Předtisková příprava a tisk. 1. Ofsetový tisk. 2. Tiskové rozlišení

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Předtisková příprava a tisk. 1. Ofsetový tisk. 2. Tiskové rozlišení"

Transkript

1 Předtisková příprava a tisk 1. Ofsetový tisk Dva fakty o vlastnostech všech tiskařských strojů: a) Tiskařský stroj tiskne pouze barvy, nikoliv však jejich odstíny. b) Tiskařský stroj tiskne v daném čase pouze jednu barvu. Je pravděpodobné, že publikace, kterou chcete vytisknout, obsahuje široké spektrum dostupných barev a že obrázky obsahují pravděpodobně širokou škálu odstínů. Vezmeme-li v úvahu předchozí dva body, pak úspěšná reprodukce publikace představuje dva problémy. První problém spočívá v tisku obrázků, které obsahují odstíny. Pokud tiskařský stroj tiskne pouze několik barev, jak může reprodukovat plnobarevné obrázky? Řešením tohoto problému je vytvoření obrázku, který simuluje odstíny za použití maličkých teček. Těmto obrazům se říká polotónové. Druhým problémem je reprodukce vícebarevných obrázků na tiskařském stroji, který může nanášet v daném čase jen jednu barvu. Každá barva musí být tedy nanesena zvlášť. Váš obrázek proto musí být rozdělen na jednotlivé barevné komponenty vytvořením barevných separací. Polotónový obraz Obrázek, který obsahuje odstíny, se musí předtím, než bude vytištěn, zkonvertovat na polotónový obraz. Reprodukce obrázků, jež obsahují odstíny, jako například fotografie, představuje pro tiskařský stroj problém kvůli způsobu, jak stroj nanáší barvu na papír. Převod do polotónů Proces konverze celotónového obrázku na obraz tvořený z maličkých teček se nazývá polotónové zpracování. 2. Tiskové rozlišení V souvislosti s pojmem tiskové rozlišení se uvádí zkratka DPI = dots per inch, neboli body na palec. Rozlišení uváděné v dpi se používá při tisku fotografií a při tisku rastrových formátů. Údaj v jednotkách dpi informuje tiskárnu o tom, jakou hustotou jednotlivých bodů má při tisku použít a nebo naopak tiskárna informuje nás v jaké hustotě tiskne a tudíž v jakém fyzickém rozlišení máme snímek dodat.

2 2.1. O hustotě polotónového rastru Dots per Inch (neboli body na palec) je hodnota, podle které se řídí tiskárna. Udává hodnotu, jak hustě má nasázet body vedle sebe. Obecně se dá říci, že čím vyšší hustota bodů, tedy vyšší číslo DPI bude nastaveno, tím menší bude fotografie v daném rozlišení. Na obrázku je toto stručně popsáno. Fyzicky se na jeden palec, cca 2,5 cm, vejde tolik bodů, jaké je udáno DPI. Pokud je rozlišení v dpi uváděno například u skenerů, pak nás informuje o tom, kolik informací je zařízení schopno zachytit. Platí zde pravidlo, že čím je toto rozlišení vyšší, tím jemnější detaily jsou rozpoznány a zaznamenány. Velmi důležité je rozlišovat mezi rozlišením fyzickým, tj. rozlišení snímače jak je uvedeno výše a mezi rozlišením v jednotkách dpi, údaje totiž nejsou shodné a každý nám říká něco jiného. První údaj v pixelech nám říká, kolik bodů fotoaparát zaznamenal, druhý údaj v dpi nám zase říká, s jakou hustotou bodů pracuje reprodukční zařízení. Laicky řečeno, kolik pixelů spotřebuje tiskárna při vytištění jednoho palce (2,54 cm) fotografie. Tisk rastrových formátů Běžné hodnota na tisk fotografií je 300 DPI. Tzn. 300 bodů na palec, tedy 118 bodů na cm 2.2. Hustota a úhel natočení tiskového rastru Dírky (body) v polotónovém obrazu (matrici) jsou uspořádány v řádcích. Počet řádků dírek na jeden palec polotónového obrazu určuje počet bodů, ze kterého je polotónový obrázek složen. Tato hodnota, nazývaná hustota rastru (někdy též obrazová frekvence), je podobná rozlišení u bitmapy, ale místo bodů na palec (dpi), je obrazová frekvence popsaná použitím linií na palec (lpi). Při detailnějším zkoumání je často možné obrazový vzorek v polotónovém obrázku objevit i pouhým okem. Pro zamezení tohoto problému jsou polotónové obrazy pootočeny. Tím se eliminuje symetrie ve vzorku, která dělá vzorek viditelný. Úhly obrazu jsou ještě víc důležité, provádíte-li barevné separace, protože každá separace musí mít jiný úhel.

