Příroda kamerunských hor v ohrožení

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Příroda kamerunských hor v ohrožení"

Transkript

1 Příroda kamerunských hor v ohrožení Tropické deštné lesy jsou nejen plícemi naší planety, ale také centrem rozmanitosti druhů. Kamerunské hory představují ojedinělé pohoří v rámci celé západní a střední Afriky. V průběhu vývoje se zde vyvinula řada druhů zvířat a rostlin, které se jinde nevyskytují. Původní horský les KAMERUN Odlesnění kamerunských hor Apalis černolímcový v dnešní době díky člověku bohužel prakticky zcela vymizel a přirozená stanoviště pro řadu druhů tak nenávratně zanikla. Jedním z cílů projektu českého týmu je zjistit, nakolik jsou ojedinělé druhy ptáků a rostlin schopny adaptace na nové podmínky. Již dnes je zřejmé, že řada druhů by mohla díky dalšímu kácení zcela vymizet. Turako Bannermanův Mezi druhy ptáků, které jsou citlivé na změnu prostředí patří například vzácný turako Bannermanův (Tauraco bannermani), leskňáček horský (Platysteira laticincta) nebo apalis černolímcový (Apalis pulchra). Součástí projektu je také podrobná studie vztahu opylovač-rostlina, který může být významným ukazatelem zachovalosti společenstva. Vztahy mezi rostlinami a jejich opylovači se vyvíjely po milióny let. Výsledná rovnováha však může být díky nevhodnému zásahu člověka zcela zničena během několika desetiletí. Výsledky podrobné studie dokazují velmi těsné vztahy mezi některými členy tohoto řetězce, například mezi netykavkou Impatiens sakeriana a strdimilem modrohlavým (Cyanomitra oritis). Oba druhy jsou pro kamerunské hory endemité (nikde jinde nežijí) a jsou těsně vázány na původní prostředí. Vztah mezi rostlinami a jejich opylovači může být o to křehčí, že k jeho zániku stačí vymizení jednoho článku složitého řetězce. Na projektu se podílí Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (Jan Riegert), Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy v Praze (Ondřej Sedláček), Botanický ústav Akademie věd České republiky (Štěpán Janeček) a nevládní organizace SATEC - Sustainable Agriculture Technicians, Big Babanki z Kamerunu.

2 Vakcinace psů proti vzteklině v pohoří Mt. Kulal v Keni Vzteklina, smrtelné virové onemocnění zvířat a člověka, je vážným zdravotním problémem severní Keni. V Africe má při šíření vztekliny nejdůležitější úlohu domácí pes, který je zdrojem nákazy nejen pro člověka, ale i pro volně žijící africké masožravce. Lokální epidemie vztekliny v posledním desetiletí mimo jiné těžce zasáhly populace vzácných vlčků ethiopských Canis simensis a psů hyenovitých Lycaon pictus. Fena se štěnětem KENA Polonomádští pastevci kmenů Turkana, Samburu, Gabra a Rendille v severní Keni žijí tradičně ve velmi úzkém kontaktu s domácími psy. Počty smrtelných případů vztekliny jsou zde stále častější. Současná veterinární medicína má dostatek prostředků pro prevenci a omezení vztekliny u zvířat, především injekční a případně i orální vakcinaci, která psům poskytuje několikaletou ochranu. Vakcinace psů je však v podmínkách severní Keni stále omezena a místní veterinární správa problematiku vztekliny řeší raději trávením psů strychninem. Tento způsob je v rozporu s kmenovou kulturou i s principy animal welfare a navíc představuje riziko otravy pro obyvatele vesnic i domácí zvířata. Strychninové návnady kladené v okolí vesnic jsou také smrtelným rizikem pro volně žijící šelmy. Příčiny současné situace je možno hledat v nedostatku financí, neinformovanosti obyvatel, nedostupnosti oblasti a v omezených možnostech místní veterinární služby. Cílem mezinárodního projektu vedeného Veterinární a farmaceutickou univerzitou v Brně je zavést v modelových oblastech kolem jižního cípu jezera Turkana systém a metodiku preventivní vakcinace vedoucí k omezení vztekliny u lidí a zvířat a pozitivním příkladem tak vzbudit zájem místních orgánů o podobné akce v okolí. Kromě preventivní vakcinace psů je nedílnou součástí i zajištění prostředků pro pre- a postexpoziční vakcinaci lidí, zejména dětí. Veterinární zákrok Projekt probíhá pod vedením Dr. Davida Modrého z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno a Dr. Andrei Mihalca z University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine, Cluj-Napoca v Rumunsku, ve spolupráci s veterinární správou District Veterinary Office Marsabit v Keni a Continental New Life International z USA.

3 Poradenství v oblasti chovu ryb a drůbeže (provincie Bié, Angola) Děti na lovu ryb na řece Cucema. Tři desítky let trvající občanská válka zanechala na přírodním bohatství a zemědělství Angoly znatelnou a těžko smazatelnou stopu. Většina obydlí a domů je pobořena, elektrický proud funguje jen několik hodin denně, neexistuje zde kanalizace, vodovodní síť a rozsáhlá území v sobě nadále skrývají smrtelnou hrozbu v podobě nevybuchlé munice či nastražených min. Provincie Bié, srovnatelná svou rozlohou s Českou republikou, byla postižena z celé země nejvíce. Většina místních obyvatel je přímo závislá na zemědělství, které stěží stačí na pokrytí jeho základních životních potřeb. Pěstuje se zde hlavně kukuřice, proso, či maniok. Zvířata se chovají málo a proto se náš projekt zaměřuje právě na zvýšení podílu živočišných druhů na zemědělské produkci. Cílem projektu je zavedení společného chovu ryb a drůbeže ve vybraných místních komunitách. Ve spolupráci s komunitou ANGOLA Spolupráce s místními rybáři. Nequilo byl již vybudován modelový kachník pro chov kachen a rybníček pro chov ryb. Místní obyvatelé jsou přímo zapojeni do aktivit projektu a učí se, jak se o takový chov starat. Pokud vše zvládnou, vyprodukují více vajec a ryb, což bude sloužit zejména pro jejich kvalitnější obživu, ale i jako obchodní artikl. Navrhnutý systém je založen na používání místních materiálů, aby mohl být rozšířen i do dalších oblastí v provincii. Projekt je realizován v rámci zahraniční rozvojové spolupráce České republiky a je financován Ministerstvem zemědělství ČR. Více informací o projektu, jeho aktivitách a aktuálních novinkách se dozvíte na webových stránkách Děti přinášející drůbež k očkování.

