Onkologické centrum Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Onkologické centrum Fakultní nemocnice Královské Vinohrady"

Transkript

1 Onkologické centrum Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Historie: Onkologické oddělení bylo otevřeno v nemocnici Na Královských Vinohradech již v roce 1949 a později se stalo součástí Radiologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. V roce 1990 získalo toto oddělení statut samostatné Radioterapeutické a onkologické kliniky FNKV 3. lékařské fakulty UK v Praze. Vzhledem k narůstajícímu počtu onkologických onemocnění a nutnosti zajistit prevenci, diagnostiku a především komplexní terapii onkologicky nemocných bylo již v roce 2000 založeno ve FNKV Onkologické centrum. Centrum mělo pevný organizační řád a výkonné pracovní jednotky (odborné skupiny, tzv. týmy) a jeho cílem bylo zlepšení koordinace všech odborností, které se na péči onkologických pacientů podílely. K byla pak tato jednotka deklarována na Komplexní onkologické centrum (KOC) FNKV, které se zařadilo mezi dalších 18 center v České republice. Od ledna 2009 byl tento statut FNKV odebrán v rámci restrukturalizace onkologické zdravotní péče v ČR, kdy počet center byl výrazně snížen. Zaměření: Onkologické centrum FNKV poskytuje komplexní péči pacientům se zhoubnými nádory, kromě tzv. biologické (cílené) terapie, která spadá do kompetence KOC. Tato péče zahrnuje prevenci, diagnostiku, terapii i dispenzarizační péči pacientům s onkologickým onemocněním, kteří jsou léčeni ve FNKV. Terapie zahrnuje veškeré léčebné modality (chirurgii, radioterapii, chemoterapii, hormonoterapii, imunoterapii, podpůrnou terapii) včetně léčby symptomatické. V tomto centru je poskytována péče nejen pacientům z Prahy, ale i onkologicky nemocným z ostatních regionů České republiky, jako je oblast Kolína, Kutné Hory, Nymburka, Městce Králové a dalších. Organizace centra: Koordinujícím pracovištěm KOC FNKV je Radioterapeutická a onkologická klinika. Zajišťuje spolupráci, týkající se zdravotní péče pacientů s onkologickým onemocněním léčených ve FNKV, mezi jednotlivými klinikami, odděleními a dalšími pracovišti (např. Oddělení klinické onkologie - Oblastní nemocnice Kolín, a.s., Onkologie Kutná Hora, Onkologické oddělení Nemocnice Městec Králové, Onkologická ambulance Nemocnice Nymburk aj.).

2 Základními organizačními jednotkami onkologického centra FNKV jsou mezioborové pracovní skupiny (týmy), které se pravidelně scházejí (obvykle v intervalu 1x týdně). Každý lékař FNKV je po stanovení diagnózy zhoubného nádoru u nemocného povinen kontaktovat příslušnou pracovní skupinu. Na základě rozhodnutí specialistů v jednotlivých týmech je rozhodnuto o léčebném (či dalším diagnostickém) postupu u každého konkrétního nemocného. Není přípustné provádět jakékoliv invazivní či neinvazivní terapeutické výkony bez doporučení příslušné skupiny, pokud pacient není v bezprostředním ohrožení života. Mezi stávající mezioborové pracovní skupiny KOC FNKV patří: gynekologicko-onkologická pracovní skupina pracovní skupina pro diagnostiku a terapii chorob mléčné žlázy (mammární tým) urologicko-onkologická pracovní skupina ORL-onkologická pracovní skupina pracovní skupina pro diagnostiku a terapii nádorů gastrointestinálního traktu pracovní skupiny (týmy) Oddělení klinické hematologie dieteticko-nutriční pracovní skupina Pneumo-onkologická pracovní skupina a neuroonkologická pracovní skupina v současné době nepracuje, koordinace probíhá cestou konsiliární činnosti. Je snaha o obnovení aktivity těchto skupin. Pracovní týmy Oddělení klinické hematologie dále zahrnují: skupinu pro transplantaci krvetvorných buněk a kostní dřeně, skupiny pro léčbu - akutní leukémie, chronické lymfocytární leukémie, myeloidní leukémie a myeloproliferačních syndromů), lymfomové pracovní skupiny (skupina pro terapii Hodgkinova lymfomu a non- Hodgkinských lymfomů), pracovní skupinu pro terapii mnohočetného myelomu a pracovní skupinu pro terapii myelodysplastického syndromu. Ve většině případů jsou po ukončené léčbě onkologičtí pacienti doživotně dispenzarizováni a to na pracovišti, které provedlo nosnou terapii. Vybavení a činnosti centra splňují veškerá kriteria onkologických služeb. Diagnostiku nádorových onemocnění ve FNKV zajišťují kliniky a oddělení komplementu. Radiodiagnostická klinika, která se člení do několika pracovišť, je vybavena mimo zařízení

3 konvenční radiodiagnostiky (rtg přístroje, mobilní rtg přístroje, sonografie), také úseky angiografie, CT a MR. Centrum pro mamologickou diagnostiku má zcela nově moderně designované pracoviště umístěné na Gynekologicko-porodnické klinice FNKV, disponuje novým mamografem a s vyšetřováním prsů má bohaté zkušenosti. V roce 2002 získalo mamografické pracoviště kliniky akreditaci MZ ČR pro screeningové vyšetřování nádorů prsu u žen. Laboratorní onkologická diagnostika ve FNKV je zajišťována Oddělením klinické biochemie, Oddělením klinické hematologie, Oddělením lékařské genetiky, Oddělením mikrobiologie, Oddělením patologie aj. Tato pracoviště zajišťují i dostupnost peroperačních histologických vyšetření a u indikovaných případů také možnost onkogenetických konzultací. Klinika nukleární medicíny se podílí jak na diagnostice, tak i léčbě zhoubných nádorů. Při léčbě nádorových onemocnění ve FNKV mají své nezastupitelné místo chirurgické obory (Chirurgická klinika, Gynekologicko-porodnická klinika, Ortopedicko-traumatologická klinika, Urologická klinika, Klinika kardiochirurgie, Neurochirurgická klinika, Otorinolaryngologická klinika a Ophtalmologická klinika). Při léčbě nádorových onemocnění se významně uplatňují obory interní (Interní kliniky, Kardiologická klinika, Dermatovenerologická klinika a Neurologická klinika), které se podílí i na jejich diagnostice. Péči o akutní onkologické stavy a terapii bolesti zajišťuje v Onkologickém centru FNKV Klinika anesteziologie a resuscitace. Centrum je rovněž vybaveno Klinikou rehabilitace a Léčebnou pro dlouhodobě nemocné. Součástí Onkologického centra FNKV je i Klinika plastické chirurgie, která se podílí na rekonstrukčních výkonech např. u pacientek s karcinomy prsu nebo ve spolupráci s Gynekologicko-porodnickou klinikou na unikátních výkonech u pacientek s gynekologickými nádory a supermorbidní obezitou. Diagnostikou a terapií maligních krevních chorob se zabývá ve FNKV Oddělení klinické hematologie, které je samostatným Hematologickým centrem. V rámci hematoonkologie zde byla zavedena autologní transplantace kostní dřeně a krvetvorných buněk při léčbě leukémií, lymfomů a některých solidních nádorů, dále použití monoklonálních protilátek v léčbě hemoblastóz a maligních lymfomů. V rámci mezinárodní spolupráce se výrazně rozvinul lymfomový program, zejména léčba Hodgkinovy choroby a program léčby mnohočetného myelomu. Radioterapeutická a onkologická klinika zajišťuje v Onkologickém centru FNKV největší podíl onkologické léčby (mimo chirurgii). Klinika je v současnosti vybavena:

