ZPRÁVA o stáži na instituci INSA de Rouen navštívené v rámci projektu NeoCartoLink

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZPRÁVA o stáži na instituci INSA de Rouen navštívené v rámci projektu NeoCartoLink"

Transkript

1 ZPRÁVA o stáži na instituci INSA de Rouen navštívené v rámci projektu NeoCartoLink 1. Základní informace Podpořená osoba (osoby): Ing. Milan Kocáb, MBA Termín stáže: až Místo: Rouen, France Saint Etienne du Rouvray Cedex Instituce: l'insa de Rouen, Avenue de l'université Odborný konzultant: Michela MAINGUENAUD, ředitele departementu GIS a architektury 2. Popis aktivit v rámci stáže Program stáže byl zaměřen na Systém géographique comme les outils d aide à la décision se zaměřením na uplatnění a integraci starých kartografických děl do aktuálních GIS. Bylo provedeno mnoho každodenních setkání a konzultací s pedagogickým kolektivem Departement Architektury a GIS, pod vedením vedoucího stáže Michela MAINGUENAUD, ředitele departementu. S vedoucím stáže byl projednán podrobný program a zaměření na kartografii a GIS v rámci jednak integrace starých kartografických děl do aktuálních GIS a jejich využití, ale také na úlohu a poslání GIS a kartografie při řešení aplikací pro krizová řešení. Z dalších jednání, které bylo velmi přínosné, bylo s ředitelem departementu předcházení průmyslových rizik Jeanem-Christophem BUVATEM a využívání kartografie jako integrovaného oboru. Zajímavé jednání bylo s Romainem HÉRAULTEM, ohledně výchovy doktorandů a spojení školy s vědeckým pracovištěm Laboratoire LITS.

2 3. Základní popis instituce Celkový pohled na areál vzdělávací instituce INSA de Rouen je státní vysoká škola, která vychovává inženýry v rámci francouské sítě vysokých škol systému INSA (Instituts Nationaux des Sciences Appliquées) a vytváří tím hlavní skupinu pro vzdělávání inženýrů ve Franci, aktuálně asi 10% všech inženýrů pochází z INSA. Institut byl založen jako společná investice. Do té doby byla škola rozdělena do dvou aglomerací v různých částech města.

3 Investiční příspěvek organizací pro výstavbu INSA de Rouen Veřejná vysoká škola má charakter vědecké instituce na vysoké kulturní a profesionální úrovní, řízená ministerstvem pro vysoké školy a skládá se z dalších rovnoprávných institucí INSA de Lyon : INSA de Rennes : INSA de Strasbourg :

4 Specializace v INSA de Rouen jsou: Architektura GIS a kartografie Chemie a inženýrství Energetika a pohon motorů Užitá matematika Řízení rizik Mechanika Inženýrská geodézie a konstrukce Energetické vybavení Departement Architektury a GIS, kde jsem dva týdny působil na stáži, vychovává inženýry hlavně jako experty nových telekomunikačních technologií s využitím ve více oborech. Studium je zaměřeno na SW nástroje, síťová řešení, řídící systémy, analytické úlohy a na závěr studia na velké projekty pro podniky, které trvají dva roky. Každý rok vychová Departement Architektury a GIS, INSA de Rouen 56 diplomovaných inženýrů. Zaměření může být na GIS, řízení, produkci, složité technologie, integrace více systémů, životní prostředí apod. Organizace studia odpovídá vědeckým oborům. Informatice 20%, rozhodovacím a statistickým datům 20% systémům poznávání 20% a 40% je humanitárního zaměření (jazyky, ekonomie, řízení, kvalita práce, řízení práce, sport) Metody práce kladou důraz na samostatnost při řešení úkolů, zájem o obor a práci ve skupinách, s cílem, aby studenti uvažovali systémově, uměli pracovat v kolektivu a uměli vzít na sebe odpovědnost. Studenti jsou přijímáni možno říct z celého světa, musí mít ukončené střední vzdělání (bac) a projdou přijímacím řízením. Absolventi musí na škole ukončit 10 semestrů, (5 let). Na rozdíl od klasické university, úbytek studentů v INSA během studia není velký. Pedagogický sbor pomáhá studentům formou výkladů na výuce, přípravě projektů a formou konzultací. První semestry studia jsou studenti orientováni na získání základních informací o oboru a teoretickým záležitostem. Čtyři až pět semestrů na závěr studia mají speciální výuku a řeší projekt, který zadal podnik pro skupinu 6 až 8 studentů. V průběhu projektu jsou studenti nuceni pracovat samostatně na problémech podniků, kdy jsou konfrontováni s problémy ekonomickými (náklady, termíny,

5 organizace, normativy, kvalita a dodržování zásady ochrany životního prostředí.) Studenti si dobrovolně vytvářejí pracovní skupiny, volí si vedoucí jednotlivých problematik (organizace, kvalita, technika ) a mají svého pedagogického vedoucího z INSA, který jim však do práce nezasahuje. Výuka se opírá především o nové telekomunikační technologie, informace z Internetu a z podniku. Studenti pracují během výuky s pomocí pedagogů, kteří zabezpečují ( neobstarávají) pro studenty překlady důležitých dokumentů, dokumentace k projektům a zabezpečují komunikaci a spolupráci multidiscilinární zvláště v rámci INSA a jsou zodpovědní za to, že studenti ovládají teoretické základy oboru a jsou připraveni řešit vědecké problémy. Hlavní období studia na Departement Architektury a GIS (ASI) je práce na Projet INSA Certifié (PIC). Vedoucím projektu je zvolený student ze skupiny 6-8mi na období 6 měsíců, který zajišťuje spojení s podnikem. Další funkce ve skupině je vedoucí řízení kvality. Po semestru předá vedoucí svoje vedení projektu jinému ze skupiny a také volenému skupinou. Studenti podle mého názoru mají ideální podmínky pro svoji práci. Každá skupina má vlastní místnost vybavenou veškerým možným telekomunikačním a prezentačním vybavením s neomezeným přístupem do své projekční místnosti kde je stále živo. Škola vlastní rozsáhlou knihovnu a další dokumentaci pro studenty obstarává. Důležitou součástí práce na projektu je úloha psychologa, který sleduje pracovní skupiny studentů, provádí pohovory, napomáhá řešit konflikty a vytváří důležité závěry a zprávy o studentech, které se týkají schopnostem pracovat ve skupině, předávat důležité informace a mít dobré relace se studenty ve skupině. Projekty jsou sledovány i pedagogy z pohledu pomoci při řešení vzniklých problémů, ale podle zásady nezasahovat do řešení studentů. Hlavní úlohou je zda studenti dodržují kvalitativní hlediska práce stanovené v ISO normách (la norme ISO9001:2008). Velmi zajímavý je systém hodnocení projektu. Každý týden během práce na projektu prezentují svoji práci v rámci vlastní skupiny na které může a nemusí být pedagog, ale většinou je přítomen psycholog. Každý měsíc je prováděna prezentace projektu za přítomnosti zástupců podniku, ale v principu se může zúčastnit kdokoli, aby evaluace byla objektivní a na vysoké technické úrovni. Do závěrečného hodnocení projektu promlouvá rozhodující mírou podnik, který projekt zadal a hodnotí tedy i školu. Poslední semestr pracují studenti výhradně v podnicích. Studenti musí vykonat dvě stáže během svého studia - jednu stáž speciální (9 týdnů minimálně) na konci čtvrtého ročníku. Cílem této stáže je sblížení studentů s praxí podniků - jednu stáž inženýrskou (21 týdnů minimálně) během druhého semestru. Tato stáž má za cíl uvést studenty do reálného světa práce v podnicích a umět se v něm pohybovat.

