Programový projekt č.: TB010MZP066 únor 2015

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Programový projekt č.: TB010MZP066 únor 2015"

Transkript

1 Programový projekt č.: Datum: TB010MZP066 únor 2015

2 Úvod 5 1. Obecný popis - rozdělení vodních elektráren Podle instalovaného výkonu (shoda s ČSN ) Podle získaného spádu: Podle hospodaření s vodou: Podle umístění strojovny: Podle uspořádání strojovny: Podle velikosti spádu Podle řízení provozu: Podle provozovatele: Podle způsobu práce v elektrizační soustavě: Podle použitých strojů: Podle typu použité turbíny: Souhrnné schéma fází realizace MVE Předprojektová příprava Vhodnost lokality Zhodnocení hydrologických a hydraulických vlastností lokality, investiční rozvaha Zajištění migrační průchodnosti příčné překážky Projektová fáze územní řízení, vydání územního rozhodnutí a další povolení Stavební povolení Realizace stavby Některé aspekty návrhu jednotlivých prvků hydraulického obvodu MVE Identifikace potenciálních lokalit MVE Studie mapových podkladů Analýza příčných překážek s nevyužitým potenciálem Výběr lokalit na základě pochůzky v terénu Výběr lokalit MVE pro další posouzení Hydrologické podklady Návrh situativního uspořádání MVE, návrh vzdouvacího objektu Stanovení návrhové hltnosti a určení minimálního zajištěného průtoku MVE Určení návrhové hltnosti MVE (75)

3 3.5.2 Součinitel využití instalovaného výkonu a součinitel využití výroby v MVE Návrh hydraulického obvodu MVE Základní objekty hydraulického obvodu MVE Tlakový přivaděč Otevřený kanál o volné hladině Obecné poznámky ke smíšeným přivaděčům Budova MVE Výpočet čistého spádu Ztráty třením Místní ztráty Výpočet průměrné roční výroby Obecné zásady návrhu turbín Typy turbín Vhodné turbíny pro potenciální využití lokalit identifikovaných v řešeném úkolu Turbíny šetrné k vodním živočichům Účinnost turbín Hydraulické přechodové jevy a dynamické účinky Stanovení minimálního zůstatkového průtoku v řece s ohledem na zachování ekologické rovnováhy toku Funkce minimálního zůstatkového průtoku Stanovení minimálního zůstatkového průtoku podle navrhované metodiky pro připravované nařízení vlády Dělení minimálního zůstatkového průtoku pod vodním dílem z hlediska zachování hlavních ekologických funkcí toku a zajištění životnosti a správného provozu a údržby vodního díla Zajištění životnosti a správného provozu a údržby vodního díla Zajištění ekologické stability habitatů lokalizovaných přímo pod příčnou překážkou Zajištění migrační průchodnosti pro vodní organismy Navrhování rybích přechodů Minimální průtok pro zajištění funkce RP Zajištění funkce zařízení umožňujících sjíždění jezů Zajištění ekologické funkce toku v případě derivačního řešení MVE Zhodnocení ekonomické efektivnosti Úvod. Náklady a užitky Náklady (75)

4 7.3 Užitky Příjmy z výroby energie a budoucí režim průtoků Ekonomická analýza základní pojmy Analýza citlivosti Závěr Použitá literatura Přílohy Příloha 1 Příklad výpočtu průměrné roční výroby Příloha 2 příklad výstupů ze simulačního modelu Příloha 3 - Příklad analýzy cash flow ve fázi studie proveditelnosti Příloha 4 - Příklad podrobného bussines planu s analýzou citlivosti (75)

5 ÚVOD V rámci úkolu Analýza efektivního využití MVE z hlediska přírodního potenciálu vodních toků jako energetického zdroje požadoval objednatel Technologická agentura České republiky i zpracování certifikované metodiky Zásady navrhování MVE na malých, středních a velkých tocích s ohledem na zachování ekologické rovnováhy toku a minimálních zůstatkových průtoků, včetně ekonomické efektivnosti. Metodika je, v návaznosti na mapu znázorňující současný stav využití hydroenergetického potenciálu MVE a disponibilní potenciál toků, určena především začínajícím investorům a zájemcům o výstavbu MVE, kapitoly, pojednávající o ekologické rovnováze toků a minimálních zůstatkových průtocích pak pracovníkům vodoprávních úřadů a ochrany přírody. Metodika je zaměřena na prostředí České republiky, i když některé části mají univerzální platnost. V některých kapitolách bylo nutné použít zahraniční prameny s ohledem na chybějící, nebo systematicky nezpracované údaje a technicko-ekonomické parametry MVE v České republice. Týká se to zejména předběžného odhadu investičních nákladů MVE v úvodních fázích rozhodovacího procesu. Vypracování Certifikované metodiky Zásady navrhování MVE na malých, středních a velkých tocích s ohledem na zachování ekologické rovnováhy toku a minimálních zůstatkových průtoků, včetně zhodnocení ekonomické efektivnosti bylo rozděleno do těchto hlavních částí: 1. Obecný popis - rozdělení vodních elektráren 2. Postup při návrhu MVE 3. Některé aspekty návrhu jednotlivých prvků hydraulického obvodu MVE 4. Obecné zásady návrhu turbín 5. Hydraulické přechodové jevy a dynamické účinky 6. Vliv výstavby a provozu MVE na vodní a okolní prostředí s důrazem na vyhodnocení dopadů na změnu přirozených průtoků a migrační průchodnosti 7. Stanovení minimálního zůstatkového průtoku v řece pod místem odběru s ohledem na zachování ekologické rovnováhy toku 8. Zhodnocení ekonomické efektivnosti 9. Závěr 10. Použitá literatura 11. Přílohy Předkládaná metodika stručně popisuje postup přípravy malých vodních elektráren, zásady návrhu, popisuje metody odhadu nákladů v počátečních fázích přípravy a popisuje metody a postupy ekonomického hodnocení v jednotlivých fázích přípravy a zpracování projektu. Zvláštní pozornost je v metodice věnována zásadám navrhování MVE s ohledem na zachování ekologické rovnováhy toku a minimálních zůstatkových průtoků v podmínkách České republiky. Metodika je určena zejména začínajícím investorům, pracovníkům vodoprávních úřadů a orgánům ochrany přírody s cílem získat základní přehled a orientaci v problematice přípravy a navrhování malých vodních elektráren. V žádném případě nemůže tato metodika sloužit jako podrobný manuál pro návrh jednotlivých objektů MVE a jejich technologického vybavení. Jedná se o velmi širokou problematiku, jednotlivým aspektům se věnuje řada odborných publikací, knih a vysokoškolských skript, které nelze shrnout do jednoho manuálu. 5 (75)

6 1. OBECNÝ POPIS - ROZDĚLENÍ VODNÍCH ELEKTRÁREN Vodní elektrárny lze rozlišovat a dělit podle mnoha různých hledisek a některá z nich jsou zde uvedena. 1.1 PODLE INSTALOVANÉHO VÝKONU (SHODA S ČSN ) MVE s instalovaným výkonem do 10 MW Střední vodní elektrárny s instalovaným výkonem od 10 MW do 200 MW Velké vodní elektrárny s instalovaným výkonem nad 200 MW MVE se dále dělí na: Domácí vodní elektrárny s instalovaným výkonem do 35 kw Vodní mikroelektrárny s instalovaným výkonem od 35 kw do 100 kw Vodní elektrárny s instalovaným výkonem od 100 kw do kw Průmyslové vodní elektrárny s instalovaným výkonem od 1 MW do 10 MW Obr Dělení vodních elektráren podle instalovaného výkonu 6 (75)

7 Podle ČSN se MVE dělí podle celkového dosažitelného výkonu do čtyř kategorií (viz tab. 1.1). Tabulka 1.1 V rámci úkolu je v souladu se zadáním provedeno vyhodnocení energetického potenciálu pouze na stávajících lokalitách se soustředěným spádem, kde je instalovaný výkon odpovídající definici malé vodní elektrárny (MVE) podle ČSN , to znamená 100 až kw. Ve většině lokalit se jedná o nízkospádové lokality s instalovaným výkonem řádově v desítkách až stovkách kw. 1.2 PODLE ZÍSKANÉHO SPÁDU: Kritérium dělení MVE podle získaného spádu určuje, jakým způsobem bylo dosaženo soustředění vodní energie určitého úseku řeky, tj. koncentrace měrné energie (spádu) popř. průtoku nebo obou veličin. Jezové vodní elektrárny (obr. 1.3): Ke vzedmutí hladiny a soustředění spádu dochází prostřednictvím jezu. Jedná se o průtočné vodní elektrárny pracující do základu denního diagramu zatížení elektrizační soustavy. Nejčastěji se jedná o nízkotlaké vodní elektrárny. Přehradové vodní elektrárny (obr. 1.2): Spád je tady vytvořen přehrazením řeky přehradou, která soustřeďuje kromě spádu také veškerý průtok. V přehradě dochází k akumulaci vody (vodní energie), která je nejčastěji využívána v době špiček. Derivační vodní elektrárna: Využívá soustředění spádu pomocí derivace tj. derivačního kanálu (u menších vodních elektráren hovoříme o náhonu). Ten odvádí vodu z řečiště k vodní elektrárně, popřípadě soustavě vodních elektráren (obr. 1.5) prostřednictvím derivačního přivaděče (kanálu, štoly, potrubí). Voda se poté vrací zpět do koryta řeky odpadním kanálem. Derivace jsou tlakové (obr. 1.4) nebo beztlakové (obr. 1.5). Derivační díla zpravidla využívají přirozených průtoků, přičemž vodu není možno akumulovat, proto jsou do značné míry závislé na stavu vody v řece. Přehradně derivační vodní elektrárny: V podstatě se jedná o kombinaci dvou předchozích způsobů získání spádu. Spád je vytvořen prostřednictvím tlakové derivace a vzedmutím hladiny v přehradní nádrži. Vodu je možno v přehradě akumulovat a odebírat podle potřeb elektrizační soustavy. Pracují obvykle jako špičkové regulační elektrárny. Vodní elektrárna bez vzdouvací stavby: Tato elektrárna využívá přirozenou koncentraci měrné energie při dostatečných průtocích (např. velký místní podélný sklon - toku, kanálu či potrubí, výškový rozdíl mezi blízkými břehy meandru atd.). U těchto elektráren není nutnost existence vzdouvací stavby. V návaznosti na vyhodnocení se ve většině případů jedná o nízkospádové lokality s možnou výstavbou jezových nebo derivačních vodních elektráren. 7 (75)

8 8 (75)

9 1.3 PODLE HOSPODAŘENÍ S VODOU: Průtočné vodní elektrárny: Elektrárny takového typu jsou závislé na množství vody v řece (nemají akumulační nádrž) a využívají soustředěný spád. Pracují s přirozenými průtoky v rozsahu, na který jsou dimenzovány (tj. až do hltnosti turbíny). Přebytečné množství vody přepadá přes vzdouvací zařízení (nejčastěji jez). Tyto průtoky nelze nijak ovlivňovat. Průběžné elektrárny bývají obvykle nízkotlaké (např. jezové), mohou být i středotlaké (např. některé kanálové elektrárny) a ve výjimečných případech i vysokotlaké. Výkon elektráren pokrývá základní část denního diagramu zatížení elektrizační soustavy. Akumulační vodní elektrárny: Takové elektrárny jsou umístěny těsně pod přehradou (přehradní), nebo jsou s přehradou spojeny delším tlakovým přivaděčem (přehradně-derivační). Pracují obvykle jako regulační špičkové vodní elektrárny, tj. pracují s řízeným odběrem vody z akumulační nádrže podle potřeb elektrizační soustavy. U MVE bývá toto řízení obvykle denní, maximálně týdenní. U velkých vodních elektráren se může mj. vyskytovat řízení roční (sezónní) anebo také víceleté řízení odtoku. Přečerpávací vodní elektrárny: Jedná se o zvláštní skupinu akumulačních elektráren, které pracují se sekundárním zdrojem vodní energie (případně z části i s primární energií). Vodní energii si akumulují v době přebytku elektrické energie v síti. K naakumulování dojde přečerpáním z dolní nádrže do horní. Tato energie je opět využita v době špičky (tj. v době nedostatku elektrické energie v síti). Přečerpávací elektrárny můžou mít čistě umělou akumulaci nebo také akumulaci smíšenou (umělou a přirozenou). Jsou velice dobrým způsobem, jak se může regulovat elektrizační soustava. Jedná se především o elektrárny s velkým instalovaným výkonem, které pracují s denním nebo týdenním přečerpávacím režimem. MVE se většinou navrhují jako průtočné nízkotlaké elektrárny bez akumulace. V rámci úkolu se jedná vesměs o průtočné vodní elektrárny. 1.4 PODLE UMÍSTĚNÍ STROJOVNY: Nadzemní: Může být u všech typů VE. Podzemní: Může se nacházet u přehradně-derivačních, přehradních nebo přečerpávacích elektráren. Hrázová vodní elektrárna: Strojovna může být umístěna: a) pod přehradou pod vzdušnou patou hráze b) v tělese hráze (částečně či úplně) 9 (75)

10 Jezová vodní elektrárna: c) v přelivových blocích Strojovna může být umístěna: a) v těsné blízkosti jezu b) přímo v tělese jezu Věžová vodní elektrárna: Strojovna je umístěna v objektu tvaru věže nebo šachty, která se nachází přímo v nádrži. Břehová vodní elektrárna: Strojovna se nachází u jezu v jeho břehové části. Členěná vodní elektrárna: Strojovna je rozdělena na více částí (nejčastěji na 2 u každého břehu toku jedna). Pilířová vodní elektrárna: Strojovna je umístěna v pilířích přelévané hráze nebo jezu. Plovoucí vodní elektrárna: Soustrojí je umístěno na plovoucím zařízení. Individuální vodní elektrárna: Strojovna se nachází v bývalém objektu mlýna, pily apod. 1.5 PODLE USPOŘÁDÁNÍ STROJOVNY: Krytá vodní elektrárna: Prostor strojovny je zakrytý. Uvnitř je umístěn hlavní montážní jeřáb. Nekrytá vodní elektrárna: Generátory popř. soustrojí jsou chráněny odnímatelnými kryty. Polokrytá vodní elektrárna: Výška strojovny je minimální, nenachází se v ní montážní prostor a má venkovní montážní zařízení (hlavní montážní jeřáb). Přelévaná vodní elektrárna: Strojovna je umístěná pod přelivy jezu nebo hráze. Sdružená vodní elektrárna: Ve spodní stavbě této elektrárny jsou umístěny kromě hlavního soustrojí a zařízení VE také spodní výpusti. 1.6 PODLE VELIKOSTI SPÁDU (viz tab. 1.2, obr. 1.6): 3) Měrná energie je energie kapaliny vztažená na 1 kg její hmotnosti. Nahrazuje v technické soustavě jednotek používanou veličinu spád, označovaný symbolem H. Jako převodní vztah platí: Y = g x H = 9,806 x H Velikost spádu je jedním z nejdůležitějších kritérií pro volbu typu elektrárny při její projekci. Ad a) Mezi nízkotlaké vodní elektrárny se nejčastěji řadí elektrárny jezové a kanálové. Voda je přiváděna k turbínám buď z jezové zdrže, nebo kanálem. K turbíně je přivedena betonovou spirálou, nebo kašnou. 10 (75)

11 Ad b) Voda je přiváděna z nádrže k elektrárně prostřednictvím tlakového přivaděče. Přivaděčem bývá ocelové potrubí. Voda je na turbíny přiváděna ocelovými spirálami. Přivaděč a spirála mohou být i betonové (u vyšších jezových děl a u některých přehradních děl). Ad c) Pokud je elektrárna umístěna v těsné blízkosti hráze, bývá přivaděč ocelový. Pokud je vzdálenost od přehrady větší, je voda přiváděna prostřednictvím derivace. Přívod vody na turbíny bývá prostřednictvím ocelové spirály. Na Peltonovu turbínu je voda přiváděna tryskami. V rámci úkolu se jedná vesměs o nízkotlaké MVE. 1.7 PODLE ŘÍZENÍ PROVOZU: Elektrárna s ručním ovládáním: Provoz je řízen obsluhou. Automaticky pracuje pouze regulátor turbíny, mazání a některá zabezpečovací zařízení. Zčásti automatizované vodní elektrárny: Provoz této elektrárny je řízen částečně automatikou a částečně obsluhou. Na rozdíl od předchozího případu je zde dále automatizováno fázování, přizpůsobení výkonu agregátu podle zatížení, zastavení stroje při nadměrném zvýšení otáček, teploty ložisek nebo vinutí generátoru. Obsluha vykonává dozor a některé úkony provádí ručně. Automatizovaná vodní elektrárna: Provoz je řízen výhradně automatikou. U MVE je strojovna prakticky bez obsluhy. U velkých VE je vykonáván pouze dozor, který v případě poruchy zasáhne. 1.8 PODLE PROVOZOVATELE: Vodní elektrárny elektrizační soustavy: Jedná se především o elektrárny, které slouží k pokrývání potřeb elektrizační soustavy (tj. k pokrývání špiček špičkové VE). Závodní elektrárny: Taková elektrárna je zapojena do místní elektrizační soustavy, slouží pro pokrytí potřeb provozovatele (organizace mimo odvětví energetiky). Soukromé vodní elektrárny: Provozovatelem je soukromá osoba. Elektrárna může být zapojena do vyčleněné sítě, nebo do elektrizační soustavy. 11 (75)

12 1.9 PODLE ZPŮSOBU PRÁCE V ELEKTRIZAČNÍ SOUSTAVĚ: Základní: Elektrárny pokrývají základní část denního diagramu zatížení. Zpravidla se jedná o průtočné vodní elektrárny. Špičkové: Vyrábí elektřinu především v době špiček denního diagramu zatížení elektrizační soustavy. Jedná se zejména o elektrárny akumulační a přečerpávací. V rámci úkolu se jedná vesměs o průtočné MVE PODLE POUŽITÝCH STROJŮ: - Synchronní generátor - Asynchronní generátor - Přímé mechanické využití (pila, mlýn) 1.11 PODLE TYPU POUŽITÉ TURBÍNY: a) Přímoproudá kolenová turbína pro malé spády a menší průtoky b) Přímoproudá turbína s obtékaným generátorem pro malé spády a velké průtoky c) Kašnová s vertikální nebo horizontální turbínou (Kaplanova, Francisova) pro malé a střední spády a střední průtoky d) S horizontální zjednodušenou Francisovou turbínou (Reifenstein) pro malé a střední spády i průtoky e) S horizontální nebo vertikální Francisovou turbínou pro střední a velké spády a průtoky f) S horizontální Bánkiho turbínou pro malé a střední spády a průtoky g) S horizontální Peltonovou turbínou pro střední a velké spády a malé průtoky h) Zvláštní jsou kotlové a monoblokové turbíny používané pro malé spády a průtoky, jsou vyráběny pouze v zahraničí i) Přenosné malé zdroje využívající kinetické energie toku (příp. i na pontonech) j) Vírová turbína pro malé spády (1 až 3 m) a velké průtoky k) Šneková turbína na principu tzv. Archimedova šroubu v reverzním chodu Vzhledem k výsledkům analýzy současného stavu využití hydroenergetického potenciálu a nevyužitého hydroenergetického potenciálu, které jsou přílohou této metodiky, Lze návrh nových MVE očekávat převážně v lokalitách s malým spádem, pro které jsou vhodné přímoproudé kolenové turbíny, přímoproudé Kaplanovy turbíny, Kaplanovy turbíny, Francisovy turbíny, turbíny Ossberger (Bánki), reverzní čerpadla, šnekové turbíny a vírové turbíny. 12 (75)

13 2 SOUHRNNÉ SCHÉMA FÁZÍ REALIZACE MVE V následující kapitole je stručně uvedeno jak postupovat při přípravě a realizaci projektu MVE. Je li to vhodné, odkazují jednotlivé body na kapitoly metodiky, které se dané problematice podrobněji věnují. 2.1 PŘEDPROJEKTOVÁ PŘÍPRAVA V této fázi je potřeba jednak posoudit vhodnost lokality. Na základě hydrologických a hydraulických podmínek provést výpočet předpokládané výroby a investiční rozvahu VHODNOST LOKALITY - Většina lokalit vhodných k instalaci MVE je v ČR zmapována správci povodí. Komu a za jakých podmínek je správce povodí sdělí je věcí obchodních dohod v konkrétních případech. - Mimo to je k prvotnímu výběru lokality možné použít výstupy z přílohy č. 1 tohoto projektu a mapy efektivního využití MVE. - Podrobněji o výběru lokalit v kapitole 3.1 metodiky ZHODNOCENÍ HYDROLOGICKÝCH A HYDRAULICKÝCH VLASTNOSTÍ LOKALITY, INVESTIČNÍ ROZVAHA - Zajištění hydrologických dat, objednáním řady m denních průtoků u ČHMU - Zajištění projektové dokumentace případně manipulačního řádu k příčné překážce k určení návrhového spádu Zjednodušeně jde o rozdíl mezi hladinou na vtoku do turbíny a hladinou u odpadu z turbíny. Podrobněji se čistým spádem zabývá kapitola 3.7 metodiky. - Zjištění minimálního zůstatkového průtoku MZP stanoví vodoprávní úřad v pozdější fázi projektu, nicméně už pro posouzení návrhové hltnosti je potřeba alespoň orientačně MZP stanovit. Podrobněji se problematikou MZP zabývá kapitola 6.1 metodiky - Stanovení návrhové hltnosti podrobněji v kapitole 3.5 metodiky - Výpočet průměrné roční výroby energie podrobněji v příloze č. 1 metodiky - Odhad investičních nákladů orientačně lze vycházet z vyhlášky 475/2005 Sb. ve znění pozdějších předpisů, vyhláška je pravidelně aktualizována. Aktuálně platný předpis 347/2012 Sb. udává měrné investiční náklady < Kč/ kwe instalovaného výkonu. Přesnější odhad bude proveden ve fázi technicko ekonomické studie. - Zhodnocení ekonomické efektivnosti podrobně v kapitole 7 metodiky. - K odhadu výkupních cen je vždy nutné vycházet z aktuálně platného cenového rozhodnutí ERÚ ZAJIŠTĚNÍ MIGRAČNÍ PRŮCHODNOSTI PŘÍČNÉ PŘEKÁŽKY - Vedle investičních nákladů na stavební a technologickou část MVE je nutné uvažovat také s realizací rybího přechodu. Pokud již na příčné překážce není funkční rybí přechod, vodoprávní úřad uloží zbudování rybího přechodu investorovi MVE. - Financování výstavby rybích přechodů je možné například z OPŽP, kde míra podpory je určena kritérii, jako je například umístění lokality v prioritním úseku. - Prioritu úseků řeší Koncepce zprůchodnění říční sítě ČR 13 (75)

14 2.2 PROJEKTOVÁ FÁZE V této části realizace projektu musí investor zajistit všechna potřebná povolení a rozpracovat projekt do větší podrobnosti. ÚZEMNÍ ŘÍZENÍ, VYDÁNÍ ÚZEMNÍHO ROZHODNUTÍ A DALŠÍ POVOLENÍ - Ještě před zahájením územního řízení je vhodné informovat se u správce povodí na možnost vydání povolení k nakládání s vodami a možnost získání souhlasu k využití vzdouvacího zařízení. - Cílem ÚR je posoudit zda lokalitu je možné využít k provozu MVE z hlediska zájmů s vyšší prioritou, zjistit zda lokalita je takzvaně volná. Již v této fázi je vhodné kontaktovat stavební úřad a ověřit že lokalita není pro provoz MVE vyloučena například z důvodu ochrany přírody, nebo jiných vyšších zájmů. - Pokud výše uvedená 2 body nepředstavují zásadní překážku, je potřeba se zaevidovat jako zájemce o stavbu MVE u příslušného odboru životního prostředí. - Získat technicko ekonomickou studii energetického využití lokality. Studie slouží k návrhu vhodného technologického zařízení, přesných nákladů, roční výroby energie a celkové návratnosti investice. Zpracuje projektant, energetický auditor, poradenské středisko EKIS. - Získat povolení k nakládání s vodami a souhlas s výstavbou MVE u vodoprávního úřadu. - k řešenému pozemku je v této fázi potřeba mít vypořádané majetkové vztahy, pozemek pro provoz MVE je potřeba vlastnit anebo mít v dlouhodobém pronájmu. - S provozovatelem energetické distribuční soustavy dohodnout technické podmínky připojení MVE do sítě. - Získat licenci pro podnikání v energetických odvětvích podle energetického zákona 458/2000 Sb. - Podat žádost o vydání územního rozhodnutí - K tomuto je nutné mít zpracovanou projektovou dokumentaci pro územní řízení. - Náležitosti územního řízení upravuje stavební zákon v 79 až 92 stavebního zákona 183/2006 Sb. doklady, které je nutné připojit k žádosti o územní rozhodnutí, předepisuje vyhláška 499/2006 Sb. O dokumentaci staveb STAVEBNÍ POVOLENÍ - Zpracovat projektovou dokumentaci pro stavební povolení. - Získat stavební povolení 2.3 REALIZACE STAVBY Po získání všech nezbytných povolení a licence je možné přistoupit k realizaci stavby. - Získat projektovou dokumentaci pro realizaci stavby - Vybrat dodavatele technologických zařízení a stavebních částí - Zahájit realizaci stavby 14 (75)

