Název: Studium možností lidského těla

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Název: Studium možností lidského těla"

Transkript

1 Název: Studium možností lidského těla Autor: RNDr. Jaromír Kekule, PhD. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: fyzika, biologie Ročník: 3. (1. ročník vyššího gymnázia), 4. (2. ročník vyššího gymnázia, bilingvní sekce), Tematický celek: Mechanika Stručná anotace: Lidské tělo má řadu parametrů a je schopno řady činností, které lze nějak kvantitativně zkoumat. Pomocí dostupných modulů počítačového měřícího systému budou žáci zkoumat své limity a vlastnosti. Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu Přírodní vědy prakticky a v souvislostech inovace výuky přírodovědných předmětů na Gymnáziu Jana Nerudy (číslo projektu CZ.2.17/3.1.00/36047) financovaného z Operačního programu Praha - Adaptabilita.

2 Výukové materiály Studium možností lidského těla Pomůcky (seznam potřebného materiálu) modul senzor síly stisku ruky, modul siloměrná deska, modul sonar, modul optická závora, externí zdroj světla k optické závoře (baterka), datalogger, pravítko 50 cm, stopky (mobilní telefon), osciloskop, generátor GBF, reproduktor Teorie Pomocí čidel měřicího systému je možno měřit řadu výkonů, kterých je člověk schopen, a to jak mechanických (měření síly vyvinuté různými částmi těla, měření rychlosti různých částí těla, měření reakční doby), tak dokonalosti (možností) smyslů, jako je zrak a sluch. Konkrétní návody k jednotlivým aktivitám jsou popsány níže. Cíl Změřit některé charakteristiky lidského těla a výkony, kterých je tělo schopno. Porovnat výše uvedené pro několik žáků. Postup 1. Měření síly stisku ruky 1. Připojte senzor síly stisku ruky k dataloggeru. Napřed budeme měřit maximální dosažitelnou sílu nastavte dobu měření na 30 s a vzorkovací frekvenci na 1000 Hz. 2. Stiskněte senzor co nejsilněji pravou rukou. Na grafu odečtěte maximální dosaženou sílu. Totéž udělejte pro levou ruku a naměřené hodnoty porovnejte. 3. Nastavte dobu měření na 300 s. Stiskněte senzor co nejsilněji a držte, dokud můžete. Prozkoumejte závislost měřené síly na čase. Totéž zkuste pro levou ruku. 4. Porovnejte dosažené výkony několika žáků. Při dostatečném počtu chlapců a děvčat lze porovnat průměrnou sílu chlapců a děvčat. 2. Měření síly dopadu a doby skoku 1. Připojte siloměrnou desku k dataloggeru. Postavte se na ni a odečtěte sílu. 2. Nastavte parametry pokusu: Doba měření 2 s, vzorkovací frekvence 10 khz, start trigger, úroveň 0,01, měřit hodnot před startem. 3. Seskočte na siloměrnou desku z výšky 10 cm (normálně, do pokrčených kolen). Zaznamenejte maximální působící sílu, průběh síly v čase a celkovou dobu dopadu. 4. Nechte přidat nové měření do stávajícího grafu. Tentokrát seskočte na desku ze stejné výšky 10 cm na natažená kolena. (OPATRNĚ! NEZKOUŠEJTE TO Z VĚTŠÍ VÝŠKY!) Zaznamenejte maximální působící sílu, průběh síly v čase a celkovou dobu dopadu. Porovnejte s předchozím měřením a vyslovte závěry týkající se správné techniky skoku z výšky. 5. Skákejte postupně na siloměrnou desku z větších výšek (zvyšujte výšku po 10 cm). Skákejte do pokrčených kolen. Porovnávejte dosažené síly. 6. Pokuste se seskočit na desku tak, aby maximální síla byla co možná nejmenší. Zjistěte, jaký průběh síla má a jaká je celková doba doskoku. Vyslovte závěry. 7. Postavte se na siloměrnou desku, odrazte se, vyskočte co nejvýš a dopadněte opět na desku. Zjistěte z grafu maximální sílu odrazu, její průběh v čase, dobu trvání odrazu a dobu trvání výskoku. Z této doby zkuste vypočítat výšku výskoku a porovnejte ji se skutečností.

3 3. Měření reakční doby 1. Jeden žák dá ruce před sebe, dlaněmi k sobě, dlaně jsou asi 10 cm od sebe. Druhý žák drží svisle pravítko o délce 50 cm tak, aby nula na pravítku byla ve stejné výšce jako horní hrana dlaní spolužáka. Pravítko v neočekávané chvíli pustí. Testovaný žák musí dát dlaně v sobě, jakmile si všimne, že pravítko padá, a tak ho zachytit. 2. Odečteme délku s pravítka, která propadla mezi dlaněmi. Pravítko padá volným pádem, tedy 1 s = gt 2, kde g = 9,8 m.s -2 je tíhové zrychlení a t je doba pádu pravítka, tedy doba, za kterou 2 byl zkoušený žák schopen uvést do pohybu ruce poté, co spatřil, že pravítko padá. Tato doba se nazývá reakční doba. 3. Z výše uvedeného vztahu vyjádřete reakční dobu t. Porovnejte reakční doby jednotlivých žáků. 4. Měření rychlosti ruky a nohy 1. Optickou závoru připojte k dataloggeru. Dejte 2 lavice cca 1 m od sebe, na jednu lavici položte optickou závoru (senzor), na druhou zdroj světla (baterku). Zkontrolujte, zda optická závora reaguje na vložení předmětu mezi baterku a závoru. Pracujte v alespoň částečně zatemněné místnosti (nebo používejte dostatečně silnou a bodovou baterku). 2. Nastavte parametry pokusu: Doba měření 0,5 s, vzorkovací frekvence 100 khz, start trigger, úroveň 0,01, měřit hodnot před startem. 3. Co nejrychleji máchněte rukou před optickou závorou. Na obrazovce dataloggeru se objeví impulz (prudký pokles osvětlení při počátku zakrytí závory a opět prudký vzrůst při jejím úplném odkrytí). Odečtěte délku impulzu to je doba zakrytí závory. 4. Vypočtěte rychlost ruky (šířka ruky dělená dobou zakrytí závory). Porovnejte rychlost u několika žáků. 5. Zkuste stejným způsobem změřit rychlost nohy. 5. Měření sluchu (vytvoření audiogramu) 1. Připojte reproduktor a osciloskop paralelně k GBF. Na GBF nastavte jako výstup sinusový signál, minimální napětí a frekvenci 100 Hz. Na osciloskopu zobrazte signál na výstupu GBF. 2. Umístěte pravé ucho 20 cm od reproduktoru a pomaličku zvyšujte napětí na GBF. Jakmile uslyšíte zvuk, přestaňte zvyšovat napětí a na osciloskopu změřte amplitudu tohoto napětí. 3. Nastavte na GBF frekvenci 500 Hz a zopakujte postup dle bodu 2. Pak stejný postup zopakujte pro všechny hodnoty frekvencí uvedené v tabulce níže a také pro levé ucho. Frekvence/Hz Limitní napětí / mv (levé ucho) Limitní napětí / mv (levé ucho)

