Pro umístění do ústavní výchovy platí obecně několik pravidel:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pro umístění do ústavní výchovy platí obecně několik pravidel:"

Transkript

1 Když se o tebe nebo tvou rodinu, začne zajímat odbor péče o děti, hodně záleží, o jaké problémy vlastně jde. Pakliže ty sám nevíš v čem je problém (třeba něco ve škole?), neboj se zeptat rodičů, nebo přímo sociálních pracovníků, nebo prostě někoho, ke komu máš důvěru (učitel, trenér, apod.), a dotyčná osoba by mohla vědět co se děje. Každopádně nejdříve je třeba vzniklé problémy řešit tam, kde vznikly u tebe, ve tvé rodině, ve škole apod. Odbor péče o děti by tobě/vám měl v tomto pomoci. Je také možné se obrátit s žádostí o pomoc třeba na některou neziskovou organizaci, které pomáhají rodinám, pakliže u Vás nějaká působí (zase by vám měla pomoci sociálka, popřípadě se podívej na internet do vyhledávače si zadej např. sociálně aktivizační služby). Někdy se ale stane, že tvé problémy, nebo problém tvé rodiny, jsou tak velké, že se odbor péče o děti rozhodne podat k soudu návrh na tvé (popřípadě i tvých sourozenců) odebrání z rodiny. Co to vlastně znamená? Jestliže se problém nedá řešit rychle a tak, aby si mohl zůstat u rodičů, prostě doma, je potřeba nezletilé děti z rodiny, nejlépe na určitou, nezbytně dlouhou dobu, přemístit do bezpečného prostředí, říká se tomu náhradní péče. Je třeba zdůraznit, že i přesto, že soud rozhodne o tvém umístění do prostředí mimo tvou rodinu, máš stále právo být v kontaktu se svými blízkými, pakliže tento kontakt soud nějak neomezí (to se stává například tehdy, když doma rodiče své děti týrají a/nebo zneužívají).

2 Tak tady se můžeš dozvědět něco více o takzvaných ústavních zařízeních. Patří sem diagnostické ústavy, dětské domovy, dětské domovy se školou a výchovné ústavy. Jsou mezi nimi rozdíly (o těch se dočteš v krátkosti například), ale spoustu toho mají společného. Každopádně o umístění do takového zařízení musí vždy rozhodnout soud a ten by se tě měl vždy ptát na tvůj názor! Všechna tato zařízení se musí řídit zákony pro ústavní zařízení je to především zákon č.109/2002 Sb.. Pro umístění do ústavní výchovy platí obecně několik pravidel: 1. Měl by si být umístěn, pakliže je to možné, co nejblíže k tvým blízkým. 2. Měl by si být umístěn společně s tvými sourozenci. Popřípadě, jestli už některý z tvých sourozenců v ústavu je, tak nejlépe k němu. 3. V ústavním zařízení tě musí seznámit s pravidly Jak to tady chodí, kterým se říká vnitřní řád. Jak takový vnitřní řád vypadá, se můžeš podívat. Každé zařízení má svůj, ale jednotlivé řády by se neměly výrazně lišit. Pakliže tě s pravidly nikdo neseznámí, je to chyba. Ozvi se, ptej se, co můžeš, na co máš nárok, jaké jsou tvé povinnosti. Je třeba mít na paměti, že jakmile máš práva, máš i povinnosti. Pokud něčemu z vnitřního řádu nerozumíš, ptej se vychovatele, sociální pracovnice, ředitele zařízení. 4. V zařízení tě musí pravidelně, minimálně jedenkrát za tři měsíce, navštěvovat tvá sociální pracovnice z příslušného městského úřadu. Ta s tebou bude probírat tvoje problémy, situaci u tebe i v rodině. Je to také člověk, na kterého se můžeš obrátit, když si s něčím zásadním nespokojený, když potřebuješ poradit, když se cítíš bezradný. Máš právo s ní mluvit o samotě. 5. I po umístění do zařízení máš právo na kontakt se svými blízkými.

3 Cítit strach je normální. Každej ho občas má. Snad jen František Nebojsa z Fimfára neví, co je strach. Jenomže on je pohádková bytost. My jsme lidé a strach k nám patří. Strach způsobuje ledacos. Někdy je strach tak velký, že tě zaplavuje a brání ti dělat činnosti, které bys dělat chtěl, nebo kterým se občas nedá vyhnout. Máš takový strach, že se znemožníš, že snad ani raději nepůjdeš do školy? Ze strachu je ti tak úzko, že se ti chce omdlít? Máš tak velký strach jet autobusem, že raději nikam nepojedeš? Těžko se ti vychází z domu? Nechceš jít tam, kde je spousta lidí, třeba do kina, nebo do centra města? Bojíš se pavouků tak moc, že je ti z toho strachu nanic? Nesnášíš, když jsi centrem pozornosti, když na tebe ostatní zírají? Bojíš se, že se něco stane mámě, tátovi, babičce, sourozencům? Bojíš se, že se něco stane tobě? Takové strachy mívá hodně lidí. Rozhodně v tom nejsi sám. Všechny druhy strachu, o kterých už nyní víš, jsou normální, pokud se stihneš věnovat tomu, co tě baví a tvůj strach ti v tom nezabrání. Strach, který nám brání dělat věci, které bychom rádi vykonávali, takový strach vlastními silami překonat nelze. Je to strach, který zahlcuje celé tělo, nedá se na něj zapomenout, způsobuje nepříjemný pocit. Je na čase, abys svému strachu podal pomocnou ruku. Lidé, kteří mívají potíž se svým strachem, mívají strach zajít za někým, kdo by jim dokázal pomoci. Nemusíš se bát, jsou tady pro tebe, proto, aby ti pomohli, proto, aby tě podpořili. Strach z trestu Někdy se stává, že toho je na tebe ve škole moc. Hodně úkolů, těžké učivo, možná špatné známky. Vracíš se ze školy domů s obavami, nejraději bys domů vůbec nešel? Nemusíš být se svým strachem sám, dá se dělat dost svěřit se někomu, komu důvěřuješ, nebo můžeš třeba zavolat na Linku bezpečí pro děti a mládež tel

