Tyto materiály byly vytvořeny v rámci projektu ESF OP VK: Inovace a rozvoj studia nanomateriálů na Technické univerzitě v Liberci Experimentální

Více

SEZNAM VYBRANÝCH POLOŽEK PODLÉHAJÍCÍCH KONTROLNÍM REŽIMŮM PŘI DOVOZU, VÝVOZU A PRŮVOZU

SEZNAM VYBRANÝCH POLOŽEK PODLÉHAJÍCÍCH KONTROLNÍM REŽIMŮM PŘI DOVOZU, VÝVOZU A PRŮVOZU 165 VYHLÁŠKA ze dne 8. června 2009 o stanovení seznamu vybraných položek v jaderné oblasti Státní úřad pro jadernou bezpečnost stanoví podle 47 odst. 7 k provedení 2 písm. j) bodu 2 zákona č. 18/1997 Sb.,

Více

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU VITAMÍNU C METODOU HPLC

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU VITAMÍNU C METODOU HPLC Národní referenční laboratoř Strana 1 STANOVENÍ OBSAHU VITAMÍNU C METODOU HPLC 1 Účel a rozsah Postup specifikuje podmínky pro stanovení vitamínu C v krmivech a premixech metodou vysokoúčinné kapalinové

Více

4. Spektrální metody pro prvkovou analýzu léčiv optická atomová spektroskopie

4. Spektrální metody pro prvkovou analýzu léčiv optická atomová spektroskopie Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 4. Spektrální metody pro prvkovou analýzu léčiv optická atomová spektroskopie Pavel Matějka pavel.matejka@vscht.cz pavel.matejka@gmail.com

Více

Analýza kofeinu v kávě pomocí kapalinové chromatografie

Analýza kofeinu v kávě pomocí kapalinové chromatografie Analýza kofeinu v kávě pomocí kapalinové chromatografie Kofein (obr.1) se jako přírodní alkaloid vyskytuje v mnoha rostlinách (např. fazolích, kakaových bobech, černém čaji apod.) avšak nejvíce je spojován

Více

UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ. Monitorování obsahu železa, manganu a hliníku v pitných vodách.

UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ. Monitorování obsahu železa, manganu a hliníku v pitných vodách. UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ Monitorování obsahu železa, manganu a hliníku v pitných vodách Pavlína Machková Bakalářská práce 2012 University of Pardubice Faculty of Chemical Technology

Více

Chemie. Mgr. Petra Drápelová Mgr. Jaroslava Vrbková. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou

Chemie. Mgr. Petra Drápelová Mgr. Jaroslava Vrbková. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou Chemie Mgr. Petra Drápelová Mgr. Jaroslava Vrbková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou Směsi VY_32_INOVACE_03_3_01_CH Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou SMĚSI Směsi jsou složitější látky, které

Více

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU DEKOCHINÁTU METODOU HPLC

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU DEKOCHINÁTU METODOU HPLC Národní referenční laboratoř Strana 1 STANOVENÍ OBSAHU DEKOCHINÁTU METODOU HPLC 1 Rozsah a účel Tato metoda specifikuje podmínky pro stanovení dekochinátu metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie

Více

Metalografie ocelí a litin

Metalografie ocelí a litin Metalografie ocelí a litin Metalografie se zabývá pozorováním a zkoumáním vnitřní stavby neboli struktury kovů a slitin. Dále také stanoví, jak tato struktura souvisí s chemickým složením, teplotou a tepelným

Více

Metodický postup pro stanovení PAU v půdách volných hracích ploch metodou HPLC a GC

Metodický postup pro stanovení PAU v půdách volných hracích ploch metodou HPLC a GC Strana : 1 1. Úvod 1.1.Předmět a vymezení působnosti Stanovení polycyklických aromatických uhlovodíků. Tyto analyty se běžně stanovují: A: HPLC metodou s fluorescenčním a DA detektorem / HPLC-FLU+DAD/

Více

UNIVERZITA PARDUBICE

UNIVERZITA PARDUBICE UNIVERZITA PARDUBICE Fakulta chemicko technologická Katedra analytické chemie Licenční studium chemometrie na téma Využití tabulkového procesoru jako laboratorního deníku Vedoucí licenčního studia Prof.

