Ve veřejné správě je dvojí přístup k IS

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Ve veřejné správě je dvojí přístup k IS"

Transkript

1 VŠSS HAVÍŘOV

2 (aneb Jaké informace uživatelé potřebují?) Ve veřejné správě je dvojí přístup k IS OBČAN ÚŘEDNÍK "Vzdělání je schopnost porozumět druhým. J. W. Goethe

3 Co se změnilo v managementu?

4 Co se změnilo v řízení? Jsou úspory nejlepším řešením? Optimalizace nákladů?

5 CO SE VLASTNĚ ZMĚNILO? ÚSPORY mohou přinést zlepšení INFORMAČNÍ SYSTÉMY přístup k informacím (pro občany, pro úředníky)

6 Přínosy řešení optimalizace Integrace procesu Nákup, prodej a logistika Optimalizace nákladů Nákup Rychlá návratnost investice Prodej Platnost pro firmu, Logistika státní a veřejný sektor (prodává se poskytovaná služba za určitých nákladů ovlivněno politickými rozhodnutími)

7 Trendy v manažerském rozhodování

8 Trendy v IS ve VS Data dáno zákonem, popř. jinou normou (shromažďování, zpracování, archivace, použití) Přístup k informacím Výběrová řízení Důvěrné informace (utajované s různým stupněm) Smlouvy Bezpečnost dat Snadnost přístupu (povinnost, dohled veřejnosti) EU

9 Změny priorit sledovaných informací

10 Priority v oblasti Informačních syst.

11 Kvalita Informací Více než třetina manažerů pro rozhodování používá pravidelně chybné informace Téměř polovina manažerů nemá důvěru v informace z Informačních systémů Přibližně dvěma třetinám manažerů chybí některé klíčové informace pro jejich rozhodování.

12 Kvalita Informací

13 Informační systém je systém pro sběr, udržování, zpracování a poskytování informací a dat. kartotéka, telefonní seznam, kniha došlé pošty nebo účetnictví. Systém nemusí být nutně automatizovaný pomocí počítačů a může být i v papírové podobě. Data - údaje Informace

14 Informační systém může a nemusí být podporován VT. My budeme uvažovat systémy podporované počítači Již dlouho je jasné, že hospodářství vyspělých zemí netáhnou jen hmotné výrobky, ale také informace, znalosti a nové technologie. To si uvědomují i podniky a instituce, což napomáhá k rozvoji IS.

15 ISVS - Informační Systémy ve Veřejné Správě Data, jejich kvalita, kontrola, ochrana Informace, jejich kvalita, užití Systém Informační systém, prostředky, lidé, organizace Architektura IS Projektování IS

16 ISVS - Informační Systémy ve Veřejné Správě Zákonné normy pro ISVS Základní a odvozené registry Elektronický podpis, datové schránky, certifikáty Portál Veřejné správy, portál MPSV e-pusa.cz, e-kraj.cz, isvs.cz, mesta.obce.cz... IS důvody zřízení, IS o ISVS Czech POINT

17 Data vyjádření skutečností formálním způsobem tak, aby je bylo možno přenášet nebo zpracovat (např. počítačem) číselné nebo jiné symbolicky vyjádřené (reprezentované) údaje a hodnoty nějakých entit nebo událostí tvrdá data, jasně definovaná a obvykle zatížená menší chybou (např. údaje o počtu obyvatelstva) měkká data, vyjadřující názory a postoje lidí (např. údaje o oblibě prezidenta republiky z dotazníkového šetření).

18 Informace Informací rozumíme data, kterým jejich uživatel přisuzuje určitý význam, a které uspokojují konkrétní objektivní informační potřebu svého příjemce. Nositelem informace jsou číselná data, text, zvuk, obraz, případně další smyslní vjemy. Na rozdíl od dat (zvuků, obrázků apod.) nemůžeme informaci skladovat. Na druhé straně - informace jako zdroj poznání jsou zdrojem obnovitelným, nevyčerpatelným. I když má informace nehmotný charakter, je vždy spojena s nějakým fyzickým pochodem, který ji nese.

19 Systém Systém chápeme jako uspořádanou množinu prvků spolu s jejich vlastnostmi a vztahy mezi nimi, jež vykazují jako celek určité vlastnosti, resp. chování. Pro naše účely zkoumání informačních systémů pak mají smysl jen takové systémy, u kterých je možno definovat účel, čili tzv. systémy s cílovým chováním. Jinak také řečeno systém je množina vzájemně propojených komponent, které musí pracovat dohromady pro celý systém tak, aby byl naplněn daný účel (daný cíl). Tzn. že i když každý jednotlivý prvek systému je dobře navržen a pracuje efektivně, jestliže tyto prvky nepracují dohromady, systém neplní svoji funkci.

20 Informační systém je obecně řečeno soubor lidí metod technických a programových prostředků zajišťujících sběr uchování analýzy prezentace dat určených pro poskytování informací.

21 Informační systém Technické prostředky (hardware) počítačové systémy doplněné o periferní jednotky. Programové prostředky(software) jsou tvořené systémovými programy, které řídí chod počítače, efektivní práci s daty, komunikaci počítačového systému s reálným světem a programy aplikačními. Datové zdroje ke své práci je využívají programové prostředky. Organizační prostředky (orgware) soubor nařízení a pravidel. Ty definují provozování a využívání informačních systémů a informačních technologií. Lidská složka (peopleware) řeší otázky adaptace a účinného fungování člověka v počítačovém prostředí, do kterého je zasazen. Reálný svět (informační zdroje, legislativa, normy) kontext informačního systému.

22 Informační systém Abychom mohli zpracovávat data, ze kterých posléze vzniknou informace, potřebujeme určité nástroje, metody a znalosti, které budeme dále nazývat informačními technologiemi. Technické prostředky (HW) zařízení na pořizování, uchování, přenos, zpracování a prezentaci dat. Programové prostředky (SW) algoritmizované postupy vyjádřené ve formě, v které jsou srozumitelné pro používaná technická zařízení. Informační systém organizace - je systém informačních technologií, dat a lidí, jehož cílem je efektivní podpora informačních a rozhodovacích procesů na všech úrovních řízení organizace (firmy). Vývoj a provoz IS jsou ovlivňovány řadou aspektů. samostatná část IS (zahrnující HW, SW a data), zabudovaná do IS jedním projektem (např. , správa majetku, účetnictví). Informatická aplikace - je relativně

23 Informační systém - obecně EIS (Executive IS) - vrcholové řízení organizace (strategie, finanční řízení). DWH (Data warehouse) data, analýzy MIS (Management IS) -účetnictví, nákup, prodej, sklad,... TPS (Transaction processing system), CIS (Customer IS), RIS (Reservation IS), GIS (Geographic IS), CAD (Computer aided design), CAM (Computer aided manufacturing) EDI (Electronic data interchange) podporuje elektronickou výměnu dat mezi obchodními partnery, bankami, ústavy, apod. OIS(Office IS) podpora rutinních kancelářských prací (elektronická pošta, správa a zpracování dokumentů).

24 Operativní řízení TPS TPS (Transaction Processing System) reprezentuje druhy činností podniku na úrovni operativního řízení (krátkodobý horizont). Hlavním úkolem je pořizování a aktualizace dat, jejich evidence a základní přehledy. Tyto výstupy se používají ve vyšších vrstvách IS. Na úrovni operativního řízení se nejčastěji používají aplikace podporující konstrukční a technologické procesy

25 Operativní řízení TPS CAD (Computer Aided Design, konstrukce a návrhy), CAM (Computer Aided Manufacture, automatizovaná podpora řízení výrobních provozů) MRP (Material Resource Planning, plánování zdrojů materiálu) ERP (Enterprise Resource Planning, plánování podnikových zdrojů) CRM (Customer Relationship Management, řízení vztahů se zákazníkem) RIS (Reservation IS, rezervační systémy) či GIS (Geographic IS, kreslení, digitalizace map, vytváření územních modelů) a další.

26 Taktické řízení MIS MIS (Management Information System) podporuje taktické řízení podniku (střednědobý horizont). Navazuje na vrstvu operativního řízení a na základě ucelených a sumarizovaných dat z TPS umožňuje kontrolovat a řídit základní podnikové aktivity. Na této úrovni se provádějí především analýzy a zpracovávají se zprávy a přehledy. Na MIS jsou kladeny vysoké nároky v oblasti zajištění dostupnosti, bezpečnosti, zálohování a archivace dat a průkaznosti operací.

27 Taktické řízení MIS Na taktické úrovni se řeší především oblasti týkající se analýzy, plánování, modelování např. správa zdrojů, řízení jakosti, marketing, lidské zdroje, legislativa či obchodně ekonomické aplikace (mzdy, účetnictví, finanční řízení). Na MIS navazují systémy pro podporu rozhodování (DSS, Decision Support System), které tvoří přechod mezi MIS a EIS. Slouží pro podporu metod rozhodovací a operační analýzy.

28 Strategické řízení EIS EIS (Executive Information System) obsahuje aplikace určené ke strategickému řízení podniku a pro podporu vrcholového vedení (dlouhodobý horizont). Aplikace využívají data poskytovaná nižšími vrstvami (tj. TPS a MIS) i data z externích zdrojů. Pozornost je zaměřena na delší časový úsek do minulosti i budoucnosti. Jsou sledována i historická data Vytvářejí se komplexní analýzy současného stavu, budoucího vývoje, prognózy a trendy, vytváření nových pohledů na data, jejich agregaci a řazení do nových souvislostí, hledání vzájemných vazeb.

29 Kancelářské systémy OIS OIS (Office Information System) zastupuje sadu aplikací zaměřených na podporu kancelářských prací. Cílem je snížení nároků na administrativní operace, zjednodušení zpracování dat, zvýšení formální úrovně výstupů, zrychlení a zefektivnění komunikace včetně podpory týmové práce. OIS nejčastěji zahrnuje textový procesor, tabulkový procesor, software pro tvorbu prezentací, klienta elektronické pošty, plánovací kalendář, aplikace pro podporu týmové práce a pro správu dokumentů.

