Otázky kvality a kvantity pohybových aktivit v kontextu sociálně patologických jevů Mgr. Hana Bednářová

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Otázky kvality a kvantity pohybových aktivit v kontextu sociálně patologických jevů Mgr. Hana Bednářová"

Transkript

1 Otázky kvality a kvantity pohybových aktivit v kontextu sociálně patologických jevů Mgr. Hana Bednářová Anotace: Dětem a mládeži se sociálně patologickými projevy chování, bývá soudně nařízena ústavní nebo ochranná výchova. Ta se pak uskutečňuje v některých ze školských zařízení jako je diagnostický ústav, dětský domov, dětský domov se školou a výchovný ústav. Má disertační práce čerpá z těchto informací. Je z velké části zaměřena na volný čas a denní režim dětí umístěných v dětských domovech se školou, na aktivní trávení volného času. Cílem výzkumu je zjištění, zda mají pohybové aktivity vliv na hodnotovou orientaci, motivaci, interpersonální vztahy, sociální inteligenci a sportovní preference u dětí umístěných v dětském domově se školou. Další zajímavý průzkum provedlo ministerstvo vnitra ve spolupráci s ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Ten se uskutečnil v letech , byl věnován kriminální kariéře dětí, které během let opustily zařízení ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Slovník cizích slov definuje sociálně patologické projevy chování jako všechny projevy chování, které jsou společností klasifikovány jako nežádoucí, protože porušují sociální i morální normy a práva ostatních. Pro příklad uvádí kriminalitu, extremismus, rasovou diskriminaci, terorismus, záškoláctví, sprejerství, domácí násilí, násilí na ulicích, vandalismus, drogové závislosti, prostituci, rizikové sexuální chování, sexuální zneužívání a týrání dětí. Počet dětí v institucionální péči se od roku 1999 trvale zvyšuje, stejně jako se zvyšuje počet zařízení pro zajištění institucionální péče. V roce 1999 bylo v České republice umístěno v 185 zařízeních 6901 dětí, v roce 2005 to bylo 7300 dětí a v roce 2007 již je ve 225 zařízeních umístěno 7600 dětí ( Počet umístěných v přepočtu na obyvatel činí 80 dětí. Pro srovnání lze např. uvést, že v Německu je to jen 32 dětí a tento počet rok od roku zvolna klesá (

2 V roce 2007 bylo v ČR 151 dětských domovů, 27 dětských domovů se školou, 10 výchovných ústavů a dětských domovů se školou, 23 výchovných ústavů a 14 diagnostických ústavů ( Průměrná délka pobytu dětí: v dětských domovech činí 14,5 roku, v dětských domovech se školou 2,4 roku (některé děti jsou v zařízení až 17,4 let), ve výchovných ústavech (pro mládež ve věku let) je 1,3 roku, rozpětí od 1 měsíce až po 13 let umístění dětí v institucionální péči trvalo v 61 % až do zletilosti Pro zajímavost jsem vybrala několik údajů ze statistiky MŠMT týkající se počtu dětí ve všech zařízeních pro výkon ústavní a ochranné výchovy ve školních rocích 2003/04 až 2008/09 (Statistika počtu dětí umístěných v zařízeních ochranné a ústavní výchovy; MŠMT 2009). I. POČTY DĚTÍ DĚTI CELKEM, POČTY DÍVEK A CHLAPCŮ V JEDNOTLIVÝCH TYPECH ZAŘÍZENÍ I.I. Počty dětí v zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy ve školním roce 2003/04 až 2008/09 (Statistika počtu dětí umístěných v zařízeních ochranné a ústavní výchovy; MŠMT 2009) Zařízení 2003/ / / / / /09 Rozdíl r. 2003/4 a 2008/2009 % Rozdíl r. 2007/8 a 2008/9 DD , ,62 VÚ , ,11 DÚ , ,48 DDŠ , ,09 Celkem , ,29 % I.II. Počty dívek v zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy ve školním roce 2003/04 až 2008/09 (Statistika počtu dětí umístěných v zařízeních ochranné a ústavní výchovy; MŠMT 2009)

3 Zařízení 2003/ / / / / /09 Rozdíl r. 2003/4 a 2008/2009 % Rozdíl r. 2007/8 a 2008/009 DD , ,60 VÚ , ,94 DÚ , ,48 DDŠ , ,25 Celkem , ,54 % I.III. Počty chlapců v zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy ve školním roce 2003/04 až 2008/09 (Statistika počtu dětí umístěných v zařízeních ochranné a ústavní výchovy; MŠMT 2009) Zařízení 2003/ / / / / /09 Rozdíl r. 2003/4 a 2008/2009 % Rozdíl r. 2007/8 a 2008/009 DD , ,65 VÚ , ,07 DÚ , ,30 DDŠ , ,17 Celkem , ,47 % Další zajímavý průzkum provedlo ministerstvo vnitra ve spolupráci s ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Ten se uskutečnil v letech , byl věnován kriminální kariéře dětí, které během let opustily zařízení ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. (Analýza stavu a dalšího vývoje mladých lidí po opuštění zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy za období ; IKSP 2007) Z daného výzkumu jsem vybrala několik zajímavých informací: Kriminální kariéra dětí umístěných v dětských domovech: Z celkového počtu dětí, které během deseti let ( ) opustily DD, jich (31 %) spáchalo trestnou činnost. Z dětí, které se trestné činnosti dopustily: dětí (18,5 %) se dopustilo trestné činnosti před a během institucionální péče, dětí (87,5 %) se dopustilo trestné činnosti až po opuštění institucionální péče, - do roka po skončení institucionální péče spáchalo trestný čin 80 dětí (4%), - další (86%) začaly páchat trestnou činnost až po roce.

