2.4.1 Úplná trakční charakteristika

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "2.4.1 Úplná trakční charakteristika"

Transkript

1 Úplná trakční charakteristika Grafické znázornění trakční charakteristiky konkrétního hnacího vozidla obsahuje nejen znázornění F V závislostí ale i další údaje, které jsou potřebné pro posouzení použitelnosti tohoto vozidla v provozu a především pro trakční výpočty. Takovéto pomůcce říkáme úplná trakční charakteristika (UTCh). Tato charakteristika musí obsahovat: 1. grafickou část a. průběhy závislosti F t na V pro všechny nebo stanovené regulační stupně; b. adhezní omezení tažné síly; c. křivku vozidlového odporu při výběhu; d. charakteristiku spotřeby (proudová křivka, křivky konstantní spotřeby paliva a pod. podle vozby); 2. informační část a. označení řady hnacího vozidla, hmotnost a délku přes nárazníky; b. průměr kol, pro které charakteristika platí; c. hodnotu převodu mezi motorem a nápravou; d. maximální dovolenou rychlost; e. u HV motorové vozby dále: typ a výkon spalovacího motoru, spotřeby paliva na jednotlivých regulačních stupních, typ přenosu výkonu, závislost proudu generátoru I g na F o ; f. u HV elektrické vozby dále: napětí v troleji pro kterou platí, hodnotu trvalé a hodinové tažné síly a proudu TM Základní typy trakčních charakteristik Charakteristiky vozidel se stejnosměrnými trakčními motory U stejnosměrných vozidel se stupňovitou odporovou regulací a jednofázových vozidlel s odbočkovou regulací mají trakční charakteristiky podobný tvar. Ten je daný tvarem vlastní charakteristiky trakčního motoru, kterým je stejnosměrný sériový motor.

2 30 Obr. 2.11: Otáčková charakteristika stejnosměrného sériového motoru. Stejnosměrná vozidla se stupňovitou odporovou regulací. U těchto vozidel se provádí regulace třemi základními způsoby: 1. změna napětí na TM skokově změnou vzájemného řazení motorů Tab. 2.4: Způsoby skokové regulace (tm). Čtyřnápravové HV Zapojení: S Všechny TM jsou v sériovém zapojení. Napětí se rovnoměrně rozdělí na jednotlivé motory v poměru U/4. SP Dva TM jsou zapojeny do série (motorová skupina). Ty jsou spojeny paralelně a napětí na TM má hodnotu U/2.

3 31 Šestinápravové HV Zapojení: S Všechny TM jsou v sériovém zapojení. Napětí se rovnoměrně rozdělí na jednotlivé motory v poměru U/6. SP Tři TM jsou zapojeny do série. Ty jsou spojeny paralelně a napětí na TM má hodnotu U/3. P Dva TM jsou zapojeny do série (motorová skupina). Ty jsou spojeny paralelně a napětí na TM má hodnotu U/2. Změna napětí na svorkách trakčních motorů se projeví posunem průběhu otáček v charakteristice motoru. Průběh momentu v závislosti na proudu kotvy se nemění (Obr. 2.12). Obr. 2.12: Změna otáček při změně napětí na svorkách trakčního motoru. (platí U 1 >U 2 ) 2. změna napětí TM v jednotlivých stupních pomocí předřadného odporníku Napětí na svorkách a proud procházející trakčním motorem je závislý na hodnotě předřazeného rozjezdového rezistoru. Při rozjezdu se hodnota rezistoru snižuje, tím roste napětí na TM a jeho charakteristika se mění podle Obr změnou buzení trakčního motoru šuntování

4 32 Za normálních podmínek prochází kotvou i budícím vinutím sériového motoru stejný proud. Tento způsob regulace spočívá v tom, že se snižuje hodnota proudu procházející budícím vinutím paralelním připojením šuntovacího rezistoru k budícímu vinutí motoru. Toto se projeví ve změně průběhu otáček i momentu v závislosti na proudu. Obr. 2.13: Změna průběhu otáček a momentu při změně buzení I B (platí I B1 >I B2 ). Tyto tři způsoby regulace se podílejí na vytváření skupin charakteristických křivek na trakční charakteristice. Z hlediska energetického rozdělujeme jednotlivé regulační stupně na odporové (v obvodu TM je zařazen předřadný rozjezdový rezistor, kde část energie se mění na teplo) a na hospodárné, kdy z obvodu je vyřazen rozjezdový rezistor, tzn., že většina energie se v trakčním motoru přeměňuje na mechanickou práci. K hospodárným patří i stupně s regulací šuntováním. Odporové a hospodárné stupně pro jednotlivé řazení trakčních motorů vytváří skupiny stupňů. Počet těchto skupin je závislý na konstrukci hnacího vozidla a počtu náprav. U čtyřnápravových hnacích vozidel jsou většinou tyto skupiny dvě, u šestinápravových jsou tyto skupiny tři - viz Obr. 2.14a, b. V trakční charakteristice jsou odporové stupně značeny tenčí křivkou, hospodárné stupně silnější linkou. Střídavá vozidla se stupňovitou odbočkovou regulací Základní tvar trakční charakteristiky této skupiny hnacích vozidel vychází stejně jako u předchozí z vlastní charakteristiky trakčního motoru, kde je použitý stejnosměrný sériový motor. Princip těchto hnacích vozidel je na Obr Regulace se realizuje změnou počtu závitů na vinutí trakčního transformátoru a tomu odpovídajícího napětí na svorkách trakčního motoru. Většinou se regulace provádí na primární straně transformátoru. Této regulaci odpovídá i tvar křivek v trakční charakteristice. U tohoto typu regulace nedochází k nehospodárné přeměně energie na teplo. Součástí úplné trakční charakteristiky je i napěťová charakteristika, která udává závislost napětí na trakčním motoru U M a na proudu procházejícím trakčním motorem I M.

5 33 Obr. 2.14a.: Základní tvar Tch čtyřnápravového elektrického stejnosměrného HV se stupňovitou odporovou regulací. (S sériová skupina stupňů, SP sérioparalelní skupina stupňů, Sh šuntovací stupně jednotlivých skupin, I k proudová křivka ). Obr. 2.14b.: Základní tvar Tch šestinápravového elektrického stejnosměrného HV se stupňovitou odporovou regulací. (S sériová skupina stupňů, SP sérioparalelní skupina stupňů, P paralelní skupina stupňů, Sh šuntovací stupně jednotlivých skupin, I k proudová křivka ). Obr. 2.15: Principiální řešení elektrického střídavého HV s odbočkovou regulací. Obr. 2.16: Základní tvar Tch elektrického střídavého HV s odbočkovou regulací.

