Připomínky Svazu měst a obcí ČR a Asociace cykloměst k návrhu Vyhlášky MD ČR nahrazující současnou platnou Vyhlášku MD ČR č.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Připomínky Svazu měst a obcí ČR a Asociace cykloměst k návrhu Vyhlášky MD ČR nahrazující současnou platnou Vyhlášku MD ČR č."

Transkript

1 Připomínky Svazu měst a obcí ČR a Asociace cykloměst k návrhu Vyhlášky MD ČR nahrazující současnou platnou Vyhlášku MD ČR č. 30/2001 Předem velmi oceňujeme vstřícnost vzhledem k tématu a potřebám cyklistické dopravy. V tomto smyslu si dovolujeme připomenout několik drobností, které korespondují s důvodovou zprávou a to především ve věci zjednodušení orientace účastníků provozu na pozemních komunikacích v dopravním značení (viz příloha dopisu). Právě dopravní značení je v rámci současného legislativního stavu ve věci cyklistické dopravy v některých případech přemrštěné, tj. ve smyslu důvodové zprávy se připojujeme k názoru vymýcení lesů dopravních značek. Přestože se dle důvodové zprávy budou podrobnější specifikaci umisťování DZ věnovat vždy příslušné technické podmínky, připomínáme některé důležité a neopomenutelné touto cestou, neboť v případě zpětného doplnění do vyhlášky by zmíněná témata neměla být opomenuta a tedy i odp. způsobem vypořádána (Připomínky 1 až 3). Protože jsme k jednání o návrhu nové vyhlášky nahrazující nyní platnou vyhlášku č. 30/2001 Sb. nebyli přizváni, žádáme vás o osobní schůzku v rámci vypořádání připomínek, stejně jako tomu bylo ve věci novelizace 361/2000 Sb., abychom případné nejasnosti mohli vysvětlit a jejich řešení u kulatého stolu projednat.

2 Připomínka 1 umisťování dopravního značení a) Navrhujeme doplnit možnost umisťování SDZ i při levé straně a na jeden sloupek především C7-C11 (např. konec i začátek stezky z každé strany a přitom na jednom sloupku) stejně jako je uvedeno v důvodové zprávě pro zónové značky, tj. vlevo pozemní komunikace na rubu opačné značky. oboustranné umístění příkazových značek na jeden sloupek b) Navrhujeme doplnit možnost umisťování IS19-21 i na protější straně či v místě křižovatky (např. v určitých situacích na účelových kom. na rozcestí v lese apod.). Důvody: náklady na zpořízení a údržbu značení, estetika prostředí, vliv na životní prostředí c) Navrhujeme doplnit možnost (ne)umisťování C7-C11 vždy a dogmaticky všude mnohdy je nutno situaci zjednodušit, především některé krátké úseky v řádu metrů není nutné označovat 4x SDZ na samostatném sloupku. Situaci je vhodnější řešit např. pouze vodorovným značením. Důvody: náklady na pořízení a údržbu značení, estetika prostředí, vliv na životní prostředí, les sloupků mnohdy fyzicky překáží v provozu, což samo o sobě může vytvářet i nebezpečí. nevhodná řešení lesu značek (Jihlava) d) Navrhujeme doplnit možnost umisťování SDZ i jako 2x zmenšené do nízkých zahrazovacích sloupků (např. v historických centrech, např. Londýn), Důvody: estetika prostředí, les sloupků a značení mnohdy fyzicky překáží v provozu, což samo o sobě může vytvářet i nebezpečí viz foto e) Navrhujeme doplnit možnost umisťování výstražných SDZ pro cyklistickou dopravu (na stezkách a účel. kom) i blíže před křížením než dle odst. (1) 4.

3 Připomínka 2 velikosti dopravního značení Navrhujeme umožnit běžné použití zmenšeného SDZ v případě komunikací s provozem 20 či 30 km/h, resp. pro provoz na kom. bez motorového provozu, především B1/B11/ C7-C10 / IS20 / IZ5-IZ8 / A7b / A11 / A12 / P2 / P3 / P4 / P6 / tj. všech vyskytujících se ve zklidněných zónách včetně upravujících přednost a současně ponechat toto rozhodnutí na posouzení odp. úřadu v rámci místní úpravy DZ. Důvody: náklady na pořízení a údržbu značení, estetika prostředí, vliv na životní prostředí. Připomínka 3 chodník/stezka pro chodce s povolený vjezdem jízdních kol, stezka s povolený vjezdem urč. druhu vozidel Navrhujeme sjednotit používání dodatkových tabulek pod C7,C8,C9 v souladu s novelizací 361//2000 a doplnění do příslušných TP. Důvody: stejně, jako je nutná srozumitelnost textů dodatkových tabulek v případě zákazových, tak i zde je nutno určit jednotnost. C 7a Stezka pro chodce Značka přikazuje chodcům užít v daném směru takto označeného pruhu nebo stezky. Jiným účastníkům provozu na pozemních komunikacích, než pro které jsou tento pruh nebo stezka určeny, je jejich užívání zakázáno, pokud není stanoveno jinak. návrh vyobrazení se symbolem a textem (Cx+E13) Připomínka 4 nábřeží Navrhujeme umožnit vyobrazení A34 i se symbolem cyklisty. Důvod: Obecně lze předpokládat vyšší výskyt jízdy jízdních kol podél břehů toků, tj. v případě komunikace s vyloučenou motorovou dopravou by bylo vhodné mít možnost umístit nejen značku A34 s vyobrazením automobilu, avšak též cyklisty. A 34 Nábřeží Značka upozorňuje na úsek pozemní komunikace směřující na nechráněné nábřeží nebo břeh vodní plochy.

4 Připomínka 5 přednost v jízdě určenému vozidlu a) Navrhujeme umožnit provádění DZ č. P5 i se symbolem cyklisty či jízdního kola (tj. P4+E13 anebo P5 s variabilním provedením symbolu na dodatkové tabulce anebo umožnit provést odp. symbol do P4). b) Navrhujeme zvážit srozumitelnost značení: dodatková tabulka pod P4, resp. symbol v P4, zda se nebude jednat o vysvětlení: dát přednost tramvaji, resp. přednost platí jen pro tramvaje. Důvody: jednoznačné určení předností, v EU již běžně používané, Nutno řešit zdůraznění situací, ve kterých má přednost určitý druh vozidel a nemuselo by to být zrovna zřejmé ze stavebního uspořádání. Jedná se o situaci výjezdů z vedlejších. P 5 Dej přednost v jízdě tramvaji! Značka se používá v místě, kde je ve sporných nebo jiných případech řidiči nutno zdůraznit nebo přikázat, že má dát přednost v jízdě tramvaji. variantní návrhy možné podoby P5 další možné návrhy podoby P5

5 Připomínka 6 ukončování platnosti značení ( 7 - Příkazové značky a 8 - Zónové značky) a) Navrhujeme zachovat (dle nahrazované vyhl. č. 30/2001) možnost vzájemného ukončování C7a/C8a/C9a/C10a atp., tedy že není třeba nad sebe na jeden sloupek umisťovat C9b+C10a atp. b) Navrhujeme zachovat dle nahrazované vyhl. č. 30/2001, že před přejezdem pro cyklisty se neumisťuje ukončení stezky (C8b/C9b/C10b), stezka je tak pouze přerušena. Důvod: celková nadbytečnost, náklady na pořízení a údržbu, c) Navrhujeme zajistit možnost jednoduššího značení jednotlivých zón a nemuset tak umisťovat ukončení na hranici jednotlivých zón (např. namísto IZ4b+IZ5a pouze IZ5 apod.). Pokud povinnost zůstane či bude vyplývat z 361/2000, tak mít alespoň možnost tyto značky provést ve zmenšené podobě. Důvody: celková nadbytečnost, náklady na pořízení a údržbu, estetika prostředí, přehlednost Připomínka 7 zjednodušení kombinací DZ a) Navrhujeme zjednodušit kombinaci IP4b+E12b (jednosměrný provoz+jízda cyklistů v protisměru) vyobrazit na jedné tabuli (nap. IP4c). Důvody: jednoduchost a přehlednost, estetika prostředí, možnost umístit více dalších DZ na jeden sloupek, tj. náklady na pořízení a údržbu. Francie příklad: Švýcarsko

6 IP 4b IP 4c Jednosměrný provoz Značka označuje směr jízdy vozidel na jednosměrné pozemní komunikaci. Jednosměrný provoz s jízdou cyklistů v protisměru Značka označuje směr jízdy vozidel na jednosměrné pozemní komunikaci s povolenou jízdou cyklistů v protisměru. b) Navrhujeme zjednodušit kombinaci IP10 a/b+e13 (slepá s výjimkou MIMO chodců či jízdních kol, tj. mít možnost umístit symbol chodce a jízdního kola za slepé ukončení) - dnes se užívá ve značné části zemí EU. Důvody: jednoduchost a přehlednost, estetika prostředí, možnost umístit více dalších DZ na jeden sloupek, tj. náklady na pořízení a údržbu. návrh IP10b a IP10d (IP10b změnit na IP10c) (Švédsko, Dánsko) IP 10a Slepá pozemní komunikace Značka označuje pozemní komunikaci, která dále končí nebo po které nelze dále pokračovat v jízdě IP 10b Návěst před slepou pozemní komunikací Značka označuje návěst před pozemní komunikací, která dále končí nebo po které nelze dále pokračovat s výjimkou chodců anebo s výjimkou chodců a cyklistů anebo s výjimkou cyklistů.

