II. ZROD EVROPSKÉHO URBANISMU ANTIKA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "II. ZROD EVROPSKÉHO URBANISMU ANTIKA"

Transkript

1 II. ZROD EVROPSKÉHO URBANISMU ANTIKA...nejdůležitější pak a nejkrásnější část moudrosti je ta, která se týká spravování obcí a domácností, jež se jmenuje rozumnost a spravedlnost. Platón Stavíme města tak, aby ona mohla stavět naše děti. Aristotelés Města antického světa jsou ve srovnání s městy starověku naší současnosti bližší nejen co do času a prostoru, ale i pokud jde o jejich v mnohém doposud živé urbanistické koncepce a principy. Zúžení časového i prostorového zorného pole však příliš neusnadňuje vnímání velkého bohatství urbanistických představ, teorií i jednotlivých měst antického světa. Pokud starověké civilizace vytvořily základní komponenty městských sídel, pak antika tyto komponenty uspořádala do archetypálních významů, vztahů a soustav, tvořících dodnes základ měst a toho nejsoudobějšího urbanismu. Když si nyní znovu uvědomujeme nepřekonané hodnoty tradičního města, má antika mimořádný inspirativní význam pro soudobou urbanistickou tvorbu. V dějinách architektury a urbanismu se zájem o antiku soustřeďuje především na klasické antické Řecko a Řím. Z hlediska vývoje měst však takový pohled není zdaleka úplný. Antické Řecko předcházely egejské kultury krétská a mykénská, obohacující stavbu měst o specifické přínosy. Počátky římského urbanismu si zase nelze představit bez Etrusků, kteří stejně jako řečtí kolonisté a féničtí kupci stáli u počátků mnoha nejstarších římských měst Apeninského poloostrova. V závěrečné fázi antického světa nelze opomenout Byzantskou říši, jejíž hlavní město Konstantinopol je jedním z největších světových urbanistických jevů, překračujícím hranici mezi antikou a evropským středověkem. 09

2 SVĚT MĚST. Egejské kultury Koncem. tisíciletí př. n. l. došlo ve východním Středomoří k velkému stěhování národů a kmenů. Jejich tlak rozvrátil mnohé státní útvary, jako byla i mocná říše Chetitů. Zároveň přivedl do prostoru kolem Egejského moře nové kmeny, hledající místa pro další existenci. Při vstupu na Peloponnés narazili Řekové na mykénská centra, postupně je ovládli, a tak uzavřeli významnou kapitolu vývoje egejského prostoru, předcházející vzniku a rozvoji jejich vlastní civilizace a kultury. Z pohledu vývoje urbanismu je nutno zaznamenat tři nejdůležitější kulturní okruhy. Reprezentuje je město Trója na maloasijském pobřeží, krétský Knóssos a peloponnéské Mykény. Nedaleko Dardanelské úžiny, na nevelkém návrší nazvaném turecky Hisarlik, jež vystupuje ze zvlněné krajiny nejblíže směrem k Dardanelám, existovalo na počátku. a možná dokonce již ve. tisíciletí př. n. l. osídlení, až později Homérem nazvané TRÓJA. Bylo z něj možno kontrolovat nebo alespoň sledovat námořní plavbu mezi Středozemním a Černým mořem, stejně jako pozemní cesty spojující Asii s Evropou. Určitý odstup od mořského pobřeží chránil obyvatele před příliš překvapivými útoky různých mořských národů. Zároveň poloha při řece Skamander umožňovala dobré zásobování zemědělskými plodinami. Dostatek pitné vody poskytovala třemi chodbami přístupná jeskyně s pramenem, o němž se zmiňuje Ilias a který byl skutečně objeven pod základy města. Toto prastaré osídlení zřejmě v polovině. tisíciletí př. n. l. hrálo významnou úlohu při zpracovávání kovů, výrobě keramiky a obchodu. V první polovině. tisíciletí př. n. l. zde již stálo dobře opevněné a výstavné město. Na pahorku o rozloze pouhých tří hektarů archeologové nalezli celkem čtyřicet vrstev od malé osady staré 000 let přes palisádami ohrazenou pevnost o tisíc let mladší až po římské 0 0 m Trója Od. tisíciletí př. n. l. až po dobu Římské říše se vyvíjely jednotlivé vrstvy osídlení, strategicky položeného v severozápadní Anatólii při břehu Egejského moře. Je ztotožňováno s bájeslovnou Trójou a archeologické nálezy potvrzují význam této lokality. 0

3 II. ZROD EVROPSKÉHO URBANISMU ANTIKA město s chrámem Pallas Athény, existující ještě na počátku našeho letopočtu. Nálezy se zdají dokazovat, že ve vrcholném období se jednalo o organicky rostlé, okruhem hradeb chráněné město s palácovým megaronem místního vládce a snad i sakrálními stavbami na vyvýšeném místě uprostřed. Bájemi proslavená Trója ovšem není jedinou stopou dávného osídlení v egejském prostoru. Z dalších archeologických nálezů lze z urbanistického hlediska považovat za zajímavé do. tisíciletí př. n. l. datované thessalské DIMINI. Severně od Athén u rozlehlého Pagaského zálivu mělo toto osídlení již tehdy pět okruhů opěrných nebo snad hradebních zdí. Překvapivá je zřetelná vstupní osa mířící od východu na akropoli s dominantním megaronem. 0 0 m Dimini Představa o podobě lokality v období neolitu. Sesklo Nejstarší a nejvýznamnější z několika neolitických lokalit nedaleko thessalského přístavního města Volosu, podle níž je nazývána civilizace Sesklo. Již v polovině 6. tisíciletí př. n. l. na návrší vyrostlá osada zaujímala rozlohu přes ha. Archeologické vykopávky umožňují rozeznat opevnění, do 6. tisíciletí př. n. l. kladenou citadelu a první archeology identifikovaný megaron... Kréta 0 0 m Dimini Další neolitická lokalita u Volosu je datována do. až. tisíciletí př. n. l. Měla obdobnou polohu i dispozici jako pozdější Sesklo s megaronem uprostřed a šesti až sedmi hradebními okruhy. Na tomtéž místě je později doloženo mykénské osídlení. Ve střední době bronzové, v polovině. tisíciletí př. n. l., se začala na Krétě rozvíjet významná civilizace, nazývaná mínójská podle legendárního krále Mínóa. Mimořádného vrcholu dosáhla na počátku. tisíciletí př. n. l., k čemuž přispěly ojedinělé předpoklady ostrova Kréty pro obchodní a kulturní kontakty s Orientem a Egyptem. Ostrov o délce téměř 60 kilometrů, s pohořími až 00 metrů vysokými, má pro obranu výhodné strmé břehy a zároveň nabízí zvláště na svém severním pobřeží několik zálivů pro přístavy.

4 SVĚT MĚST Knóssos Často publikovaný pravděpodobný vzhled palácového areálu působí v kresebném zjednodušení jako dílo moderní architektury 0. století. sloupová síň, nádvoří, trůnní síň, sklady a sýpky, schodiště 0 0 m Knóssos, půdorys Nedaleko krétského severního pobřeží na příhodném, dávno osídleném místě existovala ve. tisíciletí př. n. l. aglomerace, jejíž počet obyvatel se odhaduje až na Jejím těžištěm byl kompaktní palácový areál s asi 00 místnostmi, obklopujícími nevelké nádvoří. Palác byl vybaven vodovodem i kanalizací a vyzdoben nástěnnými malbami. Centrem mínójské kultury byl KNÓSSOS, ležící ve vzdálenosti šesti kilometrů od jednoho ze zálivů právě v polovině ostrova. Na nevysokém návrší při důležité cestě napříč ostrovem se u dobrých pramenů vody rozvinulo kolem vladařského paláce o rozloze více než dvou hektarů město, které je označováno za první velkoměsto Středomoří. Odhaduje se, že v něm mohlo žít až obyvatel, dalších lidí žilo v nedalekém přístavním městě Amnissos s královskou celnicí na místě dnešního Irákleionu. Podle dosavadních poznatků nebyl Knóssos stejně jako ostatní krétská města té doby vůbec opevněn. Z toho lze usuzovat na centralizovanou vládu ostrova a na jeho pevné mocenské postavení v době, kdy ovládal celé východní Středomoří. Kolem hlavního městského jádra se rozkládala další sídliště a nekropole, zatímco chyběl nebo se dosud nenalezl chrámový areál.

