Na obranu Lunárního Sabatu: 2. část

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Na obranu Lunárního Sabatu: 2. část"

Transkript

1 Na obranu Lunárního Sabatu: 2. část Pravda si neprotiřečí. Když je vše okolo zmatek a chaos, pravda jediná je nezranitelná. V zarážející vřavě mnoha protichůdných názorů se objevila různá tvrzení proti Biblickému lunárnímu Sabatu. Většina z nich je důsledkem nedostaku poznání a porozumění pravdě. Všichni jsme zdědili mylné představy a tradice předané pohanským křesťanstvím. Avšak Písmo odhaluje svá tajemství každému Hledači Pravdy. Nikdo nemusí zůstat ve zmatku a omylu. Zde je 7 běžných námitek proti Biblickému lunárnímu Sabatu a odpovědi na ně: NÁMITKA Č.1: Lunární Sabatisté nepočítají některé dny týdne. Jejich kalendář je plný ne-dnů! ODPOVĚĎ: Neexistuje nic takového jako ne-den nebo prázdný den. Veškerý čas se počítá a biblický lunisolární kalendář nevynechává žádný čas. Solární a luni-solární kalendáře užívají rotaci země okolo slunce k výpočtu roků. Protože solární rok trvá dní, nadbývající čas je u Gregoriánského kalendáře vyřešen přidáním přechodného dne. Tímto přechodným dnem je 29. únor a dochází k němu každé čtyři roky. U solárních kalendářů jsou délky měsíců libovolně zvoleny a nejsou zakotveny k ničemu v přírodě. Biblický luni-solární kalendář naproti tomu spojuje své měsíce s cykly měsíce. Lunace, podobně jako solární rok, není celé číslo a trvá 29,5 dní. A proto mají některé měsíce 29 dní a jiné 30 dní. Když má měsíc 30 dnů, je 30. den translation dnem. Translation den se nachází mezi posledním sedmým dnem Sabatem v měsíci a dnem Nového Měsíce následujícího měsíce. Není součástí týdenního cyklu, ale NENÍ prázdný den. Má své datum v měsíčním cyklu. NÁMITKA Č.2: V lunárním kalendáři se Sabat pohybuje různě každý měsíc. Týdenní Sabat připadá na různé dny týdne. Někdy je to v pondělí, další měsíc ve středu a poté ve čtvrtek. Nikdy není stálý.

2 ODPOVĚĎ: Nejvíce znatelný rozdíl mezi Gregoriánským kalendářem a Biblickým kalendářem se nachází v týdenním cyklu. Gregoriánský kalendář, podobně jako předchozí Juliánský kalendář, má neustále se opakující týdenní cyklus. Biblický kalendář, podobně jako většina starodávných kalendářů, ho nemá. Jedině tento rozdíl v týdenních cyklech způsobuje, že se lunární Sabat jeví z pohledu Gregoriánského kalendáře jako proměnlivý od měsíce k měsíci. Biblický kalendář je však velmi stálý. Protože týdenní cyklus Biblického kalendáře začíná vždy opět s Novým Měsícem, datumy měsíce dopadají vždy na stejné dny týdne. Tak tomu není na Gregoriánském solárním kalendáři. Sedmý den Sabat se pohybuje od datumu k datumu, který je každý měsíc jiný po celý rok. Pravý Biblický Sabat je však velmi stálý, není proměnlivý a vždy dopadá na 8., 15., 22. a 29. den lunárního měsíce. NÁMITKA Č.3: Nové Měsíce nemohou být Sabaty jednoduše proto, že Bible udává množství příkladů, kdy lidé cestovali nebo pracovali v den Nového Měsíce! ODPOVĚĎ: Je pravda, že Bible udává příklady lidí, jak cestují nebo budují svatostánek na Nový Měsíc. Je to proto, že Nové Měsíce nejsou sedmý den Sabat. Různá omezení ohledně cestování a vaření v sedmý den Sabat se neaplikovala na dny Nového Měsíce. Přesto jsou dny Nového Měsíce dny uctívání. Jsou to dny, kdy je rodina pospolu. Dny radosti a díkůvzdání za požehnání minulého měsíce a obnovení zasvěcení pro nadcházející měsíc. Nové Měsíce jsou vlastní skupinou dnů uctívání. To je demonstrováno v záznamu požadovaných obětí uvedených v Numeri 28 a 29. Dny s nejmenším množstvím požadovaných obětí byly obyčejné pracovní dny. Sedmý den Sabat měl více požadovaných obětí než obyčejné pracovní dny. Dny Nového Měsíce měly dokonce ještě více požadovaných obětí než sedmý den Sabat. Jen roční svátky měly více požadovaných denních obětí než Nové Měsíce. Písmo prezentuje dny Nové Měsíce jako čas bohoslužby na věčnosti:

3 I stane se, že od Nového Měsíce do Nového Měsíce, od Sabatu do Sabatu přicházeti bude všeliké tělo, aby se klanělo přede mnou, praví Yahuwah. (viz Izaiáš 66,23) Všichni, kdo touží uctívat Stvořitele, tak budou činit v Jeho ustanovené časy: týdenní, měsíční a roční časy určené k bohoslužbě. NÁMITKA Č.4: Tato myšlenka lunárního Sabatu si sama protiřečí! Pokud by tato teorie byla pravá, znamenalo by to, že k vyjití z Egypta došlo na lunární Sabat a tím by byl Sabat porušen. ODPOVĚĎ: Je pravda, že Izraelité opustili Egypt v 15. den Prvního měsíce. Nepřestoupili však Sabat, protože svaté hodiny již pominuly, když odcházeli. Biblický záznam poskytuje dvě důležité zmínky ohledně času vyjití z Egypta. Numeri 33,3 udává datum Exodu: Nejprv z Ramesses jdouce prvního měsíce, v patnáctý den téhož prvního měsíce, nazejtří po slavnosti Fáze vyšli synové Izraelští v ruce silné před očima všech Egyptských. (Numeri 33,3) Deuteronomium 16,1 odhaluje, že k tomu došlo v noci: Ostříhej měsíce Abib, abys slavil Fáze Yahuwaha tvého Elohim, nebo toho měsíce Abib vyvedl tě Yahuwah tvůj Elohim z Egypta v noci. (viz Deuteronomium 16,1) Datum Exodu bylo 15. Abib, první měsíc, den po Fázi (Pesachu). V lunárním měsíci je 15. den vždy sedmý den Sabat. Avšak Izraelité odešli v noci, poté, co pominuly svaté hodiny Sabatu. Musíme si pamatovat, že Yahuwah je Zákonodárce. Tak jako si pravda sama neprotiřečí, Yahuwah, který sám je pravda, nikdy nepřestupuje Své vlastní zákony. NÁMITKA Č.5: Sobota byla vždy sedmým dnem Sabatem. A právě to slovo 'Sabbath' bylo zachováno v mnoha jazycích a vždy určovalo sedmý den sobotu. ODPOVĚĎ: Skutečnost, že slovo Sabbath se objevuje v mnoha jazycích, není důkazem, že sobota je biblický Sabat. Dokazuje to jen, jak dalece se rozšířilo zpohanštělé křesťanství. Sobota, stejně tak jako cyklus stále se opakujících týdnů, je celkem nedávný přídavek ke kalendáři. Když Julius Cesar odstranil luni-solární kalendář z Římské republiky a přijal přímý solární kalendář, Juliánský kalendář, měl týden osm dní, pojmenovaných od A do H.

