Střelectví a balistika. Ing. Vlastimil Hart, Ph.D.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Střelectví a balistika. Ing. Vlastimil Hart, Ph.D."

Transkript

1 Střelectví a balistika Ing. Vlastimil Hart, Ph.D.

2 Pramen: Hanzal,V. a kol.: Velká myslivecká encyklopedie. CD-ROM, GRAND s.r.o. České Budějovice 2007, ISBN

3 VÝVOJ LOVECKÝCH ZBRANÍ Střelná zbraň:... Palná zbraň:... Mechanická zbraň:...

4 VÝVOJ LOVECKÝCH ZBRANÍ Střelná zbraň: zbraň, u které je funkce odvozena od okamžitého uvolnění energie při výstřelu. Palná zbraň: je střelná zbraň, u které je funkce odvozena od okamžitého uvolnění chemické energie. Mechanická zbraň: je střelná zbraň, u které je funkce odvozena od okamžitého uvolnění nahromaděné mechanické energie.

5 VÝVOJ LOVECKÝCH ZBRANÍ Rozdělení Chladné zbraně: Palné zbraně:

6 VÝVOJ LOVECKÝCH ZBRANÍ Rozdělení Chladné zbraně: tesák, luk, kuš, kopí, Palné zbraně: předovky zadovky

7 VÝVOJ LOVECKÝCH PALNÝCH ZBRANÍ Základ: vynález černého prachu na přelomu 1. a 2. tisíciletí v Číně. První ruční palné zbraně sahají do 14. století.

8 VÝVOJ LOVECKÝCH ZBRANÍ Původně palné zbraně sloužily k vojenským účelům, k lovectví byly používány rámcově o 100 let později. Negativa prvních zbraní: nespolehlivost, nepřesnost, pomalé přebíjení, značná hmotnost => vznikl obor specializující se na lovecké zbraně, který řešil i specifika spojená s lovem (ráže; hmotnost; typy střel; myslivecká a lovecká kultura atd.) => v 16. století byla vyvinuta hlaveň s drážkovaným vývrtem (přesnost) Samozřejmě docházelo a dochází k prolínání obou oborů

9 VÝVOJ LOVECKÝCH ZBRANÍ Zbraně nabíjené ústím hlavně předovky doutnákový zámek vynalezený před r. 1440

10 VÝVOJ LOVECKÝCH ZBRANÍ Křesadlový zámek španělský francouzský

11 VÝVOJ LOVECKÝCH ZBRANÍ koncem 18. století objevena třaskavá rtuť a chlorečnan draselný => vznik zápalek 1820 perkusní zámek

12 VÝVOJ LOVECKÝCH ZBRANÍ Doposud se jednalo o předovky: první snahy o zadovky v 2.½ 17.stol.; avšak problém v absenci jednotného náboje pro zrychlení nabíjecího cyklu 1.½ 19. století Dreyse vynalezl jednotný náboj pro jehlové pušky; materiál: papírový, či bavlněný smotek Perkusní zámek

13 VÝVOJ LOVECKÝCH ZBRANÍ náboje se zápalkou Lefaucheux (lefošky) Puškař Casimir Lefaucheux

14 VÝVOJ LOVECKÝCH ZBRANÍ Francouz Flobert vynalezl jednotný náboj s okrajovým zápalem. Tento systém je používán dodnes - malorážka

15 VÝVOJ LOVECKÝCH ZBRANÍ Náboj se středovým zápalem 1866 Američan Berdan, 1867 Angličan Boxer, Francouz Gevelot, tento systém se používá dodnes

16 VÝVOJ LOVECKÝCH ZBRANÍ Ve 2.½ 19. docházelo k výraznému rozvoji zadovek, které postupně vytlačovaly předovky; převážná část konstrukčních řešení se využívají dodnes 70. léta 19. stol. lankasterky Od 80. let 19. stol. zdokonaleny opakovací zbraně (Mauser); samonabíjecí zbraně 1886 Alfred Nobel bezdýmný prach Konec 19. stol. hamerlesky (=bez kohoutů)

17 VÝVOJ LOVECKÝCH ZBRANÍ Lancasterka Hammerleska (1887)

18 VÝVOJ LOVECKÝCH ZBRANÍ

19 BROKOVNICE Hlavní části brokovnice Brokovnice se sestává z těchto hlavních částí: hlaveň (příp. hlavňový svazek více hlavní) baskule (lůžko, s bicím spouštěcím a pojistkovým mechanismem) Další části brokovnice jsou: Pažba Předpažbí Příslušenství (kování - botka, úchyty řemenu)

20 BROKOVNICE

21 BROKOVNICE Broková hlaveň je rozdílné konstrukce od kulové. Nábojová komora, do které je vkládán náboj, přechází přechodovým kuželem do vodící části válcového vývrtu, který je hladký a bez drážek. Tloušťka stěny je proměnlivá a směrem k ústí se zpravidla zmenšuje.

22 BROKOVNICE Nábojová komora se dříve vyráběla o délce 65 mm, nyní většinou 70 mm nebo pro náboje Magnum i o délce 76 mm nebo výjimečně i 88 mm (t.j 3 1/2 palce pro náboje Supermagnum). Uvedené délky nábojové komory platí pro běžné ráže 12, 16, 20 a 28. Nábojová komora pro ráž.410 bývá vyráběna v délkách 50,7 mm nebo 63,5 mm a nebo 76 mm.).

23 Brokovnice - ráže LOVECKÉ ZBRANĚ BROKOVNICE

24 Brokovnice - ráže LOVECKÉ ZBRANĚ BROKOVNICE Ráž brokové hlavně je číslo udávající počet stejně velkých koulí odlitých z jedné anglické libry olova (453,59 g), které projdou lehce - suvně vývrtem hlavně.

25 BROKOVNICE Zvláštní ráže Flobertka - má hladkou hlaveň o ráži 4; 5,6; 6 a 9 mm. střílí se z ní nábojem Flobert s okrajovým zápalem. Střelu tvoří kule nebo broky.

26 BROKOVNICE Ptáčnice Ráž menší než 28 a větší než 9 mm.

27 BROKOVNICE Brokovnice - zahrdlení 1. Klasické zahrdlení 2. Zahrdlení typu zvon (Glocken - Choke) 3. Zahrdlení na špic (Spitzbogen Choke) 4. Skeet-zahrdleníč Komorové zahrdlení (Nischen - Choke) 6. Skeet-zahrdlení č. 2 (1/4 choke)

28 BROKOVNICE

29 BROKOVNICE Zahrdlení Označení Zahrdlení má průměr menší o Krytí v % Nezahrdlené IIIII Stejný po celé délce hlavně 30 Čtvrtinové 1/4 IIII 0,25 mm poloviční 1/2 III 0,5 mm 60 Tříčtvrtinové 3/4 II 0,75 mm 70 Plné 1/1 I 1 mm Zesílené plné 1,25 I* 1,25 mm 80-90

30 Krytí LOVECKÉ ZBRANĚ BROKOVNICE Zahrdlení brokové hlavně zhušťuje brokový shluk a ovlivňuje hustotu - rozptyl broků v terči. Tomuto rozptylu říkáme krytí brokovnice.