30 Komunikace s okolím EDI EDI (Electronic Data Interchange) představuje aplikace zajištující elektronickou komunikaci s okolím podniku dodavateli, odběrateli, zákazníky, bankami či státními institucemi. V této oblasti se již v širokém měřítku prosadilo využití možností poskytovaných sítí Internet.

31 Vztah mezi IS a IT ÚLOHA Informační systémy (IS) potřeba informací STRATEGICKÁ Tvorba prostředí pro identifikaci informačních potřeb. Je doménou vrcholového managementu TAKTICKÁ Definování detailních informačních požadavků na aplikace IT Je doménou řídících pracovníků odborných úseků a útvarů Informační technologie (IT) dodávka informací Vytváří informační infrastrukturu Je doménou vedoucích pracovníků informatiky a vrcholového managementu Vytváří konkrétní aplikace pro uspokojování informačních potřeb Je doménou informatiků a řídících pracovníků odborných úseků a útvarů

32 Vztah dat a informací DATA = vhodným způsobem vyjádřený (zakódovaný) popis skutečnosti nebo události INFORMACE = nový poznatek o určité události.(skutečnosti) obsažený ve zprávě, která má charakter výroku, tj. má smysl o ní říci, že je pravdivá/nepravdivá UŽITNÁ HODNOTA (CENA) DAT = jejich informační obsah HODNOTA DAT = náklady vynaložené na jejich pořízení, držbu,zpracování, uchování a prezentaci.

33 IS - Architektura Téměř výhradně se používá 3-vrstvá architektura: datová vrstva (vlastní data pořízení, kontrola, uložení a archivace, zabezpečení) funkční vrstva (vlastní aplikace, zpracování, bezpečnost, propojení se světem, kontrola, ) presentační vrstva (interakce s uživatelem)

34 Dílčí architektury IS Jedná se o detailní návrh IS z hlediska různých dimenzí. Funkční - funkční struktura, náplň jednotlivých funkcí. Procesní - vymezení klíčových procesů a vazeb v IS/IT, (kontextový diagram, diagramy toků dat, síťové diagramy). Datová - určení datových objektů a zdrojů v rozlišení na interní a externí zdroje, návrh datových entit, databázových souborů a jejich uložení.

35 Dílčí architektury IS Jedná se o detailní návrh IS z hlediska různých dimenzí. Softwarová - rozlišení na Apl. SW, Zákl. SW nebo systémový SW. Technická - postihuje celý komplex prostředků počítačové a komunikační techniky. Organizační - zahrnuje organizační strukturu a vymezení organizačních jednotek. Personální - zahrnuje profesní a kvalifikační struktury.

36 Dílčí architektury IS Technologická - dávkové, interaktivní, řízené událostmi - decentralizované, distribuované SW architektura - Monolitická, 2 až X-vrstvá Prezentační vrstva Prezentační vrstva Aplikační vrstva Klient Aplikační vrstva Datová vrstva Datová vrstva Server Tenký klient Tlustý klient

37 Vztah dat a informací DATA = vhodným způsobem vyjádřený (zakódovaný) popis skutečnosti nebo události. INFORMACE = nový poznatek o určité události (skutečnosti) obsažený ve zprávě, která má charakter výroku, tj. má smysl o ní říci, že je pravdivá/nepravdivá

38 Data, informace a znalosti Vzdělání Zkušenosti data data znalosti informace rozhodnutí (akce)

39 Informaci tvoříme z dat několika způsoby účelovostí, tj. víme předem pro jaký účel data sbíráme, kategorizací, tj. rozlišováním jednotlivých sledovaných jevů podle určitých (účelových) kriterií výpočty tj. užíváním různých matematických a statistických metod zhušťováním (agregací) tj. data jsou agregována do stručnějších forem opravami, tj. odstraňováním (vylučováním) chybných dat

40 Z informací tvoříme znalosti srovnáváním (V čem se liší informace o dané situaci od informací o situacích, které již znám?) odvozováním (Jaké důsledky má tato informace na moje rozhodnutí a akci?) spojováním (Jak souvisí tato informace s jinými?) komunikováním (Co si ostatní lidé myslí o této informaci?)

41 Tři stránky informace Syntaktická jakým způsobem je informace zachycena Sémantická jaký má informace význam Pragmatická jaký má pro mne informace užitek

42 Kvalita informace Kvalitu informace vnímáme podle toho: Jaký má obsah (zda nám dává správnou odpověď na naše otázky) Jak je nám presentována (zda jsme schopni jí porozumět)

43 Kvalita informace z hlediska obsahu relevantnost (zda je významná pro daný účel) aktuálnost (zda je dostatečně přesná) úplnost (zda je dostatečně kompletní) podrobnost (zda jepřiměřeně detailní) pravdivost (zda je.získaná ze spolehlivých zdrojů) efektivnost (zda její cena přiměřená jejímu užitku)

44 Kvalita informace z hlediska prezentace kompetentnost (zda je předávána správným osobám) včasnost (zda je předávána včas z hlediska okamžiků její potřeby) srozumitelnost (zda je předávána vhodným a srozumitelným způsobem)

45 Informační bariery orientační (nevím kde informaci hledat) technická (nemám potřebný HW a SW) psychologická (odmítám pracovat s počítačem) jazyková (nerozumím příslušnému jazyku) kognitivní (nevím, jaký má informace význam) politická (informace je embargována) finanční (nemám na informaci peníze)

46 REÁLNÝ SVĚT Koloběh dat a informací v IS sběr dat zpracování dat (počítač) přenos dat PAMĚŤ DAT akce resp. rozhodnutí PAMĚŤ ZNALOSTÍ užití resp. porozumění uživatel

47 e-government Definice OSN Trvalá povinnost veřejné správy zlepšovat vztah mezi občany a veřejným sektorem, poskytováním levných a efektivních služeb, informací a znalostí. Praktická realizace toho nejlepšího, co musí veřejná správa nabídnout. (Google dává odkazů na egovernment v ČR cca )

48 Vymezení základních pojmů: Informační systém (dále IS) systém pro sběr, zpracování, ukládání, vyhledávání a šíření informací. Veřejná správa (dále VS) činnost vykonávaná určenými subjekty ve veřejném zájmu; v mezích zákona. Informační systémy veřejné správy (dále ISVS) - jsou souborem IS, které slouží pro výkon VS. Jsou jimi i IS zajišťující činnosti podle zvláštních zákonů (o státní statistické službě, živnostenský zákon, o veřejném zdravotním pojištění, obchodní zákoník, o správě daní a poplatků).

49 Subjekty VS Právnické osoby: 1. Soukromoprávní (korporace - např. obchodní společnosti a družstva, nadace a fondy - např. zájmová sdružení práv. osob, státní fondy) 2. Veřejnoprávní (veřejnoprávní korporace např. obce, kraje, města, Hospodářská komora ; veřejné ústavy a podniky např. Česká televize, Veřejná zdravotní pojišťovna, Český rozhlas; stát) Soukromé osoby: Občan

50 Virtuální ISVS Vznik několika projektů v oblasti VS Cílem projektů : - vytvoření virtuálního úřadu na bázi elektronické VS, tzv. e-governmentu - mezi IS dochází ke sdílení informací Cílem e-governmentu: - zvýšení výkonnosti státní správy - zjednodušení činností veřejnosti při styku s VS

51 Legislativa pro e-government Zákon č.106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím (dtto ŽP) Zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy Zákon č. 81/2006 Sb., kterým se mění zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů. Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů Zákon č. 499/2004 o archivnictví a spisové službě Zákon č. 40/2007 Sb., kterým bylo vyhlášeno úplné znění zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů.

52 Klasifikace informačních systémů veřejné správy Informační systémy podle typu řízení Informační systémy podle územního hlediska Informační systémy podle předmětové oblasti Informační systémy podle typu používané softwarové aplikace Informační systémy podle jednotlivých oblastí

53 Informační systémy podle typu řízení informační systémy pro státní správu informační systémy pro územní samosprávu. Na úrovni měst a obcí je problematické určit přesnou hranici mezi systémy, protože městské a obecní úřady vykonávají jak činnosti státní správy, tak územní samosprávy.

54 Informační systémy podle územního hlediska informační systémy měst a obcí (nejnižší úroveň) informační systémy krajů (regionální úroveň) informační systém hlavního města Prahy.

55 Informační systémy podle předmětové oblasti informační systémy jednotlivých ministerstev (rezortní informační systémy) informační systémy organizací veřejné správy (nevýdělečné organizace, příspěvkové organizace) specializované systémy (evidence nemovitostí, kartotéky, geografické informační systémy).

56 Informační systémy podle typu používané softwarové aplikace konkrétní programové produkty, problémem je jejich kompatibilita.

57 Informační systémy podle jednotlivých oblastí např. celní správy, finančních úřadů, úřadů práce, pojišťoven, zdravotních pojišťoven, institucí sociálního zabezpečení. K informačním systémům veřejné správy patří i veřejné informační služby: informační systémy knihoven, muzeí, archívů, informačních středisek.