4 4. Zpracujte audiogram pro pravé i levé ucho (je to graf závislosti limitního napětí na frekvenci). Liší se audiogramy pro obě uši? Co lze v grafu vidět? 6. Měření zraku Použijte Snellenovu tabulku (na konci dokumentu). Pověste ji např. na tabuli a postavte se de vzdálenosti 6 m od ní. Zamhuřte (nebo si zakryjte) jedno oko a druhým se pokoušejte přečíst postupně řádky napsané čím dál menším písmem. Zlomek u řádku, který jste ještě přečetli jako poslední, udává vaše zrakové schopnosti v porovnání s běžnou populací. Poznámka: Test konaný za těchto podmínek je pouze orientační! Výsledky a diskuze Uvádíme některé příklady výsledků, které jsme naměřili. Výsledky přirozeně silně závisí na tom, koho zkoumáme. Obr. 1: Měření síly stisku ruky na maximální sílu i na výdrž Je vidět, že u praváka dosahuje pravá ruka o něco lepších výsledků. S časem síla ochabuje. Pokles síly není neustálý, občas se člověk ještě vzmůže (zejména při pohledu na klesající křivku), ale vzrůst není velký ani trvalý.

5 Obr. 2: Skok na plošný siloměr (dopadovou plošinu) do pokrčených nohou a na natažené nohy Obr. 3: Záznam plošného siloměru při skoku co nejvýše a následném dopadu do pokrčených kolen Je vidět, že při dopadu na natažené nohy je síla působící na člověka zhruba dvojnásobná než při běžném dopadu do pokrčených nohou. To může způsobit vážné úrazy zlomeniny kostí. Zaznamenaný skok se odehrával z výšky pouhých 10 cm a působící síla byla asi 2800 N. Je také patrné, že při skoku na natažené nohy působí velká síla po krátkou dobu (tělo se rychle zastaví), zatímco při skoku do pokrčených nohou působí menší síla déle. Toto lze vysvětlit pomocí 2. Newtonova zákona změna hybnosti musí být pokaždé stejná (tedy impuls síly také), což při menší působící síle odpovídá delšímu časovému intervalu. Na druhém záznamu je vidět, že odrazová a dopadová síla jsou téměř stejné. Časový interval, ve kterém žádná síla nepůsobí, odpovídá době, po kterou je tělo ve vzduchu.

6 Aplikace, další možnosti a doplnění. Lze zkoumat řadu dalších věcí například zrychlení ruky (s akcelerometrem), zrychlení člověka při rozběhu (se sonarem), teplota vody, kterou člověk ještě snese (s teplotním čidlem), minimální množství kyslíku ve vzduchu, který lze ještě dýchat (se senzorem CO 2 ) apod. Ve třídě lze soutěžit, kdo bude mít měřené charakteristiky nejlepší či při dostatečném počtu měření zjišťovat rozdíly ve výkonech chlapců a děvčat.

7 Pracovní list pro žáka Studium možností lidského těla Pomůcky (seznam potřebného materiálu) modul senzor síly stisku ruky, modul siloměrná deska, modul sonar, modul optická závora, externí zdroj světla k optické závoře (baterka), datalogger, pravítko 50 cm, stopky (mobilní telefon), osciloskop, generátor GBF, reproduktor Teorie Pomocí čidel měřicího systému je možno měřit řadu výkonů, kterých je člověk schopen, a to jak mechanických (měření síly vyvinuté různými částmi těla, měření rychlosti různých částí těla, měření reakční doby), tak dokonalosti (možností) smyslů, jako je zrak a sluch. Konkrétní návody k jednotlivým aktivitám jsou popsány níže. Cíl Změřit některé charakteristiky lidského těla a výkony, kterých je tělo schopno. Porovnat výše uvedené pro několik žáků. Postup 1. Měření síly stisku ruky 1. Připojte senzor síly stisku ruky k dataloggeru. Napřed budeme měřit maximální dosažitelnou sílu nastavte dobu měření na 30 s a vzorkovací frekvenci na 1000 Hz. 2. Stiskněte senzor co nejsilněji pravou rukou. Na grafu odečtěte maximální dosaženou sílu. Totéž udělejte pro levou ruku a naměřené hodnoty porovnejte. 3. Nastavte dobu měření na 300 s. Stiskněte senzor co nejsilněji a držte, dokud můžete. Prozkoumejte závislost měřené síly na čase. Totéž zkuste pro levou ruku. 4. Porovnejte dosažené výkony několika žáků. Při dostatečném počtu chlapců a děvčat lze porovnat průměrnou sílu chlapců a děvčat. 2. Měření síly dopadu a doby skoku 1. Připojte siloměrnou desku k dataloggeru. Postavte se na ni a odečtěte sílu. 2. Nastavte parametry pokusu: Doba měření 2 s, vzorkovací frekvence 10 khz, start trigger, úroveň 0,01, měřit hodnot před startem. 3. Seskočte na siloměrnou desku z výšky 10 cm (normálně, do pokrčených kolen). Zaznamenejte maximální působící sílu, průběh síly v čase a celkovou dobu dopadu. 4. Nechte přidat nové měření do stávajícího grafu. Tentokrát seskočte na desku ze stejné výšky 10 cm na natažená kolena. (OPATRNĚ! NEZKOUŠEJTE TO Z VĚTŠÍ VÝŠKY!) Zaznamenejte maximální působící sílu, průběh síly v čase a celkovou dobu dopadu. Porovnejte s předchozím měřením a vyslovte závěry týkající se správné techniky skoku z výšky. 5. Skákejte postupně na siloměrnou desku z větších výšek (zvyšujte výšku po 10 cm). Skákejte do pokrčených kolen. Porovnávejte dosažené síly. 6. Pokuste se seskočit na desku tak, aby maximální síla byla co možná nejmenší. Zjistěte, jaký průběh síla má a jaká je celková doba doskoku. Vyslovte závěry. 7. Postavte se na siloměrnou desku, odrazte se, vyskočte co nejvýš a dopadněte opět na desku. Zjistěte z grafu maximální sílu odrazu, její průběh v čase, dobu trvání odrazu a dobu trvání výskoku. Z této doby zkuste vypočítat výšku výskoku a porovnejte ji se skutečností.