7 IP 10c Návěst před slepou pozemní komunikací Značka označuje návěst před pozemní komunikací, která dále končí nebo po které nelze dále pokračovat. IP 10d Návěst před slepou pozemní komunikací Značka označuje návěst před pozemní komunikací, která dále končí nebo po které nelze dále pokračovat s výjimkou chodců anebo s výjimkou chodců a cyklistů anebo s výjimkou cyklistů. Připomínka 8 - označení a vyznačení společného místa/prostoru pro přecházení a přejíždění jízdních kol IP8 / V8c a) Navrhujeme do návrhu vyhlášky doplnit vyobrazení IP 8. Současně upozorňujeme, že novela zákona 361/2000 nově definuje sdružený přechod pro chodce a přejezd pro cyklisty. IP8 může být řešeno pro dvě situace vyznačených vodorovně: jednak přimknutého přejezdu k přechodu a jednak sdruženého přechodu a přejezdu. IP 6 IP 7 Přechod pro chodce Značka označuje přechod pro chodce vyznačený vodorovnou značkou "Přechod pro chodce", a to zejména mimo křižovatku. Přejezd pro cyklisty Značka označuje přejezd pro cyklisty vyznačený vodorovnou značkou "Přejezd pro cyklisty", a to zejména tam, kde by jej řidič jinak neočekával.

8 IP 8 Sdružený přechod pro chodce a přejezd pro cyklisty Značka označuje místo společně řešeného přechodu pro chodce a přejezdu pro cyklisty vyznačených vodorovnou značkou "Sdružený přechod pro chodce a přejezd pro cyklisty" anebo přejezd pro cyklisty přimknutý k přechodu pro chodce, a to zejména mimo křižovatku anebo tam, kde by jej řidič jinak neočekával. návrh možné podoby IP8 b) Navrhujeme do návrhu vyhlášky doplnit vyobrazení vodorovného provedení sdruženého přechodu pro chodce s přejezdem, např. jako V8c Sdružený přechod pro chodce a přejezd pro cyklisty. Nabízí se několik variant. Preferujeme variantu 3. navrhované varianty značení sdruženého přechodu a přejezdu (zleva doprava Varianta 1 až 5) ukázka zkušebního řešení z Pardubic (Varianta 3)

9 Připomínka 9 provoz jízdních kol v jednosměrné komunikaci V případě absence vodorovného značení (prováděno zpravidla ve zklidněných zónách) navrhujeme řešit reálné vyobrazení dodatkových tabulek na značení označující obousměrný provoz cyklistů. Tyto tabulky jsou v praxi označovány jako E13, avšak stále je v některých částech ČR dogmaticky vyžadováno použít E12a resp. E12b, což de-facto neodpovídá situaci. První kombinaci IP4b+E13 může nahradit nová IP4c viz připomínka 7a výše. Používané dopravní značení avšak nezařazené alespoň v příslušných TP je toto třeba definovat jako možnou kombinaci DZ Připomínka 10 v návrhu chybí vyobrazení a pojmenování IZ8 Cyklistická zóna a) Navrhujeme doplnit (v předkládaném návrhu vyhlášky chybějící) IZ 8a/b Cyklistická zóna a Konec cyklistické zóny. IZ 8a IZ 8b Cyklistická zóna Značka označuje oblast, kde kromě obecných pravidel provozu na pozemních komunikacích platí zvláštní pravidla pro provoz v cyklistické zóně. Ve spodní části značky se vyznačuje vhodným nápisem nebo symbolem, kterým vozidlům je vjezd do této oblasti povolen a popřípadě v jaké době. Konec cyklistické zóny Značka označuje konec cyklistické zóny. Značka může být při výjezdu z cyklistické zóny umístěna i jen po levé straně vozovky z opačné strany značky "Cyklistická zóna".

10 Variantně je možné uvažovat o názvu cyklistická ulice přitom ponechat zónovou platnost. variantní řešení IZ 8a/b b) Současně je třeba umožnit provádět symboly vodorovně, resp. určit rozměry a formu zjednodušení oproti SDZ (avšak to je již záležitostí odp. TP), zřejmě nadále jako V15. příklad vyznačení cyklistické ulice v Berlíně Připomínka 11 vyšší srozumitelnost značení / variabilita Navrhujeme doplnit možnost vyobrazit situaci anebo důvod omezení (IPx? anebo Ex?). Nyní se užívá Změna organizace dopravy č. IP22. Zpravidla se však jedná o nutnost upozornit na eventuální nebezpečnou situaci (viz obrázek). Půjde IP22 umisťovat pod zákazovou či příkazovou značku, anebo bude možné IP22 provést s libovolnou výstražnou značkou+textem či symboly? Důvody: informovanost uživatelů znamená zvýšenou opatrnost tj. i předvídatelnost. ukázky z praxe:

11 Připomínka 12 - směrové značení pro cyklisty v případě použití více log Navrhujeme prověřit, zda prováděcí předpis a technické podmínky umožňují umisťování i jiného označení cyklistické trasy anebo více tras (viz Metodika značení dálkových tras v ČR, nadace partnerství, CDV 2013). Připomínka 13 symboly (příloha 7) Navrhujeme symbol jízdního kola (č. 213) přejmenovat správně na jízdní kolo a rozšířit řadu symbolů v příloze č. 7 o cyklistu: jízdní kolo (použití ve smyslu práv a povinností ) cyklista Důvod: v některých případech zákon vymezuje práva a povinnosti řidiče / cyklisty, jindy se vztahuje k vozidlu (jízdní kolo) 213 Jízdní kolo xxx Cyklista Připomínka 14 příčná čára V5b Navrhujeme znovu zavést příčnou čáru složenou z trojúhelníků (dle vyhl. č. 100/1975 ), která zdůrazňovala přednost. Důvod: vhodné umisťovat podél stezek např. na výjezdech z míst ležících mimo PK anebo zvýraznění pro cyklisty na vjezdu do OK ze samostatného ramene apod. (odlišnost od V17 lze provést pomocí pouze kontur trojúhelníků, tj. bez výplně). V 5b Příčná čára přerušovaná tvořená trojúhelníky Značka vyznačuje hranici křižovatky anebo hranici na výjezdu z místa ležícího mimo pozemní komunikaci pro zastavení vozidla.

12 Připomínka 15 Řadící pruhy před křižovatkou a) V návrhu vyhlášky chybí vyobrazení IP 19. Navrhujeme doplnit IP19b, jenž označuje řazení před křižovatkou, kterou prochází vyhrazený jízdní pruh. Toto řešení je vyobrazeno i v platných TP Zásady pro označování dopravních situací na pozemních komunikacích. b) Navrhujeme obdobně řešit i DZ č. IP 16, IP17 a IP18 IP 19b Řadící pruhy Připomínka 16 návěst doporučeného způsobu odbočení cyklistů vlevo Zásadně nesouhlasíme s předkládanou úpravou a navrhujeme ponechání v původně odsouhlasené podobě v rámci vyhlášky č. 30/2001 Sb. Důvody: Jedna z posledních novelizací vyhlášky č. 30/2001 doplnila umožnění jiného způsobu odbočování. Tzv. nepřímé levé odbočení však není povinností v žádné ze zemí EU, které tohoto opatření užívají. Opatření vzniklo za účelem možného způsobu odbočování, neboť se jedná o bezpečnější projetí křižovatky, avšak nadvakrát. V některých situacích je to však pouze pomoc pro méně zkušené a odbočování může být provedeno i přímo. V žádném případě nebyl smysl opatření ve striktní povinnosti. Výše uvedenému odpovídá i výsledné zařazení mezi informativní směrové značení, tj. jedná se o informaci, v žádném případě o striktní příkaz. Návrh úpravy: IS 10e Návěst přikázaného doporučeného způsobu odbočení cyklistů vlevo Značka vyznačuje přikázaný doporučený způsob odbočení cyklistů vlevo příčným přejetím nebo převedením jízdního kola. Cyklista při odbočování vlevo smí tento úkon provést pouze způsobem vyznačeným na značce.

