Brno, leden Oblastní inspektorát práce pro Jihomoravský kraj a Zlínský kraj. Důvod předložení : Předkládá : vedoucí inspektor

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Brno, leden 2011. Oblastní inspektorát práce pro Jihomoravský kraj a Zlínský kraj. Důvod předložení : Předkládá : vedoucí inspektor"

Transkript

1 č.j. : 1351/9.32/11/11.2 ZPRÁVA O ČINNOSTI OBLASTNÍHO INSPEKTORÁTU PRÁCE PRO JIHOMORAVSKÝ KRAJ A ZLÍNSKÝ KRAJ ZA ROK 2010 Důvod předložení : Předkládá : úkol č Ing. et Ing. Bc. Tomáš Musil vedoucí inspektor Brno, leden 2011 Zpráva o činnosti za rok 2010 Strana 1 (celkem 96)

2 O B S A H 1. Úvod str. 3 9 Základní údaje Konzultační místa poradenství Územní působnost OIP Činnost OIP Počet pracovníků, struktura a personální obsazení OIP Garanti úkolů v roce Základní statistické údaje o kontrolní činnosti str Počty kontrolovaných subjektů, protokolů o kontrolní činnosti a počty zjištěných závad Projektové dokumentace, kolaudační řízení Pracovní úrazy v roce 2010 Analýza uložených pokut 3. Inspekční činnost str Výsledky kontrolní činnosti dle úkolů v oblasti bezpečnosti práce Výsledky kontrolní činnosti dle úkolů v oblasti pracovních vztahů a podmínek 4. Ostatní kontrolní činnost str Projektová dokumentace staveb Kolaudační řízení Vyšetřování pracovních úrazů Šetření podnětů, oznámení a stížností 5. Poradenská, výchovná a vzdělávací činnost str Poradenská činnost Výchovná a vzdělávací činnost Publikační činnost, činnost v rámci regionu působnosti OIP 6. Ochrana veřejnosti str Spolupráce s orgány a organizacemi str. 91, Závěr str. 93, Význam použitých zkratek str. 95, 96 Zpráva o činnosti za rok 2010 Strana 2 (celkem 96)

3 1. Úvod 1.1 Základní údaje Sídlo: Milady Horákové Brno Telefon: recepce kancelář vedoucího inspektora fax brno@oip.cz - a9heffd - datová schránka Vedoucí inspektor: Vedoucí právního odboru: Odbor správy a informatiky: Vedoucí odboru inspekce I: Vedoucí odboru inspekce II: Vedoucí odboru inspekce III: Ing. et Ing. Bc. Tomáš Musil Mgr. Anna Slívová Ing. Marcela Ščerbová Ing. František Šebela Ing. Zdeněk Juránek Antonín Vojta Základní organizační schéma OIP vedoucí inspektor kancelář vedoucího inspektora právní odbor odbor správy a informatiky odbor inspekce I. odbor inspekce II. odbor inspekce III. Zpráva o činnosti za rok 2010 Strana 3 (celkem 96)

4 1.2 Konzultační místa poradenství Brno Oblastní inspektorát práce Milady Horákové Brno Tel.: (recepce) (pracovní vztahy a podmínky - poradenství) pondělí a středa 8:00-17:00 (pracovní vztahy a podmínky) středa 8:00-17:00 (bezpečnost práce) Zlín Okresní správa sociálního zabezpečení tř. Tomáše Bati Zlín Tel. : (BOZP) (PVP) středa 8:00 17:00 (pracovní vztahy a podmínky) středa v lichém týdnu 8:00 17:00 (bezpečnost práce) Blansko Městský úřad Blansko K. J. Mašky Blansko Tel. : středa 8:00 15:00 (pracovní vztahy a podmínky) středa v lichém týdnu 8:00 15:00 (bezpečnost práce) Břeclav Domus dům nám. T.G. Masaryka 9A Břeclav Tel. : středa 8:00 15:00 (pracovní vztahy a podmínky) středa v lichém týdnu 8:00 15:00 (bezpečnost práce) Zpráva o činnosti za rok 2010 Strana 4 (celkem 96)

5 Hodonín Finanční úřad Hodonín Dukelských hrdinů 3653/ Hodonín Tel. : středa 8:00 15:00 (pracovní vztahy a podmínky) středa v lichém týdnu 8:00 15:00 (bezpečnost práce) Kroměříž Úřad práce Kotojedská 269/ Kroměříž Tel. : (BOZP) (PVP) středa 8:00 15:00 (pracovní vztahy a podmínky) středa v lichém týdnu 8:00 15:00 (bezpečnost práce) Uherské Hradiště Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových Svatováclavská Uherské Hradiště Tel. : středa 8:00 15:00 (pracovní vztahy a podmínky) středa v lichém týdnu 8:00 15:00 (bezpečnost práce) Valašské Meziříčí Úřad práce Železničního vojska Valašské Meziříčí Tel. : středa 8:00 15:00 (pracovní vztahy a podmínky) středa v lichém týdnu 8:00 15:00 (bezpečnost práce) Zpráva o činnosti za rok 2010 Strana 5 (celkem 96)

6 Vyškov Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových Nádražní Vyškov Tel. : (PVP) (BOZP) středa 8:00 15:00 (pracovní vztahy a podmínky) středa v lichém týdnu 8:00 15:00 (bezpečnost práce) Znojmo Agrocentrum Dvořákova Znojmo Tel. : středa 8:00 15:00 (pracovní vztahy a podmínky) středa v lichém týdnu 8:00 15:00 (bezpečnost práce) 1.3 Územní působnost OIP Jihomoravský kraj Tento kraj má rozlohu 7 196,5 km 2, je složen ze 7 okresů (Blansko, Brno město, Brno venkov, Břeclav, Hodonín, Vyškov, Znojmo). V kraji je celkem 673 obcí, z toho 21 obcí s rozšířenou působností, 48 obcí má status města. Centrem kraje je druhé největší statutární město České republiky Brno, které je významným střediskem justice, ekonomickým a správním centrem, městem univerzit a veletržním centrem střední Evropy s dlouholetou tradicí pořádání veletrhů. Počet obyvatel kraje je osob. 1) Zlínský kraj Rozloha kraje je km 2, skládá se ze 4 okresů (Zlín, Vsetín, Kroměříž a Uherské Hradiště).V kraji je 305 obcí, z toho 13 obcí s rozšířenou působností, 30 obcí má statut města. Sídelním městem kraje je statutární město Zlín. Počet obyvatel kraje je obyvatel. 1) Zpráva o činnosti za rok 2010 Strana 6 (celkem 96)

7 1) Zdroj: internet (Krajské úřady JmK a ZK, Wikipedie) 1.4 Činnost OIP Oblastní inspektorát práce vykonává svoji činnost podle a v rozsahu zákona č. 251/2005 Sb., o inspekci práce, ve znění pozdějších předpisů. Jeho věcná působnost je upravena v 3 cit. zákona - kontroluje dodržování povinností vyplývajících z: a) právních předpisů, z nichž vznikají zaměstnancům, příslušnému odborovému orgánu nebo radě zaměstnanců nebo zástupci pro oblast bezpečnosti a ochrany zdraví při práci práva nebo povinnosti v pracovněprávních vztazích včetně právních předpisů o odměňování zaměstnanců, náhradě mzdy nebo platu a náhradě výdajů zaměstnancům, s výjimkou právních předpisů o zaměstnanosti a právních předpisů o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatelů, b) právních předpisů stanovících pracovní dobu a dobu odpočinku, c) právních předpisů k zajištění bezpečnosti práce, d) právních předpisů k zajištění bezpečnosti provozu technických zařízení se zvýšenou mírou ohrožení života a zdraví a právních předpisů o bezpečnosti provozu vyhrazených technických zařízení, e) právních předpisů o zaměstnávání zaměstnankyň, mladistvých zaměstnanců pečujících o děti, jakož i zaměstnanců, kteří prokázali, že převážně sami dlouhodobě pečují o fyzickou osobu, která se podle zvláštního právního předpisu považuje za osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby v II, III nebo IV stupni závislosti, f) právních předpisů upravujících výkon umělecké, kulturní, sportovní a reklamní činnosti dětmi. Zpráva o činnosti za rok 2010 Strana 7 (celkem 96)

8 Inspektorát kontroluje rovněž dodržování: a) kolektivních smluv v částech, ve kterých jsou upraveny individuální pracovněprávní nároky zaměstnanců vyplývající z právních předpisů, jakož i vnitřních předpisů podle 305 zákoníku práce, b) vnitřních předpisů vydaných podle zákoníku práce, jestliže zakládají práva zaměstnanců. Kromě výše uvedeného inspektorát, podle 5 odst.1 písm. k) zákona o inspekci práce poskytuje zaměstnancům a zaměstnavatelům bezplatně základní informace a poradenství týkající se ochrany pracovních vztahů a pracovních podmínek. 1.5 Počet pracovníků, struktura a personální obsazení OIP Limit zaměstnanců pro rok Fyzický stav zaměstnanců k Průměrný orientační počet zaměstnanců k Roční průměrný přepočtený stav zaměstnanců 68,2 Plnění stavu zaměstnanců v roce ,03 % Počty pracovníků v jednotlivých útvarech vedoucí inspektor kancelář vedoucího inspektora (asistentka) právní odbor (VO + asistentka + právníci) odbor správy a informatiky odbor inspekce I (VOI + asistentka + inspektoři) odbor inspekce II (VOI + asistentka + inspektoři) odbor inspekce III VOI+asistentka+inspektoři) Stav zaměstnanosti k Inspektorů OIP celkem 47 Z toho mužů 33 žen 14 Zpráva o činnosti za rok 2010 Strana 8 (celkem 96)

9 1.6 Garanti úkolů v roce Bezpečnost práce ve stavebnictví Ing. Hadáček Milan Kontrola zaměstnavatelů v dopravě Karel Urbánek Kontrola systému BOZP a pracovních podmínek v malých a středních podnicích Slavomír Malík Bezpečnost práce na elektrických zařízeních Vladimír Cupák Dodržování předpisů k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení při provozu vyhrazených technických zařízení - parních Miloš Hyžík a kapalinových kotlů Bezpečnost práce při používání vyhrazených technických zařízení - zdvihacích zařízení a vázacích prostředků a prostředků pro zavěšení a Bc. Radovan Knap uchopení břemene Dodržování předpisů při používání chemických látek na pracovištích - úkol SLICu Ing. Jan Strouhal Kontrola plnění úkolů zadavatele stavby Ing. Radomír Tomeček Integrovaná inspekce podle zákona č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií Ing. Jan Strouhal Program Bezpečný podnik Ing. Dušan Netopil Provádění kontrol na základě podnětů na Ing. Bc. Ch. Pavelková porušování pracovněprávních předpisů a předpisů Dagmar Mertová v oblasti BOZP Ing. Vlastimil Hrdý Dodržování pracovněprávních předpisů včetně BOZP u zaměstnavatelů, kteří zaměstnávají Ivan Mesároš osoby se zdravotním postižením Dodržování pracovněprávních předpisů u zaměstnavatelů podnikajících ve stavebnictví Milan Veselý Kontroly dodržování pracovněprávních předpisů u zaměstnavatelů podnikajících Alžběta Kučerová v maloobchodu Dodržování pracovněprávních předpisů při zaměstnávání zaměstnanců agenturami práce Mgr. Jindra Šimková Kontroly dodržování pracovněprávních předpisů u zaměstnavatelů poskytujících stravovací a Bc. František Žeravčík ubytovací služby Provádění kontrol v nepřetržitých provozech zdravotnické záchranné služby a nemocniční akutní péče PhDr. Alena Juklíčková Zpráva o činnosti za rok 2010 Strana 9 (celkem 96)

