Biozelenina Velehrad

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Biozelenina Velehrad"

Transkript

1 Biozelenina Velehrad (ve filmu hovoří Ing. Petr Weidenthaler) ČAS 0:33 FILOZOFIE A CHARAKTERISTIKA FIRMY Podnikatelská filozofie firmy vychází z kladného vztahu k přírodě a zdraví zákazníků a je založena na odborné kvalifikaci v daném oboru. 1:08 Firma hospodaří od roku 1997 na pozemcích cca 2 km za Velehradem, v současné době přesouvá podnik více do středu obce. Jsou s tím spojeny další práce při dobudování fóliovníků, závlahy, nelze ale zanedbávat ani obvyklé činnosti pěstování, sklizeň a prodej zeleniny, neboť tyto jsou zdrojem příjmů firmy. 2:40 PĚSTOVANÝ SORTIMENT OSEVNÍ POSTUPY Dříve firma hospodařila na cca 5 ha mezi Velehradem a Salaší, z toho byly 2 ha orné půdy (pro pěstování zeleniny), zbytek byly sady a trvalé travní porosty. Tyto 2 ha orné půdy firma doposud stále využívá, přičemž polovina je oseta směskou na zelené hnojení, druhá polovina se využívá pro pěstování zeleniny. V následujícím roce se kultury na obou polovinách zamění. Díky celoročnímu pěstování zeleného hnojení se docílí delší odstup v osevním postupu, odplevelení pozemku, ale také omezení půdní únavy. Zelenina se pěstuje v pěti blocích: - Saláty a ředkvičky (od jara) - Cibule - Mrkev, petržel - Košťáloviny - Celer, pór (na menších plochách také cukety, dýně Hokkaido, fazolka, kukuřice). Pěstovaný sortiment zahrnuje celou řadu druhů běžných i méně známých: fenykl, tuřín, ředkve, polníček, byliny, koření, plodová zelenina - hlavně ve fóliovníku okurky salátové i nakládačky, rajčata (hodně cherry typ), paprika (do stádia technologické zralosti), zelená cibule pro jarní sklizeň, suchá cibule sklízená v létě

2 (ozimá cibule se zde nepěstuje), je plánována výsadba ozimého česneku. Každý zeleninový druh se pěstuje obvykle v několika odrůdách. 9:42 Pohled na fóliovníky a venkovní pěstební plochy se závlahou. 10:18 Pohled na porost červeného zelí hlávkového. 10:37 Pohled na záhony s pěstovanou zeleninou ve fóliovníku. 11:07 OSIVO A SADBA Firma využívá osivo od specializovaných světových firem. Část osiva nakupuje v kvalitě bio (je relativně drahé). Ing. Weidenthaler vysvětluje vyšší ceny biozeleniny i zeleninového bioosiva, které jsou dány především nižším výnosem. 13:23 Částečně firma nakupuje osivo od domácích semenářských firem (např. Semo, s.r.o.). Mají dobré zkušenosti např. s dlohou bílou ředkví typu Daikon od firmy Semo záběr na sklizeň ředkve. 13:59 Ing. Weidenthaler vysvětluje, že v souladu se Zákonem o ekologickém zemědělství je povinností pěstitele používat osivo v kvalitě bio, pokud je dostupné na trhu, znovu však zdůrazňuje vyšší cenu tohoto osiva, která je jedním z faktorů zvyšujících cenu biozeleniny. 14:23 Sadbu firma používá vlastní, část jí prodává i jiným biozelinářům (je vítaným zdrojem příjmů na jaře, kdy je prodej biozeleniny relativně nízký). Při předpěstování sadby začínají z výsevů do truhlíků s následným pikýrováním do sadbovačů. Ty se ponechávají ve skleníku nebo fóliovníku, kde se sadba dopěstuje do výsadby. Kryté prostory se vytápějí plynovým agregátem, který je regulován termostatem.

3 Sadba se minimálně přihnojuje používá se výluh ze zkompostovaného hnoje (kompost se v rašlovém pytli nechá vymáčet v sudu s vodou), kterým se sadba zalévá a tím současně přihnojuje. 15:40 VÝŽIVA A HNOJENÍ Ve firmě se jako základní hnojivo využívá chlévský hnůj. Ing. Weidenthaler vysvětluje vztah mezi harmonickou výživou (která probíhá při využívání chlévského hnoje) a správnou přípravou půdy na jedné straně a vyšší odolností rostlin vůči chorobám a škůdcům na straně druhé. Dále uvádí příklad z vlastní neekologické praxe, kdy z organizačních důvodů nebylo možné sklidit na podzim mrkev, která zůstala na pozemku a zmrzla. Na jaře se tato plocha zorala a připravila pro výsadbu další zeleniny (byla součástí většího bloku pro pěstování košťálovin). Na pozemku, na kterém neproběhla sklizeň mrkve a který byl zorán až na jaře, vykazovala následná plodina vyšší míru napadení škůdci, což bylo do jisté míry zapříčiněno problémy s výživou rostlin v důsledku zhoršené půdní úrodnosti. A právě choroby a škůdci způsobují závažnější poškození porostů v ekologickém zemědělství, neboť zde nejsou používány chemické prostředky na ochranu rostlin jako v konvenčním zemědělství. Proto je třeba věnovat zvýšenou pozornost dobré agrotechnice. Ing. Weidenthaler doporučuje ukončit orbu začátkem listopadu, neboť na rozdíl od konvenčního systému produkce, kde lze určité prohřešky proti správné agrotechnice kompenzovat použitím průmyslově vyráběných minerálních hnojiv a chemických prostředků na ochranu rostlin, se v ekologickém systému nedodržení termínu zpracování půdy projeví negativně na pěstitelském výsledku mnohem intenzivněji. Souvisí to s negativním působením na život mikroorganismů v půdě a na mineralizaci organické hmoty a v konečném důsledku na horší výživu rostlin. 22:07 Intenzita mineralizace se mění v průběhu vegetace v souvislosti se změnou teplotních podmínek. Na jaře, kdy je v důsledku nižších teplot průběh mineralizace pomalejší, je v půdě také menší množství minerálního dusíku. Proto je v tomto období problematické v ekologickém systému vypěstovat zeleninové druhy s vyššími nároky na dusík, jako je např. květák a brokolice.