15 3 NĚKTERÉ ASPEKTY NÁVRHU JEDNOTLIVÝCH PRVKŮ HYDRAULICKÉHO OBVODU MVE 3.1 IDENTIFIKACE POTENCIÁLNÍCH LOKALIT MVE STUDIE MAPOVÝCH PODKLADŮ Potenciální lokality MVE je možné identifikovat v topografických mapách v měřítku 1 : s vyhledáním míst s větším spádem, profilů starých jezů a náhonů, apod., případně ve vodohospodářských mapách 1 : Při studiu map je třeba se zaměřit na následující parametry: Při identifikaci potenciálních lokalit MVE je třeba vyhodnotit podélný sklon dna řeky a plochy povodí k uvažovaným profilům. Pro návrh MVE jsou výhodnější lokality s velkým spádem, úseky, kde je možné navrhnout krátký přivaděč a úseky toku s většími průtoky. Podélný profil toku s výškovými kótami a plochy povodí se odvodí z map. U vybraných toků má správce povodí zpracované podrobné podélné profily s říčním staničením. Pokud jsou výsledky hodnocení zpracovány v grafické formě, jak je znázorněno na obr. 3.1, je identifikace potenciálních lokalit MVE mnohem snadnější ANALÝZA PŘÍČNÝCH PŘEKÁŽEK S NEVYUŽITÝM POTENCIÁLEM V rámci projektu byly zpracovány dvě dílčí analýzy. Jde analýzu současný stav využití hydroenergetického potenciálu MVE včetně zhodnocení míry využití disponibilního hydroenergetického potenciálu v jednotlivých lokalitách při zachování ekologické rovnováhy v toku a minimálních zůstatkových průtoků (zkráceně analýza současného stavu) a dále analýzy přehled dosud nevyužitého, nebo jen částečně využitého hydroenergetického potenciálu v lokalitách s již existujícím soustředěným spádem při zachování ekologické rovnováhy toku a minimálních zůstatkových průtoků (zkráceně analýza nevyužitého potenciálu) Oba výstupy jsou přílohou této metodiky a lze je mimo jiné využít jako doplňkový podklad k identifikaci potenciálních lokalit MVE VÝBĚR LOKALIT NA ZÁKLADĚ POCHŮZKY V TERÉNU V některých případech nelze provést předběžný výběr z mapových podkladů. Jde zejména o lokality s malým využitelným spádem, dále o místa se skokovou změnou výšky dna (vodopády), místa, kde s nevyužívanými objekty (zrušené MVE ve starých továrních objektech, mlýnech, staré náhony, částečně pobořené jezy, lokality u vzdušní paty rybničních hrází, apod.). Zde je nutná prohlídka na místě s orientačním zaměřením, nebo získat informace od správců objektu. 15 (75)

16 Obr. 3.1 Podélný profil vodním tokem a změny v ploše povodí jako podklad pro identifikaci profilů vhodných pro výstavbu MVE 3.2 VÝBĚR LOKALIT MVE PRO DALŠÍ POSOUZENÍ Následně je proveden výběr potenciálních profilů, získaných z vyhledávacího průzkumu v předchozím bodu, vhodných pro hydroenergetické využití. 3.3 HYDROLOGICKÉ PODKLADY V České republice je možné si vyžádat hydrologické údaje od Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Pro návrh MVE jsou důležité následující hydrologické údaje v profilu odběru vody na MVE: 1. Dlouhodobý průměrný roční průtok 2. Čára překročení denních průtoků 3. Dlouhodobé průměrné měsíční průtoky 4. Řada průměrných denních průtoků v průměrném roce, odvozeném z dlouhodobé řady pozorování (alespoň 20 let) s pravděpodobností p=50%, případně i řady průměrných denních průtoků v suchém (p=85%) a mokrém roce (p=15%), případně dlouhodobá řada průměrných denních průtoků z pozorování v nejbližší limnigrafické stanici s přepočtem na profil odběru vody na MVE pomocí hydrologické analogie. 16 (75)

17 5. Údaje o velkých vodách. Pro návrh objektů jsou důležité z hlediska situativního a výškového uspořádání MVE. MVE je obvykle navržena tak, aby nedošlo k zaplavení strojovny při kulminaci 50-leté (Q50) až 100-leté (Q100) povodně (závisí na velikosti a důležitosti MVE a ekonomické rozvaze). Pro zpracování úkolu byla získána tato hydrologická data od Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ): m-denní průtoky, a dlouhodobý průměrný roční průtok Q a pro jednotlivé uzávěrové profily povodí IV řádu a dále průměrné měsíční průtoky z bilančních povodí vodoměrných stanic. Při detailnějším posouzení vybraných perspektivních lokalit bude nutné zažádat o místně specifikované hydrologické údaje ČHMÚ. Tato instituce navíc od roku 2013 postupně poskytuje m-denní průtoky za nové referenční období (aktuální plány oblasti povodí postihují referenční období ) a s novými metodickými přístupy. Ve fázi základní rozvahy o ekonomické proveditelnosti MVE se pro výpočet průměrné roční výroby obvykle používá čára překročení průtoků (2), případně dlouhodobé průměrné měsíční průtoky (3) přepočtené na profil odběru. Tato data lze objednat u ČHMÚ. Použití průměrných dlouhodobých měsíčních průtoků je však ošidné. Podle dlouhodobých průměrů vyrábí MVE energii celý měsíc, zatímco ve skutečnosti, s použitím středních denních průtoků mohou být střední průtoky ovlivněny jednou, nebo několika přívalovými srážkami, i když je po většinu měsíce suché období. To se týká zejména malých povodích. Vznikne tak situace, že v období přívalových srážek je spád na pevných jezech minimální, nebo je MVE odstavena a v suchém období s minimálními průtoky menšími než minimální hltnost turbíny rovněž. Mezi výsledky výpočtu výroby elektrické energie v MVE z dlouhodobých středních měsíčních průtoků a středních denních průtoků jsou pak značné rozdíly. Pro přesnější výpočty výroby je proto vhodnější použít hydrologické údaje dle bodu NÁVRH SITUATIVNÍHO USPOŘÁDÁNÍ MVE, NÁVRH VZDOUVACÍHO OBJEKTU závisí na místních podmínkách a disponibilním spádu MVE. Základní typy uspořádání MVE podle získaného spádu, velikosti spádu a umístění strojovny jsou popsány v předchozí kapitole. Základní koncepce MVE se navrhuje ve stádiu studie proveditelnosti. 3.5 STANOVENÍ NÁVRHOVÉ HLTNOSTI A URČENÍ MINIMÁLNÍHO ZAJIŠTĚNÉHO PRŮTOKU MVE URČENÍ NÁVRHOVÉ HLTNOSTI MVE Určení optimální hltnosti turbín není úloha jednoduchá, uvážíme-li, že se přirozené průtoky výrazně mění v průběhu roku a navíc, že se od sebe značně liší roky málovodné a vodné. Dokonce je tato úloha složitější u malých vodních elektráren než u nízkotlakých elektráren větších výkonů, u nichž je dosti obvyklé volit návrhový průtok QnVE v rozmezí od devadesátidenního průtoku Q90d do stodvacetidenního průtoku Q120d. Přitom u elektráren při jezu (bez derivačních kanálů a potrubí) se návrhový průtok MVE blíží Q90d a u derivačních elektráren průtoku Q120d. U MVE se při určování návrhového průtoku uplatňuje řada dalších kritérií více méně individuálního charakteru. To značně rozšiřuje interval, v němž se výsledný návrh pohybuje. V zahraničí není výjimkou návrhový průtok QnMVE = Q60d Q65d (MVE Stuttgart), byly ale realizovány i lokality navržené na QnMVE = (0,75 až 0,50) Qa, kde Qa je dlouhodobý průměrný roční průtok. Posledně uvedené hodnoty se týkají převážně derivačních elektráren s dlouhými přivaděči a lokalit MVE dostavovaných ke vzdouvacím stavbám na velkých řekách. 17 (75)

18 Hlavním kritériem, které se při volbě návrhového průtoku uplatňuje, je snaha o co nejvyšší roční výrobu energie při minimálních investičních a provozních nákladech MVE, tedy při nejlepší dosažené ekonomické efektivnosti. V našich podmínkách je třeba přizpůsobovat volbu návrhového průtoku i hltnostem turbín nabízených pro daný spád uvažované lokality. Pokud však nejsou jiné zvláštní důvody, je obvyklé volit návrhový průtok i u nízkotlakých MVE přibližně v okolí největší křivosti čáry trvání průtoků, což je na našich řekách v rozmezí 60denní až 90denní vody, tj. průtok QnMVE = Q90d až Q60d V souladu s vodním zákonem je potřeba zajistit, aby elektrárna využívala alespoň průtok Q90 ( 5). To znamená, že méně než 90 dní v roce je průtok větší než kolik může elektrárna zpracovat. Cílem instalované elektrárny z pohledu vodohospodářského, z pohledu vodního zákona a neznehodnocení lokality má být maximální roční výroba energie. Z pohledu investora je, někdy i navzdory tommu maximalizace zisku a nízká doba návratnosti. Zde do úvahy vstupují ještě investiční náklady a výkupní ceny energie. Příliš nízké výkupní ceny energie vedou investora k návrhu levnější turbníny, nebo nižšího počtu strojů s vyšším hodinovým využitím. To současně zamená více ztracené vody. Vždy je však vhodné provést ve stádiu studie proveditelnosti rámcové variantní řešení pro několik návrhových průtoků s ekonomickým vyhodnocením pomocí dynamické finanční analýzy a maximalizovat výši čisté současné hodnoty NPV a vnitřní míry návratnosti IRR (viz kap. 8.2). Při modelování je snaha dosáhnout co nejlepších ekonomických parametrů, nikoliv maximalizovat výrobu na úkor ekonomiky. U řady lokalit jsou nejlepší ekonomické parametry a nejvyšší roční výroba energie dosaženy při stejném návrhovém průtoku MVE, u některých lokalit jsou však nejlepší (nebo vyhovující) ekonomické parametry a nejvyšší roční výroba energie dosaženy při různých návrhových průtocích a je třeba zohlednit ekonomickou efektivnost provozu MVE. Zajistit aby optimální využití lokality a ekonomická efektivita projektu bylo umožněno stejnou návrhovou hltností je rolí státu jako regulátora SOUČINITEL VYUŽITÍ INSTALOVANÉHO VÝKONU A SOUČINITEL VYUŽITÍ VÝROBY V MVE SOUČINITEL VYUŽITÍ INSTALOVANÉHO VÝKONU Součinitel využití instalovaného výkonu (Plant Factor) je velmi důležitým faktorem při plánování hydroenergetického využití. Je definován následující rovnicí: a Součinitel využití instalovaného výkonu = Součinitel využití průtoku = Q ave Q d nebo Ge roční P max % plocha A b c C D v obr.3.6 plocha A B C D v obr.3.6 % kde; Geroční:... možná roční výroba elektrické energie... (kwh) Výpočet Geroční je uveden v kapitole (75)

19 Obr. 3.6 Plant Factor Ze vzorce vyplývá, že výsledný koeficient je teoreticky tím vyšší, čím větší část roku MVE vyrábí na plný instalovaný výkon. Nižší koeficienty instalovaného výkonu znamenají, že menší část roku budou průtoky v lokalitě nad navrženou kapacitu strojů, po zbytek roku MVE plně nezapojuje celý instalovaný výkon, nicméně průtok je využit. Vyšší čísla naznačují, že MVE plně zapojuje celý instalovaný výkon větší část roku, ve zbylé části roku se vyskytují průtoky, které soustrojí není schopné pojmout. V souladu s vyhláškou 475/2005 Sb. Ve znění pozdějších předpisů jsou indikaticvní hodnoty technických a ekonomických parametrů uvedené takto: Měrné investiční náklady [Kč/kWe] Roční využití instalovaného výkonu [kwh/kwe] < > SOUČINITEL VYUŽITÍ VÝROBY Pojmy součinitel využití výroby (Load Factor) a součinitel využití výkonu (Plant Factor) se často nesprávně považují za identické. Součinitel využití výroby je definován následující rovnicí: Součinitel využití výroby = Roční výroba elektrické energie využitá spotřebitelem Možná roční výroba v MVE % Základním pravidlem pro návrh vodních mikro a mini elektráren je proto návrh MVE s maximálně možným součinitelem využití výroby (Load Factor). 19 (75)

20 3.6 NÁVRH HYDRAULICKÉHO OBVODU MVE ZÁKLADNÍ OBJEKTY HYDRAULICKÉHO OBVODU MVE Hydraulický obvod vodní elektrárny se skládá z řady stavebních objektů, jejichž návrh závisí na typu schématu, místních podmínkách, dostupnosti stavebního materiálu a také místních stavebních tradicích v daném regionu. Hydraulický obvod VE obvykle tvoří následující objekty: Vzdouvací objekt: Hradící konstrukce (jez, nízká hráz) Přeliv Tlumení energie pod přelivem (vývar, balvanitý skluz) Rybí přechod Výpustný objekt pro vypouštění minimálních zůstatkových průtoků a pro vypouštění zdrže v případě čištění a údržby Přivaděč: Vtokový objekt Lapač písku Otevřený kanál přívodní koryto Tunel Tlakové potrubí Budova MVE Níže jsou uvedeny některé aspekty návrhu objektů: Vtokový objekt Konstrukce vtokových objektů se liší podle toho, zda se jedná o vtok do otevřeného kanálu o volné hladině, nebo do tlakového potrubí či tunelu. Podle toho se člení na vtokové objekty tlakové, beztlakové a speciální. Tlakové objekty se používají pro odběr vody do tlakových přivaděčů nebo přímo na turbíny. Existují různé typy vtokových objektů: přímé, boční, dnové a násoskové. U prvních 2 typů je nezbytné navrhnout tvar vtoku tak, aby se zamezilo otrhávání proudu vody od stěn vtoku a dosáhlo vysoké hydraulické účinnosti s minimalizací hydraulických ztrát. U všech typů vtoků je také třeba ověřit minimální hloubku vtoku pod hladinou vody, aby se zamezilo tvorbě vtokových vírů s následným strháváním vzduchu. Přítok vody se reguluje buď různými uzávěry na přítoku (stavidla, šoupata, pohyblivé jezové uzávěry) nebo zúžením profilu na přítoku. Výška hladiny vody je regulována pohyblivou jezovou konstrukcí nebo vakovým jezem tak, aby se vytvořila dostatečná výška hladiny (Ho) k nátoku požadovaného množství vody na turbíny (Q0). Sedimentační nádrž lapač písku V sedimentační nádrži se usadí jemné částice nesené vodou v suspenzi, které by mohly poškodit části turbíny a snížit její účinnost a životnost. Usazování probíhá gravitací při snižování rychlosti 20 (75)

21 vody v sedimentační nádrži zvětšováním jejího příčného profilu. Sedimentační nádrže mají obvykle prizmatický tvar s převažujícím horizontálním směrem proudění. Lapač písku je rozdělen do 4 zón: 1. Vtoková část 2. Usazovací část 3. Výtok 4. Kalová jímka - zásobník kalu Vtoková část musí zabezpečit rovnoměrné rozdělení rychlosti vody průtokem přes perforovaný usměrňovač proudu. V usazovací části dochází k usazení pevných částic. Čistá voda odtéká do přivaděče přepadem nebo vypouštěcím otvorem (obr. 3.7). Obr. 3.7 Rozdělení usazovací nádrže na jednotlivé zóny Jez (přeliv u nízké přehrady) Někdy je vhodné instalovat na koruně přepadu pohyblivou hradící konstrukci pro zvýšení spádu nebo zvětšení užitného objemu zdrže. Přeliv se navrhuje na návrhovou povodeň s periodicitou dle kategorie vodního díla (např. 100 let) a musí být ověřen i na kulminační průtok kontrolní povodně. Pod přelivem je nutné v závislosti na geotechnických poměrech lokality navrhnout tlumení energie přepadajícího paprsku. Základová výpust Aby bylo možné nádrž (jezovou zdrž) vyprázdnit při čištění a případných opravách, je třeba vybavit hráz (jez) základovou výpustí. Pro výpočet průběhu prázdnění nádrže je třeba definovat hydraulické charakteristiky, zejména místní hydraulické ztráty, drsnost a příčný profil výpusti. Dále je třeba vypočítat rychlost vody pro návrh tlumení energie na výtoku a navrhnout výšku bočních zdí na výtoku k nasměrování odtoku do vodního toku. Základová výpust umožňuje úplné nebo částečné prázdnění nádrže (jezové zdrže). Přivaděč Přivaděč zahrnuje veškeré objekty pro přívod vody od vtokového objektu k budově elektrárny. Přívod vody může být řešen buď pomocí tlakových štol či tlakového potrubí, nebo jako kombinovaný, složený z přívodního kanálu o volné hladině a tlakového potrubí. Návrh přivaděče závisí na několika faktorech, zmíněných stručně v následujících poznámkách. 21 (75)

22 Je třeba provést analýzu různých variant pro umístění hradící konstrukce a vtokového objektu a prořešit různé varianty návrhu přivaděče s cílem dosáhnout ekonomicky výhodného čistého spádu a minimální délky přivaděče, což znamená menší objemy výkopů a přemístění zeminy. Všechny lokality by měly mít dobrý přístup, přičemž je třeba dbát na minimalizaci plochy vyvlastněných pozemků. Výběr nejvhodnější výsledné varianty řešení musí být proveden na základě vyhodnocení technického řešení, ekonomického posouzení, zhodnocení vlivu na životní prostředí a zvážení sociálních dopadů. Příčný profil přívodního hydraulického systému (např. charakterizovaný průměrem potrubí) musí být optimalizován s ohledem na roční výrobu energie a vynaloženými investičními náklady. Při menším průměru potrubí jsou vyšší hydraulické ztráty v přivaděči, tedy nižší výroba energie (ztráty ve výrobě energie), ale zároveň nižší investiční náklady a naopak. Hledá se optimum součtu celkových ročních provozních nákladů (se zahrnutím investice formou odpisů) a celkové roční výroby energie. Návrh všech prvků a zařízení přivaděče a jejich nejvhodnějšího umístění. Obr. 3.8 Schémata smíšených přivaděčů hydraulického systému Výběr profilu pro umístění vzdouvacího objektu (tj. jezu nebo nízké přehradní hráze) a budovy elektrárny se provádí na základě analýzy topografických map, inženýrskogeologických podmínek a prohlídky lokality. Pro trasování přívodního koryta nebo nízkotlakého přívodního potrubí přivaděče je třeba vzít v úvahu následující faktory: Dlouhý otevřený přivaděč o volné hladině může být z geomorfologického hlediska nevhodný, protože musí překonávat boční přítoky a rokle, což znamená výstavbu objektů v místě křížení, jako jsou přemostění a shybky. Je třeba rovněž pečlivě posoudit riziko možných sesuvů bočních svahů údolí. Při trasování přivaděče je obvykle výhodné přetnout meandry říčního koryta přímým tunelem nebo kombinovaným systémem otevřených kanálů a nízkotlakého potrubí, pokud to geologické poměry umožňují. U nízkotlakých přivaděčů je možné uvažovat potrubí z plastů. Je však třeba vzít v úvahu omezující podmínky jako výrobní škála průměrů potrubí, faktory oslunění, přetlak a vnější zatížení, teplotní změny. Tyto faktory vyžadují uložení potrubí ve výkopu, nebo jeho překrytí zemním násypem. Výše uvedená omezení je třeba zvážit a porovnat variantní řešení k nalezení nejlepší možné alternativy. 22 (75)

23 3.6.2 TLAKOVÝ PŘIVADĚČ Pro tlakový přivaděč, u kterého sleduje potrubí v celé délce povrch terénu, musí být v nejnižších bodech instalovány armatury pro vypouštění a odkalení potrubí a v nejvyšších lomech potrubí pak vzdušníky, aby se zabránilo havárii nebo deformaci potrubí. Nejvyšší výškové body tlakového přivaděče musí být situovány pod nejnižší dosaženou čárou hydrodynamického tlaku při mimořádných provozních podmínkách (obr. 3.9). Obr. 3.9 Příklad průběhu čar hydrodynamického tlaku a tlakového potrubí Při změnách průtoku nebo při změnách nastavení rozváděcích lopatek turbíny se mění tlak v přívodním potrubí s časem. Je třeba zjistit obalovou čáru maximálních a minimálních piezometrických výšek, provést statický výpočet tlakového přivaděče na mimořádné provozní stavy a ověřit v podélném profilu výškové vedení přivaděče. Kontrola změn maximálních a minimálních hydrodynamických tlaků při přechodových stavech je součástí projektu. Tlakové potrubí musí být dimenzováno na maximální vnitřní tlak, dosažený při vodním rázu, při normálních a mimořádných provozních stavech. Potrubí se pokládá na stabilní podpěry ve směru proti sklonu svahu. U menších spádů se potrubí ukládá do země, aby se eliminovaly teplotní změny, nebo je třeba s těmito změnami počítat při návrhu potrubí. Jsou 2 možné způsoby uspořádání tlakového potrubí samostatné potrubí pro každé turbínové soustrojí, nebo společné potrubí s rozvětvením na jednotlivé stroje těsně před elektrárnou. Při výběru nejvhodnějšího uspořádání tlakového přivaděče je nutné mít na zřeteli princip maximální ekonomické efektivnosti a bezpečnosti díla. Ekonomicky optimální průměr přivaděče Při návrhu ekonomického průměru přivaděče se hledá optimum mezi zvýšením příjmů z výroby energie vlivem nižších hydraulických ztrát při větším průměru potrubí, stabilitou provozních podmínek (vodní ráz a opotřebení) a zvýšením celkových investičních nákladů. Výběr optimálního průměru každé větve tlakového přivaděče je založen na zjednodušeném ekonomické posouzení s hlavním cílem minimalizovat celkové náklady (tj. jednotkové investiční náklady na potrubí a jednotkovou ztrátu z prodeje energie vlivem hydraulických ztrát třením). 23 (75)

24 Minimální tloušťka stěny ocelového potrubí Kritickou podmínkou při návrhu minimální tloušťky stěny je kolaps potrubí při vzniku vakua - podtlaku při náhlém vyprázdnění potrubí a uzavřeném vtoku. Je to nejkritičtější stav OTEVŘENÝ KANÁL O VOLNÉ HLADINĚ Ekonomická proveditelnost MVE je podmíněna, kromě jiných faktorů, dostatečným spádem energií vody. Návrh derivačního uspořádání pro zvýšení celkového čistého spádu MVE je řešení, závisející na topografii terénu a inženýrskogeologických poměrech dané lokality. Typické derivační uspořádání se skládá ze vzdouvacího objektu, přívodního kanálu o volné hladině, vyrovnávací nádrže s vtokem do tlakového potrubí, pro přívod vody na turbíny. Vyrovnávací nádrž vyrovnává hladinu při změnách turbinového průtoku. Délka přívodního kanálu je důležité omezení, které závisí na výsledcích studie proveditelnosti. Výška bočních hrází kanálu přitom musí být navržena tak, aby se zabránilo přelití jejich koruny vodou, a to jak při přechodových stavech, tak při hydrostatickém tlaku, kdy je elektrárna mimo provoz. Návrh bočního přepadu je řešením jak kontrolovat výšku hladiny v přívodním kanálu (obr. 3.10). Umístění bočního přepadu závisí na morfologii terénu a možnosti odvést bezpečně přepadající vodu, případně odolnosti terénu proti erosi pod přelivem. Boční přeliv omezí výšku hydrostatické hladiny a tím i výšku bočních hrází, nebo zdí přívodního kanálu. Realizace automatického řídicího systému pro regulaci hladiny vody a regulaci vypouštění průtoku stavidly nebo uzávěry jsou také důležitými opatřeními pro provoz MVE, které omezí nadměrnou výšku bočních hrází (zdí) přívodního kanálu. Obr Možnosti návrhu přivaděče o volné hladině: A) Koruna bočních zdí je horizontální B) S bočním přelivem Vyrovnávací nádrž Náhlé změny průtoku turbínami vyvolají oscilaci hladin v derivačním kanálu. Vyrovnávací nádrž (forebay) má regulační funkci s cílem omezit změny hladiny vody a rychleji ustálit hladinu vody v derivačním kanálu při změnách průtoku turbínami. Působí také jako ochrana turbín před nasáváním usazenin a plovoucích předmětů do přivaděče na turbíny (obr. 3.11). 24 (75)

