Metodický list pro kombinovaného studia předmětu CIVILNÍ PROCES. I. soustředění

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Metodický list pro kombinovaného studia předmětu CIVILNÍ PROCES. I. soustředění"

Transkript

1 Metodický list pro kombinovaného studia předmětu CIVILNÍ PROCES I. soustředění Název tématického celku: ZÁKLADNÍ ZÁSADY OBČANSKÉHO SOUDNÍHO ŘÍZENÍ Předmětem prvního soustředění je vysvětlení základních pojmů z občanského práva procesního, postavení, úloha a význam civilního procesu ve vztahu k právu hmotnému, dále obecný výklad týkající se soudnictví a soustavy soudu v ČR. Cílem tématického celku je objasnění základních pojmů z civilního procesu, zejména pak základních zásad ovládajících občanské soudního řízení. Výklad se dále soustředí na pojmy pravomoc a příslušnost soudu, se zaměřením na institut věcné a místní příslušnosti soudu, včetně kritérií jeho určení. Obsahem výklady prvního tematického celku je dále vysvětlení definice účastníka řízení a osob na řízení zúčastněných, včetně procesní způsobilosti účastníků řízení a problematiky zastoupení. Tematický celek je rozdělen do těchto dílčích témat prameny práva občanského práva procesního předmět úpravy občanského právo procesního, druhy řízení před soudem soustava soudu a obsazení soudu pravomoc a příslušnost soudu základní zásady civilního procesu účastníci řízení zastoupení v občanském soudním řízení K jednotlivým dílčím tématům si prostudujte příslušné kapitoly učebnice a textu zákona Lisse L. a kol.: Civilní proces, Eupress, 2008, ISBN Winterová A. a kol.: Občanské právo procesní, Aspi Praha, 2005 Při studiu věnujte pozornost následujícím problémům Jaké jsou základní zásady civilního procesu? Jaké jsou 3 legální definice účastníků řízení, včetně uvedení příkladů? Co je to pravomoc a příslušnost soudu a jaká jsou kritéria pro místní a věcnou příslušnosti soudu?

2 Jaké jsou druhy zastoupení v občanském soudním řádu? Jaká je v ČR obecná soustava soudů? Dobře si zapamatujte vymezení a charakteristiku těchto pojmů pravomoc a příslušnost soudu zásada projednací procesní způsobilost účastníka řízení delegace soudu podjatost soudu nebo soudce Po prostudování uvedené literatury byste měli Dobře porozumět těmto problémům Co je předmětem občanského soudního řádu? Před kterými soudy je zahajováno občanské soudní řízení? Jaká jsou kritéria pro určené věcné a místní příslušnosti soudu? Jaký je rozdíl mezi sporným a nesporným řízení? Jaké jsou základní zásady civilního procesu? Kdo je to účastník řízení? Uspokojivě vysvětlit tyto pojmy delegace plná moc zásada volného hodnocení důkazů soud prvního stupně advokát Zodpovědět tyto otázky Čím se od sebe liší sporné a nesporné řízení? Jaký je rozdíl mezi právem hmotným a procesním? Jaký je rozdíl mezi zásadou projednací a zásadou vyšetřovací? Jakými druhy zastoupení umožňuje občanský soudní řád? Jaký je rozdíl mezi právní subjektivitou účastníka řízení a procesní způsobilostí účastníka řízení?

3 Metodický list pro kombinovaného studia předmětu CIVILNÍ PROCES II. soustředění Název tématického celku: ŘÍZENÍ PŘED SOUDEM Tematický celek je věnován problematice zahájení řízení, průběhu řízení a dokazování. Cílem je nejenom podat výklad forem zahájení řízení, definovat žalobu a rozebrat její náležitosti, ale i přiblížit studentům aplikaci zákonných ustanovení v soudní praxi (zej. problematiku zkoumání podmínek řízení). Cílem soustředění je výklad o průběhu řízení se zvláštním důkazem na dokazování, včetně rozebrání jednotlivých druhů důkazů. Tento tematický celek je rozdělen do těchto dílčích témat zahájení řízení žaloba a její náležitosti průběh řízení dokazování vyhlášení rozhodnutí K jednotlivým dílčím tématům si prostudujte příslušné kapitoly učebnic a textu zákona Lisse L. a kol.: Civilní proces, Eupress, 2008, ISBN Winterová A. a kol.: Občanské právo procesní, Aspi Praha, 2005 Při studiu věnujte pozornost následujícím problémům Jaké jsou způsoby zahájení řízení? Co je to žaloba a jaké jsou její náležitosti? Co lze rozumět pod pojmem zkoumání podmínek řízení? Jaký je průběh jednání u soudu? Co je to povinnost tvrzení a povinnost důkazní? Lze jednat v nepřítomnosti účasntíků? Dobře si zapamatujte vymezení a charakteristiku těchto pojmů žaloba překážka litispendence res iudicata

4 důkaz znalecký posudek smír odročení jednání Po prostudování uvedené literatury byste měli Dobře porozumět těmto problémům Jakými způsoby lze zahájit řízení? Jaký je průběh soudního řízení? Co je to důkaz a jaké jsou důkazní prostředky? Co je to neunesení důkazního břemene? Jaké jsou druhy žalob? Uspokojivě vysvětlit tyto pojmy žaloba důkaz smír protokolace ústní jednání přítomnost u jednání dokazování přerušení řízení odročení jednání zpětvzetí žaloby vyhlášení rozhodnutí Zodpovědět tyto otázky Je možno zahájit řízení jiným způsobem než podáním žaloby? Jaké jsou náležitosti žaloby a následky případné vadnosti návrhu? Co je to zpětvzetí žaloby a kdo je oprávněn jej činit? Je pro rozhodnutí ve věci nezbytné nařízení jednání? Je nutné rozhodovat vždy v přítomnosti účastníků? Co je to povinnost tvrzení a důkazní povinnost? Jaké důkazní prostředky jsou obsaženy v občanském soudním řádu?