4 Lineárním urychlovačem Clinac DHC. Jedná se o duální ozařovač s fotonovým svazkem (6MeV, 18 MeV) a elektronovým svazkem (6MeV - 20 MeV), dynamickým multileave kolimátorem a možností terapie modulovaným svazkem (IMRT) Simulátorem Acuity a plánovacím systémem Eclipse umožňujícím třídimenzionální plánování. Tato přídatná zařízení ve spojení s lineárním urychlovačem umožňují aplikaci jak konformní radioterapie, tak IMRT. Kvalita radioterapeutických aplikací je zajištěna verifikačním systémem Aria. Další součástí vybavení kliniky je kobaltový ozařovač Teragam s verifikačním systémem Teragis. Tento přístroj je používán zejména k paliativní radioterapii. Brachyterapie využívá automatický afterloadingový systém Gammamed 12i, který slouží zejména k brachyterapii nádorů gynekologických, kožních, anorektálních, nádorů prsu a také k paliativní terapii bronchogenních nádorů, nádorů jícnu, žlučových cest aj. Cytotoxická chemoterapie, hormonální terapie a imunoterapie je podávána na chemoterapeutickém stacionáři a na lůžkovém oddělení Převážná většina pacientů je na této klinice léčena ambulantně (v současné době je v provozu 8 ambulancí). Provoz ozařoven je dvousměnný. Klinika disponuje celkem 29 lůžky. Léčba na lůžku je prováděna u pacientů se vzdáleným místem bydliště, u obtížně se pohybujících pacientů, u pacientů v závažném celkovém zdravotním stavu a při užití speciálních léčebných metod (např. kontinuální chemoterapie, intraabdominální chemoterapie aj.). Výhodou pro pacienta, který je léčen na Radioterapeutické a onkologické klinice, je princip jednoho lékaře, který je na této klinice uplatňován. V praxi to znamená, že pacient po vstupu na kliniku je v péči jediného lékaře, který ho přijímá, plánuje léčbu, kterou pak sám provádí. Lékař také pacienta během celé terapie kontroluje a po jejím ukončení ho dále dispenzarizuje. Ostatní činnosti centra Jednotlivé kliniky FNKV jsou výukovou základnou 3. Lékařské fakulty University Karlovy. Probíhá zde výuka nejen českých, ale i zahraničních studentů. Ve spolupráci s 3. lékařskou fakultou UK se podílí od r i na postgraduálním vzdělávání lékařů. Na Radioterapeutické a onkologické klinice probíhá pregraduální i postgraduální výuka ostatních profesí, jako např. radiologických asistentů, studentů a absolventů biomedicínských oborů.

5 Onkologické centrum FNKV se prostřednictvím jednotlivých pracovišť účastní řešení výzkumných projektů, grantů a klinických mezinárodních studií. Onkologické centrum FNKV spolupracuje s komplexními onkologickými centr, kam referuje pacienty k cílené, biologické terapii. Řada pracovišť rozvíjí zahraniční spolupráci, např. Hematologické odd. spolupracuje úzce s Transplantační skupinou prof. G. Carelly z Univerzitní nemocnice v italském Janově, s Transplantační skupinou prof. J. R. Wingarda z Univerzity na Floridě v USA a dále s Německou studijní skupinou pro terapii Hodgkinovy choroby vedenou prof. Diehlem z Univerzity v Kolíně nad Rýnem. Onkologické Závěr: Onkologické centrum FNKV v současné době pracuje na základě zásady týmové spolupráce, která vede ke zlepšení prevence, diagnostiky a komplexní terapie onkologicky nemocných, kteří jsou léčeni ve FNKV. Snahou je docílit jednotně řízeného onkologického centra a dosáhnout přesného rozdělení kompetencí a odpovědnosti jednotlivých specialistů, kteří stanovují diagnostický postup a strategii léčby. Zásadním cílem je podat správnou léčbu správnému pacientovi a dosáhnout co nejlepších léčebných výsledků, což je základní předpoklad pro dosažení spokojenosti pacientů, lékařů i ostatních pracovníků podílejících se na diagnostickém nebo léčebném procesu u onkologických pacientů doc. MUDr. Martina Kubecová, Ph.D. přednostka Radioterapeutické a onkologické kliniky 3. LF UK a FNKV

Rozsah a objem vysoce specializované onkologické péče o dospělé

Rozsah a objem vysoce specializované onkologické péče o dospělé Rozsah a objem vysoce specializované onkologické péče o dospělé 1) Onkologické centrum FNKV Úvod: v zájmu zlepšení prevence, diagnostiky a komplexní terapie onkologicky nemocných se zhoubnými nádory ve

Více

Věstník Ministerstva zdravotnictví České republiky

Věstník Ministerstva zdravotnictví České republiky Věstník Ministerstva zdravotnictví České republiky Onkologická péče v ČR ONKOLOGICKÁ PÉČE V ČESKÉ REPUBLICE V Praze dne 5.12.2008 čl. 1 Kontext V současné době jsou zhoubné novotvary na 2. místě příčin

Více

Organizačně provozní řád Onkologického centra FNKV

Organizačně provozní řád Onkologického centra FNKV Organizačně provozní řád Onkologického centra FNKV Úvod: v zájmu zlepšení prevence, diagnostiky a komplexní terapie onkologicky nemocných se zhoubnými nádory ve FNKV je nutno zlepšit koordinaci všech odborností,

Více

Centrum vysoce specializované onkologické péče pro dospělé

Centrum vysoce specializované onkologické péče pro dospělé FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY Centrum vysoce specializované onkologické péče pro dospělé Radioterapeutická a onkologická klinika datum revize: 17. 10. 2016 S účinností od 1. ledna 2015 je v návaznosti

Více

KOMPLEXNÍ ONKOLOGICKÁ CENTRA

KOMPLEXNÍ ONKOLOGICKÁ CENTRA KOMPLEXNÍ ONKOLOGICKÁ CENTRA Věstník Ministerstva zdravotnictví České republiky Onkologická péče v ČR ze dne 5.12.2008 Ročník 2008 Částka 7 Bod 6 Strana 27-34 Doplňky - Věstník MZČR 2/2009 a 7/2009 Komplexní