31 BROKOVNICE Měří se výstřelem do terče o průměru 75 cm na vzdálenost 35 m. Vyjadřuje se v % aříká nám kolik broků z celkového počtu broků v náboji zasáhlo terč. Krytí je tedy prostý poměr počtu broků, které zasáhly terč, ku počtu broků v náplni náboje. Počet broků v terči Krytí v % = X 100 Počet broků v náboji

32 BROKOVNICE Krytí se také snižuje s rostoucí vzdáleností střelby. Např. máme-li náboj ráže 12/70 s brokem 3,5 mm bude krytí v závislosti na vzdálenosti následující: Vzdálenost v m Krytí v %

33 BROKOVNICE Zhuštění zásahů ke středu Dalším údajem, který se měří je zhuštění zásahů směrem ke středu brokového shluku. Zhuštění zásahů se měří v kruhu (K) o průměru 37,5 cm a je stanoveno počtem zásahů v tomto kruhu ku počtu zásahů ve zbývajícím mezikruží (M) kružnice 75 cm. K (37,5) K = x 100 M (75-37,5)

34 Pravidelnost krytí LOVECKÉ ZBRANĚ BROKOVNICE Posuzování zda nevzniká v obrazci zásahů větší místo nezasažené žádným brokem. Pokud by takové místo vznikalo a bylo by větší než 10x10 nebo dokonce více jak 15x15 cm vzniká nebezpečí minutí cíle i když rána by byla jinak dobře umístěná. Posuzování tohoto stavu se nazývá stejnoměrnost nebo pravidelnost krytí a vyhodnocuje se počtem zásahů v jednotlivých kruhových výsečích terče. K tomuto účelu se terč rozděluje na 8 nebo 12 výsečí.

35 BROKOVNICE Další části brokovnice Lůžko brokovnice baskule Bicí ústrojí zámek Pažba

36 BROKOVNICE Lůžko brokovnice je hlavním organismem zbraně. V lůžku jsou uloženy hlavně při uzavřené zbrani, bicí, pojistný a spoušťový mechanismus a uzamykací prvky.

37 BROKOVNICE

38 BROKOVNICE Bicí ústrojí zámek Zámek je bicí mechanismus umístěný na samostatné základně, vkládané do lůžka zbraně. Slouží k vyvolání mechanického úderu na zápalku náboje v okamžiku spuštění. Hlavními součástmi bicího ústrojí jsou: úderník (zápalník), kohout (kladívko) a záchyt úderníku (kohoutu, kladívka) spoušťová páka, pružiny.

39 Zámky - lůžkové LOVECKÉ ZBRANĚ BROKOVNICE Blitz Anson & Deeley

40 BROKOVNICE Je-li základnou mechanismu zámku odnímatelná boční deska, hovoříme o zámcích postranních. Lancaster 1852 Holland - Holland (ZP, Brno S.)

41 BROKOVNICE Mechanizmus brokovnic je vybaven vytahovači nebo vyhazovači vystřelených nábojnic. Vytahovač povytáhne vystřelenou nábojnici z nábojové komory tak, že ji lze snadno prsty vytáhnout a odstranit.

42 BROKOVNICE Vyhazovač se uvádí do chodu při zlomení zbraně úderem zvláštních kladívek umístěných v předpažbí nebo v lůžku a vyhozením odstraní vystřelené nábojnice z nábojových komor.

43 BROKOVNICE Pažby jsou zpravidla dělené (pažba a předpažbí).

44 BROKOVNICE

45 Brokové střelivo 1) Broky výroba litím, lisováním Olověné příměs antimon, arsen (zákaz lovu vodního ptactva) Vizmutové - 97% vizmutu, 3% cínu Ocelové Cínové Železné Zinek Molyshot 2) Číslování broků České po 0,25 mm (11=1,5 mm, 10=1,75 mm 1=4,00 mm) Anglické - ± po 25 mm (9=2,00 mm, 1=3,75 mm) Americké - ± po 25 mm (9=2,00 mm, 1=4,00 mm)

46 KULOVNICE Zbraně nabíjené ze zadu - zadovky první polovina 19. století Pruská jehlovka M 41 s cylindrickým závěrem (Chlum u Hradce Králové až padlo v boji rakouských a pruských vojáků)

47 KULOVNICE Hlavní části kulovnice jsou: hlaveň vložná hlaveň rám (lůžko závěru) závěr Další části kulovnice jsou: pažba Mířidla lůžko závěru (většinou je součástí rámu) nábojová schránka nebo zásobník spoušťový, iniciační a pojistkový mechanismus kování případně příslušenství zbraně (botka, upínače řemenu)

48 KULOVNICE

49 KULOVNICE Hlaveň kulovnice silnostěnná hlaveň s drážkovanou vodící částí vývrtu, její tloušťka stěny je proměnná od nábojové komory po ústí hlavně, hlavní charakteristikou kulové hlavně je drážkovaný vývrt k vedení střely

50 KULOVNICE Konstrukce kulových hlavní Hlavně polopažbených kulovnic jsou dlouhé většinou 600 mm. U celopažbených kulovnic bývá délka hlavní 470 až 520 mm. Otvor v hlavni je vytvarován šroubovicovými drážkami, kterých bývá 4 až 8, většinou pravoúhlého průřezu.

51 KULOVNICE Kulová hlaveň

52 KULOVNICE Hlaveň bývá osazena mířidly. Mechanická jsou otevřená, tzn. muška a hledí nebo krytá, tzn. muška a dioptrické hledí. Optickým mířidlem je Puškohled je zaměřovací dalekohled s osnovou s různě velikým zvětšením. Kolimátory jsou optické přístroje s širokým zorným úhlem s nulovým nebo malým zvětšením a slouží k rychlé střelbě.

53 KULOVNICE

54 KULOVNICE Charakteristickým rysem hlavně kulovnic je: drážkovaný vývrt. čtyři drážky, u zbraní s vyšší rychlostí střel se šesti nebo i výjimečně s osmi a více drážkami. (5,6 x 50 R Mag, 5,6 x 52 R Savage, 223 Rem, 243 Win, 7 mm Rem Mag, 300 Win Mag atd.) hloubka drážek bývá přibližně 1/50 průměru v polích, tj. 0,1 až 0,25 mm. Průměr vývrtu v polích je vždy menší než průměr střely. Životnost dnešních kovaných nechromovaných hlavní je přibližně 8000 až výstřelů.

55 KULOVNICE Pouzdro závěru (lůžko) je našroubováno na zadní části hlavně. Lůžko: vede závěr, ústí do něj podávací ústrojí bývá na něm připevněn spoušťový a pojistkový mechanismus. Při uzamčení závěru do lůžka, přenáší lůžko zpětné síly výstřelu a proto bývá vykováno z kvalitních materiálů.

56 Závěr LOVECKÉ ZBRANĚ KULOVNICE

57 KULOVNICE Spouštěcí mechanismus slouží ke spuštění a k odpálení, případně k zajištění nabité a natažené zbraně Pojistkový mechanismus slouží k zajištění natažené zbraně k zabránění nežádoucího výstřelu

58 Napínáček LOVECKÉ ZBRANĚ KULOVNICE malý, přídavný, napínací a bicí mechanismus, který spuštěním vyvolá úder na hlavní spoušťovou páku a spustí iniciační mechanismus zbraně. německý systém - kulovnice má ještě jednu jakoby spoušť (zadní), která slouží k napnutí napínáčku. Přední spouští se pak odpaluje.

59 KULOVNICE francouzský systém - napíná se pohybem spouště dopředu.

60 KULOVNICE Podávací ústrojí Vytahovací a vyhazovací ústrojí

61 KULOVNICE Pažba - sahá-li až k ústí, mluvíme o celopažbené kulovnici. U polopažbené kulovnice sahá pažba do jedné třetiny až poloviny délky hlavně.

