Fief: France 1429 Křížové výpravy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Fief: France 1429 Křížové výpravy"

Transkript

1 Fief: France 1429 Křížové výpravy Rozšíření Křížové výpravy S rozšířením Křížové výpravy se šlechtici hráčů mohou vypravit do Zámoří (Svaté země a křižáckých států na Blízkém východě). Tam budou bojovat se saracény o zámořské tituly, města a bohatství království Jeruzalémského a Kyperského, hrabství Tripolského a Edesského a knížectví Antiochijského. Součástí tohoto rozšíření jsou: 1 plán Zámoří, 1 žeton výzvy ke křížové výpravě, 12 žetonů zámořských cílů, 1 figurka Saladina (slavného vůdce saracénů a prvního sultána Egypta a Sýrie), 4 žetony saracénských rytířů, 20 žetonů saracénských bojovníků, 5 žetonů odpadlíků, 12 žetonů křížové výpravy, 6 žetonů pořadí. Příprava rozšíření Křížové výpravy Položte plán Zámoří vedle herního plánu. Zámořské žetony položte na plán Zámoří jak je vyobrazeno níže. 1. Sem položte 5 zámořských titulů. 2. Sem položte žeton výzvy ke křížové výpravě mírovou stranou nahoru. 3. Sem položte 5 žetonů odpadlíků a 12 žetonů křížové výpravy. 4. Zamíchejte a sem do sloupečku položte 12 žetonů zámořských cílů lícem dolů žetonů pořadí položte vedle plánu Zámoří. 6. Sem položte 20 žetonů saracénských bojovníků. 7. Sem položte žeton Saladina a jeho 4 žetony saracénských rytířů. První pole stupnice, Pole vůdců křížových výprav, Pole Saladinova vězení Vítězství Rozšíření Křížové výpravy příliš nemění podmínky vítězství. Jediným rozdílem je, že aliance potřebuje k vítězství 5 VB místo 4. Nová fáze: Křížová výprava Při hře s rozšířením Křížové výpravy má každé kolo jednu fázi navíc. Nazývá se Křížová výprava a následuje po fázi Bitev. Takže kolo probíhá následovně: Fáze 1: Slyšte, slyšte Kdykoliv v této fázi může padnout výzva ke křížové výpravě (Křížové výpravy, C1.1.1). Oznámení manželských aliancí (1.1).

2 Volba velmistra templářů (při hře s rozšířením Templáři). Volba velmistra německých rytířů (při hře s rozšířením Němečtí rytíři). Volby biskupů (1.4). Volba papeže (1.6). Volba krále (1.7). Fáze 2: Dobírání a vykládání karet Hráči mohou odhazovat anebo si dobírat nové karty šlechticů a osudu (2.1). Místo dobrání nové karty šlechtice nebo osudu si může hráč vzít a okamžitě vyložit žeton rytíře templářského nebo německého řádu (při hře s rozšířením(i) Templáři anebo Němečtí rytíři). Např.: Dave si vezme žeton rytíře řádu templářů okamžitě jej položí ke svému vyloženému šlechtici. Vyhodnocení všech tažených karet pohrom (2.3). Hráči vykládají své karty šlechticů a osudu (2.4). Fáze 3: Příjem Fáze 4: Nákupy Fáze 5: Pohyb Šlechtici a jejich jednotky se mohou vydat z Francie do Zámoří. Položte takové na plán Zámoří. Fáze 6: Bitvy ve Francii Fáze 7: Křížová výprava (nová!) Fáze Křížová výprava nastane pouze pokud byla vyřčena výzva ke křížové výpravě (C1.2.1) a pokud ji alespoň jeden ze šlechticů vyslyšel. Křížová výprava trvá dvě kola. Kolo v níž byla vyřčena výzva se nazývá Invaze do Zámoří. Následující kolo se nazývá Saladinova pomsta. Tato fáze probíhá v každém z těchto kol odlišně. V kole invaze do Zámoří, křižáci napadnou Svatou zemi a pokusí se ovládnout zámořské cíle. V kole Saladinovy pomsta se Saladin a jeho saracénští bojovníci pokusí křižáky vyhnat a získat zámořské cíle zpět. Zároveň může probíhat nejvýše jedna křížová výprava. Fáze 8: Konec kola C1.0 Invaze do Zámoří první kolo křížové výpravy (Provádí se pouze v kolech, kdy byla vyřčena výzva ke křížové výpravě.)

3 Pokud byla vyřčena výzva ke křížové výpravě, provede se několik úkonů navíc. Ty jsou popsány níže. C1.1 Fáze 1: Slyšte, slyšte C1.1.1 Výzva ke křížové výpravě Pokud už křížová výprava neprobíhá, může papež (nebo kardinál, není-li zvolený papež) kdykoliv během fáze 1 vyřknout výzvu ke křížové výpravě. Otočte žeton výzvy ke křížové výpravě stranou křížové výpravy vzhůru. Mírová strana, Strana křížové výpravy Pozn.: pokud se ke křížové výpravě ve fázi pohybu nepřidá žádný šlechtic, otočte žeton výzvy ke křížové výpravě zpět na mírovou stranu. Ve fázi 1 dalšího kola lze opět vyzvat ke křížové výpravě. C1.2 Fáze 5: Pohyb C1.2.1 Přípojení se ke křížové výpravě Šlechtici, kteří si přejí připojit se ke křížové výpravě, to mohou udělat pouze ve fázi Pohybu tohoto kola (Výjimka: templáři a němečtí rytíři C2.2). Netitulované paní a papež se k výpravě připojit nemohou. Šlechtici, kteří se nachází v biskupstvích postižených lijákem (2.3.1) se k výpravě připojit nemohou, pokud nevyloží kartu tajné chodby (10.2). Obležení a zajatí šlechtici potřebují svolení svých obléhatelů nebo věznitelů, aby se mohli k výpravě připojit. Nebo mohou vyložit kartu tajné chodby. Šlechtici se mohou připojit ke křížové výpravě i po svém pohybu. Šlechtic si s sebou na výpravu může vzít libovolný počet jednotek, které stojí ve stejné vesnici. Figurku šlechtice, který se připojil k výpravě, přesuňte i s jednotkami na desku jeho rodu. Na jeho kartu šlechtice položte žeton křížové výpravy na znamení, že je na výpravě. Tyto žetony položte také na pevnosti a opevněná města tohoto šlechtice. Např.: Aliénor, paní z Mazille, se připojí ke křížové výpravě. Její hráč položí žeton křížové výpravy na její kartu šlechtice a na opevněné město ve vesnici Mazille. Křížové výpravy se může účastnit nejvýše 6 šlechticů (všech hráčů) a neomezený počet jednotek. C1.2.2 Důsledky účasti křížové výpravy Šlechtic účastnící se křížové výpravy se nemůže zapojit do voleb (1.3). Nemůže kandidovat, ani hlasovat. Přesto ale vybírá příjem ze svého panství (3.0), může uzavřít sňatek (1.1), nebo vybírat daně (2.4.4). C1.2.3 Odpadlíci Všechny pevnosti a opevněná města označená žetonem křížové výpravy (C1.2.1) jsou pod ochranou

4 církve. Šlechtic, který oblehne nebo napadne některé z chráněných pevností nebo opevněných měst, je prohlášen odpadlíkem od víry. Na kartu šlechtice odpadlíka položte žeton odpadlíka. Být odpadlíkem má stejné následky jako být exkomunikován (1.7.1). Odpadlíci nemohou volit ani kandidovat ve volbách a ztratí veškeré církevní tituly. Žeton odpadlíka zůstane šlechtici až do jeho smrti, pokud jej papež od něj neoprostí. C1.3 Fáze 7: Křížová výprava: Invaze do Zámoří Tato fáze má několik podfází: C1.3.1 Určete pořadí Položte žeton pořadí (číslované od 1 do 6) na kartu každého šlechtice, který se křížové výpravy účastní. Pořadí je určeno následovně: Král (nebo královna regentka) > královna > velmistr řádu templářů > velmistr řádu německých rytířů > držitelé křižáckých titulů (Jeruzalém > zbylé státy) > držitelé lenních titulů (vévodové: 4 vesnice > hrabata: 3 vesnice > baroni: 2 vesnice) > šlechtici bez lenních a křižáckých titulů včetně biskupů, kardinálů a z Arku. V případě remízy má přednost šlechtic s armádou s více BS (6.2). Pokud remíza trvá, má přednost šlechtic, jehož rod drží vyšší titul. Např.: 4 šlechtici se zapojili do křížové výpravy: Eleanor, vévodkyně z Blaye (4 vesnice), Arthur velmistr řádu německých rytířů, François, biskup ze Sigy a Jeanne z Arku, sestra krále Philippa. Pořadí je následující: číslo 1 získá velmistr řádu německých rytířů Arthur a číslo 2 vévodkyně Eleanor. François a Jeanne z Arku nemají žádné lenní tituly, takže číslo 3 získá ten s armádou s více BS. François si s sebou vzal 3 rytíře, celkem tedy 10 BS. Jeanne z Arku disponuje 2 rytíři, dvěma lučištníky a zbrojnošem, celkem také 10 BS. Protože body síly pořadí neurčily, určí jej Jeannin bratr král Philippe v její prospěch. Číslo 3 tedy získá Jeanne z Arku a na biskupa Françoise zbývá číslo 4. C1.3.2 Vyložení zámořských cílů Táhněte tolik zámořských cílů, kolik šlechticů se účastní výpravy. (Protože se může zúčastnit nejvýše 6 šlechticů, potáhnete nejvýše 6 cílů, C1.2.1). Obrana zámořského cíle (buď bez obrany, nebo pevnost, nebo opevněné město). Např.: Antiochie je opevněné město. Saracénští obránci: počet saracénských bojovníků, kteří cíl brání. Např.: 6 saracénských bojovníků. Kořist v případě vítězství: denáry z přepadení karavany a plenění měst, křižácké tituly (1 VB) nebo arabský lékař. Např.: titul knížete antiochijského (1 VB). Pořadí zámořského cíle (1-12). Např.: 5. Saracénské posily: když v kole Saladinovy pomsty (C2.4) napadne Saladin tento cíl, přidá se k němu vyobrazený počet saracénských bojovníků. Např.: 4 saracénští bojovníci.

