JAK POMÁHÁ DAROVÁNÍ KRVE A PLAZMY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "JAK POMÁHÁ DAROVÁNÍ KRVE A PLAZMY"

Transkript

1 JAK POMÁHÁ DAROVÁNÍ KRVE A PLAZMY

2 > Bonusy pro držitele klientských karet > Široký sortiment za výhodné ceny > Osobní přístup k pacientům > Vysoká odbornost personálu > Komplexní péče o pacienta Lékárna AGEL v areálu Šumperské nemocnice a.s. otevírací doba: Po Pá 07:30 16:00 LÉKAŘSKÝ DŮM ŠUMPERK M.R.Štefánika 3, Šumperk otevírací doba: Po Čt 07:00 17:00, Pá 07:00 15:00

3 Vážení současní a budoucí dárci, často se nás ptáte, jak konkrétně pomáhá Vámi darovaná krev a plazma k záchraně lidských životů a jak Transfúzní služba tyto životodárné tekutiny využívá. Váš zájem nás velice těší, nejčastěji kladené otázky se Vám pokusíme zodpovědět v této brožurce. Věříme také, že informace pomohou uvést na pravou míru zatím ne plně doceněný přínos, který má dnes pro společnost darování krevní plazmy. Možná jste se také setkali se situací, kdy byl odběr plazmy neinformovanou veřejností považován za cosi méně hodnotného než odběr plné krve. Že jde o zásadní omyl, se budete moci přesvědčit sami. V moderní medicíně mají oba typy odběrů zcela srovnatelnou a zcela nezastupitelnou roli při záchraně lidských životů. Pokud budete mít po přečtení brožurky jakýkoliv dotaz, neváhejte se pro jeho zodpovězení obrátit na náš personál. Je Vám plně k dispozici. Za celý tým pracovníků Transfúzní služby Vám velice děkuji za Váš lidský postoj k pomoci ostatním a přeji Vám inspirativní čtení. MUDr. Marie Urbánková, ředitelka Transfúzní služby Víte, že......ve spolupráci s firmami v regionu rozvíjíme síť partnerských společností, které dárce podporují dlouhodobými slevami na své služby či dalšími benefity? Společnosti zapojené do systému podpory dárců poznáte podle označení vstupu či pokladny červenou samolepkou s logem Transfúzní služby a nápisem»podporujeme dárce krve a plazmy«. Seznam společností je průběžně aktualizován na webu Transfúzní služby námi můžete zůstat v kontaktu také přes facebook? Pravidelně aktualizované stránky s novinkami naleznete na internetové adrese můžete nechat zasílat novinky a oznámení Transfúzní služby přímo na Váš ? V případě zájmu kontaktujte náš personál, rádi vše zařídíme.

4 Klasický odběr plné krve Odběr takzvané plné krve patří mezi obecně nejznámější typ odběrů a alespoň jednou jej absolvuje každý dárce. Vlastní odběr trvá obvykle jen 5 až 10 minut, během kterých odebíráme krev v množství 450 ml ± 10%. Krev následně zpracováváme na tyto transfúzní přípravky: 1. Koncentrát červených krvinek se zbytkovým množstvím bílých krvinek 2. Koncentrát červených krvinek s odstraněnými bílými krvinkami 3. Plazmu z klasického odběru plné krve: Ano, i plazma se získává během klasického odběru plné krve. Více informací se můžete dozvědět v další samostatné kapitole o odběru plazmy. Postup zpracování odebrané plné krve: Odebraná plná krev se odstředí, a tím se od sebe oddělí její jednotlivé složky: > Červené krvinky, které v lidském těle zajišťují distribuci životodárného kyslíku. > Bílé krvinky, které pomáhají chránit organismus proti infekcím. > Krevní destičky, jež zastavují krvácení. > Plazma, která je tekutým nosičem látek důležitých pro zachování imunity a srážlivosti krve. Při přípravě prvního typu koncentrátu červených krvinek se odstraní odstředěná vrstva bílých krvinek s krevními destičkami (tzv. buffy-coat) a červené krvinky se přepustí do výživného roztoku. Takto vzniklý koncentrát červených krvinek, který však ještě obsahuje drobné množství bílých krvinek, je nejčastěji připravovaným transfúzním přípravkem. U druhého typu koncentrátu se zcela odstraněnými bílými krvinkami se červené krvinky před přepuštěním do výživného roztoku navíc filtrují deleukotizačním filtrem. Tak se z nich odstraní i zbytkové bílé krvinky, které mohou být ve specifických případech příčinou nechtěné potransfúzní reakce. Oba koncentráty skladujeme při teplotě 2 až 6 C, doba jejich použitelnosti je 42 dní od data odběru. Použítí: Koncentrát červených krvinek se zbytkovým množstvím bílých krvinek je aplikován pacientům při transfúzích, a to především při náhradách krevních ztrát, které vznikají při operacích, poporodních komplikacích, úrazových stavech či těžkých poraněních. Používá se však také například při léčbě anémie, tedy chudokrevnosti. Obdobné využití má také druhý typ koncentrátu se zcela odstraněnými bílými krvinkami, používá se však navíc u pacientů při opakované nechtěné potransfúzní reakci, při opakovaných transfúzích, při transfúzích pro předčasně narozené děti a novorozence, u pacientů s protilátkami proti bílým krvinkám (HLA protilátky), dále pro děti po operacích srdce, při poklesu imunity pacientů a v mnoha dalších specifických případech.

5 Klasický odběr plné krve Zleva: koncentrát červených krvinek, buffy-coat, plazma Víte, že......strach z bolesti při odběru je zbytečný a vlastní odběr krve trvá jen 5 až 10 minut?...každá odebraná krev se po odběru pečlivě vyšetřuje? Vyšetření se provádí z krve odebrané do zkumavek při odběru, a to na žloutenky typu B, C, dále na HIV1/2, syfilis, jaterní testy, krevní skupinu AB0, RhD a záchyt nepravidelných protilátek proti červeným krvinkám, také na tzv. celkovou bílkovinu a cholesterol.

6 Přístrojový odběr koncentrátu červených krvinek a krevních destiček V tomto případě neodebíráme dárci plnou krev, ale pouze červené krvinky, nebo krevní destičky. Ostatní složky krve se navracejí zpět do krevního oběhu dárce. Selektivní odběr zajišťuje speciální přístroj separátor, a to tzv. erytrocytaferézou u červených krvinek, nebo trombocytaferézou u krevních destiček. Výsledkem odběrů mohou být dva různé typy transfúzních přípravků: 1. Koncentrát červených krvinek: Výsledkem erytrocytaferézy jsou dvě jednotky koncentrátu červených krvinek, které není potřeba dále zpracovávat. Metoda je také vhodná pro doplnění zásob tzv. nedostatkových nebo vzácných krevních skupin. Použití: Koncentrát se používá např. při léčbě pacientů s chudokrevnosti, při náhradě krevních ztrát, při opakovaných transfúzích nebo potransfúzních reakcích, u pacientů s protilátkami proti bílým krvinkám (HLA protilátky), u těhotných žen, před a po transplantacích, při poklesu imunity či při pomoci předčasně narozeným dětem. Separátor na odběr koncentrátu červených krvinek 2. Koncentrát krevních destiček: Výsledkem trombocytaferézy jsou dvě jednotky koncentrátu krevních destiček, které také již není třeba dále zpracovávat. Použití: Krvácení u pacientů s poklesem počtu krevních destiček, u pacientů s onkologickými onemocněními, a to především po léčbě cytostatiky a radioterapií. Koncentrát se používá také při transplantaci kostní dřeně. Víte, že......dobře připravení na odběr krve a plazmy budete, dodržíte-li před odběrem tyto zásady: > Dostatečně pijte nepřeslazené nápoje. > 24 hodin před odběrem nepijte alkohol. > 24 hodin před odběrem nejezte tučné. > Nechoďte k odběru nalačno, ráno před odběrem naopak lehce posnídejte (např. suché pečivo). > Přijďte odpočinutí.