62 KULOVÉ STŘELIVO RÁŽ U evropského označení se používá součinu dvou čísel. první číslo označuje ráži (průměr vývrtu) druhé číslo délku nábojnice v milimetrech, např. 7 x 64 nebo 8 x 57 JR a pod.

63 KULOVÉ STŘELIVO R = (Rand) nábojnice s okrajem S = (Stark) zvětšený průměr střely u ráže 8 mm (Ø v polích 7,89 mm,ø v drážkách 8,2 mm) S.E. = (Super Expres) zvýšená rychlost střely Mag = (Magnum) výkonný náboj N.E. (Nitro Express) použití bezdýmného prachu I nebo J = (infanterie) - vojenský původ ráže. a další.

64 KULOVÉ STŘELIVO 8 x 57 J náboj s drážkou do opakovací kulovnice 8 x 57 JR náboj s okrajem do zlamovací zbraně 8 x 57 JS náboj s drážkovou do opakovací kulovnice se zvětšeným průměrem střely 8 x 57 JRS náboj s okrajem do zlamovací zbraně se zvětšeným průměrem střely

65 KULOVÉ STŘELIVO U amerického a anglického označení udává první dvojice čísel průměr vývrtu v setinách nebo tisícinách palce se zkratkou prvního výrobce tohoto náboje. 308 Win setin palce = průměr vývrtu - W = Winchester. (1 inch (palec) = 25,4 mm). - číslice 8 poslední číslo z letopočtu roku zavedení do výroby v roce 1948.

66 KULOVÉ STŘELIVO Sprg setin inch = průměr vývrtu - dvojčíslí 06 je rok vzniku Sprg. = vyrobeno ve Springfieldu Win = Winchester, Rem = Remington,

67 VÝVOJ LOVECKÝCH ZBRANÍ Kulovnice Mannlicher vz. 90 Mannlicher- Schönauer 1905

68 KULOVÉ STŘELIVO 22 Hornet 5,6 x 36 R 222 Remington 5,6 x Remington 5,6 x Savage 5,6 x 52 R 243 Winchester 6,2 x 51 6,5 x 55 SE 6,5 x 57 (R) 270 Win 6,9 x 64 7 x 57 (R) 7 x 64 7 x 65 (R) 308 Win 7,62 x 51 7,62 x 39 (vojenský náboj vzor 43) Spr 7,62 x 63 7 mm Rem Mag 7 x Win Mag 7,62 x 66 8 x 57 (JRS) 9,3 x 72 (R) 9,3 x 62

69

70 Balistika Zabývá se fyzikálně-mechanickými vlastnostmi pohybu střely Dělíme ji na: 1) Vnitřní 2) Přechodovou 3) Vnější 4) cílovou vývin rány

71 KULOVÉ STŘELIVO Optimální nástřelná vzdálenost (ONV)

72 STŘELIVO Výrobci střeliva Sellier&Bellot Norma GB Lapua Winchester RWS Federal Mirage Atd

73 Výrobci zbraní Česká zbrojovka Holice Bajkal Blaser Beretta Bettinsoli Browning Ferlach Krieghoff Mannlicher Merkel Remington Sauer Zoli Atd LOVECKÉ ZBRANĚ

74 Střelectví a balistika Chování ke zbraním a střelivu!!bezpečnost NADE VŠE!!

75 Střelectví a balistika Dobrý střelec ví kam chybil, špatný neví kam trefil

76 Střelectví a balistika Děkuji za pozornost

Myslivecké střelectví. Zpracoval: Ing. Roman Jelínek Ústav ochrany lesů a myslivosti

Myslivecké střelectví. Zpracoval: Ing. Roman Jelínek Ústav ochrany lesů a myslivosti Myslivecké střelectví Zpracoval: Ing. Roman Jelínek Ústav ochrany lesů a myslivosti Vývoj zbraní - prak, luk, kuš, samostříl ( dnes jen sportovní střelba - dle zákona) - řezák, sekáč, tesák, kančí meč

Více

VUT v Brně Fakulta strojního inženýrství

VUT v Brně Fakulta strojního inženýrství 08 Mechanismy HPZ VUT v Brně Fakulta strojního inženýrství Róbert Jankových (jankovych@fme.vutbr.cz ) Brno, 6. listopadu 2012 Studijní literatura Osnova Zopakování příkladů typu hlavní a závěrů Systémy

Více

Hlavňové zbraně a střelivo

Hlavňové zbraně a střelivo VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta strojního inženýrství Ústav výrobních strojů, systémů a robotiky Hlavňové zbraně a střelivo Róbert Jankových BRNO 2012 Recenzenti prof. Ing. Jan Kusák, CSc., PROTOTYPA

Více

ZBRANĚ NOVÉ. Název, druh. (plná záruka, servis, možnost přezkoušení, ) s DPH cena. Pistole STI Open 2011 9mm x (zatím nekomorováno) 55.000,- 75.

ZBRANĚ NOVÉ. Název, druh. (plná záruka, servis, možnost přezkoušení, ) s DPH cena. Pistole STI Open 2011 9mm x (zatím nekomorováno) 55.000,- 75. Název, druh Naše cena Obvyklá (plná záruka, servis, možnost přezkoušení, ) s DPH cena ZBRANĚ NOVÉ Pistole STI Open 2011 9mm x (zatím nekomorováno) 55.000,- 75.000,- Pistole pro divizi Open IPSC. Zbraň

Více

ZBRANĚ NOVÉ. Název, druh. (plná záruka, servis, možnost přezkoušení, ) s DPH cena. Pistole STI Open 2011 9mm x (zatím nekomorováno) 55.000,- 75.

ZBRANĚ NOVÉ. Název, druh. (plná záruka, servis, možnost přezkoušení, ) s DPH cena. Pistole STI Open 2011 9mm x (zatím nekomorováno) 55.000,- 75. Název, druh Naše cena Obvyklá (plná záruka, servis, možnost přezkoušení, ) s DPH cena ZBRANĚ NOVÉ Pistole STI Open 2011 9mm x (zatím nekomorováno) 55.000,- 75.000,- Pistole pro divizi Open IPSC. Zbraň

Více

Dříve než začnete zacházet se zbraní, seznamte se s tímto návodem a zvláště s následujícími bezpečnostními pokyny. OBSAH

Dříve než začnete zacházet se zbraní, seznamte se s tímto návodem a zvláště s následujícími bezpečnostními pokyny. OBSAH Dříve než začnete zacházet se zbraní, seznamte se s tímto návodem a zvláště s následujícími bezpečnostními pokyny. Nesprávné a nedbalé zacházení se zbraní může způsobit neúmyslný výstřel, který může mít

Více

Předpis Děl 21-5 7,62mm SAMOPAL vz. 58

Předpis Děl 21-5 7,62mm SAMOPAL vz. 58 Předpis Děl 21-5 7,62mm SAMOPAL vz 58 ČÁST I POPIS KONSTRUKCE 7,62MM SAMOPALU VZ 58 A STŘELIVA HLAVA 1 VŠEOBECNĚ 1 ÚČEL A BOJOVÉ VLASTNOSTI 7,62MM SAMOPALU VZ 58 2 CHARAKTERISTIKA 7,62MM SAMOPALU VZ 58

Více

VUT v Brně Fakulta strojního inženýrství

VUT v Brně Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Fakulta strojního inženýrství T7 Závěry malorážových zbraní Róbert Jankových (jankovych@fme.vutbr.cz ) Brno, 30. října 2012 Studijní literatura Osnova 1. Definice závěru HPZ 2. Klasifikace závěrů

