Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024."

Transkript

1 Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Pitva ryby Návod na laboratorní práci PhDr. Yveta Reiterová Biskupské gymnázium Brno

2 Laboratorní práce téma: Pitva ryby Datum: vypracoval/a: Pomůcky: usmrcená ryba, podložka, preparační soustava, mikroskop, tác, Petriho misky, lupa Cíle práce: 1. Seznámit se s vnější stavbou ryby, zakreslit a popsat. 2. Provést pitvu, zakreslit stavbu orgánů a kde se vyskytují. 3. Připravit mikroskopické preparáty šupiny, žaberního oblouku a lupínku, nátěru krve, mozkové tkáně Provedení: Usmrcenou rybu položte na tácek s podložkou, určete druh, podívejte se na tvar těla, postavení úst, ploutve, skřele, postranní čáru, čichové jamky, šupiny jakého jsou typu, podívejte se na ocasní ploutev. Zakreslete tvar těla a jednotlivé části ryby. Odpovězte na otázky: 1. Podle tvaru těla, kde žije a čím se živí vaše ryba? 2. Jaké jsou jednotlivé ploutve a jak se ryba pohybuje? 3. Jakou funkci plní postranní čára? 4. Jaký je počet šupin? Počet šupin každého rybího druhu je uváděn tzv. šupinovým vzorcem, který je konstantní obecně: 5. Jaký je typ šupiny? 6. jaké je postavení úst a co lze dovodit z postavení úst? 7. Jakou funkci plní skřele?

3 Pitva ryby Rybu položte a přišpendlete na podložku v místě ploutví, podívejte se na šupiny, šupiny vytrhněte a položte do misek, pozorujte postranní čáru, ta je uprostřed těla tmavěji pigmentovaná. Nůžkami odstraníme kůži z poloviny těla a rozstřihneme kůži od řitního otvoru až po žábry, v břišní části pozorujte svalovinu. Je vidět velký boční sval, který je světlý a tvoří myomer ve tvaru písmene W, tyto myomery jsou od sebe odděleny blanitými přepážkami, nad přepážkou je pruh červené svaloviny povrchový boční sval zakreslete. Pokračujte dál v odstřihávání tělní stěny kolmo k hřbetu, tělní stěnu odklopíme, nebo ji odstraníme a pozorujeme jednotlivé orgány. Dáváme přitom pozor, abychom nepropíchli plynový měchýř. Pozorujte uspořádání jednotlivých orgánů a postupně je odstraňujte a odkládejte do misek.

4 Dýchací soustava: Začněte dýchací soustavou, odstraňte skřele (skřelovou kost). Žábry se dělí na žaberní oblouky, ty jsou 4. Mohou být pružné, kostnaté nebo chrupavčité a nesou po dvou řadách žaberní lupínky, které jsou prokrvené. Na žaberních obloucích jsou také žaberní tyčinky, které filtrují potravu a chrání žaberní lupínky. Dýchací pohyby zajišťují cirkulaci vody, otevřená ústa nabírají vodu, skřele zavřené, zavření úst - voda omývá žábry a vytéká zpod skřelí, není polykána. Přídatné dýchací orgány jsou u ryb s malým obsahem kyslíku v prostředí, využíván vzdušný kyslík (plicní vaky -dvojdyšné, násadcoploutví), střevní dýchání (piskoř - prokrvená sliznice ústní dutiny, hlaváčovití, dýchací labyrint - záhyby dýchacího epitelu na žaberním oblouku pod skřelí - lezouni). Cévní soustava: Venózní srdce uložené v osrdečníku je dvoudílné. Skládá se z jedné komory, která je světlejší a jedné síně tmavočervené a kulaté. Srdce má tepenný násadec a je uloženo pod žaberními oblouky. Srdcem prochází odkysličená krev z těla do tenkostěnné předsíně a dále do svalnaté komory. Ze srdeční komory je krev vytlačována do srdečnice na jejímž počátku je tepenný násadec a jím je krev puzená do čtyř párů žaberních tepen, které se v žaberních lupíncích větví na vlásečnice. Okysličená krev je odváděna hřbetní aortou jednak do hlavy a jednak sestupným obloukem k tělním orgánům. Ryby mají vytvořen vrátnicový oběh jaterní i vrátnicový oběh ledvinový. Trávicí soustava: Ústa, ústní dutina-malý nepohyblivý jazyk, zuby se stále vyměňují, narůstají na čelistech, vomeru, patře i v hltanu na žaberních obloucích(4. a 5.) - požerákové zuby(jsou v jedné, dvou, až třech řadách, určují znak druhu) jsou orientovány dozadu a slouží k zachycení potravy hltan, jícen, žaludekrozšířená část střeva- pylorické přívěsky-trávicí funkce, střevo(masožraví - krátké střevo, býložraví - dlouhé střevo, řitní otvor). Játra mají žlučník pankreas je difúzní. Ryby mohou mít různé typy úst např. koncová, spodní, horní.

5

6 Plynový měchýř: Je uložený pod páteří a pod ledvinami a je buď jednodílný nebo dvoudílný. Je to vychlípená část trávicí trubice za hltanem. Jeho funkce je hydrostatická a sluchová-citlivost na změny tlaku a přenos do vnitřního ucha Weberovým ústrojím. Vylučovací soustava: Ledviny - opistonefros - jsou párové tmavočervené uložené podél páteře, pokračují močovody a močovým měchýřem, jehož vývod ústí za řitním otvorem. Rozmnožování: Pohlavní soustava -gonochoristé, gonády párové, pohlavní vývody většinou nezávislé na močovodech. Vaječníky u samic -jikry, varlata u samců - mlíčí se spermiemi, rozmnožování jedenkrát ročně, pohlavní, oplození vnější, vypuzování gamet - tření, místo tření - trdliště, volně pohyblivý plůdek - embryo. S rozmnožováním také souvisí rozmnožovací migrace a podle toho se ryby dělí na anadromní - častější ryby z moře táhnou ke tření do řek - lososovité a jeseterovité ryby a méně častá katadromní ryby táhnou ze sladkých nebo brakických vod do moře - úhoř. Nervová soustava: Mozek je velmi malý, rozvoj středního mozku, koncový mozek malý, z mozku vychází 10 párů mozkových nervů, z míchy vychází segmentálně párové míšní nervy, tolik nervů kolik má mícha obratlů. Mícha vede až do koncových obratlů - kapr má obratlů. Mozek má bílou hmotu a je pětidílný. (obrázek)

