PŘÍRUČKA PRO PŘÍPRAVU TISKOVÝCH DAT BEZ CHYB

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PŘÍRUČKA PRO PŘÍPRAVU TISKOVÝCH DAT BEZ CHYB"

Transkript

1 PŘÍRUČKA PRO PŘÍPRAVU TISKOVÝCH DAT BEZ CHYB

2

3 Příručka od negrafika pro negrafiky i grafiky. Tato příručka slouží pro co nejsnadnější pochopení základních požadavků pro přípravu tiskových dat a případné vyvarování se chyb. Ukážeme a co nejjednodušeji (laicky) si vysvětlíme v příkladech několik nejčastějších chyb a problémů, které se můžou v datech vyskytnout. ZAČÍNÁME S PDF Pro archovou montáž přijímáme data ve formátu PDF, jiné formáty jako například JPG, CDR, EPS nebo INDD nejsou naším systémem zpracování dat podporovány. Kompozitní PDF vyhovující specifikacím PDF/X 4, PDF/X 3, nebo PDF/X 1a. Profil výstupního záměru nastavte tak, aby odpovídal určeným tiskovým podmínkám: ISOcoated_v2 pro lesklý, nebo matný natíraný papír PSO_Uncoated_ISO12647_eci pro nenatíraný bílý ofsetový papír PSO_LWC_Improved_eci.icc pro LWC papíry Uvedené profily jsou ke stažení na Tyto specifikace nejsou povinné, ale doporučené pro splnění nejvyšší kvality.

4 Při exportování, ukládání souboru do PDF je potřeba nastavit, aby byly v souboru vloženy všechny fonty (font je v překladu druh, typ písma). Pokud nebudou v pdf vloženy všechny fonty, data nepůjdou dále zpracovat. Toto nemusíme řešit, pokud je text převedený do křivek, nebo do bitmapy, to ale nemusí být vždy nejlepší řešení (viz kapitola ROZLIŠENÍ). Ukázka několika rozdílných fontů (druhů písma). Posílání dat Je několik způsobů, jak poslat data k nám do HRG: 1. přes ONE DRIVE (není limit na velikost dat) - o zřízení přístupu na náš ONE DRIVE zažádejte obchodního zástupce - nebo poslat přístupové údaje na váš server 2. přes webové úložiště nebo DropBox a podobné často používaná služba uloz.to není vhodná na posílání tiskových dat 3. jako příloha u (max. velikost 12MB) 4. zaslat nám CD, DVD nebo Flashdisk U většího počtu souborů, je potřeba soubory zkomprimovat do jednoho souboru (zip, rar, 7z). Pro lepší orientaci je vhodné jména souborů pojmenovávat podle názvu zakázky v objednávce. Pozor na velikost dat, pokud máme například data na brožuru 20 stran a o velikosti 2GB, nebo plakát o velikosti 500MB, je potřeba při vytváření PDF nastavit JPGE nebo ZIP kompresi. Data bez komprese sice bývají ve vyšší kvalitě, ale na finálním výtisku rozdíl nepoznáme a jenom se tak zbytečně zvětšuje velikost dat.

5 OŘEZ, SPADY A DALŠÍ Stránky by měly mít spadávku 3 mm a správně definovaný ořez (trimbox). To znamená, že pokud je grafika do kraje formátu, měla by pokračovat ještě 3 mm přes okraj (za ořez). Pro příklad, když máme ořez 90x50mm, grafika bude 96x56mm. Spady se dávají z důvodu nepřesnosti řezání, papír se během tisku a po tisku může různě smršťovat, nebo rozpínat, při ořezávání barevné zakázky s nulovými spady je pravděpodobné, že nám na některé z ořezaných stran vznikne bílá linka. Ukázka správně připraveného PDF, spady a ořezové značky jsou 3mm od ořezu. Nastavený ořez (trimboxy) a ořezové značky je nutné nastavit správně. Rámeček řezání (tmavě modré linky) je nastaven správně a sedí s ořezovými značkami. Pro ukázku rámeček spadávky (světle modré linky) je 3 mm od ořezu.

6 Špatně nastavený ořez, nulové spady, špatné spady, tiskové značky do ořezu a texty v ořezu jsou jedny z nejčastějších chyb, které se v datech vyskytují. Ukázka špatně nastaveného rámečku řezání, ořez je sice správně nastavený 90x50mm, ale na první pohled je vidět, že nesedí s ořezovými značkami. Nulové spady, po oříznutí zakázky na řezačce může zůstat z některé strany bílá linka. Špatné spady v jiné barvě než je obrázek, výsledek je podobný jako u nulového spadu.

7 Ořezové značky jsou těsně u ořezu, stejně tak škála nahoře a popisek dole, po ořezání zakázky můžou částečně zůstat na finálním produktu, po stranách jsou pak vidět soutiskové značky, které z poloviny zasahují do čistého formátu. Soutiskové značky, škály a podobné značky nejsou v datech potřeba, při vyřazení na arch si barevnou škálu a soutiskové značky vkládáme vlastní, odpovídající naším potřebám, proto je lepší je do dat nevkládat, aby pak nenastal některý z výše uvedených problémů. Nahoře je text nebezpečně blízko ořezu, po stranách je za ořezem a ve finále by se odřízlo písmeno T, www adresa dole a logo by se také z části odřízlo.

8 PŘETISKY Při zpracování dat respektujeme nastavení přetisků v PDF, to znamená, že ne vždy při kontrole dat můžeme s určitostí říct, že je přetisk nastavený špatně, nebo je to záměr autora. Raději si ukážeme rozdíl mezi zapnutým a vypnutým přetiskem na několika obrázcích. V aplikaci ADOBE ACROBAT, kterou používáme při kontrole dat, je důležité mít zapnutou simulaci přetisků v nastavení programu nebo v okně Náhled výstupů, jinak se nám přetisky nebudou zobrazovat správně.

9 Zapnuté přetisky Používá se hlavně pro raznice, ražby, parciální laky a podobné separace, které jsou v datech potřeba, ale nebudou se tisknout. Vlevo je znázorněn zvlášť plát pro žlutou podkladovou barvu a vpravo plát s textem v modré barvě se zapnutým přetiskem. Na tomto obrázku si představte boční průřez dat, vrchní objekt je modrý text se zapnutým přetiskem, spodní objekt je žlutý podklad, modrý text žlutou překryje. Pokud máme v datech modrý objekt (text) dole a žlutý objekt je vložen nad něj, musí být pro stejný výsledek zapnutý přetisk u žluté barvy. Zde je ukázka konečného výsledku, tím, že se obě barvy navzájem překryjí, se barevně doslova smíchají (barva je průhledná, transparentní), a proto nám v tomto případě vznikne zelený text. POZOR: pokud nemáte zapnuté zobrazení simulace přetisků, budou se přetisky zobrazovat jako vypnuté. V případě, že máme černou plochu a bílý text se zapnutým přetiskem, text nebude přes černou vidět, nevytiskne se.

10 Vypnuté přetisky Vlevo je znázorněn zvlášť plát pro žlutou podkladovou barvu a vpravo plát s textem v modré barvě s vypnutým přetiskem. Na první pohled je vidět, že je žlutá plocha pod modrým textem vybraná. Boční průřez, nahoře modrý text s vypnutým přetiskem, dole žlutý podklad vybraný pod textem, ve výsledku se vrstvy nepřekryjí, ale doslova do sebe zapadnou. V případě, že by se v datech žlutá vrstva vložila nad modrou, text by logicky překryla a ten by zmizel, proto musí byt text navrchu. Ve výsledku text zůstane modrý a vrstvy se navzájem neovlivní. Hlavně pozor, pokud bude v datech například raznice s vypnutým přetiskem, v grafice pod ní zůstane bílá linka, netisknoucí separace musí mít vždy přetisky zapnuté, více v kapitole VÍCEBAREVNÁ DATA. Vlevo je příklad špatně připravených dat s raznicí s vypnutým přetiskem, na první pohled vypadá vše v pořádku, ale vpravo je výsledek při tisku, pod raznicí zůstala linka, což je špatně.