3 3. Barevné výtažky vytvoření digitálních polotónů separace Při reprodukci barevných obrazů se spojitými tóny tiskaři obvykle rozkládají kresbu do čtyř výtažků (nazývaných výtažkové barvy) jeden výtažek (a tiskovou desku) pro každou barevnou složku obrazu: azurovou, purpurovou, žlutou a černou. Můžete také přidat vlastní tiskové barvy (nazývané přímé barvy). V tom případě se pro každou přímou barvu vytvoří samostatný výtažek (a tisková deska). Když se výtažky vytisknou příslušnými tiskovými barvami a s přesným soutiskem, barvy se zkombinují a reprodukují originální kresbu. Proces rozdělení obrazu do dvou nebo více barev se nazývá vytváření barevných výtažků (nebo separace barev) a filmy, ze kterých se vytvářejí tiskové desky, se nazývají výtažky. PostScript je programovací jazyk určený ke grafickému popisu tisknutelných dokumentů vyvinutý v roce 1985 firmou Adobe Systems Incorporated. Jeho hlavní výhodou je, že je nezávislý na zařízení, na kterém se má dokument tisknout. Jeho standardní přípona je.ps a MIME typ application/postscript. Pro rastrové, vektorové i kombinované obrázky se používá přípona.eps (Encapsulated PostScript).

4 3.1. Pracovní postupy vytváření výtažků Existují dva běžné postscriptové pracovní postupy; hlavní rozdíl je v tom, kde se vytvářejí výtažky na hostitelském počítači nebo v RIPu (raster image processor) výstupního zařízení. Další alternativou je pracovní postup PDF. Výtažky vytvářené na hostitelském počítači V tradičním pracovním postupu s vytvářením předseparovaných souborů se na hostitelském počítači vytváří postscriptové informace pro požadované výtažky dokumentu a posílá tyto informace na výstupní zařízení. In-RIP separace V novějším pracovním postupu založeném na RIPu provádí nová generace postscriptových RIPů separace barev, vytváření přesahů a dokonce správu barev v RIPu, a hostitelský počítač může mezitím provádět další úlohy. Tento přístup zkracuje generování souboru v aplikaci a minimalizuje množství přenášených dat pro jednotlivé tiskové úlohy. Například místo posílání postscriptových informací pro čtyři nebo více stránek při tisku výtažků z hostitele pošle InDesign postscriptové informace jediného složeného postscriptového souboru pro zpracování v RIPu Přidání extra barevných separací a barva Hexachrome Mnoho lidí pracujících s barvami CMYK shledává rozsah možných barev nedostatečný. Aby se zvětšil barevný rozsah kritických oblastí, je možné přidat extra barevné separace. Alternativně je možné pro vytvoření plnobarevných obrázků použít nový typ technologie složených barev, nazývaný barvy Hexachrome. Tyto barvy používají šest pigmentů barev (azurový, purpurový, žlutý, černý CMYK plus oranžový a zelený), a tak rozšiřují rozsah možných barev. Samozřejmě extra barevné separace mají za následek větší obtížnost tisku Registrační barva Pokud chcete tisknout objekt na všech deskách v tiskovém stroji, včetně desek pro přímé barvy, můžete na objekt aplikovat registrační barvu. Registrační barva se používá pro ořezové a řezací značky. U složeného výstupu se objekty s aplikovanou registrační barvou vytisknou jako C 100, M 100, Y 100 a K 100. Ve výtažcích se tyto objekty budou tisknout jako 100 % na každém výtažku Výstup přímých barev Vlastní tiskové barvy, nazývané přímé barvy, můžete použít spolu s výtažkovými tiskovými barvami nebo místo výtažkových barev. Například místo použití čtyř výtažkových barev k reprodukci kresby, která obsahuje černý text a modrozelenou čárovou kresbu, můžete použít dvě přímé barvy jednu černou a jednu reprezentující přesný odstín zelené. Přímé barvy můžete také použít k vytváření barev, které nelze reprodukovat tiskovými barvami CMYK, jako jsou laky nebo fluorescenční a metalické barvy.

