Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro"

Transkript

1 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií 2016 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, Hradec Králové 1 tel.: edukace@muzeumhk.cz

2 Programy ke zvykoslovnému období Fašanky, půst a dynovačky znali kluci i holky TERMÍN REALIZACE: DO 18. BŘEZNA 2016 Program dětem přiblíží se zvykoslovné období masopustu a Velikonoc. Seznámí se základními pojmy a předměty z obou období. Hoši, ale i děvčata si budou moci vyzkoušet, jak se plete dynovačka a program doplní tematická kreativní dílna, při které si děti vyrobí jarní dekoraci. Délka programu minut. Člověk a společnost vzdělávací obor Dějepis, Výchova k občanství, vzdělávací oblasti Umění a kultura vzdělávací obor Výtvarná výchova. Králické betlémy minulosti i dneška TERMÍN REALIZACE: 10. PROSINEC LEDEN 2017 Předvánoční program připravený k výstavě Králické betlémy minulosti i dneška představí dětem nejen tradiční králické betlémy, ale také historii tradice stavění betlémů a zdobení vánočních stromečků. Po prohlídce výstavy bude následovat kreativní dílna v Dětském ateliéru, během které si děti vyrobí svůj vlastní malý papírový betlém. Délka programu minut. Člověk a společnost vzdělávací obor Dějepis, Výchova k občanství, vzdělávací oblasti Umění a kultura vzdělávací obor Výtvarná výchova

3 Programy k výstavě Život v pevnosti TERMÍN REALIZACE: 7. BŘEZEN 13. LISTOPAD 2016 Všední dny, ale také pestrý společenský a kulturní život obyvatel pevnosti poodhalí program ve výstavě Život v pevnosti. Změna podoby města v pevnost měla dopad i na život jeho obyvatel. Během interaktivního programu si děti prohlédnou vybrané předměty z muzejních sbírek a vyzkouší si, jak se bavili královéhradečtí měšťané a jejich děti. Délka programu 45 minut. Návštěvu výstavy a programu lze zahrnout v rámci RVP ZV do vzdělávací oblasti Člověk a svět práce, Člověk a společnost vzdělávací obor Dějepis, Výchova k občanství, Člověk a jeho svět, průřezového tématu Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech. Ve stínu války TERMÍN REALIZACE: 19. ČERVENEC 13. LISTOPAD 2016 Příběh řadového vojáka žákům přiblíží nejen průběh válečných událostí prusko-rakouské války 1866, ale také každodenní život vojáků rakouské armády. Ve výstavě bude zdokumentována pestrost výstroje a výzbroje obou armád. Žáci si budou moci vyzkoušet kopie části vojenské uniformy a výstroje. Délka programu minut. Člověk a společnost vzdělávací obor Dějepis, Výchova k občanství, vzdělávací oblast Přírodopis vzdělávací obor Zeměpis. V rámci průřezových témat Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech.

4 Program k výstavě Ohlasy Prusko-rakouské války TERMÍN REALIZACE: 4. ŘÍJEN LEDEN 2017 Doprovodný program k výstavě Ohlasy Prusko-rakouské války 1866 zajímavou formou ukáže žákům řadu technologických, politických, hospodářských, společenských a sociálních důsledků válečných konfliktů. Díky iniciativě pamětníků této války vznikla řada spolků, které se do současnosti starají o památku padlých. Délka programu cca 45 minut. Člověk a společnost vzdělávací obor Dějepis, Výchova k občanství, vzdělávací oblast Přírodopis vzdělávací obor Zeměpis. V rámci průřezových témat Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech.

5 Celoroční doprovodné programy k expozicím Proměny města Hradec Králové Změny podoby města vztažené na konkrétní známá místa v Hradci Králové představí tři unikátní modely v expozicích muzea, které zachycují vývoj města v období středověku, existenci bastionové pevnosti a Salónu republiky. Na historických fotografiích vybraných míst města žáci porovnají jejich podobu v různých časových obdobích. Délka programu minut. Člověk a jeho svět, Člověk a společnost vzdělávací obor Dějepis, Výchova k občanství, vzdělávací oblasti Umění a kultura vzdělávací obor Výtvarná výchova. Pravěk v Hradci Králové Život v pravěku a počátky osídlení v Hradci Králové zdokumentované významnými archeologickými nálezy přiblíží program věnovaný nejstarším dějinám osídlení města. Děti se poutavou formou za pomoci ukázek konkrétních předmětů seznámí s životem v pravěku. Délka programu minut. Člověk a jeho svět, Člověk a společnost vzdělávací obor Dějepis, Výchova k občanství, vzdělávací oblasti Umění a kultura.

6 Celoroční doprovodné programy k expozicím Putování dějinami Středověk I Zábavná procházka v expozici Královské město nad soutokem, ve které se děti poutavou formou seznámí s pojmem středověk, dozví se, jak lidé v Hradci žili, oblékali se a jaká byla ve městě řemesla. Na chvíli se promění ve středověké dámy nebo rytíře. Délka programu cca 45 minut. Návštěvu výstavy a programu lze zahrnout do RVP PV do vzdělávací oblasti Dítě a společnost, Dítě a psychika. Putování dějinami Středověk II Kreativní dílna navazující na zábavnou procházku v expozici Královské město nad soutokem, ve které se děti poutavou formou seznámí s pojmem středověk, dozví se, jak lidé v Hradci žili, oblékali se a jaká byla ve městě řemesla. Na chvíli se promění ve středověké dámy nebo rytíře. Během dílny si vymodelují ze samotvrdnoucí hlíny svou vlastní hračku, jakou měly děti ve středověku. Délka programu minut. Návštěvu výstavy a programu lze zahrnout do RVP PV do vzdělávací oblasti Dítě a společnost, Dítě a psychika. VSTUPNÉ: 60 Kč (pedagogický doprovod zdarma).