Více

Činnost radiační onkologie, klinické onkologie v České republice v roce 2003

Činnost radiační onkologie, klinické onkologie v České republice v roce 2003 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky 28.6.24 42 Činnost radiační onkologie, klinické onkologie v České republice v roce 23 Jedním z nejzávažnějších onemocnění

Více

OPATŘENÍ DĚKANA č. 17/2018, kterým se vydává příkaz, kterým se mění Organizační řád 3. LF UK. Článek 1 Úvodní ustanovení

OPATŘENÍ DĚKANA č. 17/2018, kterým se vydává příkaz, kterým se mění Organizační řád 3. LF UK. Článek 1 Úvodní ustanovení V Praze dne 29. 6. 2018 Č.j.: UK3LF/14959/2018-16 Počet listů: 2 Počet příloh: 1 OPATŘENÍ DĚKANA č. 17/2018, kterým se vydává příkaz, kterým se mění Organizační řád 3. LF UK Článek 1 Úvodní ustanovení

Více

OPATŘENÍ DĚKANA č. 30/2018, kterým se vydává příkaz, kterým se mění Organizační řád 3. LF UK. Článek 1 Úvodní ustanovení

OPATŘENÍ DĚKANA č. 30/2018, kterým se vydává příkaz, kterým se mění Organizační řád 3. LF UK. Článek 1 Úvodní ustanovení V Praze dne 29. 10 2018 Č.j.: UK3LF/14959/2018-29 Počet listů: 2 Počet příloh: 1 OPATŘENÍ DĚKANA č. 30/2018, kterým se vydává příkaz, kterým se mění Organizační řád 3. LF UK Článek 1 Úvodní ustanovení

Více

Činnost radiační onkologie, klinické onkologie v České republice v roce 2002 (předběžné údaje)

Činnost radiační onkologie, klinické onkologie v České republice v roce 2002 (předběžné údaje) Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky 11.6.23 37 Činnost radiační onkologie, klinické onkologie v České republice v roce 22 (předběžné údaje) Zhoubné novotvary

Více

Příloha č. 1 Seznam pracovišť LF Ústavy Anatomický ústav Biofyzikální ústav Biochemický ústav Biologický ústav Farmakologický ústav Fyziologický ústav Ústav histologie a embryologie Ústav lékařské etiky

Více

POUZE PRO INFORMACI NEZASÍLAT SPOLEČNĚ S ŽÁDOSTÍ

POUZE PRO INFORMACI NEZASÍLAT SPOLEČNĚ S ŽÁDOSTÍ POUZE PRO INFORMACI NEZASÍLAT SPOLEČNĚ S ŽÁDOSTÍ 1 Minimální požadavky pro přiznání statutu Akreditovaného pracoviště pro obor radiační onkologie Zpracoval: prof. MUDr. Pavel Šlampa, CSc. Masarykův onkologický

Více

Názvy pracovišť. Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze ( https://www.lf2.cuni.cz)

Názvy pracovišť. Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze ( https://www.lf2.cuni.cz) Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity v Praze ( https://www.lf2.cuni.cz) Názvy pracovišť název pracoviště plný / zkrácený Anatomický ústav Centrum bioinformatiky Děkanát Děkanát správa budov Dermatovenerologická

Více

Organizační struktura Lékařské fakulty Masarykovy univerzity

Organizační struktura Lékařské fakulty Masarykovy univerzity č. j.: MU-IS/9482/2019/837898/LF-1 Organizační struktura Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Znění účinné ke dni 1.8.2019, schváleno AS LF MU dne 20. 11. 2018 a AS MU dne 7. ledna 2019 Organizační struktura

Více

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Ostrava 2 12.8.24 Radiační onkologie, klinická onkologie - činnost oboru v Moravskoslezském

Více

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH:

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH: Věstník Ročník 2014 MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 5 Vydáno: 1. SRPNA 2014 Cena: 37 Kč OBSAH: 1. Oznámení o změně názvu státní příspěvkové organizace zřízené Ministerstvem zdravotnictví

Více

Činnost radiační a klinické onkologie v České republice v roce Activity in X-ray and clinical oncology in the Czech Republic in 2008

Činnost radiační a klinické onkologie v České republice v roce Activity in X-ray and clinical oncology in the Czech Republic in 2008 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 8. 9. 2009 46 Činnost radiační a klinické onkologie v České republice v roce 2008 Activity in X-ray and clinical oncology

Více

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady ul. Ruská Fakultní nemocnice Královské Vinohrady vjezd vchod pro pû í ul. Ruská vchod pro pû í dolní vjezd (zásobování) vjezd ul. robárova HLAVNÍ VJEZD Seznam klinik a oddělení FNKV Interní obory I. interní

Více

FN Olomouc je jedním ze 13 komplexních onkologických center v České republice, do kterých je soustředěna nejnáročnější a nejdražší

FN Olomouc je jedním ze 13 komplexních onkologických center v České republice, do kterých je soustředěna nejnáročnější a nejdražší FN Olomouc je jedním ze 13 komplexních onkologických center v České republice, do kterých je soustředěna nejnáročnější a nejdražší superspecializovaná péče o pacienty se zhoubnými nádory. Na projekt modernizace

Více

PŘEDMLUVA... 11 ÚVOD...17 ZPĚTNÉ ZAMYŠLENÍ...23 Charakteristika doby a příprava na ž iv o t... 25 Studium m edicíny...30 Nástup na radiologickou k

PŘEDMLUVA... 11 ÚVOD...17 ZPĚTNÉ ZAMYŠLENÍ...23 Charakteristika doby a příprava na ž iv o t... 25 Studium m edicíny...30 Nástup na radiologickou k PŘEDMLUVA... 11 ÚVOD...17 ZPĚTNÉ ZAMYŠLENÍ...23 Charakteristika doby a příprava na ž iv o t... 25 Studium m edicíny...30 Nástup na radiologickou k lin ik u...35 Přestup na rádioterapeutické o d d ě le

Více

3.ZÁKLADNÍ POJMY 11 3.1. ROZDĚLENÍ NÁDORŮ 11 3.2.TNM SYSTÉM 11 3.3. INDIKACE RADIOTERAPIE PODLE ZÁMĚRU LÉČBY 14 3.4.

3.ZÁKLADNÍ POJMY 11 3.1. ROZDĚLENÍ NÁDORŮ 11 3.2.TNM SYSTÉM 11 3.3. INDIKACE RADIOTERAPIE PODLE ZÁMĚRU LÉČBY 14 3.4. 2. POSTAVENÍ RADIOTERAPIE V KOMPLEXNÍ LÉČBĚ NÁDORŮ 10 3.ZÁKLADNÍ POJMY 11 3.1. ROZDĚLENÍ NÁDORŮ 11 3.2.TNM SYSTÉM 11 3.3. INDIKACE RADIOTERAPIE PODLE ZÁMĚRU LÉČBY 14 3.4. FRAKCIONACE 15 4. FYZIKÁLNÍ ASPEKTY

Více

Specializovaná nemocnice a knihovna. Daniela Tumpachová

Specializovaná nemocnice a knihovna. Daniela Tumpachová Specializovaná nemocnice a knihovna Daniela Tumpachová Nemocnice Na Homolce státní příspěvková organizace v přímé řídící působnosti Ministerstva zdravotnictví ČR akreditovaná nemocnice od r. 2005 červen

Více

Všeobecné lékařství prezenční studium (5103T065) Studijní plán pro studenty studující v roce 2018/2019 v 6. ročníku (tj.