5 4. Přetisk trapping Když tisknete neprůhledné překrývající se barvy, vrchní barva standardně vysekne oblasti pod sebou. Můžete použít přetisk, abyste zabránili tomuto vyseknutí a nastavili, aby vrchní překrývající tisková barva vypadala jako průhledná vzhledem ke spodní barvě. Stupeň průhlednosti při tisku závisí na tiskové barvě, papíru a použité metodě tisku. Přetisk můžete požadovat v následujících situacích: Přetisk černé tiskové barvy, abyste zabránili problémům se soutiskem. Protože černá tisková barva je neprůhledná (a obvykle se tiskne poslední), nevypadá podstatně jinak, když ji tisknete přes barvu nebo přes bílé pozadí. Přetisk černé může zabránit vzniku mezer mezi černými a barevnými plochami kresby. Přetiskujte, když kresba neobsahuje společné tiskové barvy a vy chcete vytvořit přesahy (trapping) nebo efekty překrývání barev. Když se při přetiskování míchají výtažkové barvy nebo vlastní barvy, které nesdílejí společné tiskové barvy, přetiskovaná barva se přidá k barvě pozadí. Například když vytisknete výplň se 100 % purpurovou přes výplň se 100 % azurovou, překrývající se výplně budou fialové, ne purpurové. Černá tisková barva aplikovaná na text nebo na vlastní objekty aplikace se standardně přetiskuje, aby se zabránilo chybám při soutisku malých znaků černého textu, který je umístěný přes barevné oblasti, nebo barevných ploch ohraničených černými linkami. Nejsou-li barevné separace na stránce správně spasované, vznikají mezi přiléhajícími barvami nežádoucí mezery. Tento problém se nazývá nesprávný soutisk; bez ohledu na to, jak si dáváte pozor, se určité procento nesprávného soutisku objeví pokaždé. Přetisk barev ( overprint ) je metoda kompenzace nesprávného soutisku pomocí úmyslného přesahu barev.

6 Části objektů, které jsou překryty jiným objektem, se obvykle odstraní, neboli vyřežou ( knock out ). Pro překrytí barev a vytvoření přetisku barev musí jedna barva přetisknout druhou. Když vrchní objekt přetiskuje objekt pod ním, zakryté části se vytisknou stejně. Tím se vznik bílých mezer mezi rozdílnými barvami stává nemožný; nicméně překrývající se barvy se můžou smíchat a tím vytvořit třetí, nežádoucí barvu. Když je vrchní barva tmavší než spodní, nebo když obě barvy sdílejí společný barevný prvek, je celý objekt přetištěn bez problémů. Když ale přetisk způsobuje změnu barvy vrchního objektu, musí se použít preciznější metoda částečného přetisku Přesah (rozšíření) V místech, kde sousedí nebo se překrývají barvy, které se tisknou každá z jiného výtažku, může nepřesnost soutisku způsobit mezery mezi barvami ve výsledném výstupu. Pro kompenzaci možných mezer mezi barvami používají tiskařské firmy techniku, která se nazývá trapping neboli vytváření přesahů, která vytvoří malou plochu překrytí neboli přesahu mezi dvěma sousedícími barvami. Nedá-li se provést přímý přetisk, může se přetisk barev vytvořit použitím rozšíření ( spread ). Rozšíření jsou tenké čáry, které jsou přidány k okrajům objektu. Při tisku je rozšířená část přetištěna, zatímco zbylá část objektu je jako obvykle vyřezána. Existují dva druhy přesahů: rozšíření, při kterém světlejší objekt přesahuje do tmavšího pozadí; a vyseknutí nebo potlačení ( choke ), při kterém světlejší pozadí přesahuje do tmavšího objektu, který překrývá pozadí, a objekt se zdá být menší. Potlačení je tenká čára, která je umístněna do vnitřních okrajů vyřezané oblasti. Stejně jako u rozšíření je potlačení přetištěno tak, že vrchní objekt překrývá spodní objekt.

