Pokládka & péče. Room of Your Dreams

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pokládka & péče. Room of Your Dreams"

Transkript

1 Pokládka & péče

2 Obsah Přehled pokládky Strana 3 Pravidla pokládky Strana 4-6 Požadavky na podklady Strana 7 Systémové podložky Strana 8 Varianty pokládky Plovoucí pokládka Strana 9 Celoplošné lepení Strana 9 Pokládka na podlahové topení Strana 9 Montáž laminátové podlahy s profilem SAFE-LOCK a systémem AUTOMATIC-CLICK Strana Montáž laminátové podlahy Trendtime 3 do stromečku Strana Udržování, čištění a péče Strana Nářadí, přeprava, skladování a příslušenství Strana 18 Prostorový a kročejový hluk Strana 18 Nejčastější otázky Strana 19

3 Pokládka & péče 3 Přehled pokládky Pokládka laminátových podlah Parador je díky technice Klick rychlá a bezproblémová i bez předchozích znalostí. Zde je přehled nejdůležitějších kroků. 1. Pokládka podložky na připravený podklad. 2. Vystředění/zaúhlování plochy pokládky a přizpůsobení první řady lamel seříznutím. 3. Pomocí dilatačních klínů dodržet vzdálenost minimálně 8 až 10 mm od všech stěn a pevných objektů. 4. Poslední lamela první řady se zkrátí na potřebnou délku tak, aby byla dodržena vzdálenost ke zdi. Odříznutý kus lamely se použije jako začátek druhé řady. 5. Další řada znovu začíná zleva. Jednoduše do sebe lamely po délce zacvakněte. Lepení lamel není potřebné. 7. Pomocí zbylého kusu se průběh stěny přenese na poslední řadu lamel. 6. Čelní spáry sklepněte k sobě pomocí paličky. S touto pokládkou pokračujte v celé místnosti. (Laminátové podlahy Trendtime 1, 2 a 3 mají jiné zajištění čelních stran. Detaily od str. 10) 8. Krajové spáry se zakryjí vhodnými soklovými lištami z bohatého sortimentu Parador. 9. Hotovo! Detailní informace naleznete od strany 10. Pokládka laminátové podlahy Trendtime 3 do stromečku je odlišná, podrobný popis pokládky naleznete od strany 13. Před pokládkou respektujte pravidla pokládky uvedená na dalších stranách. Respektování těchto pokynů je předpokladem zdaru pokládky a zárukou dlouhé radosti z nové laminátové podlahy.

4 Pravidla pokládky Tato pravidla pokládky a dále popsaná montáž jsou všeobecně platné. V listech u balíků daných výrobků mohou být uvedena další speciální nebo odlišná pravidla popř. pokyny, které jsou závazné a je nutné je respektovat. 1. Kontrola závad materiálu Před a během pokládky laminátových lamel je nutné důkladně kontrolovat případné závady materiálu. Lamely s viditelnými nedostatky nebo poškozením nesmějí být pokládány. Montáž se smí provádět pouze za denního světla nebo dobrého osvětlení, protože jinak by případně poškozené nebo vadné lamely nemusely být rozpoznány. 2. Aklimatizace před pokládkou Laminátové podlahové prvky se musí minimálně 48 hodin nechat aklimatizovat v místnosti, kde se budou pokládat, při teplotě vyšší než 17 C a vlhkosti vzduchu 50-65%. To znamená, že uzavřené balíky se musí přizpůsobit klimatickým podmínkám v místnosti. Pokud jsou mezi místností skladování a místností pokládky velké klimatické rozdíly, měla by být doba aklimatizace spíše delší. Pokud jsou klimatické podmínky téměř stejné, může být doba i kratší. Balíky skladujte na rovném podkladu, aniž by byly otevřeny. Zvláště v novostavbách, kde bývá zpravidla velmi vysoká vlhkost vzduchu, by tyto body měly být bezpodmínečně dodrženy. 3. Nemontovat v oblastech se stříkající vodou Nemontovat v trvale vlhkých / mokrých místnostech Laminátové podlahy se nesmí pokládat v místech, kam se na podlahu může dostat stříkající voda. Stojatá voda proniká spoji do laminátové podlahy a trvale ji ničí. V trvale vlhkých místnostech nebo ve vlhkém prostřední (sauna, malé koupelny atd.) by se laminátová podlaha neměla pokládat, protože nelze vyloučit nebezpečí vnikání vlhkosti. Pokud má být laminátová podlaha položena v koupelně, musí se dbát na to, aby se nepokládala v oblastech stříkající vody (sprcha, vana, toaleta, umyvadlo) a aby vlhkost trvale zůstávala v normálním rozsahu mezi 50% a 65% relativní vlhkosti. Bezpodmínečně je nutné se vyvarovat tvoření kaluží a působení vlhkosti jak na okrajích a v oblasti spár tak i na ploše.

5 Pokládka & péče 5 Pravidla pokládky 4. Vlastnosti podkladu Všechny dané podklady musí být rovné (max. 3 mm na 1 m délky), suché a dostatečně pevné. Větší nerovnosti se vyrovnávají běžnými stěrkovými hmotami. Povrch podkladu by měl být bez trhlin a bez úlomků a výlomů. Volné podklady nebo nedostatečně pevné podklady (PVC, koberce) musí být odstraněny. Respektujte prosím pokyny v kapitole Podklady. 6 min. 8 mm* (1,5 mm/m) min. 8 mm* (1,5 mm/m) 5. Parozábrana u minerálních podkladů Na suchém, minerálním podkladu pro pokládku se zásadně pokládá 0,2 mm silná polyetylénová fólie nebo alternativně Parador-Duo-Protect. To brání tomu, aby se zbytková vlhkost dostala na zadní stranu laminátových podlahových prvků. Polyetylénová fólie má úlohu parozábrany, pokládá se v pásech s překrytím cca 30 cm a lepí se. V žádném případě polyetylénová fólie nepůsobí jako utěsnění stavby! Viz také kapitola Podložky. 6. Dilatační spáry / dodržení vzdálenosti od zdi Nosná deska laminátové podlahy je dřevěný materiál, který se stejně jako přírodní dřevo roztahuje a smršťuje podle klimatických podmínek. Položená laminátová podlaha proto potřebuje vůči všem pevným částem, tedy stěnám, podpěrám, trubkám topení atd. příslušnou vzdálenost, nazývanou dilatační spára. Dále musí být při překročení definované plochy pokládky dodrženy dilatační spáry (viz Pravidla pokládky 7). Příliš malá vzdálenost od stěn je nejčastější chybou při pokládce. Často se projeví až v létě, kdy se laminátová podlaha v důsledku zvýšené vzdušné vlhkosti a teploty v letních měsících nuceně roztahuje. Dilatační spára popř. vzdálenost od stěn by měla činit min. 8 mm*, u větších ploch úměrně více. Jako přibližné pravidlo platí: Na jeden metr podlahy je nutné dodržet dilatační spáru min. 1,5 mm na obou stranách místnosti. (Příklad: místnost 5 m široká = min. 8 mm okrajové spáry na každé straně) * Upozornění: min. 15 mm při relativní vlhkosti vzduchu > 65%. Dokonce i když položený materiál doléhá ke stěně místnosti pouze na jedné straně, může se materiál s plovoucím uložením mačkat a vlnit. "Oblíbenými" slabinami jsou přitom dveřní zárubně, napojení na schody, místa u radiátorů i ukončovacích lišt.

6 Pravidla pokládky Těžké předměty jako např. kuchyňské skříňky a skříně (podlaha se může pohybovat pouze k jedné straně) vyžadují na druhé straně dvojnásobnou vzdálenost od stěny. Doporučujeme instalaci těžkých předmětů popř. vestavného nábytku (kuchyně, vestavné skříně, akvária atd.) před pokládkou a položení podlahy pouze k jejich soklu. Tak je kdykoli možná jednoduchá a nekomplikovaná obnova podlahy. Dilatační spáry se u stěn zakrývají soklovými lištami, v jiných oblastech speciálními podlahovými profily. V oblasti ocelových zárubní je také možné použít trvale elastickou spárovací hmotu. Vše naleznete v sortimentu příslušenství Parador Uspořádání dilatačních spár 8a Protože, jak bylo právě popsáno, se laminátová podlaha podle klimatických podmínek roztahuje nebo smršťuje, jsou za následujících podmínek nutné další dilatační popř. pohybové spáry min. 8 mm: větší plochy (nad 8 x 12 m) tvarově složité plochy pokládka z místnosti do místnosti Tyto pohybové spáry se zakrývají příslušnými přechodovými profily. Upozornění: Za vynechání dilatačních nebo pohybových spár vždy ručí pracovník provádějící pokládku. 8b min. 40 cm, 15 cm mind u Trendtime 40cm 2 8. Vzory pokládky Laminátové podlahové prvky mohou být uspořádány jak pravidelně tak i nepravidelně. V každém případě je potřeba dbát na to, aby překrytí čelních styků od řady k řadě činilo min. 40 cm, u Trendtime 2 min. 15 cm Směr pokládky / dopad světla Z optických důvodů by podélná hrana měla být paralelní s dopadem světla, tzn. že podélná hrana probíhá ve směru dopadu světla. Pokud je více oken, orientujte se podle největšího okna. U extrémních půdorysů místností se směr pokládky posuzuje rovněž podle rozdělení místnosti (viz Pravidla pokládky 10) Směr pokládky / půdorys místnosti Rovněž z optických důvodů by podélné hrany podlahy měly probíhat napříč dlouhé strany místnosti. Místnost pak opticky působí více čtvercově a větším, nikoli úzkým dojmem.