4 Zachráníme antilopu Derbyho? SENEGAL Niokolo - samec antilopy Derbyho Mladý samec Matam Jedna z největších a nejkrásnějších antilop na světě, západní poddruh antilopy Derbyho (Taurotragus derbianus derbianus), čelí bezprostřednímu riziku ohrožení. Podle nejnovějších zpráv se vyskytuje pouze na území národního parku Nikolo Koba v Senegalu. Při sčítání zvěře, kterého se účastnili i zástupci našeho výzkumného týmu, přežívá ve volné přírodě posledních 150 jedinců! Samice Selémata a Fathala s mláďaty V roce 2000 se podařilo z volné přírody odchytit jednoho samce a pět samic, které jsou od té doby chovány v chráněné oboře v rezervaci Bandia na západním pobřeží Senegalu. Zvířata si v novém domově rychle zvykla a brzy jsme se dočkali i prvních mláďat. V současnosti je v rezervacích Bandia a Fathala chováno dohromady 44 těchto krásných antilop ve třech stádech. První úspěchy ale ještě neznamenají, že je vyhráno. Tým českých vědců spolupracující se senegalskými organizacemi na ochranu přírody čeká ještě mnoho práce, než bude moci svou bitvu o přežití těchto antilop prohlásit za vyhranou. Podaří se to? Práce v terénu Na záchraně antilopy Derbyho se podílí senegalská společnost SPEFS (Společnost na ochranu volně žijících zvířat Senegalu), DPNS (Ředitelství národních parků Senegalu) a tým odborníků i nadšenců z Institutu tropů a subtropů České zemědělské univerzity v Praze. Projekt probíhá pod záštitou Ministerst va zahraničních věcí ČR a Ministerstva životního prostředí ČR.

5 Mizející buvolci Buvolci jsou antilopy s typickým tvarem těla, přizpůsobeni velmi rychlému běhu. V mnoha druzích obývají otevřené pláně po celé Africe na jih od Sahary. Několik druhů a poddruhů buvolců bylo již vyhubeno a další ubývají převážně v důsledku ničení jejich přirozeného životního prostředí. Z míst, kde ETIOPIE Buvolci Swayneovi v rezervaci Senkelle. Kde žijí lidé, nežijí buvolci. Pelikani v narodnim parku Nech sar. Národní park Nech Sar je domovem 34 buvolců. se dříve pásli, musí ustupovat před stády dobytka a políčky místních obyvatel. To je také případ buvolců Swayneových (Alcelaphus buselaphus swaynei), kterých zbývá posledních několik stovek. Posledním útočištěm buvolce Swayneova jsou tři rezervace v jižní Etiopii. Nejvíce buvolců žije v rezervaci Senkelle, která byla založena v roce 1974 právě za účelem jejich ochrany, v současné době zde žije 369 buvolců. Druhá skupina žije v národním parku Maze a třetí v národním parku Nech Sar. Jejich počty, ekologii, chování a možnosti ochrany tady zkoumá tým českých vědců a studentů. Zebry se zde pasou i ve společnosti dobytka. Výzkum buvolce Swayneova probíhá pod záštitou Institutu tropů a subtropů České zemědělské univerzity v Praze a společnosti African Parks Foundation.

6 Kdo jsou rypoši? Rypoši jsou afričtí hlodavci, žijící takřka celý život v rozsáhlých podzemních labyrintech, které si sami hloubí svými mohutnými řezáky. Jejich potravu totiž tvoří hlízy a kořeny rostlin. Fascinující přizpůsobení k podzemnímu životu však není to jediné, čím jsou zajímaví. Zatímco některé druhy rypošů jsou MALAWI Rypoší krtina Pasti na rypoše Oblast rypošů Rypoš označený obojkem s vysílačkou Podle vysílačky lze zjistit kde se nachází.. striktní samotáři, jiné žijí v rozsáhlých koloniích na způsob hmyzích států. Výzkumníci z Jihočeské univerzity podnikají expedice do srdce Afriky, aby tam zkoumali život těchto zvířat v jejich přirozeném prostředí. Během jedné z nich připevnili na několik jedinců rypoše stříbřitého miniaturní vysílačky, což jim umožnilo dlouhodobě sledovat jejich pohyb pod zemí. Výzkum přinesl řadu zajímavých poznatků. Bylo například zjištěno, že i v podmínkách absolutní tmy mohou mít rypoši pravidelný rytmus aktivity a odpočinku. Reagují totiž na nepatrné změny teploty pod zemí. Výzkum různých aspektů biologie rypošů probíhá pod vedením Dr. Radima Šumbery též v laboratorních podmínkách na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity a podílí se na něm řada studentů. Kontakt: Dr. Radim Šumbera, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Přírodovědecká fakulta, Branišovská 31, České Budějovice, sumbera@prf.jcu.cz

Realizátoři projektu: derbianus) v Senegalu. Záchranný program pro kriticky ohrožený západní poddruh antilopy Derbyho (Taurotragus derbianus

Realizátoři projektu: derbianus) v Senegalu. Záchranný program pro kriticky ohrožený západní poddruh antilopy Derbyho (Taurotragus derbianus HOPE FOR THE GIANT ANTELOPE DERBIANUS CSAW 2011 Záchranný program pro kriticky ohrožený západní poddruh antilopy Derbyho (Taurotragus derbianus derbianus) v Senegalu Projekt česko-senegalské spolupráce

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2.