10 2. Základní statistické údaje o kontrolní činnosti 2.1 Počty kontrolovaných subjektů, protokolů o kontrolní činnosti a počty zjištěných závad Číslo úkolu N N Název Dodržování pracovněprávních předpisů včetně BOZP při zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dodržování pracovněprávních předpisů u zaměstnavatelů podnikajících ve stavebnictví Pracovněprávní předpisy v maloobchodu Dodržování pracovněprávních předpisů při zaměstnávání fyzických osob agenturami práce Dodržování pracovněpr. předpisů u zaměstnavatelů poskytujících ubytovací a stravovací služby Kontroly v nepřetržitých provozech zdravotnické záchranné služby a nemocniční akutní péče Kontrola uživatelů související s úkolem , agentury práce Subjekty Protokoly (kontroly) Závady fyz. práv. fyz. práv. fyz. práv Bezpečnost práce ve stavebnictví N Kontrola zaměstnavatelů v dopravě Kontrola systému BOZP a pracovních podmínek v malých a N středních podnicích N N N Bezpečnost práce na elektrických zařízeních Dodržování předpisů k zajištění bezpečnosti práce a TZ při provozu VTZ parních a kapalinových kotlů Bezpečnost práce při používání VTZ zdvihacích zařízení a vázacích prostředků a prostředků pro zavěšení a uchopení břemen Dodržování předpisů při používání chemických látek na pracovištích úkol SLICu Zpráva o činnosti za rok 2010 Strana 10 (celkem 96)

11 N Kontrola plnění úkolů zadavatele stavby Integrovaná inspekce podle zákona č. 59/2006 o prevenci závažných havárií Program Bezpečný podnik Kontrola divadel z hlediska BOZP a PVP N Provádění kontrol na základě šetření podnětů na porušování pracovněprávních předpisů a předpisů v oblasti BOZP Koordinované kontroly s úřady práce N Následné kontroly úkolů minulých let Šetření smrtelných pracovních úrazů Šetření závažných pracovních úrazů Ostatní nezařazené úkoly Celkem Projektové dokumentace, kolaudační řízení Zák. č. 251/2005 Sb. Celkový počet 5 písm. i) Doručené projektové dokumentace písm. j) Žádosti k účasti na závěrečné kontrolní prohlídce Pracovní úrazy v roce 2010 Úraz Hlášeno Z toho určeno k šetření Smrtelný Závažný Zpráva o činnosti za rok 2010 Strana 11 (celkem 96)

12 2.4 Analýza uložených pokut Pokuty uložené v roce 2009, které nabyly právní moci v roce 2010 Počet Částka (v Kč) pokuty uložené podnikajícím fyzickým osobám za správní delikt pokuty uložené podnikajícím fyzickým osobám za správní delikt v souvislosti se šetřením pracovního úrazu pokuty uložené právnickým osobám za správní delikt 15 1, pokuty uložené právnickým osobám za správní delikt v souvislosti se šetřením pracovního úrazu pořádkové pokuty 0 0 celkem 16 1, celkem v souvislosti se šetřením pracovního úrazu Pokuty uložené v roce 2010 (bez ohledu na nabytí právní moci) Počet Částka (v Kč) pokuty uložené podnikajícím fyzickým osobám za správní delikt pokuty uložené podnikajícím fyzickým osobám za správní delikt v souvislosti se šetřením pracovního úrazu 43 1, pokuty uložené právnickým osobám za správní delikt 152 7, pokuty uložené právnickým osobám za správní delikt v souvislosti se šetřením pracovního úrazu 31 2, pořádkové pokuty celkem 203 8, celkem v souvislosti se šetřením pracovního úrazu Na základě kontrolami zjištěných porušení právních předpisů (zákoníku práce, zákona o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, nařízení vlády a vyhlášek provádějících zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci) byly v souladu se zákonem o inspekci práce a správním řádem vydávány příkazy a rozhodnutí o uložení pokuty. Zpráva o činnosti za rok 2010 Strana 12 (celkem 96)

13 V roce 2010 tak bylo vydáno celkem 203 příkazů či rozhodnutí a uloženy pokuty v celkové výši 8, Kč. Některé příkazy a rozhodnutí však v r nenabyly právní moci (právní moci nabudou v r. 2011, popř. bude po podaném odporu či odvolání pokračováno v řízení). Pozn. : Uvedené grafy neobsahují údaje o uložených pořádkových pokutách Pokuty uložené v roce 2010, které nabyly právní moci v roce 2010 Počet Částka (v Kč) pokuty uložené podnikajícím fyzickým osobám za správní delikt pokuty uložené podnikajícím fyzickým osobám za správní delikt v souvislosti se šetřením pracovního úrazu pokuty uložené právnickým osobám za správní delikt 130 5, pokuty uložené právnickým osobám za správní delikt v souvislosti se šetřením pracovního úrazu 28 1, pořádkové pokuty Celkem 168 6, celkem v souvislosti se šetřením pracovního úrazu Zpráva o činnosti za rok 2010 Strana 13 (celkem 96)

14 Pokuty uložené v roce 2010, které doposud nenabyly právní moci v roce 2010 Počet Částka (v Kč) pokuty uložené podnikajícím fyzickým osobám za správní delikt pokuty uložené podnikajícím fyzickým osobám za správní delikt v souvislosti se šetřením pracovního úrazu pokuty uložené právnickým osobám za správní delikt 22 2, pokuty uložené právnickým osobám za správní delikt v souvislosti se šetřením pracovního úrazu pořádkové pokuty 0 0 Celkem 35 2, celkem v souvislosti se šetřením pracovního úrazu Přehled vydaných příkazů a rozhodnutí a uložených pokut v členění dle jednotlivých hlavních úkolů stav řízení počet vydaných příkazů a rozhodnutí výše uložených pokut celkem (v Kč) Dodržování pracovněprávních předpisů včetně BOZP u zaměstnavatelů, kteří zaměstnávají osoby se zdravotním postižením před nabytím právní moci 0 0 po nabytí právní moci Celkem Kontroly dodržování pracovněprávních předpisů u zaměstnavatelů podnikajících v maloobchodu před nabytím právní moci 0 0 po nabytí právní moci celkem Dodržování pracovněprávních předpisů při zaměstnávání fyzických osob agenturami práce před nabytím právní moci 0 0 po nabytí právní moci celkem Zpráva o činnosti za rok 2010 Strana 14 (celkem 96)

15 Dodržování pracovněprávních předpisů u zaměstnavatelů poskytujících ubytovací a stravovací služby před nabytím právní moci po nabytí právní moci celkem Kontrola uživatelů související s úkolem , agentury práce před nabytím právní moci 0 0 po nabytí právní moci celkem Bezpečnost práce ve stavebnictví před nabytím právní moci po nabytí právní moci celkem Kontrola systému BOZP a prac. podmínek v malých a středních podnicích před nabytím právní moci 0 0 po nabytí právní moci celkem Bezpečnost práce na elektrických zařízeních před nabytím právní moci 0 0 po nabytí právní moci celkem Bezpečnost práce při používání vyhrazených technických zařízení zdvihacích zařízení a vázacích prostředků a prostředků pro zavěšení a uchopení břemene před nabytím právní moci 0 0 po nabytí právní moci celkem Kontrola plnění úkolů zadavatele stavby před nabytím právní moci 0 0 po nabytí právní moci celkem Zpráva o činnosti za rok 2010 Strana 15 (celkem 96)

16 Provádění kontrol na základě podnětů na porušování pracovněprávních předpisů a předpisů v oblasti BOZP před nabytím právní moci 15 1, po nabytí právní moci 75 3, celkem 90 4, Koordinované kontroly s úřady práce před nabytím právní moci po nabytí právní moci celkem Šetření smrtelných pracovních úrazů před nabytím právní moci 0 0 po nabytí právní moci Celkem Šetření závažných pracovních úrazů před nabytím právní moci po nabytí právní moci 24 1, Celkem 26 1, Ostatní nezařazené úkoly před nabytím právní moci 0 0 po nabytí právní moci Celkem Z uvedených tabulek vyplývá, že na prvním místě v počtu vydaných příkazů a rozhodnutí i ve výši uložených pokut je úkol Kontroly prováděné na základě podaných podnětů ke kontrole, následuje úkol Šetření závažných pracovních úrazů a na třetím místě úkol Kontrola systému BOZP a pracovních podmínek v malých a středních podnicích (pokud se týče výše uložených pokut) a Dodržování pracovněprávních předpisů u zaměstnavatelů poskytujících ubytovací a stravovací služby (pokud se týče počtu vydaných příkazů/rozhodnutí). Zpráva o činnosti za rok 2010 Strana 16 (celkem 96)

17 Srovnání počtu vydaných příkazů a rozhodnutí a uložených pokut s r Z porovnání údajů za r a 2010 je patrný opětovný nárůst celkové výše uložených pokut za porušení právních předpisů za současného snížení počtu vydaných příkazů/rozhodnutí: Rok Celkem v V souvislosti s PÚ - Počet Kč počet V souvislosti s PÚ celkem v Kč , , , , , , Vycházeno z údajů o vydaných pravomocných rozhodnutích Srovnání podle počtu vydaných příkazů/rozhodnutí (celkem, v souvislosti s pracovním úrazem) 194 Srovnání podle výše uložených pokut (celkem, v souvislosti s pracovním úrazem) ,309,000 6, , celkem v souvislosti s PÚ 2,525,000 1, , celkem v souvislosti s PÚ rok rok Pořádkové pokuty V roce 2010 byla v 8 případech uložena pořádková pokuta v celkové výši Kč za neposkytnutí součinnosti v souvislosti s prováděnou kontrolou (v r byly vydány 2 rozhodnutí a uloženy pořádkové pokuty ve výši Kč, v r bylo vydáno 5 rozhodnutí a uloženy pořádkové pokuty ve výši Kč ). Pokuty již nabyly právní moci. Srovnání za rok Kč Kč počet vydaných rozhodnutí výše uložené pokuty Kč rok Zpráva o činnosti za rok 2010 Strana 17 (celkem 96)

18 K vydávání rozhodnutí o uložení pořádkové pokuty přistupuje inspektorát v případě opakovaného odmítnutí splnění povinnosti součinnosti (např. při nepředložení požadovaných dokladů). K vydání rozhodnutí o uložení pořádkové pokuty je přistupováno jako ke krajnímu řešení, kdy domluva s kontrolovanou osobou (odpovědnou osobou) není možná a je tak ztěžována vlastní kontrolní činnost inspektorátu. Odvolání Inspektorát vydal v r celkem 47 rozhodnutí o uložení pokuty, z nichž bylo v loňském roce napadeno 16 odvoláním (v roce 2009 bylo vydáno inspektorátem 53 rozhodnutí a odvoláním bylo napadeno 23 rozhodnutí). SÚIP v 10 případech rozhodnutí inspektorátu o uložení pokuty potvrdil, ve 2 případech rozhodnutí potvrdil a současně snížil výši uložené pokuty, v 1 případu bylo rozhodnutí inspektorátu zrušeno a řízení zastaveno. 3 případy zůstaly v r nerozhodnuty. Důvody SÚIP pro snížení uložené pokuty spočívaly v doložení tíživé ekonomické situace účastníkem řízení, popř. v odstranění závadného stavu (např. doplacení dlužných mezd, náhrad) v období mezi vydáním rozhodnutí inspektorátem a podáním odvolání (či rozhodnutí SÚIP). Ve 2 případech podali účastníci odpor proti vydanému příkazu po lhůtě, věc je řešena SÚIP. 2.5 Vydání rozhodnutí o zákazu dle 7 odst. 1 písm. j) zákona o inspekci práce V roce 2010 nebyl vydán žádný zákaz používání objektů, pracovišť, výrobních, pracovních prostředků a zařízení (dle 7 odst. 1) zákona o inspekci práce ani žádný zákaz práce přesčas, práce v noci, práce žen a mladistvých (dle 7 odst. 2). Zpráva o činnosti za rok 2010 Strana 18 (celkem 96)

