Zvířata Zahrady Zemědělství

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zvířata Zahrady Zemědělství"

Transkript

1 Mgr. Radovan Šejvl, Sadová 935, Bučovice Mobil: Tel Než se voda z přírodních pramenů dostane do našich domovů, je na své cestě vystavena různým vlivům, což její kvalitě a vitalitě rozhodně neprospívá. Granderova technologie na molekulární úrovni mění strukturu vody, z níž se stává úplně jiná, životodárná tekutina. Díky pozměněné struktuře se voda jeví jako měkčí a chutnější a vykazuje celou řadu dalších pozoruhodných vlastností. Upravená voda se také vyznačuje vysokou mikrobiologickou stabilitou, proto je oblast použití výrobků firmy Grander tak široká. Zabýváme se odborným poradenstvím, prodejem a propagací originálních přístrojů firmy Grander, které vracejí vodě sílu přírodních pramenů. Jak takové přístroje fungují u zvířat, na zahradách a v zemědělství si můžete přečíst v tomto materiálu. Zvířata Zahrady Zemědělství Zvířata instinktivně upřednostňují revitalizovanou GRANDER -vodu. Revitalizovaná GRANDER -voda má velmi pozitivní účinek jak v pěstování rostlin, tak v péči o zvířata. Organismy zvířat a rostlin mnohdy velmi citlivě reagují na revitalizovanou vodu. Zvířata pijí více a jsou v důsledku toho odolnější proti nemocem, rostliny jsou rezistentní a mají vyšší výnosy. Zemědělci a chovatelé používají GRANDER revitalizaci vody, protože: Zlepšuje pohodu zvířat Zvyšuje chuť pít a následně zvyšuje dojivost Podporuje růst rostlin Zvyšuje výnos z pěstování Zlepšuje výživové hodnoty a chuť rostlin Redukuje intenzitu zápachu močůvky Jako první oživenou vodu ochutnala Granderova domácí kočka, která svým neobvyklým chováním pana Grandera upozornila, že chce stále pít vodu, kterou bezděčně vystavil vysokofrekvenčnímu záření při pokusech s magnetogenerátory. Následně se Johann Grander začal vodou cíleně zabývat.

2 Jak vypadají výnosy a vzrůst rostlin zalévaných Granderem oživenou (strukturovanou) vodou je jasně viditelné ze snímků, které nepotřebují komentář. Za zmínku ale stojí odlišný přístup uživatelů: U nás na západě jsme zvyklí měřit, vážit, počítat a přemýšlet, proč a jak to funguje, zatímco na dalekém východě prostě jen přijmou, že to funguje. Za více než 20 let Johann Grander vybudoval celosvětově fungující podnik a jeho výrobky najdete u stovek tisíc zákazníků na všech kontinentech.

3 Granderova technologie na farmě ve Velkých Bílovicích Ing. Josef Košťál se zapsal do evidence samostatně hospodařících rolníků ve Velkých Bílovicích začátkem roku 1992 a v roce 1997 se ke spolupráci připojila i manželka Ludmila. Začátky hospodaření byly na pronajaté půdě a v areálu bývalého zelinářského střediska JZD, jež postupně vyplácel restituentům. Hospodářství se postupně rozvíjelo až do dnešní podoby, kdy se hospodaří na cca 130 ha. Jejich hlavním cílem je pěstování kvalitní zeleniny v systému integrované produkce, což je zelenina vysoké kvality, jež upřednostňuje ekologicky přijatelné metody a minimalizuje nežádoucí vstupy agrochemikálií s nežádoucími vedlejšími účinky. Zajímá-li vás něco více o tomto způsobu hospodaření, můžete navštívit stránky Zelinářské unie. Dále mají ovocný sad a pěstují i obiloviny, což jim umožňuje střídání plodin na obhospodařované půdě. Poprvé jsem jejich zelinářství navštívil v roce Tehdy jsem jako poradce pracující v oblasti energetických úspor řešil způsob vytápění jejich skleníků a fóliovníků, později jsem ochutnal jejich rajčata, která svojí chutí ani šťavnatostí v ničem nepřipomínala napodobeniny rajčat ze supermarketů, které neznají slunce ani zeminu. O jejich celeru to platí dvojnásob. Dostal jsem ho tehdy celou bednu a jako velice chutné vzorky jej rozdal přátelům. Bohužel jejich zahradnictví je od našeho sídla dost vzdálené na to, abych si pro chutnou úrodu pravidelně jezdil, i když bych za vyšší kvalitu rád zaplatil. Dnes už je možné jejich výpěstky objednat v e-shopu, tak přeji dobrou chuť. Vždyť celer z Jižní Moravy se za dob Rakouska-Uherska dodával i na císařský stůl, protože zde rostl nejlepší z celého mocnářství. Po letech jsme se v zahradnictví s paní Košťálovou setkali dne kvůli představení Granderovy technologie. Přemýšlel jsem, jestli to začne přívěskem, destičkou na uchování delší svěžesti potravin, energetickou tyčinkou nebo prvním válcem do studny. Následovala obhlídka celého zavlažovacího systému a rozhodnutí pana Košťála o zkušební instalaci průtokové jednotky W 75 do jednoho ze skleníků. Grander na všechny své výrobky nabízí 90ti denní garanci vrácení peněz při vrácení neporušeného zboží. Košťálovi mají zájem využít této možnosti a v případě že na své zelenině zaznamenají viditelný výsledek Granderovu jednotku vrátí, ale na přívodní potrubí zavlažovacího systému celé farmy namontuji výkonnější jednotku o větším průměru. Takže už za pár týdnů můžete ochutnat, jak chutná první komerčně pěstovaná zelenina v ČR zavlažená vodou upravenou Granderem. Kontaktní osoba: Mgr. Ludmila Košťálová, Žižkovská 1232, Velké Bílovice, tel.: Kdo zaplní další stránky našeho seznamu spokojených uživatelů Granderovy technologie? Uvidíme Zatím se tedy podívejme do zahraničí :

4 Test ve skleníku Oblast jižního pobřeží Španělska žije z intenzivního zemědělství. Odtamtud je zásobována celá Evropa nejen běžným, ale i jižním ovocem a zeleninou. Průmyslová zemědělská zóna začíná v Andalusii. V nesčetných foliovnících zrají rajská jablíčka, zelená, červená a žlutá paprika, zrovna tak jako jemná listová zelenina. Léta hledá zahradnictví José Guttiereze přirozené cesty ke zvýšení výnosů a ochrany zařízení, která mají fungovat bez přídavných minerálních hnojiv a bez chemie. José Guttierez experimentoval v této oblasti jako první ve Španělsku s Granderovou technologií úpravy vody, aby zvýšil výnos sklizně. Zavlažování pěstíren je řízeno počítačem. Od instalace Granderových přístrojů proudí na plantáži ze zavlažovacích rozstřikovačů křišťálově čistá voda. Protože se nyní již neusazuje žádné vápno, zůstávají trysky čisté, takže všechny rostliny dostávají přesné množství vody, kterou potřebují. Tím se posilují kořeny, což opět vede k zvýšení obsahu cukru v ovoci. Listy rostlin a to i těch, které se nacházejí v blízkosti půdy jsou křehké a sytě zelené. Družstvo, jemuž náleží Guttierezova plantáž, má nyní, po tomto jednoznačném dokladu Granderovského působení, pěstitele se špičkovými výnosy. Osm tun navíc Ve španělském Velezu v Malaze žije a pracuje seňor Herrero, který provozuje tříhektarovou avokádovou plantáž a v La Viňuele hotel o patnácti pokojích. Jeden přítel mu poradil, aby do obou podniků instaloval Granderovy přístroje. V hlavní zásobovací hale stojí několik prázdných nádrží na vodu, které jsou spojeny přes dávkovací přístroje s hlavním vedením. Dříve se plnily kyselinou dusičnou, jež se starala o čistotu zavlažovacích trubek. Od té doby, co jsme nainstalovali Granderovu technologii, je nepotřebujeme. Granderův přístroj udržuje naše zavlažovací trubky obzvláště za vysokých letních teplot zcela čisté, konstatuje spokojeně domácí pán. Avokádo mohlo být sklizeno z plantáže dříve než obvykle a výnos ze sklizně stoupl o 20 procent, což odpovídá hmotnosti cca osmi tun. Celkové investiční náklady jsme vyrovnali již v prvním roce, vypočítává Herrero, ačkoliv jsme v minulém roce zastřihli avokádové stromy, což vlastně snižuje celkový průměrný výnos.