4 23:15 Průmyslově vyráběná organická hnojiva ve firmě nepoužívají, neboť jejich nákup a dovoz znamená vyšší náklady na produkci. Organická hnojiva firma získává z tamních zdrojů. 23:28 SUBSTRÁTY Ve firmě míchají substráty sami. Používají rašelinu + zetlelý hnůj + písek + vápenec. Zeminu nepoužívají, protože často obsahuje semena plevelů. 23:58 CHOROBY A ŠKŮDCI Kalamitní výskyt svilušek ve fóliovníku na okurkách - využívají proti nim bioagens Phytoseilus od firmy Biocont, nejsou však spokojeni s kvalitou tohoto bioagens. Na pozemcích se spontánně vyskytuje antagonista Amblyseius. Plíseň okurková se vyskytuje minimálně, neboť okurky, včetně nakládaček, pěstují ve fóliovníku. Na paprikách se ze začátku vegetace vyskytují mšice asi týden se rostliny postřikují vodou, tím se jejich výskyt výrazně sníží. V posledních letech zaznamenali vyšší výskyt septoriózy na celeru již koncem června až začátkem července, dříve se tato choroba objevovala až na podzim, během září, kdy již nepůsobila hospodářsky významnější škody. Proto ve firmě uvažují o použití měďnatých přípravků na ochranu rostlin, které jsou do jisté míry v ekologickém zemědělství povoleny. Plíseň u cibule nejenom na nati, ale i uvnitř cibulí. U salátu se vyskytuje v některých letech silné podehnívání, plíseň salátová není příliš rozšířená. 33:10 Proti škůdcům na košťálovinách, ředkvičkách, pekingském zelí využívají mechanickou ochranu bílou netkanou textilií. Biologické prostředky na ochranu rostlin na bázi Bacillus thuringiensis nepoužívají. 34:37 Záběry na porosty zeleniny zakryté netkanou textilií.

5 35:02 ZÁVLAHY Ing. Weidenthaler při pěstování zeleniny považuje za nezbytnost. 36:05 Čištění a sestavení filtrů pro závlahovou vodu. 36:35 Pohled na kapkovou závlahu. 37:08 Pohled na zavlažované pole, zčásti kryté netkanou textilií. 38:32 KULTIVACE PŮDY ODPLEVELOVÁNÍ Využívají se ruční plečky, malá mechanizace (s šířkou záběru cm), ale také okopávka motykou. U většiny zeleninových druhů probíhá plečkování, stejně jako okopávka minimálně 2 x, u pozdních odrůd 3 x až 4 x, u celeru i 5 x. Cibuli pěstují ze sazečky i setou (přestože má malou konkurenční schopnost vůči plevelům) plečkuje se obvykle každých 14 dnů. 40:42 SKLIZEŇ SKLADOVÁNÍ Ve firmě se snaží prodat co nejvíce biozeleniny v čerstvém stavu, protože nemají dostatek odpovídajících skladovacích prostor. Poptávku v pozdějším období pokrývají nákupem od jiných producentů biozeleniny. Kořenovou zeleninu skladují do Vánoc. Celer, vzhledem k menší konzumní části, má také omezenou skladovatelnost. 42:14 Pohled na sklizeň listů salátu. 42:38 Pohled na traktor s přepravkami připravenými pro transport sklizené zeleniny.

6 42:54 Sklizeň svazkované mrkve (v bedýnce obvykle 20 svazků). 43:16 Namáčení sklizené vodnice a ředkve prodlouží jejich uchovatelnost. 43:43 MARKETING Prodej biozeleniny je ve firmě realizován třemi způsoby: Přímo na tržnici výhodou je přímý kontakt se zákazníkem a detailní znalost jeho požadavků, nevýhodou je velká konkurence konvenční produkce zeleniny. Prodej do obchodů (Brno, Praha) biozelenina se tímto způsobem odbytuje za relativně nižší cenu, ale ve větších objemech. Internetový obchod: biozelenina se prodává na základě individuálních objednávek konkrétních druhů zeleniny, nebo se v současné době rozvíjí prodej prostřednictvím tzv. BIOBOXŮ, které mají hodnotu 200, 400 nebo 600 Kč a ve kterých dostane zákazník takové zeleninové druhy, které jsou v danou dobu k dispozici. 46:17 KONTROLNÍ ORGANIZACE Ve firmě jsou spokojeni s fungováním kontrolních organizací. 46:39 LEGISLATIVA PODPORA Ve firmě vyhovují všem standardům požadovaným po bioproducentech zeleniny. Ve firmě se zelenina nezpracovává, čímž odpadá celá řada různých hygienických předpisů a nařízení, které by se jinak musely dodržovat. Jako dosti komplikovanou označuje Ing. Weidenthaler oblast osiv. Protože je zelenina pěstována, v porovnání s významnými polními plodinami, v relativně malých objemech, není příliš ve středu zájmu výrobců bioosiv, a proto není na trhu dostupný širší sortiment zeleninového osiva v bio kvalitě. Při vyřizování náležitostí souvisejících s žádostí o dotace firmě vypomáhá regionální odbor Mze ČR. Objem finančních prostředků, které jsou formou dotací poskytovány biozelinářům na plochu hodnotí Ing. Weidenthaler jako nízký vzhledem k tomu, že průměrná výměra producentů biozeleniny je relativně malá.

7 50:42 PĚSTOVÁNÍ V KRYTÝCH PROSTORÁCH Pohled na boční větrání ve fóliovníku. 51:16 (hovoří Stanislav Vaculík) Plodové zeleniny se ve fóliovníku pěstují po sklizni ředkviček, tuřínů, kedluben a salátů jako druhá plodina. Papriky a rajčata se vysazují koncem května, následně je třeba rostliny pravidelně vyvazovat a u rajčat také vyštipovat postranní výhony. Významnější problémy s chorobami a škůdci na skleníkových kulturách nejsou, někdy lze pozorovat výskyt svilušky na paprice. Phytophtora inferstans na rajčatech se vyskytuje málo díky bočnímu větrání, kapkové závlaze (na rozdíl od závlahy postřikem neovlhčuje listy) a odstraňování spodních žloutnoucích listů a ve vyšších patrech rostliny také zálistků (to přispívá k lepšímu provzdušnění rostlin a osychání listů). 52:30 Pohled na skleníkové kultury. 53:07 Konec

Pěstování zeleniny na zemědělské půdě

Pěstování zeleniny na zemědělské půdě Pěstování zeleniny na zemědělské půdě Ing. Josef Sklenář v rámci semináře Zásady správného obhospodařování zemědělské půdy (13/018/1310b/164/000699) Obecné údaje 24 ha orné půdy cca 6 ha ve vlastnictví

Více

Sylabus pro předmět ZELINÁŘSTVÍ

Sylabus pro předmět ZELINÁŘSTVÍ Sylabus pro předmět ZELINÁŘSTVÍ Kód předmětu: ZEL Název v jazyce výuky: Zelinářství Název česky: Zelinářství Název anglicky: Greengrocery Počet přidělených ECTS kreditů: 5 Forma výuky předmětu: prezenční,

Více

Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami. Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení

Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami. Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení 1 2 3 Organická hnojiva 3 tratě 1. Přímé hnojení organickými hnojivy Košťálová zelenina,

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Country Life Nenačovice

Country Life Nenačovice Country Life Nenačovice ČAS (ve filmu hovoří Ing. Jiří Pospíšilík) 00:49 PŮDNÍ ÚRODNOST Podstata ekologické produkce zeleniny na farmě Country Life v Nenačovicích spočívá nejenom v nepoužívání chemických

Více

Informace pro žadatele - SZP 2015

Informace pro žadatele - SZP 2015 Informace pro žadatele - SZP 2015 Dobrovolné podpory vázané na produkci (VCS) V rámci Jednotné žádosti pro rok 2015 je možné žádat o dotaci na 12 dotačních opatření, která podporují citlivé sektory v České