13 Připomínka 17 Signály S4 a) Navrhujeme rozlišit jednotlivé možnosti signálu S4 na S4a / S4b / S4c viz vyobrazení b) Navrhujeme změnit úpravu grafického ztvárnění symbolu jízdního kola (kolo směřuje doleva) oproti původnímu (kolo směřuje doprava), čímž bude sladěno běžné zobrazování jízdního kola s ostatními značkami. Zákon 361/ odst. (2) písm. f) již umožňuje signály S4 provádět v podobě nejen ve tvaru chodce, avšak i ve tvaru jízdního kola a chodce + cyklisty (jízdního kola). ( Signál žlutého světla ve tvaru chodce, Signál žlutého světla ve tvaru cyklisty nebo Signál žlutého světla ve tvaru chodce a cyklisty, jimiž je doplněn signál se zelenou šipkou směřující vpravo nebo vlevo, upozorňují řidiče, že při jízdě směrem, kterým tato šipka ukazuje, křižuje směr chůze přecházejících chodců, směr jízdy přejíždějících cyklistů nebo směr chůze přecházejících chodců a směr jízdy přejíždějících cyklistů) S 4a Signál žlutého světla ve tvaru chodce Signály Signál žlutého světla ve tvaru chodce, jímž je doplněn signál se zelenou šipkou směřující vpravo nebo vlevo, upozorňují řidiče, že při jízdě směrem, kterým tato šipka ukazuje, křižuje směr chůze přecházejících chodců. S 4b návrh úpravy symbolu (sjednocení): Signál žlutého světla ve tvaru chodce a cyklisty Signál žlutého světla ve tvaru cyklisty, jímž je doplněn signál se zelenou šipkou směřující vpravo nebo vlevo, upozorňují řidiče, že při jízdě směrem, kterým tato šipka ukazuje, křižuje směr jízdy přejíždějících cyklistů. S 4c pozn:(taktéž upravit symbol kola) Signál žlutého světla ve tvaru cyklisty Signál žlutého světla ve tvaru chodce a cyklisty, jímž je doplněn signál se zelenou šipkou směřující vpravo nebo vlevo, upozorňují řidiče, že při jízdě směrem, kterým tato šipka ukazuje, křižuje směr chůze přecházejících chodců a současně směr jízdy přejíždějících cyklistů.

14 Připomínka 18 - sdružené dvoubarevné návěstidlo pro chodce a cyklisty Navrhujeme umožnit použití pouze S11a + S11c (bez S11b) i pro případy přejezdu pro cyklisty vedle přechodu pro chodce a i pro sdružený přechod pro chodce s přejezdem pro cyklisty. Důvod: ve smyslu možnosti pro cyklisty řídit se souběžnými signály pro chodce v případě přimknutého přejezdu k přechodu - je vhodné toto umožnit i v případě přejezdu podél přechodu a i pro případ sdruženého přechodu s přejezdem. Pardubice, křížení se silnicí I. třídy (I/36), ul. Hlaváčova

DOPRAVNÍ ZNAČENÍ do 30/2001: změna / doplnění nový název

DOPRAVNÍ ZNAČENÍ do 30/2001: změna / doplnění nový název "Stezka pro chodce" (č. C 7a), která přikazuje chodcům užít v daném směru takto označeného pruhu nebo stezky; jiným účastníkům provozu na pozemních komunikacích, než pro které je tento pruh nebo stezka

Více

Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích

Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích Změny 1 vyhláška č. 294/2015 Sb. Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a která s účinností od 1. ledna 2016 nahradí vyhlášku č. 30/2001 Sb. Umístění svislých

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor dopravy Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82 Brno

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor dopravy Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82 Brno KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor dopravy Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82 Brno Č. j.: JMK 46925/2013 S. zn.: S - JMK 46925/2013/OD Brno dne 20.06.2013 OP ATŘENÍ OB EC NÉ P OV AH Y Krajský úřad Jihomoravského

Více

Fotografický pasport cyklistické trasy A27. Příloha A.4

Fotografický pasport cyklistické trasy A27. Příloha A.4 Fotografický pasport cyklistické trasy A27 Příloha A.4 Fotografický pasport úseku Ul. Beranových - Lávka přes Kbelskou včetně Počátek projížděné cyklotrasy je zachycen na fotografii č. 1. Úsek je nejprve

Více

Vyřizuje: Tel.: Fax: E-mail: Datum: 6.8.2012. Oznámení o návrhu stanovení místní úpravy provozu na místní komunikaci a silnici

Vyřizuje: Tel.: Fax: E-mail: Datum: 6.8.2012. Oznámení o návrhu stanovení místní úpravy provozu na místní komunikaci a silnici M Ě S T S K Ý Ú Ř A D B L A N S K O ODBOR STAVEBNÍ ÚŘAD, oddělení silničního hospodářství nám. Svobody 32/3, 678 24 Blansko Pracoviště: nám. Republiky 1316/1, 67801 Blansko Město Blansko, nám. Svobody

Více

OBSAH 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 2 2 VÝCHOZÍ PODKLADY PRO NÁVRH VARIANT 2 3 URČENÍ STUDIE 3 4 NÁVRHY ŘEŠENÍ JEDNOTLIVÝCH ČÁSTI 3

OBSAH 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 2 2 VÝCHOZÍ PODKLADY PRO NÁVRH VARIANT 2 3 URČENÍ STUDIE 3 4 NÁVRHY ŘEŠENÍ JEDNOTLIVÝCH ČÁSTI 3 OBSAH 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 2 2 VÝCHOZÍ PODKLADY PRO NÁVRH VARIANT 2 3 URČENÍ STUDIE 3 4 NÁVRHY ŘEŠENÍ JEDNOTLIVÝCH ČÁSTI 3 4.1 AD 1) OPATŘENÍ KE ZKLIDNĚNÍ VJEZDU DO OBCE ULICE ROZTOCKÁ... 3 4.1.1 Popis

Více

A-28082006-113030-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: A 1 z 6

A-28082006-113030-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: A 1 z 6 A-28082006-113030-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: A 1 z 6 1) [2 b.] Nemotorové vozidlo je: a) Každé vozidlo poháněné jiným než spalovacím motorem, například elektromobil. b) Kolejové vozidlo, které se

Více

9. THE BEST CYKLISTICKÉ PŘÍKLADY: CYKLOSTEZKY VE MĚSTĚ, INTRAVILÁN

9. THE BEST CYKLISTICKÉ PŘÍKLADY: CYKLOSTEZKY VE MĚSTĚ, INTRAVILÁN 9. THE BEST CYKLISTICKÉ PŘÍKLADY: CYKLOSTEZKY VE MĚSTĚ, INTRAVILÁN Ing. Jaroslav Martinek, Centrum dopravního výzkumu v.v.i., www.cdv.cz Duben 2007 Tato kapitola se zaměřuje na cyklostezky a cyklotrasy

Více

M E T O D I K A ZNAČENÍ CYKLOTRAS V ČESKÉ REPUBLICE

M E T O D I K A ZNAČENÍ CYKLOTRAS V ČESKÉ REPUBLICE K L U B Č E S K Ý C H T U R I S T Ů M E T O D I K A ZNAČENÍ CYKLOTRAS V ČESKÉ REPUBLICE Učební texty pro značkaře 2001 Tyto učební texty jsou určeny členům KČT pracujícím ve značkařských složkách. Ve smyslu

Více

NÁVRH ÚPRAV DOPRAVNÍHO REŽIMU V PRAZE - SUCHDOLE

NÁVRH ÚPRAV DOPRAVNÍHO REŽIMU V PRAZE - SUCHDOLE NÁVRH ÚPRAV DOPRAVNÍHO REŽIMU V PRAZE - SUCHDOLE Dopravně inženýrská studie Zpracoval: CZECH Consult, spol. s r. o., Holečkova 100/9 150 00 Praha 5- Smíchov IČ: 630 73 463 Předkládá: Ing. Zdeněk Strádal

Více

odhad nákladů [Kč] nebo pracnosti projednání 2 hodiny práce zrušit nebo nahradit "30" a správně umístit skreslení projednání 1 značka

odhad nákladů [Kč] nebo pracnosti projednání 2 hodiny práce zrušit nebo nahradit 30 a správně umístit skreslení projednání 1 značka Dopravní komise stav k: 19.10.2009 12:34! číslo téma způsob řešení odhad nákladů [Kč] nebo pracnosti termín garant tématu poznámka + 1 Opravy a doplnění dopravního značení 1.1 Dodatkové tabulky na Průběžné

Více

Datum 2015-10-12. Číslo zakázky 15-5-149. Studie zklidněných zón v Praze 20 Horních Počernicích