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2. Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Přírodopis 3. období 7. ročník D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2. část Očekávané

Více

ZOO Dvůr Králové plní své poslání

ZOO Dvůr Králové plní své poslání ZOO Dvůr Králové plní své poslání Dana Holečková Deborah s tříměsíční dcerou Hillou - 20.12.2011. ( ) Za mco v 70. letech 20. stole vozila královédvorská zoologická zahrada pod vedením tehdejšího ředitele

Více

Institucionální plán VFU Brno na rok 2015

Institucionální plán VFU Brno na rok 2015 VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÁ UNIVERZITA BRNO Institucionální plán VFU Brno na rok 2015 předkládá: prof. MVDr. Ing. Pavel Suchý, CSc. rektor VFU Brno zpracovali: prof. MVDr. Vladimír Večerek, CSc., MBA prorektor

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 3) Borovského žáky

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Douglaska tisolistá může být nadějí pro chřadnoucí lesy

TISKOVÁ ZPRÁVA. Douglaska tisolistá může být nadějí pro chřadnoucí lesy TISKOVÁ ZPRÁVA Douglaska tisolistá může být nadějí pro chřadnoucí lesy Strnady 20. 10. 2014 - Dřevina roku 2014 - douglaska tisolistá (Pseudotsuga menziesii /Mirb./ Franco) je v současné době mezi lesnickou

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, 518 01 Dobruška 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA - 5.6.3 PŘÍRODOPIS - Přírodopis - 7. ročník

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, 518 01 Dobruška 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA - 5.6.3 PŘÍRODOPIS - Přírodopis - 7. ročník OBECNÁ BIOLOGIE A GENETIKA RVP ZV Obsah 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA 5.6.3 PŘÍRODOPIS Přírodopis 7. ročník RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo P9101 rozliší základní projevy

Více

Malý vliv na krevní cholesterol. Další zdravotní aspekty

Malý vliv na krevní cholesterol. Další zdravotní aspekty Vejce představují významný zdroj bílkovin a dalších živin. Nové poznatky potvrzují, že konzumace vajec je spojena se zlepšením kvality stravy, zvýšením pocitu plnosti po jídle a může ovlivňovat a upravovat

Více

orientuje se v přehledu vývoje organismů a rozliší základní projevy a podmínky života

orientuje se v přehledu vývoje organismů a rozliší základní projevy a podmínky života Přírodopis ZŠ Heřmánek vnímá ztrátu zájmu o přírodopis na úkor pragmatického rozhodování o budoucí profesi. Náš názor je, že přírodopis je nedílnou součástí všeobecného vzdělání, především protože vytváří

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Trhovky CZ0213078

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Trhovky CZ0213078 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Trhovky CZ0213078 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Trhovky Kód lokality: CZ0213078 Kód lokality v ÚSOP: 2606

Více

Jméno: OPAKOVÁNÍ SAVCI, PTÁCI

Jméno: OPAKOVÁNÍ SAVCI, PTÁCI Jméno: OPAKOVÁNÍ SAVCI, PTÁCI 1)NAPIŠ TŘI SPOLEČNÉ ZNAKY SAVCŮ a)rodí živá mláďata b)sají mateřské mléko c)tělo je pokryto srstí 2)NAPIŠ PĚT SAVCŮ Pes, kočka, kráva, ovce, prase. 3)JAKÝ UŽITEK NÁM POSKYTUJÍ

Více

PROHLÍDKA SKLENÍKU FATA MORGANA aneb Letem exotickým světem

PROHLÍDKA SKLENÍKU FATA MORGANA aneb Letem exotickým světem Pracovní listy pro projekt Křížem krážem Botanickou zahradou hl. m. Prahy práce ve skleníku Fata Morgana PROHLÍDKA SKLENÍKU FATA MORGANA aneb Letem exotickým světem Krajina jest obrovský, divoký, nepořádný,

Více

FCI Všestranné zkoušky pro jezevčíky (Vp) A. Disciplíny

FCI Všestranné zkoušky pro jezevčíky (Vp) A. Disciplíny Budou zkoušeny v následujícím pořadí: FCI Všestranné zkoušky pro jezevčíky (Vp) A. Disciplíny 1. Práce na barvě Zkouška bude provedena podle oddílu 7 tohoto zkušebního řádu s následujícími odchylkami:

Více

Nejlepší české vědkyně oslavily 10. jubileum projektu L Oréal UNESCO Pro ženy ve vědě

Nejlepší české vědkyně oslavily 10. jubileum projektu L Oréal UNESCO Pro ženy ve vědě Nejlepší české vědkyně oslavily 10. jubileum projektu L Oréal UNESCO Pro ženy ve vědě Zástupci společnosti L Oréal, organizace UNESCO i francouzský velvyslanec Jean-Pierre Asvazadourian se svým podpisem

Více

a farmaceutická univerzita Brno, ČR Ecology, University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences Brno, Czech Republic

a farmaceutická univerzita Brno, ČR Ecology, University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences Brno, Czech Republic Animal Protection and Welfare 2010 SELECTED MANIFESTATIONS OF NATURAL DOG BEHAVIOUR IMPORTANT FOR THE DOG AND HUMAN RELATIONSHIP VYBRANÉ PŘIROZENÉ PROJEVY CHOVÁNÍ PSŮ VÝZNAMNÉ PRO JEHO VZTAH S ČLOVĚKEM

Více

Les provází člověka od počátku dějin, pouze v tomto období však byl přírodním výtvorem. S proměnou člověka v zemědělce docházelo k masivnímu kácení a

Les provází člověka od počátku dějin, pouze v tomto období však byl přírodním výtvorem. S proměnou člověka v zemědělce docházelo k masivnímu kácení a I. Les provází člověka od počátku dějin, pouze v tomto období však byl přírodním výtvorem. S proměnou člověka v zemědělce docházelo k masivnímu kácení a žďáření (vypalování) lesů, na jejichž místě byla

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Státní veterinární správa České republiky. Národní referenční laboratoř pro vzteklinu Informační bulletin č. 5/2009

Státní veterinární správa České republiky. Národní referenční laboratoř pro vzteklinu Informační bulletin č. 5/2009 Státní veterinární správa České republiky Národní referenční laboratoř pro vzteklinu Informační bulletin č. 5/29 Vzteklina nákazová situace v roce 28 Informační bulletin Státní veterinární správy ČR, č.

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Trojské trumfy. pražským školám PYTLÁCTVÍ A NEDOVOLENÝ SBĚR. Pracovní list č. 4 řešení. projekt CZ.2.17/3.1.00/32718 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND

Trojské trumfy. pražským školám PYTLÁCTVÍ A NEDOVOLENÝ SBĚR. Pracovní list č. 4 řešení. projekt CZ.2.17/3.1.00/32718 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Pracovní list č. 4 řešení Trojské trumfy pražským školám projekt CZ.2.17/3.1.00/32718 PYTLÁCTVÍ A NEDOVOLENÝ SBĚR A B? doplňte domácí úkol

Více

Živočichové. Všichni živočichové mají jednu věc společnou živí se jinými živými organismy. Téměř všichni se mohou pohybovat z místa na místo.