4 Kriminální kariéra dětí umístěných v dětských domovech se školou: Z celkového počtu dětí 989, které během let opustily DDŠ, jich 722 (73 %) spáchalo trestnou činnost. Z dětí, které se dopustily trestné činnosti: (41 %) dětí dopustilo trestné činnosti před a během institucionální péče, (91 %) dětí se dopustilo trestné činnosti po propuštění z institucionální péče, - do roka po skončení institucionální péče se trestné činnosti dopustilo 122 dětí, - dalších 535 dětí začaly páchat trestnou činnost až po roce, - u 119 dětí (16%) byla po skončení institucionální péče evidována násilná trestná činnost, dětí (15%) se dopustilo 5 a více trestných činů. Kriminální kariéra dětí umístěných ve výchovných ústavech: Z celkového počtu dětí, které během let prošly výchovnými ústavy, jich spáchalo trestný čin. Z celkového počtu dětí, které se trestného činu dopustily, se: dětí (39 %) dopustilo trestné činnosti před a během institucionální péče, dětí (61 %) dopustilo trestné činnosti po propuštění z institucionální péče. Během let opustilo institucionální péči celkem dětí. Celkově se trestné činnosti dopustilo 9751 dětí (tj. 56 %). Z celkového počtu dětí se před a během pobytu v institucionální péči dopustilo trestné činnosti pouze 3209 dětí, tj. 18 %, to znamená, že trestné činnosti se před a během pobytu nedopustilo dětí, tj. 82 %. Trestné činnosti až po odchodu z institucionální péče se dopustilo 6542 dětí, tj. 38 % z celkového počtu dětí (17 454), z nich do roka po odchodu spáchalo trestný čin 1681 dětí, tj. asi 10 % z celkového počtu, a ty další až po roce. Z celkového počtu dětí se trestné činnosti dopustilo 62 %, z toho 41 % poprvé až po svém návratu z institucionální péče. (Analýza stavu a dalšího vývoje mladých lidí po opuštění zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy za období ; IKSP 2007)

5 Ukazuje se, že děti a mladiství propuštění z ústavní výchovy se ve velké většině vrací ke svému původnímu způsobu života. Denní režim ústavního zařízení je vede k pasivitě, k přijímání činností, tak jak jsou předkládány. V běžném prostředí se pak vrací k dřívějším způsobům, protože v zařízení nebyli nuceni o sobě rozhodovat, přemýšlet o sobě výrazně jiným způsobem. Nenaučili se jiný styl života, pouze dočasně přijali nebo spíše ve větší či menší míře dodržovali ten, co jim byl vnucen. Má disertační práce je z velké části zaměřena právě na volný čas a denní režim dětí umístěných v dětských domovech se školou, na aktivní trávení volného času. Cíl výzkumu: Cílem výzkumu je zjištění, zda mají pohybové aktivity vliv na hodnotovou orientaci, motivaci, interpersonální vztahy, sociální inteligenci a sportovní preference u dětí umístěných v dětském domově se školou. Dílčí cíle: - analýza jednotlivých dětských domovů se školou po stránce personální, materiální, kapacitní a programové - analýza vlivu osobních preferencí vychovatelů na kvalitu a kvantitu pohybových aktivit dětí - analýza pohybových volnočasových aktivit poskytovaných dětskými domovy se školou - analýza volnočasových aktivit mimo dětské domovy se školou - analýza pohybových preferencí dětí v dětských domovech se školou Dílčí cíle u vybrané skupiny: - úroveň a změna sociální inteligence v kontextu intencionálního pohybového programu - úroveň a změna interpersonálních vztahů ve skupině, k vychovatelům a míra sociální úzkosti v kontextu intencionálního pohybového programu - úroveň a změna v projevech agresivity v kontextu intencionálního pohybového programu - úroveň a změna v motivaci - úroveň a změna v preferenci pohybových aktivit v kontextu intencionálního pohybového programu Výzkumný soubor bude tvořit 140 dětí ve věku 11 až 16 let ze sedmi dětských domovů se školou, určených pro děti obtížně vychovatelné (DDŠ) na Moravě Veselíčko, Šumperk, Horní Těrlicko, Počátky, Jihlava, Bystřice pod Hostýnem, Moravský Krumlov.

6 Jako metoda výzkumného šetření bude použita: - nestandardizovaná anketa pro ředitele DDŠ, pozorování a strukturovaný rozhovor - nestandardizovaná anketa pro výchovné pracovníky v DDŠ - měření fyziologické zátěže dětí pedometry, standardizovaný dotazník Sportovních preferencí ( Frömel) Výzkumné otázky: - Korelují osobní preference PA vychovatelů s kvalitou a kvantitou PA v DDŠ? - Ovlivňují materiální a prostorové podmínky DDŠ preference PA dětí? - Mají děti v DDŠ statisticky významně nižší rozsah PA v komparaci ze stejně starou běžnou populací? Hypotézy k vybrané skupině: - Intencionální pohybový program statisticky významně zlepší sociální inteligenci dětí. - Intencionální pohybový program statisticky významně zlepší interpersonální vztahy ve skupině. - V důsledku intencionálního pohybového programu se významně nesníží projevy agrese u dětí. - V důsledku intencionálního pohybového programu dojde k pozitivní změně v motivaci dětí k pohybovým aktivitám. Očekávám, že osobní preference vychovatelů, jejich zájmy a hloubka vědomostí a zkušeností z dané oblasti významně ovlivňuje kvalitu a kvantitu pohybových aktivit, které vychovatelé s dětmi provozují. Stejně tak kvantitu a kvalitu pohybových aktivit ovlivňují prostorové a materiální podmínky školy, které mají tímto vliv i na sportovní preference dětí. Děti v dětských domovech se školou dodržují týdenní a denní režim zařízení, na který mají výrazný vliv vychovatelé, jejich zájmy a materiální a prostorové podmínky zařízení. Z tohoto důvodu také předpokládám, že děti v dětských domovech se školou mají významně nižší rozsah pohybových aktivit oproti dětem žijících v rodinách. U vybrané skupiny, která se zúčastní čtrnáctidenního programu mimo zařízení, předpokládám, že intencionální pohybový program zlepší sociální inteligenci dětí a jejich citlivost vůči potřebám ostatních a tím zlepší i interpersonální vztahy ve skupině. K tomu chci využít nejrůznější pohybové hry a aktivity, ve kterých je nutná spolupráce, komunikace ve skupině a omezení vlastních zájmů pro

7 výsledek skupiny. Vlivem těchto aktivit se však nesníží míra projevů agresivity u dětí ve vybrané skupině, avšak předpokládám, že díky novým pohybovým aktivitám a nezvyklým zážitkům se zvýší zájem dětí o pohybové aktivity a jejich motivace k nim. Předpokládám, že celá práce se odrazí v zájmech dětí a v jejich aktivitě, čímž mohou ovlivnit i způsob práce v dětských domovech se školou. Mimo zařízení si pak spíše mohou udržet tyto zájmy o pohybovou aktivitu a pozitivně tak ovlivnit svůj životní styl.

