Instalace webové služby Mydlinka

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Instalace webové služby Mydlinka"

Transkript

1 Instalace webové služby Mydlinka Aktualizace dokumentu: Obsah 1 Co je to webová služba Mydlinka 2 Požadavky na instalaci a provoz 2.1 SAS 2.2 Databáze 2.3 Operační systém 2.4 Softwarové vybavení 2.5 Síť 2.6 Další požadavky 3 Příprava instalace 3.1 Soubory pro instalaci 3.2 Přístupové údaje pro webovou službu 3.3 Umístění databáze SAS 4 Webová služba Mydlinka pro Windows 4.1 Instalace na počítač s OS Windows 4.2 Nastavení 4.3 Provoz služby a řešení potíží 4.4 Odinstalace 5 Webová služba Mydlinka pro Linux 5.1 Požadované softwarové vybavení 5.2 Instalace 5.3 Nastavení 5.4 Odinstalace 5.5 Provoz služby a řešení potíží 6 Technická podpora 1 Co je to webová služba Mydlinka Webová služba Mydlinka (dále jen webová služba) je rozšíření aplikace Systém agend pro školy (dále jen SAS), která zastává funkci prostředníka mezi databází SASu a aplikacemi určenými ke vzdálenému sběru dat (např. Učitelský zápisník). Webová služba umožní zadávání vybraných dat do databáze SASu přes Internet, zajišťuje bezpečnost přenosu, integritu a dohledatelnost tímto způsobem vložených dat. Webová služba je vybavena instalátorem pro Windows, který usnadní práci s webovou službou. 2 Požadavky na instalaci a provoz Webová služba Mydlinka může být nainstalována pouze na počítači, který je trvale připojen k síti Internet. 2.1 SAS Webová služba vyžaduje funkční instalaci aplikace Systém agent pro školy. Aplikace SAS nemusí být nainstalována na stejném počítači jako webová služba. Minimální vyžadovaná verze databáze SASu je verze 7.4 včetně všech dostupných aktualizací. Některé funkce webové služby jsou na aplikaci SAS přímo závislé, proto doporučujeme aplikaci SAS udržovat aktuální.

2 2.2 Databáze Databáze aplikace SAS nemusí být nainstalována na stejném počítači jako webová služba, ale musí být oba počítače propojeny v síti. 2.3 Operační systém Webová služba může být nainstalována jak na operační systém Windows, tak na operační systém typu Linux. Minimální vyžadovaná verze operačního systému Windows je 5.2, tedy Windows XP 64-Bit Edition a Windows Server Podporované operační systémy Linuxového typu jsou Ubuntu, Debian, Red Hat a CentOS. Podpora jednotlivých operačních systémů se může změnit. 2.4 Softwarové vybavení Na počítači, na kterém bude webová služba zprovozněna, musí být korektně nainstalován virtuální stroj Java ve verzi 7 a vyšší. Současně musí být nainstalována minimálně klientská část databázového serveru Firebird ve verzi 2.5 a vyšší. Na počítači s operačním systémem Linux je nutné nainstalovat nástroj JSVC z rodiny nástrojů Apache Commons Daemon. Na počítači s operačním systémem Linux je také vyžadován bash verze 3.2 a novější. 2.5 Síť Počítač s webovou službou musí být připojen k Internetu. Při provozu webové služby je třeba použít takové nastavení sítě, které nebude bránit komunikaci mezi jednotlivými komponentami webové služby. Především se jedná o povolení komunikace v bráně Firewall pro port webové služby a databázového serveru. 2.6 Další požadavky Při provozu webové služby mohou nastat situace, kdy nastavení operačního systému bude bránit správné funkci webové služby. Především se jedná (dle operačního systému) o antivirový program a nastavení přístupových práv a vlastnictví k jednotlivým složkám aplikace. Je třeba provést takové nastavení, které nebude webové službě bránit pracovat správně. 3 Příprava instalace Během instalace a oživení webové služby bude třeba vložit některé vstupní údaje. Připravte si tyto údaje k pozdějšímu použití. 3.1 Soubory pro instalaci Soubory pro instalaci získáte v SASu v modulu Informační servis. Ze seznamu zdrojů vyberte uzel Mobilní aplikace a stáhněte nejnovější verzi archivu s mobilními aplikacemi. Stažený archiv rozbalte a nachystejte si jej k dalšímu použití. Bližší popis obsahu archivu se nachází přímo v něm, v souboru info.txt. 3.2 Přístupové údaje pro webovou službu Tyto údaje zjistíte v SASu v modulu Správce databáze. Zvolte funkci Internet Webová služba Přístup pro webovou službu. Pokud budete vyzváni, vložte heslo pro uživatele SYSDBA. V dialogovém okně se zobrazí přístupové údaje pro webovou službu. 3.3 Umístění databáze SAS Pokud se rozhodnete instalovat webovou službu na jiný počítač, než na kterém je instalován SAS, budete potřebovat adresu počítače, na kterém je umístěna databáze SASu, a cestu k databázi na daném počítači. Dále budete potřebovat číslo portu, na kterém databázový server Firebird pracuje (pokud jste číslo portu neměnili, použijte výchozí hodnotu 3050).