Více

Ekologická produkce zeleniny

Ekologická produkce zeleniny Ekologická produkce zeleniny Brukvovitá, cibulová a kořenová Miloš Jurica, Tomáš Kopta Pěstování vybraných druhů zeleniny Košťálová zelenina v EKO 2,5 % nejpěstovanější zelí spíše chladnomilné velmi náročné

Více

Částka Za 4 se vkládá nový 4a, který včetně nadpisu. zní:

Částka Za 4 se vkládá nový 4a, který včetně nadpisu. zní: Strana 1610 Sbírka zákonů č.168 / 2011 168 VYHLÁŠKA ze dne 15. června 2011, kterou se mění vyhláška č. 369/2009 Sb., o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu, ve znění vyhlášky

Více

Nařízení Rady 834/2007 a související předpisy

Nařízení Rady 834/2007 a související předpisy Nařízení Rady 834/2007 a související předpisy ze dne 28. června 2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů a o zrušení nařízení Rady (EHS) č. 2092/91 Nařízení se vztahuje na následující

Více

Zařazení konkrétních druhů zeleniny do skupin se v literatuře někdy různí. Níže uvádíme nejčastěji užívané.

Zařazení konkrétních druhů zeleniny do skupin se v literatuře někdy různí. Níže uvádíme nejčastěji užívané. OSEVNÍ POSTUP střídání plodin v prostoru a čase podle nároků pěstovaných plodin a záměru produkce, maximální využití plochy a sezóny spojené s efektivní péčí o půdu (správný osevní postup je základ pro

Více

Kritické body při produkci osiv / obilovin. Sy tém HACCP. Kateřina Pazderů

Kritické body při produkci osiv / obilovin. Sy tém HACCP. Kateřina Pazderů Kritické body při produkci osiv / obilovin Sy tém HACCP Kateřina Pazderů HACCP Hazard Analysis and Critical Control Points Principy: 1. Analýza rizik 2. Identifikace kritických bodů 3. Definování kritických

Více

Zelinářství Ing. Helena Jedličková, Ph.D.

Zelinářství Ing. Helena Jedličková, Ph.D. Pěstitelství Charakteristika jednotlivých užitkových skupin organismů Přednáška č. 4 Zelinářství Ing. Helena Jedličková, Ph.D. (Mgr. Hiklová Ivana) Obsah: Úvod Základní charakteristika zeleniny Zdravotní

Více

Hodnoticí standard. Agronom zelinář (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41)

Hodnoticí standard. Agronom zelinář (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Agronom zelinář (kód: 41-110-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Zahradnický technik Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 4 Odborná

Více

Hodnoticí standard. Zelinář (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Zelinář (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Zelinář (kód: 41-009-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Zelinář Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná způsobilost Název

Více

Hodnoticí standard. Zelinář (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41)

Hodnoticí standard. Zelinář (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Zelinář (kód: 41-009-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Zahradník Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná způsobilost Název

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení 2008-2013 1. TITULNÍ LIST Podpora tvorby rostlinných genotypů s vysokou rezistencí k biotickým i abiotickým faktorům a diferencovanou kvalitou

Více

Hodnoticí standard. Zelinář (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41)

Hodnoticí standard. Zelinář (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Zelinář (kód: 41-009-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Zahradník Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná způsobilost Název

Více

Zpráva o trhu zeleniny. Vydavatel Obsah Strana

Zpráva o trhu zeleniny. Vydavatel Obsah Strana TIS České republiky Tržní informační systém Ve Smečkách 33 Praha 1 PSČ 110 00 ( : 222 871 428 fax : 222 871 536 email : tis.zelenina@szif.cz AGRÁRNÍ TRŽNÍ INFORMACE ČESKÉ REPUBLIKY Ročník VII. číslo 33

Více

Zpráva o trhu zeleniny. Vydavatel Obsah Strana

Zpráva o trhu zeleniny. Vydavatel Obsah Strana TIS České republiky Tržní informační systém Ve Smečkách 33 Praha 1 PSČ 110 00 ( : 222 871 428 fax : 222 871 536 email : tis.zelenina@szif.cz AGRÁRNÍ TRŽNÍ INFORMACE ČESKÉ REPUBLIKY Ročník VII. číslo 37

Více

POZNÁMKY K SOUČASNÉMU STAVU A BUDOUCÍMU ROZVOJI VÝROBY ZELENINY

POZNÁMKY K SOUČASNÉMU STAVU A BUDOUCÍMU ROZVOJI VÝROBY ZELENINY POZNÁMKY K SOUČASNÉMU STAVU A BUDOUCÍMU ROZVOJI VÝROBY ZELENINY Prof. Ing. Josef Duffek, CSc. Katedra zahradnictví AF, Vysoká škola zemědělská Praha Výroba zeleniny má některé specifické zvláštnosti ve

Více

Projektování přechodného období

Projektování přechodného období Projektování přechodného období Definice a účel přechodného období Přechodným obdobím se podle zákona o ekologickém zemědělství rozumí období, v průběhu kterého se uskutečňuje přeměna zemědělského hospodaření

Více

Hnojiva společnosti MODERNÍ HNOJIVA PRO VÝŽIVU ZELENINY

Hnojiva společnosti MODERNÍ HNOJIVA PRO VÝŽIVU ZELENINY MODERNÍ HNOJIVA PRO VÝŽIVU ZELENINY Jedním z předpokladů intenzivního pěstování zeleniny je použití takových typů hnojiv, které plně odpovídají požadavkům jednotlivých zeleninových druhů. Nabízený sortiment

Více

Prostředky biologické ochrany rostlin

Prostředky biologické ochrany rostlin Prostředky biologické ochrany rostlin 2017 Ing. Radim Šmídek www.biocont-profi.cz www.biocont-profi.cz BIOCONT v zelenině a kukuřici sezóna 2016 BIOCONT LABORATORY, spol. s r.o., Mayerova 784, Modřice

Více

Sylabus pro předmět ZAHRADNICTVÍ

Sylabus pro předmět ZAHRADNICTVÍ Sylabus pro předmět ZAHRADNICTVÍ Kód předmětu: ZAHRD Název v jazyce výuky: Zahradnictví Název česky: Zahradnictví Název anglicky: Horticulture Počet přidělených ECTS kreditů: 5 Forma výuky předmětu: Prezenční,

Více

ZÁKLADNÍ PRINCIPY SETÍ A SÁZENÍ

ZÁKLADNÍ PRINCIPY SETÍ A SÁZENÍ Duben je měsíc, kde se příroda probouzí a kdy naplno začínáme zahradnické aktivity v zahradě. Je to období jarní přípravy půdy pro pěstování a období setí. Půdu (záhony) bychom měli mít připravené z podzimu

Více

DOBROVOLNÉ PODPORY VÁZANÉ NA PRODUKCI (VCS)

DOBROVOLNÉ PODPORY VÁZANÉ NA PRODUKCI (VCS) INFORMACE PRO ŽADATELE - SZP 2016 DOBROVOLNÉ PODPORY VÁZANÉ NA PRODUKCI (VCS) V Praze dne 4. března 2016 V rámci Jednotné žádosti pro rok 2016 je možné žádat o dotaci na 12 dotačních opatření, která podporují