6 34 Obr. 2.17: Úplná trakční charakteristika lokomotivy 182.

7 35 Elektrická hnací vozidla s plynulou pulsní regulací U HV s tímto principem regulace se používají jako trakční motory cize buzené na vlnivý proud. Celková koncepce těchto HV je na obrázku Obr Dva trakční motory jsou trvale spojeny do série a proud procházející kotvami je regulován kotevním pulsním měničem. Buzení těchto motorů je regulováno budícím pulsním měničem. Budící vinutí všech TM je spojeno do série. Obr. 2.18: Principiální řešení elektrického HV s plynulou pulsní regulací. Charakteristika cize buzených trakčních motorů a plynulá regulace určuje i tvar trakční charakteristiky, kdy průběhy křivek jsou dány regulací napětí a proudů trakčních motorů. Průběh trakční charakteristiky je znázorněn na obrázku Obr Obr. 2.19: Základní tvar Tch elektrického HV s plynulou pulsní regulací.

8 36 Obr. 2.20: Úplná trakční charakteristika lokomotivy 240.

9 37 Obr. 2.21: Úplná trakční charakteristika lokomotivy 351 včetně brzdné charakteristiky.

10 38 Charakteristiky vozidel se spalovacím motorem Tvar trakčních charakteristik těchto hnacích vozidel ovlivňuje jednak rychlostní charakteristika použitého spalovacího motoru, jednak konstrukční řešení zařízení, které realizuje přenos kroutícího momentu z výstupního hřídele spalovacího motoru na obvod kol hnacích dvojkolí. Toto zařízení se označuje jako přenos výkonu. Základní tvar rychlostní charakteristiky spalovacího motoru je na obrázku Obr. 2.21, který zachycuje průběh kroutícího momentu výstupního hřídele motoru na jeho otáčkách. Princip přenosu výkonu je znázorněn na obrázku Obr Obr. 2.21: Princip rychlostní momentové charakteristiky spalovacího motoru. Obr. 2.22: Obecný princip přenosu výkonu. Z hlediska koncepce přenosu výkonu rozlišujeme tři nejpoužívanější způsoby přenosu kroutícího momentu na obvod kol. Mechanický přenos výkonu Přenos výkonu je řešen podobně jako u běžných silničních vozidel. Mezi spalovací motor a hnací dvojkolí je vložena třecí spojka a mechanická, většinou tříhřídelová, převodovka s čelním ozubením. Změnu směru pohybu realizuje reverzní nápravová převodovka. Mechanická převodovka a její zařazený převodový stupeň představuje lineární přenos kroutícího momentu na obvod kol. Proto průběh tažné síly na rychlosti je svým průběhem obdobný průběhu momentu z rychlostní charakteristiky spalovacího motoru. Ukázka charakteristiky hnacího vozidla s tímto přenosem je na obrázku Obr Při zvyšování rychlosti dochází ke skokové změně tažné síly a obálková křivka je značně odlišná od ideální trakční hyperboly.

11 39 Obr. 2.23: Základní tvar Tch hnacího vozidla s mechanickým přenosem. Hydrodynamický přenos výkonu Tento přenos výkonu využívá pro přenos kroutícího momentu převodovky sestavené z hydraulických strojů jako jsou hydrodynamický měnič a hydrodynamická spojka. Ty svou charakteristikou, která je zobrazena na obrázku Obr. 2.24b, c, ovlivňují základní průběhy tažné síly, které jsou přímkového charakteru. Vlastní přenos je složen z několika strojů s různými charakteristikami, které se postupně při zvyšující se rychlosti zapojují do činnosti. Základní tvar trakční charakteristiky, představující přenos sestavený ze tří hydrodynamických měničů, je na obrázku Obr Svým tvarem se obálková křivka této charakteristiky již více přibližuje ideální trakční hyperbole. a) b) c) Obr. 2.24: Charakteristiky hydrodynamických strojů. a) princip přenosu, b) spojka, c) měnič

12 40 Obr. 2.25: Základní tvar Tch hnacího vozidla s hydrodynamickým přenosem výkonu. Elektrický přenos výkonu Přenos kroutícího momentu je zprostředkován pomocí elektrické energie vyrobené generátorem připojeným na výstupní hřídel spalovacího motoru. Tato energie pohání trakční motory spojené pomocí ozubeného převodu s hnacími nápravami. Princip přenosu je znázorněn na obrázku Obr Tvar obalové křivky trakční charakteristiky i průběhů tažných sil na dílčích regulačních stupních se přibližují k tvaru ideální trakční hyperboly. Tato vlastnost přispívá k tomu, že tento přenos výkonu se používá pro hnací vozidla o vysokých výkonech spalovacího motoru. Základní tvar trakční charakteristiky je na obrázku Obr Obr. 2.26: Princip elektrického přenosu výkonu.

13 41 Obr. 2.27: Základní tvar Tch hnacího vozidla s elektrickým přenosem výkonu.

4.6.6 Složený sériový RLC obvod střídavého proudu

4.6.6 Složený sériový RLC obvod střídavého proudu 4.6.6 Složený sériový LC obvod střídavého proudu Předpoklady: 41, 4605 Minulá hodina: odpor i induktance omezují proud ve střídavém obvodu, nemůžeme je však sčítat normálně, ale musíme použít Pythagorovu

Více

Napájení elektrifikovaných tratí

Napájení elektrifikovaných tratí Napájení elektrifikovaných tratí Elektrická trakce je pohon hnacího vozidla pomocí metrického točivého stroje elektromotoru kterému říkáme trakční motor. Přívod proudu do elektrických vozidel je realizovaný

Více

Určeno pro studenty kombinované formy FS, předmětu Elektrotechnika II

Určeno pro studenty kombinované formy FS, předmětu Elektrotechnika II Stýskala, 2002 L e k c e z e l e k t r o t e c h n i k y Určeno pro studenty kombinované formy FS, předmětu Elektrotechnika II Vítězslav Stýskala, Jan Dudek únor 2007 Rozdělení elektrických strojů ELEKTRICKÉ

Více

1. Stejnosměrný proud základní pojmy

1. Stejnosměrný proud základní pojmy 1. Stejnosměrný proud základní pojmy Stejnosměrný elektrický proud je takový proud, který v čase nemění svoji velikost a smysl. 1.1. Mezinárodní soustava jednotek Fyzikální veličina je stanovena s fyzikálního

Více

Napájecí soustava automobilu. 2) Odsimulujte a diskutujte stavy které mohou v napájecí soustavě vzniknout.

