Klíčová akce 15: Zlepšit informovanost veřejnosti o skutečném stavu lesů a potřebách LH Postup práce na realizaci NLP II v roce 2012

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Klíčová akce 15: Zlepšit informovanost veřejnosti o skutečném stavu lesů a potřebách LH Postup práce na realizaci NLP II v roce 2012"

Transkript

1 Klíčová akce 15: Zlepšit informovanost veřejnosti o skutečném stavu lesů a potřebách LH Postup práce na realizaci NLP II v roce 2012 Hradec Králové, 24. ledna 2013 Jan Řezáč

2 Ing. Jan Řezáč Složení expertní skupiny Ing. Marta Urbanová Bc. Radek Drahný Mgr. Karolína Šůlová Mgr. Michal Rezek MVDr. Jaromír Bláha Ing. Milan Stýblo Marie Růžková Mgr. Marie Vašíčková Ing. Jan Příhoda Projednávání v koordinační radě NLP II 19. dubna června 2012

3 Struktura schválených podkladů Realizační projekt (zpráva expertní skupiny o řešení KA NLP II) Závěry a doporučení konkrétních lesnicko-politických opatření k podpoře navrhovaných věcných cílů. Příloha 1: Návrh předmětu plnění pro zadání analýzy vnímání externí komunikace Příloha 2: Příklad tvorby komunikačního plánu pro KA 04 Příloha 3a: Výsledky výzkumu veřejného mínění v ČR v roce 2001 Příloha 3b: Výsledky výzkumu veřejného mínění v ČR v roce 2003 Příloha 3c: Výsledky výzkumu veřejného mínění v ČR v roce 2007 Příloha 4: Teze vzdělávacího a informačního systému Příloha 5: Popis výchozí situace Přílohy jsou součástí finální podoby realizačního projektu KA 15 Počet stran celkem: 173

4 Východiska Co je problémem (důsledkem) nízké informovanosti? převažující společenský názor, že české lesy jsou ve špatném zdravotním stavu a že se na tom významnou mírou podílí lesní hospodářství (tj. hospodářské využívání lesů), propaguje se více les jako nejzachovalejší přírodní ekosystém ve střední Evropě, který je přesto nutné vrátit co nejblíže původnímu stavu, než práce lesníků, převaha informací o LH v médiích má negativní zabarvení, novináři (jsou to jen lidi) více naslouchají hlasům volajícím po přísné ochraně přírody, převažující veřejné mínění, že lesy (přírodu) je důležitější především chránit, tj. nevyužívat hospodářsky, než obhospodařovat (i šetrným, trvale udržitelným způsobem) a využívat jako zdroj obnovitelné suroviny, veřejnost vnímá informace o lesnictví selektivním způsobem, nemůže si je ověřit (a nemá ani potřebu si je ověřovat), je snadno manipulovatelná a podléhá dezinformačním kampaním.

5 Co vede k existenci (co je příčinou) tohoto problému? mění se pohled veřejnosti na lesy, neboť převážná většina obyvatelstva žije ve městech a lesy jsou veřejností vnímány především jako prostředí sloužící k odpočinku, rekreaci a sportu, nízký podíl LH na HDP, z toho plynoucí názor, že LH není pro společnost ekonomicky důležité nedostatečná schopnost lesníků účinné (asertivní) komunikace s veřejností, srozumitelné obhajoby vlastní práce, sebevědomé diskuse s jinými názorově odlišnými společenskými skupinami; zahleděnost do vlastních vnitroresortních problémů, neexistence vize lesnictví pro 21. století

6 Pozitivum: Schválení Zásad státní lesnické politiky vládou dne Dlouhodobé cíle státní lesnické politiky 1. Zajistit zachování lesa a lesní půdy pro budoucí generace. 2. Zvyšovat konkurenceschopnost lesního hospodářství. 3. Zvyšovat biodiverzitu v lesních ekosystémech, jejich celistvost a ekologickou stabilitu. 4. Posílit význam lesa a lesního hospodářství pro ekonomický rozvoj venkova. 5. Posílit význam školství, výzkumu a inovací v lesním hospodářství.

7 Zpracovat analýzu současného stavu v interní a externí komunikaci sektoru lesního hospodářství Navrhnout zadání pro analýzu externí a interní komunikace a zadat její realizaci: Viz příloha 1 návrh předmětu plnění pro zadání analýzy vnímání externí komunikace Finanční nástroje Analýzu financovat z prostředků MZe, NLP, nebo z jiného vhodného zdroje Z prostředků MZe podporovat realizaci pravidelných průzkumů veřejného mínění. Periodicita průzkumů: 1x za 5 let DOPORUČENÍ Obsah průzkumů: základní struktura obsahu je dána šetřeními z let Při realizaci dalších průzkumů doporučuji dodržet přibližně stejnou strukturu zjišťovaných dat (viz přílohy 3a, b, c).

8 Zpracovat analýzu současného stavu v interní a externí komunikaci sektoru lesního hospodářství Osvěta a poradenství Publikovat závěry analýzy Na základě závěrů analýzy vydat doporučení o způsobech (pravidlech) vedení interní a externí komunikace, které povedou ke zlepšení informovanosti veřejnosti o stavu a funkcích lesů a ke zvýšení prestiže oboru Řídit se doporučenými pravidly komunikace.

9 Podpořit osvětu a komunikaci k prioritním tématům NLP Vytvořit plán komunikace NLP a modelový scénář komunikace pro jednotlivé akce (viz příloha 2). Finanční nástroje Financovat z prostředků vyčleněných na NLP. Cíl: Ovlivnit (změnit) názory veřejnosti, které jsou v některých případech v současné době výrazně odlišné od doporučení přijatých KR. Příloha 2: Příklad tvorby komunikačního plánu pro KA 04 (Tuto metodiku lze aplikovat na všechny KA) KA 04 - Propagovat a podporovat využívání lesní biomasy pro výrobu energií

10 Využít potenciálu orgánů státní správy, státních lesů a zájmových sdružení v komunikaci s veřejností při prezentaci lesního hospodářství, zejména v oblasti poskytovaných služeb a funkcí lesa Finanční nástroje Podporovat z krajských rozpočtů tvorbu různých propagačních materiálů prezentující místní lesy a péči lesníků o ně Z prostředků MZe pravidelně podporovat tvorbu propagačních materiálů prezentující lesy celé ČR a poskytovat je k distribuci jednotlivým profesním / nevládním lesnickým organizacím.