7 Plazma Význam darování plazmy bývá bohužel někdy neinformovanou veřejností podceňován, a to zejména ve srovnání s darováním plné krve. Že jde o zásadní omyl, jsme zdůraznili již v úvodu brožurky. Krevní plazma totiž obsahuje látky nezbytně důležité pro zachování imunity a srážlivosti krve. Z této skutečnosti pak vyplývá její využití v moderní medicíně. Plazma se zpracovává buď pro tzv. klinické účely, kdy je pacientům aplikována během transfúze, nebo se z ní vyrábějí speciální léčivé přípravky tzv. krevní deriváty. Více informací se dozvíte v této kapitole. Přístrojový odběr plazmy (plazmaferéza) na odběrovém sále v Šumperku Jak probíhá odběr plazmy? 1. Plazmu lze získat jednak z klasického odběru plné krve oddělením jednotlivých krevních složek odstředěním (viz předcházející kapitola Klasický odběr plné krve), nebo tzv. plazmaferézou, kdy plazmu darují opakovaní dárci, a to pomocí speciálního přístroje - separátoru. Množství odebrané plazmy činí 650 ml a více (dle tělesné hmotnosti dárce), přičemž vlastní odběr trvá od 25 do 40 minut. Při plazmaferéze putuje krev z dárcova krevního řečiště do separátoru, ve kterém se oddělí plazma od červených krvinek. Červené krvinky se následně společně s ostatními složkami krve vrací zpět do dárcova krevního oběhu. Při odběru větším než 650 ml je ztráta plazmy kompenzována dodáním adekvátního množství fyziologického roztoku. Zmražená plazma po karanténě

8 Využití plazmy 1. Plazma pro klinické účely - transfúze Plazma se musí rychle zmrazit na teplotu 30 C, aby nebyly poškozeny faktory důležité pro zachování srážlivosti krve. Následně se již skladuje při teplotě 25 C nebo nižší. Uvolněna pro léčbu pacientů může být až po šestiměsíční karanténě a negativním výsledku testů na tzv. virové markery (tj. musí být negativní test na žloutenku B a C, HIV, syfilis). Virové markery jsou přešetřovány při dalším odběru plné krve a plazmy. Doba použitelnosti klinické plazmy je 36 měsíců od data odběru. Použití: Transfúze u pacientů při masivních krevních ztrátách, při těžkých popáleninách, při poruchách srážení krve, při onemocněních jater (hepatopathie) a v mnoha dalších závažných případech. 2. Plazma pro výrobu krevních derivátů V tomto případě není plazma aplikována pacientům během transfúze, ale je využita pro přípravu krevních derivátů, což jsou speciální léčivé přípravky. Krevní deriváty vyrobené z plazmy a jejich použití: Albumin > Při léčbě těžkých popálenin. > Při jaterním selhání. > Při onemocnění ledvin. > Při úplné ztrátě nebo nedostatečné tvorbě krevní bílkoviny tzv. albuminu. Imunoglobuliny > Při onkologických onemocněních (např. chronická lymfatická leukémie, mnohočetný myelom). > Při těžkých zánětlivých stavech. > Při prevenci nebo podpůrné léčbě infekcí. > Při léčbě tzv. autoimunních onemocnění. Koncentráty koagulačních faktorů a inhibitorů > Při masivních krváceních s nejasnou příčinou, při poruše tvorby srážlivých faktorů krve a hemofilii. > Při prevenci i léčbě tromboembolické nemoci. > Při rizikových situacích (operace, úrazy atd.). > Při těžkých zánětlivých stavech. Víte, že......odběry plazmy se započítávají do nároku na plakety prof. MUDr. Jana Janského a Zlaté kříže ČČK?

9 Komu pomohla darovaná krev a plazma? Maminka Veroniky paní Zuzana Opluštilová z Rýmařova: Krev jsem potřebovala, když při porodu Veroniky nastaly komplikace. Velmi bych chtěla dárcům poděkovat. Zachránili mi život. Dcera Veronika: Stala jsem se také dárcem, protože dobře vím, že můžu někoho zachránit nebo mu alespoň pomoci. Také znám mnoho lidí, kterým byla krev darována, ale oni sami ji už darovat nemůžou. Jsem ráda, že můžu pomoci lidem v krizové situaci. Anežka Kalistová, pacientka Dialýzy Šumperk: Krevní transfúze mi pomohly vybojovat zpět můj život po náročné operaci. Všem dárcům krve a plazmy bych chtěla poděkovat z celého srdce za to, že mi pomohli výrazně zlepšit můj zdravotní stav. Děkuji Vám! Robert Kautz, Bruntál: Darovaná krev a plazma mi zachránily život po téměř smrtelné nehodě, kdy mě na kole srazil kamion. Bez pomoci dárců bych zřejmě nepřežil, takže tímto chci všem dárcům krve a plazmy velice poděkovat za záchranu svého života. Alois Riedl, pacient Dialýzy Šumperk: Krevní transfúzi jsem dostal mnohokrát poté, co mi lékaři museli odebrat ledvinu, a to zejména při následném masívním krvácení. Dárci krve mi zcela jistě zachránili život. Děkuji Vám, že jste mi pomohli přežít v tak nelehké životní situaci.

10 Vážené dámy a pánové, každý den používám já a řada mých kolegyň a kolegů z různých specializací mnoho moderních léků a technologií. Činíme tak často ve spěchu, s jakousi samozřejmostí a neuvědomujeme si příliš, že za každým novým lékem či špičkovým přístrojem je mnohaletá práce týmů výzkumníků a výrobců. A pak také využíváme pro své pacienty unikátní produkty krev, plazmu a přípravky z ní vyrobené. Jde o zcela výjimečné druhy léků. Protože na jejich počátcích vždy stojí dárce obyčejný člověk, který se rozhodne dát kus ze sebe někomu potřebnému. Ano, umíme dnes vyrobit umělou oční čočku, umělé klouby, umíme vyměnit (transplantovat) některé orgány, ale umělá krev je ještě stále hudbou daleké budoucnosti, a proto každý den potřebujeme a budeme potřebovat Vás dárce. Je řada pacientů, kteří jsou například kvůli poruše krvetvorby odkázáni na pravidelné transfúze třeba jedenkrát měsíčně anebo i častěji. A tito pacienti mluví vždy o tom, jak už sami ke konci měsíce poznávají, jak z nich odchází síla, energie a jak se po transfúzi cítí jako znovuzrození. A tu sílu a energii jim vracíte Vy dárci této nejdražší tekutiny. Rád využívám této příležitosti a za sebe i za své pacienty Vám DĚKUJI. S úctou MUDr. Přemysl Slezák klinický hematolog, Šumperská nemocnice a.s. Víte, že......v průměru dostane každý za svůj život 5x krevní transfúzi a 14x lék vyrobený z krve?...můžete darovat krev či plazmu pokud jste zdraví, je Vám od 18 do 65 let, jste zdravotně pojištění v ČR a nechováte se zvýšeně rizikově (promiskuita, nechráněný sex, drogy...)...zda je dárce způsobilý k odběru, posoudí vždy odborný pracovník na Transfúzní službě přímo před vlastním odběrem. Pokud váháte, rádi Vám poradíme.