Více

Základy pedologie a ochrana půdy

Základy pedologie a ochrana půdy Základy pedologie a ochrana půdy 6. přednáška VZDUCH V PŮDĚ = plynná fáze půdy Význam (a faktory jeho složení): dýchání organismů výměna plynů mezi půdou a atmosférou průběh reakcí v půdě Formy: volně

Více

ATOMOVÁ SPEKTROMETRIE (v UV a Vis oblasti spektra)

ATOMOVÁ SPEKTROMETRIE (v UV a Vis oblasti spektra) ATOMOVÁ SPEKTROMETRIE (v UV a Vis oblasti spektra) Atomová spektrometrie 1. OES (AES) 2. AAS 3. AFS Atomová spektra Na s elektronovou konfigurací [Ne] 3s 1 (1 val. e - ) Absorpce fotonu je spojena s excitací

Více

Ekonomická volba analytické metody

Ekonomická volba analytické metody Ekonomická volba analytické metody Václav Helán 1, Jiří G. K. Ševčík 2, Milan Linhart 3, Miroslav Linhart 3 Jana Klučovská 4 1 2 THETA ASE, s.r.o., P.S. 103, 737 01 Český Těšín, 2theta@2theta.cz 2 Univerzita

Více

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU SELENU METODOU ICP-OES

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU SELENU METODOU ICP-OES Strana 1 STANOVENÍ OBSAHU SELENU METODOU ICP-OES 1 Rozsah a účel Postup specifikuje podmínky pro stanovení celkového obsahu selenu v minerálních krmivech a premixech metodou optické emisní spektrometrie

Více

Atomová absorpční spektrometrie (AAS)

Atomová absorpční spektrometrie (AAS) Atomová absorpční spektrometrie (AAS) Kvantitativní analytická metoda Měří se absorpce záření veličina absorbance Záření je absorbováno volnými atomy stanovovaného prvku oblak atomů vytvořených ze vzorku.

Více

KAPALINOVÁ CHROMATOGRAFIE ČERPADLA

KAPALINOVÁ CHROMATOGRAFIE ČERPADLA KAPALINOVÁ CHROMATOGRAFIE ČERPADLA Čerpadla kapalin patří mezi první technická díla lidského rodu. Už několik tisíc let je používáme pro čerpání závlahové vody. A i dnes je většina z nich založena na změně

Více

ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA (19) ÚŘAD PRO VYNÁLEZY A OBJEVY

ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA (19) ÚŘAD PRO VYNÁLEZY A OBJEVY 1 ČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA ÚŘAD PRO VYNÁLEZY A OBJEVY V PRAZE 2 AUTORSKÉ OSVĚDČENÍ ČISLO 244791 ÚŘAD PRO VYNÁLEZY A OBJEVY V PRAZE UDÉLIL'PODLE 37, ODST. 1 ZÁKONA C. 84/1972 SB. AUTORSKÉ

Více

Stanovení cholesterolu ve vaječném žloutku a mléce kapilární elektroforézou

Stanovení cholesterolu ve vaječném žloutku a mléce kapilární elektroforézou Stanovení cholesterolu ve vaječném žloutku a mléce kapilární elektroforézou Úkol Stanovte obsah cholesterolu ve vaječném žloutku a mléce pomocí kapilární elektroforézy. Teoretická část Cholesterol je steroidní

Více

Stanovení chmelových silic metodou SPME GC

Stanovení chmelových silic metodou SPME GC Stanovení chmelových silic metodou SPME GC Eva Kašparová, Martin Adam, Karel Ventura Katedra analytické chemie, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice, nám. Čs. legií 565, 532 1 Pardubice,

Více

Personální monitoring ovzduší u dětí v projektu TAČR 02020944. Hodnocení faktorů vnějšího prostředí na zátěž dětské populace alergeny, první poznatky.