7 Smyslová soustava: Čich více vyvinut u starobylých skupin, méně u kostnatých ryb, vnější nozdry zdvojené, vnitřní chybí; chuť chuťové pupeny ústní dutina, hltan, vousky; proudový orgán; sluch-vnitřní ucho, Weberovo ústrojí u kaprovitých ryb(kůstky spojující vnitřní ucho s plynovým měchýřem). Sluchově rovnovážný orgán pouze vnitřní ucho; hmatové orgány kolem ústního otvoru; chemoreceptory vousky; oči tyčinky a čípky, akomodace kulovité čočky posunem, víčka a slzné žlázky chybějí, enormně zvětšené oči = teleskopické (hlubinné ryby). Kostra ryby:

8 Kostra:Osifikovaná - v dospělosti kosti převažují nad chrupavkou Lebka: Velký počet kostí, poprvé kostěná lebeční klenba, dolní čelist zakloubena prostřednictvím čtyřboké kosti. Lebka je pevně spojena s páteří. Skřele - operkula - čtyři párové kosti pohyblivě připojené k neurokraniu a oblouku jazylky, kryjí žaberní dutinu. Páteř: Skládá se z obratlů(33-34 obratlů, jsou vytvořená těla, ostré dlouhé výběžky, nediferencované, liší se velikostí).někdy bývá zachovaná chorda-jeseteři, dvojdyšné Žebra: V ocasní části těla srůstají s obratly, hemální kanál. Kromě pravých žeber jsou i ve svalovině drobné kůstky - ostice(nepravá žebra) Kostra končetin: Pásmo prsních ploutví se napojuje na lebku Svalová soustava: Kosterní svalovina je rozdělená do myomer - vyztužena tenkými kostmi (nepřipojené na osovou kostru, myosepta tvaru W, velký boční sval) Úkoly 1. Vypreparujte žaberní oblouk s lupínky, jak dýchají ryby, srovnej s parybami. Popiš mechanismus dýchání 2. Udělej krevní nátěr ryby. Jaké jsou červené krvinky? 3. Jaká je funkce plynového měchýře? Z čeho vzniká, jaký je původ? Kde je uložen? 4. Jaký je typ srdce a jak cirkuluje krev? 5. Kde jsou ledviny, jak vypadají a jaký je typ ledvin? Mají ryby kloaku? 6. Vypreparuj oční kouli a oční čočku. Jak ryby zaostřují? Mění čočka nějak tvar? 7. Jak vypadá mozek? Která centra jsou výborně vyvinutá? Kolik párů mozkových nervů vychází z mozku? Z kolika částí se skládá mozek? 8. Jakého pohlaví je ryba? 9. Jaké parazity může ryba mít? 10. Mají ryby zuby? Pokud ano, tak jaké? Mikroskopické preparáty 1. Udělejte dočasný preparát šupiny. Který je to typ šupiny? Jaké typy šupin znáš? Co se dá dozvědět z šupiny? 2. Udělejte pokus pozorování variability zbarvení těla. Pinzetou vytrhneme šupinu a pod mikroskopem sledujeme tvar a velikost chromatoforů, šupinu dáme na chvíli do kapky 0,1% roztoku NaCl a pozorujeme, opláchneme destilovanou vodou a vložíme do kapky 0,1% roztoku KCl a pozorujeme. a. Pokud se pokusíme pod vlivem roztoku NaCl roztahovat šupinu, šupina ztmavne. b. Pokud se pokusíme pod vlivem roztoku KCl roztahovat šupinu, šupina zesvětlá. 3. Zjistěte stáří ryby podle šupin! Na šupině pozorujeme soustředěné lamely (cirkuli), v létě jsou širší (díky teplu a množství potravy) a v zimě užší. Podle počtu širších a hustších šupin pak odhadujeme stáří. 4. Z čeho šupiny vyrůstají? 5. Udělejte dočasný preparát nátěru krve 6. Udělejte dočasný preparát žaberního lupínku a pozorujte, zakreslete! 7. Udělejte závěr laboratorní práce.

9 Parazité na rybách: Na rybách se vyskytuje spousta různých parazitů: Žábrohlísti: Vrtejši: Tasemnice: Korýši: Motolice: Pijavice: Prvoci: Dactylogyrus vastator-žábrohlíst ouškovaný parazituje na žábrách kaprů a karasů, u mladých ryb vyvolává těžká onemocnění a úhyn. Diplozoon paradoxum-žábrohlíst dvojitý parazituje na žábrách kaprovitých ryb. Gyrodactylus elegans-žábrohlíst skvostný, parazit na žábrách kaprů a cejnů, živorodý, rodí se pohlavně vyspělí jedinci, nebezpečný rybímu plůdku. Acanthocephalus lucii -vrtejš rybí - parazituje ve střevě ryb a je velice častým parazitem u kaprů, okounů,karasů,línů a candátů. Pomporhynchus laevis - je velice častý parazit našich ryb, může silně poškozovat střevní stěnu hostitelů, mezihostitelem je blešivec. Řemenatka ptačí (Ligula intestinalis) - tasemnice, parazituje ve střevě rybožravých ptáků (mezihostitelem je buchanka, tělní dutina kaprů, rybožraví ptáci, plerocerkoidy jsou 50 cm dlouhé v tělní dutině ryb. Jeseterovka listovitá-parazituje v tělní dutině jeseterovitých ryb - mezihostitel korýš. Kapřivec kapř í (Argulus japonicus) - malý korýš asi 0,5 cm parazituje na kůži ryb hlavně u kaprů, živí se krví a tkáňovým mokem. Ergasilus sieboldi-chlopek obecný-samičky žijí na žábrách ryb, živí se epitelem žaber. Lernaea cyprinacea-červok kapří-parazituje na kaprech. Diplostomum spathaceum-motolice, metacerkarie pronikají do pouzdra čočky ryb a znemožnují vidění. Opisthorchis felineus - motolice psí, první mezi hostitelem je plž bahnivka nadmutá, druhým mezihostitelem je kaprovitá ryba do které cerkárie pronikají kůží, ve svalovině ryb se encystují v metacerkárie, definitivní hostitel se nakazí konzumací této ryby. Piscicola geometra-chobotnatka rybí - ektoparazit ryb, na kterých saje krev. Rybomorka (Myxobolus)parazituje v hlavové chrupavce, páteři, způsobuje ztrátu rovnováhy a koordinace pohybu (vrtohlavost), nejčastější na pstruzích a parmách. Chilodonella cyprini - čepelenka kožohryz - žije paraziticky na kůži ryb,patří mezi nálevníky. Další parazité např: Trichodina a Ichthyophthirius také parazitují na kůži ryb. Ichthyophthirius multifilis - kožovec rybí, ektoparazit ryb, má složitý vývoj, kdy vytváří volná migrační stadia, která infikují pokožku ryb nebo žábry a vytvářejí parazitující stadia, které se projevují jako bílá krupička. Kožovec je běžný parazit sladkovodních ryb je nebezpečný plůdku a patří mezi nálevníky. Trichodina pediculus - brousilka nezmaří (nálevník) je také ektoparazitem ryb, pulců a nezmarů, u ryb narušuje slizovitou vrstvu pokožky a tím snižuje ochranu a může být příčinou různé bakteriální infekce.