Více

Zpráva o trhu zeleniny. Vydavatel Obsah Strana

Zpráva o trhu zeleniny. Vydavatel Obsah Strana TIS České republiky Tržní informační systém Ve Smečkách 33 Praha 1 PSČ 110 00 ( : 222 871 428 fax : 222 871 536 email : tis.zelenina@szif.cz AGRÁRNÍ TRŽNÍ INFORMACE ČESKÉ REPUBLIKY Ročník VII. číslo 27

Více

Brambory. Brambory. Význam. Potravina cca 80 kg osoba / rok. průmyslová surovina - výrobu škrobu, výroba lihu. příznivě působí v osevním postupu

Brambory. Brambory. Význam. Potravina cca 80 kg osoba / rok. průmyslová surovina - výrobu škrobu, výroba lihu. příznivě působí v osevním postupu Brambory Význam Potravina cca 80 kg osoba / rok průmyslová surovina - výrobu škrobu, výroba lihu příznivě působí v osevním postupu krmivo pro hospodářská zvířata dnes jen odpad z konzumních brambor Biologie

Více

ŘEPA CUKROVKA. Řepa cukrovka. Význam: výroba cukru (technická cukrovka) - má 14 16% sacharidů krmivářství - řízky, melasa.

ŘEPA CUKROVKA. Řepa cukrovka. Význam: výroba cukru (technická cukrovka) - má 14 16% sacharidů krmivářství - řízky, melasa. ŘEPA CUKROVKA Význam: výroba cukru (technická cukrovka) - má 14 16% sacharidů krmivářství - řízky, melasa Biologie řepy: Rostlina dvouletá 1 rok tvoří jen hmotu, 2 rok kvete a má semena Dvouděložné Stavba

Více

TOPOLY 2009 pěstování a prodej sadebního materiálu Japonského topolu klon J- 105 pěstujeme Italský topol klon AF8 a AF2

TOPOLY 2009 pěstování a prodej sadebního materiálu Japonského topolu klon J- 105 pěstujeme Italský topol klon AF8 a AF2 ZELENINA Od 2011 Hanácký farmářský trh v Olomouci Dodávání zeleniny Olomouckým bedýnkářům BEDOL 2013 začátek samostatného bedýnkového prodeje 2015 dodáváme do farmářských obchůdků TOPOLY 2009 pěstování

Více

ZELENINA - NESPECIALIZOVANÉ ABIOTICKÉ PORUCHY, CHOROBY A ŠKŮDCI. Jaroslav Rod Verze: 2019/VI

ZELENINA - NESPECIALIZOVANÉ ABIOTICKÉ PORUCHY, CHOROBY A ŠKŮDCI. Jaroslav Rod Verze: 2019/VI ZELENINA - NESPECIALIZOVANÉ ABIOTICKÉ PORUCHY, CHOROBY A ŠKŮDCI Jaroslav Rod Verze: 2019/VI POŠKOZENÍ KROUPAMI zelí rajče hrách špenát cibule VYBĚHLICE, VYKVETLICE Příčina: nevhodná odrůda, nevhodný termín

Více

Zpráva o trhu zeleniny. Vydavatel Obsah Strana

Zpráva o trhu zeleniny. Vydavatel Obsah Strana TIS České republiky Tržní informační systém Ve Smečkách 33 Praha 1 PSČ 110 00 ( : 222 871 428 fax : 222 871 536 email : tis.zelenina@szif.cz AGRÁRNÍ TRŽNÍ INFORMACE ČESKÉ REPUBLIKY Ročník VII. číslo 26

Více

Pěstování zeleniny v ekologické produkci

Pěstování zeleniny v ekologické produkci Pěstování zeleniny v ekologické produkci Agrotechnika listové zeleniny mechanizace a ochrana jsou součástí dalších prezentací Doc.Ing. Kristína Petříková, CSc. 24.9.2015 REVEŇ VLNITÁ LISTOVÁ A STONKOVÁ

Více

BRUKVOVITÁ A CIBULOVÁ ZELENINA

BRUKVOVITÁ A CIBULOVÁ ZELENINA OPATŘENÍ PRO PREVENCI ANEBO POTLAČENÍ ŠKODLIVÝCH ORGANISMŮ (MIMO PESTICIDŮ) BRUKVOVITÁ A CIBULOVÁ ZELENINA MARTIN KOUDELA SOUBORU PREVENTIVNÍCH NEBO PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ NEPŘÍMÁ OCHRANA Střídání plodin

Více

Agrotechnika cibulové zeleniny

Agrotechnika cibulové zeleniny Pěstování zeleniny v ekologické produkci Agrotechnika cibulové zeleniny mechanizace a ochrana jsou součástí dalších prezentací Doc. Ing. Kristína Petříková, CSc. 24.9.2015 CIBULOVÁ ZELENINA CIBULE KUCHYŇSKÁ

Více

BIOTOP: ZELINÁŘSKÁ ZAHRADA

BIOTOP: ZELINÁŘSKÁ ZAHRADA BIOTOP: ZELINÁŘSKÁ ZAHRADA Zelenina je jednou z hlavních součástí výživy člověka. K zelenině je možné zařadit různé rostliny vhodné k přímé konzumaci za syrova nebo po jednoduché kuchyňské úpravě. Hlavní

Více

Zjištění: Kontrolovaný subjekt nepředložil dne fyzicky žádné doklady požadované pro

Zjištění: Kontrolovaný subjekt nepředložil dne fyzicky žádné doklady požadované pro Kontrolní list - Ekologické zemědělství Příloha č.... k protokolu o kontrole Nařízení rady (ES) č.834/2007 Nařízení komise (ES) č.889/2008 Nařízení vlády č.76/2015 Sb. Nařízení vlády č.262/2012 Sb. Zákon

Více

Zhodnocení pěstitelského roku 2017 z pohledu ZUČM. Ing. Jaroslav Zeman předseda Zelinářské unie Čech a Moravy

Zhodnocení pěstitelského roku 2017 z pohledu ZUČM. Ing. Jaroslav Zeman předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Zhodnocení pěstitelského roku 2017 z pohledu ZUČM Ing. Jaroslav Zeman předseda Zelinářské unie Čech a Moravy ZUČM Vznik: 6. února 1991 Zastupujeme: 182 právnických a fyzických osob Profesionální pěstitele

Více

VÝVOJ OSEVNÍCH PLOCH A PRVNÍ ODHAD SKLIZNĚ

VÝVOJ OSEVNÍCH PLOCH A PRVNÍ ODHAD SKLIZNĚ 26. 7. VÝVOJ OSEVNÍCH PLOCH A PRVNÍ ODHAD SKLIZNĚ Informace o očekávané sklizni polních plodin zveřejňuje Český statistický úřad každoročně v první polovině července. Podkladem pro výpočet jsou osevní

Více

Teoreticky existuje nekonečně mnoho způsobů (strategií) hospodaření. V praxi však lze vymezit 2 extrémy a střed.

