III. WORKSHOP PRO METODIKY KNIHOVEN

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "III. WORKSHOP PRO METODIKY KNIHOVEN"

Transkript

1 Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě III. WORKSHOP PRO METODIKY KNIHOVEN Komunikace se zřizovateli knihoven a finanční podpora knihoven mimo RF Kutná Hora 20. a Městská knihovna Kutná Hora Městská knihovna v Olomouci Moravská zemská knihovna v Brně

2 METODIK - PROFESE, POVOLÁNÍ NEBO ZAMĚSTNÁNÍ? Samostatný knihovník metodik (knihovnická profese v národní soustavě povolání) Profese METODIKA jako povolání metoda z řec. met-hodos = za cestou, cesta za něčím METODA je cesta, metodik je ten, kdo ukazuje cestu. Metodika = hledání postupů, návodů, způsobů, příležitostí, výzev. PROFESE METODIKA JE VÝZVA!

3 KOMUNIKACE S ZŘIZOVATELI KNIHOVEN Jeden ze základních pilířů a předpokladů úspěšné práce metodika. Jsou kraje, kde se toto úspěšně daří.navyšuje se dotace na RF, zvyšuje se prestiž a obliba metodiků mezi knihovníky, což potvrzují jejich nominace a oceňování.. Informovat zřizovatele o jejich knihovnách, ale JAK?? Jak to děláme u nás Jednání se zřizovateli iniciovaná metodiky, na okresní či krajské úrovni Následně zápisy z metodických návštěv Mít při jednání tzv. něco v ruce (výsledky činnosti, MP, technická zpráva k prostorovým podmínkám knihoven)

4 MOŽNÉ PLATFORMY PRO SETKÁVÁNÍ SE ZŘIZOVATELI Výsledky činnosti veřejných knihoven Porady Výjezdní porady Setkávání starostů v regionech Publikační činnost Oceňování knihoven Účast na zastupitelstvu

5 PUBLIKAČNÍ ČINNOST Jak často píší metodikové/knihovníci o svých knihovnách do regionálního tisku (obecních zpravodajů)? Jak často jsou v kontaktu s regionálním/icelostátními médii? JAK MŮŽEME LOBBOVAT ZA SVOJE KNIHOVNY?? Hledejme cesty.metodik je ten, kdo hledá cestu. Jak často čteme odborný knihovnický tisk? Důvod? Mít argumenty při jednání, mít přehled o dění v knihovnickém světě, být informován

6 KOMUNIKACE (NEJEN) SE ZŘIZOVATELI Komunikace představuje moc. Kdo se naučí ji efektivně využívat, může změnit svůj pohled na svět i pohled, kterým svět pohlíží na něj. Anthony Robbins Říká se, že život je z 10 % to, co se nám skutečně stane, a z 90 % to, jak na to reagujeme. Manažerka (ve funkci je dvanáct let) městské knihovny: Co je největším problémem v komunikaci s podřízenými? Citujeme: Největším problém v komunikaci je různost lidí, každý člověk je individualita a vyžaduje v komunikaci jiný přístup, každý má svůj komunikační styl a občas je velmi těžké najít společnou řeč. Knihovníci, kteří mají konflikty mezi sebou, většinou neumějí vycházet ani s uživateli. Kurzy komunikačních dovedností by měly být ve službách povinné. Méně mluvit, více naslouchat a přemýšlet nad vším, co řeknu, se dlouhodobě vyplácí. Slovy můžeme velmi ublížit, můžeme se omluvit, ale jednou řečené se nedá vzít zpět, nedůvěra zůstává. Nevhodnou komunikací ztrácíme důvěru lidí a ztracená důvěra se už nikdy nedá získat zpět. Na to by měl myslet každý. Foberová, Libuše: Knihovník/knihovna/komunikace:

7 LITERATURA KE KOMUNIKACI FOBEROVÁ, Libuše. Knihovník/knihovna/komunikace : dosáhněte co nejlepší komunikace za výpůjčním pultem knihoven [online]. Ostrava: Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě, ISBN Dostupné z: Křivohlavý, Jaro. Povídej naslouchám s. (Umíme naslouchat? Naslouchání je více než slyšení. Hovořící nám sděluje více než věcné informace, sděluje nám také své představy, postoje, předsudky, názory, přesvědčení.)

8 CO POTŘEBUJÍ KNIHOVNY? Knihovny patří mezi tradiční veřejné instituce, jsou neodmyslitelnou součástí občanské vybavenosti, stejně jako školy, pošty či zdravotnická zařízení. Jednou z nejdůležitějších položek v rozpočtu každé knihovny jsou prostředky na nákup knihovního fondu. Z výsledků statistiky však vyplývá, že až 32 % obcí do obyvatel neposkytlo v roce 2015 žádné finanční prostředky na nákup svého knihovního fondu. Aktuálním trendem je proměna knihoven z tradičních půjčoven na místa setkávání, která jsou zejména v menších sídlech často jediným kulturním zařízením. Ve shodě s tímto trendem je jedním z hlavních cílů nové Koncepce rozvoje knihoven v České republice na léta budovat knihovny jako otevřená vzdělávací, kulturní, komunitní a kreativní centra a současně rozvíjet vzdělávací funkce knihoven zejména v oblasti celoživotního a občanského vzdělávání. Většina krajů neposkytuje knihovnám na modernizaci vybavení žádné další finanční prostředky

9 FINANČNÍ PODPORA KNIHOVEN MIMO RF Není ve většině krajů (většina krajů neposkytuje knihovnám na modernizaci vybavení žádné další finanční prostředky. Některé kraje vyhlašují dotace určené kromě knihoven i dalším subjektům na podporu kulturních a uměleckých aktivit (Plzeňský kraj), případně na oceňování knihoven a knihovníků (Moravskoslezský, Liberecký a Ústecký kraj). Podpora čtenářství Jižní Morava čte (Legendy a mýty mého kraje)

10 Státní dotace VÍCEZDROJOVÉ FINANCOVÁNÍ KNIHOVEN Krajské dotační programy Dotace SKIP Sponzoři Fundraising Klub přátel knihovny, z.s.: Nadace (ČEZ, VIA:Nadace VIA ( Nadace VIA je soukromá nezávislá česká nadace, která vznikla v roce 1997, aby navázala na činnost české pobočky americké nadace The Foundation for a Civil Society, která působila v Československu od roku Nadace VIA pomáhá rozvíjet komunitní život českých měst a obcí. Patří mezi největší a nejaktivnější české nadace. Od svého vzniku v roce 1997 podpořila více než dobročinných projektů celkovou částkou téměř 275 milionů Kč. Je největším soukromým podporovatelem komunitního rozvoje v České republice.