7 5. Barevné přechody Soubory s přechody, mřížkami přechodů nebo prolnutími barev může být na některých tiskárnách obtížné hladce (bez zřetelných pruhů barev) vytisknout nebo je nelze vytisknout vůbec. Chcete-li zlepšit výsledky tisku, dodržujte tato všeobecná pravidla: Použijte prolnutí, které se změní alespoň o 50 % v jedné nebo více výtažkových barevných složkách. Použijte kratší prolnutí. Optimální délka závisí na barvách v prolnutí, ale snažte se mít prolnutí kratší než 7,5 palce (19 cm). Použijte světlejší barvy nebo zkraťte tmavá prolnutí. Pruhy se nejpravděpodobněji objeví mezi velmi tmavou barvou a bílou. 6. Tisk a ukládání průhledných kreseb Průhlednost v PDF dokumentu je vlastnost objektu, udávající, že objekt, jeho část nebo objektem generovaný efekt (např. vržený stín, záře) je částečně nebo úplně průhledný. Pracujte s průhlednými objekty velice opatrně. Průhlednými objekty rozumějte nejenom objekty s nastavenou samotnou průhledností, ale i obrázky s alfa kanály, různými efekty - stíny, prolnutími, září atp. Pokud váš dokument nebo kresba obsahují průhlednost, je pro jejich výstup obvykle potřeba provést proces zvaný sloučení průhledností. Sloučení rozdělí průhlednou kresbu na vektorové a rastrované oblasti. Když kresba bude složitější (překrývající se obrazy, vektory, text, přímé barvy, přetisky a podobně), bude složitější i sloučení průhledností a jeho výsledky. Sloučení může být nezbytné, když tisknete, nebo když ukládáte nebo exportujete do jiných formátů, které průhlednost nepodporují. Chcete-li při vytváření souborů PDF zachovat průhlednost bez sloučení, uložte soubor jako Adobe PDF 1.4 (Acrobat 5.0) nebo novější. Můžete určit nastavení sloučení a pak je uložit a aplikovat jako přednastavení sloučení průhledností. Průhledné objekty se sloučí podle nastavení ve vybraném přednastavení sloučení průhlednosti. Po uložení souboru nelze již sloučení průhledností vzít zpět.

8 7. Tiskové značky Když připravujete poklady pro tisk, potřebujete vytvořit množství značek pro tiskové zařízení, aby se přesně sestavily části kresby a ověřila se správnost barev. Do kresby můžete přidat následující typy tiskových značek: Ořezové značky Tenké (vlasové) vodorovné a svislé linky, které určují, kde by se měla stránka oříznout. Řezací značky mohou také pomoci nastavit soutisk (zarovnání) jednotlivých barevných výtažků. Soutiskové značky Malé terče mimo oblast stránky, sloužící k zarovnání různých výtažků v barevném dokumentu. Pruhy barev Malé čtverce barev reprezentující tiskové barvy CMYK a odstíny šedi (po krocích 10 %). Poskytovatelé služeb používají tyto značky k nastavení hustoty (denzity) tiskové barvy v tiskařském stroji. Informace o stránce Označí film názvem příslušného čísla kreslicího plátna, časem a datem tisku, použitou hustotou rastru, úhlem rastru pro výtažek a názvem barvy pro jednotlivé výtažky. Tyto popisky se objevují nad obrazy. 8. O spadávce Spadávka je část kresby, která přesahuje přes ohraničovací rámeček tisku nebo přes ořezovou oblast a řezací značky. Spadávku můžete do kresby zahrnout jako prevenci chyb abyste zajistili, že se tiskové barvy vytisknou až k okraji stránky, poté co bude stránka oříznuta, nebo aby obraz mohl být v dokumentu oříznut do rámečku. Když vytvoříte kresbu, která bude rozšířena až do spadávky, můžete určit velikost spadávky. Řezací značky ale stále určují stejně veliký ohraničovací rámeček tisku.