10 Kožovec rybí-ichthyophthirius Řemenatka ptačí

11 Tvary ploutví u ryb:

Třída: SAVCI (MAMMALIA)

Třída: SAVCI (MAMMALIA) Obecná charakteristika savců Třída: SAVCI (MAMMALIA) Savci jsou vývojově nejvyspělejší obratlovci. Ve fylogenetickém vývoji vznikli s plazů zvaných savcovití plazi. První savci se na Zemi objevili asi

Více

Třída: RYBY (Pisces) STAVBA TĚLA:

Třída: RYBY (Pisces) STAVBA TĚLA: Třída: RYBY (Pisces) Vodní živočichové Nejpočetnější skupina bezobratlých velikost od několika milimetrů (mořská ryba hlaváč - 16 mm) až do 10 m (vyza velká - 10 m, 1500 kg) Věda studující ryby STAVBA

Více

9. PRVOÚSTÍ - CHARAKTERISTIKA A VÝZNAM (BEZ ČLENOVCŮ)

9. PRVOÚSTÍ - CHARAKTERISTIKA A VÝZNAM (BEZ ČLENOVCŮ) 9. PRVOÚSTÍ - CHARAKTERISTIKA A VÝZNAM (BEZ ČLENOVCŮ) A. Charakteristika prvoústých B. Systematické třídění, charakteristika a zástupci jednotlivých kmenů C. Vznik 3. zárodečného listu, organogeneze A.

Více

VY_52_INOVACE_02.10 1/5 5.2.02.10 Ptáci stavba těla, chování Ptáci opeření vládci vzduchu

VY_52_INOVACE_02.10 1/5 5.2.02.10 Ptáci stavba těla, chování Ptáci opeření vládci vzduchu 1/5 5.2.02.10 Ptáci opeření vládci vzduchu Cíl objasnit vznik a vývoj ptáků - chápat vývojové zdokonalení stavby těla, přizpůsobení k letu - popsat vnější a vnitřní stavbu těla - zařadit podle znaků ptáky

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Přírodovědné

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Prameny 6. 7. třída (pro 3. 9. třídy) Základní

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚPICE-LÁNY PALACKÉHO 793, 542 32 ÚPICE ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ŠKOLNÍ ROK 2012-2013 RADIM ČÁP 9.B

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚPICE-LÁNY PALACKÉHO 793, 542 32 ÚPICE ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ŠKOLNÍ ROK 2012-2013 RADIM ČÁP 9.B ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚPICE-LÁNY PALACKÉHO 793, 542 32 ÚPICE ABSOLVENTSKÁ PRÁCE LÁSKA ZVÍŘAT ANEB JAK SE ZVÍŘATA ROZMNOŽUJÍ ŠKOLNÍ ROK 2012-2013 RADIM ČÁP 9.B OBSAH I Úvod II Teoretická část 1 Bezobratlí 1.1

Více

Stavba kosti (Viz BIOLOGIE ČLOVĚKA, s. 12-13) Mechanické vlastnosti kosti. Vznik a vývoj kosti

Stavba kosti (Viz BIOLOGIE ČLOVĚKA, s. 12-13) Mechanické vlastnosti kosti. Vznik a vývoj kosti S_Kost1a.doc S O U S T A V A K O S T E R N Í Autor textu: RNDr. Miroslav TURJAP, 2004. Určeno: Jako pomocný text pro žáky III. ročníku gymnázia. Odkazy: Novotný, I. - Hruška, M. : BIOLOGIE ČLOVĚKA. Praha,

Více

Otázka 16 Žahavci, ploštěnci, hlísti Charakteristika jednotlivých tříd a jejich zástupců

Otázka 16 Žahavci, ploštěnci, hlísti Charakteristika jednotlivých tříd a jejich zástupců Otázka 16 Žahavci, ploštěnci, hlísti Charakteristika jednotlivých tříd a jejich zástupců kmen: Žahavci jsou to vodní organismy (většinou mořské) s paprsčitě souměrným tělem mají láčku (slepě končící trávicí

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_12. Člověk I.

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_12. Člověk I. Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_12 Člověk I. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení učiva v rámci ŠVP

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně. Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu

Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně. Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně Výstup předmětu Rozpracované očekávané výstupy září popíše základní rozdíly mezi buňkou rostlin, živočichů a bakterií a objasní funkci základních

Více

Anatomie I přednáška 10. Dýchací soustava.