25 Obr Schéma vyrovnávací nádrže Když se zvýší průtok vody turbínami, hladina vody se rychle snižuje, protože přívodní kanál nereaguje tak rychle na změny a nemůže okamžitě zvýšit průtok na požadovanou hodnotu. Naopak, při odstavení elektrárny se šíří směrem proti toku vodní ráz, zatímco z přívodního kanálu stále přitéká voda do vyrovnávací nádrže. Tento poslední jev může vyvolat sekundární oscilační vlny a přepad vody přes korunu bočních hrází (nebo zdí) při přeplnění přívodního kanálu. Rozměry vyrovnávací nádrže, umístěné na dolním konci přívodního kanálu, jsou ovlivněny následujícími podmínkami: 1. Dostatek místa pro výstavbu vtokového objektu do tlakového potrubí, přivádějícího vodu na turbíny a jeho vybavení (provizorní hrazení hradidla, česle s čistícím strojem, detektory úrovně hladiny, stavidla, přeliv), přičemž je třeba navrhnout minimální hloubku vtoku pod hladinou tak, aby nedocházelo ke vzniku vírů a strhávání vzduchu do tlakového přivaděče 2. Omezit vznik oscilačních vln v přívodním kanálu při změnách průtoku vody při manipulaci s turbínami 3. Zajistit regulační funkce (tj. zajistit změny průtoku vody turbínami nezávisle na režimu průtoku Jednoduše řečeno, při hydraulických výpočtech se vyrovnávací nádrž uvažuje jako zásobník s horizontální volnou hladinou, protože je vyrovnávací nádrž většinou mnohem hlubší než přívodní koryto. Obr Obvyklé uspořádání vyrovnávací nádrže Obvykle je Lf >Bf (kde Lf je délka a Bf šířka vyrovnávací nádrže) a rychlost vody ve vyrovnávací nádrži je menší než 0,5 m/s, aby došlo k usazení nežádoucích pevných částic. 25 (75)

26 Obr Typické uspořádání vyrovnávací nádrže 26 (75)

27 3.6.4 OBECNÉ POZNÁMKY KE SMÍŠENÝM PŘIVADĚČŮM Podle morfologických podmínek lokality mohou být navrženy i smíšené přivaděče. Rychlost proudění vody a tvar příčného průřezu se navrhují dle postupů, popsaných v běžně dostupné odborné literatuře. Přívodní kanál o volné hladině se navrhuje na maximální hltnost turbín, i když může být v běžném provozu ve funkci i při mnohem nižších průtocích (v suchém období), což může způsobit vážné problémy se zanášením kanálu nebo vyrovnávací nádrže. Obr Dva typy smíšených přivaděčů Otevřený přívodní kanál má ve srovnání s tlakovým přivaděčem, navrženým v celé délce přívodu vody na turbíny, tyto hlavní nevýhody: Délka otevřeného přívodního kanálu je obvykle delší než tlakový přivaděč (s ohledem na vedení kanálu o volné hladině s minimálním spádem po svahu údolí) Potenciální obtíže při výstavbě kanálu ve svahu údolí podél břehu vodního toku Přechody přes boční přítoky a rokle Cesty pro lidi a zvířata a nebezpečí pádu do kanálu Ledové jevy, potíže se zamrzáním v zimním období Problémy s efektivním odvedením sedimentů Dopady na životní prostředí při trvalých výkopech pro otevřený kanál Náklady na údržbu Variantně se v mnoha případech dává přednost tunelu (štole) o volné hladině. Při výstavbě tunelu však může docházet k obtížím vyvolaným zejména geologickými puklinami, poruchami a smykovými zónami v horninovém masivu. 27 (75)

28 3.6.5 BUDOVA MVE Funkcí budovy MVE je ochrana turbogenerátorových soustrojí a pomocných zařízení (např. bezpečnostní a ochranné uzávěry, rozvaděče, regulátory, ovládání turbín, dálkové ovládání provozu MVE, ovládací panel a zařízení pro ochranu požár, vloupání, atd.) před povětrností s vytvořením prostoru pro obsluhu a umístěním pomocných provozů (malá dílna). Návrh budovy MVE musí umožnit snadnou instalaci zařízení, stejně jako přístup pro kontrolu a údržbu turbín a všech ostatních zařízení. Obecně lze říci, rozměry budovy závisí hlavně na velikosti turbogenerátoru (ů), uzávěrů a dalších zařízení. 3.7 VÝPOČET ČISTÉHO SPÁDU Čistý spád H0 je jedním z nejdůležitějších parametrů pro předběžnou analýzu ve fázi studie proveditelnosti a zpracování projektu MVE. Druh materiálu, příčný profil a délka tlakového přivaděče ovlivní hydraulické ztráty. Při výpočtu čistého spádu se vychází z hrubého spádu (Hg) geometrické výšky neboli rozdílu mezi kótou hladiny vody na vtoku do přivaděče (Zh) a kótou hladiny vody na výtoku z elektrárny (Zd) - pro reakční turbíny, nebo kótou osy dýz pro akční turbíny (zejména Pelton) a součtu všech hydraulických ztrát (ztrát třením a místních ztrát ΔHi v celém hydraulickém systému). Velikost ztrát je funkcí měnícího se průtoku v průběhu provozu MVE. H 0 = Z h Z d H i Návrhový spád se používá k výpočtu instalovaného výkonu turbíny (typicky maximální výkon při nejvyšším spádu). U vysokospádových elektráren s dlouhým tlakovým přivaděčem má kolísání vodní hladiny menší dopad na výkon MVE než hydraulické ztráty, měnící se s kolísajícím průtokem. i Obr Hladiny vody u vzdouvacího objektu Při změnách kóty hladiny zdrže vzdouvacího objektu může být dosaženo při povodni maximální hladiny vody (hladiny retenčního prostoru), kdy se přes přeliv převádí návrhová povodeň. Maximální provozní hladina je dána kótou přelivu a minimální provozní hladina je určena požadavky na bezporuchový provoz vtokového objektu (např. minimální hloubka vtoku pod hladinou vody). 28 (75)

29 3.7.1 ZTRÁTY TŘENÍM Ztráty třením v otevřeném kanálu o volné hladině nebo v tlakovém přivaděči se vypočítají dle vzorce kde I = sklon tlakové čáry L = délka kanálu, nebo tlakového přivaděče H t = I. L Za předpokladu, že průtoková rychlost v horní nádrži je zanedbatelná, je hrubý a čistý spád schematicky znázorněn v obr pro reakční turbínu se savkou na výtoku z turbíny. V tomto případě se vnitřní ztráty v savce započítávají do účinnosti turbíny. Obr Schéma pro výpočet čistého spádu MVE s reakční turbínou MÍSTNÍ ZTRÁTY Místní ztráty se počítají dle vzorce H L = ξ i v 2 2g kde = koeficient místních ztrát, který závisí zejména na geometrii místní změny směru a profilu a Reynoldsově čísle. 29 (75)

30 3.8 VÝPOČET PRŮMĚRNÉ ROČNÍ VÝROBY Příklad výpočtu roční výroby elektrické energie z čáry překročení průtoků je uveden v příloze. 1. Pro každou hodnotu říčního průtoku je stanoven přítok na MVE, z čáry spádů v závislosti na říčním průtoku spád MVE, a účinnosti turbíny, generátoru a transformátoru. Následně je pro každou hodnotu průtoku turbínou vypočtena hodnota výroby v čase ti a možná roční výroba elektrické energie Geroční. Pi = 9,81 x Qi x ɳti x ɳgi x ɳpř x ɳtri Geroční = ΣEi = (P i-1 + Pi)/2 x (ti ti-1) x 24 Pmax... instalovaný výkon...(kw) Pi... Výkon v čase ti...(kw) Qi... Průtok vody turbínami v čase ti...(m 3 /s) ɳti... účinnost turbíny pro průtok Qi...(bezrozměrné) ɳgi... účinnost generátoru pro průtok Qi...(bezrozměrné) ɳpřI... účinnost převodovky (pokud je součástí soustrojí)...(bezrozměrné) ɳtri... účinnost transformátoru pro průtok Qi...(bezrozměrné) ti, ti-1... čas z čáry překročení...(dnů) Podobně se počítá i roční výroba z řady průměrných denních průtoků. Interval (ti t i-1) je v tomto případě 1 den. Pro výpočet energie dodané do rozvodné sítě se hodnota průměrné roční výroby snižuje o vlastní spotřebu MVE. Ta se předběžně odhaduje jako 1% z roční výroby. 30 (75)

31 4 OBECNÉ ZÁSADY NÁVRHU TURBÍN 4.1 TYPY TURBÍN Výběr standardizovaných turbín pro malé vodní elektrárny závisí na těchto hlavních parametrech systému: čistý spád, specifický průtok a jednotkový výkon. Hydraulické turbíny mění energii vody na rotační mechanickou energii. Hlavní charakteristické typy turbín se dělí podle toho, jak působí voda na oběžné kolo turbíny. Volný tryskový paprsek vody při atmosférickém tlaku akční turbíny Průtok vody turbínou pod tlakem reakční turbíny Akční turbíny jsou vhodné pro velké spády. Peltonova turbína je nejznámější typ akčních turbín a skládá se z oběžného kola a jedné, nebo několika trysek. Lopatky oběžného kola mají tvar dvojité misky. Paprsek vody proudí z trysky na lopatky oběžného kola a dochází k transformaci kinetické energie vody na rotační mechanickou energii. Každá tryska je vybavena pohyblivým jehlovým uzávěrem k regulaci průtoku. Maximální počet trysek pro horizontální uspořádání je 2, nebo 6 pro vertikální šachtu. Trysky jsou vybaveny deflektory pro kontrolu průtoku. Při výpadku elektrárny dojde k odklonění paprsku vody od oběžného kola, což umožní pomalé uzavírání tlakového přivaděče s kontrolou přetlaku vody v přivaděči při vodním rázu a zároveň se vyloučí překročení rychlosti oběžného kola. Hlavní výhody těchto turbín jsou následující: Snadno se přizpůsobují změnám výkonu při téměř konstantní účinnosti Kontrola přetlaku vody v tlakovém přivaděči a kontrola překročení rychlosti oběžného kola je jednodušší Konstrukce turbín umožňuje snadnou údržbu a opravy Vzhledem k vysoké energii tryskového paprsku jsou výrobci nuceni používat na výrobu komponentů kvalitnější materiály, což má za následek nižší poškození turbín abrazí. Průměr oběžného kola je obvykle 10 až 20 krát větší než průměr trysky v závislosti na rozteči lopatek. Čistý spád u těchto akčních turbín se rovná součtu čistého spádu v tlakovém přivaděči nad jehlovými uzávěry a svislé vzdálenosti k ose vodního paprsku. Mnohdy se navrhují oběžná kola po obou stranách generátoru (dvojité uspořádání). Akční turbíny mají ocelové kryty, aby se zabránilo stříkání vody, ale vzduch uvnitř krytu má převážně atmosférický tlak. Reakční turbíny Protože u moderních reakčních turbín je třeba zásobovat oběžné kolo vodou po celém obvodu, je hlavním úkolem přívodu vody zajistit rovnoměrnost tohoto zásobování při co největší prostorové úspornosti konstrukce. Z klasických konstrukcí přívodu vody lze jmenovat krytou nebo nezakrytou kašnu (jako nejstarší uspořádání) a dále moderní betonovou nebo ocelovou spirálu. Pohyblivé rozváděcí lopatky směrující průtok k oběžnému kolu mají zároveň funkci regulace turbínového průtoku. Lopatky jsou připojeny k pohyblivému ovládacímu prstenci. Za turbínou je savka, která svým tvarem s pozvolna se zvyšujícím průřezem umožňuje částečnou rekuperaci kinetické energie vody, odtékající z oběžného kola. Hlavní výhody těchto turbín jsou následující: Vyžadují menší prostor pro instalaci (oběžná kola jsou menší než u Peltonových turbín) Mají větší čistý spád a lepší ochranu proti vysokým hladinám vody pod elektrárnou při povodních (mohou běžet pod hladinou) Mohou mít vyšší otáčky Je možné dosáhnout vyšších účinností při vyšších hodnotách výkonu 31 (75)

32 Klasifikace turbín Uspořádání hřídele turbíny může být vertikální nebo horizontální, s pevnými (Francis), nebo nastavitelnými (Kaplan) lopatkami oběžného kola, což jsou důležité faktory, které se berou v úvahu při klasifikaci turbín. Francisovy turbíny mohou být jednoduché nebo dvojité. Rozdělení turbín závisí na mnoha faktorech, přičemž se turbíny rozlišují podle: Typu instalace Počtu oběžných kol Uspořádání šachty oběžného kola Dosaženého čistého spádu Turbíny jsou charakterizovány specifickými otáčkami ns. V následující tabulce je uvedeno rozdělení turbín podle nominálního spádu, průtoku, výkonu a specifických otáček. Reakční Akční Vodní turbíny H (m) Q (m 3 /s) P (kw) ns (ot/min) Přímoproudé Kaplan a vrtulové axiální průtok Francis vysokorychlostní diagonální průtok Francis s nízkými specifickými otáčkami diagonální průtok , Pelton , Turgo <30 Crossflow - Bánki ,01 0, Tab. 4.1 Rozsah využitelnosti standardních turbín (podle údajů různých výrobců) 32 (75)

33 Hlavní rozdíly mezi jednotlivými druhy turbín (obr. 4.1) Turbína Pelton může mít jednu nebo několik dýz a využívá se pro střední, nebo vysoké spády. Vodní paprsek působí na lopatky turbínového kola a padá do odpadního kanálu při atmosférickém tlaku. Turbína nemůže pracovat při zatopení kola spodní vodou. Turbína Turgo je také akční turbína, ale s odlišnou konstrukcí lopatek než turbína Pelton. Voda natéká na oběžné kolo z jedné strany, prochází jím a vytéká na druhé straně. Turbína Bánki (nazývaná také Cross-flow, Ossberger nebo Mitchell) se využívá pro široké rozmezí spádů. Na rozdíl od většiny vodních turbín, které mají axiální nebo radiální průtok, zde voda prochází přes turbínu příčně přes lopatky turbíny. Stejně jako u vodního kola přitéká voda na turbínu shora, prochází oběžným kolem, a vytéká na opačné straně. Voda prochází lopatkami oběžného kola dvakrát, čímž se zvýší účinnost turbíny. Když voda odtéká z oběžného kola, pomáhá také čistit lopatky od drobných splavenin, listí apod. Turbína Bánki je pomaluběžný stroj, který je vhodný i pro místa s nízkým spádem, ale s vysokým průtokem. Reverzní čerpadla fungují jako reakční turbína s opačným směrem průtoku od výtoku ke vtoku. Protože nemají žádnou regulaci průtoku (rozváděcí lopatky), mohou fungovat jen při přibližně konstantním spádu a průtoku. Turbína Francis má radiální neboli smíšený průtok s nastavitelnými rozváděcími lopatkami. Využívá se pro střední spády. K rovnoměrnému rozdělení nátoku vody po obvodu oběžného kola turbíny slouží spirála, připojená na tlakové potrubí přivaděče. Turbína může mít vertikální nebo horizontální uspořádání a může být rovněž instalována na náhonech s volnou hladinou. Turbíny Kaplan a vrtulové turbíny jsou reakční turbíny s axiálním průtokem a většinou se využívají pro nízké spády. Kaplanovy turbíny mají nastavitelné lopatky oběžného kola s nastavitelnými (s dvojitou regulací) nebo pevnými rozváděcími lopatkami (s jednoduchou regulací). Vrtulové turbíny se navrhují v případech, kdy se jak průtok, tak spád prakticky nemění. Oba typy turbín mohou být instalovány jak na náhonech s volnou hladinou, nebo s betonovou či ocelovou spirálou, podobně jako Francisovy turbíny. Pro malé spády na tocích s vysokým průtokem se navrhují přímoproudé turbíny a S turbíny. 33 (75)

34 Obr. 4.1 Typické turbíny pro malé vodní elektrárny 34 (75)

35 V inženýrské praxi se využívá v počátečních fázích návrhu MVE pro výběr standardních turbín grafů, zpracovaných výrobci. Jako příklad uvádíme graf v obr Obr. 4.2 Orientační oblast použití turbín. Q H diagram - červená oblast pro experimentální vírovou turbínu 35 (75)

36 Šneková turbína V současné době se rozšiřuje i použití tzv. šnekových turbín. Rozsah použití: Systém je založen na principu Archimédova šroubu, používá se jako vodní motor pro malé vodní elektrárny pracující s asynchronním generátorem do veřejné sítě. Využívá se všude tam, kde je malý spád a značné kolísání průtoku. Je navržen i jako doplňkový motor ke stávajícím turbínám (Bánki, Kaplan atp.) využívající energii jalových přepadů. Výkon: Průtok: Spád: do 500 kw l/s 1 10 m Úhel sklonu: VÝHODY: Nízké náklady na stavební část MVE Nižší pořizovací náklady v porovnání s tradičními turbínami Využití nízkých spádů Jednoduchá konstrukce Dlouhá životnost Vysoká účinnost Spolehlivý i při malém průtoku (již při 20 % hltnosti má účinnost 74 %) Jednoduchá obsluha - nízké provozní náklady Snadný přístup k činnému prostoru Možnost montáže do jezu Nevyžaduje jemné česle a je šetrný k vodním živočichům (tzv. fish friendly turbines) Okysličuje vodu, a tím přispívá ke zlepšení kvality vody v toku 36 (75)

37 Princip: Volně přitékající voda se vlévá do závitů šnekovnice. Zároveň působí svou hmotností po celé dráze svého klesání a jejím působením se médium vytvořené mezi sousedními šnekovými plochami, nosnou rourou a žlabem vine směrem dolů a tím roztáčí celou šnekovnici. Srovnání účinností používaných vodních motorů: Popis: Šnekové turbíny ST jsou obdobné konstrukce jako šneková kalová čerpadla SC. Šneková turbína je sestavena z rotoru, který je uložen ve žlabu a uchycen v horním a dolním ložisku, převodovým soustrojím a asynchronním generátorem, který je nejmodernějším zdrojem proudu na současných malých vodních elektrárnách. 37 (75)

38 4.2 VHODNÉ TURBÍNY PRO POTENCIÁLNÍ VYUŽITÍ LOKALIT IDENTIFIKOVANÝCH V ŘEŠENÉM ÚKOLU V návaznosti na potenciální lokality pro hydroenergetické využití, identifikované v řešeném úkolu, se jedná o využití spádu stávajících příčných překážek. Potenciální lokality jsou vyznačeny v mapě, znázorňující současný stav využití hydroenergetického potenciálu MVE a disponibilní potenciál toků (podrobně viz přílohy 1,4,5). Převážně se jedná o malé spády, pro které jsou vhodné přímoproudé kolenové turbíny, přímoproudé Kaplanovy turbíny, Kaplanovy turbíny, turbíny Ossberger (Bánki), reverzní čerpadla, šnekové turbíny a vírové turbíny. 4.3 TURBÍNY ŠETRNÉ K VODNÍM ŽIVOČICHŮM Moderní možností zejména na menších tocích a menších MVE je použití turbín šetrných k vodním živočichům. Jedná se o patentované vírové turbíny nebo šnekové turbíny využívající systém Archimédova šroubu vhodné pro nízké spády. Požadavky splňují v některých případech i pomaluběžné přímoproudé Kaplanovy turbíny. Vesměs se jedná o turbíny pro nízké spády, 4.4 ÚČINNOST TURBÍN Účinnost turbíny je definována jako poměr efektivní, tj. účinné energie využitelné vodním motorem k teoretické hydraulické energii vodního zdroje. Obvykle je účinnost definována následujícím vzorcem: Kde BH (N. m) je kroutící síla a P (W) výkon turbíny, ω (rad/s) je úhlová rychlost, Q (m 3 /s) je průtok a H0 je čistý spád na turbínu. Účinnosti různých typů turbín se různě mění s poměrem průtoku k návrhové hltnosti turbíny, jak je patrné z obr Jak je patrné z grafu, mají akční turbíny vysokou účinnost v širokém rozsahu průtoků. Vrtulové turbíny jsou velmi citlivé na změnu průtoků. Kaplanovy turbíny s dvojitou regulací (s pohyblivými lopatkami oběžného kola) si udržují vysokou účinnost v širokém rozmezí průtoků. Turbíny nemohou být ekonomicky provozovány od nulového průtoku do návrhové hltnosti. Pod určitým procentem návrhové hltnosti účinnost rychle klesá. Řada typů turbín může být provozována nad hranicí 40% návrhové hltnosti. Celková účinnost MVE pro dodávku elektrické energie do rozvodné sítě se vypočte přenásobením dalšími účinnostmi (např. převodovky, generátoru, transformátoru). 38 (75)

39 Obr. 4.3 Typické účinnosti různých typů turbín v závislosti na poměru průtoku k návrhové hltnosti turbíny 5 HYDRAULICKÉ PŘECHODOVÉ JEVY A DYNAMICKÉ ÚČINKY Když se mění průtok, v průběhu provozu MVE vznikají v hydraulickém přívodním systému přechodové jevy při změně z jednoho ustáleného režimu proudění do jiného. Fyzikálně vyvolají tyto hydraulické přechodové jevy povrchové gravitační vlny v otevřených přívodních kanálech a elastické tlakové vlny v tlakových přivaděčích. Hydraulické přechodové jevy je nutné vyhodnotit již od prvních, počátečních fází MVE a návrh upravit tak, aby výsledné řešení bylo co nejekonomičtější a nejbezpečnější. Průtokové změny v MVE jsou nevyhnutelné. Každé turbogenerátorové soustrojí někdy musí nastartovat, přizpůsobit se změnám průtoku nebo zatížení, nebo vypnout. Nepředvídatelné události, jako jsou lidské chyby, poruchy zařízení nebo ohrožení životního prostředí, mohou také způsobit kritické nestabilní režimy. V otevřených kanálových přivaděčích způsobí uzavření přívodu vody na turbíny v elektrárně přechodovou vodní vlnu, která se šíří proti toku vody. Převýšení koruny bočních hrází či zdí přívodního kanálu a návrh všech hydraulických prvků po délce kanálu musí být na tento stav dimenzován. V tlakových přivaděčích musí všechny komponenty systému odolat maximálním přechodovým přetlakům a podtlakům, vyvolanými změnami průtoku. Výsledný optimální návrh MVE by měl obsahovat řešení hydraulických přechodových režimů se všemi souběžnými dynamickými účinky, včetně interakce s elektrotechnologickým zařízením. Hydraulické přechodové jevy jsou hlavním faktorem při definování podmínek provozní bezpečnosti s cílem zamezit poruše potrubí, rozdělení vodního sloupce v přívodním potrubí nebo vniknutí vzduchu do tlakového přivaděče a přelití bočních hrází přívodního kanálu nebo zdí vyrovnávací nádrže. Hydraulické přechodové jevy a kontrola průtoků ovlivní celkovou odezvu systému, týkající se zejména překročení rychlosti oběžného kola turbíny až do průběžných otáček, 39 (75)