6 INSA v rámci mezinárodní výměny studentů a hodnocení výuky podle normy (norme ECTS) vysílá vybrané studenty na zahraniční stáže. Profesoři výzkumníci ve spolupráci s administrativou INSA připravují mezinárodní projekty pro vybrané studenty, kteří odcházejí plnit svůj projekt v pátém roce studia do zahraničí. Studenti mohou v posledním roce studia si zvolit vědeckou dráhu a vstoupit do systému STIM (Système de Traitement de l'information Multimedia) doktorandského studia v rámci IGIS (Informatique, Génie de l'information et des Systèmes). V rámci studia připravují témata doktorandského studia ve spolupráci s profesory-vědci, kteří pracují v laboratoři s názvem LITIS (EA 4051, commun INSA - Universités de Rouen et du Havre) Vzhledem k zaměření a systému studia nacházejí studenti uplatnění jako diplomovaní inženýři na postech vyžadující analytické myšlení, koncepční myšlení, oblasti GIS a jejich aplikací, ve skupinách řešící informační a telekomunikační technologie. Nabízejí především vědomosti, schopnosti vědět a umět udělat a jsou vychováni na funkce vedoucí projektů (chef de projet). Vstupní část do INSA de Rouen

7 Okolí INSA de ROUEN 4. Pozice v rámci evropského výzkumného prostoru v oblasti kartografie a geoinformatiky. Významné projekty instituce Výzkum v INSA de Rouen je organizován v rámci Evropských a národních struktur Francie a INSA je součástí výzkumného sdružení LITIS (Le Laboratoire d'informatique, du Traitement de l'information et des Systèmes), což je výzkumná jednotka v oblasti výzkumu a technologie informačních systémů Normandie. Sdružuje tři základní výzkumné organizace: Université de Rouen, Université du Havre Institut National des Sciences Appliquées (INSA). Sdružení LITIS je zaměřeno na tři základní výzkumné osy řešení v sedmi výzkumných týmech:

8 První výzkumná osa má jeden řešitelský tým a řeší formáty dat, algoritmy a vzájemné vztahy geodat Druhá výzkumná osa řeší vyhodnocování a vytěžování informací z velkých datových sad a má řešitelské týmy: - Práce s daty (automatické vyhodnocení dat podle kritérií, digitální knihovny, diagnostické metody, interface počítačů, znalost velkých datových souborů a modelování dat podle metod Bayésiens a grafů Matching. - Vyhodnocování informací v bio-zdravotnictví (výzkum v oblasti biologie a zdravotnickém informačním systému, elektronická zdravotní dokumentace, zdravotnická multiterminologie, struktura a indexace) - Kvantifikace (optimalizace a analýza zdravotních digitálních snímků ve 3D a zvláště ve 3D + čas, techniky výzkumu segmentace otázek zdravotníků a možnosti analytických metod poznání jevů, vývoj nástrojů pro segmentaci snímků cardiovasculaire a ledvin. - Informační systém inteligentní dopravy (výzkumné modely budoucí dopravy, řízení v reálném čase, obsah databází v dopravě, GIS v dopravě, optimalizace osobní dopravy Třetí výzkumná osa řeší oblast interakce a řešení komplexních systémů a má dva řešitelské týmy : - Modelování, Interakce a Využití (Výzkum mechanismů využití geodat a specifikace uživatelů, úloha zpracovatelů a uživatelů dat, výzkum přesné definice geodat pro konkrétní uživatelskou skupinu a zmenšení datové uživatelské dávky dat, usnadnění práce s daty jejich lokalizace obsah a nepotřebnost, výroba jen dat potřebných). - Interaktivní geodatová síť a inteligentní kolektiv, (modelování různých obecně známých systémů v oblasti logistiky, řízení rizik, urbanismu a jejich interakce, zavedení kolektivní inteligence do systémů GIS, dynamický a interaktivní systém, který má funkce se rozvíjet na úroveň samostatného rozhodování. Výzkumná laboratoř má za cíl lépe pracovat s GIS a dalšími daty, aby lépe vypovídaly o přírodních jevech se zaměřením na informační souvislosti. Výzkum má část teoretickou, algoritmickou, analytickou se zaměřením na citlivé souvislosti a na pořizování dat. Důležité u LITIS je zapojit do řešení více oborů činnosti, spojit teoretiky s praktickými pracovníky do výzkumných kolektivů, zapojit informatiky, znalce různých datových formátů, vyhodnocovatele znaků a obrazů z oblasti medicíny, matematiky a schopné vedoucí týmů.

9 5. Možnost uplatnění partnerů z ČR při spolupráci s institucí INSA de Rouen přijímá ke studiu i studenty ze zahraničí s ukončeným středoškolským vzděláním. Podmínkou studia je znalost francouzštiny. Uplatnění studentů z ČR je rozhodně velké a podmínky studia podle mého soudu excelentní. Podle návrhu ředitele departementu Risques industriels pana Buvata by mohla pokračovat spolupráce s PU v Olomouci výměnou studentů v rámci povinné stáže v zahraničí a přípravy studentských projektů. Znalost angličtiny v tomto případě je dostačující. 6. Zhodnocení přínosu spolupráce s danou institucí, budoucí spolupráce Přínosem stáže a dosavadní spolupráce s INSA de Rouen je velmi dobrá. Jako základ další spolupráce vidím uzavření smlouvy o spolupráci a výměnu delegací. Další spolupráce je možná na řešení některých výzkumných úkolech a zvláště na výměně studentů. Přínosem je rozhodně možnost se seznámit s novou filozofií pro vedení vysokoškolského studia a seznámit se i s technickými možnostmi jaké INSA má pro výuku svých studentů. Jako přínos pro projekt NeoCartoLink vidím hlavně v seznámení se s metodami práce ve škole a ve výzkumu, možnost se seznámit s technologií RGE a teledection a seznámit se s aktuálními tématy výzkumu. Pro obohacení výuky ve škole vidím hlavně sepsání a prezentaci odborného pojednání o zkušenostech využití starých kartografických děl v podmínkách reálné praxe.