58 Současný stav v oblasti dat VS některé často užívané údaje v informačních systémech veřejné správy (ISVS) jsou získávány a vedeny duplicitně nejsou konzistentní mají rozdílnou kvalitu z hlediska přesnosti, aktuálnosti a úplnosti používané evidence jsou roztříštěné existují problémy s časovou synchronizací aktualizace užívaných údajů ISVS nejsou dostatečně integrovány, nespolupracují, a tím nelze zajistit efektivní sdílení dat

59 Současný stav v oblasti dat VS ISVS nejsou dostatečně integrovány, nespolupracují, a tím nelze zajistit efektivní sdílení dat občané jsou často nuceni opakovaně dokládat úřadům různé skutečnosti, které by si úřad mohl ověřit sám

60 Základní registry veřejné správy

61 Referenční údaje Referenční údaj je jedinečný a důvěryhodný údaj, vedený v příslušném základním registru veřejné správy, který je určen ke sdílení všemi relevantními ISVS podle jednoznačně stanovených pravidel Předáváním referenčních údajů do dalších informačních systémů veřejné správy bude dosažen soulad jejich obsahu v každém příslušném ISVS, a tím tedy bude odstraněna nekonzistence dat i časový nesoulad z hlediska aktualizace

62 Soustava základních registrů VS - účel a užití Vybrané údaje, často a opakovaně užívané v ISVS, budou vedeny pouze na jednom místě,v jednotlivých definovaných základních registrech veřejné správy bezpečně a flexibilně aktualizovány ve vztahu k ostatním ISVS budou údaji referenčními, budou tedy všemi oprávněnými orgány veřejné správy bezpečně sdíleny = přebírány a využívány v jejich ISVS

63 Význam základních registrů VS Zavedením základních registrů VS do užívání dojde zejména k efektivnímu, vícenásobnému využívání již jednou pořízených dat ke zrychlení správních procesů k úspoře prostředků státního rozpočtu, mj. i díky integraci stávajících evidencí ke zjednodušení správy a údržby stávajících evidencí a informačních systémů

64 Hlavní principy užívání základních registrů VS orgány veřejné správy nebudou od občanů nikdy vyžadovat údaje, které budou již vedeny v základních registrech ISVS budou ze základních registrů sdílet/přebírat potřebná data referenční data, vedená v základních registrech, budou považována za důvěryhodná a úřady již nebudou jejich platnost ověřovat

65 Hlavní principy užívání základních registrů VS základní registry VS budou spolupracovat i mezi sebou, jako, ucelený integrovaný systém jednou z hlavních podmínek pro zajištění bezpečnosti sdílení/přebírání dat orgány veřejné správy bude formulace přesně vymezených, závazných pravidel pro přístup do základních registrů

66 Soustava základních registrů veřejné správy Registr obyvatel (ROB) Registr osob (ROS) Registr územní identifikace, adres a nemovitostí (RÚIAN) Registr práv a povinností (RPP)

67 Legislativní příprava Obecný zákon, notifikující základní registry veřejné správy a stanovující základní principy práce s nimi, včetně uvedení základních pravidel sdílení dat/přístupu k datům základních registrů každý jednotlivý registr bude dále zřízen samostatným zákonem buď novelizací stávajících příslušných zákonů, nebo zákonem novým

68 Registr obyvatel registr obyvatel - bude obsahovat údaje o všech občanech ČR cizincích s povolením k pobytu v ČR občanech jiných států, vedených v základních registrech referenční údaje Registru obyvatel: identifikační a lokalizační údaje, vztahujících se k fyzickým osobám do Registru obyvatel budou automatizovaně přebírány také veškeré údaje, týkající se změn adres, např. změna názvu ulice či přečíslování domu

69 Registr obyvatel základem je Informační systém evidence obyvatel, který je v působnosti Ministerstva vnitra - gestor, spolupracují MPSV a ČSÚ

70 Registr osob (hospodářských subjektů) registr osob bude obsahovat údaje o všech ekonomických subjektech v ČR, tedy o všech právnických osobách podnikajících fyzických osobách organizačních složkách státu organizačních složkách zahraničních právnických osob referenční údaje Registru osob: identifikační a některé další základní údaje, vztahující se k osobám, vedeným v Registru osob

71 Registr osob (hospodářských subjektů) registr osob bude automatizovaně přebírat změny příslušných údajů z ostatních základních registrů veřejné správy gestorem je Ministerstvo spravedlnosti, spolupracují ČSÚ a MPSV

72 Registr územní identifikace, adres a nemovitostí (RUIAN) v RUIAN budou zachyceny a vedeny základní identifikační a lokalizační údaje, vztahující se ke sledovaným prvkům/objektům v území (linie, plochy, body) a vzájemné časové a územní vazby mezi těmito prvky referenční údaje RUIAN: identifikační a lokalizační údaje, vztahující se k územním prvkům a územně - evidenčním jednotkám dle územně správního členění státu gestorem je Český úřad zeměměřický a katastrální, spolupracují MV, MŽP, MZe, MMR, orgány samosprávy

73 Registr práv a povinností Registr práv a povinností RPP bude uchovávat informace obecně o právech a povinnostech veřejnosti (občanů, hospodářských subjektů) a orgánů veřejné moci, tedy o právech a povinnostech obyvatel i osob, na základě právních předpisů podzákonných norem rozhodnutí samosprávních orgánů rozhodnutí orgánů veřejné moci smluv, zakládajících práva a povinnosti jak hospodářských subjektů, tak i veřejnosti a orgánů veřejné moci Gestorem je Ministerstvo vnitra, spolupracují všechny ústřední správní úřady i orgány samosprávy

74 Registr osob Registr obyvatel ISVS Registr práv a povinností Registr nemovitostí a územní identifikace Komunikace mezi základními registry veřejné správy

75

76 Principy a funkce

77

78 Město Havířov základní informace

79 Další stránky

80 Czech POINT - služby Podání do registru účastníků provozu modulu autovraků ISOH slouží k evidenci autovraků Výpis z insolvenčního rejstříku Autorizovaná konverze dokumentů a datové schránky konverze tištěných dokumentů do elektronické a jejich uložení do datové schránky CzechPOINT@office tzv. Autorizovaná konverze z moci úřední, sady formulářů a funkcí určené pro vnitřní potřeby úřadů a dalších orgánů veřejné moci, patří sem např. výpis a opis z rejstříku trestů z moci úřední Czech POINT E-SHOP - výpis ze živnostenského rejstříku, obchodního rejstříku a katastru nemovitostí lze objednat ze svého počítače a jsou poštou dodány do tří pracovních dnů.

81

82 Spisová služba - zajištění odborné správy dokumentů došlých a vzešlých z činnosti původce (každý, jehož činností dokument vznikl), popřípadě z činnosti jeho právních předchůdců, zahrnující jejich řádný příjem, evidenci, rozdělování, oběh, vyřizování, vyhotovování, podepisování, odesílání, ukládání a vyřazování ve skartačním řízení, a to včetně kontroly těchto činností. Určení původci jsou povinni zajistit řádný příjem dokumentů; za tím účelem jsou povinni vést podací deník, do něhož jsou v číselném a časovém pořadí zapisovány došlé dokumenty, popřípadě ústně učiněná podání. Všechny došlé dokumenty se v den, kdy byly doručeny, opatří otiskem podacího razítka s číslem jednacím. Určení původci jsou povinni evidovat i dokumenty u nich vzniklé.

83 Instituce poskytující VIS veřejné knihovny místní a regionální informační centra archívy vysokoškolské knihovny školní knihovny specializované knihovny a informační střediska speciální agentury a instituce (Národní knihovna v Praze, nákupní agentury, depozitní knihovny). Vzájemné vazby mezi těmito institucemi by měly být určeny prostřednictvím informačního systému státní správy. Veřejné informační služby však ani do budoucna nebudou tvořit jednotnou soustavu řízenou z jednoho centra.

84 Vztah Základních registrů a Datových schránek Základní registry obsahují všechny povinné i dobrovolné uživatele DS Zjednodušší se registrace Sjednotí se identifikace, autentizace i autorizace uživatelů Datové schránky budou jedním ze základních komunikačních kanálů Zákl. Reg.

85

86

87 DRUHY DATOVÝCH SCHRÁNEK Datová schránka právnické osoby Povinná pro PO zapsané v obch. rejstříku, zřízena ze zákona do 90ti dnů od účinnosti, nebo bezprostředně po zapsání do obch. rejstříku Datová schránka orgánu veřejné moci Zřízena do 90ti dnů od účinnosti zákona, centrální orgány, kraje, obce, měst. části, ČT, ČRo, zdrav. pojišťovny, samospr. komory Datová schránka fyz. osoby podnikající Zřízena na žádost do 3 dnů, povinná pro advokáty, daňové poradce*) a insolvenční správce Datová schránka fyzické osoby Zřízena na žádost do 3 dnů, žádost se podává na MV, Czech POINTech

88 ZALOŽENÍ DATOVÉ SCHRÁNKY

89 Datové schránky Zásada č. 1 Nejméně jedním komunikujícím je úřad Datová schránka není určena pro vzájemnou komunikaci fyzických osob pro vzájemnou komunikaci právnických osob Zásada č. 2 Občan (fyzická osoba) se sám rozhoduje, zda bude komunikovat prostřednictvím datové schránky Datová schránka je občanu zřízena pouze na jeho žádost (je možné využít sítě Czech POINT).

90 Datové schránky Zásada č. 3 Občan má možnost požádat o tzv. znepřístupnění datové schránky a později o její opětovnou aktivaci Zásada č. 4 Podnikající fyzická osoba se sama rozhoduje, zda bude komunikovat prostřednictvím datové schránky Datová schránka je podnikající fyzické osobě rovněž zřízena pouze na její žádost.

91 Datové schránky Zásada č. 5 Datové schránky se povinně zřizují orgánům veřejné moci právnickým osobám zřízeným zákonem zapsaným v obchodním rejstříku (včetně zahraničních) Zásada č. 6 Pokud má fyzická či právnická osoba zřízenu datovou schránku, musí orgán veřejné moci doručovat v elektronické formě do datové schránky dané osoby

92 Datové schránky Zásada č. 7 K jedné datové schránce může mít přístup více osob, ovšem všechny osoby nemusí mít přístup ke všem datovým zprávám, které jsou do schránky doručeny např. pokud je zpráva určena pouze do vlastních rukou adresáta, není ostatním oprávněným osobám přístupná Zásada č. 8 Bezpečnost každý držitel datové schránky obdrží přístupové údaje (uživatelské jméno, heslo) nabízena bude i vyšší úroveň bezpečnosti přístupu (např. kvalifikované certifikáty)

93 Komunikace s datovou schránkou

94 Vymezení základních pojmů: Informační systém (dále IS) systém pro sběr, zpracování, ukládání, vyhledávání a šíření informací. Veřejná správa (dále VS) činnost vykonávaná určenými subjekty ve veřejném zájmu; v mezích zákona. Informační systémy veřejné správy (dále ISVS) - jsou souborem IS, které slouží pro výkon VS. Jsou jimi i IS zajišťující činnosti podle zvláštních zákonů (o státní statistické službě, živnostenský zákon, o veřejném zdravotním pojištění, obchodní zákoník, o správě daní a poplatků).