7 Pokládka & péče 7 Požadavky na podklady Základním předpokladem pro pokládku laminátové podlahy je pevný, čistý, suchý a rovný podklad. Nerovnosti více než 3 mm na 1 m by měly být vyrovnány vhodnou stěrkovou hmotou. Při pokládání na stará dřevěná prkna a desky se např. musí volná prkna přišroubovat ke spodní konstrukci, aby se zmenšilo případné skřípání. Pokládka by se měla provádět napříč podélného směru dřevěných prken. Koberce nejsou z důvodů pevnosti a z hygienického hlediska vhodné jako podklad a musí být odstraněny. Pokládání na podlahy z PVC, CV a linolea se smí provádět pouze tehdy, když je podlaha pevně přilepena, nemá žádná volná místa a není instalováno podlahové topení. Potěry nesmí překračovat následující hodnoty vlhkosti: Anhydritový cementový potěr bez podlahového topení max. 0,5 CM % max. 2,0 CM % s podlahovým topením max. 0,3 CM % max. 1,5 CM % Zásadně je nutné zjistit vlhkost potěru měřicím přístrojem. V každém případě preventivně položte PVC fólii o síle 0,2 mm jako parozábranu (pásy překrývat minimálně 30 cm, lepit, na okrajích ohnout do výšky jako vanu a po upevnění soklových lišt přečnívající část fólie odříznout nožem). Nebo použijte Duo-Protect, který současně plní funkci útlumu kročejového hluku a parozábrany.

8 Systémové podložky Mezi podklad pro pokládku a laminátovou podlahu s plovoucím uložením musí být zásadně vložena vhodná podložka. Podložky snižují prostorový a kročejový hluk, vyrovnávají malé nerovnosti podlahy a u minerálních podkladů zajišťují potřebnou ochranu před vlhkostí. U všech existujících podkladů, které se např. skládají se suchých prken nebo desek, se použije pouze podložka pro útlum kročejového hluku. Parozábrana v těchto případech nesmí být vložena, protože by to mohlo vést ke vzniku plísní pod podložkou. U všech minerálních podkladů (potěr, beton, dlažba) je nezbytně nutná parozábrana, protože jinak by se vlhkost z podkladu dostávala do podlahy, což by mohlo vést k prohýbání parket nebo jejich deformacím. Dále je nutné vložit ochranu kvůli prostorovému a kročejovému hluku, popř. kombinovaný produkt. Při použití laminátových podlah Akustik (podlaha s již integrovanou ochranou proti kročejovému hluku) je u všech minerálních podkladů nutné dodatečně použít 0,2 mm silnou PE fólii jako ochranu proti vlhkosti. Parador nabízí vhodné podložky pro každý účel: Akustik-Protect akustická hi-tech podložka pro útlum prostorového a kročejového hluku Speciálně pro použití pod plovoucí uložení laminátové podlahy, parket a masivní dřevěné podlahy. Velmi dobré, prostorový hluk tlumící vlastnosti díky velké vlastní hmotnosti 2 kg/m 2 při tloušťce jen 2 mm. Optimální tlumení kročejového hluku - není nutná další ochrana před kročejovým hlukem. Uno-Protect podložka tlumící kročejový hluk na suché podklady. Použitelná na dřevěná prkna, dřevotřískové desky, PVC, CV, linoleum atd. Vysoká pevnost v tlaku a tvarová stabilita až do kg/m 2. Zlepšení útlumu kročejového hluku až o +22 db. Duo-Protect podložka s integrovanou ochranou proti vlhkosti. Použitelná na dlažbu, beton a potěry. Vysoká pevnost v tlaku a tvarová stabilita až do kg/m 2. Zlepšení útlumu kročejového hluku až o +22 db. Plan-Protect podložka s velkým tlumením kročejového hluku. Použitelná na dřevěná prkna, dřevotřískové desky, PVC, CV, linoleum atd. Čistě přírodní produkt z dřevných vláken. Optimální vyrovnání menších nerovností podlahy při současné velké pevnosti v tlaku. Zlepšení útlumu kročejového hluku až o +19 db. Jako velmi dobrý produkt pro snížení kročejového a prostorového hluku se osvědčily podlahy Akustik-Klick, které mají již z výroby namontovanou popř. nalepenou podložku (akustickou rohož). Tyto jsou v místnosti slyšitelně "tišší" než podlahy s volně podloženou tlumicí podložkou. Viz také kapitola Prostorový a kročejový hluk

9 Pokládka & péče 9 Varianty pokládky 1. Plovoucí pokládka Pokud se laminátová podlaha pokládá bez pevného spojení s podkladem, tzn. pouze jsou vzájemně spojeny jednotlivé lamely, hovoří se o "plovoucí pokládce. Podlaha se na podkladu může volně pohybovat popř. plavat. Plovoucí pokládka laminátových podlah Parador je díky technice Klick rychlá a bezproblémová i bez předchozích znalostí a proto je nejoblíbenější metodou pokládání. Laminátová podlaha na Duo-Protect / minerální potěr 2. Celoplošné lepení Ve zvláštních případech, např. na přání uživatele, může být nutné prvky laminátové podlahy celoplošně lepit, ačkoli jsou tyto prvky v zásadě navrženy pro plovoucí pokládku. Laminátová podlaha na Uno-Protect / suchá dřevěná prkna 3. Pokládka na podlahové topení Laminátové podlahy Parador jsou vhodné jak pro plovoucí pokládku tak i pro celoplošné lepení na vodní podlahové topení. Příznivý tepelný odpor umožňuje hospodárný provoz podlahového topení. Jako podložka u plovoucího položení se zásadně používá Duo-Protect. Pro pokládku na elektrické podlahové topení se obraťte na poradenské oddělení Parador. Laminátová podlaha na Uno-Protect / PVC nebo CV / minerální potěr Celoplošné lepení laminátové podlahy Laminátová podlaha na Duo-Protect / Vodní podlahové topení

10 Montáž laminátové podlahy s profilem SAFE- LOCK a systémem AUTOMATIC-CLICK Příprava Po respektování základních pravidel a provedení pokládky podložky je možné začít s vlastní pokládkou laminátové podlahy. Pro dosažení rovnoměrného vzhledu první a poslední řady změřte šířku místnosti napříč směru pokládky a zjistěte šířku lamel. Pokládejte jednotlivé prvky smíchané z více balíků, abyste získali rovnoměrný vzhled v ploše. Vždy poslední prvek jedné řady je odříznut a se zbytkem, který by neměl být kratší než 20 cm, se začíná další řada. Příčné spáry by měly být od jedné řady k druhé přesazeny minimálně o 40 cm, u Trendtime 2 min. o 15 cm ("na divoko"). Při pokládce Trendtime 5 doporučujeme symetrické pokládání v anglickém vzoru. Před položením každé lamely zkontrolujte případné vady a pokládejte pouze bezvadné lamely. min. 8 mm* (1,5 mm/m) 1 min. 8 mm* (1,5 mm/m) Montáž Obr. 1: Nejprve pilou odstraňte podélná pera u celé první řady lamel. První řada lamel se pokládá tak, aby drážka čelní strany a odříznuté podélné strany byly ke zdi. Začněte na levé straně místnosti. Potřebné vzdálenosti 8-10 mm* od zdi se dosáhne distančními klíny Parador. Pokud stěna neprobíhá rovně, viz obr. 16. Začněte se spojování čelních spár první řady lamel. Vyrovnejte lamely podélně. * Upozornění: min. 15 mm při relativní vlhkosti vzduchu > 65%. 2 3 Obr : První lamela druhé řady se nyní podélně napojí následujícím způsobem: ➊ Lamelu na zemi posuňte před první řadu ➋ Lamelu mírně šikmo nakloňte až k bodu zaskočení (15-25 ) ➌ Při spuštění lamela zacvakne, takže vznikne tlakové spojení bez vůle. Obr SAFE-LOCK: Následující lamela stejně jako všechny další nejprve podélně zacvakne, jak bylo popsáno. Důležité: Při podélném zacvaknutí dbejte na to, aby čelní vzdálenost lamely k předchozí lamele byla co nejmenší. Potom lamely z čelní strany vodorovně sklepněte dohromady pomocí paličky. Profil Safe-Lock se svou speciální geometrií hran se automaticky zajistí. POZOR: Dbejte také na speciální pokyny pro demontáž na konci tohoto návodu. 4 5

11 Pokládka & péče 11 Montáž laminátové podlahy s profilem SAFE- LOCK a systémem AUTOMATIC-CLICK Obr. 6 AUTOMATIC-CLICK: Následující lamelu stejně jako všechny další nejprve podélně zaveďte a před spuštěním ji čelem těsně přisuňte k předchozí lamele. 6 Obr AUTOMATIC-CLICK: Dále se podélná spára lamely zajistí jednoduchým přitisknutím a stlačením. (obr. 3). Před zajištěním čelní spáry je nutné dbát na to, aby byla celá podélná spára lamely uzamknuta. Potom čelní spáru zajistěte lehkým poklepem (rukou). Obr AUTOMATIC-CLICK: Pro demontáž zvedněte celou řadu lamel, šikmo je vytáhněte ven z předchozí řady a položte je povrchem na zem (obr. 10). Nyní můžete podle vyobrazení zvednutím oddělit čela lamel zleva doprava (obr. 11). Zajišťovací mechanika tak zůstane neporušená a lamely mohou být dále použity. Pozor: Vyvarujte se vzpříčení lamel, protože by se přitom mohl poškodit profil. 7 8 Obr. 12: Koncový kus zaměřte úhelníkem a odřízněte. Nezapomeňte na vzdálenost od stěny! U přímočarých pil řežte lamelu se stranou dekoru dolů, u okružních pil se stranou dekoru nahoru