Více

CENÍK včetně DPH - SELLIER BELLOT 2014 PISTOLOVÉ A REVOLVEROVÉ NÁBOJE

CENÍK včetně DPH - SELLIER BELLOT 2014 PISTOLOVÉ A REVOLVEROVÉ NÁBOJE \\Pc11\Users\Dvere Nemcova\Documents\STŘELIVO\Cenik Stránka 1 CENÍK včetně DPH - SELLIER BELLOT 2014 PISTOLOVÉ A REVOLVEROVÉ NÁBOJE typ grs g 1ks krabičku V320022 6,35 BROWNING FMJ 50 3,30 5,68 50 284

Více

Munice Datum aktualizace:

Munice Datum aktualizace: Munice Datum aktualizace: 10.09.2017 Kulové náboje Kód č. Výr. Ráže Střela Typ grs g číslo 10501 S&B.22 HORNET SP 45 2,90 2911 18,90 10503 S&B.222 REMINGTON SP 50 3,24 2913 22,80 10504 S&B.223 REMINGTON

Více

PROVOZNÍ ŘÁD. střelnice SK Přelouč PŘÍLOHY: Střelecký klub Přelouč. Výtisk číslo: Počet výtisků: 3 Počet listů/stran: 7/13 Přílohy: 4

PROVOZNÍ ŘÁD. střelnice SK Přelouč PŘÍLOHY: Střelecký klub Přelouč. Výtisk číslo: Počet výtisků: 3 Počet listů/stran: 7/13 Přílohy: 4 Střelecký klub Přelouč Výtisk číslo: Počet výtisků: 3 Počet listů/stran: 7/13 Přílohy: 4 PROVOZNÍ ŘÁD střelnice SK Přelouč PŘÍLOHY: Situace střelnice zákres do katastrální ortofotomapy v měřítku 1 : 750

Více

NÁVOD NA POUŽITÍ CZ 527

NÁVOD NA POUŽITÍ CZ 527 NÁVOD NA POUŽITÍ CZ 527 Dříve než začnete zacházet se zbraní, seznamte se s tímto návodem a zvláště s následujícími bezpečnostními pokyny. Nesprávné a nedbalé zacházení se zbraní může způsobit neúmyslný

Více

PROVOZNÍ ŘÁD. střelnice SSK Přelouč PŘÍLOHY: Sportovně střelecký klub Přelouč. Výtisk číslo: Počet výtisků : 4 Počet listů: 7 Přílohy : 6

PROVOZNÍ ŘÁD. střelnice SSK Přelouč PŘÍLOHY: Sportovně střelecký klub Přelouč. Výtisk číslo: Počet výtisků : 4 Počet listů: 7 Přílohy : 6 Sportovně střelecký klub Přelouč Výtisk číslo: Počet výtisků : 4 Počet listů: 7 Přílohy : 6 PROVOZNÍ ŘÁD střelnice SSK Přelouč PŘÍLOHY: Situace střelnice - výkres v měřítku 1 : 500 Seznam osob oprávněných

Více

Provozní řád střelnice

Provozní řád střelnice PS AVZO Křinec, okr. Nymburk Výtisk číslo: NÁVRH Počet výtisků : 1 Počet listů/ stran: 5/10 Přílohy : 2 TSČ - ČESKÉ AVZO REPUBLIKY Provozní řád střelnice PS AVZO Křinec okres Nymburk zpracovaný v členění

Více

... lovecká munice lovecká munice lovecká munice...

... lovecká munice lovecká munice lovecká munice... RUAG RUAG MJ DK H provedení střel RWS..... sport - lov, celoplášť s dutinkou, optimální balistika a okamžitý rozklad střely s absolutní fragmentací (výbuch)..... dvojité jádro, vahový poměr 50:50, jádra

Více

VUT v Brně Fakulta strojního inženýrství. Hlavní části HPZ. Róbert Jankových. )

VUT v Brně Fakulta strojního inženýrství. Hlavní části HPZ. Róbert Jankových. ) VUT v Brně Fakulta strojního inženýrství Hlavní části HPZ Róbert Jankových (jankovych@fme.vutbr.cz ) Brno, 25. září 2012 Studijní literatura HÝKEL, Jindřich a Václav MALIMÁNEK. Náboje do ručních palných

Více

CENÍK platný od

CENÍK platný od CENÍK platný od 1.5.2013 PISTOLOVÉ A REVOLVEROVÉ E typ rs V320022 6,35 BROWNING.25 FMJ 50 3,30 V310112 7,62 x 25 TOKAREV FMJ 85 5,50 V310232 7,65 BROWNING FMJ 73 4,75 V310332 9 BROWNING COURT FMJ 92 6,00

Více

CZ 512 samonabijecí malorážka v ráži.22 LR Napsal John Kiriakidis

CZ 512 samonabijecí malorážka v ráži.22 LR Napsal John Kiriakidis CZ 512 samonabijecí malorážka v ráži.22 LR Napsal John Kiriakidis Je o mně dobře známo, že jsem fanoušek Rugeru 10/22 a setkání s jiným výrobkem, který poskytuje spolehlivost nebo přesnost jako tato samonabijecí

Více

Text díla (Japonská puška, vzor z r. 1905), publikovaného Městskou knihovnou v Praze, není vázán autorskými právy.

Text díla (Japonská puška, vzor z r. 1905), publikovaného Městskou knihovnou v Praze, není vázán autorskými právy. Znění tohoto textu vychází z díla Japonská puška, vzor z r. 1905 tak, jak bylo vydáno Informačně-osvětovým odborem československého vojska na Rusi v roce 1919 (Japonská puška, vzor z r. 1905: popis ústrojí

Více

CENÍK včetně DPH - SELLIER BELLOT 2016 PISTOLOVÉ A REVOLVEROVÉ NÁBOJE

CENÍK včetně DPH - SELLIER BELLOT 2016 PISTOLOVÉ A REVOLVEROVÉ NÁBOJE \\Pc11\Users\Dvere Nemcova\Documents\STŘELIVO\Cenik Stránka 1 CENÍK včetně DPH - SELLIER BELLOT 2016 PISTOLOVÉ A REVOLVEROVÉ NÁBOJE RÁŽE STŘELA typ grs g Cena / 1ks Nábojů v krabičce Cena / krabičku V320022

Více

Část 1. - Technická specifikace a další údaje k nákupu střeliva pro CS 2011

Část 1. - Technická specifikace a další údaje k nákupu střeliva pro CS 2011 Část 1. - Technická specifikace a další údaje k nákupu střeliva pro CS 2011 a) Střelivo ráže 9 mm Luger, b) celkové množství střeliva bude činit 790 000 kusů (možnost 5% množstevní odchylky), c) střelivo

Více

ČOS 100006 1. vydání Oprava 1 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD PROTITANKOVÉ GRANÁTOMETY. METODY ZKOUŠENÍ ŽIVOTNOSTI A PEVNOSTI PŘI PÁDECH A PŘEPRAVĚ.