Anatomie I přednáška 10. Dýchací soustava. Anatomie I přednáška 10 Dýchací soustava. Funkce dýchací soustavy Zprostředkovává výměnu plynů mezi organismem a zevním prostředím. Dýchání (výměna plynů) Dýchání zevní (plicní) výměna O 2 a CO 2 v plicích

Více

Myslivost, umění myslivecké nebo lovecké, sluje soubor veškerých výkonů honebních i všeliké činnosti, kterou vyžaduje chov a ošetřování zvěře lovné.

Myslivost, umění myslivecké nebo lovecké, sluje soubor veškerých výkonů honebních i všeliké činnosti, kterou vyžaduje chov a ošetřování zvěře lovné. MYSLIVOST Myslivost, umění myslivecké nebo lovecké, sluje soubor veškerých výkonů honebních i všeliké činnosti, kterou vyžaduje chov a ošetřování zvěře lovné. Ottův slovník naučný Parazitární choroby zvěře

Více

příjmení a jméno: den a hodina cvičení: datum:

příjmení a jméno: den a hodina cvičení: datum: příjmení a jméno: den a hodina cvičení: datum: obr. 1: lokalizace nejčastějších parazitů prasat obr. 2: propagační stadia parazitů prasat 1 1. úkol: zakreslete zástupce zubovek (Oesophagostomum spp.),

Více

Variace. Kostra. 21.7.2014 15:54:28 Powered by EduBase

Variace. Kostra. 21.7.2014 15:54:28 Powered by EduBase Variace 1 Kostra 21.7.2014 15:54:28 Powered by EduBase BIOLOGIE ČLOVĚKA KOSTRA LIDSKÉHO TĚLA Kostra osová Kostra končetin Kostra SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Kostra lidského těla 2 Kostra osová

Více

Sladkovodní a mořské ryby Evropy

Sladkovodní a mořské ryby Evropy Sladkovodní a mořské ryby Evropy Karel Pivnička, Karel Černý Květoslav Hýsek Obsah ÚVOD 5 MORFOLOGIE RYBÍHO TĚLA 5 POHYB RYB 8 ZBARVENÍ RYB 9 KOSTRA 9 SVALSTVO 10 DÝCHÁNÍ 11 PLYNOVÝ MĚCHÝŘ 12 KREVNÍ OBĚH

Více

Trávicí soustava ryb

Trávicí soustava ryb Trávicí soustava ryb Charakteristika Trávicí soustavy Jednoduše utvářená trubice entodermového původu na obou koncích komunikuje s vnějším prostředím (ektodermální vklesliny stomodaeum a proctodaeum) pokryta

Více

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P porovnat vnější a vnitřní stavbu živočichů a vysvětlit funkce jednotlivých orgánů ročník 8. č.

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P porovnat vnější a vnitřní stavbu živočichů a vysvětlit funkce jednotlivých orgánů ročník 8. č. č. 4 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 8. Ryby způsob života, hlavní druhy, význam V pracovních listech se žáci seznámí s významnými

Více

LABORATORNÍ PRÁCE Z BIOLOGIE

LABORATORNÍ PRÁCE Z BIOLOGIE LABORATORNÍ PRÁCE Z BIOLOGIE datum: číslo LP: jméno: hodnocení: / 50 bodů ANATOMIE KAPRA 1) ZAŘAZENÍ V SYSTÉMU ORGANISMŮ: Zařaďte kapra obecného do systému organismů: (4 body) říše: kmen: podkmen: nadtřída:

Více

VY_32_INOVACE_11.04 1/15 3.2.11.4 Kosterní soustava Orgánové soustavy člověka

VY_32_INOVACE_11.04 1/15 3.2.11.4 Kosterní soustava Orgánové soustavy člověka 1/15 3.2.11.4 Orgánové soustavy člověka Cíl popsat vnější a vnitřní stavbu kostí - rozlišit tvary kostí a jejich spojení - chápat potřebu správné výživy - vysvětlit růst kostí - znát části lidské kostry

Více

RYBY. Nejpočetnější skupina obratlovců. Studenokrevní. Rozmanitý tvar těla (vřetenovité, zploštělé)

RYBY. Nejpočetnější skupina obratlovců. Studenokrevní. Rozmanitý tvar těla (vřetenovité, zploštělé) Přírodopis VII. RYBY Nejpočetnější skupina obratlovců Studenokrevní Rozmanitý tvar těla (vřetenovité, zploštělé) Dýchání - žábrami (kryté skřelemi), O2 rozpuštěný ve vodě Tělo kryto kůží - šupiny Plynový

Více

Anatomie I pro studenty TV. Školní rok: 2008/2009 Semestr: zimní Počet kreditů: 2 Týdenní dotace: P 1, C 1 Zakončení: Z

Anatomie I pro studenty TV. Školní rok: 2008/2009 Semestr: zimní Počet kreditů: 2 Týdenní dotace: P 1, C 1 Zakončení: Z Anatomie I pro studenty TV Školní rok: 2008/2009 Semestr: zimní Počet kreditů: 2 Týdenní dotace: P 1, C 1 Zakončení: Z Obsah přednášek Úvod. Přehled studijní literatury. Tkáně. Epitely. Pojiva. Stavba

Více

VY_32_INOVACE_02.11 1/8 3.2.02.11 Ploštěnci, hlísti Ploštěnci živočichové s plochým tělem

VY_32_INOVACE_02.11 1/8 3.2.02.11 Ploštěnci, hlísti Ploštěnci živočichové s plochým tělem 1/8 3.2.02.11 Ploštěnci živočichové s plochým tělem cíl - popsat stavbu těla, orgánové soustavy, rozmnožování - uvést příklad cizopasných ploštěnců - objasnit vývoj - chápat význam hygieny a nutnost prevence

Více

Třída: Ryby nejpočetnější skupina obratlovců ploutví: párové nepárové

Třída: Ryby nejpočetnější skupina obratlovců ploutví: párové nepárové RYBY Třída: Ryby - vodní živočichové(sladká i slaná voda) - druhově nejpočetnější skupina obratlovců -tělojeprotáhlé,zestranzploštělé,členísenahlavu,trupaocas(hlava je nepohyblivá- srůstá s trupem) - pohybují