4 Strach z rozvodu Už zase hádají se. Moje máma a můj táta.co je špatně? Je to určitě proto, že jsem dostala poznámku ve škole učitelka si stěžovala nebo je to kvůli té čtyřce z matiky nebo proto, že jsem rozbil talíř, když jsem utíral/la nádobí? Slyšel jsem od sousedky, že se naši budou rozvádět. To jako budu bydlet kde? To už s tátou nikdy nepůjdeme na fotbal? A kdo mi udělá ráno snídani? Rodiče toho někdy mohou mít opravdu moc, pak se lehce stane, že si neuvědomí, že by tě mohlo něco trápit, že bys něco potřeboval, že toho na tebe může být příliš. Rodiče tě mají rádi, přesto jim někdy nedojde, že to potřebuješ slyšet. Nezůstávej se svými starostmi sám, někdy může pomoci, když se svěříš někomu, kdo má tvoji důvěru, můžeš chatovat s odborníky na lince bezpečí, můžeš zavolat, nebo napsat na Krizovou linku Kroměřížska telefon Nejde ti to ve škole? Učíš se a stejně si z toho nic nepamatuješ? Chceš se učit, ale nevíš, jak na to? Každé ráno se probouzíš se strachem, co tě zase ve škole čeká? Potřebuješ pomoc od rodičů (vychovatelů), ale oni se jen rozčilují, že máš zase špatné známky? Zkus si teď představit závody v běhu, závodníci jsou všichni na startovací čáře, seřazeni vedle sebe a čekají na startovací výstřel, aby mohli vyběhnout. Výstřel se ozve a někteří vyběhnou okamžitě a jsou vpředu, ostatní tak šikovní nebyli. Někdo třeba na startu ztuhnul a nemůže dál, někdo třeba škobrtnul, zakopl nebo spadl, a další se dokonce zranil. Někdo, kdo měl na startu smůlu, dokáže vstát a ostatní doběhnout, někdo raději zůstane ležet a vše vzdá, a někdo vůbec neví, co má dělat a ze strachu se rozpláče. A proč píšeme o závodu, když mluvíme o škole a učení? Protože ve škole a s učením je to úplně stejné, abys dobře běhal, musíš trénovat, aby ti šla dobře škola, musíš se učit, ale důležité je vědět, jak se učit.

5 Jsi v náhradní rodinné péči Jak už jsme řekli, někdy je potřeba rozhodnout o tom, že nezletilé děti musí být, třeba na nějakou dobu, umístěny mimo svou rodinu. Jaké jsou vlastně možnosti? Ve většině případů o takovém závažném kroku musí rozhodnout soud. Ten může rozhodnout o tvém umístění do některé z následujících forem náhradní rodinné péče: pokud nemůžeš z nějakých důvodů zůstat doma, tak je to asi i pro tebe to nejlepší řešení. Být třeba u babičky, dědy, strejdy či tety. Soud musí vždy zjišťovat, jestli tady není taková možnost, prostě aby si byl u svých blízkých. Může se také stát, že ty sám by si u příbuzných nechtěl být neboj se to říct! přechodky což je speciální typ náhradní rodinné péče. Znamená to, že by si na určitou dobu (maximálně na jeden rok) byl svěřený do péče lidem, kteří jsou prověření a měli by ti dokázat poskytnout pomoc a bezpečné prostředí (bydlel by si u nich doma). Zároveň s tvým umístěním mimo rodinu, se musí pracovat na odstranění příčin a důvodů, kvůli kterým si musel pryč ze své rodiny. Situaci v rodině je třeba vyřešit z toho důvodu, aby nic nebránilo tvému návratu. V současné době jsou do této péče umísťovány spíše malé děti, protože přechodkářů (pečovatelů pro tento typ náhradní péče) je stále málo, ale snad se to brzo zlepší.

6 Pěstounská péče je jedna z forem náhradní rodinné péče. Děti se k pěstounům umísťují v případech, že se jejich vlastní rodina dostala do obtíží a zrovna se o své děti nedokážou dobře postarat. To však neznamená, že takoví rodiče nemají své dítě rádi! O umístění dítěte do pěstounské péče musí vždy rozhodnout soud. Pakliže je to možné, musí se také ptát na tvůj názor. Na rozdíl třeba od adopce se pěstouni (náhradní rodiče) zpravidla nestávají tvými zákonnými zástupci. To znamená, že za tebe mohou rozhodovat jen v běžných záležitostech. Ve věcech důležitých jako například jakou střední školu půjdeš studovat, nebo v případě operace, musí s tímto krokem souhlasit tví biologičtí rodiče a pakliže to není možné (protože se třeba neví, kde zrovna jsou), musí mít pěstoun k důležitým rozhodnutím souhlas soudu. Možná by ses rád na něco zeptal. Pakliže zde nenajdeš odpověď na své otázky, neboj se nám napsat na mail otazky@pravonadetstvi.cz Máš pocit, že ti doma hodně ubližují? Máš pocit, že tě rodiče příliš krutě trestají? Máš pocit, že ti dělají věci, které tě bolí nebo ti jsou hodně nepříjemné? Bojíš se toho, co ti zase doma budou dělat? Pokud máš pocit, že na některou z výše položených otázek odpovídáš ANO, pak se může stát, že trpíš tak zvaným syndromem týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte, který je označován jako CAN. Vzniká převážně úmyslným ubližováním dítěti, které je nejčastěji způsobeno jeho nejbližšími vychovateli, hlavně rodiči. Syndrom CAN je víceméně vázán na rodinné prostředí dítěte. Syndromem CAN jsou obecně ohrožené všechny děti bez ohledu na to, jaký dojem navenek rodina v zásadě budí. Z odborného hlediska se tedy hovoří o takzvaném syndromu CAN, syndromu týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte, který zahrnuje oblasti tělesného a duševního týrání, sexuální zneužívání, zanedbávání, šikanování a tak dál.

7 Tělesné týrání je definováno jako tělesné ublížení dítěti anebo nezabránění ubližování či utrpení dítěte. Sem patří vše, pokud ti někdo dělá něco, co ti způsobuje velkou bolest, jsi hodně bit, zůstávají ti modřiny, odřeniny, popáleniny, bojíš se a máš strach, že se to bude zase opakovat. Citové týrání citové týrání může mít formu slovních útoků či zavrhování dítěte, vystavování dítěte násilí nebo vážným konfliktům doma, násilná izolace, omezování dítěte, vyvolávání situace, kdy dítě má skoro stále pocit strachu, což může též způsobit citové ublížení. Sem patří vše, když ti někdo říká něco, kvůli čemu se hodně trápíš, pláčeš a musíš na to neustále myslet, bojíš a máš strach, že se to bude zase opakovat. O zanedbávání dítěte mluvíme, když dlouhodobě nejsou naplňovány některé z jeho základních potřeb. Z toho má ale mnoho rodičů pochopitelně pocit, že se jich to netýká. Sem patří například nedostatek pohybu časté zákazy vycházet ven, nezdravá strava, trápíš se proto, že rodiče na tebe nemají vůbec čas, ale také sem patří hádky mezi rodiči nebo (po)rozvodové tahanice, kterých jsi často svědkem.