11 Využít potenciálu orgánů státní správy, státních lesů a zájmových sdružení v komunikaci s veřejností při prezentaci lesního hospodářství, zejména v oblasti poskytovaných služeb a funkcí lesa Osvěta a poradenství V oblasti pracovně-právních vztahů podporovat pracovníky různých institucí při komunikaci s veřejností, upravovat náplně práce, vytvářet pracovní pozice pro komunikaci s veřejností i na regionální úrovni Vytvořit příručky pro prezentaci jednotlivých částí lesního hospodářství Pořádat pravidelně kursy komunikace a osobní prezentace. Ostatní Vytvořit komplexní PR projekt českého lesnictví

12 Usilovat o vytvoření dostatečného prostoru v médiích pro objektivní informování veřejnosti o polyfunkčním významu lesů Legislativa Není reálné v této oblasti cokoliv legislativně prosazovat, naopak je nutná dlouhodobá systematická a pragmatická spolupráce s médií a budování image lesnictví jako k přírodě přátelského a ke společnosti informačně otevřeného oboru. Osvěta a poradenství Vysvětlovat lesníkům, proč je důležitá proaktivní a vstřícná komunikace s novináři Naučit lesníky psát tiskové zprávy a pravidelně je posílat do médií Široce využívat a podporovat nejrůznější lesnické internetové portály jako významný zdroj informací pro veřejnost.

13 Usilovat o vytvoření dostatečného prostoru v médiích pro objektivní informování veřejnosti o polyfunkčním významu lesů Nabídnout v rámci vysílacího schématu jednotlivých televizí vlastní populárně naučné pořady o lesích (jako např. velmi úspěšný seriál Kus dřeva ze stromu, který byl 4x reprízován) Psát články o atraktivních lesnických tématech do společenských časopisů a regionálních deníků. Ostatní Vytvořit manuál lesníka pro komunikaci s médii Vytvářet, udržovat, aktualizovat veřejně přístupně a uživatelsky příjemné databáze informací o lesích.

14 Začlenit do systému lesnického vzdělávání zlepšení osobních komunikačních schopností Finanční nástroje Upravit opatření v rámci Programu rozvoje venkova ve prospěch vzdělávání v oblasti komunikace a PR Podporovat vzdělávání dospělých v rámci dotačních titulů ministerstva zemědělství a zvážit zřízení koordinačního centra pro celoživotní vzdělávání v lesnictví (viz příloha 4) Finančně podporovat vzdělávací kursy na zlepšení osobních komunikačních dovedností. Osvěta a poradenství Systematicky vysvětlovat lesníkům, proč je v dnešní době komunikace s veřejností tak důležitá Zaměřit pozornost na venkovní prezentace příkladů vzorového obhospodařování lesů pro pracovníky SSL/M.

15 Začlenit do systému lesnického vzdělávání zlepšení osobních komunikačních schopností Ostatní Pravidelně organizovat vzdělávací kursy (i pokračovací, nebo pro pokročilé) na různá témata v oblasti komunikace, inspirace např. pro lesnické fakulty Na lesnických školách rozšířit výuku komunikace / předmět komunikace (osobní komunikační dovednosti) v lesním hospodářství a environmentální výchově Podporovat zlepšování osobních komunikačních dovedností v rámci celoživotního vzdělávání dospělých.

16 Rozvíjet lesní pedagogiku Legislativa Ve spolupráci s MŠMT vytvořit pedagogické standardy lesní pedagogiky a začlenit ji do vzdělávacího systému ČR, tj. do environmentální výchovy, a získat tak pro lesnictví více prostoru v rámci environmentálního vzdělávání Lesní pedagogy vybavit certifikovaným pedagogickým vzděláním (pedagogickým minimem vychází ze standardů MŠMT). Finanční nástroje Změnit opatření v rámci Programu rozvoje venkova tak, aby bylo možné podporovat projekty organizací zabývající se vzděláváním na téma polyfunkčního působení lesů, startovní (pilotní) PR projekty lesnických organizací a organizací zabývající se problematikou lesa opatření I.3.1, I.3.4. a II Usilovat o změnu grantové politiky MŠMT.

17 Rozvíjet lesní pedagogiku Osvěta a poradenství Podporovat platformu lesnických institucí, která organizačně a metodicky zajistí rozvoj lesní pedagogiky v ČR Prezentovat učitelům ZŠ lesní pedagogiku v oblasti dosahování vzdělávacích cílů v rámci environmentální výchovy Pro úspěšné rozvíjení LP je nutné získávat spojence: učitele na školách, úředníky na úřadech ve státní správě a samosprávě, politiky, cílové skupiny veřejnosti Zaměřit komunikaci v LH i na osoby s rozhodovacími pravomocemi.

18 Rozvíjet lesní pedagogiku Ostatní Zařadit lesní pedagogiku do pracovní náplně lesníků lesních pedagogů usilovat o profesionalizaci Připravit se na situaci, kdy bude poptávka větší než nabídka Na lesnických školách rozšířit výuku komunikace s využitím lesní pedagogiky Prosazovat princip účasti každého žáka na aktivitě LP v průběhu povinné školní docházky Naplňovat mezinárodně uznávanou filosofii účasti žáků na alespoň jedné aktivitě LP v průběhu povinné školní docházky LP by měla dosáhnout širšího společenského konsensu a rozšířit svůj koaliční potenciál. Pro úspěšné dosahování jakýchkoliv společenských cílů je dnes nutné uzavírat koalice s těmi, kdo mají podobné zájmy nebo společný prospěch.

19 Mnoho úspěchů při zvládání komunikace s veřejností vám přeje Jan Řezáč

Klíčová akce 15: Zlepšit informovanost veřejnosti o skutečném stavu lesů a potřebách LH Postup práce na realizaci NLP II v roce 2011

Klíčová akce 15: Zlepšit informovanost veřejnosti o skutečném stavu lesů a potřebách LH Postup práce na realizaci NLP II v roce 2011 Klíčová akce 15: Zlepšit informovanost veřejnosti o skutečném stavu lesů a potřebách LH Postup práce na realizaci NLP II v roce 2011 Hradec Králové, 24. ledna 2012 Jan Řezáč Východiska Co je problémem

Více

Realizace NLP II v roce 2013 z pohledu Ministerstva zemědělství. Tomáš Krejzar Ministerstvo zemědělství ČR

Realizace NLP II v roce 2013 z pohledu Ministerstva zemědělství. Tomáš Krejzar Ministerstvo zemědělství ČR Realizace NLP II v roce 2013 z pohledu Ministerstva zemědělství Tomáš Krejzar Ministerstvo zemědělství ČR Příklady realizace NLP II v roce 2013 1) Příprava programu rozvoje venkova na období 2014-2020