Více

Přijímací zkouška z biologie šk. r. 2003/2004 Studijní obor: Učitelství biologie SŠ. Skupina A

Přijímací zkouška z biologie šk. r. 2003/2004 Studijní obor: Učitelství biologie SŠ. Skupina A Katedra biologie a ekologie PřF OU Přijímací zkouška z biologie šk. r. 2003/2004 Studijní obor: Učitelství biologie SŠ Skupina A 1. Co vyrůstá ze spóry výtrusných rostlin? a) embryo b) vajíčko c) prvoklíček

Více

Stavba těla a pitva žížaly. Př 7 / 11, 12

Stavba těla a pitva žížaly. Př 7 / 11, 12 Inovace výuky - Přírodopis Stavba těla a pitva žížaly Př 7 / 11, 12 http://oidnes.cz/12/053/cl5/bma4365f7_snmek004.jpg Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova:

Více

Autorské řešení pracovního listu Soustava dýchací a cévní 1. přijímá kyslík, odstraňuje oxid uhličitý 2. 1B, 2A, 4C, 5D 3. c 4.

Autorské řešení pracovního listu Soustava dýchací a cévní 1. přijímá kyslík, odstraňuje oxid uhličitý 2. 1B, 2A, 4C, 5D 3. c 4. Autorské řešení pracovního listu Soustava dýchací a cévní 1. přijímá kyslík, odstraňuje oxid uhličitý 2. 1B, 2A, 4C, 5D 3. c 4. 5. 1- žaberní oblouk, 2- žaberní lupínky voda s rozpuštěným kyslíkem neustále

Více

Hana Šmardová. Opakovací test na téma ploštěnci a hlísti

Hana Šmardová. Opakovací test na téma ploštěnci a hlísti VY_52_INOVACE_HS41 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace Hana Šmardová Březen 6. roč. Člověk

Více

Šablona č. 01.22. Přírodopis. Co už víme o rybách?

Šablona č. 01.22. Přírodopis. Co už víme o rybách? Šablona č. 01.22 Přírodopis Co už víme o rybách? Anotace: Pracovní list s opakováním učiva o rybách. Autor: Ing. Ivana Přikrylová Očekávaný výstup: Žáci vyplní pracovní list, ve kterém si ověří znalosti

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Sada: III/2/Př VY_32_INOVACE_P11

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Sada: III/2/Př VY_32_INOVACE_P11 VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL Název: Autor: Testové úkoly Mgr. Anna Hessová Sada: III/2/Př VY_32_INOVACE_P11 Pořadové číslo: 11. Datum vytvoření: 18.5.2012 Datum ověření: 31.5.2012 Vzdělávací oblast (předmět): Přírodověda

Více

Biologická olympiáda, 47. ročník, školní rok 2012 2013, okresní kolo kategorie C. a)... b)..

Biologická olympiáda, 47. ročník, školní rok 2012 2013, okresní kolo kategorie C. a)... b).. TEORETICKÁ ČÁST test 1. Vylušti rodové názvy rostlin plovoucích na hladině: a) EEHKOŘK.. b) CIKOTVE.. c) KAPUKALNE.. d) AKVIZÁT.. 2. Napiš rodový i druhový název rostliny, která vytváří dvě formy. Jedna

Více

Koníček mořský. Jehla velká, hranatá, uzoučká

Koníček mořský. Jehla velká, hranatá, uzoučká Amur bílý - žije v rybnících a řekách - původně z Asie (řeka Amur) - živí se makrovegetací (vodní rostliny, řasy) - v Čechách má délku kolem 1m a hmotnosti 15-20kg - rychle se stal velmi oblíbenou rybou

Více

Člověk a společnost. 9.Kostra. Kostra. Vytvořil: Jméno tvůrce. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 9. Kostra. Strana: 1

Člověk a společnost. 9.Kostra. Kostra. Vytvořil: Jméno tvůrce. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 9. Kostra. Strana: 1 Člověk a společnost 9. www.isspolygr.cz Vytvořil: Jméno tvůrce Strana: 1 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace na ISŠP Číslo projektu Číslo a

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_03. Ryby

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_03. Ryby Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_03 Ryby Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení učiva v rámci ŠVP Přírodopis

Více

Otázka: Opěrná soustava. Předmět: Biologie. Přidal(a): Kostra. Kosterní (opěrná) soustava:

Otázka: Opěrná soustava. Předmět: Biologie. Přidal(a): Kostra. Kosterní (opěrná) soustava: Otázka: Opěrná soustava Předmět: Biologie Přidal(a): Kostra Kosterní (opěrná) soustava: základem je kost, soubor kostí v těle = kostra 206 230 kostí (novorozenec 300) tvoří pouze 14% tělesné hmotnosti

Více

Název vzdělávacího materiálu

Název vzdělávacího materiálu Název projektu: Individuální výukou k lepším výsledkům Příjemce: Základní škola Telč, Masarykova 141, příspěvková organizace Vzdělávací oblast Předmět Téma Určeno pro Archivační kód Člověk a příroda Přírodopis

Více

Lidský trup, 16 částí Kat. číslo 200.9555

Lidský trup, 16 částí Kat. číslo 200.9555 Lidský trup, 16 částí Kat. číslo 200.9555 Strana 1 ze 6 1. Popis Torzo trupu rozložitelné na 14 částí, z nerozbitného plastu, omyvatelné, bez možnosti ohýbání. Výška: 85 cm Hlavu lze odejmout. Také viditelnou

Více

Dějiny somatologie hlavním motivem byla touha vědět, co je příčinou nemoci a smrti

Dějiny somatologie hlavním motivem byla touha vědět, co je příčinou nemoci a smrti patří mezi biologické vědy, které zkoumají živou přírodu hlavním předmětem zkoumání je člověk název je odvozen od řeckých slov: SOMA = TĚLO LOGOS = VĚDA, NAUKA Dějiny somatologie hlavním motivem byla touha