8 Sexuální zneužívání je nepatřičné vystavování dítěte pohlavnímu kontaktu, činnosti i chování. Zahrnuje jakékoliv pohlavní dotýkání, styk či vykořisťování kýmkoliv, komu bylo dítě svěřeno do péče anebo kýmkoliv, kdo dítě zneužívá. Sem patří vše, co je spojeno se sexualitou, to znamená, že si tě chce někdo prohlížet zcela nahou /nahého, ukazuje ti třeba obrázky nahých osob, dotýká se tě na těle na místech pohlavních orgánů, nebo se s tebou pokouší navázat pohlavní styk, dějí se ti věci, které bolí, bojíš se a máš strach, že se to bude zase opakovat. Pamatuj si, že nejsi sám (sama), komu se něco podobného děje! V každém případě si pamatuj, že o problémech se nemá mlčet, o problémech se má a musí mluvit, jinak se nikdy nevyřeší, svěř se tomu, komu opravdu věříš. Pamatuj si, že dítě má právo požádat, mimo jiné i školy a školská zařízení, o pomoc při ochraně svého života a svých práv. Tyto orgány, právnické a fyzické osoby, jsou povinny poskytnout dítěti odpovídající pomoc. Dítě má právo požádat o pomoc bez vědomí rodičů nebo jiných osob odpovědných za výchovu dítěte.

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE PORADCE 1) Od rodičů nebo jiných blízkých osob můžeš být oddělen/a jen na základě rozhodnutí soudu a jsou-li k tomu zákonné důvody. Chci se probudit...... aha...... chci se probudit doma...... takže se

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

KNIHA O PĚSTOUNSKÉ PÉČI PRO DĚTI

KNIHA O PĚSTOUNSKÉ PÉČI PRO DĚTI KNIHA O PĚSTOUNSKÉ PÉČI PRO DĚTI Když nemůžeš zůstat doma se svou vlastní rodinou, je stát odpovědný za to, aby o Tebe bylo řádně postaráno a abys měl/a všechny věci, které potřebuješ ke svému životu.

Více

Informace pro děti o sociálně-právní ochraně dětí

Informace pro děti o sociálně-právní ochraně dětí Informace pro děti o sociálně-právní ochraně dětí V životě nastanou situace, kdy se člověk nemusí stydět za to, že potřebuje pomoc a podporu od někoho jiného. Pokud tě trápí problémy týkající se tebe nebo

Více

Škola: FHJM Datum:

Škola: FHJM Datum: Mapa školy Vyhodnocení projektu Mapa ZŠ 2017/18 Souhrnný přehled - Škola: FHJM Datum: 17. 5. 2018 U následujících 12 tvrzení o vaší škole vyber, do jaké míry s nimi souhlasíš. 1. Výuka je u nás ve škole

Více

Název školy: 2. Znáš ve svém okolí někoho, kdo šikanuje jiné děti? a) ano b) ne

Název školy: 2. Znáš ve svém okolí někoho, kdo šikanuje jiné děti? a) ano b) ne PŘÍLOHA č. 1 DOTAZNÍK PRO ŽÁKY Název školy: Třída: Jsem: chlapec - dívka 1. Co podle tebe znamená výraz šikana? a) opakované posmívání a zesměšňování b) bití c) braní a poškozování věcí d) vymáhání věcí

Více

SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ

SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ Sociálně-právní ochranu dětí, tj. dětí do 18 let, na území města Týn nad Vltavou a správního obvodu obce s rozšířenou působností poskytuje Městský úřad Týn nad Vltavou, odbor

Více

Stěhuji se. Knížka, která má dětem pomoci připravit se na přechod do nového domova

Stěhuji se. Knížka, která má dětem pomoci připravit se na přechod do nového domova Stěhuji se Knížka, která má dětem pomoci připravit se na přechod do nového domova Vzkaz dětem Tato knížka je tvoje. Kresli a zapisuj si do ní vše, co tě napadne a na co se chceš zeptat. Vzkaz rodičům a

Více

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel 1. stupeň GRAFY Termín dotazníkového šetření: listopad/prosinec 2012 Škola: Základní škola a Mateřská škola Lašťany 373, 78316 Bělkovice - Lašťany počet žáků

Více

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá.

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. To jsem JÁ 1I JMENUJI SE: Baví mě: To je otisk mé ruky: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. 2I Jmenuji se......... a je mi... let. Žiju společně s: Bydlím v: Nejvíc

Více

Škola: FHJM Datum:

Škola: FHJM Datum: Mapa školy Vyhodnocení projektu Mapa ZŠ 2017/18 Souhrnný přehled - Škola: FHJM Datum: 17. 5. 2018 1. Chodíš do školy rád(a)? Vyber jednu odpověď. A) Do školy chodím hodně rád(a). B) Do školy chodím rád(a)

Více

U následujících 12 tvrzení o vaší škole vyber, do jaké míry s nimi souhlasíš.rozhodni se podle toho, jak moc považuješ dané tvrzení za pravdivé, nebo

U následujících 12 tvrzení o vaší škole vyber, do jaké míry s nimi souhlasíš.rozhodni se podle toho, jak moc považuješ dané tvrzení za pravdivé, nebo Mapa školy Vyhodnocení projektu Mapa ZŠ 2017/18 Souhrnný přehled - (ZŠ) Uživatel: FK atum: 16. 2. 2018 U následujících 12 tvrzení o vaší škole vyber, do jaké míry s nimi souhlasíš.rozhodni se podle toho,

Více

DIOT1. ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ žáci 1. stupně 0% 0%

DIOT1. ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ žáci 1. stupně 0% 0% škola žáci. stupně V tabulce jsou zahrnuty pouze ty položky, u nichž došlo k více než 5 procentní změně v názorech respondentů v daném roce proti současnému (206) šetření. Pohledem do grafů Zaškrtni všechno,

Více

Já mám práva, ty máš práva, on/ona/ono má práva... Na úvod k právům dítěte

Já mám práva, ty máš práva, on/ona/ono má práva... Na úvod k právům dítěte Já mám práva, ty máš práva, on/ona/ono má práva... Na úvod k právům dítěte Každý má práva. A co víc, jsi-li chlapec nebo dívka a je ti méně než 18 let, máš jistá specifická práva. Všechna tato práva byla