5 Mezi zámořskými cíly jsou přepadení karavan, plenění měst, dobytí křižáckého státu (titul a 1VB) a arabský lékař (C1.4.2). Zámořské cíle zobrazují jednu z následujících informací. Karavanu lze přepadnout až dvakrát. Každé přepadení ve fázi křížových výprav vynese 6 denárů. Úspěšné vyplenění Jaffy vynese 16 denárů. Kyperský titul má hodnotu 1 VB. Tažené zámořské cíle položte na stupnici na plánu Zámoří. Cíl s nejnižším pořadovým číslem na první pole stupnice (s číslem 1), cíl s druhým nejnižším pořadím na druhé pole atd. až položíte všechny cíle. C1.3.3 Výběr cíle Šlechtic s žetonem pořadí číslo 1 si vybere cíl, který se svými jednotkami napadne. Po něm si vybírá šlechtic s žetonem č. 2 atd. až si svůj cíl vybrali všichni šlechtici. Šlechtic si může vybrat i cíl, který si již vybral jiný šlechtic. Nově příchozí šlechtic se postaví pod dřívějšího šlechtice. Některé zámořské cíle tak mohou zůstat nedotčeny. Pokud více šlechticů útočí na stejný cíl, pak je šlechtic s nižším žetonem pořadí vůdcem křížové výpravy. To on bude činit všechna rozhodnutí ohledně svého cíle (zda bojovat či obléhat, jak se rozdělí kořist, kdo utrží zásahy v bitvě atd.). C1.4 Bitvy na křížové výpravě Bitvy s jednotlivými cíli jsou vyhodnocovaný postupně od začátku stupnice (nejnižší číslo) po její konec. (Bitvy na hlavním plánu byly vyhodnoceny dříve ve fázi 6: Bitvy ve Francii). Vůdce výpravy u daného cíle rozhodne, zda výprava zaútočí nebo začne obléhání. Cíl může být obléhán jen pokud je na něm vyobrazena pevnost nebo opevněné město. Pokud se výprava rozhodne cíl oblehnout, každý hráč položí ke svým jednotkám žeton obléhacího stroje (6.4.2). V bitvě bojují saracénští bojovníci vyobrazení na cíli na jedné a členové výpravy na druhé straně. Bitva probíhá podle obvyklých pravidel (6.0). Vůdce výpravy může po každém bojovém hodu bitvu ukončit a zahájit obléhání. Pokud zvítězí a jsou vyobrazeny na cíli, získá výprava výhody pevnosti nebo opevněného města. Tyto výhody budou moci využít proti Saladinovi v dalším kole. Pokud cíl zůstane obležen, Saladinovy jednotky v příštím kole posílí obranu tohoto cíle. C1.4.1 Kořist Pokud výprava zvítězí a dobude zámořský cíl, rozdělí vůdce kořist mezi přeživší šlechtice, jak se mu zlíbí. Kořist je tří druhů: denáry z přepadení karavany denáry z plenění města a křižácký titul (1 VB). Denáry z přepadené karavany se okamžitě rozdělí mezi šlechtice, kteří se přepadení zúčastnili. Karavany lze v kole Saladinovy pomsty přepadnout i podruhé a podruhé získat kořist. Karavana se

6 opět brání počtem saracénských bojovníků vyobrazených na cíli. Denáry z plenění města se okamžitě rozdělí mezi šlechtice, kteři se na vyplenění podíleli. Křižácký titul má hodnotu 1 VB a lze jej udělit libovolnému šlechtici na konci křížové výpravy (kolo Saladinovy pomsty), dokonce i šlechticům ve Francii, kteří se křížové výpravy nezúčastnili. Pokud cíl znovu nedobudou Saladinovy jednotky, položte žeton příslušného titulu vedle karty šlechtice dle volby vůdce výpravy. Rod tohoto šlechtice získává 1 VB. Např.: Quentin, hrabě tripolský. Pozn.: jeruzalémský titul poskytuje příjem 1 denáru navíc za každou vesnici ovládnou KTERÝMKOLIV hráčem. C1.4.2 Arabský lékař V případě tohoto cíle žádná bitva neproběhne. Lékař se přidá k vůdci výpravy, žeton tohoto cíle okamžitě položte vedle karty šlechtice vůdce. Lékař nemůže nikdy přejít k jinému šlechtici. Hráč, ve službách jehož šlechtice lékař působí může zabránit smrti libovolného šlechtice na křížové výpravě vlivem moru (2.3.3), vraždy (10.3) nebo smrti v bitvě (místo toho je tento šlechtic zajat Saladinem). Když křížová výprava skončí, odejde lékař se svým pánem nebo paní do Francie. Příslušný hráč pak může zabránit smrti všech (nebo jen některých) šlechticů a jednotek, kteří se nacházejí ve stejné vesnici jako lékařův pán nebo paní, vlivem moru nebo vraždy. Pokud šlechtic, který lékaře zaměstnává, zemře, okamžitě odstraňte žeton arabského lékaře ze hry. C2.0 Saladinova pomsta druhé kolo křížové výpravy (Vždy následuje po kole Invaze do Zámoří.) C2.1 Fáze 2: Dobírání a vykládání karet Morová rána (Změna!) Padne-li při vyhodnocení karty moru (2.3.3) v kole Saladinovy pomsty 6, zasáhne morová rána Zámoří. Všichni šlechtici na výpravě si hodí 1k6 a padne-li 1, 2, nebo 3, zemřou. Každý zámořský cíl je brán jako vesnice ve biskupství polovina všech křižáckých jednotek (zaokrouhleno dolů) v každém cíli zemře. Odstraňte je z herního plánu. Saracénských bojovníků se mor netýká. C2.2 Fáze 5: Pohyb Při hře s rozšířením(i) Templáři anebo Němečtí rytíři platí následující pravidla: ve fázi pohybu druhého kola křížové výpravy mohou rytíři templářského i německého řádu odcestovat do Zámoří, aby podpořili křížovou výpravu. Pozn.: řádoví rytíři jsou jediní šlechtici, kteří se mohou přidat ke křížové výpravě během kola Saladinovy pomsty.

7 Šlechtice a jejich jednotky, kteří se přidají ke křížové výpravě během kola Saladinovy pomsty postavte přímo na zámořský cíl dle své volby. Můžete je dokonce postavit na neobsazený zámořský cíl a stát se tak vůdcem. Tito šlechtici se nepočítají do limitu 6 šlechticů na výpravě (C1.2.1). Pokud v Zámoří zuří morová rána, dotkne se i nově přidaných šlechticů a jejich jednotek. Morová rána se jich však nedotkne, pokud mají k dispozici arabského lékaře (C1.4.2). C2.2.1 Velmistr řádu templářů Pokud je velmistr řádu templářů ve hře, musí se VŠICHNI templářští rytíři zapojit do křížové výpravy. Pokud ve hře není, mohou se svobodně rozhodnout, zda se přidají či nikoliv. Zajatí ani obležení templářští rytíři se ke křížové výpravě připojit nemohou. C2.2.2 Velmistr řádu německých rytířů Pokud je velmistr řádu německých rytířů ve hře, musí se VŠICHNI němečtí rytíři zapojit do křížové výpravy. Pokud ve hře není, mohou se svobodně rozhodnout, zda se přidají či nikoliv. Zajatí ani obležení němečtí rytíři se ke křížové výpravě připojit nemohou. C2.3 Fáze 7: Křížová výprava: Saladinova pomsta V této fázi se objeví Saladin a pokusí dobýt zpět cíle ovládnuté nebo obléhané křižáky! Saladin má stejné vlastnosti jako titulovaný šlechtic a fázi začíná se 4 saracénskými rytíři. (Saracénští rytíři mají stejné vlastnosti jako rytíři křižáků.) Na začátku této fáze postavte Saladina na zámořský cíl nejvíce vpravo (nejnižší číslo), kde napadne křižácké dobyvatele nebo obléhatele (C2.3.1). Kromě svých 4 saracénských rytířů má k dispozici také posily vyobrazené na žetonu cíle. Cíl arabský lékař (1.4.2) Saladin ignoruje. Přeskočí jej a pokračuje dalším cílem. C2.3.1 Bitvy na křížové výpravě Pokud křižáci v předchozím kole (Invaze do Zámoří) dobyli cíl, získají pro toto kolo případný obranný bonus pevnosti nebo opevněného města. Tento obranný bonus mohou ostatní hráči zrušit vyložením karty tajné chodby (10.2.2) ve prospěch Saladina! Pokud křižáci cíl obléhají, pak se Saladin se svými rytíři i posilami připojí k obráncům cíle přeživším z předchozího kola. Obléhatelé mohou vyvolat bitvu s posíleným cílem nebo se s prázdnýma rukama vrátit do Francie. Pokud se obléhatelé rozhodnou nezaútočit, pokračuje Saladin i se svou armádou k dalšímu cíli. Pokud Saladin úspěšně dobude první cíl: protože na něm nejsou žádní křižáci, nebo protože porazí křižácké dobyvatele nebo obléhatele,