11 DOTACE JMK NA MODERNIZACI OBECNÍCH KNIHOVEN DOTAČNÍ TITUL OBECNÍ KNIHOVNA V lednu 2016 schválila Rada Jihomoravského kraje dotační titul Obecní knihovny s cílem modernizace interiérů a technického vybavení veřejných knihoven v obcích do obyvatel, na který Jihomoravský kraj vyčlenil ze svého rozpočtu částku 5 milionů korun. Zájem knihoven o vyhlášený dotační titul a jeho naléhavost potvrdilo 154 podaných žádostí, z nichž Rada Jihomoravského kraje podpořila 142 žádostí ve výši 5,047 mil. Kč. Na jeden projekt bylo možné žádat finanční podporu ve výši 25 až 50 tisíc korun, přičemž podmínkou byla minimálně 50% spoluúčast žadatelů. Potřebnost modernizace prostor knihoven, jejich vybavení a tím zvýšení atraktivnosti a zájmu o jejich využívání zohlednila také Koncepce rozvoje knihoven, která přichází s myšlenkou vybudovat Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukce knihoven se sídlem v Moravské zemské knihovně v Brně.

12 DOTAČNÍ TITUL OBECNÍ KNIHOVNA Knihovny v obcích nad obyvatel: pořízení regálů, rekonstrukce podlahy, přechod na nový moderní software - systém Tritius, zkvalitnění nabídky a rozšíření dostupnosti veřejných služeb občanům, vydláždění dvora knihovny, rekonstrukce dětského oddělení knihovny. Knihovny v obcích do 200 obyvatel: výměna oken a vstupních dveří, výmalba, pořízení PC soustavy, stavební úpravy a vybavení obecní knihovny, nákup regálu a mobiliáře, stavební úpravy včetně pořízení nábytku, rozvoj obecní knihovny, hardwarové a softwarové vybavení knihovny, technické vybavení knihovny.

13 DOTAČNÍ TITUL OBECNÍ KNIHOVNY V JIHOMORAVSKÉM KRAJI Obec Valchov Knihovna dostane interaktivní tabuli Právě tabuli budou ale využívat nejen návštěvníci knihovny. Bude sloužit nejen pro besedy a přednášky, ale poslouží i dětem ze školy a některé kroužky. Využít ji chceme i v rámci zastupitelstva, kdy je třeba zveřejnit podobu územního pánu a zakreslovat do něj případné změny. Tabule bude fungovat vlastně jako takový obří tablet..nyní ještě uvažujeme o umístění nového kávovaru. Lidé do knihovny chodí nejen na besedy, slouží jako komunitní centrum a využití také určitě najde, ať už půjde o práci s dětmi nebo činnost různých spolků.

14

15 Více zde: Provozní doba Úterý Čtvrtek Od Do hod hod.

16 PROJEKT NÁKUPU CIZOJAZYČNÉ LITERATURY Již třetím rokem doplňování zahraniční literatury do vybraných knihoven center pro zahraniční literaturu v České republice. Koncepčně je projekt realizován tak, že v každém kraji vzniknou 4 centra, která budou získávat zahraniční literaturu. Tato centra v knihovnách mohou vytvářet výměnné soubory na základě požadavků nebo eventuelně poskytovat tuto literaturu formou meziknihovní výpůjční služby. Garantem pilotního projektu je Moravská zemská knihovna v Brně. Do budoucna se počítá, že v každém kraji ČR budou projekt realizovat krajské knihovny a tři další knihovny Projekt by měl být ukončen v roce 2017 vytvořením sítě center zahraniční literatury v České republice. 1 etapa projektu (2014) - vznik 15 center v knihovnách 2. etapa projektu (2015)- napojení dalších 15 center v knihovnách 3. etapa projektu (2016) napojení 12 center v knihovnách 4. etapa projektu (2017) napojení 12 krajských knihoven (mimo Moravskou zemskou knihovnu Cíl: od 2018 dotační titul Cizojazyčné literatury (souběžně s Českou knihovnou), který by zajistil stálý přísun kvalitní cizojazyčné literatury do veřejných knihoven. Zdroj: Zpravodaj U nás 3/2016:

17 POSLÁNÍ METODIK METODIK JE TEN, KDO HLEDÁ CESTU TAM, KDE JI JINÍ NEVIDÍ Děkuji za pozornost.

18 A NA ZÁVĚR JEŠTĚ POZDRAV PANÍ STAROSTKY DO KUTNÉ HORY.A že osobně pozdravuju všechny metodičky a děkuji jim za úžasnou a záslužnou práci! Jedno z mých hesel je: "všechno je v hlavě" nebo po vzoru velikánů "co si mohu představit, mohu i dokázat" :-).

IV. WORKSHOP PRO METODIKY KNIHOVEN

IV. WORKSHOP PRO METODIKY KNIHOVEN IV. WORKSHOP PRO METODIKY KNIHOVEN Komunikace se zřizovateli knihoven a finanční podpora knihoven mimo regionální funkce Olomouc 9. 5. 2017 Sekce veřejných knihoven SKIP Knihovna města Olomouce, p. o.

Více

XIII. setkání starostů a místostarostů Jihomoravského kraje, Prof. PhDr. Tomáš Kubíček, Ph.D.

XIII. setkání starostů a místostarostů Jihomoravského kraje, Prof. PhDr. Tomáš Kubíček, Ph.D. XIII. setkání starostů a místostarostů Jihomoravského kraje, 22. 3. 2018 Prof. PhDr. Tomáš Kubíček, Ph.D. Moravská zemská knihovna v Brně Druhá největší knihovna v ČR. Zřízena Ministerstvem kultury ČR.

Více

Jak pomáhají velké knihovny menším aneb Systém regionálních funkcí v Královéhradeckém kraji

Jak pomáhají velké knihovny menším aneb Systém regionálních funkcí v Královéhradeckém kraji Jak pomáhají velké knihovny menším aneb Systém regionálních funkcí v Královéhradeckém kraji Eva Svobodová, z podkladů Andrey Součkové, SVK HK Seminář pro starosty KMHK, 14. 4. 2016 Poslání veřejné knihovny

Více

Obsah a struktura Koncepce VKIS v kraji Pardubice

Obsah a struktura Koncepce VKIS v kraji Pardubice Obsah a struktura Koncepce VKIS v kraji 11. 12. 6. 2012 Pardubice Jakou koncepci zpracováváme? Koncepce rozvoje regionálních funkcí Koncepce rozvoje VKIS v kraji Časový horizont: 2015, výhled do roku 2020

Více

KNIHOVNY SOUČASNOSTI 2017

KNIHOVNY SOUČASNOSTI 2017 KNIHOVNY SOUČASNOSTI 2017 Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven v Moravské zemské knihovně v Brně Olomouc 13. 9. 2017 Sdružení knihoven ČR Ústřední knihovnická rada ČR VÝCHODISKA PROJEKTU

Více

Nové dotace pro knihovny v Jihomoravském kraji nechejte se inspirovat Dotační titul Obecní knihovny

Nové dotace pro knihovny v Jihomoravském kraji nechejte se inspirovat Dotační titul Obecní knihovny Nové dotace pro knihovny v Jihomoravském kraji nechejte se inspirovat Dotační titul Obecní knihovny Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2017 Pardubice, 25. a 26. října 2017 Dotační programy pro

Více

Jak účinně na metodiku aneb Zkušenosti a výzvy z Jihomoravského kraje

Jak účinně na metodiku aneb Zkušenosti a výzvy z Jihomoravského kraje Jak účinně na metodiku aneb Zkušenosti a výzvy z Jihomoravského kraje II. workshop pro pracovníky metodických oddělení veřejných knihoven Městská knihovna Děčín 10. 4. 2014 Obecní knihovna Ratíškovice

Více

Koncepce rozvoje regionálních funkcí Jihočeské vědecké knihovny do r. 2020

Koncepce rozvoje regionálních funkcí Jihočeské vědecké knihovny do r. 2020 Koncepce rozvoje regionálních funkcí Jihočeské vědecké knihovny do r. 22 Úvod Veřejné knihovnicko-informační služby v kraji poskytuje knihovní síť, tvořená krajskou knihovnou, městskými a místními knihovnami.