3 4 Webová služba Mydlinka pro Windows Jednotlivé kroky návodu se mohou mírně lišit v závislosti na verzi operačního systému Windows. Instalaci, Odinstalaci a práci s webovou službou pro Windows by měl provádět pouze zkušený uživatel. 4.1 Instalace na počítač s OS Windows Pomocí souborového manažeru (Průzkumník, Total Commander,...) vytvořte na cílovém počítači dočasnou složku, do které rozbalte soubor mydlinka-setup.exe z archivu ze složky ws. Spusťte instalátor mydlinka-setup.exe v režimu správce (Spustit jako správce) a řiďte se pokyny v jednotlivých dialogových oknech průvodce. Uvítací dialog Instalátor zobrazí uvítací dialog průvodce instalací. Pokud byla na daném stroji již webová služba nainstalována, budete vyzváni nejprve k odinstalaci předchozí verze. Provedením odinstalace bude ztraceno původní nastavení webové služby. Pokračujte tlačítkem Další. Licenční smlouva Prostudujte licenční smlouvu, která se vztahuje k webové službě, vyberte možnost Souhlasím s podmínkami licenční smlouvy a pokračujte tlačítkem Další. Umístění webové služby Vyberte složku, do které chcete webovou službu nainstalovat a pokračujte tlačítkem Další. Nabídka Start Vyberte název složky v nabídce Start, do které budou nainstalováni zástupci aplikací, zvolte možnost Nevytvářet složku v nabídce Start a pokračujte tlačítkem Další. Připojení k databázi Vyplňte pole Adresa cílového počítače. Pokud je databáze umístěna na stejném stroji jako webová služba, použijte adresu , v opačném případě použijte adresu IP, kterou jste si poznamenali v kroku přípravy. Za adresu vložte lomítko a číslo portu, na kterém pracuje databázový server Firebird. Adresa bude vypadat například takto pro instalaci webové služby na stejný stroj, kde je umístěna databáze: /3050 Nebo například takto, pokud se databáze nachází na jiném stroji: /3050 Do pole Cesta k databázi vložte umístění databázového souboru na cílovém počítači. Do polí Uživatelské jméno a Heslo vložte přístupové údaje k databázi, které jste získali v modulu Správce databáze. Zkontrolujte vložené údaje a pokračujte tlačítkem Další. Průvodce instalací prověří, zda jsou zadané údaje správné a zamezí pokračování instalace, dokud nebudou zadány správné údaje. V případě potíží ověřte zadané údaje, především dejte pozor na záměnu podobných znaků jako jsou například číslice nula a velké písmeno O číslice jedna a malé písmeno L. Pokud jsou zadané údaje správné, ale připojení k databázi se nedaří ověřit, zkontrolujte, zda je zadaný port naslouchání databázového serveru Firebird povolen v bráně Firebird na cílovém počítači.

4 Port pro webovou službu Zadejte číslo portu, na kterém bude pracovat Webová služba Mydlinka. Jako výchozí hodnota byla zvolena hodnota Pokud není toto číslo portu obsazeno jinou aplikací, je možné tuto hodnotu ponechat. Pokračujte tlačítkem Další. Režim spouštění služby Zvolte režim spouštění služby po startu počítače automaticky ručně a pokračujte tlačítkem Další. Režim spouštění je možné později změnit ve správci služeb Windows. Shrnutí nastavení Zkontrolujte nashromážděná nastavení a tlačítkem Instalovat spusťte instalaci. Dokončení instalace Zvolte, zda chcete webovou službu spustit ihned po dokončení instalace a vyberte, zda chcete nainstalovat ovládací panel služby do oznamovací oblasti. Instalaci dokončete klepnutím na tlačítko Dokončit. 4.2 Nastavení Další nastavení služby lze provést ve správci služeb Windows. Otevřete Ovládací panely a vyberte Nástroje pro správu zobrazit místní služby. Nalistujte službu Webová služba Mydlinka a poklepáním na položku se zobrazí další možnosti nastavení služby. Veškerá nastavení, která jsou zde dostupná, jsou poskytována operačním systémem Windows a jejich popis je třeba hledat na serverech s nápovědou Microsoft. 4.3 Provoz služby a řešení potíží Ovládání služby je možné pomocí správce služeb Windows pomocí ovládacího panelu Webové služby Mydlinka pokud byl nainstalován. Veškeré změny nastavení provádějte obezřetně, protože změna nastavení může způsobit nefunkčnost webové služby. Změna přístupových údajů k databázi je možná odinstalací a opětovnou instalací webové služby. Pokud nastanou potíže se spouštěním webové služby po startu počítače, ale manuální spuštění služby pracuje správně, nastavte ve správci služeb Windows režim spouštění Automaticky zpoždění spuštění. Pokud služba pracuje správně, ale klientská aplikace se nemůže ke službě připojit, ověřte, zda je na počítači, na kterém je služba nainstalována, povolena komunikace na portu, který byl pro komunikaci zvolen při instalaci webové služby. 4.4 Odinstalace Odinstalaci webové služby proveďte v Ovládacích panelech Windows. Otevřete Ovládací panely Programy Programy a funkce Odinstalovat program. V seznamu nainstalovaných programů vyhledejte a vyberte Webová služba Mydlinka a klikněte na tlačítko Odinstalovat. Potvrďte odinstalaci a vyčkejte, dokud nebude odinstalace dokončena. 5 Webová služba Mydlinka pro Linux Jednotlivé kroky návodu se mohou mírně lišit v závislosti na typu distribuce operačního systému Linuxového typu. Instalaci, Odinstalaci a práci s webovou službou pro Linux by měl provádět pouze zkušený uživatel. Instalace je popsána tak, jak probíhá na distribuci Ubuntu/Debian. Na jiných systémech je nutné

5 pro každý krok použít správný nástroj dle typu distribuce. Toto platí zejména pro nástroj na instalaci balíčků. Všechny kroky návodu je třeba provádět s právy superuživatele (root). 5.1 Požadované softwarové vybavení Než začnete instalaci webové služby, ověřte, zda máte nainstalované a funkční požadované softwarové vybavení. Instalaci virtuálního stroje Java můžete provést například podle návodu pro Ubuntu, který najdete na adrese wiki.ubuntu.cz/java. Instalaci databázového serveru Firebird proveďte dle návodu od výrobce. Návod je k dispozici na adrese Nástroj JSVC z rodiny nástrojů Apache Commons Daemon nainstalujte podle návodu na adrese Instalace Připravte si soubor mydlinka-setup.tar z archivu ze složky ws. Nakopírujte soubor na cílový počítač do přechodné složky, kterou pro tento účel vytvoříte. Spusťte terminál a přesuňte se do vytvořené složky. Rozbalte soubor mydlinka-setup.tar příkazem tar -xf mydlinka-setup.tar Spusťte instalaci příkazem: sudo./install.sh Instalační program nejprve ověří, zda jsou nainstalované všechny potřebné komponenty. Pokud některá komponenta chybí, doinstalujte ji podle předchozího kroku. Jakmile jsou všechny komponenty ověřeny, nainstalují se soubory webové služby a poté se automaticky spustí skript pro nastavení webové služby. Pokud je nastavení korektní, uloží se na disk a instalační program spustí webovou službu. V případě, že při spuštění instalace bude webová služba už nainstalovaná, instalační program nabídne možnost její odinstalace. Odinstalaci proveďte zejména pokud je již nainstalovaná verze odlišná od verze, kterou právě instalujete, jinak webová služba nemusí fungovat správně. 5.3 Nastavení Změnu nastavení služby je možné provést příkazem: sudo /opt/mydlinka/setup.sh Postupně zadejte požadované vstupní údaje. Zadejte Adresa a port cílového stroje s databází SAS. Pokud je databáze umístěna na stejném stroji jako webová služba, použijte adresu , v opačném případě použijte adresu IP, kterou jste si poznamenali v kroku přípravy. Za adresu vložte lomítko a číslo portu, na kterém pracuje databázový server Firebird. Adresa bude vypadat například takto pro instalaci webové služby na stejný stroj, kde je umístěna databáze: /3050 Nebo například takto, pokud se databáze nachází na jiném stroji: /3050 Zadejte Cesta k databázi SAS na cílovém stroji a vložte umístění databázového souboru na cílovém počítači. Pokud se databáze nachází na počítači s operačním systémem Windows, použijte jako oddělovač cesty dopředná lomítka. Je třeba zadat fyzickou cestu k databázi. Pokud bude cesta