5 Metodický list pro kombinovaného studia předmětu CIVILNÍ PROCES III. soustředění Název tématického celku: ROZHODNUTÍ V CIVILNÍM ŘÍZENÍ A OPRAVNÉ PROSTŘEDKY Tematický celek je věnován problematice rozhodnutí soudu v civilním řízení. Předmětem výkladu jsou jednotlivé formy rozhodnutí v občanském soudním řízení, a to jak v meritu věci, tak rozhodnutí ostatní povahy. Zvláštní pozornost je věnována výkladu o rozsudku pro zmeškání a rozsudku pro uznání. Cílem je rozebrat jednotlivé druhy rozsudku, způsob vyhlášení rozsudku, jeho vyhotovení, náležitostí a doručení. Další problematika výkladu se týká právní moci a vykonatelnosti rozhodnutí. Samostatným tématem jsou opravné prostředky, a to řádné a mimořádné. Tento tematický celek je rozdělen do těchto dílčích témat rozsudek usnesení platební rozkaz zkrácená řízení právní moc a vykonatelnost rozsudku náklady řízení řádné opravné prostředky mimořádné opravné prostředky K jednotlivým dílčím tématům si prostudujte příslušné kapitoly učebnic a textů zákona Lisse L. a kol.: Civilní proces, Eupress, 2008, ISBN Winterová A. a kol.: Občanské právo procesní, Aspi Praha, 2005 Při studiu věnujte pozornost následujícím problémům Jaké jsou formy rozhodnutí ve věci samé? Jakým způsobem se vyhlašuje rozsudek? Jaké jsou lhůty pro odvolání v jednotlivých rozhodnutích? Jaké náležitosti obsahuje rozsudek? Jaké jsou předpoklady pro vydání platebního rozkazu? Jaké zásady se uplatňují při rozhodování o nákladech řízení? Co je to právní moc a vykonatelnost rozsudku?

6 Co jsou to opravné prostředky a kdo je o nich oprávněn rozhodovat? Dobře si zapamatujte vymezení a charakteristiku těchto pojmů: meritorní, částečný a konečný rozsudek rozsudek pro zmeškání rozsudkem pro uznání platební rozkaz právní moc a vykonatelnost rozsudku lhůta k plnění zásada procesní úspěšnosti ve sporu odvolání dovolání obnova řízení Po prostudování uvedené literatury byste měli Dobře porozumět těmto problémům Co se rozumí rozhodnutím ve věci samé? Jaký je postup hlasování v senátu před vyhlášením rozsudku? Kdy je možno vydat platební rozkaz? Kdy je možno vydat kontumační rozsudek? Co znamená vykonatelnost rozhodnutí? Doručení rozhodnutí dle o.s.ř. Co jsou to opravné prostředky? Proti kterým rozhodnutím je přípustné odvolání? Uspokojivě vysvětlit tyto pojmy výrok rozsudku kontumační rozsudek pariční lhůta právní moc rozsudku náklady řízení opravné prostředky princip úplné a neúplné apelace kasace odvolání stížnost dovolání žaloba pro zmatečnost obnova řízení

7 Zodpovědět tyto otázky Jaké známe rozhodnutí ve věci samé? Co jsou to zkrácená řízení dle o.s.ř.? Z jakých částí se skládá rozsudek? Jaké jsou druhy rozsudků? Co je to právní moc vykonatelnost rozsudku? Jaké jsou řádné opravné prostředky? Proti kterým rozhodnutí není přípustné odvolání? Jaké jsou mimořádné opravné prostředky?

8 Metodický list pro kombinovaného studia předmětu OBČANSKÉ PRÁVO PROCESNÍ IV. soustředění Název tématického celku: SPRÁVNÍ SOUDNICTVÍ A VÝKON ROZHODNUTÍ Ústředním tématem posledního soustředění je výkon rozhodnutí. Pozornost přitom bude zaměřena nejen na způsoby výkonu rozhodnutí, ale i nástin problematiky konkurzu a vyrovnání. Zvláštní pozornost je věnována správnímu soudnictví dle části V. o.s.ř. Závěrem je podán stručný exkurz některých vybraných řízení dle o.s.ř. (péče soudu o nezletilé, řízení o osvojení, řízení o způsobilosti k právním úkonům, řízení opatrovnické, řízení o prohlášení za mrtvého). Tematický celek je rozdělen do těchto dílčích témat zvláštní druhy řízení dle o.s.ř. správní soudnictví vykonávací řízení konkurz a vyrovnání K jednotlivým dílčím tématům si prostudujte příslušné kapitoly učebnic a textů zákona Lisse L. a kol.: Civilní proces, Eupress, 2008, ISBN Winterová A. a kol.: Občanské právo procesní, Aspi Praha, 2005 Při studiu věnujte pozornost následujícím problémům Přezkoumání správních rozhodnutí v soudním řízení. Účastníci řízení ve vykonávacím řízení. Způsoby výkonu rozhodnutí. Prodej movitých a nemovitých věcí. Soudní exekutor. Dobře si zapamatujte vymezení a charakteristiku těchto pojmů žaloba proti správnímu rozhodnutí vykonávací řízení srážky ze mzdy prodej nemovitosti

9 Po prostudování uvedené literatury byste měli Uspokojivě vysvětlit tyto pojmy exekuce žaloba na vyloučení věci z výkonu rozhodnutí konkurz a vyrovnání Zodpovědět tyto otázky Za jakých lze nařídit výkon rozhodnutí prodejem nemovitosti? Co je to excindační žaloba? Jaký je rozdíl mezi konkurzem a vyrovnáním?

OBČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ Pohledávky 1. běh Prosinec 2013

OBČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ Pohledávky 1. běh Prosinec 2013 OBČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ Pohledávky 1. běh Prosinec 2013 Odborné školení v rámci projektu Odborné vzdělávání zaměstnanců společnosti RILEXTRADERS reg.č.: CZ.1.04/1.1.02/94.01311 Soudy a soudnictví Vymezení

Více

Metodický list pro kombinovaného studia předmětu RODINNÉ PRÁVO. I. soustředění

Metodický list pro kombinovaného studia předmětu RODINNÉ PRÁVO. I. soustředění Metodický list pro kombinovaného studia předmětu RODINNÉ PRÁVO I. soustředění Název tématického celku: ÚVOD DO RODINNÉHO PRÁVA, PROBLEMATIKA UZAVÍRÁNÍ MANŽELSTVÍ A JEHO ZÁNIKU Předmětem prvního soustředění

Více

Správní řízení 2. Metodický list číslo 1

Správní řízení 2. Metodický list číslo 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Správní řízení 2 Správní rozhodnutí a jeho přezkoumání Cíl : Metodický list číslo 1 Základním cílem tohoto tematického celku je objasnění významu správního