Všeobecné lékařství prezenční studium (5103T065) Studijní plán pro studenty studující v roce 2018/2019 v 6. ročníku (tj. Všeobecné lékařství prezenční studium (5103T065) Studijní plán pro studenty studující v roce 2018/2019 v 6. ročníku (tj. verze 2012) 1. ročník Povinné předměty Latina a lékařská terminologie Lékařská biofyzika,

Více

Neurochirurgická a neuroonkologická klinika 1. LF UK a ÚVN. Mgr Marta Želízková Vrchní sestra

Neurochirurgická a neuroonkologická klinika 1. LF UK a ÚVN. Mgr Marta Želízková Vrchní sestra Neurochirurgická a neuroonkologická klinika 1. LF UK a ÚVN Mgr Marta Želízková Vrchní sestra Historie kliniky Neurochirurgická klinika ÚVN Praha vznikla 29. října 1959. Zakladatelem kliniky byl generálmajor

Více

Odběr krvetvorných buněk z periferní krve: příprava, průběh a komplikace

Odběr krvetvorných buněk z periferní krve: příprava, průběh a komplikace Odběr krvetvorných buněk z periferní krve: příprava, průběh a komplikace Helena Švábová, Andrea Žmijáková Interní hematologická a onkologická klinika FN Brno Separační středisko je součástí Interní hematologické

Více

Okruhy k Státním závěrečným zkouškám na Fakultě zdravotnických věd UP pro akademický rok 2014/2015

Okruhy k Státním závěrečným zkouškám na Fakultě zdravotnických věd UP pro akademický rok 2014/2015 Pracoviště: Ústav radiologických metod Studijní obor: Radiologický asistent Diagnostické zobrazovací postupy 1. Vznik a vlastnosti rentgenového záření, vznik a tvorba rentgenového obrazu, radiační ochrana

Více

Patient s hemato-onkologickým onemocněním: péče v závěru života - umírání v ČR, hospicová péče - zkušenosti jednoho pracoviště

Patient s hemato-onkologickým onemocněním: péče v závěru života - umírání v ČR, hospicová péče - zkušenosti jednoho pracoviště Patient s hemato-onkologickým onemocněním: péče v závěru života - umírání v ČR, hospicová péče - zkušenosti jednoho pracoviště Jindřich Polívka 1, Jan Švancara 2 1 Hospic Dobrého Pastýře Čerčany 2 Institut

Více

KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2017

KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2017 KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2017 1 2 Obor specializace Základní obory alergologie a klinická imunologie anesteziologie a intenzivní medicína 3 angiologie Název kurzu Termín kurzu Místo konání

Více

Otázky k atestační zkoušce z radiační onkologie verze 2013

Otázky k atestační zkoušce z radiační onkologie verze 2013 Otázky k atestační zkoušce z radiační onkologie verze 2013 Zpracoval: prof. MUDr. Pavel Šlampa, CSc. I. Radiofyzika, radiobiologie, praktická radioterapie 1. Struktura atomu, radioaktivní rozpad. Elektromagnetické

Více

Všeobecné lékařství prezenční studium (5103T065) Studijní plán pro studenty studující v roce 2018/2019 ve ročníku (tj.

Všeobecné lékařství prezenční studium (5103T065) Studijní plán pro studenty studující v roce 2018/2019 ve ročníku (tj. Všeobecné lékařství prezenční studium (5103T065) Studijní plán pro studenty studující v roce 2018/2019 ve 2. - 4. ročníku (tj. verze 2015) 1. ročník Povinné předměty Podmiňující zápisem b) Podmiňující

Více

Všeobecné lékařství prezenční studium (M5103) Studijní plán pro studenty studující v roce 2019/2020 ve ročníku (tj.

Všeobecné lékařství prezenční studium (M5103) Studijní plán pro studenty studující v roce 2019/2020 ve ročníku (tj. Všeobecné lékařství prezenční studium (M5103) Studijní plán pro studenty studující v roce 2019/2020 ve 4. - 5. ročníku (tj. verze 2015) 1. ročník Povinné předměty Podmiňující zápisem b) Podmiňující absolvováním

Více

INOVATIVNÍ KURZY IMUNOANALÝZY A ENDOKRINOLOGIE PRO VĚDECKÉ PRACOVNÍKY- PILOTNÍ ZKUŠENOSTI LÉKAŘSKÉ FAKULTY V PLZNI

INOVATIVNÍ KURZY IMUNOANALÝZY A ENDOKRINOLOGIE PRO VĚDECKÉ PRACOVNÍKY- PILOTNÍ ZKUŠENOSTI LÉKAŘSKÉ FAKULTY V PLZNI INOVATIVNÍ KURZY IMUNOANALÝZY A ENDOKRINOLOGIE PRO VĚDECKÉ PRACOVNÍKY- PILOTNÍ ZKUŠENOSTI LÉKAŘSKÉ FAKULTY V PLZNI RNDr. Marie Karlíková, PhD. Prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc. Univerzita Karlova - Lékařská

Více

KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2017

KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2017 KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2017 1 2 Obor specializace Základní obory alergologie a klinická imunologie anesteziologie a intenzivní medicína 3 angiologie Název kurzu Termín kurzu Místo konání

Více

Koncepce oboru Dětská chirurgie

Koncepce oboru Dětská chirurgie Koncepce oboru Dětská chirurgie Deklarace dětské chirurgie podle světové federace společností pediatrických chirurgů (W.O.F.A.P.S.): Děti nejsou jen malí dospělí a mají interní i chirurgické problémy a

Více

Termíny kurzů pro rok 2017

Termíny kurzů pro rok 2017 Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Termíny kurzů pro rok Termíny kurzů pro rok Obor specializace Termín kurzu Místo konání kurzu Základní obory 1 alergologie

Více

Výroční zpráva Nadačního fondu Pomoc lidem s leukémií při Interní hematoonkologické klinice FN Brno za rok 2014

Výroční zpráva Nadačního fondu Pomoc lidem s leukémií při Interní hematoonkologické klinice FN Brno za rok 2014 Výroční zpráva Nadačního fondu Pomoc lidem s leukémií při Interní hematoonkologické klinice FN Brno za rok 2014 I.Úvod Sídlo: Jihlavská 20, 625 00, Brno Registrace: zapsaný od 2. března 1999 v nadačním