Živočichové. Všichni živočichové mají jednu věc společnou živí se jinými živými organismy. Téměř všichni se mohou pohybovat z místa na místo. Živočišná říše Živočišná říše Živočišná říše je obrovská. Skládá se z pěti skupin obratlovců, zvaných savci, ptáci, plazi, obojživelníci a ryby. Kromě nich však existuje velké množství živočichů, které

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. Jihočeská společnost pro ochranu přírody a myslivost o.p.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA. Jihočeská společnost pro ochranu přírody a myslivost o.p.s. Jihočeská společnost pro ochranu přírody a myslivost o.p.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013 SPOLEČNOST A JEJÍ STRUKTURA v roce 2013 Kontaktní údaje adresa sídla: Klostermannova 7 Správní rada předseda: Ing. Roman

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Šablona III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

O CESTOVÁNÍ SE ZVÍØATY

O CESTOVÁNÍ SE ZVÍØATY ZDE INFORMUJE STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVA ÈR O CESTOVÁNÍ SE ZVÍØATY PETR PEJCHAL, PETR MAJER Èas letních prázdnin a dovolených se již nezadržitelnì chýlí ke konci. Øada lidí však dnes za odpoèinkem èi poznáním

Více

ROČNÍ PLÁN MŠ da Vinci 2015/2016

ROČNÍ PLÁN MŠ da Vinci 2015/2016 ROČNÍ PLÁN MŠ da Vinci 2015/2016 ZÁŘÍ: Já a svět okolo mě 1.9.2015-4.9.2015 Vítáme vás, kamarádi 7.9.2015-11.9.2015 Vítáme vás, kamarádi II 14.9.2015-18.9.2015 Naše školka 21.9.2015-25.9.2015 Barvy ŘÍJEN:

Více

Ekologické a biologické pokusy

Ekologické a biologické pokusy Ekologické a biologické pokusy Tentokrát přinášíme námět na výrobek, který souvisí s články. Vývoj vesmíru, osa evoluce V průběhu posledních 200 let vědci pečlivě studovali horniny naší Země a získávali

Více

Jací jsme? Dokážete správně napsat jména na popisky u výběhů opic v liberecké ZOO?

Jací jsme? Dokážete správně napsat jména na popisky u výběhů opic v liberecké ZOO? Dokážete správně napsat jména na popisky u výběhů opic v liberecké ZOO? PAVIÁNI Jací jsme? Na Zemi přilétá delegace ze spřátelené části vesmíru, která se velmi zajímá o život na naší planetě. Úkolem vašeho

Více

Ceuta Atlas. Káhira Suez. Asuánská přehrada. Súdán. pirátství. Serengeti Ngoro Ngoro Kilimanžáro. Zambezi. Madagaskar.

Ceuta Atlas. Káhira Suez. Asuánská přehrada. Súdán. pirátství. Serengeti Ngoro Ngoro Kilimanžáro. Zambezi. Madagaskar. Ceuta Atlas Káhira Suez Asuánská přehrada Súdán pirátství Serengeti Ngoro Ngoro Kilimanžáro Zambezi Madagaskar Kapské Město Atlas je pohoří v severozápadní Africe táhnoucí se v délce 2 400 km přes Maroko,

Více

věda zkoumající vzájemné vztahy mezi organismy a vztahy organismů k prostředí základní biologická disciplína využívá poznatků dalších věd - chemie, fyzika, geografie, sociologie rozdělení ekologie podle

Více

Metodický list č. 1. TÉMA: Ekologicky šetrné zemědělství PĚSTOVÁNÍ ROSTLIN. Ochrana krajiny

Metodický list č. 1. TÉMA: Ekologicky šetrné zemědělství PĚSTOVÁNÍ ROSTLIN. Ochrana krajiny 32 TÉMA: Cíl: uvědomit si vazby mezi zemědělstvím, přírodou a životním prostředím, seznámit žáky s prioritami současné zemědělské výroby v souladu s ochranou životního prostředí Základní pojmy: meliorace,

Více

Výživa. Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Výživa. Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa Soubor biochemických a fyziologických procesů, kterými organismus přijímá a využívá látky z vnějšího prostředí Nežijeme, abychom jedli, ale jíme,

Více

2. kapitola. Šamanský pohled na svět

2. kapitola. Šamanský pohled na svět 2. kapitola Šamanský pohled na svět Mýty a legendy existujících šamanských kmenů nám mohou poskytnout vodítka k odpovědi na otázku, jak a kdy šamanismus vznikl, ale vždy musíme mít na paměti, že každý

Více

Bitva o Alžír 79 Francouzi a válka v Alžírsku 83 Válka v Alžírsku a nástup generála de Gaulla k moci 85 De Gaulle a válka v Alžírsku 89 Alžírsko mezi

Bitva o Alžír 79 Francouzi a válka v Alžírsku 83 Válka v Alžírsku a nástup generála de Gaulla k moci 85 De Gaulle a válka v Alžírsku 89 Alžírsko mezi Obsah Poznámka k přepisům jmen 7 Prehistorie a antika 8 Prehistorie 8 Berbeři 9 Féničané 10 Římané 12 Alžírsko ve středověku 15 Vandalové 15 Byzantinci 16 Arabský vpád 17 První staletí arabské nadvlády

Více

Rybářství 4. Produktivita a produkce. Primární produkce - rozdělení. Primární produkce - PP 27.11.2014

Rybářství 4. Produktivita a produkce. Primární produkce - rozdělení. Primární produkce - PP 27.11.2014 Rybářství 4 Produktivita a produkce Vztahy v populacích Trofické vztahy Trofické stupně, jejich charakteristika Biologická produktivita vod (produkce, produktivita, primární produkce a její měření) V biosféře

Více

Liška polární v zimní srsti. Foto: Tomas Meijer

Liška polární v zimní srsti. Foto: Tomas Meijer fakta o druhu úvod Obecný název: Liška polární Vědecký název: Vulpes lagopus Liška polární je malá forma lišky s poměrně krátkýma nohama a dlouhým huňatým ohonem. Samci jsou o něco větší než samice. Polární

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Plazi Jméno a příjmení: Tomáš Vyhnal Třída: 5 Školní rok: 2013/14 Garant / konzultant:mgr. Marcela Sasková Datum odevzdání: 31. 3. 2014 1 ČESTNÉ

Více

O R G A N I Z A C E M A T U R I T

O R G A N I Z A C E M A T U R I T O R G A N I Z A C E M A T U R I T PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY TÉMATA Povinné zkoušky profilové části (pro jednotlivé obory) A G R O P O D N I K Á N Í (denní studium) zaměření