5 Nejvyšší sklizňový výnos Když bylo před třiceti léty založeno finské zelinářské zahradnictví Husula Garden, bylo zařízeno v první řadě na pěstování hlávkového salátu. Začalo se i s pěstováním dalších rostlin jako petrželí, pažitkou a kmínem; hlávkový salát však vždy zůstal hlavním produktem pěstebního programu. Světlo a voda jsou nejdůležitějšími zdroji pro úspěšné provozování skleníků a zahradnictví. Klimatické podmínky evropského severu dovolují obojí jen v omezené míře. To se projevuje nejen na kvalitě produktů, ale i na sklizňových výnosech dosti důvodů pro to, aby se zlepšil růst rostlin. Jednatel Heikki Jakobsson nechal před nějakou dobou instalovat Granderovo zařízení: Salát, který byl jeden měsíc podporován přirozeným světlem a Granderovou vodou, mám nyní téměř zralý ke sklizni. Listy jsou velmi silné a salát je nanejvýš chutný. Nejen že vypadá dobře, ale i dlouho vydrží. Lepší růst je výsledkem silnějších, dobře vyvinutých kořenů. Z dlouholetých zkušeností se ví, že sklizňový výnos se dá při použití Granderovy technologie zvýšit okolo deseti procent. Heikki Jakobsson mohl docílit jednoho ještě většího výnosu: Dosáhli jsme výsledků, které leží mnohem výše. Ve skleníku, v němž zjara pěstujeme petržel, jsme více než za dvacet let vysazování nemohli ani jednou zaznamenat takový zdravý růst. Je to enormní. Heikki Jakobsson obdivuje svoji rekordní úrodu. Více než dvacet let nebyl jeho výnos tak vysoký.

6 Jezero opět žije Peter Eugen Moll vlastní farmu ve městě Sao José dos Campos ve spolkovém státě Sao Paulo v Brazílii. Před několika lety založil farmu na pěstování květin, které prodává na místním trhu. K tomu vyžadoval spolehlivý a zdravý vodní zdroj. Protože si Peter Moll nebyl jist, zda jeho voda je skutečně kvalitní, rozhodl se použít vodu z jezera, které je součástí jeho majetku. Problémem jen bylo, že jezerní voda byla biologicky mrtvá. Vyvstala otázka, jak ji zaktivizovat. Již před deseti léty, když Moll žil ještě v Evropě, slyšel o Granderovi. Když se dozvěděl, že je tato technologie k dostání i v Brazílii, nechal instalovat jeden přístroj na úpravu vody do oběhových čerpadel na jezeře. Regenerační proces byl pro každého zřetelný: voda dříve barvy bílé kávy, nepříjemně páchnoucí, získala opět svoji průzračnost, silný růst řas byl kompletně potlačen a jezero se zotavilo takovým způsobem, že v něm Peter Moll chová ryby. Po revitalizaci jezera zavlažuje Peter Moll svoji zeleninu jen svojí vlastní vodou. Na břehu jezera se vyvinulo stále rostoucí rostlinné společenství. Tři měsíce po nasazení Granderova systému zavlažuje Peter Moll rostliny ve svých třech sklenících výlučně vodou z jezera. Od té doby rostou rovnoměrně a silně. Listy jsou širší, větší, vykazují velmi tmavou, intenzívní zeleň a nejsou přes redukci hnojiv a ochranných rostlinných prostředků napadány nemocemi. Klienti hlásí, že rostliny daleko lépe snášejí přesazování do truhlíků a zdají se mít větší vitalitu. Tak stihl Peter Moll dvě věci naráz přivedení svého jezera k životu a zlepšení růstu rostlin, což přirozeně je přínosem i pro obrat firmy.

7 Granderova technologie na permakulturní zahradě v Brně Začalo to prkénkem na delší uchování svěžesti potravin, po roce následovala energetická tyčinka, Granderova průtoková jednotka W38 do bytu a válec na úpravu vody ve studni a jezírku permakulturní zahrady Doc. Ing. Petra Baxanta v Brně Medklánkách. Doc. Ing. Petr Baxant je mezi zahradníky na jižní Moravě známý tím, že má nad svým permakulturním záhonem postavenou jednoduchou pyramidální konstrukci. Proč je ale česnek, vypěstovaný pod dřevěnou pyramidou dvakrát tak veliký jako ten, který rostl o kus dál na jiném záhoně, i když pěstitel garantuje, že se jedná o stejnou odrůdu, stejnou zeminu, stejné hnojení, stejnou zálivku i stejnou dobu vzrůstu to nevíme. Nevěříte? Každý si to může vyzkoušet, stačí na to 4 klacky sestavené podle vzoru Cheopse. Jak se projeví Granderova technologie na zahradě zalévané Granderem upravenou vodou? Na to se pana Baxanta můžeme zeptat příští rok. Předpokádám, že exaktně uvažující pěstitel se o své zkušenosti velice rád podělí. Jak je patrné ze série časozběrných snímků voda v kádi se po ponoření Granderova válce velice rychle pročistila. Posílám tedy poděkování za příkaldné dopotučování Granderovy technologie přátelům, čímž jako první zákazník inicioval vznik podnikání GRANDER Morava v Bučovicích.. Energetická soběstačnost na úrovni chaty a permakulturní zahrady Doc. Ing. Petr Baxant na své experimentální permakulturní zahradě využívá solární sušičku ovoce i solární vařič, postavil slámou izolovanou jurtu s hliněnou omítkou, najdete u něj solární nabíječku elektrického skútru a elektrické tříkolky. Na jeho zahradě najdete bio-milíř jako zdroj tepla a bioplynu pro jurtu, i jezírko osazené Granderovou technologií na energetickou úpravu vody. Více na:

8 Revitalizovaná" močůvka Je-li močůvka upravována GRANDER -technologií úpravy vody, mohou být stravitelnost rostlin a hodnoty hnojiva optimalizovány díky zvýšené mikrobiologické stabilitě vody. Pozitivními vedlejšími efekty jsou snížená tvorba zápachu a nižší obsah dusičnanů. GRANDER -revitalizace vody zlepšuje zřetelně a dlouhodobě kvalitu močůvky. Zkušení zemědělci hovoří o zvýšení obsahu čpavku a redukci dusičnanů, čímž dojde k výrazně nízké kontaminaci půdy a podzemní vody. Na mnoha místech je vyzvednuta zlepšená tekutost močůvky díky revitalizaci, což vede k tomu, že se netvoří žádná plovoucí deka a močůvka v zimě tak snadno nezamrzne. Odborníci a zemědělci zjišťují unisono, že klesá intenzita zápachu. Pro močůvku jsou nutné válce s vyšší odolností. Cenu vám na vyžádání sdělíme. V případě Vašeho zájmu Vám rádi pomůžeme s výběrem vhodné jednotky. Průtokové jednotky (pro oběžné topné a chladicí systémy s červenou nálepkou) i systémy pro pitnou vodu (s modrou nálepkou) jsou k dispozici ve všech odstupňovaných průměrech od 3/8 do 4 palcového průměru. Díky vysoké mikrobiologické stálosti upravené vody Granderovy jednotky nalézají uplatnění v oběžných topných a chladicích systémech, v rozvodech pitné vody v obytných domech, v průmyslových pekárnách, pivovarech, hotelích a restauracích, plaveckých bazénech i v zemědělství. Rostliny zalévané takovou vodou jsou zdravější a silnější a dosahují vyšších hektarových výnosů. Granderovu upravenou vodu mají rádi plavci v bazénech i zvířata, kterým více chutná. V průmyslu i ve službách, v průmyslových prádelnách při odmašťování strijírenských výrobků či mytí aut má srukturovaná voda jedno společné: výrazně klesá spotřeba pracích a čisticích prostředků. V případě Vašeho zájmu nás neváhejte kontaktovat: Mgr. Radovan Šejvl ŽIVÁ VODA Sadová 935, Bučovice Telefon: , Mobil Objem upravené DPH Cena v Kč Cena v Kč Název produktu vody % bez DPH vč. DPH GRANDER - osobní přívěšek sklenička GRANDER - energetická tyčinka akvárium doúprava vody ve studni - závěsná tyč 5 m 3/den doúprava vody v jezírku - dvouválec malý 30 m3/den doúprava vody v jezírku - dvouválec velký 50 m3/den

Mgr. Radovan Šejvl, Sadová 935, Bučovice Mobil: Tel

Mgr. Radovan Šejvl, Sadová 935, Bučovice Mobil: Tel Mgr. Radovan Šejvl, Sadová 935, 685 01 Bučovice Mobil: 777 710 232 Tel. 517 381 017 E-mail: radsej@iol.cz,www.grander-morava.cz Než se voda z přírodních pramenů dostane do našich domovů, je na své cestě

Více

Koupací jezírko - biotop rodiny Nöhrer-Igler:

Koupací jezírko - biotop rodiny Nöhrer-Igler: Koupací jezírko - biotop rodiny Nöhrer-Igler: Jezírko se nachází na jižní straně domu. Má plochu hladiny cca 70 m², obsah cca 50 m³. Biotop má mělkou vodní zónu a cca 2 m hlubokou koupací zónu. Porost

Více

Vývoj ekologického zemědělství ve světě

Vývoj ekologického zemědělství ve světě Vývoj ekologického zemědělství ve světě Ekologické zemědělství se ve světě stále více rozšiřuje a výměra ekologicky obhospodařovaných ploch ve světě každoročně narůstá. Ke konci roku 2013 (dle pravidelného

Více

www.energywater.cz S MALOU INVESTICÍ VELKÉ VÝSLEDKY Ušetříte až 25% nákladů! Řešení nejen pro vodní kámen Mineral Water Doctor Mineral Water Doctor

www.energywater.cz S MALOU INVESTICÍ VELKÉ VÝSLEDKY Ušetříte až 25% nákladů! Řešení nejen pro vodní kámen Mineral Water Doctor Mineral Water Doctor Mineral Water Doctor Mineral Water Doctor Řešení nejen pro vodní kámen DISTRIBUTOR TEL. E-MAIL www.energywater.cz S MALOU INVESTICÍ VELKÉ VÝSLEDKY Ušetříte až 25% nákladů! MINERAL WATER DOCTOR Voda je

Více

Obsah 5. Obsah. Úvod... 9

Obsah 5. Obsah. Úvod... 9 Obsah 5 Obsah Úvod... 9 1. Základy výživy rostlin... 11 1.1 Rostlinné živiny... 11 1.2 Příjem živin rostlinami... 12 1.3 Projevy nedostatku a nadbytku živin... 14 1.3.1 Dusík... 14 1.3.2 Fosfor... 14 1.3.3

Více

ZELINÁŘSKÉ DNY 2017 SKALSKÝ DVŮR

ZELINÁŘSKÉ DNY 2017 SKALSKÝ DVŮR ZELINÁŘSKÉ DNY 2017 SKALSKÝ DVŮR 30. - 31. 1. 2017 Ing. Petr JÍLEK Ministerstvo zemědělství Sekce zemědělských komodit, zahraničních vztahů a ekologického zemědělství ZELINÁŘSKÉ DNY 2017 BUDOUCÍ PODOBA

Více

Pracovní verze. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2014. o stanovení podrobností evidence využití půdy podle uživatelských vztahů

Pracovní verze. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2014. o stanovení podrobností evidence využití půdy podle uživatelských vztahů Pracovní verze NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2014 o stanovení podrobností evidence využití půdy podle uživatelských vztahů Vláda nařizuje podle 3a odst. 4 a odst. 5 písm. f), 3i, 3l a 3m zákona č. 252/1997 Sb.,

Více

KVALITNÍ A CERSTVÉ ˇ POTRAVINY Z NAŠEHO KRAJE MÍSTO, KDE KAŽDÝ VÍ, CO SKUTECNE ˇ ˇ KUPUJE. www.selsketrhy.cz

KVALITNÍ A CERSTVÉ ˇ POTRAVINY Z NAŠEHO KRAJE MÍSTO, KDE KAŽDÝ VÍ, CO SKUTECNE ˇ ˇ KUPUJE. www.selsketrhy.cz KVALITNÍ A CERSTVÉ ˇ POTRAVINY Z NAŠEHO KRAJE MÍSTO, KDE KAŽDÝ VÍ, CO SKUTECNE ˇ ˇ KUPUJE www.selsketrhy.cz SELSKÉ TRHY, MÍSTO, KDE KAŽDÝ VÍ, CO SKUTECNE ˇ ˇ KUPUJE Koláče jako od babičky, šťavnatý bůček

Více

(GROWLED.cz - zemědělství budoucnosti - Future Green) www.growled.cz info@growled.cz +420/773563399

(GROWLED.cz - zemědělství budoucnosti - Future Green) www.growled.cz info@growled.cz +420/773563399 Představení společnosti (GROWLED.cz - zemědělství budoucnosti - Future Green) Přehled společnosti Název: GROWLED.cz - zemědělství budoucnosti - Future Green Z aloženo: 2009 - Průmyslové řešení a design

Více

PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI

PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI Německá společnost založená v roce 2002 Špička v oboru výstavby bioplynových stanic v Evropě Pobočky v 11 zemích Evropy, také v Číně, Turecku, Indii a USA Moravská společnost založená

Více

Českou hrušku dej si hned, vždyť je sladká jako med.

Českou hrušku dej si hned, vždyť je sladká jako med. Českou hrušku dej si hned, vždyť je sladká jako med. Hrušky jsou ovocem, které pomáhá tvému tělu zbavit se škodlivin. Zralé hrušky jsou šťavnaté a zdají se být hodně sladké. Ve skutečnosti však obsahují

Více

TO-Natural nitrogen K, organické hnojivo

TO-Natural nitrogen K, organické hnojivo TO-Natural nitrogen K, organické hnojivo Výrobce: TONAK a.s., Zborovská 823, 741 01 Nový Jičín Číslo registrace: 4284 Chemické a fyzikální vlastnosti: Vlastnost: Hodnota: vlhkost v % max. 10,0 % spalitelné

Více

13:00-14:00 Pódiová diskuse: Bio jako vzor pro rakouské zemědělství, budoucnost bio regionu Severní Burgenland

13:00-14:00 Pódiová diskuse: Bio jako vzor pro rakouské zemědělství, budoucnost bio regionu Severní Burgenland Polní dny 15.a 16.6.2018 Bio Landgut Erstrházy v Donnerskirchen v Rakousku 15.6. 2018 PŘEDNÁŠKY 9:15 10:15 Odrůdy v bio zemědělství, Principy bio produkce rostlin, Prevence polních plísní (fusarium) vývoj

