Výlet do historie za tovární Škodou Favorit

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výlet do historie za tovární Škodou Favorit"

Transkript

1 Výlet do historie a tovární Škodou Favorit Autor: Ladislav Kopelent, :49 Čas neúprosně běží a je to již více než dvacet let, kdy Škoda Mladá Boleslav poprvé nasadila na soutěži jako sportovní náčiní svůj typ Škoda Favorit. Voidlo bylo homologováno 1. ledna 1989 pod číslem A Jeho první oficielní start ve startovním poli byl na Valašské imě v roce Za volantem Favorita se usadil pro tuto soutěž Ladislav Křeček s navigátorem Motlem. Druhý vů pilotoval Pavel Sibera s Petrem Grosem a třetí auto pilotoval Vladimír Berger se spolujedcem Zdeňkem Paterou. Právě Vláďa Berger stál u rodu soutěžní vere Favorita a byl to on, kdo s ním najedil a natestoval nejvíce kilometrů. Byl nasaován i v roli předjedce s rodícím se soutěžním voem mimo pořadí. S Favoritem ve skupině N produkčních voů ískal Vláďa Berger dva tituly mistra republiky. Potom soutěžil s plnokrevnou áčkovou verí až do roku 1994 a Škodu Motorsport, rok 1995 absolovoval se svým původním ex továrním voem a Motorsport KBS. Od roku 1995 velmi oblíbeného, technicky nenáročného Favorita nahradila ve Škodovce modernější vere Felicia a na soutěžních kolbištích hned v provedení KIT A, nejprve s motorem 1300 a áhy na to s patnáctistovkou pod kapotou.

2 Favorit se stal pro Škodovku a nejen pro ni velmi oblíbeným voem. Jeho akčnost a konkurence schopnost spočívala především v jeho jednoduchosti, absenci elektroniky, celý vů vycháel e sériového provedení. Na první pohled soutěžní vů od standardního provedení nevykaoval ásadních rodílů. Favorit se může pochlubit velmi solidními výsledky na tratích soutěží MS. Několik umístění v první patnáctce, dokonce i několikrát tovární piloti nahlédli do absolutního pořadí v první desítce. Na Katalánské rallye 1994 to bylo osmé a deváté místo v celkovém pořadí, Portugalská rallye 1994 nese ápis v podobě desátého místa pro Favorita. Umístění na bedně ve třídě do 1300 se časem po sériích výborných výsledků očekávalo a spíš by bylo překvapením jiné umístění.

3 Značce Favorit se podařilo jako jedinému typu Škodovky v éře devadesátých let ískat titul Mistra světa ve Formuli 2. Byly to voy s jednou poháněnou nápravou s objemem motoru do dvou litrů. Tento triumf byl dosažen v roce 1994 a oba vítěné voy jej slavili prvním a druhým místem ve třídě na posledním podniku seony na A rallye. Ve stínu tohoto úspěchu soutěžili mladší sestry Favorita jak Felicia, tak i Octavia, e které se poslée rodilo první škodovácké W. Pravdou je, že Felicia KIT A dosáhla pěkného výsledku na A v roce 1996, bylo to třetí místo absolutně. Za volantem seděl kušený soutěžák Stig Blomqvist. Ani tento parádní dílčí výsledek neumožnil jinak dobře rojetou seonu korunovat vítěstvím ve Formuli 2, stačilo trochu více štěstí v podobě dalšího auta v cíli.

4 Karosérie Favorita byla vyrobena e slabšího plechu, vytužil ji první škodovácký certifikovaný bepečnostní rám. Na střeše dominovala mechanicky ovládaná klapka pro přívod čerstvého vduchu do prostoru posádky. Zasklení a polstrování dveří bylo sériové, interiéru vou bylo odstraněno nadbytečné čalounění a adní sedáky pro skupinu A. V té době voidla skupiny N musela mít adní sedáky, kompletní interiérové prvky včetně těžkých houní pod koberci. Palubní deska byla sériová, poue palubní přístroje byly poměněny, přepínače a ovládací prvky byly umístěny, aby byly lépe dosažitelné. Do výbavy patřil i Tripmaster, lampička na čtení ropisu v noci. V roce 1993 došlo k faceliftu karosérie, která byla homologována, tak vaná černá výbava. Vů se stal těžší o bepečnostní výtuhy ve dveřích.

5 Bepečnostní výbavu tvořil mimo rámu hasicí systém, ruční hasicí přístroj, bepečnostní pásy Sabelt, sedáky Sparco. Pro lepší ovládání vou byl amontován sportovní volant, který většinou šel vou do dalšího vou spolu s továrním jedcem. Jedec měl oporu levé nohy, aby si ulevil, když rovna nešlape na spojku, nebo s touto nohou nebrdí, ale to bývalo spíš na přejedech než na tratích Z. Spolujedec měl podložku v kuse pod obě nohy, aby mitfára při brdění nesjížděl pod palubku, pasy byly poue čtyřbodové, v té době se ještě nepoužíval pás skre sedák do podlahy.

6 Důležité jsou na soutěžním voe brdy, vpředu byly větrané kotouče o průměru 258 mm a jeho šíří 20 mm s duralovými středy. Vadu kotoučové brdy s průměrem 247 mm, šířka kotouče byla 8 mm. Brdy podobných roměrů měl Golf GTi řady II. vážící o nějakých 300 kg více, proto brdy na Favoritu byly velmi účinné. K adním kolům byl tlak veden přes rodělovač tlaku účinku brd Tilton. Pod brdovým pedálem byla klícka, na kterou byly upevněny dva brdové válce ovládané přes vahadlo s možností seřiování brdného účinku místa řidiče. U vou byla absence posilovače brd. Brdové trubky byly nahraeny leteckými hadičkami. Vpředu i vadu vyvíjel brdový účinek čtyř pístkový, duralový brdič velmi podobný námému přednímu brdovému třmenu se Škody 130. U adních brd jednu část brdiče o dvou pístcích ovládala hydraulická ruční brda. Homologovány byly i brdiče AP, které jsou více námy Felicií KIT A.

7 Říení bylo strmé v sériovém poudře, čepy říení rovněž sériové. amena přední nápravy byla upravena tak, aby bylo možno do nich vložit unibaly pro lepší pohyb ramen. Původní silentbloky proto byly odstraněny. I čep ramene u posledního modelu byl typu unibal. Homologována byla i trubková ramena. amena byla vytužena a uavřena boku pásem plechu. Zesílena byla i nápravnice, ejména v exponovaných pasážích. Vů byl vybaven předním a adním stabiliátorem.

8 Tlumiče dostal do vínku Favorit nejprve Sachs, poději Proflex s velkým ložiskem v horním uložení předního tlumiče. Zadní proflexi měli nádobku na plyn s hadičkou vyvedenou pod vů a připevněn k adní nápravě. Pružiny pérování měli pomocnou pružinu, aby při odlehčení kola bylo péro stále tlačeno do svého uložení a nemělo možnost se příčit. Tlumiče byly plyno kapalinové se seřiditelnou výškou. Horní uložení předního tlumiče bylo v duralovém poudře přes kloubové ložisko, s možností nastavení odklonu kola. Spodní část byla uložena do jakého si trojúhelníku, který byl přišroubován do upraveného sériového otočného čepu šenklu.

9 Převodovka u prvních voů byla pětistupňová, synchronní, s kolíkovým diferenciálem, sériově uložená do nadkolí karosérie. Kolečka v převodovce byla pro lepší odvalování uložena poději na jehlových ložiskách. Zobraený Favorit již byl opatřen šestirychlostní, besynchronní převodovkou typu Hewland. Bylo používáno několik homologovaných stálých převodů, pro rallye se používal převod 4,5. Jednotlivé převodové poměry měly tyto hodnoty 1-3, , , , , ,074 a Z - 2,500. Homologovány byly i esílené hnací hřídele, aby lépe přenášely kroutící moment e samosvorného lamelového diferenciálu.