95 Subjekty VS 1. Soukromoprávní (korporace - např. obchodní společnosti a družstva, nadace a fondy - např. zájmová sdružení práv. osob, státní fondy) 2. Veřejnoprávní (veřejnoprávní korporace např. obce, kraje, města, Hospodářská komora ; veřejné ústavy a podniky např. Česká televize, Veřejná zdravotní pojišťovna, Český rozhlas; stát)

96 Další registry a rejstříky -

97 IS o ISVS -

98 Informační strategie vychází z globální strategie, plánů a zjištěných nedostatků v informační podpoře, IS podporují strategické cíle a záměry organizace, analýza stavu informačních systémů, stavu IT, vývojových trendů, určují se architektury IS (funkční, datová, technologická), analýza dopadů IS na org. strukturu firmy (zaměstnanci, kvalifikace), ekonomické a technologické dopady nákupu/vytvoření IS. vypracování projektů - obsah, harmonogram,...

99 Životní cyklus aplikací IS/IT - plánování (inception) - výstavba (building) - nákup (acquisition) - vývoj (development) - zavedení (implementation) - provoz a údržba (operation and maintenance) - likvidace (despatch)

100 Úvodní studie posouzení realizovatelnosti jednoho vybraného systému, určení, zda lze dosáhnout očekávaných výsledků, rozhodnutí, zda ve vývoji pokračovat, či nikoliv, odhad nákladů, přínosů, hrubý návrh funkcí, vstupů, výstupů, datového modelu systému, vymezení procesů a hranic systému, hrubý návrh technologického řešení -výběr ASW, ZSW a HW.

101 Globální analýza a návrh zpodrobnění základních požadavků, rozdělení na podsystémy a vymezení podprojektů, návrh hrubého modelu funkcí a dat pro každý subsystém a návrh rozhraní systému. úplná specifikace všech hlavních funkčních požadavků, datových, snaha nalézt odvozené požadavky. určení priority všech požadavků, struktura systému. východisko: - cíle IS/IT organizace a schválený plán jejich vývoje.

102 Detailní analýza a návrh analýza, definice požadavků a návrh systému až na úroveň, kdy je možné začít navržený systém implementovat. zpodrobňujeme funkce, požadavky a modely z předchozí fáze Globální analýzy a návrhu. detailní návrh se týká technologické architektury, datové základny, výstupů systému a také organizační struktury. možnost prototypu systému (např. návrh UI). - určení dat, kterých se to týká, - realizace - nezbytné ověření prototypu

103 Implementace vytvoření fungujícího systému, který realizuje návrh vytvořený v předchozích etapách, realizace v daném implementačním prostředí. testování systému dle dokumentace, systém musí bezchybně fungovat a musí mít implementovány všechny stanovené požadavky. vytvořená uživatelská a provozní dokumentace a popis pracovních procesů.

104 Zavádění do provozu instalace technického a programového vybavení, školení uživatelů - vedoucích pracovníků, administrátorů systému a běžných uživatelů, vytvoření a úpravy databáze, integrační a zátěžové testy. přechod na nový systém nesmí omezovat běžný pracovní režim uživatelů a je také třeba zajistit, aby měli uživatelé čas si na nový systém zvyknout. počáteční podpora systému, která zahrnuje pomoc uživatelům, sledování zkušebního provozu a opravy chyb.

105 Provoz, údržba a rozvoj zajištění provozu systému, jeho údržbu a rozvoj vzhledem k novým uživatelským požadavkům, které jsou v souladu se záměry a cíly organizace. monitorování provozu z důvodu optimalizace procesů, zjištění využití aplikací a provozních chyb. návrhy změn a úprav mohou být funkčního, provozního nebo organizačního charakteru.

106 Data a operace v IS Každá počítačová aplikace (IS) má dvě části 1. Data jsou základní součástí IS, tvoří databázovou základnu a pomocí operací (funkcí, programů, SŘBD) jsou pořizována, ukládána a zpracovávána. Typy dat v informačním systému Aktuální data -(popisují současný stav v organizaci, vytváří se z nich aktuální výstupy a sestavy, po uplynutí aktuálního období se přesunou do dat archivních). Archivní data -(nejsou aktuálně platná, ale mají význam pro operativní, taktický a strategický management k tvorbě nejrůznějších analýz). Prognostická data -(jsou data, vzniklá zpracováním plánů, návrhů do budoucna, mohou být srovnávána s aktuálními daty, nebo se jimi stát). 2. Operace jsou představovány programem, algoritmem a zpřístupňují data uživatelům, vytvářejí z dat informaci, kterou pak prezentují ve vnímatelné podobě.

107 Uchovávání dat Rozlišujeme Archivaci dat pro pozdější další zpracování (např. v EIS, historická data slouží pro získávání informací o vývoji reality a poskytují východiska pro trendy, prognózy a plánování). Zálohování dat pro případ havárie, nebo systémové chyby (souvisí s bezpečností systému a vyžaduje pořizování bezpečnostních kopií).

108 Aktualizace dat Aktualizace dat je proces, kterým se údaje v systému upravují, (přidávají, doplňují, mění, ruší) tak, aby odpovídaly skutečnosti. Neaktualizovaná databáze je mrtvá a nebezpečná, protože data zde mohou být chybná. Aktualizaci dat mohou provádět jen oprávněné osoby s přístupovými právy, aktualizace musí být konzistentní (nelze je opravovat více osobami najednou), rychlá, pečlivá a odpovědná. Aktualizace se provádí ručně, ale i automaticky.

109 Bezpečnost informačních systémů Bezpečnostní politika musí definovat správu IS a odpovědné osoby a skupiny, týká se všech zdrojů v organizaci (HW, SW, data, lidé), musí být dokumentována, prosazována a schvalována nejvyšším managementem podniku, je součástí návrhu IS. Cílem bezpečnostní politiky je zajištění důvěrnosti, integrity a dostupnosti systému jako celku.

110 Bezpečnost informačních systémů Druhy ochran: Proti ztrátě nebo zničení (data jsou chráněna proti havárii systému, zavirování, vnějším živlům). Proti zneužití (důvěrnost dat - jsou chráněna proti neoprávněnému použití přístupovými právy, případně programy, jsou chráněny zamezením nelegálního kopírování). Proti nežádoucím změnám (vymezením tzv. aktivního přístupu, kontrolujeme shodnost či duplicitu dat).

111 Bezpečnost informačních systémů Prostředky ochrany technické (spolehlivá technika, hlásiče požáru, identifikační karty, atd.), programové (antivirové programy, šifrované ukládání, autentizace heslem a ID) a organizační (organizační struktura, pravidla archivace, udělování přístupových práv, prověrky bezpečnosti, monitorování činnosti systému, atd.). Pozor - Patří sem i zlomyslné, zločinecké ničení a počítačová kriminalita. Podniky i stát podporují ochranu systému legislativně (zákony, předpisy) i ekonomicky (finanční prostředky na jednotlivé druhy ochran).

112 Portály Webová aplikace, která uživateli poskytuje jednotným způsobem a centralizovaně informace z různých zdrojů Portál představuje bezpečný a jednotný bod interakce s různorodými informacemi, procesy a lidmi. Je přizpůsoben individuálním potřebám konkétních uživatelů.

113 Portály

114 Portály

115 Portály proč?

116 Jeden portál pro všechny uživatele

117 Architektura portálu

118 Architektura portálu

119 Současné trendy IS/IT totální digitalizace od dat k informacím resp.znalostem integrace/komunikace horizontální, vertikální, interní, externí důraz na rozvoj informační infrastruktury re-engineering procesů dodavatelské řešení/outsourcing

120 Potřebnost datové kvality a odstranění nekvality

121

122

123

124

125

126

127

128

129

130 Dolování dat Data mining Je součástí Business Intelligence. Dnes jako součást všech významných komerčních databázových produktů, což odráží důležitost pro správu a řízení podniku. Využívá velký objem dat přímo v datovém skladu a zpravidla nepřistupuje k agregovaným datům v datových tržištích. Donedávna bylo nasazení pouze otázkou pro velké společnosti, které byly schopny plně využít tohoto nástroje.

131 Data mining možné typy úloh Analýza úvěrového rizika Vyhodnocení marketingových kampaní Analýza odchodu zákazníků Segmentace zákazníků Analýza chování zákazníků Analýza produktů Obdobně lze přistupovat například k analýzám dodavatelů, kde je možné sledovat kvalitu dodaných produktů (kazovost) k nákupní ceně, zpoždění dodávek,či na základě reklamace zákazníků.

132 Data mining techniky Rozhodovací stromy a indukce Neuronové sítě Genetické algoritmy Nejbližší soused a dedukce shluků Analýza nákupního košíku Analýza závislostí Dedukce

133 Data mining postupy Porozumění problematice Porozumění datům Příprava dat Modelování Hodnocení výsledků Impementace modelu

(aneb Jaké informace manažeři potřebují?) "Vzdělání je schopnost porozumět druhým. J. W. Goethe

(aneb Jaké informace manažeři potřebují?) Vzdělání je schopnost porozumět druhým. J. W. Goethe VŠSS HAVÍŘOV (aneb Jaké informace manažeři potřebují?) "Vzdělání je schopnost porozumět druhým. J. W. Goethe Co se změnilo v podnikovém řízení? Co se změnilo v podnikovém řízení? Jsou úspory nejlepším

Více

ARCHITEKTURA INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PODLE ÚROVNĚ ŘÍZENÍ

ARCHITEKTURA INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PODLE ÚROVNĚ ŘÍZENÍ ARCHITEKTURA INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PODLE ÚROVNĚ ŘÍZENÍ Podle toho, zda informační systém funguje na operativní, taktické nebo strategické řídicí úrovni, můžeme systémy rozdělit do skupin. Tuto pyramidu

Více

Ing. Petr Kalčev, Ph.D.