Napájecí soustava automobilu. 2) Odsimulujte a diskutujte stavy které mohou v napájecí soustavě vzniknout. VŠB-TU Ostrava Datum měření: 3. KATEDRA ELEKTRONIKY Napájecí soustava automobilu Fakulta elektrotechniky a informatiky Jména, studijní skupiny: Zadání: 1) Zapojte úlohu podle návodu. 2) Odsimulujte a diskutujte

Více

Sériově a paralelně řazené rezistory. Tematický celek: Elektrický proud. Úkol:

Sériově a paralelně řazené rezistory. Tematický celek: Elektrický proud. Úkol: Název: Sériově a paralelně řazené rezistory. Tematický celek: Elektrický proud. Úkol: Zopakujte si, co platí pro sériově a paralelně řazené rezistory. Sestrojte elektrické obvody dle schématu. Pomocí senzorů

Více

ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ PRACOVNÍ SEŠIT 2-3

ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ PRACOVNÍ SEŠIT 2-3 ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ PRACOVNÍ SEŠIT - Název úlohy: Měření vlastností regulačních prvků Listů: List: Zadání: Pro daný regulační prvek zapojený jako dělič napětí změřte a stanovte: a, Minimálně regulační

Více

Laboratorní práce č. 3: Měření indukčnosti cívky pomocí střídavého proudu

Laboratorní práce č. 3: Měření indukčnosti cívky pomocí střídavého proudu Přírodní vědy moderně a interaktivně FYZIKA 5. ročník šestiletého a 3. ročník čtyřletého studia aboratorní práce č. 3: Měření indukčnosti cívky pomocí střídavého proudu ymnázium Přírodní vědy moderně

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Otáčky DC motoru DC motor se zátěží Osvald Modrlák Lukáš Hubka Liberec 2010 Materiál vznikl v rámci projektu ESF

Více

Pojem stability v elektrizační soustavě

Pojem stability v elektrizační soustavě Pojem stability v elektrizační soustavě Pro KEE/PJS Karel Noháč 2015 1 Úhlová stabilita: Rozdělení stabilit v ES Interakce přenášeného činného výkonu a rozdílu úhlu napětí uzlu připojení zdroje (elektrárny)

Více

Automobilová převodovka TPH, Ing. Bohuslav Novotný 06.05.2015

Automobilová převodovka TPH, Ing. Bohuslav Novotný 06.05.2015 Automobilová převodovka TPH, Ing. Bohuslav Novotný 06.05.2015 síla (N) Proč převodovka? 500 motor bez převodovky (i=1) 0 0 50 100 150 200 250 300 350 400 450 500 550 600 650 107,5km/h 900 rpm 2 Přednáška

Více

Pro vš echny body platí U CC = ± 15 V (pokud není uvedeno jinak). Ke kaž dému bodu nakreslete jednoduché schéma zapojení.

Pro vš echny body platí U CC = ± 15 V (pokud není uvedeno jinak). Ke kaž dému bodu nakreslete jednoduché schéma zapojení. OPEAČNÍ ZESILOVAČ 304 4 Pro vš echny body platí U CC = ± 15 V (pokud není uvedeno jinak). Ke kaž dému bodu nakreslete jednoduché schéma zapojení. 1. Ověřte měření m některé katalogové údaje OZ MAC 157

Více

8. ELEKTRICKÉ STROJE TOČIVÉ. Asynchronní motory

8. ELEKTRICKÉ STROJE TOČIVÉ. Asynchronní motory 8. ELEKTRICKÉ STROJE TOČIVÉ Asynchronní motory Řešené říklady Příklad 8.1 fázový asynchronní motor s kotvou nakrátko má tyto údaje: jmenovitý výkon P 1,5 kw jmenovité naájecí naětí: 1 400/0 V jmenovitý

Více

1 Měření kapacity kondenzátorů

1 Měření kapacity kondenzátorů . Zadání úlohy a) Změřte kapacitu kondenzátorů, 2 a 3 LR můstkem. b) Vypočítejte výslednou kapacitu jejich sériového a paralelního zapojení. Hodnoty kapacit těchto zapojení změř LR můstkem. c) Změřte kapacitu

Více

VY_52_INOVACE_2NOV37. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: 5. 9. 2012 Ročník: 8. a 9.

VY_52_INOVACE_2NOV37. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: 5. 9. 2012 Ročník: 8. a 9. VY_52_INOVACE_2NOV37 Autor: Mgr. Jakub Novák Datum: 5. 9. 2012 Ročník: 8. a 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Elektromagnetické a světelné děje Téma: Měření

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Pro vzdělanější Šluknovsko. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. 0210 Bc. David Pietschmann.

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Pro vzdělanější Šluknovsko. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. 0210 Bc. David Pietschmann. VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Číslo a název materiálu Anotace Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková

Více

Motor s kroužkovou kotvou. Motor s kroužkovou kotvou indukční motor. Princip jeho činnosti je stejný jako u motoru s kotvou nakrátko.

Motor s kroužkovou kotvou. Motor s kroužkovou kotvou indukční motor. Princip jeho činnosti je stejný jako u motoru s kotvou nakrátko. Motor s kroužkovou kotvou Motor s kroužkovou kotvou indukční motor. Princip jeho činnosti je stejný jako u motoru s kotvou nakrátko. Konstrukce: a) stator má stejnou konstrukci jako u motoru s kotvou nakrátko

Více

Pracovní list vzdáleně ovládaný experiment. Obr. 1: Schéma sériového RLC obvodu, převzato z [3].