10 Motor měl objem většen e sériového 1289,4 na objem 1299,6 ccm, kterého bylo dosaženo pomocí pístů tvaru T o průměru 75,8 mm. Standardní průměr 75,5 byl také používán, dvih 72 mm určený klikovým hřídelem o hmotnosti 9000 g byl převatý e série. Tvrdé, leštěné ojnice vycháí e sériových tvarů, nejedná se o typ H jako má Felicie KIT A. Vačkových hřídelů se používalo několik typů podle konkrétního nasaení na soutěži, na šotolinu, sníh hodné, měkké vačky, na asfalt pořádně ostré jako břit. Hlava motoru měla vyleštěné a většené kanály sací na průměr 27 mm. Ventily sací 34 a výfukové 30 mm, upravené a odlehčené, průměr totožný jako u série, až Felicie měla větší průměry až 38/32 mm. Hlava byla utěsněna k vloženým válcům pomocí měděných kroužků.

11 hlaení série, mohutnější chladič. Olejové hospodářství série se většeným průtokem oleje, který byl chlaen olejovým chladičem, pomocí tlakových hadic. Homologován byl i vnější regulátor tlaku oleje. Výfukové plyny motoru byly odváděny přes sériové sběrné litinové potrubí do sběrné roury se dvěma otvory, až do prvního a druhého tlumiče výfuku. Po naříení používání ekologického prvku katalyátor, byl vů o tuto výbavu doplněn. Motor typu OHV s osmi ventilovou technikou a třikrát uloženou klikovou hřídelí měl výkon ve špičkovém provedení okolo 120 koní. Bepečné otáčky motoru byly málo přes 7000 otáček a minutu. Motory, které byly točeny více, mnoho nevydržely, na vině byl nejen pilot, ale i nedokonalost a nevhodnost ventilového rovodu tohoto typu a provedení motoru, jehož kořeny sahají až do ačátku šedesátých let u typu 1000 MB.

12 Spojka byla používána Sachs s velmi tvrdou centrální pružinou. Spojková lamela rovněž typu Sachs o průměru 190 mm, byla nýtovaná a odpružená. Lamely bylo nutno kontrolovat a včas je měnit, i když proti sériové měli podstatně větší životnost. Setrvačník musel pro tento spojkový paket být upraven a jeho pracovní plocha ubrána a apuštěna, tak aby se tam vešel přítlačný talíř a nedřel o spojkový obal převodovky. Homologační hmotnost setrvačníku po jeho třískovém obrobení spolu s věncem spouštěče mohla být minimálně 6000 g.

13 Palivová soustava vycháela e sériové nádrže, homologována byla i hliníková umístěná na místo reservního kola. Dodávku paliva obstarávaly dvě palivová tlačná čerpadla Facet, umístěná poblíž ásobníku paliva. Stabilitu tlaku paliva ajišťoval redukční tlakový ventil King. Směs paliva připravoval karburátor Pierburg, poději Lekr, měl vyleštěné a upravené difuory, klapky obou komor, otvírající se současně. Čistotu nasávaného vduch abepečoval speciální filtr umístěný na klícce nad karburátorem. Odpojen byl sytič, motory hůře startovaly, ejména v imě. Příčina horším startů byla i ta, že některé vačky vyžadovaly seříení ventilů a tepla 10/40 a proto ůstávaly pootevřené ventily, než se motor ohřál. Řešením bylo to, že před uložením vou do UP mei etapami, byly přenastaveny vůle ventilů.

14 Elektro výbroj vycháela e sériového provedení jak startér, tak alternátor, ten měl větší řemenici, aby netrpěl vyššími otáčkami motoru. Použita byla indukční cívka a kontaktní rodělovač Bosch, poději i bekontaktní apalování s přídavným odporem. Nedílnou bepečnostní výbavou byl elektrický, nevýbušný odpojovač všech obvodů. Osvětlení vou bylo standardní, přídavná světla Hella s kryty byla dvě dálkové a dvě mlhové roptylové na kovové hradičce přimontované do držáku v nosníku předního náraníku.

15 Na voidle byly umístěny v souladu s řády i některé nápisy. Onačení tažných ok vepředu a v adu, blesk u odpojovače elektriky, rámeček na startovní čísla, jmenovky posádky na předních blatnících. Znak E onačující umístění hasicího systému a hasicího přístroje. Spodek motorové části byl chráněn duralovým krytem lyží. Používaly se dva druhy kol elektronu, která byla montovatelná přes větší brdy o roměru 13 a 14 palců. Pneu byly používány výhradně Michelin v provedení Slick, poději byl řeaný několika drážkami po obvodu. Šotolinové pneu M3, M4, M5, na sníh i pneu s hroty. Pro načnou oblibu soutěžních Favoritů vniknul v roce 1993 načkový pohár Škoda s méně technicky vybavenými voy Favorit LXi, které proto byly dostupnější pro posádky. ena pohárovek v té době byla okolo Kč, v porovnání s plnokrevníkem jedícím a Škodu Motorsport stojícím přes milión byla cena přínivější.

Obsah. Kapitola 1B Běžná údržba a opravy naftové modely... 41. Kapitola 1A Běžná údržba a opravy benzínové modely... 25

Obsah. Kapitola 1B Běžná údržba a opravy naftové modely... 41. Kapitola 1A Běžná údržba a opravy benzínové modely... 25 Obsah Orientace v knize... 10 Popis vozidla... 11 Bezpečnostní pokyny... 12 Opravy během jízdy... 13 Nouzové startování... 14 Výměna kola... 15 Demontáž a výměna kola... 15 Hledání netěsností... 16 Odtahování

Více

Obsah 13 Manžety hnacích poloos 14 Matky kol 15 Jízdní zkouška Orientace v knize... 12 Všeobecná nebezpečí... 13 Zvláštní nebezpečí...

Obsah 13 Manžety hnacích poloos 14 Matky kol 15 Jízdní zkouška Orientace v knize... 12 Všeobecná nebezpečí... 13 Zvláštní nebezpečí... Obsah Orientace v knize... 12 Všeobecná nebezpečí... 13 Zvláštní nebezpečí... 13 Opravy na silnici... 15 Nelze nastartovat motor, startér se neotáčí... 15 Nelze nastartovat motor, i když startér normálně

Více

Obsah Orientace v knize Zapalovací svíčky Popis vozidla Vložka vzduchového fi ltru Kontrola opotřebení zadních brzdových čelistí a bubnů

Obsah Orientace v knize Zapalovací svíčky Popis vozidla Vložka vzduchového fi ltru Kontrola opotřebení zadních brzdových čelistí a bubnů Prelims Obsah 5 Obsah Orientace v knize... 10 Popis vozidla... 11 Bezpečnostní pokyny... 12 Opravy během jízdy... 13 Nouzové startování... 14 Výměna kola... 15 Hledání netěsností... 16 Odtahování vozidla...

Více

Katalog náhradních dílů

Katalog náhradních dílů tr@bi.cz 2003 Katalog náhradních dílů Trabant Zpracoval: Michal Bidlo Obsah 1 Motor 4 1.1 Válec a kliková skříň...................................................... 4 1.2 Kliková hřídel..........................................................