11 Jak ještě můžete podpořit dárcovství Transfúzní služba se neustále snaží pro dárce zkvalitňovat své služby a jako výraz poděkování dárce mnoha způsoby podporovat. Zapojit se můžete i Vy. Možností je celá řada, některé z nich nabízíme níže. Dobrovolné dárcovství a dárce můžete například podpořit: > Uspořádáním společného darování ve Vaší společnosti či organizaci, rádi akci zajistíme případnou medializaci. > Šířením novinek a informací Transfúzní služby ve Vaší společnosti, organizaci (intranet, firemní magazín, y, vyvěšením plakátů aj.). > Zapojením své firmy do sítě společností poskytujících dárcům slevy na služby či zboží. > Dary či benefity, které předáme dárcům přímo po odběru. > Podporou každoročních slavnostních akcí pořádaných pro dárce Transfúzní službou. Vyhovuje Vám některá z výše popsaných možností, či máte jiný nápad? Pak je Vám plně k dispozici náš pracovník marketingu Marek Pavliš, a to na tel.: či u marek.pavlis@agel.cz. Rádi Vám vyjdeme vstříc. Děkujeme Vám :-)

12 Objednejte se k odběru, rádi Vám poskytneme bližší informace. > Transfúzní služba a.s. odběrové středisko Šumperk B. Němcové 1006/ Šumperk tel.: /815, fax: evidence.spk@tslspk.cz > Transfúzní služba a.s. odběrové středisko Bruntál Nádražní Bruntál tel.: , evidence.bruntal@tslspk.cz

Chcete zažít ten pocit, že dáváte kus ze sebe pro záchranu někoho druhého? Přidejte se k dobrovolným dárcům krve!

Chcete zažít ten pocit, že dáváte kus ze sebe pro záchranu někoho druhého? Přidejte se k dobrovolným dárcům krve! Chcete zažít ten pocit, že dáváte kus ze sebe pro záchranu někoho druhého? Přidejte se k dobrovolným dárcům krve! Někdo se krve bojí, někomu se z ní dělá špatně, ale někdo krev chodí darovat. Jsou lidé,

Více

Dotazník. Příloha č. 1

Dotazník. Příloha č. 1 Errata PŘÍLOHY SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1 Dotazník Příloha č. 2 Oceňování bezpříspěvkových dárců krve Příloha č. 3 Grafy: Graf č. 1: Věkové rozpětí respondentů. Graf č. 2: Početní zastoupení dárců krve

Více

Systém řízení kvality, SVP a výroba TP

Systém řízení kvality, SVP a výroba TP Systém řízení kvality, SVP a výroba TP Pacasová R. Transfuzní a tkáňové oddělení FN Brno LF MU bakalářské studium Zdravotní laborant, 2015 Legislativa ZTS - EU Výrobu transfuzních přípravků v Evropě (EU)

Více

Mgr. Dagmar Chátalova

Mgr. Dagmar Chátalova Mgr. Dagmar Chátalova Transfuze - převod lidské krve nebo krevních přípravků od jednoho člověka ( dárce ) do krevního oběhu druhého člověka ( příjemce ) Indikace při ztrátě krve úraz, operace,těžký porod,

Více

Volný čas: M U Z E U M V B R U N T Á L E. Zpravodaj Informačního centra pro mládež Bruntál při OPEN HOUSE Bruntál Bruntálsko 38. - 39.

Volný čas: M U Z E U M V B R U N T Á L E. Zpravodaj Informačního centra pro mládež Bruntál při OPEN HOUSE Bruntál Bruntálsko 38. - 39. Volný čas: M U Z E U M V B R U N T Á L E Ř í j e n 2012 Zámek Bruntál Výstavy Řemeslo má zlaté dno stálá expozice Příroda Bruntálska stálá expozice 9.10.2012 04.11.2012-100 let kamzíků v Jeseníkách výstava

Více

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Léčba anemie. Prim. MUDr. Jan Straub I. Interní klinika VFN Praha

Léčba anemie. Prim. MUDr. Jan Straub I. Interní klinika VFN Praha Léčba anemie Prim. MUDr. Jan Straub I. Interní klinika VFN Praha Anemie Nedostatek červených krvinek - erytrocytů resp. krevního barviva - hemoglobinu Stupně anemie normální KO hgb 120-175 g/l lehká anemie

Více

Co je to transplantace krvetvorných buněk?

Co je to transplantace krvetvorných buněk? Co je to transplantace krvetvorných buněk? Transplantace krvetvorných buněk je přenos vlastní (autologní) nebo dárcovské (alogenní) krvetvorné tkáně. Účelem je obnova kostní dřeně po vysoce dávkové chemoterapii

Více

Odběr krvetvorných buněk z periferní krve: příprava, průběh a komplikace

Odběr krvetvorných buněk z periferní krve: příprava, průběh a komplikace Odběr krvetvorných buněk z periferní krve: příprava, průběh a komplikace Helena Švábová, Andrea Žmijáková Interní hematologická a onkologická klinika FN Brno Separační středisko je součástí Interní hematologické

Více

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 23.3.2011 KOM(2011) 138 v konečném znění ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ Druhá zpráva o dobrovolném

Více

Transplantace ledvin. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Transplantace ledvin. Vítejte na našem dialyzačním středisku Transplantace ledvin Vítejte na našem dialyzačním středisku Proč se provádí transplantace ledvin? Úspěšná transplantace je jediným řešením, jak se po selhání ledvin zbavit potřeby dialýzy. Po transplantaci

Více

KREV. Autor: Mgr. Anna Kotvrdová 29. 8. 2012

KREV. Autor: Mgr. Anna Kotvrdová 29. 8. 2012 KREV Autor: Mgr. Anna Kotvrdová 29. 8. 2012 KREV Vzdělávací oblast: Somatologie Tematický okruh: Krev Mezioborové přesahy a vazby: Ošetřovatelství, Klinická propedeutika, První pomoc, Biologie, Vybrané