6 odkazovat na virtuální disk, nemusí webová služba pracovat správně. Cesta může vypadat například takto: C:/SAS/Data/sas.fdb Do polí Uživatelské jméno a Heslo vložte přístupové údaje k databázi, které jste získali v modulu Správce databáze. Zadejte Číslo portu pro Webovou službu Mydlinka. Jako výchozí hodnota byla zvolena hodnota Pokud není toto číslo portu obsazeno jinou aplikací, je možné tuto hodnotu ponechat. Pokud je nové nastavení korektní, uloží se na disk, v opačném případě zadejte údaje znovu. 5.4 Odinstalace Odinstalaci spustíte příkazem: sudo /opt/mydlinka/uninstall.sh Během odinstalace bude tázáni, zda chcete odstranit záznamy běhu aplikace (logy) a uložené nastavení. 5.5 Provoz služby a řešení potíží Manuální spuštění služby provedete příkazem: sudo service mydlinka start sudo /etc/init.d/mydlinka start Restartování služby provedete příkazem: sudo service mydlinka restart sudo /etc/init.d/mydlinka restart Zastavení služby provedete příkazem: sudo service mydlinka stop sudo /etc/init.d/mydlinka stop Zjištění stavu služby provedete příkazem: sudo service mydlinka status sudo /etc/init.d/mydlinka status Pokud dojde k potížím s webovou službou, odešlete prosím na technickou podporu mimo popisu chyby také záznamy o běhu aplikace (logy), které naleznete v adresáři /var/log/mydlinka. Pokud služba pracuje správně, ale klientská aplikace se nemůže ke službě připojit, ověřte, zda je na počítači, na kterém je služba nainstalována, povolena komunikace na portu, který byl pro komunikaci zvolen při instalaci webové služby. 6 Technická podpora Pokud nastanou potíže při provozu Webové služby Mydlinka, kontaktujte technickou podporu na adrese sas@mp-soft.cz. Do předmětu u uveďte heslo Mydlinka. Před odesláním u ověřte, že potíže nejsou způsobeny nesplněním některého požadavku

7 na instalaci a provoz webové služby. Držte se pravidel pro technickou podporu, pomůžete tak rychlejšímu odbavení Vašeho požadavku. Pravidla pro technickou podporu naleznete na adrese pravidla.

Instalace webové služby Mydlinka

Instalace webové služby Mydlinka Instalace webové služby Mydlinka Aktualizace dokumentu: 15.10.2016 Obsah 1 Co je to webová služba Mydlinka 2 Požadavky na instalaci a provoz 2.1 SAS 2.2 Databáze 2.3 Operační systém 2.4 Softwarové vybavení

Více

INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4

INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4 INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4 1. Dříve než spustíte instalaci Vítáme Vás při instalaci nové verze aplikace eliška. Před samotnou instalací, prosím, ověřte, že jsou splněné následující podmínky:

Více

SKYLA Pro II. Popis instalace programu

SKYLA Pro II. Popis instalace programu SKYLA Pro II Popis instalace programu Rev. 30.07.2014 O manuálu Dokument popisuje celý proces instalace programu Skyla Pro II, který se v některých ohledech liší od instalace předchozích verzí a upozorňuje

Více

Instalace a první spuštění programu. www.zoner.cz

Instalace a první spuštění programu. www.zoner.cz Instalace a první spuštění programu www.zoner.cz CZ Průvodce instalací Z nabídky instalačního CD vyberte Zoner Photo Studio 13 v požadované jazykové verzi * a klikněte na položku Instalace programu. Pokud

Více

eliška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7) w w w. n e s s. c o m

eliška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7) w w w. n e s s. c o m eliška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7) Příprava Při instalaci elišky doporučujeme nemít spuštěné žádné další programy. Pro instalaci elišky je třeba mít administrátorská práva na daném počítači.

Více

STATISTICA 9 Postup instalace plovoucí síťové verze na terminálovém serveru a Citrixu

STATISTICA 9 Postup instalace plovoucí síťové verze na terminálovém serveru a Citrixu STATISTICA 9 Postup instalace plovoucí síťové verze na terminálovém serveru a Citrixu 1. Tento návod se soustředí na instalaci na terminálová server a Citrix, ale je použitelný pro jakoukoli instalaci,

Více

1. POSTUP INSTALACE A KONTROLA NASTAVENÍ MICROSOFT SQL SERVERU 2005 EXPRESS:

1. POSTUP INSTALACE A KONTROLA NASTAVENÍ MICROSOFT SQL SERVERU 2005 EXPRESS: 1. POSTUP INSTALACE A KONTROLA NASTAVENÍ MICROSOFT SQL SERVERU 2005 EXPRESS: Ověřte prosím následující nastavení (tento postup se může nepatrně lišit podle operačního systému Vašeho pc). Pro lepší viditelnost

Více

1. Instalace MySQL Serveru...2. 2. Konfigurace MySql Serveru...2. 3. Vytvoření struktury databáze...3

1. Instalace MySQL Serveru...2. 2. Konfigurace MySql Serveru...2. 3. Vytvoření struktury databáze...3 Obsah 1. Instalace MySQL Serveru...2 2. Konfigurace MySql Serveru...2 3. Vytvoření struktury databáze...3 4. Instalace Watchdog na klientských stanicích...4 5. Watchdog Viewer...6 Nastavení připojení k

Více

INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU NÁVOD

INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU NÁVOD INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU NÁVOD www.aktion.cz Obsah: Kompletní instalace (serverová část) str. 03 Aktivace produktu první spuštění str. 10 Instalace Windows klienta na jiný počítač v síti

Více

Instalační příručka Command WorkStation 5.6 se sadou Fiery Extended Applications 4.2

Instalační příručka Command WorkStation 5.6 se sadou Fiery Extended Applications 4.2 Instalační příručka Command WorkStation 5.6 se sadou Fiery Extended Applications 4.2 Sada Fiery Extended Applications Package (FEA) v4.2 obsahuje aplikace Fiery pro provádění úloh souvisejících se serverem

Více

Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ

Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ Uživatelská příručka Aktualizováno: 10. 8. 2017 Obsah Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ... 1 Obsah... 2 1 Přehled změn v tomto dokumentu...