11 Metalické barvy Pokud chceme tisknout metalické barvy, nejběžněji jsou to stříbrné a zlaté, musí být v datech správně nastavené přetisky. Metalické barvy se na tiskovém stroji z 99% tisknou jako poslední barva a v případě, že máme například černý text na zlaté ploše, nebo zlatý text na černé ploše, musí být přetisk textu vypnutý, protože tyto barvy jsou krycí. Vypnuté přetisky Vlevo je ukázka zlaté plochy s černým textem a vpravo je zlatý text na černé ploše, plocha pod textem je v obou případech vybraná (text má vypnutý přetisk) a ve výsledku se nám barevně nic nezmění. Zapnuté přetisky Zde je ukázka stejných textů, ale se zapnutými přetisky, z levé ukázky je patrné, že krycí zlatá barva nám text překryje a ten se nám takřka úplně ztratí. V pravé ukázce nám zlatý text černou plochu přetiskne, ve výsledku to může být na rozdíl od levé ukázky použitelné, jen barevnost textu se nám trochu změní. Takže z ukázek je jasné, že je lepší mít přetisky vypnuté, samozřejmě můžou být vyjímky, například nějaké metalické efekty v obrázcích.

12 ROZLIŠENÍ - PPI, DPI a LPI Nejdříve trocha nudné teorie. PPI (Pixels per inch) pixel na palec, jeden palec je 2,54cm, používá se pro rozlišení v datech, to nás zajímá nejvíce. DPI (Dots per inch) znamená počet bodů na palec, používá se třeba pro rozlišení výstupního zařízení, například inkoustové tiskárny. Z ukázky je patrné, že čím větší PPI, tím větší rozlišení a více obrazových bodů. LPI (Lines Per Inch) je počet linek tiskových bodů na palec, používá se pro hodnoty rozlišení tiskového (autotypického) rastru. Zjednodušeně to znamená, čím menší je LPI, tím větší je tiskový bod, čím větší tiskový bod, tím menší rozlišení tisku. Vlevo je ukazka tiskových dat, uprostřed je zvětšený výřez a napravo je pak zvětšený výřez převedený na tiskový rastr. První dva měříme v PPI a třetí pro změnu v LPI. Další ukázka tiskového rastru, vlevo je přechod od nejsvětlejší po nejtmavší odstín tak, jak je v datech, a vpravo je pak náhled stejného přechodu v tiskovém rastru, kterým se bude tisknout.

13 Přepočítat PPI na LPI je trošku složitější, standardně používáme rastr o hodnotě 200LPI, pro něj jsou nejvhodnější obrázky v rozlišení 300 až 360ppi, vyšší hodnota ppi se u nich v tisku neprojeví, jenom se tím zbytečně zvýší objem dat. Na této tabulce jsou uvedeny doporučené hodnoty. PÉROVKY A POLOTÓNOVÉ OBRÁZKY Pérovky jsou zjednodušeně obrázky, které jsou ve 100% sytosti barvy bez odstínů šedi, na rozdíl od běžných polotónových obrázků se nepřevádějí na tiskový rastr, zůstávají ve 100%. Zde jsou ukázky různých pérovek. Mnohem běžnější jsou polotónové obrázky, to jsou obrázky obsahující škálu sytosti barev od 0% do 100%, nejčastěji jsou to fotografie. BITMAPY A VECTORY Bitmapové obrázky, nebo také rastrové obrázky (zjednodušeně bitmapy) jsou složeny z jednotlivých pixelů (bodů) srovnaných do mřížky (jsou to fotografie, naskenované obrázky), vektorové obrázky jsou složeny ze základních, přesně definovaných útvarů, jako jsou body, přímky, křivky a mnohoúhelníky. Zjednodušeně platí, že vektory (na rozdíl od bitmap) můžeme zvětšovat a zmenšovat bez ztráty kvality, takže u nich rozlišení řešit vůbec nemusíme, jsou většinou také méně paměťově náročné než bitmapy. Pozor na příliš složité vektorové obrazce, při překročení určité hranice začne být vektorová grafika náročnější na operační paměť a procesor. Zde je ukázka rozdílu mezi vektorem a bitmapou, bitmapy jsou záměrně v nižší kvalitě, aby byl lépe vidět rozdíl. První zleva je logo ve vektorech, druhé je převedené na bitmapu, třetí je text a čtvrtý text převedený na bitmapu.

14 No a konečně se dostáváme k tomu hlavnímu, rozlišení obrázků (bitmap). Ideální rozlišení pro tisk je 300ppi, za minimální hranici považujeme 150ppi, pod ní může být nízká kvalita vidět pouhým okem. Neznamená to, že by třeba obrázek s 10ppi nešel vytisknout, jenom se pak nemůžeme divit nad výsledkem. Ukázka 1:1 různých rozlišení, zleva doprava 300, 150, 100, a 50ppi. Mezi 300 a 150ppi na monitoru není skoro žádný rozdíl, ani při tisku nemusí být rozdíl na první pohled viditelný, při bližším porovnání ale bude vidět. U rozlišení pod 150ppi začínají být data neostrá, nejvíce je to vidět na textu, u nízkých rozlišení se stává nečitelný. Zde jsou ještě 4,6x zvětšené výřezy z obrázku výše, při zvětšení jsou rozdíly vidět mnohem lépe. Zde jsou opět 4,6x zvětšené výřezy z vrchní ukázky, tentokrát převedené na tiskový rastr (200lpi). Něco podobného uvidíme, když se na vytištěný arch podíváme lupou, nebo mikroskopem. Každý obrázek je samozřejmě jiný, takže se nižší/vyšší kvalita neprojeví pokaždé stejně. Můžeme mít třeba světlý podkladový obrázek pod textem s rozlišením 50ppi a nikdo si ničeho na první pohled nevšimne, pro změnu vedle toho dáme třeba drobný text převedený na bitmapu s rozlišením 100ppi a nikdo ho pak nepřečte.

15 VÍCEBAREVNÁ DATA Základní barvy pro barevný tisk (třeba fotografii) je CMYK, Cyan-modrá, Magenta-purpurová, Yellowžlutá a Key-černá. Barevný prostor CMYK úplně napravo je ukázka míchání barev. Na monitoru uvidíme barvy v barevném prostoru RGB, Red-červená, Green-zelená a Blue-modrá, zjednodušeně jsou to barvy světla. Barevný prostor RGB - napravo je vidět, že míchání barev funguje takřka obráceně než u CMYKu. Se CMYKem, nebo samostatně můžeme tisknout i přímé barvy (např. Pantone barvy), takže když budeme chtít vytisknout třeba barevnou fotografii s nápisem ve zlaté přímé barvě, data musí být pětibarevná, čtyři barvy pro cmyk a pátá pro zlatý nadpis. Ukázka barevné fotografie ve CMYKu s textem ve zlaté barvě PANTONE 872 C, monitor nám zobrazí RGB, CMYK ani PANTONE barvy zobrazit neumí, pouze je simuluje, proto na monitoru na pohled nikdy nepoznáme, jestli je text ve zlaté barvě, nebo převedený na CMYK, v obou případech se obraz zobrazí v RGB a my obě varianty uvidíme na monitoru stejně nebo podobně. Pro zjištění barevnosti musíme použít náhled barevných výstupů.

16 BARVY PRO ZUŠLECHTĚNÍ A DOKONČUJÍCÍ ZPRACOVÁNÍ Jsou to barvy pro laky, raznice a ražby. V datech musí být v přímé barvě, nesmí být v barvě, kterou zároveň tiskneme, pokud by jsme například měli zakázku tištěnou CMYKem a v datech by byla například raznice ve CMYKu, tak se nám barevně vytisknou a to samozřejmě není dobré. Dále musí být připraveny jako vektory, bitmapy nebudou zpracovány. Neměli by obsahovat polotóny, vše od 40% nahoru bude při zpracování automaticky převedeno na plnou 100% plochu, vše pod 40% bude převedeno na prázdnou 0% plochu. Vždy musí mít zapnuté přetisky. LAKY V případě, že bude na zakázce parciální lak (tiskový, disperzní a UV lak), parciální znamená, že bude lakovaná jen část, třeba loga, texty a obrázky, musí být lak vložený jako další přímá barva v datech pojmenovaná jako lak, u nás používáme označení LAK - UV, LAK - TISKOVY, LAK - DISPERZNI a pro lak na Digitálním tiskovém stroji CLEAR. Celoplošný lak v datech není potřeba. + = Ukázka dat s UV lakem. Na prvním obrázku zleva je ukázka dat bez parciálního UV-laku, na druhém obrázku je náhled samotného parciálního UV-laku znázorňeného zeleně s vinechámím plochy přez obrázek, na třetím obrázku je ukázka správně připravených dat, obrázek byl překrit vrstvou v 0% pojmenované LAK - UV. Ukázky špatně připravených dat na lak, většina případů nastává, pokud jsou data na parciální lak připraveny zvlášť a jsme nuceni je slučovat s tiskovými daty. Na prvním ukázce z leva je sice obrázek překrytý plochou v 0% barvy, ale je v jiné barvě než je požita pro lak, proto bude ignorována a stránka se zalakuje celá, na druhé ukázce je obrázek překrytý vrstvou v 0%, ale s vypnutým přetiskem, který nám překryje obrázek v tisku a na poslední ukázce byl překryt 0% CMYKem který bude na laku ignorován a navíc nám schová obrázek v tisku. Způsobů, jak špatně připravit data na parciální lak je nepočítaně, ale to by bylo na celou další brožuru.