12 Montáž laminátové podlahy s profilem SAFE- LOCK a systémem AUTOMATIC-CLICK Obr. 13 SAFE-LOCK: Koncový kus opatrně doplňte pomocí táhla Parador. 13 Obr. 14: Rozměření poslední řady pomocí zbytku lamely. Dbejte na vzdálenost od stěny 8 až 10 mm. Obr. 15: Podlaha je okamžitě po položení pochůzná. Odstraňte distanční klíny a upevněte soklovou lištu Parador pomocí klipové techniky. 14 Obr. 16: Křivá stěna. Položte první řadu tak, jak bude později v místnosti orientována. Průběh stěny přeneste pomocí zbylého kousku na řadu lamel a odřízněte je příslušným způsobem. Obr. 17: Dveřní zárubně zkrátíte takto: Zbylý kousek lamely vč. podložky položte stranou dekoru dolů proti zárubním a podél lamely zárubeň odřízněte. 15 Obr. 18: Vybrání pro trubky uděláte takto: Vybrání pro trubky zvolte o 10 mm větší než je trubka (vůle). Místa označte, vyvrtejte a podle vyobrazení odřízněte pod úhlem 45. Odříznutý kus přilepte. Také zde nezapomeňte na vzdálenost od stěny. Obr. 19: Pokyny pro demontáž profilu SAFE-LOCK: Pro uchopení lamel bez poškození postupujte následujícím způsobem: Kompletní řada lamel se na straně spáry zvedne nad bod zacvaknutí a vcelku odtáhne. Potom se řada lamel opět položí na zem. Čelní spoje se neuvolňují tažením v podélném směru, nýbrž posunutím v příčném směru. Montáž profilu SAFE-LOCK s lepením: Spárové lepidlo Parador D3 průběžně ale úsporně (!) naneste na podélnou a příčnou hranu (nikoli na pera). Lepidlem potřené lamely se okamžitě zpracují. Jako znak dostatečného nanesení lepidla při spojování lamel musí lepidlo vystupovat ze spáry po celé délce. Pro co nejjednodušší kompletní odstranění lepidla jej nechte několik minut zaschnout a potom jej pomocí špachtle na lepidlo odloupněte. Lamelu pak otřete vlhkým, čistým hadrem

13 Pokládka & péče 13 Montáž laminátové podlahy Trendtime 3 do stromečku Příprava / princip pokládky Při pokládání lamel do stromečku je vzhled místnosti velmi silně závislý na způsobu položení. Vyobrazení 1 a 2 ukazují několik příkladů. Obr. 1 ukazuje 0 osu stromečku souběžně ke stěnou místnosti. Obr. 2 ukazuje osu stromečku 45. Pro pokládku vzorů do stromečku potřebujete firmou Parador vyvinuté "univerzální" lamely, tedy nikoli levé a pravé lamely. S těmito lamelami můžete realizovat výše vyobrazené vzory, směr pokládky není předem určen. Obr. 3 ukazuje doporučený směr pokládky. Přitom je nutné dbát na to, aby byly lamely položeny tak, aby strana lamel s drážkou byla ve směru pokládky a tím se do drážky zacvakávala pera. 1 2 Obr. 4 ukazuje zacvakávací spojení podélných a čelních hran v řezu. Před položením každé lamely zkontrolujte případné vady a pokládejte pouze bezvadné lamely. 3 Montáž Obr. 5: Pro určení hlavní orientace je nutné zjistit střed protilehlé stěny. Po paralelním posunutí o 3,5 cm je průběh osy podle vyobrazení přesně nad špičkou pokládaného konce. Tento průběh osy je nutné fixovat provazem. Obr. 6: Pokládejte nejprve jednu celou trojitou řadu (pořadí pokládání podle číslování) a posuňte ji podle vyobrazení k příslušně uspořádaným distančním prvkům. 4 Tip: Pro jednoduché položení prvních lamel ve správném vzájemném úhlu postupujte následujícím způsobem: Nejprve k sobě položte lamely A a 1 s přesazením cca 120 mm. Lamela A slouží pouze jako příložka a bude později odstraněna. Potom položte lamely 3 a 4. Nyní můžete lamelu A opět odstranit a zbylé lamely položit podle číslování. Upozornění: Dbejte přitom na to, aby byly lamely položeny tak, aby strana lamel s drážkou byla ve směru pokládky a tím se do drážky zacvakávala pera. 5 Nyní tuto řadu nastavte přesně podle osového provazu. Pokud je průběh stěny křivý, je případně nutné přidat distanční prvky. Dbejte na vzdálenost od krajů 8 10 mm. Tato kolem dokola potřebná vzdálenost od kraje musí být dodržena i kolem pevných předmětů. 6

14 Montáž laminátové podlahy Trendtime 3 do stromečku Obr. 7: Krajové lamely je nutné přizpůsobit. Provede se seříznutí v úhlu 45 popř. podle průběhu stěny. 7 Obr. 8: V trojúhelníkových prostorech musí být montovány již správně seříznuté lamely. Obr. 9, 10 a 11: Oblasti podélné a čelní hrany, které kvůli svému tvaru nedrží samy, musí být spojeny přidáním malého množství lepidla. Použijte k tomu spárové lepidlo Parador D3 v malém množství (lepidlo nesmí ze spáry "V" vystupovat) do oblastí podélné a čelní hrany 1, 2 a 3. Slepené oblasti je pro zafixování nutné zatížit. Potom může být provedena pokládka kompletní místnosti. Krajové lamely a zbylé oblasti se musí namontovat tak, jak bylo výše popsáno

15 Pokládka & péče 15 Montáž laminátové podlahy Trendtime 3 do stromečku Obr. 12: Demontáž: V případě potřeby demontáže musí být nejprve odstraněny přilepené oblasti. Pak je možné lamely jednoduše vyndat. 12 Obr. 13: Po uschnutí lepidla (cca 1 hodina) je podlaha pochůzná. Odstraňte distanční klíny a upevněte soklové lišty Parador pomocí patentované klipové techniky. Obr. 14: Dveřní zárubně zkrátíte takto: Zbylý kousek lamely položte (na příslušnou podložku) proti zárubním a podél lamely zárubeň odřízněte. Obr. 15 a 16: V oblastech, kde není možné lamely nadzvednout (zárubně, trubky topení atd.), musí být spojeny vodorovně a slepeny. K tomu musí být zacvakávací výstupky odstraněny nožem. Slepení se provádí podle vyobrazení 9, 10 a

16 Udržování, čištění a péče Laminátová podlaha Parador je opatřena vrstvou melaminové pryskyřice a je proto velmi odolná. Zde je několik pokynů k udržování, čištění a péči, abyste z Vaší podlahy měli dlouho radost: Předcházení poškozením Jako u všech podlahových krytin, měli byste i Vaši novou laminátovou podlahu chránit před částicemi nečistot zónami pro jejich zachycení (rohožky). Pro ochranu laminátové podlahy před poškrábáním musí být nohy židlí, stolů i ostatních kusů nábytku v každém případě opatřeny vhodnými, měkkými plstěnými kluznými podložkami. Pojízdné kancelářské židle, stolky a kontejnery by měly být opatřeny měkčenými kolečky. Dále je možnost chránit podlahu v silně namáhaných oblastech vhodnými ochrannými rohožemi. (K dostání v prodejnách vybavení pro kanceláře). Voskování nebo dodatečné uzavření laminátové podlahy popř. hran není potřebné, protože tímto opatřením se v žádném případě nedosáhne zlepšení vzhledu nebo užitné hodnoty. Doporučujeme pravidelné suché čištění laminátové podlahy vysavačem (nástavec s kartáčem) nebo smetákem. Čištění s mírným navlhčením by se mělo provádět pouze při úporných nečistotách. Důležité přitom je, aby byl hadr dobře vyždímán a netvořily se kaluže vody. Udržování Všeobecné pokyny pro udržování Vaší laminátové podlahy: Relativní vlhkost vzduchu 50 65% je optimální pro laminátovou podlahu Parador i pro pocit pohody lidí. Vyvarujte se písku a nečistot, protože obojí působí jako brusný papír. Tekutinu na podlaze je nutné okamžitě utřít. Otírat pouze s mírným navlhčením. Nepoužívat žádné abrazivní prostředky, vosky na parkety, politury nebo čištění horkou párou. Ty kazí mimo jiné i vzhled. Židle a stoly opatřete měkkými plstěnými kluznými podložkami. Kancelářské židle by měly mít měkčená kolečka, popř. v těchto silně namáhaných oblastech použijte příslušné ochranné rohože. Nepoužívat parní čističe.

17 Pokládka & péče 17 Udržování, čištění a péče Čištění po ukončení montáže Prach z vrtání a jiné volné částice ihned odstranit smetákem nebo vysavačem. Zbytky lepidla odstraňte příslušným přípravkem Parador. K tomu naneste na hadr trochu přípravku na odstraňování lepidla a znečištěná místa vyčistěte. Na závěr za vlhka otřete čisticím koncentrátem Parador. (Hadr dobře vyždímejte a vyvarujte se kaluží vody - poměr koncentrátu a vody je 1:50). Normální čištění Prach, vlákna a volné částice odstranit smetákem nebo vysavačem (nástavec s kartáčem). Místní znečištění otřete mírně navlhčeným hadrem. Při úporných nečistotách podlahu za vlhka otřete čisticím koncentrátem Parador. (poměr koncentrátu a vody 1:50). Dbejte na to, aby se netvořily kaluže vody. Úporné nečistoty Znečištění látkami, jako je krém na boty, lak, dehet, olej, maziva, inkoust, tuš a rtěnka, se nejlépe odstraní hadrem namočeným v rozpouštědle. K tomu se hodí např. aceton, odstraňovač laku na nehty nebo čisticí benzín. Přitom je nutné respektovat bezpečnostní předpisy a v příslušné oblasti opatrně používat jen trochu ředidla. Odstraňování skvrn a opravy malých škrábanců Hadrem naneste trochu prostředku Parador Intensiv ošetřovací prostředek na ošetřovanou plochu a po několika minutách ji utřete do sucha. Případně tento postup opakujte. Na závěr místo otřete mírně navlhčeným hadrem. Opravy větších škrábanců a poškození Opravnou pastou je možné poškozená místa opravit pomocí špachtle.