Personální monitoring ovzduší u dětí v projektu TAČR 02020944. Hodnocení faktorů vnějšího prostředí na zátěž dětské populace alergeny, první poznatky. Personální monitoring ovzduší u dětí v projektu TAČR 02020944 Hodnocení faktorů vnějšího prostředí na zátěž dětské populace alergeny, první poznatky. M. Smudková, P. Ryšlavá STUŽ 5.2.2013 Úvod do personálního

Více

Návod pro laboratorní úlohu: Komerční senzory plynů a jejich testování

Návod pro laboratorní úlohu: Komerční senzory plynů a jejich testování Návod pro laboratorní úlohu: Komerční senzory plynů a jejich testování Úkol měření: 1) Proměřte závislost citlivosti senzoru TGS na koncentraci vodíku 2) Porovnejte vaši citlivostní charakteristiku s charakteristikou

Více

ABSORPČNÍ A LUMINISCENČNÍ SPEKTROMETRIE V UV/Vis OBLASTI SPEKTRA

ABSORPČNÍ A LUMINISCENČNÍ SPEKTROMETRIE V UV/Vis OBLASTI SPEKTRA ABSORPČNÍ A LUMINISCENČNÍ SPEKTROMETRIE V UV/Vis OBLASTI SPEKTRA -2014 ABSORPČNÍ SPEKTROMETRIE ACH/IM 1 Absorpce záření ve Vis oblasti Při dopadu bílého světla na vzorek může být záření zcela odraženo

Více

LABORATOŘ ANALÝZY POTRAVIN A PŘÍRODNÍCH PRODUKTŮ

LABORATOŘ ANALÝZY POTRAVIN A PŘÍRODNÍCH PRODUKTŮ LABORATOŘ ANALÝZY POTRAVIN A PŘÍRODNÍCH PRODUKTŮ Stanovení minerálních látek (metody: atomová absorpční spektrometrie, spektrofotometrie, titrace) Garant úlohy: prof. Dr. Ing. Richard Koplík Požadované

Více

VYUŽITÍ A VALIDACE AUTOMATICKÉHO FOTOMETRU V ANALÝZE VOD

VYUŽITÍ A VALIDACE AUTOMATICKÉHO FOTOMETRU V ANALÝZE VOD Citace Kantorová J., Kohutová J., Chmelová M., Němcová V.: Využití a validace automatického fotometru v analýze vod. Sborník konference Pitná voda 2008, s. 349-352. W&ET Team, Č. Budějovice 2008. ISBN

Více

Odpadní voda (odtok z čistírny odpadních vod) uměle obohacena o cílové ukazatele.

Odpadní voda (odtok z čistírny odpadních vod) uměle obohacena o cílové ukazatele. Pokyny pro účastníky PT4LAB/VZ/VO/2015 Vzorkování odpadní vody OZNAČENÍ: MATRICE: PT4LAB/VZ/VO/2015 Vzorkování odpadní vody Pilotní projekt Odpadní voda (odtok z čistírny odpadních vod) uměle obohacena

Více

Monitorování hladiny metalothioneinu a thiolových sloučenin u biologických organismů vystavených působení kovových prvků a sloučenin

Monitorování hladiny metalothioneinu a thiolových sloučenin u biologických organismů vystavených působení kovových prvků a sloučenin Laboratoř Metalomiky a Nanotechnologií Monitorování hladiny metalothioneinu a thiolových sloučenin u biologických organismů vystavených působení kovových prvků a sloučenin Ing. Kateřina Tmejová, Ph. D.,

Více

Oborový workshop pro SŠ CHEMIE

Oborový workshop pro SŠ CHEMIE PRAKTICKÁ VÝUKA PŘÍRODOVĚDNÝCH PŘEDMĚTŮ NA ZŠ A SŠ CZ.1.07/1.1.30/02.0024 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Oborový workshop pro SŠ CHEMIE