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Variace Smyslová soustava

Variace Smyslová soustava Variace 1 Smyslová soustava 21.7.2014 16:06:02 Powered by EduBase BIOLOGIE ČLOVĚKA SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ SLUCH, ČICH, CHUŤ A HMAT Receptory Umožňují přijímání podnětů (informací). Podněty jsou mechanické, tepelné,

Více

PRIR2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd

PRIR2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Název šablony: PRIR2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: 6 Člověk a příroda Okruh dle RVP: 6 3 - Přírodopis Tematická oblast: Přírodopis Člověk sada 2

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Ploštěnci - opakování

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Ploštěnci - opakování Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 412 01 Litoměřice www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948

Více

Pořadové číslo: 12. Šablona: III/2. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada: VY_32_INOVACE_9IS

Pořadové číslo: 12. Šablona: III/2. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada: VY_32_INOVACE_9IS Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_9IS Pořadové číslo: 12 Ověření ve výuce Třída: 7.A Datum: 15.11.2013 1 Obojživelníci vnější, vnitřní stavba Předmět:

Více

Kosterní a svalová soustava. Kosterní soustava

Kosterní a svalová soustava. Kosterní soustava Kosterní a svalová soustava Kosterní soustava 1. Proč máme kostru? Kostra tvoří pomyslný základ našeho těla. Umožňuje pohyb (klouby), chrání orgány (lebka, hrudní koš) a upínají se na ní svalové úpony.

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová 1/5 5.2.02.18 Vnitřní stavba těla savců (př. pes domácí) - tělo pokryté kůží vrchní část pokožka, spodní část škára (cévy prokrvují, vyživují), podkožní vazivo (tuk) - srst delší - pesíky, kratší- podsada

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Biologie člověka Biologie (z řeckého bio jako život a logie jako věda - tedy životověda - věda zkoumající život ) v nejširším slova smyslu je vědní obor zabývající se organismy a vším, co s nimi souvisí,

Více

Specifikace předmětu zakázky

Specifikace předmětu zakázky Příloha č. 1 zakázky: Zadavatel: Poznámka: Specifikace předmětu zakázky Dodávka vybavení učebny biologie a učebních pomůcek biologie a fyziky Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně, Ruská 355, 353

Více

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 VY_32_INOVACE_1.20.Bi.Obojzivelnici Autor: ing. Tkáč Ladislav Datum vytvoření: 18.

Více

Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola, Procházkova 303, Trutnov. Přijímací řízení pro školní rok.. Písemný test z biologie

Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola, Procházkova 303, Trutnov. Přijímací řízení pro školní rok.. Písemný test z biologie Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola, Procházkova 303, Trutnov Přijímací řízení pro školní rok.. Písemný test z biologie ČÍSLO UCHAZEČE: Pokyny: 1. Každá otázka může mít několik

Více

Biologická olympiáda, 46. ročník, školní rok 2011 2012 okresní kolo kategorie C soutěžící číslo

Biologická olympiáda, 46. ročník, školní rok 2011 2012 okresní kolo kategorie C soutěžící číslo TEORETICKÁ ČÁST test 1. Žlutočerně zbarvenou pestřenku obvykle predátoři neloví, protože: a) Její tělní tekutina obsahuje jedovatou látku. b) Má ţihadlo. c) Má ostrá kusadla. d) Ji povaţují za nebezpečnou

Více

Šablona č. 01.33. Přírodopis. Opakování: Kosterní soustava člověka

Šablona č. 01.33. Přírodopis. Opakování: Kosterní soustava člověka Šablona č. 01.33 Přírodopis Opakování: Kosterní soustava člověka Anotace: Opakování učiva o kosterní soustavě člověka Autor: Ing. Ivana Přikrylová Očekávaný výstup: Písemné opakování učiva o kosterní soustavě.

Více

SOUHRN BEZOBRATLÝCH II.

SOUHRN BEZOBRATLÝCH II. Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou DUM VY_32_INOVACE_02_2_01_BI2 SOUHRN BEZOBRATLÝCH II. NERVOVÉ SOUSTAVY A SMYSLOVÉ ORGÁNY Smyslové orgány: smyslové buňky vznikají přeměnou neuronů

Více

PRAKTICKÉ CVIČENÍ č. 1

PRAKTICKÉ CVIČENÍ č. 1 PRAKTICKÉ CVIČENÍ č. 1 Název cvičení: ŽIVOČIŠNÉ TKÁNĚ Teoretický úvod: Tkáň je soubor morfologicky podobných buněk, které plní určitou funkci. Buňky tvořící tkáň mohou být stejného typu, existují však

Více

Název materiálu: Savci stavba těla

Název materiálu: Savci stavba těla Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Protokol VI. Exkurze z mořské biologie ZOO/MOREX. Morfologie korýšů. Úvod: Úkol: Anatomická pitva kraba

Protokol VI. Exkurze z mořské biologie ZOO/MOREX. Morfologie korýšů. Úvod: Úkol: Anatomická pitva kraba Jméno: Obor/ročník: Datum: Exkurze z mořské biologie ZOO/MOREX Protokol VI. Téma: Úvod: Morfologie korýšů Krabi (Brachyura) patří do skupiny korýšů a členovců. Mají tedy článkované končetiny a tělo kryté

Více

Smyslová soustava čidla = analyzátory prahový podnět Čidlo = analyzátor = receptory adekvátní podněty

Smyslová soustava čidla = analyzátory prahový podnět Čidlo = analyzátor = receptory adekvátní podněty Smyslová soustava - poskytuje CNS informace o vnějším a vnitřním prostředí - čidla = analyzátory vybírají z prostředí podněty - podnět musí mít určitou intenzitu = prahový podnět Čidlo = analyzátor - informace

Více

Přírodopis - 6. ročník Vzdělávací obsah

Přírodopis - 6. ročník Vzdělávací obsah Přírodopis - 6. ročník Časový Téma Učivo Ročníkové výstupy žák podle svých schopností: Poznámka Září Příroda živá a neživá Úvod do předmětu Vysvětlí pojem příroda Příroda, přírodniny Rozliší přírodniny

Více

- příjem a zpracování potravy, rozklad na tělu potřebné látky, které jsou z TS převedeny do krve nebo lymfy