8 nebo protože křižáčtí obléhatelé ustoupí, postoupí k dalšímu cíli. S sebou si vezme všechny přeživší saracénské jednotky (včetně původních obránců a posil) a přidá se k případným přeživším obráncům na dalším cíli. Navíc přibere saracénské posily vyobrazené na žetonu dalšího cíle. Pokud se přesune na prázdný cíl, pouze nabere vyobrazené posily (nikoli obránce) a postupuje k dalšímu cíli (s vyšším číslem). Saladin pokračuje v útocích na cíle, dokud je všechny nedobude nebo nezemře či není zajat. Pokud zemře nebo je zajat, saracénské útoky okamžitě končí. Figurku Saladina postavte zpět na výchozí pole. Nyní provedou své útoky křižáci obléhající cíle nebo připravení přepadnout karavanu, k nimž Saladin nedošel. Pokud saracénské obránce porazí, vezmou si příslušnou kořist. Poté je čas přidělit tituly křižáky dobytých křižáckých států. Položte příslušné žetony titulů ke kartám vybraných šlechticů na deskách jejich rodů. Každý křižácký titul má hodnotu 1 VB. Pokud křižáci znovu porazí obránce karavany, znovu získají kořistné denáry. Např.: křižáci stojí u cíle karavana s číslem 4, jehož jediného obránce porazili v předchozím kole (Invaze do Zámoří) a vzali si za to 6 denárů. V tomto kole (Saladinova pomsta) byl již Saladin poražen. Karavanu nyní znovu brání 1 saracénský bojovník. Pokud křižáci v bitvě s ním zvítězí, opět si vezmou 6 denárů. C2.4 Konec křížové výpravy Po vyhodnocení všech bitev přesuňte všechny přeživší šlechtice i s jejich jednotkami ze Zámoří do jejich pevností nebo opevněných měst ve Francii. Odstraňte všechny žetony křížové výpravy z karet šlechticů, pevností i opevněných měst. Šlechtici v Saladinově vězení zůstanou v jeho zajetí (C3.1), dokud nezaplatí výkupné. Šlechtic v Saladinově zajetí ztratí ochranu církve. Odstraňte proto všechny žetony křížové výpravy z jeho karty šlechtice, jeho pevností i opevněných měst. Otočte žeton výzvy ke křížové výpravě mírovou stranou vzhůru. Všechny cíle dobyté křižáky odstraňte ze hry. Křižácké tituly šlechticům zůstanou. Pokud šlechtic s křižáckým titulem zemře, přejde tento titul na jiného šlechtice z jeho rodu, podobně jako lenní tituly (4.3.1). Všechny ostatní cíle, tj. cíle nenapadené křižáky, úspěšně ubráněné saracény nebo znovu dobyté Saladinem, zamíchejte zpět do balíčku cílů. C3.0 Vražda šlechtice na křížové výpravě I šlechtice na křížové výpravě lze zavraždit (10.3). Historická pozn.: během první křížové výpravy vzrostl význam persko-syrské sekty Nizáríja, známější jako Asasíni nebo Hašašíni! Pokud je šlechtic úspěšně zavražděn dříve než si vybere cíl, položte jeho jednotky na okraj plánu Zámoří a nechejte je tam až do konce křížové výpravy. Na jejím konci (C2.4) se tyto jednotky vrátí do Francie. Pokud si zavražděný šlechtic již vybral svůj cíl, jeho jednotky zde zůstanou a budou bojovat pod jiným šlechticem téhož rodu na témže cíli. Pokud na dotyčném cíli žádný šlechtic stejného rodu není, jednotky zde zůstanou a brání se všem dalším Saladinovým útokům. Pokud přežijí, vrátí se

9 bez kořisti do Francie, do libovolné z pevností nebo opevněných měst příslušného hráče. C3.1 Saladinovi zajatci Saladin může šlechtice v bitvě zajmout (6.2.2). Zajatce položte na pole Saladinova vězení. Platí pro ně obvykle pravidla pro zajatce. Mohou uniknout s pomocí karty tajné chodby nebo mohou zaplatit výkupné (6.2.4) do banku. Tito šlechtici se bez kořisti (ale zato s hanbou) vrátí do jedné ze svých pevností nebo opevněných měst. Pokud nebylo zaplaceno výkupné, ale křížová výprava skončila, šlechtic zůstává i přesto Saladinovým zajatcem. Výkupné lze zaplatit v následujících kolech a dotyčný se vrátí do jedné z pevností nebo opevněných měst svého rodu ve Francii. Dotazy a odpovědi D: Může papež vyzvat ke křížové výpravě v kole, v němž byl zvolen? O: Ano, může. Stejně tak může ke křížové výpravě vyzvat i kardinál v kole, v němž byl povýšen. D: Lze vyzvat ke křížové výpravě v kole následujícím po kole, v němž předchozí křížová výprava skončila? O: Ano. Jediné omezení je, že dvě křížové výpravy se nesmí překrývat. D: Lze zavraždit Saladina? O: Ano! D: Lze Saladina zajmout? O: Ne. Pokud je Saladin zajat, okamžitě uprchne. Všechny saracénské útoky ale ihned ustanou, jako kdyby byl zabit (C2.3.1). Rejstřík Arabský lékař C1.4.2 Bitvy na křížové výpravě C1.4, C2.3.1 Invaze do Zámoří C1.0 Kořist C1.4.1 Mor na křížové výpravě C2.1 Němečtí rytíři C2.2.2 Odpadlíci C1.2.3 Pořadí C1.3.1 Přepadení karavany C1.3.2 Saladinova pomsta C2.0 Saladinovi zajatci C3.1 Templáři C2.2.1

10 Volby C1.2.2 Vražda C3.0 Výzva ke křížové výpravě C1.1.1 Zámořské cíle C1.3.2 Zapojení se do křížové výpravy C1.2.1 Rychlý přehled pořadí šlechticů Král (nebo královna regentka) > královna > velmistr řádu templářů > velmistr řádu německých rytířů > držitelé křižáckých titulů (Jeruzalém > zbylé státy) > držitelé lenních titulů (vévodové: 4 vesnice > hrabata: 3 vesnice > baroni: 2 vesnice) > šlechtici bez lenních titulů včetně biskupů, kardinálů a z Arku. Autor hry: Philippe Mouchebeuf Autorský tým: Philippe Mouchebeuf, Olivier Chanry, Thierry Mattray, Franck Saverys, Maximilien Da Cunha Anglická pravidla: Uwe Eickert Editoři anglických pravidel: Njål Nordmark, James Palmer Česká pravidla (na základě anglických): Jakub Wolfsen Šotola Blízký východ 1135, mezi 1. a 2. křížovou výpravou Seldžucký Rúmský sultanát Arménské knížectví v Kilíkii (Tarsos) Edesské hrabství Byzantská říše Antiochijské knížectví Slovutná říše Seldžucká (Eufrat, Asasíni, Damašský emirát) Království Jeruzalémské (Akko, Aškelon) Fátimovský chalifát Středozemní moře Křížové výpravy historický přehled Papež, hlava římskokatolické církve, vyzval věrné křesťany, aby podnikli vojenské výpravy do Svaté země za účelem jejího vytržení z moci Saracénů (středověký pojem pro nekřesťany a muslimy). Mezi lety 1095 a 1270 bylo podniknuto osm velkých křížových výprav na muslimský východ. Cílem