Datum 2015-10-12. Číslo zakázky 15-5-149. Studie zklidněných zón v Praze 20 Horních Počernicích Zhotovitel: AF-CITYPLAN s.r.o. Datum 2015-10-12 Zastoupený: Ing. Tomáš Nosek, generální ředitel a jednatel Autorský kolektiv Ing. Martin Pavlů Kontrola: Ing. Klára Sekyrová Číslo zakázky 15-5-149 Objednatel:

Více

PŘIPOMÍNKY. Zásadní konkrétní připomínky k části III. předkládaného materiálu

PŘIPOMÍNKY. Zásadní konkrétní připomínky k části III. předkládaného materiálu k materiálu Ministerstva dopravy ČR Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších

Více

Městský úřad Veselí nad Moravou odbor Stavební úřad

Městský úřad Veselí nad Moravou odbor Stavební úřad Městský úřad Veselí nad Moravou odbor Stavební úřad tř. Masarykova 119, pracoviště tř. Masarykova 119, PSČ 698 01 Spisová značka: S-MVNM/25558/2015 SÚ Veselí nad Moravou 10.11.2015 Č.j.: MVNM/35255/2015

Více

Zklidnění dopravy Sídliště a okolí dopravní studie. Obsah:

Zklidnění dopravy Sídliště a okolí dopravní studie. Obsah: Zklidnění dopravy Sídliště a okolí dopravní studie Obsah: Obsah:... 1 1 Základní údaje... 2 1.1 Popis celkového záměru... 2 1.2 Hlavní cíle... 2 1.3 Upřesňující informace... 2 1.4 Zadavatel... 3 1.5 Zpracovatel...

Více

SO 182 DIO NA RYCHLOST. SILNICI R4 PS, km 9,196-11,926

SO 182 DIO NA RYCHLOST. SILNICI R4 PS, km 9,196-11,926 SO 182 DIO NA RYCHLOST. SILNICI R4 PS, km 9,196-11,926 Objednatel: ŘEDITELSTVÍ SILNIC A DÁLNIC ČR Ředitelství silnic a dálnic ČR Na Pankráci 56, 145 05 Praha 4 ŘSD ČR ZÁVOD Praha Na Pankráci 56, 145 05

Více

Vláda nařizuje podle 133b odst. 2 zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění zákona č. 155/2000 Sb.:

Vláda nařizuje podle 133b odst. 2 zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění zákona č. 155/2000 Sb.: 11/2002 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 14. listopadu 2001, kterým se stanoví vzhled a umístění bezpečnostních značek a zavedení signálů Změna: 405/2004 Sb. Vláda nařizuje podle 133b odst. 2 zákona č. 65/1965

Více

ODBOR DOPRAVY Velké náměstí 114/3 pracoviště Budovcova 207 397 19 Písek

ODBOR DOPRAVY Velké náměstí 114/3 pracoviště Budovcova 207 397 19 Písek ODBOR DOPRAVY Velké náměstí 114/3 pracoviště Budovcova 207 397 19 Písek Č. j.: MUPI/2014/46817/Hrn/ZAB-001 V Písku dne: 12.01.2015 Vyřizuje: Ing. Jaroslav Hrneček Telefon: 382 330 603, 382 330 555 E-mail:

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA REKONSTRUKCE STÁVAJÍCÍHO ÚSEKU MÍSTNÍ KOMUNIKACE: PRŮSEČNÁ KŘIŽOVATKA V OBCI ŠLAPANICE

TECHNICKÁ ZPRÁVA REKONSTRUKCE STÁVAJÍCÍHO ÚSEKU MÍSTNÍ KOMUNIKACE: PRŮSEČNÁ KŘIŽOVATKA V OBCI ŠLAPANICE TECHNICKÁ ZPRÁVA REKONSTRUKCE STÁVAJÍCÍHO ÚSEKU MÍSTNÍ KOMUNIKACE: PRŮSEČNÁ KŘIŽOVATKA V OBCI ŠLAPANICE Název stavby: Místo stavby: Kraj: Styková křižovatka v obci Šlapanice křížení ulic Bezručova a Sušilova

Více

CYKLISTICKÁ INFRASTRUKTURA...1

CYKLISTICKÁ INFRASTRUKTURA...1 OBSAH 1 CYKLISTICKÁ INFRASTRUKTURA...1 1.1 Plánování...1 1.1.1 Síť pro cyklistickou dopravu...2 1.1.1.1 1.1.1.2 Všeobecné zásady...2 Hierarchické členění...3 1.1.1.3 Plánování sítě pro cyklistickou dopravu...3

Více

Platné znění novelizované části zákona s vyznačením navrhovaných změn. 125c

Platné znění novelizované části zákona s vyznačením navrhovaných změn. 125c Platné znění novelizované části zákona s vyznačením navrhovaných změn 1c (1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že v provozu na pozemních komunikacích a) řídí vozidlo, 1. na němž v rozporu s jiným

Více

VYHLÁŠKA. ze dne 27. října 2015, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích ČÁST PRVNÍ ÚPRAVA PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

VYHLÁŠKA. ze dne 27. října 2015, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích ČÁST PRVNÍ ÚPRAVA PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla na pozemních komunikacích, nahradila s účinností od 1. ledna 2016 vyhlášku č. 30/2001 Sb. Dopravní značky, světelné signály apod. jsou přehledně uspořádány

Více

Územní studie Horní Poříčí SO.6 severní část

Územní studie Horní Poříčí SO.6 severní část Územní studie Horní Poříčí SO.6 severní část Zhotovitel: Ing. arch. Dana Zákostelecká, Petra Bezruče 632, 386 01 Strakonice 1/10 2/10 TEXTOVÁ ČÁST ZADÁNÍ ÚZEMNÍ STUDIE: 1. Základní identifikační údaje:

Více

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ Pozemkem se podle 2 písm. a) katastrálního zákona rozumí část zemského povrchu, a to část taková, která je od sousedních částí zemského povrchu (sousedních pozemků)

Více

ODBOR DOPRAVY Velké náměstí 114/3 pracoviště Budovcova 207 397 19 Písek

ODBOR DOPRAVY Velké náměstí 114/3 pracoviště Budovcova 207 397 19 Písek ODBOR DOPRAVY Velké náměstí 114/3 pracoviště Budovcova 207 397 19 Písek Č. j.: MUPI/2016/19152/St - UZ/05 V Písku dne: 03.06.2016 Vyřizuje: Ing.Václav Stejskal Telefon: 382 330 601, 382 330 555 E-mail:

Více

Podrobný postup pro doplnění Žádosti o dotaci prostřednictvím Portálu Farmáře. 1. kolo příjmu žádostí Programu rozvoje venkova (2014 2020)

Podrobný postup pro doplnění Žádosti o dotaci prostřednictvím Portálu Farmáře. 1. kolo příjmu žádostí Programu rozvoje venkova (2014 2020) Podrobný postup pro doplnění Žádosti o dotaci prostřednictvím Portálu Farmáře 1. kolo příjmu žádostí Programu rozvoje venkova (2014 2020) V tomto dokumentu je uveden podrobný postup doplnění Žádosti o

Více

SMĚROVÉ SLOUPKY A ODRAZKY ZÁSADY PRO POUŽÍVÁNÍ

SMĚROVÉ SLOUPKY A ODRAZKY ZÁSADY PRO POUŽÍVÁNÍ TP 58 Ministerstvo dopravy, Odbor pozemních komunikací SMĚROVÉ SLOUPKY A ODRAZKY ZÁSADY PRO POUŽÍVÁNÍ TECHNICKÉ PODMÍNKY Schváleno MD ČR č.j. 870/2008-120-STSP/2 ze dne 6.11.2008 s účinností od 1.1.2009

Více

Příloha III TECHNICKÉ A PROVOZNÍ PARAMETRY VNITROZEMSKÝCH VODNÍCH CEST MEZINÁRODNÍHO VÝZNAMU

Příloha III TECHNICKÉ A PROVOZNÍ PARAMETRY VNITROZEMSKÝCH VODNÍCH CEST MEZINÁRODNÍHO VÝZNAMU Příloha III TECHNICKÉ A PROVOZNÍ PARAMETRY VNITROZEMSKÝCH VODNÍCH CEST MEZINÁRODNÍHO VÝZNAMU (a) Technické parametry vodních cest E Hlavní technické parametry vodních cest E mají v zásadě odpovídat klasifikaci

Více

Příloha č. 2 k ZD č.j.: MV- 10127-5/VZ-2013 P O K Y N Y

Příloha č. 2 k ZD č.j.: MV- 10127-5/VZ-2013 P O K Y N Y P O K Y N Y k jednotnému postupu při zabezpečování přehlednosti a zřetelnosti hraničního pruhu, volných kruhových ploch a dalších prací na státních hranicích České republiky Obsah: 1. Všeobecná ustanovení

Více

Krajský úřad Libereckého kraje. 14. února 2012 Jaroslav.jakubicka@kraj-lbc.cz ROZHODNUTÍ