Více

V zimě teplo a v létě chlad ze vzduchu! Teplo je náš živel. Tepelná čerpadla vzduch-voda splitové provedení. Logatherm WPLS Comfort

V zimě teplo a v létě chlad ze vzduchu! Teplo je náš živel. Tepelná čerpadla vzduch-voda splitové provedení. Logatherm WPLS Comfort [ Vzduch ] [ Voda ] Tepelná čerpadla [ Země ] [ Buderus ] V zimě teplo a v létě chlad ze vzduchu! Logatherm WPLS Comfort Logatherm WPLS Light Teplo je náš živel Využijte energii ze vzduchu pro příjemné

Více

Statistika a trendy vývoje ekologického zemědělství v ČR

Statistika a trendy vývoje ekologického zemědělství v ČR Statistika a trendy vývoje ekologického zemědělství v ČR Ing. Andrea Hrabalová, konzultant ČTPEZ Ing. Hana Šejnohová, Ph.D., ÚZEI 2. září 2015, konference Biosummit, Praha Vývoj ekologického zemědělství

Více

Přírodní minerální hnojivo z Paraguaye

Přírodní minerální hnojivo z Paraguaye Přírodní minerální hnojivo z Paraguaye EcoStone, před vulkanická hornina, je základní mateřskou stavební složkou všech zemin na světě. Skládá se z drtě hornin vybraných vědeckými pracovníky z oboru geologie.

Více

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. Exkurze Biofarma JURÉ. (Pracovní list)

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. Exkurze Biofarma JURÉ. (Pracovní list) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Exkurze Biofarma JURÉ (Pracovní list) Označení: EU-Inovace-Ex-Př-07 Předmět: Přírodopis Cílová skupina: 6. - 9. třída

Více

Chov zvířat v ekologickém zemědělství. Metody v EZ. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd

Chov zvířat v ekologickém zemědělství. Metody v EZ. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd Chov zvířat v ekologickém zemědělství Metody v EZ Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd 1.Přírodní zemědělství polaření 2.Biodynamické zemědělství

Více

Informace pro žadatele - SZP 2015

Informace pro žadatele - SZP 2015 Informace pro žadatele - SZP 2015 Dobrovolné podpory vázané na produkci (VCS) V rámci Jednotné žádosti pro rok 2015 je možné žádat o dotaci na 12 dotačních opatření, která podporují citlivé sektory v České

Více

Jsme Čerstvě utrženo. Adam Havlíček, Marek Jedlička, David Täuber, Josef Košťál. zakladatelé družstva Čerstvě utrženo

Jsme Čerstvě utrženo. Adam Havlíček, Marek Jedlička, David Täuber, Josef Košťál. zakladatelé družstva Čerstvě utrženo Vypěstováno v Česku Jsme Čerstvě utrženo K pěstování a projektu Čerstvě utrženo jsme došli každý jinou cestou. Někdo se pro zemědělství rozhodl už při studiu, další k němu dospěli přes využívání obnovitelných

Více

Součásti naší školní zahrady:

Součásti naší školní zahrady: Zahrada hmyzu milá Průvodce V následujícím textu jsou stručně popsané jednotlivé části naší školní zahrady, která je díky finanční podpoře Odboru životního prostředí Města Tábor zaměřena na včely a luční

Více

Program rozvoje venkova 2007-2013

Program rozvoje venkova 2007-2013 Program rozvoje venkova 2007-2013 Ing. Jana Skálová Ing. Slavomír Ladislav Vacík Mělník, 18.2.2014 PRV obecné informace I. Program rozvoje venkova ČR (dále jen PRV ) Pro období 2007 2013 PRV vychází z

Více

Aktivity Bioinstitutu v oblasti ochrany klimatu a zemědělství Olomouc, 8. února 2012

Aktivity Bioinstitutu v oblasti ochrany klimatu a zemědělství Olomouc, 8. února 2012 Aktivity Bioinstitutu v oblasti ochrany klimatu a zemědělství Olomouc, 8. února 2012 TÉMATA: Program rozvoje venkova BIO AKADEMIE 2011 Člověk v zemědělské krajině Projekt Ekozemědělci přírodě Sluňákovské

Více

Bioplynová stanice. Úvod. Immobio-Energie s.r.o. Jiráskovo nám. 4 Tel.: 377 429 799 326 00 Plzeň Fax: 377 429 921 contact@immobio-energie.

Bioplynová stanice. Úvod. Immobio-Energie s.r.o. Jiráskovo nám. 4 Tel.: 377 429 799 326 00 Plzeň Fax: 377 429 921 contact@immobio-energie. Ing. Diana Sedláčková Mobil: 728 019 076 Bioplynová stanice Úvod Vznik bioplynu z organických látek i využití methanu k energetickým účelům je známo již dlouho. Bioplyn je směs methanu, oxidu uhličitého

Více

SSOS_ZE_2.14 Ekologické zemědělství

SSOS_ZE_2.14 Ekologické zemědělství Číslo a název projektu Číslo a název šablony CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT DUM číslo a název SSOS_ZE_2.14

Více

PLÝTVÁNÍ POTRAVINAMI

PLÝTVÁNÍ POTRAVINAMI PLÝTVÁNÍ POTRAVINAMI ZPŮSOBY PLÝTVÁNÍ POTRAVINAMI POTRAVINOVÉ ZTRÁTY Ztráty, které nastanou při sázení, pěstování, sklízení, ošetřování, skladování a při prvním zemědělském zpracování POTRAVINOVÝ ODPAD

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2014 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 124 Rozeslána dne 18. prosince 2014 Cena Kč 83, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2014 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 124 Rozeslána dne 18. prosince 2014 Cena Kč 83, O B S A H : Ročník 2014 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 124 Rozeslána dne 18. prosince 2014 Cena Kč 83, O B S A H : 307. Nařízení vlády o stanovení podrobností evidence využití půdy podle uživatelských vztahů

Více

Rostlinná výroba a Cross Compliance Příprava na kontrolu SZPI

Rostlinná výroba a Cross Compliance Příprava na kontrolu SZPI Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Rostlinná výroba a Cross Compliance Příprava na kontrolu SZPI Podklady pro školení Říjen 2013 PV-Agri s.r.o., 2013 http://www.pvagri.cz

Více

Nařízení Rady 834/2007 a související předpisy

Nařízení Rady 834/2007 a související předpisy Nařízení Rady 834/2007 a související předpisy ze dne 28. června 2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů a o zrušení nařízení Rady (EHS) č. 2092/91 Nařízení se vztahuje na následující

Více

PREZENTACE. Zahradnictví a farma Bílý Jednorožec v Roblíně

PREZENTACE. Zahradnictví a farma Bílý Jednorožec v Roblíně PREZENTACE ROBLÍN - obec s cca 100 obyvateli - CHKO Český kras - ve vzdálenosti cca 22km od restaurace U Týna - v restitucích získáno necelých 10ha půdy ve špatné bonitě a stavu, následné dokupování půdy

Více

NOVÉ TECHNOLOGIE V UŽÍVÁNÍ DEZINFEKČNÍCH PROSTŘEDKŮ V ČESKÉ REPUBLICE

NOVÉ TECHNOLOGIE V UŽÍVÁNÍ DEZINFEKČNÍCH PROSTŘEDKŮ V ČESKÉ REPUBLICE NOVÉ TECHNOLOGIE V UŽÍVÁNÍ DEZINFEKČNÍCH PROSTŘEDKŮ V ČESKÉ REPUBLICE Ing. Jana Hubáčková, CSc. Ing. Marcel Gómez Stefano Beriša V poslední třetině 20.stol. - v Evropě jiné a účinnější způsoby dezinfekce