ČOS 100006 1. vydání Oprava 1 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD PROTITANKOVÉ GRANÁTOMETY. METODY ZKOUŠENÍ ŽIVOTNOSTI A PEVNOSTI PŘI PÁDECH A PŘEPRAVĚ. ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD PROTITANKOVÉ GRANÁTOMETY. METODY ZKOUŠENÍ ŽIVOTNOSTI A PEVNOSTI PŘI PÁDECH A PŘEPRAVĚ. (VOLNÁ STRANA) 2 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD PROTITANKOVÉ GRANÁTOMETY. METODY ZKOUŠENÍ ŽIVOTNOSTI

Více

PROVOZNÍ ŘÁD. SK HUBERT Broumov VÝPIS/OPIS DOKUMENTU. STÁLÉ STŘELNICE Střeleckého klubu HUBERT Broumov Výtisk č.: 1. Obsah: VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ

PROVOZNÍ ŘÁD. SK HUBERT Broumov VÝPIS/OPIS DOKUMENTU. STÁLÉ STŘELNICE Střeleckého klubu HUBERT Broumov Výtisk č.: 1. Obsah: VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ SK HUBERT Broumov VÝPIS/OPIS DOKUMENTU Výpis provedl: 10/02/2016 Ing. Palhoun v.r. Podpis:... PROVOZNÍ ŘÁD STÁLÉ STŘELNICE Střeleckého klubu HUBERT Broumov Výtisk č.: 1 Obsah: VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ SPECIFIKACE

Více

Provozní řád střelnice

Provozní řád střelnice Pavel Céza, Jiráskova 64/13, 289 22 Lysá nad Labem Výtisk číslo: Počet výtisků : 4 Počet listů/stran: 5/9 Přílohy : 3 Provozní řád střelnice střelnice Milovice (k.ú. Jiřice) PŘÍLOHY: Příloha č.1: Situační

Více

Provozní řád střelnice

Provozní řád střelnice Český střelecký svaz, Sportovně střelecký klub Slaný, č. 0251 Opis výtisku číslo: 3 Počet výtisků: 3 Počet stran/listů: 9/5 Přílohy: 3/ Provozní řád střelnice SSK SLANÝ PŘÍLOHY: Příloha č. 1: Situace střelnice

Více

Provozní řád střelnice

Provozní řád střelnice Výtisk číslo: Počet výtisků: 3 Počet stran/listů: 10/5 Přílohy : 4 Provozní řád střelnice Malý Újezd PŘÍLOHY: Příloha č.1: Situace střelnice s vyznačením bezpečnostních prvků Příloha č.2: Vzor označení

Více

Hygiena získávání zvěřiny- zásah, dosled dohledávka a prvotní ošetření

Hygiena získávání zvěřiny- zásah, dosled dohledávka a prvotní ošetření Hygiena získávání zvěřiny- zásah, dosled dohledávka a prvotní ošetření Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 ?????? ?????????

Více

NÁVOD K POUŽITÍ SPORTOVNÍ KULOVNICE SAMONABÍJECÍ V-AR

NÁVOD K POUŽITÍ SPORTOVNÍ KULOVNICE SAMONABÍJECÍ V-AR NÁVOD K POUŽITÍ SPORTOVNÍ KULOVNICE SAMONABÍJECÍ V-AR Dříve než použijete zbraň, přečtěte si pozorně tento návod! UPOZORNĚNÍ Vždy zacházejte se zbraní jako by byla nabitá! Vždy předpokládejte, že kulovnice

Více

Dříve než začnete zacházet se zbraní, seznamte se s tímto návodem a zvláště s následujícími bezpečnostními pokyny. OBSAH

Dříve než začnete zacházet se zbraní, seznamte se s tímto návodem a zvláště s následujícími bezpečnostními pokyny. OBSAH Dříve než začnete zacházet se zbraní, seznamte se s tímto návodem a zvláště s následujícími bezpečnostními pokyny. Nesprávné a nedbalé zacházení se zbraní může způsobit neúmyslný výstřel, který může mít

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Lovecké zbraně a střelivo, historie, názvosloví, teorie Rozdělení a názvosloví zbraní Zbraň

Více

D013 S011 S015 D032 S020 D036 D037.1 D037.2

D013 S011 S015 D032 S020 D036 D037.1 D037.2 Prachy LOVEX pro pistole a revolvery RÁŽE D013 S011 S015 D032 S020 D036 D037.1 D037.2 7.6 x 25 TOKAREV.380 AUTO 9 mm LUGER.38 SPECIAL.357 MAGNUM.357 SIG.40 S&W.44 REMINGTON MAG..45 ACP Prachy LOVEX pro

Více

1.1.1 Národní identifikační značky. (1) Česká republika. Kiel (2) Kolín nad Rýnem (3) Mellrichstadt (4) Mnichov (5) Německá spolková republika

1.1.1 Národní identifikační značky. (1) Česká republika. Kiel (2) Kolín nad Rýnem (3) Mellrichstadt (4) Mnichov (5) Německá spolková republika Zkušební značky platné podle zákona č. 156/2000 Sb., o ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických předmětů a o zacházení s některými pyrotechnickými výrobky, ve znění pozdějších předpisů. Obsah

Více

MYSLIVECKÉ STŘELECTVÍ

MYSLIVECKÉ STŘELECTVÍ MYSLIVECKÉ STŘELECTVÍ ČMMJ z.s. Lektor : Bc. Karel Horký email: horkyk@centrum.cz tel: 728 479 979 CÍL LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ PŘEDMĚTU - Lovecké zbraně, střelivo, pomůcky a zařízení ( pravidla jejich používání

Více

Školení lektorů a zkušebních komisařů ČMMJ, z.s. VI. skupina Lovecké zbraně a střelivo

Školení lektorů a zkušebních komisařů ČMMJ, z.s. VI. skupina Lovecké zbraně a střelivo Školení lektorů a zkušebních komisařů ČMMJ, z.s. VI. skupina Lovecké zbraně a střelivo Lovecké střelectví - cíle výuky Skupina znalostí z okruhu loveckých zbraní a střeliva se věnuje teoretické přípravě

Více

VYHLÁŠKA. Ministerstva průmyslu a obchodu. ze dne 26. července 2002,

VYHLÁŠKA. Ministerstva průmyslu a obchodu. ze dne 26. července 2002, Stránka č. 1 z 6 371 VYHLÁŠKA Ministerstva průmyslu a obchodu ze dne 26. července 2002, kterou se stanoví postup při znehodnocování a ničení zbraně, střeliva a výrobě jejich řezů Ministerstvo průmyslu

Více

Kontrola originální křesadlové pušky dopadla dobře.

Kontrola originální křesadlové pušky dopadla dobře. Dějištěm Mistrovství České republiky 2013 ve sportovní střelbě z předovek se opět po dvou letech stala střelnice v Lomnici u Sokolova. Letos střelci bojovali o dvanáct mistrovských titulů v pěti disciplínách

Více

COWBOY ACTION SHOOTING. Střelecká příručka. Compiled and Edited By The Wild Bunch Přeložil John Bohemia, SASS 73504L. Verze 20.2 13.

COWBOY ACTION SHOOTING. Střelecká příručka. Compiled and Edited By The Wild Bunch Přeložil John Bohemia, SASS 73504L. Verze 20.2 13. COWBOY ACTION SHOOTING Compiled and Edited By The Wild Bunch Přeložil John Bohemia, SASS 73504L Verze 20.2 13. dubna 2015 COPYRIGHT 1987 2015 SINGLE ACTION SHOOTING SOCIETY, INC. ALL RIGHTS RESERVED OBSAH

Více

I. Střelectví chladné palné střelné c) brokové, kulové, kombinované hlaveň, závěr, spoušťové, bicí a pojistné ústrojí, pažba 4,5

I. Střelectví chladné palné střelné c) brokové, kulové, kombinované hlaveň, závěr, spoušťové, bicí a pojistné ústrojí, pažba 4,5 I. Střelectví 1. Jaké je základní rozdělení zbraní? - chladné - palné - střelné 2. Jaké rozlišujeme druhy loveckých palných zbraní? a) brokové, kulové, mechanické b) brokové, kulové, plynové c) brokové,

Více

VUT v Brně Fakulta strojního inženýrství

VUT v Brně Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Fakulta strojního inženýrství Základy konstrukce hlavňových palných zbraní Róbert Jankových (robert.jankovych@seznam.cz ) Brno, 18. září 2012 Osnova 1. Definice hlavňových palných zbraní 2.