5 II. ZROD EVROPSKÉHO URBANISMU ANTIKA Faistos Rozloha a vzhled palácové vily dokládají životní úroveň, jakou si mohly dopřát vyšší společenské vrstvy Mínójců. 6 nádvoří, sloupová síň, hlavní schodiště, sklady, severní nádvoří, 6 palác, 7 královský megaron Faistos Druhý největší palác mínójského období je považován za starší než Knóssos. Leží na návrší nedaleko jižního mořského břehu. Má obdobnou dispozici jako Knóssos s dobře dimenzovanými schodišti a nevelkým obdélným nádvořím, obklopeným více než stem místností. Třetím příkladem paláce s obdélným ústředním nádvořím je Mallia s dochovanou základní dispozicí m Těžištěm města byl palácový komplex o rozloze přes, hektaru s dosti složitým půdorysem, a tak není divu, že mohl podnítit vznik řecké pověsti o Labyrintu. Vstupovalo se do něj od severu vstupní bránou propylájemi přes sloupovou síň, přičemž hlavní prostory se včetně nijak nezdůrazněné trůnní síně seskupovaly kolem nevelkého nádvoří o ploše 0 8 metrů. Jedna z hlavních chodeb sloužila zřejmě pro procesí; navazovalo na ni monumentálně vyvinuté schodiště vedoucí do horního patra. Palác s důmyslným vnitřním větráním měl záchody i koupelny napojené na vodovod z keramických trubek a kanalizací. Byl to civilizační standard dosahovaný až o staletí později v helénistické době a v císařském Římě. Kromě knósského komplexu byla na Krétě objevena další sídelní centra, vzájemně propojená sjízdnými cestami. Jejich urbanistické koncepce se vyznačovaly volným seskupením obytných budov, skladů a dalších objektů kolem pravidelně, třebaže nikoli symetricky koncipovaných palácových souborů. Druhý největší palác s nádvořími měl Faistos, ležící u rozlehlého zálivu na jižním pobřeží ostrova, zatímco ve východní části ostrova byla pravděpodobně největším obchodním a řemeslnickým centrem s rozvinutou výrobou bronzových nástrojů Gurnia. Funkci přístavu a královského sídla plnil Zakros, orientovaný obdobně jako Palékastro směrem k Egyptu a Asii. Všechna tato mínójská centra byla kolem roku 68 př. n. l. asi zemětřesením poničena, ale krátce poté, v polovině. tisíciletí př. n. l., prožila druhé období rozkvětu. Podle archeologických nálezů bylo Krétě svými stavebními a uměleckými díly velmi blízké osídlení ostrova Théry, dnešního Santorinu, považované za jedno z možných svědectví bájné Atlantidy. Vybavení obytných domů tam dosahovalo vysoké civilizační úrovně dokonce můžeme předpokládat rozvod teplé vody. Výbuch sopky na Théře zničil nejen sám tento ostrov, ale byl i příčinou destrukce mínójských měst na Krétě. Poznání osudů této kultury, vyznačující se překrásnými malbami a plastikami i skvělou keramikou, by bylo jistě hlubší, kdyby se podařilo rozluštit písmo dávných obyvatel.

6 SVĚT MĚST Gurnia Na východě Kréty stálo na skalním ostrohu nedaleko zátoky Hierapetra rozsáhlé sídliště, tvořené na rozdíl od Knóssu a Faistu běžným organicky rostlým zastavěním. Jeho součástí byl obdélný volný prostor, sloužící snad jako trh s místními řemeslnými výrobky. ústřední dvůr,, palác, západní nádvoří, svatyně 0 0 m.. Mykény 0 0 m hlavní ulice, svatyně Palékastro Strategický a obchodní význam východního cípu Kréty dokládají archeologické nálezy mínójského osídlení na úpatí návrší, nazývaného podle dávného hradu Kastri. Místo vyvolávalo zájem snad všech mocností, následně usilujících o ovládnutí Středomoří a zanechávajících zde stopy své přítomnosti. V historických spisech se pro vývojové období předcházející klasické řecké kultuře někdy používá označení krétsko-mykénská civilizace. Je možné, že to má oprávnění pro mnohé stránky těchto dvou časově i místně tak blízkých kultur, avšak stěží pro architekturu a urbanismus. Tam se projevy Kréty a Mykén navzájem liší tak zásadně jako málokde jinde. Krétu zdobily příjemné a do krajiny otevřené palácové soubory a města lidského měřítka. Naproti tomu o půl tisíciletí později měla sídla mykénské kultury podobu mohutně opevněných výšinných hradů z kyklopského zdiva, působících ve srovnání s Krétou až pochmurně. Vyvstává tak otázka, před kým měly své obyvatele nebo alespoň jejich vladaře tyto mohutné a vícenásobné zdi a brány chránit a nakonec stejně neochránily.

7 II. ZROD EVROPSKÉHO URBANISMU ANTIKA Mykény Na návrší jen několik desítek metrů nad nížinou Argolidy se rozkládá na rozloze ha mohutný hrad, využívající pro své opevnění kromě hradeb z kyklopského zdiva i polohu nad strmými svahy. Vstup jen od západu umožňuje kolem roku 0 př. n. l. postavená Lví brána s osmnáctitunovým překladem. Uvnitř hradu i na jeho úpatí se dochovaly z poloviny. tisíciletí př. n. l. šachtové a kupolové hrobky. Jsou známy přečnělkovými klenbami s dlouho nepřekonanými rozpony až, m a ovšem též Schliemannovým nálezem tzv. Átreovy pokladnice m Lví brána, kruh hrobů, palác, kupolový hrob, tzv. Átreova pokladnice MYKÉNY podle Homéra bohaté zlatem, byly hlavním centrem kultury, která převzala jejich jméno. Rozkládaly se ve výšce 7 metrů nad mořem při východním břehu Peloponnésu, nedaleko zátoky příhodné pro přístav, takže mohly ovládat úrodnou nížinu Argolidy a zároveň důležitou cestu přes Akrokorint dále do řeckého vnitrozemí. Opevněné jádro města působí dodnes jako rozsáhlý hrad o rozloze hektarů, mající na nejvyšším místě ještě další opevněnou citadelu s vladařským palácem. Pro jeho dodnes rozpoznatelné hradby o síle až 6 metrů, vybudované podle bájí Kyklópy, byla zvolena terénní hrana nad strmými srázy. Přístup byl možný pouze od západu, Lví bránou z doby kolem roku 0 př. n. l., nedaleko od ní jsou uvnitř hradeb o tři sta let starší šachtové hroby, proslavené Schliemannovými nálezy. Největšího rozkvětu dosáhly Mykény ve. a. století př. n. l., avšak již kolem roku 00 př. n. l. byla akropole rozkotána a vypálena válečnickými Dóry. Samy Mykény jako řecké město přetrvaly až do roku 70 př. n. l., kdy je vyplenilo vojsko nedalekého města Argu, jemuž se odmítly podrobit. Mykénští vladaři vybudovali sítě silnic, o nichž se soudí, že byly určeny především pro přesuny bojových vozů. Na těchto základních spojnicích stály další hrady, z nichž je nejznámější TÍRYNS, považovaný za druhou a možná i starší královskou rezidenci, založenou obdobně jako v Mykénách nebo Athénách nad podzemním pramenem s opevněným přístupem. Leží blíže k Argolidské zátoce na úzkém skalnatém hřebenu vysokém pouze 6 metrů. Je dlouhý 00 metrů a v jeho nižší části je jednodušeji ohrazené útočištné hradiště, určené snad pro okolní obyvatelstvo. Vlastní vladařské sídlo má ještě mohutnější fortifikaci než Mykény. Hradby silné 8 a vysoké až 0 metrů, s podzemními galeriemi, ponechávají uvnitř prostor jen pro několik nádvoří s megarony. Největší z nich měl hlavní síň o ploše 6 m a navíc ještě předsíň o poloviční rozloze. Rozlehlejší než mykénský hrad bylo v Boiótii hradiště, jež se dnes nazývá albánsky Gla, tj. Starý hrad. Jeho pozůstatky o rozloze přes 0 hektarů s hradbami z kyklopského zdiva o délce,8 kilometru zaujímají vápencové návrší, původně obklopené jezerem Kopais.