Teoreticky existuje nekonečně mnoho způsobů (strategií) hospodaření. V praxi však lze vymezit 2 extrémy a střed. Systémy hospodařen ení na půděp Současn asné systémy hospodařen ení Teoreticky existuje nekonečně mnoho způsobů (strategií) hospodaření. V praxi však lze vymezit 2 extrémy a střed. Tržně orientované hospodaření

Více

Lávové sklo porézní materiál Vyšší vzdušnost substrátů vzdušnost Drahé Tropické rostliny, sukulenty (kaktusy, )

Lávové sklo porézní materiál Vyšší vzdušnost substrátů vzdušnost Drahé Tropické rostliny, sukulenty (kaktusy, ) Lávové sklo porézní materiál Vyšší vzdušnost substrátů vzdušnost Drahé Tropické rostliny, sukulenty (kaktusy, ) Směs převážně jílových minerálů Vysoké sorpční schopnosti Obsahuje Mg Doplněk různých substrátů,

Více

Nitrátová směrnice v souvislosti s pěstováním zeleniny

Nitrátová směrnice v souvislosti s pěstováním zeleniny Skalský dvůr, 30.01.2017 Nitrátová směrnice v souvislosti s pěstováním zeleniny Lada Kozlovská, Jan Klír Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. klir@vurv.cz (603 520 684), kozlovska@vurv.cz (733 375 632)

Více

Předmět: Ročník: třetí Téma: Vybrané zahradnické plodiny okurka. Vypracoval: Ing.Lenka Prokůpková Materiál:VY_32_INOVACE 229 Datum: 4.12.

Předmět: Ročník: třetí Téma: Vybrané zahradnické plodiny okurka. Vypracoval: Ing.Lenka Prokůpková Materiál:VY_32_INOVACE 229 Datum: 4.12. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: Zemědělec farmář 41-51-H/01 Zahradník 41-52- H/01 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Ročník: třetí Téma:

Více

Administrace podpor v sektoru zeleniny 2015

Administrace podpor v sektoru zeleniny 2015 Administrace podpor v sektoru zeleniny 2015 Podpora na produkci zeleninových druhů s velmi vysokou a vysokou pracností Administrace žádostí zelenina s velmi vysokou pracností 2015 274 žádostí 6 586,63

Více

Vývoj sklizňových ploch a produkce hlavních plodin

Vývoj sklizňových ploch a produkce hlavních plodin Tab. : 9 Vývoj sklizňových ploch a produkce hlavních plodin 1 Pšenice ozimá 812944,0 793472,0 785491,0 805779,0 746002,0 788422,0 25,70 30,83 30,92 32,03 29,68 31,53 4,9600 5,3300 5,0800 5,7800 4,3400

Více

Povinnosti pěstitelů a odběratelů osiv podle Nařízení rady (ES) 834/2007 zkušenosti z kontrol

Povinnosti pěstitelů a odběratelů osiv podle Nařízení rady (ES) 834/2007 zkušenosti z kontrol Povinnosti pěstitelů a odběratelů osiv podle Nařízení rady (ES) 834/2007 zkušenosti z kontrol Ing. Roman Rozsypal, CSc. NR 834/2007 čl.11 odst.1 písm. i) pro produkci jiných produktů než osiva a vegetativního

Více

Brambor mandelinka bramborová, mšice 0,4 3 při zjištění výskytu

Brambor mandelinka bramborová, mšice 0,4 3 při zjištění výskytu SCATTO ÚČINNÁ LÁTKA: 25 g/l deltamethrin postřikový insekticidní přípravek ve formě emulgovatelného koncentrátu k hubení živočišných škůdců na řepce, kukuřici cukrové, ozimých a jarních obilninách, cukrovce,

Více

Zelinářství Ing. Helena Jedličková Ph.D. (Mgr. Hiklová Ivana)

Zelinářství Ing. Helena Jedličková Ph.D. (Mgr. Hiklová Ivana) Ţivá a neţivá příroda IV Charakteristika jednotlivých užitkových skupin organismů Přednáška č. 3 Zelinářství Ing. Helena Jedličková Ph.D. (Mgr. Hiklová Ivana) Obsah: Úvod Základní charakteristika zeleniny

Více

ZELINÁŘSKÉ DNY 2017 SKALSKÝ DVŮR

ZELINÁŘSKÉ DNY 2017 SKALSKÝ DVŮR ZELINÁŘSKÉ DNY 2017 SKALSKÝ DVŮR 30. - 31. 1. 2017 Ing. Petr JÍLEK Ministerstvo zemědělství Sekce zemědělských komodit, zahraničních vztahů a ekologického zemědělství ZELINÁŘSKÉ DNY 2017 BUDOUCÍ PODOBA

Více

ZPRÁVA O TRHU ZELENINY

ZPRÁVA O TRHU ZELENINY 1. týden 2012 Ročník XVI., čtrnáctideník, 5.1.2012 Ve Smečkách 33, 110 00 Praha 1 tel.: 222 871 428, fax: 222 871 536 e-mail: tis.zelenina@szif.cz ZPRÁVA O TRHU ZELENINY Vývoj cen: Ceny zemědělských výrobců

Více

ZAHRADA ČASNÉ JARO. Jana Machalová, Jaroslava Kuřilová FENOLOGIE. Pedagogická fakulta MU Kombinované studium ZS1BK_PBGP.

ZAHRADA ČASNÉ JARO. Jana Machalová, Jaroslava Kuřilová FENOLOGIE. Pedagogická fakulta MU Kombinované studium ZS1BK_PBGP. ZAHRADA ČASNÉ JARO Jana Machalová, Jaroslava Kuřilová FENOLOGIE Pedagogická fakulta MU Kombinované studium ZS1BK_PBGP červen 2009 ČASNÉ JARO : březen-duben meteorologicko fenologická pozorování Doplňte

Více

Dobrovolná podpora vázaná na produkci z e l e n i n y od roku 2015

Dobrovolná podpora vázaná na produkci z e l e n i n y od roku 2015 Dobrovolná podpora vázaná na produkci z e l e n i n y od roku 2015 Vícesložkovost přímých plateb 2 Sektorové obálky Citlivé sektory Brambory na výrobu škrobu Chmel Ovoce Zelenina Konzumní brambory Cukrová

Více

Prognóza a signalizace ošetření v polních plodinách a speciálních kulturách, Zkušenosti v roce Ing. František Muška

Prognóza a signalizace ošetření v polních plodinách a speciálních kulturách, Zkušenosti v roce Ing. František Muška Prognóza a signalizace ošetření v polních plodinách a speciálních kulturách, Zkušenosti v roce 2017 Ing. František Muška Témata přednášky Prognóza a signalizace škodlivých činitelů polní plodiny a speciální

Více

České republiky Tržní informační systém Ve Smečkách 33 Praha 1 PSČ Zpráva o trhu zeleniny

České republiky Tržní informační systém Ve Smečkách 33 Praha 1 PSČ Zpráva o trhu zeleniny TIS České republiky Tržní informační systém Ve Smečkách 33 Praha 1 PSČ 110 00 ( 222 871 596 ( 222 871 509 AGRÁRNÍ TRŽNÍ INFORMACE ČESKÉ REPUBLIKY Ročník VI. číslo 41 17.10. 2002 Týden 42/2002 Obsah Zpráva