Více

Hlavním cílem našeho úsilí je spokojený dárce a špičkově léčený pacient

Hlavním cílem našeho úsilí je spokojený dárce a špičkově léčený pacient Hlavním cílem našeho úsilí je spokojený dárce a špičkově léčený pacient 1. Úvod 2. Proč potřebujeme dárce krve 3. Odběrové hodiny na TO Slezské nemocnice v Opavě 4. Charakteristika pracoviště TO SN Opava,

Více

Krevní skupiny EU peníze středním školám Didaktický učební materiál

Krevní skupiny EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Krevní skupiny EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_BI1.10 Předmět: Biologie Tematická oblast: Biologie člověka Autor: RNDr. Marta Najbertová Datum

Více

Transplantace ledvin. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Transplantace ledvin. Vítejte na našem dialyzačním středisku Transplantace ledvin Vítejte na našem dialyzačním středisku Proč se provádí transplantace ledvin? Úspěšná transplantace je jediným řešením, jak se po selhání ledvin zbavit potřeby dialýzy. Po transplantaci

Více

L a b o r a t o r n í p ř í r u č k a. Hematologicko-transfúzní oddělení

L a b o r a t o r n í p ř í r u č k a. Hematologicko-transfúzní oddělení L a b o r a t o r n í p ř í r u č k a Strana 1 z 14 Identifikace, důležité údaje Název zařízení Oblastní nemocnice Kladno, a.s., Nemocnice SČK, Vančurova 1548, Kladno Identifikační údaje IČO 27256537 DIČ

Více

Nejčastější dotazy dárců krve

Nejčastější dotazy dárců krve Nejčastější dotazy dárců krve Je možné darovat krev v době, kdy má žena menstruaci a při těhotenství a kojení? Ne, během těhotenství a kojení nejsou odběry možné. V době menstruace na odběr nechoďte. V

Více

Spolupráce transfuziologa a anesteziologa/intenzivisty - cesta k účelné hemoterapii

Spolupráce transfuziologa a anesteziologa/intenzivisty - cesta k účelné hemoterapii Spolupráce transfuziologa a anesteziologa/intenzivisty - cesta k účelné hemoterapii Hana Lejdarová TTO FN Brno XXIV. Kongres ČSARIM, 7. 9.9.2017, Brno Proč? Nestačí údaje na žádance? Máme na konzultaci

Více

Nejčastější dotazy dárců krve

Nejčastější dotazy dárců krve Nejčastější dotazy dárců krve Je možné darovat krev v době, kdy má žena menstruaci a při těhotenství a kojení? Ne. Při těhotenství a kojení dochází k velkým hormonálním změnám v organismu ženy, a proto

Více

Daruj život. daruj krev

Daruj život. daruj krev Daruj život daruj krev V poslední době klesají zásoby krví transfuzního oddělení FN Plzeň. Jelikož jsme dobrovolní hasiči a chceme pomáhat druhým, máme nyní příležitost. Odběrem půl litru krve, můžete

Více

FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC

FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC Transfúzní oddělení I. P. Pavlova 6, 775 20 Olomouc +420 588 442 262, e-mail: to@fnol.cz Poučení dárce krve 1. vydání ze dne: 1.1.2006 Vypracoval: Ověřil: Schválil: MUDr. Ivana

Více

Prezentace Nadace pro transplantace kostní dřeně

Prezentace Nadace pro transplantace kostní dřeně Prezentace Nadace pro transplantace kostní dřeně MĚL JIŽ NĚKDO Z VÁS CHŘIPKU? MYSLÍTE, ŽE ONEMOCNĚT LEUKÉMIÍ JE TĚŽŠÍ? prosinec 2004 Karel Pogštefl dobrovolný spolupracovník Představení Nadace a Registru

Více

Mgr. Dagmar Chvátalová

Mgr. Dagmar Chvátalová Mgr. Dagmar Chvátalová Krev mohu darovat, pokud:» je mi 18-65 let» vážím alespoň 50 kg» netrpím vážnější alergií» neprodělal jsem zánět jater, nebo jiné onemocnění jater» neprodělal jsem zánět ledvin,

Více

Transfuzní lékařství SEMINÁŘ

Transfuzní lékařství SEMINÁŘ Transfuzní lékařství SEMINÁŘ Fakultní nemocnice Olomouc - komise účelné hemoterapie Transfuzní oddělení příprava transfúzních přípravků laboratoř testů slučitelnosti skladování transfúzních přípravků imunohematologické

Více

Český červený kříž s podporou Transfúzní služby ocenil v Bruntále dárce krve

Český červený kříž s podporou Transfúzní služby ocenil v Bruntále dárce krve Nenuď se doma nebo někde na ulici!!! Zdraví + občan a stát: Český červený kříž s podporou Transfúzní služby ocenil v Bruntále dárce krve Český červený kříž dnes odpoledne ocenil s podporou Transfúzní služby,

Více

PRVKY BEZPEČNOSTI Č VE VÝROBĚ TRANSFUZNÍCH PŘÍPRAVKŮ

PRVKY BEZPEČNOSTI Č VE VÝROBĚ TRANSFUZNÍCH PŘÍPRAVKŮ PRVKY BEZPEČNOSTI Č FAKULTNÍ NEMOCNICE BRNO VE VÝROBĚ TRANSFUZNÍCH PŘÍPRAVKŮ EVA TESAŘOVÁ 6. STŘEŠOVICKÝ TRANSFUZNÍ DEN, PRAHA, 22.11.2012 1 BEZPEČNÁ HEMOTERAPIE Bezpečné postupy Bezpečné produkty Implementaci

Více

Fakultní nemocnice Olomouc I.P. Pavlova 6, Olomouc Transfúzní oddělení Držitel certifikátu jakosti ISO9001:2000

Fakultní nemocnice Olomouc I.P. Pavlova 6, Olomouc Transfúzní oddělení Držitel certifikátu jakosti ISO9001:2000 Fakultní nemocnice Olomouc I.P. Pavlova 6, 775 20 Olomouc Transfúzní oddělení Držitel certifikátu jakosti ISO9001:2000 Primář: MUDr. Dana Galuszková Tel. +420 588 442 263, tel/fax 588 442 510, e-mail:

Více

Roční výkaz o činnosti ZZ A (MZ) 1-01

Roční výkaz o činnosti ZZ A (MZ) 1-01 Ministerstvo zdravotnictví Schváleno ČSÚ pro Ministerstvo zdravotnictví. ČV 177/10 ze dne 20.10.2009 v rámci Programu statistických zjišťování na rok 2010. Vyplněný výkaz laskavě předložte pracovišti státní

Více

ANAMNÉZA DÁRKYNĚ PUPEČNÍKOVÉ KRVE

ANAMNÉZA DÁRKYNĚ PUPEČNÍKOVÉ KRVE ANAMNÉZA DÁRKYNĚ PUPEČNÍKOVÉ KRVE JMÉNO A PŘÍJMENÍ DÁRKYNÉ DATUM NAROZENÍ RODNÉ ČÍSLO ZAMĚSTNÁNÍ TELEFON ULICE A ČÍSLO POPISNÉ MĚSTO PSČ PORODNÍK MINULÉ TĚHOTENSTVÍ počet předchozích porodů počet spontánních