Více

Téma 1 - řešení s obrázky

Téma 1 - řešení s obrázky Téma 1 - řešení s obrázky 1. Instalace Windows Server 2008 R2 1.1. Spusťte Správce serveru ( Start -> Nástroje pro správu -> Správce serveru) 1.2. Rozbalte možnost Role a dále pak Hyper-V -> Správce technologie

Více

STATISTICA 10 Postup instalace plovoucí síťové verze s odpojováním licencí (BNET)

STATISTICA 10 Postup instalace plovoucí síťové verze s odpojováním licencí (BNET) STATISTICA 10 Postup instalace plovoucí síťové verze s odpojováním licencí (BNET) 1. Instalace plovoucí síťové verze zahrnuje dvě části: a) instalace serveru a b) lokální instalace na připojených pracovních

Více

Předpoklady správného fungování formulářů

Předpoklady správného fungování formulářů Předpoklady správného fungování formulářů Uživatelská příručka Aktualizováno: 19. 2. 2018 Obsah 1 Úvod... 3 2 Systémové požadavky... 3 3 Práce s přílohami... 3 4 MS Internet Explorer... 3 4.1 Instalace

Více

CUZAK. Instalační příručka. Verze 2.0 2015

CUZAK. Instalační příručka. Verze 2.0 2015 CUZAK Instalační příručka Verze 2.0 2015 Copyright 2015 Altair CUZAK s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Všechna práva vyhrazena. Všechna informace, jež jsou publikována na v tomto dokumentu, jsou chráněna

Více

Postup přechodu na podporované prostředí. Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy

Postup přechodu na podporované prostředí. Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy Postup přechodu na podporované prostředí Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy Obsah Zálohování BankKlienta... 3 Přihlášení do BankKlienta... 3 Kontrola verze

Více

Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows 98, ME

Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows 98, ME Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows 98, ME Předmluva Tento návod slouží k nastavení připojení k síti Internet prostřednictvím služby Internet ONE, která využívá připojování pomocí protokolu

Více

Software602 FormApps Server

Software602 FormApps Server Software602 FormApps Server Instalace pluginů pro elektronické formuláře Aktualizováno: 13. 1. 2017 Software602 a.s. Hornokrčská 15 140 00 Praha 4 tel: 222 011 602 web: www.602.cz e-mail: info@602.cz ID

Více

Instalace aplikace 602XML Filler

Instalace aplikace 602XML Filler Instalace aplikace 602XML Filler Popis aplikace 602XML Filler 602XML Filler je aplikace pro vyplňování formulářů. Jedná se o volně šiřitelný a v České republice již všeobecně rozšířený nástroj se snadným

Více

Demoprojekt Damocles 2404

Demoprojekt Damocles 2404 Vizualizační a řídicí systém kategorie SCADA/HMI Demoprojekt Damocles 2404 (časově omezený demoprojekt pro zařízení Damocles 2404 společnosti HW group s.r.o.) Verze systému: 3.7.1.9 Poslední revize dokumentu:

Více

Postup instalace síťové verze Mount Blue

Postup instalace síťové verze Mount Blue Postup instalace síťové verze Mount Blue Instalace na serveru 1. Stáhněte si instalační balíček pro server ze stránek Mount Blue na adrese: http://www.mountblue.cz/download/mountblue-server-setup.exe 2.

Více

Jak nainstalovat Avast?

Jak nainstalovat Avast? Jak nainstalovat Avast? produkty pro malé firmy a domácnosti Tento postup je určen pro produkty: Avast Pro Antivirus, Avast Internet Security, Avast PREMIER. Poznámka: Některá zde zobrazení dialogová okna

Více

1. Úvod. 2. CryptoPlus jak začít. 2.1 HW a SW předpoklady. 2.2 Licenční ujednání a omezení. 2.3 Jazyková podpora. Požadavky na HW.

1. Úvod. 2. CryptoPlus jak začít. 2.1 HW a SW předpoklady. 2.2 Licenční ujednání a omezení. 2.3 Jazyková podpora. Požadavky na HW. CryptoPlus KB verze 2.1.2 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA říjen 2013 Obsah Obsah 2 1. Úvod 3 2. CryptoPlus jak začít... 3 2.1 HW a SW předpoklady... 3 2.2 Licenční ujednání a omezení... 3 2.3 Jazyková podpora...

Více

Návod pro připojení k síti VŠPJ prostřednictvím VPN Vysoká škola polytechnická Jihlava

Návod pro připojení k síti VŠPJ prostřednictvím VPN Vysoká škola polytechnická Jihlava Návod pro připojení k síti VŠPJ prostřednictvím VPN Vysoká škola polytechnická Jihlava autor: OIKT 2015 Obsah Návod pro instalaci VPN... 3 Důležité upozornění... 3 Příprava na instalaci - stažení souborů...

Více

Jak nainstalovat Avast?

Jak nainstalovat Avast? Jak nainstalovat Avast? produkty pro malé firmy a domácnosti Tento postup je určen pro produkty: Avast Pro Antivirus, Avast Internet Security, Avast PREMIER. Poznámka: Některá zde zobrazení dialogová okna

Více

CUZAK. Instalační příručka. Verze 2.0 2014

CUZAK. Instalační příručka. Verze 2.0 2014 CUZAK Instalační příručka Verze 2.0 2014 Copyright 2014 Altair Software s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Všechna práva vyhrazena. Všechna informace, jež jsou publikována na v tomto dokumentu, jsou chráněna

Více

www.vltava2000.cz Elektronický obchod a web snadno a rychle skutečností

www.vltava2000.cz Elektronický obchod a web snadno a rychle skutečností www.vltava2000.cz Elektronický obchod a web snadno a rychle skutečností - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - -- - - - - - - - - -- - - - - - - - - -- - - - - - - - - - NÁVOD K NASTAVENÍ

Více

Citrix klient a OneTimePass moje.cpas.cz. Uživatelský návod pro interní uživatele České pojišťovny a.s.