Více

Sledujte v TV Receptáři i prima nápadn. padů

Sledujte v TV Receptáři i prima nápadn. padů Sledujte v TV Receptáři prima nápadn padů každou neděli kolem 12:00 hodiny na TV Prima Neděle 21.4. 2013 Podpora z přírodyp rody Pěstování zeleniny Nezapomeň Péče o rododendrony, azalky, aj. Ochrana před

Více

Nejčastěji kladené dotazy Greening

Nejčastěji kladené dotazy Greening Nejčastěji kladené dotazy Greening V Praze dne 5. května 2017 číslo OTÁZKA ODPOVĚĎ 1. Co se považuje za plodinu v rámci diverzifikace? Za plodinu se pro účely diverzifikace považuje: jakákoli kultura z

Více

Zpráva o trhu zeleniny. Vydavatel Obsah Strana

Zpráva o trhu zeleniny. Vydavatel Obsah Strana TIS České republiky Tržní informační systém Ve Smečkách 33 Praha 1 PSČ 110 00 ( : 222 871 428 fax : 222 871 536 email : tis.zelenina@szif.cz AGRÁRNÍ TRŽNÍ INFORMACE ČESKÉ REPUBLIKY Ročník VII. číslo 23

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení 2008-2013 1. TITULNÍ LIST Podpora tvorby rostlinných genotypů s vysokou rezistencí k biotickým a abiotickým faktorům a diferencovanou kvalitou

Více

KVALITNÍ OSIVO = ZÁKLAD PRO KVALITU A MNOŽSTVÍ PRODUKCE

KVALITNÍ OSIVO = ZÁKLAD PRO KVALITU A MNOŽSTVÍ PRODUKCE KVALITNÍ OSIVO = ZÁKLAD PRO KVALITU A MNOŽSTVÍ PRODUKCE Bio a Eko nemořené osivo 2013 KOŘENOVÁ ZELENINA Vše z naší nabídky bylo vypěstováno a vyšlechtěno v EU. Vhodné pro pěstování v našich klimatických

Více

Ječmen setý. Ječmen setý

Ječmen setý. Ječmen setý Ječmen setý Význam pro krmné účely potravinářství farmaceutický průmysl (maltózové sirupy) pro výrobu sladu - pěstování sladovnického ječmene je náročnější Biologické vlastnosti: forma: ozimá i jarní výška

Více

Výzkum metod a technologických postupů zvyšujících výnos a kvalitu osiv vybraných druhů trav, jetelovin a meziplodin v ekologickém zemědělství

Výzkum metod a technologických postupů zvyšujících výnos a kvalitu osiv vybraných druhů trav, jetelovin a meziplodin v ekologickém zemědělství Projekt NAZV QI101C167 Výzkum metod a technologických postupů zvyšujících výnos a kvalitu osiv vybraných druhů trav, jetelovin a meziplodin v ekologickém zemědělství Příjemce koordinátor: OSEVA vývoj a

Více

Zpráva o trhu zeleniny. Vydavatel Obsah Strana

Zpráva o trhu zeleniny. Vydavatel Obsah Strana TIS České republiky Tržní informační systém Ve Smečkách 33 Praha 1 PSČ 110 00 ( : 222 871 428 fax : 222 871 536 email : tis.zelenina@szif.cz AGRÁRNÍ TRŽNÍ INFORMACE ČESKÉ REPUBLIKY Ročník VII. číslo 38

Více

Název projektu: Školení v rámci zemědělské a lesnické činnosti 2014 Reg.č. projektu: 13/018/1310b/131/000199. Financováno z Programu rozvoje venkova

Název projektu: Školení v rámci zemědělské a lesnické činnosti 2014 Reg.č. projektu: 13/018/1310b/131/000199. Financováno z Programu rozvoje venkova Název projektu: Školení v rámci zemědělské a lesnické činnosti 2014 Reg.č. projektu: 13/018/1310b/131/000199 Financováno z Programu rozvoje venkova NOVELA NITRÁTOVÉ SMĚRNICE Fugát (tekutý podíl po separaci

Více

EKONOMICKÉ HODNOCENÍ PĚSTITELSKÝCH TECHNOLOGIÍ U 2 DRUHŮ LAKR. Vladimír Mašán, Pavel Zemánek, Dagmar Opluštilová

EKONOMICKÉ HODNOCENÍ PĚSTITELSKÝCH TECHNOLOGIÍ U 2 DRUHŮ LAKR. Vladimír Mašán, Pavel Zemánek, Dagmar Opluštilová EKONOMICKÉ HODNOCENÍ PĚSTITELSKÝCH TECHNOLOGIÍ U 2 DRUHŮ LAKR Vladimír Mašán, Pavel Zemánek, Dagmar Opluštilová Úvod Při pěstování LAKR se technologie u řady druhů vyznačují vysokou pracností Vedle materiálových

Více

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ. Pravidla používání hnojiv a přípravků na ochranu rostlin v podmínkách ekologického zemědělství

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ. Pravidla používání hnojiv a přípravků na ochranu rostlin v podmínkách ekologického zemědělství Pravidla používání hnojiv a přípravků na ochranu rostlin v podmínkách ekologického zemědělství Martin Prudil Školení IP réva vinná, 17.2. 2017 Mikulov Ekologické zemědělství (EZ) v ČR Celková výměra půdy

Více

UŽIVATELSKÝCH SKUPIN. (POZOR,

UŽIVATELSKÝCH SKUPIN. (POZOR, Z E L E N I N A 1) Zeleninu lze definovat jako jednoletou (výjimečně dvouletou nebo vytrvalou) bylinu, ze které konzumujeme různé části (kořen, list, květ, plod, stonek). Tyto části bylin získáváme z rostliny

Více

Ruční práce v produkčním zahradnictví (kód: 41-004-E)

Ruční práce v produkčním zahradnictví (kód: 41-004-E) Ruční práce v produkčním zahradnictví (kód: 41-004-E) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Povolání: Zemědělský dělník Doklady potvrzující úplnou

Více

OSEVNÍ POSTUPY A AGROTECHNIKA ZELENINY. 30. 10.2014 Lednice Martin Koudela

OSEVNÍ POSTUPY A AGROTECHNIKA ZELENINY. 30. 10.2014 Lednice Martin Koudela OSEVNÍ POSTUPY A AGROTECHNIKA ZELENINY 30. 10.2014 Lednice Martin Koudela CÍLE OSEVNÍHO POSTUPU Udržet a zlepšit přirozenou úrodnost půdy Zabránit půdní únavě a snížení výnosu Poskytnout rostlinám co nejlepší

Více

Pracovní návrh. (6) Pro zjišťování odlišnosti musí být do zkoušek zařazeny dostupné srovnávací odrůdy podle 26 odst. 4 zákona.