8 SVĚT MĚST Tíryns Na spojnici Mykén a Argolidské zátoky stojí dnes mezi polnostmi na pouhých 6 m vysokém návrší rozlohou sice nevelký, ale ještě mohutněji než Mykény kyklopským zdivem opevněný hrad. Lze v něm rozeznat několikanásobné jištění vstupu soustavou bran a úzkých průchodů. Na hlavním nádvoří je skupina megaronů, jejichž půdorys se v antice stal prototypem řeckých a pak římských domů a svatyní. hlavní brána, západní brána, přední dvůr, vnitřní nádvoří, megaron Sídlem Nestora, podle Homéra nejstaršího z vladařů účastnících se řecké výpravy proti Tróji, mělo být hradiště zvané Pylos, což znamená Brána, v Messénii na jihozápadě Peloponnésu. Dobře dochované pozůstatky mykénského paláce, včetně archivu hliněných tabulek, jsou mimořádné svým neobvyklým symetrickým řešením s osou mířící na velký megaron, původně snad s vladařským trůnem. Tyto nejznámější městské hrady ovšem nebyly jediným mykénským osídlením. Do téže doby patří další centra obdobného významu. Jsou to nejstarší fáze Théb v Boiótii, Sparty, athénské Akropole, maloasijského Milétu a opěrných bodů na egejských ostrovech. Mnohá z těchto výšinných hradišť využili pro svá sídla místní vladaři nově přišlých řeckých kmenů a postupně je proměnili na posvátné okrsky. Takový osud měl nedaleko Mykén ležící Argos. O jeho významu svědčí, že byl na Peloponnésu stálým soupeřem Sparty, a jak píše Hérodotos, tehdy v zemi nyní nazývané Řeckem vynikal nade všechna města. 0 0 m Tíryns Půdorys a axonometrický pohled. 7 6 nádvoří, komnaty královny, lázeň, archiv písemností, audienční síň, 6 megaron, 7 starý palác Pylos Sídelní palác Nestora, legendárního nejstaršího účastníka trójské války, byl nalezen v jihozápadním Řecku na návrší u zátoky Navarino. Považuje se za nejlépe dochovaný mykénský palác, vyznačující se nezvykle pravidelnou, téměř symetrickou dispozicí. Jejím těžištěm je megaron o půdorysné ploše přes 00 m, snad sloužící jako trůnní síň. Historici oceňují nalezený bohatý archiv stovek hliněných tabulek z mykénského období. 0 0 m Hérodotos, Dějiny, Praha 00, s.. 6

9 II. ZROD EVROPSKÉHO URBANISMU ANTIKA. Velké Řecko Po příchodu do nové domoviny u Egejského moře se řecké kmeny seznamovaly s kulturou a materiální úrovní Blízkého východu i Egypta, inspirovaly se jejich mytologickými představami, učily se mořeplavectví a od Féničanů si pravděpodobně osvojily hláskové písmo. Od 8. století př. n. l. následovalo archaické období s prvními, zprvu dřevěnými stavbami chrámů a dispozicí odvozenou z předřeckého obytného domu megaronu. O něco později začala neuvěřitelná exploze řecké městské kolonizace a skvělý rozvoj řecké kultury, jejíž vrchol představuje klasické období.. století př. n. l. Po něm následuje helénistické období, uzavírající se až před počátkem našeho letopočtu. Řekové zprvu žili v nevelkých sídlištích, u nichž začali budovat posvátné okrsky a svatyně pro nová božstva. Tím se vysvětluje velký význam takových kultovních center, jako byly Delfy, považované za střed světa, Eleusis nedaleko Athén, všeřeckými hrami proslavená Olympia, ostrovní Délos na Kykladách nebo maloasijská Didyma a to i v pozdější době, kdy se již řecká města počítala na desítky. V klasickém období zároveň vrcholila řecká kolonizace téměř celého pobřeží Středozemního a Černého moře od Héraklových sloupů na západě až po bájnou Kolchidu na úpatí pohoří Kavkazu. Z rostoucích nejstarších měst se vydávaly na mořskou pouť stále nové skupiny osadníků, vyhledávajících podle delfských věšteb na mořských cestách příhodné zátoky a přístaviště, aby u nich zakládali nová města. Byla to města tak rozmanitá, jako byla rozmanitá místa, na kterých byla stavěna. Každé z nich však mělo svou vyvýšenou akropoli s chrámem městského ochranného božstva, svou agoru nebo i agory se stoami, své chrámy a amfiteátry. Až na výjimky to byla města organicky rostlá, jejichž dispozice vycházely z přírodních podmínek a účelových potřeb. Zřetelně se to projevovalo v osnovách uliční sítě a trasování hradeb, sledujících utváření terénu, hrany a obrysy svahů... Řečtí myslitelé Antická řecká filozofie a další nauky, které se od ní později oddělovaly, věnovaly téměř vždy značnou pozornost lidským sídlům. Mezi hlavní témata řeckých myslitelů patřila políteiá, nauka o sociálním uspořádání obce polis, účast občanů na její správě, určení nejvhodnějšího počtu obyvatel, výběr stavenišť pro chrámy a další městské budovy, stejně jako vztah měst a jejich zázemí. Platón (7 7 př. n. l.) jako první soustavněji vyjádřil ve svých spisech Ústava a Zákony pravidla uspořádání městského života, přičemž si i na svou dobu dosti konzervativně představoval, že ideální obcí je pouze ta, jejíž obyvatelé se zabývají zemědělstvím. Naopak vše to, na čem byl založen rozmach antického Řecka mořeplavbu, obchod, rozvoj řemesel, růst populace a peněžní hospodářství považoval především za zdroje obtíží. Nejznámější je jeho vyprávění o Atlantidě a jejím zániku, vložené do dialogů Tímaios a zvláště Kritiás. Obsahuje popis ideálního městského státu a je považováno buď za nejstarší utopický spis, nebo za pověst o skutečné události. Mnohem konkrétněji uvažoval o městských obcích Aristotelés (8 př. n. l.). Ve spise Politika doporučoval kombinaci pravidelné a nepravidelné městské dispozice, soudil, že hradby by měly být městu nejenom k obraně, ale také k ozdobě, a popsal nejvhodnější umístění veřejných budov. Svůj podrobný výklad nejlepšího uspořádání města však ukončil dodnes platným povzdechem: Ale nyní není nutno zdržovati se podrobným rozborem a výkladem takových věcí. Neboť není nesnadno takové věci vymysliti, spíše je nesnadno provésti je... a to dnes určitě platí ještě více než ve starém Řecku. Zajímavá je jeho úvaha o souvislostech různých společenských ústav obcí s jejich půdorysným uspořádáním: Co se týče opevněných míst Aristoteles, Politika, Praha 99, s.. 7