Ing. Petr Kalčev, Ph.D. Ing. Petr Kalčev, Ph.D. 17.10.2017 24.10.2017 31.10.2017 7.11.2017 14.11.2017 21.11.2017 28.11.2017 5.12.2017 12.12.2017 19.12.2017 Úvod do manažerský informačních systémů Typy informačních systémů Příklady

Více

Architektury Informačních systémů. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/

Architektury Informačních systémů. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Architektury Informačních systémů Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Nutné pojmy Co je to informační systém? Jaké oblasti zahrnuje? Jaká je vazba IS na podnikovou strategii?

Více

E - GOVERNMENT. Data a informace E-Government Základní registry VS

E - GOVERNMENT. Data a informace E-Government Základní registry VS E - GOVERNMENT Data a informace E-Government Základní registry VS Priority v oblasti Informačních syst. Data vyjádření skutečností formálním způsobem tak, aby je bylo možno přenášet nebo zpracovat (např.

Více

Architektury Informačních systémů. Jaroslav Žáček

Architektury Informačních systémů. Jaroslav Žáček Architektury Informačních systémů Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Nutné pojmy Co je to informační systém? Jaké oblasti zahrnuje? Jaká je vazba IS na podnikovou strategii?

Více

Architektura informačních systémů. - dílčí architektury - strategické řízení taktické řízení. operativní řízení a provozu. Globální architektura

Architektura informačních systémů. - dílčí architektury - strategické řízení taktické řízení. operativní řízení a provozu. Globální architektura Dílčí architektury Informační systémy - dílčí architektury - EIS MIS TPS strategické řízení taktické řízení operativní řízení a provozu 1 Globální Funkční Procesní Datová SW Technologická HW Aplikační

Více

Informační systémy. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz

Informační systémy. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz Informační systémy Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz Úvod - co možná umíte z předmětu SWENG Rozdělení IT Architektura IS Klíčový prvek řízení IS z něj vycházejí detailní analytické i plánovací charakteristiky

Více

Úvodní přednáška. Význam a historie PIS

Úvodní přednáška. Význam a historie PIS Úvodní přednáška Význam a historie PIS Systémy na podporu rozhodování Manažerský informační systém Manažerské rozhodování Srovnávání, vyhodnocování, kontrola INFORMACE ROZHODOVÁNÍ organizace Rozhodovacích

Více

Informační systémy. Jaroslav Žáček

Informační systémy. Jaroslav Žáček Informační systémy Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/infs1/ Úvod - co možná umíte z předmětu SWENG / SWING SWOT analýza Rozdělení IT Architektura IS Klíčový prvek řízení IS

Více

KIS A JEJICH BEZPEČNOST-I

KIS A JEJICH BEZPEČNOST-I KIS A JEJICH BEZPEČNOST-I INFORMAČNÍ SYSTÉMY POUŽÍVANÉ V MANAŽERSKÉ PRAXI pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu Katedra vojenského managementu a taktiky E-mail.:

Více

Datové schránky konec obálek s pruhy. László Hajnal PMO MV Ministerstvo vnitra ČR, Česká pošta s. p.

Datové schránky konec obálek s pruhy. László Hajnal PMO MV Ministerstvo vnitra ČR, Česká pošta s. p. Datové schránky konec obálek s pruhy László Hajnal PMO MV Ministerstvo vnitra ČR, Česká pošta s. p. Zákon o egovernmentu Zákon č. 300/2008 Sb. O elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů

Více

Strategický dokument se v současné době tvoří.

Strategický dokument se v současné době tvoří. Karta projektového okruhu Číslo a název projektového okruhu: Garant karty projektového okruhu: Spolupracující subjekty: 3.9 Elektronizace odvětví: ejustice Ministerstvo spravedlnosti Ministerstvo vnitra

Více

Základní změny v architektuře e-governmentu ČR. Ondřej Felix hlavní architekt e-governmentu MV ČR ISSS, duben 2009

Základní změny v architektuře e-governmentu ČR. Ondřej Felix hlavní architekt e-governmentu MV ČR ISSS, duben 2009 Základní změny v architektuře e-governmentu ČR Ondřej Felix hlavní architekt e-governmentu MV ČR ISSS, duben 2009 Současný stav v oblasti dat veřejné správy roztříštěnost, nejednotnost a multiplicity ve

Více

Výčet strategií a cílů, na jejichž plnění se projektový okruh podílí:

Výčet strategií a cílů, na jejichž plnění se projektový okruh podílí: Karta projektového okruhu Číslo a název projektového okruhu: Garant karty projektového okruhu: Spolupracující subjekty: 9. Elektronizace podpůrných procesů Ministerstvo vnitra, Ministerstvo financí Správa

Více

Datové schránky konec obálek s pruhy

Datové schránky konec obálek s pruhy Datové schránky konec obálek s pruhy Petr Stiegler Ředitel sekce rozvoje služeb a e-governmentu Česká pošta s.p. Zákon o egovernmentu Zákon č. 300/2008 Sb. O elektronických úkonech a autorizované konverzi

Více

TECHNICKÁ SPECIFIKACE PŘEDMĚTU VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

TECHNICKÁ SPECIFIKACE PŘEDMĚTU VEŘEJNÉ ZAKÁZKY TECHNICKÁ SPECIFIKACE PŘEDMĚTU VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Příloha č. 1 Zajištění funkcionality "Internetové kontaktní místo veřejné správy Czech POINT" 1. Obecná informace Projekt Czech POINT (dále i CzP) v současné

Více

Výčet strategií a cílů, na jejichž plnění se projektový okruh podílí:

Výčet strategií a cílů, na jejichž plnění se projektový okruh podílí: Karta projektového okruhu Číslo a název projektového okruhu: Garant karty projektového okruhu: Spolupracující subjekty: 3.1 Úplné elektronické podání Ministerstvo vnitra Správa základních registrů, OSS,

Více

DATOVÉ SCHRÁNKY. Petr Stiegler ředitel sekce egovernmentu Česká pošta, s.p.

DATOVÉ SCHRÁNKY. Petr Stiegler ředitel sekce egovernmentu Česká pošta, s.p. DATOVÉ SCHRÁNKY Petr Stiegler ředitel sekce egovernmentu Česká pošta, s.p. ČESKÁ POŠTA A DATOVÉ SCHRÁNKY Česká pošta bude provozovatelem systému na základě zákona a na základě smlouvy s Ministerstvem vnitra.

Více

egovernment 2009 Ing. Pavel Tykal

egovernment 2009 Ing. Pavel Tykal egovernment 2009 Ing. Pavel Tykal MV ČR Základní strategický rámec Smart Administration i ti V roce 2007 schválena strategie Smart Administration na období 2007-2015 Motto je : efektivní veřejná správa

Více

INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ INFORMAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH VYUŽITÍ PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ

INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ INFORMAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH VYUŽITÍ PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ INFORMAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH VYUŽITÍ PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ RNDr. Ing. Tomáš Ludík, Ing. Jiří Barta Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání

Více

Základní registry celková koncepce

Základní registry celková koncepce Základní registry celková koncepce Ondřej Felix Ministerstvo vnitra 15. prosince 2008. Praha 1 Proč jsou třeba základní registry roztříštěnost, nejednotnost a multiplicity v různých evidencích veřejné

Více

Základní registr právnických osob, podnikajících fyzických osob a orgánů veřejné moci - (dále jen ROS )

Základní registr právnických osob, podnikajících fyzických osob a orgánů veřejné moci - (dále jen ROS ) Základní registr právnických osob, podnikajících fyzických osob a orgánů veřejné moci - (dále jen ROS ) Ing. Jan Fischer, CSc. Český statistický úřad jan.fischer@czso.cz Obsah prezentace Legislativní úprava

Více

Základní registry veřejné správy. Ing.Ondřej Felix, CSc., hlavní architekt egovernmentu MV ČR

Základní registry veřejné správy. Ing.Ondřej Felix, CSc., hlavní architekt egovernmentu MV ČR Základní registry veřejné správy Ing.Ondřej Felix, CSc., hlavní architekt egovernmentu MV ČR Současný stav v oblasti dat veřejné správy Roztříštěnost, nejednotnost a multiplicity ve vedení klíčových databází

Více

Chytrá systémová architektura jako základ Smart Administration

Chytrá systémová architektura jako základ Smart Administration Chytrá systémová architektura jako základ Smart Administration Ing. Petr Škvařil, Pardubický kraj Dipl. Ing.Zdeněk Havelka PhD. A-21 s.r.o. 1 Nepříjemné dotazy Jsme efektivní v provozování veřejné správy?