8 3. Měření reakční doby 1. Jeden žák dá ruce před sebe, dlaněmi k sobě, dlaně jsou asi 10 cm od sebe. Druhý žák drží svisle pravítko o délce 50 cm tak, aby nula na pravítku byla ve stejné výšce jako horní hrana dlaní spolužáka. Pravítko v neočekávané chvíli pustí. Testovaný žák musí dát dlaně v sobě, jakmile si všimne, že pravítko padá, a tak ho zachytit. 2. Odečteme délku s pravítka, která propadla mezi dlaněmi. Pravítko padá volným pádem, tedy 1 s = gt 2, kde g = 9,8 m.s -2 je tíhové zrychlení a t je doba pádu pravítka, tedy doba, za kterou 2 byl zkoušený žák schopen uvést do pohybu ruce poté, co spatřil, že pravítko padá. Tato doba se nazývá reakční doba. 3. Z výše uvedeného vztahu vyjádřete reakční dobu t. Porovnejte reakční doby jednotlivých žáků. 4. Měření rychlosti ruky a nohy 1. Optickou závoru připojte k dataloggeru. Dejte 2 lavice cca 1 m od sebe, na jednu lavici položte optickou závoru (senzor), na druhou zdroj světla (baterku). Zkontrolujte, zda optická závora reaguje na vložení předmětu mezi baterku a závoru. Pracujte v alespoň částečně zatemněné místnosti (nebo používejte dostatečně silnou a bodovou baterku). 2. Nastavte parametry pokusu: Doba měření 0,5 s, vzorkovací frekvence 100 khz, start trigger, úroveň 0,01, měřit hodnot před startem. 3. Co nejrychleji máchněte rukou před optickou závorou. Na obrazovce dataloggeru se objeví impulz (prudký pokles osvětlení při počátku zakrytí závory a opět prudký vzrůst při jejím úplném odkrytí). Odečtěte délku impulzu to je doba zakrytí závory. 4. Vypočtěte rychlost ruky (šířka ruky dělená dobou zakrytí závory). Porovnejte rychlost u několika žáků. 5. Zkuste stejným způsobem změřit rychlost nohy. 5. Měření sluchu (vytvoření audiogramu) 1. Připojte reproduktor a osciloskop paralelně k GBF. Na GBF nastavte jako výstup sinusový signál, minimální napětí a frekvenci 100 Hz. Na osciloskopu zobrazte signál na výstupu GBF. 2. Umístěte pravé ucho 20 cm od reproduktoru a pomaličku zvyšujte napětí na GBF. Jakmile uslyšíte zvuk, přestaňte zvyšovat napětí a na osciloskopu změřte amplitudu tohoto napětí. 3. Nastavte na GBF frekvenci 500 Hz a zopakujte postup dle bodu 2. Pak stejný postup zopakujte pro všechny hodnoty frekvencí uvedené v tabulce níže a také pro levé ucho. Frekvence/Hz Limitní napětí / mv (levé ucho) Limitní napětí / mv (levé ucho)

9 4. Zpracujte audiogram pro pravé i levé ucho (je to graf závislosti limitního napětí na frekvenci). Liší se audiogramy pro obě uši? Co lze v grafu vidět? 6. Měření zraku Použijte Snellenovu tabulku (na konci dokumentu). Pověste ji např. na tabuli a postavte se de vzdálenosti 6 m od ní. Zamhuřte (nebo si zakryjte) jedno oko a druhým se pokoušejte přečíst postupně řádky napsané čím dál menším písmem. Zlomek u řádku, který jste ještě přečetli jako poslední, udává vaše zrakové schopnosti v porovnání s běžnou populací. Poznámka: Test konaný za těchto podmínek je pouze orientační! Výsledky Diskuze

Název: Studium záření

Název: Studium záření Název: Studium záření Autor: RNDr. Jaromír Kekule, PhD. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: fyzika, biologie (ochrana života a zdraví) Ročník: 5. (3.

Více

Název: Měření paralelního rezonančního LC obvodu

Název: Měření paralelního rezonančního LC obvodu Název: Měření paralelního rezonančního LC obvodu Autor: Mgr. Lucia Klimková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy) : Fyzika (Matematika) Tematický celek:

Více

Název: Studium kmitů hudebních nástrojů, barva zvuku

Název: Studium kmitů hudebních nástrojů, barva zvuku Název: Studium kmitů hudebních nástrojů, barva zvuku Autor: Mgr. Lucia Klimková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy) : Fyzika (Hudební výchova) Tematický

Více

Název: Měření síly a její vývoj při běžných činnostech

Název: Měření síly a její vývoj při běžných činnostech Název: Měření síly a její vývoj při běžných činnostech Autor: Mgr. Lucia Klimková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy) : Fyzika (Biologie) Tematický

Více

Název: Tranzistorový zesilovač praktické zapojení, měření zesílení

Název: Tranzistorový zesilovač praktické zapojení, měření zesílení Název: Tranzistorový zesilovač praktické zapojení, měření zesílení Autor: Mgr. Petr Majer Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy) : Fyzika Tematický celek:

Více

Název: Studium magnetického pole

Název: Studium magnetického pole Název: Studium magnetického pole Autor: Mgr. Petr Majer Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy) : Fyzika, Zeměpis Tematický celek: Elektřina a magnetismus

Více

Název: Měření nabíjecí a vybíjecí křivky kondenzátoru v RC obvodu, určení časové konstanty a její závislosti na odporu

Název: Měření nabíjecí a vybíjecí křivky kondenzátoru v RC obvodu, určení časové konstanty a její závislosti na odporu Název: Měření nabíjecí a vybíjecí křivky kondenzátoru v RC obvodu, určení časové konstanty a její závislosti na odporu Autor: Mgr. Lucia Klimková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy

Více

Název: Měření osvětlení luxmetrem, porovnání s hygienickými normami

Název: Měření osvětlení luxmetrem, porovnání s hygienickými normami Název: Měření osvětlení luxmetrem, porovnání s hygienickými normami Autor: Mgr. Petr Majer Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy) : Fyzika (Člověk a svět

Více

Název: Měření vlnové délky světla pomocí interference a difrakce

Název: Měření vlnové délky světla pomocí interference a difrakce Název: Měření vlnové délky světla pomocí interference a difrakce Autor: Doc. RNDr. Milan Rojko, CSc. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: fyzika, matematika

Více

Název: Měření zrychlení těles při různých praktických činnostech

Název: Měření zrychlení těles při různých praktických činnostech Název: Měření zrychlení těles při různých praktických činnostech Autor: Mgr. Lucia Klimková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy) : Fyzika (Matematika)

Více

Název: Základní pokusy na elektromagnetickou indukci

Název: Základní pokusy na elektromagnetickou indukci Název: Základní pokusy na elektromagnetickou indukci Autor: Mgr. Petr Majer Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy) : Fyzika (Matematika) Tematický celek:

Více

Název: Polovodiče zkoumání závislosti odporu termistoru a fotorezistoru na vnějších podmínkách

Název: Polovodiče zkoumání závislosti odporu termistoru a fotorezistoru na vnějších podmínkách Název: Polovodiče zkoumání závislosti odporu termistoru a fotorezistoru na vnějších podmínkách Autor: Mgr. Lucia Klimková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové

Více

Teorie elektronických

Teorie elektronických Teorie elektronických obvodů (MTEO) Laboratorní úloha číslo 1 návod k měření Zpětná vazba a kompenzace Změřte modulovou kmitočtovou charakteristiku invertujícího zesilovače v zapojení s operačním zesilovačem

Více

Název: Studium kmitání matematického kyvadla

Název: Studium kmitání matematického kyvadla Název: Studium kmitání matematického kyvada Autor: Doc. RNDr. Mian Rojko, CSc. Název škoy: Gymnázium Jana Nerudy, škoa h. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: fyzika, biooie Ročník: 3. (1. ročník

Více

CO OČI NEVIDÍ POMŮCKY NASTAVENÍ MĚŘICÍHO ZAŘÍZENÍ. Vzdělávací předmět: Fyzika. Tematický celek dle RVP: Elektromagnetické a světelně děje

CO OČI NEVIDÍ POMŮCKY NASTAVENÍ MĚŘICÍHO ZAŘÍZENÍ. Vzdělávací předmět: Fyzika. Tematický celek dle RVP: Elektromagnetické a světelně děje CO OČI NEVIDÍ Vzdělávací předmět: Fyzika Tematický celek dle RVP: Elektromagnetické a světelně děje Tematická oblast: Střídavý proud Cílová skupina: Žák 9. ročníku základní školy Cílem pokusu je sledování

Více

Název: Tvorba obrázků pomocí grafického znázornění komplexních čísel

Název: Tvorba obrázků pomocí grafického znázornění komplexních čísel Název: Tvorba obrázků pomocí grafického znázornění komplexních čísel Autor: Mgr. Lukáš Saulich Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: matematika a její

Více

Název: Měření magnetického pole solenoidu

Název: Měření magnetického pole solenoidu Název: Měření magnetického pole solenoidu Autor: Mgr. Lucia Klimková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy) : Fyzika (Biologie) Tematický celek: Elektřina

Více

Název: Měření rychlosti zvuku různými metodami

Název: Měření rychlosti zvuku různými metodami Název: Měření rychlosti zvuku různými metodami Autor: Doc. RNDr. Milan Rojko, CSc. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: fyzika, biologie Ročník: 4.

Více

Název: Oběhová a dýchací soustava

Název: Oběhová a dýchací soustava Název: Oběhová a dýchací soustava Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3.

Více

STANOVENÍ TÍHOVÉHO ZRYCHLENÍ REVERZNÍM KYVADLEM A STUDIUM GRAVITAČNÍHO POLE

STANOVENÍ TÍHOVÉHO ZRYCHLENÍ REVERZNÍM KYVADLEM A STUDIUM GRAVITAČNÍHO POLE DANIEL TUREČEK 2005 / 2006 1. 412 5. 14.3.2006 28.3.2006 5. STANOVENÍ TÍHOVÉHO ZRYCHLENÍ REVERZNÍM KYVADLEM A STUDIUM GRAVITAČNÍHO POLE 1. Úkol měření 1. Určete velikost tíhového zrychlení pro Prahu reverzním

Více

Název: Měření příkonu spotřebičů, výpočet účinnosti, hledání energetických úspor v domácnosti

Název: Měření příkonu spotřebičů, výpočet účinnosti, hledání energetických úspor v domácnosti Název: Měření příkonu spotřebičů výpočet účinnosti hledání energetických úspor v domácnosti Autor: Mgr. Petr Majer Název školy: Gymnázium Jana Nerudy škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy)

Více

Název: Měření napětí a proudu

Název: Měření napětí a proudu Název: Měření napětí a proudu Autor: Mgr. Lucia Klimková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy) : Fyzika (Matematika) Tematický celek: Elektřina a magnetismus

