ročník 9. č. 23 název

Podobné dokumenty
ročník 6. č. 15 název

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P popsat změny v přírodě vyvolané člověkem a objasnit jejich důsledky ročník 9. č.

Jméno: půda. vegetace uhlí. zemní plyn

Jméno: Rostliny se vyskytují všude. Rostliny jsou pouze malé. Rostliny vyrábí vodu. Rostliny slouží jako potrava.

A D K F N E Z L R H M A J F M G C I V R É T W N D K Á O L D U

ročník 7. č. 29 název

Jméno: Příroda se jako neustále mění, probíhají v ní.. Voda, vypařuje se. nebo, vzduch se a vzniká.. Rostliny mění svůj v průběhu roku,

ročník 7. č. 26 název

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P vysvětlit podstatu jednoduchých potravních řetězců v různých ekosystémech ročník 9. č.

ročník 7. č. 36 název

Jméno: jejich TOVIŽ. Rostliny produkují KÍLSYK,

ročník 6. č. 11 název

PLETIVA, TKÁNĚ pracovní list. Jméno: 1. Na linku napiš, co k čemu patří. TKÁŇ

ročník 9. č. 27 název

ročník 7. č. 19 název

Projevy a chování obratlovců

ročník 9. č. 26 název

NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/

ročník 7. č. 22 název

VY_32_INOVACE_10_17_PŘ. Téma. Anotace Autor. Očekávaný výstup. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova

Jméno: - patří sem např. bakterie - jsou vývojově nejstaršími buňkami - jsou menší a jednodušší

ročník 7. č. 27 název

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P popsat změny v přírodě vyvolané člověkem a objasnit jejich důsledky ročník 9. č.

očekávaný výstup ročník 8. č. 4 název

ročník 7. č. 15 název

ročník 9. č. 24 název

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P porovnat vnější a vnitřní stavbu rostlinného těla a znát funkce jednotlivých částí těla rostlin

Očekávaný výstup: Žák roztřídí některé přírodniny podle nápadných určujících znaků, uvede příklady výskytu organismů ve známé lokalitě

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P rozlišit jednotlivé skupiny živočichů a znát hlavní zástupce ročník 8. č. 2 název

ročník 8. č. 10 název

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P popsat vznik a vývin jedince ročník 8. č. 14 název

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P porovnat vnější a vnitřní stavbu rostlinného těla a znát funkce jednotlivých částí těla rostlin

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P popsat stavbu orgánů a orgánových soustav lidského těla a jejich funkce ročník 9. č.

ročník 7. č. 28 název

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P znát význam hospodářsky důležitých rostlin a způsob jejich pěstování ročník 7. č.

ročník 9. č. 30 název

HRANICE STÁTU ČR A EVROPA pracovní list. Jméno: 1. a) Červeně obtáhni hranice České republiky.

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P popsat stavbu orgánů a orgánových soustav lidského těla a jejich funkce ročník 8. č.

Jméno: Plazi patří k vyšším obratlovcům. Nepotřebují ke svému vývoji vodní prostředí.

Člověk a příroda součástí přírody živočichy obratlovce savce ovlivňuje přetváří

ročník 6. č. 14 název

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P znát význam hospodářsky důleţitých rostlin a způsob jejich pěstování ročník 7. č.

Martina Bábíčková, Ph.D

SSOS_ZE_2.14 Ekologické zemědělství

ročník 7. č. 23 název

očekávaný výstup ročník 9. č. 18 název

očekávaný výstup ročník 7. č. 13 název

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň Z určit zeměpisnou polohu a rozlohu České republiky a její sousední státy ročník 6. č.

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P porovnat vnější a vnitřní stavbu živočichů a vysvětlit funkce jednotlivých orgánů ročník 8. č.

STÁTY JIŽNÍ EVROPY pracovní list. Jméno: V jižní Evropě vznikaly v minulosti první evropské civilizace.

ročník 6. č. 17 název

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova

Environmentální problémy. Znečišťování ovzduší a vod

ročník 6. č. 12 název

Jméno: Jihovýchodní Evropa patří k nejméně hospodářsky rozvinutým oblastem.

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŮDA

Pokřivená ekologie biopaliva

ročník 9. č. 19 název

Jméno: Obojživelníci jsou, kteří jsou. vývojově na přechodu mezi způsobem života ve a na.. U nás žijí především ve, na a v, v blízkosti vodních

Jméno: Ke státům střední Evropy patří i OKSEČ. Dále pak OKCEMĚN, OKSUOKAR, OKSRACÝVŠ, OKSLOP, OKSNJETŠNETCHIL, OKSNEVOLS, OKSRAĎAM.