19 3. Inspekční činnost 3.1 Výsledky kontrolní činnosti dle úkolů v oblasti bezpečnosti práce Bezpečnost práce ve stavebnictví Cílem úkolu pro rok 2010 byla kontrola dodržování předpisů na staveništích se zaměřením zejména na bezpečný způsob práce, který by vedl ke snižování počtu úrazů. Cíl byl postaven v souladu se strategií EU, snížení počtu pracovních úrazů při pracích souvisejících se stavební a montážní činností, prověřit a kontrolní činností zlepšit úroveň plnění povinností, stanovených v bezpečnostních předpisech, včetně organizace práce na stavbách. V roce 2010 byly provedeny kontroly u 106 právních subjektů zaměřené na stavební firmy a stavby širokého velikostního spektra, od menšího, středního až po velkého investičního rozsahu. Bylo pokryto široké spektrum stavební činnosti a stavebních prací. Plán úkolu byl ve stanoveném rozsahu splněn. Výběr staveb a podnikajících právních subjektů byl stanoven jednak z poznatků OIP, dále pak s ohledem na vlastní stavební rozpracovanost a složitost prováděných prací. Při souběžných stavebních pracích více zaměstnavatelů, zhotovitelů je u větších investičních celků, kde působí renomované stavební firmy vzájemná informovanost o rizicích poměrně dobrá. Úroveň vzájemné informovanosti se však snižuje u nižších poddodavatelů a OSVČ, zejména u staveb, kde není určen koordinátor. Neuspokojivý stav při plnění povinností v této oblasti je u OSVČ zejména neplnění požadavků 12 písm. d) zákona č. 309/2006 Sb. Při provádění kontrol příčin a okolností pracovních úrazů se často setkáváme s nedostatkem plnění povinností přijímání takových opatření, aby nedocházelo k opakovaným pracovním úrazům. Školení BOZP zaměstnanců stavebních firem, podílejících se na výstavbě, má díky smluvním bezpečnostním techniků vzestupnou úroveň. Ve zjištěných závadách se většinou jednalo o nedostatečné prokázání proškolení a doškolení všech zaměstnanců, v omezeném, nedostatečném rozsahu obsahu školení vzhledem k činnostem a vybavení firmy, nevedení evidence ověření znalostí a formální nedostatky. Vyhodnocování rizik ze strany zaměstnavatelů se ve spolupráci s externími bezpečnostními techniky zlepšilo. Nedostatky jsou zejména v oblasti plnění povinností u OSVČ, a to neplní požadavky 12 písm. d) zákona č. 309/2006 Sb. Nedostatky v přidělování OOPP zaměstnancům jsou přetrvávající. Nedostatky vyplývají z nevyhodnocení rizik na konkrétní podmínky práce a dále neposkytnutí OOPP v návaznosti na prováděné činnosti (zejména prostředky osobní ochrany ochranný pás a ochranný záchytný postroj), případně pro používané strojní zařízení. Zajištění stavenišť je dostatečně realizováno u velkých stavebních investičních a dotačních celků, kde se závady tohoto charakteru téměř nevyskytují, mimo provádění zateplování a revitalizace staveb. Nedostatky setrvávají při zajištění staveb u dodavatelsky prováděné výstavby RD, nástaveb a půdních vestaveb. Některé menší stavební firmy, zaměřené na zmiňovanou stavební činnost, často zajištění staveb neprovádí. V kolektivní ochraně proti pádům z výšky nastalo, oproti dřívějšímu stavu, mírné zlepšení díky rozsáhlejšímu používání stavebnicových-dílcových lešení. Ostatní oblasti jako např. zajišťování otvorů ve stavbách, zajišťování prostorů budovaných montážních šachet, Zpráva o činnosti za rok 2010 Strana 19 (celkem 96)

20 okrajů staveb, montážních plošin u bednění a zajišťování pracovních podlah trubkových lešení jsou nadále problémové, je jim třeba věnovat zvýšenou pozornost. Bezpečnostní požadavky na technické konstrukce jsou stejně hodnoceny jako systémy kolektivní ochrany proti pádu z výšky, kde zásadní roli hraje technická a montážní úroveň a složitost při jejich instalaci. Tam, kde je třeba nainstalovat technickou konstrukci atypicky, vzniká téměř vždy riziko nedodržení požadovaných bezpečnostních parametrů. Přidělování OOPP zaměstnancům k ochraně proti pádům z výšky je ovlivněno kategorií zaměstnance (pracující na základě pracovní smlouvy na dobu neurčitou) a na příležitostné zaměstnance - pracovníky pracující na ústní dohodu o provedení práce. Kmenoví zaměstnanci mají příslušné OOPP proti pádu z výšky ve většině kontrolovaných firem k dispozici, nedostatečná je zodpovědnost pracovníků v jejich užívání a vedoucích pracovníků v kontrole jejich užívání zaměstnanci. Ostatní zaměstnavatelé jako PFO nebo OSVČ tuto povinnost plní jen rámcově. Zajištění prostoru pod prací ve výškách úzce souvisí s problematikou zajištění staveniště a má na dodržování bezpečnostních předpisů při stavebních činnostech značný vliv, zvláště tehdy, pokud se jedná o staveniště či provádění stavebních prací na veřejných prostranstvích nebo v prostorách, které k nim přiléhají. V zajišťování výkopů a jejich stěn bylo zjištěno méně nedostatků, s ohledem na tu skutečnost, že zemní práce většího a středního rozsahu provádějí stavební firmy se značnou praxí v této činnosti. Přestože k vlastní manuální nebo strojní činnosti využívají další poddodavatele, pak s ohledem na rizikovost prací zvyšují dohled a kontrolní činnost nad vlastním prováděním prací, včetně dodávek a montáže pažících systémů. V rámci kontrolní činnosti, zaměřené na používané stroje a strojní zařízení, lze konstatovat, že většina složitějších strojů a zařízení (stroje na zemní práce, doprava betonových směsí, apod.), je zajištěna smluvně u poddodavatelských právních subjektů, které jsou na tuto činnost specializovány. Jejich technický stav a provozní podmínky jsou na dobré úrovni, o této činnosti se však většinou nevede provozní dokumentace. Z příznivého hodnocení stavebních strojů a zařízení je však nutno vyjmout stavební plošinové výtahy bez dopravy osob. Tyto jsou značně zastaralé a jejich instalace, odzkoušení a provoz není mnohdy v souladu s bezpečnostními předpisy. Je však možné konstatovat, že těchto zařízení značně ubývá, s ohledem na jejich zastaralost a mechanické opotřebení. Je jim však potřeba i v dalších úkolech kontrolní činnosti OIP věnovat zvýšenou pozornost. Vnitřní systém řízení bezpečného provozu jeřábové dopravy se za poslední období značně zlepšil, poněvadž jeřáby jsou jako technická zařízení ve velké většině případů smluvně zajišťovány od specializovaných firem, které mnohdy zajišťují nejen provozní dokumentaci na konkrétní stavby, ale i odbornou obsluhu. Specifická oblast staveništních rozvodů el. energie má v současné době v rámci platných bezpečnostních předpisů dva základní aspekty. Hlavní přívody el. energie jsou vždy vybaveny proudovými chrániči, protože kdyby staveništní rozvod nebyl takto vybaven, nebyl by rozvodným závodem vůbec připojen k veřejné síti. Je tedy možné konstatovat, že zjišťované závady se týkají pouze vnitřních rozvodů a pohyblivých přívodů, vedených k ručnímu nářadí a stavebním mechanizmům. Z této oblasti jednoznačně převládá nedodržení ochrany pohyblivých přívodů před mechanickým poškozením. Zpráva o činnosti za rok 2010 Strana 20 (celkem 96)

21 Údaje o úkonech provedených OIP Počet kontrol 107 Počet kontrolovaných subjektů 106 Počet zjištěných závad 470 Nejčastěji porušené předpisy Předpis Počet porušení % ze zjištěných porušení Zák. č. 262/2006 Sb. 103 odst Zák. č. 262/2006 Sb. 104 odst Zák. č. 262/2006 Sb. 101 odst Zák. č. 262/2006 Sb Zák. č. 309/2006 Sb. 4 odst Zák. č. 309/2006 Sb. 3 odst Zák. č. 309/2006 Sb. 5 odst Zák. č. 309/2006 Sb NV č.362/2005 Sb NV č.362/2005 Sb NV č.101/2005 Sb. 4 odst Kontrola plnění zadavatele stavby Kontrolní činnost byla zaměřena na ověření dodržování povinností zadavatelů staveb a koordinátorů BOZP na staveništi, jak jsou uložené zákonem č. 309/ 2006 Sb. Cílem úkolu bylo prosazovat plnění povinností zadavatele staveb a tím podporovat zajišťování úrovně bezpečnosti práce na stavbách a kontrolovat, zda zadavatelé stavby plní úkoly dané zákonem č. 309/2006 Sb. Zadáním úkolu bylo provádět kontroly se zaměřením na staveniště, kde působili zaměstnanci více než jednoho zhotovitele, dále v případech, kdy celková předpokládaná doba trvání prací a činností přesáhla dobu určenou v 15 zákona č. 309/2006 Sb., a na stavbách, kde byly vykonávány práce a činnosti vystavující fyzickou osobu zvýšenému ohrožení života nebo zdraví. Zpráva o činnosti za rok 2010 Strana 21 (celkem 96)

22 Při zadání úkolu byl stanoven počet subjektů, u kterých budou provedeny kontroly, na OIP bylo stanoveno s ohledem na počet inspektorů ve stavebnictví celkem 30 kontrol. Výběr kontrol zadavatelů staveb vycházel z poznatků o stavbách a jejích zhotovitelích v rámci přípravy na kontroly, z informací stavebních úřadů a z přehledu oznámení o zahájení stavby zaslaných na OIP. Kontroly byly zaměřeny zejména na okruhy: zda zadavatel stavby doručil oznámení o zahajení prací, zda zadavatel stavby zajistil, že před zahájením prací na staveništi byl zpracován plán bezpečnosti a ochrany zdraví, zda na staveništi, kde působí zaměstnanci více než jednoho zhotovitele, zadavatel určil potřebný počet koordinátorů bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi v souladu se zákonem č. 309/2006 Sb. Doručení oznámení o zahájení prací dle 15 odst. 1 zákona č. 309/2006 Sb. oblastnímu inspektorátu příslušnému podle místa stavby nejpozději 8 dnů před předáním staveniště nebylo dodrženo ve 32 % případů. Oznámení o zahájení stavby bylo v případě porušení doručováno v den předání staveniště nebo po předání staveniště zhotoviteli. Doručená oznámení o zahájení prací, jejichž náležitosti stanoví 15 odst. 1 zákona č. 309/2006 Sb. a příloha č. 4 k nařízení vlády č. 591/2006 Sb., byla v 12 % obsahově nedostatečně vyplněna. Chyběly údaje o koordinátorovi, přesná adresa, popřípadě popis umístění staveniště a druh stavby, její stručný popis, včetně uvedení prací a činností. Při provádění kontrol na staveništi se OIP velice často, a to v 62 % případech, setkával s neplněním povinnosti 15 odst. 1 zákona č. 309/2006 Sb., tedy nevyvěšením stejnopisu oznámení o zahájení prací na viditelném místě u vstupu na staveniště po celou dobu provádění stavby až do ukončení prací a předání stavebníkovi k užívání. Oznámení o zahájení stavebních prací nebyla na OIP zaslána zadavateli, vzhledem k počtu zahájených staveb, již v množství nedosahující 10 %. Zejména to bylo způsobeno z neznalostí a neinformovaností zadavatele (investora) o této povinnosti a z části ve snaze ušetřit investiční prostředky. Určení potřebného počtu koordinátorů bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi, kde působí zaměstnanci více než jednoho zhotovitele stavby současně, ve fází realizace, jak stanoví 14 odst. 1 zákona č. 309/2006 Sb., zadavatel stavby neurčil ve 29 % případů. Neuspokojivá situace (82 % případů) je v určení koordinátora bezpečnosti a ochrana zdraví při práci na staveništi ve fázi přípravy stavby. Neurčený koordinátor bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi, ve fázi přípravy stavby a nezajištění zadavatelem stavby před zahájením prací na staveništi, zpracování plánu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi, na který navazuje plán realizace stavby a z kterého čerpají budoucí potencionální zhotovitelé v rámci výběrového řízení, způsobují následně značné problémy při koordinaci prací při realizaci stavby. Koordinátor bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi, který byl zadavatelem určen z řad zhotovitelů, již bývá zcela výjimečnou záležitostí vzhledem k začátkům platnosti zákona č. 309/2006 Sb., kdy tento stav a požadavek ze strany zadavatele stavby (investora) byl dosti častý. Zpráva o činnosti za rok 2010 Strana 22 (celkem 96)