Více

Hematologická vyšetření krve. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Hematologická vyšetření krve. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Hematologická vyšetření krve Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Bc. Hrušková Jindřiška duben 2009 Hematologická vyšetření Provádí je hematologicko-transfúzní

Více

OPRAVA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU

OPRAVA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU OPRAVA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU. Označení a název opravovaného ČOS 653,. vydání MINIMÁLNÍ POŽADAVKY NA KREV, DÁRCE KRVE, VYBAVENÍ PRO KREVNÍ TRANSFUZI A OZNAČOVÁNÍ KREVNÍCH SKUPIN 2. Oprava č.. Část

Více

POUČENÍ PRO DÁRCE KRVE Průvodce zodpovědného dárce A B AB 0

POUČENÍ PRO DÁRCE KRVE Průvodce zodpovědného dárce A B AB 0 POUČENÍ PRO DÁRCE KRVE Průvodce zodpovědného dárce A B AB 0 POUČENÍ PRO DÁRCE KRVE NEMOCNICE HOŘOVICE Transfuzní oddělení tel. 311 559 555, 311 559 402 Objednávání v pracovní dny 10.00 14.00 darci@nemocnice-horovice.cz

Více

Informace o darování krve můžete získat na adrese www.transfuznispolecnost.cz

Informace o darování krve můžete získat na adrese www.transfuznispolecnost.cz Dárce krve potřebují: Lidé, kteří jdou na operaci. Lidé trpící leukémií. Lidé, kteří projdou sklem nebo jezdí na červenou. Neopatrné bosé děti. Hemofilici, aby mohli žít normálním životem. Hazardéři i

Více

Porucha srážlivosti krve Chorobná krvácivost Deficit faktoru VIII nebo IX, vzácně XI Celoživotní záležitost Geneticky podmíněné onemocnění

Porucha srážlivosti krve Chorobná krvácivost Deficit faktoru VIII nebo IX, vzácně XI Celoživotní záležitost Geneticky podmíněné onemocnění Život s hemofilií Hemofilie Porucha srážlivosti krve Chorobná krvácivost Deficit faktoru VIII nebo IX, vzácně XI Celoživotní záležitost Geneticky podmíněné onemocnění Genetika Chybná genetická informace

Více

FRÍŠTÍ KONĚ PRO NF KAPKA NADĚJE

FRÍŠTÍ KONĚ PRO NF KAPKA NADĚJE FRÍŠTÍ KONĚ PRO NF KAPKA NADĚJE Nadační fond Kapka naděje Nadační fond pro pomoc nemocným dětem zvláště s poruchou krvetvorby, nádorovým onemocněním a pro děti, jejichž onemocnění vyžaduje transplantaci

Více

A, B, AB, 0. Interpretace dle návodu k diagnostiku.

A, B, AB, 0. Interpretace dle návodu k diagnostiku. Katalog laboratorních vyšetření změna č. 2, platnost od 01.10.2016 Krevní skupina A, B, AB, 0. Interpretace dle návodu k diagnostiku. Rutina: do 72 hodin Statim: do 2 hodin od doby doručení vzorku na TO

Více

Dárcovství krve a typy odběrů MUDr. Simona Hohlová

Dárcovství krve a typy odběrů MUDr. Simona Hohlová Dárcovství krve a typy odběrů MUDr. Simona Hohlová Transfuzní a tkáňové oddělení Osnova Dárcovství krve o obecné principy o propagace dárcovství a oceňování dárců krve o registry dárců krve a jejích složek

Více

Trombocytové přípravky v náhradních roztocích

Trombocytové přípravky v náhradních roztocích Trombocytové transfuzní přípravky v náhradních roztocích - zkušenosti TO KNL, a.s. Maříková Š., Řehořová L., Procházková R. Transfuzní oddělení, Krajská nemocnice Liberec, a.s. 6. STŘEŠOVICKÝ TRANSFUZNÍ

Více

OBĚHOVÁ SOUSTAVA TĚLNÍ TEKUTINY

OBĚHOVÁ SOUSTAVA TĚLNÍ TEKUTINY OBĚHOVÁ SOUSTAVA TĚLNÍ TEKUTINY obr. č. 1 TĚLNÍ TEKUTINY tkáňový mok, krev a míza = tekutá tkáň funkce: zajišťují stálost vnitřního prostředí úprava koncentrace rozpuštěných látek, ph, teploty TĚLNÍ TEKUTINY

Více

Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu. J.Minařík, V.Ščudla

Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu. J.Minařík, V.Ščudla Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu J.Minařík, V.Ščudla Mnohočetný myelom Nekontrolované zmnožení nádorově změněných plasmatických buněk v kostní dřeni Mnohočetný = obvykle více oblastí kostní

Více

Poučení pro dárce krevních destiček

Poučení pro dárce krevních destiček FAKULTNÍ NEMOCNICE PLZEŇ Hematologicko onkologické oddělení Poučení pro dárce krevních destiček Darování krevních destiček je zvláštní forma dárcovství krve, při které se neodebírá plná krev, ale pouze

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních tekutin.

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních tekutin. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních tekutin. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Více

Krevní skupiny a protilátky v červených krvinkách v těhotenství

Krevní skupiny a protilátky v červených krvinkách v těhotenství Krevní skupiny a protilátky v červených krvinkách v těhotenství V průběhu těhotenství vám nabídneme testy na zjištění krevní skupiny, a abychom určili, zda máte v krvi protilátky proti červeným krvinkám.

Více

SEZNAM VYRÁBĚNÝCH TRANSFUZNÍCH PŘÍPRAVKŮ

SEZNAM VYRÁBĚNÝCH TRANSFUZNÍCH PŘÍPRAVKŮ SEZNAM VYRÁBĚNÝCH TRANSFUZNÍCH PŘÍPRAVKŮ Červenec 2017 Krajská zdravotní, a.s. - MASARYKOVA NEMOCNICE v Ústí nad Labem, o.z. Sociální péče 3316/12A 401 13 Ústí nad Labem http://www.kzcr.eu Tel: +420 477

Více

HIV / AIDS MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství LF MU

HIV / AIDS MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství LF MU HIV / AIDS MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství LF MU e-mail: mizavrel@med.muni.cz I.E.S. Brno, 14. 10. 2014 Historie nákazy 1981 San Francisko, New York mladí pacienti s neobvyklými

Více

Příloha III. Úpravy příslušných částí Souhrnu údajů o přípravku a Příbalové informace

Příloha III. Úpravy příslušných částí Souhrnu údajů o přípravku a Příbalové informace Příloha III Úpravy příslušných částí Souhrnu údajů o přípravku a Příbalové informace Poznámka: Tento Souhrn údajů o přípravku, Označení na obalu a Příbalová informace jsou výsledkem posuzovacího řízení.

Více

Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu

Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu J.Minařík, V.Ščudla Mnohočetný myelom Nekontrolované zmnožení nádorově změněných plasmatických buněk v kostní dřeni Mnohočetný = obvykle více oblastí kostní

Více

POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/

POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/ POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/34.0339 Soukromá SOŠ manažerská a zdravotnická s. r. o., Břeclav Označení Název Anotace Autor VY_32_INOVACE_OSEC-20 Metodický list Transplantace práce s textem Metodický list

Více

Aktivita 1: Daruj krev, zachráníš život!