Více

Léčba nádorů prostaty moderní fotonovou terapií je značně efektivní

Léčba nádorů prostaty moderní fotonovou terapií je značně efektivní Léčba nádorů prostaty moderní fotonovou terapií je značně efektivní prof. MUDr. Pavel Šlampa, CSc. Klinika radiační onkologie, přednosta, Masarykův onkologický ústav, Brno V poslední době se v médiích

Více

Modernizace a obnova přístrojového vybavení Centra komplexní onkologické péče FN Plzeň

Modernizace a obnova přístrojového vybavení Centra komplexní onkologické péče FN Plzeň Modernizace a obnova přístrojového vybavení Centra komplexní onkologické péče FN Plzeň Fakultní nemocnice Plzeň Ing. Jaroslava Kunová Projekt je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální

Více

Činnost radiační onkologie a klinické onkologie v České republice v roce 2006

Činnost radiační onkologie a klinické onkologie v České republice v roce 2006 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 14. 8. 27 38 Činnost radiační onkologie a klinické onkologie v České republice v roce 26 Activity in X-ray oncology

Více

Krajská zdravotní a.s. - Nemocnice Most, o.z. Název oddělení

Krajská zdravotní a.s. - Nemocnice Most, o.z. Název oddělení ARO 4510002001 Anesteziologicko-resuscitační oddělení 4510003001 Anesteziolog.-resusc.odd.-léčba bolesti 4510003002 Anesteziolog.-resusc.odd. - anestezie 4510003003 Anest.-resusc.odd.-jednotka pro zotavení

Více

Koncepce Ústavu gastrointestinální onkologie Ústřední vojenské nemocnice - Vojenské fakultní nemocnice Praha

Koncepce Ústavu gastrointestinální onkologie Ústřední vojenské nemocnice - Vojenské fakultní nemocnice Praha V Praze dne 12. 4. 2019 Pom.: 51 /2019 - ÚVN Výtisk číslo: 1 Počet listů: 7 Schvaluji: Ředitel Ústřední vojenské nemocnice Vojenská fakultní nemocnice Praha prof. MUDr. Miroslav ZAVORAL, Ph.D. Koncepce

Více

Platnost akreditace. hodin a kreditů. viz specializační vzděl. program min. 45 kreditů za praktickou část. od do 31.7.

Platnost akreditace. hodin a kreditů. viz specializační vzděl. program min. 45 kreditů za praktickou část. od do 31.7. Obor 1. Intenzivní péče v pediatrii OM 1, 2 a vzdělávacího od 1.8.2012 do 1.7.2017 min. 4 kreditů za ( 8 vyhlášky č. /2011 Sb.) 2. Ošetřovatelská péče v pediatrii OM 1 vzdělávacího od 1..2012 do 0.4.2017,

Více

Liga proti rakovině Praha

Liga proti rakovině Praha Liga proti rakovině Praha 22 let činnosti Ligy Prof. MUDr. Zdeněk Dienstbier, DrSc. Tři hlavní dlouhodobé programy: Soustavná informovanost veřejnosti o nádorové prevenci Snaha o zlepšení kvality života

Více

ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru radiační onkologie, klinická onkologie za období NZIS REPORT č.

ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru radiační onkologie, klinická onkologie za období NZIS REPORT č. NÁRODNÍ ZDRAVOTNICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM AMBULANTNÍ PÉČE ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru radiační onkologie, klinická onkologie za období 27 215 NZIS REPORT č. K/13 (9/216) Stručný přehled

Více

Rozbor léčebné zátěže Thomayerovy nemocnice onkologickými pacienty a pilotní prezentace výsledků péče

Rozbor léčebné zátěže Thomayerovy nemocnice onkologickými pacienty a pilotní prezentace výsledků péče Rozbor léčebné zátěže Thomayerovy nemocnice onkologickými pacienty a pilotní prezentace výsledků péče Výstupy analýzy dat zdravotnického zařízení a Národního onkologického registru ČR Prof. MUDr. Jitka

Více

KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2018

KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2018 Obor specializace Specializační obory (dle Novely) 1 2 3 cévní chirurgie 4 dermatovenerologie 5 alergologie a klinická imunologie KMEN anesteziologie a intenzivní medicína ATESTACE anesteziologie a intenzivní

Více

ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru radiační onkologie, klinická onkologie za období NZIS REPORT č.

ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru radiační onkologie, klinická onkologie za období NZIS REPORT č. NÁRODNÍ ZDRAVOTNICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM AMBULANTNÍ PÉČE ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru radiační onkologie, klinická onkologie za období 27 217 NZIS REPORT č. K/13 (8/218) Stručný přehled

Více

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH:

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH: Věstník Ročník 2014 MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 3 Vydáno: 29. KVĚTNA 2014 Cena: 74 Kč OBSAH: 1. Centra vysoce specializované hematologické péče v ČR výzva dle 112 zák. č. 372/2011Sb.............

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru DĚTSKÁ RADIOLOGIE

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru DĚTSKÁ RADIOLOGIE VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru DĚTSKÁ RADIOLOGIE 1. Cíl specializačního vzdělávání Cílem specializačního vzdělávání v oboru dětská radiologie je získání specializované způsobilosti osvojením potřebných teoretických

Více

Činnost radiační a klinické onkologie v České republice v roce Activity in X-ray and clinical oncology in the Czech Republic in 2010

Činnost radiační a klinické onkologie v České republice v roce Activity in X-ray and clinical oncology in the Czech Republic in 2010 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 21. 6. 2011 27 Souhrn Činnost radiační a klinické onkologie v České republice v roce 2010 Activity in X-ray and clinical

Více

Fakultní nemocnice Olomouc, Oddělení klinické psychologie

Fakultní nemocnice Olomouc, Oddělení klinické psychologie P. Pavlova 6, Fakultní nemocnice Olomouc, vedoucí organizace: kontaktní osoba: kontaktní adresa: PhDr. Naděžda Dařílková Eva Švecová (sekretariát kliniky) FNOL, Puškinova 6, Olomouc kontaktní telefon:

Více

KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2019

KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2019 Obor specializace Specializační obory (dle Novely) 1 2 3 cévní chirurgie 4 dermatovenerologie 5 alergologie a klinická imunologie KMEN anesteziologie a intenzivní medicína ATESTACE anesteziologie a intenzivní

Více

Činnost radiační a klinické onkologie v České republice v roce 2009. Activity in X-ray and clinical oncology in the Czech Republic in 2009

Činnost radiační a klinické onkologie v České republice v roce 2009. Activity in X-ray and clinical oncology in the Czech Republic in 2009 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 22. 6. 2010 35 Činnost radiační a klinické onkologie v České republice v roce 2009 Activity in X-ray and clinical oncology

Více

KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2019

KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2019 Obor specializace Specializační obory (dle Novely) 1 2 3 cévní chirurgie 4 dermatovenerologie 5 alergologie a klinická imunologie KMEN anesteziologie a intenzivní medicína ATESTACE anesteziologie a intenzivní