10 SVĚT MĚST nehodí se pro všechny obce stejné zřízení; například vyšehrad jest něco oligarchického a monarchistického, pro demokracii se hodí rovina, pro aristokracie ani jedno ani druhé, nýbrž spíše více pevných míst. Uspořádání soukromých domů se pokládá za vkusnější a pro jiné praktičtější potřeby za výhodnější, jsou-li pravidelně rozděleny a se snadnými průchody podle novějšího způsobu Hippodamova, kdežto pro bezpečnost ve válce jest lepší opak, jak to bývalo za starších dob, neboť při tomto způsobu stavby jest odtud pro cizince nesnadný východ a útočníci se tu nevyznají. Kromě velkých myslitelů, jako byli Platón nebo Aristotelés, vstoupil do světového vývoje urbanismu Hippodámos z Milétu, o kterém víme především z velmi kritické Aristotelovy poznámky. Píše o něm: Hippodámos z Milétu, syn Eurifontův, jenž vynalezl také upravení měst v oddíly a pravidelnými ulicemi rozdělil Peiraieus, muž, který ze ctižádosti i jinak ve svém životě byl tak výstřední, že na některé lidi činil dojem přílišné strojenosti a který chtěl býti také znalcem celé přírody první bez praktické znalosti správy obce se pokusil něco říci o nejlepší ústavě. Svou obec chtěl zaříditi z počtu občanů a rozdělit ji ve tři části. Do první části zařadil řemeslníky, do druhé rolníky a do třetí válečníky a ozbrojence. Také půdu rozdělil ve tři díly, v posvátnou, obecní a soukromou. Hippodámos byl pravděpodobně milétským občanem, pověřeným v roce 79 př. n. l. po perském rozkotání města jeho obnovou. Je považován za autora koncepce šachovnicového půdorysu nejenom tohoto města, ale i měst dalších. Výraz hippodamický se dodnes používá pro šachovnicové půdorysy měst; jejich skutečný původ je ovšem třeba hledat ve velkých starověkých civilizacích Asie. Kolem roku 0 př. n. l. pozval Periklés Hippodáma do Athén, aby obnovil přístavní město Pireus, jež zničili Peršané. Dnes jsou tam však stopy antiky překryty překotným novodobým rozvojem. V témž desetiletí byl snad Hippodámos požádán o obdobný návrh i pro dosud Aristoteles, Politika (cit. v pozn. ), s.. Tamtéž, s. 0. Hippokrates, O vzduchu, vodě a místech, Praha 99, s.. neprozkoumané město Thúrioi, založené z Perikleova podnětu roku př. n. l. v jižní Itálii jako jediná kolonie Athén na místě rozbořené rozmařilé Sybaridy. Řeckými Pompejemi bývá nazýván na ostrově Chalkidiké ležící Olynthus. Na strmém návrší se podařilo odkrýt zajímavý šachovnicový půdorys s dominantní severojižní osou. Řecký lékař a filosof Hippokratés (asi 60 až 70 př. n. l.) byl spolu se svými žáky pravděpodobně autorem spisu O ovzduších, vodách a místech, obsahujícího mnoho zajímavých myšlenek o zdravotních podmínkách měst. Píše například, že nemá týchž vlivů město, jež leží proti severnímu větru, jako město jež položeno je proti jižnímu, aniž to, jež na východ a které na západ... přičemž ta města, jež leží proti východu slunce, jsou přirozenou měrou zdravější těch, která prostírají se více k severu nebo jihu. Římský Vitruvius připomíná jako jednoho ze svých předchůdců Filóna Byzantského (asi 8 př. n. l.), nazývaného též Athénský, který napsal jen ve zlomcích dochovaný Přehled mechaniky a asi také spis O úměrnosti chrámů. Byl jedním z prvních představitelů vojenských inženýrů, kteří hráli významnou úlohu při plánování měst jak v antickém Římě a Byzantské říši, tak i později v období renesance, baroka a klasicismu... Athény Vývoj a hlavní znaky řeckého urbanismu jsou nejlépe rozpoznatelné na vybraných příkladech, charakterizujících typické postupy zakládání, plánování a stavby měst. První místo mezi antickými řeckými městy si též z hlediska umění stavby měst zaslouží ATHÉNY. Mají dávnou historii a téměř tisíc let od 8. století př. n. l. do. století n. l. byly těžištěm antického řeckého světa a nejvýznamnějším civilizačním ohniskem evropského významu. Právě v Athénách se konstituovaly archetypy jako neopominutelné komponenty měst. Promítá se do nich specifické poslání, které sídla pro lidskou společnost a její společenskou a duchovní úroveň mají. 8

11 II. ZROD EVROPSKÉHO URBANISMU ANTIKA Athény vývoj Základní období formování dispozice města: A do roku 80 př. n. l.: archaické období, v letech zničení Peršany B v letech 78 8 př. n. l.: obnova a nová výstavba, nové hradby, klasické období C v letech 9 86 př. n. l.: helénismus, pokračování výstavby, ale klesající význam První a základní urbanistickou komponentou byla Akropole acron polis neboli horní město, které lze nazvat vyšehradem. Je to návrší o rozloze, hektaru, čnící 70 metrů nad okolím. Na jeho jižním úpatí sídlili lidé snad již ve. tisíciletí př. n. l., ve.. století př. n. l. zde stál mykénský hrad s opevněním, které organickými křivkami sledovalo okrajovou hranu návrší. Po rozkotání Peršany získala Akropole při obnově od roku 79 př. n. l. svůj klasický vzhled a její nové hradby dostaly pevnější geometrický obrys. Obnova města a zvláště Akropole se stala podnětem pro rozvoj umění, v němž hrála významnou úlohu architektura. Byl to takzvaný Zlatý věk Athén a řecké civilizace vůbec, vymezený lety 0 0 od konce tyranie přes boje s Peršany až do porážky Athén Spartou, následující korintské války a nakonec dobytí Makedonci. Z vrcholného období, kdy byl v letech až 9 do čela athénské demokracie a tím i athénského námořního spolku volen Periklés, jsou známa četná jména výtvarných umělců. Nejznámější byl sochař Feidiás, řídící výstavbu Akropole. Parthenón začal ještě za Perikleova předchůdce Kimóna stavět Kallikratés, podílející se též na chrámu bohyně Níké v propylajích a jako městský architekt na nových hradbách, včetně takzvané Dlouhé zdi, chránící z obou stran cestu z Athén do Pirea. Pokračovatelem jeho díla se stal Iktínos, řídící v letech 7 závěrečnou fázi budování Parthenónu a pracující i v jiných řeckých městech. Za autora nedokončených propylají, které Římané později doplnili novým schodištěm, je považován Mnesiklés. Na Akropoli se soustředily budovy nejvýznamnější pro duchovní život obce, vytvářející její stavební dominantu a označující místo, kde se stýká lidské s božským, tělesné s duchovním. Patří mezi ně především vstupní propylaje se vznosným chrámem bohyně Níké Apteros, hlavní chrám zasvěcený Pallas Athéně Parthenón a karyatidami ozdobený Erechtheion, svatyně a pokladnice na místě paláce mýtického krále Erechthea. Obraz Akropole by nebyl úplný bez divadelních amfiteátrů Dionýsova divadla a ódeionu na jejím úpatí. D v letech 86 př. n. l. 87 n. l.: Římská říše, rozšíření o římskou agoru a ohrazené Hadriánovo město. 9

POČÁTKY ŘECKÉ KULTURY,

POČÁTKY ŘECKÉ KULTURY, POČÁTKY ŘECKÉ KULTURY, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. POČÁTKY ŘECKÉ KULTURY, pracovní list První evropské státy

Více

EGEJSKÁ KULTURA. Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi egejské kultuře.

EGEJSKÁ KULTURA. Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi egejské kultuře. EGEJSKÁ KULTURA Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi egejské kultuře. Základní pojmy Egejské moře mínojská civilizace Knóssos Achájové labyrint

Více

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské Základní škola, Ostrava Poruba, Ukrajinská 1533, příspěvková organizace Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Multimédia na Ukrajinské číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/21.3759

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Hana Zimová a Anna Nováková Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Hana Zimová a Anna Nováková Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Hana Zimová a Anna Nováková Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem

Více

Starověké Řecko hornatá krajina, pobřeží moře - zálivy, ostrovy/ poloostrovy, úrodné roviny

Starověké Řecko hornatá krajina, pobřeží moře - zálivy, ostrovy/ poloostrovy, úrodné roviny Starověké Řecko jih Balkánského poloostrova první evropská civilizace základy moderních věd: matematika, fyzika, filosofie, historie základy demokracie umění (řecká a římská kultura) společné kulturní

Více

Rozkvět Athén po řecko-perských válkách

Rozkvět Athén po řecko-perských válkách Rozkvět Athén po řecko-perských válkách Athény se staly nejbohatším a nejmocnějším městským státem v Řecku rozvoj zámořského obchodu Triéra Atény za Perikla (5. století př.n.l.) Perikles přední státník

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

STAROVĚKÉ ŘECKO 1. test pro 6. ročník

STAROVĚKÉ ŘECKO 1. test pro 6. ročník VY_32 _INOVACE_D_ 371 STAROVĚKÉ ŘECKO 1. test pro 6. ročník Autor: Taťjana Horáková, Mgr. Použití: 6. ročník Datum vypracování: 9. 2. 2013 Datum pilotáže: 18. 2. 2013 Metodika: test je určen k prověření

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

VÝTVARNÉ UMĚNÍ EGEJSKÉ OBLASTI MYKÉNSKÉ UMĚNÍ

VÝTVARNÉ UMĚNÍ EGEJSKÉ OBLASTI MYKÉNSKÉ UMĚNÍ VÝTVARNÉ UMĚNÍ EGEJSKÉ OBLASTI MYKÉNSKÉ UMĚNÍ MYKÉNSKÉ UMĚNÍ VY_32_INOVACE_DVK1203 Autor: Vznik: Téma: Předmět: Anotace: Mgr. Jan Souček 09 / 2012 Antické umění DVK / 1. ročník Obrazová prezentace vývoje