Více

Cíl I - KA 2: Podpořit výzkum a technologický rozvoj s cílem zvýšit konkurenceschopnost lesnického sektoru. Petr Zahradník a kolektiv

Cíl I - KA 2: Podpořit výzkum a technologický rozvoj s cílem zvýšit konkurenceschopnost lesnického sektoru. Petr Zahradník a kolektiv Cíl I - KA 2: Podpořit výzkum a technologický rozvoj s cílem zvýšit konkurenceschopnost lesnického sektoru Petr Zahradník a kolektiv Řešitelský tým doc. Dr. Ing. Petr Horáček doc. Dr. Ing. Libor Jankovský

Více

Postup práce na realizaci NLP II v roce 2013. 23. ledna 2014 Hradec Králové

Postup práce na realizaci NLP II v roce 2013. 23. ledna 2014 Hradec Králové Postup práce na realizaci NLP II v roce 2013 23. ledna 2014 Hradec Králové Rok 2013 pátý rok realizace Národního lesnického programu II Priority roku 2013 z pohledu MŽP využití přijatých doporučení ke

Více

KA 12 Podporovat zlepšení sociální situace pracovníků v LH

KA 12 Podporovat zlepšení sociální situace pracovníků v LH KA 12 Podporovat zlepšení sociální situace pracovníků v LH 12.1. Organizovat správu a obhospodařování lesního majetku, zejména státního tak, aby přispívala ke zvýšení zaměstnanosti z místních zdrojů, za

Více

Prezentace 1. etapy projektu Realizace vzdělávání lektorů nadace lesních pedagogů

Prezentace 1. etapy projektu Realizace vzdělávání lektorů nadace lesních pedagogů Zavádění vybraných průřezových témat do ŠVP základních škol prostřednictvím projektového vyučování v Moravskoslezském kraji aneb Lesníci pomáhají vzdělávat žáky základních škol v úctě k přírodě Prezentace

Více

Dlouhodobý plán školy Koncepční záměry a úkoly v období 2015-2017

Dlouhodobý plán školy Koncepční záměry a úkoly v období 2015-2017 ZŠ T. G. Masaryka Kutná Hora, Jiráskovy sady 387 Dlouhodobý plán školy Koncepční záměry a úkoly v období 2015-2017 Mgr. Bc. Zdenka Mačinová, ředitelka školy Koncepční záměry a úkoly v období 2015 2017

Více

Dlouhodobý plán školy

Dlouhodobý plán školy Základní škola Lužec nad Vltavou, příspěvková organizace Dlouhodobý plán školy 2017-2019 Ing. Pavla Kopeluková Dlouhodobý plán koncepční záměry a úkoly v období 2017-2019 Oblast řízení a správy - udržovat

Více

Jednotný postup pro realizaci lesní pedagogiky u lesnických subjektů v ČR

Jednotný postup pro realizaci lesní pedagogiky u lesnických subjektů v ČR Jednotný postup pro realizaci lesní pedagogiky u lesnických subjektů v ČR 1. Úvod Lesní pedagogika (dále jen LP) je nedílnou součástí environmentálního vzdělávání, které má za cíl zvýšit ve společnosti

Více

Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný popis podporovaných aktivit

Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný popis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k Výzvě č. 02 k předkládání grantových projektů v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný popis podporovaných

Více

DLOUHODOBÝ PLÁN KONCEPČNÍ ZÁMĚRY A ÚKOLY V OBDOBÍ

DLOUHODOBÝ PLÁN KONCEPČNÍ ZÁMĚRY A ÚKOLY V OBDOBÍ DLOUHODOBÝ PLÁN KONCEPČNÍ ZÁMĚRY A ÚKOLY V OBDOBÍ 2017-2019 Základní škola a Mateřská škola Chotyně, příspěvková organizace, Chotyně 79, 463 34 Hrádek nad Nisou Mgr. et Mgr. Petr Kruliš ředitel školy Dlouhodobý

Více

Dlouhodobý plán školy Koncepční záměry a úkoly v období

Dlouhodobý plán školy Koncepční záměry a úkoly v období ZŠ T. G. Masaryka Kutná Hora, Jiráskovy sady 387 Dlouhodobý plán školy Koncepční záměry a úkoly v období 2015-2017 Mgr. Bc. Zdenka Mačinová, ředitelka školy Koncepční záměry a úkoly v období 2015 2017

Více

Anotace IPn 1. Individuální projekt národní Národní ústav odborného vzdělávání

Anotace IPn 1. Individuální projekt národní Národní ústav odborného vzdělávání Anotace IPn 1 Individuální projekty národní Číslo OP CZ 1.07 Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: Název výzvy: Prioritní osa: 3 Oblast podpory: 3.2 Podpora nabídky dalšího vzdělávání

Více

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Cílem Akčního plánu Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011 2012 (dále jen Akční

Více

KONCEPCE ŠKOLY

KONCEPCE ŠKOLY ZÁKLADNÍ ŠKOLA VENDRYNĚ 236, OKRES FRÝDEK- MÍSTEK 739 94 VENDRYNĚ IČO: 61955639, č.ú. 101055449/0300 telefon ŘŠ : 558 554 313 Telefon: 558 554 311, ŠJ: 558 554 314 telefon ZŘ: 558 554 316 E-mail: zsvendryne@volny.cz;

Více

Dlouhodobý plán - koncepční záměry a úkoly v období

Dlouhodobý plán - koncepční záměry a úkoly v období Základní škola, Znojmo, Václavské nám. 8, 669 02 Znojmo příspěvková organizace Václavské nám. 8 IČO: 70921211; ID dat. schr. ryuma3j Jubilejní park 23 Dlouhodobý plán - koncepční záměry a úkoly v období

Více

Ing. Vlastimil Vala, CSc. Předmět : Ekonomická efektivnost LH

Ing. Vlastimil Vala, CSc. Předmět : Ekonomická efektivnost LH Téma 1a : Cíle lesního hospodářství, ekonomická, environmentální a sociální kritéria ekonomické i v lesním hospodářství Ing. Vlastimil Vala, CSc. Předmět : Ekonomická LH Tento projekt je spolufinancován

Více

Dlouhodobý plán koncepční záměry a úkoly v období

Dlouhodobý plán koncepční záměry a úkoly v období Dlouhodobý plán koncepční záměry a úkoly v období 2019-2021 Oblast řízení a správy udržovat naplněnost školy, zaměřit se na získávání žáků školy zlepšenou propagací práce školy, spolupracovat se zřizovatelem

Více

Národní lesnický program II

Národní lesnický program II Národní lesnický program II CÍL IV Posílení koordinace a komunikace pilíř KOMUNIKACE KA 14 Zlepšit slabé postavení LH v rámci veřejné správy Hradec Králové 27.ledna 2011 KA 14 Zlepšit slabé postavení LH

Více

NLP II KA 10: Snížit dopady starých i současných ekologických zátěží

NLP II KA 10: Snížit dopady starých i současných ekologických zátěží NLP II KA 10: Snížit dopady starých i současných ekologických zátěží 10.1. Formulovat strategii státu k odstranění starých i současných ekologických zátěží v lesích (včetně finančního zajištění) 10.2.