Více

Úvod do informačních a řídicích systémů. lení

Úvod do informačních a řídicích systémů. lení Úvod do informačních a řídicích systémů Základní pojmy a rozdělen lení Informace Pojem vysoce abstraktní Skutečné informace musí být pravdivé, včasné, jednoznačné a relevantní (atributy informace) Základní

Více

EKONOMICKÝ A LOGISTICKÝ SOFTWARE. Luhačovice 24.10.2013

EKONOMICKÝ A LOGISTICKÝ SOFTWARE. Luhačovice 24.10.2013 EKONOMICKÝ A LOGISTICKÝ SOFTWARE Luhačovice 24.10.2013 CRM řízení vztahů se zákazníky CRM - je zkratka z anglického Customer Relationship Management a označují se tak systémy pro řízení vztahů se zákazníky.crm

Více

Garant karty projektového okruhu:

Garant karty projektového okruhu: Karta projektového okruhu Číslo a název projektového okruhu: Garant karty projektového okruhu: Spolupracující subjekty: 3.5 Elektronizace odvětví: eeducation Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Více

Odbor městské informatiky

Odbor městské informatiky Odbor městské informatiky 1 - vytváří, ve spolupráci s Komisí informatiky RMB, koncepci Informačního systému města Brna (dále jen "ISMB") v souladu se standardy VIS 2 - zajišťuje a koordinuje rozvoj informatiky

Více

Zahraničně obchodní politika

Zahraničně obchodní politika Zahraničně obchodní politika Vzdělávací materiál ke kurzu Zahraniční obchod Slezská univerzita v Opavě Okresní hospodářská komora Karviná 2010-2013 Výukový materiál je výstupem projektu Posílení konkurenceschopnosti

Více

Czech POINT. Co je to Czech POINT. Kde najdu pobočky Czech POINT? Obecní úřad Ohrobec v současnosti poskytuje tyto služby:

Czech POINT. Co je to Czech POINT. Kde najdu pobočky Czech POINT? Obecní úřad Ohrobec v současnosti poskytuje tyto služby: Czech POINT Co je to Czech POINT Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál, tedy Czech POINT je projektem, který by měl zredukovat byrokracii ve vztahu občan - veřejná správa. Kde najdu pobočky

Více

N_SAS / VŠFS / LS 2013 / PS

N_SAS / VŠFS / LS 2013 / PS N_SAS / VŠFS / LS 2013 / PS Přednáška č. 7+8 Spisová služba Hlavní okruhy problémů: I. Spisová služba obecný základ II. Hlavní fáze spisové služby III. Další související problémy Hlavní teze: Ad část I:

Více

VIZE INFORMATIKY V PRAZE

VIZE INFORMATIKY V PRAZE VIZE INFORMATIKY V PRAZE Václav Kraus, ŘED INF MHMP 1 / 30. 4. 2009 PRAHA MĚSTO PRO ŽIVOT Město mezinárodně uznávané, ekonomicky prosperující a úspěšné. Město bezpečné a přívětivé, město sebevědomých a

Více

PŘÍLOHA C Požadavky na Dokumentaci

PŘÍLOHA C Požadavky na Dokumentaci PŘÍLOHA C Požadavky na Dokumentaci Příloha C Požadavky na Dokumentaci Stránka 1 z 5 1. Obecné požadavky Dodavatel dokumentaci zpracuje a bude dokumentaci v celém rozsahu průběžně aktualizovat při každé

Více

Management IS. Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz 22/ 1

Management IS. Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz 22/ 1 Management IS Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz 22/ 1 Učitelé Přednášející: Cvičící: Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. Ing.Aleš Klusák Kontakt: koch@fbm.vutbr.cz 22/ 2 Literatura Skripta: Koch,M. Dovrtěl,J.:

Více

Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat

Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat Jednání Grémia pro regulační reformu a efektivní veřejnou správu 9. prosince 2009 Obsah - Z čeho vycházíme - Význam

Více

Výčet strategií a cílů, na jejichž plnění se projektový okruh podílí: Strategický rámec rozvoje veřejné správy České republiky pro období

Výčet strategií a cílů, na jejichž plnění se projektový okruh podílí: Strategický rámec rozvoje veřejné správy České republiky pro období Karta projektového okruhu Číslo a název projektového okruhu: Garant karty projektového okruhu: Spolupracující subjekty: 6.3 Sdílitelné služby technologické infrastruktury Ministerstvo vnitra, Ministerstvo

Více

Informační systémy Teorie. KICT přednáška

Informační systémy Teorie. KICT přednáška Informační systémy Teorie KICT přednáška Základní pojmy Informace jsou data, kterým jejich uživatel přisuzuje určitý význam a které uspokojují konkrétní objektivní informační potřebu svého příjemce. Informace

Více

Jmenné Rejstříky. Novelizace zákona o archivnictví a spisové službě z zavádí novou povinnost pro určené původce vedení jmenných rejstříků

Jmenné Rejstříky. Novelizace zákona o archivnictví a spisové službě z zavádí novou povinnost pro určené původce vedení jmenných rejstříků Jmenné Rejstříky Novelizace zákona o archivnictví a spisové službě z 24.4.2019 zavádí novou povinnost pro určené původce vedení jmenných rejstříků Ing.Robert Piffl 1 Co nová povinnost přináší? Čím začneme?

Více

Sdílené služby ve veřejné správě ČR. Ondřej Felix Hlavní architekt egovermentučr Petr Tiller

Sdílené služby ve veřejné správě ČR. Ondřej Felix Hlavní architekt egovermentučr Petr Tiller Sdílené služby ve veřejné správě ČR Ondřej Felix Hlavní architekt egovermentučr Petr Tiller Strategie egon 2007-2013 Efektivní veřejná správa a přátelské veřejné služby 2007 Pentagon Strategie rozvoje

Více

Inspirace pro slovenský egovernment?

Inspirace pro slovenský egovernment? Inspirace pro slovenský? 02 úřad úřad úřad úřad 03 úřad úřad úřad úřad 04 Seznamte se egon má stejné vlastnosti jako : je vstřícný, jednoduchý a funkční základní registry veřejné správy jako mozek informační

Více

Význam státního mapového díla pro státní geoinformační politiku

Význam státního mapového díla pro státní geoinformační politiku Význam státního mapového díla pro státní geoinformační politiku Ministerstvo vnitra RNDr. Eva Kubátová Nemoforum, Seminář k digitalizaci katastrálních map, 4. prosince 2008, Praha Obsah prezentace - Úloha

Více

Moduly. Pokračování prezentace. Aleš Šantora Josef Bureš ICZ a.s. 31. října 2013. Dokument: Obchodní prezentace Důvěrnost: Veřejná www.i.

Moduly. Pokračování prezentace. Aleš Šantora Josef Bureš ICZ a.s. 31. října 2013. Dokument: Obchodní prezentace Důvěrnost: Veřejná www.i. Moduly Aleš Šantora Josef Bureš ICZ a.s. 31. října 2013 Pokračování prezentace Dokument: Obchodní prezentace Důvěrnost: Veřejná www.i.cz 1 ROZŠIŘUJE MOŢNOSTI ŠETŘÍ Jaké nabízíme moduly? ICZ VEZA USNESENÍ

Více

Digitální mapa veřejné správy

Digitální mapa veřejné správy Digitální mapa veřejné správy jako stěžejní projekt egovernment a základní nástroj politiky státu v oblasti prostorových informací RNDr. Eva Kubátová Obsah Z čeho vycházíme Úloha MV v oblasti prostorových

Více

POLITIKA ZPRACOVÁNÍ A OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ

POLITIKA ZPRACOVÁNÍ A OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ POLITIKA ZPRACOVÁNÍ A OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ Pardubice, květen 2018 Rada Pardubického kraje za účelem naplnění ustanovení Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679 o ochraně fyzických osob

Více

Základní registry (kde jsme, kam směřujeme a jak to na sebe navazuje) ing. Ondřej Felix CSc. hlavní architekt egovernmentu MV ČR

Základní registry (kde jsme, kam směřujeme a jak to na sebe navazuje) ing. Ondřej Felix CSc. hlavní architekt egovernmentu MV ČR Základní registry (kde jsme, kam směřujeme a jak to na sebe navazuje) ing. Ondřej Felix CSc. hlavní architekt egovernmentu MV ČR Smysl a účel základních registrů Poskytovat bezpečně vybrané právně závazné

Více

Sdílené služby českého egovernmentu. Ing. Ondřej Felix CSc Hlavní architekt egovernmentu MVČR

Sdílené služby českého egovernmentu. Ing. Ondřej Felix CSc Hlavní architekt egovernmentu MVČR Sdílené služby českého egovernmentu Ing. Ondřej Felix CSc Hlavní architekt egovernmentu MVČR Praha, 25. září 2014 Zákon 365/2000 Sb. Informační systémy veřejné správy Regulace izolovaných informačních

Více

1. Integrační koncept

1. Integrační koncept Příloha č. 2: Technický popis integrace 1. Integrační koncept Z hlediska koncepčního budování Smart Administration na Magistrátu města Mostu je možno hovořit o potřebě integrace tří úrovní systémové architektury

Více

TECHNICKÁ SPECIFIKACE VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

TECHNICKÁ SPECIFIKACE VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Příloha č. 3 k č.j. MV-159754-3/VZ-2013 Počet listů: 7 TECHNICKÁ SPECIFIKACE VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Nové funkcionality Czech POINT 2012 Popis rozhraní egon Service Bus Centrální Místo Služeb 2.0 (dále jen CMS

Více

2. Podnik a jeho řízení

2. Podnik a jeho řízení 2. Podnik a jeho řízení Řízení podniku Rozvoj podniku Vazba strategie procesy Strategie podniku SWOT analýza Podnik a IS Strategie IS/ICT Projekty 1/35 Řízení podniku - 1 Vrcholové vedení Řídící aktivity

Více

Aktuální otázky rozvoje egovernmentu

Aktuální otázky rozvoje egovernmentu Aktuální otázky rozvoje egovernmentu 12. 4. 2010 Ing. Jaroslav Chýlek, MBA Co je SA, egov Elektronizace veřejné správy egovernment má za úkol zefektivnit veřejnou správu tak, aby její výkon byl rychlejší,

Více

egovernment Uherské Hradiště Reduta 29. ledna 2009

egovernment Uherské Hradiště Reduta 29. ledna 2009 egovernment Uherské Hradiště Reduta 29. ledna 2009 egon Prsty Czech POINT Oběhová soustava KIVS Srdce zákon 300/2008 Sb. Mozek základní registry Přínosy konec zbytečného obcházení úřadů zrovnoprávnění