Citrix klient a OneTimePass moje.cpas.cz. Uživatelský návod pro interní uživatele České pojišťovny a.s. Citrix klient a OneTimePass moje.cpas.cz Uživatelský návod pro interní uživatele České pojišťovny a.s. 1 WINDOWS 3 1.1 INSTALACE 3 1.2 PŘIHLÁŠENÍ 10 2 MAC 14 2.1 INSTALACE 14 2.2 PŘIHLÁŠENÍ 17 3 IPAD,

Více

SME Terminál + SmeDesktopClient. Instalace. AutoCont CZ a.s.

SME Terminál + SmeDesktopClient. Instalace. AutoCont CZ a.s. SME Terminál + SmeDesktopClient Instalace AutoCont CZ a.s. Strana 1 / 6 1 Úvod Tento dokument popisuje postup nasazení aplikace SMETerminal CIS STK jedná se o webovou část aplikace, která běží na internetovém

Více

IceWarp Outlook Sync Rychlá příručka

IceWarp Outlook Sync Rychlá příručka IceWarp Mail server 10 IceWarp Outlook Sync Rychlá příručka Verze 10.4 Printed on 20 September, 2011 Instalace Prostudujte si před instalací Na cílové pracovní stanici musí být nainstalovaný program Microsoft

Více

Aplikace a služba Money Dnes Publisher v deseti krocích

Aplikace a služba Money Dnes Publisher v deseti krocích 2 Money Dnes Publisher Uživatelská příručka Aplikace a služba Money Dnes Publisher v deseti krocích Tento step-by-step manuál vás provede korektním nastavením ovladače Money Dnes Publisher pomocí přiloženého

Více

CS OTE. Dokumentace pro externí uživatele

CS OTE. Dokumentace pro externí uživatele CS OTE OTE Launcher Manager 1/13 Obsah Použité zkratky... 2 1 Úvod... 3 2 Nastavení systému uživatele... 3 2.1 Konfigurace stanice... 3 2.2 Distribuce aplikace OTE Launcher Manager... 3 2.3 Download aplikace

Více

Návod k instalaci S O L U T I O N S

Návod k instalaci S O L U T I O N S Návod k instalaci SOLUTIONS Návod k instalaci Hasičská 53 700 30 Ostrava-Hrabůvka www.techis.eu www.elvac.eu +420 597 407 507 Obchod: +420 597 407 511 obchod@techis.eu Podpora: +420 597 407 507 support@techis.eu

Více

Příručka pro klientský certifikát

Příručka pro klientský certifikát Příručka pro klientský certifikát OBSAH 1) Instalace programového vybavení do systému Microsoft Windows 2 1. krok - Průvodce instalací 4 2. krok - Dokončení instalace 5 3. krok - Instalace na PC, který

Více

Příručka pro uživatele ČSOB InternetBanking 24 a ČSOB BusinessBanking 24 Online s čipovou kartou v operačním systému Mac OS X

Příručka pro uživatele ČSOB InternetBanking 24 a ČSOB BusinessBanking 24 Online s čipovou kartou v operačním systému Mac OS X Příručka pro uživatele ČSOB InternetBanking 24 a ČSOB BusinessBanking 24 Online s čipovou kartou v operačním systému Mac OS X Obsah 1 Úvod podmínky pro úspěšné přihlášení do služby... 2 2 Instalace SecureStore

Více

Příručka pro klientský certifikát

Příručka pro klientský certifikát MPV 1/04/2019/170 Příručka pro klientský certifikát Obsah 1) Instalace programového vybavení do systému Microsoft Windows 2 1. krok Průvodce instalací 3 2. krok Dokončení instalace 4 3. krok Instalace

Více

Nastavení telefonu T-Mobile MDA Compact III

Nastavení telefonu T-Mobile MDA Compact III Nastavení telefonu T-Mobile MDA Compact III Telefon s integrovaným kapesním počítačem T-Mobile MDA Compact III, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry

Více

NÁVOD K INSTALACI SOLUTIONS

NÁVOD K INSTALACI SOLUTIONS NÁVOD K INSTALACI SOLUTIONS Obsah 1 PŘEDPOKLADY Strana 3 2 INSTALACE Strana 4-10 Úvodní obrazovka instalace Licenční ujednání Vložení licenčního souboru Nastavení připojení k databázi Volba způsobu provozování

Více

1 Přesun síťového serveru

1 Přesun síťového serveru 1 Přesun síťového serveru Zde je popsán případ, kdy máte nainstalovánu síťovou verzi aplikace EVOK a chcete databázový server přesunout na jiný počítač. Aby bylo možné provést přesun dat, musíte mít k

Více

Instalační Příručka. Verze 10

Instalační Příručka. Verze 10 Instalační Příručka Verze 10 Vytvořeno 30. listopadu 2009 Obsah Instalační příručka 1 Předpoklady... 1 Spuštění instalačního průvodce... 2 Uvítací okno... 4 Licenční ujednání... 5 Údaje o vás... 6 Instalace

Více

Obsah. KELOC CS, s.r.o... v ý v o j a p r o d e j e k o n o m i c k é h o s o f t w a re

Obsah. KELOC CS, s.r.o... v ý v o j a p r o d e j e k o n o m i c k é h o s o f t w a re Obsah Nastavení TCP/IP na PC na serveru... 2 Nastavení brány firewall na serveru... 3 Nastavení služby SQL Server Browser na serveru... 5 Nastavení ODBC na klientské stanici... 6 Místní a jazykové nastavení

Více

P D S - 5 P. Psychologický diagnostický systém. Instalační manuál. Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů

P D S - 5 P. Psychologický diagnostický systém. Instalační manuál. Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů P D S - 5 P Psychologický diagnostický systém Instalační manuál Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů GETA Centrum s.r.o. 04 / 2012 GETA Centrum s.r.o. Nad Spádem 9/206, 147

Více

Příručka pro uživatele ČSOB InternetBanking 24 a ČSOB BusinessBanking 24 Online s čipovou kartou

Příručka pro uživatele ČSOB InternetBanking 24 a ČSOB BusinessBanking 24 Online s čipovou kartou Příručka pro uživatele ČSOB InternetBanking 24 a ČSOB BusinessBanking 24 Online s čipovou kartou Člen skupiny KBC Obsah 1 Úvod podmínky pro úspěšné přihlášení do služby... 3 2 Instalace SecureStore...