Více

Destilační kolony. www.kovodel.cz. Jednokotlový systém. Hlavní výhody jednokotlového systému

Destilační kolony. www.kovodel.cz. Jednokotlový systém. Hlavní výhody jednokotlového systému Destilační kolony Jednokotlový systém Hlavní výhody jednokotlového systému menší nároky a náklady na stavební připravenost možnost ovlivnit kvalitu výsledného destilátu úspora provozních energií nižší

Více

Kyselina fosforečná Suroviny: Výroba: termický způsob extrakční způsob

Kyselina fosforečná Suroviny: Výroba: termický způsob extrakční způsob Kyselina fosforečná bezbarvá krystalická sloučenina snadno rozpustná ve vodě komerčně dodávané koncentrace 75% H 3 PO 4 s 54,3% P 2 O 5 80% H 3 PO 4 s 58.0% P 2 O 5 85% H 3 PO 4 s 61.6% P 2 O 5 po kyselině

Více

Hmotnostní spektrometrie ve spojení se separačními metodami

Hmotnostní spektrometrie ve spojení se separačními metodami Pražské analytické centrum inovací Projekt CZ.04.3.07/4.2.01.1/0002 spolufinancovaný ESF a Státním rozpočtem ČR Hmotnostní spektrometrie ve spojení se separačními metodami Ivan Jelínek PřF UK Praha Definice:

Více

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU DRASLÍKU, SODÍKU, HOŘČÍKU A VÁPNÍKU METODOU FAAS/FAES

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU DRASLÍKU, SODÍKU, HOŘČÍKU A VÁPNÍKU METODOU FAAS/FAES Národní referenční laboratoř Strana 1 STANOVENÍ OBSAHU DRASLÍKU, SODÍKU, HOŘČÍKU A VÁPNÍKU METODOU FAAS/FAES 1 Účel a rozsah Tato metoda umožňuje stanovení draslíku, sodíku, hořčíku a vápníku v premixech

Více

KOMPLEXOMETRIE C C H 2

KOMPLEXOMETRIE C C H 2 Úloha č. 11 KOMPLEXOMETRIE Princip Při komplexotvorných reakcích vznikají komplexy sloučeniny, v nichž se k centrálnímu atomu nebo iontu vážou ligandy donor-akceptorovou (koordinační) vazbou. entrální

Více

STANOVENÍ AMINOKYSELINOVÉHO SLOŽENÍ BÍLKOVIN. Postup stanovení aminokyselinového složení

STANOVENÍ AMINOKYSELINOVÉHO SLOŽENÍ BÍLKOVIN. Postup stanovení aminokyselinového složení STANVENÍ AMINKYSELINVÉH SLŽENÍ BÍLKVIN Důvody pro stanovení AK složení určení nutriční hodnoty potraviny, suroviny (esenciální vs. neesenciální AK) charakterizace určité bílkovinné frakce nebo konkrétní

Více

KANALIZAČNÍ ŘÁD STOKOVÉ SÍTĚ MĚSTA PACOV MÍSTNÍ ČÁSTI BEDŘICHOV

KANALIZAČNÍ ŘÁD STOKOVÉ SÍTĚ MĚSTA PACOV MÍSTNÍ ČÁSTI BEDŘICHOV KANALIZAČNÍ ŘÁD STOKOVÉ SÍTĚ MĚSTA PACOV MÍSTNÍ ČÁSTI BEDŘICHOV (zpracovaného podle zákona č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a prováděcí vyhlášky č. 428/2001 Sb., k tomuto

Více

Název materiálu: Vedení elektrického proudu v kapalinách

Název materiálu: Vedení elektrického proudu v kapalinách Název materiálu: Vedení elektrického proudu v kapalinách Jméno autora: Mgr. Magda Zemánková Materiál byl vytvořen v období: 2. pololetí šk. roku 2010/2011 Materiál je určen pro ročník: 9. Vzdělávací oblast:

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková

Více

(syrovátka kyselá). Obsahuje vodu, mléčný cukr, bílkoviny, mléčnou kyselinu, vitamíny skupiny B.