Datová věda (Data Science) akademický navazující magisterský program

Datová věda (Data Science) akademický navazující magisterský program Datová věda () akademický navazující magisterský program Reaguje na potřebu, kterou vyvolala rychle rostoucí produkce komplexních, obvykle rozsáhlých dat ve vědě, v průmyslu a obecně v hospodářských činnostech.

Více

Bakalářský studijní obor informatika

Bakalářský studijní obor informatika Bakalářský studijní obor informatika Předpoklady Struktura studia Přihlášky Poradenství Vzdělání v bakalářském oboru informatika nabízeném na Technické univerzitě v Chemnitz představuje vyvážený kompromis

Více

MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE STRATEGIE STRETEGIE MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE

MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE STRATEGIE STRETEGIE MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE 2009 MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE STRATEGIE 2009 STRETEGIE MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE Obsah Úvod... 2 1. Studenti VŠEM... 3 1.1 Studijní pobyty - Erasmus... 3 1.2 Krátkodobé studijní pobyty... 3 1.3 Intenzivní jazykové

Více

Seznam referencí. Sykora Swiss Consulting CZ, s. r.o. 2007-2012. Marketingová studie cestovního ruchu Sokolovska

Seznam referencí. Sykora Swiss Consulting CZ, s. r.o. 2007-2012. Marketingová studie cestovního ruchu Sokolovska Seznam referencí Sykora Swiss Consulting CZ, s. r.o. 2007-2012 Zadavatel: Město Sokolov, IČ 295586 Marketingová studie cestovního ruchu Sokolovska Zpracování potřebných podkladů a dokumentů pro vytvoření

Více

Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti

Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti OVIII - cíle Zajistit kvalifikované lidské zdroje pro vědu a výzkum (VaV pracovníky, pedagogy, studenty)

Více

Spojení a kontakty: Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec 1, Masarykova 3, příspěvková organizace

Spojení a kontakty: Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec 1, Masarykova 3, příspěvková organizace Spojení a kontakty: Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec 1, Masarykova 3, příspěvková organizace Ředitel: Ing. Josef Šorm Zástupci ředitele: Mgr. Jan Šimůnek

Více

Úvodní slovo studentům informatických oborů

Úvodní slovo studentům informatických oborů Úvodní slovo studentům informatických oborů prof. RNDr. Radim Bělohlávek, DSc. KATEDRA INFORMATIKY UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Obsah 1 Univerzita Palackého v Olomouci 2 Katedra informatiky 3 Informatika

Více

Srovnání české a francouzské stáže - obsah

Srovnání české a francouzské stáže - obsah Srovnání české a francouzské stáže - obsah Lenka Handschuhová Česká praxe: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Francouzská praxe: Univerzita Rennes II Česká praxe: Ministerstvo školství, mládeže

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2019

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2019 PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2019 Vědecká rada FZS TUL projednala dne 2. října 2018 Akademický senát FZS TUL schválil dne 10.

Více

Informační systémy ve výuce na PEF Information Systems in teaching at the FEM

Informační systémy ve výuce na PEF Information Systems in teaching at the FEM Informační systémy ve výuce na PEF Information Systems in teaching at the FEM Edita Šilerová, Čestmír Halbich, Jana Hřebejková Cíle Předmět Informační systémy je postupně od roku 1994 zařazován na všechny

Více

1. VZDĚLÁVACÍ POSLÁNÍ UNIVERZITY A PŘÍSTUP ORIENTOVANÝ NA STUDENTA. 1.4 Posílení efektivity a výzkumné činnosti v doktorských studijních programech

1. VZDĚLÁVACÍ POSLÁNÍ UNIVERZITY A PŘÍSTUP ORIENTOVANÝ NA STUDENTA. 1.4 Posílení efektivity a výzkumné činnosti v doktorských studijních programech AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU MASARYKOVY UNIVERZITY NA ROK 2012 1. VZDĚLÁVACÍ POSLÁNÍ UNIVERZITY A PŘÍSTUP ORIENTOVANÝ NA STUDENTA 1.1 Profilace a diverzifikace studijních programů koordinaci přijímacích

Více

Vzdělávání sociálních pracovníků v ČR

Vzdělávání sociálních pracovníků v ČR Vzdělávání sociálních pracovníků v ČR Výzvy a trendy ve vzdělávání v sociální práci Prešov 2012 Alois Křišťan Martin Bednář Osnova prezentace 1) ASVSP a systém vzdělávání v ČR 2) Legislativní zakotvení

Více

Zpráva o průběhu přijímacího řízení na vysokých školách pro akademický rok na ČVUT v Praze Fakultě dopravní

Zpráva o průběhu přijímacího řízení na vysokých školách pro akademický rok na ČVUT v Praze Fakultě dopravní Zpráva o průběhu přijímacího řízení na vysokých školách pro akademický rok 2012 2013 dle Vyhlášky MŠMT č. 343/2002 Sb. o průběhu přijímacího řízení na vysokých školách a její změně č. 276/2004 Sb. 1. Informace

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2018

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2018 PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2018 Vědecká rada FZS TUL projednala dne 20. listopadu 2017 Akademický senát FZS TUL schválil dne

Více

Kritéria hodnocení přijímací zkoušky (dále jen PZk) 2019/ bakalářské studijní obory a specializace

Kritéria hodnocení přijímací zkoušky (dále jen PZk) 2019/ bakalářské studijní obory a specializace Kritéria hodnocení přijímací (dále jen PZk) 2019/2020 - bakalářské studijní obory a specializace Název studijního oboru Informatika Název studijního oboru Aplikovaná informatika bakalářský (kombinovaná

Více

Soulad studijního programu. Bioanorganická chemie

Soulad studijního programu. Bioanorganická chemie Standard studijního Bioanorganická chemie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností

Více

jako jejím vnitřním předpisu: ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

jako jejím vnitřním předpisu: ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Platnost: 12. 9. 2017 Účinnost: 12. 9. 2017 PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH

Více

Informatika na Univerzitě Palackého

Informatika na Univerzitě Palackého Informatika na Univerzitě Palackého prof. RNDr. Radim Bělohlávek, DSc. vedoucí katedry KATEDRA INFORMATIKY UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Obsah 1 Co je informatika a proč ji studovat? 2 Kde informatiku

Více

Studium informatiky: přehled českých vysokých škol

Studium informatiky: přehled českých vysokých škol Živě, 27.02.2012 Studium informatiky: přehled českých vysokých škol [zive.cz; 25/02/2012; David Polesný, Ivan Kvasnica ; Zaradenie: zive.cz] Pokud uvažujete o studiu na vysoké škole, pomalu se vám krátí