11 první křížové výpravy bylo znovu získat Levantu, v níž ležela království jeruzalémské, antiochijské a tripolské, a která byla pod nadvládou seldžuckých Turků. Papež Urban II., s odvoláním na zvěrstva páchaná na křesťanech a poutnících do Chrámu Svatého hrobu v Jeruzalémě, domnělému místu Ježíšova odpočinku, zahájil v roce 1095 první křížovou výpravu. Těm, kteří se výpravy zúčastní, slíbil církevní ochranu jejich majetku a plnomocný odpustek (prominutí všech trestů v očistci, kterými je třeba odčinit hříchy i po rozhřešení). První křížová výprava: během první křížové výpravy zemřel vůdce seldžuků (Malikšáh). Důsledkem toho a mnoha rozporů mezi soupeřícími muslimskými frackcemi se mocná Seldžucká říše rozpadla na několik menších států. To dalo výhodu křižákům, kteří v roce 1098 oblehli a znovuzískali Antiochii a v červenci 1099 i Jeruzalém. Godefroy z Bouillonu, vévoda Dolního Lotrinska, byl zvolen králem jeruzalémským. On ale královskou korunu odmítl se slovy: Nebudu nosit zlatou korunu tam, kde Kristus nosil korunu trnovou. A přijal místo titulu krále titul Ochránce Svatého hrabu. Godefroy 12. července 1099 porazil Egypťany u Aškalonu a zemřel roku Byl následován svým bratrem, hrabětem Edesským, který byl korunován králem jeruzalémským jako Balduin I. Křesťané pokračovali ve svých výbojích a vytvořili v Levantě mnoho křižáckých států: hrabství Edesské a Tripolské, knížectví Antiochijské a království Jeruzalémské. Druhá křížová výprava: hrabství edesské byl první křižácký stát vytvořený během první křížové výpravy. Ale jako vnitrozemský stát bylo těžko dostupné a bránitelné padlo hrabství Edesské do rukou Imadu Zengimu, obránci víry. Papež Evžen III. Proto vyzval k nové křížové výpravě, jehož vedení se ujal francouzský král Ludvík VII. a římskoněmecký král Konrád III. Tato křížová výprava však skončila katastrofou a Edessa nebyla nikdy znovu dobyta. Konrád III. pokračoval do Jeruzaléma, kde se setkal s Balduinem III. a templáři při neblahém obléhání Damašku. Rozhodující porážka křesťanů u Damašku vedla k rozkladu druhé křížové výpravy a pádu Edessy. Velká muslimská vítězství pokračovala se Saladinem, prvním sultánem Egypta a Sýrie a zakladatelem dynastie Ajjúbovců, který v roce 1187 dobyl z rukou křesťanů království jeruzalémské. Kurd Saláh al-dín (Saladin) ( ) je známý jako hlavní protivník křížových výprav ke konci 12. stol. a strůjce dobytí Jeruzaléma muslimy. V roce 1177 byl jedním z velitelů v bitvě u Montgisardu (v Království Jeruzalémském, nedaleko Ramly), v níž král Balduin IV. a Frankové zahnali Saladinovy síly na útěk a způsobili tak muslimům nesmírné ztráty, Lord Reynald z Chatillonu. Ten později porušil příměří se Saladinem, když napadl muslimské karavany a vyslal pirátské lodě po Rudém moři směrem k muslimským svatým městům Mekka a Medína. Poté co oloupil karavanu poutníků do Mekky, vyhlásil Saladin svatou válku proti křesťanským bezvěrcům. 4. července 1187 se Saladin střetl s křesťany v bitvě u Hattínu, v níž zvítězil a ovládl Jeruzalém. Zajato bylo mnoho křesťanských šlechticů, kteří byli propuštěni výměnou za výkupné. Třetí křížová výprava: v anglické literatuře známá také jako Křížová výprava králů ( ) začala spojenectvím anglického krále Jindřich II. a francouzského krále Filipa II. Ale Jindřichova smrt vyzdvihla do vedení Richarda I. Anglického (Richarda Lví srdce). Ten získal zpět většinu Svaté země, ale nedokázal dobýt Jeruzalém. V roce 1192 podepsali Richard a Saladin smlouvu, která muslimům zaručila vládu nad Jeruzalémem, ale umožňovala neozbrojeným křesťanským poutníkům přístup do města. Jeruzalém v rukách muslimů se nakonec stal důvodem pro čtvrtou křížovou výpravu. (Když byl král Richard Lví srdce během třetí křížové výpravy zraněn, Saladin mu poslal k

12 ruce svého osobního lékaře Moše ben Majmona, známého jako Rambam nebo Maimonides.) Čtvrtá křížová výprava: cílem čtvrté křížové výpravy ( ) bylo znovudobytí Jeruzaléma útokem přes Egypt. Místo toho však křižáci vyplenili Konstantinopol, hlavní město pravoslavné křesťanské Byzantské říše, čímž stvrdili schizma mezi východní pravoslavnou círvkí a církví římskokatolickou. Pátá křížová výprava: během páté křížové výpravy ( ) němečtí, uherští a rakouští vůdci společně s řády templářů a německých rytířů znovu plánovali napadnout Jeruzalém přes Egypt. Ale nedostatek zásob a neustále noční útoky muslimů donutily Evropany ustoupit a podepsat osmiletou mírovou smlouvu. Šestá křížová výprava: císař Svaté říše římské Fridrich II., ač exkomunikován papežem, v roce 1229 zahájil šestou křížovou výpravu a získal zpět vládu nad Jeruzalémem po jednání s egyptským sultánem, který v tu dobu čelil povstání v Sýrii. Fridrich ustanovil precedens úspěšné křížové výpravy bez papežské podpory. Všechny následující výpravy byly zahájeny samotnými králi. Sedmá křížová výprava: v roce 1245, Jeruzalém opět padl do rukou Chórezmských muslimů. Francouzský král Ludvík IX. (svatý Ludvík), svolal sedmou křížovou výpravu. V bitvě u Mansury (únor 1250) byl však poražen a zajat. Byl propuštěn poté, co za něj templáři složili vysoké výkupné. Osmá (a devátá) křížová výprava: v roce 1267 svolal svatý Ludvík další křížovou výpravu, ale shledal se s nevelkou podporu. Během ní pak v roce 1270 král Ludvík IX. padl v bitvě u Tunisu a Francouzi se stáhli. V roce 1289 byla vyhlášena další křížová výprava, ale ničeho významného již nedosáhla. V roce 1291 padly poslední křesťanské pevnosti do rukou muslimů a skončila tak éra evropské nadvlády nad Svatou zemí.

3.KŘÍŽOVÁ VÝPRAVA. Anotace : příčiny, průběh a výsledky

3.KŘÍŽOVÁ VÝPRAVA. Anotace : příčiny, průběh a výsledky 3.KŘÍŽOVÁ VÝPRAVA Anotace : příčiny, průběh a výsledky Dětský diagnostický ústav, středisko výchovné péče, základní škola, mateřská škola a školní jídelna Liberec 6.-9. ročník, 2.května 2013 Autorem materiálu

Více

VY_12_INOVACE_A_PD_2.SADA_14

VY_12_INOVACE_A_PD_2.SADA_14 VY_12_INOVACE_A_PD_2.SADA_14 Název klíčové aktivity: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Označení v TK: EU-I/2A-PD-2.sada-č.14 Autor: Mgr. Petr Drkal

Více

Křižáci ve svaté zemi

Křižáci ve svaté zemi Křižáci ve svaté zemi Věra a Miroslav Hrochovi vydavatelství: Mladá Fronta Druhé, upravené vydání: Praha 1996 296 stran textu, 16 stran barevné a 16 stran černobílé přílohy (První vydání pod názvem Křižáci

Více

strategická desková hra pro dva hráče

strategická desková hra pro dva hráče strategická desková hra pro dva hráče Hrací potřeby: Sada 10 hracích kamenů pro každého hráče: 2 Pěšáci, 2 Rytíři, 1 Věž, 1 Zvěd, 1 Generál, 1 Katapult, 1 Lučištník, 1 Král 1 kámen se symbolem vlajky 4

Více

PRAVIDLA - SUMA SUMÁRUM. Warriors and Traders - Válečníci a obchodníci

PRAVIDLA - SUMA SUMÁRUM. Warriors and Traders - Válečníci a obchodníci PRAVIDLA - SUMA SUMÁRUM Warriors and Traders - Válečníci a obchodníci K dispozici máte dvě verze: 1) s bílým pozadím pro úsporný tisk 2) s barevným pozadím, pokud se vám bude víc líbit Jedná se o oboustranný

Více

6.KŘÍŽOVÁ VÝPRAVA. Anotace : příčiny, průběh a výsledky

6.KŘÍŽOVÁ VÝPRAVA. Anotace : příčiny, průběh a výsledky 6.KŘÍŽOVÁ VÝPRAVA Anotace : příčiny, průběh a výsledky Dětský diagnostický ústav, středisko výchovné péče, základní škola, mateřská škola a školní jídelna Liberec 6.-9. ročník, 7.června 2013 Autorem materiálu

Více

7.KŘÍŽOVÁ VÝPRAVA. Anotace : příčiny, průběh a výsledky. Dětský diagnostický ústav, středisko výchovné péče, základní škola a dětský domov Liberec

7.KŘÍŽOVÁ VÝPRAVA. Anotace : příčiny, průběh a výsledky. Dětský diagnostický ústav, středisko výchovné péče, základní škola a dětský domov Liberec 7.KŘÍŽOVÁ VÝPRAVA Anotace : příčiny, průběh a výsledky Dětský diagnostický ústav, středisko výchovné péče, základní škola a dětský domov Liberec 7. ročník, 7.září 2013 Autorem materiálu a všech jeho částí,

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Dějepis Sada:

Více

Poté hráči spočtou své Body prestiže a vítězem se stává ten, kdo jich nashromáždil nejvíce.

Poté hráči spočtou své Body prestiže a vítězem se stává ten, kdo jich nashromáždil nejvíce. Pravidla hry Rokoko Cíl hry V Rokoku se stáváte majitelem oděvnické dílny na dvoře francouzského krále Ludvíka XV., kde se snažíte získat co nejvíce prestiže. Během každého tahu zahrajete kartu jednoho

Více

http://www.prezentace-pro-dejepis.freeeee.net Prusko Řád německých rytířů Pohanské Prusy Již v době před naším letopočtem sídlily ve východním Pobaltí baltské kmeny Prusů. Prusové nepřijali křesťanskou

Více

Napínavé letecké závody pro dva chytré havrany od 10 let

Napínavé letecké závody pro dva chytré havrany od 10 let Napínavé letecké závody pro dva chytré havrany od 10 let CELKOVÝ POHLED Odin, otec bohů, posílá své dva havrany: Hugina a Mugina do světa, aby dohlíželi na Zemi. Hráči vykládají karty, aby pohybovali opeřenými

Více

Obsah. Obecné souvislosti 15. NovÁ KŘESŤANSKÁ ŘÍŠE 39 ÚVOD II MUSLIMSKÝ ZÁBOR 47 PRVNÍ KŘÍŽOVÁ VÝPRAVA 59

Obsah. Obecné souvislosti 15. NovÁ KŘESŤANSKÁ ŘÍŠE 39 ÚVOD II MUSLIMSKÝ ZÁBOR 47 PRVNÍ KŘÍŽOVÁ VÝPRAVA 59 Obsah ÚVOD II Obecné souvislosti 15 v SALOMOUNŮV CHRÁM 17 Šalomounův chrám 18 Posvátný původ Jeruzaléma 21 Země zaslíbená 23 Město krále Davida 24 Archa úmluvy 25 Humno Sión 25 Davidova a Šalomounova říše

Více

Adresa školy... Adresa bydliště... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.)