18 Nářadí Pro pokládku laminátových podlah Parador potřebujete následující nářadí a pomocné prostředky: Svinovací popř. skládací metr, nůžky, lepicí pásku, tužku, přímočarou nebo okružní pilu a kladivo. Dále potřebujete dilatační klíny, táhlo a paličku. Toto příslušenství pro pokládku firma Parador speciálně vyvinula a je k dostání u prodejců. Přeprava a skladování Vyvarujte se poškození laminátových lamel při transportu. Než začnete s pokládkou, měly by se lamely aklimatizovat a minimálně 48 hodin zůstat uloženy v originálním obalu na místě pokládky. Zajistěte, aby při skladování nedošlo k deformacím. Laminátové lamely skladujte pouze v uzavřené místnosti s klimatem odpovídajícím tomuto produktu. Příslušenství Aby byl perfektní výsledek nejenom položené podlahy, nýbrž i celé místnosti, potřebujete například soklové lišty pro napojení na stěny, tzv. podlahové profily pro přechod mezi dvěma místnostmi nebo také rozety ke trubkám topení. V sortimentu příslušenství Parador Vám je k dispozici mnoho produktů pro každý případ použití. Prostorový a kročejový hluk Akustické chování laminátových podlah se zásadně dělí na prostorový hluk a kročejový hluk. Kročejový hluk je zvuk, který je slyšet v místnostech pod zdrojem hluku. Při pokládání laminátu hraje roli, protože laminátová podlaha je kvůli své tvrdosti poměrně hlučná a zvukové vlny se dobře přenáší do jiných těles, v tomto případě do stropu. U plovoucí pokládky laminátových podlah se proto používá ochrana proti kročejovému hluku. Ta odděluje laminátovou podlahu od podkladu a tím zvuk tlumí. Kročejový hluk je měřen při normované zkoušce a ochrana proti kročejovému hluku je definována takzvaným útlumem kročejového hluku. Čím vyšší je tato hodnota, tím "tišeji" je v dolních místnostech. Prostorový hluk je zvuk, který je slyšet v místnosti zdroje hluku. Kvůli tvrdosti materiálu a plovoucímu položení (velká ozvučnice s relativně nízkou hmotností) vytváří laminátová podlaha odpovídající prostorový hluk. Ten nelze z hlediska technického měření přesně popsat, resp. neexistuje normovaná zkouška, která by zlepšení prostorového hluku vyjadřovala. Také vnímání prostorového hluku je velmi subjektivní (hlasitý / tichý, temný / jasný, atd.), každý člověk jej vnímá jinak. Parador nabízí díky různým akustickým podlahám řešení, která znatelně zlepšují jak prostorový hluk tak i kročejový hluk. Přesvědčete se u Vašeho prodejce.

19 Pokládka & péče 19 Nejčastější otázky 1. Co je důvodem deformací a prohýbání lamel? Deformace a prohýbání se vyskytují tam, kde laminátové lamely nebyly před položením dostatečně aklimatizovány. Bezpodmínečně dbejte na aklimatizaci! Laminátovou podlahu tedy min. 48 h před pokládkou nechte aklimatizovat na rovné podložce v uzavřeném obalu v místnosti, kde se bude pokládka provádět. 2. Co je důvodem otevřených spár? Příčinou otevřených spár u laminátové podlahy je často (příliš) nízká vzdušná vlhkost (materiál vysychá). Zde je bezpodmínečně nutné dbát na dodržování potřebné vlhkosti vzduchu. Během topné periody je ideální vzdušná vlhkost % při teplotě 20 až 22 C. 3. Co je důvodem vyboulení lamel? Vyboulení lamel většinou znamená, že na některém místě podlaha naráží na stěnu popř. už někde nestačí pohybová spára. (trubka topení, zárubeň, profil podlahy atd.). Zkontrolujte všechna místa, zda je možnost pohybu. I minimální dotek stačí, aby na jiném místě podlahy docházelo k vyboulení. 4. Co je důvodem bobtnání hran? Pokud se často otírá za příliš velkého vlhka, popř. na podlaze zůstávají stát tekutiny a nejsou ihned odstraněny, často v oblasti hran dochází k bobtnání. To je dáno tím, že do spár vnikne vlhkost a dřevěný materiál vlhkostí nabobtná. Tomu je možné předejít, když se podlaha myje jen zřídka a jen mírně navlhčeným hadrem a tekutina (kaluže) se okamžitě odstraňují. 5. Co je důvodem, že laminátová podlaha vypadá "matně" a zastřeně? Tento problém často vzniká kvůli nevhodným čisticím prostředkům. Tyto čisticí prostředky tvoří vrstvy, které časem působí jako fólie na podlaze a kazí tak vzhled. Nepoužívejte proto čisticí prostředky, jako jsou politury nebo vosk na parkety, které tvoří vrstvy, a v optimálním případě používejte čisticí koncentrát Parador.

20 Internet: Navštivte Parador na Internetu a nechte se inspirovat ke snění nejnovějšími trendy, neobvyklými nápady pro bydlení a naším velkým programem produktů! Sen o místnosti katalogy sortimentu Parador Chtěli byste konečně něco změnit, nově zařídit, nalézt nový styl a uskutečnit svůj sen o místnosti? Chybí Vám ale trochu inspirace? Nechte se aktuálním katalogem sortimentu Parador inspirovat k novým idejím a podívejte se na rozmanité návrhy. Objevte jedinečné výhody, které Vám poskytují laminátové podlahy, parkety, masivní dřevěné lamely i ClickBoard, dekorační panely, panely z pravého dřeva a vestavné osvětlovací systémy firmy Parador. Podrobné poradenství a nové katalogy sortimentu jsou u prodejců Parador. CZ 5/07 PARADOR Právo na omyly a změny vyhrazeno Parador GmbH & Co. KG Millenkamp Coesfeld Německo

Pokládka & péče. Room of Your Dreams

Pokládka & péče. Room of Your Dreams Pokládka & péče Obsah Přehled pokládky Strana 3 Pravidla pokládky Strana 4-6 Požadavky na podklady Strana 7 Systémové podložky Strana 8 Varianty pokládky Plovoucí pokládka Strana 9 Celoplošné lepení Strana

Více

> > PŘÍPRAVA CHCETE-LI DOSÁHNOUT DOBRÝCH VÝSLEDKŮ, DOPORUČUJEME PEČLIVĚ DODRŽOVAT UVEDENÉ POKYNY.

> > PŘÍPRAVA CHCETE-LI DOSÁHNOUT DOBRÝCH VÝSLEDKŮ, DOPORUČUJEME PEČLIVĚ DODRŽOVAT UVEDENÉ POKYNY. CHCETE-LI DOSÁHNOUT DOBRÝCH VÝSLEDKŮ, DOPORUČUJEME PEČLIVĚ DODRŽOVAT UVEDENÉ POKYNY. > > PŘÍPRAVA Doporučujeme objednávat všechny panely pro jeden podlahový projekt současně. 1 Panely Magnum vinyl vždy

Více

CHCETE-LI DOSÁHNOUT DOBRÝCH VÝSLEDKŮ, DOPORUČUJEME PEČLIVĚ DODRŽOVAT UVEDENÉ POKYNY.

CHCETE-LI DOSÁHNOUT DOBRÝCH VÝSLEDKŮ, DOPORUČUJEME PEČLIVĚ DODRŽOVAT UVEDENÉ POKYNY. CHCETE-LI DOSÁHNOUT DOBRÝCH VÝSLEDKŮ, DOPORUČUJEME PEČLIVĚ DODRŽOVAT UVEDENÉ POKYNY. Doporučujeme objednávat všechny panely pro jeden podlahový projekt současně. Panely Quick-Step Livyn vždy skladujte

Více

Obecné zásady Design Floors Click

Obecné zásady Design Floors Click Obecné zásady Design Floors Click Instalace Instalace designových podlah Design Floors Click je jednoduchá a řídí se stejnými zásadami, které se vztahují na všechny kvalitní pružné podlahy. NÁRODNÍ SMĚRNICE

Více

katalog 2016 bytové a komerční PVC

katalog 2016 bytové a komerční PVC katalog 2016 bytové a komerční PVC flexibilita komfort odolnost Junior Plus je flexibilní, elastická, heterogenní PVC podlahová krytina o tloušťce 2,2 mm a nášlapné vrstvě 0,5 mm. Díky třídě zátěže 33-42

Více

AZ FLEX, a.s. - 1 / 6-21.06.2016. Technické izolace,tepelné izolace, Suchá výstavba. Katalog produktů. Instalační návody

AZ FLEX, a.s. - 1 / 6-21.06.2016. Technické izolace,tepelné izolace, Suchá výstavba. Katalog produktů. Instalační návody AZ FLEX, a.s. - 1 / 6-21.06.2016 Technické izolace,tepelné izolace, Suchá výstavba Katalog produktů Instalační návody AZ FLEX, a.s. - 1 / 6-21.06.2016 AZ FLEX, a.s. - / 6-21.06.2016 AZ FLEX, a.s.... 1

Více

Izolace a separace. Důležité informace a technické postupy

Izolace a separace. Důležité informace a technické postupy Izolace a separace Důležité informace a technické postupy CZ Produkty a systémy wedi zaručují vysokou úroveň kvality, díky čemuž už získaly řadu certifikátů v různých zemích Evropy. 2 Obsah Obsah Technické

Více

VINYLOVÉ PODLAHY V METRÁŽI

VINYLOVÉ PODLAHY V METRÁŽI VINYLOVÉ PODLAHY V METRÁŽI RYCHLÉ DODÁNÍ www.apodlahy.cz PODLAHY A FAMILY JSOU KOMFORTNÍ I PRAKTICKÉ DESIGN A STYL Kolekce vinylových podlahovin výrobců BEAULIEU (Belgie) a TARKETT (Lucembursko) obsahuje

Více

ZÁSADY MONTÁŽE A UŽÍVÁNÍ. ZÁRUKA

ZÁSADY MONTÁŽE A UŽÍVÁNÍ. ZÁRUKA Děkujeme, že jste se rozhodli pro nákup naší plovoucí podlahy. Aby jste mohli používat zakoupenou plovoucí podlahu co nejdéle, prostudujte si prosím před zahájením montáže a použitím následující informace

Více

Návod k instalaci a montáži krbové sestavy GENUA II

Návod k instalaci a montáži krbové sestavy GENUA II Návod k instalaci a montáži krbové sestavy GENUA II Krbová vložka: Komfort II Zkušební protokol: RRF 40 05 862 ze dne 28.8.2006 Vydal: Rhein-Ruhr Feuerstätten Prüfstelle Am Technologiepark 1 45 307 ESSEN