Více

Odstavení traktoru 153 Preventivní denní údržba 153 Motory traktorů Zetor UŘ 1 157 Všeobecné údaje o motorech 157 Přehled motorů používaných v

Odstavení traktoru 153 Preventivní denní údržba 153 Motory traktorů Zetor UŘ 1 157 Všeobecné údaje o motorech 157 Přehled motorů používaných v Obsah Úvodem 9 Historie traktorů Zetor 10 Traktory Zetor UŘ I 13 Přehled výroby traktorů Zetor v letech 1946-2008 17 Počet vyrobených traktorů Zetor podle typů 17 Vyobrazení traktorů Zetor vyráběných v

Více

2. Škoda 105, 120, 130, 135, 136, Garde, Rapid... 14. 3. Škoda Favorit, Forman, Pick-up... 29. 4. Škoda Felicia, Felicia Combi, Pickup...

2. Škoda 105, 120, 130, 135, 136, Garde, Rapid... 14. 3. Škoda Favorit, Forman, Pick-up... 29. 4. Škoda Felicia, Felicia Combi, Pickup... Úvod... 6 1. Škoda 100, 110, 110 R... 7 2. Škoda 105, 120, 130, 135, 136, Garde, Rapid... 14 3. Škoda Favorit, Forman, Pick-up... 29 4. Škoda Felicia, Felicia Combi, Pickup... 43 5. Škoda Octavia, Octavia

Více

OBSAH. Úvod... 9 Popis a ovládání vozidla... 10. Technický popis... 10

OBSAH. Úvod... 9 Popis a ovládání vozidla... 10. Technický popis... 10 OBSAH Úvod................................................................ 9 Popis a ovládání vozidla.......................................... 10 Technický popis.....................................................

Více

Škoda Fabia 1,2 44 kw

Škoda Fabia 1,2 44 kw Škoda Fabia 1,2 44 kw Subkritérium A1: Práce Práce (bez materiálu) Poznámka kontrola vozu: zjištění závady/ servisní prohlídka prohlédnutí vozu, ať už za účelem zjištění závady před opravou či servisní

Více

2. Škoda 105, 120, 130, 135, 136, Garde, Rapid... 14. 3. Škoda Favorit, Forman, Pick-up... 29. 4. Škoda Felicia, Felicia Combi, Pickup...

2. Škoda 105, 120, 130, 135, 136, Garde, Rapid... 14. 3. Škoda Favorit, Forman, Pick-up... 29. 4. Škoda Felicia, Felicia Combi, Pickup... Úvod... 6 1. Škoda 100, 110, 110 R... 7 2. Škoda 105, 120, 130, 135, 136, Garde, Rapid... 14 3. Škoda Favorit, Forman, Pick-up... 29 4. Škoda Felicia, Felicia Combi, Pickup... 43 5. Škoda Octavia, Octavia

Více

J. RALLYCROSS 1. ŘÁD MEZINÁRODNÍHO MISTROVSTVÍ

J. RALLYCROSS 1. ŘÁD MEZINÁRODNÍHO MISTROVSTVÍ J. RALLYCROSS 1. ŘÁD MEZINÁRODNÍHO MISTROVSTVÍ 1.1 Všeobecná ustanovení 1.1.1 Pro rok 2014 je v rallycrossu vypsáno Mezinárodní mistrovství ČR, kterého se může zúčastnit soutěžící a jezdci s platnou národní

Více

Nejen rychlý, ale i perfektní střih

Nejen rychlý, ale i perfektní střih 12 Sekačky s čelním žacím ústrojím Nejen rychlý, ale i perfektní střih Profesionální rotační žací stroje John Deere nabízejí vynikající kombinaci rychlosti a kvality střihu. Díky vysokokapacitním žacím

Více

Článek 286-2016 - ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY PRO VYLEPŠENÉ TERÉNNÍ VOZY (SKUPINA T3)

Článek 286-2016 - ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY PRO VYLEPŠENÉ TERÉNNÍ VOZY (SKUPINA T3) Článek 286-2016 - ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY PRO VYLEPŠENÉ TERÉNNÍ VOZY (SKUPINA T3) Pozemní vozidla s jedním motorem s mechanickým pohonem na zemi, se 4 až 8 koly (pokud má vůz více než 4 kola, je třeba schválení

Více

Standardní výbava pro modely Cayman. Cayman GTS. Cayman S. Cayman

Standardní výbava pro modely Cayman. Cayman GTS. Cayman S. Cayman Motor 6válcový celohliníkový motor boxer, zdvihový objem 2,7 l, maximální výkon 202 kw (275 k), maximální točivý moment 290 Nm 6válcový celohliníkový motor boxer, zdvihový objem 3,4 l, maximální výkon

Více

HONDA CB500X, modelový rok 2016

HONDA CB500X, modelový rok 2016 HONDA CB500X, modelový rok 2016 Datum vydání: Inovovaný model: Cestovní enduro CB500X o výkonu 35 kw, jež je určeno pro držitele řidičského oprávnění kategorie A2, získalo velkou porci stylu, vylepšenou

Více

Obsah. 2B Z áže hový m o to r 1.6 - o p ra vy pro váděné. ve v o z id le... 61. O b s a h... 78. Stupně o btížnosti... 61. Všeobecné ú d a je...

Obsah. 2B Z áže hový m o to r 1.6 - o p ra vy pro váděné. ve v o z id le... 61. O b s a h... 78. Stupně o btížnosti... 61. Všeobecné ú d a je... Obsah P ře d s ta v u je m e...10 Účel a uspořádání kn ih y... 10 Bezpečnost především!...11 Opravy během jíz d y... 13 Nelze nastartovat motor, protože se neotáčí startér. 13 Nelze nastartovat motor,

Více

TECHNICKÝ PŘEDPIS RSK KART

TECHNICKÝ PŘEDPIS RSK KART TECHNICKÝ PŘEDPIS RSK KART MASCOM CUP 2016 Nedílnou součástí tohoto Technického předpisu je technopis dílů RSK TRADE s.r.o. V poháru MASCOM CUP mohou startovat pouze vozidla RSK Kart, vyrobená firmou RSK

Více

SKŘÍŇ MOTORU, VODNÍ PUMPA, STARTER, KRYT ŘETĚZU. 8 9,90 12,00 19 240371 Šroub IMBUS M6x60 mm (utahovací moment 10 NM)

SKŘÍŇ MOTORU, VODNÍ PUMPA, STARTER, KRYT ŘETĚZU. 8 9,90 12,00 19 240371 Šroub IMBUS M6x60 mm (utahovací moment 10 NM) ROTAX KÓD Popis položky SKŘÍŇ MOTORU, VODNÍ PUMPA, STARTER, KRYT ŘETĚZU POČET KS Prodejní cena - Kč bez DPH včetně DPH 1-2 ###295913 Skříň motoru - kompletní 1 10 057,85 12 170,00 2 632010 Centrážní pouzdro

Více

LAMELOVÁ ČERPADLA V3/12

LAMELOVÁ ČERPADLA V3/12 Q-HYDRAULIKA LAMELOVÁ ČERPADLA V3/12 velikost 12 do 10 MPa 13 dm 3 /min WK 102/21012 2004 Lamelová čerpadla typu PV slouží jako zdroj tlakového oleje v hydraulických systémech. VÝHODY snadné spuštění díky

Více

Studentská soutěž STOČ 2007. Kompletace podvozkové platformy automobilu Kaipan 57

Studentská soutěž STOČ 2007. Kompletace podvozkové platformy automobilu Kaipan 57 VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní Katedra mechanické technologie 345 Studentská soutěž STOČ 2007 Kompletace podvozkové platformy automobilu Kaipan 57 Humlíček Tomáš Obsah práce: 1. Úvod...2

Více

KATALOG NÁHRADNÍCH DÍLŮ K17/102H K20/102H K22/102HX K22/122HX 0-5500-874

KATALOG NÁHRADNÍCH DÍLŮ K17/102H K20/102H K22/102HX K22/122HX 0-5500-874 KATALOG NÁHRADNÍCH DÍLŮ KARSIT K17/102H K20/102H K22/102HX K22/122HX 2011 0-5500-874 SKUPINY STROJE page 1A MOTOR 17,5 HP S PŘÍSLUŠENSTVÍM 2 1B MOTOR 20/22 HP S PŘÍSLUŠENSTVÍM 4 2 PŘEDNÍ NÁPRAVA 6 3 ŘÍZENÍ

Více

Článek 254 - ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY (SK. N)

Článek 254 - ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY (SK. N) Článek 254-2016 - ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY PRO PRODUKČNÍ VOZY (SKUPINA N) 1. DEFINICE Cestovní vozy vyráběné ve velkých sériích. 2. HOMOLOGACE Tato vozidla musí být vyrobena nejméně v 2 500 identických kusech

Více

Škoda Octavia. Hodnocení 61% Základní informace. Protokol kontroly technického stavu vozu. Kompletní servis při prodeji a nákupu ojetého vozu.