Více

ZBRANĚ A ZÁKON. Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

ZBRANĚ A ZÁKON. Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZBRANĚ A ZÁKON 3/2 ZÁKONNÁ USTANOVENÍ O ZBRANÍCH Ing. Hubert ŠTOFKO Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu Katedra vojenského managementu a taktiky E-mail: hubert.stofko@unob.cz Operační program

Více

Nabidka skladových zásob zboží od firmy MARTÍNEK Václav - VM NOVÁ Cena za Zbraně Původní jednotku Druh Výrobce Model Ráže v.č.

Nabidka skladových zásob zboží od firmy MARTÍNEK Václav - VM NOVÁ Cena za Zbraně Původní jednotku Druh Výrobce Model Ráže v.č. Nabidka skladových zásob zboží od firmy MARTÍNEK Václav - VM Zbraně Původní jednotku Druh K Výrobce Model Ráže v.č. cena s DPH s DPH 1. Broková kozlice, 5x vým. choke C YLDIZ SPZ SM 12_76 49049 13 950

Více

Podzim se zbraněmi. Platí pouze do vyprodání zásob. S 100 Classic XT akční cena: Kč. S 100 Classic XT s mířidly akční cena: 28.

Podzim se zbraněmi. Platí pouze do vyprodání zásob. S 100 Classic XT akční cena: Kč. S 100 Classic XT s mířidly akční cena: 28. ilustrativní foto S 100 Classic XT akční cena: 26.570 Kč S 100 Classic XT s mířidly akční cena: 28.880 Kč Sauer S100 Classic XT - mechanická mířidla / bez mířidel - plynule nastavitelná přímá spoušť -

Více

PRAVIDLA SPORTOVNÍ STŘELBY NÁRODNÍ DISCIPLÍNY

PRAVIDLA SPORTOVNÍ STŘELBY NÁRODNÍ DISCIPLÍNY ČESKÝ STŘELECKÝ SVAZ PRAVIDLA SPORTOVNÍ STŘELBY NÁRODNÍ DISCIPLÍNY Rychlopalná vzduchová pistole 2 30 ran RVzPi 2 30 Standardní vzduchová pistole 3 20 ran StVzPi 3 20 Platí od 1. 11. 2011 Vydáno pro vnitřní

Více

Bezpečnostní manometry s Bourdonovým perem EN 837-1

Bezpečnostní manometry s Bourdonovým perem EN 837-1 Použití Pro plynná a kapalná, agresivní, ne vysoce viskózní a nekrystalizující média, také v agresivním prostředí. Pro případy použití podle požadavků normy EN 837-1/9.7.2. Typ D 4 Jmenovitá velikost 63

Více

D013 S011 S015 D032 S020 D036 D037.1 D037.2

D013 S011 S015 D032 S020 D036 D037.1 D037.2 Prachy LOVEX pro pistole a revolvery RÁŽE D013 S011 S015 D032 S020 D036 D037.1 D037.2 7.6 x 25 TOKAREV.380 AUTO 9 mm LUGER.38 SPECIAL.357 MAGNUM.357 SIG.40 S&W.44 REMINGTON MAG..45 ACP Prachy LOVEX pro

Více

Pravidla HFT. (překlad vychází z UKAHFT Pravidel 2014) 1.BEZPEČNOST

Pravidla HFT. (překlad vychází z UKAHFT Pravidel 2014) 1.BEZPEČNOST Pravidla HFT (překlad vychází z UKAHFT Pravidel 2014) 1.BEZPEČNOST 1.1.Všechny střelecké aktivity musí být prováděny v souladu s těmito pravidly. 1.2.Je povolena jakákoli vzduchová puška, pokud je v souladu

Více

PROVOZNÍ ŘÁD STŘELNICE PATRIOT

PROVOZNÍ ŘÁD STŘELNICE PATRIOT PROVOZNÍ ŘÁD STŘELNICE PATRIOT Provozní řád této střelnice je koncepčně řešen v souladu s ustanovením vyhlášky č. 115/2014 Sb., 27, odstavce 1, písmena a) až n), ze dne 19. června 2014 o provedení některých

Více

LOVECKÉ STŘELECTVÍ TEORIE STŘELBY

LOVECKÉ STŘELECTVÍ TEORIE STŘELBY MYSLIVOST Balistika zkoumá děje, které vzniknou po iniciaci výstřelu. Zkoumá pohyb střely hlavní, pohyb střely po opuštění hlavně a po dopadu na cíl a dále zkoumá vlivy, které na střelu působí. Balistiku

Více

PROVOZNÍ ŘÁD STŘELNICE STŘÍBRNÝ DVŮR

PROVOZNÍ ŘÁD STŘELNICE STŘÍBRNÝ DVŮR Výtisk číslo: 3 Počet listů: 22 Josef Duben U Pivovaru 13 586 01 Jihlava IČ: 13702670 PROVOZNÍ ŘÁD STŘELNICE STŘÍBRNÝ DVŮR Přílohy: 1. Situační nákres střelnice s vyznačením prostředků k zajištění bezpečnosti

Více

BZENEC 3. října 2015

BZENEC 3. října 2015 OTEVŘENÁ SOUTĚŽ V PŘESNÉ STŘELBĚ O POHÁR ŘEDITELE VOJENSKÉHO TECHNICKÉHO ÚSTAVU, s. p. A TECHNICKÉHO ŘEDITELE MEOPTY SYSTEMS, s.r.o. BZENEC 3. října 2015 Partneři: IWATC TRITON save Frenštát pod Radhoštěm

Více

Obsahem ţádosti o jmenování zkušebním komisařem musí být:

Obsahem ţádosti o jmenování zkušebním komisařem musí být: Ministerstvo vnitra odbor bezpečnostní politiky oddělení obecní policie, zbraní a dopravního inženýrství Zkušební komisař Ţadatel o vydání zbrojního průkazu skupiny A aţ E prokazuje odbornou způsobilost

Více

2. kolo ČERNÁ HORA CUPU 2016

2. kolo ČERNÁ HORA CUPU 2016 Střelecký klub Prostějov Pořádá 2. kolo ČERNÁ HORA CUPU 2016 Asociace praktické střelby ČR Prostějov 18. června 2016 Partnerem tohoto kola je: Pivovar ČERNÁ HORA Propozice závodu podle pravidel IPSC Pořadatel

Více

Aktuální otázky současných technologií pro regulaci početnosti zvěře

Aktuální otázky současných technologií pro regulaci početnosti zvěře Aktuální otázky současných technologií pro regulaci početnosti zvěře František Matyšek Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Trocha

Více

K 98k Mauser - nejlepší nmecká puška

K 98k Mauser - nejlepší nmecká puška K 98k Mauser - nejlepší nmecká puška Karabina Mauser 98k byla základní pchotní zbraní nmecké armády ve druhé svtové válce a nejrozšíenjším typem nmecké opakovací pušky v tomto období. Ve své dob pedstavovaly