(syrovátka kyselá). Obsahuje vodu, mléčný cukr, bílkoviny, mléčnou kyselinu, vitamíny skupiny B. Některá omezení využitelnosti syrovátky jako dekontaminačního média Markéta SEQUENSOVÁ, Ivan LANDA Fakulta životního prostředí, ČZU, Praha marketasq@seznam.cz, landa@fzp.cz Abstrakt Sanační technologie

Více

NANOFILTRACE INDIGOKARMÍNU

NANOFILTRACE INDIGOKARMÍNU NANOFILTRACE INDIGOKARMÍNU PETR MIKULÁŠEK Univerzita Pardubice Fakulta chemicko-technologická Ústav environmentálního a chemického inženýrství Centralizovaný rozvojový projekt MŠMT č. C29: Integrovaný

Více

3 - Hmotnostní bilance filtrace a výpočet konstant filtrační rovnice

3 - Hmotnostní bilance filtrace a výpočet konstant filtrační rovnice 3 - Hmotnostní bilance filtrace a výpočet konstant filtrační rovnice I Základní vztahy a definice iltrace je jedna z metod dělení heterogenních směsí pevná fáze tekutina. Směs prochází pórovitým materiálem

Více

Atomová absorpční spektrofotometrie

Atomová absorpční spektrofotometrie Atomová absorpční spektrofotometrie Doc. MUDr. Petr Schneiderka, CSc. Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na LF UP a FZV UP Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/15.0313

Více

STANOVENÍ AZOBARVIV VE SMĚSI METODOU RP-HPLC SE SPEKTROFOTOMETRICKOU DETEKCÍ

STANOVENÍ AZOBARVIV VE SMĚSI METODOU RP-HPLC SE SPEKTROFOTOMETRICKOU DETEKCÍ STANOVENÍ AZOBARVIV VE SMĚSI METODOU RP-HPLC SE SPEKTROFOTOMETRICKOU DETEKCÍ 1 Úkol Separovat a metodou kalibrační křivky stanovit azobarviva (methyloranž - MO, dimethylová žluť - DMŽ) ve směsi metodou

Více

Ch - Chemie - úvod VARIACE

Ch - Chemie - úvod VARIACE Ch - Chemie - úvod Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. VARIACE 1 Tento dokument byl kompletně vytvořen,

Více

BIOLOGICKÉ LOUŽENÍ KAMÍNKU Z VÝROBY OLOVA

BIOLOGICKÉ LOUŽENÍ KAMÍNKU Z VÝROBY OLOVA BIOLOGICKÉ LOUŽENÍ KAMÍNKU Z VÝROBY OLOVA Dana Krištofová,Vladimír Čablík, Peter Fečko a a) Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava, 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava Poruba, ČR, dana.kristofova@vsb.cz

Více

Technologický reglement

Technologický reglement Technologický reglement Technologický reglement AVD ropy Dělení bohatých plynů Štěpení mazutu Technologický reglement Podstata technologického procesu Charakteristika hotového výrobku (vzorec, vzhled,

Více

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU SEMDURAMICINU METODOU HPLC

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU SEMDURAMICINU METODOU HPLC Strana 1 STANOVENÍ OBSAHU SEMDURAMICINU METODOU HPLC 1 Rozsah a účel Postup specifikuje podmínky pro stanovení obsahu semduramicinu v krmivech metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) v koncentračním

Více

CHEMICKY ČISTÁ LÁTKA A SMĚS

CHEMICKY ČISTÁ LÁTKA A SMĚS CHEMICKY ČISTÁ LÁTKA A SMĚS Látka = forma hmoty, která se skládá z velkého množství základních stavebních částic: atomů, iontů a... Látky se liší podle druhu částic, ze kterých se skládají. Druh částic