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 16/15. Název materiálu: Starověké Řecko - test. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 16/15. Název materiálu: Starověké Řecko - test. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 16/15 Název materiálu: Starověké Řecko - test Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracoval: Mgr. Petra Březinová Mgr. Petra Březinová VY 32 INOVACE 16/15 Dějepis/6.ročník

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Řecko v době Periklově

Řecko v době Periklově Řecko v době Periklově Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: listopad 2012 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: dějepis Anotace: Digitální učební materiál seznamuje žáky s dějinami umění starověkého

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.5 ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS Dějepis 6. ročník. ŠVP Školní očekávané výstupy

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.5 ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS Dějepis 6. ročník. ŠVP Školní očekávané výstupy PRŮŘEZOVÁ TÉMATA ČLOVĚK V DĚJINÁCH RVP ZV Obsah RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo D-9-1-01 uvede konkrétní příklady důležitosti a potřebnosti dějepisných poznatků

Více

Starověké Řecko. Otestuj své znalosti!

Starověké Řecko. Otestuj své znalosti! Starověké Řecko Otestuj své znalosti! 1. Tento chrám v Aténách se jmenuje a/ Pentathlon b/ Parthenon c/ Artemidin http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ce/2006_01_21_ath%c3%a8nes_parth%c3%a9non.jpg/800px-

Více

Základní pojmy. antika polis slohy: dórský, jónský, korintský tympanon karyatida amfora freska amfiteátr kalokagathia pantheon

Základní pojmy. antika polis slohy: dórský, jónský, korintský tympanon karyatida amfora freska amfiteátr kalokagathia pantheon STAROVĚKÉ ŘECKO Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o starověkém Řecku s přírodními podmínkami a s řeckou kulturou. Základní pojmy antika polis

Více

Dějepis 1. Historie a historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva 3. Starověké východní civilizace 4. Starověké Řecko a Řím

Dějepis 1. Historie a historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva 3. Starověké východní civilizace 4. Starověké Řecko a Řím Dějepis 1. Historie a historiografie Pojmy, význam a úloha historie Pomocné vědy historické Periodizace dějin Světová historiografie Česká historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva Archeologie

Více

ESTETICKÁ A VÝTVARNÁ VÝCHOVA

ESTETICKÁ A VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. ESTETICKÁ A VÝTVARNÁ

Více

Název materiálu: Opakování Řecko, Řím. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Název materiálu: Opakování Řecko, Řím. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: Název materiálu: Opakování Řecko, Řím Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracoval: Mgr. Petra Březinová Opakování - Starověké Řecko a Řím 1. Kde a proč zakládali Řekové osady? (použij

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu ZELENÁ DO BUDOUCNOSTI Operační program: OP vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Klíčová aktivita:

Více

Pracovní listy Architektura I.

Pracovní listy Architektura I. Pracovní listy Architektura I. Mgr. Jiří Kutina Obsah Obrázek č.1.: Úvodní obrázek...4 Obrázek č.2.: Pěstní klín, Věstonická Venuše...5 Obrázek č.3.: Skalní rytina koně a ženy...5 Obrázek č.4.: Tholos,

Více

Na základě přečtení pověsti Théseus doplň do textu vynechané výrazy STAROVĚKÁ KRÉTA

Na základě přečtení pověsti Théseus doplň do textu vynechané výrazy STAROVĚKÁ KRÉTA 18 STAROVĚKÁ KRÉTA Na základě přečtení pověsti Théseus doplň do textu vynechané výrazy STAROVĚKÁ KRÉTA Kréta ostrov ve Středozemním moři asi v letech 2500 1500 př. Kr. zde kvetla první evropská civilizace

Více

ARCHAICKÉ A KLASICKÉ ŘECKO,

ARCHAICKÉ A KLASICKÉ ŘECKO, ARCHAICKÉ A KLASICKÉ ŘECKO, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. 1 ARCHAICKÉ A KLASICKÉ ŘECKO, pracovní list Po zániku

Více

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 06. 08. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_D_II

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 06. 08. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_D_II Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 06. 08. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_D_II Ročník: I. Dějepis Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh:

Více

(Člověk a společnost) Učební plán předmětu. Průřezová témata

(Člověk a společnost) Učební plán předmětu. Průřezová témata Dějepis (Člověk a společnost) Učební plán předmětu Ročník 6 Dotace 2 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA: - Vztah člověka

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0571 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Předmět Téma ŠVP (RVP) Dějepis v kostce Základy společenských

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice POJMY URBANISMUS A ÚZEMNÍ PLÁNOVÁNÍ, VÝVOJ ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl

Více

Messinia Messénie (řecky Messinía Μεσσηνία)

Messinia Messénie (řecky Messinía Μεσσηνία) Jižní část pevniny Peloponéského poloostrova by se dala rozdělit na dvě hlavní oblasti a to Lakónii a Messénii. Krajinu charakterizují zalesněná pohoří a pobřeží, která jsou lemována písečnými plážemi.

Více

Den otevřených dveří. Klasická archeologie.

Den otevřených dveří. Klasická archeologie. Den otevřených dveří Klasická archeologie http://ukar.ff.cuni.cz Klasická archeologie 2.je tradiční a zároveň supermoderní obor Klasická archeologie 3 Věnujeme se výzkumu materiální kultury středomořské

Více

HELÉNISTICKÁ ARCHITEKTURA

HELÉNISTICKÁ ARCHITEKTURA HELÉNISTICKÁ ARCHITEKTURA VY_32_INOVACE_DVK1207 Autor: Vznik: Téma: Předmět: Anotace: Mgr. Jan Souček 09 / 2012 Antické umění DVK / 1. ročník Obrazová prezentace vývoje řecké helénistické architektury

Více

Zakroužkuj správné odpovědi: 1. Jak se nazývala kultura, která následovala po minojské? a) římská b) mykénská c) tuniská

Zakroužkuj správné odpovědi: 1. Jak se nazývala kultura, která následovala po minojské? a) římská b) mykénská c) tuniská č. 8 název Řecko společenský vývoj, řecká jména anotace Pracovní list je zaměřen na upevnění poznatků o starověkých civilizacích v Řecku mykénská kultura. Součástí pracovního listu je i správné řešení.

Více

MOHUTNÝ NEZDOBENÝ ŠTÍHLEJŠÍ ZAKONČEN VOLUTOU ŠTÍHLÝ ZDOBENÁ HLAVICE, ROSTLINNÉ MOTIVY

MOHUTNÝ NEZDOBENÝ ŠTÍHLEJŠÍ ZAKONČEN VOLUTOU ŠTÍHLÝ ZDOBENÁ HLAVICE, ROSTLINNÉ MOTIVY ARCHITEKTURA TYPICKÝ PRVEK = SLOUP DÓRSKÝ SLOUP MOHUTNÝ NEZDOBENÝ IÓNSKÝ SLOUP ŠTÍHLEJŠÍ ZAKONČEN VOLUTOU KORINTSKÝ SLOUP ŠTÍHLÝ ZDOBENÁ HLAVICE, ROSTLINNÉ MOTIVY Štít (tympanon) kladí hlavice dřík MALÍŘSTVÍ

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 6. Řím a počátky křesťanství. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 6. Řím a počátky křesťanství. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 6. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu ZELENÁ DO BUDOUCNOSTI Operační program: OP vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Klíčová aktivita:

Více

Vyspělá palácová kultura objevena roku 1900 angličanem Sirem Arthurem Evansem, pojmenoval kulturu po Králi Minóvi. objev ovlivnil evropskou secesi.

Vyspělá palácová kultura objevena roku 1900 angličanem Sirem Arthurem Evansem, pojmenoval kulturu po Králi Minóvi. objev ovlivnil evropskou secesi. Kréta, Řecko, Řím Mínojská civilizace Civilizace doby bronzové. Existovala na Krétě asi 2700 až 1450 př.n. l. 1750 př.n.l. zničené nádherné paláce na Krétě přírodní katastrofa (Atlantida), byla obnovena.