23 Předkládané zpracované plány bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi, při kontrolní činnosti na stavbách vykazují ve 40 % obsah, bez ohledu na druh a velikost (připravované) realizované stavby a bez ohledu na potřeby zajištění bezpečné a neohrožující práce. V plánech nejsou uvedena potřebná opatření z hlediska časové potřeby i způsobu provedení, nejsou rovněž upraveny na skutečný stav a postupně v průběhu realizace přizpůsobeny podstatným změnám, jak stanoví 15 odst. 2 zákona č. 309/2006 Sb. Takto zpracované plány se stávají pouhou nutnou administrativou, které rozumí, pracuje s ní a aktualizují vlastně jen koordinátoři otázka jeho obsahu a rozsahu se tímto stává nedůležitá. Nezajištění zpracování plánu BOZP na staveništi před zahájením prací zadavatelem stavby bylo v 38 % případů, přestože na staveništi byly vykonávány práce a činnosti vystavující fyzickou osobu zvýšenému ohrožení života nebo poškození zdraví, které jsou stanoveny v příloze č. 5 k nařízení vlády č. 591/2006 Sb. a v případech 15 odst. 1 zákona č. 309/2006 Sb. Příčinu špatné úrovně zpracování některých plánů BOZP lze spatřovat jednak v chybějícím předpisu (výkladu zákona), co má tento plán obsahovat a jednak v praktických znalostech (neznalostech) stavebních technologií samotných koordinátorů. Povinnosti koordinátora při přípravě stavby kontrola koordinátorů při přípravě stavby byla na staveništích zaměřena zejména na zjištění, zda-li byl koordinátor určen a jestli předal zadavateli přehled právních předpisů vztahujících se ke stavbě, informace o rizicích, která se mohou při realizaci stavby vyskytnout se zřetelem na práce a činnosti. Zjištění těchto nedostatků stanovených v 18 odst. 1 zákona č. 309/2006 Sb. bylo zjištěno u 5 % případů. Konkrétní činnost koordinátora při přípravě lze kontrolovat na staveništi jen velmi obtížně a často se setkáváme se skutečností, že je uveden pouze formálně v zaslaném oznámení o zahájení stavby na OIP. Zmiňovaným problémem je fáze přípravy a projektů, kde se prakticky řešení otázek bezpečnosti opomíjí nebo řeší nedostatečně a nechává se až na samotnou realizaci projektu. Přitom je nutné podotknout, že právě v přípravě stavby veškeré plánování a koordinace začíná, ať už je projektant sám o sobě i koordinátorem, nebo má odborně způsobilou osobu jako poradce. Projektant s koordinátorem při přípravě stavby odpovídají za minimalizaci rizik už při vzniku vlastního projektu, pro zajištění nejenom bezpečného užívání a udržování zhotovené stavby, ale i bezpečnosti během provádění stavebních prací při realizaci díla. Jako ideální se jeví projektovat takové prvky a konstrukce, které jsou samy o sobě zabezpečené, nevyžadující dočasná bezpečnostní opatření nebo je vyžadují jen minimálně. V dalším případě zakomponovat dočasná opatření již do projektu a rozpočtu staveb a vyloučit rizikové práce, a až jako poslední možnost využívat kolektivní nebo individuální způsoby a systémy zajištění bezpečnosti pracovníků. Povinností koordinátora při realizaci stavby na staveništi je skloubit legislativní rámec na požadovaný stav a reálné možnosti všech zúčastněných subjektů a navrhovat přijatelná opatření. Koordinátor je závislý na investorovi stavby a někdy bývá smluvně poptán i firmou zhotovitele, podle toho musí jednat, řešit a přemýšlet i v dalších souvislostech. Zákonné povinnosti jsou jasně dány, ale prostředky a pravomoci k jejich vyžadování a prosazování jsou omezené, pokud si je koordinátor předem nesjedná se zadavatelem. Koordinátor při nesplnění některých ze zákonných povinností podléhá sankcím. V praxi se také setkáváme s koordinátory, kteří jsou spíše bezpečnostními techniky, jejichž činnost se Zpráva o činnosti za rok 2010 Strana 23 (celkem 96)

24 omezuje na dokumentování a sepisování závad a prohřešků, které jsou momentálně v době kontroly na staveništi v nepořádku. Vytrácí se nám jakákoli prevence rizik a časová koordinace z hlediska BOZP. Při kontrolní činnosti v rámci úkolu bylo zjištěno neplnění povinností koordinátora dle 18 odst. 2 zákona č. 309/2006 Sb. v těchto případech: v 56 % nenavrhoval termíny kontrolních dnů za účasti zhotovitelů, ale komunikoval pouze se zadavatelem, případně hlavním zhotovitelem, v 3 % bez zbytečného odkladu neinformoval dotčené zhotovitele staveb o rizicích, v 9 % neupozorňoval zhotovitele stavby bez zbytečného odkladu na nedostatky v uplatňování požadavků BOZP na staveništi, což bylo často vázáno na jeho fyzickou pravidelnou účast nebo neúčast na staveništi v 18 % neoznámil zadavateli stavby nedostatky v uplatňování požadavků BOZP na staveništi v případě, že zhotovitelem stavby nebyla přijata neprodleně opatření k nápravě Povinnosti koordinátorů při přípravě a realizaci stavby v zákoně č. 309/2006 Sb. a nařízení vlády č. 591/2006 Sb., jsou stanoveny obecně, bez konkrétního vymezení nebo výkladu, což se projevuje na rozdílné úrovni činnosti koordinátorů. Zadavatel není schopen posoudit kvalitu činnosti jím smluvně najatého koordinátora a soustřeďuje se většinou pouze na jeho finanční požadavky. Není nutno rozvádět otázku smluvních vztahů mezi zadavatelem a koordinátorem, kdy je například při rozsáhlém projektu nasmlouván koordinátor pro realizaci stavby na několik hodin měsíčně. Následný dopad na celkovou funkčnost zajištění bezpečnosti na staveništi bude jistě nedostačující, na což navazuje fakt, že každé staveniště má svá specifická rizika, která se mění v reálném čase (např. na rozdíl od výrobních provozů), a která vznikají a zanikají s postupem realizace stavby. Údaje o úkonech provedených OIP Počet kontrol 37 Počet kontrolovaných subjektů 36 Počet zjištěných závad 94 Nejčastěji porušené předpisy v rámci kontrol Předpis Počet porušení % ze zjištěných porušení Zák. č. 309/2006 Sb. 15 odst Zák. č. 309/2006 Sb. 15 odst Zák. č. 309/2006 Sb. 14 odst Zák. č. 309/2006 Sb. 18 odst Zák. č. 309/2006 Sb. 18 odst Zák. č. 309/2006 Sb. 14odst. 3,4 3 3 NV č.591/2006 Sb. 8 odst NV č.591/2006 Sb. 8 odst Zpráva o činnosti za rok 2010 Strana 24 (celkem 96)

25 3.1.3 Kontroly systému BOZP v malých a středních podnicích ve stanovených odvětvích Úkolem bylo provést kontrolu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, bezpečnosti technických zařízení a stanovených pracovních podmínek u co nejvyššího počtu nově vzniklých malých a středních subjektů. Ke kontrole byly vybírány především subjekty podnikající v činnostech s historicky nejvyšším počtem vzniku pracovních úrazů, nemocí z povolání a havárií a dále subjekty, na které OIP obdržel podněty týkající se neplnění ustanovení předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, bezpečnosti technických zařízení a stanovených pracovních podmínek. Dále byly ke kontrole vybírány subjekty, u kterých ještě nebyla provedena kontrola BOZP nebo od poslední kontroly uběhlo více než pět let, subjekty s nepříznivým vývojem pracovní úrazovosti a subjekty, u kterých bylo při poslední kontrole zjištěno větší množství nedostatků. Cílem úkolu bylo preventivní kontrolou dodržování právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci zjistit skutečný stav BOZP u kontrolovaných subjektů a stanovení opatření k nápravě, ale také u těchto subjektů vytvořit potřebný tlak na dodržování předpisů v oblasti BOZP, a zařazení subjektů do systému následných a periodických kontrol. Kontroly byly provedeny zejména u subjektů v kategoriích 6 až 249 zaměstnanců v oborech: - zemědělství a související činnosti, - lesnictví, dřevoprůmysl, - potravinářský průmysl, - výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, - výroba strojů a zařízení, - tváření profilů za studena, - kování, lisování, ražení, válcování, protlačování kovů, - výroba ostatního kovového zboží, - výroba pryžových a plastových výrobků, - výroba ostatních minerálních nekovových výrobků, - výroba a rozvod elektrické energie, vody plynu a tepla. Prevence rizik, vyhledávání a hodnocení rizik Vzhledem k tomu, že zpracování vlastního přehledu hodnocení rizik prací a pracovních činností je činnost náročná na odbornost, čas a finanční prostředky, je při kontrolách zjišťováno, že vyhledávání a hodnocení rizik je spíše formální (obecné) a není v souladu se skutečností. Často se setkáváme s tím, že v seznamech rizik jsou uváděna rizika prací a pracovišť tak, jak jsou uvedena v komerčně zpracovaných programech, které zaměstnavatelé nakupují a neupravují je na konkrétní podmínky práce a pracovišť, které jsou v jejich organizacích. V řadě případů zajišťují úkoly v prevenci rizik odborně způsobilé osoby poskytující služby v této oblasti, tyto nejsou dostatečně seznámeny s konkrétními činnostmi a pracovišti organizace a ze strany objednatele, pro kterého rizika vyhodnocují, jim není poskytnuta dostatečná součinnost. Zpracovatelé při stanovení rizik, vyhodnocení a přijímání opatření Zpráva o činnosti za rok 2010 Strana 25 (celkem 96)

26 vychází z komerčně zpracovaných podkladů, která na podmínky zadavatelské organizace částečně upraví anebo je ponechají v předkládaném stavu. Přijímání opatření k eliminaci rizik úzce souvisí s jejich stanovením a vyhodnocením. Vzhledem k tomu, že vyhledávání a vyhodnocení rizik nepostihne všechna rizika a je v řadě případů formální, je eliminace rizik u zaměstnavatelů nedostatečná. Pokud je riziko zjištěno (vyhodnoceno), má zaměstnavatel snahu zjištěné riziko odstranit. Snaha o odstranění rizika je u zaměstnavatelů limitována časovou, technickou (odbornou) a finanční náročností realizace opatření k eliminaci vyhodnocených rizik. Pořadí limitujících faktorů je u různých zaměstnavatelů různé. Obecně se dá říct, že velké zaměstnavatele limituje časová náročnost, zatím co menší zaměstnavatele náročnost odborná a finanční. Zaměstnavatelé se zjištěná rizika v rámci svých možností snaží odstraňovat, jednak z důvodů obav před možnými sankcemi ze strany kontrolních orgánů, uplatňování finanční spoluúčasti zdravotních pojišťoven na nákladech za léčení při případných úrazech, ale také proto, že rizika jsou převážně zjišťována na starších strojích a u starších technologií a jejich odstraněním zaměstnavatel často zvyšuje efektivitu práce a kvalitu výrobků. Seznámení s riziky, výsledky vyhodnocení rizik a opatřeními na ochranu před působením těchto rizik, která se týkají jejich práce a pracoviště, je zaměstnavateli prováděno v rámci školení zaměstnanců o problematice BOZP. Kvalita seznámení s riziky není, vzhledem k obsáhlosti komerčně zpracovaných vyhodnocení rizik, dostatečná. Zaměstnanci jsou s riziky seznámeni pouze rámcově a obecně. S riziky na konkrétních pracovištích a při jednotlivých činnostech se zaměstnanci seznamují až v průběhu práce, a to sami nebo je s nimi seznámí spolupracovníci. Školení a příprava k výkonu práce, seznámení zaměstnanců s návody k obsluze provozovaných strojních zařízení a technických zařízení, seznámení s pracovními a technologickými postupy Zaměstnavatelé zajišťují zaměstnancům školení o právních a ostatních předpisech k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, které doplňují jejich odborné předpoklady a požadavky pro výkon práce, které se týkají jimi vykonávané práce a vztahují se k rizikům, s nimiž mohou zaměstnanci přijít do styku na pracovišti, na kterém je práce vykonávána. Zaměstnavatel většinou neurčí obsah a četnost školení o právních a ostatních předpisech k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, způsob ověřování znalostí zaměstnanců a vedení dokumentace o provedeném školení. Školení jsou prováděna zpravidla jednou ročně. Obsah školení je uváděn v osnovách školení, ke kterým je volně přiložena prezenční listina zúčastněných, z tohoto důvodu není možno dostatečně ověřit věrohodnost provedeného školení. K podepsané prezenční listině lze dodatečně přiložit jakoukoliv osnovu. Osnovy školení obsahují především obecně platné předpisy k zajištění bezpečnosti práce bez ohledu na pracovní činnost zaměstnanců. Z hlediska zodpovědnosti zaměstnavatele za vznik pracovních úrazů chybí ve školeních zejména návody na obsluhu konkrétních strojů, interní předpisy (především pracovní postupy prováděných prací a zásady pro provádění kontrol jednotlivých strojů apod.). Při nástupu nového zaměstnance často probíhá jen jeho formální seznámení s obecnými předpisy k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a to tak, že je mu předložena k podpisu osnova všeobecného vstupního školení a je mu řečeno, aby si obsah sám přečetl. Zaměstnanec je pak zařazen na pracoviště, aniž by mu byly zásady bezpečného chování při práci zdůrazněny. Jedná se sice většinou o kvalifikované pracovníky (obráběči kovů, lisaři, zámečníci apod.), ale z důvodů neznalosti konkrétního pracoviště a pracovních postupů mohou plynout značná rizika vzniku pracovního úrazu a poškození zdraví. Zpráva o činnosti za rok 2010 Strana 26 (celkem 96)