Aktivita 1: Daruj krev, zachráníš život! Aktivita 1: Daruj krev, zachráníš život! Do nemocnice přivezli muže a ženu, kteří prodělali autonehodu. Žena vyvázla s lehkými zraněními a po ošetření ji z nemocnice propustili. Druhý účastník autonehody

Více

Roční výkaz o činnosti poskytovatele ZS A (MZ) 1-01

Roční výkaz o činnosti poskytovatele ZS A (MZ) 1-01 Ministerstvo zdravotnictví Schváleno ČSÚ pro Ministerstvo zdravotnictví. ČV 126/14 ze dne 30.10.2013 v rámci Programu statistických zjišťování na rok 2014. Vyplněný výkaz předložte pracovišti státní statistické

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Prameny Určeno pro 8. třída (pro 3. 9. třídy) Sekce Základní / Nemocní /

Více

Poučení pro dárce krevních destiček

Poučení pro dárce krevních destiček Poučení pro dárce krevních destiček Darování krevních destiček je zvláštní forma dárcovství krve, při které se neodebírá plná krev, ale pouze jedna z jejích složek krevní destičky. Ty se z krve oddělují

Více

Návrh. (3) Okruh zdravotnických zařízení předávajících údaje, periodicita a lhůty předání jsou stanoveny v příloze k této vyhlášce.

Návrh. (3) Okruh zdravotnických zařízení předávajících údaje, periodicita a lhůty předání jsou stanoveny v příloze k této vyhlášce. Návrh VYHLÁŠKA ze dne 2006 o předávání osobních a dalších údajů do Národního zdravotnického informačního systému pro potřeby vedení národních zdravotních registrů Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle

Více

Pomozte nám, aby se dárcovství krvetvorných. Vyberte si způsob, jak se zapojit! Každá pomoc se počítá! buněk stalo diskutovaným a důležitým

Pomozte nám, aby se dárcovství krvetvorných. Vyberte si způsob, jak se zapojit! Každá pomoc se počítá! buněk stalo diskutovaným a důležitým www.darujzivot.cz Vyberte si způsob, jak se zapojit! aby se dárcovství krvetvorných tématem ve společnos. Každý z nás může pomoci zachránit život. Jen společně můžeme vyhrát boj pro leukémii a dalším zhoubným

Více

Hlavním cílem našeho úsilí je spokojený dárce a špičkově léčený pacient

Hlavním cílem našeho úsilí je spokojený dárce a špičkově léčený pacient Hlavním cílem našeho úsilí je spokojený dárce a špičkově léčený pacient Informace pro dárce krve Poučení dárce krve Ohrožení příjemce krevní transfúze výběr dárce, samovyloučení, vyšetření odebrané krve,

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_88_Oběhová soustava II. AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK,

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_88_Oběhová soustava II. AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK, NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_88_Oběhová soustava II. AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK, DATUM: 8., 26. 11. 2011 VZDĚL. OBOR, TÉMA: PŘÍRODOPIS,

Více

Výsledky vyšetření krve. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Výsledky vyšetření krve. Vítejte na našem dialyzačním středisku Výsledky vyšetření krve Vítejte na našem dialyzačním středisku Proč tak často kontrolujete mou krev? Každý měsíc Vám odebíráme vzorky krve, abychom zjistili, zda je pravidelná dialýza dostatečně účinná.

Více

DOTAZNÍK SPOKOJENOSTI PRO DÁRCE KRVE A PLAZMY výsledky

DOTAZNÍK SPOKOJENOSTI PRO DÁRCE KRVE A PLAZMY výsledky DOTAZNÍK SPOKOJENOSTI PRO DÁRCE KRVE A PLAZMY výsledky V říjnu 2015 byl na Transfuzním oddělení (TO) Thomayerovy nemocnice proveden průzkum spokojenosti dárců krve a plazmy. Průzkumu se účastnili dárci,

Více

A Co je HIV? HIV AIDS Co je AIDS? Co znamená být HIV pozitivní? HIV AIDS. HIV HIV AIDS HIV

A Co je HIV? HIV AIDS Co je AIDS? Co znamená být HIV pozitivní? HIV AIDS. HIV HIV AIDS HIV A Co je HIV? HIV (virus lidského imunodeficitu) je virus, který způsobuje ztrátu obranyschopnosti (imunity) člověka před nejrůznějšími infekcemi. Tento virus napadá zejména určitou skupinu bílých krvinek,

Více

ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY ČESKÉ REPUBLIKY

ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY ČESKÉ REPUBLIKY ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY ČESKÉ REPUBLIKY 1.Kdo má povinnost platit si zdravotní pojištění? a) Každý občan ČR b) Jen dospělí ve věku od 18 do 65 let c) Pouze lidé zaměstnaní na hlavní pracovní poměr d) Jen

Více

Erytrocyty. Hemoglobin. Krevní skupiny a Rh faktor. Krevní transfúze. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková

Erytrocyty. Hemoglobin. Krevní skupiny a Rh faktor. Krevní transfúze. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Erytrocyty. Hemoglobin. Krevní skupiny a Rh faktor. Krevní transfúze. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Formované krevní elementy: Buněčné erytrocyty, leukocyty Nebuněčné trombocyty Tvorba krevních

Více

Zajímavý koncentrát hojivých látek Co lékaři s krví provedou, že začne mít tak pozoruhodné. Zvětšit obrázek. Včera 8:00. z 5 7.1.

Zajímavý koncentrát hojivých látek Co lékaři s krví provedou, že začne mít tak pozoruhodné. Zvětšit obrázek. Včera 8:00. z 5 7.1. Nejprve to vypadalo na úžasný lék na artrózu. Lékaři píchali pacientům jejich krev, kterou upravili. Málokdo však věděl, že specialisté používají injekce i na léčbu tenisových loktů, poraněných kolen,

Více

Tekuté biopsie u mnohočetného myelomu

Tekuté biopsie u mnohočetného myelomu Tekuté biopsie u mnohočetného myelomu Mgr. Veronika Kubaczková Babákova myelomová skupina ÚPF LF MU Pacientský seminář 11. května 2016, Brno Co jsou tekuté biopsie? Představují méně zatěžující vyšetření

Více

Poučení dárce krve. Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

Poučení dárce krve. Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Poučení dárce krve Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady I.Ohrožení příjemce krevní transfuze Léčba krví a krevními složkami přináší příjemci transfuze kromě pozitivního léčebného

Více

informace pro těhotné péče

informace pro těhotné péče informace pro těhotné prenatální péče V průběhu těhotenství je nezbytné podstoupit řadu vyšetření pro kontrolu správného vývoje plodu. Klinická a laboratorní vyšetření při poskytování prenatální péče rozdělujeme

Více

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM Strana 1 / 5 Vážená pacientko, vážený paciente, vážení rodiče, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu (zdravotnímu stavu Vašeho dítěte) je Vám doporučeno provedení výše uvedeného zákroku (výkonu). Před vlastním