Více

Výuka programování na střední průmyslové škole

Výuka programování na střední průmyslové škole Výuka programování na střední průmyslové škole Smíchovská střední průmyslová škola, Praha 5, Preslova 25 Ing. Pavla Kopeluková (učitelka odborných předmětů) Cíle známe Naše cíle jsou jasně stanoveny ve

Více

Aktualizace Dlouhodobého záměru

Aktualizace Dlouhodobého záměru Aktualizace Dlouhodobého záměru Filozofické fakulty Masarykovy univerzity na rok 2016 2 1 Diverzifikace a otevřenost studijní nabídky 1.1 Analyzovat příčiny neúspěšně ukončených studií, rozvíjet cílené

Více

Soulad studijního programu. Organická chemie. 1402T001 Organická chemie

Soulad studijního programu. Organická chemie. 1402T001 Organická chemie Standard studijního Organická chemie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností či

Více

Magisterský studijní program, obor

Magisterský studijní program, obor Ústav Automatizace a Informatiky Fakulta Strojního Inženýrství VUT v Brně Technická 2896/2, 616 69 Brno, Česká republika Tel.: +420 5 4114 3332 Fax: +420 5 4114 2330 E-mail: seda@fme.vutbr.cz WWW: uai.fme.vutbr.cz

Více

Bankovní institut vysoká škola, a.s. Praha Karlovy Vary Písek Teplice Břeclav

Bankovní institut vysoká škola, a.s. Praha Karlovy Vary Písek Teplice Břeclav Bankovní institut vysoká škola, a.s. Kdo jsme? První soukromá vysoká škola Atraktivní studijní obory Univerzitní informační systém Skvělé zázemí a nejnovější technika Moderní bezbariérová budova Jsme součástí

Více

INFORMACE O STUDIU NA PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY

INFORMACE O STUDIU NA PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY INFORMACE O STUDIU NA PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY Vzdělávání na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity je založeno na koncepci strukturovaného studia (bakalářské programy navazující

Více

MATEMATICKÁ BIOLOGIE

MATEMATICKÁ BIOLOGIE INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ Lékařská a Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita MATEMATICKÁ BIOLOGIE Přírodovědecká fakulta Masarykova univerzita, Brno Studijní obor Matematická biologie Masarykova

Více

Pedagogická příprava učitelů praktického vyučování

Pedagogická příprava učitelů praktického vyučování Pedagogická příprava učitelů praktického vyučování Beroun, 30.11. 1.12. 2017 Mgr. Tereza Halouzková NÚV Základní východiska Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Studijní program Specializace

Více

MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC

MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC partner pro byznys inovace MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC Hlavní zaměření: Odborná specializace: EKONOMIKA a MANAGEMENT Inovační management Informační a komunikační technologie

Více

DLOUHODOBÝ ZÁMĚR EKONOMICKÉ FAKULTY

DLOUHODOBÝ ZÁMĚR EKONOMICKÉ FAKULTY DLOUHODOBÝ ZÁMĚR EKONOMICKÉ FAKULTY 2011-2014 0 OBSAH 1 Poslání Ekonomické fakulty... 1 2 Priority Ekonomické fakulty... 2 2.1 Vzdělávání a pedagogická činnost... 2 2.2 Výzkum a aplikace vědeckovýzkumných

Více

Žádost o akreditaci. Stavební fakulta, ČVUT v Praze Bezpečnostní a rizikové inženýrství. Rizika ve výstavbě bakalářský

Žádost o akreditaci. Stavební fakulta, ČVUT v Praze Bezpečnostní a rizikové inženýrství. Rizika ve výstavbě bakalářský fakulta studijní program studijní obory typ forma Stavební fakulta, ČVUT v Praze Bezpečnostní a rizikové inženýrství Požární bezpečnost staveb Rizika ve výstavbě bakalářský prezenční Praha, listopad 2006

Více

Studijní program Elektrotechnika a komunikační technologie. prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D Ústav radioelektroniky FEKT VUT v Brně

Studijní program Elektrotechnika a komunikační technologie. prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D Ústav radioelektroniky FEKT VUT v Brně Studijní program Elektrotechnika a komunikační technologie prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D Ústav radioelektroniky FEKT VUT v Brně Studijní obory Studijní obory doktorského studijního programu Elektrotechnika

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OBORY. přehled.

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OBORY. přehled. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OBORY přehled www.fbmi.cvut.cz OBORY BAKALÁŘSKÉHO STUDIA PROGRAM: BIOMEDICÍNSKÁ A KLINICKÁ TECHNIKA Biomedicínský technik

Více

Geoinformatika. I Geoinformatika a historie GIS

Geoinformatika. I Geoinformatika a historie GIS I a historie GIS jaro 2014 Petr Kubíček kubicek@geogr.muni.cz Laboratory on Geoinformatics and Cartography (LGC) Institute of Geography Masaryk University Czech Republic Motivace Proč chodit na přednášky?

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole Program poradenských služeb ve škole Školní poradenské pracoviště Ředitelka základní školy, Kaplice, Omlenická 436 zabezpečuje poskytování poradenských služeb ve škole školním poradenským pracovištěm,

Více

Informace o studiu. Životní prostředí a zdraví Matematická biologie a biomedicína. studijní programy pro zdravou budoucnost

Informace o studiu. Životní prostředí a zdraví Matematická biologie a biomedicína. studijní programy pro zdravou budoucnost Informace o studiu Životní prostředí a zdraví Matematická biologie a biomedicína studijní programy pro zdravou budoucnost Proč RECETOX? Výzkumné centrum RECETOX poskytuje vzdělání v zajímavých oborech

Více

Část 1.1. Doporučená hlediska hodnocení pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem pro všechny obory na Univerzitě Karlově v Praze

Část 1.1. Doporučená hlediska hodnocení pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem pro všechny obory na Univerzitě Karlově v Praze Příloha k opatření rektora č. 9/2014 Část 1.1 Doporučená hlediska hodnocení pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem pro všechny na Univerzitě Karlově v Praze Habilitační práce musí odpovídat

Více

Informační média a služby

Informační média a služby Informační média a služby Výuka informatiky má na Fakultě informatiky a statistiky VŠE v Praze dlouholetou tradici. Ke dvěma již zavedeným oborům ( Aplikovaná informatika a Multimédia v ekonomické praxi

Více

Zdravotnická škola v Hradci Králové

Zdravotnická škola v Hradci Králové Nabízíme přátelské prostředí, umíme naslouchat. Vychováváme odborníky. Jsme centrem celoživotního vzdělávání. Nabízíme jistotu uplatnění na trhu práce. Zdravotník má místo jisté Naše škola je zařazena