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Metodické listy pro kombinované studium předmětu Arbitráže ve vnitrostátním a mezinárodním obchodním styku Cílem tohoto jednosemestrálního kursu je osvětlení základních pojmů a principů z oblasti specifického

Více

Z ROZHODOVACÍ PRAXE OBECNÝCH SOUDŮ Zákon č. 293/2013 Sb., změna občanského soudního řádu a některých dalších zákonů... 13

Z ROZHODOVACÍ PRAXE OBECNÝCH SOUDŮ Zákon č. 293/2013 Sb., změna občanského soudního řádu a některých dalších zákonů... 13 Obsah Úvod.................................................... 11 Seznam zkratek........................................... 12 Z ROZHODOVACÍ PRAXE OBECNÝCH SOUDŮ Zákon č. 293/2013 Sb., změna občanského

Více

Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 PRÁVO. Mgr. Vladimír Černý

Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 PRÁVO. Mgr. Vladimír Černý Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 PRÁVO Mgr. Vladimír Černý Občanské soudní řízení III/2 VY_32_INOVACE_200 3 Název školy Registrační číslo projektu Název

Více

Právní minimum pro tlumočníky a překladatele. Občanský soudní řád. Ochrana subjektivních práv. Občanské právo procesní

Právní minimum pro tlumočníky a překladatele. Občanský soudní řád. Ochrana subjektivních práv. Občanské právo procesní Právní minimum pro tlumočníky a překladatele Občanský soudní řád Mgr. Miloslav Hrdlička miloslav.hrdlicka@law.muni.cz Ochrana subjektivních práv Zásada prevence Správní orgány Svépomoc Soudní ochrana Občanské

Více

INSOLVENČNÍ PRÁVO I. soustředění

INSOLVENČNÍ PRÁVO I. soustředění Metodický list pro kombinovaného studia předmětu INSOLVENČNÍ PRÁVO I. soustředění Název tématického celku: Insolvenční právo obecná část I. Tematický celek je věnován vysvětlení základních pojmů a východisek,

Více

Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta

Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta Základy práva, 2. května 2016 Řádné opravné Přehled přednášky Řádné opravné Řádné opravné Druhy Řízení nalézací směřuje k vydání, kterým bude zjištěno

Více

Pohledávky 1. běh Prosinec 2013

Pohledávky 1. běh Prosinec 2013 VYMÁHÁNÍ POHLEDÁVEK Pohledávky 1. běh Prosinec 2013 Odborné školení v rámci projektu Odborné vzdělávání zaměstnanců společnosti RILEXTRADERS reg.č.: CZ.1.04/1.1.02/94.01311 Vymáhání pohledávky v soudním

Více

Veřejnoprávní činnost 2. ročník ÚČASTNÍCI ŘÍZENÍ

Veřejnoprávní činnost 2. ročník ÚČASTNÍCI ŘÍZENÍ ÚČASTNÍCI ŘÍZENÍ Účastníci řízení=procesní strany Účastníci řízení jsou subjekty řízení, které mají na průběh řízení zásadní vliv a kterým jsou zákonem přiznána práva a povinnosti, které jiným osobám zúčastněným

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Konkurzní právo. Tematický celek číslo 1

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Konkurzní právo. Tematický celek číslo 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Konkurzní právo Tematický celek číslo 1 Konkurz, subjekty, účastníci, konkurzní podstata Tematický celek je věnován vysvětlení pojmu konkurz, významu a

Více

TRESTNÍ PRÁVO I. soustředění

TRESTNÍ PRÁVO I. soustředění Metodický list pro kombinovaného studia předmětu TRESTNÍ PRÁVO I. soustředění Název tématického celku: Trestní právo obecná část I. Tematický celek je věnován vysvětlení základních pojmů a východisek,

Více

Obsah. O autorovi... V Předmluva... VII Seznam použitých zkratek... XV

Obsah. O autorovi... V Předmluva... VII Seznam použitých zkratek... XV O autorovi... V Předmluva... VII Seznam použitých zkratek... XV KAPITOLA I. Řízení o podpůrných opatřeních...1 1. Rozčlenění podpůrných opatření, jejich vzájemný procesní vztah a vztah k omezení svéprávnosti...1

Více

K jednotlivým dílčím tématům si prostudujte příslušné kapitoly učebnic a textu zákona:

K jednotlivým dílčím tématům si prostudujte příslušné kapitoly učebnic a textu zákona: Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu PRÁVA K NEMOVITOSTEM A STAVEBNÍ PRÁVO Název tématického celku: Práva k nemovitostem I. Tematický celek je věnován vysvětlení základních

Více

PŘEHLED JUDIKATURY ve věcech mimořádných opravných prostředků v občanskoprávním řízení

PŘEHLED JUDIKATURY ve věcech mimořádných opravných prostředků v občanskoprávním řízení PŘEHLED JUDIKATURY ve věcech mimořádných opravných prostředků v občanskoprávním řízení Slovo úvodem... 13 Seznam použitých zkratek... 15 A. ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ. 17 I. Důvody obnovy řízení... 17 1.

Více

TEORIE PRÁVA 8. APLIKACE PRÁVA, AKTY APLIKACE PRÁVA. Mgr. Martin Kornel kornel@fakulta.cz

TEORIE PRÁVA 8. APLIKACE PRÁVA, AKTY APLIKACE PRÁVA. Mgr. Martin Kornel kornel@fakulta.cz TEORIE PRÁVA 8. APLIKACE PRÁVA, AKTY APLIKACE PRÁVA Mgr. Martin Kornel kornel@fakulta.cz APLIKACE PRÁVA Aplikací práva se rozumí kvalifikovaná forma realizace práva uskutečňovaná orgány veřejné moci, při

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_OBČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ_P1-2 Číslo projektu:

Více

Petr Lavický

Petr Lavický Petr Lavický 1. 12. 2009 Předmět výkladu Novela o. s. ř. provedená zákonem č. 7/2009 Sb. (tzv. souhrnná novela o. s. ř.) a některé další související změny Novelizované oblasti Příslušnost Zastoupení Zaznamenávání

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu FINANČNÍ A POJISTNÉ PRÁVO

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu FINANČNÍ A POJISTNÉ PRÁVO Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu FINANČNÍ A POJISTNÉ PRÁVO Název tématického celku: Pojistné právo podle zákona č.40/1964 Sb., OZ Cíl: Základním cílem tohoto tematického

Více

Obsah. Část první. Úvodní ustanovení

Obsah. Část první. Úvodní ustanovení Obsah O autorech Předmluva Seznam použitých zkratek IX XI XVII A. Komentář 1 Část první. Úvodní ustanovení Hlava první. Předmět úpravy ( 1) 1 1 [Rozsah působnosti] 1 Hlava druhá. Základní zásady činností

Více

Obsah. KAPITOLA I. Použitá terminologie a základní pojmosloví (provizorní a předběžná ochrana)...5

Obsah. KAPITOLA I. Použitá terminologie a základní pojmosloví (provizorní a předběžná ochrana)...5 O autorovi... V Předmluva... VII Seznam použitých zkratek... XV Úvod...1 1. Nástin problematiky...1 2. Praktická relevance institutu předběžných opatření...2 3. Stav problematiky v právní teorii...3 4.