17 RAZNICE a RAŽBA Další případ, kdy potřebujeme mít v datech další barvu je například u zakázek s výsekem, ražbou. Vše může být v zakázce najednou, proto je v datech potřeba jednotlivé procesy rozlišit dalšími barvami, ideálně pojmenovanými RAZBA RELIEF, RAZBA - FOLIE, BIG a pro výsek RAZNICE. A zase pozor, vždy zapnuté přetisky. Jinak je to u dat určených pro Digitální tisk, kde nesmí byt v datech žádná barva, která se nebude tisknou, takže například RAZNICE nebo LAK - UV musí být v uložen samostatném PDF. Ukázka různých druhů raznic. Typ Raznice Big Reliéfní ražba/slepotisk Ražba s fólií/horká ražba UV lak Disperzní lak Tiskový lak/drip-off Lak na digitálním tiskovém stroji Název barvy v datech RAZNICE BIG RAZBA - RELIEF RAZBA - FOLIE LAK - UV LAK - DISPERZNI LAK - TISKOVY CLEAR Tabulka s názvy barev, aby vše správně fungovalo, musí být názvy v datech napsány přesně dle tabulky, musí být dodrženy velká písmena a mezery před a za pomlčkou. Nejčastější chybou bývá, že jsou například parciální lak, nebo raznice připraveny samostatně jako další strana nebo samostatné PDF, vždy musí být v jednom dokumentu jako další barva na společné straně PDF s tiskem, ve výsledku můžeme mít pro zakázku tištěnou jen pěti barvami, třeba osmibarevná data. Nejhorší variantou jsou data například na krabičku bez vložené raznice, bez nastaveného ořezu, bez ořezových značek a navíc vložena v dokumentu mimo střed, s takovými daty se nedá pracovat. Ukázka dat na desky bez ořezu, bez raznice a bez ořezových značek, z takovýchto dat není poznat, jak mají být správně napasována na tiskový arch a jak má být napasován následně výsek.

18 Na této první ukázce ze seréééééé ie jsou správně připravená data na desky s tiskem ve CMYKu a PANTONE 485 C, s parciálním UV lakem, s raznicí a bigem pro výsek a ražbou. Ve výsledku je to devítibarevné PDF, na první pohled to vypadá dost nepřehledně, proto si ještě ukážeme v dalších ukázkách jednotlivé části zvlášť. Samotný tisk ve CMYKu. Tisk v PANTONE 485 C.

19 Parciální UV lak. Lak je ve skutečnosti bezbarvý, proto v datech používáme zelenou barvu pojmenovanou LAK UV, aby byl na monitoru vidět. Raznice s bigem. Pro výsek používáme červenou barvu pojmenovanou RAZNICE, bigovací linky odlišujeme černou barvou pojmenovanou BIG. A nakonec ještě ražba, barvu pojmenujeme RAZBA - RELIEF nebo RAZBA - FOLIE. Správně připravená data jsou ale jen v první ukázce, variantě, kde jsou všechny části pohromadě.

20 VAZBY V1 vazba drátem (katalogy, sešity ) V2 lepená vazba (brožury o více než... listech) V3 šitá vazba + přelep hrany V4 šitá měkká vazba, vazba šitých brožur V5 polotuhá vazba V6 dětské skládanky (leporela) V7 tuhá vazba s kombinovaným potahem, např. poloplátěná V8 tuhá vazba s nekombinovaným potahem, plátěná, desky potaženy jedním kusem knihařského plátna Pro brožury, časopisy nebo třeba knihy máme několik druhů knihařských vazeb, při vytváření dat je s tím potřeba počítat a podle druhu vazby data připravit. Nejběžněji se používají vazby V1, V2 a V8. VAZBA V1 Nejjednodušší a nejčastější vazba je V1, data pro vnitřek je nejlépe připravit po jednotlivých stránkách do jednoho souboru PDF, tak, aby byly stránky seřazeny správně za sebou, pozor počet stránek musí být vždy dělitelný čtyřmi. Obálka muže být vyřazena do dvoulistu a v samostatném souboru PDF. Pokud bude vnější obálka vyřazena ve dvoulistu (str.4+1), musí tak být připravena i vnitřní obálka (str.2+3) a obráceně, pokud je v jednolistech vnější, musí být i vnitřní. PŘISAZENÍ U vazeb V1 s větším počtem stran je nutné počítat s tím, že čím jsou stránky blíže u středu, tím budou na šířku užší než stránky na začátku a na konci. Při archové montáži se proto nastavuje PŘISAZENÍ, to způsobí, že se postupně listy ke středu zkrátí u hřbetu tak, aby grafika u všech vnějších stran listu byla stále stejně daleko od kraje (např. čísla stránek). Přisazení se počítá POČET STRAN krát TLOUŠŤKA PAPÍRU děleno ČTYŘMI. Pokud jsou v datech navazující obrázky nebo texty (přecházejí z jedné strany na druhou), nemůžeme přisazení použít, aby se obrázky nebo text uprostřed neusekly a správně navazovali, ale pak se nám grafika na vnější straně bude postupně posouvat k okraji (k ořezu), nebo dokonce i za okraj, při rychlém listování to může být dobře vidět. Nemusí to být vždy problém, záleží na grafice, ale je dobré s tím počítat při tvorbě dat a nedávat například texty blízko ke krajům stran.

21 Pokud budou data na vnitřní blok připravena ve dvoulistech, nejde PŘISAZENÍ aplikovat a navíc musí být správně vyřazeny stránky vedle sebe na přeskáčku, první+poslední, druhá+předposlední atd., nemůže být první+druhá, třetí+čtvrtá atd. Proto je lepší připravit data pro vnitřek brožury po jednotlivých stránkách, nejlépe jedno PDF pro obálku a druhé pro vnitřek. V levé části jsou správně vyřazené dvoulisty pro osmistránkovou brožurku a v pravé části jsou špatně vyřazené, i když se to na první pohled muže zdát, že je to přesně naopak. VAZBA V2 Ukázka zalepení bloku do obálky, vpravo je červeně znázorněno lepidlo, zalepí se vnitřek hřbetu a cca 6mm z každé strany, v místech zalepení je potřeba nechat na vnitřku obálky, na první a na poslední straně vnitřku v grafice bílé místo 3mm, aby lepidlo lépe drželo. Od vazby V1 se liší hlavně hřbetem a zalepením bloku do obálky. U vnitřku obálky, na první a na poslední stránky se musí počítat s tím, že se cca. 6mm u hřbetu zalepí, a proto musí být texty od kraje dál, navíc je potřeba nechat u hřbetu 3mm bez tisku, aby lepidlo lépe drželo. Data na vnitřní blok nesmí být ve dvoulistech. Obálka může být jak ve dvoulistech, tak v listech, je ale nutné počítat se hřbetem.

22 Vnější obálka připravená ve dvoulistech, formát stránek je 148x210mm (A5) a uprostřed je hřbet 4mm, takže celkový formát bude 300x210mm. Hřbet je vyznačen hřbetnímy značkami, které ale musí být 3mm od ořezu, stejně jako ořezové značky. Stroj na lepení brožur může být nepřesný o 0,75mm na obě strany, v případě, kdy je hřbet jinak barevný než první a poslední strana obálky, nelze zaručit přesné napasování hřbetu na střed. Ukázka podobné obálky, tentokrát je ve hřbetu navazující grafika ze zadní strany na přední, v tomto případě je nejlepší varianta připravit data takto ve dvoulistu, aby grafika zadní strany, hřbetu a titulní strany přesně navazovala.