4 Když Mitraismus, tajný kult Peršanů, získal na popularitě v Římě, byl přijat pohanský planetární týden. Takto vznikl sedmidenní týden začínající na dies Saturni, neboli Saturnův den. Druhým dnem týdne byl dies Solis, neboli Den Slunce. Třetím dnem týdne byl dies Lunæ, neboli Den Měsíce. Týden končil na dies Veneris, čili Venušin Den, což je dnešní pátek. Římské přijetí Mitraismu je přímo zodpovědné za ukončení osmidenního Juliánského týdne a přijetí sedmidenního planetárního týdne: Není pochyb o tom, že rozmach iránských [peršanských] mystérií hrál zásadní roli ve všeobecném přijetí týdne s nedělí jako svatým dnem ze strany pohanů. Názvy, které nevědomě používáme pro ostatních šest dní, se začaly používat ve stejnou dobu, kdy Mitraismus získal své stoupence v provinciích Západu a není přehnané domnívat se, že existuje souvislost mezi jeho triumfem a tímto současným fenoménem. (Robert L. Odom, Sunday in Roman Pagansim, p. 157.)

5 Mitraismus byl sluneční kult. A proto se Den Slunce stal stále důležitějším. Věhlas doprovázející dies Solis [den Slunce] se zajisté taky přičinil o všeobecné uznání neděle jako svátku. To je spojené s důležitější skutečností, a sice, přijetím týdne všemi Evropskými národy. (Franz Cumont, Astrology and Religion Among the Greeks and Romans, p. 163.) Sedmidenní planetární týden byl pojmenován podle planetárních bohů. Když se tento týden rozšířil po celé Evropě, rozšířila se spolu s tím i jména dnů týdne. Mnoho jazyků dnes dokazuje římsko katolický vliv přejmenováním prvního dne týdne neděle na Den Páně a soboty, sedmého dne týdne jako Sabbath. To však NEJSOU původní jména dnů týdne. Astrologický vliv je samozřejmě ještě výraznější na okraji Římské říše, kde Roman Socha Mitra křesťanství přišlo až mnohem později. Angličtina, holandština, bretonština, velština a korniština, což jsou evropské jazyky, ve kterých se až dodnes uchovala původní planetární jména všech sedmi dnů týdne, jsou všechno jazyky, kterými se hovořilo v oblastech, které byly mimo křesťanský vliv během prvních staletí naší éry, kdy byl astrologický týden šířen po celé říši. (Eviatar Zerubavel, The Seven Day Circle: The History and Meaning of the Week, p. 24.) Sobota, stejně jako pohanský Juliánský kalendář, který ji přijal v prvních staletích n.l., je nepopiratelně pohanská. Není to pravý Biblický sedmý den Sabbath a žádné množství přejmenování na Sabbath ho nemůže transformovat na pravý biblický Sabbath. Pohanská jména planetárního týdne byla uchována v kalendáři používaném mezi takzvanými křesťanskými národy. Pokaždé, když se podíváme na kalendář, máme před námi stálou připomínku sloučení pohanství a křesťanství, ke kterému došlo v důsledku velkého náboženského odpadlictví onoho odpadnutí předpovězeného apoštolem Pavlem, ke kterému došlo v prvních staletích křesťanské církve a které vytvořilo dnešní Babylon protichůdných sekt a vyznání, jež vyznávají jméno Kristovo. (Robert L. Odom, Sunday in Roman Paganism, p. 202.) NÁMITKA Č.6: Lunární cyklus má na svědomí to, že člověk poruší skutečný nenarušený řetězec sedmých dnů Sabatů, který se táhne zpět až k týdnu Stvoření. ODPOVĚĎ: Toto je úsudek založen na dlouho trvajícím názoru, že týden střídá týden bez přestávky od doby Stvoření. Avšak moderní týden pochází přímo z pohanství. Počínaje jmény dnů týdne až k opakujícímu se týdennímu cyklu je možné vystopovat pohanský původ dnešního týdne. (Nedokonalost stále se opakujících týdenních cyklů je demonstrována na člověkem vytvořené Mezinárodní datové hranici) Jediná podobnost s Biblickým týdnem je počet dnů v týdnu. Obojí, moderní týden a Stvořitelský týden, má sedm dnů. Moderní týden je však Satanův klam, předurčen k tom, aby napodobil Biblický týden.

6 Planetární týden byl upraven do moderní podoby se začátkem v neděli a koncem v sobotu na koncilu v Nicæa ve čtvrtém století n.l.: V roce 321 n.l. určil Konstantin, císař Říma,... skrze civilní uzákonění ctihodný den Slunce, jenž byl pak hoden svého uctívání, týdenním dnem odpočinku v říši... Uzákonění týdenního zachovávání neděle způsobilo oficiální uznání sedmidenního týdne a jeho začlenění do oficiálního kalendáře Říma. Římané pak tento kalendář předali nám a v něm stále máme dávné planetární názvy dnů týdne. (Robert L. Odom, Sunday in Roman Paganism, pp. 244.) Padělek uctívání vyžaduje padělek kalendáře a koncil v Nicæa to poskytnul. Biblický kalendářní systém byl nahrazen pohanským solárním kalendářním systémem a planetární týden nahradil Biblický týden, který byl závislý na Měsíci. (elaine Vornholt & L. L. Vornholt-Jones, Calendar Fraud, p. 53.) Tento planetární týden byl pohanským padělkem pravého Biblického týdne ustanoveného Stvořitelem na počátku historie Země. V tomto padělaném týdnu používaném ve starodávném pohanství, byl úctyhodný den Slunce uznáván pohany více než ostatních šest dní, protože byl považován za svatý díky Slunci, hlavou mezi planetárním božstvem.... Tak jako pravý Sabat je neodlučně spojen s Biblickým týdnem, tak i falešný Sabat [sobota] pohanského původu potřeboval týdenní cyklus. Takto vidíme, že planetární týden pohanství je dvojčetem neděle a že tyto dvě padělané instituce jsou propojené... (Robert L. Odom, Sunday in Roman Paganism, pp ) NÁMITKA Č.7: Konflikt mezi zachováváním neděle a zachováváním Sabatu byl vždy konfliktem proti dni běžně známém jako sobota. Není žádný záznam o konfliktu mezi nedělí a pohyblivým Sabatem, není žádný záznam o křesťanech, že by kdy užívali odlišný kalendář. ODPOVĚĎ: To není pravda a záznamy dějin to potvrzují. Přechod z uctívání podle Biblického kalendáře k plnému přijetí pohanského kalendáře nebyl událostí, která se udála přes noc nebo dokonce během jednoho života. Byl to proces vkrádajícího se kompromisu po staletí. Jakmile někteří křesťané začali odpadávat od víry a přijímat různé prvky pohanství, jiní křesťané stáli pevně za pravdou a nenechali se zviklat, i když se setkali s tvrdou opozicí. Na každém kroku směrem k odpadlictví, na každém kroku k přijetí forem uctívání slunce a proti přijetí zachovávání neděle samotné, byl neustálý protest všech opravdových křesťanů. Ti, kteří zůstali věrní Kristu [Spasiteli] a pravdě čistého slova... [Yahuwahova], zachovávali Sabat Pána podle přikázání a podle slova... [Elohima], který ustanovil Sabat jako znamení, skrze které je Pán, Stvořitel nebe a země, odlišen od všech