8 Literatura: Chráska, M. (2007). Metody pedagogického výzkumu. Havlíčkův Brod: Grada Publishing, a.s. Večerka, K., Holas, J., Diblíková,S., Štechová, M. & Neumann, J. (2004). Mladiství pachatelé na prahu tisíciletí. Praha: IKSP Večerka, K., Holas, J., Diblíková,S. & Štechová, M. (2000). Sociálně patologické jevy u dětí. Praha: IKSP Zákon č. 383/2005 Sb., o výkonu ústavní výchovy nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních a o preventivně výchovné péči ve školských zařízeních a o změně dalších zákonů MŠMT & MV. (2007). Analýza stavu a dalšího vývoje mladých lidí po opuštění zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy za období Praha: IKSP MŠMT. (2009). Statistika počtu dětí umístěných v zařízeních ochranné a ústavní výchovy Použité webové stránky:

Mgr. Petr Spurný RESOCIA o.s.

Mgr. Petr Spurný RESOCIA o.s. Mgr. Petr Spurný RESOCIA o.s. Rezort školství: - Škola prevence, diagnostika, poradenství, hodnocení a ovlivňování chování - Školská poradenská zařízení (PPP, SPC) - Zařízení preventivně výchovné péče

Více

Kriminalita a její prevence v Moravskoslezském m kraji

Kriminalita a její prevence v Moravskoslezském m kraji Kriminalita a její prevence v Moravskoslezském m kraji 13. 11. 2013 Workshop: Prevence sociálních a bezpečnostních rizik v transformující se společnosti 21. století Moravskoslezský kraj - vybrané statistické

Více

Role a aktivity Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v oblasti primární prevence rizikového chování

Role a aktivity Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v oblasti primární prevence rizikového chování Role a aktivity Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v oblasti primární prevence rizikového chování II. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování 2. listopadu 2011 Sokolov Ing.

Více

PŘÍČINY VZNIKU BEZDOMOVSTVÍ U MLADÝCH LIDÍ. Ústí nad Labem Mgr. Ilja Hradecký

PŘÍČINY VZNIKU BEZDOMOVSTVÍ U MLADÝCH LIDÍ. Ústí nad Labem Mgr. Ilja Hradecký PŘÍČINY VZNIKU BEZDOMOVSTVÍ U MLADÝCH LIDÍ Ústí nad Labem 5.11.2014 Mgr. Ilja Hradecký PŘEHLED Souvislosti Současný rámec Struktura péče a související problémy Počty chovanců a jejich struktura Výstup

Více

Shrnutí nejdůležitějších témat v oblasti ÚV a OV

Shrnutí nejdůležitějších témat v oblasti ÚV a OV Shrnutí nejdůležitějších témat v oblasti ÚV a OV Praha, březen 2018 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 811 111 msmt@msmt.cz www.msmt.cz Mezi zařízení

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE. na období

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE. na období Základní škola a Mateřská škola Horní Moštěnice, příspěvková organizace ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE na období 2012 2017 Základním principem primární prevence rizikového chování u žáků je výchova k předcházení

Více

DĚTSKÝ DOMOV SE ŠKOLOU, ZÁKLADNÍ ŠKOLY A ŠKOLNÍ JÍDELNY, Bystřice pod Hostýnem, Havlíčkova 547, PSČ: 768 61, Tel: 573 380 393

DĚTSKÝ DOMOV SE ŠKOLOU, ZÁKLADNÍ ŠKOLY A ŠKOLNÍ JÍDELNY, Bystřice pod Hostýnem, Havlíčkova 547, PSČ: 768 61, Tel: 573 380 393 DĚTSKÝ DOMOV SE ŠKOLOU, ZÁKLADNÍ ŠKOLA a ŠKOLNÍ JÍDELNA Bystřice pod Hostýnem, Havlíčkova 547, PSČ: 768 61, Tel: 573 380 393 STATUT DĚTSKÉHO DOMOVA SE ŠKOLOU, ZÁKLADNÍ ŠKOLY A ŠKOLNÍ JÍDELNY, BYSTŘICE

Více

Základní informace o vzdělávacím kurzu

Základní informace o vzdělávacím kurzu Základní informace o vzdělávacím kurzu Číslo kurzu 9 Název kurzu SPECIFICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ ODDĚLENÍ SPO Cílová skupina Pracovníci oddělení SPO Odborný garant Mgr. Miroslav Kappl tel.: 493331317,

Více

Kriminalita dětí a mládeže

Kriminalita dětí a mládeže Kriminalita dětí a mládeže Největším lákadlem ke špatným skutkům je naděje na beztrestnost. Cicero Marcus Tullius Kriminalita mládeže zahrnuje jednání osob do věku 18 let. Důsledkem je překročení právních

Více

Základní škola a Mateřská škola Starovičky, okres Břeclav, příspěvková organizace. Školní preventivní strategie na léta 2013 2018

Základní škola a Mateřská škola Starovičky, okres Břeclav, příspěvková organizace. Školní preventivní strategie na léta 2013 2018 Základní škola a Mateřská škola Starovičky, okres Břeclav, příspěvková organizace Školní preventivní strategie na léta 2013 2018 Platná legislativa Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním,

Více

Přehled vybraných platných předpisů pro oblast prevence sociálně patologických jevů

Přehled vybraných platných předpisů pro oblast prevence sociálně patologických jevů Přehled vybraných platných předpisů pro oblast prevence sociálně patologických jevů MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném

Více

Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u žáků ve škole

Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u žáků ve škole Základní škola a Mateřská škola Habry, V Zahradách 18, 582 81 Habry Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u žáků ve škole Obsah: 1. Předmět úpravy 2. Vymezení základních pojmů 3. Začlenění

Více

STATUT DĚTSKÉHO DOMOVA SE ŠKOLOU, BYSTŘICE POD HOSTÝNEM, HAVLÍČKOVA 547

STATUT DĚTSKÉHO DOMOVA SE ŠKOLOU, BYSTŘICE POD HOSTÝNEM, HAVLÍČKOVA 547 DĚTSKÝ DOMOV SE ŠKOLOU, ZÁKLADNÍ ŠKOLA a ŠKOLNÍ JÍDELNA Bystřice pod Hostýnem, Havlíčkova 547, PSČ: 768 61, Tel: 571 489 401, 778 534 721 STATUT DĚTSKÉHO DOMOVA SE ŠKOLOU, ZÁKLADNÍ ŠKOLY A ŠKOLNÍ JÍDELNY,

Více

Aktuální otázky a informace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy z oblasti primární prevence rizikového chování

Aktuální otázky a informace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy z oblasti primární prevence rizikového chování Aktuální otázky a informace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy z oblasti primární prevence rizikového chování Dítě a droga Krajská konference k problematice rizikového chování dětí, žáků a studentů