- příjem a zpracování potravy, rozklad na tělu potřebné látky, které jsou z TS převedeny do krve nebo lymfy Trávicí soustava - příjem a zpracování potravy, rozklad na tělu potřebné látky, které jsou z TS převedeny do krve nebo lymfy děje probíhající v TS: 1) mechanické zpracování potravy - rozmělnění potravy

Více

Název materiálu: Ptáci - vnitřní stavba

Název materiálu: Ptáci - vnitřní stavba Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Obojživelníci a plazi list č. 1

Obojživelníci a plazi list č. 1 Obojživelníci a plazi list č. 1 1/ Doplňte chybějící text: Život obojživelníků je vázán na prostředí. Mají... tělní teplotu, která je závislá na teplotě prostředí, ve kterém žijí. Larvy obojživelníků (pulci)

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: Šablona/číslo materiálu: Jméno autora: Třída/ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0996 III/2 VY_32_INOVACE_TVD538 Mgr. Lucie

Více

Druhy smyslového vnímání

Druhy smyslového vnímání Druhy smyslového vnímání Zpracoval: E-mail: Bobr0069@seznam.cz 1 Senzorické procesy a vnímání: Senzorické procesy jsou složkou adaptivní činnosti organismu. V průběhu fylogeneze se vyvinuly smyslové orgány

Více

ROZMNOŽOVÁNÍ A VÝVIN MNOHOBUNĚČNÝCH, TKÁNĚ

ROZMNOŽOVÁNÍ A VÝVIN MNOHOBUNĚČNÝCH, TKÁNĚ ROZMNOŽOVÁNÍ A VÝVIN MNOHOBUNĚČNÝCH, TKÁNĚ 1. Doplň následující věty. Pohlavní buňky u fylogeneticky nižších živočichů vznikají z nediferenciovaných buněk. Přeměna těchto buněk v buňky pohlavní je určována

Více

Pohybové ústrojí. kosti chrupavky vazy klouby

Pohybové ústrojí. kosti chrupavky vazy klouby POHYBOVÉ ÚSTROJÍ Pohybové ústrojí Pasivní složka - kostra Aktivní složka - svaly kosti chrupavky vazy klouby Kosterní soustava Kostěná část kostry Chrupavčitá část kostry reziduum po chrupavčitém modelu

Více

Soustava trávicí. mechanické = rozmělňování potravy žvýkáním a svalovými pohyby v žaludku a střevech

Soustava trávicí. mechanické = rozmělňování potravy žvýkáním a svalovými pohyby v žaludku a střevech Soustava trávicí zajišťuje příjem potravy trávení = zpracování potravy do podoby, kterou mohou přijmout buňky našeho těla vstřebávání jednoduchých látek do krve a mízy odstraňování nestravitelných zbytků

Více

Základní škola a mateřská škola Drnholec, okres Břeclav, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.0006

Základní škola a mateřská škola Drnholec, okres Břeclav, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.0006 Název školy Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Základní škola a mateřská škola Drnholec, okres Břeclav, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.0006 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

VY_52_INOVACE_02.15 1/11 5.2.02.15. Ptačí obři a trpaslíci. Vývoj ptáků

VY_52_INOVACE_02.15 1/11 5.2.02.15. Ptačí obři a trpaslíci. Vývoj ptáků 1/11 5.2.02.15 Ptačí obři a trpaslíci běžci Afrika, J. Amerika, Asie, mohutné tělo, dlouhý krk, malá hlava s plochým zobákem, křídla zakrnělá nelétají, silné nohy rychlý běh, nemá vyvinutý hřeben, prapor

Více

Nervová soustava je základním regulačním systémem organizmu psa. V organizmu plní základní funkce jako:

Nervová soustava je základním regulačním systémem organizmu psa. V organizmu plní základní funkce jako: Nervová soustava je základním regulačním systémem organizmu psa. V organizmu plní základní funkce jako: Přijímá podněty smyslovými orgány tzv. receptory (receptory), Kontroluje a poskytuje komplexní komunikační

Více

Anatomie a fyziologie člověka

Anatomie a fyziologie člověka školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav

Více

OCEŇOVACÍ TABULKA I. pro pojistné plnění za dobu nezbytného léčení

OCEŇOVACÍ TABULKA I. pro pojistné plnění za dobu nezbytného léčení pro pojistné plnění za dobu nezbytného léčení 06/2012 Zásady pro stanovení pojistného plnění za tělesná poškození způsobená úrazem a pracovní neschopnosti z důvodu úrazu i nemoci Tabulka I. stanoví počet

Více

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE OBSAH Úvod do studia 11 1 Základní jednotky živé hmoty 13 1.1 Lékařské vědy 13 1.2 Buňka - buněčné organely 18 1.2.1 Biomembrány 20 1.2.2 Vláknité a hrudkovité struktury 21 1.2.3 Buněčná membrána 22 1.2.4

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Prameny 6. 7. třída (pro 3. 9.

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_SOUSTAVA TRÁVICÍ_P1-2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

15. DÝCHACÍ SOUSTAVA ŽIVOČICHŮ A ČLOVĚKA

15. DÝCHACÍ SOUSTAVA ŽIVOČICHŮ A ČLOVĚKA Na www.studijni-svet.cz zaslal(a): Klarka93 15. DÝCHACÍ SOUSTAVA ŽIVOČICHŮ A ČLOVĚKA = dýchání = výměna plynů mezi organismem a okolním prostředím úzká souvislost s oběhovou soustavou (kyslík rozváděn

Více

kmen: Hlísti (Nemathelminthes) Milan Dundr

kmen: Hlísti (Nemathelminthes) Milan Dundr kmen: Hlísti (Nemathelminthes) Milan Dundr hlísti dvouvrstevní (pseudocoel) tělo: protáhlé nečlánkované válcovité koběma koncům se zužuje hlísti pokožka jednovrstevná silná kutikula (ochrana) pružné a

Více

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 VY_32_INOVACE_1.15.Bi. Plostenci_ krouzkovci Autor: ing. Tkáč Ladislav Datum vytvoření:

Více

Autor: Veronika Dvorská

Autor: Veronika Dvorská Roztoči a štíři Obsahový cíl: - Žák je schopen stručně popsat tělo roztoče - Žák zná několik základních zástupců řádu roztočů a je schopen je stručně popsat - Žák je detailněji obeznámen s životem a chováním

Více

TEPNY LIDSKÉHO TĚLA. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

TEPNY LIDSKÉHO TĚLA. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje TEPNY LIDSKÉHO TĚLA Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Září 2010 Mgr. Jitka Fuchsová TEPNY TEPNA = arteria vede krev okysličenou vede krev

Více

DETERMINACE RYB diagnostické znaky:

DETERMINACE RYB diagnostické znaky: DETERMINACE RYB diagnostické znaky: 1) kvalitativní = vypovídají o kvalitě, vyjadřují se slovně tvar těla, rozmístění a počet ploutví, zbarvení (i pigmentace břišní dutiny), poloha úst, vousků (i počet)

Více

(septum horizontale) na hřbetní (epaxiální) a břišní (hypoxiální) část. Nedůležitějším svalem je velký

(septum horizontale) na hřbetní (epaxiální) a břišní (hypoxiální) část. Nedůležitějším svalem je velký SVALOVÁ SOUSTAVA Svalová soustava představuje souhrn všech svalů v těle a pro rybu je zdrojem pohybu. Z hlediska histologické diferenciace se u ryb vyskytuje svalovina příčně pruhovaná, hladká a srdeční

Více

Obratlovci. Mgr. Martina Březinová

Obratlovci. Mgr. Martina Březinová Identifikátor materiálu: EU 7-31 Přírodopis, 8. ročník Anotace Obratlovci Autor Mgr. Martina Březinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák pozná společné znaky obratlovců, roztřídí je do skupin, vyjmenuje

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: Šablona/číslo materiálu: Jméno autora: Třída/ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0996 III/2 VY_32_INOVACE_TVD539 Mgr. Lucie

Více

KOSTRA. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy v 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a funkcí lidské kostry.

KOSTRA. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy v 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a funkcí lidské kostry. KOSTRA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy v 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a funkcí lidské kostry. Kostra opora těla spolu se svaly umožňuje pohyb chrání některé vnitřní orgány (srdce,

Více

ročník 9. č. 20 název

ročník 9. č. 20 název č. 20 název Orgánové soustavy člověka anotace V pracovních listech si žáci opakují učivo z 8. ročníku. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí pracovního listu je i správné

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Základní škola Náchod Plhov: ŠVP Klíče k životu

Základní škola Náchod Plhov: ŠVP Klíče k životu VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: ČLOVĚK A PŘÍRODA PŘÍRODOPIS PŘÍRODOPIS 8.ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky Úvod, opakování učiva ue

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. sinkulová

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. sinkulová 1/9 5.2.02.5 Významné mořské ryby - jsou hlavním zdrojem potravy obyvatelstva přímořských států sleď obecný v severních mořích, plankton, korýši, drobné ryby, slaneček /nasoluje se/, udí se /uzenáč/, marinuje

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Šablona III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou těla savců. Materiál je plně funkční pouze s použitím

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou těla savců. Materiál je plně funkční pouze s použitím Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou těla savců. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu. srst chlupy pesíky podsada línání drápy nehty

Více

KOSTRA OPĚRNÁ SOUSTAVA

KOSTRA OPĚRNÁ SOUSTAVA KOSTRA OPĚRNÁ SOUSTAVA obr. č. 1 POJIVOVÁ TKÁŇ a) VAZIVOVÁ TKÁŇ = VAZIVO měkké, poddajné, vodnaté, ale přitom pevné má schopnost regenerace např. vazy, šlachy POJIVOVÁ TKÁŇ b) CHRUPAVČITÁ TKÁŇ = CHRUPAVKA

Více

Hana Šmardová. Březen 2013. Opakovací cvičení na znalosti kap. Kroužkovci

Hana Šmardová. Březen 2013. Opakovací cvičení na znalosti kap. Kroužkovci VY_52_INOVACE_HS48 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace Hana Šmardová Březen 2013 6. roč.

Více

Triblastica (Trojlistí)

Triblastica (Trojlistí) Triblastica (Trojlistí) by Biologie -?tvrtek, Zá?í 26, 2013 http://biologie-chemie.cz/triblastica-trojlisti/ Otázka: Triblastica P?edm?t: Biologie P?idal(a): devcicazdediny Živo?ichové se 3 zárode?nými

Více

Vývojová morfologie živočichů

Vývojová morfologie živočichů MODULARIZACE VÝUKY EVOLUČNÍ A EKOLOGICKÉ BIOLOGIE CZ.1.07/2.2.00/15.0204 Vývojová morfologie živočichů III. Svalová soustava Svalová soustava Houbovci (Porifera) Žahavci (Cnidaria) myoepiteliální buňky

Více

Pohlavní soustava Obecná charakteristika slouží k zachování druhu, ne k zachování života jedince Funkce spermií testosteronu

Pohlavní soustava Obecná charakteristika slouží k zachování druhu, ne k zachování života jedince Funkce spermií testosteronu Pohlavní soustava Obecná charakteristika Funkce slouží k zachování druhu, ne k zachování života jedince mezipohlavní rozdíly samčí samičí pohlavní žlázy produkují pohlavní buňky pomocné pohlavní orgány

Více

FÉDÉRATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. SECRÉTARIAT GÉNÉRAL: 13, Place Albert 1 B 653 THUIN (Belg. ) FCI - Standard č. 291/16. 06.

FÉDÉRATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. SECRÉTARIAT GÉNÉRAL: 13, Place Albert 1 B 653 THUIN (Belg. ) FCI - Standard č. 291/16. 06. FÉDÉRATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE SECRÉTARIAT GÉNÉRAL: 13, Place Albert 1 B 653 THUIN (Belg. ) FCI - Standard č. 291/16. 06. 1999/D EURASIER ZEMĚ PŮVODU: Německo DATUM PUBLIKACE PLATNÉHO ORIGINÁLNÍHO

Více