Více

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Copyright 2008, 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je registrovaná ochranná známka společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené

Více

Návod pro použití Plug-in SMS Operátor

Návod pro použití Plug-in SMS Operátor Verze: 1.06 Strana: 1 / 17 Návod pro použití Plug-in SMS Operátor 1. Co to je Plug-in modul SMS Operátor? Plug-in modul (zásuvkový modul) do aplikace MS Outlook slouží k rozšíření možností aplikace MS

Více

OBSAH... 2 ÚVOD... 3 TYPY INSTALACE... 4

OBSAH... 2 ÚVOD... 3 TYPY INSTALACE... 4 OBSAH OBSAH... 2 ÚVOD... 3 O této příručce...3 Téma 3 Určení 3 Potřebný software...3 Systémové požadavky...3 Požadavky na server 3 TYPY INSTALACE... 4 Instalace na samostatná PC (Typická)...4 Typická instalace

Více

Reinstalace programu

Reinstalace programu Reinstalace programu 0 Reinstalace programu AMICUS Před reinstalací programu AMICUS si připravte licenční list programu, zálohovací médium odpovídající kapacity (nejlépe flash disk nebo externí disk) a

Více

Systémová příručka Autor: Roman Macura, Jakub Buzáš Verze dokumentu: 1/2017 Datum poslední aktualizace:

Systémová příručka Autor: Roman Macura, Jakub Buzáš Verze dokumentu: 1/2017 Datum poslední aktualizace: Autor: Roman Macura, Jakub Buzáš Verze dokumentu: 1/2017 Datum poslední aktualizace: 5.10.2017 Kapitola 1 - První pohled Obsah 1 Nároky na systém, změny systémových součástí při instalaci 3 1.1 Co je potřeba

Více

Jak přenést program na nový počítač UŽIVATELS KÝ NÁVOD

Jak přenést program na nový počítač UŽIVATELS KÝ NÁVOD Jak přenést program na nový počítač UŽIVATELS KÝ NÁVOD Jak přenést program na nový počítač Pokud máte zakoupenou službu MEDICAL NET, je třeba provést převod dat za pomoci naší technické podpory, kterou

Více

SYSTEM EDUBASE INSTALAČNÍ PŘÍRUČKA

SYSTEM EDUBASE INSTALAČNÍ PŘÍRUČKA SYSTEM EDUBASE INSTALAČNÍ PŘÍRUČKA Tento dokument byl kompletně napsán, sestaven a vytištěn v programu dosystem - EduBase. Více informací o programu dosystem - EduBase naleznete na www.dosli.cz. VARIACE

Více

Pokyny pro instalaci programu E-Config verze 3.0 na počítačích s Windows 7 / 8 / 10

Pokyny pro instalaci programu E-Config verze 3.0 na počítačích s Windows 7 / 8 / 10 Pokyny pro instalaci programu E-Config verze 3.0 na počítačích s Windows 7 / 8 / 0 Při instalaci programu E-Config na Windows 7, nebo Windows 8, nebo Windows 0 je nutno postupovat obezřetně s ohledem na

Více

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Úvod k instalaci Tato instalační příručka je určena uživatelům objednávkového modulu Offline VetShop verze 3.4. Obsah 1. Instalace modulu Offline VetShop...

Více

Aktualizace systému WorldShip na jedné pracovní stanici nebo pracovní stanici v rámci pracovní skupiny

Aktualizace systému WorldShip na jedné pracovní stanici nebo pracovní stanici v rámci pracovní skupiny POKYNY PŘED INSTALACÍ: Tento dokument se zabývá použitím disku DVD se systémem WorldShip pro aktualizaci systému WorldShip. Systém WorldShip můžete také nainstalovat z webových stránek. Přejděte na následující

Více

MS Windows - SafeQ Client

MS Windows - SafeQ Client MS Windows - SafeQ Client Instalace SafeQ klienta a ovladačů tiskáren na žákovských počítačích Tento návod je určen pro ty žáky, kteří v rámci školní WiFi počítačové sítě chtějí posílat tisk na kopírku

Více

ČSOB Business Connector

ČSOB Business Connector ČSOB Business Connector Instalační příručka Člen skupiny KBC Obsah 1 Úvod... 3 2 Instalace aplikace ČSOB Business Connector... 3 3 Získání komunikačního certifikátu... 3 3.1 Vytvoření žádosti o certifikát

Více

Geis Web Print Návod na použití

Geis Web Print Návod na použití Geis Web Print Návod na použití 1. O aplikaci Služba umožňuje přímý tisk štítků na termotiskárny z webové aplikace GClient bez podpory Javy. 2. Systémové požadavky Operační systém (Windows 7, Windows 8,

Více

Přechod na síťovou verzi programu

Přechod na síťovou verzi programu Přechod na síťovou verzi programu Poslední aktualizace 25.10.2013 Přechod na síťovou verzi programu 1 Realizace počítačové sítě 3 2 Původní počítač bude provozován jako server 3 2.1 Průběh... nové síťové

Více

ABRA Software a.s. ABRA on- line

ABRA Software a.s. ABRA on- line ABRA Software a.s. ABRA online ÚVOD 2 2.1 ABRA on-line - úvod 1 ČÁST 1 2 1.1 ABRA on-line - připojení do vzdálené aplikace z prostředí OS MS Windows 1 ČÁST 2 11 2.1 ABRA on-line - připojení do vzdálené

Více

Messenger. Novell 1.0 UMÍSTĚNÍ DOKUMENTACE K PROGRAMU NOVELL MESSENGER. www.novell.com STRUČ NÁ ÚVODNÍ PŘ ÍRUČ KA

Messenger. Novell 1.0 UMÍSTĚNÍ DOKUMENTACE K PROGRAMU NOVELL MESSENGER. www.novell.com STRUČ NÁ ÚVODNÍ PŘ ÍRUČ KA Novell Messenger 1.0 STRUČ NÁ ÚVODNÍ PŘ ÍRUČ KA www.novell.com Novell Messenger je produkt, který nezávisle na platformě slouží k rychlému zasílání zpráv v podnicích pomocí adresáře Novell e-directory

Více

SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Verze dokumentu: 2.01 Platnost od:

SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Verze dokumentu: 2.01 Platnost od: SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Verze dokumentu: 2.01 Platnost od: 30.08.2018 Obsah 1. Nároky na systém 3 1.1 Co je potřeba k provozu aplikace? 3 1.2 Co všechno se bude při instalaci dít? 3 2. Instalace 4 2.1 Stažení

Více

CS OTE. Dokumentace pro externí uživatele

CS OTE. Dokumentace pro externí uživatele CS OTE OTE-COM Launcher Manager aplikace vnitrodenního trhu s plynem 1/19 Obsah Použité zkratky... 2 1 Úvod... 3 2 Nastavení systému uživatele... 3 2.1 Konfigurace stanice... 3 2.2 Distribuce aplikace

Více

Příručka Univerzálního tiskového ovladače

Příručka Univerzálního tiskového ovladače Příručka Univerzálního tiskového ovladače Brother Universal Printer Driver (BR-Script3) Brother Mono Universal Printer Driver (PCL) Brother Universal Printer Driver (Inkjet) Verze B CZE 1 Souhrn 1 Brother

Více

Příručka pro uživatele ČSOB InternetBanking 24 a ČSOB BusinessBanking 24 Online s čipovou kartou

Příručka pro uživatele ČSOB InternetBanking 24 a ČSOB BusinessBanking 24 Online s čipovou kartou Příručka pro uživatele ČSOB InternetBanking 24 a ČSOB BusinessBanking 24 Online s čipovou kartou Člen skupiny KBC Obsah 1 Úvod podmínky pro úspěšné přihlášení do služby... 3 2 Instalace SecureStore...