Více

Zobrazování ultrazvukem

Zobrazování ultrazvukem 2015/16 Zobrazování ultrazvukem Úvod Ultrazvuk je mechanické vlnění a používá se k léčebným nebo diagnostickým účelům. Frekvence UZ je nad 20 000 Hz, při jeho aplikaci neprochází tkáněmi žádný elektrický

Více

Název: Ověření kalorimetrické rovnice, tepelná výměna

Název: Ověření kalorimetrické rovnice, tepelná výměna Název: Ověření kalorimetrické rovnice, tepelná výměna Autor: Mgr. Petr Majer Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy) : Fyzika (Matematika) Tematický celek:

Více

Název: Studium kmitů na pružině

Název: Studium kmitů na pružině Název: Studium kmitů na pružině Autor: Mgr. Lucia Klimková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy) : Fyzika (Matematika) Tematický celek: Mechanické kmitání

Více

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.7/1.5./34.521 Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor: Ing. Bohumír Jánoš Tématická sada:

Více

pracovní list studenta

pracovní list studenta Výstup RVP: Klíčová slova: pracovní list studenta Analytická geometrie lineárních útvarů Mirek Kubera žák řeší analyticky polohové a metrické úlohy o lineárních útvarech v rovině a prostoru souřadnice,

Více

Název: Měření ohniskové vzdálenosti tenkých čoček různými metodami

Název: Měření ohniskové vzdálenosti tenkých čoček různými metodami Název: Měření ohniskové vzdálenosti tenkých čoček různými metodami Autor: Mgr. Lucia Klimková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy) : Fyzika (Matematika)

Více

Měření na nízkofrekvenčním zesilovači. Schéma zapojení:

Měření na nízkofrekvenčním zesilovači. Schéma zapojení: Číslo úlohy: Název úlohy: Jméno a příjmení: Třída/Skupina: / Měřeno dne: Měření na nízkofrekvenčním zesilovači Spolupracovali ve skupině Zadání úlohy: Na zadaném Nf zesilovači proveďte následující měření

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Název: Studium tření a jeho vliv na běžné aktivity

Název: Studium tření a jeho vliv na běžné aktivity Název: Studium tření a jeho vliv na běžné aktivity Autor: Mgr. Petr Majer Název školy: Gymnázium Jana Nerudy škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy) : Fyzika (Člověk a svět práce) Tematický

Více

Autor: Mgr. Lukáš Saulich Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: matematika a její aplikace

Autor: Mgr. Lukáš Saulich Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: matematika a její aplikace Název: Stejnolehlost Autor: Mgr. Lukáš Saulich Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: matematika a její aplikace Ročník: 4. (. ročník vyššího gymnázia)

Více

pracovní list studenta

pracovní list studenta Výstup RVP: Klíčová slova: pracovní list studenta Funkce Petra Směšná žák chápe funkci jako vyjádření závislosti veličin, umí vyjádřit funkční vztah tabulkou, rovnicí i grafem, dovede vyjádřit reálné situace

Více

Pracovní list - Laboratorní práce č. 3 Jméno: Třída: Skupina:

Pracovní list - Laboratorní práce č. 3 Jméno: Třída: Skupina: Projekt Efektivní Učení Reformou oblastí gymnaziálního vzdělávání je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Pracovní list - Laboratorní práce č. 3 Jméno: Třída:

Více

17 Vlastnosti ručkových měřicích přístrojů

17 Vlastnosti ručkových měřicích přístrojů 17 Vlastnosti ručkových měřicích přístrojů Ručkovými elektrickými přístroji se měří základní elektrické veličiny, většinou na principu silových účinků poli. ato pole jsou vytvářena buď přímo měřeným proudem,

Více

Technická specifikace předmětu zakázky

Technická specifikace předmětu zakázky Příloha č. 1 Technická specifikace předmětu zakázky zakázky Zadavatel Měřící přístroje pro fyziku Gymnázium Cheb, Nerudova 2283/7, 350 02 Cheb Položka 1 Stanoviště pro práci s teplotou Počet kusů 6 6 chemicky

Více

W = Tření a teplo zvýšení teploty konáním práce. Výukové materiály

W = Tření a teplo zvýšení teploty konáním práce. Výukové materiály Název: Tření a teplo zvýšení teploty konáním práce Autor: Doc. RNDr. Milan Rojko, CSc. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: fyzika, biologie Ročník:

Více

České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství

České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství Úloha KA03/č. 1: Měření sil pod chodidly na odrazové desce Návod pro studenty Ing. Patrik Kutílek, Ph.D., Ing. Adam Žižka (kutilek@fbmi.cvut.cz,

Více

Název: Mentální testy

Název: Mentální testy Název: Mentální testy Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3. vyššího gymnázia)

Více

Obvod střídavého proudu s kapacitou

Obvod střídavého proudu s kapacitou Obvod střídavého proudu s kapacitou Na obrázku můžete vidět zapojení obvodu střídavého proudu s kapacitou. Pomocí programů Nové přístroje 2012 a Dvoukanálový osciloskop pro SB Audigy 2012 proveďte daná

Více

Název: Čočková rovnice

Název: Čočková rovnice Název: Čočková rovnice Autor: Mgr. Lucia Klimková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy) : Fyzika (Matematika) Tematický celek: Optika Ročník: 5. (3.

Více

Název: Konstrukce vektoru rychlosti

Název: Konstrukce vektoru rychlosti Název: Konstrukce vektoru rychlosti Autor: Mgr. Petr Majer Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy) : Fyzika (Matematika) Tematický celek: Mechanika kinematika

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Název: Nenewtonovská kapalina

Název: Nenewtonovská kapalina Název: Nenewtonovská kapalina Autor: Mgr. Jiří Vozka, Ph.D. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: chemie, biologie, fyzika Ročník: 5. Tématický celek:

Více

Měření rychlosti zvuku vzorová úloha (SŠ)

Měření rychlosti zvuku vzorová úloha (SŠ) Měření rychlosti zvuku vzorová úloha (SŠ) 1 Teoretický úvod: Zvuk je mechanické vlnění s frekvencí v intervalu od 16 Hz do 16 000 Hz. Jedná se o systémem zhuštění a zředění částic vzduchu. Zvuková vlna