27 Pracovní doba a její evidence U většiny zaměstnavatelů je pracovní doba zaměstnanců rozvržena do pětidenního pracovního týdne se stanovenou délkou 40 hodin týdně a zaměstnavatelé dodržují stanovenou délku pracovní doby. Problémy se vyskytují u stanovení písemných rozvrhů pracovní doby a seznámení zaměstnanců s rozvrhem, a to zejména u nerovnoměrného rozvržení pracovní doby. U evidence pracovní doby se nedostatky vyskytují zejména u zaměstnanců pracujících ve sféře služeb, dopravě a zemědělství. Zdravotní způsobilost k výkonu činností Zdravotní způsobilost je zaměstnavateli ověřována při nástupu do zaměstnání, periodické ověřování zdravotní způsobilosti je prováděno u profesí se zvýšenou mírou rizika (svářeči, elektrikáři, pracovníci ve výškách), kde je to vyžadováno právním předpisem. U profesí, které nejsou považovány za rizikové (obráběči kovů, plastikáři apod.) zaměstnavatelé periodické prohlídky pravidelně neprovádí. Pracovní úrazovost a její evidence, šetření příčin a vzniku PÚ, stanovení opatření proti opakování PÚ a jejich realizace, zasílání záznamů o úrazech příslušným institucím Zaměstnavatelé vedou v knize úrazů evidenci o všech úrazech, i když jimi nebyla způsobena pracovní neschopnost nebo byla způsobena pracovní neschopnost nepřesahující 3 kalendářní dny. Při kontrolní činnosti se často setkáváme se skutečností, že uvedené záznamy v knihách úrazů nelze bez znalosti místních poměrů, v případě pracovní neschopnosti delší jak tři dny, objektivně využít k sepsání záznam o úrazu. Zaměstnavatelé nepřikládají náležitou vážnost objasňování příčin a okolnosti vzniku úrazu a zjištění neobsahují opatření proti opakování úrazu. Často se setkáváme se zjištěním, že zasílané záznamy o pracovních úrazech za uplynulý kalendářní měsíc nezasílají (lze posoudit dle hlášení PČR) anebo zasílají po uplynutí pátého dne následujícího dne. Při zpracovávání zaslaných záznamů o pracovních úrazech se setkáváme se skutečností, že zaměstnavatel neohlásil pracovní úraz, který si vyžádal hospitalizaci zaměstnance delší než 5 dní. Vedení předepsané provozní dokumentace strojů a zařízení Provozní dokumentace strojů a zařízení je vedena u nových strojů. U starších strojů, kde chybí průvodní dokumentace ve smyslu nařízení vlády č. 378/2001 Sb., se setkáváme s tím, že není zpracován místní provozní bezpečnostní předpis. Provozní dokumentace bývá vedena v organizacích odděleně (na jednom oddělení průvodní dokumentace a na jiném záznam o poslední nebo mimořádné revizi nebo kontrole stanovené zvláštním právním předpisem nebo průvodní dokumentací nebo zaměstnavatelem), což způsobuje v organizacích nepřehlednost a ztěžuje kontrolní mechanizmus. Provádění kontrol a revizí stanovených výrobcem případně provozovatelem Kontroly a revize strojů bývají prováděny zejména u větších zaměstnavatelů, u menších zaměstnavatelů jsou prováděny kontroly a revize stanovené právními a ostatní předpisy k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Kontroly a revize stanovené výrobcem v návodu na obsluhu jsou prováděny zejména tam, kde dodavatelská organizace u strojů nebo zařízení zajišťuje servisní služby. Tam, kde nemá zaměstnavatel smluvně sjednány servisní služby, se často setkáváme se skutečností, že kontroly a revize dle návodů výrobců prováděny nejsou. Zpráva o činnosti za rok 2010 Strana 27 (celkem 96)

28 Kontrola vhodnosti pracovišť s ohledem na prováděné činnosti Mnoho, zejména menších zaměstnavatelů, využívá ke své činnosti objekty, které nevyhovují stavebně a prostorově vykonávané činnosti a použitým technologiím. Schází zejména zařízení k eliminaci škodlivin (prach, svářečské aerosoly, těkavé látky) v ovzduší a opatření k eliminaci hluku na pracovišti. Rizika působení těchto faktorů jsou často přednostně omezována přidělováním osobních ochranných pracovních prostředků místo technického řešení. V malých provozovnách, kde nejsou dostatečné skladovací prostory, jsou materiál i hotové výrobky skladovány přímo ve výrobnách, na místech pro tento účel neurčených a ne zcela vhodných. Jsou tak zužovány komunikace, pracovní prostory, znepřístupněny vchody a východy, rozvaděče, hasící přístroje, tlakové nádoby, hrozí sesunutí či pád nevhodně ukládaného materiálu apod. Používání přidělených OOPP Ve většině organizací jsou OOPP přidělovány na základě vlastního seznamu OOPP, zpracovaného na základě vyhodnocení rizik. Vyskytují se případy, kdy seznamy OOPP jsou zpracovávány formálně a jsou v nich uváděny OOPP, které pak zaměstnanci nedostanou a ani je ke své práci nepotřebují. Při kontrolách pak zaměstnavatelé argumentují tím, že seznam je zpracován s výhledem na rozšíření činnosti organizace. Přidělené OOPP zaměstnanci používají z důvodů obecně se zvyšujícího zájmu zaměstnanců o své zdraví. Cílené kontroly zaměstnavatelů na používání OOPP jsou spíše výjimkou. Používání OOPP je kontrolováno při provádění ročních prověrek BOZP, pokud jsou v organizaci organizovány. Dodržování provozních podmínek stanovených výrobcem a provozovatelem Provozní podmínky strojů stanovené výrobcem jsou zaměstnavateli dodržovány, nikoliv z důvodu péče o BOZP, ale proto, že nedodržením provozních podmínek ztrácí zaměstnavatel záruku poskytovanou výrobcem a často je i zhoršená kvalita výrobků. Pokud má výrobce dobře zpracovaný návod na obsluhu a údržbu stroje, dodržují zaměstnavatelé i tento návod. Technický stav provozovaných strojů a technických zařízení se zaměřením na vybavenost ochranným zařízením, na bezpečné ovládání a na dodržování povinností, které jsou stanoveny v průvodní dokumentaci výrobce a právních předpisech Stáří provozovaných strojů a zařízení je hlavní příčinou toho, že většina zaměstnavatelů nemá ke strojnímu zařízení potřebnou průvodní dokumentaci. V těchto případech je velmi časté, že schází i místní provozní bezpečnostní předpis v rozsahu stanoveném nařízením vlády č. 378/2001 Sb. Počty prověrek, závad a uložených opatření k odstraňování nedostatků Počet kontrolovaných subjektů Počet následných kontrol Počet závad Zemědělství a související činnosti Lesnictví a dřevoprůmysl Potravinářský průmysl Zpráva o činnosti za rok 2010 Strana 28 (celkem 96)

Inspekce práce v roce 2012. Ing. et Ing. Bc. Tomáš Musil 21.6.2012, Brno

Inspekce práce v roce 2012. Ing. et Ing. Bc. Tomáš Musil 21.6.2012, Brno Inspekce práce v roce 2012 Ing. et Ing. Bc. Tomáš Musil 21.6.2012, Brno Vedoucí inspektor: Ing. et Ing. Bc. Tomáš Musil Vedoucí odboru inspekce I: Vedoucí odboru inspekce II: Vedoucí odboru inspekce III:

Více

Povinnosti zadavatelů staveb a projektantů při přípravě stavby z pohledu BOZP

Povinnosti zadavatelů staveb a projektantů při přípravě stavby z pohledu BOZP Povinnosti zadavatelů staveb a projektantů při přípravě stavby z pohledu BOZP Ing. Zdeněk Neset 23. 5. 2017, Praha Oblastní inspektoráty 2 Vývoj úrazovosti v ČR v letech 2005 až 2016 Úrazy nahlášené SÚIP

Více

Důvod a způsob založení povinného subjektu

Důvod a způsob založení povinného subjektu Důvod a způsob založení povinného subjektu Výňatek ze zákona zákona č. 251/2005 Sb.: 3 (1) Úřad a inspektoráty kontrolují dodržování povinností vyplývajících z a) právních předpisů, z nichž vznikají zaměstnancům,

Více

Nejen kontrolní činnost orgánů inspekce práce. JUDr. Jaroslav Stádník

Nejen kontrolní činnost orgánů inspekce práce. JUDr. Jaroslav Stádník Nejen kontrolní činnost orgánů inspekce práce JUDr. Jaroslav Stádník STÁTNÍ ÚŘAD INSPEKCE PRÁCE ÚSEK INSPEKCE BOZP ODBOR INSPEKČNÍCH ČINNOSTÍ ÚSEK INSPEKCE PVP ÚSEK INSPEKCE NLZ KANCELÁŘ GENERÁLNÍHO INSPEKTORA

Více

Oblastního inspektorátu práce pro Jihomoravský kraj a Zlínský kraj

Oblastního inspektorátu práce pro Jihomoravský kraj a Zlínský kraj Milady Horákové 3, 658 60 Brno, Tel: 545 32 12 85, Fax: 545 21 13 03, e-mail: brno@oip.cz, datová schránka: a9heffd č.j. : 1155/9.10/10/11.2 Z P R Á V A O Č I N N O S T I Oblastního inspektorátu práce

Více

Oblastní inspektorát práce pro Jihomoravský kraj a Zlínský kraj č.j. 1799 /9.42/12/11.2

Oblastní inspektorát práce pro Jihomoravský kraj a Zlínský kraj č.j. 1799 /9.42/12/11.2 Milady Horákové 3 658 60 Brno Tel.: +420 545 197 900 fax: +420 545 211 303 e-mail: brno@oip.cz datová schránka: a9heffd www.suip.cz/oip09 Oblastní inspektorát práce pro Jihomoravský kraj a Zlínský kraj

Více

PRO ZKOUŠKU A OPAKOVANOU ZKOUŠKU Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM

PRO ZKOUŠKU A OPAKOVANOU ZKOUŠKU Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM ROZSAH OVĚŘOVANÝCH ZNALOSTÍ PRO ZKOUŠKU A OPAKOVANOU ZKOUŠKU Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM KOORDINÁTOR BOZP NA STAVENIŠTI dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů Ecological Consulting

Více

Práce ve stavebnictví, současné problémy a výzvy.