Více

INFORMACE. sociálně - právní ochrany dětí

INFORMACE. sociálně - právní ochrany dětí INFORMACE sociálně - právní ochrany dětí Každý městský úřad, to znamená i magistrát města Mladá Boleslav, má několik různých odborů (částí) a jedním z nich je i Odbor sociálních věcí. Zde se nachází oddělení

Více

A) většinou ano B) většinou ne

A) většinou ano B) většinou ne Mapa školy Vyhodnocení projektu Mapa ZŠ 2017/18 Souhrnný přehled - (ZŠ) Uživatel: DFK Datum: 16. 2. 2018 1. hodíš do školy rád(a)?vyber jednu odpověď. ) Do školy chodím hodně rád(a). ) Do školy chodím

Více

CGST1. ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ žáci 1. stupně 0% 0%

CGST1. ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ žáci 1. stupně 0% 0% škola žáci. stupně V tabulce jsou zahrnuty pouze ty položky, u nichž došlo k více než 5 procentní změně v názorech respondentů v daném roce proti současnému (206) šetření. Pohledem do grafů Zaškrtni všechno,

Více

ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ OD PODZIMU 2005

ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ OD PODZIMU 2005 Žáci - první stupeň Zaškrtni všechno, čeho se bojíš: starších spolužáků + Zaškrtni nejvíce 3 předměty, které patří mezi tvé oblíbené: český jazyk + vlastivěda - přírodověda - hudební výchova + pracovní

Více

Tabulky s výslednými percentily

Tabulky s výslednými percentily Tabulky s výslednými y Jedním z výstupů dotazníkového šetření Mapa školy je i tabulka s otázkami a em, kterého vaše škola dosáhla ve srovnání s ostatními zapojenými školami. Abyste získali jasnou představu

Více

Anketa pro žáky soubor otázek

Anketa pro žáky soubor otázek Anketa pro žáky soubor otázek Nabídka všech otázek nástroje pro základní školu MOTIVACE: Co je pro Tebe ve škole důležité? Co by Ti měla škola pomoci dosáhnout? naučit se co jvíce připravit se na přijímací

Více

Rady pro pokročilou duši

Rady pro pokročilou duši Rady pro pokročilou duši Richard Bach Příručka Mesiáše Rady pro pokročilou duši Nejlepší způsob, jak se vyhnout odpovědnosti, je říct: Mám odpovědnost. Tví přátelé tě během první minuty vašeho setkání

Více

ODVAHU! Knížka o přežití. Okamžitá pomoc při strachu, úzkosti a panice

ODVAHU! Knížka o přežití. Okamžitá pomoc při strachu, úzkosti a panice Dr. med. Claudia Croos-Müller ODVAHU! Knížka o přežití Okamžitá pomoc při strachu, úzkosti a panice 12 a ½ cvičení pro okamžitou pomoc pro získání klidu a odvahy V této knize najdeš následující cvičení:

Více

ANALÝZA VÝSLEDKŮ MAPY ŠKOLY. Percentilové tabulky. Základní škola (kód školy: AJLU)

ANALÝZA VÝSLEDKŮ MAPY ŠKOLY. Percentilové tabulky. Základní škola (kód školy: AJLU) ANALÝZA VÝSLEDKŮ MAPY ŠKOLY Percentilové tabulky Základní škola () Tabulky s výslednými percentily Jedním z výstupů dotazníkového šetření Mapa školy je i tabulka s otázkami a percentilem, kterého vaše

Více

6. SEZNAM PŘÍLOH: Příloha č. 1 Žádost o provedení pedagogického výzkumu na škole

6. SEZNAM PŘÍLOH: Příloha č. 1 Žádost o provedení pedagogického výzkumu na škole 6. SEZNAM PŘÍLOH: Příloha č. 1 Žádost o provedení pedagogického výzkumu na škole Příloha č. 2 Příloha č. 3 Příloha č. 4 Příloha č. 5 Informovaný souhlas rodičů Dotazník 1. společná část Dotazník pro žáky

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/21.O288 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_57 Jméno autora: Pischová Třída/ročník: PVS 1

Více

Internet a autorský zákon (pracovní list)

Internet a autorský zákon (pracovní list) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Označení: EU-Inovace-Inf-7-04 Předmět: Informatika Cílová skupina: 7. třída Autor: Jana Čejková Časová dotace: 1 vyučovací

Více

Kde mohou pracovat lidé s postižením?

Kde mohou pracovat lidé s postižením? Kde mohou pracovat lidé s postižením? 30 Chráněné dílny Lidé s postižením pracují v chráněných dílnách. Většina lidí, kteří pracují v chráněných dílnách jsou lidé s postižením. V chráněné dílně ale také

Více

Pracovní listy KVARTA

Pracovní listy KVARTA Pracovní listy KVARTA Autor:Mgr.MartinaMale ková Použitá literatura: HANSEN ECHOVÁ,Barbara.Nápadyprorozvojahodnoceníklí ovýchkompetencížák.vyd.praha:portál, 2009, 117 s. ISBN 978-807-3673-888. MEZERA,Antonín.Projaképovolánísehodím?:jaksivybratst

Více

Úmluva o právech dítěte Zjednodušená verze úmluvy www.pravonadetstvi.cz

Úmluva o právech dítěte Zjednodušená verze úmluvy www.pravonadetstvi.cz Úmluva o právech dítěte Zjednodušená verze úmluvy www.pravonadetstvi.cz Článek 1 Kdo je dítě Dítětem je každý, komu je méně než 18 let. To znamená, že i když je Ti například 17 let a 10 měsíců, tak stále

Více

matematika český jazyk chování cizí jazyk AJ NJ jiný (který)

matematika český jazyk chování cizí jazyk AJ NJ jiný (který) Příloha č. 1 Dotazník Tato verze dotazníku byla určena pro chlapce. Verze pro děvčata má zaměněná jména a komiksový obrázek, který je na konci této přílohy. Ahoj, tento dotazník je část mé práce, ve které

Více

Znění informací pro děti. Co to vlastně OSPOD je? O = ODDĚLENÍ S = SOCIÁLNĚ P = PRÁVNÍ O = OCHRANY D = DĚTÍ (osob mladších 18-ti let)

Znění informací pro děti. Co to vlastně OSPOD je? O = ODDĚLENÍ S = SOCIÁLNĚ P = PRÁVNÍ O = OCHRANY D = DĚTÍ (osob mladších 18-ti let) Znění informací pro děti Co to vlastně OSPOD je? O = ODDĚLENÍ S = SOCIÁLNĚ P = PRÁVNÍ O = OCHRANY D = DĚTÍ (osob mladších 18-ti let) Sociálně - právní ochrana dětí je součástí Odboru sociálních věcí a