7 jiných bohů. Tito následovně protestovali proti každé fázi a formě uctívání slunce. Jiní učinili kompromisy, obzvláště na východě, když zachovávali obojí: Sabat a neděli. Ale na západě pod vlivem Říma a pod vedením církve a biskupů Říma, neděle samotná byla přijata a zachovávána. (A. T. Jones, The Two Republics, pp ) Tyto vkrádající se kompromisy křesťanů, kde někteří měli den uctívání v lunární Sabat a neděli, jiní v sobotu a neděli, a další jen v neděli, způsobily velký zmatek mezi pohanskými Mitraisty. Tertullian, ranný křesťanský spisovatel, přiznává tuto skutečnost. Jasně udává, že křesťané, kteří uctívali Saturnův den jako sedmý den týdne, se sami odchýlili od zvyklostí Izraelitů, o kterých nevěděli. Měli by nás mít za Peršany [Mitraisty], nejspíš... Důvodem pro to je, domnívám se, že je známo, že se modlíme k východu... Podobně, jestliže věnujeme den Slunce slavnosti (ze zcela odlišného důvodu než uctívání Slunce), jsme na druhém místě za těmi, kdo uctívají den Saturna, kteří se sami odloučili od židovského zvyku, o kterém neví. (Tertullian, Apologia.) Zvyk uctívat Saturnův den, sedmý den týdne od doby, kdy byl přeměněn z prvního na poslední den týdne, byl založen na zvyku Izraelitů uctívat sedmý den Sabat. Avšak sobota nebyla hebrejským Sabatem, protože týdenní cykly byly odlišné. Další důkaz o křesťanech užívajících Biblický kalendář a pohanský Juliánský kalendář můžeme najít na různých nápisech na ranných hrobkách. Jeden z nejstarších náhrobních nápisů sahá až do roku 269 n.l., kde je psáno: Hůlkový kalendář nalezený u Titových lázní uvádí sobotu (neboli dies Saturni - den Saturna) jako první den pohanského planetárního týdne (vyroben n.l.) V konzulátu Klaudia a Paterna, na Nones v listopadu, v den Venuše, 24. dne lunárního měsíce, je Leuces uložena ke své předrahé dceři Seveře a k Tvému Svatému Duchu. Zemřela ve věku 55 let, 11 měsíců a 10 dnů. (E. Diehl, Inscriptiones Latinæ Christianæ Verteres, p. 193.) To je úžasné potvrzení toho, že křesťané užívali lunární měsíce. Nones v listopadu je 5. listopad, který v ten rok připadal na den Venuše, neboli pátek. Avšak 24. den lunárního měsíce je druhým dnem týdne! Skutečnosti dějin odhalují, že sobota není nic jiného, než jen den pohanského planetárního týdne, uctívající krvežíznivého planetárního boha Saturna. Širokosáhlé přijetí tradice vedlo mnohé k domněnce, že jejich nauka je založena čistě na Písmu, zatímco je skutečnost taková, že mnohé nauky jsou pouze starodávnými zvyky pocházejícími z pohanství. Všichni mají posvátnou zodpovědnost studovat každou nauku pro sebe samé. Ať nikdo nezaujme postoj proti pravdě o Biblickém kalendáři, dokud důkladně neprostuduje danou oblast. Písmo Svaté varuje předtím, aby kdokoliv zaujal uspěchaný a dogmatický postoj dříve, než prozkoumá pravdu.

8 Kdož odpovídá něco, prvé než vyslyší, počítá se to za bláznovství jemu a za lehkost. (Přísloví 18,13) Sabat, který je znamením věrnosti Stvořiteli, má mimořádný význam pro každého, kdo žije na zemi. A proto: Horlivě usiluj, aby ses před Elohima postavil jako člověk osvědčený, pracovník, který se nemusí stydět a který správně rozděluje slovo pravdy. (2.Timoteova 2,15) Přijmeš výzvu Nebes studovat pro sebe sama? Budeš hledat, abys našel a zachovával pravý sedmý den Sabat? Klikni zde a shlédni video!

Vzkříšení: Velikonoce? nebo Prvotiny?

Vzkříšení: Velikonoce? nebo Prvotiny? Vzkříšení: Velikonoce? nebo Prvotiny? Velikonoční neděle je pro mnoho lidí vrcholem náboženského roku. Mnoho velmi oblíbených tradic je spojeno s tímto svátkem. Velikonoční neděle je jedním ze základů

Více

CASD a Lunární Sabat

CASD a Lunární Sabat CASD a Lunární Sabat Jak máme zkoumat Bibli? Máme vytahovat naše nauky jednu po druhé a pak se snažit o to, aby všechna Písma byla v souladu s našimi zaběhnutými představami? Nebo máme vzít všechny naše

Více

Na obranu Lunárního Sabatu: 1. část

Na obranu Lunárního Sabatu: 1. část Na obranu Lunárního Sabatu: 1. část A lidé se klaněli draku, který dal té šelmě moc; klaněli se i šelmě... Budou se jí klanět všichni obyvatelé země, každý, jehož jméno není od stvoření světa zapsáno v

Více

Lunární Sabat. Sobotní Sabat? Nebo Lunární Sabat? Solární? Lunární? Nebo Luni-solární?

Lunární Sabat. Sobotní Sabat? Nebo Lunární Sabat? Solární? Lunární? Nebo Luni-solární? Lunární Sabat Sobotní Sabat? Nebo Lunární Sabat? Zamilovaní lidé udělají vše, co je v jejich moci, aby potěšili toho, koho milují. To je přirozená reakce srdce, které miluje. Nevidí to jako povinnost,

Více

KONSTANTIN A METODĚJ

KONSTANTIN A METODĚJ VY_32_INOVACE_05_Konstantin a Metoděj KONSTANTIN A METODĚJ Použité zdroje : PhDr. Harna Josef, CSc. a kolektiv: Vlastivěda Obrazy ze starších českých dějin, Alter 1996 http://www.filaso.cz/katalog-znamky/889/1969-archeologicke-objevy-na-morave-a-na-slovensku

Více

Na obranu Lunárního Sabatu: 3. část

Na obranu Lunárního Sabatu: 3. část Na obranu Lunárního Sabatu: 3. část V posledních letech se poznání Stvořitelova kalendáře a sedmého dne Sabatu vypočteného podle tohoto kalendáře rozrostlo a rozšířilo. Různé námitky vyvstaly vůči této

Více

Křesťanství v raně středověké Evropě

Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství Nejrozšířenější světové monoteistické náboženství Navazuje na judaismus Učení odvozuje od Ježíše Nazaretského kolem roku 30 n.l. veřejně působil jako kazatel