Více

Návod pro připojení telefonu Nokia 6100 přes datový kabel USB pro Windows 2000/XP instalace programu PC Suite a modem GPRS

Návod pro připojení telefonu Nokia 6100 přes datový kabel USB pro Windows 2000/XP instalace programu PC Suite a modem GPRS Návod pro připojení telefonu Nokia 6100 přes datový kabel USB pro Windows 2000/XP instalace programu PC Suite a modem GPRS Důležité: Nejprve nainstalujte ovladač USB kabelu (viz. DKU5_USBkabel.pdf ), poté

Více

Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows 2000

Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows 2000 Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows 2000 Předmluva Tento návod slouží k nastavení připojení k síti Internet prostřednictvím služby Internet ONE, která využívá připojování pomocí protokolu

Více

Doporučený návod na síťovou instalaci programu Aconto SQL 11.5

Doporučený návod na síťovou instalaci programu Aconto SQL 11.5 Doporučený návod na síťovou instalaci programu Aconto SQL 11.5 Instalace programu Aconto sestává z instalace databázového SQL serveru a samotného ekonomického systému Aconto. Instalace se otevře spuštěním

Více

CS OTE. Dokumentace pro externí uživatele

CS OTE. Dokumentace pro externí uživatele CS OTE OTE Launcher Manager 1/20 Obsah Použité zkratky... 2 1 Úvod... 3 2 Nastavení systému uživatele... 3 2.1 Konfigurace stanice... 3 2.2 Distribuce aplikace OTE Launcher Manager... 3 2.3 Download aplikace

Více

Instalace a aktivace 3E pluginů pro SketchUp 2015 Rychlý průvodce instalací a aktivací pluginů: 3E Parametrické tvary, 3E Doors&Windows a 3E Katalog.

Instalace a aktivace 3E pluginů pro SketchUp 2015 Rychlý průvodce instalací a aktivací pluginů: 3E Parametrické tvary, 3E Doors&Windows a 3E Katalog. Instalace a aktivace 3E pluginů pro SketchUp 2015 Rychlý průvodce instalací a aktivací pluginů: 3E Parametrické tvary, 3E Doors&Windows a 3E Katalog. 1. Stáhněte instalační soubor vybraného 3E pluginu

Více

Návod pro připojení do pevné sítě na kolejích, učebnách a v kancelářích Univerzity Pardubice

Návod pro připojení do pevné sítě na kolejích, učebnách a v kancelářích Univerzity Pardubice Návod pro připojení do pevné sítě na kolejích, učebnách a v kancelářích Univerzity Pardubice Česká verze Verze 1.5 Březen 2010 Informační centrum Univerzita Pardubice Obsah Obsah... 1 Windows XP... 2 Windows

Více

PŘECHOD NA FIREBIRD 3.0 V PROSTŘEDÍ WINDOWS

PŘECHOD NA FIREBIRD 3.0 V PROSTŘEDÍ WINDOWS ABRA Software a.s. Jeremiášova 1422/7b 155 00 Praha 13 IČ 25097563 DIČ: CZ2597563 Zapsáno v OR u Měst. soudu v Praze, odd. B, vložka 4475 PŘECHOD NA FIREBIRD 3.0 V PROSTŘEDÍ WINDOWS 1 PŘECHOD NA FIREBIRD

Více

I.CA SecureStore. Instalační příručka. Verze 2.32 a vyšší

I.CA SecureStore. Instalační příručka. Verze 2.32 a vyšší I.CA SecureStore Instalační příručka Verze 2.32 a vyšší Úvod Tato verze instalační příručky je platná pro verzi aplikace SecureStore 2.32 a vyšší. Instalační příručka Instalační balíčky jsou připraveny

Více

Motorola Phone Tools. Začínáme

Motorola Phone Tools. Začínáme Motorola Phone Tools Začínáme Obsah Minimální požadavky... 2 Před instalací aplikace Motorola Phone Tools... 3 Instalace aplikace Motorola Phone Tools... 4 Instalace a konfigurace mobilního zařízení...

Více

Základní informace pro zprovoznění Aktovky Dozory IS MPP

Základní informace pro zprovoznění Aktovky Dozory IS MPP Základní informace pro zprovoznění Aktovky Dozory IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 15. 6. 2015, verze 1.00 Základní informace

Více

ZÁKLADNÍ POKYNY PRO INSTALACI PROID+ Z INSTALAČNÍHO MÉDIA

ZÁKLADNÍ POKYNY PRO INSTALACI PROID+ Z INSTALAČNÍHO MÉDIA ZÁKLADNÍ POKYNY PRO INSTALACI PROID+ Z INSTALAČNÍHO MÉDIA Vážený zákazníku, máte k dispozici médium, s jehož pomocí můžete na svém systému zprovoznit funkce čipové karty ProID+. Pro správnou funkčnost

Více

T-Mobile Internet. Manager. pro Windows NÁVOD PRO UŽIVATELE

T-Mobile Internet. Manager. pro Windows NÁVOD PRO UŽIVATELE T-Mobile Internet Manager pro Windows NÁVOD PRO UŽIVATELE Obsah 03 Úvod 04 Požadavky na hardware a software 04 Připojení zařízení k počítači 05 Uživatelské rozhraní 05 Výběr sítě 06 Připojení k internetu

Více

Doporučené nastavení prohlížeče MS Internet Explorer 7 a vyšší pro Max Homebanking PS s využitím čipové karty

Doporučené nastavení prohlížeče MS Internet Explorer 7 a vyšší pro Max Homebanking PS s využitím čipové karty Doporučené nastavení prohlížeče MS Internet Explorer 7 a vyšší pro Max Homebanking PS s využitím čipové karty Obsah 1. Instalace SecureStore... 2 2. Nastavení Internet Exploreru... 3 3. První přihlášení...