Více

Název: Odraz a lom světla

Název: Odraz a lom světla Název: Odraz a lom světla Autor: Mgr. Petr Majer Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy) : Fyzika (Matematika, Informatika) Tematický celek: Optika Ročník:

Více

- + C 2 A B V 1 V 2 - U cc

- + C 2 A B V 1 V 2 - U cc RIEDL 4.EB 10 1/6 1. ZADÁNÍ a) Změřte frekvenční charakteristiku operačního zesilovače v invertujícím zapojení pro růžné hodnoty zpětné vazby (1, 10, 100, 1000kΩ). Vstupní napětí volte tak, aby nedošlo

Více

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.7/1.5./34.521 Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor: Ing. Bohumír Jánoš Tematická sada:

Více

Měření osvětlení svíčky, klasické a úsporné žárovky v závislosti na vzdálenosti od zdroje (experiment)

Měření osvětlení svíčky, klasické a úsporné žárovky v závislosti na vzdálenosti od zdroje (experiment) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Měření osvětlení svíčky, klasické a úsporné žárovky v závislosti na vzdálenosti od zdroje (experiment) Označení: EU-Inovace-F-9-05

Více

Obrázek 1 schéma zapojení měřícího přípravku. Obrázek 2 realizace přípravku

Obrázek 1 schéma zapojení měřícího přípravku. Obrázek 2 realizace přípravku Laboratorní měření Seznam použitých přístrojů 1. 2. 3. 4. 5. 6. Laboratorní zdroj DIAMETRAL, model P230R51D Generátor funkcí Protek B803 Číslicový multimetr Agilent, 34401A Číslicový multimetr UT70A Analogový

Více

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor: Ing. Bohumír Jánoš Tematická sada:

Více

Inovace používání vzduchové dráhy pomocí měřicího systému ISES

Inovace používání vzduchové dráhy pomocí měřicího systému ISES Školská fyzika 2012/3 Jak to učím já? Inovace používání vzduchové dráhy pomocí měřicího systému ISES Miroslava Jarešová 1, Střední průmyslová škola Chrudim V průběhu své pedagogické praxe provádím demonstrace

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Měření povrchového napětí kapaliny

Měření povrchového napětí kapaliny Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Měření povrchového napětí kapaliny (experiment) Označení: EU-Inovace-F-7-03 Předmět: fyzika Cílová skupina: 7. třída

Více

Obvod střídavého proudu s indukčností

Obvod střídavého proudu s indukčností Obvod střídavého proudu s indukčností Na obrázku můžete vidět zapojení obvodu střídavého proudu s indukčností. Pomocí programů Nové přístroje 2012 a Dvoukanálový osciloskop pro SB Audigy 2012 proveďte

Více

Měření vzdálenosti pomocí ultrazvuku na vstupu mikropočítače

Měření vzdálenosti pomocí ultrazvuku na vstupu mikropočítače Měření vzdálenosti pomocí ultrazvuku na vstupu mikropočítače vzorová úloha (SŠ) Jméno Třída.. Datum.. 1 Teoretický úvod Ultrazvukový snímač vytváří vysokofrekvenční zvukové vlny a zachycuje je zpět odrazem

Více

Pokud není uvedeno jinak, uvedený materiál je z vlastních zdrojů autora

Pokud není uvedeno jinak, uvedený materiál je z vlastních zdrojů autora Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Název Téma hodiny Předmět Ročník /y/ CZ.1.07/1.5.00/34.0394 VY_32_INOVACE_EM_2.11_měření rekvence a áze Střední odborná škola a Střední odborné učiliště,

Více

ATMOSFÉRICKÝ TLAK A NADMOŘSKÁ VÝŠKA

ATMOSFÉRICKÝ TLAK A NADMOŘSKÁ VÝŠKA ATMOSFÉRICKÝ TLAK A NADMOŘSKÁ VÝŠKA Vzdělávací předmět: Fyzika Tematický celek dle RVP: Mechanické vlastnosti tekutin Tematická oblast: Mechanické vlastnosti plynů Cílová skupina: Žák 7. ročníku základní

Více

Měření pilového a sinusového průběhu pomocí digitálního osciloskopu

Měření pilového a sinusového průběhu pomocí digitálního osciloskopu Měření pilového a sinusového průběhu pomocí digitálního osciloskopu Úkol : 1. Změřte za pomoci digitálního osciloskopu průběh pilového signálu a zaznamenejte do protokolu : - čas t, po který trvá sestupná

Více

MĚŘENÍ NAPĚTÍ A PROUDŮ VE STEJNOSMĚRNÝCH OBVODECH.

MĚŘENÍ NAPĚTÍ A PROUDŮ VE STEJNOSMĚRNÝCH OBVODECH. MĚŘENÍ NAPĚTÍ A PROUDŮ VE STEJNOSMĚRNÝCH OBVODECH. 1. Měření napětí ručkovým voltmetrem. 1.1 Nastavte pomocí ovládacích prvků na ss zdroji napětí 10 V. 1.2 Přepněte voltmetr na rozsah 120 V a připojte

Více

Pracovní list - Laboratorní práce č. 2 Jméno: Třída: Skupina:

Pracovní list - Laboratorní práce č. 2 Jméno: Třída: Skupina: Projekt Efektivní Učení Reformou oblastí gymnaziálního vzdělávání je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Pracovní list - Laboratorní práce č. 2 Jméno: Třída:

Více

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor: Ing. Bohumír Jánoš Tématická sada:

Více

b) Vypočtěte frekvenci f pro všechny měřené signály použitím vztahu

b) Vypočtěte frekvenci f pro všechny měřené signály použitím vztahu 1. Měření napětí a frekvence elektrických signálů osciloskopem Cíl úlohy: Naučit se manipulaci s osciloskopem a používat jej pro měření napětí a frekvence střídavých elektrických signálů. Dvoukanálový

Více

Návrh frekvenčního filtru

Návrh frekvenčního filtru Návrh frekvenčního filtru Vypracoval: Martin Dlouhý, Petr Salajka 25. 9 2010 1 1 Zadání 1. Navrhněte co nejjednodušší přenosovou funkci frekvenčního pásmového filtru Dolní propusti typu Bessel, která bude

Více

Senzor může být připojen ke všem měřícím rozhraním platformy einstein.