Více

PROGRAM PODPORY ZAJIŠTĚNÍ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ KNIHOVEN V JIHOMORAVSKÉM KRAJI

PROGRAM PODPORY ZAJIŠTĚNÍ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ KNIHOVEN V JIHOMORAVSKÉM KRAJI PROGRAM PODPORY ZAJIŠTĚNÍ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ KNIHOVEN V JIHOMORAVSKÉM KRAJI Článek I Základní ustanovení Dotační program podpory zajištění regionálních funkcí knihoven v Jihomoravském kraji (dále Program)

Více

REGIONÁLNÍ FUNKCE RETROSPEKTIVNĚ ANEB ČÍM JSME SI PROŠLI A JAK SI STOJÍME DNES. Výběr ze závěrů diplomové práce Mgr. Marta Lelková

REGIONÁLNÍ FUNKCE RETROSPEKTIVNĚ ANEB ČÍM JSME SI PROŠLI A JAK SI STOJÍME DNES. Výběr ze závěrů diplomové práce Mgr. Marta Lelková REGIONÁLNÍ FUNKCE RETROSPEKTIVNĚ ANEB ČÍM JSME SI PROŠLI A JAK SI STOJÍME DNES Výběr ze závěrů diplomové práce Mgr. Marta Lelková Celostátní seminář Regionálních funkcí knihoven, Pardubice 25.-26. 10.

Více

15 let programu regionálních funkcí knihoven a jeho význam v Koncepci rozvoje knihoven na léta s výhledem do roku 2025

15 let programu regionálních funkcí knihoven a jeho význam v Koncepci rozvoje knihoven na léta s výhledem do roku 2025 15 let programu regionálních funkcí knihoven a jeho význam v Koncepci rozvoje knihoven na léta 2016-2020 s výhledem do roku 2025 Vít Richter Národní knihovna ČR Pardubice Regionální funkce knihoven 2015

Více

IFLA Global Vision a Knihovna - věc veřejná 2018

IFLA Global Vision a Knihovna - věc veřejná 2018 IFLA Global Vision a Knihovna - věc veřejná 2018 Společný projekt SKIP a SDRUK Knihovnická dílna 26. 4. 2018 Vít Richter Lenka Prucková Budoucnost knihoven v digitálním věku 185 workshopů 9 291 účastníků

Více

KONCEPCE ROZVOJE KNIHOVEN V ČESKÉ REPUBLICE 2004-2010 NÁRODNÍ LÉKAŘSKÁ KNIHOVNA V PRAZE PHDR.HELENA BOUZKOVÁ PHDR.EVA LESENKOVÁ,PH.D.

KONCEPCE ROZVOJE KNIHOVEN V ČESKÉ REPUBLICE 2004-2010 NÁRODNÍ LÉKAŘSKÁ KNIHOVNA V PRAZE PHDR.HELENA BOUZKOVÁ PHDR.EVA LESENKOVÁ,PH.D. KONCEPCE ROZVOJE KNIHOVEN V ČESKÉ REPUBLICE 2004-2010 NÁRODNÍ LÉKAŘSKÁ KNIHOVNA V PRAZE PHDR.HELENA BOUZKOVÁ PHDR.EVA LESENKOVÁ,PH.D. KONCEPCE ROZVOJE KNIHOVEN V ČESKÉ REPUBLICE 2004 2010: realizace ve

Více

Role regionálních funkcí v oblasti vzdělávání knihovníků se zaměřením na zkušenosti ve Zlínském kraji

Role regionálních funkcí v oblasti vzdělávání knihovníků se zaměřením na zkušenosti ve Zlínském kraji Role regionálních funkcí v oblasti vzdělávání knihovníků se zaměřením na zkušenosti ve Zlínském kraji 25. října 2017, Regionální funkce knihoven, Pardubice Obsah Regionální funkce knihoven ve Zlínském

Více

KONCEPCE VÝKONU REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V JIHOMORAVSKÉM KRAJI 2015-2020 MGR. MARTINA BARTÁKOVÁ

KONCEPCE VÝKONU REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V JIHOMORAVSKÉM KRAJI 2015-2020 MGR. MARTINA BARTÁKOVÁ KONCEPCE VÝKONU REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V JIHOMORAVSKÉM KRAJI 2015-2020 MGR. MARTINA BARTÁKOVÁ Koncepce RF JMK představuje střednědobý plán rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji na období 2015-2020.

Více

Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta Ostrava Národní knihovna ČR

Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta Ostrava Národní knihovna ČR Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 2015 Ostrava 14.3.2013 Národní ČR vit.richter@nkp.cz Dostupnost internetu kdykoliv a kdekoliv Prodej a využívání eknih Autorský zákon Masová digitalizace knihovních

Více

Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 2015. Vít Richter Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz

Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 2015. Vít Richter Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 2015 Vít Richter Národní ČR vit.richter@nkp.cz EU = 63 000 veřejných knihoven, ČR = 5 401 EU = 1,3VK/10 000 obyv. ČR = 5,1VK/10 000 obyv. Knihovny jsou financovány

Více

SEKCE IVU SDRUK. Činnost sekce

SEKCE IVU SDRUK. Činnost sekce SEKCE IVU SDRUK Činnost sekce INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ UŽIVATELŮ záplava informací kritické myšlení celoživotní vzdělávání společnost znalostí INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ UŽIVATELŮ 7. ročník konference Informační

Více

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK Popis podporovaných aktivit oblasti podpory č. 1. 1 Popis jednotlivých aktivit oblastí podpory je pro žadatele pouze orientační, není závazný ani konečný. 1. Vytváření podmínek pro implementaci školních

Více

Knihovna věc veřejná 2018

Knihovna věc veřejná 2018 Knihovna věc veřejná 2018 Společný projekt SKIP a SDRUK Vít Richter 12. 4. 2018 Přehled aktivit Dohodnuty termíny kulatých stolů Tisková zpráva Bulletin SKIP Web projektu Knihovna věc veřejná Záštita AK

Více

Od portálu Jednotná informační brána k portálu Knihovny.cz

Od portálu Jednotná informační brána k portálu Knihovny.cz Knihovnicko-informační zpravodaj U Nás Vyšlo: 20. 9. 2018 Číslo: Ročník 28 (2018), Číslo 3 Sekce: Naše téma Název článku: Od portálu Jednotná informační brána k portálu Knihovny.cz Autor: Bohdana Stoklasová

Více

Benchmarking knihoven Srovnání výkonu českých a německých knihoven

Benchmarking knihoven Srovnání výkonu českých a německých knihoven Benchmarking knihoven Srovnání výkonu českých a německých knihoven Knihovna pro všechny Havířov 12.5.2015 vit.richter@nkp.cz Národní knihovna ČR Hlavní témata 10 let benchmarkingu v ČR Mohou se české a

Více

Organizace. školní. knihovny. PhDr. Marie Šedá. MSVK Ostrava seda@svkos.cz

Organizace. školní. knihovny. PhDr. Marie Šedá. MSVK Ostrava seda@svkos.cz Organizace školní knihovny PhDr. Marie Šedá MSVK Ostrava seda@svkos.cz Učebnice nestačí Každý člověk má právo na informace od dětského věku, ale jak může toto právo plně využívat, když ho to nikdo nenaučí?