23 V této ukázce je v levé části připravená titulní strana obálky v listu, kde hřbet je umístěn vlevo jako spad, ostatní stránky obálky jsou normálně v listech jako zbytek brožury, v tomto případě musí být šířka hřbetu přesně spočítána, jinak nebude sedět. V pravé části je pak varianta, kdy je hřbet jako samostatná stránka obálky a ostatní stránky obálky jsou také v listech, v tomto případě menší nepřesnost v šířce hřbetu nemusí vadit. Vnitřní obálka ve dvoulistu, uprostřed je hřbet bez tisku a na obou stránkách 3mm bez tisku v místech, kde se obálka přilepí na blok, stejně musí být v místě přilepení pruh bez tisku 3mm i na první a poslední stránce vnitřního bloku. Stejné to je, když je obálka v listech, na druhé a třetí stránce obálky musí být vybrána barva 3mm od hřbetu. Opět platí, že pokud je vnější obálka ve dvoulistu, musí být i vnitřní, nebo musí být celá v listech, nemůže být vnější v listech a vnitřní ve dvoulistu, nebo obráceně.

24 Zde je ukázka špatně připravené vnitřní obálky, červeně je znázorněna pro ukázku plocha zalepení, to je hřbet, z levé strany 6mm a z pravé také 6mm. Text nám zasahuje do místa lepení a nebude celý, na druhé a třetí straně obálky musí být dál než 6mm od hřbetu, to stejné platí pro první a poslední stránku vnitřního bloku. DALŠÍ VAZBY Vlevo V3 a vpravo V4. Další vazby, jako V3 a V4 (které se moc často nepoužívají), jsou podobné jako V2 jen s tím rozdílem, že V3 je šitá z boku drátem a V4 je šitá nitěmi.

25 Častěji se můžeme setkat s vazbou V8 (podobná je V7, ale méně častá), vnitřní blok se připraví stejně jako třeba na V1, přibyly nám zde předsádky (přední a zadní), jsou to dvoulisty, které můžou být potištěné, ale jen na třech stránkách, jedna celá stránka předsádky se bude lepit na desky, takže nesmí být potištěná. Desky se potahují potahem, ten může být i bez tisku, například potažená plátýnkem s ražbou. Ukázka rozkresu pro přípravu potahu s rovným hřbetem, zde máme vnitřní blok o formátu 210x297mm, přední a zadní deska tedy bude 208x303mm (o 2mm užší a o 6mm vyšší), vnitřní blok máme tlustý 20mm, takže hřbet bude široký 22mm (o 2mm širší). Před a za hřbetem budou mezery 8mm na prohyb, zde se budou desky ohýbat a okolo desek + hřbetu budou 15mm spady na zahnutí přes okraj, celkový formát bude 484x333mm. Nesmíme zapomenout, že texty, které nám budou zasahovat do ohybu nebo spadu, se ohnou (zdeformují) a nebudou čitelné.

26 Zde je ukázka potahu V8 připraveného podle rozkresu z předchozí ukázky. Pozor, žádné značky nám nesmí zasahovat do 15mm spadů. Poslední častěji používanou vazbou je KROUŽKOVÁ VAZBA (TWIN), nejčastěji jsou to například kalendáře. Data musí být pouze v listech, dvoulisty nejdou požít. Od ostatních vazeb se liší tím, že stránky musí mít spady ze všech čtyř stran, i ze strany u hřbetu. Data pro vazby jako V1, V2, V8 a jim podobné musí mít spady jen z vnějších třech stran, na straně u hřbetu být nemusí.

27 polygrafické taháky Nově spuštěný web s interaktivní podobou polygrafických taháků. Jediné, které nemusíte používat tajně... Neopisuj, ale hledej.!

28

Bez správně připravených tiskových dat není možné zahájit výrobu.

Bez správně připravených tiskových dat není možné zahájit výrobu. MALONÁKLADOVÝ TISK Protože naším cílem je bezchybně a profesionálně vyrobená zakázka, je nutné před předáním zakázky do výroby tisková data řádně připravit ve správném druhu souboru, ve správném barevném

Více

Barvy a barevné modely. Počítačová grafika

Barvy a barevné modely. Počítačová grafika Barvy a barevné modely Počítačová grafika Barvy Barva základní atribut pro definici obrazu u každého bodu, křivky či výplně se definuje barva v rastrové i vektorové grafice všechny barvy, se kterými počítač

Více

Počítačová grafika. OBSAH Grafické formy: Vektorová grafika Bitmapová (rastrová grafika) Barevné modely

Počítačová grafika. OBSAH Grafické formy: Vektorová grafika Bitmapová (rastrová grafika) Barevné modely Počítačová grafika OBSAH Grafické formy: Vektorová grafika Bitmapová (rastrová grafika) Barevné modely Vektorová grafika Vektorová grafika Příklad vektorové grafiky Zpět na Obsah Vektorová grafika Vektorový

Více

InD PS PDF. Vytvoření korektního InD dokumentu

InD PS PDF. Vytvoření korektního InD dokumentu 1. kontakt se zákazníkem Vytvoření korektního InD dokumentu 2. formát výsledného dokumentu čistý formát (ČF) 3. počet kusů náklad 4. potiskovaný materiál bod 2. až 4. volba tiskové techniky (TT) + barevnost

Více

thb STRUČNÝ PRŮVODCE PŘÍPRAVOU DAT TISKÁRNY HAVLÍČKŮV BROD Kontrola dat: tel.: 569 664 151 e-mail: kontrola@thb.cz

thb STRUČNÝ PRŮVODCE PŘÍPRAVOU DAT TISKÁRNY HAVLÍČKŮV BROD Kontrola dat: tel.: 569 664 151 e-mail: kontrola@thb.cz STRUČNÝ PRŮVODCE PŘÍPRAVOU DAT thb TISKÁRNY HAVLÍČKŮV BROD a k c i o v á s p o l e č n o s t Husova 1881 580 01 HAVLÍČKŮV BROD tel.: 569 664 110 e-mail: thb@thb.cz www.thb.cz Kontrola dat: tel.: 569 664

Více

VYUŽITÍ POČÍTAČOVÉ GRAFIKY

VYUŽITÍ POČÍTAČOVÉ GRAFIKY POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VYUŽITÍ POČÍTAČOVÉ GRAFIKY ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ NAFOCENÉ FOTOGRAFIE Z DIGITÁLNÍHO FOTOAPARÁTU MŮŽEME NEJEN PROHLÍŽET, ALE TAKÉ UPRAVOVAT JAS KONTRAST BAREVNOST OŘÍZNUTÍ ODSTRANĚNÍ ČERVENÝCH

Více

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA. Počítačová grafika 1

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA. Počítačová grafika 1 Počítačová grafika 1 POČÍTAČOVÁ GRAFIKA Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z matematiky pro nižší gymnázia Autoři projektu Student na prahu 21. století - využití ICT ve vyučování matematiky

Více

Scribus základní kurz

Scribus základní kurz Scribus základní kurz příručka pro školení Prokop Zelený www.kurzygrafiky.cz Poznámka: Žádná část této příručky nesmí být kopírována, nebo publikována bez výslovného souhlasu autora. TEORIE úvod do počítačové

Více

Jak nastavit export do tiskového PDF z Corel Draw:

Jak nastavit export do tiskového PDF z Corel Draw: Export PDF z Corelu Jak nastavit export do tiskového PDF z Corel Draw: Pokud potřebujete vytvořit PDF exportem z Corel Draw použijte popsané nastavení. Ideální postup je vytvořit vektorovou grafiku v Corelu,

Více

Předtisková příprava a tisk. 1. Ofsetový tisk. 2. Tiskové rozlišení

Předtisková příprava a tisk. 1. Ofsetový tisk. 2. Tiskové rozlišení Předtisková příprava a tisk 1. Ofsetový tisk Dva fakty o vlastnostech všech tiskařských strojů: a) Tiskařský stroj tiskne pouze barvy, nikoliv však jejich odstíny. b) Tiskařský stroj tiskne v daném čase

Více

thb TISKÁRNY HAVLÍČKŮV BROD

thb TISKÁRNY HAVLÍČKŮV BROD STRUČNÝ PRŮVODCE PŘÍPRAVOU DAT thb TISKÁRNY HAVLÍČKŮV BROD a k c i o v á s p o l e č n o s t Husova 1881 580 01 HAVLÍČKŮV BROD tel.: 569 664 110 e-mail: thb@thb.cz www.thb.cz Kontrola dat: tel.: 569 664

Více

Co je to polygrafie aneb, jak se dělá časopis

Co je to polygrafie aneb, jak se dělá časopis Co je to polygrafie aneb, jak se dělá časopis Mám nápad, vytiskneme časopis! Fajn, a víš jak na to?! Alois Tiskátko František Pochybný Jasně, sleduj! Nejdříve vytvoříme návrh. Návrh (layout) vytváří grafik,