Práce ve stavebnictví, současné problémy a výzvy. Práce ve stavebnictví, současné problémy a výzvy. Odborná konference Příležitosti pro odpovědné veřejné zadávání ve stavebnictví Praha 4. dubna 2019 Jiří Macíček Počty kontrol v oblastech kontrolní působnosti

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb.: a) znalost

Více

Z P R Á V A O Č I N N O S T I I B P

Z P R Á V A O Č I N N O S T I I B P Z P R Á V A O Č I N N O S T I I B P ZA ROK 23 Úvod Zpráva o činnosti IBP pro hl.m. Prahu za rok 23 podává přehled o práci za uplynulý rok. Předkládané informace zahrnují výsledky z dozorčí činnosti IBP

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb.: a) znalost

Více

BOZP. Státní odborný dozor

BOZP. Státní odborný dozor Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tématická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 VY_32_INOVACE_DR_STR_12 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav

Více

Přehled zkušebních okruhů

Přehled zkušebních okruhů Přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k činnostem koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi dle přílohy č. 2 k nařízení

Více

Přehled zkušebních okruhů

Přehled zkušebních okruhů Přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k činnosti koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi dle přílohy č. 2 k nařízení

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb., v platném

Více

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát P R O T O K O L

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát P R O T O K O L Česká školní inspekce Pardubický inspektorát P R O T O K O L Č. j. ČŠIE-823/10 E o státní a kontrole podle ustanovení 174 odst. 2 písm. d) a e) zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním,

Více

Základní informace o činnosti systému Českého úřadu bezpečnosti práce za rok 2001

Základní informace o činnosti systému Českého úřadu bezpečnosti práce za rok 2001 Základní informace o činnosti systému Českého úřadu bezpečnosti práce za rok 2001 Český úřad bezpečnosti práce (ČÚBP) je orgán státní správy a je podřízen Ministerstvu práce a sociálních věcí. Řídí činnost

Více

Č I N N O S T I. Oblastního inspektorátu práce pro hlavní město Prahu. na rok 2007

Č I N N O S T I. Oblastního inspektorátu práce pro hlavní město Prahu. na rok 2007 Oblastní inspektorát práce pro hlavní město Prahu se sídlem v Praze, Kladenská 103/105, Praha 6 Č. j.: 173-S/3.20/06 P R O G R A M Č I N N O S T I Oblastního inspektorátu práce pro hlavní město Prahu na

Více

P R O G R A M Č I N N O S T I

P R O G R A M Č I N N O S T I Oblastní inspektorát práce pro hlavní město Prahu se sídlem v Praze, Kladenská 103/105, Praha 6 Č. j.: 54s/3.20/06 P R O G R A M Č I N N O S T I Oblastního inspektorátu práce pro hlavní město Prahu pro

Více

9/6.3 NEDOSTATKY ZJI TùNÉ DOZORâÍMI ORGÁNY

9/6.3 NEDOSTATKY ZJI TùNÉ DOZORâÍMI ORGÁNY část 9, díl 6, kapitola 3, str. 1 9/6.3 NEDOSTATKY ZJI TùNÉ DOZORâÍMI ORGÁNY Vzájemná informovanost o rizicích Organizace práce a pracovní postupy Na rok 2007 byl Státním úřadem inspekce práce vyhlášen

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI OBLASTNÍHO INSPEKTORÁTU PRÁCE PRO JIHOMORAVSKÝ KRAJ A ZLÍNSKÝ KRAJ ZA ROK 2012

ZPRÁVA O ČINNOSTI OBLASTNÍHO INSPEKTORÁTU PRÁCE PRO JIHOMORAVSKÝ KRAJ A ZLÍNSKÝ KRAJ ZA ROK 2012 ZPRÁVA O ČINNOSTI OBLASTNÍHO INSPEKTORÁTU PRÁCE PRO JIHOMORAVSKÝ KRAJ A ZLÍNSKÝ KRAJ ZA ROK 2012 Juránek Státní úřad inspekce práce [Vy Předkládá: Ing. et Ing. Bc. Tomáš Musil vedoucí inspektor Brno, únor

Více

NABÍDKA SLUŽEB. Jiří Dvořák. autorizovaný inspektor. specialista bezpečnosti práce. analýza rizik. koordinátor BOZP na staveništi

NABÍDKA SLUŽEB. Jiří Dvořák. autorizovaný inspektor. specialista bezpečnosti práce. analýza rizik. koordinátor BOZP na staveništi NABÍDKA SLUŽEB Jiří Dvořák autorizovaný inspektor specialista bezpečnosti práce analýza rizik koordinátor BOZP na staveništi zajišťování úkolů v prevenci rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při

Více

Helena Ondriášová - vzdělávání Nemocniční 2902/13, Ostrava-Moravská Ostrava , ,

Helena Ondriášová - vzdělávání Nemocniční 2902/13, Ostrava-Moravská Ostrava , , OTÁZKY PRO ÚSTNÍ ČÁST ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK podle zákona číslo 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních

Více

Helena Ondriášová - vzdělávání Nemocniční 2902/13, 702 00 Ostrava-Moravská Ostrava 59 661 8661, 737 868 056, e-mail: kort.ondriasova@tiscali.

Helena Ondriášová - vzdělávání Nemocniční 2902/13, 702 00 Ostrava-Moravská Ostrava 59 661 8661, 737 868 056, e-mail: kort.ondriasova@tiscali. Příloha č. V.3 OTÁZKY PRO ÚSTNÍ ČÁST ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK podle zákona číslo 309/2006 Sb. Výběr otázek do jednotlivých obálek bude proveden podle zkušebních

Více

Přehled zkušebních okruhů

Přehled zkušebních okruhů Přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k činnosti koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi dle přílohy č. 2 k nařízení

Více

Kontroly zaměřené na nelegální práci, sankce a související prohřešky s kontrolou na pracovišti

Kontroly zaměřené na nelegální práci, sankce a související prohřešky s kontrolou na pracovišti - 1 - Kontroly zaměřené na nelegální práci, sankce a související prohřešky s kontrolou na pracovišti Od 1. dubna 2012 byl výrazně zpřísněn dohled na zjišťování nelegální práce, tak jak ji nově definuje

Více

Vydání č. 1 (07/07) Strana: 1/11 OTÁZKY K ÚSTNÍMU POHOVORU

Vydání č. 1 (07/07) Strana: 1/11 OTÁZKY K ÚSTNÍMU POHOVORU Strana: 1/11 1. Rozsah Rozsah ověřovaných znalostí je zpracován pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik podle přílohy 1 nařízení vlády č. 592/2006 Sb. a) znalost právních

Více

ZKOUŠKA Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM. dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Ecological Consulting a.s.

ZKOUŠKA Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM. dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Ecological Consulting a.s. ROZSAH OVĚŘOVANÝCH ZNALOSTÍ ZKOUŠKA Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM FYZICKÝCH OSOB ZAJIŠŤUJÍCÍCH ÚKOLY V PREVENCI RIZIK V OBLASTI BOZP dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů Ecological

Více

Oblastní inspektorát práce pro Plzeňský kraj a Karlovarský kraj se sídlem v Plzni. P r o g r a m č i n n o s t i OIP v Plzni na rok 2010

Oblastní inspektorát práce pro Plzeňský kraj a Karlovarský kraj se sídlem v Plzni. P r o g r a m č i n n o s t i OIP v Plzni na rok 2010 Oblastní inspektorát práce pro Plzeňský kraj a Karlovarský kraj se sídlem v Plzni P r o g r a m č i n n o s t i OIP v Plzni na rok 2010 prosinec 2009 Program činnosti OIP v Plzni na rok 2010 O b s a h

Více

Helena Ondriášová - vzdělávání Kollárova 12, Ostrava-Mariánské Hory , ,

Helena Ondriášová - vzdělávání Kollárova 12, Ostrava-Mariánské Hory , , OTÁZKY PRO ÚSTNÍ ČÁST ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK podle zákona číslo 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a

Více

Upřesnění povinností pro vedoucí zaměstnance v oblasti BOZP a PO a stanovení určené osoby k vedení dokumentace BOZP a PO

Upřesnění povinností pro vedoucí zaměstnance v oblasti BOZP a PO a stanovení určené osoby k vedení dokumentace BOZP a PO Upřesnění povinností pro vedoucí zaměstnance v oblasti BOZP a PO a stanovení určené osoby k vedení dokumentace BOZP a PO Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce (ZP), zákon č. 309/2006 Sb., kterým se upravují

Více

Povinnost oznámit zahájení stavby oblastnímu inspektorátu práce příslušnému podle místa staveniště:

Povinnost oznámit zahájení stavby oblastnímu inspektorátu práce příslušnému podle místa staveniště: Úkoly zadavatele stavby, jejího zhotovitele, popř. fyzické osoby, která se podílí na zhotovení stavby, a koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi dle Zákona č. 309/2006 Sb., kterým

Více

6.17.5. Školení BOZP http://www.guard7.cz/nabidka/lexikon-bozp/skoleni-bozp Obsah, rozsah a forma školení BOZP nejsou předepsány žádným právním předpisem ani technickou normou. Stanoví jej svým rozhodnutím

Více

OTÁZKY ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK

OTÁZKY ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK OTÁZKY PRO ÚSTNÍ ČÁST ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK podle zákona číslo 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních

Více

PŘÍPRAVA STAVEB - prověření pozemků či nemovitostí k uvažované výstavbě - posouzení investičního záměru - kontrola projektových podkladů

PŘÍPRAVA STAVEB - prověření pozemků či nemovitostí k uvažované výstavbě - posouzení investičního záměru - kontrola projektových podkladů PŘÍPRAVA STAVEB - prověření pozemků či nemovitostí k uvažované výstavbě Posouzení vhodnosti z hlediska existence břemen, stávajících sítí, ochranných pásem, možností napojení na infrastrukturu, místních

Více

P r o g r a m č i n n o s t i. Oblastního inspektorátu práce pro Ústecký kraj a Liberecký kraj. na rok 2011

P r o g r a m č i n n o s t i. Oblastního inspektorátu práce pro Ústecký kraj a Liberecký kraj. na rok 2011 P r o g r a m č i n n o s t i Oblastního inspektorátu práce pro Ústecký kraj a Liberecký kraj na rok 2011 listopad 2010 Program činnosti tvoří souhrn úkolů, které jsou zařazeny obecně do sedmi oblastí

Více

Přehled sankcí podle zákona č. 251/2005 Sb. Publikováno z EPIS Ekonomicko Právní Informační Systém (http://www.epis.cz) Přehled sankcí podle zákona

Přehled sankcí podle zákona č. 251/2005 Sb. Publikováno z EPIS Ekonomicko Právní Informační Systém (http://www.epis.cz) Přehled sankcí podle zákona Přehled sankcí podle zákona č. 251/2005 Sb. page Přehled sankcí podle zákona č. 251/2005 Sb., o inspekci práce fyzická osoba = FO; právnická osoba = PO Pokuta za přestupek (fyzické osoby) nebo správní

Více

ASOCIACE SAMOSTATNÝCH ODBORŮ

ASOCIACE SAMOSTATNÝCH ODBORŮ ASOCIACE SAMOSTATNÝCH ODBORŮ STAV A VÝVOJ KONTROLY BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI ZA ROK 2017 V ODBOROVÝCH ORGANIZACÍCH ASOCIACE SAMOSTATNÝCH ODBORŮ Zpracovali: Ing. Jaromír Šedivec, JUDr. Petr

Více

NOVELA ZÁKONA č. 309/206 Sb.

NOVELA ZÁKONA č. 309/206 Sb. NOVELA ZÁKONA č. 309/206 Sb. VIZE: SPOLEČNÁ VIZE SPOLOČNÁ VIZIA Bezpečnost na staveništi MISE: Osvěta a vzdělávání zadavatelů a zhotovitelů staveb, projektantů, dozorů, SÚ, samosprávy obcí zaměřené na

Více

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ druh předpisu : číslo: vnitřní směrnice 2/BOZP výtisk číslo: 1 Název: PROVÁDĚNÍ ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI Obsah : 1. Základní ustanovení.

Více

Schválil: Platnost od: Zpracoval:

Schválil: Platnost od: Zpracoval: OSNOVA ŠKOLENÍ BEZPEČNOSTI A HYGIENA PRÁCE Schválil: V dne: Platnost od: Zpracoval:.. I. OSNOVA ŠKOLENÍ Péče o bezpečnost a ochranu zdraví při práci (dále jen BOZP) a stálé zlepšování pracovního prostředí

Více

Důvod a způsob založení povinného subjektu, včetně podmínek a principů, za kterých provozuje svoji činnost ( 5 odst. 1 písm.