Více

TOPOLY 2009 pěstování a prodej sadebního materiálu Japonského topolu klon J- 105 pěstujeme Italský topol klon AF8 a AF2

TOPOLY 2009 pěstování a prodej sadebního materiálu Japonského topolu klon J- 105 pěstujeme Italský topol klon AF8 a AF2 ZELENINA Od 2011 Hanácký farmářský trh v Olomouci Dodávání zeleniny Olomouckým bedýnkářům BEDOL 2013 začátek samostatného bedýnkového prodeje 2015 dodáváme do farmářských obchůdků TOPOLY 2009 pěstování

Více

Rosiče a postřikovače

Rosiče a postřikovače Rosiče a postřikovače Díky našim rosičům se nebudete moct dočkat nového pracovního dne na vinici, v ovocném sadu či na poli se zeleninou. Nejen, že šetří vaše síly, ale především zajistí velmi přesnou

Více

Organizace a kontrola pěstování GM plodin v ČR. Ing. Jana Trnková MZe, odbor rostlinných komodit

Organizace a kontrola pěstování GM plodin v ČR. Ing. Jana Trnková MZe, odbor rostlinných komodit Organizace a kontrola pěstování GM plodin v ČR Ing. Jana Trnková MZe, odbor rostlinných komodit Geneticky modifikované plodiny GM plodiny, transgenní rostliny změněn dědičný materiál (DNA) pomocí genových

Více

V zimě teplo a v létě chlad ze vzduchu! Teplo je náš živel. Tepelná čerpadla vzduch-voda splitové provedení. Logatherm WPLS Comfort

V zimě teplo a v létě chlad ze vzduchu! Teplo je náš živel. Tepelná čerpadla vzduch-voda splitové provedení. Logatherm WPLS Comfort [ Vzduch ] [ Voda ] Tepelná čerpadla vzduch-voda splitové provedení [ Země ] [ Buderus ] V zimě teplo a v létě chlad ze vzduchu! Logatherm WPLS Comfort Logatherm WPLS Light Teplo je náš živel Využijte

Více

Konference: POTRAVINY, ZDRAVÍ A VÝŽIVA Podtitul: BÍLKOVINY

Konference: POTRAVINY, ZDRAVÍ A VÝŽIVA Podtitul: BÍLKOVINY Konference: POTRAVINY, ZDRAVÍ A VÝŽIVA Podtitul: BÍLKOVINY Vývoj vlastní produkce hlavních zdrojů bílkovin v ČR 25.4.2018 Ing. Jan Záhorka Jatečná zvířata Mléko Vejce Živočišná produkce Rostlinná výroba

Více

Zemědělství a potravinářský průmysl

Zemědělství a potravinářský průmysl Zemědělství a potravinářský průmysl Údaje z vykazovaného roku 26 Zeme Sasko Údaje z vykazovaného roku 26 ROZLOHA A OBYVATELSTVO VYUŽÍVÁNÍ ZEMĚDĚLSKĚ PŮDY ROZLOHA Celková rozloha 1. ha 1.842 35.75 Zemědělská

Více

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Prvouka Vyučující: Mgr. Jarmila Kuchařová Týdenní dotace hodin: 2 hodiny Ročník: druhý

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Prvouka Vyučující: Mgr. Jarmila Kuchařová Týdenní dotace hodin: 2 hodiny Ročník: druhý ČASOVÉ OBDOBÍ Září KONKRÉTNÍ VÝSTUPY KONKRÉTNÍ UČIVO PRŮŘEZOVÁ TÉMATA orientuje se podle rozvrhu hodin, rozlišuje mezi povinností a zábavou rozezná běžně známé zástupce pokojových rostlin a pečuje o ně

Více

Zjištění: Kontrolovaný subjekt nepředložil dne fyzicky žádné doklady požadované pro

Zjištění: Kontrolovaný subjekt nepředložil dne fyzicky žádné doklady požadované pro Kontrolní list - Ekologické zemědělství Příloha č.... k protokolu o kontrole Nařízení rady (ES) č.834/2007 Nařízení komise (ES) č.889/2008 Nařízení vlády č.76/2015 Sb. Nařízení vlády č.262/2012 Sb. Zákon

Více

ANALÝZA Kukuřice - LONG Co vše se letos může změnit u kukuřice?

ANALÝZA Kukuřice - LONG Co vše se letos může změnit u kukuřice? ANALÝZA Kukuřice - LONG Co vše se letos může změnit u kukuřice? Eva Mahdalová cz.linkedin.com/in/evamahdal/cs mahdalova@colosseum.cz 30. 04. 2015 Shrnutí Kukuřice je nejvýznamnější součástí světového obchodu

Více

STRUKTURÁLNÍ ŠETŘENÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ 2016

STRUKTURÁLNÍ ŠETŘENÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ 2016 STRUKTURÁLNÍ ŠETŘENÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ 2016 Jiří Hrbek Tisková konference, 24. 8. 2017, České Budějovice ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Strukturální zemědělská šetření

Více

V zimě teplo a v létě chlad ze vzduchu! Teplo je náš živel. Tepelná čerpadla vzduch-voda splitové provedení. Logatherm WPLS Comfort

V zimě teplo a v létě chlad ze vzduchu! Teplo je náš živel. Tepelná čerpadla vzduch-voda splitové provedení. Logatherm WPLS Comfort [ Vzduch ] [ Voda ] Tepelná čerpadla vzduch-voda splitové provedení [ Země ] [ Buderus ] V zimě teplo a v létě chlad ze vzduchu! Logatherm WPLS Comfort Logatherm WPLS Light Teplo je náš živel Využijte

Více

Sklizeň moštových hroznů v ČR v roce Jiří Sedlo, Martin Půček, Lenka Křivánková

Sklizeň moštových hroznů v ČR v roce Jiří Sedlo, Martin Půček, Lenka Křivánková 1984 1986 1988 1990 1992 1994 1996 1998 Sklizeň moštových hroznů v ČR v roce Jiří Sedlo, Martin Půček, Lenka Křivánková Svaz vinařů České republiky provedl koncem roku již v pořadí 23. výběrové šetření

Více

Nové trendy v pojetí garance biopotravin

Nové trendy v pojetí garance biopotravin ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ ISO 9001: 2008 Nové trendy v pojetí garance biopotravin Ing. Jiří Urban www.ukzuz.cz Obsah prezentace Historie a východiska Hlavní cíle a zásady ekologického

Více

POZNÁMKY K SOUČASNÉMU STAVU A BUDOUCÍMU ROZVOJI VÝROBY ZELENINY

POZNÁMKY K SOUČASNÉMU STAVU A BUDOUCÍMU ROZVOJI VÝROBY ZELENINY POZNÁMKY K SOUČASNÉMU STAVU A BUDOUCÍMU ROZVOJI VÝROBY ZELENINY Prof. Ing. Josef Duffek, CSc. Katedra zahradnictví AF, Vysoká škola zemědělská Praha Výroba zeleniny má některé specifické zvláštnosti ve

Více

PŮSTEM KE ZDRAVÍ A ŠTÍHLÉ

PŮSTEM KE ZDRAVÍ A ŠTÍHLÉ 1 PŮSTEM KE ZDRAVÍ A ŠTÍHLÉ LINII Být štíhlý je přirozené, být zdravý je normální Martin Hyroš www.pustemkezdravi.cz 2 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i

Více

DLOUHODOBÝ ÚČINEK. DokCS3_Scotts katalog 201303proA5.indd 1 18.3.2013 14:03:48

DLOUHODOBÝ ÚČINEK. DokCS3_Scotts katalog 201303proA5.indd 1 18.3.2013 14:03:48 KATALOG 2014 DLOUHODOBÝ ÚČINEK DokCS3_Scotts katalog 201303proA5.indd 1 18.3.2013 14:03:48 EXTRA Dlouhodobé působení Osmocote pro zahradu Pro všechny zahradní, balkónové i domovní rostliny, okrasné keře,