Více

Firma příjemce voucheru. ACEMCEE, s. r. o. (www.acemcee.com) U Vodárny 2, 616 00 Brno. Informační a komunikační technologie

Firma příjemce voucheru. ACEMCEE, s. r. o. (www.acemcee.com) U Vodárny 2, 616 00 Brno. Informační a komunikační technologie Firma příjemce voucheru ACEMCEE, s. r. o. (www.acemcee.com) Sídlo Obor Velikost Profil U Vodárny 2, 616 00 Brno Informační a komunikační technologie Drobný podnik ACEMCEE je firma působící v oblastech

Více

CHEMICKO-INŽENÝRSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ VE STRUKTUROVANÉM STUDIU

CHEMICKO-INŽENÝRSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ VE STRUKTUROVANÉM STUDIU CHEMICKO-INŽENÝRSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ VE STRUKTUROVANÉM STUDIU Milan Jahoda Zdroj Peter Hamersma, Martin Molzahn, Eric Schaer: Recommendations for Chemical Engineering Education in a Bologna Three Cycle Degree

Více

Hlavní oblasti vlastního hodnocení školy schválené pedagogickou radou dne 29. 9. 2009 jsou:

Hlavní oblasti vlastního hodnocení školy schválené pedagogickou radou dne 29. 9. 2009 jsou: Hotelová škola a Obchodní akademie Havířov s. r. o. Vlastní hodnocení školy 1. Právní vymezení Hotelová škola a Obchodní akademie Havířov s. r. o. zpracovává na základě 11 a 12 odst. 2 zákona č. 561/2004

Více

Moravská vysoká škola. Olomouc, o.p.s. www.mvso.cz

Moravská vysoká škola. Olomouc, o.p.s. www.mvso.cz Moravská vysoká škola Olomouc, o.p.s. www.mvso.cz Obsah OBSAH... 2 1 VEDENÍ MVŠO... 3 2 ORGANIZAČNÍ STRUKTURA MVŠO... 4 3 HISTORIE MVŠO... 5 4 NABÍDKA STUDIA... 6 strana 2 strana 3 1 Vedení MVŠO 2 Organizační

Více

Bonn, Rheinischen Friedrich-Wilhelms-Universität

Bonn, Rheinischen Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn, Rheinischen Friedrich-Wilhelms-Universität Seznam přednášek Bc s anotacemi http://www.mathematics.uni-bonn.de/files/bachelor/ba_modulhandbuch.pdf Studijní plán-požadavky http://www.mathematics.uni-bonn.de/studium/bachelor/studienprogramm

Více

Hlavní oblasti vlastního hodnocení školy schválené pedagogickou radou dne 29. 9. 2008 jsou:

Hlavní oblasti vlastního hodnocení školy schválené pedagogickou radou dne 29. 9. 2008 jsou: Hotelová škola a Obchodní akademie Havířov s. r. o. Vlastní hodnocení školy pro školní rok 2008/09 1. Právní vymezení Hotelová škola a Obchodní akademie Havířov s. r. o. zpracovává na základě 11 a 12 odst.

Více

Informace o přípravě nového programového období

Informace o přípravě nového programového období Informace o přípravě nového programového období Eva Brožová Brno, 7. 1. 2014 Program prezentace 1. Přehled situace 2. Stručný souhrn klíčových informací k OP VVV (struktura, alokace, synergie) 3. Podrobnější

Více

Studijní program je těsně vázán na vědeckou činnost Katedry experimentální fyziky PřF UP či praxí Forma studia

Studijní program je těsně vázán na vědeckou činnost Katedry experimentální fyziky PřF UP či praxí Forma studia Standard studijního Didaktika fyziky A. Specifika a obsah studijního : Typ doktorský Oblast vzdělávání Fyzika/Učitelství 40 %/60 % Základní tematické okruhy Mechanika, termodynamika a kinetická teorie,

Více

Aktuální kritéria pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na UK

Aktuální kritéria pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na UK Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Aktuální kritéria pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na UK Aktuální kritéria pro habilitační řízení

Více

STŘEDNÍ ZAHRADNICKÁ ŠKOLA MĚLNÍK

STŘEDNÍ ZAHRADNICKÁ ŠKOLA MĚLNÍK STŘEDNÍ ZAHRADNICKÁ ŠKOLA MĚLNÍK Čtyřleté denní studium INFORMACE O STUDIU ve školním roce 2009-2010 010 www.zas-me.cz Informace o studiu Střední zahradnická škola v Mělníku (SZaŠ) je největší a nejstarší

Více

Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací, výzkumné a umělecké činnosti Slezské univerzity v Opavě, Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné na rok

Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací, výzkumné a umělecké činnosti Slezské univerzity v Opavě, Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné na rok Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací, výzkumné a umělecké činnosti Slezské univerzity v Opavě, Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné na rok 2010 Karviná 2009 1. Úvod Aktualizace Dlouhodobého záměru

Více

Volitelné semináře ve 3. ročníku

Volitelné semináře ve 3. ročníku Volitelné semináře ve 3. ročníku Seminář českého jazyka a literatury (3. ročník) - dvouhodinový Výuka zahrnuje literární výchovu a jazykovou a komunikační výchovu, které se vzájemně doplňují a prolínají.

Více

Žádost o akreditaci. Stavební fakulta, ČVUT v Praze Bezpečnostní a rizikové inženýrství. Ovládání rizika magisterský

Žádost o akreditaci. Stavební fakulta, ČVUT v Praze Bezpečnostní a rizikové inženýrství. Ovládání rizika magisterský fakulta studijní program studijní obory typ forma Stavební fakulta, ČVUT v Praze Bezpečnostní a rizikové inženýrství Integrální bezpečnost staveb Ovládání rizika magisterský prezenční Praha, říjen 2007

Více

čtyřleté gymnázium a vyšší stupeň osmiletého gymnázia

čtyřleté gymnázium a vyšší stupeň osmiletého gymnázia DODATEK Č. 1 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU čtyřleté gymnázium a vyšší stupeň osmiletého gymnázia Proč?... Proč ne? Škola: Ředitelka školy: Mgr. Ivana Vitisková Platnost dokumentu: od 1. 9. 2015 Dodatek

Více

Informační technologie požadavky a realizace vzdělávacího procesu

Informační technologie požadavky a realizace vzdělávacího procesu Informační technologie požadavky a realizace vzdělávacího procesu Jaroslav Zelený, IBM ČR, Lubomír Popelínský, MU FI Jaroslav Zelený, IBM ČR 2010 IBM Corporation Obor informačních technologií prochází

Více

Informatika na gymnáziu Dan Lessner

Informatika na gymnáziu Dan Lessner Informatika na gymnáziu Dan Lessner ksvi.mff.cuni.cz/ucebnice ucime-informatiku.blogspot.cz Osnova 1. Osnova 2. Úvod 3. Výzkumné otázky 4. Metodika 5. Vymezení oboru 6. Pilotáž a výsledky 7. Závěr Credit:

Více

DOTAČNÍ ZPRAVODAJ BRAIN LOGISTICS průvodce podnikatele světem dotací v rámci operačního programu OP PIK

DOTAČNÍ ZPRAVODAJ BRAIN LOGISTICS průvodce podnikatele světem dotací v rámci operačního programu OP PIK Str. 1 z 5 DOTAČNÍ ZPRAVODAJ BRAIN LOGISTICS průvodce podnikatele světem dotací v rámci operačního programu OP PIK Vážení, v rámci Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK)

Více

AKTUÁLNÍ PROBLÉMY TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ JEHO SOUČASNÉ ÚKOLY A JEHO PROPAGACE. Petr Zuna, ČVUT v Praze, IA ČR

AKTUÁLNÍ PROBLÉMY TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ JEHO SOUČASNÉ ÚKOLY A JEHO PROPAGACE. Petr Zuna, ČVUT v Praze, IA ČR AKTUÁLNÍ PROBLÉMY TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ JEHO SOUČASNÉ ÚKOLY A JEHO PROPAGACE Petr Zuna, ČVUT v Praze, IA ČR Příspěvek vznikl na základě mezinárodní diskuse v rámci Euro CASE Evropského sdružení akademií,

Více

BMII. B i o m e d i c a l D a t a P r o c e s s i n g G r o u p

BMII. B i o m e d i c a l D a t a P r o c e s s i n g G r o u p BMII České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Magisterský program Biomedicínské inženýrství a informatika na ČVUT FEL Praha Olga Štěpánková (Kat.kybernetiky), step@labe.felk.cvut.cz

Více

Nikolić Aleksandra Matěj Martin

Nikolić Aleksandra Matěj Martin POSTAVENÍ Í PEDAGOGIKY MEZI VĚDAMI Nikolić Aleksandra Matěj Martin PŮVOD NÁZVU Paidagogos = pais + agein Pais = dítě Agein = vést průvodce dětí, často vzdělaný otrok pečoval o výchovu dětí ze zámožných

Více

STUDIJNÍ OBOR TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ VENKOVA TROPŮ A SUBTROPŮ (TURVTS)

STUDIJNÍ OBOR TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ VENKOVA TROPŮ A SUBTROPŮ (TURVTS) STUDIJNÍ OBOR TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ VENKOVA TROPŮ A SUBTROPŮ (TURVTS) Koncepce studijního oboru TURVTS je navrhován jako jedinečný studijní obor ČZU v Praze. Podle analýzy a profilu studentů bude obor

Více

Vladimír Hamáček Rektor

Vladimír Hamáček Rektor Elektronický vývoj a výroba v ČR Prezentace - Škoda Auto Vysoká škola 07.06.2011 Vladimír Hamáček Rektor www.savs.cz Akreditované studijní obory Bakalářský studijní program (délka studia 3,5 roku) Podniková

Více

Kritéria hodnocení přijímací zkoušky (PZ) 2018/ navazující magisterské studijní obory

Kritéria hodnocení přijímací zkoušky (PZ) 2018/ navazující magisterské studijní obory Kritéria hodnocení přijímací (PZ) 2018/2019 - navazující magisterské studijní obory Aplikovaná matematika Forma přijímací Písemná zkouška z matematiky - Biofyzika Forma přijímací Písemná zkouška v rozsahu

Více

PREZENTACE FAKULTY. www.fm.tul.cz. Studentská 2 461 17 Liberec 1 tel.: +420 485 351 111 fm@tul.cz www.fm.tul.cz

PREZENTACE FAKULTY. www.fm.tul.cz. Studentská 2 461 17 Liberec 1 tel.: +420 485 351 111 fm@tul.cz www.fm.tul.cz www.fm.tul.cz Studentská 2 461 17 Liberec 1 tel.: +420 485 351 111 fm@tul.cz www.fm.tul.cz Technická univerzita v Liberci Budova CxI Hlavní areál univerzity Rektorát, IC Budova A (sídlo FM) Menza 2 Základní

Více

CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ NA FAKULTĚ DOPRAVNÍ

CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ NA FAKULTĚ DOPRAVNÍ CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ NA FAKULTĚ DOPRAVNÍ Celoživotní vzdělávaní (CŽV) bylo přijato na ČVUT jako logický a nezbytný doplněk základní pedagogické činnosti. Legislativní rámec CŽV na ČVUT je vymezen platným

Více

Studijní program Elektrotechnika a komunikační technologie. prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D Ústav radioelektroniky FEKT VUT v Brně

Studijní program Elektrotechnika a komunikační technologie. prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D Ústav radioelektroniky FEKT VUT v Brně Studijní program Elektrotechnika a komunikační technologie prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D Ústav radioelektroniky FEKT VUT v Brně Studijní obory Studijní obory doktorského studijního programu Elektrotechnika

Více

Bakalářský studijní obor hospodářská informatika

Bakalářský studijní obor hospodářská informatika Bakalářský studijní obor hospodářská informatika Předpoklady Struktura studia Přihlášky Poradenství Bakalářský studijní obor hospodářská informatika nabízí fundované vědecké a praktické vzdělání v oblasti

Více

PREZENTACE FAKULTY EKONOMICKÉ ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI

PREZENTACE FAKULTY EKONOMICKÉ ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI PREZENTACE FAKULTY EKONOMICKÉ ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 10 2012 PRACOVIŠTĚ FAKULTY V CHEBU A PLZNI Budova fakulty v Plzni Univerzitní centrum v Plzni Budova fakulty v Chebu ROZVOJ FAKULTY A JEJÍ SOUČASNÝ

Více

Standard studijního programu Didaktika chemie

Standard studijního programu Didaktika chemie Standard studijního Didaktika chemie A. Specifika a obsah studijního : Typ doktorský Oblast/oblasti vzdělávání Chemie/Učitelství, 40 %/60 % Základní tematické okruhy obecná chemie, anorganická chemie,

Více

Výpočetní a aplikovaná matematika

Výpočetní a aplikovaná matematika Magisterský studijní program: Výpočetní a aplikovaná matematika (garant: prof. RNDr. Jiří Bouchala, Ph.D.) 8. února 2019 1/12 Specializace: Aplikovaná matematika Výpočetní metody a HPC 2/12 Charakteristika

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI VYSOKÉ ŠKOLY SOCIÁLNĚ SPRÁVNÍ, z.ú. NA ROK 2019

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI VYSOKÉ ŠKOLY SOCIÁLNĚ SPRÁVNÍ, z.ú. NA ROK 2019 PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI VYSOKÉ ŠKOLY SOCIÁLNĚ SPRÁVNÍ, z.ú. NA ROK 2019 Plán realizace Strategického záměru vzdělávací a tvůrčí činnosti Vysoké školy sociálně správní