Více

VY_32_INOVACE_03_02_02

VY_32_INOVACE_03_02_02 Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_02_02 Výchova ke zdraví Domácí násilí Číslo projektu Klíčová aktivita Zařazení učiva v rámci ŠVP Ověřeno Název DUMu Anotace Autor CZ.1.07/1.4.00/21.3185

Více

CAN-Child Abuse and Neglect

CAN-Child Abuse and Neglect CAN-Child Abuse and Neglect Jakékoliv nenáhodné, preventabilní, vědomé i nevědomé jednání rodiče, vychovatele nebo jiné osoby vůči dítěti, jeţ je v dané společnosti nepřijatelné nebo odmítané a jeţ poškozuje

Více

Teď se tě trošku zeptám na budoucnost. Třeba tady v domě jak tady dlouho budeš? Jak dlouho? Je to nějak omezený?

Teď se tě trošku zeptám na budoucnost. Třeba tady v domě jak tady dlouho budeš? Jak dlouho? Je to nějak omezený? Rozhovor č. 1 Marek Tak nejdřív bych se chtěla zeptat, jak už tady dlouho jsi v Domě na půli cesty? Tak 2 měsíce Před tím, než jsi přišel sem, tak jsi byl kde? Kde jsi žil? V dětském domově. A tam jsi

Více

Kontakt dítěte s biologickým rodičem v náhradní rodinné péči

Kontakt dítěte s biologickým rodičem v náhradní rodinné péči Kontakt dítěte s biologickým rodičem v náhradní rodinné péči Autoři: Terezie Pemová, Radek Ptáček Právo dítěte být vychováváno svými biologickými rodiči, je jedním z nejdůležitějších a je zakotveno v základních

Více

Dotazník pro uživatele sociálních služeb: Děti a mládež

Dotazník pro uživatele sociálních služeb: Děti a mládež Dotazník pro uživatele sociálních služeb: Děti a mládež Dobrý den, ahoj, obracíme se na Tebe s krátkým dotazníkem, jehož cílem je zjistit, jak jsi spokojen se sociálními službami v Táboře. Výsledky budou

Více

Bezpečně v kyberprostoru Brno 22.11.2012. projekt zaměřený na omezení rozšiřování nebezpečných počítačových jevů

Bezpečně v kyberprostoru Brno 22.11.2012. projekt zaměřený na omezení rozšiřování nebezpečných počítačových jevů Bezpečně v kyberprostoru Brno 22.11.2012 projekt zaměřený na omezení rozšiřování nebezpečných počítačových jevů Cíle projektu Hlavní cíl projektu omezení rozšiřování nebezpečných počítačových jevů. Vedlejší

Více

STRATEGIE ČTENÍ. Přemýšlení o tom, jak číst

STRATEGIE ČTENÍ. Přemýšlení o tom, jak číst STRATEGIE ČTENÍ Přemýšlení o tom, jak číst METAKOGNICE Uvažování myšlení Než budeš schopen opravdu zvýšit svoje dovednosti při čtení, potřebuješ rozumět tomu, co se děje v mysli dobrého čtenáře, když čte.

Více

,,KDO JSME? NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ. JEDNODUŠE:,,NÍZKOPRAHÁČ

,,KDO JSME? NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ. JEDNODUŠE:,,NÍZKOPRAHÁČ ,,KDO JSME? NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ. JEDNODUŠE:,,NÍZKOPRAHÁČ ,,A CO ZDE POSKYTUJETE?,,SOCIÁLNÍ SLUŽBU ,,Hm A CO JE VLASTNĚ TA SOCIÁLNÍ SLUŽBA? Sociální služba je vlastně pomoc lidem. Na

Více

Šikana = konflikt, kterému se lze vyhnout Metodický list

Šikana = konflikt, kterému se lze vyhnout Metodický list Šikana = konflikt, kterému se lze vyhnout Metodický list práce s interaktivní tabulí a sešitem, dramatizace - asertivní dovednosti práce s interaktivní tabulí a sešitem - konflikt, šikana, prevence šikany

Více

Životní situace. Důležité informace k některým činnostem projednávaným na OSPOD

Životní situace. Důležité informace k některým činnostem projednávaným na OSPOD Životní situace Důležité informace k některým činnostem projednávaným na OSPOD Úprava poměrů k nezletilým dětem (úprava výchovy a výživy pro dobu před a po rozvodu) Určení, zvýšení / snížení / výživného

Více

KIDSCREEN-27. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let

KIDSCREEN-27. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let KIDSCREEN-27 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let Page 1 of 5 Dobrý den, Datum: Měsíc Rok Jak se ti daří? Jak se cítíš? Rádi bychom se to od tebe dozvěděli. Přečti

Více

ANALÝZA VÝSLEDKŮ MAPY ŠKOLY

ANALÝZA VÝSLEDKŮ MAPY ŠKOLY ANALÝZA VÝSLEDKŮ MAPY ŠKOLY Percentilové tabulky ZŠ 2018/2019 Základní škola, Liberec, Broumovská 847/7, příspěvková organizace () Tabulky s výslednými y Jedním z výstupů dotazníkového šetření Mapa školy

Více

Linka bezpečí - pomůže nám?

Linka bezpečí - pomůže nám? Linka bezpečí - pomůže nám? Pro děti a studenty denního studia, do 25 let včetně. Naším cílem je, aby si děti dokázaly poradit co nejlépe samy nebo s využitím podpory svého okolí. Jak Linka bezpečí funguje?

Více

Povinnosti a oprávnění zaměstnance péče o rodinu a děti

Povinnosti a oprávnění zaměstnance péče o rodinu a děti Povinnosti a oprávnění zaměstnanců OSPOD Povinnosti a oprávnění zaměstnance péče o rodinu a děti Zaměstnanec je povinen vykonávat činnosti stanovené zákonem č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně,

Více

TVOJE TĚLO JE DOKONALÉ

TVOJE TĚLO JE DOKONALÉ TVOJE TĚLO JE DOKONALÉ Každá část tvého těla, od hlavy až k patě, má něco na práci. Máš oči, aby ses mohl dívat na svět kolem sebe. Máš uši, abys mohl poslouchat. Máš nohy, abys mohl chodit. V hlavě máš

Více

Ovládni svou konkurenci. Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků?