Více

Úvod do počítačové grafiky

Úvod do počítačové grafiky Úvod do počítačové grafiky elmag. záření s určitou vlnovou délkou dopadající na sítnici našeho oka vnímáme jako barvu v rámci viditelné části spektra je člověk schopen rozlišit přibližně 10 milionů barev

Více

Počítačová grafika SZŠ A VOŠZ MERHAUTOVA 15, BRNO

Počítačová grafika SZŠ A VOŠZ MERHAUTOVA 15, BRNO Počítačová grafika SZŠ A VOŠZ MERHAUTOVA 15, BRNO 1 Základní dělení 3D grafika 2D grafika vektorová rastrová grafika 2/29 Vektorová grafika Jednotlivé objekty jsou tvořeny křivkami Využití: tvorba diagramů,

Více

Tvorba posterů prakticky

Tvorba posterů prakticky Tvorba posterů prakticky Ivo Šnábl Web studio Institut biostatistiky a analýz MU snabl@iba.muni.cz Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných

Více

Osvědčené postupy pro zpracování tiskových dat s vynikající kvalitou tisku

Osvědčené postupy pro zpracování tiskových dat s vynikající kvalitou tisku Osvědčené postupy pro zpracování tiskových dat s vynikající kvalitou tisku Arnošt Nečas Marketing manager GRAFIE CZ Jan Štor Odborný konzultant GRAFIE CZ Agenda Základy digitálních obrazů Kvalita obrazu

Více

Několik praktických informací

Několik praktických informací 1. formát Několik praktických informací označuje konečnou velikost knihy, dovolím si uvést ty nejběžnější. Nic není nemožné, a tak si můžete zvolit jakýkoliv vlastní formát knihy, vše je otázkou financí

Více

Základní pojmy v počítačové grafice

Základní pojmy v počítačové grafice Základní pojmy v počítačové grafice Grafika na počítači 16. 9. 2008 Veronika Tomsová 1 Barevný výtažek = Color separation. Černobílý obraz, který po vytištění danou výtažkovou barvou společně s ostatními

Více

Jak využít databázi kulturních památek pro vydávání tiskovin? Termín akce: 23. až 24. květen 2011 od 9 17 hodin

Jak využít databázi kulturních památek pro vydávání tiskovin? Termín akce: 23. až 24. květen 2011 od 9 17 hodin Jak využít databázi kulturních památek pro vydávání tiskovin? Místo realizace: Termín akce: Všetice, Hotel Všetice 23. až 24. květen 2011 od 9 17 hodin Jak pro grafické studio připravit správné podklady

Více

CENÍK INZERCE V ČASOPISE MUZIKUS

CENÍK INZERCE V ČASOPISE MUZIKUS CENÍK INZERCE V ČASOPISE MUZIKUS Platí od 1. 8. 2019 do vydání nového ceníku hudební celobarevná komerční celobarevná kód formát šířka výška umístění cena cena A1 1/1 202 285 zadní strana obálky 27050

Více

Směrnice pro předávání digitálních dat k výrobě tiskovin

Směrnice pro předávání digitálních dat k výrobě tiskovin Směrnice pro předávání digitálních dat k výrobě tiskovin Pravidla pro vytvoření korektního PostScriptu (PS) Pro vytvoření korektního PS souboru z grafických aplikací je možné použít originální postscriptový

Více

Úvod do Adobe Illustrator CS 5

Úvod do Adobe Illustrator CS 5 Úvod do Adobe Illustrator CS 5 Ivo Šnábl Web studio Institut biostatistiky a analýz MU snabl@iba.muni.cz Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců

Více

Specifikace potisku DVD 5

Specifikace potisku DVD 5 Strana 1 (celkem 5) Specifikace potisku DVD 5 Varianta 1 Varianta 2 Obrázek č. 1 Strana 2 (celkem 5) Specifikace potisku DVD 9 ø36 - ø118 mm Pokovená oblast min. ø19 mm max. ø118 mm Obrázek č. 2 Strana

Více

Nejsou nezbytnou součástí tiskového dokumentu a pro digitální malonákladový tisk a většinou nejsou vyžadovány.

Nejsou nezbytnou součástí tiskového dokumentu a pro digitální malonákladový tisk a většinou nejsou vyžadovány. Je důležité, aby Vámi dodávaná tisková data splňovala technické parametry uvedené v tomto dokumentu, jako předpoklad pro kvalitní zpracování Vaší tiskové zakázky. Tiskové dokumenty připravené dle uvedených

Více

Reprodukce obrazových předloh

Reprodukce obrazových předloh fialar@kma.zcu.cz Podpořeno z projektu FRVŠ 584/2011 Historie Reprodukční fotografie V reprodukční fotografii se používají různé postupy pro reprodukci pérovek (pouze černá a bílá) jednoduché (viz přednáška

Více

ceník luxusních vizitek

ceník luxusních vizitek ceník luxusních vizitek luxusní vizitky s matnou laminací luxusní vizitky se soft touch laminací offsetový plnobarevný tisk na potahovaném kartonu 350 g/m 2 povrchová úprava matnou nebo soft touch oboustrannou

Více

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Kapitola 11 / Barevný tisk

Kapitola 11 / Barevný tisk DTP1 (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 11 / Barevný tisk Petr Lobaz, 2. 5. 2007 Typy barev průhledné (ofset) neprůhledné (sítotisk) s běžnými pigmenty metalické výtažkové přímé s různými tiskařskými

Více

DTP1. Typy barev. Označení barevnosti. Barevný tisk. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 11 / Barevný tisk

DTP1. Typy barev. Označení barevnosti. Barevný tisk. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 11 / Barevný tisk DTP1 (příprava textu pomocí počítače) Typy barev průhledné (ofset) neprůhledné (sítotisk) Kapitola 11 / Barevný tisk s běžnými pigmenty metalické výtažkové přímé s různými tiskařskými parametry (krytí,

Více

Počítačová grafika - úvod

Počítačová grafika - úvod Autor: Mgr. Dana Kaprálová Počítačová grafika - úvod Datum (období) tvorby: listopad, prosinec 2013 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: IVT 1 Anotace: Žáci se seznámí se základními pojmy počítačové grafiky,

Více

Časopis distribuční sítě PNS, a. s. Časopis TRAFIKANT. Obecné informace

Časopis distribuční sítě PNS, a. s. Časopis TRAFIKANT. Obecné informace Časopis distribuční sítě PNS, a. s. Časopis TRAFIKANT Trafikant je servisní časopis pro současné i budoucí prodejce tisku. Prodejci se díky časopisu mohou dovědět novinky a zajímavosti nejen z PNS. Časopis

Více

Pavel Roubal Výukový modul projektu: Nové formy výuky ve školách kraje Vysočina

Pavel Roubal Výukový modul projektu: Nové formy výuky ve školách kraje Vysočina Pavel Roubal 2009 Výukový modul projektu: Nové formy výuky ve školách kraje Vysočina Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Pavel Roubal 2009 1. Výukový

Více

Uživatelská příručka programu CEWE fotosvět profi

Uživatelská příručka programu CEWE fotosvět profi Uživatelská příručka programu CEWE fotosvět profi Program CEWE fotosvět profi Vám umožní pomocí Adobe InDesign objednat CEWE FOTOKNIHU. Abyste vše zvládli správně na první pokus, přečtěte si prosím níže

Více

SPECIALISTÉ NA REKLAMNÍ PŘEDMĚTY DTP MANUÁL. eshop.silicmedia.cz

SPECIALISTÉ NA REKLAMNÍ PŘEDMĚTY DTP MANUÁL. eshop.silicmedia.cz SPECIALISTÉ NA REKLAMNÍ PŘEDMĚTY DTP MANUÁL DTP MANUÁL Pokud potřebujete dodat grafické podklady pro potisk reklamních předmětů a nevíte, jakým způsobem podklady přesně dodat, postupujte dle tohoto DTP

Více

Tvorba posterů v PowerPointu a InDesignu

Tvorba posterů v PowerPointu a InDesignu Tvorba posterů v PowerPointu a InDesignu Ivo Šnábl Web studio Institut biostatistiky a analýz MU snabl@iba.muni.cz Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců

Více

Rastrová grafika. Grafický objekt je zaznamenán jednotlivými souřadnicemi bodů v mřížce. pixel ( picture element ) s definovanou barvou