Více

Ústřední komise Chemické olympiády. 47. ročník 2010/2011. ŠKOLNÍ KOLO kategorie B ŘEŠENÍ SOUTĚŽNÍCH ÚLOH

Ústřední komise Chemické olympiády. 47. ročník 2010/2011. ŠKOLNÍ KOLO kategorie B ŘEŠENÍ SOUTĚŽNÍCH ÚLOH Ústřední komise Chemické olympiády 47. ročník 010/011 ŠKLNÍ KL kategorie B ŘEŠENÍ SUTĚŽNÍC ÚL Řešení školního kola Ch kat. B 010/011 TERETICKÁ ČÁST (60 bodů) I. Anorganická chemie Úloha 1 xidační stavy

Více

2. Pasivní snímače. 2.1 Odporové snímače

2. Pasivní snímače. 2.1 Odporové snímače . Pasivní snímače Pasivní snímače při působení měřené veličiny mění svoji charakteristickou vlastnost, která potom ovlivní tok elektrické energie. Její změna je pak mírou hodnoty měřené veličiny. Pasivní

Více

Ústav fyziky a měřicí techniky Laboratoř chemických vodivostních senzorů

Ústav fyziky a měřicí techniky Laboratoř chemických vodivostních senzorů Ústav fyziky a měřicí techniky Laboratoř chemických vodivostních senzorů Návod na laboratorní úlohu Měření plynem indukovaných změn voltampérových charakteristik chemických vodivostních senzorů 1. Úvod

Více

Závislost tvrdosti odlitků Al slitin na době stárnutí a průběhu tepelného zpracování

Závislost tvrdosti odlitků Al slitin na době stárnutí a průběhu tepelného zpracování Závislost tvrdosti odlitků Al slitin na době stárnutí a průběhu tepelného zpracování Jakub Kopecký Vedoucí práce: Ing. Aleš Herman, Ph.D. Abstrakt Tato práce se zabývá závislostí tvrdosti odlitků z konkrétních

Více

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv Vydání 1 STANOVENÍ OBSAHU KADMIA A OLOVA METODOU AAS-ETA

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv Vydání 1 STANOVENÍ OBSAHU KADMIA A OLOVA METODOU AAS-ETA Strana 1 STANOVENÍ OBSAHU KADMIA A OLOVA METODOU AAS-ETA 1 Rozsah a účel Tato metoda specifikuje podmínky pro stanovení kadmia a olova v krmivech. Mez stanovitelnosti metody závisí na matrici vzorku stejně

Více

OPTICKÉ METODY. NESPEKTRÁLNÍ při interakci nedochází k výměně energie

OPTICKÉ METODY. NESPEKTRÁLNÍ při interakci nedochází k výměně energie OPTICKÉ METODY OM OPTICKÉ METODY Identifikace a kvantifikace sloučenin (organických i anorganických) na základě interakce elektromagnetického záření a hmoty Základní rozdělení optických metod: NESPEKTRÁLNÍ

Více

GRAFEN VERSUS MWCNT; POROVNÁNÍ DVOU FOREM UHLÍKU V DETEKCI TĚŽKÉHO KOVU. Název: Školitel: Mgr. Dana Fialová. Datum: 15.3.2013

GRAFEN VERSUS MWCNT; POROVNÁNÍ DVOU FOREM UHLÍKU V DETEKCI TĚŽKÉHO KOVU. Název: Školitel: Mgr. Dana Fialová. Datum: 15.3.2013 Název: Školitel: GRAFEN VERSUS MWCNT; POROVNÁNÍ DVOU FOREM UHLÍKU V DETEKCI TĚŽKÉHO KOVU Mgr. Dana Fialová Datum: 15.3.2013 Reg.č.projektu: CZ.1.07/2.3.00/20.0148 Název projektu: Mezinárodní spolupráce

Více