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK DO VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ NA VEŘEJNOU ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK DO VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ NA VEŘEJNOU ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK DO VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ NA VEŘEJNOU ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU ZADÁVACÍ PODMÍNKY Název zakázky: Tlakoměrné hlavně Zadavatel: Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva 1 1. Identifikační

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 01 VY 32 INOVACE 0114 0101

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 01 VY 32 INOVACE 0114 0101 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 01 VY 32 INOVACE 0114 0101 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační školy údaje Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková

Více

PRAVIDLA SPORTOVNÍ STŘELBY

PRAVIDLA SPORTOVNÍ STŘELBY Č E S K Ý S T Ř E L E C K Ý S V A Z PRAVIDLA SPORTOVNÍ STŘELBY NÁRODNÍ DISCIPLÍNA Vzduchová puška na 10 m v poloze vleţe Platnost v rámci ČSS od 1. 11. 2011 Vydáno pro vnitřní potřebu ČSS. Na základě požadavků

Více

Technická pravidla pro všechny disciplíny

Technická pravidla pro všechny disciplíny Český střelecký svaz U Pergamenky 3 170 00 Praha 7 Technická pravidla pro všechny disciplíny Platné od 1.ledna 2013 Vydáno pro vnitřní potřebu členů ČSS Z anglického originálu GENERAL TECHNICAL RULES,

Více

International Biathlon Orienteering Federation Strana 1 (19) Pravidla pro orientační biatlon

International Biathlon Orienteering Federation Strana 1 (19) Pravidla pro orientační biatlon Strana 1 (19) Pravidla pro orientační biatlon Strana 2 (19) Pravidla orientačního biatlonu Obsah 1 2 3 4 5 Obecně... 1.1 Základní ustanovení... 1.2 Vymezení platnosti... 1.3 Hodnocení... 1.4 Vybavení...

Více

NÁVOD NA POUŽITÍ CZ 75 TS

NÁVOD NA POUŽITÍ CZ 75 TS NÁVOD NA POUŽITÍ CZ 75 TS Dříve než začnete zacházet s pistolí, seznamte se s tímto návodem a zvláště s následujícími bezpečnostními pokyny. Nesprávné a nedbalé zacházení s pistolí může způsobit neúmyslný

Více

Polohovací a upínací válce

Polohovací a upínací válce Polohovací a upínací válce Válce s mechanickou multiplikací Ploché válce Pneumatické středící trny 59 Ploché válce Ploché válce Pneumatické válce s oválným průřezem. Ideální do omezených prostorových poměrů

Více

PROVOZNÍ ŘÁD BROKOVÉ STŘELNICE NA HLOUČELI

PROVOZNÍ ŘÁD BROKOVÉ STŘELNICE NA HLOUČELI výtisk číslo: 2 počet listů: 16 Českomoravská myslivecká jednota, z.s., okresní myslivecký spolek Prostějov Prostějov, Pod Kosířem 3004/16, PSČ 796 01 IČ: 67777619 PROVOZNÍ ŘÁD BROKOVÉ STŘELNICE NA HLOUČELI

Více

Digitální univerzální posuvné měřítko 25 RS Varimeter. Parametry. Technická data. Příslušenství. Použití. 10-2 Multimar. Univerzální měřicí přístroje

Digitální univerzální posuvné měřítko 25 RS Varimeter. Parametry. Technická data. Příslušenství. Použití. 10-2 Multimar. Univerzální měřicí přístroje 10-2 Multimar. Univerzální měřicí přístroje Digitální univerzální posuvné měřítko 25 RS Varimeter Obrázek s příslušenstvím Použití Na měření vnějších a vnitřních průměrů středicích okrajů úzkých osazení

Více

DISCIPLINA Č. 1: AKTIVNÍ OBRANA (střelnice 50 m)

DISCIPLINA Č. 1: AKTIVNÍ OBRANA (střelnice 50 m) POPIS DISCIPLIN SOUTĚŽE VELKÁ CENA UNIONU V AKČNÍ STŘELBĚ Z PISTOLE KONANÉ DNE 6. LISTOPADU 2010 V POŘÍČANECH DISCIPLINA Č. 1: AKTIVNÍ OBRANA (střelnice 50 m) Terče: - POPR - vzdálenost 9,5 m - 1 rána

Více

Finanční úřad pro Zlínský kraj třída Tomáše Bati 21, 761 86 Zlín

Finanční úřad pro Zlínský kraj třída Tomáše Bati 21, 761 86 Zlín Finanční úřad pro Zlínský kraj třída Tomáše Bati 21, 761 86 Zlín Územní pracoviště ve Valašských Kloboukách Smetanova 1076, 766 01 Valašské Klobouky Č. j.: 1270120/15/3311-05700-709883 Vyřizuje: Bc. Ivo

Více

P E R F E C T I O N NÁVOD K POUŽITÍ

P E R F E C T I O N NÁVOD K POUŽITÍ NÁVOD K POUŽITÍ PERFECTION GLOCK POLOAUTOMATICKÉ PISTOLE Instrukce k použití pro bezpečnou akci samonabíjecích pistolí GLOCK Upozornění : Vždy předpokládejte, že pistole GLOCK nebo jakákoliv střelná zbraň

Více

Pravidla sportovní střelby 2014. Pistolové disciplíny

Pravidla sportovní střelby 2014. Pistolové disciplíny Český střelecký svaz U Pergamenky 3 170 00 Praha 7 Pravidla sportovní střelby 2014 Pistolové disciplíny Platné od 1. ledna 2014 Vydáno pro vnitřní potřebu členů ČSS Z anglického originálu Pistol Rules,

Více

Zbraně, munice a doplňky

Zbraně, munice a doplňky Zbraně, munice a doplňky www.remington.com www.remingtonle.com www.remingtonmilitary.com Kulovnice Remington Remington 700 SPS Nový model, který nahrazuje Model 700 ADL, pažba z kompozitu. Oproti model

Více

6 Hlavně palných zbraní

6 Hlavně palných zbraní VUT v Brně Fakulta strojního inženýrství 6 Hlavně palných zbraní Róbert Jankových (jankovych@fme.vutbr.cz ) Brno, 23. října 2012 Studijní literatura Osnova Hlavně palných zbraní, základní pojmy Vývrt hlavní

Více

Obora Sellier & Bellot

Obora Sellier & Bellot Obora Sellier & Bellot V místech, kde se dnes rozkládá areál firmy Sellier & Bellot, byla po roce 1775 majiteli vlašimského panství Karlem Josefem knížetem z Auerspergu a jeho chotí Marií Josefou hraběnkou

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009. Základy frézování

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009. Základy frézování Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Základy frézování Podstata frézování - při frézování se nástroj otáčí, zatímco obrobek se obvykle pohybuje

Více

440 SKLÍèiDLA. 450 KOLEèKA. poøadaèe plastové. HrAnOLy OCELOvé. Strany...280-282. Strany...278,279. Strany...283-296. Strana...299.

440 SKLÍèiDLA. 450 KOLEèKA. poøadaèe plastové. HrAnOLy OCELOvé. Strany...280-282. Strany...278,279. Strany...283-296. Strana...299. SKupinA poøadaèe plastové 404 SKupinA 405 StOLy pracovní SKupinA 421 HrAnOLy OCELOvé SKupinA 425 prvky upínací Strany..........278,279 Strany.........280-282 Strana.....................283 Strany.........283-296

Více

AIRSOFTOVÉ ZBRANĚ ASG DÁNSKO. KÓD NÁZEV MODELU MC CZ 75D Compact pružina (manuál) : 6mm BB s 840,00 Kapacita: 13 BB s.