7 Celoroční doprovodné programy k expozicím Gotika ve městě a ve společnosti Nejen na modelech středověkého města a katedrály sv. Ducha se žáci během programu v expozici Královské město nad soutokem seznámí s gotickou architekturou a životem královen a měšťanů. Součástí programu jsou ukázky sbírkových předmětů, které odkazují na bohaté zastoupení řemesel ve městě. Délka programu minut. Člověk a svět práce, Člověk a jeho svět, Člověk a společnost vzdělávací obor Dějepis, Výchova k občanství, do vzdělávací oblasti Umění a kultura vzdělávací obor Výtvarná výchova. Renesance a baroko ve sbírkách muzea Změny v období renesance a baroka se odrazily nejenom v architektuře a umění, ale i ve společnosti. Srovnáním konkrétních ukázek sbírkových předmětů žáci zachytí vývoj, změny a rozdíly obou historických období v Hradci Králové. Délka programu 45 minut. Člověk a jeho svět, Člověk a společnost vzdělávací obor Dějepis, Výchova k občanství, do vzdělávací oblasti Umění a kultura vzdělávací obor Výtvarná výchova.

8 Celoroční doprovodné programy k expozicím Pevnost královéhradecká I. Nová část expozice Pevnost královéhradecká představí na modelu podobu Hradce Králové na přelomu 18. a 19. století, seznámí s důvody vzniku pevnosti a historií její stavby. Na historických a současných fotografiích žáci porovnají podobu staveb, které se z tohoto období dochovaly do současnosti. Velkoplošný dobový plán jim nakonec bude předlohou pro stavbu vlastní pevnosti. Délka programu minut. Na program tematicky navazuje Pevnost královéhradecká II. prohlídkou zachovalých zbytků pevnostních prvků v centru města. Návštěvu výstavy a programu lze zahrnout v rámci RVP ZV do vzdělávací oblasti Člověk a svět práce, Člověk a společnost vzdělávací obor Dějepis, Výchova k občanství, do vzdělávací oblasti Umění a kultura. Salon republiky Proměnu Hradce Králové z uzavřené pevnosti do nového rozkvétajícího města, které se svou promyšlenou koncepcí a modernistickým pojetím stalo ve své době tzv. Salonem republiky, je prezentována na dobových fotografiích a modelech města. Délka programu 45 minut. Člověk jeho svět, Člověk a společnost vzdělávací obor Dějepis, Výchova k občanství, do vzdělávací oblasti Umění a kultura.

9 Prohlídka centra města Pevnost královéhradecká II. Žáci se vydají po stopách pevnosti v dnešním Hradci Králové. V průběhu prohlídky zachovalých zbytků pevnostních prvků v centru města se seznámí s jejich současnou podobou a také s jejich funkcí a využitím v minulosti i současnosti. Délka programu 120 minut. Člověk a svět práce, Člověk a společnost vzdělávací obor Dějepis, Výchova k občanství. Centrem města TERMÍN REALIZACE: DUBEN ŘÍJEN Komentovaná procházka po historickém centru města seznámí žáky s významnými stavbami spojenými s historií Hradce Králové. Žáci si na konkrétních budovách prohlédnou prvky reprezentující architektonické slohy a rozvinou tak dovednost poznat jednotlivé slohy v praxi. Délka programu 120 minut. Návštěvu výstavy a programu lze zahrnout v rámci RVP ZV do vzdělávací oblasti Člověk a svět práce, Člověk a společnost vzdělávací obor Dějepis, Výchova k občanství.

10 Památník bitvy 1866 na Chlumu Muzeum války 1866 na Chlumu Areál bojiště bitvy 1866 pro mladší žáky V prostorách expozice nabízíme žákům základních škol interaktivní program, kdy se zábavnou a smysluplnou formou seznámí s historickými okolnostmi války, průběhem bitvy na Chlumu, životem vojáků a stavem zdravotní péče. Délka programu cca 60 minut. Na program je nutné se objednat minimálně 14 dní před návštěvou. Návštěvu výstavy a programu lze zahrnout v rámci RVP ZV do vzdělávací oblasti Člověk a společnost vzdělávací obor Dějepis, Výchova k občanství, vzdělávací oblast Přírodopis vzdělávací obor Zeměpis. V rámci průřezových témat Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech. Více informací o expozici: TERMÍN REALIZACE: 1. DUBEN 30. ZÁŘÍ 2016 Areál historického bojiště je významný výjimečnou koncentrací více než 460 pomníků, individuálních hrobů i symbolických památníků, z nichž nejvýznamnější jsou přístupné po značených stezkách. Program zahrnuje vybraná místa v nejbližším okolí Muzea války 1866 na Chlumu. Válečný konflikt je dětem přiblížen formou bajky, jejichž hlavní představitele lze na památnících v průběhu procházky najít. Program je doplněn zkouškou frotáže přírodních materiálů a pozorováním přírody a okolní krajiny. Délka programu cca 120 minut. Na program je nutné se objednat minimálně 14 dní před návštěvou. Návštěvu výstavy a programu lze zahrnout v rámci RVP ZV do vzdělávací oblasti Člověk a společnost vzdělávací obor Dějepis, Výchova k občanství, vzdělávací oblast Přírodopis vzdělávací obor Zeměpis. V rámci průřezových témat Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech.