40 systému kontroly a řízení (např. ovládání turbíny a regulátorů), podmínek stability systému, stejně jako statických sil ve stavebních objektech vyvolaných dynamickými účinky (kotevní bloky na potrubí, aj.). Reakce systému s různými prvky závisí na druhu provozní změny, poruchy nebo změny v rozvodné síti, do které je MVE napojena (viz obr. 5.1). Spolupůsobení jednotlivých prvků může způsobit potenciální poruchy a havárie, v krajním případě pak rezonanční jevy. Navržený typ turbín silně ovlivňuje odezvy systému. Chování hydraulického systému bude záviset na jeho komponentech a jejich vzájemné interakci. V každém případě, a to zejména u MVE, je třeba určit nejdůležitější zdroje dynamických jevů, které mají být brány v úvahu. U MVE, připojených k velké celostátní přenosové síti lze zdůvodnit, že se nebude uvažovat většina kritérií stability, aplikovaných na izolovanou rozvodnou síť. Ve všech případech by integrovaná analýza neměla opomenout některé zvláštní situace, které mohou být modelovány s menším počtem prvků, jako např.: Prázdnění tlakového potrubí, nebo přívodního kanálu dnovými výpustmi a návrh zavzdušovacích a vypouštěcích uzávěrů, pokud je to požadováno za nezbytné Statické posouzení kotevních bloků na potrubí, zatížených extrémními hydrodynamickými silami z výsledku analýzy přechodových jevů, na základě vynesení obálky extrémních tlaků po délce tlakového potrubí. Obr Oscilační charakteristiky jednotlivých prvků MVE. Kontrola přechodových jevů a dynamické chování hydroenergetických systémů jsou zásadním výchozím podkladem, garantujícím bezpečné a spolehlivé řešení při vypracování projektu a návrhu provozu MVE. Účinnost nových návrhových kritérií založených na počítačových modelech by měla umožnit analýzu globálního chování s cílem určit případná provozní omezení, od zahájení provozu MVE, jakož i místních poměrů místní a mimořádných provozních stavů, které jsou životně důležité pro ochranu systému. Výběr analytické metody k řešení přechodových jevů bude záviset na stupni projektové přípravy a charakteristikách konkrétního systému. Nehody, způsobené hydraulickými přechodovými jevy mohou představovat velmi významné riziko jak ekonomických ztrát, tak ztrát na lidských životech, provozuschopnosti elektrárny, spolehlivosti provozu i kvality výroby elektrické energie. Od šedesátých let minulého století došlo k značnému rozvoji výpočetních metod pro hydraulickou analýzu a simulaci přechodových jevů a dnes máme k dispozici velké množství technik pro řešení hydraulických přechodových jevů a globální dynamické chování hydraulického systému MVE. 40 (75)

41 V některých případech je vhodnější derivační systém a hydraulický přívodní systém smíšeného typu (derivační kanál o volné hladině a tlaková štola nebo tlakové potrubí). Někdy je však ekonomicky výhodnější a z hlediska životního prostředí přijatelnější navrhnout tlakový přivaděč v celé délce. Všeobecný postup při řešení přechodových jevů MVE je schematicky uveden v následujícím grafu. A. Úvodní studie a studie proveditelnosti v počátečních fázích návrhu MVE Předběžná analýza přechodových jevů (vodního rázu) pro základní stavy a manipulace Cíl: garantovat proveditelné a ekonomické řešení bez zvláštních ochranných prvků nebo předvídat provozní omezení nebo typ ochrany, která bude v dalších fázích návrhu upřesněna B. Zpracování projektu pro podání nabídek (dokumentace pro stavební povolení) Podrobná analýza přechodových jevů a zpracování studií zahrnujících vybrané systémy ochrany s cílem získat odezvu hydraulického systému na normální a mimořádné provozní podmínky turbín a výběr hlavních parametrů technologického zařízení Cíl: určit hlavní parametry jednotlivých prvků systému, zejména přívodu vody na MVE (přívodní kanál, vyrovnávací nádrž a tlakové potrubí nebo tunely a přívod vody k turbínám) a zařízení pro kontrolu průtoků (bezpečnostní a regulační ventily, doby otvírání a zavírání uzávěrů, setrvačnost, atd.), na základě odhadnutých charakteristik technologického zařízení. C. Podrobná realizační dokumentace pro výstavbu a provoz MVE Detailní analýza přechodových jevů a počítačová simulace zahrnující charakteristiky technologického zařízení vybraného dodavatele a výsledného řešení stavební části MVE Cíl: ověřit úroveň bezpečnosti hydraulického systému a stanovit pravidla provozu MVE. Podklad pro vypracování software pro automatické systémy řízení MVE. Kompletní hydraulická analýza, včetně přechodových režimů a interaktivních dynamických účinků je komplexní téma, které vyžaduje u velkých hydroenergetických soustav samostatný výzkum, týkající se některých specifických jevů a vývoj pokročilých výpočetních postupů. U malých vodních elektráren s omezeným rozpočtem je třeba aplikovat známá kritéria, uváděná v odborné literatuře a existující výpočetní postupy a metody pro analýzu přechodových jevů. Rozvoj výpočetních metod a počítačového softwaru s použitím komplexních rovnic pro neustálené nerovnoměrné proudění vody je v současnosti relativně snadno dostupné a použití starých přibližných metod výpočtu vodního rázu je již neodůvodnitelné a může být nebezpečné jak z ekonomického, tak i z bezpečnostního hlediska. Hydraulická analýza do značné míry závisí na typu rozvodné sítě, do které je malá vodní elektrárna připojena. 41 (75)

42 1) Napojení MVE do izolované (nebo ostrovní) rozvodné sítě znamená přísnější omezení, týkající se zejména dynamických účinků a stability regulace otáček turbíny; V ČR se prakticky nevyskytuje 2) Připojení k velké celostátní přenosové síti s řádově mnohonásobně větší celkovou výrobou připojených energetických zdrojů umožní jednodušší provoz MVE pokud jde o dynamické účinky 6 STANOVENÍ MINIMÁLNÍHO ZŮSTATKOVÉHO PRŮTOKU V ŘECE S OHLEDEM NA ZACHOVÁNÍ EKOLOGICKÉ ROVNOVÁHY TOKU 6.1 FUNKCE MINIMÁLNÍHO ZŮSTATKOVÉHO PRŮTOKU Minimální zůstatkový průtok (MZP) slouží k zachování ekologických funkcí toku, které jsou negativně ovlivněny výstavbou MVE, nebo odběrem za jiným účelem. Minimální zůstatkový průtok (MZP) v rámci každého profilu musí zajistit zejména tři základní funkce: 1) Zajištění ekologické stability toku pod příčnou překážkou 2) Zajištění migrační průchodnosti pro vodní organismy 3) Zajištění životnosti a správného provozu a údržby vodního díla Na každé příčné překážce je nutné při stanovení minimálního zůstatkového průtoku uvažovat všechny tři výše uvedené požadavky a posoudit jejich potřebnost. Za nesprávný je potřeba vnímat přístup kdy MZP je stanoven pouze pro MVE derivačního typu. Důvodem, proč MZP musí být stanoveno i pro elektrárny jezové je jednak povinnost neporušit migrační průchodnost příčné překážky která vychází z vodního zákona, aby ryby vstup do RP v rámci příčného profilu nalezly, je nutné zajistit dostatečný lákavý proud, metodické materiály uvádí hodnotu 1-5% celkového průtoku (dle vodnatosti toku) v době migrace ryb v případě, že RP má vhodnou lokalizaci. Dále je důležité vzít v úvahu, že i krátký úsek bez vody v podjezí může být fatální pro populaci reofilních druhů ryb, které v hustě fragmentovaných tocích s četnými zdržemi jsou často jediné proudné úseky toku a jsou zde významná trdliště ryb, podle délky jezu může mít tento habitat plochu i 1 ha. V těchto případech platí, že průtok nutný k zajištění smáčení rybích habitatů pod jezem a funkce RP může být menší než MZP nutný v případě derivační MVE. Nejstarší postup stanovení MZP je definován ve směrném vodohospodářském plánu ČSR z roku část 2, kapitola 11.4 Minimální průtoky ve vodních tocích. Tento postup byl nahrazen Metodickým pokynem odboru ochrany vod Ministerstva životního prostředí ke stanovení hodnot minimálních zůstatkových průtoků ve vodních tocích z roku ZP16/98. ZP16/98 stanovuje MZP na základě hodnoty průtoku Q355d. To je průtok v daném profilu vodního toku, který byl dosažen nebo překročen průměrně 355 dní v roce, vypočtený z řady průměrných denních neovlivněných průtoků z let Nejsou-li tyto neovlivněné průtoky k dispozici, použije se řada průměrných denních průtoků z let Pro hodnoty Q355d stanovuje ZP16/98 MZP podle vztahů určených v následující tabulce. Průtok Q355d Menší než 0,05 m 3 /s Minimální zůstatkový průtok Q330d 0,05 0,5 m 3 /s (Q330d+ Q355d)*0,5 0,51 5,0 m 3 /s Q355d Větší než 5,0 m 3 /s (Q355d+ Q364d)*0,5 Tabulka 6.1. Směrné hodnoty pro stanovení MZP dle metodického pokynu MŽP ZP16/98 42 (75)

43 Vedle určení směrných hodnot, popisuje metodický pokyn ZP16/98 postup ve zvláštních případech, v suchých obdobích a za nouzových situací. Také se zmiňuje o kontrolách dodržování stanovených MZP. V souvislosti s novelou vodního zákona bylo rozhodnuto, že stanovení MZP bude schváleno formou nařízení vlády. Za tímto účelem byl VÚV TGM, v.v.i. pověřen vypracováním metodiky pro stanovení MZP STANOVENÍ MINIMÁLNÍHO ZŮSTATKOVÉHO PRŮTOKU PODLE NAVRHOVANÉ METODIKY PRO PŘIPRAVOVANÉ NAŘÍZENÍ VLÁDY Metodika předpokládá 3 základní kritéria stanovení MZP 1) Pro potřeby stanovení minimálního zůstatkového průtoku je území České republiky rozděleno podle parametru K99 do čtyř oblastí. Přitom parametr K99 je poměr mezi průtokem Q99% a průtokem Qa (Q99%/Qa). průtok Q99% je průměrný denní průtok v profilu vodního toku, který je dosažen nebo překročen průměrně 99% dní v příslušném období, průtok Qa je průměrný průtok v profilu vodního toku v příslušném období, 2) Pro potřeby stanovení minimálního zůstatkového průtoku je období roku rozděleno na dvě sezóny, hlavní a jarní. 3) Pro potřeby stanovení minimálního zůstatkového průtoku vodoprávní úřad vychází z hodnot Qa, Q99% a z hodnot ovlivněných M-denních průtoků. Přestože smyslem tohoto projektu a certifikované metodiky není připomínkovat návrh nařízení vlády o způsobu a kritériích stanovení minimálního zůstatkového průtoku je na tomto místě potřeba poukázat na nevhodný přístup metodiky k lokalitám ovlivněným vodní nádrží. Podle návrhu nařízení vlády vychází vodoprávní úřad z hodnot Qa, Q99% a z hodnot ovlivněných M- denních průtoků. Právě použití ovlivněných M-denních průtoků může zkreslovat řešenou situaci. Tím, že nádrž akumuluje extrémní průtoky a nadlepšuje minimální průtoky, dochází k statistickému ovlivnění řady průtoků. Čára překročení M-denních průtoků je v oblasti Q330 až Q365 více plochá než by tomu bylo u neovlivněného průtoku. Q365 pak reálně neznamená nejnižší průtok v roce dosažený v nejsušším období, nýbrž průtok který je sice minimální, ale můžeme jej v korytě naměřit i několik měsíců v roce (záleží na retenčním objemu nádrže a manipulačním řádu). Proto není možné počítat minimální zůstatkový průtok z extrémních průtoků, jako jsou Q330 Q365, a to zejména u MVE, které nemají derivační schéma a vypouštějí vodu pod jez. Mnohem vhodnější je v takovém případě vycházet z neovlivněných průtoků, nebo spočítat průtoky, které jsou nezbytné pro zajištění jednotlivých funkcí vodního díla kromě výroby elektřiny na MVE. - smáčení jezové konstrukce dostatečným paprskem vody, - smáčení říčních habitatů pod jezem, - rybí přechod - sportovní propust Metodika předpokládá nejprve zatřízení místa nakládání s vodami do jedné ze 4 oblastí. V případě, že vodní tok protéká jednou oblastí lze vycházet z přiloženého seznamu vodních toků. Pro toky protékající více oblastmi je zatřízení provedeno výpočtem parametru K99 z hodnot Q99% a Qa. Hodnoty parametru K99 pro zatřízení toku jsou uvedeny v příloze č. 3 nařízení vlády. oblast hodnota K 99 1 > 0,18 2 > 0,15 43 (75)

44 3 0,1-0,15 4 < 0,1 Tabulka 6.2 hodnoty parametru K99 pro 4 oblasti zatřízení vodních toků Dalším krokem po zatřízení lokality je určení dvou hodnot MZP pro hlavní sezónu a jarní sezónu. Podle vzorců uvedených v příloze č. 4 nařízení vlády Vzorec pro výpočet hodnot minimálního zůstatkového průtoku pak uvádí následující tabulka Oblast Hlavní sezóna Jarní sezóna 1 květen - leden 0,6 x Q330d 0,85 únor duben 0,7 x Q330d 0,85 2 červen - únor 0,8 x Q330d 0,85 březen květen* 0,9 x Q330d 0,85 3 květen - leden 0,85 x Q330d 0,85 únor duben 0,95 x Q330d 0,85 4 květen - leden 0,9 x Q330d 0,85 únor duben Q330d 0,85 Tabulka 6.3 vztahy pro výpočet MZP dle návrhu metodiky pro nařízení vlády V případě, že hodnoty minimálního zůstatkového průtoku získané výpočtem podle přílohy č. 4 k nařízení vlády jsou menší než 10 % Qa, vodoprávní úřad stanoví příslušné hodnoty minimálního zůstatkového průtoku na úrovni 10 % Qa. V případě, že hodnoty minimálního zůstatkového průtoku získané výpočtem podle přílohy č. 4 k nařízení vlády jsou větší než přítok do vodního díla, sloužícího ke vzdouvání nebo akumulaci vod, vodoprávní úřad stanoví hodnoty minimálního zůstatkového průtoku na úrovni přítoku do vodního díla podle přílohy č. 5 k nařízení vlády. Přítok do vodního díla Q Minimální zůstatkový průtok (MZP) z přílohy č. 4 Q>MZP Q<MZP MZP Tabulka 6.4 vztah pro výpočet MZP je-li přítok do vodního díla nižší než vypočtená hodnota MZP 6.2 DĚLENÍ MINIMÁLNÍHO ZŮSTATKOVÉHO PRŮTOKU POD VODNÍM DÍLEM Z HLEDISKA ZACHOVÁNÍ HLAVNÍCH EKOLOGICKÝCH FUNKCÍ TOKU A ZAJIŠTĚNÍ ŽIVOTNOSTI A SPRÁVNÉHO PROVOZU A ÚDRŽBY VODNÍHO DÍLA ZAJIŠTĚNÍ ŽIVOTNOSTI A SPRÁVNÉHO PROVOZU A ÚDRŽBY VODNÍHO DÍLA Zejména u pevných konstrukcí je nutné zajistit jejich smáčení z důvodu zamezení vysychání, vymrzání a také teplotní stability konstrukce. Požadavky se liší během letní (březen listopad) a zimní sezóny (prosinec- únor). Běžně se uvádí výška vodního sloupce nad přelivnou hranou jezu, ta se liší dle konstrukce vodního díla a také dle stavu přelivné hrany, zda je dostatečně rovná a přímá. Pokud je přelivná hrana přímá a rovná, uvádí se běžně potřebný vodní sloupec 3-5 cm v letní sezóně a 5-8 cm v zimní sezóně. Pro přesný výpočet průtoku, který tento vodní sloupec představuje, je nutné použít hydraulické rovnice s řadou koeficientů, které závisí na tvaru vodního díla, povrchu přelivné hrany, rozdílu hladin, přítokové rychlosti i množství rozpuštěných látek a teplotě. Pro hrubý odhad však stačí uvažovat rychlost proudění na hraně jezu přibližně 0,75 m.s -1. Pak vodní paprsek o tloušťce 1 cm převede na 1 metr přelivné hrany 0,0075 m 3 vody za jednu sekundu. Pro příklad, paprsek o tloušťce 3 cm tedy převede přes jez o délce 50 m přibližně 1,125 m 3.s -1. Q 44 (75)

45 U pohyblivých jezů, které mají například kovová pole, nebo vakových jezů, kde vak je ze syntetických materiálů, není smáčení konstrukce nutné ZAJIŠTĚNÍ EKOLOGICKÉ STABILITY HABITATŮ LOKALIZOVANÝCH PŘÍMO POD PŘÍČNOU PŘEKÁŽKOU Průtok vody přes přelivnou hranu jezu má vedle zajištění stability konstrukce dále významnou ekologickou funkci, kdy se jeho prostřednictvím zajišťuje smáčení dna toku pod jezem. Tato oblast je extrémně důležitá pro řadu složek vodního ekosystému. - Přímo na ponořené konstrukci nacházíme velké množství přisedlých organismů, které jsou i krátkodobým zastavením průtoku přes přelivnou hranu jezu ohroženy. - Zejména na intenzivně upravených a regulovaných tocích je místo pod jezem jediným úsekem toku s vyšší rychlostí proudění a s písčito-štěrkovým substrátem, velmi často zejména na dolních tocích je to také místo výskytu vodních makrofyt. Dochází ke vzniku štěrkových lavic, ostrovů porostlých vlhkomilnou vegetací. Proto se zde vyskytují velmi specifické organismy, zejména bentičtí bezobratlí, a i krátkodobé vysušení (v zimě následné vymrznutí) může mít fatální následky. Je nutné velmi citlivě stanovit množství vody, které zajistí smáčení těchto habitatů. - Výše uvedené prostředí slouží jako trdliště většiny reofilních druhů ryb, a to jak fytofilních, které se vytírají na ponořenou vegetaci (jelec tloušť, ouklej obecná), tak lythofilních, které využívají písčitý až štěrkový substrát (parma říční, pstruh obecný, lipan podhorní). Ke koncentraci ryb pod jezy během období rozmnožování dochází nejen z důvodu výskytu vhodného substrátu, ale i z důvodu toho, že i přes vybudování dostatečně kapacitního rybího přechodu nelze zajistit stoprocentní průchodnost pro všechny druhy, věkové kategorie ryb a během všech průtokových situací. Po vytření následují vývin jiker a dále tyto habitaty slouží k vývoji plůdku těchto ryb, a to během celé letní sezóny. I krátkodobé vysušení může tak mít fatální následky, kdy dojde buď přímo k úhynu jiker nebo mladých ryb nebo jejich vystavení zvýšené predaci. - Součástí konstrukce většiny jezů je i vývar pod jezem, který slouží k tlumení energie přepadající vody. Ten se stává velmi často útočištěm ryb, které zde nacházejí vhodné kyslíkové i potravní podmínky i úkryt. Zastavení průtoku do této části má za následek zhoršení podmínek a také větší riziko predace ze strany rybožravých predátorů. V případě, že je požadováno vlastníkem jezu smáčení konstrukce (min 3-5 cm), tento průtok je dostatečný pro zajištění výše uvedených funkcí ZAJIŠTĚNÍ MIGRAČNÍ PRŮCHODNOSTI PRO VODNÍ ORGANISMY Omezení vlivu technických zásahů do přirozených vodních toků se řeší pod vlivem implementace Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/60/ES ze dne 23. října 2000, kterou se stanoví rámec pro činnost Společenství v oblasti vodní politiky (Rámcová směrnice o vodách, RSV) a její následné transpozice do zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů ve znění pozdějších předpisů (vodní zákon, VZ). Na základě analýzy současného stavu vod při přípravě prvních plánů oblastí povodí bylo zjištěno, že omezení podélné průchodnosti vodních toků pro vodní živočichy je jedním z nejzávažnějších problémů dosažení dobrého ekologického stavu vod, na vodních tocích v ČR je vybudováno více než 8000 příčných staveb. Přesné číslo není známo, jelikož evidence překážek zejména na menších vodních tocích nebyla dostatečně provedena. Další závazky pro ČR plynou z nařízení Rady ES č. 1100/2007, kterým se stanoví opatření pro obnovu populace úhoře říčního Anguilla anguilla. Koncepce zprůchodnění říční sítě ČR je v 45 (75)

46 souladu s návrhy opatření uvedenými v plánech řízení stavu úhoře říčního pro mezinárodní povodí Labe a pro mezinárodní povodí Odry, které byly Ministerstvem zemědělství předloženy ke schválení Evropské Komisi. Pro dosažení dobrého stavu vod je nezbytné zohlednit i závazky vyplývající ze Směrnice Rady č. 92/43/EHS ze dne 21. května 1992 o ochraně přírodních stanovišť, volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin, na jejímž základě se vyhlašují evropsky významné lokality soustavy NATURA Zákon č. 245/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů se dotýká zajištění ekologického stavu vod a migrační prostupnosti vodních toků v několika svých paragrafech, za nejdůležitější lze považovat ustanovení 15 odst. 6, kdy Při povolování vodních děl, jejich změn, změn jejich užívání a jejich odstranění musí být zohledněna ochrana vodních a na vodu vázaných ekosystémů. Tato vodní díla nesmějí vytvářet bariéry v pohybu ryb a vodních živočichů v obou směrech vodního toku. Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých zákonů (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí), ve znění pozdějších předpisů se především dotýká nově navrhovaných nebo rekonstruovaných staveb, kdy by mělo být provedeno zjišťovací řízení podle tohoto zákona u vodních elektráren s celkovým instalovaným výkonem výroby od 10 MWe do 50 MWe a nad 50 MWe a dále u staveb, technologií a činností v chráněných územích nebo pokud příslušný orgán k posuzování vlivů na životní prostředí rozhodne z vlastního podnětu či z podnětu jiného subjektu za předpokladu, že MVE nebo úprava toku zásadně mění charakter toku a ráz krajiny. Tento předpis je možné tedy aplikovat v podstatě na všechny umělé stupně na tocích. Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny se v některých paragrafech týká také zajištění ekologického stavu vodních toků. Vodní toky včetně údolní nivy jsou významnými krajinnými prvky (dále VKP) podle 3 a podle následujícího 4 mohou být využívány tak, aby nebyla narušena jejich obnova a nedošlo k ohrožení nebo oslabení jejich stabilizační funkce, přičemž k zásahům vedoucím k ohrožení, oslabení, poškození nebo dokonce zničení VKP je třeba mít souhlasné stanovisko orgánu ochrany přírody. Lze říci, že příčná stavba na vodním toku je vždy významným zásahem do přírodního prostředí a VKP. Vodní toky a jejich biotopy ve většině případů plní i funkci biokoridorů v územním systému ekologické stability krajiny. Vodní toky tvoří podle tohoto zákona životní prostředí pro obecně ( 5) a zvláště chráněné druhy živočichů ( 50). Příčné stavby na toku ohrožují populace méně početných druhů ryb, neboť dochází k fragmentaci a fyzickému oddělení potřebného počtu jedinců pro udržení genetické diverzity. Také u zvláště chráněných druhů organismů ve smyslu zákona č. 114/1992 Sb. 50 dochází ke škodlivým zásahům do jejich přirozeného vývoje, pokud jim není umožněna migrace přes stupně na toku v obou směrech. Vliv příčných staveb na toku na životní prostředí lze specifikovat i jako Ekologickou újmu podle zákona č. 17/1992 Sb. 10, za kterou je považována ztráta nebo oslabení přirozených funkcí ekosystémů, vznikající poškozením jejich složek nebo narušením vnitřních vazeb a procesů v důsledku lidské činnosti. Fragmentací toku dochází k oslabení populací některých druhů živočichů, především ryb, a tím i celého vodního ekosystému včetně jeho vazeb. Zákon č. 99/2004 Sb., o rybníkářství, výkonu rybářského práva, rybářské stráži, ochraně mořských rybolovných zdrojů a o změně některých zákonů (zákon o rybářství), ve znění pozdějších předpisů Udává přímo povinnost vlastníka objektu zřizovat rybí přechody ( musí být dbáno, aby tam, kde je to účelné, byly zřizovány a udržovány rybí přechody a česlice ). 6.3 NAVRHOVÁNÍ RYBÍCH PŘECHODŮ Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, jako odborný garant Operačního programu životní prostředí, zřídila odbornou skupinu Komise pro rybí přechody při AOPK. Tato komise posuzuje projekty na rybí přechody všech žadatelů z OPŽP před podáním žádosti, její souhlasné stanovisko je povinným podkladem pro žádost do OPŽP. Zároveň je povinným i souhlasné stanovisko o funkčnosti RP po dokončení realizace. Velmi často je stanovisko komise vyžadováno i vodoprávním nebo stavebním úřadem při povolování staveb i případě, že investor 46 (75)