Více

Návod ke kladení, údržbě a čištění podlah RIKETT Quartz

Návod ke kladení, údržbě a čištění podlah RIKETT Quartz Návod ke kladení, údržbě a čištění podlah RIKETT Quartz ANVI TRADE s.r.o. Bečovská 1273/1 104 00 Praha 10 Tel.: +420 271 096 610 Fax: +420 241 482 127 E-mail: anvitrade@anvitrade.cz Http: www.anvitrade.cz

Více

Třívrstvé dřevěné podlahy program Basic

Třívrstvé dřevěné podlahy program Basic program Basic Velká ofenziva Basic 2015: Nové, přesvědčivé, přirozené Parador Velká ofenziva Basic 2015 Osvědčená prémiová kvalita tvoří základ sortimentu Basic. S mnoha novými položkami s různou úpravou

Více

záruční list návod k pokládce a údržbě bytové a komerční PVC

záruční list návod k pokládce a údržbě bytové a komerční PVC záruční list návod k pokládce a údržbě bytové a komerční VC 1 ZÁRUČNÍ LIST č. ze dne 1. Název, vzor, šarže a počet kusů výrobku 2. Záruční doba 3. Datum a číslo dokladu o koupi 4. Datum a podpis osoby

Více

Třívrstvé dřevěné podlahy program Basic

Třívrstvé dřevěné podlahy program Basic Třívrstvé dřevěné podlahy program Basic Velká ofenziva Basic 2015: Nové, přesvědčivé, přirozené Parador Třívrstvé dřevěné podlahy Velká ofenziva Basic 2015 Osvědčená prémiová kvalita tvoří základ sortimentu

Více

Pohodlné Odolné Špičkové provedení Krásné

Pohodlné Odolné Špičkové provedení Krásné Page 1 POKYNY PRO INSTALACI A ÚDRŽBU PODLAHOVÉ KRYTINY Z TKANÉHO VINYLU Page 2 Pohodlné Odolné Špičkové provedení Krásné OBSAH PŘED INSTALACÍ INSTALACE ROLÍ INSTALACE DLAŽDIC PÉČE A ÚDRŽBA Page 3 Děkujeme,

Více

LAMINÁTOVÉ PODLAHY PORADCE

LAMINÁTOVÉ PODLAHY PORADCE LAMINÁTOVÉ PODLAHY PORADCE 2009 2010 LAMINÁTOVÉ PODLAHY Obsah Obsah Parador provedení laminátových podlah... strana 4 Správná volba... strana 5 Přehled pokládky... strana 6 Pravidla pro pokládku......

Více

Základní funkce a požadavky

Základní funkce a požadavky PODLAHY Základní funkce a požadavky Podlahy jsou jedno nebo vícevrstvé konstrukce uložené na vrchní ploše podkladu (stropní konstrukce apod.) za účelem dosažení žádoucích technických vlastností podle požadovaného

Více

Pokládka & péče. Room of Your Dreams

Pokládka & péče. Room of Your Dreams Pokládka & péče Pokládka & péče 3 Obsah Přehled pokládky Strana 4-5 Pravidla pokládky Strana 6-9 Pokládka na podlahové topení Strana 10 Požadavky na podklady Strana 11 Systémové podložky Strana 12 Varianty

Více

1. Tyto montážní instrukce mohou být reprodukovány a/nebo distribuovány pouze s písemným a explicitním souhlasem společnosti Sela

1. Tyto montážní instrukce mohou být reprodukovány a/nebo distribuovány pouze s písemným a explicitním souhlasem společnosti Sela Pokyny k sestavení Nová souprava Sela Snare Cajon - cajon se struněním. Nově v této soupravě naleznete vyndavací Sela Snare System strunění, které Vám přináší další zvukové možnosti. Prosíme, použijte

Více

Flotex. Navrženo pro život

Flotex. Navrženo pro život Flotex Navrženo pro život Flotex instalace krok za krokem Flotex příprava materiálu Pásy stejně jako čtverce by měly být 24 hodin před instalací skladovány při pokojové teplotě. Flotexové pásy byl měly

Více

NÁVOD K POKLÁDCE PODLAHY ARBION LIBERAL CLICK

NÁVOD K POKLÁDCE PODLAHY ARBION LIBERAL CLICK NÁVOD K POKLÁDCE PODLAHY ARBION LIBERAL CLICK Příprava Během přepravy a skladování panelů doporučujeme potupovat opatrně. Doporučujeme přepravovat a skladovat výrobek ve vodorovné poloze. Je zakázáno stavět

Více

1. PODMÍNKY MONTÁŽE VNĚJŠÍCH DVEŘÍ Správná montáž je jedním z nejdůležitějších faktorů, které mají vliv na dlouhodobé a spolehlivé používání vnějších

1. PODMÍNKY MONTÁŽE VNĚJŠÍCH DVEŘÍ Správná montáž je jedním z nejdůležitějších faktorů, které mají vliv na dlouhodobé a spolehlivé používání vnějších 1. PODMÍNKY MONTÁŽE VNĚJŠÍCH DVEŘÍ Správná montáž je jedním z nejdůležitějších faktorů, které mají vliv na dlouhodobé a spolehlivé používání vnějších dveří. Montáž provedená v rozporu se stavební praxí

Více

parket. Spáry a drážky vytvořené smrštěním nebo neúmyslně během pracovního procesu se uzavírají stejně jako praskliny.

parket. Spáry a drážky vytvořené smrštěním nebo neúmyslně během pracovního procesu se uzavírají stejně jako praskliny. Podklad podlahy a jeho příprava 7.1 Obecně platné podmínky pracoviště pro pokládání parket Dřevo je hygroskopický materiál a proto v závislosti na současné vlhkosti a teplotě vzduchu uvolňuje a nasává

Více

Suché podlahy Knauf 06/2010. Suchá podlaha Knauf F 146 Rychlá, jednoduchá podlaha pro každého

Suché podlahy Knauf 06/2010. Suchá podlaha Knauf F 146 Rychlá, jednoduchá podlaha pro každého Suché podlahy Knauf 06/2010 Suchá podlaha Knauf F 146 Rychlá, jednoduchá podlaha pro každého Suchá podlaha Knauf F 146 charakteristika Rozsah použití /praktické rady Rozměry elementů Knauf F 146 suchá

Více

Možnosti použití: Použití a montáž těchto stavebních výrobků se řídí technickými normami a směrnicemi předepsanými podle zákona.

Možnosti použití: Použití a montáž těchto stavebních výrobků se řídí technickými normami a směrnicemi předepsanými podle zákona. Aktualizováno: 12.11.2012 Kazeta terraza Nosné prvky nosič z WPC, nosič z WPC, nosič z hliníku, nosič z WPC, gumová podložka nosič z WPC, Obecné informace: Možnosti použití: Použití a montáž těchto stavebních

Více

Čištění a údržba. Čištění po pokládce laminátových podlah MEISTER se provádí CC-čističem na

Čištění a údržba. Čištění po pokládce laminátových podlah MEISTER se provádí CC-čističem na Čištění a údržba Rozhodli jste se pro kvalitní produkt Made in Germany. S tímto návodem na čištění a údržbu získáváte veškeré důležité informace, které vaší krytině zajistí dlouhou životnost a dobrý vzhled.

Více

Návod k montáži a údržbě terasových desek

Návod k montáži a údržbě terasových desek Požadavky na podklad Podklad musí být pevný. Voda musí být schopna rychle a zcela odtéci nebo se vsáknout. Sklon terasy by měl být 1-2% (1-2 cm na 1 metr). Rošt terasy: Rošt musí být zhotoven tak, aby

Více

Požadavky na výkon umění žít

Požadavky na výkon umění žít Parador Požadavky na výkon umění žít Umění života pro nás znamená, umět čerpat inspiraci jak z velkých, tak i z méně významných okamžiků a uvědomovat si důležitost krásy věcí. Výkon je dnes součástí našich

Více

Rozsah použití. Vlastnosti produktu. Technický list 549 duben 2015

Rozsah použití. Vlastnosti produktu. Technický list 549 duben 2015 549 duben 2015 Izolační a oddělovací pás pod keramické a mozaikové dlažby jako i povrchy z přírodního kamene Rozsah použití Pro použití v interiéru a exteriéru. Na podlahy. Pro třídy zatížení A podlahy

Více

z a pravidly platnými pro konkrétn

z a pravidly platnými pro konkrétn Úvod Dodávka Izolační prvky LINITHERM se dodávají na paletách. Při vykládce a transportu na staveniti je nutno s nimi zacházet s náležitou opatrností. Při vech pracích (pokládka ap.) se musí dbát na to,

Více

Robert Bosch GmbH. Puristické umyvadlo

Robert Bosch GmbH. Puristické umyvadlo Puristické umyvadlo Bezchybná věc Puristické umyvadlo Puristický design v koupelně je v módě. Právem, a toto umyvadlo to dokazuje: Neboť méně znamená více! 1 Úvod Dočista geniální nápad: S naším umyvadlem

Více

Obr. 2 Obr. 3. Obr. 4 Obr. 5. Obr. 6 Obr. 7. Obr. 8 Obr. 9

Obr. 2 Obr. 3. Obr. 4 Obr. 5. Obr. 6 Obr. 7. Obr. 8 Obr. 9 Mod. 2481 CZ Obr. 1 Obr. 2 Obr. 3 Obr. 4 Obr. 5 Obr. 6 Obr. 7 Obr. 8 Obr. 9 Obr. 10 Obr. 11 Obr. 12 Obr. 13 VYSOKÉ NAPĚTÍ Nesundávejte kryty! Uvnitř je vysoké napětí! Obr. 14 Důležité varování TENTO SPOTŘEBIČ

Více

NÁVOD K POKLÁDCE PODLAHY ARBITON AMARON CLICK

NÁVOD K POKLÁDCE PODLAHY ARBITON AMARON CLICK NÁVOD K POKLÁDCE PODLAHY ARBITON AMARON CLICK Příprava Během přepravy a skladování panelů doporučujeme potupovat opatrně. Doporučujeme přepravovat a skladovat výrobek ve vodorovné poloze. Je zakázáno stavět

Více

OBKLADOVÉ DESKY ABITIBI NÁVOD NA INSTALACI

OBKLADOVÉ DESKY ABITIBI NÁVOD NA INSTALACI OBKLADOVÉ DESKY ABITIBI NÁVOD NA INSTALACI Vážení přátelé, Dostávají se vám do rukou výrobky z USA, které se ve světě používají více než 50 let. Uvedený sortiment představuje rozsáhlou nabídku desek s

Více

Patentovaný zámkový mechanismus s profilem Safe-lock, zaručuje bezpečné a kvalitní zaklapnutí jednotlivých lamel do sebe.