Více

Vyhodnocení plnění standardu VKIS ve veřejných knihovnách Jihomoravského kraje v roce 2016

Vyhodnocení plnění standardu VKIS ve veřejných knihovnách Jihomoravského kraje v roce 2016 Vyhodnocení plnění standardu VKIS ve veřejných knihovnách Jihomoravského kraje v roce 2016 Analýza Standardu veřejných knihovnických a informačních služeb v Jihomoravském kraji Obsah 1. Úvod... 3 2. Plnění

Více

Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011-2015. Priorita č. 8 Zabezpečit efektivní dostupnost EIZ pro širokou veřejnost

Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011-2015. Priorita č. 8 Zabezpečit efektivní dostupnost EIZ pro širokou veřejnost Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011-2015 Priorita č. 8 Zabezpečit efektivní dostupnost EIZ pro širokou veřejnost Cílový stav Široký okruh uživatelů všech typů knihoven má přístup k aktuálním a kvalitním

Více

Regionální funkce v roce Vít Richter Národní knihovna ČR Regionální funkce 2017 Pardubice

Regionální funkce v roce Vít Richter Národní knihovna ČR Regionální funkce 2017 Pardubice Regionální funkce v roce 2016 Vít Richter Národní knihovna ČR Regionální funkce 2017 Pardubice 25. 26. 10. 2017 Vývoj financování RF 2005-2017 134 135 Moravskoslezský 126% Zlínský 116% 130 Liberecký 112%

Více

PODPORA KNIHOVEN STŘEDOČESKÝM KRAJEM. Workshop pro pracovníky metodických oddělení, Olomouc,

PODPORA KNIHOVEN STŘEDOČESKÝM KRAJEM. Workshop pro pracovníky metodických oddělení, Olomouc, PODPORA KNIHOVEN STŘEDOČESKÝM KRAJEM Workshop pro pracovníky metodických oddělení, Olomouc, 10.5. 2017 PODPORA OBECNÍCH KNIHOVEN ANEB RF Startovní čára 2006 Dotace pro pověřené knihovny Dotace pro centrální

Více

KNIHOVNY 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE

KNIHOVNY 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE KNIHOVNY 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE NÁRODNÍ INFORMAČNÍ A PORADENSKÉ STŘEDISKO PRO KULTURU CENTRUM INFORMACÍ A STATISTIK KULTURY www.nipos-mk.cz KNIHOVNY Předmětem

Více

Workshopy pro metodiky pořádané Sekcí veřejných knihoven SKIP. Vyškov, 5. - 6. června 2013 Děčín, 9. 10. dubna 2014

Workshopy pro metodiky pořádané Sekcí veřejných knihoven SKIP. Vyškov, 5. - 6. června 2013 Děčín, 9. 10. dubna 2014 Workshopy pro metodiky pořádané Sekcí veřejných knihoven SKIP Vyškov, 5. - 6. června 2013 Děčín, 9. 10. dubna 2014 Cíle sekce veřejných knihoven: aktivně se podílet na řešení aktuálních problémů profese

Více

PROFESE METODIK. Marie Šedá, seda@svkos.cz Pardubice, 2015

PROFESE METODIK. Marie Šedá, seda@svkos.cz Pardubice, 2015 PROFESE METODIK Marie Šedá, seda@svkos.cz Pardubice, 2015 Budoucnost není místo, kam jdeme, ale které vytváříme. Cesty nemají být nalezeny, ale vytvořeny, a jejich vytváření mění tvůrce i jejich cíl. John

Více

Koncepce rozvoje knihoven ČR na. Vsetín 24.4.2013 Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz

Koncepce rozvoje knihoven ČR na. Vsetín 24.4.2013 Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 2015 Vsetín 24.4.2013 Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz Dostupnost internetu kdykoliv a kdekoliv Prodej a využívání eknih Autorský zákon Masová digitalizace

Více

Jak nebýt Pat a Mat ve venkovské knihovně

Jak nebýt Pat a Mat ve venkovské knihovně Jak nebýt Pat a Mat ve venkovské knihovně Hradec Králové, červen 2016 Helena Gajdušková, Masarykova veřejná knihovna Vsetín Aby knihovna byla.. kulturní a společenské centrum obce, živá, vyhledávaná a

Více

UŽ ZNÁTE SVÉ ŠŤASTNÉ ČÍSLO?

UŽ ZNÁTE SVÉ ŠŤASTNÉ ČÍSLO? UŽ ZNÁTE SVÉ ŠŤASTNÉ ČÍSLO? Městská knihovna v Praze & Univerzita Pardubice za podpory programu VISK MK ČR roi.mlp.cz PROČ DĚLAT ROI Z pohledu ekonoma Z pohledu ředitele Z pohledu knihovníka 2 Jeho veličenstvo

Více

Jak plníme standard knihovnických a informačních služeb. Vladana Pillerová, NK ČR, Pardubice,

Jak plníme standard knihovnických a informačních služeb. Vladana Pillerová, NK ČR, Pardubice, Jak plníme standard knihovnických a informačních služeb Vladana Pillerová, NK ČR, Pardubice, 20.10.2015 CO JE STANDARD Metodický pokyn Ministerstva kultury, vydaný v roce 2005, aktualizovaný v roce 2011

Více

Komunitní knihovna pulsujícím srdcem obce

Komunitní knihovna pulsujícím srdcem obce Komunitní knihovna pulsujícím srdcem obce Slavnostní setkání knihoven a zřizovatelů knihoven u příležitosti ocenění Komunitní knihovna Jihomoravského kraje 2018 a TOP Komunitní knihovna Jihomoravského

Více

PhDr.Helena BOUZKOVÁ PhDr.Eva LESENKOVÁ NÁRODNÍ LÉKAŘSKÁ KNIHOVNA, PRAHA. ČLS JEP Společnost sociálního lékařství a řízení péče o zdraví

PhDr.Helena BOUZKOVÁ PhDr.Eva LESENKOVÁ NÁRODNÍ LÉKAŘSKÁ KNIHOVNA, PRAHA. ČLS JEP Společnost sociálního lékařství a řízení péče o zdraví Vědecké zdravotnické informační zdroje a jejich vyhledávání PhDr.Helena BOUZKOVÁ PhDr.Eva LESENKOVÁ NÁRODNÍ LÉKAŘSKÁ KNIHOVNA, PRAHA Osnova způsoby vyhledávání služby pro veřejnost knihovny zdravotnické