11 Památník bitvy 1866 na Chlumu Areál bojiště bitvy 1866 pro starší žáky TERMÍN REALIZACE: 1. DUBEN 30. ZÁŘÍ 2016 Areál historického bojiště je zajímavý výjimečnou koncentrací pomníků, individuálních hrobů i symbolických památníků. Nejvýznamnější z nich jsou přístupné po značených stezkách. Trasa zahrnuje vybraná místa v nejbližším okolí Muzea války 1866 na Chlumu, která vypovídají o událostech prusko-rakouské války Délka programu cca 120 minut. Na program je nutné se objednat minimálně 14 dní před návštěvou. Návštěvu výstavy a programu lze zahrnout v rámci RVP ZV do vzdělávací oblasti Člověk a společnost vzdělávací obor Dějepis, Výchova k občanství, vzdělávací oblast Přírodopis vzdělávací obor Zeměpis. V rámci průřezových témat Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech.

12 Programy je možno objednávat em na adrese nebo osobně na recepci muzea. Informace na tel , , nebo na u MVČ je příspěvkovou organizací zřizovanou Královéhradeckým krajem.

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY 2016 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro MATEŘSKÉ ŠKOLY 2016 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. pro. Muzea východních Čech v Hradci Králové

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. pro. Muzea východních Čech v Hradci Králové Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro MATEŘSKÉ ŠKOLY 2017 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391, +420 604

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. pro. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. pro. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií 2017 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií 2015 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií 2014 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové

Více

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro 2014 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604 513 643 e-mail:

Více

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. pro. Muzea východních Čech v Hradci Králové

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. pro. Muzea východních Čech v Hradci Králové Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY 2017 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY 2015 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

Název vzdělávacího materiálu: Úvod do dějepisu písemné, hmotné a obrazové prameny.

Název vzdělávacího materiálu: Úvod do dějepisu písemné, hmotné a obrazové prameny. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_10_Úvod do dějepisu_ písemné_hmotné_a_obrazové_

Více

Environmentální plán ZŠ Senohraby školní rok 2015/2016

Environmentální plán ZŠ Senohraby školní rok 2015/2016 Environmentální plán ZŠ Senohraby školní rok 2015/2016 Měsíc Ročník Co Typ Září 1. Příroda v okolí školy 2. Obec (krajina v okolí, orientace na mapě) 3. Péče o zebřičky ** seznámení Péče o želvu** - seznámení

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. leden červen 2013

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. leden červen 2013 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro leden červen 2013 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 495

Více

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. únor červen 2012

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. únor červen 2012 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro MATEŘSKÉ ŠKOLY únor červen 2012 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A

Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A 16b-ŠVP-Výtvarná výchova-1,2 strana 1 (celkem 5) 1. 9. 2014 Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A Charakteristika předmětu: Hlavní náplní je samostatná nebo skupinová praktická výtvarná činnost, realizace

Více

Interaktivní programy. ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. září prosinec 2013

Interaktivní programy. ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. září prosinec 2013 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro a nižší stupeň víceletých gymnázií září prosinec 2013 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové

Více

Papíry,čtvrtky, skicáky, fotoaparát (není povinné), tužka, uhel, rudka, (lino, rydla - pomůcky k dispozici ve škole) Výchozí učebna: č.

Papíry,čtvrtky, skicáky, fotoaparát (není povinné), tužka, uhel, rudka, (lino, rydla - pomůcky k dispozici ve škole) Výchozí učebna: č. Havránková Proměny výtvarného tématu v Čáslavi - Od gotiky ke street artu Architektura kolem nás - zkoumání podob architektury, stavební slohy, které je možné nalézt v Čáslavi. Kostel sv. Petra a Pavla

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2012

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2012 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY říjen prosinec 2012 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. leden červen 2012

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. leden červen 2012 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY leden červen 2012 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY 2014 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

Výstava OTCOVÉ MĚSTA JABLONCE IX. Učitelé a jejich práce školní a mimoškolní. Galerie Belveder, do 4. ledna 2013

Výstava OTCOVÉ MĚSTA JABLONCE IX. Učitelé a jejich práce školní a mimoškolní. Galerie Belveder, do 4. ledna 2013 FOTODOKUMENTACE ČINNOSTI VÝSTAVNÍ ČINNOST Výstava OTCOVÉ MĚSTA JABLONCE IX. Učitelé a jejich práce školní a mimoškolní. Galerie Belveder, do 4. ledna 2013 Výstava VÁNOCE NA KLOPĚ. Brože, jehlice a špendlíky

Více

Ústav historických věd Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě

Ústav historických věd Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě Ústav historických věd Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě Proč studovat v Opavě? individuální přístup vyučujících: u nás není student jen číslem snadná dostupnost všech univerzitních

Více

Identifikátor materiálu EU: ICT 3 56

Identifikátor materiálu EU: ICT 3 56 Identifikátor materiálu EU: ICT 3 56 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT = Předmět / téma Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Prezentace poskytuje stručný přehled o kulturním

Více

PROGRAMY NA MÍRU - Pro skupiny se specifickými požadavky, osoby s hendikepem, úpravy programu pro větší skupiny

PROGRAMY NA MÍRU - Pro skupiny se specifickými požadavky, osoby s hendikepem, úpravy programu pro větší skupiny VARIABILITA PROGRAMŮ BALÍČKY - Program spojený s prohlídkou muzea, dílna s výstavou, dílna s animací, nebo s pracovními listy PROGRAMY NA MÍRU - Pro skupiny se specifickými požadavky, osoby s hendikepem,

Více

Kód předmětu: MSBP_PC1

Kód předmětu: MSBP_PC1 PRAKTICKÉ ČINNOSTI 1 Kód předmětu: MSBP_PC1 O čem si budeme povídat? Obecně o pracovních činnostech Legislativní rovina předškolního vzdělávání Školský zákon 561/2004 RVP pro předškolní vzdělávání ŠVP

Více

Co je to Grundtvig? Kde najít informace?