Adresa školy... Adresa bydliště... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.) Č. Jméno Adresa školy... Adresa bydliště.... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.) Národní institut pro další vzdělávání Senovážné nám. 25, 110 00

Více

1. Cíl hry. 2. Komponenty

1. Cíl hry. 2. Komponenty 1. Cíl hry Hráči se stávají dračími Akolyty, kteří hledají magické krystaly, aby se stali dračími králi či královnami. Krystalem zobrazeným na kartě bojiště je odměněn hráč, který vyhraje boj na bojišti,

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3707 Šablona: III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_480 Jméno autora: Mgr. Blanka Fajkisová Datum

Více

Skvělá příležitost pro dva obchodníky od dvanácti let

Skvělá příležitost pro dva obchodníky od dvanácti let Skvělá příležitost pro dva obchodníky od dvanácti let POZADÍ HRY Jambo je svahilský pozdrav. Tak zdraví své nakupující zákazníky zruční obchodníci na tržištích v srdci Afriky, kde již několik století rozkvétá

Více

Princes of Florence - Pro Ludo

Princes of Florence - Pro Ludo Princes of Florence - Pro Ludo Die Fürsten von Florenz Pravidla pro rozšíření (Pro Ludo) Pravidla pro 2 hráče Při hře 2 hráčů použijte následující pravidla: Peníze do začátku: 2500 Florinů Základní cena

Více

ODDVILLE hra pro 2 4 hráče od 10 let

ODDVILLE hra pro 2 4 hráče od 10 let ODDVILLE hra pro 2 4 hráče od 10 let Obsah hry: 64 karet budov/mincí 1 karta startovního náměstí 16 karet dělníků (4 od barvy) 36 figurek (9 od barvy) 1 deska zdrojů 12 karet postav (3 od jené gildy) Hráči

Více

MONSTRA & MÝTY. (Monster & Mythen)

MONSTRA & MÝTY. (Monster & Mythen) MONSTRA & MÝTY (Monster & Mythen) Alan R. Moor Richard Borg 1.0 Úvod V jednom fantastickém světě spolu bojují mocní čarodějové, trpaslíci, trollové, skřeti a nemrtví. Hráči velí jejich armádám (pěchotě,

Více

Evropa ve středověku II. Mapa:

Evropa ve středověku II. Mapa: Evropa ve středověku II Mapa: Evropa ve středověku II rozpad římského impéria (476 n. l.) Východořímská a Západořímská říše Východořímská říše snaha opět získat západní území a sjednotit obojí pod jednu

Více

Islám. Monoteistické světové náboženství (1.6 miliard muslimů na světě) Svatá kniha- Korán, Bůh- Alláh, prorok- Mohamed

Islám. Monoteistické světové náboženství (1.6 miliard muslimů na světě) Svatá kniha- Korán, Bůh- Alláh, prorok- Mohamed Islám Monoteistické světové náboženství (1.6 miliard muslimů na světě) Svatá kniha- Korán, Bůh- Alláh, prorok- Mohamed Mekka, Medína- sv. Města islámu Islám převládá v S Africe, na Blízkém východě Mešita-

Více

Příprava hry. Průběh hry

Příprava hry. Průběh hry Ve Vikings: Warriors of the North se hráči ujímají rolí vikingských jarlů, kteří bojují o nadvládu nad severem a korunu Konunga. Moc získá ten, kterému se jako prvnímu podaří vyloupit všechny vesnice a

Více

první známý Napoleonův portrét z roku 1785 Průčelí Napoleonova rodného domu v Ajacciu

první známý Napoleonův portrét z roku 1785 Průčelí Napoleonova rodného domu v Ajacciu Napoleonské války Napoleon Bonaparte narodil se na ostrově Korsika jako syn advokáta v deseti letech vstoupil do vojenské školy a poté do armády ve 24 letech se stal generálem byl vynikajícím vojevůdcem

Více

PŘEHLED PRAVIDEL STOP! Výkladový slovník strany 2 10 Hlavní část přehledu, ve které naleznete podrobný popis všech pravidel v abecedním pořadí.

PŘEHLED PRAVIDEL STOP! Výkladový slovník strany 2 10 Hlavní část přehledu, ve které naleznete podrobný popis všech pravidel v abecedním pořadí. PŘEHLED PRAVIDEL d JAK POUŽÍVAT TENTO PŘEHLED d Tento přehled pravidel je určen jako odpověď ke všem dotazům, které se týkají pravidel hry. Na rozdíl od průvodce hrou se podle přehledu pravidel nenaučíte

Více

Od Uwe Rosenberga Pro 2 až 5 hráčů od 10 let, 40 minut

Od Uwe Rosenberga Pro 2 až 5 hráčů od 10 let, 40 minut Od Uwe Rosenberga Pro 2 až 5 hráčů od 10 let, 40 minut Herní materiál 65 karet přísad na pizzu (13 od každého druhu: olivy, papričky, žampiony, salám a ananas) 40 karet s objednávkami (8 od každé v 5 barvách

Více

královna Má hodnotu 16.

královna Má hodnotu 16. Karty vlivu Karty vlivu je možné rozdělit na 3 druhy: 1. karty, které mají pouze číselnou hodnotu 2. karty s okamžitým efektem 3. karty s efektem při vyhodnocování Hodnota i efekt každé karty se uplatní

Více

Č. Příjmení a jméno: Adresa školy:... Adresa bydliště:...

Č. Příjmení a jméno: Adresa školy:... Adresa bydliště:... Č. Příjmení a jméno: Adresa školy:.... Adresa bydliště:..... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.) Národní institut pro další vzdělávání Senovážné

Více

Hráč, který je na tahu musí vyložit předem daný počet karet z ruky. Počet karet je určen počtem symbolů

Hráč, který je na tahu musí vyložit předem daný počet karet z ruky. Počet karet je určen počtem symbolů EMANUELLE ORNELLA OLTRE MARE BENÁTŠTÍ OBCHODNÍCI MEZI ORIENTEM A ZÁPADEM HERNÍ MATERIÁL 98 karet zboží sedmi druhů (8x drahokamy, 10x svitky, 12x hedvábí, 14x sůl, 16x keramika, 18x olivy, 20x obilí) 1

Více

KOLÉBKA RENESANCE. (Die Wiege der Renaissance)

KOLÉBKA RENESANCE. (Die Wiege der Renaissance) KOLÉBKA RENESANCE (Die Wiege der Renaissance) Hanno Kuhn Wilfried Kuhn Počet hráčů: 2-4 Věk: od 12 let Délka hry: 45-60 min Herní materiál 36 historických událostí Poznámka: Texty událostí mají různou

Více

Cíl hry. Herní komponenty. Spielablauf. Hra od Donalda X. Vaccariniho pro 2 4 hráče od 8 let

Cíl hry. Herní komponenty. Spielablauf. Hra od Donalda X. Vaccariniho pro 2 4 hráče od 8 let Cíl hry Hra od Donalda X. Vaccariniho pro 2 4 hráče od 8 let Dovedným budováním osídlení hráči vytváří svá vlastní království. Jejich cílem je získat na konci hry co nejvíce zlata. Podmínky pro jeho získání

Více

Zklidnění situace vítězství fr. armády, mír s Rakouskem a Pruskem

Zklidnění situace vítězství fr. armády, mír s Rakouskem a Pruskem 1795-1799 Zklidnění situace vítězství fr. armády, mír s Rakouskem a Pruskem 1795 nová ústava (zachována republika, omezena práva nemajetných, u moci bohatá buržoazie, majetkový cenzus) 5členné direktorium

Více

KUBA. Pravidla přeložil Bednin (připomínky posílejte na Bednin@email.cz)

KUBA. Pravidla přeložil Bednin (připomínky posílejte na Bednin@email.cz) KUBA Pravidla přeložil Bednin (připomínky posílejte na Bednin@email.cz) Za nepříznivých okolností se vesnice na ostrově snaží získat nezávislost, vliv a bohatství.kdo bude schopen nejvýhodněji prodávat

Více

CÍL HRY HERNÍ MATERIÁL PŘÍPRAVA HRY

CÍL HRY HERNÍ MATERIÁL PŘÍPRAVA HRY VÝSTAVBA PRVNÍ ČÁSTI POBŘEŽÍ Začíná hráč se světlými figurkami. Táhne vrchní krajinu z balíčku a přiloží ji ke krajině s delfínem uprostřed stolu. Nakonec položí jednoho svého Řeka do města, jednu svou

Více

O HŘE HERNÍ MATERIÁL

O HŘE HERNÍ MATERIÁL Autor: Stefan Feld hra pro 2-5 hráčů od 10 let na 45-60 minut V první verzi českých pravidel se bohužel vyskytlo několik chyb. Byly způsobeny především chybami v původních německých pravidlech. Přesto

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu ZELENÁ DO BUDOUCNOSTI Operační program: OP vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Klíčová aktivita:

Více

Habermaaß-hra 4748A /4287N a jeden poklad

Habermaaß-hra 4748A /4287N a jeden poklad CZ Habermaaß-hra 4748A /4287N 1000 a jeden poklad 1000 a jeden poklad Dobrodružná hra na motivy pohádek 1000 a jedné noci pro 2-4 hráče od 5 do 99 let. Obsahuje základní variantu pro mladší hráče. Autor:

Více

Une extension pleine de tendresse par Antoine Bauza & Corentin Lebrat

Une extension pleine de tendresse par Antoine Bauza & Corentin Lebrat Une extension pleine de tendresse par Antoine Bauza & Corentin Lebrat Pravidla rozšíření Takenoko: Panďátka je rozšířením pro hru Takenoko, jež přináší 3 nové herní prvky: nové díly políček, nové karty

Více

PRAVIDLA: ÚROVEŇ 4 BALÍČEK VS BALÍČEK

PRAVIDLA: ÚROVEŇ 4 BALÍČEK VS BALÍČEK PRAVIDLA: ÚROVEŇ 4 BALÍČEK VS BALÍČEK PŘÍPRAVA NA HRU Každý hráč si připraví balíček s 20 kartami hrdinů a s 20 kartami zbraní. Do balíčku může dát maximálně 4 karty stejného typu (např. 4 Naftové rytíře

Více

Autor hry: Hervé Marly Ilustrátor: Thomas Vuarchex Počet hráčů: 3 6 Věk hráčů: 10+ Doba hraní: min OBSAH KRABIČKY:

Autor hry: Hervé Marly Ilustrátor: Thomas Vuarchex Počet hráčů: 3 6 Věk hráčů: 10+ Doba hraní: min OBSAH KRABIČKY: Autor hry: Hervé Marly Ilustrátor: Thomas Vuarchex Počet hráčů: 3 6 Věk hráčů: 10+ Doba hraní: 15 30 min OBSAH KRABIČKY: 24 žetonů rozdělených do 6 sad (každá po 4 žetonech). Každá sada obsahuje 3 žetony

Více

PŘED PRVNÍ HROU OPATRNĚ VYLAMTE KARTÓNOVÉ HRACÍ KOMPONENTY Z DESEK. Líc. HERNÍ KOMPONENTY 4 balíčky karet: Líc Rub. Líc. Líc

PŘED PRVNÍ HROU OPATRNĚ VYLAMTE KARTÓNOVÉ HRACÍ KOMPONENTY Z DESEK. Líc. HERNÍ KOMPONENTY 4 balíčky karet: Líc Rub. Líc. Líc Aquileia, druhé nejdůležitější město Římské říše, byla původně založena jako výspa proti barbarským útočníkům. Její vojenský původ má za následek její podivnou čtyřúhelníkovou strukturu, rozdělenou hlavními

Více

Identifikátor materiálu EU: ICT 1 12 Žák se seznámí s osobností Jiřího z Poděbrad. Mgr. Blanka Šteindlerová

Identifikátor materiálu EU: ICT 1 12 Žák se seznámí s osobností Jiřího z Poděbrad. Mgr. Blanka Šteindlerová Identifikátor materiálu EU: ICT 1 12 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT = Předmět/téma Žák se seznámí s osobností Jiřího z Poděbrad. Mgr. Blanka Šteindlerová Čeština Člověk a společnost

Více

STŘEDOVĚK stoletá válka D 41

STŘEDOVĚK stoletá válka D 41 STŘEDOVĚK stoletá válka D 41 1. Jaké dynastie panovaly v uvedených zemích ve 14. a v 15. století? Anglie Francie.. 2. Kde se nacházely Flandry a jaký byl vztah Anglie a Francie k tomuto území?...... Obr,

Více

Aquaretto. Hra pro 2 až 5 hráčů, od 10ti let, délka hry cca 45 minut

Aquaretto. Hra pro 2 až 5 hráčů, od 10ti let, délka hry cca 45 minut Aquaretto Hra pro 2 až 5 hráčů, od 10ti let, délka hry cca 45 minut Každý hráč vlastní jednu vodní zoologickou zahradu. Hráči se snaží přilákat do svého vodní parku co nejvíce návštěvníků. Snaží se proto

Více

2. Umístění figurky družiníka. 3. Započítání bodů

2. Umístění figurky družiníka. 3. Započítání bodů Cirkus Toto rozšíření nelze hrát samostatně budete potřebovat základní hru Carcassonne, do níž ho můžete začlenit úplně nebo i jen částečně. Toto rozšíření můžete také libovolně kombinovat se všemi ostatními

Více

Vlastnická listina. Křišťálová koule

Vlastnická listina. Křišťálová koule Kapesní hodinky Vlastnická listina Zlaté váhy Pokud jsi v zápase poražen, můžeš se po zápase podívat na předměty vítěze. Zahraj po zápase, jehož se neúčastníš. Vezmi si jeden z předmětů použitých v zápase

Více

rodinná hra od Stefana Dorry (překlad: Michal Kohoutek)

rodinná hra od Stefana Dorry (překlad: Michal Kohoutek) rodinná hra od Stefana Dorry (překlad: Michal Kohoutek) Hra pro 2-5 hráčů od 8 let v trvání asi 30 minut Herní materiál a příprava hry 1 herní plán, 15 dřevěných sedláků (3 od každé barvy: modrá, žlutá,

Více

Královská zahrada. Cíl hry. Hra pro 2 4 hráče

Královská zahrada. Cíl hry. Hra pro 2 4 hráče Královská zahrada Hra pro 2 4 hráče Úvod Jako mocní králové hledáte nová místa pro rozšíření své velkolepé zahrady. Je třeba prozkoumat všechny druhy krajiny - obilná pole, nehostinné skály i rozlehlá

Více

Habermaaß-hra 4511. Divocí Vikingové

Habermaaß-hra 4511. Divocí Vikingové CZ Habermaaß-hra 4511 Divocí Vikingové Hra Habermaaß č. 4511 Divocí Vikingové Riskantní sázková hra pro 2 5 odvážných Vikingů ve věku 6 99 let. Autor: Ilustrace: Délka hry: Wolfgang Dirscherl Michael Menzel

Více

V krátkosti. Obsah. Příprava

V krátkosti. Obsah. Příprava V krátkosti Při pátrání po slávě, zlatu a legendárním Prstenu moci vedeš skupinku dobrodruhů a postupně prozkoumáváte čtyři věže. Každá věž má tři patra plná nebezpečí a pokladů. Bez ohledu na počet hráčů

Více

Habermaaß-hra 5432A /4795N. Koláček nebo král

Habermaaß-hra 5432A /4795N. Koláček nebo král CZ Habermaaß-hra 5432A /4795N Koláček nebo král Koláček nebo král Rychlá karetní hra podporující rychlé rozhodování pro 2-4 hráče ve věku od 5 let. Hra má FEX efekt na zvýšení stupně obtížnosti! Autor:

Více

Přehled hry Délka hry: 5 minut Počet hráčů: 2 Každý hráč reprezentuje jeden klan, který usiluje o získání kontroly nad královstvím.

Přehled hry Délka hry: 5 minut Počet hráčů: 2 Každý hráč reprezentuje jeden klan, který usiluje o získání kontroly nad královstvím. TM Historie Skotská vysočina, 13. století Krysí válka mezi Eidamáky a Hermelíny se táhne již od nepaměti a vznikla údajně proto, že princ Plesnivec urazil princeznu Eidamínu, když jí na bále při tanci

Více

Autor hry: Gary Kim. Ilustrace: Stephane Gantiz. Grafika: Ian Parovel. Překlad do angličtiny: Alexandre Figuiere

Autor hry: Gary Kim. Ilustrace: Stephane Gantiz. Grafika: Ian Parovel. Překlad do angličtiny: Alexandre Figuiere Autor hry: Gary Kim Ilustrace: Stephane Gantiz Grafika: Ian Parovel Překlad do angličtiny: Alexandre Figuiere Překlad do češtiny: Tomáš Endymion Hubka Choson je hra pro 2 až 4 hráče ve věku 14 a výše.

Více

JAK HRÁT Petr Vojtěch Jindřich Pavlásek

JAK HRÁT Petr Vojtěch Jindřich Pavlásek JAK HRÁT Petr Vojtěch Jindřich Pavlásek Cíl Představte si, že jste velryba. Jste velryba. Nyní jste připraveni hrát hru. Herní materiál Hráči se jako velrybí generálové pokouší sestavit nejsilnější možnou

Více

The Mind. Wolfgang Warsch Pro profesionální telepaty! hvězdice vrhací hvězdice. Bílé (1-50) Červené (1-50)

The Mind. Wolfgang Warsch Pro profesionální telepaty! hvězdice vrhací hvězdice. Bílé (1-50) Červené (1-50) The Mind Wolfgang Warsch Pro profesionální telepaty! Počet hráčů: 2-4 Věk: od 8 let Herní doba: okolo 20 min. Co je na Extreme nového? Na základních pravidlech originální hry The Mind se nic nemění. V

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu ZELENÁ DO BUDOUCNOSTI Operační program: OP vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Klíčová aktivita:

Více

7. Evropa ve vrcholném a pozdním středověku. Bohunická Klára

7. Evropa ve vrcholném a pozdním středověku. Bohunická Klára 7. Evropa ve vrcholném a pozdním středověku Bohunická Klára Obsah společnost doby hospodářské a společenské změny křížové výpravy vývoj v jednotlivých státech Francie Anglie Svatá říše římská Německo Itálie

Více

Pravidla vybraných deskových her pro potřeby předmětů Projektový seminář 1 a 2 v roce 2011/2012. Tomáš Kühr

Pravidla vybraných deskových her pro potřeby předmětů Projektový seminář 1 a 2 v roce 2011/2012. Tomáš Kühr Pravidla vybraných deskových her pro potřeby předmětů Projektový seminář 1 a 2 v roce 2011/2012 Tomáš Kühr Gotická dáma Jedná se o tradiční německou hru, která je známá také pod názvy Altdeutsche Dame

Více

Herní materiál: 10 Karet krajiny pro mini rozšíření»oslava«(pravidla viz str. 12). Pravidla hry v češtině a slovenštině.