Více

Základní principy křesťanství

Základní principy křesťanství STUDIJNÍ PRACOVNÍ SEŠIT PRO UČITELE A STUDENTY Základní principy křesťanství ZÁKLADNÍ BIBLICKÉ NAUKY (I) autor ROBERT HARKRIDER MLUVÍ, KDE MLUVÍ BIBLE A MLČÍ, KDE MLČÍ BIBLE TÉMA BIBLE OBECNÉ INFORMACE

Více

Šelma z moře: Římsko katolická církev v proroctví

Šelma z moře: Římsko katolická církev v proroctví Šelma z moře: Římsko katolická církev v proroctví Kniha Zjevení poskytuje informaci o nadcházejících událostech, které zasáhnou každého člověka na zemi. Tato informace je prezentovaná ve formě prorockých

Více

ŠABAT. Anotace : významný židovský svátek. Dětský diagnostický ústav, středisko výchovné péče, základní škola, mateřská škola a školní jídelna Liberec

ŠABAT. Anotace : významný židovský svátek. Dětský diagnostický ústav, středisko výchovné péče, základní škola, mateřská škola a školní jídelna Liberec ŠABAT Anotace : významný židovský svátek Dětský diagnostický ústav, středisko výchovné péče, základní škola, mateřská škola a školní jídelna Liberec 6.-9. ročník, 20.října 2012 Autorem materiálu a všech

Více

Případ Desatera přikázání

Případ Desatera přikázání Představ si svět bez zákona Existovala by spravedlnost? Co kdyby nebylo žádného trestu za přestoupení zákona? Byl by jsi v klidu? Byl by jsi šťastný nebo šťastná v takovém světě?... šťastný je ten, kdo

Více

Judaismus. M gr. A L E N A B E N D O V Á, 2 0 1 2 VY_32_INOVACE_BEN28

Judaismus. M gr. A L E N A B E N D O V Á, 2 0 1 2 VY_32_INOVACE_BEN28 Judaismus M gr. A L E N A B E N D O V Á, 2 0 1 2 Judaismus patří ke světově rozšířeným monoteistickým náboženstvím důraz na posvátný biblický text, zejména Tóru opírá především o náboženské právo a dodržování

Více

Nepřetržitý týdenní cyklus prokázán jako falešný

Nepřetržitý týdenní cyklus prokázán jako falešný Nepřetržitý týdenní cyklus prokázán jako falešný Dnešní Sabatisté trvají na to, že sobota je Biblický Sabat, protože věří tomu, že sedmidenní týden probíhá cyklicky bez přestání již od doby Stvoření. Jedním

Více

Kdy byl stvořen Měsíc? Záleží na tom?

Kdy byl stvořen Měsíc? Záleží na tom? Kdy byl stvořen Měsíc? Záleží na tom? Stvořitelův kalendář je založen na Měsíci a Slunci, jak uvádí Písmo. S tím jak narůstají důkazy pro pravý kalendář, narůstají i pošetilé argumenty proti němu. Kdy

Více

Církev ve světle druhého příchodu Ježíše Krista

Církev ve světle druhého příchodu Ježíše Krista Jon Paulien Pavlovy listy Tesalonickým Církev ve světle druhého příchodu Ježíše Krista Obsah Osnova listů apoštola Pavla do Tesaloniky...9 První list do Tesaloniky...9 Druhý list do Tesaloniky...10 1.

Více

Lunární Sabat: Základ proroctví o 2300 dnech

Lunární Sabat: Základ proroctví o 2300 dnech Lunární Sabat: Základ proroctví o 2300 dnech A řekli mi: Až do dvou tisíc a tří set večerů a jiter, a přijdou k obnovení svému svaté služby. (Daniel 8,14) Toto proroctví, zahrnující nejdelší časovou periodu

Více

Křesťanství 2 VY_32_INOVACE_BEN33

Křesťanství 2 VY_32_INOVACE_BEN33 Křesťanství 2 M g r. A L E N A B E N D O V Á, 2 0 1 2 Podoby náboženství 1. Katolicismus - nejrozšířenější skupinou v křesťanství. V nejširším smyslu slova sem patří všechny církve, které si nárokují všeobecnost,

Více

Církev Vyvolaných. Jsi jako věřící sám? Toužíš po kamarádství s podobně smýšlejícími věřícími? Chybí ti milující církevní rodina?

Církev Vyvolaných. Jsi jako věřící sám? Toužíš po kamarádství s podobně smýšlejícími věřícími? Chybí ti milující církevní rodina? Církev Vyvolaných Jsi jako věřící sám? Toužíš po kamarádství s podobně smýšlejícími věřícími? Chybí ti milující církevní rodina? Světlo a pravda neustále narůstá pro ty, kdo chtějí následovat Beránka.

Více

Babylon padl: Vyjděte z něj Můj lide!

Babylon padl: Vyjděte z něj Můj lide! Babylon padl: Vyjděte z něj Můj lide! Svět je u konce! Čas už brzy nebude. Vyvrcholení všech věků je těsně před námi. V této hodině extrémního nebezpečí není Nebe potichu. Yahuwah nezanechal Své děti,

Více

Čas a kalendář. důležitá aplikace astronomie udržování časomíry a kalendáře

Čas a kalendář. důležitá aplikace astronomie udržování časomíry a kalendáře OPT/AST L08 Čas a kalendář důležitá aplikace astronomie udržování časomíry a kalendáře čas synchronizace s rotací Země vzhledem k jarnímu bodu vzhledem ke Slunci hvězdný čas definován jako hodinový úhel

Více

Lunární Sabat: Základ proroctví 2300 dnů

Lunární Sabat: Základ proroctví 2300 dnů Lunární Sabat: Základ proroctví 2300 dnů A řekl mi: Až do dvou tisíc a tří set večerů a jiter, a přijdou k obnovení svému svaté služby. (Daniel 8,14) Toto proroctví, obsahující nejdelší časové období v

Více

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková Číslo projektu Název školy Autor Tematická oblast Téma CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková Základy společenských věd Křesťanství Ročník 2. Datum tvorby 17.9.2012 Anotace

Více

Skutečně nám Římsko-katolická církev dala Bibli?

Skutečně nám Římsko-katolická církev dala Bibli? Skutečně nám Římsko-katolická církev dala Bibli? Rostoucí počet upřímných hledačů pravdy naráží na překvapující tvrzení: Římskokatolická církev tvrdí, že je zodpovědná za poskytnutí Bible světu v podobě,

Více

Yahuwahovy Svátky: Trvale Závazné

Yahuwahovy Svátky: Trvale Závazné Yahuwahovy Svátky: Trvale Závazné Bible promlouvá s hlasitým voláním ke každému žijícímu na zemi. Bojte se Yahuwaha, a vzdejte jemu chválu, neboť přišla hodina soudu jeho; a klanějte se tomu, kterýž učinil

Více

Judaismus hebrejská bible - tóra jediný všemocní Bůh

Judaismus hebrejská bible - tóra jediný všemocní Bůh Judaismus יהדות Judaismus hebrejská bible - tóra připisovaný autor: Mojžíš předznamenává základní prvky náboženství zmiňuje historii Izraelitů. jediný všemocní Bůh stvořitel a prapůvodce vesmíru nemá žádnou

Více

přírodní (kmenové) náboženství šamana

přírodní (kmenové) náboženství šamana Světová náboženství Úvod již pravěcí lidé uctívali přírodní živly, zvířata i totemy jako božstva dodnes žijí ve světě kmeny, které vyznávají přírodní (kmenové) náboženství (důležitá postava šamana) náboženství

Více

Židé a Sabat. Zapomenuté utlumení pravdy! Židovští učenci přiznávají, že kalendářní sobota není dávný, původní Sabat Svatého Písma.