Co je to Grundtvig? Kde najít informace? Program Grundtvig je v rámci Programu celoživotního učení zaměřen na výukové a vzdělávací potřeby osob ve všech formách vzdělávání dospělých a na instituce a organizace nabízející nebo podporující toto

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. září prosinec 2011

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. září prosinec 2011 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY září prosinec 2011 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

S kamerou po stopách dějin

S kamerou po stopách dějin S kamerou po stopách dějin mezipředmětová projektová výuka s využitím online elearningu Co vám přinese projekt Krajina za školou? Chcete se studenty realizovat zajímavý terénní výzkum zaměřený na vývoj

Více

Masarykova univerzita Pedagogická fakulta

Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Zpráva o výsledcích přijímacího řízení v roce 2015 Informace o studijních programech a oborech Studijní program / studijní obor Forma studia Počet Uspělo u Dostavilo

Více

13. 8. 9. 10. 2015 DEPO2015. Výsledky průzkumu ohlasů účastníků EVALUACE A MONITORING PROJEKTU PLZEŇ 2015

13. 8. 9. 10. 2015 DEPO2015. Výsledky průzkumu ohlasů účastníků EVALUACE A MONITORING PROJEKTU PLZEŇ 2015 13. 8. 9. 10. 2015 DEPO2015 Výsledky průzkumu ohlasů účastníků EVALUACE A MONITORING PROJEKTU PLZEŇ 2015 zábavná cesta historií pro všechny, kteří si chtějí hrát Interaktivní výstava pro děti na motivy

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 30/12

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 30/12 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 30/12 Název materiálu: Testování žáků 8. a 9. tříd Hudba artificiální a nonartificiální Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík ANOTACE Škola: Základní škola Brno, Jana Babáka

Více

Základní škola při Dětské psychiatrické léčebně, Opařany 160

Základní škola při Dětské psychiatrické léčebně, Opařany 160 Základní škola při Dětské psychiatrické léčebně, Opařany 160 Roční plán environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty (EVVO) školní rok 2011/2012 V Opařanech 30. září 2011 Vypracovala Mgr. Š. Koordinátor

Více

Dodatek k ŠVP ZV č. 1

Dodatek k ŠVP ZV č. 1 Základní škola Jablonné nad Orlicí Jamenská 555, Jablonné nad Orlicí 561 64 IČO: 00 85 66 73 tel: 461 100 016 e-mail: skola@zs.jablonneno.cz Dodatek k ŠVP ZV č. 1 Název školního vzdělávacího programu:

Více

Příloha I: Seznam základních škol okresu Kolín... II. Příloha II: Vzor dotazníku...iv

Příloha I: Seznam základních škol okresu Kolín... II. Příloha II: Vzor dotazníku...iv 6 Přílohy Seznam příloh: Příloha I: Seznam základních škol okresu Kolín... II Příloha II: Vzor dotazníku....iv Příloha III: Stav školních zahrad při základních školách v České republice... VIII I Příloha

Více

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0767 Šablona: III/2 2. č. materiálu: VY_ 32_INOVACE_123 Jméno

Více

Masarykova univerzita Pedagogická fakulta

Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Zpráva o výsledcích přijímacího řízení Přijímací zkoušky proběhly ve dnech 4. 6. 5. a 4. 14. 6. 2007. Oborové testy byly uchazečům přístupné ve dnech 11. a 18.

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 16/03

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 16/03 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 16/03 Název materiálu: Doba bronzová Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracovala: Mgr. Petra Březinová ÚKOL 1: Slova z nabídky doplň do následujícího textu předměty,

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Evaluace organizace Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné x 2. Oblast

Více

Program školního roku 2016 2017

Program školního roku 2016 2017 Základní škola a mateřská škola, Praskačka, Praskačka 60, 503 33 Praskačka tel.: 495 588 126 zspraskacka@seznam.cz www.zspraskacka.cz Program školního roku 2016 2017 SOUTĚŽE A PROGRAMY : Program MŠMT:

Více

Šablony pro mateřské školy:

Šablony pro mateřské školy: Šablony pro mateřské školy: Částka uváděná u jednotlivých šablon slouží k pokrytí veškerých nákladů na realizaci aktivit tj. kromě mzdy v případě personálních šablon nebo kurzovného v případě vzdělávacích

Více

Příloha č. 1 Indikátory výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování - Šablony pro MŠ a ZŠ I

Příloha č. 1 Indikátory výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování - Šablony pro MŠ a ZŠ I Příloha č. Indikátory výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování - Šablony pro MŠ a ZŠ I k předkládání žádostí o podporu zjednodušených projektů do Operačního programu Výzkum, vývoj a