Více

KONCEPCE OBORU RADIAČNÍ ONKOLOGIE

KONCEPCE OBORU RADIAČNÍ ONKOLOGIE 1 KONCEPCE OBORU RADIAČNÍ ONKOLOGIE I. KLASIFIKACE A NÁPLŇ OBORU Číslo odbornosti: 403 Definice, předmět a cíl oboru Radiační onkologie je samostatným základním medicínským oborem, který se zabývá komplexní

Více

KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2019

KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2019 Obor specializace Specializační obory (dle Novely) 1 2 5 alergologie a klinická imunologie KMEN anesteziologie a intenzivní medicína ATESTACE anesteziologie a intenzivní medicína 3 cévní chirurgie 4 dermatovenerologie

Více

budova podčást místnost Určení místnosti Berkova 34/38, Brno, Klinika plastické a estetické chirurgie, 3. podlaží N03901 Posluchárna

budova podčást místnost Určení místnosti Berkova 34/38, Brno, Klinika plastické a estetické chirurgie, 3. podlaží N03901 Posluchárna Berkova 34/38, Brno, 612 00 Klinika plastické a estetické chirurgie, 3. podlaží N03901 Posluchárna Černopolní 9, Brno, 662 63 Klinika dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie, pavilon C, 3. podlaží

Více

Omezení provozu v období letních prázdnin 2016 Oblastní nemocnice Jičín, a.s.

Omezení provozu v období letních prázdnin 2016 Oblastní nemocnice Jičín, a.s. Omezení provozu v období letních prázdnin 2016 Oblastní nemocnice Jičín, a.s. Nemocnice Jičín Oddělení Části oddělení Termín Omezení provozu Interní ambulance Kardiologická poradna 4. 7. - 2. 9. 2016 poradna

Více

ZÁKLADY KLINICKÉ ONKOLOGIE

ZÁKLADY KLINICKÉ ONKOLOGIE Pavel Klener ZÁKLADY KLINICKÉ ONKOLOGIE Galén Autor prof. MUDr. Pavel Klener, DrSc. I. interní klinika klinika hematologie 1. LF UK a VFN, Praha Recenzenti MUDr. Eva Helmichová, CSc. Homolka Premium Care

Více

VNL. Onemocnění bílé krevní řady

VNL. Onemocnění bílé krevní řady VNL Onemocnění bílé krevní řady Změny leukocytů V počtu leukocytů Ve vzájemném zastoupení morfologických typů leukocytů Ve funkci leukocytů Reaktivní změny leukocytů Leukocytóza: při bakteriální infekci

Více

Termíny kurzů pro rok 2018

Termíny kurzů pro rok 2018 Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Termíny kurzů pro rok Termíny kurzů pro rok Obor specializace (dle Novely) Termín kurzu Místo konání kurzu Základní

Více

Nano World Cancer Day 2014

Nano World Cancer Day 2014 31. ledna 2014 Celoevropská akce ETPN pořádaná současně ve 13 členských zemích Evropské unie Rakousko (Štýrský Hradec), Česká republika (Praha), Finsko (Helsinky), Francie (Paříž), Německo (Erlangen),

Více

Ukázka spolupráce na návrhu klasifikačního systému CZ-DRG Zhoubný novotvar prsu

Ukázka spolupráce na návrhu klasifikačního systému CZ-DRG Zhoubný novotvar prsu Ukázka spolupráce na návrhu klasifikačního systému CZ-DRG Zhoubný novotvar prsu Jiří Šedo Česká onkologická společnost ČLS JEP Masarykův onkologický ústav, Brno ÚZIS ČR Konference DRG Restart 2016 9. 11.

Více

Přístroje pro Iktové centrum PKN. Pardubická krajská nemocnice, a.s. - přístrojové vybavení iktového centra

Přístroje pro Iktové centrum PKN. Pardubická krajská nemocnice, a.s. - přístrojové vybavení iktového centra Tisková konference Přístroje pro Iktové centrum PKN pořádaná u příležitosti ukončení projektu k 30.9.2013 s názvem Pardubická krajská nemocnice, a.s. - přístrojové vybavení iktového centra Pardubice, září

Více

NEMOCNICE SEDLČANY. Široké spektrum moderní zdravotní péče

NEMOCNICE SEDLČANY. Široké spektrum moderní zdravotní péče NEMOCNICE SEDLČANY Široké spektrum moderní zdravotní péče Rodinná atmosféra Kvalifikovaní odborníci Široké spektrum zdravotní péče Vícestupňová následná péče O nás Nemocnice Sedlčany je zdravotnické zařízení

Více

TELEFONNÍ SEZNAM. Oblastní nemocnice Příbram, a. s. areál I (AI) Gen. R. Tesaříka 80, 261 01 Příbram I ústředna 318 641 111

TELEFONNÍ SEZNAM. Oblastní nemocnice Příbram, a. s. areál I (AI) Gen. R. Tesaříka 80, 261 01 Příbram I ústředna 318 641 111 TELEFONNÍ SEZNAM IČO: 27085031 Oblastní nemocnice Příbram, a. s. areál I (AI) Gen. R. Tesaříka 80, 261 01 Příbram I ústředna 318 641 111 Oblastní nemocnice Příbram, a. s. areál II (AII) Podbrdská 269,

Více

Vzdělávací program oboru KLINICKÁ ONKOLOGIE

Vzdělávací program oboru KLINICKÁ ONKOLOGIE Vzdělávací program oboru KLINICKÁ ONKOLOGIE 1 Cíl specializačního vzdělávání... 1 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní interní nebo pediatrický kmen... 2 2.2 Vlastní specializovaný

Více

Lékaři a sestry společně proti zhoubným nádorům. Začíná PragueONCO 2011

Lékaři a sestry společně proti zhoubným nádorům. Začíná PragueONCO 2011 Lékaři a sestry společně proti zhoubným nádorům. Začíná PragueONCO 2011 Zlepšení vzájemné koordinace jednotlivých lékařských disciplín a sjednocení vzájemného pohledu na vedení a cíl terapie onkologicky

Více

vzácné krvácivé onemocnění podmíněné dědičným nedostatkem FVIII nebo FIX dědičnost X-recesivně vázaná, postiženi prakticky

vzácné krvácivé onemocnění podmíněné dědičným nedostatkem FVIII nebo FIX dědičnost X-recesivně vázaná, postiženi prakticky A. Hluší, M. Palová Hemato-onkologická onkologická klinika FN Olomouc HEMOFILIE vzácné krvácivé onemocnění podmíněné dědičným nedostatkem FVIII nebo FIX dědičnost X-recesivně vázaná, postiženi prakticky

Více

Prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc.

Prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc. Prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc. 1 Nespavost je buď jen symptom a nebo samostatná nemoc. Příčiny nespavosti jsou velmi různé, ale základní a nejčastější diagnoza u dospělých je primární (psychofyziologická)

Více

Indikační proces k rozsáhlým plicním výkonům Jaká má být role anesteziologa?