Židé a Sabat. Zapomenuté utlumení pravdy! Židovští učenci přiznávají, že kalendářní sobota není dávný, původní Sabat Svatého Písma. Židé a Sabat Zapomenuté utlumení pravdy! Židovští učenci přiznávají, že kalendářní sobota není dávný, původní Sabat Svatého Písma. Mark Twain, slavný novelista a humorista, jednou zahořkle poznamenal:

Více

Mistrovské podvody Jezuitů: Ukrýtí Placaté země a Lunárního Sabatu!

Mistrovské podvody Jezuitů: Ukrýtí Placaté země a Lunárního Sabatu! Mistrovské podvody Jezuitů: Ukrýtí Placaté země a Lunárního Sabatu! Jezuitský řád byl strůjcem některých z největších podvodů v dějinách. Shoda dat, cílů i programů jej spojuje s celosvětovým, novodobým

Více

Dobrý den! V dnešních novinkách z bistra Denní Menu Koníček bychom Vás rádi seznámili s historií i současností Velikonoc.

Dobrý den! V dnešních novinkách z bistra Denní Menu Koníček bychom Vás rádi seznámili s historií i současností Velikonoc. DMK Novinky Dobrý den! V dnešních novinkách z bistra Denní Menu Koníček bychom Vás rádi seznámili s historií i současností Velikonoc. Velikonoce jsou v současnosti nejvýznamnějším křesťanským svátkem,

Více

ŘÍMSKÉ MÝTY. Původ Římanů: kočovní pastevci, kteří na počátku 1. tisíciletí přišli na Apeninský poloostrov

ŘÍMSKÉ MÝTY. Původ Římanů: kočovní pastevci, kteří na počátku 1. tisíciletí přišli na Apeninský poloostrov Původ Římanů: ŘÍMSKÉ MÝTY kočovní pastevci, kteří na počátku 1. tisíciletí přišli na Apeninský poloostrov usadili se v Latiu, kde začali vytvářet malé městské kultury dlouho byli závislí na Etruscích,

Více

99.99% adventistů sedmého dne nikdy nečetlo Working Policy (075)

99.99% adventistů sedmého dne nikdy nečetlo Working Policy (075) 99.99% adventistů sedmého dne nikdy nečetlo Working Policy (075) WLC věří, že žádný upřímný Yahuwahův následovník nezůstane členem Církve adventistů sedmého dne poté, co si přečte 1926 GC Working Policy

Více

Šelma ze země: Spojené Státy v proroctví

Šelma ze země: Spojené Státy v proroctví Šelma ze země: Spojené Státy v proroctví Kniha Zjevení je božský dar. Yahuwah v ní poskytl důležitou informaci pro Jeho lid, aby věděli, co nastane v budoucích dnech. Použitím symbolů Nebe odhalilo hlavní

Více

Čas a kalendář. RNDr. Aleš Ruda, Ph.D.

Čas a kalendář. RNDr. Aleš Ruda, Ph.D. Čas a kalendář RNDr. Aleš Ruda, Ph.D. Obsah přednášky 1) Čas a způsoby jeho 2) Místní a pásmový čas 3) Datová hranice 4) Kalendář 1. Čas a způsoby jeho podstata určování času rotace Země - druhy časů:

Více

BOŽÍ DAR Bůh je milující. Bůh je štědrý a dávající.

BOŽÍ DAR Bůh je milující. Bůh je štědrý a dávající. BOŽÍ DAR Jaký je podle vás nejznámější verš z Bible? Většina lidí by jistě odpověděla, že jím je Jan 3:16 a skutečně je to tak! Tento verš by měli znát všichni křesťané. Nikdy se mi neomrzí, protože je

Více

Daniel 2.kap. - proroctví 3.BH

Daniel 2.kap. - proroctví 3.BH 1.BH Jediná Pravda - Písmo Svaté 2.BH Daniel 2.kap. - proroctví 3.BH Cesty k poznání Boha 4.BH Ježíš Kristus Syn Boží Vykupitel Jan 16,13 2.Petr 1,19 Jan 17,3 Jan 1,1-3.14 Jan 17,17 Amos 3,7 Řím 1,19.20

Více

PhDr. Andrea Kousalová Světov ětov náboženství stv

PhDr. Andrea Kousalová Světov ětov náboženství stv Člověk a společnost 1. www.isspolygr.cz Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM Pořadové číslo DUM 1

Více

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen.

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen. Květná neděle S vírou v Ježíše Krista, který se z lásky k nám ponížil a byl poslušný až k smrti na kříži, se modleme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se). Prosme za jednotu církve

Více

Katolictví x Židovství. Žák poznává, proč byla během staletí židovská víra potírána a jak se to odrazilo v období 20. století.

Katolictví x Židovství. Žák poznává, proč byla během staletí židovská víra potírána a jak se to odrazilo v období 20. století. Šablona č. VII, sada č. 3 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Dějepis Dějepis Dějiny 20. století Katolictví x Židovství Ročník 9. Anotace Materiál slouží pro pochopení rozdílnosti víry

Více

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU Autor: Mgr. Lukáš Boček Datum: 30.9.2012 Ročník: kvinta Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Literární komunikace

Více

Pavel a Galatští. Nenavracejte se k bídným živlům! Farizeové... svazují těžká břemena a nakládají je lidem na ramena. (viz Matouš 23,2 a 4)

Pavel a Galatští. Nenavracejte se k bídným živlům! Farizeové... svazují těžká břemena a nakládají je lidem na ramena. (viz Matouš 23,2 a 4) Pavel a Galatští Nenavracejte se k bídným živlům! Mnoho lidí je dnes zmatených ohledně epištoly Galatským. Světitelé neděle tvrdí, že epištola Galatským učí, že Sabat byl přibit na kříž. Světitelé soboty

Více

OBSAH MODLITEB. I. Krátké modlitby. 1. Modlitba o spásu. 2. Modlitba agnostiků a ateistů. 3. Modlitba za obrácení nevěřících.