Více

Okoun říční - Perca fluviatilis

Okoun říční - Perca fluviatilis Okoun říční - Perca fluviatilis Okoun říční je značně rozšířenou rybou celého severního mírného pásu. Obývá Evropu, značnou část Asie a také Severní Ameriku. kde žije poddruh P. fluviatilis flavescens

Více

Čukotské. Beaufortovo moře moře TEXT A FOTO: M D. RUSKO USA (Aljaška) Silver Salmon KANADA. moře Aljašský zál. Tichý oceán XXXXXX

Čukotské. Beaufortovo moře moře TEXT A FOTO: M D. RUSKO USA (Aljaška) Silver Salmon KANADA. moře Aljašský zál. Tichý oceán XXXXXX Grizzly na dosah Jsou oprávněně považováni za krále severu. Majestátní, neoblomní, ale také tolerantní, pokud je zbytečně neprovokujete. A když se poštěstí, dostanete se k nim téměř na délku paže. 2 KOKTEJL

Více

chovu Základy jsou ale stejné počtu či velikosti chovaného druhu Miska s vodou a příslušným krmením skořápku)

chovu Základy jsou ale stejné počtu či velikosti chovaného druhu Miska s vodou a příslušným krmením skořápku) Chov drobných hlodavců Podmínky chovu Každý druh vyžaduje individuální podmínky chovu Základy jsou ale stejné Jako základ je chovná nádoba, která je úměrná počtu či velikosti chovaného druhu Miska s vodou

Více

Dotační programy zemědělství pro rok 2012, poskytované podle 2 a 2d zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů

Dotační programy zemědělství pro rok 2012, poskytované podle 2 a 2d zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů II. Dotační programy zemědělství pro rok 2012, poskytované podle 2 a 2d zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů 1.D. Podpora včelařství Účel: zabezpečení opylování zemědělských

Více

Na hraně. Ryze český chov landseera v Česku neexistuje

Na hraně. Ryze český chov landseera v Česku neexistuje Ryze český chov landseera v Česku neexistuje Pokud bychom chtěli skutečně ryze český chov landseera, pak bychom museli mít v PP uvedeny 4 generace landseerů otců a matek pocházejících z českého chovu.

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření: č. materiálu: VY_52_INOVACE_027

Více

Ochrana přírody, rybářství, vody - přehled právní úpravy

Ochrana přírody, rybářství, vody - přehled právní úpravy Ochrana přírody, rybářství, vody - přehled právní úpravy Jan Šíma odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Ministerstvo životního prostředí Mezinárodní úmluvy Úmluva o biologické rozmanitosti

Více

Program péče o velké šelmy

Program péče o velké šelmy Program péče o velké šelmy Petr Koubek, Jarmila Krojerová, Miroslava Barančeková Ústav biologie obratlovců AV ČR, v.v.i. Příprava Programů péče o velké šelmy je evropským tématem již celá desetiletí. Na

Více

Řád ochrany zvířat při veřejném vystoupení při zkouškách canisterapeutických psů organizovaných Libuší Kotkovou

Řád ochrany zvířat při veřejném vystoupení při zkouškách canisterapeutických psů organizovaných Libuší Kotkovou Řád ochrany zvířat při veřejném vystoupení při zkouškách canisterapeutických psů organizovaných Libuší Kotkovou Čl. 1 Identifikační údaje pořadatele pořádajícího veřejné vystoupení (1) Tento řád ochrany

Více

Potraviny a lidé. Ing. Lenka Skoupá

Potraviny a lidé. Ing. Lenka Skoupá Potraviny a lidé Ing. Lenka Skoupá Člověk lovec + sběrač Člověk pastevec Člověk usazený zemědělec Zemědělská velkovýroba Historie lidské výživy Velikost lidské populace byla vždy přímo úměrná dosažitelnosti

Více

Chov kamzíka horského (Rupicapra rupicapra)

Chov kamzíka horského (Rupicapra rupicapra) Chov kamzíka horského (Rupicapra rupicapra) Obsah Chov kamzíka horského (Rupicapra rupicapra)... 1 Obsah... 1 Historie... 1 Zoologické zařazení... 2 Rozšíření... 2 Legislativa... 3 Zoologie... 4 Ekologie...

Více

Nadace Talarak. TFI Měsíční zpráva srpen 2014

Nadace Talarak. TFI Měsíční zpráva srpen 2014 Nadace Talarak TFI Měsíční zpráva srpen 2014 5.8. Zaznamenali jsme velice radostnou událost. Jedna ze dvou samic Výra filipínského (Bubo philippensis) nakladla vejce a nyní se nachází v hnízdní budce.

Více

Základní kynologická organizace Žernov Rýzmburk pořádá Rýzmburský kynologický závod O putovní pohár firmy ATMOS. 19. září 2009

Základní kynologická organizace Žernov Rýzmburk pořádá Rýzmburský kynologický závod O putovní pohár firmy ATMOS. 19. září 2009 Základní kynologická organizace Žernov Rýzmburk pořádá Rýzmburský kynologický závod O putovní pohár firmy ATMOS 19. září 2009 Vážení přátelé a příznivci kynologického sportu, jménem Základní kynologické

Více

Derbianus Czech Society for African Wildlife o.s. Wildlife Odyssey o.s. zastoupený Ing. Jiřinou Svitákovou sídlem Prusíkova 2493, Praha 155 00

Derbianus Czech Society for African Wildlife o.s. Wildlife Odyssey o.s. zastoupený Ing. Jiřinou Svitákovou sídlem Prusíkova 2493, Praha 155 00 PROJEKTOVÝ NÁVRH Zajištění základní energetické soběstačnosti českého projektového centra pro záchranu ohrožené antilopy Derbyho (Taurotragus debianus derbianus) v Senegalu na bázi využití solární energie

Více

Zákon 308/2011Sb., kterým se mění zákon č. 166/199 Sb.