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2015, Čl. I

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2015, Čl. I NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 1, kterým se mění nařízení vlády č. /0 Sb., o stanovení rozsahu přímé vyučovací, přímé výchovné, přímé speciálně pedagogické a přímé pedagogicko-psychologické pedagogických pracovníků,

Více

OVĚŘENO: Datum: 15.5. 2013 třída: 2.KOP

OVĚŘENO: Datum: 15.5. 2013 třída: 2.KOP VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 16, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 15.4. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

Obsah prezentace Role a úloha MŠMT v primární prevenci Strategické dokumenty (Strategie MŠMT a krajské plány prevence) Metodické doporučení Co dělat,

Obsah prezentace Role a úloha MŠMT v primární prevenci Strategické dokumenty (Strategie MŠMT a krajské plány prevence) Metodické doporučení Co dělat, Aktuální informace MŠMT k oblasti primární prevence rizikového chování III. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování Karlovy Vary 2012 Ing. Radka Heřmánková odbor speciálního vzdělávání

Více

Prevence rizikového chování u dětí a mládeže ve školním prostředí

Prevence rizikového chování u dětí a mládeže ve školním prostředí Prevence rizikového chování u dětí a mládeže ve školním prostředí Praha, 14. června 2017 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 811 111 msmt@msmt.cz

Více

Školní preventivní strategie pro období 2014-2019

Školní preventivní strategie pro období 2014-2019 Školní preventivní strategie pro období 2014-2019 Schválil : Mgr. Jindřich Honzík Ředitel OU a PrŠ Hlučín Zpracovala :... Mgr. Marcela Kirmanová ŠMP Školní preventivní strategie je dlouhodobým preventivním

Více

Prevence rizikových forem chování a MŠMT

Prevence rizikových forem chování a MŠMT Prevence rizikových forem chování a MŠMT VII. ročník krajské konference k primární prevenci rizikového chování 24. října 2013 Kroměříž Ing. Radka Heřmánková odbor vzdělávání, oddělení prevence a speciálního

Více

PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PSYCHOLOGA

PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PSYCHOLOGA PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PSYCHOLOGA SZŠ a VOŠ zdravotnická, Jiráskovy sady, Příbram I, 261 01 školní rok 2014-2015 Plán práce školního psychologa SZŠ a VOŠ zdravotnická, Jiráskovy sady, Příbram I, 261 01 školní

Více

Rizikové skupiny LS 9 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D.

Rizikové skupiny LS 9 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D. Rizikové skupiny LS 9 R I Z I K O V Á M L Á D E Ž P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D. ??????????? Udělali jste v životě něco, za co se dnes stydíte? Něco, co bylo v rozporu s nějakými normami?

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole Základní škola a Mateřská škola České Velenice Program poradenských služeb ve škole 1. Základní charakteristika služeb Poradenské služby jsou zajišťovány týmem pracovníků školy, který tvoří výchovní poradci,

Více

Minimální preventivní program pro školní rok 2015/2016

Minimální preventivní program pro školní rok 2015/2016 Minimální preventivní program pro školní rok 2015/2016 Vypracoval: Jakub Hřib 1 Obsah 1 Legislativní podklady... 3 2 Personální zajištění prevence ve šk. r. 2014/2015... 4 3 Analýza výskytu rizikových

Více

Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.

Mgr. Alena Skotáková, Ph.D. Mgr. Alena Skotáková, Ph.D. ETOPEDIE POJMY Etopedie - zabývá se edukací, reedukací a zkoumáním jedinců s rizikem poruch emocí nebo chování a s poruchami emocí nebo chování. Předmětem etopedie je proces

Více

PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ NA ŠKOLNÍ ROK 2014/2015

PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ NA ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ NA ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 se zaměřením na oblast sexuální výchovy, prevence drogových závislostí a jiného rizikového chování, projevů rasismu, xenofobie, netolerance a násilí

Více

Minimální preventivní program na školní rok 2014/2015

Minimální preventivní program na školní rok 2014/2015 Minimální preventivní program na školní rok 2014/2015 Škola: Základní škola Ostrava-Hrabová, Paskovská 46, příspěvková organizace Školní metodik prevence: Mgr. Alena Gomolová 1. SPOLUPRÁCE S PEDAGOGICKÝM

Více

Základní škola, Hradec Králové, Habrmanova 130. Školní poradenské pracoviště

Základní škola, Hradec Králové, Habrmanova 130. Školní poradenské pracoviště Základní škola, Hradec Králové, Habrmanova 130 Školní poradenské pracoviště Základní škola, Hradec Králové, Habrmanova 130 Habrmanova 130, Hradec Králové, 50002 IČO 69172366 www.habrmanova.cz Školní poradenské

Více

Realizace programů zacházení s odsouzenými v návaznosti na jejich identifikované rizikové oblasti

Realizace programů zacházení s odsouzenými v návaznosti na jejich identifikované rizikové oblasti Realizace programů s odsouzenými v návaznosti na jejich identifikované rizikové oblasti Michal Petras, OVVaT GŘ Vězeňské služby ČR RVPPK, MV 27. 10. 2016 KONCEPČNÍ CÍLE ČESKÉHO VĚZEŇSTVÍ Klasifikace a

Více

Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí

Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí vykonává funkci kolizního opatrovníka nezletilým dětem, zastupuje je při jednání u soudu, policie, dle potřeby i u jiných

Více

Prevence online kriminality a podpora MŠMT

Prevence online kriminality a podpora MŠMT Prevence online kriminality a podpora MŠMT Konference Praha bezpečně online 2012 Ing. Radka Heřmánková odbor speciálního vzdělávání a institucionální výchovy, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Více

Dětský domov Dolní Čermná PREVENTIVNÍ STRATEGIE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ PRO OBDOBÍ

Dětský domov Dolní Čermná PREVENTIVNÍ STRATEGIE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ PRO OBDOBÍ Č. j. 414/2015/Ř Dětský domov Dolní Čermná PREVENTIVNÍ STRATEGIE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ PRO OBDOBÍ 2015 2019 Dětský domov pokládá tuto strategii za základní nástroj prevence. Jde o komplexní systémový prvek

Více

M Ě S Í Č N Í P L Á N Č I N N O S T I v oblasti rizikových forem chování 2015/2016

M Ě S Í Č N Í P L Á N Č I N N O S T I v oblasti rizikových forem chování 2015/2016 S T Ř E D N Í Š K O L A T E C H N I C K Ý C H O B O R Ů Havířov-Šumbark, Lidická 1a/600, příspěvková organizace Lidická 1a/600, 736 01 Havířov-Šumbark M Ě S Í Č N Í P L Á N Č I N N O S T I v oblasti rizikových

Více

Poskytování poradenských služeb ve škole

Poskytování poradenských služeb ve škole MZPSZN-730/2016 Poskytování poradenských služeb ve škole Ředitelka Mateřské školy, Základní škola a Praktické školy Znojmo, příspěvkové organizace zabezpečuje poskytování poradenských služeb ve škole školním

Více

Školní preventivní strategie

Školní preventivní strategie Školní preventivní strategie Školní rok: 2009-2014 Základní škola a Mateřská škola Dětmarovice, příspěvková organizace Dětmarovice 1002 735 71 Předkladatel: Zodpovědná osoba: Mgr. Pavla Zelenková Mgr.