Více

Antické Řecko Minojská Kréta a mykénské období

Antické Řecko Minojská Kréta a mykénské období Antické Řecko Minojská Kréta a mykénské období Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0209 První civilizace v Evropě vznikla na ostrově Kréta ve Středozemním moři. Důvod vzniku prvního státu právě zde je dán

Více

VY_32_INOVACE_453. Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace. Mgr. Denisa Gbelcová. Člověk a společnost. Dějepis

VY_32_INOVACE_453. Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace. Mgr. Denisa Gbelcová. Člověk a společnost. Dějepis VY_32_INOVACE_453 Škola Jméno autora Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace Mgr. Denisa Gbelcová Datum: 1. 9. 2011 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Metodický

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor (předmět): Dějepis - ročník: Prima

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor (předmět): Dějepis - ročník: Prima 5.2.2. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor (předmět): Dějepis - ročník: Prima Téma Učivo Výstupy Kódy Dle RVP Školní (ročníkové) PT KK Člověk v dějinách Proč se lidé zajímají o minulost

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 5. ŘECKO a počátky evropského písma. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá.

VÝTVARNÁ KULTURA. 5. ŘECKO a počátky evropského písma. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. VÝTVARNÁ KULTURA 5. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá DUM číslo:5 č 5 písma Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ,

Více

I. VELKÉ MIMOEVROPSKÉ CIVILIZACE - STAROVĚK / 19

I. VELKÉ MIMOEVROPSKÉ CIVILIZACE - STAROVĚK / 19 OBSAH Předm luva / 05 Obsah / 07 Úvod / 1 5 I. VELKÉ MIMOEVROPSKÉ CIVILIZACE - STAROVĚK / 19 1. Počátky měst / 20 2. Egypt a Afrika / 25 2.1. Stará říše / 26 2.2. Střední a Nová říše / 27 2.3. Další oblasti

Více

Mínojská kultura. Starověké Řecko. - Kréta - první centrum řecké kultury. referát: KRÉTSKÁ CIVILIZACE

Mínojská kultura. Starověké Řecko. - Kréta - první centrum řecké kultury. referát: KRÉTSKÁ CIVILIZACE Mínojská kultura - Kréta - první centrum řecké kultury 5 referát: KRÉTSKÁ CIVILIZACE - vhodná strategická pozice pro obranu, obchod a rozvoj kultury - písmo krétské hieroglyfy lineární písmo typu A - sice

Více

Prezentace v POWERPOINTu

Prezentace v POWERPOINTu Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení materiálu VY_32_INOVACE_Kot12 Vypracoval(a),

Více

Ř E C K O. Termín : 20. -29. září 2014. Relaxačně-poznávací zájezd

Ř E C K O. Termín : 20. -29. září 2014. Relaxačně-poznávací zájezd Ř E C K O Termín : 20. -29. září 2014 Relaxačně-poznávací zájezd ŘECKO - CHALKIDIKI I v roce 2014 nabízím pobyt v jedné z nejatraktivnějších oblastí Řecka, ve východní oblasti poloostrova Chalkidiki. Čisté

Více

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších PRAHA Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších organizací a firem. Sídlí zde prezident republiky, vláda,

Více

OLOMOUC V PRAVĚKU Autor: Tereza Bundilová Brno 2010

OLOMOUC V PRAVĚKU Autor: Tereza Bundilová Brno 2010 OLOMOUC V PRAVĚKU Autor: Tereza Bundilová Brno 2010 Anotace Semestrová práce je zaměřena na pravěké archeologické prameny v Olomouci a jejím okolí. Vybrala jsem si příměstské části Nemilany a Slavonín,

Více

Historie 03. Antické dějiny. Otázka číslo: 1. V peloponéské válce zvítězily(i, a): Théby. Sparta. Athény

Historie 03. Antické dějiny. Otázka číslo: 1. V peloponéské válce zvítězily(i, a): Théby. Sparta. Athény Historie 03 Antické dějiny Otázka číslo: 1 V peloponéské válce zvítězily(i, a): Théby Sparta Athény Peršané Otázka číslo: 2 Hegemonie Sparty nad Athénami nastala po bitvě u: Issu Leukter Aigospotamoi Plataj

Více

Helénské období a kultura starověkého Řecka

Helénské období a kultura starověkého Řecka Helénské období a kultura starověkého Řecka 1. Kdo jsou Makedonci, kde leží Makedonie, jaké tam bylo státní zřízení? Kdo tam vládl? 2. Kdy, kde a jak došlo k tomu, že si Filip Makedonský podmanil Řecko?

Více

Starověké Řecko. Kréta. Období prvních paláců: Minojská společnost: Mykény. Autor: Klára Blaţejovská www.nasprtej.cz Téma: Starověké Řecko Ročník: 1.

Starověké Řecko. Kréta. Období prvních paláců: Minojská společnost: Mykény. Autor: Klára Blaţejovská www.nasprtej.cz Téma: Starověké Řecko Ročník: 1. Starověké Řecko Kréta - Výhodná geografická pozice - Ve 2. tisíciletí př. n. l. zde vzniká 1. civilizace v Evropě Minojská - Její politické dějiny prakticky neznáme pouze památky na trvanlivém materiálu

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu ZELENÁ DO BUDOUCNOSTI Operační program: OP vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Klíčová aktivita:

Více

PYROTECHNOLOGICKÁ ZAŘÍZENÍ Z AREÁLU KLÁŠTERA DOMINIKÁNEK U SV. ANNY V BRNĚ

PYROTECHNOLOGICKÁ ZAŘÍZENÍ Z AREÁLU KLÁŠTERA DOMINIKÁNEK U SV. ANNY V BRNĚ ZKOUMÁNÍ VÝROBNÍCH OBJEKTŮ A TECHNOLOGIÍ ARCHEOLOGICKÝMI METODAMI PYROTECHNOLOGICKÁ ZAŘÍZENÍ Z AREÁLU KLÁŠTERA DOMINIKÁNEK U SV. ANNY V BRNĚ ANTONÍN ZŮBEK V letech 2008 a 2009 se uskutečnil záchranný archeologický

Více

Asýrie. Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: září 2012. Ročník: šestý. Vzdělávací oblast: dějepis

Asýrie. Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: září 2012. Ročník: šestý. Vzdělávací oblast: dějepis Asýrie Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: září 2012 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: dějepis Anotace: Digitální učební materiál seznamuje žáky s dějinami umění starověké Mezopotámie z období

Více

Mezipředmětové vztahy

Mezipředmětové vztahy VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS DĚJEPIS 6. ROČNÍK Téma, učivo Minulost, dějiny, Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Učení Mezipředmětové vztahy Poznámky dějepis

Více

Počátky starověkého Říma

Počátky starověkého Říma Počátky starověkého Říma V Itálii žilo před vznikem státu mnoho různých kmenů Etruskové Umbrové Latinové Řekové Oskové Historie starověkého Říma - přehled Doba královská Republika 753 př.n.l. 510 př.n.l.

Více

Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Vzdělávací oblast: Umělecko-historická příprava Název: Řecko - Athény

Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Vzdělávací oblast: Umělecko-historická příprava Název: Řecko - Athény Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Vzdělávací oblast: Umělecko-historická příprava Název: Řecko - Athény Autor: Mgr. Iva Chauturová Datum, třída: 31. 5. 2012, 1.D-UK

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Persie. Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: říjen 2012. Ročník: šestý. Vzdělávací oblast: dějepis

Persie. Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: říjen 2012. Ročník: šestý. Vzdělávací oblast: dějepis Persie Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: říjen 2012 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: dějepis Anotace: Digitální učební materiál seznamuje žáky s dějinami umění starověké Mezopotámie z období

Více

Antika: Řecko MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC2

Antika: Řecko MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC2 Antika: Řecko MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 Antika: Řecko Období Hlavní autoři Období 1. Ve kterém období existovalo antické Řecko? 2. Co bylo polis? Uveď dva nejznámější zástupce + jejich charakter. 3.

Více

Krkonoše. Smrk. Jeseníky

Krkonoše. Smrk. Jeseníky Krkonoše Nejvyšší pohoří v České republice najdeme na severu Čech při hranici s Polskem. Pokrývá je smrkový les. K nejnápadnějším vrcholům patří Kozí hřbety, Luční hora, Studniční hora a samozřejmě Sněžka.