Více

Dokument MŠMT č.j.: 34 907/2010-2

Dokument MŠMT č.j.: 34 907/2010-2 Sdělení ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy k časovému rozvrhu konání didaktických testů a písemných prací společné části maturitní zkoušky (jednotné zkušební schéma) pro jarní zkušební období

Více

P prezentace PL pracovní list IA interaktivní materiál (IA tabule)

P prezentace PL pracovní list IA interaktivní materiál (IA tabule) Seznam digitálních učebních materiálů, které byly vytvořeny a ověřeny v rámci projektu EU peníze školám. Materiály jsou na požádání k dispozici v ředitelně školy. P prezentace PL pracovní list IA interaktivní

Více

9.2.10. Člověk a příroda Zeměpis

9.2.10. Člověk a příroda Zeměpis Hlavní kompetence Učivo Navázání na dosažené kompetence Hlavní okruhy Výstupy z RVP ZV realizace Metody práce Průřezová tém. obor zvlád. téma ročník REGIONY KOMPETENCE K UČENÍ IX.-I. ZEMĚPIS SVĚTADILŮ

Více

Celoroční plán akcí 2015/2016

Celoroční plán akcí 2015/2016 Základní škola a Mateřská škola Rudná pod Pradědem, p. o. Stará Rudná 121, 793 35 Rudná pod Pradědem IČO 731 84 934, Telefon 733 220 495 E-mail: zs.rudna@seznam.cz, www.skola.rudnapodpradedem.cz 1. pololetí

Více

Tvorba a využití výukových animací pro praktikum z genetiky

Tvorba a využití výukových animací pro praktikum z genetiky Tvorba a využití výukových animací pro praktikum z genetiky RNDr. Pavel Lízal, Ph.D. Oddělení genetiky a molekulární biologie Ústav experimentální biologie Přírodovědecká fakulta MU 2008 Vznikají první

Více

OBČANSKÁ VÝCHOVA. Školní rok 2011/2012

OBČANSKÁ VÝCHOVA. Školní rok 2011/2012 Oblasti: 1. Domácí úkoly 2. Domácí příprava 3.Individuální konzultace (doučování) 4.Sebehodnocení 5.Klasifikace 6.Pomůcky Ukázka písemných prací OBČANSKÁ VÝCHOVA Školní rok 2011/2012 Občanská výchova 6.ročník

Více

SEMINÁŘE/WORKSHOPY PRO KLIENTY V PL A TK

SEMINÁŘE/WORKSHOPY PRO KLIENTY V PL A TK SEMINÁŘE/WORKSHOPY PRO KLIENTY V PL A TK v období realizace projektu Příprava a podpora vstupu na trh práce pro bývalé uživatele návykových látek a osoby ohrožené drogovou závislostí v konfliktu se zákonem

Více

Program kulturních a společenských akcí na státním hradě Karlštejně a v podhradí Karlštejna v roce 2013

Program kulturních a společenských akcí na státním hradě Karlštejně a v podhradí Karlštejna v roce 2013 Program kulturních a společenských akcí na státním hradě Karlštejně a v podhradí Karlštejna v roce 2013 12. ledna 2013 od 19,00 hodin Novoroční koncert hudební skupiny Nová Sekce a jejich hostů v divadelním

Více

MÍSTO, KDE ŽIJEME. - domov, orientace v místě bydliště (plány). - škola bezpečná cesta do školy.

MÍSTO, KDE ŽIJEME. - domov, orientace v místě bydliště (plány). - škola bezpečná cesta do školy. MÍSTO, KDE ŽIJEME - vyznačí v jednoduchém plánu místo svého bydliště a školy, cestu na určené místo a rozliší možná nebezpečí v nejbližším okolí - domov, orientace v místě bydliště (plány). - škola bezpečná

Více

Tipy na výlety - Lofer - Saalachtal

Tipy na výlety - Lofer - Saalachtal Koupaliště Steinbergbad Lofer Tipy na výlety - Lofer - Saalachtal www.lofer.salzburg.at Vstupné: 4,70 otevřeno od poloviny května do poloviny září od 9.30 do 19.00 hod. atrakce: 2 bazény, velká skluzavka,

Více

Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Krnov,příspěvková organizace. Maturitní témata profilové zkoušky 2015/2016

Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Krnov,příspěvková organizace. Maturitní témata profilové zkoušky 2015/2016 Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Krnov,příspěvková organizace Maturitní témata profilové zkoušky 2015/2016 Předmět: Didaktika dramatické výchovy Obor: Předškolní a mimoškolní pedagogika

Více

SPOLEČENSKÉ, AKTIVIZAČNÍ CENTRUM PRO SENIORY

SPOLEČENSKÉ, AKTIVIZAČNÍ CENTRUM PRO SENIORY SPOLEČENSKÉ, AKTIVIZAČNÍ CENTRUM PRO SENIORY Středisko sociálních služeb Městské části Praha 9 Harrachovská 422/2, Praha 9 Prosek, www.ssspraha9.cz tel.: 724-905 785, 286582298, e-mail: dunderova@ssspraha9.cz

Více

Tematické setkání KAP Středočeského kraje

Tematické setkání KAP Středočeského kraje Tematické setkání KAP Středočeského kraje Metodická podpora KAP pro intervenci Rozvoj škol jako center CŽU (dalšího profesního vzdělávání) Jana Bydžovská, PhDr. Praha 26. dubna 2016 Tento projekt je spolufinancován

Více

Environmentální výchova jako průřezové téma RVP SOŠ a SOU. Jan Kopp katedra geografie ZČU v Plzni