47 nežádá podporu z OPŽP. V rámci souběžně probíhajícího projektu TAČR TA Vývoj metodických, plánovacích a monitorovacích opatření pro řešení problematiky fragmentace říční sítě ČR je vyvíjena standardizovaná národní databáze příčných překážek na vodních tocích a rybích přechodů a dále standardizované metodiky hodnocení provozu a funkčnosti rybích přechodů. Základní typy rybích přechodů a jejich parametry ve vazbě na cílová rybí společenstva popisují v současné době tři metodické materiály, které vycházejí ze zahraniční literatury a mírně se liší v terminologii i parametrech vzhledem k účelu jejich zpracování: 1) Technická norma TNV Zprůchodňování migračních bariér rybími přechody z ledna ) Metodický postup na zlepšení migrační průchodnosti příčných překážek ve vodních tocích ČR, příručka pro žadatele OPŽP, Slavík, Vančura a kol., ) Standardy péče o přírodu a krajinu, Voda v krajině, Řada B, Rybí přechody SPPK B02 006: 2014 Není nutné popisovat různé typy RP podrobně definované v rámci výše popsaných metodik. Všechny RP jsou funkční, pokud jsou postaveny správně. Také je nutné dostatečně reflektovat potřebu ochrany ryb při poproudové migraci. Při přípravných pracích před vlastní realizací RP je nutné zaměřit se na následující položky (zdroj TNV ) a) Ichtyologický průzkum s cílem stanovení cílové rybí obsádky (pomocí zařazení do tzv. rybích pásem) a dále cílových druhů, jimž musí být přizpůsobeny parametry RP: - objektivní zjištění druhové skladby rybího osídlení v zájmové části toku a stavu populací jednotlivých druhů, s důrazem na tzv. cílové druhy (viz příloha B TNV ); - rybářské obhospodařování vodního toku (rybářský revír, chráněná rybí oblast), vysazované druhy; - informace z Nálezové databáze AOPK. b) Krajina a přírodní funkce vodního toku: - hodnota a statut území včetně vodního toku (NPR, CHKO, NP, EVL a další varianty územní či míst- ní ochrany); - krajinotvorná hodnota vodního toku, vazba toku na přilehlé záplavové území; - informace o vlastním vodním toku (upravené koryto vodního toku, přirozené koryto vodního toku), jakost vody, znečištění a možnost zlepšení, cílový stav ve vazbě na Směrnici Evropského parlamentu a Rady 2000/60/ES, kterou se stanoví rámec pro činnost Společenství v oblasti vodní politiky, plány povodí. c) Lokalita pro výstavbu RP: - pozemky na březích, zástavba, komunikace, inženýrské sítě, apod.; - charakter migrační bariéry, platná nakládání s vodami; - průtoky, odběry vody stávající, výhledové. d) Další informační zdroje: - Nálezová databáze AOPK ČR - Koncepce zprůchodňování říční sítě ČR prioritní úseky vodních toků MINIMÁLNÍ PRŮTOK PRO ZAJIŠTĚNÍ FUNKCE RP Pro zajištění správné funkce RP je nutné stanovit správný návrhový průtok RP. Vhodný průtok rybím přechodem musí zajistit jednak průchodnost jeho trati, ale především spolu s vhodnou lokalizací vstupu i dostatečný lákavý proud, který ryby do RP navede. Návrhový průtok RP se 47 (75)

48 může skládat z průtoku vlastní tratí RP a dále z takzvaného vábícího proudu, který se přivádí až do vstupu do RP s cílem posílit lákavý efekt pro ryby. Výše návrhového průtoku je stanovena ve výše uvedených metodických materiálech rozdílně. Vesměs předpokládají, že vstup do RP je umístěn ideálně vzhledem k situaci na vodním díle, tedy co nejblíže pod vlastním jezem a také poblíž výtoku z MVE. TNV odvozuje požadovaný minimální průtok od hodnoty Q355 Q355d m 3 s -1 Minimální podíl pro RP % Minimální průtok RP 0,2 do 0,1 m 3 s -1 celý průtok 0,2 až 0,5 50 0,1 m 3 s -1 0,5 až 1,0 50 minimálně 0,25 m 3 s -1 1,0 až 5,0 40 minimálně 0,4 m 3 s -1 5,0 až 25,0 20 minimálně 1,0 m 3 s -1 25,0 20 minimálně 5 m 3 s -1 Tabulka 6.5. Minimální průtok pro zajištění funkce rybího přechodu podle TNV Metodický postup na zlepšení migrační průchodnosti příčných překážek ve vodních tocích ČR, příručka pro žadatele OPŽP, Slavík, Vančura a kol., 2012, uvádí požadované hodnoty poněkud jinak. Nejprve uvádí informativní návrhový interval průtoků v řece pro protiproudní migrace, tedy rozmezí průtoků, kdy by měl být RP funkční. Tyto hodnoty lze informativně využít v předprojektové přípravě u řek, kde není režim ovlivněn provozem nádrží nebo významnými odběry. V ostatních případech je nezbytné vyžádat si ovlivněné průtoky, nebo lokalitu posuzovat individuálně podle statistického vyhodnocení denních průtoků. druh obecná sladkovodní ryba losos úhoř návrhový průtok Q30d - Q330d Q30d - Q355d Q240d - Q355d Tabulka 6.6 návrhový průtok pro RP podle příručky pro žadatele OPŽP Pro stanovení návrhového průtoku na vstupu do RP citují zahraniční literaturu (Larinier a kol., 2002): % aktuálního průtoku v rozsahu návrhového intervalu, % průměrného ročního průtoku, - Q355 denní Standardy péče o přírodu a krajinu, Voda v krajině, Řada B, Rybí přechody SPPK B02 006: 2014 neuvádí přesné hodnoty požadovaného průtoku a zřejmě počítá s využitím výše uvedených metodických podkladů, zejména TNV V materiálu je však velmi podrobně popsán postup pří přípravě koncepce technického řešení rybího přechodu a také postup výpočtu návrhových parametrů ZAJIŠTĚNÍ FUNKCE ZAŘÍZENÍ UMOŽŇUJÍCÍCH SJÍŽDĚNÍ JEZŮ Řada toků je využívána v rámci vodáctví a vodních sportů. Při návrhu rozdělení průtoků přes jednotlivé části vodního díla je třeba zohlednit také funkčnost zařízení, které vodákům umožňuje překonání jezu, kterým je nejčastěji sportovní propust. Pokročilým řešením, které umožní efektivnější využití energetického potenciálu, je instalace vstupní brány, která se otevře pouze při průjezdu lodě. V době, kdy lodě nejezdí, je průtok propustí minimální a zajišťuje pouze smáčení 48 (75)

49 dna s cílem zachovat bitou. To umožní využití energetického potenciálu mimo období vodácké aktivity- mimo letní měsíce a v noci. V rámci některých vodních děl jsou vybudovány sportovní trati, také tyto musí být zohledněny při výpočtu MZP. Dalším možným řešením je realizace kartáčového rybího přechodu, který umožňuje bezpečný průjezd lodí i migraci ryb s využitím jedné trati, tedy jednoho průtoku ZAJIŠTĚNÍ EKOLOGICKÉ FUNKCE TOKU V PŘÍPADĚ DERIVAČNÍHO ŘEŠENÍ MVE V případě, že je voda z toku odváděna náhonem s cílem získání většího spádu, je nutné zajistit dostatečný průtok v hlavním korytu, ten se odvíjí od výše MZP uvedené výše. Tento průtok se skládá z průtoku přes korunu jezu a dále z průtoku přes rybí přechod, případně zařízení pro vodáky. Nikdy by neměl být nižší, než vypočtená hodnota MZP dle uvedeného vzorce. 7 ZHODNOCENÍ EKONOMICKÉ EFEKTIVNOSTI 7.1 ÚVOD. NÁKLADY A UŽITKY Konečné rozhodnutí o tom, zda by malá vodní elektrárna měla být postavena, nebo výběr výsledné koncepce z alternativních návrhových řešení, je obecně založen na srovnání očekávaných nákladů a přínosů pro celou dobu životnosti projektu, a to prostřednictvím kritérií ekonomické analýzy. Tato analýza by měla být provedena již v prvních fázích návrhu (spolu se studií proveditelnosti) pro ověření, že projekt je z technického hlediska proveditelný a je výhodný i z ekonomického hlediska. Je třeba zdůraznit, že z několika alternativních řešení, které mají stejné přínosy, se pro výsledný návrh vybírá to, které má nižší náklady nebo menší negativní vliv na životní prostředí. Porovnání alternativních projektů nebo konstrukčních řešení s různými náklady a přínosy vyžaduje použití ekonomických kritérií s cílem identifikovat nejvhodnější alternativu. Účinnost ekonomické analýzy jako nástroje pro rozhodování investora MVE závisí na přesnosti vyčíslení investičních a provozních nákladů a výpočtu očekávaných přínosů. Odhad nákladů a přínosů není, zejména v raných fázích návrhu snadný, kdy některé z parametrů hydroenergetického díla jsou pouze předběžné definovány. 7.2 NÁKLADY Celkové náklady MVE mohou být rozděleny do těchto 3 kategorií (tab. 7.1): Investiční náklady Roční provozní náklady (kapitálové) Studie, průzkumy a projekty Supervize v průběhu výstavby Stavební náklady Náklady na technologické zařízení Náklady na pozemky Rezerva a nepředvídané náklady Provoz Údržba Náhradní díly Náklady na rekonstrukci MVE Tabulka 7.1 Rozdělení celkových nákladů 49 (75)

50 Investiční náklady se definují jako souhrn všech výdajů na realizaci projektu. Jsou to náklady, vynaložené v období přípravy a realizace projektu (obvykle v období 1 až 3 let). Náklady na rekonstrukci vznikají při nutnosti výměny zařízení s nižší dobou životnosti než je období provozu MVE. Do investičních nákladů se obvykle přiřazují následující výdaje: Studie, průzkumy a projekty Supervize v průběhu výstavby Realizace stavební části MVE (včetně přístupových komunikací a dočasných objektů zařízení staveniště) Náklady na technologické zařízení (včetně strojně technologické a elektrotechnologické části, vnitřních rozvodů a napojení na přenosovou síť Náklady na ribí přechod Náklady na výkup pozemků Do investičních nákladů je třeba také zařadit položku na nepředvídané, neboli rozpočtovou rezervu. Ta reprezentuje náklady na práce, které jsou možné, ale nejsou jisté, nebo se zatím nepředpokládají. Tato položka např. pomáhá překonat nejistotu, že poměry lokality, ve které má být stavba realizována, nejsou zcela známy, zejména v úvodních fázích projektové přípravy a nejsou tedy komplexně zohledněny při návrhu koncepce MVE. Nejistoty se týkají zejména stavební části a mohou např. znamenat podhodnocení objemu výkopů a deponií, nebo podloží s horšími podmínkami pro zakládání objektů, než původní návrh předpokládal. Náklady na průzkumy, vypracování studie, projektovou dokumentaci a dozor stavby jsou výsledkem jednání mezi investorem a konzultačními firmami. Pokud má investor předchozí zkušenosti z realizace MVE, měl by být schopen pro první ekonomické rozvahy odhadnout tyto náklady v % z nákladů stavební a technologické části MVE. Stavební náklady jsou vypočteny v projektu z výkazu výměr jednotlivých stavebních objektů přenásobením jednotkovými cenami stavebních prací, které obvykle není obtížné získat na trhu stavebních dodavatelů. Ke stanovení výše nákladů na technologii je možné si vyžádat nabídky od dodavatelů technologického zařízení. Náklady na výkup (nebo pronájem) pozemků pro realizaci stavby Náklady na realizaci MVE, vyčíslené v průběhu studie, je třeba pokud možno porovnat s náklady podobné, již realizované stavby, nebo alespoň podobné, dosud nerealizované stavby s již zpracovanou podrobnou realizační dokumentací. Toto porovnání je mnohem důležitější při odhadu investičních nákladů technologické části, protože mnohdy není možné získat od výrobců technologie nabídky v kratší době, než je termín vypracování studie. Technickými a ekonomickými parametry se zabývá také vyhláška 475/2005 Sb. Ve znění pozdějších předpisů. Která splněním technických a ekonomických parametrů podmiňuje podporu výroby energie. V aktuálním předpise 347/2012 Sb. Jsou jako technicko ekonomické parametry uvedeny: Měrné investiční náklady < Kč/kWe při ročním využití instalovaného výkonu >4000 kwh/kwe Měrné investiční náklady lze brát jako hrubý odhad investičních nákaldů. Skutečná cena projektu je závislá na řadě faktorů a liší se případ od případu. Investor ji zjistí po zpracování projektové dokumentace a položkového rozpočtu. Roční provozní náklady jsou náklady na provoz a údržbu MVE po dobu její životnosti Roční provozní náklady zahrnují následující položky viz předchozí tabulka: Provoz 50 (75)

51 Údržba Náhradní díly Provozní náklady zahrnují zejména náklady na pracovníky pro provoz MVE. Tyto náklady je možné redukovat návrhem plně automatického provozu. Tento způsob provozu však vyžaduje další zařízení (např. systémy automatického řízení (SŘTP), telefonní nebo satelitní linky pro telemetrii a výstražné signály). Náklady na údržbu se skládají z 2 částí: 1. Náklady na údržbu stavební části, které se pohybují obvykle v rozmezí 0,25% až 0,50% investičních nákladů stavební části 2. Náklady na údržbu technologického zařízení, které dosahují cca 2,50% investičních nákladů technologické části Náklady na náhradní díly zahrnují materiály a součástky, které je třeba mít na skladě, aby bylo možné provádět údržbu a drobné opravy MVE. Tyto náklady lze zařadit do ročních nákladů a vzniknou vždy, když je třeba obnovit zásoby materiálu. V dalším pokračování této kapitoly budeme předpokládat, že nákup energie vyrobené v MVE je zajištěn bez ohledu na množství vyrobené energie a charakteristikách výroby. Tento scénář je reálný s ohledem na výkup energie z obnovitelných zdrojů, které mají důležitou roli v energetické politice. 51 (75)

52 7.3 UŽITKY Hlavním užitkem z provozu MVE jsou tržby za dodávku elektrické energie do rozvodné sítě, kde je rozhodující jednotková výkupní cena za 1 MWh dodané energie. Výpočet roční výroby elektrické energie je uveden v kapitole 3.8. Pro ceny energie, dodávané z MVE do distribuční sítě platí Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 1/2014 ze dne 12. listopadu 2014, kterým se stanovuje podpora pro podporované zdroje energie. Pro elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů energie platí následující podmínky: (1.1.) Výkupní ceny jsou stanoveny jako minimální ceny podle jiného právního předpisu 4). Roční a hodinové zelené bonusy na elektřinu jsou stanoveny pro dané časové období jako pevné hodnoty podle jiného právního předpisu 5). V rámci jedné výrobny elektřiny nelze kombinovat podporu formou výkupních cen a zelených bonusů na elektřinu. (1.2.) Roční a hodinové zelené bonusy na elektřinu se uplatňují za elektřinu naměřenou podle jiného právního předpisu 6) a dodanou v předávacím místě výrobny elektřiny a sítě provozovatele distribuční soustavy nebo přenosové soustavy a dodanou výrobcem obchodníkovi s elektřinou nebo zákazníkovi a dále za elektřinu, která je účelně využitá v rámci lokální spotřeby výrobce podle jiného právního předpisu. Zelené bonusy a výkupní ceny se neuplatňují za technologickou vlastní spotřebu elektřiny. 4 ) Zákon č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů. 5 ) Zákon č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. 6 ) Vyhláška č. 82/2011 Sb., o měření elektřiny a o způsobu stanovení náhrady škody při neoprávněném odběru, neoprávněné dodávce, neoprávněném přenosu nebo neoprávněné distribuci elektřiny, ve znění pozdějších předpisů. 7 ) Vyhláška č. 541/2005 Sb., o Pravidlech trhu s elektřinou, zásadách tvorby cen za činnosti operátora trhu s elektřinou a provedení některých dalších ustanovení energetického zákona, ve znění pozdějších předpisů 8 ) Vyhláška č. 347/2012 Sb., kterou se stanoví technicko-ekonomické parametry obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny a doba životnosti výroben elektřiny z podporovaných zdrojů, ve znění pozdějších předpisů. 9 ) Vyhláška č. 140/2009 Sb., o způsobu regulace cen v energetických odvětvích a postupech pro regulaci cen, ve znění pozdějších předpisů. 52 (75)

53 kde: VT - pásmo platnosti vysokého tarifu stanovené provozovatelem distribuční soustavy v délce 8 hodin denně; NT - pásmo platnosti nízkého tarifu platné v době mimo pásmo platnosti VT. (1.6.1.) Možnost zařazení výrobny elektřiny (špičkové nebo pološpičkové akumulační malé vodní elektrárny 10) do dvoutarifního pásma provozování podle bodu (1. 6.) mají pouze výrobny elektřiny, kterým je stanoven špičkový nebo pološpičkový provoz v povolení k nakládání s vodami nebo v jiném povolení nebo rozhodnutí. (1.6.2.) Malou vodní elektrárnou se rozumí vodní elektrárna s instalovaným výkonem do 10 MW včetně. (1.6.3.) Novou lokalitou se rozumí lokalita, kde nebyla v období od 1. ledna 1995 včetně připojena výrobna elektřiny k přenosové nebo distribuční soustavě. (1.6.4.) Rekonstruovanou malou vodní elektrárnou podle bodu (1. 6.) se rozumí stávající výrobna elektřiny, na které byla po 13. srpnu 2002 provedena a dokončena rekonstrukce nebo modernizace zařízení výrobny elektřiny zvyšující technickou, provozní, bezpečnostní a ekologickou úroveň zařízení na úroveň srovnatelnou s nově zřizovanými výrobnami elektřiny. Za takovou rekonstrukci nebo modernizaci zařízení se považuje: a) výměna nebo generální oprava turbíny; b) výměna nebo převinutí generátoru; c) oprava elektročásti spočívající v zabránění působení zpětných vlivů na síť a vyhovující ČSN EN 50160; d) výměna regulačních zařízení; e) výměna nebo instalace nového automatizovaného systému řízení. Rekonstrukce nebo modernizace zařízení výrobny elektřiny je dokončena provedením všech prací uvedených pod písmeny a) až e), přičemž jednotlivé výrobní technologické celky, kterými 53 (75)

54 je nahrazeno stávající zařízení, nesmí být ke dni ukončení rekonstrukce nebo modernizace starší než 5 let. (1.6.5.) Malou vodní elektrárnou uvedenou do provozu od 1. ledna 2005 se rozumí taková malá vodní elektrárna, která byla poprvé uvedena do provozu po 1. lednu 2005 včetně, 10) ČSN přičemž v okamžiku uvedení do provozu nebyly žádné technologické výrobní celky malé vodní elektrárny starší 5 let. Malou vodní elektrárnou uvedenou do provozu v nové lokalitě se rozumí taková malá vodní elektrárna, jejíž jednotlivé technologické výrobní celky nebyly v okamžiku uvedení malé vodní elektrárny do provozu v nové lokalitě starší 5 let. V případě, že u malých vodních elektráren uvedených do provozu od 1. ledna 2005 budou využity technologické výrobní celky starší 5 let, spadají tyto zdroje do kategorie malých vodních elektráren uvedených do provozu do 31. prosince PŘÍJMY Z VÝROBY ENERGIE A BUDOUCÍ REŽIM PRŮTOKŮ Protože skutečnou výrobu elektrické energie v MVE, která závisí na budoucích průtokových poměrech v profilu odběrného objektu, nelze vypočítat, předpokládá se při ekonomickém vyhodnocení, že výnosy z prodeje elektrické energie jsou konstantní po celou dobu životnosti MVE. Výnosy se počítají z průměrné roční výroby, ať už z řady odvozených denních průtoků v průměrném roce, určeném z dlouhodobé řady pozorování, nebo z čáry překročení průtoků k profilu odběrného objektu MVE. Nejistota, týkající se budoucího režimu průtoků a tím i budoucí výroby elektrické energie v MVE se pokládá za hydrologické riziko, které, vzhledem k současným klimatickým změnám i předpokládanému budoucímu trendu nabývá na aktuálnosti. Toto riziko může být vyjádřeno např. jako pravděpodobnost budoucího výskytu období suchých let, nebo let s objemem ročního průtoku pod určitou hranicí. 7.5 EKONOMICKÁ ANALÝZA ZÁKLADNÍ POJMY V úvodu ekonomického hodnocení bude pro přibližný odhad ekonomické efektivnosti provedena analýza přínosů a nákladů. Analýza je kalkulována jako bezrozměrný podíl kde: B C B C tržby (benefits) v tis. Kč provozní náklady (costs) v tis. Kč Za ekonomicky efektivní lze považovat pouze ty případy, kdy poměr přínosů a nákladů B/C je vyšší než 1. Pro podrobnější hodnocení ekonomické efektivnosti bude použita dynamická finanční analýza. Dynamická finanční analýza investice spočívá ve: stanovení budoucích peněžních toků (cash flow, dále CF), zohlednění časové hodnoty peněz budoucích peněžních toků diskontováním k počátečnímu roku projektu, výpočtu zvolených ukazatelů finanční analýzy z vypočtených budoucích peněžních toků. 54 (75)

55 Peněžním tokem se rozumí přírůstek nebo úbytek peněžních prostředků za určité období. Jedná se o prostý součet příjmů a všech výdajů (včetně investičních): CF n = Rozhodujícími bilančními položkami v rámci projektů z oblasti malých vodních elektráren jsou: 1. investiční náklady - přímé výdaje na pořízení investice MVE 2. výdaje na provoz - provozní náklady (náklady na údržbu a opravy, přímé materiálové náklady, personální náklady, odpisy) 3. příjmy výnosy ve formě tržeb za elektrickou energii Při kalkulaci investičních nákladů je třeba rovněž pamatovat na to, že část investic je třeba pravidelně obnovovat (reinvestovat). U investic typu MVE se jedná zejména o měřící, automatizační a regulační zařízení, soustrojí a podobně. Časová hodnota peněz je v dynamické finanční analýze zohledněna diskontováním všech peněžních toků k nultému roku projektu. Diskontování (odúročení) se provádí podle vzorce: kde je: SH BH i n k současná hodnota CF budoucí hodnota CF diskontní sazba počet období konkrétní období n n 0 SH příjmy, výdaje n BHk ( i) Jako kriteria finanční analýzy je obvykle použita Čistá současná hodnota (NPV), Vnitřní výnosová míra (IRR) a doba návratnosti vložených investičních prostředků. k Čistá současná hodnota Čistá současná hodnota (net present value) NPV je kalkulována jako současná hodnota všech (minulých, současných a budoucích) peněžních toků projektu, diskontovaných k roku 0 projektu diskontní sazbou (obvykle 5%). Nezáporná velikost čisté současné hodnoty toku hotovosti po zdanění za celou dobu životnosti výroben elektřiny, při využití diskontní míry ve výši průměrného váženého nákaldu kapitálu je předpokladem pro zajištění patnáctileté doby návratnosti investic při uplatnění podpory výkupními cenami za elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů. NPV lze rovněž definovat jako sumu diskontovaných peněžních toků v průběhu doby hodnocení projektu: kde je: i N diskontní sazba t N NCFn NPV t (1 i) doba zkoumání (životnosti) projektu t 0 55 (75)