Herní materiál: 10 Karet krajiny pro mini rozšíření»oslava«(pravidla viz str. 12). Pravidla hry v češtině a slovenštině. Klaus-Jürgen Wrede Důmyslná taktická stolní hra pro 2-5 hráčů od 8 let, jejímž autorem je Klaus-Jürgen Wrede. Jihofrancouzské město Carcassone je pověstné svým jedinečným opevněním, které se vyvíjelo od

Více

Ladislav Pohrobek Ladislav, řečený Pohrobek správou šlechty Čechy Jiří z Poděbrad

Ladislav Pohrobek Ladislav, řečený Pohrobek správou šlechty Čechy Jiří z Poděbrad Ladislav Pohrobek Zikmund Lucemburský umírá (r. 1436) bez dědice v Čechách vládne jeho zeť Albrecht Habsburský umírá r. 1439 Albrechtův syn se narodil až po jeho smrti Ladislav, řečený Pohrobek získal

Více

FAZOLE KOSTKOVÁ HRA POPIS

FAZOLE KOSTKOVÁ HRA POPIS od Uweho Rosenberga Hráči: 2-5 hráčů Věk: 10+ Herní doba: 45 min FAZOLE KOSTKOVÁ HRA POPIS I pěstitelé fazolí si po těžké celodenní dřině na poli chtějí užít trochu zábavy s kostkami. Zde se jim naskýtá

Více

UPPSALA. Herní materiál. Cíl hry. Pro 2 až 6 hráčů od 10 let

UPPSALA. Herní materiál. Cíl hry. Pro 2 až 6 hráčů od 10 let UPPSALA Pro 2 až 6 hráčů od 10 let Uppsala! Proč právě Uppsala? Že se v evropských městech skvěle vyznáte? Ale kde je zrovna Uppsala? Zřejmě leží na západ od Sankt Petersburgu. Leží ale na východ, nebo

Více

DOMINO PŘEMYSLOVCI SV. LUDMILA

DOMINO PŘEMYSLOVCI SV. LUDMILA DOMINO PŘEMYSLOVCI K textu najděte správný obrázek. Na dolní straně obrázku je jméno další osobnosti, k ní najděte popisku a potom obrázek. Na dolní straně bude jméno další osobnosti dějin. Tak pokračujte

Více

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0111

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0111 Počátky Francie Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0111 Poté, co byla v roce 843 podepsána Verdunská smlouva, se Francká říše rozpadla na tři části. Západofranckou část získal pod svůj vliv Karel Holý.

Více

Kdy: 14. května 1948 vyhlášení státu Izrael, 15. května července 1949 válka za nezávislost (První arabsko-izraelská válka)

Kdy: 14. května 1948 vyhlášení státu Izrael, 15. května července 1949 válka za nezávislost (První arabsko-izraelská válka) VZNIK STÁTU IZRAEL VZNIK STÁTU IZRAEL, VÁLKA O NEZÁVISLOST Kdy: 14. května 1948 vyhlášení státu Izrael, 15. května 1948 20. července 1949 válka za nezávislost (První arabsko-izraelská válka) Kde: Izrael,

Více

40 označovacích kamenů vždy 10 v červené, oranžové, černé, modré barvě. 7 slonů 3 lvi 6 normálních 1 super

40 označovacích kamenů vždy 10 v červené, oranžové, černé, modré barvě. 7 slonů 3 lvi 6 normálních 1 super Lev, zebra, slon - divoká, daleká, krásná země! Počet hráčů: 2-4 Věk: od 8 let Herní doba: okolo 20 min. Andreas Spies Karty Celkem 42 kopytníků (pakůň, zebra, antilopa) se chce dostat z jedné strany africké

Více

Hannibal (Kartágo) Periklés (Řecko)

Hannibal (Kartágo) Periklés (Řecko) MARE NOSTRUM MYTOLOGIE Pomocné karty hrdinové Tyto kartičky mají na levé straně místo pro originální kartu. Tu tam můžete pouze položit příp. připevnit pomocí růžků do fotoalba nebo obalů na sběratelské

Více

Autoři: David V. H. Peters a Harry Wu. hra pro 2-5 hráčů

Autoři: David V. H. Peters a Harry Wu. hra pro 2-5 hráčů Bohaté obchodnické rodiny táhnou se svou karavanou po Hedvábné stezce, aby uzavřely lukrativní obchody. Hráči se vžijí do rolí obchodníků, Obsah hry 1 hrací deska znázorňuje mapu s políčky. Na horním a

Více

AFRICKÝ PARK. (African Park) Stefania Niccolini Marco Canetta

AFRICKÝ PARK. (African Park) Stefania Niccolini Marco Canetta AFRICKÝ PARK (African Park) Stefania Niccolini Marco Canetta Cíl hry Ve hře Africký park představuje každý hráč ochránce zvířat, který je odpovědný za jednu africkou přírodní rezervaci a musí ji znovu

Více

Evropa ve středověku Významné státy:

Evropa ve středověku Významné státy: Evropa ve středověku Významné státy: rozpad Západořímské říše - říše Francká - Svatá říše římská - Anglie Východořímská říše Byzanc mimo hranice římské říše Slované dějiny Pyrenejského poloostrova Evropa

Více

ČAS LÉTAT Evoluce: O původu druhů rozšíření

ČAS LÉTAT Evoluce: O původu druhů rozšíření ČAS LÉTAT Evoluce: O původu druhů rozšíření Vážení přátelé, máte před sebou rozšíření hry Evoluce. Před tím, než začnete tuto hru hrát, spojte oba balíčky karet základní a rozšíření - a pořádně je zamíchejte.

Více

VY_12_INOVACE_A_PD_2.SADA_18

VY_12_INOVACE_A_PD_2.SADA_18 VY_12_INOVACE_A_PD_2.SADA_18 Název klíčové aktivity: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Označení v TK: EU-I/2A-PD-2.sada-č.18 Autor: Mgr. Petr Drkal

Více

Obsah krabice. 1 hrací deska 60 karet. 1 karta hotelu. 32 karet pohybu 2 karet fotografií. 34 dřevěných částí

Obsah krabice. 1 hrací deska 60 karet. 1 karta hotelu. 32 karet pohybu 2 karet fotografií. 34 dřevěných částí Po celá desetiletí pátrají reportéři z celého světa po Lochnesské příšeře. Poslední dobou se ale zvěstí o jejím spatření objevují stále častěji. Tyto zvěsti přirozeně upoutaly pozornost řady reportérů,

Více

Poznámky. I. Přidáná nová národnost Peršané. Národ dostane jako bonus:

Poznámky. I. Přidáná nová národnost Peršané. Národ dostane jako bonus: Poznámky I. Přidáná nová národnost Peršané - +10% těžba železa - 10% levnější lukostřelci; - o 10% rychlejší trénink Obléhacích strojů - o 20% více pochodů; - o 20% více poškození oproti Zdi; - Speciální

Více

Herní materiál. Pro 2 až 6 hráčů od 10 let

Herní materiál. Pro 2 až 6 hráčů od 10 let Pro 2 až 6 hráčů od 10 let Kotěhůlky! Proč právě Kotěhůlky? Že se v českých, moravských a slezských městech skvěle vyznáte? Ale kde jsou zrovna Kotěhůlky? On je to vlastně takový chyták. Kotěhůlky na mapě

Více

Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_12_Husitské_války_II_Křížové_výpravy. Název vzdělávacího materiálu: Husitské války II. Křížové výpravy

Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_12_Husitské_války_II_Křížové_výpravy. Název vzdělávacího materiálu: Husitské války II. Křížové výpravy Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_12_Husitské_války_II_Křížové_výpravy Vyučovací

Více

Samuraj & Katana HERNÍ PRAVIDLA 1. CÍL HRY 2. POČET HRÁČŮ 3. OBSAH 4. PŘÍPRAVA KE HŘE

Samuraj & Katana HERNÍ PRAVIDLA 1. CÍL HRY 2. POČET HRÁČŮ 3. OBSAH 4. PŘÍPRAVA KE HŘE Samuraj & Katana HERNÍ PRAVIDLA Samuraj & Katana je diplomatická a strategická hra odehrávající se v Japonsku 16tého století, uprostřed SENGOKU-JIDAI ( věku země ve válce ), který trval od Onin válek (1477)

Více

Křesťanství v raně středověké Evropě

Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství Nejrozšířenější světové monoteistické náboženství Navazuje na judaismus Učení odvozuje od Ježíše Nazaretského kolem roku 30 n.l. veřejně působil jako kazatel

Více

e erz vaná v aco rozpr

e erz vaná v aco rozpr rozpracovaná verze Představte si, že jste velryba. Jste velryba. Nyní jste připraveni hrát hru. Herní materiál 78 hracích karet (3 sady velryb, superhrdinové, želvy) 6 karet rolí (4x velryba, 2x superšpion)

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 KAREL IV. Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_30_13 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Miroslav Finger Datum

Více

DUST SETUP. následně každý hráč odloží hranou kartu a začíná první kolo. HERNÍ KOLO

DUST SETUP. následně každý hráč odloží hranou kartu a začíná první kolo. HERNÍ KOLO SETUP karty: každý hráč si náhodně vylosuje 6 karet, zvolí jednu a současně s ostatními hráči ji odkryje. města: každý hráč si zvolí barvu jednotek a umístí hlavní město. Při hře dvou, tří a čtyř hráčů

Více

Adolf Hitler. Kdo rozpoutal válku...