Více

Environmentáln. v Olomouckém m kraji

Environmentáln. v Olomouckém m kraji Environmentáln lní výchova, vzdělávání a osvěta v Olomouckém m kraji www.kr-olomoucky.cz -životní prostředí a zemědělství/environmentální vzdělávání Stav k 24.dubnu 2007 Základní strategické materiály

Více

Klíčová akce 11 Dosažení vyváženého vztahu mezi lesem a zvěří. Schváleno KR

Klíčová akce 11 Dosažení vyváženého vztahu mezi lesem a zvěří. Schváleno KR 1 Klíčová akce 11 Dosažení vyváženého vztahu mezi lesem a zvěří Schváleno KR 10.11.09 2 Okus siky na borovici 3 Koordinační rada doporučuje MZe ve spolupráci s MŽP připravit novelu vyhlášky č. 55/1999

Více

Zvýšit přínos lesů a lesnictví pro rozvoj venkova

Zvýšit přínos lesů a lesnictví pro rozvoj venkova Zvýšit přínos lesů a lesnictví pro rozvoj venkova Expertní skupina pracovala na návrhu řešení klíčové akce v letech 2010 2012. Závěry byly projednány v Koordinační radě NLP II začátkem roku 2012 a to ve

Více

Akční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v Královéhradeckém kraji na léta

Akční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v Královéhradeckém kraji na léta Akční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v Královéhradeckém kraji na léta 2016 2018 Obsah Seznam použitých zkratek... 3 1. Úvod... 4 1.1. Účel akčního plánu EVVO... 4 1.2. Zpracovatelé

Více

Individuální národní projekt UNIV 2 KRAJE

Individuální národní projekt UNIV 2 KRAJE Individuální národní projekt UNIV 2 KRAJE Projekt, do kterého se škola přihlásila Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské Valašské Meziříčí 19. listopad 2009 Projekt UNIV (1) Výsledky projektu UNIV (1)

Více

Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.

Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví. Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví. LÍSKA je regionální neziskovou organizací zabývající se environmentální výchovou, vzděláváním a osvětou. Naší

Více

Příklad regionální strategie RLZ

Příklad regionální strategie RLZ Motto: Vize je uskutečňovaná myšlenka. Dobrá strategie je strategie realizovaná. Poslání strategie RLZ Nastolení systémové změny, zaměřené na zvyšování konkurenceschopnosti kraje a státu prostřednictvím

Více

Strategie zaměstnanosti Královéhradeckého kraje Hradec Králové

Strategie zaměstnanosti Královéhradeckého kraje Hradec Králové Strategie zaměstnanosti Královéhradeckého kraje 10. 12. 2018 Hradec Králové Program jednání 10:00 10:10 Úvodní informace 10:10 11:00 Pracovní část prioritní oblasti 11:00 11:45 Pracovní část - vize 11:45

Více

Dlouhodobý plán - koncepční záměry a úkoly v období Základní škola s rozšířenou výukou jazyků, Liberec, Husova 142/44

Dlouhodobý plán - koncepční záměry a úkoly v období Základní škola s rozšířenou výukou jazyků, Liberec, Husova 142/44 Dlouhodobý plán - koncepční záměry a úkoly v období 2014 2017 Základní škola s rozšířenou výukou jazyků, Liberec, Husova 142/44 Koncepční záměry a úkoly v období 2014-2017 strana 1 Oblast řízení a správy

Více

Akční plán Národní strategie globálního rozvojového vzdělávání pro období

Akční plán Národní strategie globálního rozvojového vzdělávání pro období Akční plán Národní strategie globálního rozvojového vzdělávání pro období 2016-2017 Oblast Úkol Gestor Indikátor Vzdělávací politika, koncepce a programy Zlepšit vnímání důležitosti problematiky globálního

Více

Podporovat zlepšení sociální situace pracovníků v LH.

Podporovat zlepšení sociální situace pracovníků v LH. Národní lesnický program II Cíl III Zlepšení kvality života. PILÍŘ SOCIÁLNÍ Klíčová akce 12 Podporovat zlepšení sociální situace pracovníků v LH. (KA je ve stádiu projednávání) Členové ES pro KA12 Ing.

Více

Sekce D Lidské zdroje pro výzkum a inovace. Úvodní slovo přednesl moderátor sekce prof. Petr Matějů.

Sekce D Lidské zdroje pro výzkum a inovace. Úvodní slovo přednesl moderátor sekce prof. Petr Matějů. Sekce D Lidské zdroje pro výzkum a inovace Úvodní slovo přednesl moderátor sekce prof. Petr Matějů. Sekce D zahájila diskusi srovnáním základních pilířů konkurenceschopnosti ČR a zemí, které jsou v tomto

Více

Analýza zvyšování kvality ve vzdělávání

Analýza zvyšování kvality ve vzdělávání Analýza zvyšování kvality ve vzdělávání pro výzvu č. 02 globálního grantu Olomouckého kraje Zvyšování kvality ve vzdělávání v Olomouckém kraji v rámci oblasti podpory 1.1 Operačního programu Vzdělávání

Více

SPRÁVNÁ VOLBA OBORU - ZAČÁTEK DOBRÉ KARIÉRY

SPRÁVNÁ VOLBA OBORU - ZAČÁTEK DOBRÉ KARIÉRY Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SPRÁVNÁ VOLBA OBORU - ZAČÁTEK DOBRÉ KARIÉRY Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.11/01.0041 Partneři projektu 1 Operační

Více

Operační program Praha Adaptabilita a zaměstnanost Přehled priorit a opatření

Operační program Praha Adaptabilita a zaměstnanost Přehled priorit a opatření Operační program Praha Adaptabilita a zaměstnanost Přehled priorit a opatření Duben 2007 Prioritní osy programu Prioritní osa 1 - Podpora rozvoje znalostní ekonomiky... 2 Prioritní osa 2 - Podpora vstupu