9 Velikost použité spadávky závisí na jejím účelu. Tisková spadávka (pro obraz, který přesahuje přes okraj tištěné stránky) by měla být nejméně 3 mm. Pokud spadávka zajišťuje, aby obraz dosahoval až k čáře svého rámečku, nemusí být větší než 1 mm. Vaše tiskařská firma vám může poradit, jaká velikost spadávky je potřebná pro konkrétní úlohu. 9. Ochranná zóna Okraj uvnitř tisknutelné plochy, do kterého by neměly zasahovat objekty, zejména texty. Nejčastěji 2 mm. 10. Ostatní (tloušťka linek, pojmenovávání PDF souborů) Síla linek v dokumentu by měla být minimálně 0,2 b ve 100% tiskové barvě. Tenčí linky, zejména v rastru, mohou být obtížně vytisknutelné (díky interferenci s tiskovým rastrem se mohou jevit různě silné). Znaky ve jménech souborů volte raději bez diakritiky, mezer (ty můžete vtipně nahradit podtržítkem) a nealfanumerckých znaků (hvězdička, otazník, dvojtečka atp.). Maximální nasycení barev v barevném režimu CMYK je 320 %

Barvy na počítači a grafické formáty

Barvy na počítači a grafické formáty Barvy na počítači a grafické formáty Hlavním atributem, který se používá při práci s obrazem či s grafickými formáty, je barva. Při práci s barvami je důležité určit základní množinu barev, se kterou budeme

Více

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

1. Polotóny, tisk šedých úrovní

1. Polotóny, tisk šedých úrovní 1. Polotóny, tisk šedých úrovní Studijní cíl Tento blok kurzu je věnován problematice principu tisku polotónů a šedých úrovní v oblasti počítačové grafiky. Doba nutná k nastudování 2 hodiny 1.1 Základní

Více

Reprodukce obrazových předloh

Reprodukce obrazových předloh fialar@kma.zcu.cz Podpořeno z projektu FRVŠ 584/2011 Historie Reprodukční fotografie V reprodukční fotografii se používají různé postupy pro reprodukci pérovek (pouze černá a bílá) jednoduché (viz přednáška

Více

Barvy a barevné modely. Počítačová grafika

Barvy a barevné modely. Počítačová grafika Barvy a barevné modely Počítačová grafika Barvy Barva základní atribut pro definici obrazu u každého bodu, křivky či výplně se definuje barva v rastrové i vektorové grafice všechny barvy, se kterými počítač

Více

Směrnice pro předávání digitálních dat k výrobě tiskovin

Směrnice pro předávání digitálních dat k výrobě tiskovin Směrnice pro předávání digitálních dat k výrobě tiskovin Pravidla pro vytvoření korektního PostScriptu (PS) Pro vytvoření korektního PS souboru z grafických aplikací je možné použít originální postscriptový

Více

SPECIALISTÉ NA REKLAMNÍ PŘEDMĚTY DTP MANUÁL. eshop.silicmedia.cz

SPECIALISTÉ NA REKLAMNÍ PŘEDMĚTY DTP MANUÁL. eshop.silicmedia.cz SPECIALISTÉ NA REKLAMNÍ PŘEDMĚTY DTP MANUÁL DTP MANUÁL Pokud potřebujete dodat grafické podklady pro potisk reklamních předmětů a nevíte, jakým způsobem podklady přesně dodat, postupujte dle tohoto DTP

Více

Počítačová grafika. OBSAH Grafické formy: Vektorová grafika Bitmapová (rastrová grafika) Barevné modely

Počítačová grafika. OBSAH Grafické formy: Vektorová grafika Bitmapová (rastrová grafika) Barevné modely Počítačová grafika OBSAH Grafické formy: Vektorová grafika Bitmapová (rastrová grafika) Barevné modely Vektorová grafika Vektorová grafika Příklad vektorové grafiky Zpět na Obsah Vektorová grafika Vektorový

Více

Kapitola 11 / Barevný tisk

Kapitola 11 / Barevný tisk DTP1 (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 11 / Barevný tisk Petr Lobaz, 2. 5. 2007 Typy barev průhledné (ofset) neprůhledné (sítotisk) s běžnými pigmenty metalické výtažkové přímé s různými tiskařskými

Více

DTP1. Typy barev. Označení barevnosti. Barevný tisk. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 11 / Barevný tisk

DTP1. Typy barev. Označení barevnosti. Barevný tisk. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 11 / Barevný tisk DTP1 (příprava textu pomocí počítače) Typy barev průhledné (ofset) neprůhledné (sítotisk) Kapitola 11 / Barevný tisk s běžnými pigmenty metalické výtažkové přímé s různými tiskařskými parametry (krytí,

Více

Základní pojmy v počítačové grafice

Základní pojmy v počítačové grafice Základní pojmy v počítačové grafice Grafika na počítači 16. 9. 2008 Veronika Tomsová 1 Barevný výtažek = Color separation. Černobílý obraz, který po vytištění danou výtažkovou barvou společně s ostatními