Pracovní list vzdáleně ovládaný experiment. Obr. 1: Schéma sériového RLC obvodu, převzato z [3]. Pracovní list vzdáleně ovládaný experiment Střídavý proud (SŠ) Sériový obvod RLC Fyzikální princip Obvod střídavého proudu může mít současně odpor, indukčnost i kapacitu. Pokud jsou tyto prvky v sérii,

Více

MECHANICKÉ PŘEVODOVKY S PROMĚNNÝM PŘEVODOVÝM POMĚREM

MECHANICKÉ PŘEVODOVKY S PROMĚNNÝM PŘEVODOVÝM POMĚREM MECHANICKÉ PŘEVODOVKY S PROMĚNNÝM PŘEVODOVÝM POMĚREM Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci

Více

Praktikum II Elektřina a magnetismus

Praktikum II Elektřina a magnetismus Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK Praktikum II Elektřina a magnetismus Úloha č. VII Název: Měření indukčnosti a kapacity metodou přímou Pracoval: Matyáš Řehák stud.sk.:

Více

1. Ovládání a řízení rolety

1. Ovládání a řízení rolety 1. Ovládání a řízení rolety 1.1 Ovládání Ovládání pro navíjecí mechanizmus látky je nutné volit s ohledem na její váhu tak, aby byly dodrženy normové hodnoty dle ČSN EN 13561+A1. Ovládání je možno volit

Více

Radiální vrtačky RD 1400 x 50 Vario / RD 1600 x 60 Vario RD 2000 x 70 Vario / RD 2500 x 80 Vario

Radiální vrtačky RD 1400 x 50 Vario / RD 1600 x 60 Vario RD 2000 x 70 Vario / RD 2500 x 80 Vario Radiální vrtačky RD 1400 x 50 Vario / RD 1600 x 60 Vario RD 2000 x 70 Vario / RD 2500 x 80 Vario 1. Výškově nastavitelný ochranný kryt BEZPEČNOST Použité, výškově nastavitelné, ochranné kryty sklíčidel

Více

Elektřina a magnetizmus

Elektřina a magnetizmus Elektřina a magnetizmus Elektrický náboj Všechny věci kolem nás se skládají z atomů. Atom obsahuje jádro (tvořené protony a neutrony) a obal tvořený elektrony. Protony a elektrony jsou částice elektricky

Více

Energetický regulační

Energetický regulační Energetický regulační ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD ROČNÍK 16 V JIHLAVĚ 25. 5. 2016 ČÁSTKA 4/2016 OBSAH: str. 1. Zpráva o dosažené úrovni nepřetržitosti přenosu nebo distribuce elektřiny za rok 2015 2 Zpráva

Více

A1B14SP1 ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE 1

A1B14SP1 ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE 1 A1B14SP1 ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE 1 3+2 z,zk Doc. Ing. Petr Voženílek, CSc. 2 2435 2135 T2:B3-257 Doc. Ing. Vladimír Novotný, CSc. 2 2435 2150 T2:B3-247 Doc. Ing. Pavel Mindl, CSc. 2 2435 2150 T2:B3-247

Více

PŘEVODOVÉ ÚSTROJÍ. přenáší výkon od motoru na hnací kola a podle potřeby mění otáčky s kroutícím momentem

PŘEVODOVÉ ÚSTROJÍ. přenáší výkon od motoru na hnací kola a podle potřeby mění otáčky s kroutícím momentem PŘEVODOVÉ ÚSTROJÍ přenáší výkon od motoru na hnací kola a podle potřeby mění otáčky s kroutícím momentem Uspořádání převodového ústrojí se řídí podle základní konstrukční koncepce automobilu. Ve většině

Více

2.4.11 Nerovnice s absolutní hodnotou

2.4.11 Nerovnice s absolutní hodnotou .. Nerovnice s absolutní hodnotou Předpoklady: 06, 09, 0 Pedagogická poznámka: Hlavním záměrem hodiny je, aby si studenti uvědomili, že se neučí nic nového. Pouze používají věci, které dávno znají, na

Více

Bipolární tranzistor. Bipolární tranzistor. Otevřený tranzistor

Bipolární tranzistor. Bipolární tranzistor. Otevřený tranzistor Bipolární tranzistor Bipolární tranzistor polovodičová součástka se dvěma PN přechody a 3 elektrodami: C - kolektorem E - emitorem B - bází vrstvy mohou být v pořadí NPN nebo PNP, častější je varianta

Více

Projekt: 1.5, Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0304. Elektroinstalace 2 VODIČE (KABELÁŽ)

Projekt: 1.5, Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0304. Elektroinstalace 2 VODIČE (KABELÁŽ) VY_32_INOVACE_EL_02 Projekt: 1.5, Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0304 Elektroinstalace 2 VODIČE (KABELÁŽ) 2.1. Silové vodiče Pro elektrickou instalaci se na motorových vozidlech používají téměř výhradně

Více

Převodníky analogových a číslicových signálů

Převodníky analogových a číslicových signálů Převodníky analogových a číslicových signálů Převodníky umožňující transformaci číslicově vyjádřené informace na analogové napětí a naopak zaujímají v řídícím systému klíčové postavení. Značná část měřených

Více

První hanácká BOW. Návod k obsluze. Hydraulická zakružovačka. profilů a trubek PRM 80 FH PRM 100 FH PRM FH PRM 80 FH

První hanácká BOW. Návod k obsluze. Hydraulická zakružovačka. profilů a trubek PRM 80 FH PRM 100 FH PRM FH PRM 80 FH Návod k obsluze Hydraulická zakružovačka profilů a trubek PRM 80 FH PRM 100 FH PRM 80 FH PRM FH Obsah 1 Úvod... 5 1.1 Autorská práva...5 1.2 Zákaznický servis...5 1.3 Omezení odpovědnosti...5 2 Bezpečnost...

Více

VY_52_INOVACE_2NOV70. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: 19. 3. 2013 Ročník: 8. a 9.

VY_52_INOVACE_2NOV70. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: 19. 3. 2013 Ročník: 8. a 9. VY_52_INOVACE_2NOV70 Autor: Mgr. Jakub Novák Datum: 19. 3. 2013 Ročník: 8. a 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Elektromagnetické a světelné děje Téma: Zapojení

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AUTOMOTIVE ENGINEERING

Více

ISŠT Mělník. Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276 01 Mělník Ing.František Moravec

ISŠT Mělník. Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276 01 Mělník Ing.František Moravec ISŠT Mělník Číslo projektu Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník Anotace Metodický pokyn CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_32_ INOVACE_C.3.17 Integrovaná střední škola technická Mělník,

Více

Jaké jsou důsledky použití kulového ventilu jako regulačního ventilu?