Indikační proces k rozsáhlým plicním výkonům Jaká má být role anesteziologa? Indikační proces k rozsáhlým plicním výkonům Jaká má být role anesteziologa? Renata Černá Pařízková Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta

Více

INTERNÍ ODDĚLENÍ SPEKTRUM POSKYTOVANÉ ZDRAVOTNÍ PÉČE

INTERNÍ ODDĚLENÍ SPEKTRUM POSKYTOVANÉ ZDRAVOTNÍ PÉČE Zdravotnická péče, diagnostika a léčba je na interním oddělení poskytována ve třech úrovních, tzv. diferencovaná péče: na lůžkách jednotky intenzívní péče pro interní a neurologické pacienty na lůžkách

Více

Mnohočetný myelom. Jan Straub a kolektiv. (Morbus Kahler, plazmocytom) Stručný průvodce pro pacienty a jejich blízké. Česká myelomová skupina

Mnohočetný myelom. Jan Straub a kolektiv. (Morbus Kahler, plazmocytom) Stručný průvodce pro pacienty a jejich blízké. Česká myelomová skupina Mnohočetný myelom (Morbus Kahler, plazmocytom) Stručný průvodce pro pacienty a jejich blízké Jan Straub a kolektiv Česká myelomová skupina 12m Tato příručka je určena nemocným, kterým bylo zjištěno onemocnění

Více

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY. Ročník 2006. Částka 6 Vydáno: SRPEN 2006 Cena: 9 Kč OBSAH

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY. Ročník 2006. Částka 6 Vydáno: SRPEN 2006 Cena: 9 Kč OBSAH Ročník 2006 Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 6 Vydáno: SRPEN 2006 Cena: 9 Kč OBSAH ZPRÁVY A SDĚLENÍ 1. Sí onkologické péče v České republice..............................................................

Více

DĚTSKÉ 6:00-7:30 odběry, 7:30-12:00. (obj.pac) 12:00. 11:00-12:00 (obj.pacienti) 11:00-12:00. (obj.pacienti)

DĚTSKÉ 6:00-7:30 odběry, 7:30-12:00. (obj.pac) 12:00. 11:00-12:00 (obj.pacienti) 11:00-12:00. (obj.pacienti) Klinika Název Umístění Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Telefon dopoledne odpoledne dopoledne odpoledne dopoledne odpoledne dopoledne odpoledne dopoledne odpoledne ARO Ambulance bolesti Gyn-por pavilon,

Více

Platnost akreditace (čj.rozhodnutí) od 15.3.2010 do 14.3.2016 60153/2009/VZV. od 1.5.2011 do 30.4.2017 30621/2011/VZV

Platnost akreditace (čj.rozhodnutí) od 15.3.2010 do 14.3.2016 60153/2009/VZV. od 1.5.2011 do 30.4.2017 30621/2011/VZV Obor Aplikovaná fyzioterapie 1. (praktická část specializačního vzdělávacího programu), odborná praxe v rámci speciální části programu, odborná praxe na: odd. násl. péče nebo oš. lůžek / odd. neurologie

Více

ENDOKRINOLOGICKÁ Přízemí u bufetu Slunečnice 7:45-11:00 13:00-14:30 8:00-11: :00-7:30 14:00-15:00 odběry, 7:30-

ENDOKRINOLOGICKÁ Přízemí u bufetu Slunečnice 7:45-11:00 13:00-14:30 8:00-11: :00-7:30 14:00-15:00 odběry, 7:30- Klinika Název ambulance Umístění ambulance Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Telefon dopoledne odpoledne dopoledne odpoledne dopoledne odpoledne dopoledne odpoledne dopoledne odpoledne ARO Ambulance bolesti

Více

Termíny kurzů pro rok 2016

Termíny kurzů pro rok 2016 Publikováno z 2. léka?ská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Termíny kurz? pro rok Termíny kurzů pro rok Obor specializace Termín kurzu Místo konání kurzu Základní obory 1 alergologie

Více

Co je to transplantace krvetvorných buněk?

Co je to transplantace krvetvorných buněk? Co je to transplantace krvetvorných buněk? Transplantace krvetvorných buněk je přenos vlastní (autologní) nebo dárcovské (alogenní) krvetvorné tkáně. Účelem je obnova kostní dřeně po vysoce dávkové chemoterapii

Více

ANO. Potom navštivte lékařskou pohotovostní službu

ANO. Potom navštivte lékařskou pohotovostní službu Došlo u Vás či Vašeho dítěte k náhlé změně zdravotního stavu či zhoršení průběhu onemocnění mimo ordinační dobu registrujícího praktického lékaře, registrujícího praktického lékaře pro děti a dorost, registrujícího

Více

Strukturovaná péče v radioterapii. Jiří Petera Kl. onkologie a radioterapie FN a LF Hradec Králové

Strukturovaná péče v radioterapii. Jiří Petera Kl. onkologie a radioterapie FN a LF Hradec Králové Strukturovaná péče v radioterapii Jiří Petera Kl. onkologie a radioterapie FN a LF Hradec Králové Postavení RT v léčbě nádorů 25% Chirurgie Radioterapie 55% 15% Chemoterapie 5% SBU. The Swedish council

Více

VŠEOBECNÁ AMBULANCE Gyn-por pavilon, přízemí 6:30-15:00 6:30-15:00 6:30-15:00 6:30-15:00 6:30-15: :00-8:00

VŠEOBECNÁ AMBULANCE Gyn-por pavilon, přízemí 6:30-15:00 6:30-15:00 6:30-15:00 6:30-15:00 6:30-15: :00-8:00 Klinika Název Umístění Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Telefon dopoledne odpoledne dopoledne odpoledne dopoledne odpoledne dopoledne odpoledne dopoledne odpoledne ARO Ambulance bolesti Gyn-por pavilon,

Více

ENDOKRINOLOGICKÁ Přízemí u bufetu Slunečnice 7:45-11:00 13:00-14:30 8:00-11: :00-7:30 14:00-15:00 odběry, 7:30- 12:00

ENDOKRINOLOGICKÁ Přízemí u bufetu Slunečnice 7:45-11:00 13:00-14:30 8:00-11: :00-7:30 14:00-15:00 odběry, 7:30- 12:00 Klinika Název ambulance Umístění ambulance Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Telefon dopoledne odpoledne dopoledne odpoledne dopoledne odpoledne dopoledne odpoledne dopoledne odpoledne ARO Ambulance bolesti

Více

Orlickoústecká nemocnice, a.s.

Orlickoústecká nemocnice, a.s. Orlickoústecká nemocnice, a.s. Čs. armády 1076, 562 18 Ústí nad Orlicí IČO: 275 20 528 Statutární zástupce: MUDr. Jiří Řezníček nestátní zdravotnické zařízení akciová společnost Důležité kontakty Orlickoústecká

Více

Program časného záchytu karcinomu prostaty u populace mužů v dispenzární péči po onkologických onemocněních

Program časného záchytu karcinomu prostaty u populace mužů v dispenzární péči po onkologických onemocněních Program časného záchytu karcinomu prostaty u populace mužů v dispenzární péči po onkologických onemocněních CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_039/0008167 Program časného záchytu karcinomu prostaty u populace mužů

Více

Kvalita zdravotní péče, řízení kvality a bezpečí v Oblastní nemocnici Jičín a. s.