Škoda Octavia. Hodnocení 61% Základní informace. Protokol kontroly technického stavu vozu. Kompletní servis při prodeji a nákupu ojetého vozu. Protokol kontroly technického stavu vozu Škoda Octavia Datum kontroly 26.04.2016 Kód technika UZ0006 Základní informace Rok výroby 2003 Hodnocení 61% Dokumenty 71 % Počet km 304 360 km 50 % Fastback, 5

Více

LAMELOVÁ ČERPADLA V3/63

LAMELOVÁ ČERPADLA V3/63 Q-HYDRAULIKA LAMELOVÁ ČERPADLA V3/63 velikost 63 do 10 MPa 63 dm 3 /min WK 102/21063 2004 Lamelová čerpadla typu PV slouží jako zdroj tlakového oleje v hydraulických systémech. VÝHODY snadné spuštění díky

Více

HONDA CB500F, modelový rok 2013

HONDA CB500F, modelový rok 2013 HONDA CB500F, modelový rok 2013 Datum vydání: 12. listopadu 2012 Nový model: Dvouválcový motocykl střední váhy ve stylu naked, jeden z trojice zcela nových modelů. Zábavný, agilní, lehký, s nízkou spotřebou,

Více

NáŘaDí PrO autoservisy

NáŘaDí PrO autoservisy NáŘaDí PrO autoservisy DílENSKé vybavení...176 výměna OlEjE/filtrŮ...180 výměna SvíčEK...182 SErviS motoru...184 SErviS BrZD...186 SErviS tlumičů PérOváNí...187 SErviS KOl...188 NáŘaDí PrO KarOSáŘE...190

Více

Seznam vozidel Č. "B" TYP ROK VÝR. CELKEM KM BARVA DN, ZÁVADA RZ

Seznam vozidel Č. B TYP ROK VÝR. CELKEM KM BARVA DN, ZÁVADA RZ Seznam vozidel Příloha k č.j. MV-139104-2/OSM-2014 Č. "B" TYP ROK VÝR. CELKEM KM BARVA DN, ZÁVADA RZ 1 60 438 Ford Transit 1995 266400 bílá silná koroze AY 13-64 Motor původní. Stav a výkon motoru odpovídá

Více

PŘÍLOHA J ČLÁNEK 263-2016 ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY PRO UPRAVENÉ PRODUKČNÍ VOZY NA OKRUZÍCH (VARIANTA KIT SUPER 2000)

PŘÍLOHA J ČLÁNEK 263-2016 ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY PRO UPRAVENÉ PRODUKČNÍ VOZY NA OKRUZÍCH (VARIANTA KIT SUPER 2000) PŘÍLOHA J ČLÁNEK 263-2016 ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY PRO UPRAVENÉ PRODUKČNÍ VOZY NA OKRUZÍCH (VARIANTA KIT SUPER 2000) 235 0. DEFINICE A VŠEOBECNÉ PŘEDPISY Čl. POPIS 000 Čtení Tyto předpisy jsou vytvořeny tak,

Více

Modul č. 1 Technologie montáže a metrologie

Modul č. 1 Technologie montáže a metrologie Modul č. 1 Technologie montáže a metrologie Úloha technologii montáže podvozku obsahující montáž přední, zadní nápravy, řízení, brzdového systému, zprovoznění podvozku Úloha na montáž hnacího agregátu

Více

PŘEVODOVÉ ÚSTROJÍ. přenáší výkon od motoru na hnací kola a podle potřeby mění otáčky s kroutícím momentem

PŘEVODOVÉ ÚSTROJÍ. přenáší výkon od motoru na hnací kola a podle potřeby mění otáčky s kroutícím momentem PŘEVODOVÉ ÚSTROJÍ přenáší výkon od motoru na hnací kola a podle potřeby mění otáčky s kroutícím momentem Uspořádání převodového ústrojí se řídí podle základní konstrukční koncepce automobilu. Ve většině

Více

JCB SMYKEM ŘÍZENÉ NAKLADAČE A KOMPAKTNÍ PÁSOVÉ NAKLADAČE

JCB SMYKEM ŘÍZENÉ NAKLADAČE A KOMPAKTNÍ PÁSOVÉ NAKLADAČE PROVOZNÍ HMOTNOST: 225 3497 kg 260 3615 kg 280 3655 kg 300 3823 kg 330 3959 kg I M J G F E D L C P O N K H A B SPECIFIKACE STROJE 225/260/280/300/330 Power Boom Model stroje 225 260 280 300 330 Model stroje

Více

TECHNICKÝ MANUÁL. Škoda Octavia Cup spec. 2016 verze 01.14/03

TECHNICKÝ MANUÁL. Škoda Octavia Cup spec. 2016 verze 01.14/03 TECHNICKÝ MANUÁL Škoda Octavia Cup spec. 2016 verze 01.14/03 Obsah 1. Základní informace 1.1. Rozměry a hmotnosti 1.2. Identi kace vozu a dílů 1.3. Provozní kapaliny 2. Rozměry a hmotnosti Provozní kapaliny

Více

Pásový dozer D61EX / PX 12

Pásový dozer D61EX / PX 12 Pásový dozer D61EX / PX 12 Fotografie mohou obsahovat nadstandardní výbavu. Nové dozery střední třídy s revolučními joysticky. Manévrovací schopnost se značně zlepšila použitím jedné páky pro ovládání

Více

ŠKODA FELICIA. Opravy a údržba. Jiří Schwarz

ŠKODA FELICIA. Opravy a údržba. Jiří Schwarz Jiří Schwarz ŠKODA FELICIA 1994 2001 Opravy a údržba OBSAH KNIHY ŠKODA AUTO a. s. A U T O RIZ O VA L A postupy oprav a seřizování svépomocí diagnostika poruch časový a kilometrový plán údržby elektrická

Více

http://skoda.datriware.com

http://skoda.datriware.com NÁVOD K OBSLUZE A ÚDRŽBĚ ŠKODA 130 RS DOPLNĚK NÁVODU K OBSLUZE A ÚDRŽBĚ OSOBNÍHO VOZU SKODA 110R (1. vydání 1976 1977) AUTOMOBILOVÉ ZÁVODY, NÁRODNÍ PODNIK, MLADA BOLESLAV Vůz ŠKODA 130 RS je odvozen ze

Více

Obsah. Obsah. 1B Bìžná údržba a opravy - vznìtové motory... 44 Obsah... 44

Obsah. Obsah. 1B Bìžná údržba a opravy - vznìtové motory... 44 Obsah... 44 6 1B Bìžná údržba a opravy - vznìtové motory... 44... 44 Pøedstavujeme vozidlo Peugeot 306... 11 Bezpeènost pøedevším!... 12 Závady pøi startování motoru... 13 Nouzové startování... 14 Výmìna kola... 15