Jaké jsou důsledky použití kulového ventilu jako regulačního ventilu? regulačního ventilu? Kulový ventil zavřen Objemový průtok kulového ventilu je regulován axiální rotací koule s otvorem. Kulové ventily jsou konstrukčně on/off uzavírací ventily. Při plně otevřeném ventilu

Více

Zvlhčovače vzduchu řady UX

Zvlhčovače vzduchu řady UX Návod k používání a obsluze Zvlhčovače vzduchu řady UX Výrobek název: Zvlhčovač vzduchu FRANCO typ: UX56-M, UX56-T, UX71-TT, UX71-TS Dodavatel název: AGRICO s.r.o. adresa: Rybářská 671, 379 01 Třeboň IČO:

Více

FEROMAGNETICKÉ ANALOGOVÉ MĚŘICÍ PŘÍSTROJE TYP EA16, EB16, EA17, EA19, EA12

FEROMAGNETICKÉ ANALOGOVÉ MĚŘICÍ PŘÍSTROJE TYP EA16, EB16, EA17, EA19, EA12 FEROMAGNETICKÉ ANALOGOVÉ MĚŘICÍ PŘÍSTROJE TYP EA16, EB16, EA17, EA19, EA12 AMPÉRMETRY a VOLTMETRY EA12 144x144 EA19 96x96 EA17 72x72 EA16 48x48 EB16 DIN 35 EA16, EB16, EA17, EA19 a EA12 feromagnetické

Více

Automatická poloha neutrálu. Všeobecně PGRT

Automatická poloha neutrálu. Všeobecně PGRT Všeobecně Všeobecně Tato funkce je k dispozici na vozidlech s následujícími funkcemi: Automatická převodovka Plně automatický systém Opticruise (vozidla bez pedálu spojky) Pro zvýšení komfortu řidiče,

Více

M7061 ROTAČNÍ POHONY VENTILŮ

M7061 ROTAČNÍ POHONY VENTILŮ M7061 ROTAČNÍ POHONY VENTILŮ TECHNICKÉ INFORMACE VLASTNOSTI Chráněno proti přetížení a zablokování Bezúdržbový elektrický pohon pro rotační ventily Zřetelný indikátor polohy Přímá montáž na rotační ventily

Více

4.2.7 Voltampérová charakteristika rezistoru a žárovky

4.2.7 Voltampérová charakteristika rezistoru a žárovky 4.2.7 Voltampérová charakteristika rezistoru a žárovky Předpoklady: 4205 Pedagogická poznámka: Tuto hodinu učím jako běžnou jednohodinovku s celou třídou. Některé dvojice stihnou naměřit více odporů. Voltampérová

Více

Oddělení teplárenství sekce regulace VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE

Oddělení teplárenství sekce regulace VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE Oddělení teplárenství sekce regulace VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE Obsah: 1. Úvod 2. Přehled průměrných cen 3. Porovnání cen s úrovněmi cen 4. Vývoj průměrné ceny v období 21 26 5. Rozbor cen za rok

Více

Tvarovací obvody. Vlastnosti RC článků v obvodu harmonického a impulsního buzení. 1) RC článek v obvodu harmonického buzení

Tvarovací obvody. Vlastnosti RC článků v obvodu harmonického a impulsního buzení. 1) RC článek v obvodu harmonického buzení Tvarovací obvody ) RC článek v obvodu harmonického buzení V obvodech harmonického buzení jsme se seznámili s pojmem integrační a derivační článek... Integrační článek v obvodu harmonického buzení Budeme-li

Více

PRAKTIKUM II Elektřina a magnetismus

PRAKTIKUM II Elektřina a magnetismus Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK PRAKTIKUM II Elektřina a magnetismus Úloha č.: XIV Název: Relaxační kmity Pracoval: Pavel Brožek stud. skup. 12 dne 5.12.2008 Odevzdal

Více

Optika. VIII - Seminář

Optika. VIII - Seminář Optika VIII - Seminář Op-1: Šíření světla Optika - pojem Historie - dva pohledy na světlo ČÁSTICOVÁ TEORIE (I. Newton): světlo je proud částic VLNOVÁ TEORIE (Ch.Huygens): světlo je vlnění prostředí Dělení

Více

1.3.1 Kruhový pohyb. Předpoklady: 1105

1.3.1 Kruhový pohyb. Předpoklady: 1105 .. Kruhový pohyb Předpoklady: 05 Předměty kolem nás se pohybují různými způsoby. Nejde pouze o přímočaré nebo křivočaré posuvné pohyby. Velmi často se předměty otáčí (a některé se přitom pohybují zároveň

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 2, 3 Obor Anotace CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Elektronické obvody, vy_32_inovace_ma_42_06

Více

El.náboj,napětí,proud,odpor.notebook. October 23, 2012

El.náboj,napětí,proud,odpor.notebook. October 23, 2012 1 JAKÝ ELEKTRICKÝ NÁBOJ PROJDE PRŮŘEZEM VODIČE ZA 5 MINUT,PROCHÁZÍ LI JÍM PROUD 800mA? ( sestav z nabídky správné řešení a zkontroluj na následující stránce ) Q = 800. 300 t = 5 min Q = 0,8. 300 Q = 240

Více

( ) 2.4.4 Kreslení grafů funkcí metodou dělení definičního oboru I. Předpoklady: 2401, 2208

( ) 2.4.4 Kreslení grafů funkcí metodou dělení definičního oboru I. Předpoklady: 2401, 2208 .. Kreslení grafů funkcí metodou dělení definičního oboru I Předpoklady: 01, 08 Opakování: Pokud jsme při řešení nerovnic potřebovali vynásobit nerovnici výrazem, nemohli jsme postupovat pro všechna čísla

Více

Rap Man 3. Extruder manuál 3.1.0

Rap Man 3. Extruder manuál 3.1.0 Rap Man 3 Extruder manuál 3.1.0 Obsah Jak používat tento návod... 3 Výřezový diagram... 4 Sekce 1 Hlavní panely... 5 Sekce 2 Hnací šroub... 7 Sekce 3 - Osazení šroubu... 8 Sekce 3.1 Zprovoznění hnacího

Více

Semestrální práce NÁVRH ÚZKOPÁSMOVÉHO ZESILOVAČE. Daniel Tureček zadání číslo 18 cvičení: sudý týden 14:30

Semestrální práce NÁVRH ÚZKOPÁSMOVÉHO ZESILOVAČE. Daniel Tureček zadání číslo 18 cvičení: sudý týden 14:30 Semestrální práce NÁVRH ÚZKOPÁSMOVÉHO ZESILOVAČE Daniel Tureček zadání číslo 18 cvičení: sudý týden 14:30 1. Ověření stability tranzistoru Při návrhu úzkopásmového zesilovače s tranzistorem je potřeba

Více

ELEKTRICKÝ PROUD V KOVECH POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A