Více

RSPCH 1. 1 2 3 4 5 7 9 37 17 12 8,53% 19.97% 45,12% 20,73% 14,63%

RSPCH 1. 1 2 3 4 5 7 9 37 17 12 8,53% 19.97% 45,12% 20,73% 14,63% RSPCH 1. Dotazník rizik sociálně patologického chování žáku pro učitele. Tento dotazník mapuje názory pedagogů na míru rizik výskytu jednotlivých sociálně patologických jevů u svých žáku a studentů. Odpovědi

Více

Dodávka zemního plynu v rámci sdružených služeb dodávky zemního plynu na rok 2014.

Dodávka zemního plynu v rámci sdružených služeb dodávky zemního plynu na rok 2014. Česká republika - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Dodávka zemního plynu v rámci sdružených služeb dodávky zemního plynu na rok 2014. Stručný popis zakázky nebo nákupu(ů) : Předmětem veřejné

Více

Pracovní profil vedoucího pracovníka OSPOD

Pracovní profil vedoucího pracovníka OSPOD Městský úřad Sokolov, odbor sociálních věcí příloha S 4 2 Pracovní profil vedoucího pracovníka OSPOD Funkce je přímo podřízena: vedoucímu odboru sociálních věcí kontrolní a koordinační činnost svěřeného

Více

Charakteristika kriminologie, předmět, pojem a význam Stav, struktura a dynamika kriminality Vznik kriminologie, historické směry Uveďte jednotlivé

Charakteristika kriminologie, předmět, pojem a význam Stav, struktura a dynamika kriminality Vznik kriminologie, historické směry Uveďte jednotlivé Charakteristika kriminologie, předmět, pojem a význam Stav, struktura a dynamika kriminality Vznik kriminologie, historické směry Uveďte jednotlivé kriminologické školy, jejich charakteristiku Vznik čsl.

Více

Příloha č. 1 k usnesení Rady HMP č. 394 ze dne

Příloha č. 1 k usnesení Rady HMP č. 394 ze dne Příloha č. 1 k usnesení Rady HMP č. 394 ze dne 21. 2. 2017 Metodika pro stanovení výše příplatku za vedení a k poskytování osobního, zvláštního a specializačního příplatku ředitelům škol a školských zařízení

Více

preventivní péče ústavní nebo ochranné výchovy

preventivní péče ústavní nebo ochranné výchovy Systém péče v ČR Systém péče v České republice se dělí na dvě základní skupiny. Do první skupiny patří zařízení, která pracují s klienty v rámci preventivní péče. Druhá skupina zařízení se již věnuje dětem,

Více

Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí:

Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí: Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí: fyzické osoby odpovědné za výchovu dětí) vykonává funkci kolizního opatrovníka nezletilým dětem, zastupuje je při jednání

Více

PORUCHY CHOVÁNÍ V ZÁKLADNÍM ŠKOLSTVÍ V DATECH

PORUCHY CHOVÁNÍ V ZÁKLADNÍM ŠKOLSTVÍ V DATECH PORUCHY CHOVÁNÍ V ZÁKLADNÍM ŠKOLSTVÍ V DATECH HLAVNÍ ZJIŠTĚNÍ Ve školním roce 2016/2017 se v základních školách vzdělávalo 9 225 dětí s diagnózou závažné poruchy chování (dále jen poruchy chování). 1 Většina

Více

Program poradenských služeb

Program poradenských služeb Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Mladá Boleslav Program poradenských služeb Školní poradenské pracoviště Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Mladá

Více

Strategie primární prevence rizikových projevů chování PPP ÚK 2013 2015

Strategie primární prevence rizikových projevů chování PPP ÚK 2013 2015 Strategie primární prevence rizikových projevů chování PPP ÚK 2013 2015 Strategie primární prevence rizikových projevů chování (dále jen Strategie) 2013-2015 vychází z: 1. Závěrečné zprávy - hodnocení

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Výchova ke zdraví 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence)

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Výchova ke zdraví 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Výchova ke zdraví 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Výstupy 5 viz charakteristika ví, jaké faktory ovlivňují stabilitu

Více

VÝŇATEK Z VYHLÁŠKY Č. 72 / 2005 STANDARDNÍ PORADENSKÉ ČINNOSTI ŠKOLY

VÝŇATEK Z VYHLÁŠKY Č. 72 / 2005 STANDARDNÍ PORADENSKÉ ČINNOSTI ŠKOLY VÝŇATEK Z VYHLÁŠKY Č. 72 / 2005 STANDARDNÍ PORADENSKÉ ČINNOSTI ŠKOLY Standardní činnosti školy Obsah Standardní činnosti školy...1 1.Standardní činnosti výchovného poradce...2 Poradenské činnosti:...2

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA, PRAHA 4, MENDELOVA 550 ŠKOLNÍ PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ

ZÁKLADNÍ ŠKOLA, PRAHA 4, MENDELOVA 550 ŠKOLNÍ PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, PRAHA 4, MENDELOVA 550 ŠKOLNÍ PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ Poradenské služby jsou v Základní škole, Praha 4, Mendelova 550 poskytovány žákům a jejich zákonným zástupcům. Škola poskytuje především

Více

Školní preventivní strategie

Školní preventivní strategie Školní preventivní strategie Základní škola a Mateřská škola Nová Bystřice Výchova by měla být taková, aby to, co je nabízeno, bylo přijímáno jako cenný dar, ne jako povinnost. Albert Einstein Základní

Více

Organizační směrnice č. 51/2013/SŘ. Pravidla pro používání informačního systému FOSTER

Organizační směrnice č. 51/2013/SŘ. Pravidla pro používání informačního systému FOSTER Organizační směrnice č. 51/2013/SŘ Pravidla pro používání informačního systému FOSTER Čj.: SŠNM/2303/2013 Zpracoval: Mgr. Jaroslav Lainz, speciální pedagog - etoped Schválila: PaedDr. Olga Talášková, ředitelka

Více

Plán výchovného poradce - školní rok 2015/2016

Plán výchovného poradce - školní rok 2015/2016 Plán výchovného poradce - školní rok 2015/2016 Rozdělení úkolů podle důležitosti: 1. Úkoly důležité 2. Úkoly 3. Úkoly ostatní a nahodilé Termín plnění Úkol ZÁŘÍ 2015 09. Zpracovat plán kariérového poradenství

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/ 2015. Základní škola Dolní Beřkovice, Nádražní 250, 277 01 Dolní Beřkovice, okres Mělník.