Pracovní návrh. (6) Pro zjišťování odlišnosti musí být do zkoušek zařazeny dostupné srovnávací odrůdy podle 26 odst. 4 zákona. Pracovní návrh VYHLÁŠKA ze dne. 2006, kterou se stanoví výčet metodik zkoušek ke zjišťování odlišnosti, uniformity, stálosti a užitné hodnoty, prováděných Ústavem v řízení o registraci odrůdy Ministerstvo

Více

BIOCONT LABORATORY, spol. s r.o.

BIOCONT LABORATORY, spol. s r.o. BIOCONT LABORATORY, spol. s r.o. za podpory Ministerstva zemědělství České republiky si Vás dovoluje pozvat na vzdělávací kurz PĚSTOVÁNÍ ZELENINY v ekologické produkci V sedmi jednodenních blocích probereme

Více

Příprava pozemků před výsevem, setí, osiva v osevním postupu. Ing. Petr Trávníček

Příprava pozemků před výsevem, setí, osiva v osevním postupu. Ing. Petr Trávníček Příprava pozemků před výsevem, setí, osiva v osevním postupu Ing. Petr Trávníček Osevní postup Nejdůležitější opatření v rostlinné produkci v EZ. Udržuje a zlepšuje přirozenou úrodnost půdy Zvyšuje mikrobiální

Více

ZPRÁVA O TRHU ZELENINY

ZPRÁVA O TRHU ZELENINY Ročník XIII., čtrnáctideník, 26.2.2009 Ve Smečkách 33, 110 00 Praha 1 tel.: 222 871 428, fax: 222 871 536 e-mail: tis.zelenina@szif.cz ZPRÁVA O TRHU ZELENINY Vývoj cen: Tuzemské obchodní nákupní ceny Obsah:

Více

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. Exkurze Biofarma JURÉ. (Pracovní list)

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. Exkurze Biofarma JURÉ. (Pracovní list) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Exkurze Biofarma JURÉ (Pracovní list) Označení: EU-Inovace-Ex-Př-07 Předmět: Přírodopis Cílová skupina: 6. - 9. třída

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35. Obor: Zemědělec farmář H/01

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35. Obor: Zemědělec farmář H/01 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: Zemědělec farmář 41-51-H/01 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Ročník: druhý Téma: Vybrané zemědělské

Více

192 Ekologické zemědělství

192 Ekologické zemědělství 192 Ekologické zemědělství Ekologické zemědělství 193 11 Zelinářství Ekologické pěstování zeleniny má v západní Evropě dlouholetou tradici (některá biodynamická zahradnictví vznikla už v 50. letech 20.

Více

OPATŘENÍ AEKO A EZ VE VZTAHU K PŮDĚ

OPATŘENÍ AEKO A EZ VE VZTAHU K PŮDĚ OPATŘENÍ AEKO A EZ VE VZTAHU K PŮDĚ Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Ing. Josef Makovský, Ph.D. 13. října 2017 Obsah prezentace Agroenvironmentálně klimatická

Více

ZPRÁVA O TRHU ZELENINY

ZPRÁVA O TRHU ZELENINY týden Ve Smečkách 33, 110 00 Praha 1 tel.: 222 871 428, fax: 222 871 536 e-mail: tis.zelenina@szif.cz Ročník IX., týdeník, 16. 6. 2005 ZPRÁVA O TRHU ZELENINY Vývoj cen: Ceny zemědělských výrobců Obsah:

Více

Setkání s půdou na ekologickém hospodářství Tvrdkovská zemědělská farma, spol. s r.o.

Setkání s půdou na ekologickém hospodářství Tvrdkovská zemědělská farma, spol. s r.o. Setkání s půdou na ekologickém hospodářství Tvrdkovská zemědělská farma, spol. s r.o. 27. října 2015, Tvrdkov Jaroslav Stránský Naše farma 1 110 ha zemědělské půdy v režimu EZ (od. r 1993) 265 ha orná

Více

Léčivé rostliny v ekozemědělství

Léčivé rostliny v ekozemědělství Průkopníkem ekologického pěstování, výkupu, zpracování a prodeje léčivých rostlin v kvalitě BIO v České republice je ing. Tomáš Mitáček, spoluzakladatel a dlouholetý ředitel firmy Sluneční brána Čejkovice.

Více

Metodika indikátor. torů. Bilance energie. prof. Ing. Jan Křen, K

Metodika indikátor. torů. Bilance energie. prof. Ing. Jan Křen, K Metodika indikátor torů Bilance energie prof. Ing. Jan Křen, K CSc. Popis indikátor torů a jejich požadovan adované hodnoty Pro samotné hodnocení bilance energie je pak možné využít několik indikátorů:

Více

PLÁNOVÁNÍ A PŘÍKLADY OSEVNÍCH POSTUPŮ

PLÁNOVÁNÍ A PŘÍKLADY OSEVNÍCH POSTUPŮ PLÁNOVÁNÍ A PŘÍKLADY OSEVNÍCH POSTUPŮ ZÁKLADNÍ TERMINOLOGIE OP Plodina - rostlina pěstovaná k hospodářskému využití. Plodina jednoletá - prodělává reprodukční cyklus v době jednoho roku. Dělí se na jařiny,

Více

GLOBALGAP - ROSTLINNÁ PRODUKCE (CB- CROP BASE ČESKÁ VERZE V 3.0-2_Sep07) část A

GLOBALGAP - ROSTLINNÁ PRODUKCE (CB- CROP BASE ČESKÁ VERZE V 3.0-2_Sep07) část A GLOBALGAP - ROSTLINNÁ PRODUKCE (CB- CROP BASE ČESKÁ VERZE V 3.0-2_Sep07) část A CB.1 SLEDOVATENOST CB. 1.1. požadavek na písemný identifikační systém umožňující registrovaný produkt Globalgapu vysledovat

Více

České republiky Tržní informační systém Ve Smečkách 33 Praha 1 PSČ AGRÁRNÍ TRŽNÍ INFORMACE ČESKÉ REPUBLIKY. Zpráva o trhu zeleniny

České republiky Tržní informační systém Ve Smečkách 33 Praha 1 PSČ AGRÁRNÍ TRŽNÍ INFORMACE ČESKÉ REPUBLIKY. Zpráva o trhu zeleniny TIS České republiky Tržní informační systém Ve Smečkách 33 Praha 1 PSČ 110 00 ( 222 871 415 ( 222 871 509 AGRÁRNÍ TRŽNÍ INFORMACE ČESKÉ REPUBLIKY Ročník VII. číslo 16 TIS ČR SZIF 24.4.2003 Týden 17/2003

Více

Nitrátová směrnice v souvislosti s IPZ

Nitrátová směrnice v souvislosti s IPZ 24.03.2016 Nitrátová směrnice v souvislosti s IPZ Jan Klír, Iva Vojtová Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Ministerstvo zemědělství ČR Kontakty: klir@vurv.cz (603 520 684), iva.vojtova@mze.cz (221

Více

SAM 19N + 5S. Použití na: Proč je výhodné použít SAM 19N + 5S? olejniny obilniny jeteloviny cukrovku sóju chmel krmnou řepu luskoviny zeleninu