Zákon 308/2011Sb., kterým se mění zákon č. 166/199 Sb. Zákon 308/2011Sb., kterým se mění zákon č. 166/199 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky : ČÁST PRVNÍ Změna veterinárního zákona Čl. 1 Zákon č. 166/1999 Sb., o preventivní péči a o změně

Více

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Kvíz k vodě 1. Kolik vody zaujímá povrch planety? a) 61% b) 81% c) 71% 2. Jaký je chemický

Více

Ekologie. CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ ČR Novinky a spory v OP

Ekologie. CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ ČR Novinky a spory v OP Ekologie Cvičení č.6 CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ ČR Novinky a spory v OP Význam ochrany přírody ZCHÚ Aktuální kauzy ANO či NE??? Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství Ing. Martin Dočkal, Ph.D. Zvláště chráněná

Více

ONDŘEJ ŠMERDA. Vývoj. latinkového (typografického) písma SŠOGD LYSÁ NAD L ABEM

ONDŘEJ ŠMERDA. Vývoj. latinkového (typografického) písma SŠOGD LYSÁ NAD L ABEM v ONDŘEJ ŠMERDA aaa eee Vývoj latinkového (typografického) i SŠOGD písma LYSÁ NAD L ABEM 2014 Copyright Ondřej Šmerda, 2014 ÚVOD Tato učebnice si klade za cíl popsat vznik a vývoj typografického a tedy

Více

Současný svět Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/32038, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu Praha adaptabilita

Současný svět Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/32038, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu Praha adaptabilita Současný svět Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/32038, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu Praha adaptabilita Gymnázium prof. Jana Patočky Jindřišská 36 110 00 Praha 1 www.gpjp.cz/projekty/soucasny-svet

Více

Jak získat stříbrné hodnocení Skutečně zdravé školky Kritéria a návod

Jak získat stříbrné hodnocení Skutečně zdravé školky Kritéria a návod Jak získat stříbrné hodnocení Skutečně zdravé školky Kritéria a návod www.skutecnezdravaskola.cz Přehled kritérií pro udělení stříbrného hodnocení Angažovanost a kultura stravování S1 Školská rada či vedení

Více

katalog fotografií 700 x 1000 mm www.bwindiorphans.org www.bwindiorphans.org Bwindi Orphans o.s. Hlinky 116, 603 00 Brno

katalog fotografií 700 x 1000 mm www.bwindiorphans.org www.bwindiorphans.org Bwindi Orphans o.s. Hlinky 116, 603 00 Brno katalog fotografií 700 x 1000 mm Bwindi Orphans o.s. Hlinky 116, 603 00 Brno pobočka a poštovní adresa Podstránská 114, 627 00 Brno tel.: 548 531 627 (9-16 hod.) info@bwindiorphans.org www.bwindiorphans.org

Více

BRACHYCEFALICKÝ SYNDROM

BRACHYCEFALICKÝ SYNDROM BRACHYCEFALICKÝ SYNDROM...patologie povýšená na plemenný znak MVDr. Jana Langerová Animal Clinic Praha FAKTA: v současnosti je oblíbenost brachycefalických plemen na vzestupu současný šlechtitelský trend

Více

KYNOLOGIE I. - cvičení. Pes má krásu bez ješitnosti, sílu bez krutosti a lidské ctnosti bez lidských nectností

KYNOLOGIE I. - cvičení. Pes má krásu bez ješitnosti, sílu bez krutosti a lidské ctnosti bez lidských nectností KYNOLOGIE I. - cvičení Pes má krásu bez ješitnosti, sílu bez krutosti a lidské ctnosti bez lidských nectností Náplň cvičení z kynologie Doporučená literatura Vývoj a význam loveckých psů Současná organizace

Více

ESEJ Dětská práce jako celosvětový problém

ESEJ Dětská práce jako celosvětový problém Jana Pospíšilová UČO: 210574 ESEJ Dětská práce jako celosvětový problém Jsme první generací, která se může extrémní a hloupé chudobě podívat do tváře. Máme peníze, máme léky, máme na to vědu... ale máme

Více

Záhy pochopíte proč: žádná přitažená kolínka! nebo sevřené pěstičky! a už vůbec ne pláč!

Záhy pochopíte proč: žádná přitažená kolínka! nebo sevřené pěstičky! a už vůbec ne pláč! Čerpejte výhody členství v klubu dětská kolika.cz Zaregistrujte se nyní na www.detskakolika.cz Záhy pochopíte proč: žádná přitažená kolínka! nebo sevřené pěstičky! a už vůbec ne pláč! BG A4 002/02/2014

Více

MYSLIVECKÁ KONFERENCE 2009

MYSLIVECKÁ KONFERENCE 2009 Krajský úřad, odbor životního prostředí a zemědělství MYSLIVECKÁ KONFERENCE 2009 Myslivecká a veterinární legislativa, škody způsobené černou zvěří SBORNÍK REFERÁTŮ 13. listopadu 2009 zasedací místnost

Více

Produkce je získávána bez použití krmiv a hnojiv (přirozená produkce) nebo s omezeným využitím malých dávek krmiv nebo hnojiv.

Produkce je získávána bez použití krmiv a hnojiv (přirozená produkce) nebo s omezeným využitím malých dávek krmiv nebo hnojiv. Extenzivní chov ryb Extenzivní chov ryb předpokládá existenci tzv. normální (nezhuštěné) rybí obsádky. Počet ryb v nádrži je přizpůsoben úživnosti nádrže a množství přirozené potravní nabídky (vodní bezobratlí,

Více

Výukové programy pro základní školy

Výukové programy pro základní školy Výukové programy pro základní školy Středisko environmentální výchovy Modrý dům 2010/11 Vážení pedagogičtí pracovníci, rádi bychom Vám nabídli naše výukové programy, které jsou zaměřeny na hodnoty venkova,

Více

D. Klecker, L. Zeman

D. Klecker, L. Zeman ACTA UNIVERSITATIS AGRICULTURAE ET SILVICULTURAE MENDELIANAE BRUNENSIS SBORNÍK MENDELOVY ZEMĚDĚLSKÉ A LESNICKÉ UNIVERZITY V BRNĚ Ročník LII 21 Číslo 1, 2004 Vliv hustoty osazení na chování kura domácího

Více

326/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 29. dubna 2004. o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů

326/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 29. dubna 2004. o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů 326/2004 Sb. ZÁKON ze dne 29. dubna 2004 o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů ve znění zákonů č. 626/2004 Sb., č. 444/2005 Sb., č. 131/2006 Sb., č. 230/2006 Sb., č. 189/2008

Více

Doporučené postupy pro správnou praxi při používání antimikrobiálních přípravků u zvířat určených k produkci potravin v ES

Doporučené postupy pro správnou praxi při používání antimikrobiálních přípravků u zvířat určených k produkci potravin v ES European Platform for the Responsible Use of Medicines in Animals Evropská platforma pro odpovědné používání léčiv u zvířat Doporučené postupy pro správnou praxi při používání antimikrobiálních přípravků