Více

Autoškola. Jiří Melč, tel. 737536547 jiri.melc@gmail.com info@autoskola-melc.cz

Autoškola. Jiří Melč, tel. 737536547 jiri.melc@gmail.com info@autoskola-melc.cz Autoškola Jiří Melč, tel. 737536547 jiri.melc@gmail.com info@autoskola-melc.cz Křižovatky křižovatky: nerozlišené dopravními značkami rozlišené dopravními značkami s řízeným provozem řízení provozu světelnými

Více

VENTILOVÉ ROZVODY ÚCEL

VENTILOVÉ ROZVODY ÚCEL VENTILOVÉ ROZVODY ÚCEL uskutečnění výměny obsahu válce (spaliny nahradit čerstvou palivovou směsí nebo vzduchem). DRUHY dnes výhradně u 4-dobých motorů ventily ovládané rozvodem OHC, OHV. ČASOVÁNÍ VENTILŮ

Více

Seznam vozidel určených k vyřazení 2014 I. Várka

Seznam vozidel určených k vyřazení 2014 I. Várka Příloha č.1 k KRPA-149830-2/ČJ-2014-0000VZ-V Počet listů: 6 Seznam vozidel určených k vyřazení 2014 I. Várka Č. "B" Typ rok celkem DN Barva výr. km závada 1 30 865 Karosa C 734.1340 1991 160 792 modrá

Více

Seznam nepotřebného majetku. DN Barva výr. km závada

Seznam nepotřebného majetku. DN Barva výr. km závada Seznam nepotřebného majetku Č. "B" Typ rok celkem DN Barva výr. km závada RZ přepravník koní 1 5975 PK-221 1991 - šedá technický stav 7A2 34 16 Karosérie - rám a korba přepravníku původní. Rám zkorodovaný,

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registračníčíslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Sachs planetové - Z M S. menší hluk - vyšší komfort. Dvouhmotové setrvaèníky Sachs pro autobusy a tìžká užitková vozidla

Sachs planetové - Z M S. menší hluk - vyšší komfort. Dvouhmotové setrvaèníky Sachs pro autobusy a tìžká užitková vozidla Sachs planetové - Z M S menší hluk - vyšší komfort Dvouhmotové setrvaèníky Sachs pro autobusy a tìžká užitková vozidla ÚLOHA: Hnací soustava motorového vozidla je nerovnomìrným rotaèním pohybem motoru

Více

Všeobecný technický popis... 13 Rozměry vozidla... 15 Hmotnostní a váhové parametry... 17. Vlastní jízda se Škodou Octavia... 32 Technika jízdy...

Všeobecný technický popis... 13 Rozměry vozidla... 15 Hmotnostní a váhové parametry... 17. Vlastní jízda se Škodou Octavia... 32 Technika jízdy... Obsah Úvod...................................................... 9 Seznámení s vozidlem................................... 11 Všeobecný technický popis................................ 13 Rozměry vozidla............................................

Více

Montážní a provozní návod

Montážní a provozní návod OBSAH 1. Všeobecné informace 2 1.1 Přehled jednotek 3 2. Typy výměníků 5 3. Regulace 5 4. Doprava a skladování 6 5. Důležitá upozornění 6 6. Montáž 7 6.1 Demontáž pláště 7 6.1.1 Osazení zedního nástavce

Více

Spojka Obsah 18. Strana SPOJKA. - Spojka s hydraulickým ovládáním 2

Spojka Obsah 18. Strana SPOJKA. - Spojka s hydraulickým ovládáním 2 Obsah Strana SPOJKA - Spojka s mechanickým ovládáním 1 - Spojka s hydraulickým ovládáním 2 - Demontáž a montáž 5 - Obložení - přítlačný kotouč 5 - Vypínací ložisko spojky 6 - Hřídel vypínací vydlice 6

Více

OBSAH: ČLÁNEK 1. - Sbor Technických komisařů. ČLÁNEK 2. - Technický protest. ČLÁNEK 3. - Všeobecný bezpečnostní předpis

OBSAH: ČLÁNEK 1. - Sbor Technických komisařů. ČLÁNEK 2. - Technický protest. ČLÁNEK 3. - Všeobecný bezpečnostní předpis LMBC o.s. 1 OBSAH: ČLÁNEK 1. - Sbor Technických komisařů ČLÁNEK 2. - Technický protest ČLÁNEK 3. - Všeobecný bezpečnostní předpis ČLÁNEK 4. - Předpis pro upravené sériové vozy - Skupina S1 ČLÁNEK 5. -

Více

KATALOG NÁHRADNÍCH DÍLŮ

KATALOG NÁHRADNÍCH DÍLŮ KATALOG NÁHRADNÍCH DÍLŮ 2018 Disk kola OC A4 82 Matice kola (5x) OC WH 002 10 Disk kola 94 Zadní křídlo OC PE 009 BN Výplň dveří ZL OC PI 002L 97 64 Okno boční zadní (2x) OC GL 002 91 Zrcátko L OC PE 007L

Více

Service 68. Zážehový motor 1,4 l/92 kw TSI. Dílenská učební pomůcka. s přeplňováním turbodmychadlem

Service 68. Zážehový motor 1,4 l/92 kw TSI. Dílenská učební pomůcka. s přeplňováním turbodmychadlem Service 68 Zážehový motor 1,4 l/92 kw TSI s přeplňováním turbodmychadlem Dílenská učební pomůcka Maximální síla při minimální spotřebě paliva - to jsou hlavní atributy motoru 1,4 l TSI. Díky přeplňování

Více

1 MECHANISMY A JEJICH SOUČÁSTI

1 MECHANISMY A JEJICH SOUČÁSTI 1 MECHANISMY A JEJICH SOUČÁSTI Účel mechanismů Vykonávat pohyb, který je nutný pro zamýšlenou funkci stroje. Poznámka : Například klika (1) (klikový kotouč) se otáčí a pomocí ojnice posouvá vratným pohybem

Více

Mercedes-Benz S500 w140

Mercedes-Benz S500 w140 Protokol kontroly technického stavu vozu Mercedes-Benz S500 w140 Datum kontroly Kód technika UZ0001 Základní informace Rok výroby 1995 Hodnocení 68% Dokumenty 83 % Počet km 365 000 km 66 % Sedan, 4 dveře,

Více

ZVLÁŠTNOSTI : UTAHOVACÍ MOMENTY (dan.m)

ZVLÁŠTNOSTI : UTAHOVACÍ MOMENTY (dan.m) Motory : NFV NFZ Zavěšení poháněcí soustavy 1 2 5,5 ± 0,5 3 4 6,5 ± 0,6 5 2,2 ± 0,2 6 3,3 ± 0,3 7 2,7 ± 0,2 8 4,6 ± 0,4 9 10 4,5 ± 0,4 Použít tuk G7 : 3 gramy v místě «a». B1BP21HP 94 Motory : NFU N6A

Více

KTERÁ SEKAČKA JE PRO VÁS NEJVHODNĚJŠÍ?