Environmentální výchova jako průřezové téma RVP SOŠ a SOU. Jan Kopp katedra geografie ZČU v Plzni Environmentální výchova jako průřezové téma RVP SOŠ a SOU Jan Kopp katedra geografie ZČU v Plzni Osnova přednášky Environmentální výchova a její postavení v RVP SOŠ a SOU Teoretický koncept environmentální

Více

Předškolní plavání. MASARYKOVA UNIVERZITA Fakulta sportovních studií Katedra sportovní edukace. Bakalářská práce. Vedoucí bakalářské práce:

Předškolní plavání. MASARYKOVA UNIVERZITA Fakulta sportovních studií Katedra sportovní edukace. Bakalářská práce. Vedoucí bakalářské práce: MASARYKOVA UNIVERZITA Fakulta sportovních studií Katedra sportovní edukace Předškolní plavání Bakalářská práce Vedoucí bakalářské práce: PaedDr. Miloši Lukáškovi, Ph.D Vypracovala: Kristýna Sůvová 3. ročník.

Více

Časově tematický plán pro 6. a 7. ročník 2016 / 2017

Časově tematický plán pro 6. a 7. ročník 2016 / 2017 Časově tematický plán pro 6. a 7. ročník 2016 / 2017 České země včera a dnes (ČZVD) Učebnice a materiály: Dějepis 7 Učebnice, řada Fraus 2007(D7) Dějepis 7 Pracovní sešit, řada Fraus 2007(PS) Dějepis 8

Více

Mezinárodní projekty Comenius v jazykovém vzdělávání

Mezinárodní projekty Comenius v jazykovém vzdělávání Mezinárodní projekty Comenius v jazykovém vzdělávání Bc. Jana Votrubová, PhDr. Barbora Špronglová Pride and prejudice; overcoming stereotypes Škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha, VOŠ, SOŠ, s.r.o.

Více

SŠ didakika. PDF byl vytvořen zkušební verzí FinePrint pdffactory Pro www.fineprint.cz

SŠ didakika. PDF byl vytvořen zkušební verzí FinePrint pdffactory Pro www.fineprint.cz SŠ didakika Pojem, předmět a vývoj didaktiky, didaktika geografie jako vědní obor Úkoly didaktiky geografie Učební plány geografie na středních školách (gymnázia, SOŠ, OA) Názorné metody v geografii na

Více

NÁRODNÍ STROJÍRENSKÝ KLASTR. Vyřazování elektráren z provozu - příležitosti pro české strojírenství

NÁRODNÍ STROJÍRENSKÝ KLASTR. Vyřazování elektráren z provozu - příležitosti pro české strojírenství Vyřazování elektráren z provozu - příležitosti pro české strojírenství Jan Světlík, prezident NSK Ostrava-Vítkovice, 26. 05. 2016 Jubilejní STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2016 Deset let konferencí věnovaných průmyslovým

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA

MASARYKOVA UNIVERZITA MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA K a t e d r a h i s t o r i e Významné památky Chomutova a jeho blízkého okolí ve výuce vlastivědy na 1. stupni ZŠ Diplomo vá práce B r n o 2 0 0 8 A u t o r p

Více

Příloha č. 1 Dotazník pro pedagogy mateřských škol. Příloha č. 2 Dotazník pro rodiče dětí v předčtenářském období

Příloha č. 1 Dotazník pro pedagogy mateřských škol. Příloha č. 2 Dotazník pro rodiče dětí v předčtenářském období PŘÍLOHY Seznam příloh: Příloha č. 1 Dotazník pro pedagogy mateřských škol Příloha č. 2 Dotazník pro rodiče dětí v předčtenářském období Příloha č. 1 DOTAZNÍK PRO PEDAGOGY MATEŘSKÝCH ŠKOL vzor Vážené paní

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 441 Autor: Silvie Lidmilová Datum: 12.9.2011 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Přírodní obraz

Více

10. HOSPODÁŘSKÉ PODMÍNKY 10.1 HRADECKO

10. HOSPODÁŘSKÉ PODMÍNKY 10.1 HRADECKO 10.1 HRADECKO - nízká míra nezaměstnanosti v okolních obcích - vysoký počet středních a vysokých škol - přiblížení dálnice D 11 k Hradci Králové - nabídka pracovních příležitostí v Hradci Králové - lokálně

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Dějepis 3. období 7. ročník Čechura, J. a kol.: Dějepis Středověk (SPN, 1998) Mandelová, H. a kol.: Středověk (Kartografie Praha, 1996) - atlas Mandelová,

Více

Mateřská škola, Praha 8, Bojasova 1 Bojasova 1/1242, 182 00 Praha 8

Mateřská škola, Praha 8, Bojasova 1 Bojasova 1/1242, 182 00 Praha 8 Mateřská škola, Praha 8, Bojasova 1 Bojasova 1/1242, 182 00 Praha 8 Telefon: 286 884 253 E-mail: msbojasova@seznam.cz www.msbojasova.cz ZÁKLADNÍ INFORMACE O MATEŘSKÉ ŠKOLE Zřizovatel: MČ Praha 8 Právní

Více

PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA

PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA Název materiálu: Psychologie jako věda Autor materiálu: Mgr. Kateřina Kaderková Zařazení materiálu: výuková prezentace Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Název a označení