Více

Anotace IPn. Individuální projekt národní

Anotace IPn. Individuální projekt národní Anotace IPn Individuální projekty národní Číslo P: CZ.1.07 Název P: Číslo výzvy: Název výzvy: Prioritní osa: blast podpory: Typ Kód a název oblasti intervence: Název Předpokládané datum zahájení a ukončení

Více

KONCEPCE ROZVOJE ZŠ A MŠ V HOLASICÍCH. na období 2012 2015

KONCEPCE ROZVOJE ZŠ A MŠ V HOLASICÍCH. na období 2012 2015 KONCEPCE ROZVOJE ZŠ A MŠ V HOLASICÍCH na období 2012 2015 Brno, květen 2012 Obsah : I.. Úvodní informace II. Charakteristika školy III. Hlavní cíle školy 1. Oblast výchovně vzdělávací A: Předškolní vzdělávání

Více

Obecná priorita A12: VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ A STUDENTŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI SPOLEČNĚ S OSTATNÍMI

Obecná priorita A12: VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ A STUDENTŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI SPOLEČNĚ S OSTATNÍMI PODKLAD PRO JEDNÁNÍ MINITÝMU PRO PODPORU INKLUZE Formulace kritérií splnění dílčích cílů se opírala rovněž o souhrnné výsledky dotazníkového šetření potřeb na školách pro jednotlivá klíčová témata. Konkrétní

Více

Aktualizace koncepce EVVO Kraje Vysočina

Aktualizace koncepce EVVO Kraje Vysočina Aktualizace koncepce EVVO Kraje Vysočina Ing. Eva Navrátilová Odbor životního prostředí a zemědělství Krajský úřad Kraje Vysočina Aktualizace krajské koncepce silné stránky V kraji působí řada zkušených

Více

Konference 10. výročí přijetí Evropské úmluvy o krajině

Konference 10. výročí přijetí Evropské úmluvy o krajině Konference 10. výročí přijetí Evropské úmluvy o krajině 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 812 163 msmt@msmt.cz www.msmt.cz Cíle vzdělávání a) Vzhledem

Více

du39k 32 338/2000-22 METODICKÝ POKYN k environmentálnímu vzdělávání, výchově a osvětě ve škole a školských zařízeních

du39k 32 338/2000-22 METODICKÝ POKYN k environmentálnímu vzdělávání, výchově a osvětě ve škole a školských zařízeních 32 338/2000-22 METODICKÝ POKYN k environmentálnímu vzdělávání, výchově a osvětě ve škole a školských zařízeních Ministerstvo školství, V Praze dne 14. prosince 2001 mládeže a tělovýchovy ČR 1. Úvodní ustanovení

Více

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK Popis podporovaných aktivit oblasti podpory č. 1. 1 Popis jednotlivých aktivit oblastí podpory je pro žadatele pouze orientační, není závazný ani konečný. 1. Vytváření podmínek pro implementaci školních

Více

Kraj: Plzeňský kraj. Pořadí významnosti prioritní oblasti pro kraj (1,2, ) Vazba na regionální strategický dokument.

Kraj: Plzeňský kraj. Pořadí významnosti prioritní oblasti pro kraj (1,2, ) Vazba na regionální strategický dokument. Určení prioritních oblastí a identifikace hlavních oblastí podpory s uvedením vazby na Integrované hlavní směry strategie Evropa 2020 a na regionální strategické y Kraj: Plzeňský kraj Prioritní oblast

Více

Klíčová akce 13 Zvýšit přínos lesů a lesnictví pro rozvoj venkova

Klíčová akce 13 Zvýšit přínos lesů a lesnictví pro rozvoj venkova Klíčová akce 13 Zvýšit přínos lesů a lesnictví pro rozvoj venkova Složení expertní skupiny KA 13 Ing. Jelínek Petr - SVOL Ing. Šimon Martin zástupce zpravodaje - VLS Ing. Štěpán Kalina - ČLS Ing. Jaroslav

Více

EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 9:

EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 9: EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 9: Trvalá udržitelnost lesních ekosystémů Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Co

Více

Zemědělské školství v návaznosti na rozvoj venkova a podpora podnikání na venkově

Zemědělské školství v návaznosti na rozvoj venkova a podpora podnikání na venkově Zemědělské školství v návaznosti na rozvoj venkova a podpora podnikání na venkově Odbor: výzkumu vzdělávání a poradenství Ing. Ludmila Gočálová Místo konání: 10. dubna 2014 Olomouc Obsah Rozvoj odborného

Více

MEDIÁLNÍ VÝCHOVA NA GYMNÁZIÍCH

MEDIÁLNÍ VÝCHOVA NA GYMNÁZIÍCH MEDIÁLNÍ VÝCHOVA NA GYMNÁZIÍCH Projekt spolufinancovaný z Evropského sociálního fondu v ČR a státního rozpočtu České republiky 1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O PROJEKTU Realizátor projektu: Koalice nevládek Pardubicka,

Více

SESTAVOVÁNÍ PLÁNU MYSLIVECKÉHO HOSPODAŘENÍ a NÁRODNÍ LESNICKÝ PROGRAM II

SESTAVOVÁNÍ PLÁNU MYSLIVECKÉHO HOSPODAŘENÍ a NÁRODNÍ LESNICKÝ PROGRAM II SESTAVOVÁNÍ PLÁNU MYSLIVECKÉHO HOSPODAŘENÍ a NÁRODNÍ LESNICKÝ PROGRAM II NÁRODNÍ LESNICKÝ PROGRAM II Nejvyšší koncepční materiál lesního hospodářství Pro období do roku 2013 Schválen vládou ČR 1. 10. 2008

Více

KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,VÝCHOVY A OSVĚTY VE ZLÍNSKÉM KRAJI

KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,VÝCHOVY A OSVĚTY VE ZLÍNSKÉM KRAJI Příloha č. 1 KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,VÝCHOVY A OSVĚTY VE ZLÍNSKÉM KRAJI - 1 - 1. Terminologie V koncepci environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty ve Zlínském kraji je jednotně užívána

Více

Prezentace individuálního projektu národního

Prezentace individuálního projektu národního Prezentace individuálního projektu národního Číslo OP i : CZ 1.07 Název OP: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo PO ii : 7. 3 Prioritní osa: Název PO: Další vzdělávání Číslo oblasti 7. 3. 1 podpory:

Více

Koncepce rozvoje školy pro léta

Koncepce rozvoje školy pro léta Základní škola Dolní Lhota, příspěvková organizace, Čs. tankistů 76 Koncepce rozvoje školy pro léta 2018 2020 V Dolní Lhotě dne 3. 1. 2018 Mgr. Lasáková Věra, ředitelka 1 Základní cíle rozvoje Poskytovat

Více

Dům zahraniční spolupráce

Dům zahraniční spolupráce Dům zahraniční spolupráce Text Erasmus+ Struktura programu Erasmus+ 2018 v číslech ROZDĚLENÍ FINANCÍ DLE SEKTORU (V EURECH) Vzdělávání dospělých 5% Mládež 9% Školní vzdělávání 16% Odborné vzdělávání

Více

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další činnosti B.I.B.S., a. s. vysoké školy na období 2015 2020

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další činnosti B.I.B.S., a. s. vysoké školy na období 2015 2020 Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další činnosti B.I.B.S., a. s. vysoké školy na období 2015 2020 Září 2015 Dlouhodobý záměr vzdělávací, vědecké a výzkumné, vývojové,

Více

Zpracoval realizační tým KAP Ústecký kraj Velká Hradební 3118/ Ústí nad Labem Telefon: Fax: E mail:

Zpracoval realizační tým KAP Ústecký kraj Velká Hradební 3118/ Ústí nad Labem Telefon: Fax: E mail: Návrhová část Zpracoval realizační tým KAP Ústecký kraj Velká Hradební 3118/48 400 02 Ústí nad Labem Telefon: +420 475 657 111 Fax: +420 475 200 245 E mail: urad@kr ustecky.cz www.kr ustecky.cz Obsah 1.

Více

Koncepce školy na období

Koncepce školy na období Základní škola a mateřská škola Špindlerův Mlýn Okružní 32, 543 51 Špindlerův Mlýn Koncepce školy na období 2016 2019 Obsah Plán dalšího rozvoje školy... 2 Hlavní strategické cíle a realizační plán...

Více

PŘEDSTAVENÍ NÁVRHU KAP 1 ŘV MAP ORP K. VARY

PŘEDSTAVENÍ NÁVRHU KAP 1 ŘV MAP ORP K. VARY Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Karlovarského kraje Reg. číslo: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_002/0000624 PŘEDSTAVENÍ NÁVRHU KAP 1 ŘV MAP ORP K. VARY Karlovy Vary dne 16. 3. 2017 MŠMT RSK 6. 3. 2017 PSV

Více

Konference k 10. výročí přijetí Evropské úmluvy o krajině v ČR

Konference k 10. výročí přijetí Evropské úmluvy o krajině v ČR Konference k 10. výročí přijetí Evropské úmluvy o krajině v ČR 21. dubna 2015, Lichtenštejnský palác, Praha Ing. Vladimír Dolejský, Ph.D. náměstek sekce ochrany přírody a krajiny Ministerstvo životního

Více

Kulatý stůl č. 2 projektu MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů

Kulatý stůl č. 2 projektu MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů Kulatý stůl č. 2 projektu MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů 22. 9. 2015, České Libchavy Ing. Tomáš Vacenovský Obsah prezentace: Základní fakta o projektu Výstupy projektu Témata

Více

Rozvoj celoživotního vzdělávání na TU v Liberci. RNDr. Eva Dvořáková

Rozvoj celoživotního vzdělávání na TU v Liberci. RNDr. Eva Dvořáková Rozvoj celoživotního vzdělávání na TU v Liberci RNDr. Eva Dvořáková Celoživotní vzdělávání na TUL Zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (ZÁKON O VYSOKÝCH ŠKOLÁCH),

Více

Akční plán rozvoje ekologického zemědělství zhodnocení AP do roku 2015, míra naplnění cílů a vize do roku 2020

Akční plán rozvoje ekologického zemědělství zhodnocení AP do roku 2015, míra naplnění cílů a vize do roku 2020 Akční plán rozvoje ekologického zemědělství zhodnocení AP do roku 2015, míra naplnění cílů a vize do roku 2020 Odbor environmentální a ekologického zemědělství Ing. Jan Gallas ředitel odboru Ministerstvo

Více

CZ.1.07/3.2.07/01.0069

CZ.1.07/3.2.07/01.0069 KONFERENCE 7.6.2011 v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0069 Tvorba vzdělávacích programů pro strategické řízení rozvoje měst a obcí Výstupy projektu 6 nově vytvořených

Více

STRATEGIE DIGITÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2020 25. listopadu 2014 Ondřej NEUMAJER

STRATEGIE DIGITÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2020 25. listopadu 2014 Ondřej NEUMAJER STRATEGIE DIGITÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2020 25. listopadu 2014 Ondřej NEUMAJER Strategie digitálního vzdělávání do roku 2020 12. listopadu 2014 schválila vláda ČR usnesením č. 927/2014 dokument Strategie

Více

ŠAP (43 SŠ ve ZK) a soulad s KAP

ŠAP (43 SŠ ve ZK) a soulad s KAP ŠAP (43 SŠ ve ZK) a soulad s KAP Oblast Podpora inkluze Obecná priorita A13: Vzdělávání žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami společně s ostatními Obecný cíl A13.1: Zajistit optimální vzdělávání

Více

Rozvojový program environmentálního poradenství v České republice pro období

Rozvojový program environmentálního poradenství v České republice pro období 16.4.2008 usnesením č. 408 schválila vláda ČR Rozvojový program environmentálního poradenství v České republice pro období 2008-2013 Účelem Rozvojového programu environmentálního poradenství v České republice

Více

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Prioritní oblast 1: Opatření 1.1. Opatření 1.2. Opatření 1.3. Kvalitní vzdělávací a výukové programy Určení

Více

Koncepce rozvoje Za kladnı s koly Dolnı Ber kovice Strategicky pla n na obdobı 2012 2015

Koncepce rozvoje Za kladnı s koly Dolnı Ber kovice Strategicky pla n na obdobı 2012 2015 Základní škola Dolní Beřkovice Nádražní 250, 277 01 Dolní Beřkovice Koncepce rozvoje Za kladnı s koly Dolnı Ber kovice Strategicky pla n na obdobı 2012 2015 Zpracovala: Mgr. Jana Basařová ředitelka školy

Více

HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN

HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN ZÁVĚREČNÁ EVALUAČNÍ ZPRÁVA Příloha č. 2: Diagramy teorie změn hodnocených IPn v rámci projektu Hodnocení ukončených IPn TEORIE ZMĚNY: METODICKÁ PODPORA RŮSTU KVALITY UČITELSKÉ