Více

První krok k biozahradě

První krok k biozahradě Název: První krok k biozahradě Cíl: Co je biozahrada? Biozahrada je místo, kde se cítí dobře člověk, rostliny i živočichové. V biozahradě se nebojuje, ale spolupracuje. Bios, značí život a bio zahradník

Více

PRV DOTACE PODZIM 2016

PRV DOTACE PODZIM 2016 PRV DOTACE PODZIM 2016 NA SPECIÁLNÍ PŮDOOCHRANÉ TECHNOLOGIE STRIPTILL PÁSOVÉ ZPRACOVÁNÍ PŮDY pro řepku, kukuřici, slunečnici a cukrovku Dotace z Mze na půdoochranné technologie Je v jednání podpora na

Více

Pěstování zeleniny na zemědělské půdě

Pěstování zeleniny na zemědělské půdě Pěstování zeleniny na zemědělské půdě Ing. Josef Sklenář v rámci semináře Zásady správného obhospodařování zemědělské půdy (13/018/1310b/164/000699) Obecné údaje 24 ha orné půdy cca 6 ha ve vlastnictví

Více

Odrůdové zkušebnictví ÚKZÚZ Lípa,

Odrůdové zkušebnictví ÚKZÚZ Lípa, Odrůdové zkušebnictví ÚKZÚZ Lípa, 12.7.2012 Daniel Jurečka Radmila Šafaříková a kol. > 600.000 41.565 85.000 Odrůd v registru genových zdrojů (PGRFA) Odrůd v katalozích EU Počet zkušebních parcel ÚKZÚZ

Více

Pracovní list č. 1 téma: Úvod do rostlinné produkce

Pracovní list č. 1 téma: Úvod do rostlinné produkce Pracovní list č. 1 téma: Úvod do rostlinné produkce Obsah tématu: 1) Hlavní cíl rostlinné výroby 2) Rozdělení kulturních rostlin dle vlastností sklízených produktů s přihlédnutím k postupům při jejich

Více

Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami. Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení

Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami. Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení 1 2 3 Organická hnojiva 3 tratě 1. Přímé hnojení organickými hnojivy Košťálová zelenina,

Více

2. REGIONÁLNÍ VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ FSS 2013

2. REGIONÁLNÍ VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ FSS 2013 2. REGIONÁLNÍ VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ FSS 213 Regionální výsledky FSS 213 byly publikovány na http://www.czso.cz/csu/214edicniplan.nsf/p/27166-14. Z celkového počtu 26 246 zemědělských subjektů hospodařilo

Více

3. STRUKTURA ZEMĚDĚLSKÝCH PODNIKŮ V ROZLIŠENÍ PODLE TYPŮ VÝROBNÍHO ZAMĚŘENÍ

3. STRUKTURA ZEMĚDĚLSKÝCH PODNIKŮ V ROZLIŠENÍ PODLE TYPŮ VÝROBNÍHO ZAMĚŘENÍ 3. STRUKTURA ZEMĚDĚLSKÝCH PODNIKŮ V ROZLIŠENÍ PODLE TYPŮ VÝROBNÍHO ZAMĚŘENÍ Aktualizovaný klasifikační systém zemědělských podniků EU přináší nový pohled na strukturu českého zemědělství. Základní informaci

Více

VZOROVÉ OTÁZKY Otázka 1: Profesionálním uživatelem přípravků na ochranu rostlin je osoba, která:

VZOROVÉ OTÁZKY Otázka 1: Profesionálním uživatelem přípravků na ochranu rostlin je osoba, která: VZOROVÉ OTÁZKY Otázka 1: Profesionálním uživatelem přípravků na ochranu rostlin je osoba, která: a) uvádí přípravky na trh b) používá přípravky v rámci svých profesních činností jak v oblasti zemědělství,

Více

Environmentálně šetrný zemědělský provoz PRACOVNÍ SEŠIT

Environmentálně šetrný zemědělský provoz PRACOVNÍ SEŠIT Environmentálně šetrný zemědělský provoz PRACOVNÍ SEŠIT DDM RADOVÁNEK Kaznějov a kolektiv 2 Pracovní list č. 1 Ekologicky šetrné zemědělství Pracovní list č. 1 (Ekologicky šetrné zemědělství) TÉMA: Ekologicky

Více

GEOGRAFIE ZEMĚDĚLSTVÍ ČR. Vendula Staňková GÚ PřF MU, Brno 2012

GEOGRAFIE ZEMĚDĚLSTVÍ ČR. Vendula Staňková GÚ PřF MU, Brno 2012 GEOGRAFIE ZEMĚDĚLSTVÍ ČR Vendula Staňková GÚ PřF MU, Brno 2012 Obsah Význam Historický vývoj SZP EU Faktory ovlivňující zemědělskou produkci Zemědělské výrobní oblasti Rostlinná produkce Živočišná produkce

Více

OHŘE V VODY OBNOV I TELNÉ ZDROJE ENERGIE V Y TÁPĚNÍ

OHŘE V VODY OBNOV I TELNÉ ZDROJE ENERGIE V Y TÁPĚNÍ OHŘE V VODY OBNOV I TELNÉ ZDROJE ENERGIE V Y TÁPĚNÍ reference tepelná čerpadla 1 1 TEPELNÁ ČERPADLA INDIVIDUÁLNÍ ŘEŠENÍ PRO VÁŠ DŮM Tepelná čerpadla Stiebel Eltron jsou tak mnohostranná, jako je architektura

Více

Možnosti dotací pro pěstitele a zpracovatele zeleniny z Programu rozvoje venkova

Možnosti dotací pro pěstitele a zpracovatele zeleniny z Programu rozvoje venkova Možnosti dotací pro pěstitele a zpracovatele zeleniny z Programu rozvoje venkova 2014-2020 Zelinářské dny 29. 30. 1. 2018 Ing. Josef Tabery ředitel Odboru ŘO PRV, MZe Operace 4.1.1 Investice do zemědělských

Více

Pokřivená ekologie biopaliva

Pokřivená ekologie biopaliva Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 8.ročník červenec 2012 Pokřivená ekologie biopaliva Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 8.,9.32 Vzdělávací oblast: Autor: Mgr. Aleš

Více

Indikátory pro polní plodiny v rámci výzkumného záměru

Indikátory pro polní plodiny v rámci výzkumného záměru Indikátory pro polní plodiny v rámci výzkumného záměru Výzkumný záměr: Biologické a technologické aspekty udržitelnosti řízených ekosystémů a jejich adaptace na změnu klimatu Studium polních plodin v souvislosti

Více

Význam bioplynových stanic v souvislosti s chovem skotu

Význam bioplynových stanic v souvislosti s chovem skotu Význam bioplynových stanic v souvislosti s chovem skotu 15. listopadu 2012, Agroprogress Trnava Ing. Bohumil BELADA, viceprezident AK ČR Osnova prezentace Strukturální nerovnováha mezi RV a ŽV Potenciál

Více

EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ: úvod

EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ: úvod EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ: úvod Zákon o ekologickém zemědělství: Ekologické zemědělství je zvláštní druh zemědělského hospodaření, který dbá na životní prostředí a jeho jednotlivé složky stanovením omezení

Více

Geneticky modifikované potraviny a krmiva

Geneticky modifikované potraviny a krmiva Geneticky modifikované potraviny a krmiva Co je to geneticky modifikovaný organismus (GMO)? Za GMO je považován organismus, s výjimkou člověka, jehož dědičná informace uložená v DNA byla změněna pomocí

Více

Příloha Fiche č. 1, Příloha A) Formulář prokázání podílu příjmů/výnosů ze zemědělské prvovýroby pro žadatele, který vede účetnictví

Příloha Fiche č. 1, Příloha A) Formulář prokázání podílu příjmů/výnosů ze zemědělské prvovýroby pro žadatele, který vede účetnictví Fiche 1 Příloha č. 7a Příloha Fiche č. 1, Příloha A) Formulář prokázání podílu příjmů/výnosů ze zemědělské prvovýroby pro žadatele, který vede účetnictví Název žadatele IČ Specifikace výnosů z Výkazu zisků

Více

4. číslo květen červen 2014

4. číslo květen červen 2014 4. číslo květen červen 2014 http://pixabay.com/static/uploads/photo/2012/04/26/14/19/green 42609_640.png?i Bio je vlastně ekologické zemědělství. Jedná se o způsob hospodaření, který bere ohled na přirozené

Více

Zemědělské dotace přehled. RNDr. Jan Dovrtěl, CSc.