56 NCFn roční čisté cash-flow v jednotlivých letech projektu Projekt je považován za udržitelný a přínosný, jestliže je NPV >0. Vnitřní výnosová míra Vnitřní výnosová míra (internal rate of return) IRR je charakterizována jako diskontní sazba, při níž je současná hodnota budoucích peněžních toků rovna nule: kde je: i N NCFn IRR t N t0 NCFn (1 i) doba zkoumání (životnosti) projektu t 0 roční čisté cash-flow v jednotlivých letech projektu Projekt je považován za udržitelný a přínosný jestliže IRR > úrokové sazby (např. PRIBOR). Matematicky jde o řešení soustavy rovnic vyššího řádu, při kterých je úroková míra čisté současné hodnoty výdajů a příjmů rovna nule. Doba návratnosti Doba návratnosti (payback period) PBP může být kalkulována jako statická nebo dynamická. Doba návratnosti investičních prostředků je čas, při kterém součet cash-flow (tzv. kumulativní cash-flow) dosáhne kladných hodnot (CF> 0). 56 (75)

57 7.6 ANALÝZA CITLIVOSTI Projekty malých vodních elektráren jsou obvykle charakterizovány nejistotou v odhadech investičních nákladů, budoucích ročních nákladů, budoucí výroby a ceny elektrické energie. Analýza citlivosti by proto měla být provedena s cílem analyzovat schopnost odezvy projektu na různé scénáře. Obvyklé posuzované scénáře jsou následující: zvýšení investičních nákladů a zachování nebo snížení příjmů, nebo, v případě, že odhady nákladů jsou považovány za dostatečně přesné, zachování investičních nákladů a snížení příjmů. Při analýze citlivosti se obvykle uvažují odchylky od ± 10% do ± 20%. Pokud jde o diskontní sazbu, měly by se posoudit nejméně dvě hodnoty kolem nejpravděpodobnější diskontní sazby: hodnota pesimistická vyšší než očekávaná diskontní sazba a jedna optimistická, nižší než očekávaná diskontní sazba. Příklad, uvedený v příloze 4 demonstruje důležitost analýzy citlivosti výsledků ekonomického hodnocení na změny hlavních parametrů MVE, zejména: Výši roční výroby energie Jednotkové ceně za prodej elektrické energie Výši investičních nákladů Výši úroků z bankovního úvěru. 57 (75)

58 8 ZÁVĚR Předkládaná metodika stručně popisuje postup přípravy malých vodních elektráren, zásady návrhu, zdůrazňuje některé aspekty návrhu MVE, popisuje metody odhadu nákladů v počátečních fázích přípravy a popisuje metody a postupy ekonomického hodnocení v jednotlivých fázích přípravy a zpracování projektu. Zvláštní pozornost je v metodice věnována zásadám navrhování MVE na malých, středních a velkých tocích s ohledem na zachování ekologické rovnováhy toku a minimálních zůstatkových průtoků v podmínkách České republiky. Metodika je, v návaznosti na mapu znázorňující současný stav využití hydroenergetického potenciálu MVE a disponibilní potenciál toků, určena především začínajícím investorům a zájemcům o výstavbu MVE, kapitoly, pojednávající o ekologické rovnováze toků a minimálních zůstatkových průtocích pak pracovníkům vodoprávních úřadů a ochrany přírody s cílem získat základní přehled a orientaci v problematice přípravy a navrhování malých vodních elektráren. Tato metodika si neklade za cíl sloužit jako podrobný manuál pro návrh jednotlivých objektů MVE a jejich technologického vybavení. Jedná se o velmi širokou problematiku, jednotlivým aspektům se věnuje řada odborných publikací, knih a vysokoškolských skript, které nelze shrnout do podrobného manuálu. Hodnocení ekonomické efektivnosti je doplněno konkrétními příklady ekonomického hodnocení a finanční analýzy z praxe v jednotlivých fázích přípravy investice. Pokud jde o tabelární uspořádání výsledků ekonomické analýzy, nejedná se o předepsanou, neměnnou úpravu tabulek a výsledky hodnocení je třeba upravit vždy podle konkrétního projektu a požadavků investorů. Uvedená metodika by měla sloužit pro základní orientaci investorů, pracovníků vodoprávních úřadů a orgánů ochrany přírody při přípravě a realizaci projektů malých vodních elektráren. 58 (75)

59 9 POUŽITÁ LITERATURA Holata M. - Malé vodní elektrárny projektování a provoz, Academia Praha 2002 Štoll, Kratochvíl, Holata Využití vodní energie, SNTL Praha 1977 ČSN Vodní hospodářství Terminologie hydrotechniky ČSN Malé vodní elektrárny základní požadavky Hes St. Hydroenergetické využití velmi malých spádů v závislosti na ekonomické efektivitě ČVUT, fakulta elektrotechnická, katedra elektroenergetiky Vintr M. Malé vodní elektrárny kašnového typu, VUT Brno, fakulta strojního inženýrství, 2009 Mastný P. - Malé zdroje elektrické energie Vodní energie, UEEN VUT FEKT v Brně Gordon J. L. Hydraulic turbine efficiency Can. J. Civ. Eng. 28, 2001 Gordon J. L. Turbine selection for small low-head hydro developments - conference workshop INNOVATIVE SMALL HYDRO TECHNOLOGIES 2003 IEA INTERNATIONAL ENERGY AGENCY, Computerized tools for preliminary design, assessment and equipment selection, 2008 CH2OICE Project - Review of best practices/guidelines for compensation measures for hydropower generation facilities ALPINE CONVENTION PLATFORM WATER MANAGEMENT IN THE ALPS Common guidelines for the use of small hydropower in the Alpine region Tuhtan J. A. - Cost optimization of small hydropower, Universität Stuttgart 2007 European Small Hydropower Association - Guide on How to Develop a Small Hydropower Plant, 2004 Ramos H., Almeida A. B., Portela M. M., Almeida H. P. - Guideline for Design of SMALL HYDROPOWER PLANTS, WREAN (Western Regional Energy Agency & Network) and DED (Department of Economic Development), Belfast, North Ireland, Guidelines on the Planning, Design, Construction & Operation of Small-Scale Hydro- Electric Schemes and Fisheries, Central Fisheries Board, Swords Business Campus, Swords Co. Dublin, AHEC/MNRE/SHP Standards/ Civil Works - Guidelines For Hydraulic Design Of Small Hydro Plants, May 2011 International Hydropower Association IHA Sustainability Guidelines, 2004 International Hydropower Association IHA - Sustainability Assessment Protocol, 2006 DEPARTMENT OF ENERGY ENERGY UTILIZATION MANAGEMENT BUREAU - Manuals and Guidelines for Micro-hydropower Development in Rural Electrification, 2009 Voros N. G., Kiranoudis C. T., Maroulis Z. B. - Short-cut design of small hydroelectric plants Renewable Energy, 1999 Wilson M. E. - Assessment Methods for Smal-hydro Projects, International Hydropower Association IHA, 2000 Bollaert E. - Standardization of civil engineering works of small hydropower plants, lessons in Porto, 2004 Andaroodi M. - Standardization of civil engineering works of small high-head hydropower plants and development of an optimization tool - Laboratoire de Constructions Hydrauliques Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, 2006 Punys P., Dumbrauskas A., Kvaracieus A., Vyciene G. - Tools for Small Hydropower Plant Resource Planning and Development: A Review of Technology and Applications, Energies 2011 Gordon J. L., Noel C. R., The economic limits of small and low-head hydro - Water Power and Dam Construction V. 38, 1986 Aggidis G. A., Luchinskaya E., Rotschild R., Howard D. C. Estimating the costs of smallscale hydropower for the processing of world hydro development, Hydro 2008 Alvarado-Ancieta C., A. Estimating E&M powerhouse costs, Water Power and Dam Construction V. 61, 2009 studie Evropské komise - "Externalities of Energy - Volume 6 Wind and Hydro" EUR EN 59 (75)

60 Pauwels H., DG Tren Specific cost of installed capacity, THERIE , konference HIDROENERGIA'97 Scientific and Technological References Energy Technology Indicators v rámci informačního systému CORDIS EU, 2002 Projekt Evropské Unie Scientific Reference System on New Energy Technologies, Energy End-use Efficiency and Energy RTD, ukončený v roce 2008 Externalities of Energy - Volume 6 Wind and Hydro" EUR EN Příklady ekonomické analýzy z projektů, zpracovaných firmou Sweco Hydroprojekt a.s. Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 4/2013 ze dne 27. listopadu 2013, kterým se stanovuje podpora pro podporované zdroje energie. Studie využitelnosti volných profilů Povodí Vltavy, státní podnik pro stavbu MVE (SWECO Hydroprojekt 04/2013) 60 (75)

61 10 PŘÍLOHY 61 (75)

62 PŘÍLOHA 1 PŘÍKLAD VÝPOČTU PRŮMĚRNÉ ROČNÍ VÝROBY MVE Liběchov (jez Dolní Beřkovice) - výpočet roční výroby Hydrostatický (hrubý) spád: 2,45 m Jmenovitá hltnost turbiny: 43,3 m 3 /s Maximální provozní spád: 2,43 m Návrhová hltnost elektrárny: 259,8 m 3 /s Spád při jmenovité hltnosti: 1,85 m Minimální provozní spád: 1,50 m Počet turbosoustrojí: 6 ks Průměrný průtok řekou: 250,0 m 3 /s Minimální spád pro start: 1,50 m Průtok rybím přechodem: 2,2 m 3 /s Instalovaný výkon elektrárny: 6x 680 kw Maximální výkon elektrárny: 4023,9 kw tj.: kw při účiníku 0,85 jsou navrhovány stroje 800 kva průtok průtok průtok počet průtok statický ztráta ztráta čistý účinnost účinnost účinnost celková výkon výkon účinnost výkon výroba dní v roce řekou turbinami turbin jednou (hrubý) spádu spádu spád turbíny převodu generátoru účinnost jednoho bloků traforů celé elny v provozu turbinou spád na česlích od dolní bloku bloku v provozu elny v čase vody m 3 /s m 3 /s ks m 3 /s m m m m % % % % kw kw % kw MWh ,5 35,3 2 17,65 2,45 0,02 0,00 2,43 73,0% 98,0% 96,0% 68,7% 289,0 577,9 98,6% 569, ,5 41,3 2 20,65 2,45 0,02 0,01 2,42 78,0% 98,0% 96,0% 73,4% 359,7 719,5 98,6% 709,4 76, ,0 47,8 2 23,90 2,45 0,03 0,02 2,40 83,0% 98,0% 96,0% 78,1% 439,4 878,8 98,6% 866,5 94, ,5 51,3 2 25,65 2,45 0,03 0,03 2,39 85,0% 98,0% 96,0% 80,0% 480,9 961,8 98,6% 948,4 108, ,5 55,3 2 27,65 2,45 0,04 0,04 2,37 86,0% 98,0% 96,0% 80,9% 520,1 1040,3 98,6% 1025,7 118, ,5 59,3 2 29,65 2,45 0,05 0,05 2,35 87,0% 98,0% 96,0% 81,8% 559,5 1118,9 98,6% 1103,3 127, ,5 63,3 2 31,65 2,45 0,05 0,06 2,34 88,0% 98,0% 96,0% 82,8% 601,5 1203,0 98,6% 1186,2 137, ,5 66,3 2 33,15 2,45 0,06 0,07 2,32 88,5% 98,0% 96,0% 83,3% 628,2 1256,4 98,6% 1238,8 145, ,5 69,3 3 23,10 2,45 0,03 0,08 2,34 82,0% 98,0% 96,0% 77,1% 409,1 1227,2 98,6% 1210,1 146, ,5 72,3 3 24,10 2,45 0,03 0,09 2,33 83,0% 98,0% 96,0% 78,1% 430,1 1290,4 98,6% 1272,4 148, ,5 75,3 3 25,10 2,45 0,03 0,10 2,32 84,0% 98,0% 96,0% 79,0% 451,4 1354,3 98,6% 1335,4 156, ,5 78,3 3 26,10 2,45 0,03 0,11 2,31 85,0% 98,0% 96,0% 80,0% 473,0 1418,9 98,6% 1399,1 164, ,5 81,3 3 27,10 2,45 0,04 0,12 2,29 86,0% 98,0% 96,0% 80,9% 492,6 1477,7 98,6% 1457,0 171, ,5 84,3 3 28,10 2,45 0,04 0,13 2,28 86,5% 98,0% 96,0% 81,4% 511,5 1534,4 98,6% 1512,9 178, ,5 87,3 3 29,10 2,45 0,05 0,14 2,26 87,0% 98,0% 96,0% 81,8% 528,1 1584,2 98,6% 1562,0 184, ,5 90,3 3 30,10 2,45 0,05 0,15 2,25 88,0% 98,0% 96,0% 82,8% 550,0 1650,1 98,6% 1627,0 191, ,5 93,3 3 31,10 2,45 0,05 0,16 2,24 88,0% 98,0% 96,0% 82,8% 565,8 1697,4 98,6% 1673,6 198, ,5 96,3 3 32,10 2,45 0,06 0,17 2,22 88,0% 98,0% 96,0% 82,8% 578,8 1736,3 98,6% 1712,0 203, ,5 99,3 3 33,10 2,45 0,06 0,18 2,21 88,5% 98,0% 96,0% 83,3% 597,5 1792,5 98,6% 1767,4 208, ,5 102,3 3 34,10 2,45 0,07 0,19 2,19 89,0% 98,0% 96,0% 83,7% 613,4 1840,2 98,6% 1814,5 214, ,5 105,3 3 35,10 2,45 0,07 0,20 2,18 89,0% 98,0% 96,0% 83,7% 628,5 1885,6 98,6% 1859,2 220, ,5 108,3 3 36,10 2,45 0,08 0,21 2,16 89,0% 98,0% 96,0% 83,7% 640,5 1921,5 98,6% 1894,6 225, ,0 111,8 4 27,95 2,45 0,04 0,22 2,19 87,0% 98,0% 96,0% 81,8% 491,5 1965,9 98,6% 1938,4 230, ,5 115,3 4 28,83 2,45 0,05 0,23 2,17 87,5% 98,0% 96,0% 82,3% 505,1 2020,5 98,6% 1992,2 235, ,0 118,8 4 29,70 2,45 0,05 0,24 2,16 87,5% 98,0% 96,0% 82,3% 518,1 2072,3 98,6% 2043,2 242, ,5 122,3 4 30,58 2,45 0,05 0,25 2,15 88,0% 98,0% 96,0% 82,8% 533,9 2135,6 98,6% 2105,7 248, ,0 125,8 4 31,45 2,45 0,05 0,26 2,14 88,0% 98,0% 96,0% 82,8% 546,6 2186,5 98,6% 2155,9 255, ,5 129,3 4 32,33 2,45 0,06 0,27 2,12 88,0% 98,0% 96,0% 82,8% 556,6 2226,3 98,6% 2195,1 261, ,0 132,8 4 33,20 2,45 0,06 0,28 2,11 88,5% 98,0% 96,0% 83,3% 572,2 2288,7 98,6% 2256,7 267, ,5 136,3 4 34,08 2,45 0,07 0,29 2,09 89,0% 98,0% 96,0% 83,7% 585,0 2339,9 98,6% 2307,1 273, ,5 140,3 4 35,08 2,45 0,07 0,30 2,08 89,0% 98,0% 96,0% 83,7% 599,3 2397,1 98,6% 2363,5 280, ,5 144,3 4 36,08 2,45 0,08 0,31 2,06 89,5% 98,0% 96,0% 84,2% 613,9 2455,4 98,6% 2421,0 287, ,5 148,3 4 37,08 2,45 0,08 0,32 2,05 90,0% 98,0% 96,0% 84,7% 631,3 2525,2 98,6% 2489,9 294, ,5 152,3 4 38,08 2,45 0,08 0,33 2,04 90,0% 98,0% 96,0% 84,7% 645,2 2580,7 98,6% 2544,6 302, ,0 156,8 4 39,20 2,45 0,09 0,34 2,02 90,5% 98,0% 96,0% 85,1% 661,4 2645,5 98,6% 2608,5 309, ,5 161,3 5 32,26 2,45 0,06 0,35 2,04 88,0% 98,0% 96,0% 82,8% 534,5 2672,5 98,6% 2635,1 314, ,0 165,8 5 33,16 2,45 0,06 0,36 2,03 88,5% 98,0% 96,0% 83,3% 549,8 2749,1 98,6% 2710,6 320, ,5 170,3 5 34,06 2,45 0,07 0,37 2,01 89,0% 98,0% 96,0% 83,7% 562,3 2811,7 98,6% 2772,3 329, ,5 175,3 5 35,06 2,45 0,07 0,38 2,00 89,0% 98,0% 96,0% 83,7% 576,0 2879,8 98,6% 2839,5 336, ,5 180,3 5 36,06 2,45 0,08 0,39 1,98 89,0% 98,0% 96,0% 83,7% 586,5 2932,4 98,6% 2891,3 343, ,0 185,8 5 37,16 2,45 0,08 0,40 1,97 90,0% 98,0% 96,0% 84,7% 608,1 3040,3 98,6% 2997,8 353, ,5 191,3 5 38,26 2,45 0,08 0,41 1,96 90,5% 98,0% 96,0% 85,1% 626,3 3131,7 98,6% 3087,9 365, ,0 196,8 5 39,36 2,45 0,09 0,42 1,94 91,0% 98,0% 96,0% 85,6% 641,3 3206,5 98,6% 3161,6 375, ,5 202,3 5 40,46 2,45 0,09 0,43 1,93 91,0% 98,0% 96,0% 85,6% 655,8 3279,1 98,6% 3233,2 383, ,5 208,3 5 41,66 2,45 0,09 0,44 1,92 91,5% 98,0% 96,0% 86,1% 675,5 3377,4 98,6% 3330,1 393, ,0 214,8 6 35,80 2,45 0,08 0,45 1,92 89,0% 98,0% 96,0% 83,7% 564,6 3387,6 98,6% 3340,2 400, ,5 221,3 6 36,88 2,45 0,08 0,46 1,91 89,5% 98,0% 96,0% 84,2% 581,9 3491,4 98,6% 3442,6 407, ,5 228,3 6 38,05 2,45 0,08 0,47 1,90 90,0% 98,0% 96,0% 84,7% 600,5 3603,0 98,6% 3552,6 419, ,0 235,8 6 39,30 2,45 0,09 0,48 1,88 90,5% 98,0% 96,0% 85,1% 617,1 3702,7 98,6% 3650,8 432, ,5 243,3 6 40,55 2,45 0,09 0,49 1,87 91,0% 98,0% 96,0% 85,6% 636,9 3821,1 98,6% 3767,6 445, ,5 251,3 6 41,88 2,45 0,09 0,50 1,86 91,5% 98,0% 96,0% 86,1% 657,9 3947,2 98,6% 3892,0 459, ,0 259,8 6 43,30 2,45 0,09 0,51 1,85 92,0% 98,0% 96,0% 86,6% 680,2 4081,0 98,6% 4023,9 474, ,0 268,8 6 42,83 2,45 0,09 0,53 1,83 92,0% 98,0% 96,0% 86,6% 665,5 3993,2 98,6% 3937,3 477, ,5 278,3 6 41,91 2,45 0,09 0,55 1,81 91,7% 98,0% 96,0% 86,3% 641,9 3851,6 98,6% 3797,7 464, ,5 288,3 6 40,55 2,45 0,09 0,57 1,79 91,2% 98,0% 96,0% 85,8% 610,9 3665,4 98,6% 3614,1 444, ,5 299,3 6 39,01 2,45 0,08 0,59 1,78 90,6% 98,0% 96,0% 85,2% 580,7 3483,9 98,6% 3435,2 423, ,5 311,3 6 37,11 2,45 0,08 0,61 1,76 89,8% 98,0% 96,0% 84,5% 541,4 3248,3 98,6% 3202,8 398, ,5 324,3 6 35,11 2,45 0,07 0,63 1,75 89,0% 98,0% 96,0% 83,7% 504,7 3028,0 98,6% 2985,6 371, ,5 338,3 6 33,02 2,45 0,06 0,65 1,74 88,5% 98,0% 96,0% 83,3% 469,3 2815,8 98,6% 2776,4 345, ,5 353,3 6 30,88 2,45 0,05 0,67 1,73 88,0% 98,0% 96,0% 82,8% 433,9 2603,2 98,6% 2566,8 320, ,5 369,3 6 28,54 2,45 0,04 0,70 1,71 87,0% 98,0% 96,0% 81,8% 391,9 2351,4 98,6% 2318,4 293, ,5 386,3 6 26,07 2,45 0,03 0,73 1,69 85,0% 98,0% 96,0% 80,0% 345,7 2074,1 98,6% 2045,0 261, ,5 405,3 6 23,40 2,45 0,03 0,76 1,66 82,0% 98,0% 96,0% 77,1% 293,9 1763,5 98,6% 1738,8 227, ,5 427,3 6 20,74 2,45 0,02 0,79 1,64 78,0% 98,0% 96,0% 73,4% 244,9 1469,2 98,6% 1448,6 191, ,5 451,3 6 18,05 2,45 0,02 0,82 1,61 73,0% 98,0% 96,0% 68,7% 195,8 1174,7 98,6% 1158,3 156, ,5 481,3 6 15,32 2,45 0,02 0,86 1,57 67,0% 98,0% 96,0% 63,0% 148,7 892,2 98,6% 879,8 122, ,5 516,3 6 12,75 2,45 0,01 0,90 1,54 60,0% 98,0% 96,0% 56,4% 108,7 652,4 98,6% 643,3 91, ,5 560,3 6 10,34 2,45 0,01 0,94 1,50 52,0% 98,0% 96,0% 48,9% 74,4 446,6 98,6% 440,3 65, propočtová roční výroba (MWh) ,5 Propočtová roční výroba při stávajícím manipulačním řádu, tj. horní voda na úrovni 155,50 bez využití tolerance horní hladiny (hrubý spád 2,40 m): ,5 MWh Propočtová roční výroba při stávajícím manipulačním řádu, tj. horní voda na úrovni 155,65 (využití tolerance horní hladiny o + 0,15 m, tj. hrubý spád 2,55 m): ,7 MWh střední hodnota: ,6 MWh Pro další výpočty je uvažováno s roční výrobou elektrárny provozované při hrubém spádu 2,45 m, což je využití pouze 1/3 dovolené kladné tolerance úrovně horní hladiny. Skutečností však zůstává, že optimalizací zatížení jednotlivých strojů v provozu, kdy vyjma jednoho budou ostatní provozovány s maximální dosažitelnou účinností, bude vylepšena celková účinnost v řádu jednotek procent, což se projeví navýšením výroby. Toto bude úkolem řídícího počítače elektrárny. 62 (75)

63 PŘÍLOHA 2 PŘÍKLAD VÝSTUPŮ ZE SIMULAČNÍHO MODELU Proposed case power system Incremental initial costs Technology Hydro turbine Analysis type Method 1 Method 2 Hydro turbine Resource assessment Proposed project Run-of-river Hydrology method User-defined Gross head m 150,0 Maximum tailwater effect m 1,00 Residual flow m³/s 0,080 Percent time firm flow available % 100,0% Firm flow m³/s 1,40 Hydro turbine Design flow m³/s 2,000 $ Type Francis See product database Turbine efficiency Standard Number of turbines 1 Manufacturer Model Design coefficient 4,5 Efficiency adjustment % 0,0% Turbine peak efficiency % 92,2% Flow at peak efficiency m³/s 1,6 Turbine efficiency at design flow % 88,9% Show figure Maximum hydraulic losses % 5,0% Miscellaneous losses % 6,0% Generator efficiency % 97,0% Availability % 94,0% Summary Firm Power capacity kw Available flow adjustment factor 1,00 Capacity factor % 80,5% Electricity delivered to load MWh 0 Electricity exported to grid MWh Electricity export rate $/MWh 100,00 Flow Turbine Turbine Number of Combined % m³/s efficiency efficiency turbines efficiency 0% 33,00 0,00 0,00 0 0,00 Show figure 5% 14,50 0,00 0,00 1 0,00 10% 6,20 0,34 0,14 1 0,14 15% 3,10 0,52 0,29 1 0,29 20% 2,20 0,61 0,42 1 0,42 25% 1,76 0,65 0,53 1 0,53 30% 1,68 0,68 0,63 1 0,63 35% 1,67 0,69 0,71 1 0,71 40% 1,66 0,70 0,77 1 0,77 45% 1,65 0,71 0,82 1 0,82 50% 1,64 0,71 0,86 1 0,86 55% 1,63 0,72 0,88 1 0,88 60% 1,62 0,73 0,90 1 0,90 65% 1,60 0,74 0,91 1 0,91 70% 1,59 0,74 0,92 1 0,92 75% 1,59 0,75 0,92 1 0,92 80% 1,58 0,76 0,92 1 0,92 85% 1,57 0,77 0,92 1 0,92 90% 1,56 0,77 0,91 1 0,91 95% 1,53 0,78 0,90 1 0,90 100% 1,48 0,79 0,89 1 0,89 63 (75)