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ VODA

Jméno: Polsko Německo Itálie Slovensko Česká republika. Maďarsko Rusko Rakousko Srbsko Španělsko

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova

Jméno: 1. Červenou pastelkou obtáhni hranice států severní Evropy. Modrou pastelkou doplň názvy moří a oceánů.

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup

VY_32_INOVACE_017. VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám

VY_32_INOVACE_4/02_ČLOVĚK A SPOLEČNOST. Předmět: Dějepis Ročník: 9. Poznámka: Evropská krajina - výklad Vypracoval: Mgr.

SSOS_ZE_2.10 Degradace půdy, prezentace

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup

očekávaný výstup ročník 9. č. 15 název

Nejdelší řekou Evropy je.

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P poznat kladný a záporný vliv člověka na životní prostředí ročník 9. č. 36 název

Jméno: Podle obrázků odhadni, kteří plazi létali a kteří byli predátory. Zapiš na linku.

ročník 7. č. 11 název

Vladislav Jagellonský, Ludvík Jagellonský

liška, medvěd, kos, zajíc, kůň, ovce, koza, štika

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49

Jméno: Vylušti slovo napsané morseovkou a napiš ho na volný řádek.

PRODUCENTI, KONZUMENTI, ROZKLADAČI aneb koloběh energie a živin v přírodě pracovní list

NEŽIVÁ PŘÍRODA. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se složkami neživé přírody a jejich tříděním.

Digitální učební materiál

Velké ekologické katastrofy příčiny, důsledky

ročník 9. č. 21 název

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P rozlišit základní systematické skupiny rostlin a znát jejich zástupce ročník 7. č.

ročníku očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň Z rozumět základní geografické, topografické a kartografické terminologii ročník 8.

Přírodní vědy DUM 25. TEPLO- pracovní list

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P získat základní vědomosti o přírodě a přírodních dějích ročník 6. č. 3 název

očekávaný výstup ročník 9. č. 11 název

ročník 8. č. 13 název

EU - PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/

očekávaný výstup Člověk a společnost 2. stupeň D být seznámen s obdobím rozkvětu českého státu v době přemyslovské a lucemburské ročník 7. č.

ročník 7. č. 16 název

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P popsat stavbu orgánů a orgánových soustav lidského těla a jejich funkce ročník 8. č.

PROJEKT: OP VK Název materiálu: NAHOSEMENNÉ ROSTLINY - JEHLIČNANY VY_52_INOVACE_K1_P36_3

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň Z znát přírodní podmínky ČR, popsat povrch a jeho členitost - uvést hlavní údaje o rozmístění obyvatelstva

Riskuj. Projekt EU peníze středním školám Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT CZ.1.07/1.5.00/ BIO/ZA+SC+OS/01+02/02.

ročník 7. č. 18 název

očekávaný výstup ročník 7. č. 11 název

Vznik půdy. Jak půdu ničíme

Transkript:

č. 23 název Půdy - význam anotace V pracovních listech se žáci seznámí s významem půdy, osvojí si pojem devastace a rekultivace. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí pracovního listu je i správné řešení. očekávaný výstup ZV LMP Člověk a příroda 2. stupeň P rozeznat některé druhy půd a objasnit jejich vznik druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 9.

PŮDA - VÝZNAM - pracovní list Jméno: 1. Přečti text pozpátku a správně jej přepiš na řádky..(ížeřbop, ímezortinv. sáp ýkciport, sáp ýnrím) itsalbo upyt an ísiváz ydůp atilavk.eiretkab a ymsinagroorkim,(,ylažíž,ykuovap,yktrk) yhcičoviž íšjěnzůrjen orp mevomod ej elád.ymorts a yniltsor otyt orp niviž mejordz ej a ůmorts a niltsor můneřok uoropo ej ež,net ej ydůp manzýv índalkáz 2. Co víme po přečtení textu? Správnou odpověď zakroužkuj. Půda je pro člověka nejzákladnějším a nejcennějším přírodním zdrojem Země. A to proto, že půda je nenahraditelným zdrojem pro získávání potravy. A. Půda není pro člověka nijak významná a dá se lehce nahradit něčím jiným. B. Půda je pro člověka významná a je nahraditelná. C. Půda je pro člověka významná a je nenahraditelná.