Více

Obsah. Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád, s komentářem... 13. Úvod...10. ČÁST PRVNÍ Úvodní ustanovení ( 1 9)...13

Obsah. Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád, s komentářem... 13. Úvod...10. ČÁST PRVNÍ Úvodní ustanovení ( 1 9)...13 Obsah Úvod...10 Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád, s komentářem... 13 ČÁST PRVNÍ Úvodní ustanovení ( 1 9)...13 HLAVA I Předmět a účel úpravy ( 1 4)...13 HLAVA II Základní zásady správy daní ( 5 9)...24

Více

Metodický list pro kombinovaného studia předmětu TRESTNĚPRÁVNÍ ASPEKTY VÝKONU VEŘEJNÉ SPRÁVY. I. soustředění

Metodický list pro kombinovaného studia předmětu TRESTNĚPRÁVNÍ ASPEKTY VÝKONU VEŘEJNÉ SPRÁVY. I. soustředění Metodický list pro kombinovaného studia předmětu TRESTNĚPRÁVNÍ ASPEKTY VÝKONU VEŘEJNÉ SPRÁVY I. soustředění Název tématického celku: Trestní právo obecná část I. Tematický celek je věnován vysvětlení základních

Více

Petr Lavický

Petr Lavický Petr Lavický 15. 9. 2011 Obsah I. Civilní proces II. Civilní právo procesní III. Právo na spravedlivý proces IV. Principy civilního procesu V. Subjekty civilního procesu VI. Sporné řízení u soudu I. stupně

Více

Exekuční právo-modelové řízení II. část. JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.

Exekuční právo-modelové řízení II. část. JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D. Exekuční právo-modelové řízení II. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D. 1 Doporučená literatura Winterová, A. a kol. Civilní právo procesní. 6. vyd. Praha: Linde, 2011 Stavinohová, J., Hlavsa, P. Civilní

Více

Správní právo 2. K prvnímu z dílčích témat si prostudujte kapitolu V. Správní právo obecná část (pro. Jur.D. Hendrych)

Správní právo 2. K prvnímu z dílčích témat si prostudujte kapitolu V. Správní právo obecná část (pro. Jur.D. Hendrych) Metodické listy pro kombinované studium předmětu Správní právo 2 Název tématického celku: Správní trestání Základním cílem tematického celku je objasnit strukturu právních deliktů, a vysvětlit právní rámec

Více

ADR a rozhodčí řízení. Přednáška 3 - KS VŠFS 2014

ADR a rozhodčí řízení. Přednáška 3 - KS VŠFS 2014 ADR a rozhodčí řízení Přednáška 3 - KS VŠFS 2014 Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde mají sídlo (zřizovatele) vydávají svá pravidla

Více

OBSAH ÚVOD... O AUTORECH... JEDNOTLIVÉ VZORY ZPRACOVALI...

OBSAH ÚVOD... O AUTORECH... JEDNOTLIVÉ VZORY ZPRACOVALI... OBSAH ÚVOD......................................................... XI O AUTORECH................................................... XIII JEDNOTLIVÉ VZORY ZPRACOVALI................................. XV

Více

Otázky ke státní závěrečné zkoušce z Občanského práva hmotného a procesního Platnost od zimního semestru akademického roku 2013/2014

Otázky ke státní závěrečné zkoušce z Občanského práva hmotného a procesního Platnost od zimního semestru akademického roku 2013/2014 Otázky ke státní závěrečné zkoušce z Občanského práva hmotného a procesního Platnost od zimního semestru akademického roku 2013/2014 Pozn.: Každá z otázek může být doplněna položenou podotázkou na hmotněprávní,

Více

Pojem a přehled

Pojem a přehled Právo na spravedlivý proces Pojem a přehled Spravedlnost v soudním rozhodování Spravedlivá aplikace hmotného práva Není součástí práva na spravedlivý proces Spravedlivé řízení Výlučně procesní obsah Podstatou

Více

Občanské právo procesní

Občanské právo procesní Občanské právo procesní Petr Lavický 25. 9. 2009 Obsah I. Civilní proces II. Civilní právo procesní III. Právo na spravedlivý proces IV. Principy civilního procesu V. Subjekty civilního procesu VI. Sporné

Více

Procesní právo základní informace Proces řízení Občanské soudní řízení občanský soudní řád 99/1963 Sb. Trestní řízení trestní řád 141/1961 Sb. Správní řízení správní řád 500/2004 Sb. + správní soudnictví

Více

Kodex činnosti veřejné správy. Působnost správního řádu, zásady činnosti a nečinnost

Kodex činnosti veřejné správy. Působnost správního řádu, zásady činnosti a nečinnost Obsah ČÁST I HLAVA I Správní řád OBSAH Kodex činnosti veřejné správy Přijetí, obsah a struktura správního řádu KAPITOLA 1.1 Přijetí správního řádu... 3 1.1.1 Historie správních řádů... 3 1.1.2 Správní

Více

VYDÁNÍ EXEKUČNÍHO TITULU SOUDEM:

VYDÁNÍ EXEKUČNÍHO TITULU SOUDEM: VYDÁNÍ EXEKUČNÍHO TITULU SOUDEM: I. V RÁMCI STANDARDNÍHO ŘÍZENÍ II. V TZV. ZKRÁCENÉM ŘÍZENÍ I. PLATEBNÍ ROZKAZ (PR) II. SMĚNEČNÝ A ŠEKOVÝ PLATEBNÍ ROZKAZ (S/Š PR) J SOUD MŮŽE ROZHODOVAT STANDARDNÍM ZPŮSOBEM:

Více

Přednáška dne Petr Lavický

Přednáška dne Petr Lavický Přednáška dne 5. 5. 2010 Petr Lavický Přehled výkladu Základní principy civilního procesu Právo na spravedlivý proces Přehled zásad Zásada kontradiktornosti Zásada projednací x zásada vyšetřovací Zásada

Více

Předběžný návrh témat pro ústní zkoušku insolvenčních správců

Předběžný návrh témat pro ústní zkoušku insolvenčních správců Předběžný návrh témat pro ústní zkoušku insolvenčních správců Při ústní části zkoušky se za účelem prověření znalostí uchazeče potřebných k výkonu funkce insolventního správce zjišťují znalosti z oblasti:

Více

Teorie práva VŠFS. Metodický list č. 1

Teorie práva VŠFS. Metodický list č. 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Teorie práva VŠFS Cílem tohoto jednosemestrálního kursu je osvětlení základních pojmů a principů z oblasti teorie práva, vývoje právního myšlení a základů

Více

OBČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ

OBČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ OBČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ Je to postup soudu, ve kterém se jedná a rozhoduje o právech a povinnostech občanů i právnických osob z oblasti práva občanského, obchodního a pracovního. Je upraveno z. č. 99/63

Více

Kromě shora zmíněné působnosti existují ještě specifická oprávnění nejvyššího státního zástupce. Mezi ty patří zejména: Vydávání pokynů obecné povahy

Kromě shora zmíněné působnosti existují ještě specifická oprávnění nejvyššího státního zástupce. Mezi ty patří zejména: Vydávání pokynů obecné povahy Působnost Nejvyššího státního zastupitelství v Brně je v souladu s působností Nejvyššího soudu. Nejvyšší státní zastupitelství vykonává dohled nad činností vrchních státních zastupitelství, je činné při

Více

Pracovní právo Metodický list číslo 1

Pracovní právo Metodický list číslo 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Pracovní právo Metodický list číslo 1 Pracovní právo, pracovně právní vztah, pracovní poměr Tematický celek je věnován objasnění postavení pracovního práva

Více

Obsah. ČÁST PRVNÍ. Řízení ve věcech péče soudu o nezletilé...1

Obsah. ČÁST PRVNÍ. Řízení ve věcech péče soudu o nezletilé...1 O autorovi... V Předmluva... VII Seznam použitých zkratek... XVII ČÁST PRVNÍ. Řízení ve věcech péče soudu o nezletilé...1 KAPITOLA I. Pojem nezletilého...3 KAPITOLA II. Identifikace řízení ve věcech péče

Více

Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta

Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta Základy práva, 11. května 2015 Přehled přednášky Poskytovatelé úvěrů a zápůjček Banky Nebankovní instituce Lichváři a jim podobná individua Nejčastější

Více

problematika Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta Dluhová problematika Daniel Bartoň problematika Prameny a literatura

problematika Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta Dluhová problematika Daniel Bartoň problematika Prameny a literatura Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta instituty, Základy práva, 9. května 2016 Přehled přednášky instituty, instituty, Důvody pro jejich psaní Informace druhé strany o jejích povinnostech

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI. Ekonomická fakulta. Základy práva II. Studijní opora pro studium předmětu v kombinované formě studia

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI. Ekonomická fakulta. Základy práva II. Studijní opora pro studium předmětu v kombinované formě studia TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Ekonomická fakulta Základy práva II Studijní opora pro studium předmětu v kombinované formě studia ČÁST C: Občanské právo procesní JUDr. Eva Karhanová Horynová Liberec 2013

Více

Obsah. O autorech...v Předmluva... VII Seznam použitých zkratek... XV. KAPITOLA I. Podstata dovolání... 1

Obsah. O autorech...v Předmluva... VII Seznam použitých zkratek... XV. KAPITOLA I. Podstata dovolání... 1 O autorech...v Předmluva... VII Seznam použitých zkratek... XV KAPITOLA I. Podstata dovolání... 1 KAPITOLA II. Přípustnost dovolání... 3 1. Obecné podmínky přípustnosti dovolání... 3 1.1 Obecně... 3 1.2

Více

Přednáška dne Petr Lavický

Přednáška dne Petr Lavický Přednáška dne 24. 2. 2010 Petr Lavický Osnova přednášky Organizační pokyny Civilní proces Teoretické koncepce civilního procesu Civilní právo procesní Vztah civilního práva procesního a práva hmotného

Více

HLAVA III: Ochrana ústavně zaručených základních práv a svobod... 54

HLAVA III: Ochrana ústavně zaručených základních práv a svobod... 54 Obsah Seznam autorů.............................................. 5 Seznam použitých zkratek.................................... 21 Předmluva................................................ 24 HLAVA I:

Více

3) Zásada ústnosti znamená, že jako podklad rozhodnutí lze použít jen to, co bylo při jednání u soudu ústně předneseno.

3) Zásada ústnosti znamená, že jako podklad rozhodnutí lze použít jen to, co bylo při jednání u soudu ústně předneseno. OBČANSKÉ PRÁVO PROCESNÍ POJEM: - souhrn právních norem, který upravuje civilní proces = postup soudu a účastníků v občanském soudním řízení a právní vztahy, které v důsledku toho vznikají, - jedná se o

Více

Řízení před soudem prvního stupně, opravné prostředky

Řízení před soudem prvního stupně, opravné prostředky Řízení před soudem prvního stupně, opravné prostředky www.sokrates.cz Mgr. Jan Siostrzonek (siostrzonek@fakulta.cz) Zahájení sporného řízení 1) Řízení je zahájeno dnem, kdy dojde písemné vyhotovení žaloby

Více

Název vzdělávacího materiálu

Název vzdělávacího materiálu Název vzdělávacího materiálu Tematická oblast Občanské právo Datum vytvoření 20. 8. 2013 Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód 4. ročník čtyřletého gymnázia a 8. ročník osmiletého gymnázia Procesní

Více

Rozhodnutí správního orgánu. Olga Pouperová

Rozhodnutí správního orgánu. Olga Pouperová Rozhodnutí správního orgánu Olga Pouperová Osnova Obecná charakteristika rozhodnutí Formy a druhy rozhodnutí Obsah rozhodnutí Lhůty pro vydání rozhodnutí Náležitosti (procedurální, formální, obsahové)