SAM 19N + 5S. Použití na: Proč je výhodné použít SAM 19N + 5S? olejniny obilniny jeteloviny cukrovku sóju chmel krmnou řepu luskoviny zeleninu Proč je výhodné použít SAM 19N + 5S? eliminuje deficit síry v půdě prodlužuje dobu účinku hnojiva díky kombinaci amoniakálního a močovinového dusíku umožňuje efektivní formu hnojení ve směsi s dalšími

Více

Draslík - Nepostradatelný prvek pro výnos a kvalitu zeleniny

Draslík - Nepostradatelný prvek pro výnos a kvalitu zeleniny Draslík - Nepostradatelný prvek pro výnos a kvalitu zeleniny Význam draslíku při pěstovánĺ zeleniny Výměra orné půdy s nedostatečnou zásobou přístupného draslíku se v České republice zvětšuje. Zatímco

Více

České republiky Tržní informační systém Ve Smečkách 33 Praha 1 PSČ Zpráva o trhu zeleniny

České republiky Tržní informační systém Ve Smečkách 33 Praha 1 PSČ Zpráva o trhu zeleniny TIS České republiky Tržní informační systém Ve Smečkách 33 Praha 1 PSČ 110 00 ( 222 871 596 ( 222 871 509 AGRÁRNÍ TRŽNÍ INFORMACE ČESKÉ REPUBLIKY Ročník VI. číslo 46 21.11. 2002 Týden 47/2002 Obsah Zpráva

Více

Porovnání udržitelnosti konvenční a ekologické rostlinné produkce

Porovnání udržitelnosti konvenční a ekologické rostlinné produkce Porovnání udržitelnosti konvenční a ekologické rostlinné produkce Ing. Soňa Valtýniová Ústav agrosystémů a bioklimatologie AF MENDELU v Brně 1 V rámci disertační práce Téma komplexního hodnocení udržitelnosti

Více

Nařízení Rady (ES) č. 834/2007 ze dne 28. června 2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů a k němu prováděcí předpis Nařízení

Nařízení Rady (ES) č. 834/2007 ze dne 28. června 2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů a k němu prováděcí předpis Nařízení Nařízení Rady (ES) č. 834/2007 ze dne 28. června 2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů a k němu prováděcí předpis Nařízení Komise (ES) č. 889/2008 ze dne 5. září 2008, kterým se

Více

Sestavování osevních postupů

Sestavování osevních postupů Sestavování osevních postupů Osevní postup je stálý způsob střídání pěstovaných plodin či skupin plodin během n let na n honech. Hon je jednotka osevního postupu, která označuje skupinu pozemků osetých

Více

Kvalitní zelenina. Informace o hnojení zeleniny draslíkem, hořčíkem a sírou. Vaše jistota v oblasti draselných a hořečnatých hnojiv

Kvalitní zelenina. Informace o hnojení zeleniny draslíkem, hořčíkem a sírou. Vaše jistota v oblasti draselných a hořečnatých hnojiv Kvalitní zelenina Kvalitní zelenina Informace o hnojení zeleniny draslíkem, hořčíkem a sírou. Vaše jistota v oblasti draselných a hořečnatých hnojiv Kvalitní zelenina 3 Zelenina hraje ve zdravé výživě

Více

Způsob obdělání meziřadí v závlahových a bezzávlahových podmínkách

Způsob obdělání meziřadí v závlahových a bezzávlahových podmínkách Způsob obdělání meziřadí v závlahových a bezzávlahových podmínkách Tomáš Litschmann Ivan Oukropec V rámci celkového trendu v pěstování speciálních plodin, spočívajícího v posunu k integrované produkci

Více

ZELINÁŘSKÝ SEKTOR V ČR ING. ZDENĚK TRNKA ODBOR ROSTLINNÝCH KOMODIT MZE

ZELINÁŘSKÝ SEKTOR V ČR ING. ZDENĚK TRNKA ODBOR ROSTLINNÝCH KOMODIT MZE 29. ledna 2018 Hotel Skalský dvůr ZELINÁŘSKÝ SEKTOR V ČR ING. ZDENĚK TRNKA ODBOR ROSTLINNÝCH KOMODIT MZE OBSAH ZELENINA V ČR ZELENINA A MZE NÁRODNÍ DOTACE, SOT, PP, PRV, PGRLF ZMĚNY PRO ROK 2018 BUDOUCNOST

Více

Sylabus pro předmět PĚSTOVÁNÍ OVOCE A ZELENINY

Sylabus pro předmět PĚSTOVÁNÍ OVOCE A ZELENINY Sylabus pro předmět PĚSTOVÁNÍ OVOCE A ZELENINY Kód předmětu: PEOZ Název v jazyce výuky: Pěstování ovoce a zeleniny Název česky: Pěstování ovoce a zeleniny Název anglicky: Fruit and Vegetables Growing Počet

Více

České republiky Tržní informační systém Ve Smečkách 33 Praha 1 PSČ Zpráva o trhu zeleniny

České republiky Tržní informační systém Ve Smečkách 33 Praha 1 PSČ Zpráva o trhu zeleniny TIS České republiky Tržní informační systém Ve Smečkách 33 Praha 1 PSČ 110 00 ( 222 871 596 ( 222 871 509 AGRÁRNÍ TRŽNÍ INFORMACE ČESKÉ REPUBLIKY Ročník VI. Číslo 47 28.11. 2002 Týden 48/2002 Obsah Zpráva

Více

Metodický pokyn č. 2/2012

Metodický pokyn č. 2/2012 Metodický pokyn č. 2/2012 kterým se stanovují specifická pravidla pro: pravidla pro zakládání a údržbu ovocných sadů vegetační pokryv sadů meziřadí vinic krajinné prvky v režimu ekologického zemědělství

Více

Osevní postupy. Osevní postup. Základní pojmy. Základní pojmy 12.3.2012. plánovité agrotechnicky zdůvodněné střídání plodin z hlediska

Osevní postupy. Osevní postup. Základní pojmy. Základní pojmy 12.3.2012. plánovité agrotechnicky zdůvodněné střídání plodin z hlediska Osevní postup Osevní postupy plánovité agrotechnicky zdůvodněné střídání plodin z hlediska prostorového (na pozemcích) časového (v jednotlivých letech) Základní pojmy Plodina - rostlina pěstovaná k hospodářskému

Více

Tematické okruhy závěrečné zkoušky

Tematické okruhy závěrečné zkoušky Tematické okruhy závěrečné zkoušky Obor : Zemědělec farmář Předmět : Pěstování rostlin 1) Půda - její složení, vlastnosti - půdní typy - půdní druhy - rozbor půdy, bonitace půdy 2) Živiny živin - charakteristika

Více

MONITORING ŠKŮDCŮ POLNÍ ZELENINY 33. TÝDEN

MONITORING ŠKŮDCŮ POLNÍ ZELENINY 33. TÝDEN MONITORING ŠKŮDCŮ POLNÍ ZELENINY 33. TÝDEN Kamil Holý, Kateřina Kovaříková Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. V letošním roce získala Zelinářská unie finance z MZe na monitoring škůdců polní zeleniny.

Více