Více

ANTICKÉ ŘECKO ANTIKA od lat. slova antiquitas = starobylost tímto označením je míněno starověké Řecko a Řím, které položily základy evropské

ANTICKÉ ŘECKO ANTIKA od lat. slova antiquitas = starobylost tímto označením je míněno starověké Řecko a Řím, které položily základy evropské ANTICKÉ ŘECKO ANTIKA od lat. slova antiquitas = starobylost tímto označením je míněno starověké Řecko a Řím, které položily základy evropské civilizace (umění, vědy, filosofie, politika) geograf. umístění:

Více

Umění Egejského moře. Kréta, Mykény, Řecko. Daniela Wojnarová, S5.A

Umění Egejského moře. Kréta, Mykény, Řecko. Daniela Wojnarová, S5.A Umění Egejského moře Kréta, Mykény, Řecko Daniela Wojnarová, S5.A Starověké Řecko První evropská civilizace, doba bronzová Kultura minojská Kréta (2700 1500 př. n. l.) Kultura mykénská jih Řecka (1500

Více

C. Starověké Řecko 1. Geografické vymezení starověkého Řecka

C. Starověké Řecko 1. Geografické vymezení starověkého Řecka C. Starověké Řecko 1. Geografické vymezení starověkého Řecka Nyní se budeme zabývat zemí Řeckem, kde vznikly nejstarší státy v Evropě. Řecká kultura se stala jedním z nejvýznamnějších pilířů evropské civilizace.

Více

Otázka č. 1: Vývoj urbanismu I. - zakládání měst ve starověku kultura mezopotámská a egyptská starověkých městských kultur Středomoří

Otázka č. 1: Vývoj urbanismu I. - zakládání měst ve starověku kultura mezopotámská a egyptská starověkých městských kultur Středomoří Otázka č. 1: Vývoj urbanismu I. - zakládání měst ve starověku Města výslednice složitých přírodních a společenských procesů. Budování prvních sídel umožnilo lidem zemědělství (trvalé osídlení) Nejstarší

Více

STAROVĚKÉ ŘECKO MYKÉNSKÁ CIVILIZACE

STAROVĚKÉ ŘECKO MYKÉNSKÁ CIVILIZACE 19 STAROVĚKÉ ŘECKO MYKÉNSKÁ CIVILIZACE Balkánský poloostrov poloostrov Peloponés Popiš území, na kterém se rozkládalo starověké Řecko, a najdi na mapě: západní pobřeží Malé Asie Athény Sparta Mykény Egejské

Více

Slované na českém území a Sámova říše

Slované na českém území a Sámova říše Slované na českém území a Sámova říše Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0115 Slovanské kmeny, původně žijící v oblastech mezi Dunajem a Dněprem (dnešní Ukrajina a východní Polsko), během stěhování národů

Více

ÚVOD, ZÁKLADNÍ TERMINOLOGIE A KOŘENY KRÁLOVSKÉ ZÁDUŠNÍ ARCHITEKTURY

ÚVOD, ZÁKLADNÍ TERMINOLOGIE A KOŘENY KRÁLOVSKÉ ZÁDUŠNÍ ARCHITEKTURY ÚVOD, ZÁKLADNÍ TERMINOLOGIE A KOŘENY KRÁLOVSKÉ ZÁDUŠNÍ ARCHITEKTURY Petra Maříková Vlčková Úvod do egyptské archeologie U3V Plzeň, zimní semestr 2015 22.09.2015 CÍLE PŘEDNÁŠKOVÉHO CYKLU Seznámit posluchače

Více

OBSAH. Úvod 13 Egejský svět a východní Středomoří 21 Foinícká kolonizace západního Středomoří 26 STAROVĚKÉ STÁTY A KULTURY

OBSAH. Úvod 13 Egejský svět a východní Středomoří 21 Foinícká kolonizace západního Středomoří 26 STAROVĚKÉ STÁTY A KULTURY OBSAH Úvod 13 Egejský svět a východní Středomoří 21 Foinícká kolonizace západního Středomoří 26 STAROVĚKÉ STÁTY A KULTURY Vzestup a pád novoasyrské říše 37 Úvod 37 Bilance po přelomu tisíciletí 38 Nepřímá

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

Starověký Egypt. Učební text STAROVĚKÝ EGYPT

Starověký Egypt. Učební text STAROVĚKÝ EGYPT STAROVĚKÝ EGYPT Klíčová slova: sjednocení, Nil, zemědělství, záplavové a závlahové hospodářství, společnost, faraon, pyramidy, Gíza, řemeslo, bydlení, vzdělání, hieroglyfy, věda, mumifikace, mnohobožství,

Více

Mateřská škola a Základní škola při dětské léčebně, Křetín 12

Mateřská škola a Základní škola při dětské léčebně, Křetín 12 Mateřská škola a Základní škola při dětské léčebně, Křetín 12 Autor: Mgr. Miroslav Páteček Vytvořeno: září 2012 Člověk a společnost Klíčová slova: První středověké státy, Franská říše, Byzantská říše,

Více

Brno. Liberec. Karlovy Vary

Brno. Liberec. Karlovy Vary Brno Největší moravské město leží na soutoku Svitavy a Svratky. Jeho dominantou je hrad Špilberk. Je významným průmyslovým a kulturním centrem, městem veletrhů. Otázka: Které město leží pod horou Ještěd?

Více

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace Pracovní list k exkurzi Královská cesta + fotodokumentace Čp 07/04 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a svět práce Pracovní činnosti

Více

Ø VÝZNAM ANTIKY. h h h

Ø VÝZNAM ANTIKY. h h h POČÁTEK EVROPSKÉ FILOSOFIE (ŘECKO) Ø VÝZNAM ANTIKY UMĚNÍ (EGYPT X ŘECKO) MYŠLENÍ (FILOSOFIE X MÝTUS) POLITIKA (VZNIK ČLOVĚKA) UMĚNÍ PŘEDANTICKÉ UMĚNÍ ŘÍDÍ JEJ NEZMĚNITELNÝ KÁNON (NEZAJÍMÁ SE O SKUTEČNOST

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Minojská Kréta VY_32_INOVACE_11_11. Vladimír Macků macku@gymjev.cz 1.

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Minojská Kréta VY_32_INOVACE_11_11. Vladimír Macků macku@gymjev.cz 1. Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

výstup vlastními slovy. Žák sám vyhledává informace a řeší zadané úkoly. Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení

výstup vlastními slovy. Žák sám vyhledává informace a řeší zadané úkoly. Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení Anotace Pracovní list rozvíjí čtení s porozuměním a podporuje rozvoj čtenářské gramotnosti. Po přečtení textu žáci odpovídají na jednoduché otázky a vyhledávají informace v textu. Pracovní list je určen

Více

URBANISMUS PYRAMIDOVÁ MĚSTA MEMFIS

URBANISMUS PYRAMIDOVÁ MĚSTA MEMFIS Petra Maříková Vlčková 29.-30.03.2012 Egypt a střední Evropa URBANISMUS STARÉ, STŘEDNÍ A NOVÉ ŘÍŠE URBANISMUS definice města/městské aglomerace? geomorfologie osídlení v Egyptě Gezíra Levue Tell Na okraji

Více

Archeologické oddělení NPÚ Praha Národní památkový ústav územní odborné pracoviště v hlavním městě Praze

Archeologické oddělení NPÚ Praha Národní památkový ústav územní odborné pracoviště v hlavním městě Praze rok: 2003-2004, číslo výzkumu: 1/03 a 1/04 PRAHA 1 NOVÉ MĚSTO NÁMĚSTÍ REPUBLIKY - čp. 1078/II a 1079/II - areál bývalých kasáren Jiřího z Poděbrad Archeologické oddělení NPÚ se na výzkumu podílelo částí

Více

Prezentace 17-CJL -1-ročník Antické písemnictví (1)

Prezentace 17-CJL -1-ročník Antické písemnictví (1) Prezentace 17-CJL -1-ročník Antické písemnictví (1) Antika = historická epocha, která završuje éru starověku. V rámci starověku zahrnuje dějiny existence starověkého (antického) Řecka a Říma. Starořecká

Více

Antické Řecko Kultura

Antické Řecko Kultura Antické Řecko Kultura Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r02013 Antická řecká kultura ovlivňuje svět do současnosti nejen v literatuře. V Řecku se rozvíjela všechna odvětví literatury: eposy (hrdinské Ilias,

Více

Kde se nacházelo Řecko? Na jihu Balkánského poloostrova a na poloostrově Peloponés!