Krajský úřad Libereckého kraje. 14. února 2012 Jaroslav.jakubicka@kraj-lbc.cz ROZHODNUTÍ Krajský úřad Libereckého kraje odbor dopravy Adresy dle rozdělovníku ČÍSLO JEDNACÍ OPRÁVNĚNÁ ÚŘEDNÍ OSOBA/LINKA/E-MAIL LIBEREC OD1215/2012-2/280.9/Jk Ing. Jaroslav Jakubička /279 14. února 2012 Jaroslav.jakubicka@kraj-lbc.cz

Více

Fakulta bezpečnostního inženýrství Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Tunely Požární bezpečnost část B2

Fakulta bezpečnostního inženýrství Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Tunely Požární bezpečnost část B2 Fakulta bezpečnostního inženýrství Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Tunely Požární bezpečnost část B2 Ostrava, 2013 Ing. Isabela Bradáčová, Ing. Petr Kučera, Ph.D. Osnova bloku B Bezpečnostní

Více

e-mail: urad@chrudim-city.cz Odbor dopravy http://www.chrudim.eu Adresa pracoviště: Pardubická 67, 537 16 Chrudim IDDS : 3y8b2pi, IČ: 00270211

e-mail: urad@chrudim-city.cz Odbor dopravy http://www.chrudim.eu Adresa pracoviště: Pardubická 67, 537 16 Chrudim IDDS : 3y8b2pi, IČ: 00270211 MĚSTSKÝ ÚŘAD CHRUDIM tel.: 469 657 111, fax: 469657535 Resselovo náměstí 77, 537 16 Chrudim e-mail: urad@chrudim-city.cz Odbor dopravy http://www.chrudim.eu Adresa pracoviště: Pardubická 67, 537 16 Chrudim

Více

Podrobný postup pro vygenerování a zaslání Žádosti o podporu a příloh OPR přes Portál farmáře

Podrobný postup pro vygenerování a zaslání Žádosti o podporu a příloh OPR přes Portál farmáře Podrobný postup pro vygenerování a zaslání Žádosti o podporu a příloh OPR přes Portál farmáře 3. a 4. výzva příjmu žádostí Operačního programu Rybářství (2014 2020) V následujícím dokumentu je uveden podrobný

Více

... ... Pozn. * ) nehodící se škrtne!! Obec / městys. A) Přesné určení místa, účelu a doby ( kde má dojít ke ZU MK, způsobu realizace ZU MK, apod.

... ... Pozn. * ) nehodící se škrtne!! Obec / městys. A) Přesné určení místa, účelu a doby ( kde má dojít ke ZU MK, způsobu realizace ZU MK, apod. Obec / městys. Žádost o povolení zvláštního užívání místní komunikace pro dočasné umístění inženýrských a jiných nadzemních nebo podzemních vedení všeho druhu v silničním pozemku, na něm nebo na mostních

Více

Liberec Na zelenou bezpečná cesta do školy

Liberec Na zelenou bezpečná cesta do školy ANOTACE Projekt Bezpečné cesty do školy je zaměřen na zmapování všech přístupových cest do školy a zhodnocení jejich rizikovosti pro žáky základní školy. Zároveň projekt oslovuje rodiče žáků, aby si uvědomili

Více

Sp.zn.: VÝST-10/2011/Kr Mohelnice, dne 16.3.2011 Č.j.: VÝS/7314-11/10-2011/Kree ROZHODNUTÍ ÚZEMNÍ ROZHODNUTÍ

Sp.zn.: VÝST-10/2011/Kr Mohelnice, dne 16.3.2011 Č.j.: VÝS/7314-11/10-2011/Kree ROZHODNUTÍ ÚZEMNÍ ROZHODNUTÍ Městský úřad Mohelnice - odbor výstavby U Brány 916/2, 789 85 Mohelnice telefon 583 452 111, fax 583 452 151 www.mohelnice.cz e-mail: mesto@mohelnice.cz, IDDS: 6qtbthy Vyřizuje: Eva Krejčí, samostatný

Více

Doporučení Statutárního města Hradec Králové pro investory bytové výstavby na správním území města

Doporučení Statutárního města Hradec Králové pro investory bytové výstavby na správním území města Doporučení Statutárního města Hradec Králové pro investory bytové výstavby na správním území města schválené usnesením Rady města Hradec Králové č. RM/2008/1219 ze dne 7. 10. 2008. Aktualizováno usnesením

Více

C.1 Technická zpráva

C.1 Technická zpráva C.1 Technická zpráva 1. Identifikační údaje : Název akce : Řež, Parkoviště u penzionu Hudec Objednatel : obec Řež Název objektu : SO 101 PARKOVACÍ MÍSTA A CHODNÍK Zhotovitel : S-Engineering s.r.o., V Křepelkách

Více

Územní studie ÚS 5-02/2015 Pro lokalitu Stará čtvrť Ostrava - Lhotka

Územní studie ÚS 5-02/2015 Pro lokalitu Stará čtvrť Ostrava - Lhotka Magistrát města Ostravy, Útvar hlavního architekta a stavebního řádu Územní studie ÚS 5-02/2015 Pro lokalitu Stará čtvrť Ostrava - Lhotka Pořizovatel: Magistrát města Ostravy Útvar hlavního architekta

Více

NÁVRHOVÝ PROGRAM VÝMĚNÍKŮ TEPLA FIRMY SECESPOL CAIRO 3.5.5 PŘÍRUČKA UŽIVATELE

NÁVRHOVÝ PROGRAM VÝMĚNÍKŮ TEPLA FIRMY SECESPOL CAIRO 3.5.5 PŘÍRUČKA UŽIVATELE NÁVRHOVÝ PROGRAM VÝMĚNÍKŮ TEPLA FIRMY SECESPOL CAIRO 3.5.5 PŘÍRUČKA UŽIVATELE 1. Přehled možností programu 1.1. Hlavní okno Hlavní okno programu se skládá ze čtyř karet : Projekt, Zadání, Výsledky a Návrhový

Více

Rekonstrukce Svinovských mostů v Ostravě dopravní terminál

Rekonstrukce Svinovských mostů v Ostravě dopravní terminál Rekonstrukce Svinovských mostů v Ostravě dopravní terminál Ing. Tichý Jiří, VŠB-TU Ostrava, Ing. Navrátilová Margita, Ostravské komunikace, a.s. Dopravní uzel Svinov, zprvu jen uzel železniční dopravy,

Více

WEBDISPEČINK NA MOBILNÍCH ZAŘÍZENÍCH PŘÍRUČKA PRO WD MOBILE

WEBDISPEČINK NA MOBILNÍCH ZAŘÍZENÍCH PŘÍRUČKA PRO WD MOBILE WEBDISPEČINK NA MOBILNÍCH ZAŘÍZENÍCH PŘÍRUČKA PRO WD MOBILE Úvodem WD je mobilní verze klasického WEBDISPEČINKU, která je určena pro chytré telefony a tablety. Je k dispozici pro platformy ios a Android,

Více

170/2010 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 21. května 2010

170/2010 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 21. května 2010 170/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. května 2010 o bateriích a akumulátorech a o změně vyhlášky č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady, ve znění pozdějších předpisů Ministerstvo životního prostředí

Více

125c Přestupky. (1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že v provozu na pozemních komunikacích

125c Přestupky. (1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že v provozu na pozemních komunikacích 12c Přestupky Poznámka: Text odstavců, 6 a je pro lepší orientaci zapracován do textu odstavců 1, 2, 3 a 4. (1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že v provozu na pozemních komunikacích a) řídí vozidlo

Více

ODBOR DOPRAVY Velké náměstí 114/3 pracoviště Budovcova 207 397 19 Písek

ODBOR DOPRAVY Velké náměstí 114/3 pracoviště Budovcova 207 397 19 Písek ODBOR DOPRAVY Velké náměstí 114/3 pracoviště Budovcova 207 397 19 Písek Č. j.: MUPI/2015/14143/Hrn/UZ-020 V Písku dne: 13.04.2015 Vyřizuje: Ing. Jaroslav Hrneček Telefon: 382 330 603, 382 330 555 E-mail:

Více

Příručka pro stanovení objízdných tras rychlostní silnice R6 v územním obvodu Karlovarského kraje při vzniku mimořádné události

Příručka pro stanovení objízdných tras rychlostní silnice R6 v územním obvodu Karlovarského kraje při vzniku mimořádné události KARLOVARSKÝ KRAJ KRAJSKÝ ÚŘAD - ODBOR DOPRAVY A SILNIČNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ Příručka pro stanovení objízdných tras rychlostní silnice R6 v územním obvodu Karlovarského kraje při vzniku mimořádné události Zpracoval:

Více

1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním

1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním 1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním Ad hoc modul 2007 vymezuje Nařízení Komise (ES) č. 431/2006 z 24. února 2006. Účelem ad hoc modulu 2007