Patentovaný zámkový mechanismus s profilem Safe-lock, zaručuje bezpečné a kvalitní zaklapnutí jednotlivých lamel do sebe. Vinylové podlahy Vlastnosti výrobku Vinylové podlahy Parador vynikají díky skvělým vlastnostem, jako je impresivní vzhled, jednoduchá instalace a vynikající vlastnosti z hlediska odolnosti a pohodlí. Izolace

Více

tesa Samolepicí pásky Využití samolepicích pásek v průmyslu KATALOG VÝROBKŮ

tesa Samolepicí pásky Využití samolepicích pásek v průmyslu KATALOG VÝROBKŮ tesa Samolepicí pásky Využití samolepicích pásek v průmyslu KATALOG VÝROBKŮ Cokoli potřebujete udělat tesa má optimální řešení Vítejte u přehledu sortimentu samolepicích pásek tesa určených pro průmysl

Více

2.1 Podlahy se silnými kořeny 2.2 Kährs po celém světě

2.1 Podlahy se silnými kořeny 2.2 Kährs po celém světě Obsah 1 Obsah 1. Obsah Strana 9 2 Informace o firmě Kährs 2.1 Podlahy se silnými kořeny 2.2 Kährs po celém světě Strana 16 Strana 16 3 Životní prostředí, jakost a certifikace 3.1 Pravé dřevo je nádherné

Více

MONTÁŽ AROQ COLLECTION PŘÍPRAVA

MONTÁŽ AROQ COLLECTION PŘÍPRAVA AROQ COLLECTION PŘÍPRAVA Doporučujeme opatrnost během přepravy a skladování balíků podlahy. Doporučuje se přepravovat a ukládat podlahy do ležaté polohy. Balení nesmí být umístěno vertikálně, skladovat

Více

Montážní předpis výrobce ENVART s.r.o. pro vnější kontaktní tepelně izolační kompozitní systém ENVART izol MW

Montážní předpis výrobce ENVART s.r.o. pro vnější kontaktní tepelně izolační kompozitní systém ENVART izol MW Montážní předpis výrobce ENVART s.r.o. pro vnější kontaktní tepelně izolační kompozitní systém ENVART izol MW 0. POPIS A POUŽITÍ VÝROBKU ETICS ENVART izol MW je vnější kontaktní tepelně izolační kompozitní

Více

Vnitřní topné prvky DEVImat a DEVIflex DSVF DTIF DTIR DTCE

Vnitřní topné prvky DEVImat a DEVIflex DSVF DTIF DTIR DTCE Intelligent Heating Instalační [příručka DSVF DTIF DTIR DTCE www.devi.com 0 Obsah 1 Úvod.................................................... 3 1.1 Bezpečnostní pokyny......................................

Více

Jak na ECOROCK. Zateplovací fasádní systém

Jak na ECOROCK. Zateplovací fasádní systém Jak na ECOROCK Zateplovací fasádní systém Obsah Zateplovací systémy................... 4 Nástroje a materiály................... 5 Podrobné složení fasády ECOROCK...... 6 Postup provádění..................

Více

INFORMACE O PRODUKTECH. www.feelwood.cz

INFORMACE O PRODUKTECH. www.feelwood.cz INFORMACE O PRODUKTECH pokládka péče www.feelwood.cz obsah Feel Wood masivní podlahy Masivní podlaha je špičkový produkt mezi dřevěnými podlahami. Masivní podlahy FEEL WOOD jsou vyráběny z masivního kusu

Více

MapeWrap C BI AX. Vysokopevnostní dvousměrná tkanina s uhlíkovými vlákny 1003/6.01

MapeWrap C BI AX. Vysokopevnostní dvousměrná tkanina s uhlíkovými vlákny 1003/6.01 Vysokopevnostní dvousměrná tkanina s uhlíkovými vlákny 1003/6.01 OBLASTI POUŽITÍ Tento systém je vhodný pro opravu a zvýšení pevnosti v ohybu a ve smyku u železobetonových prvků poškozených fyzikálněmechanickými

Více

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE Obj. č.: 53 34 55 OBSAH Strana: Bezpečnostní upozornění... 2 Provoz a údržba... 8 Provoz... 8 Údržba... 9 Přehled hledání závady... 9 BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ 2 POZOR: Dbejte následující

Více

Stěna z pórobetonových cihel

Stěna z pórobetonových cihel OBI návod pro stavbu svépomocí 1 Stěna z pórobetonových cihel Stupeň obtížnosti: Obsah Úvod/Tipy a triky Seznam materiálů Seznam nářadí Montážní návod Stavební plány Doba stavby str. 2 str. 3 str. 4 str.

Více

www.floorforever.cz I krása může být praktická Akční ceny Platnost od 1. 5. 2014 Vinylové podlahy

www.floorforever.cz I krása může být praktická Akční ceny Platnost od 1. 5. 2014 Vinylové podlahy I krása může být praktická www.floorforever.cz Akční ceny Platnost od 1. 5. 2014 Vinylové podlahy Skladby jednotlivých vrstev, které jsou tepelně slisované do jednoho pevného a funkčního celku SLOŽENÍ

Více

Vysoce účinný těsnicí systém pro pracovní a dilatační spáry, trhliny

Vysoce účinný těsnicí systém pro pracovní a dilatační spáry, trhliny Technický list Vydání 06/2011 Identifikační č.: 02 07 03 02 Systém Sikadur -Combiflex SG systém Sikadur -Combiflex SG systém Vysoce účinný těsnicí systém pro pracovní a dilatační spáry, trhliny Construction

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 7. PODLAHY I. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů

Více

Příručka pro používání laminátů. Oberflex. Řady: Oberflex Oberflex Natur Oberswing Metapal Orpheo

Příručka pro používání laminátů. Oberflex. Řady: Oberflex Oberflex Natur Oberswing Metapal Orpheo Příručka pro používání laminátů Oberflex Řady: Oberflex Oberflex Natur Oberswing Metapal Orpheo Příručka pro použití laminátů Produkt Vlastnosti produktu Rozměr standardní Rozměr na požádání Síla Povrch

Více

ŽÁDNÁ AKTIVACE POVRCHU PÁSŮ NA STAVBĚ

ŽÁDNÁ AKTIVACE POVRCHU PÁSŮ NA STAVBĚ Technický list Vydání 03/2014 Identifikační č.: 02 07 03 02 Systém Sikadur-Combiflex SG systém Sikadur-Combiflex SG systém Vysoce účinný těsnicí systém pro pracovní a dilatační spáry, trhliny schválený

Více

Montážní návod. Domek Alpina (40 mm) 1301 CPD 0730 11. BPP s.r.o. Cesta ku Smrečine 5 974 01 Banská Bystrica Slovenská republika ETA-11/0289

Montážní návod. Domek Alpina (40 mm) 1301 CPD 0730 11. BPP s.r.o. Cesta ku Smrečine 5 974 01 Banská Bystrica Slovenská republika ETA-11/0289 Montážní návod Domek Alpina (40 mm) 1301 CPD 0730 11 BPP s.r.o. Cesta ku Smrečine 5 974 01 Banská Bystrica Slovenská republika ETA-11/0289 Důležité informace a upozornění Vážený zákazníku, zakoupil jste

Více

> > PŘÍPRAVA. Chcete-li dosáhnout dobrých výsledků, doporučujeme pečlivě dodržovat uvedené pokyny.

> > PŘÍPRAVA. Chcete-li dosáhnout dobrých výsledků, doporučujeme pečlivě dodržovat uvedené pokyny. Chcete-li dosáhnout dobrých výsledků, doporučujeme pečlivě dodržovat uvedené pokyny. > > PŘÍPRAVA Doporučujeme objednávat všechny panely pro jeden podlahový projekt současně. Vinylovou podlahu Magnum vždy

Více

CHLADNIČKA S MRAZICÍM BOXEM

CHLADNIČKA S MRAZICÍM BOXEM Perfekt Snaige CHLADNIČKA S MRAZICÍM BOXEM R 130 NÁVOD K INSTALACI A OBSLUZE Vážený zákazníku, Jsme potěšeni tím, že jste se rozhodl vybrat si náš výrobek. Děkujeme za provedený nákup. Při přípravě ledničky

Více

Pokládka šindelových obkladů

Pokládka šindelových obkladů Pokládka šindelových obkladů Pro pokládku cedrových šindelových obkladů je velmi nutné dodržovat pravidla montáže a zvolit správný upevňovací materiál. VÝBĚR UPEVŇOVACÍHO MATERIÁLU Pokládku cedrových šindelových

Více

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ 6. MAXIMÁLNÍ ZATÍŽENÍ SPRCHOVÉHO KOUTU JE 110 KG

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ 6. MAXIMÁLNÍ ZATÍŽENÍ SPRCHOVÉHO KOUTU JE 110 KG Vážený zákazníku, děkujeme Vám, a blahopřejeme, že jste si zakoupili náš výrobek. Jsme ryze ČESKÁ společnost WellMall s.r.o. a dodáváme na náš trh tento výrobek za cenu, ve které není zahrnutá částka na

Více

Certain Teed Montáž vinylového obkladu

Certain Teed Montáž vinylového obkladu Certain Teed Montáž vinylového obkladu Dovoz a Distribuce v ČR: EKOCELL CZ s.r.o. Kunín 255, 742 53 Kunín Tel. 773400186 info@ekocell.cz www.ekocell.cz Obsah 1) Montáž lamel 2) STUDfinder instalační systém