Rastrová grafika. Grafický objekt je zaznamenán jednotlivými souřadnicemi bodů v mřížce. pixel ( picture element ) s definovanou barvou Rastrová grafika Grafický objekt je zaznamenán jednotlivými souřadnicemi bodů v mřížce. pixel ( picture element ) s definovanou barvou Kvalita je určena rozlišením mřížky a barevnou hloubkou (počet bitů

Více

manual_maly_b_fin :49 Stránka 1 hora pro prenos:desktop Folder:ZAT_n: Logotyp ZAT

manual_maly_b_fin :49 Stránka 1 hora pro prenos:desktop Folder:ZAT_n: Logotyp ZAT Logotyp ZAT 1 001 1 002 Logotyp ZAT Značka společnosti ZAT a. s. (dále jen ZAT) je základním prvkem celého jednotného grafického stylu. Značku tvoří dvě části: grafický znak a název společnosti. Grafický

Více

Průvodce návrhu pro print24

Průvodce návrhu pro print24 Průvodce návrhu pro print24 Všeobecné požadavky 2 Nálepky 2 Přídavek na ořez 2 Obálky 2 Časopisy 3 Skládané letáky 4 Množství inkoustu 4 Kalendáře 4 Tloušťka linky 5 Plakáty 5 Prezentační desky 5 Prospekty

Více

uzavřely dnešního dne, měsíce a roku tuto reklamní smlouvu číslo: RC dle 2586 a násl. občanského zákoníku Předmět smlouvy

uzavřely dnešního dne, měsíce a roku tuto reklamní smlouvu číslo: RC dle 2586 a násl. občanského zákoníku Předmět smlouvy Plzeňské městské dopravní podniky, a.s. se sídlem: Denisovo nábřeží č.p. 920/12, Plzeň, 30100 korespondenční adresa:denisovo nábřeží č.p. 920/12, Plzeň, 30100 IČ:25220683 DIČ: CZ25220683 Spisová značka

Více

DATOVÉ FORMÁTY GRAFIKY, JEJICH SPECIFIKA A MOŽNOSTI VYUŽITÍ

DATOVÉ FORMÁTY GRAFIKY, JEJICH SPECIFIKA A MOŽNOSTI VYUŽITÍ DATOVÉ FORMÁTY GRAFIKY, JEJICH SPECIFIKA A MOŽNOSTI VYUŽITÍ UMT Tomáš Zajíc, David Svoboda Typy počítačové grafiky Rastrová Vektorová Rastrová grafika Pixely Rozlišení Barevná hloubka Monitor 72 PPI Tiskárna

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo šablony: 8 Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek: Anotace: CZ.1.07/1.5.00/34.0410

Více

Grafický manuál značky. sponzorský vzkaz PODPOŘIL KRAJ VYSOČINA

Grafický manuál značky. sponzorský vzkaz PODPOŘIL KRAJ VYSOČINA Grafický manuál značky sponzorský vzkaz PODPOŘIL KRAJ VYSOČINA Obsah Úvod 1 Značka 2 Základní barevná varianta 2.1 Inverzní barevná varianta 2.2 Černobílá pozitivní varianta 2.3 Černobílá inverzní varianta

Více

Možnosti potisku, grafické podklady k tisku a velikosti písma

Možnosti potisku, grafické podklady k tisku a velikosti písma Možnosti potisku, grafické y k tisku a velikosti písma 1. Grafické y pro zpracování náhledu potisku: loga a obrázky dodat v křivkách (soubor.pdf nebo.ai nebo.cdr) u textů si můžete specifikovat font písma

Více

Základy počítačové grafiky

Základy počítačové grafiky Gymnázium Petra Bezruče, příspěvková organizace Vrchlického, Frýdek-Místek Projekt Využití ICT ve výuce na gymnáziích, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.07/02.0030 Základy počítačové grafiky Metodický

Více

CO JE TO POSTSCRIPT?

CO JE TO POSTSCRIPT? POSTSCRIPT & PDF { CO JE TO POSTSCRIPT? def PostScript { je programovací jazyk určený ke grafickému popisu tisknutelných dokumentů vyvinutý v roce 1985 firmou Adobe. Jeho hlavní výhodou je, že je nezávislý

Více

Ostrovní 30, Praha Czech Republic TECHNICKÉ SPECIFIKACE PRO DODÁNÍ INZERTNÍCH PODKLADŮ

Ostrovní 30, Praha Czech Republic TECHNICKÉ SPECIFIKACE PRO DODÁNÍ INZERTNÍCH PODKLADŮ Ostrovní 30, 110 00 Praha Czech Republic TECHNICKÉ SPECIFIKACE PRO DODÁNÍ INZERTNÍCH PODKLADŮ PODKLADY PRO INZERCI PŘIJÍMÁME POUZE V ELEKTRONICKÉ PODOBĚ, PODLE UVEDENÝCH SPECIFIKACÍ. TECHNICKÉ SPECIFIKACE

Více

Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527

Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Práce s obrazovým materiálem CENTRUM MEDIÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ. Akreditované středisko dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků

Práce s obrazovým materiálem CENTRUM MEDIÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ. Akreditované středisko dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků Práce s obrazovým materiálem CENTRUM MEDIÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Akreditované středisko dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků Obrazový materiál příjemná součást prezentace lépe zapamatovatelný často nahrazení

Více

OBSAH. A. sekce logo řešení loga

OBSAH. A. sekce logo řešení loga manuál vizuální identity EQUAL sekce A obsah OBSAH A. sekce logo řešení loga B. sekce kancelářské materiály vizitky komplimentky dopisní papír první strana dokumentu blok obálky C5, C6 a DL desky A4 česká

Více

Speciální kartografické výrobky.

Speciální kartografické výrobky. a atlasů. Speciální kartografické výrobky. cepickova@kma.zcu.cz, fialar@kma.zcu.cz Podpořeno z projektu FRVŠ 584/2011 Dokončovací práce ukončují výrobu kartografických děl, patří sem: řezání archů na finální

Více

Dokončující zpracování Měkké vazby

Dokončující zpracování Měkké vazby Dokončující zpracování www.isspolygr.cz Interaktivní Vazba V1,V2,V2a,V3,V3a,V4 Speciální úpravy měkkých vazeb Nové technologie lepené vazby Vytvořil: Bc. Eva Veselá 9. 2. 2013 Strana: 1 Škola Brno, Šmahova

Více

1. Nastavení dokumentu

1. Nastavení dokumentu Obsah as a asta 2. Okno / více dokumentů otevírání, zavírání, vytváření nového, přepínání, ukládání 3. Barevný režim dokumentu 4. Zobrazení, vlastní pohledy 5. Objekty vkládání 1. Nastavení dokumentu Uprostřed

Více

Manuál vizuální komunikace značky HTEST

Manuál vizuální komunikace značky HTEST Manuál vizuální komunikace značky HTEST Pro společnost H TEST a.s. vypracovalo DobreLogo.cz KAPITOLA - ÚVOD A ZÁKLADNÍ POJMY Základní terminologie vizuální komunikace značky Pro realizaci profesionální

Více

Technický manuál pro přípravu k výrobě. u společnosti PULA s.r.o.

Technický manuál pro přípravu k výrobě. u společnosti PULA s.r.o. Technický manuál pro přípravu k výrobě u společnosti PULA s.r.o. Platný od 1. 1. 2015 Základní informace Materiály předávejte: Velikost 1:1 Cílová barevnost Formát PDF/X-1a dle požadavků Fonty (texty)

Více

1. Polotóny, tisk šedých úrovní

1. Polotóny, tisk šedých úrovní 1. Polotóny, tisk šedých úrovní Studijní cíl Tento blok kurzu je věnován problematice principu tisku polotónů a šedých úrovní v oblasti počítačové grafiky. Doba nutná k nastudování 2 hodiny 1.1 Základní

Více

Corporate identity 1

Corporate identity 1 Corporate identity 1 obsah Logomanuál Designmanuál Logomanuál Definice logotypu 4 Základní barevnost logotypu 5 Barevné varianty logotypu 6 Brevné varianty logotypu doplňkové 7 Použití logotypu na pozadí

Více

InD jednoduché vyřazení z aplikace

InD jednoduché vyřazení z aplikace InD jednoduché vyřazení z aplikace Stránky v dokumentu jsou řazeny jako jednotlivé stránky pod sebou nebo jako protilehlé dvoustrany. Záleží na tom, jak nastavíte základní tabulku SOUBOR NOVÝ DOKUMENT