AIRSOFTOVÉ ZBRANĚ ASG DÁNSKO. KÓD NÁZEV MODELU MC CZ 75D Compact pružina (manuál) : 6mm BB s 840,00 Kapacita: 13 BB s. AIRSOFTOVÉ ZBRANĚ ASG DÁNSKO KÓD NÁZEV MODELU MC 15 698 CZ 75D Compact pružina (manuál) : 6mm BB s 840,00 Kapacita: 13 BB s Hmotnost: 503 g Energie: 0,4J 15 564 CZ 75D Compact CO2 : 6mm BB s 1990,00 Hmotnost:

Více

OBSAH. Čistění zbraně 6 Sada ND / příslušenství 7 TECHNICKÁ DATA 8 SEZNAM OBRÁZKŮ 8

OBSAH. Čistění zbraně 6 Sada ND / příslušenství 7 TECHNICKÁ DATA 8 SEZNAM OBRÁZKŮ 8 OBSAH BEZPEČNOSTNÍ POKYNY 3 NÁZVOSLOVÍ A POPIS 3 Pouzdro úplné 4 Předpažbí úplné 4 Hlavně úplné 4 Výměnné hlavně 4 POKYNY PRO POUŽÍVÁNÍ 5 Použití brokových nábojů ráže 12x76 s náplní ocelových broků 5

Více

ČSS NÁRODNÍ DISCIPLÍNY PRAVIDLA SPORTOVNÍ STŘELBY PRO STŘELBU Z PŘEDOVEK

ČSS NÁRODNÍ DISCIPLÍNY PRAVIDLA SPORTOVNÍ STŘELBY PRO STŘELBU Z PŘEDOVEK Český střelecký svaz U Pergamenky 3 170 00 Praha 7 ČSS NÁRODNÍ DISCIPLÍNY PRAVIDLA SPORTOVNÍ STŘELBY PRO STŘELBU Z PŘEDOVEK Platnost v rámci ČSS od 1. 3. 2014 Vydáno pro vnitřní potřebu členů ČSS Zpracoval

Více

Nabídka výhodných kompletů zbraní a příslušenství

Nabídka výhodných kompletů zbraní a příslušenství Nabídka výhodných kompletů zbraní a příslušenství 1,5-6/42 mm 2,5-10/50 mm 1-4/24 mm 3-12/56 mm Puškohledy Nikko Stirling DIAMOND nejvyšší řada loveckých puškohledů této značky speciálně vyvinutá pro evropské

Více

1. kolo ČERNÁ HORA GRAND POWER CUPU 2015

1. kolo ČERNÁ HORA GRAND POWER CUPU 2015 Střelecký klub Prostějov Pořádá 1. kolo ČERNÁ HORA GRAND POWER CUPU 2015 Asociace praktické střelby ČR Prostějov 28. března 2015 Partnerem tohoto kola je : Pivovar ČERNÁ HORA Propozice závodu podle pravidel

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Balistika Označení

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Balistika Označení Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Martin Fryauf Název materiálu: Balistika Označení materiálu:vy_32_inovace_fry13 Datum vytvoření: 27. 10.

Více

Střelecký klub ARNIKA TACHOV. pořádá soutěž v kovbojské akční střelbě TACHOVSKÝ WESTERN. 18. května 2013. střelnice ARNIKA Tachov Rokle

Střelecký klub ARNIKA TACHOV. pořádá soutěž v kovbojské akční střelbě TACHOVSKÝ WESTERN. 18. května 2013. střelnice ARNIKA Tachov Rokle Střelecký klub ARNIKA TACHOV pořádá soutěž v kovbojské akční střelbě TACHOVSKÝ WESTERN. května 0 střelnice ARNIKA Tachov Rokle Prezentace : Účastníci : Příspěvek na krytí nákladů : Ředitel závodu : Hlavní

Více

Hygiena, ergonomie a bezpečnost práce s ICT

Hygiena, ergonomie a bezpečnost práce s ICT Hygiena, ergonomie a bezpečnost práce s ICT Hygiena, ergonomie a bezpečnost práce s ICT Aplikace na podmínky školství a oblast ICT Vlivu práce s výpočetní technikou na zdraví a výkonnost studentů a žáků.

Více

SPORTOVNÍ KLUB POLICIE HOLEŠOV ODDÍL SPORTOVNÍ STŘELBY

SPORTOVNÍ KLUB POLICIE HOLEŠOV ODDÍL SPORTOVNÍ STŘELBY SPORTOVNÍ KLUB POLICIE HOLEŠOV ODDÍL SPORTOVNÍ STŘELBY Pořádá ve spolupráci s DERSOL s.r.o. Soutěž ve střelbě z velkorážní pušky s puškohledem do 300 m Dne 22. srpna 2015 Holešov - Dobrotice Kategorie:

Více

Technická specifikace nabídky 1. Identifikační údaje zakázky

Technická specifikace nabídky 1. Identifikační údaje zakázky Označení zakázky Zadavatel zakázky Název: Sídlo/místo podnikání: Tel./fax: E-mail: IČ: DIČ: Spisová značka v OR: Osoba opráv. Jednat za uchazeče: Kontaktní osoba: Tel./fax. E-mail: Technická specifikace

Více

Rychlostní a objemové snímače průtoku tekutin

Rychlostní a objemové snímače průtoku tekutin Rychlostní a objemové snímače průtoku tekutin Rychlostní snímače průtoku Rychlostní snímače průtoku vyhodnocují průtok nepřímo měřením střední rychlosti proudu tekutiny v STŘ. Ta závisí vzhledem k rychlostnímu

Více

VUT v Brně Fakulta strojního inženýrství

VUT v Brně Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Fakulta strojního inženýrství Druhy malorážových zbraní a jejich použití Róbert Jankových (jankovych@fme.vutbr.cz ) Brno, 2. října 2012 Studijní literatura Osnova Pistole Kulomety Revolvery

Více

3. kolo MORAVSKÉHO POHÁRU 2015

3. kolo MORAVSKÉHO POHÁRU 2015 Střelecký klub Prostějov Pořádá 3. kolo MORAVSKÉHO POHÁRU 2015 Asociace praktické střelby ČR Prostějov 30. května 2015 Partnerem tohoto kola je : Pivovar ČERNÁ HORA QINS s.r.o. Propozice závodu podle pravidel

Více

AKTY PŘIJATÉ INSTITUCEMI ZŘÍZENÝMI MEZINÁRODNÍ DOHODOU

AKTY PŘIJATÉ INSTITUCEMI ZŘÍZENÝMI MEZINÁRODNÍ DOHODOU 21.4.2015 L 102/67 AKTY PŘIJATÉ INSTITUCEMI ZŘÍZENÝMI MEZINÁRODNÍ DOHODOU Pouze původní texty EHK OSN mají podle mezinárodního veřejného práva právní účinek. Status a datum vstupu tohoto předpisu v platnost

Více

KATALOG ZBRANÍ. a příslušenství

KATALOG ZBRANÍ. a příslušenství KATALOG ZBRANÍ a příslušenství Firma byla založena v roce 1936 a následně zahájila výrobu vojenských zbraní. Prvními produkty byly letecké kulomety a signální pistole pro domácí ozbrojené síly i pro export.

Více