Více

Laminát Basic Program

Laminát Basic Program Laminát Basic Program Velká ofenziva Basic 2015: Objevte nové dekory a formáty Parador Laminát Velká ofenziva Basic 2015 Osvědčená prémiová kvalita tvoří základ sortimentu Basic. S mnoha novými dekory

Více

KOMERČNÍ PROSTORY. Pro Váš maximální požitek z koberců Westex

KOMERČNÍ PROSTORY. Pro Váš maximální požitek z koberců Westex KOMERČNÍ PROSTORY Pro Váš maximální požitek z koberců Westex PŘEDMLUVA Abyste získali maximální životnost Vašeho koberce, rádi bychom Vám doporučili nejlepší způsob údržby našich koberců. Koberce Westex

Více

Margherita. Bezpeènostní upozornìní a pokyny

Margherita. Bezpeènostní upozornìní a pokyny Margherita Dìkujeme Vám, že jste si vybrali výrobek od firmy Ariston. Margherita, jak sami uvidíte, je spolehlivá a snadno se používá. Doporuèujeme Vám, abyste si tento návod pozornì pøeèetli. S praèkou

Více

Návod k obsluze Technické informace o produktu TPI 650 CS Pneumaticky ovládaná kombinace spojky s brzdou Konstrukční řada 406

Návod k obsluze Technické informace o produktu TPI 650 CS Pneumaticky ovládaná kombinace spojky s brzdou Konstrukční řada 406 Návod k obsluze Technické informace o produktu Pneumaticky ovládaná kombinace spojky s brzdou Konstrukční řada 406 Obsah 1. Bezpečnostní pokyny 2 2. Technické údaje 4 3. Doprava, balení 5 4. Návod k montáži

Více

fermacell Podlahové systémy

fermacell Podlahové systémy Podlahové systémy Plánování a zpracování Stav leden 2015 2 Podlahové prvky Podlahy nejvyšší kvality Obytné místnosti www.podlahy-navrhovani.cz Stačí pár minut a díky této internetové aplikaci můžete sami

Více

Prosím, před instalací si přečtěte důkladně tento návod a respektujte normy platné ve vaší zemi.

Prosím, před instalací si přečtěte důkladně tento návod a respektujte normy platné ve vaší zemi. PŘÍPRAVA PODKLADU OBECNÉ INFORMACE Prosím, před instalací si přečtěte důkladně tento návod a respektujte normy platné ve vaší zemi. DOPRAVA, SKLADOVÁNÍ A AKLIMATIZACE Krabice převážejte a skladujte v horizontální

Více

bez koroze velmi snadná instalace nízký počet kompaktních skladebných komponentů světlé barvy cenově příznivé dlouhá životnost 10 let záruka

bez koroze velmi snadná instalace nízký počet kompaktních skladebných komponentů světlé barvy cenově příznivé dlouhá životnost 10 let záruka Montážní návod GUTTAGLISS DUAL Před montáží: Nejmenší sklon desek, aby byl zajištěn odtok vody, by měl být nejméně 7. Dutinky doporučujeme orientovat ve směru spádu, aby v případě kondenzace vody v dutině

Více

Montážní návod. Domek David 1 (21 mm) 1301 CPD 0730 11. BPP s.r.o. Cesta ku Smrečine 5 974 01 Banská Bystrica Slovenská republika ETA-11/0289

Montážní návod. Domek David 1 (21 mm) 1301 CPD 0730 11. BPP s.r.o. Cesta ku Smrečine 5 974 01 Banská Bystrica Slovenská republika ETA-11/0289 Montážní návod Domek David 1 (21 mm) 1301 CPD 0730 11 BPP s.r.o. Cesta ku Smrečine 5 974 01 Banská Bystrica Slovenská republika ETA-11/0289 Důležité informace a upozornění Vážený zákazníku, zakoupil jste

Více

Duté podlahy FERMACELL. Typ MAXifloor" Podklady pro projektování a zpracování

Duté podlahy FERMACELL. Typ MAXifloor Podklady pro projektování a zpracování Duté podlahy FERMACELL Typ MAXifloor" Podklady pro projektování a zpracování 2 Obsah Obsah Podlaha FERMACELL typ MAXifloor v přehledu...3 Podlaha FERMACELL typ MAXifloor Charakteristické údaje...4 Oblast

Více

141-10-01. ZATŘÍDĚNÍ VE SHODĚ S EN 13888 Kerapoxy je spárovací hmota (G) na bázi reaktivní pryskyřice (G) třídy RG.

141-10-01. ZATŘÍDĚNÍ VE SHODĚ S EN 13888 Kerapoxy je spárovací hmota (G) na bázi reaktivní pryskyřice (G) třídy RG. Dvousložková epoxidová kyselinovzdorná hygienicky nezávadná spárovací hmota (k dispozici v 26 barevných odstínech), pro spáry o šířce nad 3 mm. Lze ji použít i jako lepidlo. 14101 ZATŘÍDĚNÍ VE SHODĚ S

Více

Návod na pokládku TARKETT TOUCH

Návod na pokládku TARKETT TOUCH Návod na pokládku TARKETT TOUCH PVC DŮLEŽITÉ! Přesvědčte se, že veškeré specifikace a pokyny výrobce jsou pečlivě dodržovány. Podlahová krytina je určena výhradně pro vnitřní obytné účely. Pokud si nejste

Více

Pro servisního technika. Návod k montáži. geotherm. Vzduchové kanály a příslušenství pro tepelná čerpadla VWZ. VWL 7C/9C a VWL 71/91

Pro servisního technika. Návod k montáži. geotherm. Vzduchové kanály a příslušenství pro tepelná čerpadla VWZ. VWL 7C/9C a VWL 71/91 geotherm CZ, HU Pro servisního technika Návod k montáži geotherm Vzduchové kanály a příslušenství pro tepelná čerpadla VWZ VWL 7C/9C a VWL 7/9 CZ Obsah Obsah Informace k dokumentaci... 3. Uložení podkladů...3.

Více

Závěsná nástěnná konzola (Svislé montážní provedení)

Závěsná nástěnná konzola (Svislé montážní provedení) Závěsná nástěnná konzola (Svislé montážní provedení) Instalační příručka Model TY-WK42PV3W Podle zákona na ochranu spotřebitele č. 634/1993 S., platných vyhlášek a novel tohoto zákona Vám doporučujeme,

Více

6.1 Schlüter -DITRA. Použití a funkce

6.1 Schlüter -DITRA. Použití a funkce ROHOŽ PRO OBKLÁDÁNÍ SEPARACE, IZOLACE, A VYROVNÁVÁNÍ TLAKU VODNÍ PÁRY Použití a funkce Schlüter -DITRA je polyetylénový pás s rybinovitě tvarovanými čtvercovými výlisky. Tkanina, nakašírovaná na rubové

Více

MONTAGE AMARON COLLECTION PŘÍPRAVA

MONTAGE AMARON COLLECTION PŘÍPRAVA AMARON COLLECTION PŘÍPRAVA Doporučujeme opatrnost během přepravy a skladování balíků podlahy. Doporučuje se přepravovat a ukládat podlahy do ležaté polohy. Balení nesmí být umístěno vertikálně, skladovat

Více

Tmely a stěrky 05/2016. Lehce a bez námahy v interiéru. Interiérové stěrky a tmely Knauf

Tmely a stěrky 05/2016. Lehce a bez námahy v interiéru. Interiérové stěrky a tmely Knauf Tmely a stěrky 05/2016 Lehce a bez námahy v interiéru Interiérové stěrky a tmely Knauf Příprava podkladu Podklad musí být nosný, pevný, soudržný a suchý. Sádrokartonové desky musí být pevně upevněny na

Více

NÁVOD K POUŽITÍ mikosoft praha s.r.o. mikosoft praha s.r.o. mikosoft praha s.r.o. mikosoft praha s.r.o.

NÁVOD K POUŽITÍ mikosoft praha s.r.o. mikosoft praha s.r.o. mikosoft praha s.r.o. mikosoft praha s.r.o. NÁVOD K POUŽITÍ 2 3 4 5 6 NÁVOD K POUŽITÍ Před použitím si pečlivě přečtěte tento návod. Obsah: Důležité bezpečnostní pokyny... 7 Úvod... 7 Vyvarujte se... 8 Uvedení do provozu... 8 Používání... 8 Údržba...

Více

2-komponentní, rychle tuhnoucí základní nátěr a pojivo pro vyrovnávací malty

2-komponentní, rychle tuhnoucí základní nátěr a pojivo pro vyrovnávací malty Technický list Vydání 04/03/2009 Identifikační číslo: 02 08 01 02 049 0 000001 Sikafloor -159Sikafloor -159 Sikafloor -159 2-komponentní, rychle tuhnoucí základní nátěr a pojivo pro vyrovnávací malty Construction

Více

Předpis pro kladení. podlahových dílců. Thermofix a Imperio

Předpis pro kladení. podlahových dílců. Thermofix a Imperio Předpis pro kladení podlahových dílců Thermofix a Imperio PN 5411/2003 obsah 1. Všeobecná část 3 1.1 Technické parametry dílců Thermofix 3 1.2 Technické parametry dílců Imperio 3 1.3 Balení Thermofix 3

Více

KLIMATIZACE MONTÁŽNÍ NÁVOD

KLIMATIZACE MONTÁŽNÍ NÁVOD MONTÁŽNÍ NÁVOD KLIMATIZACE Před montáží výrobku si prosím přečtete celý tento montážní návod. Montáž je třeba provádět v souladu s národními normami elektroinstalací a smí jí vykonávat pouze oprávněné

Více

Montážní a provozní návod

Montážní a provozní návod OBSAH 1. Všeobecné informace 2 1.1 Přehled jednotek 3 2. Typy výměníků 5 3. Regulace 5 4. Doprava a skladování 6 5. Důležitá upozornění 6 6. Montáž 7 6.1 Demontáž pláště 7 6.1.1 Osazení zedního nástavce

Více

Návod na montáž a používání ČSN EN 1298 Verze 2.0 (C) 2008

Návod na montáž a používání ČSN EN 1298 Verze 2.0 (C) 2008 Návod na montáž a používání ČSN EN 1298 Verze 2.0 (C) 2008 0,70 m x 2,00 m EN 1004 3 8/10 XXXD Pojízdné hliníkové lešení podle ČSN EN 1004 Třída lešení 3 OBSAH 1. Všeobecně... 1 1.1 Rozsah odpovědnosti

Více

Květinový strom. OBI návod na vlastní výrobu. Stupeň obtížnosti: Pro pocročilě. Obsah. Doba stavby. Rozměry Průměr Koruna:

Květinový strom. OBI návod na vlastní výrobu. Stupeň obtížnosti: Pro pocročilě. Obsah. Doba stavby. Rozměry Průměr Koruna: OBI návod na vlastní výrobu 1 Květinový strom Stupeň obtížnosti: Pro pocročilě Obsah Úvod/Tipy a triky Seznam materiálů Seznam nářadí Montážní návod Stavební plány Doba stavby str. 2 str. 3 str. 4 str.