Více

Průvodce převodem dat z programu Medicus 2 do programu Medicus Komfort

Průvodce převodem dat z programu Medicus 2 do programu Medicus Komfort Průvodce převodem dat z programu Medicus 2 do programu Medicus Komfort 1. O převodu V tomto průvodci vás krok za krokem seznámíme s postupem, jak převést data ze stávajícího programu Medicus 2 (dále jen

Více

Poznámky k instalaci tiskového systému HP LaserJet P2015 Series

Poznámky k instalaci tiskového systému HP LaserJet P2015 Series Poznámky k instalaci tiskového systému HP LaserJet P2015 Series Autorská práva a licence 2006 Copyright Hewlett-Packard Development Company, L.P. Reprodukce, úpravy nebo překlad jsou bez předchozího písemného

Více

NAS 107 Seznámení s Control Center

NAS 107 Seznámení s Control Center NAS 107 Seznámení s Control Center Naučte se používat Control Center pro základní správu vašeho NAS A S U S T O R C O L L E G E CÍLE KURZU V tomto kurzu se naučíte: 1. Používat Control Center pro základní

Více

Instalační průvodce pro EasyGate UMTS Data

Instalační průvodce pro EasyGate UMTS Data Instalační průvodce pro EasyGate UMTS Data Tento instalační průvodce slouží pro rychlé nainstalování ovladačů pro EasyGate UMTS Data a zprovoznění internetového připojení pomocí HSDPA/GPRS. Vložené screenshoty

Více

Nastavení telefonu T-Mobile MDA Vario III

Nastavení telefonu T-Mobile MDA Vario III Nastavení telefonu T-Mobile MDA Vario III Telefon s integrovaným kapesním počítačem T-Mobile MDA Vario III, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro

Více

PŘECHOD NA FIREBIRD 3.0 V PROSTŘEDÍ WINDOWS

PŘECHOD NA FIREBIRD 3.0 V PROSTŘEDÍ WINDOWS ABRA Software a.s. Jeremiášova 1422/7b 155 00 Praha 13 IČ 25097563 DIČ: CZ2597563 Zapsáno v OR u Měst. soudu v Praze, odd. B, vložka 4475 PŘECHOD NA FIREBIRD 3.0 V PROSTŘEDÍ WINDOWS 1 PŘECHOD NA FIREBIRD

Více

!! UPOZORNĚNÍ!! Po nainstalování programu nezapomeňte instalovat Sestavy a Aktualizaci!! Pokyny k instalaci

!! UPOZORNĚNÍ!! Po nainstalování programu nezapomeňte instalovat Sestavy a Aktualizaci!! Pokyny k instalaci S B N - Start Správa bytů a nemovitostí Pokyny k instalaci!! UPOZORNĚNÍ!! Po nainstalování programu nezapomeňte instalovat Sestavy a Aktualizaci!! VYDAS software s.r.o. Zámostí 16 338 08 Zbiroh tel: 724

Více

Postup získání licence programu DesignBuilder v4

Postup získání licence programu DesignBuilder v4 Postup získání licence programu DesignBuilder v4 DesignBuilder je tvořen grafickým prostředím propojeným s několika moduly poskytujícími určitou funkci. Budete potřebovat licenci pro každý z modulů, který

Více

INSTALACE BlueFRITZ! USB

INSTALACE BlueFRITZ! USB INSTALACE BlueFRITZ! USB Zkrácený návod k instalaci BlueFRITZ! USB - 1 - 1 Instalace BlueFRITZ! USB BlueFRITZ! USB může být nainstalován na operační systémy Windows XP / Me / 98 a 2000. 1.1 Propojení BlueFRITZ!

Více

Základní informace a postup instalace systému IS MPP

Základní informace a postup instalace systému IS MPP Základní informace a postup instalace systému IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Základní informace a

Více

Popis instalace programu OCEP

Popis instalace programu OCEP Popis instalace programu OCEP Proces instalace probíhá automaticky. V jednotlivých krocích se instalují všechny potřebné programy. To se liší podle operačního systému a aktuálně instalovaných programů

Více

Aktivace a aktualizace klíčů

Aktivace a aktualizace klíčů Aktivace a aktualizace klíčů Obsah 1 Jak začít...2 2 Instalace Prerequisities 15...3 3 Instalace CAD...3 4 Informace o ochranných klíčích...4 5 Jak můžu aktivovat můj klíč?...4 5.1 Instalace Prerequisities...5

Více

Sběr informačních povinností regulovaných subjektů. Návod na instalaci certifikátů a nastavení prohlížeče. Verze: 2.1

Sběr informačních povinností regulovaných subjektů. Návod na instalaci certifikátů a nastavení prohlížeče. Verze: 2.1 Sběr informačních povinností regulovaných subjektů. Návod na instalaci certifikátů a nastavení prohlížeče Verze: 2.1 Vytvořil: Milan Horák Poslední aktualizace: 1. 4. 2016 1 Obsah 1. Úvod... 1 1.1 Úvodní

Více

Nápověda pro možnosti Fiery 1.3 (klient)

Nápověda pro možnosti Fiery 1.3 (klient) 2015 Electronics For Imaging. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právním upozornění pro tento produkt. 5. února 2015 Obsah 3 Obsah...5 Aktivace možnosti Fiery...6 Automatická aktivace

Více

Aktivace Demo licence - Digifort

Aktivace Demo licence - Digifort Aktivace Demo licence - Digifort Rychlý manuál instalace softwaru a aktivace dočasné demo licence 2014 1 Instalace Digifortu Po stažení zvolené verze programu spusťte soubor dvojklikem. Spustí se instalační

Více

Fides Software Storage Client

Fides Software Storage Client Trade FIDES, a.s. Fides Software Storage Client 1.0.2.0 (aktualizace - 4/2014) Popis programu Manuál správce systému 2 Fides Software Storage Client manuál správce Obsah 1 Úvod...3 1.1 Popis software...3

Více

Fides Software Storage Administrator

Fides Software Storage Administrator Trade FIDES, a.s. Fides Software Storage Administrator 1.0.2.0 (aktualizace - 7/2014) Popis programu Manuál správce systému 2 Fides Software Storage Administrator manuál správce Obsah 1 Úvod... 3 1.1 Popis

Více