Více

Organizace školního roku 2011/2012

Organizace školního roku 2011/2012 Organizace školního roku 2011/2012 Organizace školního roku 2011/2012 I.pololetí II.pololetí od 1. září 2011 (čtvrtek) do 31. ledna 2012 (úterý) od 1. února 2012 (středa) do 29. června 2012 (pátek) Prázdniny:

Více

Historie jinak. Nabídka programů pro školy podzim 2014

Historie jinak. Nabídka programů pro školy podzim 2014 Historie jinak Nabídka programů pro školy podzim 2014 Programy pro školy realizuje Boii za podpory Pardubického kraje. Objednáním programu podporujete činnost spolku. Vážení učitelé, Představujeme vám

Více

Základní informace. Kolín, Leden/Únor 2016 1

Základní informace. Kolín, Leden/Únor 2016 1 Základní informace Projekt E-názor má za cíl pomoci obcím zajistit dostupnost a reprezentativnost názorů obyvatel prostřednictvím elektronického sociologického nástroje pro e-participaci. Projekt realizuje

Více

Učební osnova vyučovacího předmětu Silnoproudá zařízení. 3. ročník (2 hodiny týdně, celkem 52 hodin)

Učební osnova vyučovacího předmětu Silnoproudá zařízení. 3. ročník (2 hodiny týdně, celkem 52 hodin) Učební osnova vyučovacího předmětu Silnoproudá zařízení 3. ročník (2 hodiny týdně, celkem 52 hodin) Obor vzdělání: Forma vzdělávání: 26-41-M/01 Elektrotechnika denní studium Celkový počet týdenních vyuč.

Více

zvou odborníky a zájemce o historické stavební technologie na praktický seminář

zvou odborníky a zájemce o historické stavební technologie na praktický seminář Národní technické muzeum Ústav teoretické a aplikované mechaniky AV ČR, v. v. i. Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i. České vysoké učení technické zvou odborníky a zájemce o historické stavební technologie

Více

Art marketing Činoherního klubu

Art marketing Činoherního klubu Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha Institute of Technology, Sligo Art marketing Činoherního klubu Projekt ročníkové práce Vypracovala: Jana Pokorná, DiS. Vedoucí práce: Ing. Radka Johnová Datum

Více

1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník

1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník Učební plány Učební plán nižšího gymnázia (ŠVP - Školní vzdělávací program) Prima Sekunda Tercie Kvarta Celkem Předmět hodiny: celé cv celé cv celé cv celé cv celé dělené Český jazyk a literatura 5 1 4

Více

Projekt Historie a současnost našeho domova Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.09/03.0036. Autor. Mgr. Petra Maslenová.

Projekt Historie a současnost našeho domova Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.09/03.0036. Autor. Mgr. Petra Maslenová. Testy RALSKO Projekt Historie a současnost našeho domova Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.09/03.0036 Autor Mgr. Petra Maslenová Gymnázium Mimoň Znalostní testy pro využití v předmětech Dějiny kultury,

Více

Otokar Březina, S. K. Neumann

Otokar Březina, S. K. Neumann Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Otokar

Více

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Anglický jazyk Vyučující: Mgr. Marta Klimecká

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Anglický jazyk Vyučující: Mgr. Marta Klimecká ČASOVÉ OBDOBÍ Září Říjen KONKRÉTNÍ VÝSTUPY KONKRÉTNÍ UČIVO PRŮŘEZOVÁ TÉMATA komunikace v běžných každodenních situacích pozdrav představení čísla barvy školní potřeby nábytek komunikace v běžných situacích

Více

vzor Škola: Adresa školy:

vzor Škola: Adresa školy: Škola: Adresa školy: Telefon: ředitelna 466 652 387 kancelář 466 652 391 školní jídelna 466 652 390 email: zsspor@seznam.cz www.zs-sporilov.cz email: zskotkova@seznam.cz (omlouvání nepřítomnosti žáků)

Více

Přehled aplikací pro výuku - člověk a společnost

Přehled aplikací pro výuku - člověk a společnost Přehled aplikací pro výuku - člověk a společnost Kooperativní model rozvoje ICT dovedností učitelů Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.3.00/51.0013 Aplikace pro ios Timeline Eons Aplikace představuje

Více

Školní rok 2014/15 ve třídách

Školní rok 2014/15 ve třídách Školní rok 2014/15 ve třídách Měsíc Třída I.A Akce pouze třídy( exkurze, výlety, Zpracovala Mgr. Jana Stöcklová Sluníčkový den 24. 10. Vznik samostatného ČSR - projekt 31. 10. Projekt Halloween Znakový

Více

Školní vzdělávací program 2015/2016

Školní vzdělávací program 2015/2016 školní vzdělávací program Školní vzdělávací program ZŠ Liptál 2015-2016 Škola pro život Školní vzdělávací program 2015/2016 HIDDEN TEXT TO MARK THE BEGINNING OF THE TABEL OF CONTENTS Obsah 1 Identifikační

Více

VDO občanská společnost svého bydliště a školy,cestu na. a škola - výchova dem. určené místo a rozliší možná. škola

VDO občanská společnost svého bydliště a školy,cestu na. a škola - výchova dem. určené místo a rozliší možná. škola Prvouka - 1. ročník Vyznačí v jednoduchém plánu místo domov VDO občanská společnost svého bydliště a školy,cestu na škola a škola - výchova dem. určené místo a rozliší možná osobní bezpečí občana v rámci