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/ 2015. Základní škola Dolní Beřkovice, Nádražní 250, 277 01 Dolní Beřkovice, okres Mělník. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/ 2015 Základní škola Dolní Beřkovice, Nádražní 250, 277 01 Dolní Beřkovice, okres Mělník. Statutární zástupce: Mgr. Jana Basařová, ředitelka školy Výchovný

Více

ETOPEDIE JAKO VĚDNÍ OBOR vědní disciplína speciální pedagogiky, která se zabývá edukací jedinců s poruchami v chování a s rizikem vývoje této poruchy

ETOPEDIE JAKO VĚDNÍ OBOR vědní disciplína speciální pedagogiky, která se zabývá edukací jedinců s poruchami v chování a s rizikem vývoje této poruchy ETOPEDIE JAKO VĚDNÍ OBOR vědní disciplína speciální pedagogiky, která se zabývá edukací jedinců s poruchami v chování a s rizikem vývoje této poruchy Společné rysy Naplnění potenciality dítěte Optimalizace

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM. pro školní rok 2017/2018. (pracoviště Velké Meziříčí)

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM. pro školní rok 2017/2018. (pracoviště Velké Meziříčí) VÝCHOVNÝ ÚSTAV, ZÁKLADNÍ ŠKOLA, STŘEDNÍ ŠKOLA A STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE Velké Meziříčí, K Rakůvkám 1 tel./fax 566 523 132 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM pro školní rok 2017/2018 (pracoviště Velké Meziříčí)

Více

Dětský diagnostický ústav, dětský domov, středisko výchovné péče, základní škola a školní jídelna, Homole 90. Výroční zpráva

Dětský diagnostický ústav, dětský domov, středisko výchovné péče, základní škola a školní jídelna, Homole 90. Výroční zpráva Výroční zpráva Dětský diagnostický ústav, dětský domov se školou, středisko výchovné péče, základní škola a školní Pracoviště : Středisko výchovné péče Spirála Český Krumlov, Špičák 114 Školní rok 2013/2014

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené Olomouc, Kosmonautů 4 ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE 2012-2016 Zpracoval: Mgr. Václav Voják, školní metodik prevence Datum: 31. 8. 2012

Více

Výroční zpráva SVP HELP

Výroční zpráva SVP HELP Výchovný ústav, Středisko výchovné péče HELP, střední škola a školní jídelna, Zámecká 107 zařízení poskytující školské služby Středisko výchovné péče HELP Zelené náměstí 1292, 686 01 Uherské Hradiště Tel/fax:

Více

Problematika primární prevence v základních školách

Problematika primární prevence v základních školách Problematika primární prevence v základních školách Co je to primární prevence rizikového chování Základním principem je výchova k předcházení a minimalizaci rizikových projevů chování, ke zdravému životnímu

Více

Základní škola, Most, Svážná 2342, příspěvková organizace. Poradenské služby

Základní škola, Most, Svážná 2342, příspěvková organizace. Poradenské služby Poradenské služby Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních, v platném znění Poskytování poradenských služeb (1) Poradenské služby ve

Více

Seznam použitých zkratek... 15 Předmluva ke čtvrtému vydání... 17 DÍL PRVNÍ: OBECNÁ ČÁST... 19

Seznam použitých zkratek... 15 Předmluva ke čtvrtému vydání... 17 DÍL PRVNÍ: OBECNÁ ČÁST... 19 Obsah Seznam použitých zkratek... 15 Předmluva ke čtvrtému vydání... 17 DÍL PRVNÍ: OBECNÁ ČÁST... 19 KAPITOLA I: Pojem, předmět a úkoly kriminologie... 21 1 Pojem a předmět kriminologie... 21 2 Základní

Více

Self-reportové studie: cesta do hlubin latentní kriminality?

Self-reportové studie: cesta do hlubin latentní kriminality? Self-reportové studie: cesta do hlubin latentní kriminality? Jan Tomášek seminář IKSP, 6. listopadu 2014 Význam self-reportů pro kriminologii Vznik oboru v 19. století poznatky vázané na první oficiální

Více

Výroční zpráva Střediska výchovné péče STŘED za školní rok 2017/2018

Výroční zpráva Střediska výchovné péče STŘED za školní rok 2017/2018 Výroční zpráva Střediska výchovné péče STŘED za školní rok 2017/2018 V Moravských Budějovicích dne 1. října 2018 Mgr. Martina Bártová ředitelka OBSAH: 1 INFORMACE O ORGANIZACI... 3 2 INFORMACE O ZŘIZOVATELI...

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole Program poradenských služeb ve škole Školní poradenské pracoviště Ředitelka základní školy, Kaplice, Omlenická 436 zabezpečuje poskytování poradenských služeb ve škole školním poradenským pracovištěm,

Více

Školní poradenské pracoviště

Školní poradenské pracoviště Školní poradenské pracoviště (Vybráno z přílohy č. 3 k vyhlášce č.72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízení, ve znění pozdějších předpisů.) Standartní činnosti

Více

Hlavní účel a předmět činnosti školského zařízení je vymezen 12 zákona č. 109/2002 Sb., a prováděcími předpisy.