Zemědělské dotace přehled. RNDr. Jan Dovrtěl, CSc. Zemědělské dotace přehled RNDr. Jan Dovrtěl, CSc. Podpora zemědělství v rozšířené Evropě Podpora zemědělství v období 2007-2013 Přímé platby (SAPS) + doplňkové přímé platby (TOP-UP) Plán rozvoje venkova

Více

Představení nové technologie

Představení nové technologie Stimulátor biologické aktivity rhizosféry Představení nové technologie 18. červenec 2014 Co je explorer? Jedná se o granulát s biostimulačním efektem Rostlinné biostimulanty jsou výrobky, které obsahují

Více

Ing. Pavel Minář, Ph.D. (ÚKZÚZ, Odbor přípravků na ochranu rostlin)

Ing. Pavel Minář, Ph.D. (ÚKZÚZ, Odbor přípravků na ochranu rostlin) Ing. Pavel Minář, Ph.D. (ÚKZÚZ, Odbor přípravků na ochranu rostlin) Oddělení rizik a účinnosti přípravků Hodnocení biologické účinnosti Hodnocení vlivu na necílové organismy (ekotoxikologie) Hodnocení

Více

Koncepce Ministerstva zemědělství v období 2014 2017 - ochrana půdy.

Koncepce Ministerstva zemědělství v období 2014 2017 - ochrana půdy. Koncepce Ministerstva zemědělství v období 2014 2017 - ochrana půdy. Ochrana Ing. Michaela BUDŇÁKOVÁ Ministerstvo zemědělství,těšnov 17,117 05 PRAHA 1, e-mail: budnakova@mze.cz Základní podkladové materiály:

Více

Bio v regionu Kraje Vysočina

Bio v regionu Kraje Vysočina Bio v regionu Kraje Vysočina Ing. Andrea Hrabalová, Bioinstitut, o.p.s. 5. listopadu 2018, Jihlava Kraj Vysočina a ekologické zemědělství Přínosy ekologického zemědělství Welfare = pohoda zvířat Kvalita

Více

Jistota za každého počasí!

Jistota za každého počasí! Jistota za každého počasí! SVĚTOVÁ NOVINKA jistota životní prostředí výnos DUSÍK STABILIZOVANÝ Hnojivo do každého počasí Budoucnost hnojení. Sasko, květen 2013 102 mm srážek za 9 dní Sasko, duben 2015

Více

Oceněné rostlinné hnojivo!

Oceněné rostlinné hnojivo! Oceněné rostlinné hnojivo! Powder Feeding Organická a minerální hnojiva byla v zemědělství používána po tisíce let, ovšem co se týká zemědělské techniky a zdrojů, tak ty se příliš nezměnily. Co ho dělá

Více

Testování Nano-Gro na pšenici ozimé Polsko 2007/2008 (registrační testy IUNG, Pulawy) 1. Metodika

Testování Nano-Gro na pšenici ozimé Polsko 2007/2008 (registrační testy IUNG, Pulawy) 1. Metodika Testování Nano-Gro na pšenici ozimé Polsko 2007/2008 (registrační testy IUNG, Pulawy) Růstový stimulátor Nano-Gro, nanotechnologie vyrobená a dovezená z USA, prošla v letech 2007/2008 mnoho chemickými,

Více

Biodynamické zemědělství a pěstování vinné révy

Biodynamické zemědělství a pěstování vinné révy Odborné vzdělávání v ekologickém zemědělství Identifikační číslo projektu: 11/013/1310b/564/002073 Biodynamické zemědělství a pěstování vinné révy MVDr. Jaroslav Palásek, Ing. Radomil Hradil, Josef Abrle

Více

Společná zemědělská politika Dobrovolná podpora vázaná na produkci

Společná zemědělská politika Dobrovolná podpora vázaná na produkci Společná zemědělská politika Dobrovolná podpora vázaná na produkci Jak již zaznělo v předchozích článcích, od roku 2015 dozná podoba I. pilíře Společné zemědělské politiky, tedy přímých plateb, značných

Více

KRMIVA PRO KOI KAPRY CLAY. Prebiotické a probiotické krmivo. Plovoucí krmivo. Zvýrazňuje barevnost ryb. Obsahuje ACTIGEN. Vysoce atraktivní krmivo

KRMIVA PRO KOI KAPRY CLAY. Prebiotické a probiotické krmivo. Plovoucí krmivo. Zvýrazňuje barevnost ryb. Obsahuje ACTIGEN. Vysoce atraktivní krmivo 2019 KRMIVA PRO KOI KAPRY Plovoucí krmivo Prebiotické a probiotické krmivo Obsahuje ACTIGEN Zvýrazňuje barevnost ryb Obsahuje Monmorillonit Vysoce atraktivní krmivo Bez živočišného proteinu ze suchozemských

Více

Případové studie HerbaGreenu

Případové studie HerbaGreenu Případové studie HerbaGreenu 1. Brambory, 2004 ve Francii 2. Fazole, 2004 v Itálii 3. Paprika, 2004 v Itálii 4. Vinná réva, 2004 ve Francii 5. Jahody, 2004 v Itálii 6. Meloun, 2004 v Itálii 7. Vinná réva

Více

9 Ověření agrochemických účinků kalů z výroby bioplynu (tekuté složky digestátu) pro aplikaci na půdu

9 Ověření agrochemických účinků kalů z výroby bioplynu (tekuté složky digestátu) pro aplikaci na půdu 9 Ověření agrochemických účinků kalů z výroby bioplynu (tekuté složky digestátu) pro aplikaci na půdu V letech 2005 a 2006 byly získány pro VÚRV Praha od spoluřešitelské organizace VÚZT Praha vzorky kalů

Více

solární systémy Copyright (c) 2009 Strojírny Bohdalice, a.s.. All rights reserved. STISKNI ENTER

solární systémy Copyright (c) 2009 Strojírny Bohdalice, a.s.. All rights reserved. STISKNI ENTER solární systémy Copyright (c) 2009 Strojírny Bohdalice, a.s.. All rights reserved. TERMICKÉ SOLÁRNÍ SYSTÉMY k ohřevu vody pro hygienu (sprchování, koupel, mytí rukou) K ČEMU k ohřevu pro technologické

Více

BPH_EKOR Ekonomika organizací. podzim 2011

BPH_EKOR Ekonomika organizací. podzim 2011 BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim 2011 Principy fungování podnikové hospodářství» Produktivita a hospodárnost (2 příklady) Životní cyklus organizace» Fáze životního cyklu (2 příklady) Příklad 1 Podnik

Více

Vápenec mletý V/7, druh B. Výrobce: Krkonošské vápenky Kunčice, a.s., Kunčice nad Labem 150