Více

Osvědčené postupy pro zpracování tiskových dat s vynikající kvalitou tisku

Osvědčené postupy pro zpracování tiskových dat s vynikající kvalitou tisku Osvědčené postupy pro zpracování tiskových dat s vynikající kvalitou tisku Arnošt Nečas Marketing manager GRAFIE CZ Jan Štor Odborný konzultant GRAFIE CZ Agenda Základy digitálních obrazů Kvalita obrazu

Více

CENÍK INZERCE V ČASOPISE MUZIKUS

CENÍK INZERCE V ČASOPISE MUZIKUS CENÍK INZERCE V ČASOPISE MUZIKUS Platí od 1. 8. 2019 do vydání nového ceníku hudební celobarevná komerční celobarevná kód formát šířka výška umístění cena cena A1 1/1 202 285 zadní strana obálky 27050

Více

www.zlinskedumy.cz Informační a komunikační technologie Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

www.zlinskedumy.cz Informační a komunikační technologie Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748 Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Ing.

Více

thb STRUČNÝ PRŮVODCE PŘÍPRAVOU DAT TISKÁRNY HAVLÍČKŮV BROD Kontrola dat: tel.: 569 664 151 e-mail: kontrola@thb.cz

thb STRUČNÝ PRŮVODCE PŘÍPRAVOU DAT TISKÁRNY HAVLÍČKŮV BROD Kontrola dat: tel.: 569 664 151 e-mail: kontrola@thb.cz STRUČNÝ PRŮVODCE PŘÍPRAVOU DAT thb TISKÁRNY HAVLÍČKŮV BROD a k c i o v á s p o l e č n o s t Husova 1881 580 01 HAVLÍČKŮV BROD tel.: 569 664 110 e-mail: thb@thb.cz www.thb.cz Kontrola dat: tel.: 569 664

Více

Úvod do počítačové grafiky

Úvod do počítačové grafiky Úvod do počítačové grafiky Zpracoval: ing. Jaroslav Chlubný Počítačová grafika Počítačová grafika a digitální fotografie zaujímá v současnosti stále významnější místo v našem životě. Uveďme si jen několik

Více

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 10 / Barevný tisk

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 10 / Barevný tisk DTP1 (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 10 / Barevný tisk Petr Lobaz, 30. 4. 2009 Barva běžné světlo směs mnoha vlnových délek ~ 400 nm modrá ~ 550 nm zelená ~ 700 nm červená receptory v oku tyčinky

Více

DTP1. Digitální grafický výstup. ernobílé grafické objekty. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 8 / Obrázky a rastrování

DTP1. Digitální grafický výstup. ernobílé grafické objekty. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 8 / Obrázky a rastrování DTP1 (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 8 / Obrázky a rastrování Petr Lobaz, 7. 4. 201i Digitální grafický výstup složen z bod bod erná/bílá rozlišení po et bod na palec, dpi pro text alespo 600

Více

thb TISKÁRNY HAVLÍČKŮV BROD

thb TISKÁRNY HAVLÍČKŮV BROD STRUČNÝ PRŮVODCE PŘÍPRAVOU DAT thb TISKÁRNY HAVLÍČKŮV BROD a k c i o v á s p o l e č n o s t Husova 1881 580 01 HAVLÍČKŮV BROD tel.: 569 664 110 e-mail: thb@thb.cz www.thb.cz Kontrola dat: tel.: 569 664

Více

Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748 Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Ing.

Více

Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání. Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání. Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou Datum: 1. 12. 2013 Projekt: Registrační číslo: Číslo DUM: Škola: Jméno autora: Název sady: Název práce: Předmět: Ročník: Obor: Časová dotace: Vzdělávací cíl: Pomůcky: Využití ICT techniky především v uměleckém

Více

Jak nastavit export do tiskového PDF z Corel Draw:

Jak nastavit export do tiskového PDF z Corel Draw: Export PDF z Corelu Jak nastavit export do tiskového PDF z Corel Draw: Pokud potřebujete vytvořit PDF exportem z Corel Draw použijte popsané nastavení. Ideální postup je vytvořit vektorovou grafiku v Corelu,

Více

PŘEDVOLBY K TISKU. pro předávání digitálních dat k výrobě tiskovin. Nabízíme Vám úpravu dokumentů pro tisk přímo u nás na firmě.