Kde se nacházelo Řecko? Na jihu Balkánského poloostrova a na poloostrově Peloponés! Řecko perské války Kde se nacházelo Řecko? Na jihu Balkánského poloostrova a na poloostrově Peloponés! Kde se nacházela Perská říše? Byla to rozlehlá říše, která měla své centrum na území dnešního Iránu

Více

Úvod do geografie sídel. Centre for Analysis of Regional Systems cenars.upol.cz

Úvod do geografie sídel. Centre for Analysis of Regional Systems cenars.upol.cz Úvod do geografie sídel Centre for Analysis of Regional Systems cenars.upol.cz Geografie sídel hlavní směry a) geografie osídlení (settlement geography) sídelní systémy, sídla brány jako vnitřně stejnorodá,

Více

CO JE EVROPA 2011 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D.

CO JE EVROPA 2011 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. CO JE EVROPA 2011 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Co je Evropa V této kapitole se dozvíte: Jaká je kultura v Evropě. Má Evropa stejný význam jako Evropská unie. Zda je Evropa samostatným geografickým celkem.

Více

ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST

ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST Úvod Pražský hrad Obrazová příloha k článku na str. 25 : ZA STAROU PRAHU : 4. Trojlodní krypta sv. Kosmy a Damiána s dochovanými částmi

Více

kolébka evropské kultury 3 kulturní oblasti- egejská oblast- Kykladské ostrovy- kykladská, helatstká kultura

kolébka evropské kultury 3 kulturní oblasti- egejská oblast- Kykladské ostrovy- kykladská, helatstká kultura Otázka: Starověké Řecko Předmět: Dějepis Přidal(a): Pan X Starověké Řecko kolébka evropské kultury 3 kulturní oblasti- egejská oblast- Kykladské ostrovy- kykladská, helatstká kultura Kréta- mínojská kultura

Více

ONDŘEJ ŠMERDA. Vývoj. latinkového (typografického) písma SŠOGD LYSÁ NAD L ABEM

ONDŘEJ ŠMERDA. Vývoj. latinkového (typografického) písma SŠOGD LYSÁ NAD L ABEM v ONDŘEJ ŠMERDA aaa eee Vývoj latinkového (typografického) i SŠOGD písma LYSÁ NAD L ABEM 2014 Copyright Ondřej Šmerda, 2014 ÚVOD Tato učebnice si klade za cíl popsat vznik a vývoj typografického a tedy

Více

Kontinent : Evropa. Oblast: Jižní Evropa Španělsko

Kontinent : Evropa. Oblast: Jižní Evropa Španělsko Kontinent : Evropa Oblast: Jižní Evropa Španělsko stát jižní Evropy Španělsko Španělsko oficiálně Španělské království stát ležící na Pyrenejském poloostrově. Ke Španělskému království patří i Kanárské

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4. Anotace: Valticko lednický areál a Pálava jako turistický region specifika, kulturní památky, využitelnost z hlediska turistického ruchu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou

Více

Antika. Starověké Řecko

Antika. Starověké Řecko Antika - antika je vyvrcholením starověku - pojem antika pochází z latinského antiquitas, což znamená starý věk - období 1000 př.n.l. 500 n.l. - pojmem antika chápeme nejen dějiny starověkého Řecka a Říma,

Více

- budovány velké paláce (rozsah i menších měst) Knoss palác Labyrinthos; Faistos

- budovány velké paláce (rozsah i menších měst) Knoss palác Labyrinthos; Faistos Otázka: Starověké Řecko Předmět: Dějepis Přidal(a): HankaAaA Teritoriální vymezení - pevninské Řecko - Kréta - Kykladské ostrovy - Kypr - řecké kolonie na pobřeží Černého moře Thrákie, Kyrenaiky - pobřeží

Více

Zajímavá místa Obsah Obsah 2 Velké Losiny 3 Javorník 6 Šternberk 8 Javoříčko 10 Bouzov 13 Olomouc 15 2 Velké Losiny Zámek 4 Papírna 5 3 Velké Losiny - zámek Jedna z nejznámějších dominant obce Velké Losiny

Více

Babylónské mýty a eposy Právo a soudnictví Babylónské hospodářství Zemědělství Domácí zvířata Řemesla Organizace hospodářství: stát, chrámy a

Babylónské mýty a eposy Právo a soudnictví Babylónské hospodářství Zemědělství Domácí zvířata Řemesla Organizace hospodářství: stát, chrámy a Obsah Předmluva Dějiny Babylónie Předehra Starobabylónské období ( před n. l.) Isin a Larsa Ešnunna a Elam Mari a Jamchad Asýrie Babylón na počátku vzestupu Babylón za Chammu-rabiho Chammu-rabiho nástupci

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Abúsírské pyramidové pole. Zpráva o archeologické expedici 2005-2006* Miroslav Bárta

Abúsírské pyramidové pole. Zpráva o archeologické expedici 2005-2006* Miroslav Bárta Abúsírské pyramidové pole. Zpráva o archeologické expedici 2005-2006* Miroslav Bárta Mastaba z doby 3. dynastie Hlavním úkolem pro tuto sezónu bylo ověření několika teorií o vývoji nekrálovských hrobek

Více

ZŠ A MŠ HORKA NAD MORAVOU PROJEKT ABSOLVENT SEMINÁRNÍ PRÁCE AUTOR: DAVID VÝKRUTA. GARANT: PhDr. JANA SKÁCELÍKOVÁ OBLAST: HISTORIE TÉMA: MAYOVÉ

ZŠ A MŠ HORKA NAD MORAVOU PROJEKT ABSOLVENT SEMINÁRNÍ PRÁCE AUTOR: DAVID VÝKRUTA. GARANT: PhDr. JANA SKÁCELÍKOVÁ OBLAST: HISTORIE TÉMA: MAYOVÉ ZŠ A MŠ HORKA NAD MORAVOU PROJEKT ABSOLVENT SEMINÁRNÍ PRÁCE AUTOR: DAVID VÝKRUTA GARANT: PhDr. JANA SKÁCELÍKOVÁ OBLAST: HISTORIE TÉMA: MAYOVÉ V HORCE NAD MORAVOU ČERVEN Osnova: Úvod - anotace - problémové

Více

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0106

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0106 Byzantská říše Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0106 Byzantská říše je u historiků ustálený pojem, který však není oficiálním názvem státu. Jméno říše je odvozeno od názvu starověké osady Byzantion. Její

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 16/17. Název materiálu: Starověký Řím - test. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 16/17. Název materiálu: Starověký Řím - test. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: Název materiálu: Starověký Řím - test Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracoval: Mgr. Petra Březinová Jméno a příjmení: 1. Zakroužkuj správnou odpověď TEST STAROVĚKÝ ŘÍM 1. Řím

Více

ŘÍMSKÉ MÝTY. Původ Římanů: kočovní pastevci, kteří na počátku 1. tisíciletí přišli na Apeninský poloostrov

ŘÍMSKÉ MÝTY. Původ Římanů: kočovní pastevci, kteří na počátku 1. tisíciletí přišli na Apeninský poloostrov Původ Římanů: ŘÍMSKÉ MÝTY kočovní pastevci, kteří na počátku 1. tisíciletí přišli na Apeninský poloostrov usadili se v Latiu, kde začali vytvářet malé městské kultury dlouho byli závislí na Etruscích,

Více

Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm POČÁTKY ŘÍMA

Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm POČÁTKY ŘÍMA Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm POČÁTKY ŘÍMA Autor: Mgr. Jana Valchářová Vytvořeno: červen 2013 Název: VY_32_INOVACE_DE_07 Starověk_15 6. ročník Projekt Sedmikráska

Více

N a b í d k a. Brožura Radnice v Karviné Karviná. Zámecký porcelán

N a b í d k a. Brožura Radnice v Karviné Karviná. Zámecký porcelán N a b í d k a Karviná. Město v kráse památek Zaniklý zámek Ráj v osudech staletí Lottyhaus. Vedlejší křídlo zámku Fryštát v Karviné Příběh manželství Larisch-Mönnichů Minulostí zámeckých parků v Karviné

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Dějepis Sada:

Více