Hlavní účel a předmět činnosti školského zařízení je vymezen 12 zákona č. 109/2002 Sb., a prováděcími předpisy. Doplňující informace o činnosti DD 2.Charakteristika DD Vymezení hlavní činnosti: Hlavní účel a předmět činnosti školského zařízení je vymezen 12 zákona č. 109/2002 Sb., a prováděcími předpisy. Do našeho

Více

Ředitel školy ŽÁK. Rodina žáka

Ředitel školy ŽÁK. Rodina žáka POSKYTOVÁNÍ PORADENSKÝCH SLUŽEB Schéma poskytování poradenských služeb ve škole Ředitel školy Specializovaná poradenská pracoviště Pedagogicko psychologická poradna ŽÁK Rodina žáka Poradenští pracovníci

Více

Město Letohrad. Pardubický kraj. Plán prevence kriminality na období 2012 2014 MĚSTA LETOHRADU

Město Letohrad. Pardubický kraj. Plán prevence kriminality na období 2012 2014 MĚSTA LETOHRADU Město Letohrad Pardubický kraj Plán prevence kriminality na období 2012 2014 MĚSTA LETOHRADU Schválen dne 6. 6. 2012 usnesením RM č. 163/2012 OBSAH: 1. Úvod 3 2. Bezpečnostní analýza v období 2010 3 2.1.

Více

Školní preventivní strategie Wichterlova gymnázia na roky 2014 2018

Školní preventivní strategie Wichterlova gymnázia na roky 2014 2018 Školní preventivní strategie Wichterlova gymnázia na roky 2014 2018 Zpracovaly: Mgr. Martina Černá, Mgr. Petra Kňurová 1. Úvod Školní preventivní strategie je dlouhodobým preventivním programem pro školy

Více

Přehled vybraných platných předpisů pro oblast prevence rizikových projevů chování u dětí a mládeže

Přehled vybraných platných předpisů pro oblast prevence rizikových projevů chování u dětí a mládeže Přehled vybraných platných předpisů pro oblast prevence rizikových projevů chování u dětí a mládeže MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY Legislativní předpisy Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním,

Více

Jak se žije lidem se zdravotním postižením?

Jak se žije lidem se zdravotním postižením? Jak se žije lidem se zdravotním postižením? Helena Chodounská, Markéta Pištorová Tisková konference, 19. června 2019, Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Osoby se

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 14, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 1.4. 2013

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 14, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 1.4. 2013 VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 14, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 1.4. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

M Ě S Í Č N Í P L Á N Č I N N O S T I v oblasti rizikových forem chování 2016/2017

M Ě S Í Č N Í P L Á N Č I N N O S T I v oblasti rizikových forem chování 2016/2017 S T Ř E D N Í Š K O L A T E C H N I C K Ý C H O B O R Ů Havířov-Šumbark, Lidická 1a/600, příspěvková organizace Lidická 600/1a, 736 01 Havířov-Šumbark M Ě S Í Č N Í P L Á N Č I N N O S T I v oblasti rizikových

Více

Základní škola, Dětský domov, Přípravný stupeň základní školy speciální a Školní jídelna, Přestavlky 1

Základní škola, Dětský domov, Přípravný stupeň základní školy speciální a Školní jídelna, Přestavlky 1 Doplňující informace o činnosti DD 2.Charakteristika DD Vymezení hlavní činnosti: Hlavní účel a předmět činnosti školského zařízení je vymezen 12 zákona č. 109/2002 Sb., a prováděcími předpisy. Do našeho

Více

Rada Městské části Praha 1 vyhlašuje výběrové řízení na poskytnutí grantů v oblasti p r e v e n c e k r i m i n a l i t y pro rok 2009

Rada Městské části Praha 1 vyhlašuje výběrové řízení na poskytnutí grantů v oblasti p r e v e n c e k r i m i n a l i t y pro rok 2009 Příloha k usnesení Rady MČ Praha 1 č. UR09_0067 ze dne 26.1.2009: Rada Městské části Praha 1 vyhlašuje výběrové řízení na poskytnutí grantů v oblasti p r e v e n c e k r i m i n a l i t y pro rok 2009

Více

Školní preventivní strategie (dlouhodobý preventivní program)

Školní preventivní strategie (dlouhodobý preventivní program) Školní preventivní strategie (dlouhodobý preventivní program) Charakteristika primární prevence (metodický pokyn č. j.: 20 006/2007-51) 1. veškerá činnost směřující ke snaze zabránit výskytu rizikového

Více

POZNEJ SÁM SEBE ΓΝΏΘΙ ΣΑΥΤΌΝ

POZNEJ SÁM SEBE ΓΝΏΘΙ ΣΑΥΤΌΝ Příloha č. 17 ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE NA ROKY 2014 2018 jako součást Školního vzdělávacího programu Základní školy a mateřské školy Staré Město, okres Frýdek-Místek, příspěvková organizace POZNEJ

Více

Plán hlavních úkolů České školní inspekce na školní rok 2015/2016

Plán hlavních úkolů České školní inspekce na školní rok 2015/2016 Plán hlavních úkolů České školní inspekce na školní rok 2015/2016 1. Inspekční činnost ve školách a školských zařízeních Česká školní inspekce (dále ČŠI ) ve školách a školských zařízeních zapsaných do

Více

Analýza rovných příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami

Analýza rovných příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Analýza rovných příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami pro výzvu č. 02 globálního grantu Olomouckého kraje Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků

Více

Preventivní program ZŠ a MŠ Radňovice

Preventivní program ZŠ a MŠ Radňovice Základní škola a Mateřská škola Radňovice, příspěvková organizace Radňovice 54, 592 31 Nové Město na Moravě Preventivní program ZŠ a MŠ Radňovice Účinnost od: 1. 1. 2011 Obsah Úvod Vytýčení sociálně patologických

Více

Školní preventivní strategie

Školní preventivní strategie Školní preventivní strategie 2016-2020 Škola vytváří tuto školní preventivní strategii jako základní nástroj prevence. Jde o komplexní systémový prvek v realizaci preventivních aktivit. Pro školu je závazný

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAKTICKÁ BOCHOV

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAKTICKÁ BOCHOV ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAKTICKÁ BOCHOV OKRUŽNÍ 367, 364071 Bochov ŠKOLNÍ STRATEGIE PREVENCE Příloha ŠVP pro ZV Oáza ( školní rok 2007 2010 ) Zpracovala : Mgr. Marta Giorgiutti, školní metodik prevence Garant

Více

60/2006 Sb. VYHLÁŠKA. Postup při zjišťování psychické způsobilosti

60/2006 Sb. VYHLÁŠKA. Postup při zjišťování psychické způsobilosti 60/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. února 2006 o postupu při zjišťování psychické způsobilosti pedagogických pracovníků školských zařízení pro výkon ústavní výchovy nebo ochranné výchovy a školských zařízení