64 Settings As fired fuel Ground heat exchanger User-defined fuel - gas Biogas Heat rate User-defined fuel - solid Building envelope properties Heating value & fuel rate Water & steam Appliances & equipment Hydro formula costing method Water pumping Electricity rate - monthly Landfill gas Window properties Electricity rate - time of use Unit conversion Custom 1 GHG equivalence User-defined fuel Custom 2 Hydro formula costing method Country Cold climate yes/no Canada Yes Frost days at site day 195 See maps Design flow m³/s 2 2 Gross head m Number of turbines turbine 1 1 Type Francis Francis Flow per turbine m³/s 2,00 Turbine runner diameter per unit m 0,66 Facility type Mini Mini Existing dam yes/no Yes New dam crest length m 25 Rock at dam site yes/no Yes Maximum hydraulic losses % 5,0% 5,0% Miscellaneous losses % 1,0% Road construction Length km 15,0 Tote road only yes/no Yes Difficulty of terrain 1,0 Tunnel Length m Allowable tunnel headloss factor % 3,0% Percent length of tunnel that is lined % 100% Excavation method Hand-built Diameter m 2,40 Canal Length in rock m 50 Terrain side slope in rock (average) 30 Length in impervious soil m 0 Terrain side slope in soil (average) 0 Total canal headloss m 0,1 Penstock Length m 250,0 Number penstock 1 Allowable penstock headloss factor % 1,0% Diameter m 0,98 Average pipe wall thickness mm 6,97 Distance to borrow pits km 4,0 Transmission line Grid type Central-grid Central-grid Length km 20,0 Difficulty of terrain 1,0 Voltage kv 25,0 Amount Adjustment Amount Initial costs (credits) $ factor $ Relative costs Feasibility study , ,1% Development , ,7% Engineering , ,2% Power system Hydro turbine , ,1% Road construction , ,9% Transmission line , ,2% Substation , ,5% Balance of system & miscellaneous Penstock , ,8% Canal , ,0% Tunnel , ,2% Other , ,3% Subtotal: Total initial costs ,0% Emission Analysis Base case electricity system (Baseline) GHG emission factor (excl. T&D) T&D losses GHG emission factor Country - region Fuel type tco2/mwh % tco2/mwh Canada All types 0,186 5,0% 0,196 Electricity exported to grid MWh T&D losses 2,0% GHG emission Base case tco ,6 Proposed case tco2 62,7 Gross annual GHG emission reduction tco ,9 GHG credits transaction fee % 0,0% Net annual GHG emission reduction tco ,9 is equivalent to 563 Cars & light trucks not used GHG reduction income GHG reduction credit rate $/tco2 0,00 64 (75)

65 65 (75)

Ústav zemědělské, potravinářské a environmentální techniky. Ing. Zdeněk Konrád Energie vody. druhy, zařízení, využití

Ústav zemědělské, potravinářské a environmentální techniky. Ing. Zdeněk Konrád Energie vody. druhy, zařízení, využití Ústav zemědělské, potravinářské a environmentální techniky Ing. Zdeněk Konrád 17.4.2008 Energie vody druhy, zařízení, využití Kapitola 1 strana 2 Voda jako zdroj mechanické energie atmosférické srážky

Více

Elektroenergetika 1. Vodní elektrárny

Elektroenergetika 1. Vodní elektrárny Vodní elektrárny Využití vodního toku Využití potenciální (polohové a tlakové) a čátečně i kinetické energie vodního toku Využití hydroenergetického potenciálu vodních toků má výhody oproti jiným zdrojům

Více

Hydroenergetika (malé vodní elektrárny)

Hydroenergetika (malé vodní elektrárny) Hydroenergetika (malé vodní elektrárny) Hydroenergetický potenciál ve světě evaporizace vody (¼ solární energie) maximální potenciál: roční srážky 10 17 kg prum výška kontinetálního povrchu nad mořem =

Více

Projekt 1 malé vodní nádrže 5. cvičení

Projekt 1 malé vodní nádrže 5. cvičení 5. cvičení Václav David K143 e-mail: vaclav.david@fsv.cvut.cz Konzultační hodiny: viz web Obsah cvičení Typy objektů bezpečnostního přelivu Umístění bezpečnostního přelivu Konstrukce bezpečnostního přelivu

Více

21.6.2011. Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují

21.6.2011. Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Modul 03 - TP ing. Jan Šritr ing. Jan Šritr 2 1 Vodní

Více

Účel vodního díla. Kategorie vodního díla. Základní technické parametry vodního díla

Účel vodního díla. Kategorie vodního díla. Základní technické parametry vodního díla Přehrada Seč na Chrudimce v ř.km 50,722 Stručná historie výstavby vodního díla Řeka Chrudimka má při své celkové délce téměř 109 kilometrů výškový rozdíl pramene a ústí 470 m, tj, 4,7, a průtoky před výstavbou

Více

Změna manipulačního řádu

Změna manipulačního řádu KATALOG OPATŘENÍ ID_OPATŘENÍ 30 NÁZEV OPATŘENÍ Změna manipulačního řádu DATUM ZPRACOVÁNÍ Prosinec 2005 1. POPIS PROBLÉMU Manipulační řád (dále jen MŘ) vycházející z platného povolení k nakládání s vodami

Více

Popis výukového materiálu

Popis výukového materiálu Popis výukového materiálu Číslo šablony III/2 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ SZ_20.7. Autor: Ing. Luboš Veselý Datum vytvoření: 13. 02. 2013 Předmět, ročník Tematický celek Téma Druh učebního materiálu

Více

Přehrada Křižanovice na Chrudimce v ř. km 37,150

Přehrada Křižanovice na Chrudimce v ř. km 37,150 Přehrada Křižanovice na Chrudimce v ř. km 37,150 Stručná historie výstavby vodního díla Řeka Chrudimka má při své celkové délce téměř 109 kilometrů výškový rozdíl pramene a ústí 470 m, tj, 4,7, a průtoky

Více

Malé vodní elektrárny - proč, kde a jak? ALTERNATIVNÍ ENERGIE 6/2001 Libor Šamánek, Česká asociace pro obnovitelné energie, o.p.s.

Malé vodní elektrárny - proč, kde a jak? ALTERNATIVNÍ ENERGIE 6/2001 Libor Šamánek, Česká asociace pro obnovitelné energie, o.p.s. Malé vodní elektrárny - proč, kde a jak? ALTERNATIVNÍ ENERGIE 6/2001 Libor Šamánek, Česká asociace pro obnovitelné energie, o.p.s. Brno Česká republika je svou geografickou polohou (leží na rozvodí tří

Více

Rotační výsledkem je otáčivý pohyb (elektrické nebo spalovací #5, vodní nebo větrné

Rotační výsledkem je otáčivý pohyb (elektrické nebo spalovací #5, vodní nebo větrné zapis_energeticke_stroje_vodni08/2012 STR Ga 1 z 5 Energetické stroje Rozdělení energetických strojů: #1 mění pohyb na #2 dynamo, alternátor, čerpadlo, kompresor #3 mění energii na #4 27. Vodní elektrárna

Více

2. Vodní dílo HORKA. MĚSTSKÝ ÚŘAD OSTROV Starosta města. Příl. č.1k části B4.10 Krizového plánu určené obce Ostrov č. j.: 9-17/BR/09 Počet listů: 3

2. Vodní dílo HORKA. MĚSTSKÝ ÚŘAD OSTROV Starosta města. Příl. č.1k části B4.10 Krizového plánu určené obce Ostrov č. j.: 9-17/BR/09 Počet listů: 3 2. Vodní dílo HORKA POLOHA Tok Libocký potok říční km 10,4 hydrologické pořadí 1-13-01-080 Obec Krajková, Habartov, Nový Kostel Okres Cheb, Sokolov Kraj Karlovarský Vodní dílo (VD) je vybudováno jako samostatné

Více

Malá vodní elektrárna

Malá vodní elektrárna Středoškolská technika 2016 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Malá vodní elektrárna Tomáš Bubeníček Vyšší odborný škola a střední průmyslová škola stavební Praha Dušní 17 Praha

Více

8. Vodní dílo STANOVICE

8. Vodní dílo STANOVICE 8. Vodní dílo STANOVICE POLOHA Tok Lomnický potok říční km 3,2 hydrologické pořadí 1-13-02-030 Obec Stanovice Okres Karlovy Vary Kraj Karlovarský Vodní dílo (VD) je součástí vodohospodářské soustavy Stanovice

Více

Projekt 1 malé vodní nádrže 5. cvičení

Projekt 1 malé vodní nádrže 5. cvičení 5. cvičení Václav David K143 e-mail: vaclav.david@fsv.cvut.cz Konzultační hodiny: viz web Projekt 1 malé vodní nádrže Obsah cvičení Typy objektů bezpečnostního přelivu Umístění bezpečnostního přelivu Konstrukce

Více

PŘÍRODĚ BLÍZKÁ POP A REVITALIZACE ÚDOLNÍ NIVY HLAVNÍCH BRNĚNSKÝCH TOKŮ 2.část

PŘÍRODĚ BLÍZKÁ POP A REVITALIZACE ÚDOLNÍ NIVY HLAVNÍCH BRNĚNSKÝCH TOKŮ 2.část PŘÍRODĚ BLÍZKÁ POP A REVITALIZACE ÚDOLNÍ NIVY HLAVNÍCH BRNĚNSKÝCH TOKŮ 2.část KOMÍNSKÝ JEZ - NÁVRH RYBÍHO PŘECHODU A VODÁCKÉ PROPUSTI SO 03.3.2 - TECHNICKÁ ZPRÁVA 1.1. NÁVRH UMÍSTĚNÍ RYBÍHO PŘECHODU...

Více

SO JEZ KOMÍN REKONSTRUKCE v ř. km 44,334 (TPE km 52,700 SVITAVA)

SO JEZ KOMÍN REKONSTRUKCE v ř. km 44,334 (TPE km 52,700 SVITAVA) PŘÍRODĚ BLÍZKÁ POP A REVITALIZACE ÚDOLNÍ NIVY HLAVNÍCH BRNĚNSKÝCH TOKŮ 3.část SO 03.3.1. JEZ KOMÍN REKONSTRUKCE v ř. km 44,334 (TPE km 52,700 SVITAVA) Rok výstavby 1923 Vlastník jezu: Povodí Moravy, s.p.,

Více

Projekt 1 malé vodní nádrže 4. cvičení

Projekt 1 malé vodní nádrže 4. cvičení 4. cvičení Václav David K143 e-mail: vaclav.david@fsv.cvut.cz Konzultační hodiny: viz web Obsah cvičení Účel spodní výpusti Součásti spodní výpusti Typy objektů spodní výpusti Umístění spodní výpusti Napojení

Více

Vodní hospodářství krajiny 5. cvičení

Vodní hospodářství krajiny 5. cvičení Vodní hospodářství krajiny 5. cvičení Václav David K143 e-mail: vaclav.david@fsv.cvut.cz Konzultační hodiny: viz web Vodní hospodářství krajiny 2 Obsah cvičení Typy objektů bezpečnostního přelivu Umístění

Více

SO JEZ CACOVICE NOVÁ KONSTRUKCE v ř. km 10,157 (SVITAVA)

SO JEZ CACOVICE NOVÁ KONSTRUKCE v ř. km 10,157 (SVITAVA) PŘÍRODĚ BLÍZKÁ POP A REVITALIZACE ÚDOLNÍ NIVY HLAVNÍCH BRNĚNSKÝCH TOKŮ 3.část SO 18.3.1. JEZ CACOVICE NOVÁ KONSTRUKCE v ř. km 10,157 (SVITAVA) NÁVRH BYL ZPRACOVÁN VE DVOU VARIANTÁCH JAKO JEZ KLAPKOVÝ A

Více

590/2002 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 19. prosince 2002. o technických požadavcích pro vodní díla. Změna: 367/2005 Sb.

590/2002 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 19. prosince 2002. o technických požadavcích pro vodní díla. Změna: 367/2005 Sb. 590/2002 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 19. prosince 2002 o technických požadavcích pro vodní díla Změna: 367/2005 Sb. Ministerstvo zemědělství stanoví podle 143 odst. 4 písm. b) zákona č. 50/1976 Sb., o územním

Více

PŘÍRODĚ BLÍZKÁ POP A REVITALIZACE ÚDOLNÍ NIVY HLAVNÍCH BRNĚNSKÝCH TOKŮ 2.část

PŘÍRODĚ BLÍZKÁ POP A REVITALIZACE ÚDOLNÍ NIVY HLAVNÍCH BRNĚNSKÝCH TOKŮ 2.část PŘÍRODĚ BLÍZKÁ POP A REVITALIZACE ÚDOLNÍ NIVY HLAVNÍCH BRNĚNSKÝCH TOKŮ 2.část JEZ CACOVICE - NÁVRH RYBÍHO PŘECHODU A VODÁCKÉ PROPUSTI SO 18.3.2 - TECHNICKÁ ZPRÁVA 1.1. NÁVRH UMÍSTĚNÍ RYBÍHO PŘECHODU...

Více

Posouzení provozu plánované MVE Hostěnice

Posouzení provozu plánované MVE Hostěnice Posouzení provozu plánované MVE Hostěnice Zpracoval: Dr. Ing. Petr Nowak Fakulta stavební Katedra hydrotechniky České vysoké učení technické v Praze V Praze, srpen 2013 1 OBSAH: 1 OBJEDNATEL...3 2 ZADÁNÍ...3

Více

Vyhodnocení povodní v červnu 2013 Funkce a bezpečnost malých vodních děl. Ing. Ondřej Švarc VODNÍ DÍLA - TBD a.s.

Vyhodnocení povodní v červnu 2013 Funkce a bezpečnost malých vodních děl. Ing. Ondřej Švarc VODNÍ DÍLA - TBD a.s. Vyhodnocení povodní v červnu 2013 Funkce a bezpečnost malých vodních děl Ing. Ondřej Švarc VODNÍ DÍLA - TBD a.s. www.vdtbd.cz svarc@vdtbd.cz Vyhodnocení povodní v červnu 2013, seminář 16.10.2014 Ve skupině

Více

DODATEK PARAMETRY ZVLÁŠTNÍCH POVODNÍ 3 POUŽITÉ PODKLADY A LITERATURA

DODATEK PARAMETRY ZVLÁŠTNÍCH POVODNÍ 3 POUŽITÉ PODKLADY A LITERATURA DODATEK PARAMETRY ZVLÁŠTNÍCH POVODNÍ ÚVOD V roce 28 byl v akciové společnosti VODNÍ DÍLA TBD vypracován dokument Parametry zvláštních povodní pro Borecký rybník, který se zabývá odvozením časového průběhu

Více

VYHLÁŠKA ze dne 30. dubna 2018 o způsobu a rozsahu zpracovávání návrhu a stanovování záplavových území a jejich dokumentace

VYHLÁŠKA ze dne 30. dubna 2018 o způsobu a rozsahu zpracovávání návrhu a stanovování záplavových území a jejich dokumentace Strana 1026 Sbírka zákonů č. 79 / 2018 79 VYHLÁŠKA ze dne 30. dubna 2018 o způsobu a rozsahu zpracovávání návrhu a stanovování záplavových území a jejich dokumentace Ministerstvo životního prostředí stanoví

Více

Výpustná zařízení technická řešení, výpočty

Výpustná zařízení technická řešení, výpočty Výpustná zařízení technická řešení, výpočty VRÁNA Karel, DAVID Václav Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství Fakulta stavební ČVUT vrana@fsv.cvut.cz vaclav.david@fsv.cvut.cz Účel výpustných zařízení

Více

Zásady křížení vodních toků a komunikací Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc.

Zásady křížení vodních toků a komunikací Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc. Zásady křížení vodních toků a Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc. Respektování vodohospodářských zájmů Návrh křížení musí respektovat : Bezpečnost ochranných hrází. Splaveninový režim toku a stabilitu koryta toku.

Více

VD Hracholusky rekonstrukce uzávěru bezpečnostního přelivu. Povodí Vltavy, státní podnik, Holečkova 8, Praha 5, IČ:

VD Hracholusky rekonstrukce uzávěru bezpečnostního přelivu. Povodí Vltavy, státní podnik, Holečkova 8, Praha 5, IČ: Název akce VD Hracholusky rekonstrukce uzávěru bezpečnostního přelivu Investor Povodí Vltavy, státní podnik, Holečkova 8, 150 24 Praha 5, IČ: 70889953 Povodí Vodní tok Číslo hydrologického pořadí Mže po

Více

VYUŽITÍ ENERGIE VODNÍHO SPÁDU

VYUŽITÍ ENERGIE VODNÍHO SPÁDU INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 VYUŽITÍ ENERGIE VODNÍHO SPÁDU

Více

Elektrárny. Malé vodní elektrárny ve vodárenských provozech

Elektrárny. Malé vodní elektrárny ve vodárenských provozech Elektrárny Malé vodní elektrárny ve vodárenských provozech Malé vodní elektrárny Výhody MVE jednoduchost, spolehlivost, dlouhá životnost nízké provozní náklady plně automatizované rozptýlenost - omezení

Více

CHARAKTERISTIKY M-DENNÍCH A MINIMÁLNÍCH PRUTOKŮ POSKYTOVÁNÍ HYDROLOGICKÝCH DAT DLE ČSN HYDROLOGICKÉ ÚDAJE POVRCHOVÝCH VOD

CHARAKTERISTIKY M-DENNÍCH A MINIMÁLNÍCH PRUTOKŮ POSKYTOVÁNÍ HYDROLOGICKÝCH DAT DLE ČSN HYDROLOGICKÉ ÚDAJE POVRCHOVÝCH VOD CHARAKTERISTIKY M-DENNÍCH A MINIMÁLNÍCH PRUTOKŮ POSKYTOVÁNÍ HYDROLOGICKÝCH DAT DLE ČSN 75 1400 HYDROLOGICKÉ ÚDAJE POVRCHOVÝCH VOD Ing. Bohuslava Kulasová seminář Novotného lávka, Praha 29. září 2015 HYDROLOGICKÉ

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 27.140; 93.160 Listopad 2010 ČSN 75 2601 Malé vodní elektrárny Základní požadavky Small hydro-power plants Basic requirements Nahrazení předchozích norem Touto normou se nahrazuje

Více

Spodní výpusti 5. PŘEDNÁŠKA. BS053 Rybníky a účelové nádrže

Spodní výpusti 5. PŘEDNÁŠKA. BS053 Rybníky a účelové nádrže Spodní výpusti 5. PŘEDNÁŠKA BS053 Rybníky a účelové nádrže Spodní výpusti Obsah Rozdělení spodních výpustí Konstrukční zásady Dimenzování spodních výpustí Rekonstrukce a opravy Rozdělení spodních výpustí

Více

IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE AKCE...

IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE AKCE... Obsah 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE AKCE... 2 2. ÚVOD... 2 3. POUŽITÉ PODKLADY... 2 3.1 Geodetické podklady... 2 3.2 Hydrologické podklady... 2 3.2.1 Odhad drsnosti... 3 3.3 Popis lokality... 3 3.4 Popis stavebních

Více

B.1.SO 01 SN Purkratice (kat. B Suché retenční nádrže)

B.1.SO 01 SN Purkratice (kat. B Suché retenční nádrže) B.1.SO 01 SN Purkratice (kat. B.1.3.3 - Suché retenční nádrže) Všechna navrhovaná či řešená opatření vycházejí ze zpracovaných listů terénního průzkumu, které jsou přílohou A. Analytická část a jsou zobrazena

Více

Bezpečnostní přelivy 6. PŘEDNÁŠKA. BS053 Rybníky a účelové nádrže

Bezpečnostní přelivy 6. PŘEDNÁŠKA. BS053 Rybníky a účelové nádrže Bezpečnostní přelivy 6. PŘEDNÁŠKA BS053 Rybníky a účelové nádrže Bezpečnostní přelivy Obsah Rozdělení přelivů a konstrukční zásady Dimenzování přelivů Bezpečnostní přelivy Bezpečnostní přelivy slouží k

Více

Osnova kurzu. Výroba elektrické energie. Úvodní informace; zopakování nejdůležitějších vztahů Základy teorie elektrických obvodů 3

Osnova kurzu. Výroba elektrické energie. Úvodní informace; zopakování nejdůležitějších vztahů Základy teorie elektrických obvodů 3 Osnova kurzu 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) 10) 11) 12) 13) Úvodní informace; zopakování nejdůležitějších vztahů Základy teorie elektrických obvodů 1 Základy teorie elektrických obvodů 2 Základy teorie elektrických

Více

Vodohospodářské stavby BS001. Přehrady a využití vodní energie

Vodohospodářské stavby BS001. Přehrady a využití vodní energie CZ.1.07/2.2.00/15.0426 Posílení kvality bakalářského studijního programu Stavební Inženýrství Vodohospodářské stavby BS001 Přehrady a využití vodní energie Harmonogram přednášek 1. Úvod a základní informace

Více

Městský úřad Strakonice

Městský úřad Strakonice Městský úřad Strakonice Odbor životního prostředí Velké náměstí 2 tel. +420 383 700 277, 271, 276 386 21 Strakonice fax +420 383 324 535 Příloha č.12 k vyhlášce č. 183/2018 Sb. ŽÁDOST O ZÁVAZNÉ STANOVISKO

Více

Vyhodnocení reprezentativnosti profilů pro měření minimálních průtoků

Vyhodnocení reprezentativnosti profilů pro měření minimálních průtoků Vyhodnocení reprezentativnosti profilů pro měření minimálních průtoků Praha, červenec 2016 0 1 Úvod Usnesení Vlády České republiky č. 620 ze dne 29. července 2015 k přípravě realizace opatření pro zmírnění

Více

I. Morfologie toku s ohledem na bilanci transportu plavenin a splavenin

I. Morfologie toku s ohledem na bilanci transportu plavenin a splavenin I. Morfologie toku s ohledem na bilanci transportu plavenin a splavenin I.1. Tvar koryta a jeho vývoj Klima, tvar krajiny, vegetace a geologie povodí určují morfologii vodního toku (neovlivněného antropologickou

Více

(Aplikace pro mosty, propustky) K141 HYAR Hydraulika objektů na vodních tocích

(Aplikace pro mosty, propustky) K141 HYAR Hydraulika objektů na vodních tocích Hydraulika objektů na vodních tocích (Aplikace pro mosty, propustky) 0 Mostní pole provádějící vodní tok pod komunikací (při povodni v srpnu 2002) 14. století hydraulicky špatný návrh úzká pole, široké

Více

Hydraulika a hydrologie

Hydraulika a hydrologie Hydraulika a hydrologie Cvičení č. 1 - HYDROSTATIKA Příklad č. 1.1 Jaký je tlak v hloubce (5+P) m pod hladinou moře (Obr. 1.1), je-li průměrná hustota mořské vody ρ mv = 1042 kg/m 3 (měrná tíha je tedy

Více

Vodohospodářské stavby BS001 Rybníky a účelové nádrže, ochrana před povodněmi

Vodohospodářské stavby BS001 Rybníky a účelové nádrže, ochrana před povodněmi Vodohospodářské stavby BS001 Rybníky a účelové nádrže, ochrana před povodněmi CZ.1.07/2.2.00/15.0426 Posílení kvality bakalářského studijního programu Stavební Inženýrství Harmonogram přednášek 1. Úvod

Více

Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012. část 3.

Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012. část 3. Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012 část 3. Vrty pro tepelná čerpadla Do 1.8. 2010 se vrty pro tepelná čerpadla systému země x voda i voda x voda považovala za vodní díla a pro jejich provádění bylo zapotřebí

Více

SYSTÉMY A VYBAVENÍ VĚTRNÝCH ELEKTRÁREN

SYSTÉMY A VYBAVENÍ VĚTRNÝCH ELEKTRÁREN SYSTÉMY A VYBAVENÍ VĚTRNÝCH ELEKTRÁREN Jak již bylo v předchozích kapitolách zmíněno, větrné elektrárny je možné dělit dle různých hledisek a kritérií. Jedním z kritérií je například konstrukce větrného

Více

ŽÁDOST O ZÁVAZNÉ STANOVISKO VODOPRÁVNÍHO ÚŘADU VYDÁVANÉ V RÁMCI SPOLEČNÉHO ŘÍZENÍ

ŽÁDOST O ZÁVAZNÉ STANOVISKO VODOPRÁVNÍHO ÚŘADU VYDÁVANÉ V RÁMCI SPOLEČNÉHO ŘÍZENÍ Příloha č. 12 k vyhlášce č. 183/2018 Sb. Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu ŽÁDOST O ZÁVAZNÉ STANOVISKO VODOPRÁVNÍHO ÚŘADU VYDÁVANÉ V RÁMCI SPOLEČNÉHO ŘÍZENÍ [ 94j, 94q a následující

Více

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 214 22 Specifický cíl 1.3 Zajistit povodňovou ochranu intravilánu Aktivita 1.3.1 Zprůtočnění nebo zvýšení

Více

HODNOTÍCÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

HODNOTÍCÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ HODNOTÍCÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY SPECIFICKÉHO CÍLE.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 24 22 Specifický cíl.3 Zajistit povodňovou ochranu intravilánu V rámci hodnocení jsou projektům přiřazeny body

Více

Odborný posudek. 1.5.B.2 Komplexní systémy pro využití srážkové vody jako vody užitkové

Odborný posudek. 1.5.B.2 Komplexní systémy pro využití srážkové vody jako vody užitkové Odborný posudek k předkládání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Národního programu Životní prostředí Dešťovka 1.5.B.2 Komplexní systémy pro využití srážkové vody jako vody užitkové Žadatel: Karel Vopička

Více

Povodí Vodní tok Číslo hydrologického pořadí. Labe Oldřichovský potok Kraj Okres Obec Katastrální území

Povodí Vodní tok Číslo hydrologického pořadí. Labe Oldřichovský potok Kraj Okres Obec Katastrální území Název akce Identifikační číslo Investor Poldr v Oldřichově na Hranicích, včetně ekologických opatření 129D126007007 Město Hrádek nad Nisou Povodí Vodní tok Číslo hydrologického pořadí Labe Oldřichovský

Více

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU Názvosloví a definice odborných termínů doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D. VODÁRENSTVÍ Technický obor, který se zabývá jímáním,

Více

Výstavba soukromé malé vodní elektrárny

Výstavba soukromé malé vodní elektrárny 1. Identifikační číslo: 2. Kód: 13.5 3. Pojmenování (název) životní situace: Výstavba soukromé malé vodní elektrárny 4. Základní informace k životní situaci: Podmínky a postup při záměru realizovat malou

Více

Investiční záměr. Studie odtokových poměrů Mlýnského náhonu a návrhy opatření pro zajištění jeho kapacity pro odvedení povrchových vod.

Investiční záměr. Studie odtokových poměrů Mlýnského náhonu a návrhy opatření pro zajištění jeho kapacity pro odvedení povrchových vod. Studie odtokových poměrů Mlýnského náhonu a návrhy opatření pro zajištění jeho kapacity pro odvedení povrchových vod. Zpracoval: Ing. Iva Jelínková vedoucí útvaru hydroinformatiky a geodetických informací

Více

DOPRAVNÍ STAVBY KAPITOLA 10 ÚPRAVY VODNÍCH TOKŮ, OBJEKTY NA VODNÍCH CESTÁCH

DOPRAVNÍ STAVBY KAPITOLA 10 ÚPRAVY VODNÍCH TOKŮ, OBJEKTY NA VODNÍCH CESTÁCH DOPRAVNÍ STAVBY KAPITOLA 10 ÚPRAVY VODNÍCH TOKŮ, OBJEKTY NA VODNÍCH CESTÁCH Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké

Více

Malé vodní elektrárny PLZEŇSKO

Malé vodní elektrárny PLZEŇSKO Malé vodní elektrárny PLZEŇSKO Darová Řeka Berounka, největší vodní tok na Plzeňsku, byla využívána už ve středověku k pohonu mlýnů a pil. Řeka má poměrně malý spád, ale po větší část roku dost velký průtok

Více

KATALOG OPATŘENÍ 1. POPIS PROBLÉMU 2. PRÁVNÍ ZÁKLAD 3. POPIS OPATŘENÍ

KATALOG OPATŘENÍ 1. POPIS PROBLÉMU 2. PRÁVNÍ ZÁKLAD 3. POPIS OPATŘENÍ KATALOG OPATŘENÍ ID_OPATŘENÍ 35 NÁZEV OPATŘENÍ Suché a polosuché poldry DATUM ZPRACOVÁNÍ Prosinec 2005 1. POPIS PROBLÉMU Vybudování suché nebo polosuché nádrže je účinné protipovodňové opatření, kterým

Více

432/2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva zemědělství. ze dne 3. prosince 2001

432/2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva zemědělství. ze dne 3. prosince 2001 432/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 3. prosince 2001 o dokladech žádosti o rozhodnutí nebo vyjádření a o náležitostech povolení, souhlasů a vyjádření vodoprávního úřadu Změna: 195/2003

Více

Předmět a cíle rizikové analýzy přehrad Koncepční přístupy k rizikové analýze přehrad. Aktuální stav RA přehrad v ČR

Předmět a cíle rizikové analýzy přehrad Koncepční přístupy k rizikové analýze přehrad. Aktuální stav RA přehrad v ČR ÚVOD VYMEZENÍ CÍLŮ A OBSAHU PUBLIKACE TERMINOLOGIE POUŽÍVANÁ v ANALÝZE RIZIKA PŘEHRAD NÁVRHOVÉ PARAMETRY VODNÍCH DĚL BEZPEČNOST PŘEHRAD TECHNICKO-BEZPEČNOSTNÍ DOHLED Charakteristika a rámec činností TBD

Více

Obecné požadavky správce kanalizační sítě při HDV Rosypalová H., Fišáková R., úsek koncepce kanalizací a ČOV, Pražská vodohospodářská společnost a.s.

Obecné požadavky správce kanalizační sítě při HDV Rosypalová H., Fišáková R., úsek koncepce kanalizací a ČOV, Pražská vodohospodářská společnost a.s. Obecné požadavky správce kanalizační sítě při HDV Rosypalová H., Fišáková R., úsek koncepce kanalizací a ČOV, Pražská vodohospodářská společnost a.s. Likvidace srážkových vod bude navržena v souladu s:

Více

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ UŽÍVÁNÍ POZEMKŮ PODÉL KORYTA VODNÍHO TOKU. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ UŽÍVÁNÍ POZEMKŮ PODÉL KORYTA VODNÍHO TOKU. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 602 00 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 3.8.101 UŽÍVÁNÍ POZEMKŮ

Více

1 Švédská proužková metoda (Pettersonova / Felleniova metoda; 1927)

1 Švédská proužková metoda (Pettersonova / Felleniova metoda; 1927) Teorie K sesuvu svahu dochází často podél tenké smykové plochy, která odděluje sesouvající se těleso sesuvu nad smykovou plochou od nepohybujícího se podkladu. Obecně lze říct, že v nesoudržných zeminách

Více

CVIČENÍ 4: PODÉLNÝ PROFIL, NÁVRH NIVELETY, VÝPOČET PŘÍČNÉHO PROFILU.

CVIČENÍ 4: PODÉLNÝ PROFIL, NÁVRH NIVELETY, VÝPOČET PŘÍČNÉHO PROFILU. CVIČENÍ 4: PODÉLNÝ PROFIL, NÁVRH NIVELETY, VÝPOČET PŘÍČNÉHO PROFILU. Podélný profil toku vystihuje sklonové poměry toku v podélném směru. Zajímají nás především sklon hladiny vody v korytě a její umístění

Více

JIHOČESKÝ KRAJ DOKLADOVÁ ČÁST KONCEPCE PROTIPOVODŇOVÉ OCHRANY NA ÚZEMÍ JIHOČESKÉHO KRAJE

JIHOČESKÝ KRAJ DOKLADOVÁ ČÁST KONCEPCE PROTIPOVODŇOVÉ OCHRANY NA ÚZEMÍ JIHOČESKÉHO KRAJE JIHOČESKÝ KRAJ KONCEPCE PROTIPOVODŇOVÉ OCHRANY NA ÚZEMÍ JIHOČESKÉHO KRAJE DOKLADOVÁ ČÁST LISTOPAD 2007 1 Identifikační list Akce: Koncepce ochrany před povodněmi na území Jihočeského kraje Objednatel:

Více

Programový projekt č.: TB010MZP066 únor 2015

Programový projekt č.: TB010MZP066 únor 2015 Programový projekt č.: Datum: TB010MZP066 únor 2015 2 (28) 1 Úvod... 4 2 Získání podkladových dat... 5 2.1 Informace o stupních... 5 2.2 Informace o MVE... 6 2.3 Instalovaný výkon a výroba... 8 2.4 Hydrologická

Více

ZADÁNÍ ROZSAHU DÍLA. Výpustná a odběrná zařízení. Základní údaje:

ZADÁNÍ ROZSAHU DÍLA. Výpustná a odběrná zařízení. Základní údaje: ZADÁNÍ ROZSAHU DÍLA Základní údaje: Název stavby : VD HORNÍ BEČVA optimalizace provozu MVE Číslo akce : 513 147 TEC Vodní tok : Rožnovská Bečva v km 32,1 Číslo hydrologického pořadí: 4-11-01-094 Kraj:

Více

MVE Hrubá Voda. Projekt na prodej. Popis projektu

MVE Hrubá Voda. Projekt na prodej. Popis projektu Popis projektu 31.3.2015 Č. dokumentu 12030 Vypracoval: Ing. Karel Kraml MVE Hrubá Voda s.r.o. Na Květnici 13 Praha 4, PSČ 140 00 gsm +420 774 859 089 karelkraml@gmail.com PARÉ... Obsah 1. Popis projektu...

Více

VÝZKUM PLAVEBNÍHO STUPNĚ DĚČÍN

VÝZKUM PLAVEBNÍHO STUPNĚ DĚČÍN Ondřej Motl, Ján Šepeľák, Pavel Gabriel VÝZKUM PLAVEBNÍHO STUPNĚ DĚČÍN MODELOVÝ VÝZKUM VÝVARU JEZOVÉHO POLE PLAVEBNÍHO STUPNĚ DĚČÍN NA VÝSEKOVÉM FYZIKÁLNÍM MODELU HYDRAULICKÝ OKRUH VÝSTAVBA MODELU VÝSTAVBA

Více

Obnovitelné zdroje energie

Obnovitelné zdroje energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Obnovitelné zdroje energie doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Pracovní materiály pro výuku předmětu. 1 Energie větru 2 1 Energie větru Slunce

Více

SYSTÉM PRO AKUMULACI SRÁŽKOVÝCH VOD AS-NIDAPLAST PROJEKČNÍ A INSTALAČNÍ PODKLADY

SYSTÉM PRO AKUMULACI SRÁŽKOVÝCH VOD AS-NIDAPLAST PROJEKČNÍ A INSTALAČNÍ PODKLADY SYSTÉM PRO AKUMULACI SRÁŽKOVÝCH VOD AS-NIDAPLAST PROJEKČNÍ A INSTALAČNÍ PODKLADY 2 SYSTÉM PRO AKUMULACI SRÁŽKOVÝCH VOD AS-NIDAPLAST PROJEKČNÍ A INSTALAČNÍ PODKLADY Platnost od 7. 3. 2014 Tel.: 548 428

Více

PŘÍPRAVA VÝSTAVBY POLDRU KROUNKA - KUTŘÍN. Úvod

PŘÍPRAVA VÝSTAVBY POLDRU KROUNKA - KUTŘÍN. Úvod PŘÍPRAVA VÝSTAVBY POLDRU KROUNKA - KUTŘÍN Úvod Materiální škody významných povodní v roce 1997 vedly ke zpracování vyhledávací studie pro řešení protipovodňových opatření v povodí řeky Novohradky. Studie

Více

Vydal: nám. Přemysla Otakara II. 87/25, 370 01 České Budějovice Autor textů: Ing. Josef Šťastný Fotografie poskytli: Ing. Otakar Chlouba, Ing.

Vydal: nám. Přemysla Otakara II. 87/25, 370 01 České Budějovice Autor textů: Ing. Josef Šťastný Fotografie poskytli: Ing. Otakar Chlouba, Ing. Vydal: nám. Přemysla Otakara II. 87/25, 370 01 České Budějovice Autor textů: Ing. Josef Šťastný Fotografie poskytli: Ing. Otakar Chlouba, Ing. Martin Halama a Ing. Edvard Sequens ze Sdružení Calla, OÖ

Více

režimu vodního toku, (2) Správci povodí a státní podnik Lesy České republiky pozdějších předpisů.

režimu vodního toku, (2) Správci povodí a státní podnik Lesy České republiky pozdějších předpisů. Strana 2645 252 VYHLÁŠKA ze dne 2. srpna 2013 o rozsahu údajů v evidencích stavu povrchových a podzemních vod a o způsobu zpracování, ukládání a předávání těchto údajů do informačních systémů veřejné správy

Více

Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie

Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Pracovní materiály pro výuku předmětu. 1 Energie větru 2 1 Energie

Více

MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY KAŠNOVÉHO TYPU.

MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY KAŠNOVÉHO TYPU. VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ENERGETICKÝ ÚSTAV FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ENERGY INSTITUTE MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY KAŠNOVÉHO TYPU. SMALL

Více

Poborovice 1 - Úhlava - 67,091 ř.km

Poborovice 1 - Úhlava - 67,091 ř.km ZÁKLADNÍ PARAMETRY PŘÍČNÉ PŘEKÁŽKY VAZBA NA HYDROLOGICKÉ ČLENĚNÍ POVODÍ DRUH pevný SPÁD [m] 1,95 ČÍSLO HYDROL.POŘ. 110030340 ÚSEK HR. ČLENĚNÍ VODNÍHO TOKU 1324700 TVAR přímý STŘ. DÉLKA [m] 25,26 ÚTVAR

Více

Radčice - Mže - 6,205 ř.km

Radčice - Mže - 6,205 ř.km ZÁKLADNÍ PARAMETRY PŘÍČNÉ PŘEKÁŽKY VAZBA NA HYDROLOGICKÉ ČLENĚNÍ POVODÍ DRUH pevný SPÁD [m] 1,6 ČÍSLO HYDROL.POŘ. 110011860 ÚSEK HR. ČLENĚNÍ VODNÍHO TOKU 1309700 TVAR přímý STŘ. DÉLKA [m] 29,3 ÚTVAR POVRCH.VOD

Více

Svazek obcí divoká voda Loučovice Sídlo Loučovice 51, 382 76 Loučovice IČO: 039 93 493

Svazek obcí divoká voda Loučovice Sídlo Loučovice 51, 382 76 Loučovice IČO: 039 93 493 Krajský úřad Jihočeského kraje Odbor životního prostředí, zemědělství a lesnictví Oddělení vodního hospodářství a integrované prevence VĚC: PODNĚT K PROVEDENÍ ZMĚNY MANIPULAČNÍHO ŘÁDU VD LIPNO I. A VD

Více

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM Úsek 08 (staničení 2706-2847 m) Stávající úsek, opevněný betonovými panely, je částečně ve vzdutí dvou stupňů ve dně. Horní stupeň slouží k odběru vody do cukrovarského rybníka. Dolní stupeň, viz foto,

Více

HYDROTECHNICKÝ VÝPOČET

HYDROTECHNICKÝ VÝPOČET Výstavba PZS Chrást u Plzně - Stupno v km 17,588, 17,904 a 18,397 SO 5.01.2 Rekonstrukce přejezdová konstrukce v km 17,904 Část objektu: Propustek v km 17,902 Hydrotechnický výpočet HYDROTECHNICKÝ VÝPOČET

Více

MAPY POVODŇOVÉHO NEBEZPEČÍ, DOKUMENTACE OBLASTÍ S VÝZNAMNÝM

MAPY POVODŇOVÉHO NEBEZPEČÍ, DOKUMENTACE OBLASTÍ S VÝZNAMNÝM MAPY POVODŇOVÉHO NEBEZPEČÍ, DOKUMENTACE OBLASTÍ S VÝZNAMNÝM POVODŇOVÝM RIZIKEM, PLÁN PRO ZVLÁDÁNÍ POVODŇOVÝCH RIZIK ZKUŠENOSTI ZE ZPRACOVÁNÍ ÚKOLŮ SMĚRNICE 2007/60/ES V ČESKÉ REPUBLICE J. Cihlář, M. Tomek,

Více

Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií

Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií 1 Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií energetickým posudkem písemná zpráva obsahující informace o posouzení plnění předem stanovených

Více

LEGISLATIVA VE VODNÍM HOSPODÁŘSTVÍ

LEGISLATIVA VE VODNÍM HOSPODÁŘSTVÍ LEGISLATIVA VE VODNÍM HOSPODÁŘSTVÍ ING. ANTONÍN MÁLEK člen výkladové komise Ministerstva zemědělství, člen rozkladové komise Ministerstva životního prostředí, lektor a zkušební komisař institutu pro veřejnou

Více

Vodní hospodářství krajiny 2

Vodní hospodářství krajiny 2 Václav David K143 e-mail: vaclav.david@fsv.cvut.cz Konzultační hodiny: dle dohody Vodní hospodářství krajiny 2 Obsah Typy objektů bezpečnostního přelivu Umístění bezpečnostního přelivu Konstrukce bezpečnostního

Více

ŽÁDOST O UDĚLENÍ SOUHLASU

ŽÁDOST O UDĚLENÍ SOUHLASU Příloha č. 11 k vyhlášce č. 183/2018 Sb. Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu ŽÁDOST O UDĚLENÍ SOUHLASU [ 17 vodního zákona] 1. Žadatel Obchodní firma nebo název / Jméno, popřípadě jména,

Více

Návrh akumulačního systému

Návrh akumulačního systému Návrh akumulačního systému Charakter výroby hybridního zdroje elektrické energie s využitím větrné a fotovoltaické elektrárny vyžaduje pro zajištění ostrovního provozu doplnění celého napájecího systému

Více

Rohozno - Úhlava - 72,024 ř.km

Rohozno - Úhlava - 72,024 ř.km ZÁKLADNÍ PARAMETRY PŘÍČNÉ PŘEKÁŽKY VAZBA NA HYDROLOGICKÉ ČLENĚNÍ POVODÍ DRUH pevný SPÁD [m] 2,15 ČÍSLO HYDROL.POŘ. 110030300 ÚSEK HR. ČLENĚNÍ VODNÍHO TOKU 1324300 TVAR přímý STŘ. DÉLKA [m] 19,21 ÚTVAR

Více

Pavel Balvín, Magdalena Mrkvičková, Jarmila Skybová. Návrh postupu ke stanovení minimálního zůstatkového průtoku

Pavel Balvín, Magdalena Mrkvičková, Jarmila Skybová. Návrh postupu ke stanovení minimálního zůstatkového průtoku Pavel Balvín, Magdalena Mrkvičková, Jarmila Skybová Návrh postupu ke stanovení minimálního zůstatkového průtoku Úvod - Na základě novely vodního zákona č. 150/2010 Sb. bylo MŽP pověřeno připravit nařízení

Více

3. Vodní dílo JESENICE

3. Vodní dílo JESENICE 3. Vodní dílo JESENICE POLOHA Tok Odrava říční km 4,17 hydrologické pořadí 1-13-01-066 Obec Cheb Okres Cheb Kraj Karlovarský Vodní dílo (VD) Jesenice je nedílnou součástí vodohospodářské soustavy Skalka

Více

Vodní hospodářství krajiny 2

Vodní hospodářství krajiny 2 Václav David K143 e-mail: vaclav.david@fsv.cvut.cz Konzultační hodiny: dle dohody Vodní hospodářství krajiny 2 Obsah Poruchy objektů MVN Rekonstrukce MVN Údržbové práce Obsah cvičení 2 Poruchy a problémy

Více

Osnova. Vodojemy základní pojmy. Vodojemy základní pojmy, typy a dělení Návrh akumulace vodojemu Stavební část vodojemů

Osnova. Vodojemy základní pojmy. Vodojemy základní pojmy, typy a dělení Návrh akumulace vodojemu Stavební část vodojemů Předmět: BP003 Vodárenství Přednáška č. 8 Vodojemy a čerpací stanice Inovovaná prezentace přenášky v rámci programu OP VaK Projektu OP VaK CZ.1.07/2.2.00/15.0426 Osnova Vodojemy základní pojmy, typy a

Více

Městský úřad Strakonice

Městský úřad Strakonice Městský úřad Strakonice Odbor životního prostředí Velké náměstí 2 tel. +420 383 700 277, 271, 276 386 21 Strakonice fax +420 383 324 535 Příloha č. 21 k vyhlášce č. 183/2018 Sb. ŽÁDOST O STANOVENÍ OCHRANNÉHO

Více

Rozbor příčin a následků vybraných povodní v ČR v letech 1995 a 1996

Rozbor příčin a následků vybraných povodní v ČR v letech 1995 a 1996 Povodně 95/96 (1) Cíl studie: Rozbor příčin a následků vybraných povodní v ČR v letech 1995 a 1996 Určení příčin povodní a jejich: - Analýza - Souhrn následků (Popis škod na objektech a v povodí) - Návrh

Více

Vodohospodářské stavby BS001 Jezy a odběrné objekty. CZ.1.07/2.2.00/ Posílení kvality bakalářského studijního programu Stavební Inženýrství

Vodohospodářské stavby BS001 Jezy a odběrné objekty. CZ.1.07/2.2.00/ Posílení kvality bakalářského studijního programu Stavební Inženýrství Vodohospodářské stavby BS001 Jezy a odběrné objekty CZ.1.07/2.2.00/15.0426 Posílení kvality bakalářského studijního programu Stavební Inženýrství Harmonogram přednášek 1. Úvod a základní informace o předmětu,

Více

Vodní nádrže a rizika vodohospodářské infrastruktury

Vodní nádrže a rizika vodohospodářské infrastruktury Vodní nádrže a rizika vodohospodářské infrastruktury Petr Kubala Povodí Vltavy, státní podnik www.pvl.cz Voda jako strategický faktor konkurenceschopnosti ČR příležitosti a rizika 8/9/12 Praha, 3. prosince

Více

Lachema - Střela - 19,203 ř.km

Lachema - Střela - 19,203 ř.km ZÁKLADNÍ PARAMETRY PŘÍČNÉ PŘEKÁŽKY VAZBA NA HYDROLOGICKÉ ČLENĚNÍ POVODÍ DRUH TVAR TYP VLASTNÍK POPIS pohyblivý SPÁD [m] 4,6 přímý STŘ. DÉLKA [m] 19,94 se strmým vzduš. lícem - přepadovou plochou LB Minerals

Více

Hamr - Nežárka - 8,844 ř.km

Hamr - Nežárka - 8,844 ř.km ZÁKLADNÍ PARAMETRY PŘÍČNÉ PŘEKÁŽKY VAZBA NA HYDROLOGICKÉ ČLENĚNÍ POVODÍ DRUH pevný SPÁD [m] 1,31 ČÍSLO HYDROL.POŘ. 107030750 ÚSEK HR. ČLENĚNÍ VODNÍHO TOKU 1181800 TVAR lomený STŘ. DÉLKA [m] 19,02 ÚTVAR

Více

Vodní hospodářství krajiny 2 3. cvičení

Vodní hospodářství krajiny 2 3. cvičení 3. cvičení Václav David K143 e-mail: vaclav.david@fsv.cvut.cz Konzultační hodiny: dle dohody Vodní hospodářství krajiny 2 Obsah cvičení Úprava rybniční stoky Úprava prostoru zátopy Úprava prostoru kolem

Více

dq/dt+da/dt=q a rovnice o zachování hybnosti dq/dx+d(ß*q*q/a)/dx+gady/dx+gai(f)=gai(b)

dq/dt+da/dt=q a rovnice o zachování hybnosti dq/dx+d(ß*q*q/a)/dx+gady/dx+gai(f)=gai(b) 2. Hydrotechnické výpočty 2.1.Popis modelu Výpočet průběhu hladin jsme provedli výpočtem nerovnoměrného neustáleného proudění pomocí programu MIKE11, vyvinutým Dánským hydraulickým institutem pro výpočet

Více