Více

Právní rámec digitální technické mapy

Právní rámec digitální technické mapy Právní rámec digitální technické mapy Vladimír Weis Ministerstvo vnitra Technická mapa v souvislostech DMVS Odborná akce ČSGK Praha, 15. listopadu 2010 Obsah egovernment Základní registry Digitální mapa

Více

DATOVÉ SCHRÁNKY - SOUČÁST ICT ŘEŠENÍ TELEFÓNICA O2

DATOVÉ SCHRÁNKY - SOUČÁST ICT ŘEŠENÍ TELEFÓNICA O2 DATOVÉ SCHRÁNKY - SOUČÁST ICT ŘEŠENÍ TELEFÓNICA O2 Pavel Smolík Senior Project Manager Benešov 5.5. 2009 2 Obsah prezentace Obsah Úvod Veřejná správa Architektura ISDS Parametry řešení Bezpečnost Doplňkové

Více

Strategické řízení a plánování jak zefektivňovat veřejnou správu

Strategické řízení a plánování jak zefektivňovat veřejnou správu MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci Strategické řízení a plánování jak zefektivňovat veřejnou správu Věra-Karin Brázová 2. 6. 2017, konference MODERNÍ VEŘEJNÁ SPRÁVA Obsah prezentace

Více

Vrstvy programového vybavení Klasifikace Systémové prostředky, ostatní SW Pořizování Využití

Vrstvy programového vybavení Klasifikace Systémové prostředky, ostatní SW Pořizování Využití Programové prostředky PC - 5 Informatika 2 Přednáší: doc. Ing. Jan Skrbek, Dr. - KIN Přednášky: středa 14 20 15 55 Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz 16 10 17 45 tel.: 48 535 2442 Obsah: Vrstvy programového

Více

Outsourcing v podmínkách Statutárního města Ostravy

Outsourcing v podmínkách Statutárního města Ostravy Outsourcing v podmínkách Statutárního města Ostravy Říjen 2009 Ing. Stanislav Richtar Ředitel společnosti 1 OBSAH PREZENTACE 1. Outsourcing - obecně 2. Výchozí stav projektu 3. Model poskytovaných služeb

Více

Národní architektonický plán IS veřejné správy

Národní architektonický plán IS veřejné správy Národní architektonický plán IS veřejné správy Zdeněk Zajíček Výkonný místopředseda Rady vlády pro konkurenceschopnost a informační společnost MZT neboli Malý Zajíčkův Test MZT Jak podle vás vypadá symbol

Více

STRATEGIE IMPLEMENTACE egovernmentu V ÚZEMÍ

STRATEGIE IMPLEMENTACE egovernmentu V ÚZEMÍ MĚSTO VELKÉ MEZIŘÍČÍ STRATEGIE IMPLEMENTACE egovernmentu V ÚZEMÍ Ing. Josef Švec svec@mestovm.cz Tel: 566 781 150 MĚSTO VELKÉ MEZIŘÍČÍ MĚSTO VELKÉ MEZIŘÍČÍ Moderní, přátelský a efektivní úřad - egon, symbol

Více

Datové schránky. únor Jana Kratinová SIKS a.s.

Datové schránky. únor Jana Kratinová SIKS a.s. Datové schránky únor 2009 Jana Kratinová SIKS a.s. Obsah Základní informace Datové schránky Informační systém datových schránek Informace o datových schránkách Základní informace Strategie rozvoje služeb

Více

Typické problémy řešené informačními systémy

Typické problémy řešené informačními systémy Informační systémy Informační systém systém umožňující komunikaci a transformaci informací časově, prostorově i co do formy tak, aby byly lépe využity než v původním stavu (systém, který přidává hodnotu

Více

Kudy k Národnímu architektonickému plánu

Kudy k Národnímu architektonickému plánu 8.12.2014 Kudy k Národnímu architektonickému plánu (současný stav na základě výstupů projektu, jehož dodavatelem je sdružení E2020) Ondřej Felix, UHA MV Základní informace o projektu cíle, výstupy Část

Více

Česká pošta a Czech POINT ve znamení nových plánů

Česká pošta a Czech POINT ve znamení nových plánů Česká pošta a Czech POINT ve znamení nových plánů e-government 20:10, Mikulov Česká pošta, s.p. 7. 9. 2010 1 Czech POINT - milníky 28.3.2007 spuštění pilotního provozu - zúčastnilo se 37 úřadů 1.8.2007

Více

TECHNOLOGICKÁ CENTRA A ELEKTRONICKÉ SPISOVÉ SLUŽBY V ÚZEMÍ Verze příručky 1.0

TECHNOLOGICKÁ CENTRA A ELEKTRONICKÉ SPISOVÉ SLUŽBY V ÚZEMÍ Verze příručky 1.0 Příručka pro žadatele a příjemce finanční podpory v rámci Integrovaného operačního programu pro prioritní osu 2, oblast intervence 2.1 Výzva číslo 04 kontinuální TECHNOLOGICKÁ CENTRA A ELEKTRONICKÉ SPISOVÉ

Více

Co jsme si to postavili aneb Sdílené služby ve veřejné správě ČR. Ondřej Felix Hlavní architekt egovernmentu ČR

Co jsme si to postavili aneb Sdílené služby ve veřejné správě ČR. Ondřej Felix Hlavní architekt egovernmentu ČR Co jsme si to postavili aneb Sdílené služby ve veřejné správě ČR Ondřej Felix Hlavní architekt egovernmentu ČR Strategie egon 2007 2013 Efektivní veřejná správa a přátelské veřejné služby 2007 Pentagon

Více

Technická mapa v kontextu digitální mapy veřejné správy

Technická mapa v kontextu digitální mapy veřejné správy Technická mapa v kontextu digitální mapy veřejné správy Eva Kubátová 15. listopadu 2010, Praha, Novotného lávka 5 Obsah prezentace - Úvod - Úloha MV v oblasti ICT - Úloha MV v oblasti prostorových dat

Více

Agendový Informační Systém Města Brna

Agendový Informační Systém Města Brna Konference ebrno IDS Scheer ČR Agendový Informační Systém Města Brna www.ids-scheer.cz Agenda: Východiska AISMB Co je cílem AISMB Kroky k dosažení cíle Kontextový procesní model Procesy / Agendy Hrubý

Více

Datové schránky a Statutární město Brno. Vladimír Halm, OMI MMB 24/2/2009

Datové schránky a Statutární město Brno. Vladimír Halm, OMI MMB 24/2/2009 Datové schránky a Statutární město Brno Vladimír Halm, OMI MMB 24/2/2009 Vliv změny legislativy na IS SMB Základní prvky zákona 300/2008 Sb. Datové schránky a jejich informační systém Autorizovaná konverze

Více

Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat

Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat Vzdělávací a informační centrum FLORET, Průhonice 24. 25. listopadu 2009 Obsah - Z čeho vycházíme - Význam INSPIRE

Více

Komise pro informatizaci

Komise pro informatizaci Komise pro informatizaci veřejné správy Rady AK Zdeněk Ryšavý, předseda komise radní kraje Vysočina pro informatiku Územní plánování a životní prostředí 11/08/2009 egovernment a kraje V rámci projektu

Více

Otevřená data veřejné správy z pohledu České republiky

Otevřená data veřejné správy z pohledu České republiky Otevřená data veřejné správy z pohledu České republiky Mgr. Tomáš Kroupa Ministerstvo vnitra - Samostatné oddělení hlavního architekta egovernmentu Agenda Proč to všechno děláme Co máme za sebou Co nás

Více

VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ - OBECNÁ ČÁST

VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ - OBECNÁ ČÁST VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ - OBECNÁ ČÁST Úvodní informace ke studiu e-learningových kurzů RENTEL a. s. + Informace o kurzu + Informace ke studiu Úvod do managementu ve veřejné správě + Management jako

Více

Osnova kurzu Vzdělávání vedoucích úředníků - obecná část 00. Úvodní informace ke studiu e-learningových kurzů RENTEL a. s. 01. Informace ke studiu

Osnova kurzu Vzdělávání vedoucích úředníků - obecná část 00. Úvodní informace ke studiu e-learningových kurzů RENTEL a. s. 01. Informace ke studiu Osnova kurzu Vzdělávání vedoucích úředníků - obecná část ní informace ke studiu e-learningových kurzů RENTEL a. s. 01. Informace ke studiu 02. Informace o kurzu 01. Úvod do managementu ve veřejné správě

Více

INFORMAČNÍ SYSTÉMY (IS) Ing. Pavel Náplava Katedra počítačů K336, ČVUT FEL Praha 2004/2005

INFORMAČNÍ SYSTÉMY (IS) Ing. Pavel Náplava Katedra počítačů K336, ČVUT FEL Praha 2004/2005 INFORMAČNÍ SYSTÉMY (IS) Ing. Pavel Náplava Katedra počítačů K336, ČVUT FEL Praha 2004/2005 AGENDA definice IS, zavedení pojmů možnosti a rozdělení typická struktura technologie nasazení praktická ukázka

Více

PŘÍNOSY A DOPADY ZAHÁJENÍ PROVOZU ROS

PŘÍNOSY A DOPADY ZAHÁJENÍ PROVOZU ROS PŘÍNOSY A DOPADY ZAHÁJENÍ PROVOZU ROS Konference ISSS Hradec Králové 2012 Ing. Stanislav Palas, Český statistický úřad stanislav.palas@ 1/X OBSAH PREZENTACE Přínosy ROS Dopady ROS Na OVM Na podnikatelskou

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. školící středisko Kladno katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky INFORMAČNÍ SYSTÉMY V MANAŽERSKÉ PRÁCI

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. školící středisko Kladno katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky INFORMAČNÍ SYSTÉMY V MANAŽERSKÉ PRÁCI VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. školící středisko Kladno katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky 5 INFORMAČNÍ SYSTÉMY V MANAŽERSKÉ PRÁCI Ú V O D E M Moderní manažerské myšlení a jednání je

Více

Tzv. životní cyklus dokumentů u původce (Tematický blok č. 4) 1. Správa podnikového obsahu 2. Spisová služba

Tzv. životní cyklus dokumentů u původce (Tematický blok č. 4) 1. Správa podnikového obsahu 2. Spisová služba Tzv. životní cyklus dokumentů u původce (Tematický blok č. 4) 1. Správa podnikového obsahu 2. Spisová služba 1. 1. Správa podnikového obsahu (Enterprise Content Management ECM) Strategie, metody a nástroje

Více

Aktuální otázky rozvoje egovernmentu

Aktuální otázky rozvoje egovernmentu Aktuální otázky rozvoje egovernmentu 12. 4. 2010 Co je SA, egov Elektronizace veřejné správy egovernment má za úkol zefektivnit veřejnou správu tak, aby její výkon byl rychlejší, levnější a k cílovému

Více

Každý písemný, obrazový, zvukový, elektronický nebo jiný záznam, ať již v podobě analogové či digitální, který vznikl z činnosti původce.