Senzor může být připojen ke všem měřícím rozhraním platformy einstein. Optická brána Produktové číslo: FU-ENFTG137 Optická brána měří čas, jak dlouho se vyskytuje mezi jejími dvěma rameny nějaká překážka. Pro optickou bránu je speciálně navržen nástroj Časový průvodce, který

Více

Pracovní list vzdáleně ovládaný experiment. Obr. 1: Hodnoty součinitele odporu C pro různé tvary těles, převzato z [4].

Pracovní list vzdáleně ovládaný experiment. Obr. 1: Hodnoty součinitele odporu C pro různé tvary těles, převzato z [4]. Pracovní list vzdáleně ovládaný experiment Aerodynamika (SŠ) Větrný tunel Fyzikální princip Aerodynamika je věda, která se zabývá obtékáním vzduchu kolem těles. Při pohybu tělesa vznikají v důsledku vnitřního

Více

pracovní list studenta

pracovní list studenta Výstup RVP: Klíčová slova: Vlastnosti sil, třecí síla Mirek Kubera žák měří vybrané veličiny vhodnými metodami, zpracuje a vyhodnotí výsledky měření síla, velikost síly, siloměr, tření smykové, tření klidové,

Více

Operační zesilovač, jeho vlastnosti a využití:

Operační zesilovač, jeho vlastnosti a využití: Truhlář Michal 6.. 5 Laboratorní práce č.4 Úloha č. VII Operační zesilovač, jeho vlastnosti a využití: Úkol: Zapojte operační zesilovač a nastavte jeho zesílení na hodnotu přibližně. Potvrďte platnost

Více

GRAVITAČNÍ SÍLA A HMOTNOST TĚLESA

GRAVITAČNÍ SÍLA A HMOTNOST TĚLESA GRAVITAČNÍ SÍLA A HMOTNOST TĚLESA Vzdělávací předmět: Fyzika Tematický celek dle RVP: Pohyb těles. Síly Tematická oblast: Pohyb a síla Cílová skupina: Žák 7. ročníku základní školy Cílem pokusu je sledování

Více

Autor: Mgr. Lukáš Saulich Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: matematika a její aplikace

Autor: Mgr. Lukáš Saulich Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: matematika a její aplikace Název: Rotace Autor: Mgr. Lukáš Saulich Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: matematika a její aplikace Ročník: 3. (1. ročník vyššího gymnázia) Tématický

Více

Studium ultrazvukových vln

Studium ultrazvukových vln Číslo úlohy: 8 Jméno: Vojtěch HORNÝ Spolupracoval: Jaroslav Zeman Datum měření: 12. 10. 2009 Číslo kroužku: pondělí 13:30 Číslo skupiny: 6 Klasifikace: Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze Studium ultrazvukových

Více

Název: Plantogram. Autor: Mgr. Blanka Machová. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie

Název: Plantogram. Autor: Mgr. Blanka Machová. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Název: Plantogram Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3. vyššího gymnázia)

Více

Laboratorní úloha č. 5 Faradayovy zákony, tíhové zrychlení

Laboratorní úloha č. 5 Faradayovy zákony, tíhové zrychlení Laboratorní úloha č. 5 Faradayovy zákony, tíhové zrychlení Úkoly měření: 1. Měření na digitálním osciloskopu a přenosném dataloggeru LabQuest 2. 2. Ověřte Faradayovy zákony pomocí pádu magnetu skrz trubici

Více

Zdroje elektrického proudu - výhody a nevýhody (experiment)

Zdroje elektrického proudu - výhody a nevýhody (experiment) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Zdroje elektrického proudu - výhody a nevýhody (experiment) Označení: EU-Inovace-F-8-03 Předmět: fyzika Cílová skupina:

Více

Experiment P-6 TŘECÍ SÍLA

Experiment P-6 TŘECÍ SÍLA Experiment P-6 TŘECÍ SÍLA CÍL EXPERIMENTU Studium vztahu mezi třecí a normálovou silou a koeicientem tření. Sledování změn třecí síly při použití různých povrchů í tělesa. Výpočet součinitelů tření (klidové,

Více

ČVUT FEL. Obrázek 1 schéma zapojení měřícího přípravku. Obrázek 2 realizace přípravku

ČVUT FEL. Obrázek 1 schéma zapojení měřícího přípravku. Obrázek 2 realizace přípravku Laboratorní měření 2 Seznam použitých přístrojů 1. Laboratorní zdroj stejnosměrného napětí Vývojové laboratoře Poděbrady 2. Generátor funkcí Instek GFG-8210 3. Číslicový multimetr Agilent, 34401A 4. Digitální

Více

5. A/Č převodník s postupnou aproximací

5. A/Č převodník s postupnou aproximací 5. A/Č převodník s postupnou aproximací Otázky k úloze domácí příprava a) Máte sebou USB flash-disc? b) Z jakých obvodů se v principu skládá převodník s postupnou aproximací? c) Proč je v zapojení použit

Více

Jméno a příjmení. Ročník. Měřeno dne. Marek Teuchner Příprava Opravy Učitel Hodnocení. 1 c p. = (ε r

Jméno a příjmení. Ročník. Měřeno dne. Marek Teuchner Příprava Opravy Učitel Hodnocení. 1 c p. = (ε r FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM Ústav fyziky FEKT VUT BRNO Jméno a příjmení Petr Švaňa Ročník 1 Předmět IFY Kroužek 38 ID 155793 Lab. skup. Spolupracoval Měřeno dne Odevzdáno dne Marek Teuchner 11. 3. 2013 25. 3.