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. L- Carnitin,,Fresenius 1 g injekční roztok levocarnitinum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. L- Carnitin,,Fresenius 1 g injekční roztok levocarnitinum Příloha č.2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn.sukls83901/2008 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE L- Carnitin,,Fresenius 1 g injekční roztok levocarnitinum Přečtěte si pozorně celou

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_87_Oběhová soustava I. AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK,

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_87_Oběhová soustava I. AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK, NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_87_Oběhová soustava I. AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK, DATUM: 8., 21. 11. 2011 VZDĚL. OBOR, TÉMA: PŘÍRODOPIS,

Více

Hemodialýza. Stručný úvod. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Hemodialýza. Stručný úvod. Vítejte na našem dialyzačním středisku Hemodialýza Stručný úvod Vítejte na našem dialyzačním středisku Ledviny a jejich funkce Zdravý člověk má dvě ledviny, které jsou uloženy v bederní oblasti. Každá má rozměr asi 12 x 6 x 3 cm a váží přibližně

Více

hemodialýza Stručný úvod Vítejte na našem dialyzačním

hemodialýza Stručný úvod Vítejte na našem dialyzačním hemodialýza Stručný úvod Vítejte Ledviny a jejich funkce Zdravý člověk má dvě ledviny, které jsou uloženy v bederní oblasti. Každá má rozměr asi 12 x 6 x 3 cm a váží přibližně 150 g. Mezi jejich hlavní

Více

Testové otázky OBĚHOVÁ SOUSTAVA

Testové otázky OBĚHOVÁ SOUSTAVA Testové otázky OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1. Mezi funkce oběhové soustavy patří: a) rozvádění živin a plynů a ochrana proti chorobám b) rozmnožování c) růst organismu d) kostnatění 2. Množství krve dospělého člověka

Více

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství Maturitní témata Předmět: Ošetřovatelství 1. Ošetřovatelství jako vědní obor - charakteristika a základní rysy - stručný vývoj ošetřovatelství - významné historické osobnosti ošetřovatelství ve světě -

Více

Společnost pro transfuzní lékařství

Společnost pro transfuzní lékařství Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně Společnost pro transfuzní lékařství Česká společnost infekčního lékařství ČLS JEP Doc. MUDr. Staňková Marie CSc. předsedkyně V Hradci Králové, 29. května

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Člověk a příroda

CZ.1.07/1.5.00/ Člověk a příroda GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU, HAVLÍČKOVA 13 Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0437 III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím IVT Člověk a příroda

Více

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu AIDS a virus HIV Anotace Pracovní list obsahuje základní informace o AIDS a o možnostech jeho přenosu,

Více

Rizika v činnostech farmaceutických společností 2016 XI. konference

Rizika v činnostech farmaceutických společností 2016 XI. konference Rizika v činnostech farmaceutických společností 2016 XI. konference Příležitosti a výzvy českých nemocnic v roce 2016 aneb imperativy úhrad po segmentech, vývoj centrové péče a efektivní nákupy a pozitivní

Více

TĚLNÍ TEKUTINY KREVNÍ ELEMENTY

TĚLNÍ TEKUTINY KREVNÍ ELEMENTY Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_11_BI1 TĚLNÍ TEKUTINY KREVNÍ ELEMENTY KREVNÍ BUŇKY ČERVENÉ KRVINKY (ERYTROCYTY) Bikonkávní, bezjaderné buňky Zvýšený počet:

Více

LÉKAŘSKÁ VYŠETŘENÍ A LABORATORNÍ TESTY

LÉKAŘSKÁ VYŠETŘENÍ A LABORATORNÍ TESTY LÉKAŘSKÁ VYŠETŘENÍ A LABORATORNÍ TESTY Pokud čtete tento text, pravděpodobně jste v kontaktu s odborníkem na léčbu mnohočetného myelomu. Diagnóza mnohočetného myelomu je stanovena pomocí četných laboratorních

Více

zapsáno v obchodním rejstříku KS Ostrava, oddíl B, vložka 3223 IČ: 27797660, DIČ: CZ27797660

zapsáno v obchodním rejstříku KS Ostrava, oddíl B, vložka 3223 IČ: 27797660, DIČ: CZ27797660 Středomoravská nemocniční a.s. odštěpný závod Nemocnice Prostějov tel.: +420 582 315 111 Mathonova 291/1 fax: +420 582 315 611 796 04 Prostějov http://www.nempv.cz Czech Republic e-mail: nempv@nempv.cz

Více

Poučení dárce krve Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

Poučení dárce krve Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Poučení dárce krve Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady I. OHROŽENÍ PŘÍJEMCE KREVNÍ TRANSFUZE Léčba krví a krevními složkami přináší příjemci transfuze kromě pozitivního léčebného

Více

Erytrocyty bez buffy coatu resuspendované z plné krve( EBR)

Erytrocyty bez buffy coatu resuspendované z plné krve( EBR) Poslední revize 24.10.2013 Erytrocyty bez buffy coatu resuspendované z plné krve( EBR) Vlastnosti: Transfúzní přípravek vyrobený ze 450ml + - 10% plné krve odebrané vždy od jednoho dárce do 63ml CPD (složení:

Více

Srpen Krajská zdravotní, a.s. prim. MUDr. Jiří Masopust tel.: lékaři tel.

Srpen Krajská zdravotní, a.s. prim. MUDr. Jiří Masopust tel.: lékaři tel. Kontakt Krajská zdravotní, a.s. Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, o.z. Transfuzní oddělení Sociální péče 3316/12A 401 13 Ústí nad Labem SEZNAM VYRÁBĚNÝCH TRANSFUZNÍCH PŘÍPRAVKŮ prim. MUDr. Jiří Masopust

Více

Časnou diagnostikou k lepší kvalitě života. Projekt CRAB

Časnou diagnostikou k lepší kvalitě života. Projekt CRAB Časnou diagnostikou k lepší kvalitě života Projekt CRAB Prim. MUDr. Jan Straub I. Interní klinika hematoonkologie 1. LF-UK a VFN - Praha Lednice 8.9.2007 Stanovením m diagnózy mnohočetn etného myelomu

Více

Nachází se v nejvyšším patře kliniky, kde tým dětských lékařů a sester se specializací z intenzivní medicíny pečuje o kriticky nemocné děti.