Více

1. Úvod. 2. Propagace výstavy

1. Úvod. 2. Propagace výstavy 1. Úvod Výstava (Ne)viditelná Olomouc je otevřena od 1. srpna 2013 na adrese Křížkovského 5, Olomouc. Záměr výstavy je přiblížit lidem v absolutní tmě život nevidomých. Návštěvníci tak vnímají výstavu

Více

5.5.2 Dějepis povinný předmět

5.5.2 Dějepis povinný předmět 5.5.2 Dějepis povinný předmět Učební plán předmětu 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 0 0 0 0 0 2 2 2 2 Předmět Dějepis je vyučován v dotaci 8 hodin

Více

Komunitní práce v knihovnách

Komunitní práce v knihovnách Komunitní práce v knihovnách Knihovny současnosti Olomouc, 11. 9. 2013 Zuzana Ježková Národní knihovna ČR Základní pojmy - komunita zájmová komunita komunita sdílející společný problém teritoriální komunita

Více

Pokusy s kolem na hřídeli (experimenty s výpočty)

Pokusy s kolem na hřídeli (experimenty s výpočty) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Pokusy s kolem na hřídeli (experimenty s výpočty) Označení: EU-Inovace-F-7-08 Předmět: fyzika Cílová skupina: 7. třída

Více

Operativní plán. Operativní řízení stavby

Operativní plán. Operativní řízení stavby Operativní plán Operativní řízení stavby OPERATIVNÍ PLÁN - celkový časový plán je pro potřeby řízení stavby málo podrobný Operativní plán - zpracovávají se podrobnější časové plány operativní plány (OP)

Více

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Příbrami Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Říjen 2015 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky/mesicni/pb_okres

Více

Kulturní akce pro rok 2016 v obci Velké Losiny

Kulturní akce pro rok 2016 v obci Velké Losiny Kulturní akce pro rok 2016 v obci Velké Losiny Leden sobota 9. 1. 2016 = Volejbalový turnaj (Areál zdraví víceúčelová hala, pořadatel obec Velké Losiny a restaurace AZ) pátek 15. 1. 2016 = 2. Velkolosinský

Více

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ A PŘEDNÁŠEK

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ A PŘEDNÁŠEK NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ A PŘEDNÁŠEK Školní rok 2015/2016 OBSAH 1. stálé výukové programy STRANA 4 Památník Velké Moravy STRANA 7 Galerie Slováckého Muzea STRANA 10 Hlavní budova 2. přednášky a prohlídky

Více

učíme se v zahradě Mgr. květoslava burešová a kolektiv autorů

učíme se v zahradě Mgr. květoslava burešová a kolektiv autorů učíme se v zahradě Mgr. květoslava burešová a kolektiv autorů Představujeme Vám rozsáhlou publikaci zabývající se využitím školních zahrad k výchově a vzdělávání. učíme se v zahradě představení manuálu

Více

Rekondiční pobyt pro děti po transplantaci kostní dřeně na KDHO FN Motol Praha

Rekondiční pobyt pro děti po transplantaci kostní dřeně na KDHO FN Motol Praha Rekondiční pobyt pro děti po transplantaci kostní dřeně na KDHO FN Motol Praha Rekreační objekt Caravan Camp Válek, Chrustenice u Berouna 11.-16. června 2012 ZÁKLADNÍ INFORMACE Transplantační jednotka

Více

UMĚLECKÁ VÝCHOVA (1. A 2. ROČNÍK ČTYŘLETÉHO CYKLU)

UMĚLECKÁ VÝCHOVA (1. A 2. ROČNÍK ČTYŘLETÉHO CYKLU) Gymnázium Cheb UMĚLECKÁ VÝCHOVA (1. A 2. ROČNÍK ČTYŘLETÉHO CYKLU) Ukázka je pro potřeby metodického portálu krácena (část vzdělávací obsah) Charakteristika předmětu umělecká výchova Předmět Umělecká výchova

Více

Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie I.

Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie I. Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Lidské aktivity a životní prostředí

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.15 Konstrukční materiály Kapitola 1 Vlastnosti

Více

Zápis KMS č. 3 ze dne 14. 3. 2012

Zápis KMS č. 3 ze dne 14. 3. 2012 Komise místní samosprávy Pražské Předměstí sever Zápis KMS č. 3 ze dne 14. 3. 2012 Přítomni: Václav Marvan, Dušan Piši, Jiří Béna, Libor Nejedlý, Miloš Berounský, Vladislav Lesák, Richard Zelený Nepřítomni:

Více

Hudební výchova - 6. ročník

Hudební výchova - 6. ročník Poslechové činnosti Rozlišování zpěvních hlasů Poznávání hudebních nástrojů Hudební výrazové prostředky (P,V, P - rytmus, melodie, tempo, barva, dynamika) Hudba na jevišti - opera, opereta, balet, muzikál

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Název školy: Střední zdravotnická škola a Obchodní akademie, Rumburk, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649

Více

Metodické centrum MZK. Konference Architektura a výstavba knihoven Hradec Králové, 16. 6. 2016

Metodické centrum MZK. Konference Architektura a výstavba knihoven Hradec Králové, 16. 6. 2016 Metodické centrum MZK Konference Architektura a výstavba knihoven Hradec Králové, 16. 6. 2016 - Plán implementace Státní kulturní politiky MK ČR a Koncepci rozvoje knihoven na léta 2016-2020 - Vychází

Více

Hotelová klasifikace kategorie ubytovacích zařízení

Hotelová klasifikace kategorie ubytovacích zařízení Hotelová klasifikace kategorie ubytovacích zařízení Iveta Hennetmairová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.

Více