Ovládni svou konkurenci. Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků? Ovládni svou konkurenci Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků? Jak získat zákazníky tvé konkurence i když je už zavedená a ty teprve začínáš? 2 Udělej svou konkurenci nezajímavou Když začínáš

Více

INFORMAČNÍ LETÁČEK. Dětský diagnostický ústav Liberec/ Diagnostický ústav pro mládež Praha. telefon: ředitel: sociální pracovník:

INFORMAČNÍ LETÁČEK. Dětský diagnostický ústav Liberec/ Diagnostický ústav pro mládež Praha. telefon:   ředitel: sociální pracovník: Dětský diagnostický ústav Liberec/ Diagnostický ústav pro mládež Praha telefon: e-mail: ředitel: sociální pracovník: jméno kurátora pro mládež: kontaktní adresa: Magistrát města Ústí nad Labem Odbor sociálních

Více

Moje známka v pololetí 2011/2012 (letošní školní rok) na vysvědčení: (napiš číslo 1 až 5)

Moje známka v pololetí 2011/2012 (letošní školní rok) na vysvědčení: (napiš číslo 1 až 5) Přílohy Příloha č.1 - Dotazník Ahoj kluci a holky, prosím o vyplnění následujícího dotazníku. Dotazník má šest stránek. U otázek zaškrtni vždy jen jednu variantu, pokud není uvedeno jinak. Dotazník je

Více

Pěstounská péče a práva dětí. Georgette Mulheir Ředitelka pro odbornou činnost Lumos

Pěstounská péče a práva dětí. Georgette Mulheir Ředitelka pro odbornou činnost Lumos Pěstounská péče a práva dětí Georgette Mulheir Ředitelka pro odbornou činnost Lumos Národní akční plán (NAP) Český Národní akční plán příležitost pro tisíce dětí, které se nacházejí v tíživé životní situaci

Více

Hodnocení 5. turnaje Společného přeboru - skupina C Ml. žáků - Úvaly 1. 6. 2014

Hodnocení 5. turnaje Společného přeboru - skupina C Ml. žáků - Úvaly 1. 6. 2014 Hodnocení 5. turnaje Společného přeboru - skupina C Ml. žáků - Úvaly 1. 6. 2014 Pár fotek ve fotogalerii. Myslím kluci, že poslední turnaj sezóny si užilo jen Béčko. S Ačkem to byla chyba, že jsme ho tam

Více

Obec Janovice. Standard č Rizikové a nouzové situace

Obec Janovice. Standard č Rizikové a nouzové situace Standard č. 11 - Rizikové a nouzové situace 11a Zaměstnanci zařazení v orgánech sociálně právní ochrany k výkonu sociálně právní ochrany jsou připraveni na výskyt rizikových a nouzových situací a jsou

Více

Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Březen 2011 Mgr.Olga Čadilová Týrané, zneužívané a zanedbávané

Více

Vysvětlení jednotlivých odkazů v levém sloupci úvodní strany

Vysvětlení jednotlivých odkazů v levém sloupci úvodní strany Vysvětlení jednotlivých odkazů v levém sloupci úvodní strany 1. Notifikace zde je soupis všech důležitých událostí a změn podle typu ikonky poznáš, zda je to suplování, aktualita na webových stránkách

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) 2. stupeň ZŠ základní

Více

Vzdělávání pěstounů jaro 2016

Vzdělávání pěstounů jaro 2016 Vzdělávání pěstounů jaro 2016 4hodinové dopolední v pracovní dny Místo konání: Školení se budou konat v prostorách Charitního sdružení Děčín, Zbrojnická 7, Děčín IV, budova bývalé Komerční banky, výtahem

Více

Diskriminacebolí! Inclusion Europe. ProEvropubezdiskriminace. Inclusion Europe. Inclusion Europe. Zpráva

Diskriminacebolí! Inclusion Europe. ProEvropubezdiskriminace. Inclusion Europe. Inclusion Europe. Zpráva Inclusion Europe Evropskáasociacelidísmentálním postiženímajejichrodinnýchpříslušníků InclusionEuropezastupujeosoby smentálnímpostiženímajejichrodiny. ČlenskýmiorganizacemiInclusionEurope jsouorganizacesebeobhájcůarodičovské

Více

Orgán sociálně-právní ochrany dětí

Orgán sociálně-právní ochrany dětí Orgán sociálně-právní ochrany dětí Sociálně-právní ochrana je pomoc pro děti, jejich rodiče a další dospěláky, kteří se o děti starají nebo se chtějí starat. Děti chrání před násilím, zanedbáváním, zneužíváním

Více

http://www.detipatridomu.cz/

http://www.detipatridomu.cz/ Hezký den rádi bychom Vás seznámili s jednou z forem náhradní rodinné péče, která je dle našeho názoru širokou veřejností poněkud opomíjená, a to především z důvodu malé informovanosti. Na úvod si dovolíme

Více

Souhrn výsledků dotazníkového šetření: ŠKOLA

Souhrn výsledků dotazníkového šetření: ŠKOLA Souhrn výsledků dotazníkového šetření: ŠKOLA 1. Jsi rád(a) v této třídě? Chlapci 91,4% 8,6% Dívky 88,9% 11,1% Celkem 90,3% 9,7% 2. Máš ve třídě dobrého kamaráda (kamarádku)? Chlapci 100,0% 0,0% Dívky 96,3%

Více

Kuratela pro děti a mládež

Kuratela pro děti a mládež Kuratela pro děti a mládež JSEM PODEZŘELÝ Z PROTIPRÁVNÍHO ČINU JAKÁ JSOU MOJE PRÁVA? CO BUDE DÁL? Pokud mi není 15 let, nejsem trestně odpovědný To ale neznamená, že nemůžu být potrestán, pokud se dopustím

Více

VY_12_INOVACE_ČT_II/2.08

VY_12_INOVACE_ČT_II/2.08 DUM : VY_12_INOVACE_ČT_II/2.08 Škola: Číslo projektu: Název projektu: Název šablony: Název materiálu: Autor materiálu: Datum : 13. 5. 2013 Ročník : Stupeň vzdělávání: Základní škola a Mateřská škola Dobronín,

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

2. Máš právo na bezpečí v prostorách klubu.

2. Máš právo na bezpečí v prostorách klubu. 1. Máš právo využívat veškeré prostory klubovny a používat veškeré vybavení klubovny. To znamená, že ať přijdeš do Modré kočky odpočívat, zahrát si nějakou hru, posedět nebo popovídat si s kamarády nebo