ELEKTRICKÝ PROUD V KOVECH POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Jitka Novosadová MGV_F_SS_3S3_D13_Z_OPAK_E_Elektricky_proud_v_kovech_T Člověk a příroda Fyzika Elektrický proud

Více

1 Statické zkoušky. 1.1 Zkouška tahem L L. R = e [MPa] S S

1 Statické zkoušky. 1.1 Zkouška tahem L L. R = e [MPa] S S 1 Statické zkoušky 1.1 Zkouška tahem Zkouška tahem je základní a nejrozšířenější mechanická zkouška. Princip: Přetržení zkušební tyče a následné stanovení tzv. napěťových a deformačních charakteristik

Více

Osnova kurzu. Základy teorie elektrických obvodů 1

Osnova kurzu. Základy teorie elektrických obvodů 1 Osnova kurzu 1) Úvodní informace; zopakování nejdůležitějších vztahů 2) Základy teorie elektrických obvodů 1 3) Základy teorie elektrických obvodů 2 4) Základy teorie elektrických obvodů 3 5) Základy teorie

Více

2.8.9 Parametrické rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou

2.8.9 Parametrické rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou .8.9 Parametrické rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou Předpoklady: 0,, 806 Pedagogická poznámka: Opět si napíšeme na začátku hodiny na tabuli jednotlivé kroky postupu při řešení rovnic (nerovnic)

Více

tvarovací obvody obvody pro úpravu časového průběhu signálů Derivační obvody Derivační obvod RC i = C * uc/ i = C * (u-ur) / ur(t) = ir = CR [

tvarovací obvody obvody pro úpravu časového průběhu signálů Derivační obvody Derivační obvod RC i = C * uc/ i = C * (u-ur) / ur(t) = ir = CR [ ZADÁNÍ: U daných dvojbranů (derivační obvod, integrační obvod, přemostěný T-článek) změřte amplitudovou a fázovou charakteristiku. Výsledky zpracujte graficky; jednak v pravoúhlých souřadnicích, jednak

Více

Identifikátor materiálu: VY_32_INOVACE_353

Identifikátor materiálu: VY_32_INOVACE_353 dentifikátor materiálu: VY_32_NOVACE_353 Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Výuková prezentace.na jednotlivých snímcích jsou postupně odkrývány informace, které žák zapisuje či zakresluje do sešitu.

Více

Dopravní úloha. Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie FEM UO Brno

Dopravní úloha. Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie FEM UO Brno Přednáška č. 9 Katedra ekonometrie FEM UO Brno Distribuční úlohy Budeme se zabývat 2 typy distribučních úloh dopravní úloha přiřazovací problém Dopravní úloha V dopravním problému se v typickém případě

Více

Fyzika - Tercie. vyjádří práci a výkon pomocí vztahů W=F.s a P=W/t. kladky a kladkostroje charakterizuje pohybovou a polohovou energii

Fyzika - Tercie. vyjádří práci a výkon pomocí vztahů W=F.s a P=W/t. kladky a kladkostroje charakterizuje pohybovou a polohovou energii - Tercie Fyzika Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní Učivo Mechanická

Více

3.2.4 Podobnost trojúhelníků II

3.2.4 Podobnost trojúhelníků II 3..4 odobnost trojúhelníků II ředpoklady: 33 ř. 1: Na obrázku jsou nakresleny podobné trojúhelníky. Zapiš jejich podobnost (aby bylo zřejmé, který vrchol prvního trojúhelníku odpovídá vrcholu druhého trojúhelníku).

Více

10 Měření parametrů vzduchové cívky

10 Měření parametrů vzduchové cívky 10 10.1 adání úlohy a) měřte indukčnost a ohmický (činný) odpor vzduchové cívky ohmovou metodou. b) měřte indukčnost a ohmický odpor cívky rezonanční metodou. c) měřte indukčnost a ohmický odpor cívky

Více

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření Měření nízkofrekvenčního koncového zesilovače, část 3-13-4

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření Měření nízkofrekvenčního koncového zesilovače, část 3-13-4 MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření Měření nízkofrekvenčního koncového zesilovače, část 3-13-4 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0093 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Univerzita Tomáše Bati ve líně LABORATORNÍ CVIČENÍ ELEKTROTECHNIKY A PRŮMYSLOVÉ ELEKTRONIKY Název úlohy: pracovali: Měření činného výkonu střídavého proudu v jednofázové síti wattmetrem Petr Luzar, Josef

Více

3. Rozměry a hmotnosti... 3. 4. Přiřazení typů a velikostí čelních desek... 7. 5. Odchylka od TPM... 8

3. Rozměry a hmotnosti... 3. 4. Přiřazení typů a velikostí čelních desek... 7. 5. Odchylka od TPM... 8 Tyto technické podmínky stanovují řadu vyráběných velikostí připojovacích skříní v ekonomickém provedení, které lze použít k čelním deskám VVM, VVPM, ALCM a ALKM. Platí pro výrobu, navrhování, objednávání,

Více

NAMÁHÁNÍ NA TAH NAMÁHÁNÍ NA TAH

NAMÁHÁNÍ NA TAH NAMÁHÁNÍ NA TAH Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: MECHANIKA DRUHÝ ŠČERBOVÁ M. PAVELKA V. 10. BŘEZNA 2013 Název zpracovaného celku: NAMÁHÁNÍ NA TAH NAMÁHÁNÍ NA TAH Přímá tyč je namáhána na tah, je-li zatíţena dvěma silami

Více

(a) = (a) = 0. x (a) > 0 a 2 ( pak funkce má v bodě a ostré lokální maximum, resp. ostré lokální minimum. Pokud je. x 2 (a) 2 y (a) f.

(a) = (a) = 0. x (a) > 0 a 2 ( pak funkce má v bodě a ostré lokální maximum, resp. ostré lokální minimum. Pokud je. x 2 (a) 2 y (a) f. I. Funkce dvou a více reálných proměnných 5. Lokální extrémy. Budeme uvažovat funkci f = f(x 1, x 2,..., x n ), která je definovaná v otevřené množině G R n. Řekneme, že funkce f = f(x 1, x 2,..., x n

Více

Seznam náhradních dílů pro FOTON 254 Europard Pro jednoduché ovládání klikni na odkaz v Obsahu

Seznam náhradních dílů pro FOTON 254 Europard Pro jednoduché ovládání klikni na odkaz v Obsahu Seznam náhradních dílů pro FOTON 254 Europard Pro jednoduché ovládání klikni na odkaz v Obsahu Obsah Vzduchový filtr... 4 Chladící systém... 5 Ruční plyn... 6 Nožní plyn... 7 Výfuk... 9 Spojka... 10 Spojkové

Více

Energetická účinnost elektrické trakce

Energetická účinnost elektrické trakce Energetická účinnost elektrické trakce Energetická účinnost v dopravě je podle [Jansa, 976] poměr vykonané trakční práce k vynaložené energii získané od nositele energie a přivedené do hnacího vozidla.