Důvod a způsob založení povinného subjektu, včetně podmínek a principů, za kterých provozuje svoji činnost ( 5 odst. 1 písm. Důvod a způsob založení povinného subjektu, včetně podmínek a principů, za kterých provozuje svoji činnost ( 5 odst. 1 písm. a) zákona): Oblastní inspektorát práce pro Jihočeský kraj a Vysočinu (dále též

Více

P r o g r a m č i n n o s t i. Státního úřadu inspekce práce. na rok 2011

P r o g r a m č i n n o s t i. Státního úřadu inspekce práce. na rok 2011 P r o g r a m č i n n o s t i Státního úřadu inspekce práce na rok 2011 listopad 2010 O b s a h : 1. Úvodní informace 2. Struktura programu činnosti 3. Seznam úkolů 4. Úkoly programu činnosti 2 1. Úvodní

Více

Česká školní inspekce Královéhradecký inspektorát

Česká školní inspekce Královéhradecký inspektorát Česká školní inspekce Královéhradecký inspektorát PROTOKOL Čj. ČŠIH-1028/11-H o státní kontrole podle ustanovení 174 odst. 2 písm. d) zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším

Více

Roční program kontrolních akcích Státního úřadu inspekce práce na rok Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor

Roční program kontrolních akcích Státního úřadu inspekce práce na rok Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor Roční program kontrolních akcích Státního úřadu inspekce práce na rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor I. Kontroly dodržování pracovněprávních předpisů agenturami práce Opakovaný úkol, rozšířený

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI OBLASTNÍHO INSPEKTORÁTU PRÁCE PRO JIHOMORAVSKÝ KRAJ A ZLÍNSKÝ KRAJ ZA ROK 2013

ZPRÁVA O ČINNOSTI OBLASTNÍHO INSPEKTORÁTU PRÁCE PRO JIHOMORAVSKÝ KRAJ A ZLÍNSKÝ KRAJ ZA ROK 2013 Č.j. 5165/9.42/14/13.3 ZPRÁVA O ČINNOSTI OBLASTNÍHO INSPEKTORÁTU PRÁCE PRO JIHOMORAVSKÝ KRAJ A ZLÍNSKÝ KRAJ ZA ROK 2013 Ing. et Ing. Bc. Tomáš Musil vedoucí inspektor Stránka 2 z 81 O B S A H 1. Úvod str.

Více

Pracovní úrazy. Pojem pracovní úraz

Pracovní úrazy. Pojem pracovní úraz Pracovní úrazy Pojem pracovní úraz Pracovním úrazem je podle zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZP) poškození zdraví nebo smrt zaměstnance, došlo-li k nim nezávisle

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE K ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE K ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI Základní škola Praha 10 Hostivař, Hornoměcholupská 873, 102 00 ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE K ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI Pořadové číslo - číslo jednací: Zpracoval: Schválil: 43-POR/33/2007

Více

Státní úřad inspekce práce. Horní náměstí 103/2, Opava telefon: , fax: IČ

Státní úřad inspekce práce. Horní náměstí 103/2, Opava telefon: , fax: IČ Státní úřad inspekce práce Horní náměstí 103/2, 746 01 Opava telefon: 553 696 154, fax: 553 626 672 IČ 750 46 962 opava@suip.cz, www.suip.cz R o č n í p r o g r a m kontrolních akcí Státního úřadu inspekce

Více

Organizace ROČNÍ PROVĚRKA BOZP NÁZEV PŘEDPISU. Zpracovatel neručí za případné škody vzniklé aplikací této předlohy nesprávným způsobem.

Organizace ROČNÍ PROVĚRKA BOZP NÁZEV PŘEDPISU. Zpracovatel neručí za případné škody vzniklé aplikací této předlohy nesprávným způsobem. Zpracovatel neručí za případné škody vzniklé aplikací této předlohy nesprávným způsobem. Organizace NÁZEV PŘEDPISU ROČNÍ PROVĚRKA BOZP Zpracoval Schválil datum vydání datum účinnosti Prověrky bezpečnosti

Více

Zpráva o činnosti odboru pracovněprávních vztahů a podmínek v r. 2009

Zpráva o činnosti odboru pracovněprávních vztahů a podmínek v r. 2009 Zpráva o činnosti odboru pracovněprávních vztahů a podmínek v r. 2009 Odbor pracovněprávních vztahů a podmínek kontroluje dodržování ustanovení pracovněprávních předpisů v oblasti např. vzniku, trvání

Více

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP)

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) Ing. Milan Šmíd, Bazény a wellness s.r.o. projektový ateliér Mnoho z nás vyskytuje v pozici, že má na starosti jednoho a více podřízených. V tomto případě je

Více

KOORDINÁTOR BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI. Koordinátor bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

KOORDINÁTOR BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI. Koordinátor bezpečnosti a ochrany zdraví při práci KOORDINÁTOR BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI Koordinátor bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Jednou z povinností zadavatele stavby je určení koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

Více

STÁTNÍ ÚŘAD INSPEKCE PRÁCE

STÁTNÍ ÚŘAD INSPEKCE PRÁCE 67. konzultační den Problematika chemické bezpečnosti na pracovišti STÁTNÍ ÚŘAD INSPEKCE PRÁCE Ing. Simona ZAJÍCOVÁ metodik inspektor Úsek inspekce BOZP Státní úřad inspekce práce Kolářská 451/13 746 01

Více

ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE. Analýza rizik. Příloha č 4 Směrnice k analýze rizik. Název:

ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE. Analýza rizik. Příloha č 4 Směrnice k analýze rizik. Název: Příloha č 4 Směrnice k analýze rizik Název: ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE Analýza rizik Revize č.: 0 Vydána dne: 20. 1. 2014 Platí od: 20. 1. 2014 1. ÚČEL... 2 1.1. Tato OS stanovuje závazný postup a povinnosti

Více

činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy (zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci)

činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy (zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci) ZÁKON č. 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při činnosti nebo poskytování služeb

Více

Kamila Jordanova, BIVŠ Praha a.s. právní administrativa v podnikatelské sféře Duben 2010

Kamila Jordanova, BIVŠ Praha a.s. právní administrativa v podnikatelské sféře Duben 2010 Kamila Jordanova, BIVŠ Praha a.s. právní administrativa v podnikatelské sféře Duben 2010 AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Osnova práce: Obecná charakteristika pracovního práva Vymezení pojmu, právní

Více

Výňatek ze zákona č. 251/2005 Sb., o inspekci práce

Výňatek ze zákona č. 251/2005 Sb., o inspekci práce Výňatek ze zákona č. 251/2005 Sb., o inspekci práce Právnické osoby Správní delikty právnických osob 23 Správní delikty právnických osob na úseku součinnosti zaměstnavatele a orgánu jednajícího za zaměstnance

Více

Petr Dalecký. specialista BOZP. RP OS KOVO Hradec Králové

Petr Dalecký. specialista BOZP. RP OS KOVO Hradec Králové Dobrý den, dnes Vám zasílám informace k tématu Pracovní úraz. S přáním pěkného dne Vás zdraví Petr Dalecký specialista BOZP RP OS KOVO Hradec Králové V Hradci Králové 4.3. 2011 V posledních dvou týdnech

Více

Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 2/2008

Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 2/2008 Městský úřad Frýdlant nad Ostravicí Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 2/2008 Používání Knihy bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (dále jen Knihy BOZP) a povinnosti vedoucích

Více

OBLASTNÍ INSPEKTORÁT PRÁCE PRO ÚSTECKÝ KRAJ A LIBERECKÝ KRAJ Ústí nad Labem, ul. SNP 2720/21, 400 11 Ústí nad Labem

OBLASTNÍ INSPEKTORÁT PRÁCE PRO ÚSTECKÝ KRAJ A LIBERECKÝ KRAJ Ústí nad Labem, ul. SNP 2720/21, 400 11 Ústí nad Labem OBLASTNÍ INSPEKTORÁT PRÁCE PRO ÚSTECKÝ KRAJ A LIBERECKÝ KRAJ Ústí nad Labem, ul. SNP 2720/21, 400 11 Ústí nad Labem č. j. 829/7.00/06/13.1 úkol č. 06.5.02 Zpráva o činnosti Oblastního inspektorátu práce

Více

KOMPLEXNÍ REVITALIZACE VEŘEJNÉHO PROSTRANSTVÍ VE VÉSCE E. ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY

KOMPLEXNÍ REVITALIZACE VEŘEJNÉHO PROSTRANSTVÍ VE VÉSCE E. ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY REGIONÁLNÍ AGENTURA PRO ROZVOJ STŘEDNÍ MORAVY O B E C D O L A N Y KOMPLEXNÍ REVITALIZACE VEŘEJNÉHO PROSTRANSTVÍ VE VÉSCE E. ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVEB ZPRACOVATEL: STAVEBNÍK:

Více

Příloha č. 10. Sankce za porušení BOZP, PO, OŽP a OMO

Příloha č. 10. Sankce za porušení BOZP, PO, OŽP a OMO Příloha č. 10 Sankce za porušení BOZP, PO, OŽP a OMO 1. OBECNÁ USTANOVENÍ 1.1 Zhotovitel souhlasil, že při realizaci Stavby bude plnit povinnosti stanovené zejména nařízením vlády 591/2006 Sb., o bližších

Více

Úplný přehled otázek pro ústní část zkoušky

Úplný přehled otázek pro ústní část zkoušky Úplný přehled otázek pro ústní část zkoušky 1) Zkušební otázky k prověření znalostí dle okruhu a) přílohy č. 2 nařízení vlády č. : 1. Základní právní předpisy upravující požadavky na bezpečnost a ochranu

Více

R O Č N Í S O U H R N N Á Z P R Á V A

R O Č N Í S O U H R N N Á Z P R Á V A R O Č N Í S O U H R N N Á Z P R Á V A o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2007 březen 2008 2 ÚVOD Státní úřad inspekce práce a oblastní inspektoráty práce vykonávaly kontrolní

Více

Vláda nařizuje podle 133c odst. 7 zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění zákona č. 155/2000 Sb.:

Vláda nařizuje podle 133c odst. 7 zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění zákona č. 155/2000 Sb.: 494/2001 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 14. listopadu 2001, kterým se stanoví způsob evidence, hlášení a zasílání záznamu o úrazu, vzor záznamu o úrazu a okruh orgánů a institucí, kterým se ohlašuje pracovní

Více

Rukověť bezpečnosti práce vedoucího zaměstnance. Část 3.: Kontrolní činnost a postihy za nezajištění BOZP

Rukověť bezpečnosti práce vedoucího zaměstnance. Část 3.: Kontrolní činnost a postihy za nezajištění BOZP Rukověť bezpečnosti práce vedoucího zaměstnance Část 3.: Kontrolní činnost a postihy za nezajištění BOZP Tomáš Neugebauer 2014 Interní kontrolní činnost zaměstnavatele Na základě ustanovení 102 odst. 3

Více

ZÁZNAM Z VÝKONU KONTROLY NAD STAVEM BOZP

ZÁZNAM Z VÝKONU KONTROLY NAD STAVEM BOZP ZÁZNAM Z VÝKONU KONTROLY NAD STAVEM BOZP 33/02/25.01/17/03/03 svazové inspekce bezpečnosti práce Odborového svazu dopravy, nám. Winstona Churchilla 2, 113 59 Praha 3, Žižkov, (Regionální pracoviště Holešov,

Více

Kontrola dodržování předpisů

Kontrola dodržování předpisů Kontrola dodržování předpisů BOZP, ŽP a PO (2. úroveň dokumentace TMS) (3. vydání) Schválil: Marek Świtajewski - generální ředitel Zpracovatel: Sekce podpory podnikání Správce dokumentace: Technik organizace

Více

Stavebník. 152 stavebního zákona

Stavebník. 152 stavebního zákona Stavebník 152 stavebního zákona (1) Stavebník je povinen dbát na řádnou přípravu a provádění stavby; tato povinnost se týká i terénních úprav a zařízení. Přitom musí mít na zřeteli zejména ochranu života

Více

ZPRÁVA O KONTROLNÍ ČINNOSTI ÚŘADU PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY

ZPRÁVA O KONTROLNÍ ČINNOSTI ÚŘADU PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Generální ředitelství Dobrovského 1278/25 170 00 Praha 7 Tel.: 950 180 111 Generální ředitelství Karlovo náměstí 1 128 01 Praha 2 Tel.: 950 191 111 ZPRÁVA O KONTROLNÍ ČINNOSTI ÚŘADU PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY

Více

Organizační směrnice č. 27/2013/SŘ. k zajištění BOZP

Organizační směrnice č. 27/2013/SŘ. k zajištění BOZP Organizační směrnice č. 27/2013/SŘ k zajištění BOZP Čj.: SŠNM/884/2013 Schválila: PaedDr. Olga Talášková, ředitelka školy V Novém Městě nad Metují dne 2. dubna 2013 Strana 1 (celkem 8) Čl. 1 Obsah směrnice

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2006 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Nařízení vlády o podmínkách akreditace a provádění zkoušek z odborné způsobilosti Citace: 592/2006 Sb. Částka: 188/2006 Sb.