Více

Seznam příloh. Příloha A: Dotazník sebepojetí školní úspěšnosti dětí (SPAS) Příloha B: Dotazník vztahů ve třídě (B-3)

Seznam příloh. Příloha A: Dotazník sebepojetí školní úspěšnosti dětí (SPAS) Příloha B: Dotazník vztahů ve třídě (B-3) Seznam příloh Příloha A: Dotazník sebepojetí školní úspěšnosti dětí (SPAS) Příloha B: Dotazník vztahů ve třídě (B-3) Příloha C: Struktura pro rozhovor s Chlapcem 3 se specifickými poruchami učení Příloha

Více

Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice. Dotazník k bakalářské práci na téma:

Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice. Dotazník k bakalářské práci na téma: PŘÍLOHY Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice Dotazník k bakalářské práci na téma: Programy primární prevence a jejich vliv na žáky základních škol. Ve městě Litoměřice Milí žáci,

Více

Přílohy. Příloha č. 1 Kde hledat pomoc

Přílohy. Příloha č. 1 Kde hledat pomoc Přílohy Příloha č. 1 Kde hledat pomoc Sociálně právní ochrana dětí S řadou problémů je možno obracet se na oddělení péče o děti a rodinu okresních (obecních) úřadů a odbory sociálních věcí a zdravotnictví

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD ODBOR LEGISLATIVNÍ A PRÁVNÍ A KRAJSKÝ ŽIVNOSTENSKÝ ÚŘAD

KRAJSKÝ ÚŘAD ODBOR LEGISLATIVNÍ A PRÁVNÍ A KRAJSKÝ ŽIVNOSTENSKÝ ÚŘAD KARLOVARSKÝ KRAJ KRAJSKÝ ÚŘAD ODBOR LEGISLATIVNÍ A PRÁVNÍ A KRAJSKÝ ŽIVNOSTENSKÝ ÚŘAD Váš dopis značka / ze dne Naše značka Vyřizuje / linka Karlovy Vary 22.11.2018 28.11.2018 Žádost o poskytnutí informací

Více

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let KIDSCREEN-52 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let Page 1 of 7 Dobrý den, Datum: Měsíc Rok Jak se ti daří? Jak se cítíš? Rádi bychom se to od tebe dozvěděli. Přečti

Více

Poslání, aneb proč tu jsme

Poslání, aneb proč tu jsme 1 Poslání, aneb proč tu jsme Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež usiluje o to, aby byli školáci a mladí lidé samostatní, znali svá práva a povinnosti, vyhýbali se drogám a kriminalitě, smysluplně trávili

Více

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU Příloha č. 1 20 proseb dětí MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU 1) Nikdy nezapomeňte: jsem dítětem vás obou. Mám teď sice jen jednoho rodiče, u kterého převážně bydlím, a který se o mě většinu času stará. Ale

Více

Pozměňovací návrhy. Jana Čechlovského

Pozměňovací návrhy. Jana Čechlovského Pozměňovací návrhy Jana Čechlovského k pozměňovacím návrhům ÚPV schváleným usnesením ÚPV dne 29.5.2013 tisk č. 930/2 (vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím rekodifikace

Více

SQ2 - Ochrana práv a chráněných zájmů

SQ2 - Ochrana práv a chráněných zájmů SQ2 - Ochrana práv a chráněných zájmů Program pracuje v oblasti ochrany práv a chráněných zájmů se zdroji práv uvedených v Listině práv a svobod zejména čl. 3 a pak z Úmluvy o právech dítěte, které jsou

Více

ASPERGERŮV SYNDROM CO TO JE?

ASPERGERŮV SYNDROM CO TO JE? ASPERGERŮV SYNDROM CO TO JE? Brožura pro dospívající s Aspergerovým syndromem PhDr. Lucie Bělohlávková Dostal jsem diagnózu Aspergerův syndrom. V hlavě mi běží řada myšlenek a otázek... Je to některá z

Více

ne 22% 0% 0% 43% jen někdy 67% 0% 0% 51% Zaškrtni nejvíce 3 předměty, které patří mezi tvé oblíbené:

ne 22% 0% 0% 43% jen někdy 67% 0% 0% 51% Zaškrtni nejvíce 3 předměty, které patří mezi tvé oblíbené: škola ADHN . část žáci. stupně názorech respondentů v daném roce proti současnému (20) šetření. Pohledem do grafů Zaškrtni všechno, čeho se bojíš: 2008 2009 200 20 starších spolužáků 22% % jít na záchod

Více

1 MOJE RODINA POSKYTUJE PĚSTOUNSKOU PÉČI

1 MOJE RODINA POSKYTUJE PĚSTOUNSKOU PÉČI 1 MOJE RODINA POSKYTUJE PĚSTOUNSKOU PÉČI Moje rodina poskytuje pěstounskou péči Příručka pro syny a dcery pěstounů Velká Británie Poprvé vydáno organizací The Fostering Network v roce 2008. Česká republika

Více

Sociální práce s rodinou 9 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á P H. D

Sociální práce s rodinou 9 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á P H. D Sociální práce s rodinou 9 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á P H. D Úvod do náhradní (rodinné) péče P R O Č N E M O H O U D Ě T I V Y R Ů S T A T V E V L A S T N Í R O D I N Ě? Proč nemohou žít některé

Více

PRÁVA DĚTÍ V NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČI TISKOVÁ KONFERENCE 24. ÚNORA 2015

PRÁVA DĚTÍ V NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČI TISKOVÁ KONFERENCE 24. ÚNORA 2015 PRÁVA DĚTÍ V NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČI TISKOVÁ KONFERENCE 24. ÚNORA 2015 Hlas dítěte v náhradní rodinné péči a jak mu naslouchat Projekt je financován z fondů Evropského hospodářského prostoru (EHP) v programové

Více

Hledáme náhradní rodiče - pěstouny

Hledáme náhradní rodiče - pěstouny Hledáme náhradní rodiče - pěstouny Hledáme lidi, kterým záleží na osudu ohrožených dětí, které vyrůstají bez lásky a bezpečí, jejichž počet v posledních letech roste jako důsledek krize rodiny a tradičních

Více

TRENDS IN INTERNATIONAL MATHEMATICS AND SCIENCE STUDY

TRENDS IN INTERNATIONAL MATHEMATICS AND SCIENCE STUDY Identification Label TRENDS IN INTERNATIONAL MATHEMATICS AND SCIENCE STUDY Žákovský dotazník 4. ročník Česká školní inspekce Fráni Šrámka 37 150 21 Praha 5 IEA, 2014 Pokyny V tomto dotazníku najdeš otázky,

Více

fb.com/klubrmosty

fb.com/klubrmosty fb.com/klubrmosty www.r-mosty.cz Vítej v Klubu R-Mosty! Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež ve věku 10-21 let Možná tu jsi poprvé. Je-li ti mezi 10 a 21 lety, tak tohle všechno už teď tady můžeš získat!