Kvalita zdravotní péče, řízení kvality a bezpečí v Oblastní nemocnici Jičín a. s. Kvalita a lidskost Kvalita zdravotní péče, řízení kvality a bezpečí v Oblastní nemocnici Jičín a. s. Mgr. Jana Kučerová, Ph.D. Kvalita zdravotní péče a akreditace, III. celostátní konference, Praha, 17.10.2012

Více

Prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc. Prof. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc. MUDr. Tomáš Büchler, PhD.

Prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc. Prof. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc. MUDr. Tomáš Büchler, PhD. Promítnutí pokroků lékařské vědy do funkčního hodnocení zdravotního stavu a pracovní schopnosti ve vztahu k mezinárodní klasifikaci nemocí a s přihlédnutím k Mezinárodní klasifikaci funkčních schopností

Více

ANO. Potom navštivte lékařskou pohotovostní službu

ANO. Potom navštivte lékařskou pohotovostní službu Příloha Došlo u Vás či Vašeho dítěte k náhlé změně zdravotního stavu či zhoršení průběhu onemocnění mimo ordinační dobu registrujícího praktického lékaře, registrujícího praktického lékaře pro děti a dorost,

Více

Zkušenosti s aplikací protonové terapie. MUDr. Jiří Kubeš, Ph.D. PTC Praha

Zkušenosti s aplikací protonové terapie. MUDr. Jiří Kubeš, Ph.D. PTC Praha Zkušenosti s aplikací protonové terapie MUDr. Jiří Kubeš, Ph.D. PTC Praha Protonová terapie - východiska Protonová radioterapie je formou léčby ionizujícím zářením Ionizující záření lze použít k destrukci

Více

Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech

Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Napsal uživatel

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ HOO/O13 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ ROK: 6 tkáňové zařízení: Hematologicko - onkologické oddělení Fakultní nemocnice Plzeň alej Svobody 8, Plzeň 34 6 číslo tkáňové banky: odpovědná osoba:

Více

Lékař v oboru gynekologie a porodnictví ž/m

Lékař v oboru gynekologie a porodnictví ž/m Lékař v oboru gynekologie a porodnictví ž/m Nemocnice Naším klientem je největší nemocnice akutní a standardní péče (cca. 260 lůžek) v okrese v severním Hesensku. Každoročně se postará v průměru o více

Více

Epileptologická péče v ČR,

Epileptologická péče v ČR, Epileptologická péče v ČR ČÁST I. Epileptologická péče v ČR, Centra vysoce specializované péče pro farmakorezistentní epilepsie Čl. 1 Kontext Epilepsie a epileptické syndromy různého typu se vyskytují

Více

Krajská zdravotní, a.s. nemocnice Ústeckého kraje. Ing. Jaroslav Peldřimovský

Krajská zdravotní, a.s. nemocnice Ústeckého kraje. Ing. Jaroslav Peldřimovský Krajská zdravotní, a.s. nemocnice Ústeckého kraje Ing. Jaroslav Peldřimovský Krajská zdravotní, a.s. Nemocnice Děčín, o. z. 308 lůžek / 646 zaměstnanců / 12 klin. oddělení / 89 pracovních míst lékařů Masarykova

Více

Seznam držitelů tzv. výjimky ministerstva zdravotnictví z Ukrajiny podle krajů, zdravotnických zařízení a pracovišť

Seznam držitelů tzv. výjimky ministerstva zdravotnictví z Ukrajiny podle krajů, zdravotnických zařízení a pracovišť Seznam držitelů tzv. výjimky ministerstva zdravotnictví z Ukrajiny podle krajů, zdravotnických zařízení a pracovišť Zdroj: tabulka MZ, kterou ČLK obdržela 10. července 2018 Jihočeský kraj Nemocnice Český

Více

Hematoonkologie součást dílčích záměrů vývoje DRG_2012. Hlavní řešitel: J. Kárníková, spoluřešitelé: P. Tůma

Hematoonkologie součást dílčích záměrů vývoje DRG_2012. Hlavní řešitel: J. Kárníková, spoluřešitelé: P. Tůma Hematoonkologie součást dílčích záměrů vývoje DRG_2012 Hlavní řešitel: J. Kárníková, spoluřešitelé: P. Tůma Současný stav nezohledňují se klinická či histologická stadia onemocnění a s nimi související

Více

Název NS - oddělení. 2510002001 Anesteziologicko-resuscitační oddělení. 2510002101 Centrální chirurgický JIP. Intenzivní medicína - anestezie sál ORL

Název NS - oddělení. 2510002001 Anesteziologicko-resuscitační oddělení. 2510002101 Centrální chirurgický JIP. Intenzivní medicína - anestezie sál ORL 25100xxxxx INTENZIVNÍ MEDICÍNA 2510002001 Anesteziologicko-resuscitační oddělení 2510002101 Centrální chirurgický JIP 2510003001A 2510003001B 2510003001C 2510003001D 2510003001E 2510003001F 2510003001G

Více

Definice nádorů plic a pleury Jedná se o nádory, které pocházejí z dýchacích cest níže od úrovně laryngu, z plicního parenchymu a z pohrudnice.

Definice nádorů plic a pleury Jedná se o nádory, které pocházejí z dýchacích cest níže od úrovně laryngu, z plicního parenchymu a z pohrudnice. VZDĚLÁVACÍ PROGRAM V OBORU PNEUMOONKOLOGIE Obsah 1. Cíle a definice specializačního vzdělávání.1 2. Minimální požadavky na specializační vzdělávání (praxe, kurzy).1 3. Rozsah požadovaných teoretických

Více

Iktové centrum Nemocnice Znojmo - naše zkušenosti s mezioborovou spoluprácí v péči o pacienty s CMP

Iktové centrum Nemocnice Znojmo - naše zkušenosti s mezioborovou spoluprácí v péči o pacienty s CMP Iktové centrum Nemocnice Znojmo - naše zkušenosti s mezioborovou spoluprácí v péči o pacienty s CMP MUDr. Zdeněk Monhart, Ph.D. zástupce ředitele pro LPP, Nemocnice Znojmo MUDr. Vladislav Kopecký, MUDr.

Více

12. CELOSTÁTNÍ KONFERENCI O NEMOCECH PRSU

12. CELOSTÁTNÍ KONFERENCI O NEMOCECH PRSU Senologická sekce ČGPS ČLS JEP Gynekologicko - porodnická klinika 2. LF UK a FN Motol pořádají 12. CELOSTÁTNÍ KONFERENCI O NEMOCECH PRSU Komplikace diagnostiky a léčby nemocí prsu Senologie pro praxi Hormony

Více