Více

Barvy na počítači a grafické formáty

Barvy na počítači a grafické formáty Barvy na počítači a grafické formáty Hlavním atributem, který se používá při práci s obrazem či s grafickými formáty, je barva. Při práci s barvami je důležité určit základní množinu barev, se kterou budeme

Více

2010 Vaculik Advertising pro Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) plať mobilem manuál pro obchodníky

2010 Vaculik Advertising pro Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) plať mobilem manuál pro obchodníky Verze 1.0 2010 Vaculik Advertising pro Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) plať mobilem manuál pro obchodníky Loga jsou dodána na nosiči CD ve formátech určených pro vektorové a bitmapové grafické

Více

Správa barev. Barevné separace. Správa barev. Vytvořila: Jana Zavadilová Vytvořila dne: 15. února 2013. www.isspolygr.cz

Správa barev. Barevné separace. Správa barev. Vytvořila: Jana Zavadilová Vytvořila dne: 15. února 2013. www.isspolygr.cz Barevné separace www.isspolygr.cz Vytvořila: Jana Zavadilová Vytvořila dne: 15. února 2013 Strana: 1/9 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace

Více

Logomanuál. pravidla používání značky

Logomanuál. pravidla používání značky pravidla používání značky Obsah Grafická podoba značky Trinity............... 3 Základní tvarová a barevná varianta značky........ 4 Jednobarevná pozitivní a negativní varianta značky.. 5 Vícebarevná negativní

Více

Technický manuál pro přípravu k výrobě. u společnosti PULA s.r.o.

Technický manuál pro přípravu k výrobě. u společnosti PULA s.r.o. Technický manuál pro přípravu k výrobě u společnosti PULA s.r.o. Platný od 1. 4. 2014 Základní informace Materiály předávejte: Velikost 1:1 Cílová barevnost Formát PDF/X-1a dle požadavků Fonty (texty)

Více

VY_32_INOVACE_INF4_12. Počítačová grafika. Úvod

VY_32_INOVACE_INF4_12. Počítačová grafika. Úvod VY_32_INOVACE_INF4_12 Počítačová grafika Úvod Základní rozdělení grafických formátů Rastrová grafika (bitmapová) Vektorová grafika Základním prvkem je bod (pixel). Vhodná pro zpracování digitální fotografie.

Více

Manuál jednotného vizuálního stylu obãanského sdruïení Kosmo Klub klub.kosmo.cz

Manuál jednotného vizuálního stylu obãanského sdruïení Kosmo Klub klub.kosmo.cz Manuál jednotného vizuálního stylu obãanského sdruïení Kosmo Klub klub.kosmo.cz obsah..................................... 02 úvod a definice loga........................... 03 zákres do čtvercové sítě........................

Více

Aby bylo možné zpracovat nabídku,prosíme o doplnění chybějících údajů v zadání.

Aby bylo možné zpracovat nabídku,prosíme o doplnění chybějících údajů v zadání. Nadlimitní veřejná zakázka s názvem Zajištění komunikačních aktivit na zvýšení povědomí o Českém systému kvality služeb uveřejněná ve Věstníku veřejných zakázek pod evidenčním číslem 357849. Č.j.: 13877/2013-54

Více

tipu pro kvalitní tisk Na jednoduchých příkladech Vám ukážeme jak postupovat a na co si dávat pozor při přípravě podkladů pro kvalitní tisk.

tipu pro kvalitní tisk Na jednoduchých příkladech Vám ukážeme jak postupovat a na co si dávat pozor při přípravě podkladů pro kvalitní tisk. 5 tipu pro kvalitní tisk Na jednoduchých příkladech Vám ukážeme jak postupovat a na co si dávat pozor při přípravě podkladů pro kvalitní tisk. 1. Používání loga Při každém použití loga v tištěné podobě,

Více

Rozšíření bakalářské práce

Rozšíření bakalářské práce Rozšíření bakalářské práce Vojtěch Vlkovský 2011 1 Obsah Seznam obrázků... 3 1 Barevné modely... 4 1.1 RGB barevný model... 4 1.2 Barevný model CMY(K)... 4 1.3 Další barevné modely... 4 1.3.1 Model CIE

Více

Kde se používá počítačová grafika (PG)?

Kde se používá počítačová grafika (PG)? Počítačová grafika Kde se používá počítačová grafika (PG)? Tiskoviny - časopisy, noviny, letáky Reklama billboardy, propagační mat., reklamní spoty Média, televize, film titulky, efekty, triky Multimédia

Více

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA. Lenka Bednaříková

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA. Lenka Bednaříková POČÍTAČOVÁ GRAFIKA Lenka Bednaříková POČÍTAČOVÁ GRAFIKA - OBSAH Barevné modely Základní dělení počítačové grafiky Vektorová grafika Rastrová (bitmapová) grafika Rozlišení Barevná hloubka Komprese, komprimace

Více

Rastová a vektorová grafika

Rastová a vektorová grafika Rastová a vektorová grafika Ke zlepšení vzhledu dokumentů aplikace Microsoft Word můžete použít dva základní typy grafiky: vektorovou (Nakreslený objekt: Libovolná nakreslená nebo vložená grafika, kterou

Více

LOGO MANUÁL. V4 Trust Czech Presidency of the Visegrad Group 2015/2016

LOGO MANUÁL. V4 Trust Czech Presidency of the Visegrad Group 2015/2016 LOGO MANUÁL V4 Trust Czech Presidency of the Visegrad Group 2015/2016 Obsah Úvod 3 Konstrukce loga, ochranná zóna 4 Definice barev 5 Povolené varianty loga 6 Použití loga bez doprovodného textu 7 Použití

Více

Logo cz pl Grafické zásady

Logo cz pl Grafické zásady Logo cz pl 2014 2020 Grafické zásady 1 Obsah 2 Úvod 3 Logo cz pl Popis 4 Ochranná zóna 5 Umístění 6 Datové formáty loga 7 Barvy 8 Modrá 9 Oranžová 10 Monochromní varianta 11 Umístění 12 Logo cz pl + eu

Více

PŘEDVOLBY K TISKU. pro předávání digitálních dat k výrobě tiskovin. Nabízíme Vám úpravu dokumentů pro tisk přímo u nás na firmě.

PŘEDVOLBY K TISKU. pro předávání digitálních dat k výrobě tiskovin. Nabízíme Vám úpravu dokumentů pro tisk přímo u nás na firmě. PŘEDVOLBY K TISKU pro předávání digitálních dat k výrobě tiskovin Nabízíme Vám úpravu dokumentů pro tisk přímo u nás na firmě. Nedoržení jednotlivých postupů může znamenat nekorektní zpracování zakázky.

Více

ZAKÁZKOVÁ VÝROBA RUČNÍ VÝROBA PAPÍROVÝCH TAŠEK VÝROBA VYSOKÝCH NÁKLADŮ TECHNOLOGIE TISKU MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ TECHNOLOGIE REFERENCE

ZAKÁZKOVÁ VÝROBA RUČNÍ VÝROBA PAPÍROVÝCH TAŠEK VÝROBA VYSOKÝCH NÁKLADŮ TECHNOLOGIE TISKU MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ TECHNOLOGIE REFERENCE nejen papírové tašky... Výrobou papírových tašek se naše firma zabývá od konce 90. let. Během let se naše nabídka rozšířila nejen na výrobu papírových tašek, ale i na vlastní výrobu šanonů, krabic na víno

Více

Ochranné prvky na bankovkách. Bc. Alena Kozubová

Ochranné prvky na bankovkách. Bc. Alena Kozubová Ochranné prvky na bankovkách Bc. Alena Kozubová Ochranné prvky Každá emisní banka chrání své bankovky proti padělání. Od prvního zavedení peněz se padělatelé snaží bankovky napodobit a uvést do oběhu.