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Pojistné právo 1

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Pojistné právo 1 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Název tématického celku: Právní základy pojištění a pojišťovnictví Vysvětlit současný právní rámec pro činnost subjektů pojistného trhu

Více

Příloha č. II. Srovnávací tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES/EU

Příloha č. II. Srovnávací tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES/EU Příloha č. II Srovnávací tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES/EU Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 97/1963 Sb., o

Více

Obsah. Seznam zkratek Předmluva KAPITOLA 2. KAPITOLA 3. KAPITOLA

Obsah. Seznam zkratek Předmluva KAPITOLA 2. KAPITOLA 3. KAPITOLA Obsah Seznam zkratek........................................... 10 Předmluva............................................... 13 1. KAPITOLA Vývoj a historie daňové kontroly........................ 15 1.1

Více

Metodický list pro kombinovaného studia předmětu TRESTNĚPRÁVNÍ ASPEKTY VÝKONU VS I. soustředění

Metodický list pro kombinovaného studia předmětu TRESTNĚPRÁVNÍ ASPEKTY VÝKONU VS I. soustředění Metodický list pro kombinovaného studia předmětu TRESTNĚPRÁVNÍ ASPEKTY VÝKONU VS I. soustředění Název tématického celku: Trestní právo obecná část Tematický celek je věnován opakování základních pojmů

Více

Účastníci řízení

Účastníci řízení Účastníci řízení 24.10.2006 Pojem účastenství V civilním soudním řízení se vždy rozhoduje o právech a povinnostech jeho účastníků, nikoliv o právech a povinnostech jiných osob. Účastníci řízení jsou nositelé

Více

Rozhodčí řízení. Přednáška 3-4 VŠFS 2015

Rozhodčí řízení. Přednáška 3-4 VŠFS 2015 Rozhodčí řízení Přednáška 3-4 VŠFS 2015 Právní povaha RŘ - zákon úprava rozhodování majetkových sporů nezávislými a nestrannými rozhodci Výsledkem činnosti rozhodce v rozhodčím řízení nemůže být žádná

Více

Občanské právo procesní II. Výkon rozhodnutí. JUDr. Ing. Radovan Dávid

Občanské právo procesní II. Výkon rozhodnutí. JUDr. Ing. Radovan Dávid Občanské právo procesní II Výkon rozhodnutí JUDr. Ing. Radovan Dávid 1. Úvod Vykonatelnost rozhodnutí: souvisí s vynutitelností práva - náležitosti rozhodnutí mimo jiné výrok - musí být přesný, určitý

Více

Obsah. O autorech... V Předmluva... VII Předmluva k 2. vydání...ix Seznam zkratek použitých právních předpisů... XIX

Obsah. O autorech... V Předmluva... VII Předmluva k 2. vydání...ix Seznam zkratek použitých právních předpisů... XIX O autorech... V Předmluva... VII Předmluva k 2. vydání...ix Seznam zkratek použitých právních předpisů... XIX Kapitola 1. Základní charakteristika a principy právní úpravy úpadku...1 1. Přehled právní

Více

Rozhodnutí, právní moc a vykonatelnost Diskusní fórum k návrhu věcného záměru civilního řádu soudního

Rozhodnutí, právní moc a vykonatelnost Diskusní fórum k návrhu věcného záměru civilního řádu soudního Rozhodnutí, právní moc a vykonatelnost Diskusní fórum k návrhu věcného záměru civilního řádu soudního A. Vykonatelnost rozsudku pariční lhůta Bod č. 280: Uloží-li soud v rozsudku povinnost k plnění, stanoví

Více

Město Česká Lípa ca. VETT a.s. AKTUÁLNÍ SOUDNÍ A SPRÁVNÍ SPORY

Město Česká Lípa ca. VETT a.s. AKTUÁLNÍ SOUDNÍ A SPRÁVNÍ SPORY Zn. 256/10, 266/11, 271/11, 272/11, 275/11, 349/12, 350/12, 453/13, 456/13, 457/13, Město Česká Lípa ca. VETT a.s. AKTUÁLNÍ SOUDNÍ A SPRÁVNÍ SPORY 1. Žaloba (dle soudního řádu správního) ze dne 31. prosince

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu. Zdravotní pojištění

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu. Zdravotní pojištění Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Zdravotní pojištění Název tématického celku: Úvod do systému zdravotního pojištění a přehled právních předpisů Cíl: Seznámit posluchače

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Pojistné právo 1

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Pojistné právo 1 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Název tématického celku: Právní základy pojištění a pojišťovnictví Vysvětlit současný právní rámec pro činnost subjektů pojistného trhu

Více

Sbírka soudních rozhodnutí a stanovisek Nejvyššího soudu 1/2018

Sbírka soudních rozhodnutí a stanovisek Nejvyššího soudu 1/2018 Sbírka soudních rozhodnutí a stanovisek Nejvyššího soudu 1/2018 Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, 234 odst. 1, odst. 2, odst. 3, odst. 4 písm. b), odst. 5 písm. b) tr. zákoníku...

Více

CS004 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo 3. Správní právo, správní řád, správní řízení

CS004 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo 3. Správní právo, správní řád, správní řízení CS004 - Vodohospodářská legislativa Přednáška číslo 3. Správní právo, správní řád, správní řízení CS004 - Vodohospodářská legislativa Q&A??? Co víte o správním právu? Setkali jste se se správním řízením?

Více

Průběh řízení v prvním stupni

Průběh řízení v prvním stupni Průběh řízení v prvním stupni Občanské právo procesní II JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D. 1 Schéma průběhu Podání žaloby ( 79 odst. 1 a 82 OSŘ) Příprava jednání ( 114 a násl. OSŘ) Zkoumání podmínek řízení

Více

Občanský soudní řád (Zákon č. 99/1963 Sb.) Zákon č. 292/2013 Sb. o zvláštních řízeních soudních Zákon č. 120/2001 Sb. o soudních exekutorech a

Občanský soudní řád (Zákon č. 99/1963 Sb.) Zákon č. 292/2013 Sb. o zvláštních řízeních soudních Zákon č. 120/2001 Sb. o soudních exekutorech a Občanské právo procesní Co k tomu? Občanský soudní řád (Zákon č. 99/1963 Sb.) Zákon č. 292/2013 Sb. o zvláštních řízeních soudních Zákon č. 120/2001 Sb. o soudních exekutorech a exekuční činnosti (Exekuční

Více

ÚVOD 9 Úvod k CD 10 Konstrukce daňového řádu 11. ČÁST PRVNÍ - Komentář k vybraným ustanovením daňového řádu 15

ÚVOD 9 Úvod k CD 10 Konstrukce daňového řádu 11. ČÁST PRVNÍ - Komentář k vybraným ustanovením daňového řádu 15 OBSAH ÚVOD 9 Úvod k CD 10 Konstrukce daňového řádu 11 ČÁST PRVNÍ - Komentář k vybraným ustanovením daňového řádu 15 1. Úvodní ustanovení 16 1.1 Vymezení předmětu a účelu zákonné úpravy správy daní 16 2.