Vápenec mletý V/7, druh B. Výrobce: Krkonošské vápenky Kunčice, a.s., Kunčice nad Labem 150 Příbalový leták Vápenec mletý V/7, druh B Výrobce: Krkonošské vápenky Kunčice, a.s., 543 61 Kunčice nad Labem 150 Číslo rozhodnutí o registraci: 0296 Chemické a fyzikální vlastnosti: vlastnost: hodnota:

Více

DOBROVOLNÉ PODPORY VÁZANÉ NA PRODUKCI (VCS)

DOBROVOLNÉ PODPORY VÁZANÉ NA PRODUKCI (VCS) INFORMACE PRO ŽADATELE - SZP 2016 DOBROVOLNÉ PODPORY VÁZANÉ NA PRODUKCI (VCS) V Praze dne 4. března 2016 V rámci Jednotné žádosti pro rok 2016 je možné žádat o dotaci na 12 dotačních opatření, která podporují

Více

Výkladové stanovisko Energetického regulačního úřadu

Výkladové stanovisko Energetického regulačního úřadu Pořadové číslo: 3/2013 Vydáno dne: 23. prosince 2013 Výkladové stanovisko Energetického regulačního úřadu vydané za účelem upřesnění definice užitečného tepla z obnovitelných zdrojů a vymezení přípustných

Více

Plocha vinic (2008) celkem 7,86 mil. ha Španělsko 15%

Plocha vinic (2008) celkem 7,86 mil. ha Španělsko 15% Vinařství ve světě v roce 28 Evropská unie hraje stále zásadní roli v oboru. Současná plocha vinic světa činí 7.861 tisíc ha. V EU se z toho nachází 3.818 tisíc ha a zavedení prémií za klučení vinic znamenalo

Více

Vedoucí partner biomasy-klubu Freiberg

Vedoucí partner biomasy-klubu Freiberg Re kulta Re kulta Projekt RekultA Inovační energetické rostliny na těžkými kovy zatížených plochách a regionální přidaná hodnota z bioenergie v euroregionu Krušných hor Chomutov, dne 12.10.2012 Přednáška:

Více

Bio v regionu Středočeského kraje

Bio v regionu Středočeského kraje Bio v regionu Středočeského kraje Ing. Andrea Hrabalová, Bioinstitut, o.p.s. 19. dubna 2017, Poděbrady Středočeský kraj a ekologické zemědělství Středočeský kraj největší kraj ČR s nejvíce obyvateli nejvíce

Více

Autoři: Adéla Šlaisová, Pavla Marková, Mgr. Adéla Hátlová, Jana Kunclová, Aneta Kadečková, Bc. Karolína Handlová

Autoři: Adéla Šlaisová, Pavla Marková, Mgr. Adéla Hátlová, Jana Kunclová, Aneta Kadečková, Bc. Karolína Handlová Autoři: Adéla Šlaisová, Pavla Marková, Mgr. Adéla Hátlová, Jana Kunclová, Aneta Kadečková, Bc. Karolína Handlová Skleník Stavba skleníku Sazeničky, rychlejší růst zeleniny Zaštipování, pletí skleníku Úroda

Více

FarmProfit. Ekonomický software pro zemědělce. www.farmprofit.cz

FarmProfit. Ekonomický software pro zemědělce. www.farmprofit.cz FarmProfit Ekonomický software pro zemědělce www.farmprofit.cz Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i. Přátelství 815 104 00 Praha Uhříněves Česká republika http://www.vuzv.cz Ing. Jan Syrůček tel.:

Více

Teoreticky existuje nekonečně mnoho způsobů (strategií) hospodaření. V praxi však lze vymezit 2 extrémy a střed.

Teoreticky existuje nekonečně mnoho způsobů (strategií) hospodaření. V praxi však lze vymezit 2 extrémy a střed. Systémy hospodařen ení na půděp Současn asné systémy hospodařen ení Teoreticky existuje nekonečně mnoho způsobů (strategií) hospodaření. V praxi však lze vymezit 2 extrémy a střed. Tržně orientované hospodaření

Více

Pražská energetika a EnBW. Komplexní energetická řešení šitá na míru

Pražská energetika a EnBW. Komplexní energetická řešení šitá na míru Pražská energetika a EnBW Komplexní energetická řešení šitá na míru Kdo jsme? Akcionářská struktura společnosti PRE Pražská energetika Holding, a.s. - 57,87 % Fyzické a právnické osoby - 0,87 % Spolupráce

Více

Sklizeň moštových hroznů v ČR v roce 2011 Jiří Sedlo a Martin Půček, Svaz vinařů ČR

Sklizeň moštových hroznů v ČR v roce 2011 Jiří Sedlo a Martin Půček, Svaz vinařů ČR Sklizeň moštových hroznů v ČR v roce 2011 Jiří Sedlo a Martin Půček, Svaz vinařů ČR Svaz vinařů České republiky provedl v roce 2011 již pošestnácté výběrové šetření ke sklizni hroznů, tentokráte ve 100

Více

doc. Ing. Jiří Skládanka, Ph.D.

doc. Ing. Jiří Skládanka, Ph.D. doc. Ing. Jiří Skládanka, Ph.D. Vytvoření osnov kurzů Vytvoření vzdělávacích materiálů Akreditace kurzů Pilotní ověření kurzů Evaluace kurzů Metody studia ekosystémů Analytická chemie Potravinářská

Více

Hodnoticí standard. Agronom zelinář (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41)

Hodnoticí standard. Agronom zelinář (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Agronom zelinář (kód: 41-110-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Zahradnický technik Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 4 Odborná

Více

Společná zemědělská politika a její dopad na konkurenceschopnost. Mojmír Severin GEMB

Společná zemědělská politika a její dopad na konkurenceschopnost. Mojmír Severin GEMB Společná zemědělská politika a její dopad na konkurenceschopnost Mojmír Severin GEMB Klasifikace: Veřejné Distribuce: Široké veřejnosti Přístup: Volný přístup Skartační znak a lhůta pro uchování do roku:

Více

Obecná pravidla produkce

Obecná pravidla produkce Obecná pravidla produkce Zákaz používání GMO - zákaz se týká potravin, krmiv, činidel, přípravků na ochranu rostlin, hnojiv a pomocných půdních látek, osiva a sadby, mikroorganismů a živočichů - povinnost

Více

MONTÁŽNÍ NÁVOD. Magnetická ochrana proti vodnímu kameni

MONTÁŽNÍ NÁVOD. Magnetická ochrana proti vodnímu kameni MONTÁŽNÍ NÁVOD Magnetická ochrana proti vodnímu kameni A. Ochrana proti vodnímu kameni pro sprchovací armatury Obj. č.: 53 34 52 (č. zboží: 100 01) Nové senzační zařízení pro sprchy! Optimální pro citlivou

Více

Vláda nařizuje podle 2c odst. 5 zákona č. 252/ /1997 Sb., o zemědělství, ve znění zákona č. 85/2004

Vláda nařizuje podle 2c odst. 5 zákona č. 252/ /1997 Sb., o zemědělství, ve znění zákona č. 85/2004 Strana 680 Sbírka zákonů č. 64 / 2016 64 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 17. února 2016, kterým se mění nařízení vlády č. 76/2015 Sb., o podmínkách provádění opatření ekologické zemědělství, ve znění nařízení vlády

Více

JAK JE NA TOM ČESKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ V EVROPSKÉ UNII

JAK JE NA TOM ČESKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ V EVROPSKÉ UNII JAK JE NA TOM ČESKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ V EVROPSKÉ UNII Tabulky sestavili a textem doplnili: Dimitrij Choma, Ing., DrSc., emeritní profesor Vysoké školy ekonomické v Praze Josef Šenfeld, Ing., poslanec Parlamentu

Více