OBSAH MODLITEB. I. Krátké modlitby. 1. Modlitba o spásu. 2. Modlitba agnostiků a ateistů. 3. Modlitba za obrácení nevěřících. OBSAH MODLITEB I. Krátké modlitby 1. Modlitba o spásu. 2. Modlitba agnostiků a ateistů. 3. Modlitba za obrácení nevěřících. 4. Modlitba pro nevěřící při Varování I. 5. Modlitba pro nevěřící při Varování

Více

ZŠ A MŠ HORKA NAD MORAVOU PROJEKT ABSOLVENT SEMINÁRNÍ PRÁCE AUTOR: DAVID VÝKRUTA. GARANT: PhDr. JANA SKÁCELÍKOVÁ OBLAST: HISTORIE TÉMA: MAYOVÉ

ZŠ A MŠ HORKA NAD MORAVOU PROJEKT ABSOLVENT SEMINÁRNÍ PRÁCE AUTOR: DAVID VÝKRUTA. GARANT: PhDr. JANA SKÁCELÍKOVÁ OBLAST: HISTORIE TÉMA: MAYOVÉ ZŠ A MŠ HORKA NAD MORAVOU PROJEKT ABSOLVENT SEMINÁRNÍ PRÁCE AUTOR: DAVID VÝKRUTA GARANT: PhDr. JANA SKÁCELÍKOVÁ OBLAST: HISTORIE TÉMA: MAYOVÉ V HORCE NAD MORAVOU ČERVEN Osnova: Úvod - anotace - problémové

Více

Filozofie křesťanského středověku. Dr. Hana Melounová

Filozofie křesťanského středověku. Dr. Hana Melounová Filozofie křesťanského středověku Dr. Hana Melounová Středověk / 5. 15. st. n. l. / Křesťanství se utvářelo pod vlivem zjednodušené antické filozofie a židovského mesionaismu. Základní myšlenky už konec

Více

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Svatá Terezie poznala Boha jako milosrdnou Lásku, která se k nám sklání a ke které smíme přistupovat. S touto důvěrou se obraťme

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Dějepis Sada:

Více

Proč je na světě tolik bohů?

Proč je na světě tolik bohů? Proč je na světě tolik bohů? Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Petr Kostka Proč je na světě tolik bohů? e-kniha Copyright Albatros Media a. s., 2017 Všechna

Více

Ženy v korintském sboru

Ženy v korintském sboru Ženy v korintském sboru 1. Ježíši krásný, panovníku jasný, Boží i lidský synu, tebe milovat a oslavovat žádám každou hodinu. 2. Krásné jsou kraje, pole, luhy, háje, zavítá-li jarní čas: nad vše vezdejší

Více

Řád Křesťanského sboru Pyšely

Řád Křesťanského sboru Pyšely Řád Křesťanského sboru Pyšely Úvod Pro plnohodnotný křesťanský život a společné soužití členů Křesťanského sboru Pyšely (KSP) přijímáme následující články. Článek I Cíle a poslání (KSP) Cíle a poslání

Více

LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1

LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1 Z poselství Ježíše ze dne 19. srpna 2012 v 10:56. LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1 ZA OCHRANU PŘED FALEŠNÝM PROROKEM Nejdražší Ježíši, zachraň nás před klamem falešného proroka. Ježíši, smiluj se nad námi. Ježíši,

Více

PRŮVODCE STUDIEM BIBLE

PRŮVODCE STUDIEM BIBLE Záchrana pro každého 3/2010 PRŮVODCE STUDIEM BIBLE Myslete na sbírku 13. soboty V tomto čtvrtletí jsou finanční dary 13. soboty určeny pro Transevropskou divizi (TED) se sídlem v Hertfordshire (Velká Británie).

Více

12. Křesťanství... 106 12.1 Místo křesťanství v současném světě... 106 12.2 Křesťanství na pozadí jiných náboženství... 107 12.

12. Křesťanství... 106 12.1 Místo křesťanství v současném světě... 106 12.2 Křesťanství na pozadí jiných náboženství... 107 12. Obsah 1. Úvod.... 11 1.1 Situace oboru... 11 1.2 Místo této práce v oborové souvislosti... 12 1.3 Vztah k dosavadní literatuře... 13 1.4 Jaké cíle si klade tato práce?... 14 1.5 Poznámkový aparát a práce

Více

MONOTEISTICKÁ NÁBOŽENSTVÍ

MONOTEISTICKÁ NÁBOŽENSTVÍ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 MONOTEISTICKÁ

Více

např. židovský pesach -> kř. velikonoce; den slunce -> kř. neděle; svátek zimního slunovratu -> vánoce; šavuot -> letnice

např. židovský pesach -> kř. velikonoce; den slunce -> kř. neděle; svátek zimního slunovratu -> vánoce; šavuot -> letnice Křesťanské svátky a církevní rok V obecném smyslu jsou křesťanské svátky dny, v nichž se na rozdíl od všedních dnů prokazuje zvláštní úcta k Bohu 1. svátek - neděle Každý křesťanský svátek připomíná různé

Více

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince S vírou v Ježíše Krista, který nás všechny vykoupil svou krví, prosme za církev a za spásu celého světa. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme,

Více

Mostkovice Krumsín Prosinec 2012

Mostkovice Krumsín Prosinec 2012 ZPRAVODAJ FARNOSTÍ Mostkovice Krumsín Prosinec 2012 Drazí a milí farníci, v prosinci jsme začali nový církevní rok, zároveň s ním jsme vstoupili do adventu, do Roku víry a Roku eucharistie. Advent je dobou

Více

Bože, tys vyvolil Pannu Marii, aby se stala matkou tvého Syna. Na její přímluvu vyslyš naše prosby. Skrze Krista, našeho Pána. Amen.

Bože, tys vyvolil Pannu Marii, aby se stala matkou tvého Syna. Na její přímluvu vyslyš naše prosby. Skrze Krista, našeho Pána. Amen. Sudý týden - sobota Lichý týden - pondělí Modleme se s důvěrou k všemohoucímu Bohu: 1. Dávej své církvi hojnost darů Ducha Svatého. 2. Upevňuj víru všech služebníků církve. 3. Dej všem lidem poznat Krista.

Více

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0103

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0103 Barbarské státy Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0103 Nové státní celky, které vznikaly po zániku Západořímské říše odborně nazýváme barbarské státy, popř. barbarská království. Jedná se o státní celky,

Více

Znamení Šelmy: Co to je! Jak se mu vyhnout!

Znamení Šelmy: Co to je! Jak se mu vyhnout! Znamení Šelmy: Co to je! Jak se mu vyhnout! Yahuwahovo velké srdce lásky touží po Svých pozemských dětech. Ve Své nekonečné moudrosti a předzvědění poskytnul skrze užití symbolů zajímavé náhledy do blízké

Více

SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ II.

SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ II. Pracovní list 02-04 SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ II. Úkol č. 1: Otázky 1. Které ze světových náboženství je nábožensko filozofickým systémem? 2. Judaismus, křesťanství, islám, hinduismus, buddhismus, taoismus -

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632. 32 - Využití ICT při hodinách občanské nauky

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632. 32 - Využití ICT při hodinách občanské nauky VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova DEN má. hodin, je to doba, za kterou.. 2. MĚSÍC má obvykle dnů, je to doba, za kterou...

Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova DEN má. hodin, je to doba, za kterou.. 2. MĚSÍC má obvykle dnů, je to doba, za kterou... OPAKOVÁNÍ A 1. DEN má. hodin, je to doba, za kterou.. 2. MĚSÍC má obvykle dnů, je to doba, za kterou... 3. PŘESTUPNÝ ROK má. dnů, protože 4. První jarní den =. jarní. 5. První podzimní den =. podzimní..