PŘEDVOLBY K TISKU. pro předávání digitálních dat k výrobě tiskovin. Nabízíme Vám úpravu dokumentů pro tisk přímo u nás na firmě. PŘEDVOLBY K TISKU pro předávání digitálních dat k výrobě tiskovin Nabízíme Vám úpravu dokumentů pro tisk přímo u nás na firmě. Nedoržení jednotlivých postupů může znamenat nekorektní zpracování zakázky.

Více

Počítačová grafika 1. Úvod do grafiky, základní pojmy. Rastrová grafika.

Počítačová grafika 1. Úvod do grafiky, základní pojmy. Rastrová grafika. Počítačová grafika 1 Úvod do grafiky, základní pojmy. Rastrová grafika. Proč vůbec grafika? Zmrzlinový pohár s převažující červenou barvou. Základem je jahodová zmrzlina, která se nachází ve spodní části

Více

Aplikace Fiery pro tvorbu finálních výtisků v4.8

Aplikace Fiery pro tvorbu finálních výtisků v4.8 Aplikace Fiery pro tvorbu finálních výtisků v4.8 2016 Electronics For Imaging, Inc. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právní oznámení pro tento produkt. 14. ledna 2016 Obsah 3 Obsah Fiery

Více

Adobe Photoshop Gymnázium Broumov

Adobe Photoshop Gymnázium Broumov Adobe Photoshop Gymnázium Broumov TOTO VZDĚLÁVÁNÍ JE FINANCOVÁNO Z PROSTŘEDKŮ ESF PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Srdečně Vás

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět

Více

Fiery JobMaster-Fiery Impose-Fiery Compose

Fiery JobMaster-Fiery Impose-Fiery Compose Fiery JobMaster-Fiery Impose-Fiery Compose 2014 Electronics For Imaging. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právním upozornění pro tento produkt. 30 června 2014 Obsah 3 Obsah Fiery JobMaster-Fiery

Více

Řada multifunkčních zařízení DESIGNJET T790 a T1300 eprinter. Průvodce řešením potíží s kvalitou obrazu

Řada multifunkčních zařízení DESIGNJET T790 a T1300 eprinter. Průvodce řešením potíží s kvalitou obrazu Řada multifunkčních zařízení DESIGNJET T790 a T1300 eprinter Průvodce řešením potíží s kvalitou obrazu 2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. 1. vydání Právní informace Informace v tomto dokumentu

Více

Bez správně připravených tiskových dat není možné zahájit výrobu.

Bez správně připravených tiskových dat není možné zahájit výrobu. MALONÁKLADOVÝ TISK Protože naším cílem je bezchybně a profesionálně vyrobená zakázka, je nutné před předáním zakázky do výroby tisková data řádně připravit ve správném druhu souboru, ve správném barevném

Více

Průvodce kvalitou barev

Průvodce kvalitou barev Stránka 1 z 6 Průvodce kvalitou barev Průvodce kvalitou barev pomáhá uživatelům vysvětlit operace, které jsou na tiskárně k dispozici a mohou být užity pro úpravu a přizpůsobení barevného výstupu. Nabídka

Více

InD PS PDF. Vytvoření korektního InD dokumentu

InD PS PDF. Vytvoření korektního InD dokumentu 1. kontakt se zákazníkem Vytvoření korektního InD dokumentu 2. formát výsledného dokumentu čistý formát (ČF) 3. počet kusů náklad 4. potiskovaný materiál bod 2. až 4. volba tiskové techniky (TT) + barevnost

Více

Kapitola: Konverze grafických formátů Cvičení 5 a 6 Úpravy rastrových obrazů

Kapitola: Konverze grafických formátů Cvičení 5 a 6 Úpravy rastrových obrazů Kapitola: Konverze grafických formátů Cvičení 5 a 6 Úpravy rastrových obrazů Témata Parametry rastrového obrazu a jejich vliv na celkovou velikost souboru. Úpravy parametrů s cílem dosažení optimální kvality

Více

Scribus základní kurz

Scribus základní kurz Scribus základní kurz příručka pro školení Prokop Zelený www.kurzygrafiky.cz Poznámka: Žádná část této příručky nesmí být kopírována, nebo publikována bez výslovného souhlasu autora. TEORIE úvod do počítačové