KTERÁ SEKAČKA JE PRO VÁS NEJVHODNĚJŠÍ? Trávník pro radost Pomoc při výběru sekačky na trávu KTERÁ SEKAČKA JE PRO VÁS NEJVHODNĚJŠÍ? 1. JAK VELKÝ TRÁVNÍK CHCETE SEKAT? Na obrázku napravo zjistíte, která sekačka nejlépe odpovídá velikosti vašeho

Více

UTAHOVACÍ MOMENTY - DIESELOVÉ MOTORY

UTAHOVACÍ MOMENTY - DIESELOVÉ MOTORY UTAHOVACÍ MOMENTY - DIESELOVÉ MOTORY Motory : 8HX 8HZ (dan.m) Klikové strojí Upevňovací šroub víka ložiska 1 ± 0,2 Povolení 180 3 ± 0,3 140 Šrouby ojničních ložisek 1 ± 0,1 100 ± 5 Řemenice pohonu příslušenství

Více

5. Pneumatické pohony

5. Pneumatické pohony zapis_pneumatika_valce - Strana 1 z 8 5. Pneumatické pohony Mění energii stlačeného vzduchu na #1 (mechanickou energii) Rozdělení: a) #2 pro přímé (lineární) pohyby b) #3 pro točivý pohyb - pro šroubování,

Více

Rozvodovky. Konstrukčně nenahraditelná, propojuje převodovku a rozvodovku Je konstantním činitelem v celkovém převodovém poměru HÚ

Rozvodovky. Konstrukčně nenahraditelná, propojuje převodovku a rozvodovku Je konstantním činitelem v celkovém převodovém poměru HÚ TU v iberci akulta strojní atedra voidel a motorů 4 ovodovka + Diferenciál ovodovky onstrukčně nenahraditelná, propojuje převodovku a rovodovku Je konstantním činitelem v celkovém převodovém poměru HÚ

Více

Technické propozice platné pro rok 2013

Technické propozice platné pro rok 2013 OBSAH: ČLÁNEK 1. - Sbor Technických komisařů ČLÁNEK 2. - Technický protest ČLÁNEK 3. - Všeobecný bezpečnostní předpis ČLÁNEK 4. - Předpis pro upravené sériové vozy - Skupina S1 ČLÁNEK 5. - Předpis pro

Více

NOVINKA šestistupňová mechanická převodovka 02M ve vozech

NOVINKA šestistupňová mechanická převodovka 02M ve vozech NOVINKA šestistupňová mechanická převodovka 02M ve vozech SP41_50 Na moderní automobily se kladou stále rostoucí požadavky na funkčnost, jízdní komfort, bezpečnost, šetrnost k životnímu prostředí a také

Více

Příloha č. 2 Zadávací dokumentace Technické specifikace

Příloha č. 2 Zadávací dokumentace Technické specifikace Příloha č. 2 Zadávací dokumentace Technické specifikace Vozidlo č. 1 Dopravní prostředek s jednoramenným kloubovým nosičem kontejnerů pohon vozidla 6x4 denní kabina rozvor 3 900 4 200 mm motor Euro 6 min

Více

Nakladače Avant 2015. Technika Avant. Avant - multifunkce

Nakladače Avant 2015. Technika Avant. Avant - multifunkce Technika Avant Avant - multifunkce Multifunkce velký hydraulický výkon na přídavné hydraulice = možnost využití různých nářadí ať již aktivních nebo pasivních. Vysoký hydraulický výkon umožňuje bez problémové

Více

Nový motor vyroben přímo Elekro Maschinen speciálně navržený pro sněžné frézy.

Nový motor vyroben přímo Elekro Maschinen speciálně navržený pro sněžné frézy. SNĚŽNÉ FRÉZY CZ ELEKTRO maschinen se stala značkou, které můžete věřit a otevírá novou kapitolu své historie. Ve stopách příběhu o kvalitě a dlouhé životnosti se zrodila nová řada produktů SNĚHOVÉ FRÉZY.

Více

Návod k použití. MVVS 58 IRS č.: 3001L MVVS 58 IRS Prosport č.: 3001P MVVS 58 IRS Limitovaná edice č.: 3001LE. Verze 1.7

Návod k použití. MVVS 58 IRS č.: 3001L MVVS 58 IRS Prosport č.: 3001P MVVS 58 IRS Limitovaná edice č.: 3001LE. Verze 1.7 Návod k použití MVVS 58 IRS č.: 3001L MVVS 58 IRS Prosport č.: 3001P MVVS 58 IRS Limitovaná edice č.: 3001LE Před použitím motoru si přečtěte následující instrukce. Blahopřejeme Vám ke koupi benzínového

Více

Č.položky Název Cena bez DPH Cena s DPH 06 Balení EAN

Č.položky Název Cena bez DPH Cena s DPH 06 Balení EAN 0001212 KLEČE SPECIÁL 3 184,87 3 790,00 1 8592189059853 0002792 KARBURÁTOR 2923 PH NÁHR 3714 1 189,92 1 416,00 1 8592189051987 0002828 KOHOUT PALIVOVÝ GUTTBROD 255,46 304,00 2 8592189050058 0002872 KOHOUT

Více

Článek 255A - ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY PRO WRC

Článek 255A - ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY PRO WRC Článek 255A - 2016 - ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY PRO WRC 1. HOMOLOGACE Oficiální potvrzení vydané FIA, že vůz Varianty Kit WRC určitého modelu vozu, předtím homologovaného ve skupině A (nezbytné informace musí být

Více

2. Použití páteřového nástavného rámu je nejvýhodnější pro: a) terénní nákladní automobily b) autobusy c) motocykly

2. Použití páteřového nástavného rámu je nejvýhodnější pro: a) terénní nákladní automobily b) autobusy c) motocykly Kontrolní test 1. Samonosná karoserie má: a) žebřinový rám b) nemá rám c) plošinový rám 2. Použití páteřového nástavného rámu je nejvýhodnější pro: a) terénní nákladní automobily b) autobusy c) motocykly

Více

III SOKO zemědělské náhradní díly

III SOKO zemědělské náhradní díly skupina - Kasač HORAL Aktiv skupina č. 015 532038120158 2715.01 Hřídel kasače 1 811 Kč 75,00 kg 532030220038 2715.03 Ozubené kolo 84 z. 5 615 Kč 32,00 kg 532038240028 2715.12 Hřídel pravý 1 158 Kč 3,80

Více

ABG GOLF MOTOR VZDUCHOVÝ FILTR

ABG GOLF MOTOR VZDUCHOVÝ FILTR Rozpad ND výrobků ABG - 2011 Obsah ABG Golf Motor....... 3-9 ABG Golf Tělo..... 10-17 ABG 100........... 18-20 ABG 150........... 21-23 ABG 210........... 24-26 ABG 220........... 27-32 ABG 260...........

Více

KARSIT KATALOGNÁHRADNÍCHDÍLŮ SAMOJÍZDNÝ ŽACÍ STROJ H17-I/K102 H20-I/K102 H22-I/K102X

KARSIT KATALOGNÁHRADNÍCHDÍLŮ SAMOJÍZDNÝ ŽACÍ STROJ H17-I/K102 H20-I/K102 H22-I/K102X KATALOGNÁHRADNÍCHDÍLŮ SAMOJÍZDNÝ ŽACÍ STROJ KARSIT H17-I/K102 H20-I/K102 H22-I/K102X Výrobce: KARSIT HOLDING s.r.o. Jaromírova 91 551 01 Jaroměř CZECH REPUBLIC 2010 0-5500-594 SKUPINY STROJE str. 1A MOTOR

Více

NÁRODNÍ TECHNICKÝ PŘEDPIS PRO JEDNOSEDADLOVÁ HISTORICKÁ VOZIDLA

NÁRODNÍ TECHNICKÝ PŘEDPIS PRO JEDNOSEDADLOVÁ HISTORICKÁ VOZIDLA NÁRODNÍ TECHNICKÝ PŘEDPIS PRO JEDNOSEDADLOVÁ HISTORICKÁ VOZIDLA A. PŘEDPIS PRO FORMULI ŠKODA (FŠ) a) TECHNICKÝ PŘEDPIS PRO FŠ (1970 1987) VÝTAH MTX Formule ŠKODA (FŠ) jsou jednomístné závodní automobily,