Více

Co nás čeká v knihovnické profesi. PhDr. Marie Šedá

Co nás čeká v knihovnické profesi. PhDr. Marie Šedá Co nás čeká v knihovnické profesi PhDr. Marie Šedá seda@svkos.cz Proměny kraje a obyvatelstva úbytek obyvatelstva 1 2002 2005 2011* 2015 1 258 215 1 250 769 1 230 220 1 213 311 demografické stárnutí narůstající

Více

Kterak regionální funkce pomohly na Novojičínsku

Kterak regionální funkce pomohly na Novojičínsku Kterak regionální funkce pomohly na Novojičínsku Renáta Domoráková René Lossmann Městská knihovna v Novém Jičíně Stav před rokem 2002 1989 transformace veřejného knihovnictví 1993 zanikla Okresní knihovna

Více

Plán implementace Koncepce rozvoje knihoven ČR Knihovny současnosti Pardubice

Plán implementace Koncepce rozvoje knihoven ČR Knihovny současnosti Pardubice Plán implementace Koncepce rozvoje knihoven ČR 2011-2015 Knihovny současnosti 2012 13.9.2012 Pardubice Implementace Koncepce Koncepce schválena vládou 11.1.2012 Zpravodajové priorit členové ÚKR Vytvoření

Více

Zpráva o činnosti za volební období 2010 2012. Jana Galášová, předsedkyně SKIP10 Opava 13. 3. 2013

Zpráva o činnosti za volební období 2010 2012. Jana Galášová, předsedkyně SKIP10 Opava 13. 3. 2013 Zpráva o činnosti za volební období 2010 2012 Jana Galášová, předsedkyně SKIP10 Opava 13. 3. 2013 Mgr. Zuzana Bornová, Ing. Pavel Cimbálník, Mgr. Renata Domoráková, Mgr. Lenka Fišrová, Jana Galášová, Mgr.

Více

VÝZKUM PRIORIT V OBLASTECH OBČANSKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ POHLED KNIHOVNÍKŮ A INFORMAČNÍCH PRACOVNÍKŮ. Analytická zpráva

VÝZKUM PRIORIT V OBLASTECH OBČANSKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ POHLED KNIHOVNÍKŮ A INFORMAČNÍCH PRACOVNÍKŮ. Analytická zpráva VÝZKUM PRIORIT V OBLASTECH OBČANSKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ POHLED KNIHOVNÍKŮ A INFORMAČNÍCH PRACOVNÍKŮ Analytická zpráva Analytická zpráva byla vytvořena ve spolupráci Centra občanského vzdělávání Masarykovy univerzity

Více

Koncepce školy na období 2016 2022

Koncepce školy na období 2016 2022 Koncepce školy na období 2016 2022 Předložený návrh koncepce školy vychází z mého osobního přesvědčení, z mých dosažených pedagogických zkušeností a mého odhodlání něco změnit ve prospěch školy. Jsem si

Více

PRIORITY PROGRAMU VISK 3. Národní knihovna ČR roman.giebisch@nkp.cz

PRIORITY PROGRAMU VISK 3. Národní knihovna ČR roman.giebisch@nkp.cz PRIORITY PROGRAMU VISK 3 Roman Giebisch Národní knihovna ČR roman.giebisch@nkp.cz VISK 3 v letech 2001-2009 Podprogram VISK 3 Informační centra veřejných knihoven je primárně orientován na podporu vybudování

Více

DĚTSKÉ SKUPINY. Podpora implementace dětských skupin Reg. č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/ Oddělení koncepce rodinné politiky (MPSV)

DĚTSKÉ SKUPINY. Podpora implementace dětských skupin Reg. č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/ Oddělení koncepce rodinné politiky (MPSV) DĚTSKÉ SKUPINY Podpora implementace dětských skupin Reg. č. projektu CZ.03.1.51/0.0/0.0/15_009/0002266 Oddělení koncepce rodinné politiky (MPSV) PROJEKT PODPORA IMPLEMENTACE DĚTSKÝCH SKUPIN Operační program

Více

Proměna knihovny J. M. Hovorky ve Statenicích rok Obývák vesnice

Proměna knihovny J. M. Hovorky ve Statenicích rok Obývák vesnice Obývák vesnice Obývák vesnice je neformální spolek, jehož cílem je oživit a pečovat o knihovnu J. M. Hovorky ve Statenicích tak, aby se stala obohacením pro život v naší obci. Spolek Obývák vesnice tvoří

Více

Koncepce rozvoje VKIS v Moravskoslezském kraji na léta

Koncepce rozvoje VKIS v Moravskoslezském kraji na léta Koncepce rozvoje VKIS v Moravskoslezském kraji na léta 2013-2016 Postup prací Workshop sekce SDRUK pro regionální funkce, Pardubice. 11.-12. 6. Metodika příprav krajských koncepcí rozvoje VKIS. Připravil

Více

Plánování sociálních služeb v Jihomoravském kraji

Plánování sociálních služeb v Jihomoravském kraji Plánování sociálních služeb v Jihomoravském kraji Mgr. Martina Blešová 27.února 2014 1 Východiska procesu plánování sociálních služeb v JMK Základní jednotka: správní obvod ORP Smlouvy o spolupráci mezi

Více

Aktuální koncepční a metodické dokumenty v knihovnictví

Aktuální koncepční a metodické dokumenty v knihovnictví Aktuální koncepční a metodické dokumenty v knihovnictví Seminář pracovníků profesionálních knihoven Zlínského kraje Uherské Hradiště, 27. dubna 2016 Obsah vybrané aktuální materiály Návrh Koncepce rozvoje

Více

Za poznáním technických oborů a řemesel

Za poznáním technických oborů a řemesel OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Za poznáním technických oborů a řemesel reg. č.: CZ.1.07/1.1.24/02.0061 Okresní hospodářská komora Karviná www.hkok.cz Představení projektu Název: Za poznáním technických

Více

Opatření C1.1: Zmapování (pre)gramotností ve stávajících ŠVP. Opatření C1.2: Stanovení úrovně gramotností na jednotlivých školách

Opatření C1.1: Zmapování (pre)gramotností ve stávajících ŠVP. Opatření C1.2: Stanovení úrovně gramotností na jednotlivých školách Akční 2018 finační cíl C1 - Kontinua pro gramotnosti (včetně polytechnického vzdělávání) součástí vzdělávání škol Opatření C1.1: Zmapování (pre)gramotností ve stávajících ŠVP DVPP za účelem schopnosti

Více

Knihovna věc veřejná. 100 let veřejných knihoven v ČR a jejich budoucnost v digitální době

Knihovna věc veřejná. 100 let veřejných knihoven v ČR a jejich budoucnost v digitální době Knihovna věc veřejná 100 let veřejných knihoven v ČR a jejich budoucnost v digitální době Vít Richter Národní knihovna ČR 11. 4.2018 Knihovny, pobočky, pracovníci Knihovny a pobočky Počet pracovníků 6