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve listopad 2012 6. ročník / 11. číslo Každý, kdo je z pravdy, slyší můj hlas. (J 18,37b) Slovo úvodem Milé sestry, milí bratři, když jsem byl na gymnáziu,

Více

DAR PROROCTVÍ A CÍRKEV OSTATKŮ

DAR PROROCTVÍ A CÍRKEV OSTATKŮ Týden od 18. ledna do 24. ledna 2009 DAR PROROCTVÍ A CÍRKEV OSTATKŮ Biblické texty na tento týden: Zj 12; 14,1 12 Základní verš Drak v hněvu vůči té ženě rozpoutal válku proti ostatnímu jejímu potomstvu,

Více

dobami, jednou slaví postní měsíc ramadán v létě, jednou v zimě (k posunu o celý solární rok dochází jednou za, roku). Křesťanům naopak neustále

dobami, jednou slaví postní měsíc ramadán v létě, jednou v zimě (k posunu o celý solární rok dochází jednou za, roku). Křesťanům naopak neustále Kalendář Zůstaneme-li u v předmluvě uvedené představy archeologie, narazíme při pátrání po kořenech židovského kalendáře na základní text judaismu Tóru. Z ní vyplývá, že židovský kalendář má respektovat

Více

-stanovení dogmat (základní články víry, učení nezpochybnitelné a neměnné)

-stanovení dogmat (základní články víry, učení nezpochybnitelné a neměnné) Otázka: Patristika Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Michael Patristika (charakteristika a periodizace, představitelé, vztah křesťanství a pohanské filosofie, apologeti, myšlení sv. Augustina)

Více

Stezka spravedlivých je jako jasné světlo, které svítí stále více a více, dokud nebude pevně založen den

Stezka spravedlivých je jako jasné světlo, které svítí stále více a více, dokud nebude pevně založen den O světle a pravdě a kontextu Probuď se spáči a vstaň z mrtvých a zazáří na tebe Kristus. Efezanům 5:14 1: Rozbor Přísloví 4:18 Stezka spravedlivých je jako jasné světlo, které svítí stále více a více,

Více

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se. 2. neděle velikonoční C S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme o požehnání pro nově pokřtěné. Prosme za ukončení válečných

Více

V tomto čísle se dočtete...

V tomto čísle se dočtete... Duben V tomto čísle se dočtete... Neuvěřitelné hlavolamy a záhady stereogramy Zajímavosti Velikonoce Vtipné obrázky klasika (jako vždy) Moudro měsíce... pozoooor!!!! (1) Neuvěřitelné hlavolamy a záhady

Více

666: Číslo Šelmy. Prezident USA Wo o dro w Wilso n

666: Číslo Šelmy. Prezident USA Wo o dro w Wilso n 666: Číslo Šelmy Tak dlouho, jak existují tajné spolky, existují i tajné kódy. Ať už se jedná o tajná znamení rukou, slova se skrytými významy nebo numerologii, záměrem je předat informace k několika málo

Více

SPIRITIZMUS A BIBLE. Strašnice 24. dubna 2013

SPIRITIZMUS A BIBLE. Strašnice 24. dubna 2013 SPIRITIZMUS A BIBLE Strašnice 24. dubna 2013 TOUHA Znát budoucnost Být fit a zdráv Nahlédnout do tajemna Finanční prospěch SPIRITIZMUS SE JEVÍ JAKO CESTA CO JE TO SPIRITIZMUS? SPIRITIZMUS Založen na domněnce,

Více

PLANETA ZEMĚ A JEJÍ POHYBY. Maturitní otázka č. 1

PLANETA ZEMĚ A JEJÍ POHYBY. Maturitní otázka č. 1 PLANETA ZEMĚ A JEJÍ POHYBY Maturitní otázka č. 1 TVAR ZEMĚ Geoid = skutečný tvar Země Nelze vyjádřit matematicky Rotační elipsoid rovníkový poloměr = 6 378 km vzdálenost od středu Země k pólu = 6 358 km

Více

10. neděle po svátku Trojice. 9. srpna 2015

10. neděle po svátku Trojice. 9. srpna 2015 10. neděle po svátku Trojice 9. srpna 2015 evangelium podle Jana 14 Ježíš řekl: 1 Vaše srdce ať se nechvěje úzkostí! Věříte v Boha, věřte i ve mne. 2 V domě mého Otce je mnoho příbytků; kdyby tomu tak

Více

JZ Asie kolébka tří náboženství

JZ Asie kolébka tří náboženství JZ Asie kolébka tří náboženství Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr. Vojáčková Ludmila Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Interní

Více

Yahova Láska k homosexuálům

Yahova Láska k homosexuálům Yahova Láska k homosexuálům Nejkrásnější slova, která kdy dolehla k lidskému sluchu, jsou slova Yahushui vyřčená k ženě, která byla nachytána při cizoložství: Aniž já tebe odsuzuji. Jdiž a nehřeš více.

Více

Postavení České republiky ve světě a v Evropě 1) Charakteristika České republiky 2) Mezinárodní organizace, v nichž je ČR zastoupena

Postavení České republiky ve světě a v Evropě 1) Charakteristika České republiky 2) Mezinárodní organizace, v nichž je ČR zastoupena Postavení České republiky ve světě a v Evropě 1) Charakteristika České republiky 2) Mezinárodní organizace, v nichž je ČR zastoupena Česká republika - demokratický stát - republika - vyspělý stát z hlediska

Více

Inovace studia obecné jazykovědy a teorie komunikace ve spolupráci s přírodními vědami

Inovace studia obecné jazykovědy a teorie komunikace ve spolupráci s přírodními vědami Inovace studia obecné jazykovědy a teorie komunikace ve spolupráci s přírodními vědami reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0076 Dějiny vizuality: od ikony k virtuální U. Eco: středověk jako místo podivných deformací

Více

ZVĚSTOVÁNÍ Po dědičném hříchu byli lidé čím dál tím horší. Hřešili čím dál více, a tím se vzdalovali od Boha. Nenávist, války, otroctví a modloslužba se rozmohly po celém světě. Bůh však hned po pádu prvního

Více

Koptové Egypťani po faraonech. Marek Dospěl Truhlárna,

Koptové Egypťani po faraonech. Marek Dospěl Truhlárna, Koptové Egypťani po faraonech Marek Dospěl Truhlárna, 19.1.2013 Kopt, Koptové, koptský řecké Aigyptos arabské Qibt dnešní Kopt při invazi Arabů r. 640: Kopt = Egypťan (národnost) = křesťan (vyznání) vs.

Více

VELIKONOCE. Pán vstal z mrtvých, aleluja! DUBEN 2012. pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň

VELIKONOCE. Pán vstal z mrtvých, aleluja! DUBEN 2012. pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň f a r n í l i s t pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň DUBEN 2012 Pán vstal z mrtvých, aleluja! Drazí přátelé, prožíváme závěr postní doby a připravujeme se

Více

Indiánské měsíce Leden - Měsíc sněhu Únor - Měsíc hladu

Indiánské měsíce Leden - Měsíc sněhu Únor - Měsíc hladu Indiánské měsíce Indiáni nepoužívali pro označení měsíců názvy, které používáme my. Každý měsíc byl však pro ně něčím významným a podle toho dostal i své jméno. Na této stránce Vám představíme jednotlivé

Více

Kdy začíná den? Otázka 1: Co bylo podle Genesis 1,1-5 první věcí, kterou Stvořitel povolal k existenci?