Více

Nakladače Avant 2015. Technika Avant. Avant - multifunkce

Nakladače Avant 2015. Technika Avant. Avant - multifunkce Technika Avant Avant - multifunkce Multifunkce velký hydraulický výkon na přídavné hydraulice = možnost využití různých nářadí ať již aktivních nebo pasivních. Vysoký hydraulický výkon umožňuje bez problémové

Více

Projekt: Autodiagnostika pro žáky SŠ - COPT Kroměříž, Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.38/01.0006. Převodná ústrojí

Projekt: Autodiagnostika pro žáky SŠ - COPT Kroměříž, Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.38/01.0006. Převodná ústrojí Převodná ústrojí Problematika převodných ústrojí je značně rozsáhlá, domnívám se, že několikanásobně překračuje možnosti a rámec tohoto projektu. Ve své práci zdůrazním jen vybrané pasáže, které považuji

Více

RAL 3000 červená, RAL 1012 žlutá nebo speciální lak Externí napájení: na zařízení 12V konektor AMP pro připojení na vozidlo Hlídání izolace:

RAL 3000 červená, RAL 1012 žlutá nebo speciální lak Externí napájení: na zařízení 12V konektor AMP pro připojení na vozidlo Hlídání izolace: Hasičský zdroj elektrického proudu Čís. zboží: MAG122SL-R OBECNĚ Druh generátor proudu Využití: Zejména u hasičů nebo uživatelů se zvýšenými požadavky na stupeň ochrany Výrobce: MAG-MOTOREN společnost

Více

PCX. 2010 Tisková informace EU-CZ - 1/6

PCX. 2010 Tisková informace EU-CZ - 1/6 PCX 2010 Tisková informace EU-CZ - 1/6 Představení Vývojový koncept Skútry s malým zdvihovým objemem jsou v Evropě stále populárnější. Rostoucí ceny paliv a zvyšující se ohledy na životní prostředí stále

Více

Podvozky (pojezdy) železničních vozidel. Volné materiály k předmětu MZV

Podvozky (pojezdy) železničních vozidel. Volné materiály k předmětu MZV Podvozky (pojezdy) železničních vozidel Volné materiály k předmětu MZV Ing. Marcel Mityska, CSc. 2012 1 Podvozky (pojezdy) železničních vozidel Základní rozdělení pojezdů je na: RÁMOVÉ a PODVOZKOVÉ. Chování

Více

UNIVERZÁLNÍ KOMPAKTNÍ TRAKTORY

UNIVERZÁLNÍ KOMPAKTNÍ TRAKTORY UNIVERZÁLNÍ KOMPAKTNÍ TRAKTORY KIOTI CK22 CK27 CK35 CK KIOTI CK22 CK27 CK35 www.kioti.pal.cz TECHNICKÉ PARAMETRY Motor šetrný k životnímu prostředí Výjimečně tichý dieselový motor KIOTI rodukuje minimální

Více

Kurz č. 7 Seřízení a údržba experimentálního vozidla.

Kurz č. 7 Seřízení a údržba experimentálního vozidla. Kurz č. 7 Seřízení a údržba experimentálního vozidla. Obsah 1 Úvod... 2 2 Popis experimentálního vozidla... 2 3 Palivový systém... 4 4 Motorový olej... 5 5 Převodový olej... 6 6 Chladicí systém... 7 7

Více

5/781/08 pořadové čís.: 49 (Svaz rakouských hasičů) RAL 3000 červená, RAL 1012 žlutá nebo speciální lak Externí napájení:

5/781/08 pořadové čís.: 49 (Svaz rakouských hasičů) RAL 3000 červená, RAL 1012 žlutá nebo speciální lak Externí napájení: Hasičský zdroj elektrického proudu Čís. zboží: MAG155SL-R OBECNĚ Druh generátor proudu Využití: Zejména u hasičů nebo uživatelů se zvýšenými požadavky na stupeň ochrany Výrobce: MAG-MOTOREN společnost

Více

Motor a jeho parametry... 23 Než se rozjedete... 26 Vlastní jízda se Škodou Octavia... 34

Motor a jeho parametry... 23 Než se rozjedete... 26 Vlastní jízda se Škodou Octavia... 34 Obsah Úvodem............................................................ 9 Seznámení s vozidlem............................................. 11 Všeobecný technický popis..........................................

Více

Kolový nakladač 416 HT Agri

Kolový nakladač 416 HT Agri MAX. VÝKON MOTORU: 97 kw (130 koní) MAX. PROVOZNÍ HMOTNOST: 10.308 MAX. OBJEM LŽÍCE: 1,7 m³ TECHNICKÉ ÚDAJE - Standardní zdvih TECHNICKÉ ÚDAJE - Super vysoký zdvih TECHNICKÉ ÚDAJE - Standardní zdvih TECHNICKÉ

Více

ND K M11,M13. Sklad Položka Název položky

ND K M11,M13. Sklad Položka Název položky ND K M11,M13 Sklad Položka Název položky 195600025020102 ZÁVLAČKA 2,5X20 195380518500300 ŠROUB 195460217565000 MATICE 195460203084000 ŠROUB 195341080010800 PODLOŽKA 195360606001500 POJISTKA 195375215560000

Více

NOVINKA. Vozy OCTAVIA 4 x 4 rozšiřuje ŠKODA AUTO a. s. technických poznatků o vozidla s náhonem na všechna kola.

NOVINKA. Vozy OCTAVIA 4 x 4 rozšiřuje ŠKODA AUTO a. s. technických poznatků o vozidla s náhonem na všechna kola. NOVINKA SP29-06 Vozy OCTAVIA 4 x 4 rozšiřuje ŠKODA AUTO a. s. svůj výrobní program podle nejmodernějších technických poznatků o vozidla s náhonem na všechna kola. Klasická koncepce (ještě dnes hojně rozšířená

Více

Učební texty Montáže Brzdy

Učební texty Montáže Brzdy Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Praxe 2. ročník Fleišman Luděk 29.7.2012 Název zpracovaného celku: Učební texty Montáže Brzdy Brzdy Úkolem brzd je zajistit spolehlivé zpomalování vozidla, přibrzďování

Více

Nová Volva S60 a V60 Polestar vládnoucí silou 367 koní jsou již k dispozici

Nová Volva S60 a V60 Polestar vládnoucí silou 367 koní jsou již k dispozici Volvo Car Czech Republic, s.r.o. Public Relations V Oblouku 731 252 42 Průhonice Tel.: +420 296 787 111 Fax: +420 296 787 222 www.volvocars.cz Tisková zpráva Vydala Petra Doležalová, dolezalova@bluewind.cz

Více

PROVEDENÍ A VYBAVENÍ

PROVEDENÍ A VYBAVENÍ PROVEDENÍ A VYBAVENÍ ŘADY VISION DESIGN COUPÉ N 1 PRO ŘIDIČE OD 15 LET SESTAVTE SI SVÉ COUPÉ DOKONČETE MODEL PREMIUM A GTI PODLE SVÝCH PŘEDSTAV STŘECHA Bez sportovních pruhů Sportovní pruhy v barvě : černá,

Více

VÝKON NA SETRVAČNÍKU 231 kw 310 HP @ 1900 ot/min. PROVOZNÍ HMOTNOST 37 800 kg. Fotografie může obsahovat nadstandardní výbavu PÁSOVÝ DOZER