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28.

Více

OVĚŘENO: Datum: 15.5. 2013 třída: 2.KOP

OVĚŘENO: Datum: 15.5. 2013 třída: 2.KOP VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 16, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 15.4. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Sociálně-právní ochrana dětí OSPOD

Sociálně-právní ochrana dětí OSPOD Sociálně-právní ochrana dětí OSPOD Na oddělení sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) pracují sociální pracovníci a sociální kurátoři, kteří mají na starost děti a jejich rodiny. OSPOD sídlí na městském

Více

Vážení rodiče, Charakteristika šikanování

Vážení rodiče, Charakteristika šikanování Vážení rodiče, Naše škola již několik let pracuje podle Minimálního programu prevence sociálně patologických jevů, jehož součástí je Program proti šikanování. Šikanování je mimořádně nebezpečná forma násilí,

Více

Zpráva o zájemci o pěstounství. Část E Hodnocení způsobilosti

Zpráva o zájemci o pěstounství. Část E Hodnocení způsobilosti Zpráva o zájemci o pěstounství Tento materiál vznikl v Amalthea o. s. z podkladů organizace British Association for Adoption & Fostering (2008) v rámci spolupráce s Pardubickým krajem, Nadací LUMOS, Centrem

Více

Datum: 20. dubna 2015 ZŠ Poděbradova

Datum: 20. dubna 2015 ZŠ Poděbradova Datum: 20. dubna 2015 ZŠ Poděbradova Sociální síť je internetová služba Na sociálních sítích můžete komunikovat s přáteli a přidávat různé příspěvky Každá sociální síť je zaměřena na jinou tematiku Nejznámější

Více

Sociálně právní ochrana dětí

Sociálně právní ochrana dětí M V S P ultikulturní zdělávání ociálních racovníků JUDr. Věra Novotná Sociálně právní ochrana dětí Obsah strana Úvod.. 4 Kapitola I. Základní principy sociálně-právní ochrany dětí a významné ústavní a

Více

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Anotace Tento pracovní list s názvem Náhradní rodinná péče může být použit samostatně či společně s prezentací Náhradní rodinná péče, na kterou volně navazuje. Pracovní list je zaměřen na pochopení úlohy

Více

Projekt Zdravá škola I

Projekt Zdravá škola I Projekt Zdravá škola I Milí rodiče, milí žáci. Ve školním roce 2015/2016 probíhal v naší škole projekt s názvem Zdravá škola I, který byl zaměřen na prevenci rizikových projevů chování u žáků. Projekt

Více

VÝSLEDKY. Zastoupení dle pohlaví. Zastoupení dle pohlaví v ročnících. Chlapec 71 Dívka 59 Neudáno 6

VÝSLEDKY. Zastoupení dle pohlaví. Zastoupení dle pohlaví v ročnících. Chlapec 71 Dívka 59 Neudáno 6 ÚVOD Při autoevaluaci hlavních oblastí působení školy, vymezených vyhláškou, na naší škole vycházíme i z názorů rodičů, žáků a zaměstnanců školy. Jejich pohled na provoz školy, její klima, výsledky i perspektivy

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí

Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí vykonává funkci kolizního opatrovníka nezletilým dětem, zastupuje je při jednání u soudu, policie, dle potřeby i u jiných

Více

Rada Evropy. Pas. na cestu za tvými právy

Rada Evropy. Pas. na cestu za tvými právy Rada Evropy Pas na cestu za tvými právy Rada Evropy Pas na cestu za tvými právy 1 Vítej na cestě Život je jako úžasná cesta. Všichni, kteří po ní jdeme - a je nás hodně chceme, aby naše putování bylo co

Více

Dotazníkové šetření žáci II. stupeň typ dotazníku č.3 ZŠ JAK Lysá n.l.

Dotazníkové šetření žáci II. stupeň typ dotazníku č.3 ZŠ JAK Lysá n.l. Dotazníkové šetření žáci II. stupeň typ dotazníku č.3 ZŠ JAK Lysá n.l. 1. Jsi rád(a), že můžeš chodit právě do této školy? Ano 69 Spíše ano 54 Spíše ne 4 Ne 2 Je mi to jedno 15 2. Je ve škole důvěryhodná

Více

OBSAH. hodnocení školní družiny, 2016/2017 R rodiče, Z žáci, V vychovatelé

OBSAH. hodnocení školní družiny, 2016/2017 R rodiče, Z žáci, V vychovatelé BKRT1 Otázka Text otázky Strana 1. PODMÍNKY Z/1 Máš v družině dost místa na hraní? 01 R/4 Mají děti v družině dostatek místa na hraní? 01 Z/2 Můžeš se v ranní družině dospat, pokud potřebuješ? 01 Z/3 Můžeš

Více

RSC Rock Solid Club solid rock pevná skála

RSC Rock Solid Club solid rock pevná skála 1 Čau děcka, já jsem Janka a jsem členem RSC klubu a chci vás s ním trochu seznámit. Zkratka RSC znamená Rock Solid Club a solid rock znamená v angličtině pevná skála. Každé úterý se scházíme u vás na

Více

SÍLA PARTNERSTVÍ ŽENA JE LÁSKA

SÍLA PARTNERSTVÍ ŽENA JE LÁSKA SÍLA PARTNERSTVÍ ŽENA JE LÁSKA Jsi úžasná a skvělá. A já jsem naplněná a šťastná. Všechno, co dělám, má tím, že jsi tu se mnou, smysl. Děkuju ti! Vrátím ti tvou důvěru několikanásobně. A věřím, že ji mezi

Více

DĚTI CHTĚJÍ MÍT DOMOV POUZE KOMPLEXNÍ PRÁCE S RODINOU JE CESTOU Z OHROŽENÍ

DĚTI CHTĚJÍ MÍT DOMOV POUZE KOMPLEXNÍ PRÁCE S RODINOU JE CESTOU Z OHROŽENÍ DĚTI CHTĚJÍ MÍT DOMOV POUZE KOMPLEXNÍ PRÁCE S RODINOU JE CESTOU Z OHROŽENÍ Výchozí předpoklady naší práce Centrem našeho zájmu je dítě a jeho rodina Celostní postoj, neutralita, na proces a řešení problému

Více