Adolf Hitler. Kdo rozpoutal válku... DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA Adolf Hitler Kdo rozpoutal válku... Začátek války (1939-1945) EVROPA Německo USA Itálie V. Británie Maďarsko Bojovali proti SSSR... Rumunsko Bulharsko Slovensko (a dalších 47 států)

Více

Hra pro 2 10 hráčů od deseti let. OBSAH HRY CÍL HRY

Hra pro 2 10 hráčů od deseti let. OBSAH HRY CÍL HRY Hra pro 2 10 hráčů od deseti let. OBSAH HRY 104 hracích karet s čísly 1 104, pravidla hry CÍL HRY Na všech kartách jsou symboly krav. Každá kráva, kterou během hry vezmete, znamená jeden minusový bod.

Více

CAESAR & KLEOPATRA (Caesar & Cleopatra)

CAESAR & KLEOPATRA (Caesar & Cleopatra) CAESAR & KLEOPATRA (Caesar & Cleopatra) Wolfgang Lüdtke Caesar a Kleopatra jsou ve sporu. Jedná se o nezávislost Egypta. Pomocí šikovného nasazení povolených a méně povolených prostředků se oba snaží získat

Více

Doba. 1. Položte herní plán doprostřed stolu. 2. Žetony jídla roztřiďte podle hodnot a umístěte je na loviště.

Doba. 1. Položte herní plán doprostřed stolu. 2. Žetony jídla roztřiďte podle hodnot a umístěte je na loviště. Herní materiál: 1 herní plán 4 desky hráčů 58 surovin ze dřeva 40 dřevěných figurek 8 značek ve dvou velikostech 53 žetonů jídla 28 kartiček budov 18 žetonů nástrojů 1 figurka začínajícího hráče 36 civilizačních

Více

Stavba lodí. 3. Instalace plachty Plachtu navlečte na stěžeň směrem k přídi (A) a posouvejte ji, dokud nezapadne do zářezu č. 4 (B).

Stavba lodí. 3. Instalace plachty Plachtu navlečte na stěžeň směrem k přídi (A) a posouvejte ji, dokud nezapadne do zářezu č. 4 (B). Pro 2 4 hráče od 10 let Autor oblíbené hry Osadníci z Katanu vás nyní zve s novou originální hrou do rozbouřených mořských vln. Bojujte proti pirátům, chytře naplánujte své obchodní strategie a pomozte

Více

POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY

POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_16-14 Tématický celek: Historie a umění Autor: Miroslav

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0301

CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Číslo a název

Více

Príprava hry. 1. Umístěte nový herní plán na původní, jak je zobrazeno níže. jídla na loviště

Príprava hry. 1. Umístěte nový herní plán na původní, jak je zobrazeno níže. jídla na loviště Príprava hry Herní materiál: 1 herní plán 1 deska hráče (pro 5. hráče) 10 dřevěných figurek černé barvy (pro 5. hráče) 3 černé dřevěné kostičky (2 velké, 1 malá) 4 malé kostičky ve 4 barvách 10 dřevěných

Více

Kde se nacházelo Řecko? Na jihu Balkánského poloostrova a na poloostrově Peloponés!

Kde se nacházelo Řecko? Na jihu Balkánského poloostrova a na poloostrově Peloponés! Řecko perské války Kde se nacházelo Řecko? Na jihu Balkánského poloostrova a na poloostrově Peloponés! Kde se nacházela Perská říše? Byla to rozlehlá říše, která měla své centrum na území dnešního Iránu

Více

Héra a Zeus. Cíl hry Héra zvítězí, pokud najde Arguse a osvobodí ho. Zeus zvítězí, pokud najde Io a osvobodí ji.

Héra a Zeus. Cíl hry Héra zvítězí, pokud najde Arguse a osvobodí ho. Zeus zvítězí, pokud najde Io a osvobodí ji. Héra a Zeus Když se hádají bohové, země se třese. Zeus, otec bohů a jeho žena Héra se často neshodnou na věcech pozemských i olympských. A často tato neshoda přejde v hádku, kdy si oba z bohů přivolávají

Více

Wars of the Reformation 1517 1555 1. Reformační války 1517-1555. Ed Beach PRAVIDLA. 2. vydání

Wars of the Reformation 1517 1555 1. Reformační války 1517-1555. Ed Beach PRAVIDLA. 2. vydání Wars of the Reformation 1517 1555 1 Reformační války 1517-1555 Ed Beach PRAVIDLA 2. vydání GMT Games, LLC P.O. Box 1308, Hanford, CA 93232-1308 www.gmtgames.com 2010 Games, LLC 0512 2 1. OBSAH... 3 2.

Více

PRAVIDLA HRY. Loris Games, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.

PRAVIDLA HRY. Loris Games, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. PRAVIDLA HRY Loris Games, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. LEGENDA V kouzelné zemi Drakomlsech se děti už od malička učí lovit draky. Nejprve je nutné získat základní pomůcky k lovu, nabrat zkušenosti s

Více

zlaté buly pro říši jako Římský král a císař

zlaté buly pro říši jako Římský král a císař ZAHRANIČNÍ POLITIKA Sňatková Vydání Karel politika zlaté buly pro říši jako Římský král a císař SŇATKOVÁ POLITIKA Sňatková politika začíná již u Karlova dědečka hraběte Jindřicha Lucemburského. Oženil

Více

Dobble HRA PLNÁ DIVOKÉ ATMOSFÉRY A RYCHLÝCH REFLEXŮ 2 AŽ 8 HRÁČŮ DOPORUČENÝ VĚK 6 A VÍCE LET. Pravidla

Dobble HRA PLNÁ DIVOKÉ ATMOSFÉRY A RYCHLÝCH REFLEXŮ 2 AŽ 8 HRÁČŮ DOPORUČENÝ VĚK 6 A VÍCE LET. Pravidla Dobble HRA PLNÁ DIVOKÉ ATMOSFÉRY A RYCHLÝCH REFLEXŮ 2 AŽ 8 HRÁČŮ DOPORUČENÝ VĚK 6 A VÍCE LET Pravidla Co je to Dobble? Dobble, to je více než 50 symbolů na 55 kartách. Na jedné je vždy 8 různých symbolů

Více

Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_16_Jan_Lucemburský_na_českém_trůně. Název vzdělávacího materiálu: Jan Lucemburský na českém trůně.

Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_16_Jan_Lucemburský_na_českém_trůně. Název vzdělávacího materiálu: Jan Lucemburský na českém trůně. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_16_Jan_Lucemburský_na_českém_trůně Vyučovací

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 16/17. Název materiálu: Starověký Řím - test. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 16/17. Název materiálu: Starověký Řím - test. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: Název materiálu: Starověký Řím - test Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracoval: Mgr. Petra Březinová Jméno a příjmení: 1. Zakroužkuj správnou odpověď TEST STAROVĚKÝ ŘÍM 1. Řím

Více

Eufrat a Tigris HRACÍ MATERIÁL PŘÍPRAVA NA HRU. Sestavení monumentů. Příprava hrací desky. Výběr dynastie

Eufrat a Tigris HRACÍ MATERIÁL PŘÍPRAVA NA HRU. Sestavení monumentů. Příprava hrací desky. Výběr dynastie HRACÍ MATERIÁL Eufrat a Tigris 1 hrací deska 153 civilizačních kartiček - 30 černých osady - 57 červených chrámy - 36 modrých farmy - 30 zelených tržiště 8 kartiček katastrof 4 spojovací kartičky 4 kartičky

Více

Cíl hry. Herní komponenty

Cíl hry. Herní komponenty Matthias Cramer, Louis Malz, Stefan Malz pro 2-5 hráčů od 12 let Vítejte v éře rokoka. Francii vládne Ludvík XV. a opulentní bály se stávají bontonem. Významné osobnosti se zahalují do vznešených kabátů

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Test pro žáky 4. ročníku Husité. Porozumění textu. Zdroj textu: vlastní

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Test pro žáky 4. ročníku Husité. Porozumění textu. Zdroj textu: vlastní NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.04.4._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny- Husité,

Více

Materiál. 4 hodnotící karty 1 karta hracích kol 4 tužky. 100 křížů pokladů Počet hráčů: 2-4 Věk: od 8 let Herní doba: okolo 20 min.

Materiál. 4 hodnotící karty 1 karta hracích kol 4 tužky. 100 křížů pokladů Počet hráčů: 2-4 Věk: od 8 let Herní doba: okolo 20 min. Phil Walker-Harding 100 křížů - 1000 pokladů Počet hráčů: 2-4 Věk: od 8 let Herní doba: okolo 20 min. Materiál 47 map pokladů Od každé barvy (fialová, oranžová, zelená, šedá) je k dispozici vždy 12 karet

Více