Více

CO NÁS ČEKÁ. Výjezdní zasedání knihoven, Hradec nad Moravicí 15.5.2013

CO NÁS ČEKÁ. Výjezdní zasedání knihoven, Hradec nad Moravicí 15.5.2013 CO NÁS ČEKÁ A NEMINE Výjezdní zasedání knihoven, Hradec nad Moravicí 15.5.2013 NOVINKY LET 2012-2013 Koncepce rozvoje knihoven Celostátní koncepce Krajské koncepce Hodnocení podle Standardu VKIS Změny

Více

ICT plán školy 2013/2014

ICT plán školy 2013/2014 Základní škola a Základní umělecká škola, Šmeralova 336/15, příspěvková organizace ICT plán školy 2013/2014 1. Základní údaje o škole Název školy: Základní škola a Základní umělecká škola, Šmeralova 336/15,

Více

Financí je o čtvrtinu méně

Financí je o čtvrtinu méně Financí je o čtvrtinu méně Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2013 Pardubice, 21. - 22.10. 2013 Bc. Kateřina Hubertová, Knihovna města Hradce Králové Situace na Hradecku v závěru roku 2012 a

Více

ENTITLE - Národní workshop

ENTITLE - Národní workshop Publikováno na Inflow.cz (http://www.inflow.cz/entitle-narodni-workshop) ENTITLE - Národní workshop 28. 5. 2009 Národní workshop Entitle představil stejnojmenný projekt, který má pomáhat knihovnám při

Více

Regionální funkce knihoven Mgr. Adéla Dilhofová

Regionální funkce knihoven Mgr. Adéla Dilhofová Regionální funkce knihoven 2017 Mgr. Adéla Dilhofová Schválena Ústřední knihovnickou radou ČR na 38. zasedání dne 5. 12. 2016 Týká se kvalifikace pracovníků na odborných knihovnických pozicích Odborná

Více

Regionální funkce v MSK. Porada profesionálních knihoven MS kraje Ostrava 2016 PhDr. Marie Šedá

Regionální funkce v MSK. Porada profesionálních knihoven MS kraje Ostrava 2016 PhDr. Marie Šedá Regionální funkce v MSK Porada profesionálních knihoven MS kraje Ostrava 2016 PhDr. Marie Šedá seda@svkos.cz Rekapitulace 2001 Prostějovská výzva 2002 - obnova spolupráce, vznik REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ 2003,

Více

Školní informační centrum (ŠIC)

Školní informační centrum (ŠIC) Školní informační centrum (ŠIC) Před rokem to všechno začalo Bc. Romana Cichá ŠKOLA 21. STOLETÍ - ŠKOLA INFORMACÍ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM

Více

REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN V ROCE 2017 V ČR. Liberec, , Workshop metodiků

REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN V ROCE 2017 V ČR. Liberec, , Workshop metodiků REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN V ROCE 2017 V ČR Liberec, 17.10.2017, Workshop metodiků ROK 2017 Rok 2017 byl již 16. rokem nepřetržitého fungování Programu regionálních funkcí a současně 13. rokem, kdy program

Více

REGIONÁLNÍ FUNKCE V ROCE Porada sekce SDRUK pro RF, Praha,28. května 2015

REGIONÁLNÍ FUNKCE V ROCE Porada sekce SDRUK pro RF, Praha,28. května 2015 REGIONÁLNÍ FUNKCE V ROCE 2014 Porada sekce SDRUK pro RF, Praha,28. května 2015 ZÁKLADNÍ PODMÍNKY ROK 2013 SLUŽBY PLNILO S POČTEM METODIKŮ SLUŽBY VYUŽÍVALO FINANČNÍ DOTACE Z KRAJE 86 POVĚŘENÝCH KNIHOVEN

Více

Pravidla poskytování a čerpání finančních prostředků na výkon regionálních funkcí knihoven v Plzeňském kraji

Pravidla poskytování a čerpání finančních prostředků na výkon regionálních funkcí knihoven v Plzeňském kraji Pravidla poskytování a čerpání finančních prostředků na výkon regionálních funkcí knihoven v Plzeňském kraji Schváleno usnesením Rady Plzeňského kraje č. 844/13 ze dne 17.06.2013 1 Pravidla poskytování

Více

Novelizace Metodického pokynu a standardu pro RF. V. Pillerová, Národní knihovna ČR Liberec, Workshop pro metodiky,

Novelizace Metodického pokynu a standardu pro RF. V. Pillerová, Národní knihovna ČR Liberec, Workshop pro metodiky, Novelizace Metodického pokynu a standardu pro RF V. Pillerová, Národní knihovna ČR Liberec, Workshop pro metodiky, 18.10.2018 3 nové body Úloha knihovny pověřené výkonem regionálních funkcí Úloha zřizovatele

Více

Oceňování knihovnic/knihovníků, knihoven. parametry, porovnání, podmínky v krajích

Oceňování knihovnic/knihovníků, knihoven. parametry, porovnání, podmínky v krajích Oceňování knihovnic/knihovníků, knihoven parametry, porovnání, podmínky v krajích Obsah Celostátní oceňování knihoven a knihovníků Ministerstvo kultury, SDRUK, SKIP, INFORUM Krajská ocenění Oceňování obcí/knihoven

Více

1. Etapa Národní inventarizace kontaminovaných míst

1. Etapa Národní inventarizace kontaminovaných míst 1. Etapa Národní inventarizace kontaminovaných míst Jan Gruntorád Odbor ekologických škod MŽP Jednotná evidence proč je potřeba? Potřeba centrálního zdroje dat, pořízených jednotným způsobem - dle stavebního

Více

Regionální funkce 2010 v ČR a v Jihomoravském kraji

Regionální funkce 2010 v ČR a v Jihomoravském kraji Regionální funkce 2010 v ČR a v Jihomoravském kraji Jak si stojíme v rámci ČR? Čím se inspirovat? Porada pracovníků regionálních oddělení PK Brno, 23. května 2011 Jak si stojíte mezi kraj v rámci RF? Jaký

Více

Cizí jazyky pro život

Cizí jazyky pro život CJŽ identifikace projektu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva 55 Projekt realizuje: Národní institut pro další vzdělávání Název projektu: Rozvoj cizojazyčných a interkulturních kompetencí

Více

Knihovna věc veřejná

Knihovna věc veřejná Knihovna věc veřejná 100 let veřejných knihoven v ČR a jejich budoucnost v digitální době Vít Richter Národní knihovna ČR 25. 9. 2018 České Budějovice 64 000 veřejných knihoven Kdo veřejné knihovny využívá

Více

Vyhodnocení plnění standardu VKIS ve veřejných knihovnách Jihomoravského kraje v roce 2009

Vyhodnocení plnění standardu VKIS ve veřejných knihovnách Jihomoravského kraje v roce 2009 Vyhodnocení plnění standardu VKIS ve veřejných knihovnách Jihomoravského kraje v roce 2009 Analýza Standardu veřejných knihovnických a informačních služeb v Jihomoravském kraji Ministerstvo kultury České