Více

Návod na montáž a používání ČSN EN 1298

Návod na montáž a používání ČSN EN 1298 Návod na montáž a používání ČSN EN 1298 Verze 1.1 (CZ) 2014 0,70 m x 2,00 m EN 1004 3 8/10 XXXD Pojízdné hliníkové lešení podle ČSN EN 1004, ČSN 738101, ČSN 73 8102 Třída lešení 3 OBSAH 1. Všeobecně...

Více

PROFESIONÁLNÍ UV NEHTOVÉ STUDIO NÁVOD K POUŽITÍ

PROFESIONÁLNÍ UV NEHTOVÉ STUDIO NÁVOD K POUŽITÍ PROFESIONÁLNÍ UV NEHTOVÉ STUDIO NÁVOD K POUŽITÍ Vážená zákaznice, gratulujeme Vám k zakoupení tohoto produktu. Pečlivě si přečtěte tento návod před prvním použitím, návod uschovejte i pro pozdější nahlédnutí.

Více

Pokládka & pokyny na údržbu, záruční podmínky

Pokládka & pokyny na údržbu, záruční podmínky Pokládka & pokyny na údržbu, záruční podmínky BerryAlloc Click Vinyl Kdekoli. Navždy. www.berryalloc.com (1/4) 1. Obecné pokyny PureLoc je LVT podlaha pro domácí užití a je vyroben dle normy EN 649T. PureLoc

Více

Unikátní System Click v elektrickém podlahovém vytápění

Unikátní System Click v elektrickém podlahovém vytápění Devidry System Click v podlahovém vytápění Unikátní System Click v elektrickém podlahovém vytápění System Click S Devidry je montáž elektrického podlahového vytápění ještě jednodušší. System Click Elektrické

Více

Návod k použití Mmrazící truhla 7080 077-00 GTP 26 705

Návod k použití Mmrazící truhla 7080 077-00 GTP 26 705 Návod k použití Mmrazící truhla 7080 077-00 GTP 26 705 Pokyn pro likvidaci Balení je vyrobeno z recyklovatelného materiálu. - vlnitá lepenka/lepenka - formované díly z pìnového polystyrénu - fólie z polyetylénu

Více

SOFIE 90, SOFIE 100 s vysokou vaničkou

SOFIE 90, SOFIE 100 s vysokou vaničkou NÁVOD A MONTÁŽ MASÁŽNÍHO SPRCHOVÉHO BOXU SOFIE 90, SOFIE 100 s vysokou vaničkou Vážený zákazníku, děkujeme Vám, a blahopřejeme, že jste si zakoupili náš výrobek. Jsme ryze ČESKÁ společnost WellMall s.r.o.

Více

Pracovní postup Cemix: Koupelny a bytová jádra

Pracovní postup Cemix: Koupelny a bytová jádra Pracovní postup Cemix: Koupelny a bytová jádra Pracovní postup Cemix: Koupelny a bytová jádra Obsah 1 Obecné... 3 Příprava stěny... 4 3 Příprava podlahy... 5 4 Provádění hydroizolace... 5 5 Lepení keramického

Více

Bydlení podle Vašich snů Katalog stěn/stropů Parador

Bydlení podle Vašich snů Katalog stěn/stropů Parador Dřeva z listnatých stromů Desky z masivního dřeva Javor kanadský selský Select LaStrada: olejovaný,, neošetřovaný Javor kanadský selský LaStrada: olejovaný,, neošetřovaný Javor kanadský selský LaStrada:

Více

TINA MODERN model: KP-TINA-4680-K5 model: KP-TINA-4690-K5

TINA MODERN model: KP-TINA-4680-K5 model: KP-TINA-4690-K5 NÁVOD PRO MONTÁŽ A POUŽÍVÁNÍ SPRCHOVÉHO KOUTU TINA MODERN model: KP-TINA-4680-K5 model: KP-TINA-4690-K5 Prodejce: WellMall s.r.o. Brněnec 53 569 04 BRNĚNEC www.koupelny-imperial.cz Pro více informací se

Více

Příprava a aplikace řady fólií na zdi Avery Dennison MPI

Příprava a aplikace řady fólií na zdi Avery Dennison MPI Vydáno: 02/2016 Příprava a aplikace řady fólií na zdi Avery Dennison MPI Aplikace fólií na zdi MPI společnosti Avery Dennison musí být provedena nejlepším možným způsobem pro zajištění fungování produktu

Více

TED MOON s vysokou vaničkou

TED MOON s vysokou vaničkou NÁVOD A MONTÁŽ MASÁŽNÍHO SPRCHOVÉHO BOXU TED MOON s vysokou vaničkou Vážený zákazníku, děkujeme Vám, a blahopřejeme, že jste si zakoupili náš výrobek. Jsme ryze ČESKÁ společnost WellMall s.r.o. a dodáváme

Více

Elektrické podlahové topné rohože

Elektrické podlahové topné rohože WWW.TOPENI-CHLAZENI.CZ NÁVOD NA INSTALACI A OVLÁDÁNÍ Elektrické podlahové topné rohože 230 V 50 Hz IPX 7 TEPLO, KTERÉ MÁTE U NOHOU INFORMACE O VÝROBKU - ELEKTRICKÉ PODLAHOVÉ TOPNÉ ROHOŽE NOVÉ PROVEDENÍ!

Více

Construction. Směs na bázi cementu pro samonivelační podlahy s vysokou provozní zátěží pro tloušťku vrstvy 5-15 mm. Popis výrobku.

Construction. Směs na bázi cementu pro samonivelační podlahy s vysokou provozní zátěží pro tloušťku vrstvy 5-15 mm. Popis výrobku. Technický list Datum vydání 03/2011 Identifikační č.: 010803010080000032 Verze č. 03 Sikafloor Level -T2 Směs na bázi cementu pro samonivelační podlahy s vysokou provozní zátěží pro tloušťku vrstvy 5-15

Více

NÁVOD K OBSLUZE AUTOMATICKÁ TL 582 C

NÁVOD K OBSLUZE AUTOMATICKÁ TL 582 C NÁVOD K OBSLUZE AUTOMATICKÁ PRAÈKA TL 582 C 1 2 OBSAH Pro uživatele Pro instalatéra Bezpeènostní pokyny 4/5 Popis spotøebièe 6 Používání spotøebièe 7 Jak máte postupovat 8/9 Tabulka programù 10 Rady a

Více

LB 88 z Zvlhčovač vzduchu Návod k použití

LB 88 z Zvlhčovač vzduchu Návod k použití LB 88 CZ z Zvlhčovač vzduchu Návod k použití Beurer GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm, Germany www.beurer.com Česky Vážená zákaznice, vážený zákazníku, jsme rádi, že jste si vybrali výrobek z našeho sortimentu.

Více

POKYNY PRO MONTÁŽ vnějších tepelně izolačních kontaktních systémů stomixtherm alfa a stomixtherm beta

POKYNY PRO MONTÁŽ vnějších tepelně izolačních kontaktních systémů stomixtherm alfa a stomixtherm beta Stránka 1 z 7 Tento dokument slouží jako předpis k provádění (montáži) (dále jen ETICS nebo systémy) stomixtherm alfa s tepelnou izolací z pěnového polystyrenu (EPS) a stomixtherm beta s tepelnou izolací

Více

Třívrstvá podlaha BESTPARKETT, spoj pero/drážka

Třívrstvá podlaha BESTPARKETT, spoj pero/drážka Třívrstvá podlaha BESTPARKETT, spoj pero/drážka Vážení zákazníci, Těší nás, že jste se rozhodli pro vysoce kvalitní dřevěnou třívrstvou podlahu od BESTPARKETT, s.r.o. K položení plovoucí podlahy potřebujete

Více

C.B.M. KONTEJNERY MĚKCE A TVRDĚ ELOXOVANÉ HLINÍKOVÉ KONTEJNERY TYP FILTR UŽIVATELSKÝ MANUÁL

C.B.M. KONTEJNERY MĚKCE A TVRDĚ ELOXOVANÉ HLINÍKOVÉ KONTEJNERY TYP FILTR UŽIVATELSKÝ MANUÁL 3B instruments KONTEJNERY lékařské nástroje C.B.M. KONTEJNERY MĚKCE A TVRDĚ ELOXOVANÉ HLINÍKOVÉ KONTEJNERY TYP FILTR UŽIVATELSKÝ MANUÁL Upozornění: Před použití kontejneru se doporučuje zkontrolovat čistotu

Více

Součást systému Sikalastic MTC

Součást systému Sikalastic MTC Technický list Datum vydání 08/2010 Identifikační č.: 02 09 02 90 900 0 000002 2komp. polyuretanové lepidlo pro systém tekuté střešní hydroizolace MTC Cold Bonding, neobsahuje rozpouštědla. Popis výrobku

Více

Použité harmonizované normy:

Použité harmonizované normy: Provozní návod na brusku jádrových vrtáků KBS Kaindl Schleiftechnik REILING GmbH Remchinger Str. 4 D-75203 KÖNIGSBACH - Stein Tel.:+49 7232 / 4001-0 Fax:+49 7232 / 4001-30 e-mail: info@kaindl-schleiftechnik.de

Více