Nachází se v nejvyšším patře kliniky, kde tým dětských lékařů a sester se specializací z intenzivní medicíny pečuje o kriticky nemocné děti. Lůžkové oddělení Oddělení 21C- Jednotka intenzivní a a resuscitační péče: Nachází se v nejvyšším patře kliniky, kde tým dětských lékařů a sester se specializací z intenzivní medicíny pečuje o kriticky

Více

Kapitola III. Poruchy mechanizmů imunity. buňka imunitního systému a infekce

Kapitola III. Poruchy mechanizmů imunity. buňka imunitního systému a infekce Kapitola III Poruchy mechanizmů imunity buňka imunitního systému a infekce Imunitní systém Zásadně nutný pro přežití Nezastupitelná úloha v obraně proti infekcím Poruchy imunitního systému při rozvoji

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta. ATG-Fresenius S (Immunoglobulinum antithymocytarum cuniculum) Koncentrát pro infuzní roztok

Příbalová informace: informace pro pacienta. ATG-Fresenius S (Immunoglobulinum antithymocytarum cuniculum) Koncentrát pro infuzní roztok sp.zn. sukls36126/2014 Příbalová informace: informace pro pacienta ATG-Fresenius S (Immunoglobulinum antithymocytarum cuniculum) Koncentrát pro infuzní roztok Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci

Více

Vyhodnocení dotazníku ke zlepšení spolupráce. Jarmila Legnerová, 4.9.2013

Vyhodnocení dotazníku ke zlepšení spolupráce. Jarmila Legnerová, 4.9.2013 Vyhodnocení dotazníku ke zlepšení spolupráce s dárci krve Jarmila Legnerová, 4.9.2013 Cíl DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ Zmonitorovat spokojenost a informovanost dárců krve vzhledem k zavedené regulaci dárcovství.

Více

Vysoká škola zdravotnická, o. p. s.

Vysoká škola zdravotnická, o. p. s. Vysoká škola zdravotnická, o. p. s. Praha 5, Duškova 7, PSČ 150 00 OŠETŘOVATELSKÁ DOKUMENTACE ERNESTINE WIEDENBACH MODEL UMĚNÍ POMOCI Místo odborné praxe: Jméno a příjmení studenta: Studijní obor: Ročník

Více

ALOGENNÍ A AUTOLOGNÍ ODBĚRY KRVE. Bc. Kamila Kopečková Richterová Pavla DiS. akutne.cz

ALOGENNÍ A AUTOLOGNÍ ODBĚRY KRVE. Bc. Kamila Kopečková Richterová Pavla DiS. akutne.cz ALOGENNÍ A AUTOLOGNÍ ODBĚRY KRVE Bc. Kamila Kopečková Richterová Pavla DiS. akutne.cz Úvod TTO FN Brno zajišťuje výrobu alogenních a autologních transfuzních přípravků převážně pro FN Brno a externí pracoviště

Více

Ošetřovatelský proces při aplikaci transfuze Transfuze Transfuze krve je převod krve nebo krevních přípravků do krevního oběhu druhého člověka Indikace ke transfuzi - ztráty velkého množství krve (úraz,

Více

Informace pro těhotné. Prenatální péče

Informace pro těhotné. Prenatální péče Informace pro těhotné Prenatální péče V průběhu těhotenství je nezbytné podstoupit řadu vyšetření pro kontrolu správného vývoje plodu. Klinická a laboratorní vyšetření při poskytování prenatální péče rozdělujeme

Více

Co přinesla automatizace v pacientských laboratořích TO. Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Olomouc

Co přinesla automatizace v pacientských laboratořích TO. Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Olomouc Co přinesla automatizace v pacientských laboratořích TO FNOL Vodičková M., Holusková I., Sláviková M., Galuszková D Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Olomouc Střešovické transfuzní dny 27.11.2013

Více

LÉČBA RELAPSU MNOHOČETNÉHO MYELOMU. MUDr. Miroslava Schützová. 5. vzdělávací seminář pro nemocné s mnohočetným myelomem, jejich rodinu a přátele

LÉČBA RELAPSU MNOHOČETNÉHO MYELOMU. MUDr. Miroslava Schützová. 5. vzdělávací seminář pro nemocné s mnohočetným myelomem, jejich rodinu a přátele LÉČBA RELAPSU MNOHOČETNÉHO MYELOMU MUDr. Miroslava Schützová 5. vzdělávací seminář pro nemocné s mnohočetným myelomem, jejich rodinu a přátele 20. - 21. listopadu 2009 Karlova Studánka ČESKÁ MYELOMOVÁ

Více

Dialýza v Bílovci : za 5 let téměř 150 chronicky dialyzovaných pacientů a 3 transplantace

Dialýza v Bílovci : za 5 let téměř 150 chronicky dialyzovaných pacientů a 3 transplantace Desátý Světový den ledvin již ve čtvrtek 12.3.2015 Všechna Dialyzační střediska B. Braun Avitum budou otevřena široké veřejnosti pro bezplatné preventivní vyšetření, základní test ledvin dokáže udělat

Více

TRANSFUZNÍ PŘÍPRAVKY vyrobené HTO

TRANSFUZNÍ PŘÍPRAVKY vyrobené HTO TRANSFUZNÍ PŘÍPRAVKY vyrobené HTO Orlickoústecká nemocnice PŘÍBALOVÉ INFORMACE Verze 1/2017 Erytrocyty bez buffy-coatu resuspendované EBR... 2 Plazma z plné krve P... 3 Plazma z plné krve k frakcionaci

Více

PrEPPre-Expoziční Profylaxe HIV. Návod k použití. ueergeography

PrEPPre-Expoziční Profylaxe HIV. Návod k použití. ueergeography PrEPPre-Expoziční Profylaxe HIV Návod k použití ueergeography Pre-Expoziční PrEP Profylaxe HIV Návod k použití autor: RNDr. Michal Pitoňák, Ph.D. odborný obsah: RNDr. Michal Pitoňák, Ph.D. MUDr. Daniela

Více

Dialyzační léčba u seniorů. Jana Landerová Klinika nefrologie, VFN, Praha

Dialyzační léčba u seniorů. Jana Landerová Klinika nefrologie, VFN, Praha Dialyzační léčba u seniorů Jana Landerová Klinika nefrologie, VFN, Praha 16. 4. 2019 Možnosti léčby při selhání ledvin Dialýza Hemodialýza Náhrada funkce ledvin Peritoneální dialýza Transplantace Preemptivní

Více

STUDIJNÍ TEXTY PRO SANITÁŘE

STUDIJNÍ TEXTY PRO SANITÁŘE Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů STUDIJNÍ TEXTY PRO SANITÁŘE 2. díl Lenka ŠOLCOVÁ a kolektiv autorů Obsah I. SPECIFIKA JEDNOTLIVÝCH PRACOVIŠŤ (Mgr. Lenka Šolcová)...

Více

se konají v posluchárně III. interní kliniky 9.25-11.00 hod. skupiny 2, 4, 5 v úterý a čtvrtek skupiny 1, 3 ve středu a pátek

se konají v posluchárně III. interní kliniky 9.25-11.00 hod. skupiny 2, 4, 5 v úterý a čtvrtek skupiny 1, 3 ve středu a pátek Studijní program : Zubní lékařství Název předmětu : Vnitřní lékařství 3 Rozvrhová zkratka : IN3/ZUA22 Rozvrh výuky : 30 hodin seminářů 30 hodin praktických cvičení Zařazení výuky : 4. ročník, 7. semestr

Více

Pacient lékař lékárna Přirozená spolupráce, převážně zatím v akademické rovině. Case study

Pacient lékař lékárna Přirozená spolupráce, převážně zatím v akademické rovině. Case study Pacient lékař lékárna Přirozená spolupráce, převážně zatím v akademické rovině. Case study Mgr. Renáta Chourová provozní manažer lékáren Na zdraví XX. OTC Konference TRENDY V OBLASTI PRODEJE A MARKETINGU

Více