Více

Dům zahraniční spolupráce

Dům zahraniční spolupráce Dům zahraniční spolupráce Text Erasmus+ Struktura programu Erasmus+ 2018 v číslech ROZDĚLENÍ FINANCÍ DLE SEKTORU (V EURECH) Vzdělávání dospělých 5% Mládež 9% Školní vzdělávání 16% Odborné vzdělávání

Více

Efektivita knihovnicko- -informačních služeb ve zdravotnictví

Efektivita knihovnicko- -informačních služeb ve zdravotnictví Inforum 2004, 25.-5.-27.5. 2004, VŠE, Praha Efektivita knihovnicko- -informačních služeb ve zdravotnictví Eva Lesenková Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, Praha Helena Bouzková Národní

Více

Regionální AKS v krajích. Sekce SDRUK pro RF, , NK ČR

Regionální AKS v krajích. Sekce SDRUK pro RF, , NK ČR Regionální AKS v krajích Sekce SDRUK pro RF, 25.10.2018, NK ČR STŘEDOČESKÝ KRAJ RAKS systém Příbram ano Clavius 56 Kutná Hora ano Clavius 51 Benešov ano Clavius 4 Mladá Boleslav ne Kladno začínají Koha

Více

Národní soustava kvalifikací

Národní soustava kvalifikací Národní soustava kvalifikací Dana Smetanová Knihovnický institut Národní knihovna ČR dana.smetanova@nkp.cz 11.4.2014 Workshop pro pracovníky metodických oddělení Základní charakteristika Státem garantovaný

Více

Poslání, vize a strategie školy Gymnázium Frýdlant

Poslání, vize a strategie školy Gymnázium Frýdlant Gymnázium, Frýdlant, Mládeže 884, příspěvková organizace tel. 482312078, fax 482312468, e-mail: gymfry@gymfry.cz Poslání, vize a strategie školy Gymnázium Frýdlant Poslání školy pro vzdělávací obor osmileté

Více

Závěrečná konference projektu Kompetence řídících pracovníků škol. Institut komunitního rozvoje

Závěrečná konference projektu Kompetence řídících pracovníků škol. Institut komunitního rozvoje Závěrečná konference projektu Kompetence řídících pracovníků škol Institut komunitního rozvoje Základní informace o projektu Projekt je podpořen z OP LZZ, operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

OBECNÍ KNIHOVNY. nový dotační titul na podporu modernizace a vybavení obecních knihoven v Jihomoravském kraji

OBECNÍ KNIHOVNY. nový dotační titul na podporu modernizace a vybavení obecních knihoven v Jihomoravském kraji OBECNÍ KNIHOVNY nový dotační titul na podporu modernizace a vybavení obecních knihoven v Jihomoravském kraji Fotografie na obálce: Obecní knihovna v Kořenci, okres Blansko Fotografie na rubu titulního

Více

Základní škola Příbor, Jičínská 486, okres Nový Jičín. Stručný popis aktivity projektu. Počet žáků

Základní škola Příbor, Jičínská 486, okres Nový Jičín. Stručný popis aktivity projektu. Počet žáků 08.06.17 DOTAČNÍ PROGRAMY Rok podání žádosti Název projektu, grantu Poskytující organizace Stručný popis aktivity projektu Počet žáků Termín realizace Požadovaná částka Poskytnutá částka Přeměna školního

Více

VISK 3 v roce Vít Richter Národní knihovna ČR V. workshop pro metodiky knihoven Liberec

VISK 3 v roce Vít Richter Národní knihovna ČR V. workshop pro metodiky knihoven Liberec VISK 3 v roce 2019 Vít Richter Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz V. workshop pro metodiky knihoven Liberec 18. 10. 2018 Hlavní priority ZLEPŠENÍ VZÁJEMNÉ KOOPERACE KNIHOVEN v oblasti získávání, zpracování

Více

Aktuální klíčové a koncepční projekty českého knihovnictví

Aktuální klíčové a koncepční projekty českého knihovnictví Aktuální klíčové a koncepční projekty českého knihovnictví BLOK I. 8:30-10:45 8:30-9:00 Zpřístupnění zdigitalizovaného obsahu v kontextu novely autorského zákona (Martin Kocanda, NK ČR) Příspěvek se zaměřuje

Více

Tři roky poskytování dotací pro obecní knihovny v Jihomoravském kraji

Tři roky poskytování dotací pro obecní knihovny v Jihomoravském kraji Tři roky poskytování dotací pro obecní knihovny v Jihomoravském kraji Cesta k dobré knihovně... VIZE, KONCEPCE, STRATEGIE Máte je? Dobře pracující knihovny to nejsou pouze regály plné nových knih, se vzorně

Více

Aktualizace 2011. Porada vedoucích pracovníků regionálních oddělení pověřených knihoven JMK Moravská zemská knihovna v Brně 23. 5.

Aktualizace 2011. Porada vedoucích pracovníků regionálních oddělení pověřených knihoven JMK Moravská zemská knihovna v Brně 23. 5. Metodický pokyn Ministerstva kultury k vymezení standardu veřejných knihovnických a informačních služeb poskytovaných knihovnami zřizovanými a/nebo provozovanými obcemi a kraji na území České republiky

Více

Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě - centrum vzdělávání knihovníků v Moravskoslezském kraji

Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě - centrum vzdělávání knihovníků v Moravskoslezském kraji Možnosti vzdělávání školních knihovníků (nejen) v Moravskoslezském kraji Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě - centrum vzdělávání knihovníků v Moravskoslezském kraji Oddělení služeb knihovnám Regionální

Více

Principy MAP Komunikační strategie MAP v ORP Tábor

Principy MAP Komunikační strategie MAP v ORP Tábor Principy MAP Komunikační strategie MAP v ORP Tábor Principy MAP Princip spolupráce V rámci MAP spolu plánují a spolupracují minimálně tři strany: zřizovatelé, poskytovatelé a uživatelé. Zřizovateli jsou

Více

Pravidla poskytování a čerpání finančních prostředků na výkon regionálních funkcí knihoven v Plzeňském kraji

Pravidla poskytování a čerpání finančních prostředků na výkon regionálních funkcí knihoven v Plzeňském kraji Pravidla poskytování a čerpání finančních prostředků na výkon regionálních funkcí knihoven v Plzeňském kraji Schváleno usnesením Rady Plzeňského kraje č. 4677/11 1 Pravidla poskytování a čerpání finančních

Více

ROČNÍ AKČNÍ PLÁN NA OBDOBÍ

ROČNÍ AKČNÍ PLÁN NA OBDOBÍ MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ NA ÚZEMÍ MČ PRAHA 18 LETŇANY A MČ PRAHA - ČAKOVICE ROČNÍ AKČNÍ PLÁN NA OBDOBÍ 2017-2018 OBSAH 1 ÚVOD... 3 2 OBECNÉ CÍLE... 3 3 PRIORITY A CÍLE... 3 4 OPATŘENÍ, JEJICH

Více

Fakulty sociálně ekonomické Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Fakulty sociálně ekonomické Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem AKTUALIZACE Dlouhodobého záměru Fakulty sociálně ekonomické Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem na léta 2011-2015 pro rok 2013 Aktualizaci Dlouhodobého záměru Fakulty sociálně ekonomické

Více

KNIHOVNICKÁ STATISTIKA A JEJÍ VYUŽITÍ

KNIHOVNICKÁ STATISTIKA A JEJÍ VYUŽITÍ KNIHOVNICKÁ STATISTIKA A JEJÍ VYUŽITÍ Porada RF Bílovec 16.11.2016 STATISTIKA POVINNOST Každoroční statistické šetření je ze zákona povinné NIPOS, Kult (MK) 12-01 Můžeme ovlivnit, co budeme vykazovat!