Více

Přístupový systém VX800N. Vid-9200-2

Přístupový systém VX800N. Vid-9200-2 Přístupový systém VX800N Vid-9200-2 Základní vlastnosti Jedná se o kódový zámek Obsahuje 2 nebo 3 vestavěné relé (závisí na verzi) Lze každé relé má jeden kód, kterým se aktivuje relé na nastavený čas

Více

Mobilní aplikace pro ios

Mobilní aplikace pro ios Předběžná zadávací dokumentace k projektu: Mobilní aplikace pro ios Kontaktní osoba: Jan Makovec, makovec@ckstudio.cz Obsah Cíl projektu... 2 Obrazovky aplikace... 2 Základní prostředí aplikace... 2 Intro...

Více

Diagnostický software Digital Wrench a sady kabelů

Diagnostický software Digital Wrench a sady kabelů Diagnostický software Digital Wrench a sady kabelů PU-47052-D Update software ($75.00) PU-48731 Software se sériovým číslem ($180.00) PU-47063 Software se sériovým číslem (PU-47831) a černým propojovacím

Více

DCC-CS2,4 s88 DCC centrála 2,4A se sběrnicí S88N

DCC-CS2,4 s88 DCC centrála 2,4A se sběrnicí S88N DCC-CS2,4 s88 DCC centrála 2,4A se sběrnicí S88N Návod k obsluze 1 Základní popis: DCC centrála je schopna dodat proud až 2,4A, při výstupním napětí nastavitelným v rozsahu 13-20V. Je NMRA kompatibilní,vybavena

Více

Jednofázový alternátor

Jednofázový alternátor Jednofázový alternátor - 1 - Jednofázový alternátor Ing. Ladislav Kopecký, 2007 Ke generování elektrického napětí pro energetické účely se nejčastěji využívá dvou principů. Prvním z nich je indukce elektrického

Více

Ing. Petr Porteš, Ph.D.

Ing. Petr Porteš, Ph.D. Teorie vozidel Akcelerační vlastnosti Ing. Petr Porteš, Ph.D. Akcelerační vlastnosti Výkon motoru Omezení přilnavostí pneumatik TEORIE VOZIDEL Akcelerační vlastnosti 2 Průběh točivého momentu je funkcí

Více

Určen pro přímé měření izolačního odporu v síťových kabelech, transformátorech, elektromotorech aj.

Určen pro přímé měření izolačního odporu v síťových kabelech, transformátorech, elektromotorech aj. dodavatel vybavení provozoven firem www.abetec.cz Měřič izolačního odporu MIC-2510 Obj. číslo: 106001377 Výrobce: SONEL S. A. Popis Digitální měřič izolačního odporu. Určen pro přímé měření izolačního

Více

Rozšíření počítadla okruhů pro českou autodráhu s roztečí drážek 90 mm (ev. č.: 21103-2)

Rozšíření počítadla okruhů pro českou autodráhu s roztečí drážek 90 mm (ev. č.: 21103-2) Rozšíření počítadla okruhů pro českou autodráhu s roztečí drážek 90 mm (ev. č.: 21103-2) Rozšíření počítadla okruhů pro českou autodráhu umožňuje počítadlu ev. č.: 21102-2 zvětšit počet měřených drah až

Více

26. března 2015. Senzory pro pohony

26. března 2015. Senzory pro pohony 26. března 2015 Senzory pro pohony Obsah přednášky Zpracovávaný signál Senzory pro elektrické pohony dělení, jednotlivé typy Měření elektrických veličin senzor elektrického proudu a napětí Snímače otáček

Více

Filtrace olejů a čištění strojů

Filtrace olejů a čištění strojů Filtrace olejů a čištění strojů Moderní technologie současnosti kladou vysoké nároky nejen na kvalitu olejů po stránce složení a aditivace, ale také nízké míry znečištění mechanickými částicemi vzniklých

Více

Ovlivňování zabezpečovacího zařízení vozidly elektrické trakce. Doc. Ing. Jiří Danzer CSc. Západoceská univerzita Plzen Fakulta elektrotechnická

Ovlivňování zabezpečovacího zařízení vozidly elektrické trakce. Doc. Ing. Jiří Danzer CSc. Západoceská univerzita Plzen Fakulta elektrotechnická Ovlivňování zabezpečovacího zařízení vozidly elektrické trakce Doc. Ing. Jiří Danzer CSc. Západoceská univerzita Plzen Fakulta elektrotechnická 2 Přehled Základní problém: velikost trakcního proudu na

Více

Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika

Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku hospodaření 4. Dividendová politika 1. Tvorba hospodářského

Více

JAK PŘIDAT UŽIVATELE PRO ADMINISTRÁTORY

JAK PŘIDAT UŽIVATELE PRO ADMINISTRÁTORY JAK PŘIDAT UŽIVATELE PRO ADMINISTRÁTORY Po vytvoření nové společnosti je potřeba vytvořit nové uživatele. Tato volba je dostupná pouze pro administrátory uživatele TM s administrátorskými právy. Tento

Více

VRTÁNÍ. Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město. Lubomír Petrla III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu

VRTÁNÍ. Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město. Lubomír Petrla III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VRTÁNÍ Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.1007 Autor Lubomír Petrla Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu

Více

LABORATORNÍ CVIČENÍ Elektrotechnika a elektronika

LABORATORNÍ CVIČENÍ Elektrotechnika a elektronika VUT FSI BRNO ÚVSSaR, ODBOR ELEKTROTECHNIKY JMÉNO: ŠKOLNÍ ROK: 2010/2011 PŘEDNÁŠKOVÁ SKUPINA: 1E/95 LABORATORNÍ CVIČENÍ Elektrotechnika a elektronika ROČNÍK: 1. KROUŽEK: 2EL SEMESTR: LETNÍ UČITEL: Ing.