Více

INŽENÝRSKÁ ČINOST SLUŽBY TDS

INŽENÝRSKÁ ČINOST SLUŽBY TDS PŘÍLOHA Č. 2 k Příkazní smlouvě INŽENÝRSKÁ ČINOST SLUŽBY TDS VÝKONOVÁ FÁZE Č. 5 PŘÍPRAVNÁ FÁZE - ZABEZPEČENÍ SMLUVNÍCH VZTAHŮ 1. Technická, odborná, kontrolní a organizační činnost při práci se všemi stupni

Více

Co dělat, když se stane pracovní úraz? Část 1.: Evidence pracovních úrazů

Co dělat, když se stane pracovní úraz? Část 1.: Evidence pracovních úrazů Co dělat, když se stane pracovní úraz? Část 1.: Evidence pracovních úrazů Tomáš Neugebauer 2015 Dovolte mi představit se Jmenuji se Tomáš Neugebauer a problematikou bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

Více

Pokuty na úseku bezpečnosti práce

Pokuty na úseku bezpečnosti práce 5.6.2.1. Pokuty na úseku bezpečnosti práce http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/zakladni-povinnostizamestnavatele-v-oblasti-bozp/pokuty-na-useku-bezpecnosti-prace Zákon č. 251/2005 Sb. rozděluje přestupky

Více

V RÁMCI ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM FYZICKÝCH OSOB ZAJIŠŤUJÍCÍCH ÚKOLY V PREVENCI RIZIK V OBLASTI BOZP

V RÁMCI ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM FYZICKÝCH OSOB ZAJIŠŤUJÍCÍCH ÚKOLY V PREVENCI RIZIK V OBLASTI BOZP ÚPLNÝ SOUBOR ÚSTNÍCH OTÁZEK ÚSTNÍ ČÁST ZKOUŠKY V RÁMCI ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM FYZICKÝCH OSOB ZAJIŠŤUJÍCÍCH ÚKOLY V PREVENCI RIZIK V OBLASTI BOZP dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění

Více

Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje:

Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje: Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje: a. označení druhu provozované činnosti a uvedení místa, kde je tato činnost provozována,

Více

Oblastní inspektorát práce pro Jihočeský kraj a Vysočinu se sídlem v Českých Budějovicích

Oblastní inspektorát práce pro Jihočeský kraj a Vysočinu se sídlem v Českých Budějovicích Oblastní inspektorát práce pro Jihočeský kraj a Vysočinu se sídlem v Českých Budějovicích Ing. Jan Buďa (odbor bezpečnosti práce) Regionální kancelář Jihlava Kontroly zaměstnavatelů v dopravě Na rok 2009

Více

OBSAH SEZNAM POUŽÍVANÝCH ZKRATEK... 16 1. ÚVOD... 17 2. PÉČE O BOZP JAKO SOUČÁST ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ A ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ PRA VI DLA...19 2.1 Význam BOZP a její místo v řízení... 19 2.2 Struktura BOZP...22

Více

Organizační řád Drážní inspekce

Organizační řád Drážní inspekce Ústřední át Těšnov 5 110 00 Praha 1 Č. j.: 5 227/2009/DI Organizační řád Drážní inspekce Vydán na základě Rozhodnutí ministra dopravy ze dne 24. května 2007, kterým se vydává úplné znění statutu Drážní

Více

P Ř E H L E D O D B O R O V Ý C H P R A V O M O C Í

P Ř E H L E D O D B O R O V Ý C H P R A V O M O C Í P Ř E H L E D O D B O R O V Ý C H P R A V O M O C Í Publikace byla zpracována v souvislosti s realizací projektu s názvem Vzdělávání a spolupráce mezi sociálními partnery a přenos znalostí a zkušeností

Více

Smlouva. o poskytování služeb v oblasti bezpečnosti práce a požární ochrany

Smlouva. o poskytování služeb v oblasti bezpečnosti práce a požární ochrany Smlouva o poskytování služeb v oblasti bezpečnosti práce a požární ochrany (uzavřená podle ustanovení 1746 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění) Střední škola, základní škola

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 12. prosince o podmínkách akreditace a provádění zkoušek z odborné způsobilosti

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 12. prosince o podmínkách akreditace a provádění zkoušek z odborné způsobilosti NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 12. prosince 2006 o podmínkách akreditace a provádění zkoušek z odborné způsobilosti Vláda nařizuje podle 21 písm. b) zákona č. 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti

Více

Na stavbách které jsou jednodušší nebo na stavbě prováděné svépomocí Od zahájení prací až do kolaudace

Na stavbách které jsou jednodušší nebo na stavbě prováděné svépomocí Od zahájení prací až do kolaudace Otázka: BOZP Předmět: Ekonomie Přidal(a): PD Jednoduchý záznam o stavbě Na stavbách které jsou jednodušší nebo na stavbě prováděné svépomocí Od zahájení prací až do kolaudace Identifikační údaje : Název,

Více

Obsah Strana 1. Obsah

Obsah Strana 1. Obsah Strana 1 1 Pracovněprávní vztahy a jejich právní úprava 1.1 Vymezení pracovněprávních vztahů 1.2 Právní úprava pracovněprávních vztahů 1.3 Závislá práce a postih nelegální práce (tzv. švarcsystému) 1.4

Více

MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ STÁTNÍ ÚŘAD INSPEKCE PRÁCE. R o č n í p r o g r a m kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce.

MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ STÁTNÍ ÚŘAD INSPEKCE PRÁCE. R o č n í p r o g r a m kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce. MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ STÁTNÍ ÚŘAD INSPEKCE PRÁCE R o č n í p r o g r a m kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce na rok 2008 Schválil: JUDr. Petr Šimerka, státní tajemník a náměstek

Více

OBLASTNÍ INSPEKTORÁT PRÁCE PRO STŘEDOČESKÝ KRAJ se sídlem v Praze

OBLASTNÍ INSPEKTORÁT PRÁCE PRO STŘEDOČESKÝ KRAJ se sídlem v Praze OBLASTNÍ INSPEKTORÁT PRÁCE PRO STŘEDOČESKÝ KRAJ se sídlem v Praze Z p r á v a o č i n n o s t i o b l a s t n í h o i n s p e k t o r á t u p r á c e za rok 2011 Zpracovatel: útvar ekonomiky a správy Schválil:

Více

Oblastní inspektorát práce pro Královéhradecký kraj a Pardubický kraj se sídlem v Hradci Králové Z P R Á V A O Č I N N O S T I.

Oblastní inspektorát práce pro Královéhradecký kraj a Pardubický kraj se sídlem v Hradci Králové Z P R Á V A O Č I N N O S T I. Oblastní inspektorát práce pro Královéhradecký kraj a Pardubický kraj se sídlem v Hradci Králové Z P R Á V A O Č I N N O S T I za rok 2011 ÚNOR 2012 1 1. Ú v o d Oblastní inspektorát práce pro Královéhradecký

Více

BOZP je nyní sofistikovanější.

BOZP je nyní sofistikovanější. Soubor opatření (technických, organizačních, výchovných), která při správné aplikaci nebo realizaci vytvoří podmínky k tomu, aby se pravděpodobnost ohrožení nebo poškození lidského zdraví snížila na minimum.

Více

Program kontrolních akcí OIP na rok 2006

Program kontrolních akcí OIP na rok 2006 Oblastní inspektorát práce pro Plzeňský kraj a Karlovarský kraj se sídlem v Plzni Program kontrolních akcí OIP na rok 2006 O b s a h : 1. Úvodní informace 2. Seznam úkolů 3. Úkoly programu činnosti listopad

Více

Celkové souhrnné údaje

Celkové souhrnné údaje STÁTNÍ ÚŘAD INSPEKCE PRÁCE Č.j. 495/.1/149/1.1/6 P Ř Í L O H A k Roční souhrnné zprávě o výsledcích kontrolních akcí provedených státním odborným dozorem a následně inspekcí práce za rok 25 Celkové souhrnné

Více

SMĚRNICE REKTORA č. 34/2003

SMĚRNICE REKTORA č. 34/2003 SMĚRNICE REKTORA č. 34/2003 Zákonné povinnosti vztahující se ke školení o právních a ostatních předpisech k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Rozdělovník: rektor, kvestor, tajemníci fakult,

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav Dražan BOZP 5 odpovědnost a povinnost zaměstnavatele

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav Dražan BOZP 5 odpovědnost a povinnost zaměstnavatele Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tématická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 VY_32_INOVACE_DR_STR_09 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav

Více

Rukověť bezpečnosti práce vedoucího zaměstnance. Část 2.: Základní znalosti vedoucího zaměstnance o zajištění BOZP

Rukověť bezpečnosti práce vedoucího zaměstnance. Část 2.: Základní znalosti vedoucího zaměstnance o zajištění BOZP Rukověť bezpečnosti práce vedoucího zaměstnance Část 2.: Základní znalosti vedoucího zaměstnance o zajištění BOZP Tomáš Neugebauer 2014 Z čeho vyplývají požadavky na zajištění BOZP PRÁVNÍ PŘEDPISY Vyhledání

Více

Rektor, kvestor, děkani fakult, tajemníci fakult, ředitelé součástí, vedoucí pracovníci rektorátních pracovišť ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

Rektor, kvestor, děkani fakult, tajemníci fakult, ředitelé součástí, vedoucí pracovníci rektorátních pracovišť ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Kód: SR/8/2007 Druh: SMĚRNICE REKTORA Název: Školení BOZP Organizační Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně závaznost: Datum vydání: 1. října 2007 Účinnost od: 1. října 2007 Vydává: prof. Ing. Ignác Hoza, CSc.,

Více

SMÍŠENÁ STEZKA ŠTERNBERK BABICE SO 01, SO 02, SO 03

SMÍŠENÁ STEZKA ŠTERNBERK BABICE SO 01, SO 02, SO 03 REGIONÁLNÍ AGENTURA PRO ROZVOJ STŘEDNÍ MORAVY MĚSTO Š T E R N B E R K SMÍŠENÁ STEZKA ŠTERNBERK BABICE SO 01, SO 02, SO 03 DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ V PODROBNOSTECH PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY ZPRACOVATEL:

Více

KOORDINÁTOR BOZP NA DOPRAVNÍCH STAVBÁCH

KOORDINÁTOR BOZP NA DOPRAVNÍCH STAVBÁCH KOORDINÁTOR BOZP NA DOPRAVNÍCH STAVBÁCH Mgr. Svatava Hrubá, obchodní ředitelka Arrano Group s.r.o., místopředseda SV Tel: 733 531 355, svatava.hruba@arranogroup.cz ARRANO GROUP s.r.o. 1. AKREDITOVANÁ SPOLEČNOST

Více

SMĚRNICE č. S2101-07

SMĚRNICE č. S2101-07 Název procesu/ Číslo Vlastník 2101 ROZ 01.01.2015 Štefan ŘŠ S2101-07 SMĚRNICE č. S2101-07 ZPŮSOB EVIDENCE ÚRAZŮ, HLÁŠENÍ A ZASÍLÁNÍ ZÁZNAMU O ÚRAZU VŠECH PRACOVNÍCH ÚRAZŮ ZAMĚSTNANCŮ Tato směrnice nahrazuje:

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY. č. 201/2010 Sb., o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu

ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY. č. 201/2010 Sb., o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 201/2010 Sb., o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ze dne 31. května 2010 jak vyplývá ze změn provedených nařízením vlády č. 170/2014 Sb. Vláda nařizuje

Více