Více

Zpráva o průběhu přijímacího řízení na vysokých školách pro akademický rok na ČVUT v Praze Fakultě dopravní

Zpráva o průběhu přijímacího řízení na vysokých školách pro akademický rok na ČVUT v Praze Fakultě dopravní Zpráva o průběhu přijímacího řízení na vysokých školách pro akademický rok 2015 2016 dle Vyhlášky MŠMT č. 343/2002 Sb. o průběhu přijímacího řízení na vysokých školách a její změně č. 276/2004 Sb. 1. Informace

Více

Směrnice rektora TUL

Směrnice rektora TUL Směrnice rektora TUL č. 1/2019 Název: Zásady grantových programů Technické univerzity v Liberci Jméno: Funkce: Datum: Podpis: Garant: prof. Ing. Pavel Mokrý, Ph.D. prorektor 15.4.2019 Právní kontrola Mgr.

Více

Údaje o vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a další tvůrčí činnosti Fakulty mechatroniky a mezioborových inženýrských studií

Údaje o vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a další tvůrčí činnosti Fakulty mechatroniky a mezioborových inženýrských studií Příloha č. 4 k žádosti o akreditaci habilitačního řízení a řízení ke jmenování profesorem v oboru Přírodovědné inženýrství na Fakultě mechatroniky a mezioborových inženýrských studií Technické univerzity

Více

Geoinformační technologie v egyptologické praxi

Geoinformační technologie v egyptologické praxi Geoinformační technologie v egyptologické praxi EGY022014a/ Spec.přednáška I ZS 2015 2016, 1. přednáška Organizační záležitosti: Výuka bude probíhat ve čtvrtek od 15:00 do 17:00 hod. Internetové stránky

Více

Společné minimum pro potřeby vzdělávání odborníků v oblasti bezpečnosti. (schváleno usnesením BRS ze dne 3. července 2007 č. 32)

Společné minimum pro potřeby vzdělávání odborníků v oblasti bezpečnosti. (schváleno usnesením BRS ze dne 3. července 2007 č. 32) Společné minimum pro potřeby vzdělávání odborníků v oblasti bezpečnosti (schváleno usnesením BRS ze dne 3. července 2007 č. 32) 1 Minimum pro akreditaci výuky bezpečnosti na vysokých školách pro bakalářské

Více

XXXVII. zasedání Akademického sněmu Akademie věd České republiky Praha 14. prosince 2010 Bod programu: 5 STAV A VÝCHODISKA VĚDECKÉ ČINNOSTI AKADEMIE V

XXXVII. zasedání Akademického sněmu Akademie věd České republiky Praha 14. prosince 2010 Bod programu: 5 STAV A VÝCHODISKA VĚDECKÉ ČINNOSTI AKADEMIE V XXXVII. zasedání Akademického sněmu Akademie věd České republiky Praha 14. prosince 2010 Bod programu: 5 STAV A VÝCHODISKA VĚDECKÉ ČINNOSTI AKADEMIE VĚD ČESKÉ REPUBLIKY (NÁVRH) STAV A VÝCHODISKA VĚDECKÉ

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole Program poradenských služeb ve škole Školní poradenské pracoviště Ředitel základní školy zabezpečuje poskytování poradenských služeb ve škole školním poradenským pracovištěm, ve kterém působí výchovný

Více

Klepnutím lze upravit styl předlohy nadpisů.

Klepnutím lze upravit styl předlohy nadpisů. 25. dubna, 2018 Vysoké učení technické v Brně DOKTORSKÉ STUDIUM NA FEKT aneb proč pokračovat v sebevzdělávání doc. Ing. Jaroslav Koton, Ph.D. proděkan pro tvůrčí činnost 2. května 2018 Pokračuj v dalším

Více

18. dubna 2002, Bartošovice v Orlických horách. Studentská komory Rady vysokých škol POSTAVENÍ STUDENTŮ V RÁMCI TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ

18. dubna 2002, Bartošovice v Orlických horách. Studentská komory Rady vysokých škol POSTAVENÍ STUDENTŮ V RÁMCI TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ 18. dubna 2002, Bartošovice v Orlických horách Studentská komory Rady vysokých škol POSTAVENÍ STUDENTŮ V RÁMCI TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Preambule My, členové Studentské komory Rady vysokých škol, podle

Více

univerzit na Zemi

univerzit na Zemi Proč studovat u nás? Fakulta stavební ČVUT v Praze - jediná technická fakulta v ČR nejlepší v TOP100 technická QS škola Rankings v ČR hodnocení univerzit pro stavebnictví ve stejné skupině jako například

Více

Upravená žádost o akreditaci podle požadavků AK

Upravená žádost o akreditaci podle požadavků AK Upravená žádost o akreditaci podle požadavků AK fakulta studijní program studijní obory typ forma Fakulta stavební ČVUT v Praze Geodézie a kartografie Geodézie a kartografie Geoinformatika navazující magisterský

Více

Letectví a kosmonautika Obor Avionika

Letectví a kosmonautika Obor Avionika Magisterský program Letectví a kosmonautika Obor Avionika Garant programu: doc. Ing. Jan Roháč, Ph.D., Katedra měření, FEL Popis programu Jedná se o magisterský studijní program akreditovaný jak v ČJ,

Více

FAKULTA MECHATRONIKY, INFORMATIKY A MEZIOBOROVÝCH STUDIÍ

FAKULTA MECHATRONIKY, INFORMATIKY A MEZIOBOROVÝCH STUDIÍ FAKULTA MECHATRONIKY, INFORMATIKY A MEZIOBOROVÝCH STUDIÍ Informace pro zájemce o studium Studentská 2 461 17 Liberec 1 tel.: +420 485 351 111 fm@tul.cz www.fm.tul.cz Technická univerzita v Liberci Budova

Více

Závěrečný seminář Bologna Promoters. Thematic Review of Tertiary Education - Prezentace doporučení expertů OECD z pohledu vysokých škol

Závěrečný seminář Bologna Promoters. Thematic Review of Tertiary Education - Prezentace doporučení expertů OECD z pohledu vysokých škol Závěrečný seminář Bologna Promoters Thematic Review of Tertiary Education - Prezentace doporučení expertů OECD z pohledu vysokých škol Prof. Ing. Petr Sáha, CSc. Praha, 13. prosince 2006 Priority České

Více

1. ZÁVAZNÉ PŘEDMĚTY. Ekonomická teorie. Matematicko statistické metody v ekonomii 2. POVINNĚ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY

1. ZÁVAZNÉ PŘEDMĚTY. Ekonomická teorie. Matematicko statistické metody v ekonomii 2. POVINNĚ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY SLEZSKÁ UNIVERZITA V OPAVĚ OBCHODNĚ PODNIKATELSKÁ FAKULTA V KARVINÉ ÚSTAV DOKTORSKÝCH STUDIÍ 1. ZÁVAZNÉ PŘEDMĚTY Ekonomická teorie Matematicko statistické metody v ekonomii 2. POVINNĚ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY

Více

CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU CHEMIE (pro vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium)

CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU CHEMIE (pro vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium) CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU CHEMIE (pro vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium) 1. Obsahové vymezení obor vedoucí k poznání a pochopení podstaty dějů v živé a neživé přírodě člověka seznamuje

Více

Kvalifikace pracovní síly jako nástroj prosperity moderní ekonomiky. Pavel Mertlík ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA

Kvalifikace pracovní síly jako nástroj prosperity moderní ekonomiky. Pavel Mertlík ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA Kvalifikace pracovní síly jako nástroj prosperity moderní ekonomiky Pavel Mertlík ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA Obsah Renesance univerzity Profil ŠKODA AUTO Vysoké školy Studijní plány Shrnutí a závěry 1. Renesance

Více

Kritéria hodnocení přijímací zkoušky 2016/2017 - navazující magisterské studijní obory

Kritéria hodnocení přijímací zkoušky 2016/2017 - navazující magisterské studijní obory Kritéria hodnocení přijímací 2016/2017 - navazující magisterské studijní obory Aplikovaná matematika Forma přijímací Písemná zkouška z matematiky - Biofyzika Forma přijímací Písemná zkouška v rozsahu základních

Více

Obsah Poslání Ekonomické fakulty Priority Ekonomické fakulty Vzdělávání a pedagogická činnost... 2

Obsah Poslání Ekonomické fakulty Priority Ekonomické fakulty Vzdělávání a pedagogická činnost... 2 DLOUHODOBÝ ZÁMĚR EKONOMICKÉ FAKULTY 2015-2019 0 OBSAH Obsah... 1 Poslání Ekonomické fakulty... 1 Priority Ekonomické fakulty... 2 1 Vzdělávání a pedagogická činnost... 2 2 Výzkum a aplikace vědeckovýzkumných

Více

BIOINŽENÝRSTVÍ *) *) pracovní název pro nové studijní programy

BIOINŽENÝRSTVÍ *) *) pracovní název pro nové studijní programy BIOINŽENÝRSTVÍ *) *) pracovní název pro nové studijní programy příprava akreditace nových studijních programů bakalářský (zcela nový, nová pravidla NAÚ 16.2., začátek 2017? (2018?)) magisterský (nově pojatý,

Více

Soulad studijního programu. Molekulární a buněčná biologie

Soulad studijního programu. Molekulární a buněčná biologie Standard studijního Molekulární a buněčná biologie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI VYSOKÉ ŠKOLY SOCIÁLNĚ SPRÁVNÍ, z.ú. NA ROK 2018

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI VYSOKÉ ŠKOLY SOCIÁLNĚ SPRÁVNÍ, z.ú. NA ROK 2018 PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI VYSOKÉ ŠKOLY SOCIÁLNĚ SPRÁVNÍ, z.ú. NA ROK 2018 Plán realizace Strategického záměru vzdělávací a tvůrčí činnosti Vysoké školy sociálně správní

Více

Grémium děkanky Grémium děkanky

Grémium děkanky Grémium děkanky Grémium děkanky 24. 10. 2016 24. 10. 2016 Grémium děkanky 1 Absolventi akademický rok 2015/2016 magisterské studijní programy Program Absolventi celkem Vyznamenání AS 109 16 BP 77 16 GK 45 8 SI 349 66

Více

Fakulta stavební ČVUT v Praze Den otevřených dveří

Fakulta stavební ČVUT v Praze Den otevřených dveří Fakulta stavební ČVUT v Praze Den otevřených dveří 23. ledna 2015 Prestižní vysoká škola ČVUT opět poskočilo v mezinárodním žebříčku univerzit www.topuniversities.com Umístění v prvních 5% všech hodnocených

Více

Přínos studentských projektů na Univerzitě obrany v Brně

Přínos studentských projektů na Univerzitě obrany v Brně Přínos studentských projektů na Univerzitě obrany v Brně Obsah 1. Fakulta vojenského leadershipu 2. Fakulta vojenských technologií 3. Fakulta vojenského zdravotnictví 4. Univerzita obrany v Brně celkem

Více

Systémové zlepšování připravenosti obyvatelstva na zvládání mimořádných událostí a krizových situací

Systémové zlepšování připravenosti obyvatelstva na zvládání mimořádných událostí a krizových situací Odborný seminář Systémové zlepšování připravenosti obyvatelstva na zvládání mimořádných událostí a krizových situací Otakar J. Mika 1 Osnova vystoupení Úvod Koncepce ochrany obyvatelstva 2008 a 2013 Studijní

Více

V t í á t V á V s ČVU V T v v P r P a r ze

V t í á t V á V s ČVU V T v v P r P a r ze Vítá Vás Fakulta informačních ních technologií ČVUT v Praze 25. 11. 2009 Den otevřených dveří FIT 1 Historie FIT je zatím velmi krátká - jsme na startu 31. 3. 2008 první info na www.cvut.cz 20. 1. 2009

Více

Kompetence učitele zeměpisu

Kompetence učitele zeměpisu Kompetence učitele zeměpisu Jaký by měl být dobrý učitel (nejen) zeměpisu? neexistuje univerzální definice dobrého učitele kombinace jak vrozených vlastností, tak naučených a natrénovaných schopností a

Více

PRACOVNÍ SETKÁNÍ S PEDAGOGY ZAHRANIČNÍCH ŠKOL

PRACOVNÍ SETKÁNÍ S PEDAGOGY ZAHRANIČNÍCH ŠKOL PRACOVNÍ SETKÁNÍ S PEDAGOGY ZAHRANIČNÍCH ŠKOL Německo 18. 20. března 2010 Realschule v Hilposteinu (partnerská škola Obchodní akademie Rakovník) Ţáci od 5. do 10. třídy (11 17 let) Počet ţáků 1 030 Průměrný

Více

Program školních poradenských služeb

Program školních poradenských služeb Základní škola Stříbro, Gagarinova 1039, příspěvková organizace Program školních poradenských služeb Počet stran: 9 Datum projednání s pracovníky školy: 31.8.2017 Účinnost od: 2.9.2017 I. 1. Obecné zásady

Více

analýzy dat v oboru Matematická biologie

analýzy dat v oboru Matematická biologie INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ Lékařská a Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita Komplexní přístup k výuce analýzy dat v oboru Matematická biologie Tomáš Pavlík, Daniel Schwarz, Jiří Jarkovský,

Více