Více

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření Měření parametrů operačních zesilovačů část 3-7-2 Test

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření Měření parametrů operačních zesilovačů část 3-7-2 Test MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření část 3-7- Test Výukový materiál Číslo projektu: CZ..07/.5.00/34.0093 Šablona: III/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: Číslo materiálu: VY_3_INOVACE_

Více

Kapitola I - Množiny bodů daných vlastností I.a Co je množinou všech bodů v rovině, které mají od daných dvou různých bodů stejnou vzdálenost? I.

Kapitola I - Množiny bodů daných vlastností I.a Co je množinou všech bodů v rovině, které mají od daných dvou různých bodů stejnou vzdálenost? I. Kapitola I - Množiny bodů daných vlastností I.a Co je množinou všech bodů v rovině, které mají od daných dvou různých bodů stejnou vzdálenost? I.b Co je množinou středů všech kružnic v rovině, které prochází

Více

Informace a technický popis

Informace a technický popis Informace a technický popis Karburátor BVF je originální sériově montovaný karburátor pro všechny motocykly Simson. Karburátor je kvalitně vyrobený ze zinkového odlitku. BVF 16N1 je otevřený karburátor,

Více

- světlo je příčné vlnění

- světlo je příčné vlnění Podstata polarizace: - světlo je příčné vlnění - směr vektoru el. složky vlnění (el. intenzity) nemá stálý směr (pól, ke kterému by intenzita směrovala) takové světlo (popř.vlnění) nazýváme světlo (vlnění)

Více

Ampérmetr - elektrotechnická značka a obrázek

Ampérmetr - elektrotechnická značka a obrázek Ampérmetr - elektrotechnická značka a obrázek Ampermetr Ampérmetr schéma zapojení a měření proudu v elektrickém obvodu Anténa - elektrotechnická značka popis a obrázek elektrotechnických značek. Baterie

Více

ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY

ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY Ing. Petr VAVŘIŇÁK 2013 1.5.1 Motor s cizím buzením 1.5 STEJNOSMĚRNÉ MOTORY Stejnosměrné motory jsou stroje, které mění elektrickou energii na energii mechanickou (odebíranou

Více

Úvod. Analýza závislostí. Přednáška STATISTIKA II - EKONOMETRIE. Jiří Neubauer

Úvod. Analýza závislostí. Přednáška STATISTIKA II - EKONOMETRIE. Jiří Neubauer Přednáška STATISTIKA II - EKONOMETRIE Katedra ekonometrie FEM UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Úvod Předmětem této kapitoly bude zkoumání souvislosti (závislosti) mezi

Více

Indukční děliče napětí

Indukční děliče napětí POMĚROVÉ PRVKY Indukční děliče napětí 2 Jednoduchý indukční dělič napětí k v D D i1 U Ui D 1α jβ U D k / m Jádro toroidního tvaru z materiálu s vysokou permeabilitou. Všechny sekce navinuty současně kabelem

Více

Petr Chlum 1. Klíčová slova: zkušební centrum, napájecí stanice, trakční vedení, modernizace, výkon

Petr Chlum 1. Klíčová slova: zkušební centrum, napájecí stanice, trakční vedení, modernizace, výkon Petr Chlum 1 Výkonové parametry modernizované trakční napájecí stanice a trakčního vedení velkého zkušebního okruhu Zkušebního centra Velim Výzkumného Ústavu Železničního, a.s. Klíčová slova: zkušební

Více

Potrubní ventilátory : VKA EKO

Potrubní ventilátory : VKA EKO EC nízkoenergetické dlouhá životnost elektromotor Plně ovladatelný otáček ventilátoru Potrubní ventilátory s EC motor. Ventilátory se montují do kruhového potrubí. Radiální ventilátory s EC motory jsou

Více

Parkovací automat. Identifikace systému. Popis objektu

Parkovací automat. Identifikace systému. Popis objektu Parkovací automat Identifikace systému Popis objektu Pohled: Systém analyzujeme z funkčního hlediska, tedy technické interakce mezi jednotlivými (funkčními) subsystémy umístěnými v lokalitě vjezdu na automatizované

Více

Abstrakt. Následující text obsahuje detailní popis algoritmu Minimax, který se používá při realizaci rozhodování

Abstrakt. Následující text obsahuje detailní popis algoritmu Minimax, který se používá při realizaci rozhodování Abstrakt Následující text obsahuje detailní popis algoritmu Minimax, který se používá při realizaci rozhodování počítačového hráče v jednoduchých deskových hrách, a jeho vylepšení Alfa-Beta ořezávání,

Více

ASYNCHRONNÍ STROJE. Asynchronní stroje se užívají nejčastěji jako motory.

ASYNCHRONNÍ STROJE. Asynchronní stroje se užívají nejčastěji jako motory. Význam a použití Asynchronní stroje se užívají nejčastěji jako motory. Jsou nejrozšířenějšími elektromotory vůbec a používají se k nejrůznějším pohonům proto, že jsou ze všech elektromotorů nejjednodušší

Více

MODEL MECHANISMU STĚRAČE SE TŘENÍM. Inženýrská mechanika a mechatronika Martin Havlena

MODEL MECHANISMU STĚRAČE SE TŘENÍM. Inženýrská mechanika a mechatronika Martin Havlena MODEL MECHANISMU STĚRAČE SE TŘENÍM Inženýrská mechanika a mechatronika Martin Havlena Osnova 2/17 Obsah prezentace Cíle práce Požadavky společnosti PAL International s.r.o. Souprava stěrače čelního skla

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita IV. Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Téma IV.. Kvadratické funkce, rovnice a nerovnice

Více

Systém zvukové signalizace a spouštění motoru na základě stavu světla

Systém zvukové signalizace a spouštění motoru na základě stavu světla Systém zvukové signalizace a spouštění motoru na základě stavu světla vzorová úloha (SŠ) Jméno Třída.. Datum.. 1. Teoretický úvod Cílem této úlohy je sestavit systém sledující stav světla, které bude vyhodnocováno

Více

{ } 9.1.9 Kombinace II. Předpoklady: 9108. =. Vypiš všechny dvoučlenné kombinace sestavené z těchto pěti prvků. Urči počet kombinací pomocí vzorce.

{ } 9.1.9 Kombinace II. Předpoklady: 9108. =. Vypiš všechny dvoučlenné kombinace sestavené z těchto pěti prvků. Urči počet kombinací pomocí vzorce. 9.1.9 Kombinace II Předpoklady: 9108 Př. 1: Je dána pěti prvková množina: M { a; b; c; d; e} =. Vypiš všechny dvoučlenné kombinace sestavené z těchto pěti prvků. Urči počet kombinací pomocí vzorce. Vypisujeme

Více