Více

POKYNY BOZP a EMS pro DODAVATELE

POKYNY BOZP a EMS pro DODAVATELE POKYNY BOZP a EMS pro DODAVATELE - vjezd do objektu - vyhodnocení rizik - pohyb po objektu - používání osobních ochranných pracovních prostředků - pravidla nakládky, vykládky a manipulace se zbožím Tento

Více

NÁVOD K OBSLUZE PRO REGULÁTOR KOMEXTHERM STABIL 02.2 D

NÁVOD K OBSLUZE PRO REGULÁTOR KOMEXTHERM STABIL 02.2 D NÁVOD K OBSLUZE PRO REGULÁTOR KOMEXTHERM STABIL 02.2 D OBSAH: str. 1. Určení 2 2. Funkce.. 2 3. Popis.. 4 4. Přednosti 4 5. Montáž... 5 5.1 Montáž mechanická... 5 5.2 Montáž elektro 5 5.3 Montáž čidel

Více

TECHNICKÉ A PROVOZNÍ STANDARDY IDSOK

TECHNICKÉ A PROVOZNÍ STANDARDY IDSOK TECHNICKÉ A PROVOZNÍ STANDARDY IDSOK květen 2011 Úvod... 3 1. Základní pojmy... 3 2. Standard vybavení vozidel IDSOK... 4 2.1 Základní požadavky na vozidla a jejich vybavení... 4 2.2 Standardy vybavení

Více

DOMOVNÍ ŘÁD. Článek l Úvodní ustanovení

DOMOVNÍ ŘÁD. Článek l Úvodní ustanovení DOMOVNÍ ŘÁD Článek l Úvodní ustanovení Domovní řád upravuje podmínky a způsob užívání bytů, nebytových prostorů a společných částí výše uvedeného domu (dále jen dům ) včetně organizačních pravidel. Domovní

Více

REALIZAČNÍ ZÁMĚR CYKLOSTEZKA ZÁBŘEH LEŠTINA

REALIZAČNÍ ZÁMĚR CYKLOSTEZKA ZÁBŘEH LEŠTINA REALIZAČNÍ ZÁMĚR CYKLOSTEZKA ZÁBŘEH LEŠTINA Srpen 2011 Cyklostezka Zábřeh - Leština Strana 1 (celkem 27) Název záměru: Cyklostezka Zábřeh Leština Místo stavby: k.ú. Leština u Zábřeha, (k.ú. Zábřeh na Moravě)

Více

KRUPKA NA ZELENOU! BEZPEČNÉ CESTY DO ŠKOLY DOPRAVNĚ INŽENÝRSKÁ STUDIE

KRUPKA NA ZELENOU! BEZPEČNÉ CESTY DO ŠKOLY DOPRAVNĚ INŽENÝRSKÁ STUDIE 09-26 KRUPKA NA ZELENOU! BEZPEČNÉ CESTY DO ŠKOLY DOPRAVNĚ INŽENÝRSKÁ STUDIE ŘÍJEN 2009 ANOTACE Projekt Na Zelenou! Bezpečné cesty do škol je zaměřen na zmapování všech přístupových cest do školy a zhodnocení

Více

ODBOR DOPRAVY Velké náměstí 114/3 pracoviště Budovcova 207 397 19 Písek

ODBOR DOPRAVY Velké náměstí 114/3 pracoviště Budovcova 207 397 19 Písek ODBOR DOPRAVY Velké náměstí 114/3 pracoviště Budovcova 207 397 19 Písek Č. j.: MUPI/2015/14276/Hrn/UZ-017 V Písku dne: 09.04.2015 Vyřizuje: Ing. Jaroslav Hrneček Telefon: 382 330 603, 382 330 555 E-mail:

Více

Provozní řád podzemních garáží se vstupem přes objekt Botanická 67 v Brně (ve znění pozdějších změn účinných ke dni zveřejnění)

Provozní řád podzemních garáží se vstupem přes objekt Botanická 67 v Brně (ve znění pozdějších změn účinných ke dni zveřejnění) Zveřejněno dne: 16.10.2015. Provozní řád podzemních garáží se vstupem přes objekt Botanická 67 v Brně (ve znění pozdějších změn účinných ke dni zveřejnění) Podzemní garáže jsou v režimu nehlídaného parkoviště

Více

MOTIVACE ANALÝZA NÁVRH ZÁSADY OPATŘENÍ METODIKA ETAPIZACE OSTATNÍ CYKLOGENEREL Č. BUDĚJOVIC GENEREL CYKLISTICKÉ DOPRAVY MĚSTA ČESKÉ BUDĚJOVICE

MOTIVACE ANALÝZA NÁVRH ZÁSADY OPATŘENÍ METODIKA ETAPIZACE OSTATNÍ CYKLOGENEREL Č. BUDĚJOVIC GENEREL CYKLISTICKÉ DOPRAVY MĚSTA ČESKÉ BUDĚJOVICE MOTIVACE 1 ANALÝZA NÁVRH ZÁSADY OPATŘENÍ METODIKA ETAPIZACE GENEREL CYKLISTICKÉ DOPRAVY MĚSTA ČESKÉ BUDĚJOVICE CYKLOGENEREL Č. BUDĚJOVIC OSTATNÍ 2014 OBJEDNATEL STATUTÁRNÍ MĚSTO ČESKÉ BUDĚJOVICE NÁMĚSTÍ

Více

Otázky k závěrečnému přezkoušení žadatelů o profesní osvědčení učitele výuky a výcviku

Otázky k závěrečnému přezkoušení žadatelů o profesní osvědčení učitele výuky a výcviku SKUPINA A Témata k výkladu předpisů o provozu na pozemních komunikacích Vymezení základních pojmů ( 2), základní podmínky účasti provozu na pozemních komunikacích, povinnosti účastníka provozu na pozemních

Více

Obec Málkov. Málkov. Číslo jednací: Vaše č.j./ze dne: Vyřizuje / linka: Dne: OO-5/2014-202 / Vojtíšková Marie Ing./ 311516615 06.08.

Obec Málkov. Málkov. Číslo jednací: Vaše č.j./ze dne: Vyřizuje / linka: Dne: OO-5/2014-202 / Vojtíšková Marie Ing./ 311516615 06.08. Katastrální úřad pro Středočeský kraj, Katastrální pracoviště Beroun Politických vězňů 198/16, 266 01 Beroun tel.: 311625147, fax: 311623495, e-mail: kp.beroun@cuzk.cz, Obec Málkov Málkov 267 01 Králův

Více

Textová část: SU 01 část A - Základní údaje část B - Řešení územní studie Vyjádření DI ÚOVS POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY HK Fotodokumentace

Textová část: SU 01 část A - Základní údaje část B - Řešení územní studie Vyjádření DI ÚOVS POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY HK Fotodokumentace SEZNAM PŘÍLOH: Textová část: SU 01 část A - Základní údaje část B - Řešení územní studie Vyjádření DI ÚOVS POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY HK Fotodokumentace Grafická část: SU 02 ARCHITEKTONICKO-URBANISTICKÝ NÁVRH

Více

VÉCNÉ BŔEMENO 1. VĚCNÉ BŘEMENO. Věcné břemeno. Druhy věcných břemen. Vznik věcných břemen. Zánik věcných břemen. Předkupní právo

VÉCNÉ BŔEMENO 1. VĚCNÉ BŘEMENO. Věcné břemeno. Druhy věcných břemen. Vznik věcných břemen. Zánik věcných břemen. Předkupní právo VĚCNÉ BŘEMENO, VĚCNÉ PŘEDKUPNÍ PRÁVO VÉCNÉ BŔEMENO Věcné břemeno Druhy věcných břemen Vznik věcných břemen Zánik věcných břemen Předkupní právo 1. VĚCNÉ BŘEMENO Pojem věcného břemene je zařazeno do občanského

Více

L 110/18 Úřední věstník Evropské unie 24.4.2012

L 110/18 Úřední věstník Evropské unie 24.4.2012 L 110/18 Úřední věstník Evropské unie 24.4.2012 NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 351/2012 ze dne 23. dubna 2012, kterým se provádí nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 661/2009, pokud jde o požadavky pro

Více

Společné stanovisko GFŘ a MZ ke změně sazeb DPH na zdravotnické prostředky od 1. 1. 2013

Společné stanovisko GFŘ a MZ ke změně sazeb DPH na zdravotnické prostředky od 1. 1. 2013 Společné stanovisko GFŘ a MZ ke změně sazeb DPH na zdravotnické prostředky od 1. 1. 2013 Od 1. 1. 2013 došlo k novelizaci zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty (dále jen zákon o DPH ), mj. i

Více

ArchiCafé se nachází ve vstupním podlaží (1. NP) Nové budovy v Dejvicích, na fakultě architektury a fakultě informačních technologií.