Více

jednotného vizuálního stylu TIMO s. r. o., Drahobejlova 27, Praha 9, 190 00, IČO: 45276773, DIČ: CZ45276773, www.timo.cz

jednotného vizuálního stylu TIMO s. r. o., Drahobejlova 27, Praha 9, 190 00, IČO: 45276773, DIČ: CZ45276773, www.timo.cz LOGO manuál jednotného vizuálního stylu TIMO s. r. o., Drahobejlova 27, Praha 9, 190 00, IČO: 45276773, DIČ: CZ45276773, www.timo.cz Obsah 03 Symbolika značky 04 Barevné pozitivní provedení značky 05 Barevené

Více

Co je počítačová grafika

Co je počítačová grafika Počítačová grafika Co je počítačová grafika Počítačovou grafikou rozumíme vše, co zpracovává počítač a co lze sledovat očima Využití počítačové grafiky Tiskoviny - časopisy, noviny, knihy, letáky Reklama

Více

ROZLOŽENÍ STRÁNKY, NÁVRH. Okraje

ROZLOŽENÍ STRÁNKY, NÁVRH. Okraje ROZLOŽENÍ STRÁNKY, NÁVRH Ve Wordu tedy můžeme nastavovat vlastnosti písma, vlastnosti odstavce a také vlastnosti stránky. Přesuneme se na záložku ROZLOŽENÍ STRÁNKY, kde tyto najdeme v levé části. Další

Více

Počítačová grafika. Studijní text. Karel Novotný

Počítačová grafika. Studijní text. Karel Novotný Počítačová grafika Studijní text Karel Novotný P 1 Počítačová grafika očítačová grafika je z technického hlediska obor informatiky 1, který používá počítače k tvorbě umělých grafických objektů a dále také

Více

Technický manuál pro přípravu k výrobě. u společnosti PULA s.r.o.

Technický manuál pro přípravu k výrobě. u společnosti PULA s.r.o. Technický manuál pro přípravu k výrobě u společnosti PULA s.r.o. Platný od 1. 1. 2015 Základní informace Materiály předávejte: Velikost 1:1 Cílová barevnost Formát PDF/X-1a dle požadavků Fonty (texty)

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Střední hotelová škola, s.r.o. Floriánské náměstí 350, 272 01 Kladno Digitální učební materiál Číslo projektu Název projektu Název školy Předmět Tematický okruh Téma CZ.1.07/1.5.00/34.0112 Moderní škola

Více

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_BU_20 Sada: Digitální fotografie Téma: DVD promítání a tisk fotografií Autor: Mgr. Miloš Bukáček Předmět: Informatika Ročník: 3. ročník osmiletého gymnázia, třída 3.A Využití: Prezentace

Více

Téma: Barevné modely, formáty souborů

Téma: Barevné modely, formáty souborů Téma: Barevné modely, formáty souborů Vypracoval/a: Ing. Jana Wasserbauerová TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN EVR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Barevné modely

Více

Žďár nad Sázavou. logo manuál. města žďár nad sázavou

Žďár nad Sázavou. logo manuál. města žďár nad sázavou Sázavou 1 nad Žďár Žďár nad Sázavou města žďár nad sázavou 1 Logomanuál Logo manuál je souborem předpisů, k práci s jednotným vizuálním stylem logotypu Žďár nad Sázavou. Obsahuje závazná pravidla a doporučené

Více

EUROPEAN UNION European Regional Development Fund. Manuál pro zobrazení loga

EUROPEAN UNION European Regional Development Fund. Manuál pro zobrazení loga Manuál pro zobrazení loga Austria- Úvod Tento manuál má sloužit jako příručka pro použití loga Programu Evropské územní spolupráce Rakousko Česká republika na externích informačních a propagačních materiálech

Více

Manuál korporátní identity Anna Čaníková

Manuál korporátní identity Anna Čaníková Přehled Tento online manuál existuje z důvodu sjednocení grafického stylu při interní i externí komunikaci. Manuál je určen hlavně odborníkům z reklamních agentur, grafických studií, promotion a event

Více

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako.

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

Úvod do počítačové grafiky

Úvod do počítačové grafiky Úvod do počítačové grafiky Zpracoval: ing. Jaroslav Chlubný Počítačová grafika Počítačová grafika a digitální fotografie zaujímá v současnosti stále významnější místo v našem životě. Uveďme si jen několik

Více

PROVOZNÍ A TECHNICKÉ PODMÍNKY. BusBoard

PROVOZNÍ A TECHNICKÉ PODMÍNKY. BusBoard BusBoard UMÍSTĚNÍ: Na levém boku autobusu (mezi koly). Na pravý bok je možné tuto plochu rovněž umístit, ale s ohledem na množství povinných údajů (značky, piktogramy, čísla) toto umístění nedoporučujeme.

Více

4.2. VÝROBNÍ FÁZE A JEJÍ ČLENĚNÍ

4.2. VÝROBNÍ FÁZE A JEJÍ ČLENĚNÍ 4.2. VÝROBNÍ FÁZE A JEJÍ ČLENĚNÍ SCHÉMA VÝROBNÍHO PROCESU Tisková technologie TISK 1 Potiskovaný materiál Zušlechťovací technologie Technologie postpressového zpracování ZUŠLECHTĚNÍ TISKOVINY POTISKOVÉ

Více

4. cvičení. 15. října 2014

4. cvičení. 15. října 2014 4. cvičení 15. října 2014 Petra Hrochová petra.hrochova@fsv.cvut.cz D 1035 Konzultační hodiny: Pondělí 15:45 16:45 Po dohodě e-mailem kdykoliv jindy Obsah CAD systémy a jejich rozdělení Rastrová a vektorová

Více

IGELITOVÉ TAŠKY S POTISKEM

IGELITOVÉ TAŠKY S POTISKEM IGELITOVÉ TAŠKY S POTISKEM KLASICKÝ POTISK IGELITEK - sítotisk Tisk tiskne se přímými barvami pantone Tisk fotek nelze Tisk do kraje nelze, od kraje je nutné dodržovat cca 2 cm mezery Min. počet do výroby:

Více

Adobe Photoshop 18. Ukládání dokumentu formáty

Adobe Photoshop 18. Ukládání dokumentu formáty Adobe Photoshop 18. Ukládání dokumentu formáty www.isspolygr.cz Vytvořila: Bc. Blažena Kondelíková Vytvořila dne: 20. 11. 2012 Strana: 1/5 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní

Více

On-line škola mladých autorů , pořadatel: ČVUT FEL. Jak na obrázky? Martin Žáček

On-line škola mladých autorů , pořadatel: ČVUT FEL. Jak na obrázky? Martin Žáček On-line škola mladých autorů 20. 2. 18. 4. 2013, pořadatel: ČVUT FEL Jak na obrázky? Martin Žáček zacekm@fel.cvut.cz http://www.aldebaran.cz/onlineskola/ Jak na obrázky? Osnova 1. Co je to vůbec obrázek,

Více

MODRÁ ČERNÁ BORDÓ ORANŽOVÁ ZELENÁ HNĚDÁ

MODRÁ ČERNÁ BORDÓ ORANŽOVÁ ZELENÁ HNĚDÁ VIVELLA - jemný hladký materiál - ražba roku - oboustranná pěnová výplň desek (kromě diářů Jakub a Igor) - rovný hřbet (kromě diářů Jakub a Igor) - ražba DALŠÍ MOŽNOSTI U: sítotisk, ražba přes pásku MODRÁ

Více

OBRÁZKY (FOTKY, OBRAZCE) vložení a editace

OBRÁZKY (FOTKY, OBRAZCE) vložení a editace OBRÁZKY (FOTKY, OBRAZCE) vložení a editace K vložení grafického, nebo i jiného objektu do dokumentu se použije záložka VLOŽENÍ. Přehledně zde máme pohromadě vše, co lze do Wordu vložit. Ukažme si vložení

Více

Technický manuál pro přípravu k výrobě. u společnosti PULA s.r.o.

Technický manuál pro přípravu k výrobě. u společnosti PULA s.r.o. Technický manuál pro přípravu k výrobě u společnosti PULA s.r.o. Platný od 1. 1. 2016 Základní informace Materiály předávejte: Velikost 1:1 Cílová barevnost Formát PDF/X-1a dle požadavků Fonty (texty)

Více

Konverze grafických rastrových formátů

Konverze grafických rastrových formátů ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE Konverze grafických rastrových formátů semestrální práce Jakub Hořejší Ondřej Šalanda V

Více

POKYNY PRO AUTORY PRO STANDARDNÍ ÚPRAVU TEXTU PUBLIKACE PŘEDKLÁDANÉ PŘÍMO K TISKU 1 VŠEOBECNÉ POKYNY

POKYNY PRO AUTORY PRO STANDARDNÍ ÚPRAVU TEXTU PUBLIKACE PŘEDKLÁDANÉ PŘÍMO K TISKU 1 VŠEOBECNÉ POKYNY POKYNY PRO AUTORY PRO STANDARDNÍ ÚPRAVU TEXTU PUBLIKACE PŘEDKLÁDANÉ PŘÍMO K TISKU Autor připraví publikaci jak po obsahové, tak po stránce typografické. Publikace bude mít konečnou úpravu a bude připravena

Více