Více

Celostátní síť pro venkov-vize a skutečnost. Ing. Jana Bačkovská metodik vzdělávání Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha

Celostátní síť pro venkov-vize a skutečnost. Ing. Jana Bačkovská metodik vzdělávání Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha Celostátní síť pro venkov-vize a skutečnost Ing. Jana Bačkovská metodik vzdělávání Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha (do 30.6.2008 Ústav zemědělských a potravinářských informací) 9. září 2010

Více

Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství

Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství CZ.1.07/1.3.00/08.0181 Střední odborné učiliště DAKOL, s.r.o. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM

Více

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A. Potřeby s nejvyšší důležitostí Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání Obecný cíl A4.1: Zvyšování dostupnosti

Více

Koncepce prorodinné politiky města Hradce Králové na období

Koncepce prorodinné politiky města Hradce Králové na období Koncepce prorodinné politiky města Hradce Králové na období 2016 2020 schválená usnesením Zastupitelstva města Hradce Králové č. 1017/2016 dne 29. 3. 2016 Hradec Králové věnuje dlouhodobě pozornost vytváření

Více

Seznam referencí. Sykora Swiss Consulting CZ, s. r.o. 2007-2012. Marketingová studie cestovního ruchu Sokolovska

Seznam referencí. Sykora Swiss Consulting CZ, s. r.o. 2007-2012. Marketingová studie cestovního ruchu Sokolovska Seznam referencí Sykora Swiss Consulting CZ, s. r.o. 2007-2012 Zadavatel: Město Sokolov, IČ 295586 Marketingová studie cestovního ruchu Sokolovska Zpracování potřebných podkladů a dokumentů pro vytvoření

Více

Zdroje pro EVVO aktivity

Zdroje pro EVVO aktivity Zdroje pro EVVO aktivity Tato aktivita probíhá v rámci projektu "Environmentální vzdělávání úřadu jako příležitost pro kvalitní rozvoj obce", financovaného ze zdrojů Státního fondu životního prostředíčr.

Více

I. Fáze analýzy vzdělávacích potřeb úředníků ÚSC

I. Fáze analýzy vzdělávacích potřeb úředníků ÚSC PREZENTACE VÝSTUPŮ PROJEKTU v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0069 Tvorba vzdělávacích programů pro strategické řízení rozvoje měst a obcí I. Fáze analýzy vzdělávacích

Více

Plán hlavních úkolů České školní inspekce na školní rok 2015/2016

Plán hlavních úkolů České školní inspekce na školní rok 2015/2016 Plán hlavních úkolů České školní inspekce na školní rok 2015/2016 1. Inspekční činnost ve školách a školských zařízeních Česká školní inspekce (dále ČŠI ) ve školách a školských zařízeních zapsaných do

Více

Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext

Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Místní Agenda 21 2013 - hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová STUŽ, 3. prosince 2013 Místní Agenda 21 - nástroj pro naplňování principů udržitelného rozvoje na

Více

Obecná priorita A1: PODPORA KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI, INICIATIVĚ A KREATIVITĚ U ŽÁKŮ A STUDENTŮ STŘEDNÍCH ŠKOL A VYŠŠÍCH ODBORNÝCH ŠKOL

Obecná priorita A1: PODPORA KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI, INICIATIVĚ A KREATIVITĚ U ŽÁKŮ A STUDENTŮ STŘEDNÍCH ŠKOL A VYŠŠÍCH ODBORNÝCH ŠKOL PODKLAD PRO JEDNÁNÍ MINITÝMU PRO PODPORU PODNIKAVOSTI, INICIATIVY A KREATIVITY Formulace kritérií splnění dílčích cílů se opírala rovněž o souhrnné výsledky dotazníkového šetření potřeb na školách pro

Více

Centrum komunitní práce Ústí nad Labem Nabídka akreditovaného vzdělávání

Centrum komunitní práce Ústí nad Labem Nabídka akreditovaného vzdělávání Centrum komunitní práce Ústí nad Labem Nabídka akreditovaného vzdělávání Organizace je držitelem certifikátu ČSN EN ISO 9001:2001. Manažer kvality Vzdělávací modul nabízí vzdělávání pro oblast managementu

Více

KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY (od s výhledem do )

KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY (od s výhledem do ) STŘEDNÍ ŠKOLA ODĚVNÍHO A GRAFICKÉHO DESIGNU, LYSÁ NAD LABEM, Stržiště 475 IČO: 00663565, IZO: 150068654 Tel.: 325 551 074, email: sekretariat@ogdlysa.cz, www.ogdlysa.cz KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY (od 1. 9.

Více

Systémová podpora inkluzivního vzdělávání v ČR Registrační číslo: CZ.1.07/1.2.00/43.0003. Nositel projektu: Univerzita Palackého v Olomouci

Systémová podpora inkluzivního vzdělávání v ČR Registrační číslo: CZ.1.07/1.2.00/43.0003. Nositel projektu: Univerzita Palackého v Olomouci Systémová podpora inkluzivního vzdělávání v ČR Registrační číslo: CZ.1.07/1.2.00/43.0003 Nositel projektu: Univerzita Palackého v Olomouci Partner projektu: Člověk v tísni, o. p. s. 1 Východiska: o Právní

Více

Aktualizace KPS, oblast podnikání

Aktualizace KPS, oblast podnikání Připraveno pro: Oblastní hospodářská komora Aktualizace KPS, oblast podnikání Datum: Místo: Předkládá: 2011-11-23 Hotel Vitality Vendryně Ing. Marian Razima, HRAT, s.r.o. Aktualizace KPS, oblast podnikání

Více

KA 6 NLP II Snížit dopady očekávané globální klimatické změny a extrémních meteorologických jevů. Emil Cienciala

KA 6 NLP II Snížit dopady očekávané globální klimatické změny a extrémních meteorologických jevů. Emil Cienciala KA 6 NLP II Snížit dopady očekávané globální klimatické změny a extrémních meteorologických jevů Emil Cienciala Úvodem Klimatická změna pro lesníka - změna růstového prostředí z hlediska klimatických (teplota,

Více

Regionální seminář veřejná diskuse k doporučením OECD v oblasti monitoringu a evaluace: ASPEKTY NA ÚROVNI HODNOCENÍ ŠKOLY