Více

Školní poradenské pracoviště ZŠ J.A. Komenského, Blatná Školní rok 2009-2010

Školní poradenské pracoviště ZŠ J.A. Komenského, Blatná Školní rok 2009-2010 Školní poradenské pracoviště ZŠ J.A. Komenského, Blatná Školní rok 2009-2010 EVROPSKÁ UNIE I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Naše škola je zapojena do systémového projektu ministerstva

Více

Minima lní preventivní program

Minima lní preventivní program Minima lní preventivní program 1 Charakteristika programu 1.1 Prevence rizikového chování ve škole Vychází z konkrétních podmínek školy a pomáhá zachytávat rizikové faktory v chování žáků, vychovává žáky

Více

Základní škola Vejvanovice, okres Chrudim

Základní škola Vejvanovice, okres Chrudim Základní škola Vejvanovice, okres Chrudim Vejvanovice 56, 53862 Hrochův Týnec Vypracoval: Pedagogická rada projednala dne: 27. 8. 2014 Mgr. Vladimír Dvořák Minimálního preventivní program 2014/2015 Úvod

Více

Modul 5 Sociálně - právní minimum. Lekce č. 9. Sociální služby. Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu:

Modul 5 Sociálně - právní minimum. Lekce č. 9. Sociální služby. Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu: Modul 5 Sociálně - právní minimum Lekce č. 9 Sociální služby Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu: Podpora celoživotního vzdělávání pracovníků poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském

Více

Povinnosti a oprávnění zaměstnance péče o rodinu a děti

Povinnosti a oprávnění zaměstnance péče o rodinu a děti Povinnosti a oprávnění zaměstnanců OSPOD Povinnosti a oprávnění zaměstnance péče o rodinu a děti Zaměstnanec je povinen vykonávat činnosti stanovené zákonem č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně,

Více

Dětský diagnostický ústav, dětský domov, středisko výchovné péče, základní škola a školní jídelna, Homole 90. Výroční zpráva

Dětský diagnostický ústav, dětský domov, středisko výchovné péče, základní škola a školní jídelna, Homole 90. Výroční zpráva Výroční zpráva Dětský diagnostický ústav, dětský domov se školou, středisko výchovné péče, základní škola a školní Pracoviště : Středisko výchovné péče Spirála Český Krumlov, Špičák 114 Školní rok 2014/2015

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole Program poradenských služeb ve škole 1. Činnost školního poradenského pracoviště Školní poradenské pracoviště při své činnosti vychází zejména z ustanovení Vyhlášky č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských

Více

Popis vzdělávací akce

Popis vzdělávací akce Popis vzdělávací akce 1. Název vzdělávací akce:specializační studium pro metodiky prevence Studium k výkonu specializovaných činností -prevence sociálně patologických jevů(dle vyhl. č. 317/2005 Sb. 9c)

Více

Vyhláška o přijímacím řízení ke střednímu vzdělávání č. 353/2016 Sb.

Vyhláška o přijímacím řízení ke střednímu vzdělávání č. 353/2016 Sb. 2.1 PEDAGOG V ZAJETÍ ŠKOLSKÉ LEGISLATIVY http://www.msmt.cz/ministerstvo/urednik 1. Školy a školská zařízení, pedagogičtí pracovníci 2. Vysoké školy, věda a výzkum 3. Uznávání výsledků dalšího vzdělávání,

Více

Dětský diagnostický ústav, dětský domov, středisko výchovné péče, základní škola a školní jídelna, Homole 90

Dětský diagnostický ústav, dětský domov, středisko výchovné péče, základní škola a školní jídelna, Homole 90 Výroční zpráva Školní rok 2016/2017 Středisko výchovné péče Spirála, Český Krumlov, T.G.Masaryka 114 1 Název školského zařízení : Dětský diagnostický ústav, dětský domov se školou, středisko výchovné péče,

Více

Střední škola automobilní Holice, Holice, Nádražní 301, tel.:466 682 029,fax.:466 923 173, e-mail:spsauto@spsauto.cz

Střední škola automobilní Holice, Holice, Nádražní 301, tel.:466 682 029,fax.:466 923 173, e-mail:spsauto@spsauto.cz Střední škola automobilní Holice, Holice, Nádražní 301, tel.:466 682 029,fax.:466 923 173, e-mail:spsauto@spsauto.cz ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM dlouhodobý V Holicích dne 28.8. 2010 vypracovala: Ing.Smitková

Více

Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠI-03008/08-06

Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠI-03008/08-06 Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát Název školy: INSPEKČNÍ ZPRÁVA čj. ČŠI-03008/08-06 Výchovný ústav, dětský domov se školou, středisko výchovné péče, základní škola, střední škola a školní

Více

Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo. Vypracoval: JUDr. Čančík František Materiál: VY_32_INOVACE_45 Datum: 9.1.

Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo. Vypracoval: JUDr. Čančík František Materiál: VY_32_INOVACE_45 Datum: 9.1. Anotace: kriminalita páchaná na dětech a mladistvých, kriminalita páchaná mladistvými Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch 65-41-L/01 Gastronomie

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole Program poradenských služeb ve škole Školní poradenské pracoviště Ředitel základní školy zabezpečuje poskytování poradenských služeb ve škole školním poradenským pracovištěm, ve kterém působí výchovný

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ,Školní rok : 2018/ 2019 Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola, Praha 4, 5.května 51 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Ředitelka školy: PhDr. Mária Janáková, PhD. Zpracovala : Mgr.

Více

Výchovný ústav, středisko výchovné péče, střední škola a školní jídelna

Výchovný ústav, středisko výchovné péče, střední škola a školní jídelna Výchovný ústav, středisko výchovné péče, střední škola a školní jídelna Černovice, Jirákova 285, PSČ 394 94, IČO: 70844348, KB Pelhřimov, č.ú. 27-2641160257/0100 tel.: 565 492 201, 565 492 203, fax: 565

Více

Zpráva o činnosti inspekce ministra vnitra a o trestné činnosti příslušníků Policie České republiky za rok 2007

Zpráva o činnosti inspekce ministra vnitra a o trestné činnosti příslušníků Policie České republiky za rok 2007 Zpráva o činnosti inspekce ministra vnitra a o trestné činnosti příslušníků Policie České republiky za rok 2007 Inspekce ministra vnitra je jedním z orgánů činných v trestním řízení v postavení policejního

Více

Program proti šikanování ve škole

Program proti šikanování ve škole Program proti šikanování ve škole Obsah 1. Předmět 2. Vymezení základních pojmů 3. Odpovědnost školy a pedagogických pracovníků 4. Prevence proti šikanování a) program b) vzdělávání c) informování d) spolupráce

Více