Více

KAPITOLA 3 ZÁSADY SPRÁVNÍHO ŘÍZENÍ

KAPITOLA 3 ZÁSADY SPRÁVNÍHO ŘÍZENÍ KAPITOLA 3 ZÁSADY SPRÁVNÍHO ŘÍZENÍ OSNOVA ZÁKLADNÍCH ZNALOSTÍ zásady správního řízení pojem, funkce, odlišení od základních zásad činnosti správních orgánů zásada dispoziční a zásada oficiality zásada

Více

ČÁST PRVNÍ Komentář k vybraným ustanovením daňového řádu... 15. 1. Úvodní ustanovení... 16. 2. Obecná část o správě daní... 25

ČÁST PRVNÍ Komentář k vybraným ustanovením daňového řádu... 15. 1. Úvodní ustanovení... 16. 2. Obecná část o správě daní... 25 OBSAH ÚVOD....................................................................9 Úvod k CD........................................................... 10 Konstrukce daňového řádu.............................................

Více

Metodický list číslo 1

Metodický list číslo 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Výkon státní správy orgány veřejné správy Metodický list číslo 1 Název tématického celku: Živnostenské podnikání I. Tematický celek je věnován výkonu státní

Více

Město Česká Lípa ca. VETT a.s. AKTUÁLNÍ SOUDNÍ A SPRÁVNÍ SPORY

Město Česká Lípa ca. VETT a.s. AKTUÁLNÍ SOUDNÍ A SPRÁVNÍ SPORY Zn. 256/10, 266/11, 271/11, 272/11, 275/11, 349/12, 350/12, 453/13, 456/13, 457/13, Město Česká Lípa ca. VETT a.s. AKTUÁLNÍ SOUDNÍ A SPRÁVNÍ SPORY 1. Žaloba (dle soudního řádu správního) ze dne 31. prosince

Více

Výkon rozhodnutí a exekuce průběh. Mgr. Bc. Petra Konečná

Výkon rozhodnutí a exekuce průběh. Mgr. Bc. Petra Konečná Výkon rozhodnutí a exekuce průběh Mgr. Bc. Petra Konečná Obecná charakteristika ex. řízení - samostatný druh civilního procesu - není automatickým pokračováním nalézacího řízení - nalézací řízení - autoritativní

Více

Obsah. Úvod Seznam zkratek Zákon ze dne 12. září 2013, č. 292/2013 Sb., o zvláštních řízeních soudních

Obsah. Úvod Seznam zkratek Zákon ze dne 12. září 2013, č. 292/2013 Sb., o zvláštních řízeních soudních Úvod... 23 Seznam zkratek... 25 Zákon ze dne 12. září 2013, č. 292/2013 Sb., o zvláštních řízeních soudních---- 27 ČÁST PRVNÍ - OBECNÁ ČÁST... 27 1 Úvodní ustanovení...27 2 Řízení upravená tímto zákonem...

Více

Žalobce: Statutární město Jihlava, se sídlem Magistrátu Masarykovo nám. 1, Jihlava, IČ , není zapsáno v obchodním rejstříku,

Žalobce: Statutární město Jihlava, se sídlem Magistrátu Masarykovo nám. 1, Jihlava, IČ , není zapsáno v obchodním rejstříku, Společníci JUDr. Radek Ondruš JUDr. Aleš Ondruš Advokátní koncipienti Mgr. Petr Vytopil JUDr. Marta Nedvědová Mgr. Miroslav Šianský Spolupracující advokáti Mgr. Marcela Štraitová Mgr. Martin Bílý Mgr.

Více

Očekávaný výstup. Druh učebního materiálu

Očekávaný výstup. Druh učebního materiálu Škola Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Číslo Název Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Datum vytvoření Anotace Očekávaný výstup Druh učebního materiálu Mgr.

Více

Obsah. Seznam zkratek... 11

Obsah. Seznam zkratek... 11 Seznam zkratek................................................ 11 Kapitola 1 Průběh řízení a dokazování ve zvláštních řízeních soudních.................................... 13 1.1 Formální průběh zvláštních

Více

DAŇOVÁ TEORIE A POLITIKA

DAŇOVÁ TEORIE A POLITIKA Metodické listy pro první soustředění kombinovaného studia DAŇOVÁ TEORIE A POLITIKA Název tematického celku: Úvod do daňové teorie Cíl: Seznámit studenty se základními pojmy z oblasti daňové teorie, pochopení

Více

Metodické listy. pro kombinované studium předmětu občanské právo. Základy občanského práva, občanskoprávní vztahy

Metodické listy. pro kombinované studium předmětu občanské právo. Základy občanského práva, občanskoprávní vztahy Metodické listy pro kombinované studium předmětu občanské právo Základy občanského práva, občanskoprávní vztahy Tematický celek je věnován úvodu do studia občanského práva, vysvětlení základních pojmů

Více

Sbírka soudních rozhodnutí a stanovisek Nejvyššího soudu 1/2018

Sbírka soudních rozhodnutí a stanovisek Nejvyššího soudu 1/2018 Sbírka soudních rozhodnutí a stanovisek Nejvyššího soudu 1/2018 Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, 234 odst. 1, odst. 2, odst. 3, odst. 4 písm. b), odst. 5 písm. b) tr. zákoníku...