Regionální seminář veřejná diskuse k doporučením OECD v oblasti monitoringu a evaluace: ASPEKTY NA ÚROVNI HODNOCENÍ ŠKOLY Příloha č. 6 Regionální seminář veřejná diskuse k doporučením OECD v oblasti monitoringu a evaluace: ASPEKTY NA ÚROVNI HODNOCENÍ ŠKOLY Michaela Šojdrová michaela.sojdrova@csicr.cz Analýza silných a slabých

Více

Koncepční záměry a úkoly v období 2014 2016

Koncepční záměry a úkoly v období 2014 2016 Dlouhodobý plán Základní a mateřské školy Heřmánek Koncepční záměry a úkoly v období 2014 2016 Oblast řízení a správy - zlepšit a stále zlepšovat komunikaci v týmu a organizaci práce a vzájemnou vykazatelnost

Více

Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování

Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování Ing. Štěpánka Cvejnová vedoucí kanceláře náměstka ministra vnitra pro státní službu sekce pro státní službu Ministerstvo vnitra

Více

Klíčová akce 13 Zvýšit přínos lesů a lesnictví pro rozvoj venkova

Klíčová akce 13 Zvýšit přínos lesů a lesnictví pro rozvoj venkova Klíčová akce 13 Zvýšit přínos lesů a lesnictví pro rozvoj venkova Klíčová akce 13 Zvýšit přínos lesů a lesnictví pro rozvoj venkova Expertní skupina ustavena v létě 2009 Zpravodajem byl KR schválen pan

Více

Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje Liberec

Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje Liberec Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje 2014 2020 3.6.2013 Liberec Plánovací období 2014-2020 na evropské, národní a krajské úrovni Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů

Více

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ Odborového svazu ECHO na volební období 2013-2018 (schváleno dne 6.6.2013 2. sjezdem OS ECHO)

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ Odborového svazu ECHO na volební období 2013-2018 (schváleno dne 6.6.2013 2. sjezdem OS ECHO) PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ Odborového svazu ECHO na volební období 2013-2018 (schváleno dne 6.6.2013 2. sjezdem OS ECHO) Odborový svaz ECHO (dále jen svaz) je svobodné, demokratické, otevřené a na principech

Více

Národní lesnický program II Klíčová akce 5 Podpořit spolupráci vlastníků lesů. Postup práce na realizaci NLP II v roce 2009

Národní lesnický program II Klíčová akce 5 Podpořit spolupráci vlastníků lesů. Postup práce na realizaci NLP II v roce 2009 Národní lesnický program II Klíčová akce 5 Podpořit spolupráci vlastníků lesů Postup práce na realizaci NLP II v roce 2009 Hradec Králové 28. ledna 2010 Zpravodaj: Ing. Milan Slavinger Klíčová akce 5 Podpořit

Více

KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání

KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání Anotace Dle harmonogramu zavádění dvoustupňové tvorby kurikula v odborném vzdělávání, který schválilo MŠMT v roce

Více

Regionální inovační strategie Libereckého kraje. Dopady krize a její řešení v Libereckém kraji, 11. března 2009

Regionální inovační strategie Libereckého kraje. Dopady krize a její řešení v Libereckém kraji, 11. března 2009 Regionální inovační strategie Libereckého kraje Dopady krize a její řešení v Libereckém kraji, 11. března 2009 Projekt Regionální inovační strategie Libereckého kraje v rámci ROP NUTS II Severovýchod dne

Více

Financování ICT OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Financování ICT OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace Financování ICT OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Blanka Kozáková Brno, ICT fórum

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Č. j. MSMT-42192/2013-1 V Praze dne 12. prosince 2013

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Č. j. MSMT-42192/2013-1 V Praze dne 12. prosince 2013 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Č. j. MSMT-42192/2013-1 V Praze dne 12. prosince 2013 Vyhlášení pokusného ověřování obsahu, formy, organizace a hodnocení výběrové zkoušky ze středoškolské

Více

Programy podpory pro inovativní

Programy podpory pro inovativní technologie a výrobky OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) Vodovody a kanalizace 2015 Praha 21.5. 2015 1 OP PIK - Cíl programu dosažení konkurenceschopné a udržitelné ekonomiky založené

Více

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EZFRV) (European Agricultural Fund for Rural Development - EAFRD)

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EZFRV) (European Agricultural Fund for Rural Development - EAFRD) Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EZFRV) (European Agricultural Fund for Rural Development - EAFRD) Program rozvoje venkova České republiky na období 2007-2013 vychází

Více

Jak mohou smart city klastry pomoci starostům. Jiří Stich, člen výkonného výboru CSCC

Jak mohou smart city klastry pomoci starostům. Jiří Stich, člen výkonného výboru CSCC Jak mohou smart city klastry pomoci starostům Jiří Stich, člen výkonného výboru CSCC Stávající členové CSCC CSCC se snaží stimulovat investice a inovace v zapojených městech a regionech, dosáhnout základních

Více

LESNÍ PEDAGOGIKA Jihlava

LESNÍ PEDAGOGIKA Jihlava LESNÍ PEDAGOGIKA 2012 6. 3. 2012 Jihlava Vše o lese najdeš v lese Co je lesní pedagogika: Lesní pedagogika (LP) je vzdělávací směr, který jako přírodní učebnu vyuţívá přirozené prostředí lesa. Hlavním

Více

Vývoj českého lesnictví v uplynulých sto letech: společenské okolnosti, přírodní vlivy, způsoby hospodaření, potřeba změny

Vývoj českého lesnictví v uplynulých sto letech: společenské okolnosti, přírodní vlivy, způsoby hospodaření, potřeba změny Vývoj českého lesnictví v uplynulých sto letech: společenské okolnosti, přírodní vlivy, způsoby hospodaření, potřeba změny Josef Fanta Platforma pro krajinu, Botanický ústav AV ČR v. v. i., Průhonice Obsah

Více

Tematické cíle a investiční priority programu spolupráce Rakousko Česká republika

Tematické cíle a investiční priority programu spolupráce Rakousko Česká republika Tematické cíle a investiční priority programu spolupráce Rakousko Česká republika Prioritní osa 1 1a Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací Posilování výzkumu a inovační infrastruktury a kapacit

Více

Aktivity z návrhové části KAP, jejichž realizaci uvítáte na území MAP

Aktivity z návrhové části KAP, jejichž realizaci uvítáte na území MAP 1 Aktivity z návrhové části KAP, jejichž realizaci uvítáte na území MAP KLÍČOVÁ TÉMATA Polytechnické vzdělávání Čtenářská a matematická gramotnost Kariérové poradenství 2 KAP Implementační projekty aktivity

Více