VÝKON NA SETRVAČNÍKU 231 kw 310 HP @ 1900 ot/min. PROVOZNÍ HMOTNOST 37 800 kg. Fotografie může obsahovat nadstandardní výbavu PÁSOVÝ DOZER VÝKON NA SETRVAČNÍKU 231 kw 310 HP @ 1900 ot/min. PROVOZNÍ HMOTNOST 37 800 kg Fotografie může obsahovat nadstandardní výbavu PÁSOVÝ DOZER D 155 AX-5 Pásový dozer Úplně nový stroj Komatsu D155 AX 5 navazuje

Více

AUTOŠKOLA Technická příprava. (skupina B)

AUTOŠKOLA Technická příprava. (skupina B) AUTOŠKOLA Technická příprava (skupina B) Obsah 1 Popište úkony kontroly vozidla před jízdou... 3 2 Popište kontrolu tlaku vzduchu v pneumatikách a hloubku drážek dezénu pneu.... 3 3 Popište obsah kontroly

Více

STROJOVÝ SPODEK AUTOMOBILU

STROJOVÝ SPODEK AUTOMOBILU OBSH 1 ÚVODEM............................................ 7 1.1 Stručná historie vývoje automobilů......................... 7 1.2 Identifikace silničních vozidel............................. 9 1.2.1 Individuální

Více

Jádrové vrtání v železobetonu, zdivu aj.

Jádrové vrtání v železobetonu, zdivu aj. Jádrové vrtání v železobetonu, zdivu aj. REMS Picus SR for Professionals 2 Jeden systém - 4 použití! Ideální pro instalatéra! 33 12 20 S regulací rychlosti Speed-Regulation! 3 5 4 6 7 21 Patent EP 2 085

Více

Pístové spalovací motory 2 pohyblivé části motoru

Pístové spalovací motory 2 pohyblivé části motoru Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Silniční vozidla třetí NĚMEC V. 28.8.2013 Název zpracovaného celku: Pístové spalovací motory 2 pohyblivé části motoru Pohyblivé části motoru rozdělíme na dvě skupiny:

Více

Ceník Komunál 2016-V1

Ceník Komunál 2016-V1 Závěs Standardní povolená hmotnost přívěsu nebrzděného: 1000 kg povolená hmotnost přívěsu s nájezdovou brzdou: 2000 kg přípustné svislé zatížení: 500 kg Ceník Komunál 2016-V1 platný od 1.1.2016 Traktor

Více

MOTOR JIKOV GH 1509, GH 1511

MOTOR JIKOV GH 1509, GH 1511 MOTOR JIKOV GH 1509, GH 1511 Vladimír Bernklau 1509,1511 Kliková skříň, vačka JIKOV 4 TAKT Katalog číslo 40/Verze 1/Strana 2 1509,1511 Kliková skříň, vačka 1 5171711 TRUBKA 2 1 2 7461121 DRŽÁK 2 1 3 1512583

Více

S T A V Í M E O K O L O V Á S

S T A V Í M E O K O L O V Á S S T A V Í M E O K O L O V Á S W270C W00C Objem lopaty 4.2-9.0 m³ 4.8-10.0 m³ Užitečná nosnost 8 010 8 960 Výkon motoru 29 kw (20 hp) 259 kw (47 hp) Provozní hmotnost 24 600 27 00 NAKLADAČ NABITÝ ČISTOU

Více

Motor 1,8 l / 92 kw 5 ventilů

Motor 1,8 l / 92 kw 5 ventilů Změny Motor 1,8 l / 92 kw 5 ventilů kód motoru - AGN Řadový čtyřválec 1,8 l s pěti ventily byl popsán v dílenské učební pomůcce č. 19. Provedení modelového roku 1998 přináší následující konstrukční změny:

Více

UTAHOVACÍ MOMENTY ZAVĚŠENÍ MOTORU

UTAHOVACÍ MOMENTY ZAVĚŠENÍ MOTORU UTAHOVACÍ MOMENTY ZAVĚŠENÍ MOTORU Motor : RFJ (dan.m.) Závěs celku motoru s převodovkou na pravé straně Závěs celku motoru s převodovkou s táhlem záchytu reakce 1 5 ± 0,5 7 8,7 ± 0,8 2 4,5 ± 0,5 8 6 ±

Více

Rozpad dílů. rotační kypřič K-60

Rozpad dílů. rotační kypřič K-60 Rozpad dílů rotační kypřič K-60 Hlava válce 1 380020070-0001 šroub s límcem 4 2 120230083-0001 víčko ventilové 1 3 120250032-0001 těsnění ventilového víčka 1 4 270960014-0001 svíčka zapalovací F7TC 1 5

Více

12. Hydraulické pohony

12. Hydraulické pohony ydraulika 07 1 z 9 12. Hydraulické pohony Rozdělení: Převádí tlakovou energii hydraulické kapaliny na pohyb Při přeměně energie dochází ke ztrátám ztrátová energie se mění na teplo a) válce výsledkem je

Více

od 1.4.2015 vozidel IVECO BUS řady CROSSWAY, ARWAY

od 1.4.2015 vozidel IVECO BUS řady CROSSWAY, ARWAY úvod strana CROSSWAY od 1.4.2015 P R A V I D E L N Á Ú D R Ž B A vozidel IVECO BUS řady Rozsahy provedení a název údržby Označení Typ Proběh Časová náročnost Mech Automat M P 20 20.000 km 1,70 A P 40 40.000

Více

KATALOG NÁHRADNÍCH DÍLŮ ŠKODA 1000/1100MB, 1000MBG, 1000/1100MBX 4. část: SPOJKA, PŘEVODOVKA, DIFERENCIÁL. Spojka

KATALOG NÁHRADNÍCH DÍLŮ ŠKODA 1000/1100MB, 1000MBG, 1000/1100MBX 4. část: SPOJKA, PŘEVODOVKA, DIFERENCIÁL. Spojka Spojka 1 Spojka 1. 10-122-7051 Úplný štít s přítlačným kotoučem smontovaný do 5. série 1 110-150070 1. 10-126-7051 Úplný štít s přítlačným kotoučem smontovaný od 6. do 16. série 1 110-150071 1. 10-130-7051

Více

Řízení. Školení H-STEP 3 Školení H-STEP 2 Školení H-STEP 1

Řízení. Školení H-STEP 3 Školení H-STEP 2 Školení H-STEP 1 Řízení Školení H-STEP 3 Školení H-STEP 2 Školení H-STEP 1 Řízení H-STEP 1 Rejstřík Předmět Strana Řízení, obecně 3 Hydraulický posilovač řízení 5 Olejové čerpadlo, řídicí ventil tlaku a průtoku 7 Hydraulický

Více

Posilovač spojky 123

Posilovač spojky 123 7. Posilovač spojky 1 123 7. Posilovač spojky Posilovač spojky 970 051... 0 Modulová konstrukční řada Použití: Zmenšení ovládací síly na spojkovém pedálu a zvětšení citlivosti a přesnosti během ovládání

Více

Ověřená technologie montáže motokáry INDOOR 08

Ověřená technologie montáže motokáry INDOOR 08 VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA METALURGIE A MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ Ústav progresivních technologií pro automobilový průmysl Ověřená technologie montáže motokáry INDOOR 08 Petr

Více

5/700/10 pořadové čís.: 51 (Svaz rakouských hasičů) RAL 3000 červená, RAL 1012 žlutá nebo speciální lak Externí napájení:

5/700/10 pořadové čís.: 51 (Svaz rakouských hasičů) RAL 3000 červená, RAL 1012 žlutá nebo speciální lak Externí napájení: Hasičský zdroj elektrického proudu Čís. zboží: MAG133SL-R OBECNĚ Druh generátor proudu Využití: Zejména u hasičů nebo uživatelů se zvýšenými požadavky na stupeň ochrany Výrobce: MAG-MOTOREN společnost

Více