Více

Petr Lavický

Petr Lavický Petr Lavický 1. 10. 2010 Osnova přednášky Účastníci řízení Procesní zastoupení Procesní úkony účastníků Část I. Základní otázky Kdo je účastníkem konkrétního řízení? Je účastník způsobilý být účastníkem

Více

Aplikace správního řádu v rozhodovací praxi OSPOD

Aplikace správního řádu v rozhodovací praxi OSPOD si dovoluje Vás pozvat na seminář Aplikace správního řádu v rozhodovací praxi OSPOD Akreditace Ministerstva práce a sociálních věcí Termín a místo konání: 27. března 2018, 9:00-15:00 Hotel Slavia, Solniční

Více

Správní právo procesní

Správní právo procesní Správní právo procesní č. 3 : Správnířízení 1 JUDr. Ing. Filip Dienstbier, Ph.D. Osnova: 1. Správnířízení pojem 2. Druhy správního řízení 3. Procesní principy správního řízení 4. Základní procesní fáze

Více

OPATŘENÍ PŘEDSEDKYNĚ SOUDU

OPATŘENÍ PŘEDSEDKYNĚ SOUDU ČR - OKRESNÍ SOUD V KUTNÉ HOŘE nám. Národního odboje 58, 284 35 Kutná Hora tel.: 327 533 500, fax: 327 533 578, email: podatelna@osoud.kha.justice.cz IDDS: 45eabx9, IČO: 00024538 Spisová značka: 25Spr

Více

Dokazování je procesním právem (též normy EU, mezinárodní úmluvy apod.) upravený postup, jehož prostřednictvím soud zjišťuje skutečnosti významné pro

Dokazování je procesním právem (též normy EU, mezinárodní úmluvy apod.) upravený postup, jehož prostřednictvím soud zjišťuje skutečnosti významné pro Dokazování v civilním procesu ( 120-136 OSŘ) Dokazování je procesním právem (též normy EU, mezinárodní úmluvy apod.) upravený postup, jehož prostřednictvím soud zjišťuje skutečnosti významné pro rozhodnutí.

Více

Akreditace Ministerstva práce a sociálních věcí Akreditace Ministerstva vnitra

Akreditace Ministerstva práce a sociálních věcí Akreditace Ministerstva vnitra si dovoluje Vás pozvat na Celostátní intenzivní praktický workshop Řádný a bezvadný výkon agendy OSPOD v občanském soudním řízení - celostátní intenzivní workshop Akreditace Ministerstva práce a sociálních

Více

Část třetí Řízení v prvním stupni

Část třetí Řízení v prvním stupni Část třetí / Hlava první Část třetí Řízení v prvním stupni Hlava první Průběh řízení Místní příslušnost / 39 / Občanské soudní řízení 84 Úplné znění 84 v tomto znění od 1. 1. 2001 poslední změna zákonem

Více

Právní základ exekučního řízení. Mgr. Lukáš Jícha, exekutorský úřad Přerov

Právní základ exekučního řízení. Mgr. Lukáš Jícha, exekutorský úřad Přerov Právní základ exekučního řízení Mgr. Lukáš Jícha, exekutorský úřad Přerov Pojem exekuce Exekuce Nucený výkon povinnosti uložené exekučním titulem, která nebyla splněna dobrovolně, prováděný k tomu oprávněným

Více

Přednáška pro soudní tajemnice č. 3

Přednáška pro soudní tajemnice č. 3 Přednáška pro soudní tajemnice č. 3 Účastníci řízení jako subjekty řízení : Postavení a pojem účastníků řízení : pojem účastníka řízení představuje jeden ze základních pojmů civilního procesu. V řízení

Více

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY č. j. 221 C 107/2018-61 ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Okresní soud v Kladně rozhodl samosoudcem Mgr. Lukášem Randou ve věci žalobce: ČP Distribuce a.s., IČO 44795084 sídlem Na Pankráci 1658/121,

Více

Soudní rozhodnutí. Petr Lavický

Soudní rozhodnutí. Petr Lavický Soudní rozhodnutí Petr Lavický Přehled výkladu Druhy a formy soudních rozhodnutí Písemné vyhotovení rozsudku Účinky soudních rozhodnutí Část I. Druhy a formy soudních rozhodnutí Druhy rozhodnutí Meritorní

Více

Obsah. O autorovi... V Předmluva...VII Přehled obsahu... IX Seznam použitých zkratek...xix

Obsah. O autorovi... V Předmluva...VII Přehled obsahu... IX Seznam použitých zkratek...xix Předmluva Pracovní spory projednávané civilními soudy byly po dlouhou dobu oblastí, v níž se zdálo, že všechny zásadní problémy už byly vyřešeny. Pozornost byla věnována zejména hmotnému právu, méně již

Více

Obsah. Zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník...12. Obsah. Předmluva...11

Obsah. Zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník...12. Obsah. Předmluva...11 Obsah Předmluva...11 Zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník...12 ČÁST PRVNÍ Obecná část...12 Hlava I Působnost trestních zákonů...12 Díl 1 Žádný trestný čin bez zákona...12 Díl 2 Časová působnost...12 Díl

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_TRESTNÍ PRÁVO PROCESNÍ_P1-2 Číslo projektu:

Více

U S N E S E N Í. t a k t o : O d ů v o d n ě n í :

U S N E S E N Í. t a k t o : O d ů v o d n ě n í : Konf 21/2013-8 U S N E S E N Í Zvláštní senát zřízený podle zákona č. 131/2002 Sb., o rozhodování některých kompetenčních sporů, složený z předsedy JUDr. Pavla Simona a soudců JUDr. Petra Průchy, JUDr.

Více

1 Základní zásady a obecná ustanovení daňového řízení... 11

1 Základní zásady a obecná ustanovení daňového řízení... 11 ObsaH Úvod... 10 1 Základní zásady a obecná ustanovení daňového řízení... 11 1.1 Základní zásady... 11 1.1.1 Zásada zákonnosti... 13 1.1.2 Zásada součinnosti a úzké spolupráce... 15 1.1.3 Zásada přiměřenosti...

Více

Žaloba na ochranu proti nečinnosti a řízení o ní. Filip Dienstbier

Žaloba na ochranu proti nečinnosti a řízení o ní. Filip Dienstbier Žaloba na ochranu proti nečinnosti a řízení o ní Filip Dienstbier osnova 1. pojem nečinnosti v právních předpisech 2. žalobní legitimace (účastníci řízení) 3. žaloba 4. řízení 5. rozsudek (pravomoc soudu)

Více

Metodický list Finanční a rozpočtové právo 1 (ZS 2005)

Metodický list Finanční a rozpočtové právo 1 (ZS 2005) Metodické listy pro kombinované studium předmětu Finanční a rozpočtové právo 1, 2 (2005/2006) Metodický list Finanční a rozpočtové právo 1 (ZS 2005) Název tématického celku: Základy finančního práva Tematický

Více