Více

VEŘEJNÉ KNIHOVNY A JEJICH PROSTOR. PhDr. Marie Šedá, PhDr. Vít Richter, Mgr. Vladana Pillerová

VEŘEJNÉ KNIHOVNY A JEJICH PROSTOR. PhDr. Marie Šedá, PhDr. Vít Richter, Mgr. Vladana Pillerová VEŘEJNÉ KNIHOVNY A JEJICH PROSTOR PhDr. Marie Šedá, PhDr. Vít Richter, Mgr. Vladana Pillerová O osudu knihoven v obcích rozhodují ti, kteří tam pracují. Knihovny mají potenciál stát se kulturním centrem,

Více

Zpráva o činnosti. za období od 1.1.2014 do 31.12.2014

Zpráva o činnosti. za období od 1.1.2014 do 31.12.2014 Zpráva o činnosti za období od 1.1.2014 do 31.12.2014 Název střediska: Poradenské centrum KHAMORO Druh služby: Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, id. 5218079 Kapacita služby: V danou chvíli

Více

Koncepce rozvoje regionálních funkcí knihoven v Jihomoravském kraji v letech

Koncepce rozvoje regionálních funkcí knihoven v Jihomoravském kraji v letech Koncepce rozvoje regionálních funkcí knihoven v Jihomoravském kraji v letech 2015 2020 Moravská zemská knihovna v Brně Jihomoravský kraj Brno 2015 Blansko Brno-venkov Brno-město Vyškov Znojmo Hodonín Břeclav

Více

Přeshraniční spolupráce v kontextu strategií Jihomoravského kraje

Přeshraniční spolupráce v kontextu strategií Jihomoravského kraje Přeshraniční spolupráce v kontextu strategií Jihomoravského kraje Brno, hotel Voroněž, 20. září 2012 Historie přeshraniční spolupráce Program CBC Phare Předvstupní program EU pro přeshraniční spolupráci

Více

Dlouhodobý záměr SVŠE Znojmo

Dlouhodobý záměr SVŠE Znojmo SOUKROMÁ VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ ZNOJMO Dlouhodobý záměr SVŠE Znojmo do roku 2011 Projednáno AR SVŠE 23. 11. 2007 1. Východiska dlouhodobého záměru Dlouhodobý záměr Soukromé vysoké školy ekonomické Znojmo

Více

Zápis z 2. setkání Řídícího výboru

Zápis z 2. setkání Řídícího výboru Zápis z 2. setkání Řídícího výboru Místní akční plán rozvoje vzdělávání II ve SO ORP Domažlice a ve SO ORP Horšovský Týn CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0008509 Místo konání: zasedací místnost MAS Český les

Více

Koncepce rozvoje knihoven a muzejní knihovny

Koncepce rozvoje knihoven a muzejní knihovny Koncepce rozvoje knihoven a muzejní knihovny Jarmila Okrouhlíková 35. seminář knihovníku muzeí a galerií AMG 6. 9. 8. 9. 2011 Charakteristika muzejních knihoven Jedny z nejstarších veřejných odborných

Více

Základní škola Příbor, Jičínská 486, okres Nový Jičín. Stručný popis aktivity projektu. Počet žáků

Základní škola Příbor, Jičínská 486, okres Nový Jičín. Stručný popis aktivity projektu. Počet žáků 25.03.2019 DOTAČNÍ PROGRAMY Rok podání žádosti Název projektu, grantu Poskytující organizace Stručný popis aktivity projektu Počet žáků Termín realizace Požadovaná částka Poskytnutá částka Přeměna školního

Více

Konference Knihovny současnosti 12. září 2018 Olomouc Mgr. Adéla Dilhofová

Konference Knihovny současnosti 12. září 2018 Olomouc Mgr. Adéla Dilhofová Konference Knihovny současnosti 12. září 2018 Olomouc Mgr. Adéla Dilhofová Schválena Ústřední knihovnickou radou ČR na 38. zasedání dne 5. 12. 2016 Týká se kvalifikace pracovníků na odborných knihovnických

Více

Střední škola a Základní škola DC 90 s.r.o. Koncepce školy na období

Střední škola a Základní škola DC 90 s.r.o. Koncepce školy na období Střední škola a Základní škola DC 90 s.r.o. Koncepce školy na období 2013-2017 Koncepce školy na období 2013-2017 I. ZÁKLADNÍ CÍL Škola bude i v tomto období vycházet ze základních principů činnosti svého

Více

Webové stránky,on-line katalogy a služby knihoven

Webové stránky,on-line katalogy a služby knihoven Webové stránky,on-line katalogy a služby knihoven Knihovny současnosti 2010 Seč, 15. září 2010 Ladislava Zemánková Národní knihovna ČR, Knihovnický institut Webové stránky a on-line katalogy ve službách

Více

Seznam citací a použité literatury

Seznam citací a použité literatury Seznam citací a použité literatury 1) Lederbuchová L.: Dítě a kniha : O čtenářství jedenáctiletých. Plzeň, Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk 2004, s. 7. 2) Lederbuchová L.: Dítě a kniha : O čtenářství

Více

Důvodová zpráva: 1. ZHODNOCENÍ KNIHOVNY V OBDOBÍ OD 1. 1. 2011 31. 12. 2011 1. 1. EKONOMICKÁ OBLAST

Důvodová zpráva: 1. ZHODNOCENÍ KNIHOVNY V OBDOBÍ OD 1. 1. 2011 31. 12. 2011 1. 1. EKONOMICKÁ OBLAST Důvodová zpráva: Dle požadavku zastupitelů ze 4. zasedání zastupitelstva ze dne 25. 4. 2012 je zpráva doplněna o statistické výkazy knihovny za roky 2009 a 2010, koncepci rozvoje knihovny v roce 2012 a

Více

MMB Název: Projekt Nová družina se spojovacím krčkem - ZŠ Staňkova, Brno" - posouzení projektu. Obsah: Návrh usnesení:

MMB Název: Projekt Nová družina se spojovacím krčkem - ZŠ Staňkova, Brno - posouzení projektu. Obsah: Návrh usnesení: Rada města Brna MMB2017000000212 3* Z7/26. zasedání Zastupitelstva města Brna konané dne 7. března 2017 ZM7/247X) Název: Projekt Nová družina se spojovacím krčkem - ZŠ Staňkova, Brno" - posouzení projektu

Více