Každý písemný, obrazový, zvukový, elektronický nebo jiný záznam, ať již v podobě analogové či digitální, který vznikl z činnosti původce. 6.4 Slovník archiv původce dokument archiválie Zařízení podle Zákona 499/2004 Sb. o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů, které slouží k ukládání archiválií a péči o ně. Každý, z jehož

Více

Statutární město Brno, městská část Brno-střed INFORMAČNÍ KONCEPCE

Statutární město Brno, městská část Brno-střed INFORMAČNÍ KONCEPCE Statutární město Brno, městská část Brno-střed INFORMAČNÍ KONCEPCE Pokyn tajemníka č.: 12 Bc. Petr Štika, MBA, LL.M., v.r. Vydání č.: 1 tajemník ÚMČ Brno-střed Účinnost: 16.07.2018 Vydal/schválil: Bc.

Více

VSTUPNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Úvod do studia kurzu Vstupní vzdělávání Veřejná správa

VSTUPNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Úvod do studia kurzu Vstupní vzdělávání Veřejná správa VSTUPNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Úvod do studia kurzu Vstupní vzdělávání + Průvodce studiem + Použité grafické symboly + Představení autorského týmu Veřejná správa + Pojetí veřejné správy, principy, funkce a členění

Více

Základní informace k jednotlivým výstupům: 1. Výpis z katastru nemovitostí

Základní informace k jednotlivým výstupům: 1. Výpis z katastru nemovitostí Czech Point, neboli Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál, je asistované místo výkonu veřejné správy, kde každý občan může získat informace o údajích, které o něm vede stát v centrálních registrech.

Více

Aktuální stav ISDS. e-government 20:10, Mikulov. Česká pošta, s.p. 6.9.2011

Aktuální stav ISDS. e-government 20:10, Mikulov. Česká pošta, s.p. 6.9.2011 Aktuální stav ISDS e-government 20:10, Mikulov Česká pošta, s.p. 6.9.2011 Informační systém datových Aktuální data k 31. 8. 2011 442 124 aktivních datových schránek v druhé polovině 2012 očekáváme 500

Více

komplexní podpora zvyšování výkonnosti strana 1 Využití Referenčního modelu integrovaného systému řízení veřejnoprávní korporace Město Hořovice

komplexní podpora zvyšování výkonnosti strana 1 Využití Referenčního modelu integrovaného systému řízení veřejnoprávní korporace Město Hořovice strana 1 Využití Referenčního modelu integrovaného systému řízení veřejnoprávní korporace Město Hořovice 19.3.2018 Zpracoval: Roman Fišer, strana 2 1. ÚVOD... 3 2. POPIS REFERENČNÍHO MODELU INTEGROVANÉHO

Více

Možnosti pro čerpání dotací z fondů EU v rámci programového období

Možnosti pro čerpání dotací z fondů EU v rámci programového období Možnosti pro čerpání dotací z fondů EU v rámci programového období 2014-2020 v souvislosti s dalším využitím výstupů tohoto projektu a možností pro oblast GIS WORKSHOP MAPY BUDOUCNOSTI 10-11. června 2015

Více

Informace o aktuálním dění v oblasti otevřených dat v České republice

Informace o aktuálním dění v oblasti otevřených dat v České republice Informace o aktuálním dění v oblasti otevřených dat v České republice Ministerstvo vnitra - odbor Hlavního architekta egovernmentu Rady vlády pro informační společnost (RVIS), 10.6. 2016 Osnova 1. Definice

Více

Základní registry, Datové schránky CzechPointy... A jak dál RNDr. Petr Tiller a Ing. Ondřej Felix, CSc., hlavní architekt egovernmentu MV ČR Praha

Základní registry, Datové schránky CzechPointy... A jak dál RNDr. Petr Tiller a Ing. Ondřej Felix, CSc., hlavní architekt egovernmentu MV ČR Praha Základní registry, Datové schránky CzechPointy... A jak dál RNDr. Petr Tiller a Ing. Ondřej Felix, CSc., hlavní architekt egovernmentu MV ČR Praha leden 2013 1 Pro připomenutí Aneb Co jsme si to postavili

Více

egon myslí 30. Den malých obcí

egon myslí 30. Den malých obcí egon myslí 30. Den malých obcí Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Co všechno egon umí Co všechno egon umí 787 000 ověřených výpisů Co všechno egon umí KIVS Co všechno egon umí Společně šetříme více

Více

Osnova kurzu Vstupní vzdělávání 00. Úvod do studia kurzu Vstupní vzdělávání 01. Průvodce studiem 01. Použité grafické symboly 02.

Osnova kurzu Vstupní vzdělávání 00. Úvod do studia kurzu Vstupní vzdělávání 01. Průvodce studiem 01. Použité grafické symboly 02. Osnova kurzu Vstupní vzdělávání 00. Úvod do studia kurzu Vstupní vzdělávání 01. Průvodce studiem 01. Použité grafické symboly 02. Představení autorského týmu 01. Veřejná správa 02. Pojetí veřejné správy,

Více

egovernment ready úřad

egovernment ready úřad egovernment ready úřad Ing. Václav Koudele Strategy architect Tel.: +420 602 191 122 Vaclav.koudele@microsoft.com Ing. Zdeněk Dutý Ředitel pro egovernment Tel.: +420 910 972 131 zdenek.duty@autocont.cz

Více

Hlavní město Praha RADA HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ. Rady hlavního města Prahy

Hlavní město Praha RADA HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ. Rady hlavního města Prahy Hlavní město Praha RADA HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ Rady hlavního města Prahy číslo 1261 ze dne 17.8.2010 k Strategii rozvoje Geografického informačního systému hlavního města Prahy Rada hlavního města

Více

Když se řekne NAP a Informační koncepce ( z pohledu správce ISVS ) Ondřej Felix Říjen 2017

Když se řekne NAP a Informační koncepce ( z pohledu správce ISVS ) Ondřej Felix Říjen 2017 Když se řekne NAP a Informační koncepce ( z pohledu správce ISVS ) Ondřej Felix Říjen 2017 Trocha základů Čl. 2 Ústavy (1) Lid je zdrojem veškeré státní moci; vykonává ji prostřednictvím orgánů moci zákonodárné,

Více

Podrobná specifikace předmětu veřejné zakázky

Podrobná specifikace předmětu veřejné zakázky Příloha č. 1 Podrobná specifikace předmětu veřejné zakázky 1. Informace o soustavě základních registrů a registru osob Cílem soustavy základních registrů veřejné správy je vyřešit současné problémy spojené

Více

Aplikace IS, outsourcing, systémová integrace. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/

Aplikace IS, outsourcing, systémová integrace. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Aplikace IS, outsourcing, systémová integrace Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Kontext Dodavatelé Strategická Zákazníci ERP Taktická Operativní Kategorie ERP - zaměřeno na

Více

IT 3. IS SEM Informační systém pro správu a evidenci nemovitého majetku hlavního města Prahy. Ing. Martin Vimr obchodní ředitel DELTAX Systems a.s.

IT 3. IS SEM Informační systém pro správu a evidenci nemovitého majetku hlavního města Prahy. Ing. Martin Vimr obchodní ředitel DELTAX Systems a.s. IS SEM Informační systém pro správu a evidenci nemovitého majetku hlavního města Prahy Ing. Martin Vimr obchodní ředitel DELTAX Systems a.s. špička v každém směru Cíle nasazení IS SEM Jednotná, úplná a

Více

Projekty Plzeňského kraje v oblasti (G)IS

Projekty Plzeňského kraje v oblasti (G)IS Projekty Plzeňského kraje v oblasti (G)IS Geoinformace ve veřejné správě 2013 Praha 27. 28. 5. 2013 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Projekt - Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje

Více

Tvorba spisových řádů v kontextu elektronických systémů spisových služeb a skartačních řízení v elektronické podobě

Tvorba spisových řádů v kontextu elektronických systémů spisových služeb a skartačních řízení v elektronické podobě Tvorba spisových řádů v kontextu elektronických systémů spisových služeb a skartačních řízení v elektronické podobě Tomáš Lechner Vysoká škola ekonomická v Praze Národohospodářská fakulta Katedra práva

Více

Základní registry veřejné správy RÚIAN a ISÚI

Základní registry veřejné správy RÚIAN a ISÚI Základní registry veřejné správy RÚIAN a Jiří Formánek Český úřad zeměměřický a katastrální (ČÚZK) RÚIAN registr územní identifikace Projekt Vybudování Registru územní identifikace, adres a nemovitostí

Více

Aktuální informace CzechPoint, technologické centrum ORP. Ing. Ivan Pavle

Aktuální informace CzechPoint, technologické centrum ORP. Ing. Ivan Pavle Aktuální informace CzechPoint, technologické centrum ORP Ing. Ivan Pavle Ivan.Pavle@mesto-domazlice.cz CzechPoint po přihlášení EPUSA zavedení uživatele CzP Změna vzhledu výpisu po aktivaci CzP Přihl.

Více