3. Člověk úmyslně poškozuje přírodu. Půda zmírá nebo se do ní dostávají škodlivé látky. Tyto látky se pak dostávají do zeleniny, ovoce a dalších plodin a mohou tak ohrozit zdraví člověka. Ničení půdy se říká (tajenka). V každé větě najdi písmeno, které ke slovu nepatří, zakroužkuj ho a z vyznačených písmen sestav a doplň tajenku. 1. Nepřiměřená intenzivní dzemědělská výroba. 2. Likvidace lesních ploch a jiné vegetace vede k půdní eerozi. 3. Kyselý déšť ničí půdní organismy až do vhloubky 1m. 4. Z ovzduší se amohou do půdy dostat tzv. jedovaté kovy. 5. Odpadní vody obsahují zárodky nemocí a sškodlivé látky, které se dostávají do půdy. 6. Únik ropy a chemických tlátek. 7. Nadměrné průmyslové apřihnojování. 8. Ctěžké stroje při obdělávání půdy ničí její strukturu. 9. Vysoušení epůdy. 4. Vypiš první písmeno ze slov a vyjde ti tajenka. Ropa, elektrika, kutil, umění, lopata, tykev, ibis, vata, auto, cíp, eskymo. Tajenka: je obnovování půdy. Ochrana půdy zahrnuje veškerá opatření proti snižování zemědělských ploch a udržování půdy v dobrém stavu.

5. Škrtni ta tvrzení, která nepatří k obnovování půdy. a) vysazování lesních porostů b) vypalování lesů c) kontrolování chemických látek v hnojivech a postřicích d) unikání benzínu do půdy e) zalévání odpadní vodou f) na uzavřených povrchových dolech a skládkách musí být obnovena zemědělská plocha 6. Vybarvi obrázek.

PŮDA - VÝZNAM řešení 1. Přečti text pozpátku a správně jej přepiš na řádky..(ížeřbop, ímezortinv. sáp ýkciport, sáp ýnrím) itsalbo upyt an ísiváz ydůp atilavk.eiretkab a ymsinagroorkim,(,ylažíž,ykuovap,yktrk) yhcičoviž íšjěnzůrjen orp mevomod ej elád.ymorts a yniltsor otyt orp niviž mejordz ej a ůmorts a niltsor můneřok uoropo ej ež,net ej ydůp manzýv índalkáz _Základní význam půdy je ten, že je oporou kořenům rostlin a stromů a je zdrojem života pro tyto rostliny a stromy. Dále je domovem pro nejrůznější živočichy (krtky, pavouky, žížaly, ), mikroorganismy a bakterie. Kvalita půdy závisí na typu oblasti (mírný pás, tropický pás, vnitrozemí, pobřeží). 2. Co víme po přečtení textu? Správnou odpověď zakroužkuj. Půda je pro člověka nejzákladnějším a nejcennějším přírodním zdrojem Země. A to proto, že půda je nenahraditelným zdrojem pro získávání potravy. A. Půda není pro člověka nijak významná a dá se lehce nahradit něčím jiným. B. Půda je pro člověka významná a je nahraditelná. C. Půda je pro člověka významná a je nenahraditelná.

3. Člověk úmyslně poškozuje přírodu. Půda zmírá nebo se do ní dostávají škodlivé látky. Tyto látky se pak dostávají do zeleniny, ovoce a dalších plodin a mohou tak ohrozit zdraví člověka. Ničení půdy se říká (tajenka) devastace. V každé větě najdi písmeno, které ke slovu nepatří, zakroužkuj ho a z vyznačených písmen sestav a doplň tajenku. 1. Nepřiměřená intenzivní dzemědělská výroba. 2. Likvidace lesních ploch a jiné vegetace vede k půdní eerozi. 3. Kyselý déšť ničí půdní organismy až do vhloubky 1m. 4. Z ovzduší se amohou do půdy dostat tzv. jedovaté kovy. 5. Odpadní vody obsahují zárodky nemocí a sškodlivé látky, které se dostávají do půdy. 6. Únik ropy a chemických tlátek. 7. Nadměrné průmyslové apřihnojování. 8. Ctěžké stroje při obdělávání půdy ničí její strukturu. 9. Vysoušení epůdy. 4. Vypiš první písmeno ze slov a vyjde ti tajenka. Ropa, elektrika, kutil, umění, lopata, tykev, ibis, vata, auto, cíp, eskymo. Tajenka: Rekultivace je obnovování půdy. Ochrana půdy zahrnuje veškerá opatření proti snižování zemědělských ploch a udržování půdy v dobrém stavu.

5. Škrtni ta tvrzení, která nepatří k obnovování půdy. a) vysazování lesních porostů b) vypalování lesů c) kontrolování chemických látek v hnojivech a postřicích d) unikání benzínu do půdy e) zalévání odpadní vodou f) na uzavřených povrchových dolech a skládkách musí být obnovena zemědělská plocha 6. Vybarvi obrázek. Samostatná práce žáků