Kdy začíná den? Otázka 1: Co bylo podle Genesis 1,1-5 první věcí, kterou Stvořitel povolal k existenci? Kdy začíná den? Pod tíhou důkazů v Bibli začíná den za úsvitu a končí za soumraku. Noc začíná za soumraku a končí za svítání. Kalendářní datum není totéž co den. I když také začíná při svítání, zahrnuje

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Chv_III/2_04_05. Mgr. Martin Chovanec. Raný středověk. prezentace

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Chv_III/2_04_05. Mgr. Martin Chovanec. Raný středověk. prezentace Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Číslo a název

Více

Čas a liturgický rok

Čas a liturgický rok Čas a liturgický rok Cíle: 1) Naukový: Žáci se seznámí s poselstvím liturgického roku, připomenou si jeho nejdůležitějších období a jejich význam pro život člověka; budou jim představeny některé vybrané

Více

Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká:

Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká: Primice P. Jakuba Vavrečky 12. července 2014 5 EUCHARISTICKÁ MODLITBA Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká: Děkujeme ti, svatý Otče, a vyznáváme, že jsi veliký a žes všechna svá díla učinil v moudrosti

Více

Všichni: a obnovíš tvář země. Všichni: Amen.

Všichni: a obnovíš tvář země. Všichni: Amen. 1 Koinonia 144 Přijď, Duchu svatý, naplň srdce svých věřících a zapal v nich oheň své lásky. Sešli svého Ducha a všechno bude stvořeno Všichni: a obnovíš tvář země. Modleme se: Bože, ty nám sesíláš svého

Více

Počátky křesťanství, Betlém

Počátky křesťanství, Betlém Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení materiálu VY_32_INOVACE_Kot19 Vypracoval(a),

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa28. října 2707, příspěvková organizace www.skolalipa.cz

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa28. října 2707, příspěvková organizace www.skolalipa.cz Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Dostupné z: Autor Tematická oblast -Sada 39 Téma Typ materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0880 VY_32_INOVACE_761_Bible_pwp Střední odborná škola a Střední odborné učiliště

Více

300 let od vysvěcení kostela Nejsvětější Trojice v Chrasti

300 let od vysvěcení kostela Nejsvětější Trojice v Chrasti 300 let od vysvěcení kostela Nejsvětější Trojice v Chrasti Nejsvětější Trojice Víra v jednoho Boha ve třech Osobách je jedním z nejzvláštnějších a největších prvků křesťanství. Křesťané nikdy neopustili

Více

NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ

NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ (pro soukromou pobožnost) 1.den Modleme se za celé lidstvo Nejmilosrdnější Ježíši, jehož vlastností je slitování a odpuštění, nehleď na naše hříchy, ale na důvěru, kterou

Více

Spirituální teologie PÍSMO JAKO SPIRITUALITA

Spirituální teologie PÍSMO JAKO SPIRITUALITA Spirituální teologie PÍSMO JAKO SPIRITUALITA Spiritualita Spiritualita je docela módním pojmem. Různí lidé jí různé rozumějí a různě ji prezentují. Spiritualita už není spojována jen s religiozitou. Na

Více

Sedm proroctví starých Mayů

Sedm proroctví starých Mayů Sedm proroctví starých Mayů První proroctví oznamuje konec současného cyklu. Říká, že od roku 1999 po dalších 13 let se každý člověk nachází v jakémsi zrcadlovém sále, aby ve svém nitru objevil mnohorozměrnou

Více

Biblická mytologie. Starozákonní příběhy. Desatero a současnost Bloudění pouští a příchod do Kanaánu

Biblická mytologie. Starozákonní příběhy. Desatero a současnost Bloudění pouští a příchod do Kanaánu Podještědské gymnázium Liberec Kořeny evropské kultury Biblická mytologie Starozákonní příběhy Desatero a současnost Bloudění pouští a příchod do Kanaánu Připomeňte základní události příběhu o Mojžíšovi

Více

ADVENT 2012. Bůh přichází ke mně já přicházím k Bohu. 2. neděle adventní/část 1

ADVENT 2012. Bůh přichází ke mně já přicházím k Bohu. 2. neděle adventní/část 1 ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně já přicházím k Bohu 2. neděle adventní/část 1 1. čtení (Baruch 5,1-9) Svlékni ze sebe, Jeruzaléme, roucho své žalosti a soužení a oblékni se v ozdobu věčné slávy, kterou

Více

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc!

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Čtení: Lukáš 9:18 27 Asi před deseti lety se promítal film o třech přátelích z New Yorku, kteří se blížili ke čtyřicítce a měli velký zmatek ve svých životech, zaměstnáních,

Více

1.STAROVĚKÁ LITERATURA. A)Nejstarší písemné památky

1.STAROVĚKÁ LITERATURA. A)Nejstarší písemné památky 1.STAROVĚKÁ LITERATURA A)Nejstarší písemné památky LITERATURA PŘEDNÍHO VÝCHODU ve 4. tisíciletí př. Kr. (před Kristem) se v Mezopotámii objevuje písmo a s ním i psaná literatura (v povodí velkých řek Eufratu,

Více

POJMY Náboženství Věda

POJMY Náboženství Věda POJMY Náboženství Věda Systém věrouky, konkrétních rituálů a společenské organizace lidí, kteří s jeho pomocí vyjadřují a chápou svůj vztah k nadpřirozenu - Bohu Pohled na svět svrchu Systém a nástroj

Více

ÚVOD DO STUDIA DĚJEPISU

ÚVOD DO STUDIA DĚJEPISU ÚVOD DO STUDIA DĚJEPISU TÉMA: OSOBNOSTI ČESKÝCH DĚJIN - OPAKOVÁNÍ Zdroje: OSOBNOSTI ČESKÝCH DĚJIN SÁMO francký kupec, 7.st., sjednotil slovanské kmeny proti Avarům první státní útvar na našem území KONSTANTIN

Více

Bible z řeckého výrazu /τὰ βιβλíα -ta biblia/ neboli knihy,svitky. Papýrusové svitky se vyráběly ve starověkém fénickém městě. zvaném Byblos,které se

Bible z řeckého výrazu /τὰ βιβλíα -ta biblia/ neboli knihy,svitky. Papýrusové svitky se vyráběly ve starověkém fénickém městě. zvaném Byblos,které se BIBLE Bible z řeckého výrazu /τὰ βιβλíα -ta biblia/ neboli knihy,svitky. Papýrusové svitky se vyráběly ve starověkém fénickém městě. zvaném Byblos,které se na tuto výrobu specializovalo. Další označení

Více

31. neděle v mezidobí. Cyklus A Mt 23,1-12

31. neděle v mezidobí. Cyklus A Mt 23,1-12 31. neděle v mezidobí Cyklus A Mt 23,1-12 Čtení z listu svatého apoštola Pavla Římanům. Bratři! Mluvím pravdu vždyť jsem Kristův nelžu, a totéž mi dosvědčuje i svědomí osvícené Duchem svatým: velký zármutek

Více

Katechetika I. KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA

Katechetika I. KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA Katechetika I. KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA Katecheze a služba slova otevřené problémy Katecheze a Boží slovo Antropologická katecheze? Katecheze ve službě inkulturace Požadavek úplnosti pravd

Více