Více

SEZNAM AKREDITOVANÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ USKUTEČŇOVANÝCH NA UNIVERZITĚ VČETNĚ JEJICH TYPU A STANDARDNÍ DOBY STUDIA. Agronomická fakulta

SEZNAM AKREDITOVANÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ USKUTEČŇOVANÝCH NA UNIVERZITĚ VČETNĚ JEJICH TYPU A STANDARDNÍ DOBY STUDIA. Agronomická fakulta SEZNAM AKREDITOVANÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ USKUTEČŇOVANÝCH NA UNIVERZITĚ VČETNĚ JEJICH TYPU A STANDARDNÍ DOBY STUDIA Agronomická fakulta Standardní ba Forma B 2826 Technologie odpadů 1604R004 Odpavé hospodářství

Více

9IS18P7 Plazi krokodýli. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075. Šablona: III/2. Sada: VY_32_INOVACE_9IS. Pořadové číslo: 18

9IS18P7 Plazi krokodýli. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075. Šablona: III/2. Sada: VY_32_INOVACE_9IS. Pořadové číslo: 18 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_9IS Pořadové číslo: 18 Ověření ve výuce Třída: 7.A Datum: 13.12.2013 1 Plazi krokodýli Předmět: Ročník: Škola adresa:

Více

Bulletin Trojúhelníků Září 2013 Č. 185 Finální text. Strana 1: Éter

Bulletin Trojúhelníků Září 2013 Č. 185 Finální text. Strana 1: Éter Bulletin Trojúhelníků Září 2013 Č. 185 Finální text Strana 1: Éter Éter je popisovaný jako to, co dělá všechny vztahy možnými (Telepathy and the Etheric Vehicle, (Telepatie a éterické vozítko), str. 114

Více

Publikační činnost za rok 2003:

Publikační činnost za rok 2003: Publikační činnost za rok 2003: [1] Collection of scientific papers, Faculty of agriculture in České Budějovice : series for economics, management and trade. Vol. 27, 2003, 1. 2003. ΙSBN 1212-5598. [2]

Více

Mgr. Zuzana Chabadová Mgr. Marie Kameníková. Vydra říční. Český nadační fond pro vydru

Mgr. Zuzana Chabadová Mgr. Marie Kameníková. Vydra říční. Český nadační fond pro vydru Mgr. Zuzana Chabadová Mgr. Marie Kameníková Vydra říční Český nadační fond pro vydru Projekt "Osvětou a vzděláváním od konfliktu k toleranci" EHP fondů Podpořen v rámci prioritní oblasti: Ochrana životního

Více

Tématický plán Přírodopis 7. ročník 2014-2015

Tématický plán Přírodopis 7. ročník 2014-2015 Tématický plán Přírodopis 7. ročník 014-015 Téma /učivo/ Čas. dotace Opakování 1 do 7/9 BIOLOGIE ŽIVOČICHŮ Výstupy Pláštěnci Sumky, salpy Do 14/9 Porovná základní vnější a vnitřní stavbu vybraných živočichů

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 8.3.2013

Více

PŘÍLOHY. návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY

PŘÍLOHY. návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 24.3.2014 COM(2014) 180 final ANNEXES 1 to 5 PŘÍLOHY návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o ekologické produkci a označování ekologických produktů, o změně nařízení

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A PŘÍRODA ZEMĚPIS 7. KUDLÁČEK VMS - II

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A PŘÍRODA ZEMĚPIS 7. KUDLÁČEK VMS - II Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Vyhledá americký kontinent a určí jeho geografickou polohu

Více

Dopady změny klimatu na ekosystémové slu žbya adaptace ve městech a sídlech

Dopady změny klimatu na ekosystémové slu žbya adaptace ve městech a sídlech Dopady změny klimatu na ekosystémové slu žbya adaptace ve městech a sídlech David Vačkář Centrum výzkumu globální změny AV ČR Centrum pro otázky životního prostředí UK Teze prezentace Města a sídla jsou

Více

Občanské sdružení Rescue stopaři STANDARDY ZÁCHRANNÉHO STOPOVÁNÍ

Občanské sdružení Rescue stopaři STANDARDY ZÁCHRANNÉHO STOPOVÁNÍ Občanské sdružení Rescue stopaři STANDARDY ZÁCHRANNÉHO STOPOVÁNÍ BŘEZEN 2013 Občanské sdružení Rescue stopaři STANDARDY ZÁCHRANNÉHO STOPOVÁNÍ RESCUE STOPAŘI, 2013 ISBN: 978 80 260 4189 4 Tato publikace,

Více

17316/10 bl 1 DG B I

17316/10 bl 1 DG B I RADA EVROPSKÉ UIE Brusel 1. prosince 2010 (02.12) (OR. en) 17316/10 AGRILEG 151 PRŮVODÍ POZÁMKA Odesílatel: Evropská komise Datum přijetí: 1. prosince 2010 Příjemce: Generální sekretariát Rady Předmět:

Více

Úřední věstník L 54. Evropské unie. Právní předpisy. Nelegislativní akty. Svazek 54 26. února 2011. České vydání. Obsah NAŘÍZENÍ

Úřední věstník L 54. Evropské unie. Právní předpisy. Nelegislativní akty. Svazek 54 26. února 2011. České vydání. Obsah NAŘÍZENÍ Úřední věstník Evropské unie ISSN 1725-5074 L 54 České vydání Právní předpisy Svazek 54 26. února 2011 Obsah II Nelegislativní akty NAŘÍZENÍ Nařízení Komise (EU) č. 142/2011 ze dne 25. února 2011, kterým

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu PŘÍRODOVĚDA. 5. ročník 1+1disponibilní hodina týdně

Charakteristika vyučovacího předmětu PŘÍRODOVĚDA. 5. ročník 1+1disponibilní hodina týdně Charakteristika vyučovacího předmětu PŘÍRODOVĚDA Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Název vyučovacího předmětu: Časové vymezení předmětu: Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Přírodověda 4. ročník 2

Více

VY_32_INOVACE_017. VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám

VY_32_INOVACE_017. VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám VY_32_INOVACE_017 VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07. /1. 5. 00 / 34. 0696 Šablona: III/2 Název: Ekosystém II- prezentace Vyučovací předmět:

Více

Etologie psa. Význam a oblasti etologie

Etologie psa. Význam a oblasti etologie Etologie psa Význam a oblasti etologie, Získané a vrozené chování, Hauserova teorie, kotcový syndrom, vtiskávání, Instinkt (pohybové koordinace, klíčový podnět, práh podnětu), Porušování instinktů, Motivace,

Více

Vlčí Pole živá vesnice PRŮVODNÍ ZPRÁVA

Vlčí Pole živá vesnice PRŮVODNÍ ZPRÁVA Vlčí Pole živá vesnice PRŮVODNÍ ZPRÁVA Vlčí Pole živá vesnice Vesnice v dnešní době čelí dvěma hlavním výzvám. Jedny se stávají noclehárnou pro lidi pracující ve městech a ty druhé, protože leží na periferiích

Více

Libín. Vybavenost obce Požární zbrojnice Hostinec Hřiště Knihovna Hřbitov Ubytování

Libín. Vybavenost obce Požární zbrojnice Hostinec Hřiště Knihovna Hřbitov Ubytování Libín Zpracováno v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností České Budějovice. Vybavenost obce Požární

Více

Mrkni na stránku vlevo a zamysli se které cestě do školy bys dal nebo dala přednost? Té na obrázku 1 nebo té na obrázku 2?

Mrkni na stránku vlevo a zamysli se které cestě do školy bys dal nebo dala přednost? Té na obrázku 1 nebo té na obrázku 2? Mrkni na stránku vlevo a zamysli se které cestě do školy bys dal nebo dala přednost? Té na obrázku 1 nebo té na obrázku 2? A dokážeš vysvětlit proč? Zkus to napsat nebo nakreslit sem Každé město má svá

Více

Šablona č. 01.30 Přírodopis Savci opakování

Šablona č. 01.30 Přírodopis Savci opakování Šablona č. 01.30 Přírodopis Savci opakování Anotace: Opakování učiva o savcích. Autor: Ing. Ivana Přikrylová Očekávaný výstup: Pracovní list je vhodný k opakování učiva o savcích. Speciální vzdělávací

Více

2. Základní charakteristika území, sídelní a správní struktura

2. Základní charakteristika území, sídelní a správní struktura 2. Základní charakteristika území, sídelní a správní struktura 2.1 Charakteristika území Jihočeský kraj je dlouhodobě vnímán především jako zemědělská oblast s rozvinutým rybníkářstvím a lesnictvím. Až

Více

Tlak Evropské unie nestačil, aby se dostatek vody přiřadil k základním lidským právům.

Tlak Evropské unie nestačil, aby se dostatek vody přiřadil k základním lidským právům. Tlak Evropské unie nestačil, aby se dostatek vody přiřadil k základním lidským právům. V pásmu od severní Afriky po centrální Asii jsou šířením pouští ohroženy dvě miliardy lidí. Spolu s rozšiřováním pouští

Více

Odpady a kontaminace. Černé skládky kolem nás Vaše černá skládka

Odpady a kontaminace. Černé skládky kolem nás Vaše černá skládka Odpady a kontaminace Cvičení č.7 Černé skládky kolem nás Vaše černá skládka Staré ekologické zátěže Negativa černých skládek Zdroje informací o SEZ Identifikace černé skládky - zadání Katedra hydromeliorací

Více

Časopis Veterinární a farmaceutické univerzity Brno 4 2009

Časopis Veterinární a farmaceutické univerzity Brno 4 2009 Časopis Veterinární a farmaceutické univerzity Brno 4 2009 OBSAH CELOUNIVERZITNÍ INFORMACE VFU Brno získala DS Label z Bruselu 1 Iva Steinhauserová Rektor předal prezidentovi České republiky Václavu Klausovi

Více

OECD a biotechnologie Autor: Ing. Zuzana Doubková, MŽP ČR. VI. ročník/květen/2013

OECD a biotechnologie Autor: Ing. Zuzana Doubková, MŽP ČR. VI. ročník/květen/2013 VI. ročník/květen/2013 Biotechnologie jsou obor relativně nový a rozvětvený s dynamickým vývojem. Setkáváme se s nimi stále častěji v zemědělství, v lékařství, v potravinářství, v chemickém průmyslu i

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Náš svět 1. období 3. ročník Danielovská, V., Kvasničková, D.: Prvouka pro 3. ročník ZŠ Očekávané výstupy předmětu Na konci 1. období základního vzdělávání

Více

Úvod. Salmonelóza. Prevence spočívá:

Úvod. Salmonelóza. Prevence spočívá: Úvod Ke vzniku alimentárních nákaz a onemocnění trávicího traktu přispívá nedodržování zásad hygieny při přípravě i konzumaci pokrmů a nerespektování odpovídajících technologických postupů při přípravě

Více

ŠVP ZŠ Luštěnice, okres Mladá Boleslav verze 2012/2013

ŠVP ZŠ Luštěnice, okres Mladá Boleslav verze 2012/2013 5.6.3 Přírodopis Charakteristika vyučovacího předmětu PŘÍRODOPIS I. Obsahové vymezení Vyučovací předmět Přírodopis vychází z obsahu vzdělávacího oboru Člověk a příroda a je v některých ročnících částečně

Více

Problémy Sahelu. Oktává

Problémy Sahelu. Oktává Problémy Sahelu David Hajdu Oktává 27.3. 2018 Sahel Sahel je název krajinného typu v severní Africe na jižním okraji Sahary, kterou odděluje od afrických tropických pralesů Zahrnuje pás stepí a savan

Více

Jméno: Martin Dočkal Datum: 26. 9. 2010 Referát na téma: GMO Geneticky modifikované organismy Geneticky modifikované organismy Člověk je od přírody pohodlný a má velkou dávku fantazie. Aby nemusel měnit

Více

Metodická příručka pro žadatele o příspěvky na vybrané myslivecké činnosti

Metodická příručka pro žadatele o příspěvky na vybrané myslivecké činnosti Metodická příručka pro žadatele o příspěvky na vybrané myslivecké činnosti = pravidla pro poskytování finančních příspěvků na vybrané činnosti mysliveckého hospodaření a způsobu kontroly jejich využití

Více

Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE 02Šti/ČIG/19

Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE 02Šti/ČIG/19 Základní škola a Mateřská škola Vrbovec 671 24 Vrbovec 143, tel. 515230171, IČO 750038, E mail: zs.vrbovec@zn.orgman.cz SVĚT POZNÁNÍ Číslo projektu CZ.1 07/1.4. 00/21. 1205 Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE

Více