ArchiCafé se nachází ve vstupním podlaží (1. NP) Nové budovy v Dejvicích, na fakultě architektury a fakultě informačních technologií. Objekt přístupný* ArchiCafé Nová budova ČVUT v Dejvicích (NB) Thákurova 9, 166 34 Praha 6 - Dejvice Tel.: 725 896 859 Web: https://www.suz.cvut.cz/menzy/archicafe GPS: 50 6'18.144"N, 14 23'22.714"E ArchiCafé

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 8 As 98/2012-28 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedy JUDr. Jana Passera a soudců Mgr. Davida Hipšra a JUDr. Michala Mazance

Více

Kótování na strojnických výkresech 1.část

Kótování na strojnických výkresech 1.část Kótování na strojnických výkresech 1.část Pro čtení výkresů, tj. určení rozměrů nebo polohy předmětu, jsou rozhodující kóty. Z tohoto důvodu je kótování jedna z nejzodpovědnějších prací na technických

Více

Rychlostní silnice R6

Rychlostní silnice R6 R6 Rychlostní silnice Nové Sedlo stavba Nové Sedlo infografika R6-Nove-Sedlo--110409 informační leták, stav k 08/2011 Královské Poøíèí oboustranná odpoèívka u Transmotelu most pøes Ohøi K7 stavba Tisová

Více

MINISTERSTVO DOPRAVY ČR

MINISTERSTVO DOPRAVY ČR MINISTERSTVO DOPRAVY ČR a CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU SEMINÁŘ BESIDIDO 9. - 10. 11. 2005, BRNO Zpráva ze služební cesty Ing. Jana Tywoniaková POSÁZAVÍ o.p.s. 2005 SEMINÁŘ BESIDIDO MINISTERSTVO DOPRAVY ČR

Více

METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU

METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU Ministerstvo pro místní rozvoj METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU Program přeshraniční spolupráce Cíl 3 Česká republika Svobodný stát Bavorsko 2007-2013 MP číslo: 2/Příručka pro české žadatele, 5. vydání

Více

DATABÁZE 2007. DŮLEŽITÉ: Před načtením nové databáze do vaší databáze si prosím přečtěte následující informace, které vám umožní:

DATABÁZE 2007. DŮLEŽITÉ: Před načtením nové databáze do vaší databáze si prosím přečtěte následující informace, které vám umožní: DATABÁZE 2007 DŮLEŽITÉ: Před načtením nové databáze do vaší databáze si prosím přečtěte následující informace, které vám umožní: - jednoduše a rychle provést úpravy ve struktuře vaší databáze podle potřeby

Více

ODBOR DOPRAVY Velké náměstí 114/3 pracoviště Budovcova 207 397 19 Písek

ODBOR DOPRAVY Velké náměstí 114/3 pracoviště Budovcova 207 397 19 Písek ODBOR DOPRAVY Velké náměstí 114/3 pracoviště Budovcova 207 397 19 Písek Č. j.: MUPI/2016/15997/Hrn /UZ-015 Ev. č.: PUP/028/2016/Hrn - OOP/stan Vyřizuje: Ing. Jaroslav Hrneček Telefon: 382 330 111, 382

Více

V budově B Horská se nachází detašované pracoviště Ústřední knihovny ČVUT.

V budově B Horská se nachází detašované pracoviště Ústřední knihovny ČVUT. Prostor částečně přístupný* LOKÁLNÍ KNIHOVNA na fakultě dopravní (FD) budova B - HORSKÁ (Albertov) Horská 3, 128 03 Praha 2 GPS: 50 4'3.007"N, 14 25'26.685"E Tel. knihovny: 22435-9191 Web knihovny: http://knihovna.cvut.cz/knihovna/lokalniknihovny/knihovna-fd.html

Více

Příloha č. 4 vý zvy Oprava části chodníku K Nouzovu v Praze 12 technická specifikace. Stávajícístav

Příloha č. 4 vý zvy Oprava části chodníku K Nouzovu v Praze 12 technická specifikace. Stávajícístav Příloha č. 4 vý zvy Oprava části chodníku K Nouzovu v Praze 12 technická specifikace Stávajícístav Stávající chodník na již ní straně v ulici K Nouzovu je v jedné části proveden z betonový ch dlaž dic

Více

Městský úřad Březnice Stavební úřad

Městský úřad Březnice Stavební úřad Spis: Číslo jednací: Vyřizuje: Telefon E-mail: 2109/2015/SÚ 2109/2015/MUBREZ/SU-5 Ing. Novotná 318 403 172 stavebni@breznice.cz Městský úřad Březnice Stavební úřad Náměstí 11, 262 72 Březnice Březnice

Více

Základní technické podmínky pro zpracování projektové dokumentace a provádění staveb vodovodů, vodovodních přípojek a umístění vodoměrů

Základní technické podmínky pro zpracování projektové dokumentace a provádění staveb vodovodů, vodovodních přípojek a umístění vodoměrů Základní technické podmínky pro zpracování projektové dokumentace a provádění staveb vodovodů, vodovodních přípojek a umístění vodoměrů 1. Výstavba nových,výměna,rekonstrukce nebo přeložky stávajících

Více

NÁVOD K POUŽITÍ ROLETOVÝCH MŘÍŽÍ

NÁVOD K POUŽITÍ ROLETOVÝCH MŘÍŽÍ MALKOL CZO,spol. s r.o,bušovice4,33824 Břasy 1 NÁVOD K POUŽITÍ ROLETOVÝCH MŘÍŽÍ Děkujeme Vám, že jste se rozhodli pro výrobek firmy MALKOL CZO spol. s r.o. Pro vaší plnou spokojenost je provedena odborná

Více

FOND VYSOČINY NÁZEV GP

FOND VYSOČINY NÁZEV GP RF-04-2009-01, př. 1upr1 Počet stran: 6 FOND VYSOČINY Výzva k předkládání projektů vyhlášená v souladu se Statutem účelového Fondu Vysočiny 1) Název programu: NÁZEV GP Grantový program na podporu 2) Celkový

Více

DÍL PRVNÍ PŘEDPIS PRO POUŽÍVÁNÍ NÁVĚSTÍ PŘI ORGANIZOVÁNÍ A PROVOZOVÁNÍ DRÁŽNÍ DOPRAVY

DÍL PRVNÍ PŘEDPIS PRO POUŽÍVÁNÍ NÁVĚSTÍ PŘI ORGANIZOVÁNÍ A PROVOZOVÁNÍ DRÁŽNÍ DOPRAVY ČESKÉ DRÁHY, a. s. ČD Katalog 2 (D) DÍL PRVNÍ PŘEDPIS PRO POUŽÍVÁNÍ NÁVĚSTÍ PŘI ORGANIZOVÁNÍ A PROVOZOVÁNÍ DRÁŽNÍ DOPRAVY Změna č. 4 Schváleno rozhodnutím generálního ředitele Českých drah dne 20. prosince

Více

KAPITOLA 6.3 POŽADAVKY NA KONSTRUKCI A ZKOUŠENÍ OBALŮ PRO INFEKČNÍ LÁTKY KATEGORIE A TŘÍDY 6.2

KAPITOLA 6.3 POŽADAVKY NA KONSTRUKCI A ZKOUŠENÍ OBALŮ PRO INFEKČNÍ LÁTKY KATEGORIE A TŘÍDY 6.2 KAPITOLA 6.3 POŽADAVKY NA KONSTRUKCI A ZKOUŠENÍ OBALŮ PRO INFEKČNÍ LÁTKY KATEGORIE A TŘÍDY 6.2 POZNÁMKA: Požadavky této kapitoly neplatí pro obaly, které budou používány dle 4.1.4.1, pokynu pro balení

Více

Číslicová technika 3 učební texty (SPŠ Zlín) str.: - 1 -

Číslicová technika 3 učební texty (SPŠ Zlín) str.: - 1 - Číslicová technika učební texty (SPŠ Zlín) str.: - -.. ČÍTAČE Mnohá logická rozhodnutí jsou založena na vyhodnocení počtu opakujících se jevů. Takovými jevy jsou např. rychlost otáčení nebo cykly stroje,

Více

Oprávnění strážníka obecní (městské) policie v oblasti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu (BESIP) (k 1. 8. 2011)

Oprávnění strážníka obecní (městské) policie v oblasti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu (BESIP) (k 1. 8. 2011) Oprávnění strážníka obecní (městské) policie v oblasti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu (BESIP) (k 1. 8. 2011) Obsah: 1. ZÁKON O OBECNÍ POLICII... 1 1.1 Oprávnění přiložit technický prostředek

Více

Autorizovaným techniků se uděluje autorizace podle 5 a 6 autorizačního zákona v těchto oborech a specializacích:

Autorizovaným techniků se uděluje autorizace podle 5 a 6 autorizačního zákona v těchto oborech a specializacích: Společné stanovisko Ministerstva pro místní rozvoj a České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě k rozsahu oprávnění autorizovaného technika pro výkon vybraných činností ve výstavbě

Více

V Y H L Á Š K A E 27/96 města Čelákovic. Čl. I

V Y H L Á Š K A E 27/96 města Čelákovic. Čl. I V Y H L Á Š K A E 27/96 města Čelákovic o čistotě ve městě a ochraně životního prostředí Městské zastupitelstvo v Čelákovicích na svém zasedání dne 7. 12. 1995 schválilo v souladu se zákonem ČNR 410 /

Více

modul Jízdy a Kniha jízd uživatelská příručka

modul Jízdy a Kniha jízd uživatelská příručka modul Jízdy a Kniha jízd uživatelská příručka 2 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA MODULY JÍZDY A KNIHA JÍZD Moduly Jízdy a Kniha jízd Jak to funguje Jízdy jsou části trasy. Vypočítávají se na základě dat přijatých

Více

ÚZEMNÍ STUDIE PLOCHA PŘESTAVBY P3-108

ÚZEMNÍ STUDIE PLOCHA PŘESTAVBY P3-108 ÚZEMNÍ STUDIE PLOCHA PŘESTAVBY P3-108 k.ú. Všebořice Dle 30 zákona č. 183/2006 Sb. Pořizovatel: Magistrát města Ústí nad Labem, Velká Hradební 8, Ústí n.l. Odbor rozvoje města Číslo zakázky: R 15/30-09

Více

ROZHODNUTÍ ÚZEMNÍ ROZHODNUTÍ

ROZHODNUTÍ ÚZEMNÍ ROZHODNUTÍ . Městský úřad Nový Knín stavební úřad nám. Jiřího z Poděbrad 1, 262 03 Nový Knín Spis.zn.: MUNKsp/18/2016/STAV Nový Knín, dne 28.4.2016 Č.j.: MUNK/906/2016/STAV-Kon Vyřizuje: Olga Konopásková Telefon:

Více

DOPRAVNÍ STUDIE Praha 11, Háje - jih

DOPRAVNÍ STUDIE Praha 11, Háje - jih ÚØAD MÌSTSKÉ ÈÁSTI PRAHA 11 Odbor územního rozvoje DOPRAVNÍ STUDIE Praha 11, Háje - jih (ÈÁSTB-NÁVRH) PØEDKLÁDÁ: VÝTISK ÈÍSLO projektová a konzultaèní èinnost v dopravì Holeèkova 100/9, 150 00 Praha 5

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor dopravy Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82 Brno

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor dopravy Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82 Brno KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor dopravy Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82 Brno Č. j.: 122062/2013 Sp.zn.: S - JMK 122062/2013/OD/Jí Brno 12.12.2013 V E Ř E J N Á V Y H L Á Š K A R O Z H O D N U T

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Projektová dokumentace je zpracována dle vyhlášky č. 146/2008 Sb.

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Projektová dokumentace je zpracována dle vyhlášky č. 146/2008 Sb. Regenerace panelového sídliště Dubina lokalita 5A(5A-K1, 5A-03, 5A-04) strana 1/7 TECHNICKÁ ZPRÁVA SO 001 Příprava území Projektová dokumentace je zpracována dle vyhlášky č. 146/2008 Sb. 1 IDENTIFIKAČNÍ

Více

Podlé há Váš é vozidlo př édmé tu dáné šilnič ní?

Podlé há Váš é vozidlo př édmé tu dáné šilnič ní? Podlé há Váš é vozidlo př édmé tu dáné šilnič ní? 2016_01_14 UP_01_2016_01_26 31. 1. 2016 to je termín pro podání daňového přiznání k dani silniční za rok 2015! Pojďme si v článku Bc. Martina Mikuše připomenout,

Více

Oprava střechy a drenáže, zhotovení a instalace kované mříže kostel Sv. Václava Lažany

Oprava střechy a drenáže, zhotovení a instalace kované mříže kostel Sv. Václava Lažany Zadávací dokumentace na podlimitní veřejnou zakázku na stavební práce zadávanou dle zákona 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění: Zadavatel: Římskokatolická farnost děkanství Skuteč Tyršova

Více

Nový stavební zákon a související předpisy. Metodická pomůcka pro stavební úřady Zlínského kraje 2012

Nový stavební zákon a související předpisy. Metodická pomůcka pro stavební úřady Zlínského kraje 2012 Nový stavební zákon a související předpisy Metodická pomůcka pro stavební úřady Zlínského kraje 2012 Poznámky k vybraným Ustanovením nového stavebního Zákona a předpisů souvisejících Vybrané rozsudky soud

Více

Podmínky užití webového rozhraní

Podmínky užití webového rozhraní Podmínky užití webového rozhraní Nacházíte se na webovém rozhraní www.playmosvet.cz (dále jen webové rozhraní ) provozovaném podnikatelkou Zdeňkou Doležalovou, se sídlem Růženy Svobodové 1232/1, 415 01

Více

ÚČEL zmírnit rázy a otřesy karosérie od nerovnosti vozovky, zmenšit namáhání rámu (zejména krutem), udržet všechna kola ve stálém styku s vozovkou.

ÚČEL zmírnit rázy a otřesy karosérie od nerovnosti vozovky, zmenšit namáhání rámu (zejména krutem), udržet všechna kola ve stálém styku s vozovkou. 4 ODPRUŽENÍ Souhrn prvků automobilu, které vytvářejí pružné spojení mezi nápravami a nástavbou (karosérií). ÚČEL zmírnit rázy a otřesy karosérie od nerovnosti vozovky, zmenšit namáhání rámu (zejména krutem),

Více

V Černošicích dne 30. 9. 2014. Výzva k podání nabídky na veřejnou zakázku malého rozsahu s názvem: Nákup a pokládka koberců OŽÚ.

V Černošicích dne 30. 9. 2014. Výzva k podání nabídky na veřejnou zakázku malého rozsahu s názvem: Nákup a pokládka koberců OŽÚ. Město Černošice IČ: 00241121 Riegrova 1209 252 28 Černošice V Černošicích dne 30. 9. 2014 Výzva k podání nabídky na veřejnou zakázku malého rozsahu s názvem: Nákup a pokládka koberců OŽÚ. Město Černošice

Více

REKONSTRUKCE SMETANOVY ULICE VE ŽĎÁRU NAD SÁZAVOU

REKONSTRUKCE SMETANOVY ULICE VE ŽĎÁRU NAD SÁZAVOU ZODP. PROJEKTANT: JAROSLAV NOVOTNÝ PROJEKTANT: ING. MILAN KRUPIČKA AUTORIZACE: PARÉ STAVEBNÍK: Město Žďár nad Sázavou, Žižkova 227/1 591 31 ŽĎÁR NAD SÁZAVOU IČO: 00295841 STUDENTSKÁ 1133 591 01 ŽĎÁR NAD

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Příloha č. 7 ZADÁVACÍ DOKUMENTACE pro veřejnou zakázku na stavební práce mimo režim zákona o veřejných zakázkách č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách v platném znění, a dle Závazných pokynů pro žadatele

Více

POKYNY. k vyplnění přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období (kalendářní rok) 2012

POKYNY. k vyplnění přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období (kalendářní rok) 2012 dz_12dpfo5405_19_pok.pdf - Adobe Acrobat Professional POKYNY k vyplnění přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období (kalendářní rok) 2012 Pokyny k vyplnění přiznání k dani z příjmů fyzických

Více

BEZBARIEROVOST MĚSTSKÝ ÚŘAD A POLIKLINIKA STRÁŽ POD RALSKEM, REVOLUČNÍ č.p. 164

BEZBARIEROVOST MĚSTSKÝ ÚŘAD A POLIKLINIKA STRÁŽ POD RALSKEM, REVOLUČNÍ č.p. 164 BEZBARIEROVOST MĚSTSKÝ ÚŘAD A POLIKLINIKA STRÁŽ POD RALSKEM, REVOLUČNÍ č.p. 164 ZMĚNA STAVBY PŘED JEJÍM DOKONČENÍM PŘÍLOHA č. 1 Řešení přístupu a užívání stavby osobami s omezenou schopností pohybu a orientace

Více

IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE...

IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... OBSAH 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 2 2 STRUČNÝ TECHNICKÝ POPIS SE ZDŮVODNĚNÍM NAVRŽENÉHO ŘEŠENÍ... 3 3 VYHODNOCENÍ PRŮZKUMŮ A PODKLADŮ VČETNĚ JEJICH UŽITÍ V DOKUMENTACI... 3 4 VZTAHY POZEMNÍ KOMUNIKACE K OSTATNÍM

Více