Více

Harmonický ustálený stav pokyny k měření Laboratorní cvičení č. 1

Harmonický ustálený stav pokyny k měření Laboratorní cvičení č. 1 Harmonický ustálený stav pokyny k měření Laboratorní cvičení č. Zadání. Naučte se pracovat s generátorem signálů Agilent 3320A, osciloskopem Keysight a střídavým voltmetrem Agilent 34405A. 2. Zobrazte

Více

Název: Zdravý životní styl 1

Název: Zdravý životní styl 1 Název: Zdravý životní styl 1 Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3. vyššího

Více

Rezonance v obvodu RLC

Rezonance v obvodu RLC Rezonance v obvodu RLC Úkoly: 1. Prozkoumejte, jak rezonanční frekvence závisí na kapacitě kondenzátoru. 2. Prozkoumejte, jak rezonanční frekvence závisí na parametrech cívky. 3. Zjistěte, jak se při rezonanci

Více

Měření součinitele odporu pláště kužele

Měření součinitele odporu pláště kužele Měření součinitele odporu pláště kužele Zadání: změřte součinitel odporu tělesa tvaru pláště kužele, který spustíte k zemi z výšky h Pomůcky: metr, pravítko, kružítko, tužka, nůžky, lepicí páska, papír,

Více

VY_52_INOVACE_2NOV42. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: 15. 11. 2012 Ročník: 8.

VY_52_INOVACE_2NOV42. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: 15. 11. 2012 Ročník: 8. VY_52_INOVACE_2NOV42 Autor: Mgr. Jakub Novák Datum: 15. 11. 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Zvukové děje, Energie Téma: Kmitání kyvadla Metodický

Více

KUFŘÍK ŠÍŘENÍ VLN

KUFŘÍK ŠÍŘENÍ VLN KUFŘÍK ŠÍŘENÍ VLN 419.0100 ŠÍŘENÍ VZRUCHU NA PROVAZE (.1) POMŮCKY Dlouhý provaz (4 m až 5 m) Vlákno (2 m) CÍL Studovat šíření vzruchu na provaze. POSTUP I. Dva žáci drží na koncích dlouhý provaz tak, aby

Více

2. MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY

2. MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY 2. MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY Otázky k úloze (domácí příprava): Jaká je teplota kompenzačního spoje ( studeného konce ), na kterou koriguje kompenzační krabice? Dá se to zjistit jednoduchým měřením? Čemu

Více

pracovní list studenta Kombinatorika, pravděpodobnost, základy statistiky Jak jsou vysocí? Mirek Kubera

pracovní list studenta Kombinatorika, pravděpodobnost, základy statistiky Jak jsou vysocí? Mirek Kubera Výstup RVP: Klíčová slova: pracovní list studenta Kombinatorika, pravděpodobnost, základy statistiky Mirek Kubera žák diskutuje a kriticky zhodnotí statistické informace a daná statistická sdělení, volí

Více

VY_52_INOVACE_2NOV47. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: Ročník: 7.

VY_52_INOVACE_2NOV47. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: Ročník: 7. VY_52_INOVACE_2NOV47 Autor: Mgr. Jakub Novák Datum: 10. 9. 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Mechanické vlastnosti kapalin Téma: Vztlaková síla

Více

Název: Výskyt posloupností v přírodě

Název: Výskyt posloupností v přírodě Název: Výskyt posloupností v přírodě Autor: Mgr. Lukáš Saulich Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: matematika a její aplikace Ročník: 6. (4. ročník

Více

1.1 Pokyny pro měření

1.1 Pokyny pro měření Elektronické součástky - laboratorní cvičení 1 Bipolární tranzistor jako zesilovač Úkol: Proměřte amplitudové kmitočtové charakteristiky bipolárního tranzistoru 1. v zapojení se společným emitorem (SE)

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy

Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Název: Dermatoglyfy Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3. vyššího gymnázia)

Více

Úloha D - Signál a šum v RFID

Úloha D - Signál a šum v RFID 1. Zadání: Úloha D - Signál a šum v RFID Změřte úrovně užitečného signálu a šumu v přenosovém řetězci systému RFID v závislosti na čtecí vzdálenosti. Zjistěte maximální čtecí vzdálenost daného RFID transpondéru.

Více

Počítačem podporované pokusy z mechaniky

Počítačem podporované pokusy z mechaniky Počítačem podporované pokusy z mechaniky Seminář 28. 6. 2016, Slovanské gymnázium Olomouc Metodická pomůcka pro učitele fyziky, kteří začínají pracovat se soupravou Vernier Pro vybrané pokusy budeme potřebovat

Více

Základy meteorologie - měření tlaku a teploty vzduchu (práce v terénu + laboratorní práce)

Základy meteorologie - měření tlaku a teploty vzduchu (práce v terénu + laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Základy meteorologie - měření tlaku a teploty vzduchu (práce v terénu + laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-F-8-12

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Laboratorní úloha č. 1 Základní elektrická měření

Laboratorní úloha č. 1 Základní elektrická měření Laboratorní úloha č. 1 Základní elektrická měření Úkoly měření: 1. Zvládnutí obsluhy klasických multimetrů. 2. Jednoduchá elektrická měření měření napětí, proudu, odporu. 3. Měření volt-ampérových charakteristik

Více

Název: Chování cívky v obvodu, vlastní indukce, indukčnost

Název: Chování cívky v obvodu, vlastní indukce, indukčnost Název: Chování cívky v obvodu, vlastní indukce, indukčnost Autor: Mgr. Lucia Klimková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy) : Fyzika (Matematika) Tematický

Více

VY_52_INOVACE_2NOV63. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: 13. 3. 2013 Ročník: 9.

VY_52_INOVACE_2NOV63. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: 13. 3. 2013 Ročník: 9. VY_52_INOVACE_2NOV63 Autor: Mgr. Jakub Novák Datum: 13. 3. 2013 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Elektromagnetické a světelné děje Téma: Elektrický

Více

Ústav fyziky a měřicí techniky Laboratoř chemických vodivostních senzorů

Ústav fyziky a měřicí techniky Laboratoř chemických vodivostních senzorů Ústav fyziky a měřicí techniky Laboratoř chemických vodivostních senzorů Návod na laboratorní úlohu Měření plynem indukovaných změn voltampérových charakteristik chemických vodivostních senzorů 1. Úvod

Více

Odstředivé a dostředivé zrychlení

Odstředivé a dostředivé zrychlení Odstředivé a dostředivé zrychlení Materiál vznikl v rámci projektu Gymnázia Cheb s názvem Příprava na Turnaj mladých fyziků. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje www.kvkskoly.cz. Autorský

Více