Více

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 9 / Barevný tisk

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 9 / Barevný tisk DTP1 (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 9 / Barevný tisk Petr Lobaz, 18. 4. 2013 Barva běžné světlo směs mnoha vlnových délek ~ 400 nm modrá ~ 550 nm zelená ~ 700 nm červená receptory v oku tyčinky

Více

Počítačová grafika SZŠ A VOŠZ MERHAUTOVA 15, BRNO

Počítačová grafika SZŠ A VOŠZ MERHAUTOVA 15, BRNO Počítačová grafika SZŠ A VOŠZ MERHAUTOVA 15, BRNO 1 Základní dělení 3D grafika 2D grafika vektorová rastrová grafika 2/29 Vektorová grafika Jednotlivé objekty jsou tvořeny křivkami Využití: tvorba diagramů,

Více

Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527

Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

František Hudek. říjen 2012

František Hudek. říjen 2012 VY_32_INOVACE_FH05_Z Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek říjen 2012 9.

Více

Několik praktických informací

Několik praktických informací 1. formát Několik praktických informací označuje konečnou velikost knihy, dovolím si uvést ty nejběžnější. Nic není nemožné, a tak si můžete zvolit jakýkoliv vlastní formát knihy, vše je otázkou financí

Více

FORMÁTY PAPÍRU A8 A6. A6 půllist A7 čtvrtlist A8 osmina listu

FORMÁTY PAPÍRU A8 A6. A6 půllist A7 čtvrtlist A8 osmina listu FORMÁTY PAPÍRU Formáty papíru jsou dané šířkou papírenských strojů, které je vyrábějí. Jsou to tzv. hrubé formáty. Formátová soustava je stejná po celém světě, protože je vázána na formáty tiskových a

Více

Specifikace potisku DVD 5

Specifikace potisku DVD 5 Strana 1 (celkem 5) Specifikace potisku DVD 5 Varianta 1 Varianta 2 Obrázek č. 1 Strana 2 (celkem 5) Specifikace potisku DVD 9 ø36 - ø118 mm Pokovená oblast min. ø19 mm max. ø118 mm Obrázek č. 2 Strana

Více

Příklady pracovních postupů

Příklady pracovních postupů 2014 Electronics For Imaging. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právním upozornění pro tento produkt. 11 června 2014 Obsah 3 Obsah Příklady pracovních postupů tisku na serveru Fiery Server...5

Více

Rastrová grafika. Grafický objekt je zaznamenán jednotlivými souřadnicemi bodů v mřížce. pixel ( picture element ) s definovanou barvou

Rastrová grafika. Grafický objekt je zaznamenán jednotlivými souřadnicemi bodů v mřížce. pixel ( picture element ) s definovanou barvou Rastrová grafika Grafický objekt je zaznamenán jednotlivými souřadnicemi bodů v mřížce. pixel ( picture element ) s definovanou barvou Kvalita je určena rozlišením mřížky a barevnou hloubkou (počet bitů

Více

Správa barev. Barevné separace. Správa barev. Vytvořila: Jana Zavadilová Vytvořila dne: 15. února 2013. www.isspolygr.cz

Správa barev. Barevné separace. Správa barev. Vytvořila: Jana Zavadilová Vytvořila dne: 15. února 2013. www.isspolygr.cz Barevné separace www.isspolygr.cz Vytvořila: Jana Zavadilová Vytvořila dne: 15. února 2013 Strana: 1/9 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace

Více

INFORMATIKA počítačová grafika- rozdělení

INFORMATIKA počítačová grafika- rozdělení INFORMATIKA počítačová grafika- rozdělení Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Vzdělávací okruh Druh učebního materiálu Cílová

Více

Teorie barev. Způsob definování barev. Vladimír Kopecký Jr. Model RGB (Red, Green, Blue) Fyzikální ústav MFF UK kopecky@karlov.mff.cuni.

Teorie barev. Způsob definování barev. Vladimír Kopecký Jr. Model RGB (Red, Green, Blue) Fyzikální ústav MFF UK kopecky@karlov.mff.cuni. Obrazový materiál ve vědecké práci aneb jeden obrázek vydá za tisíc slov Vladimír Kopecký Jr. Fyzikální ústav MFF UK kopecky@karlov.mff.cuni.cz Teorie barev Ostwaldův barevný kruh vzniká postupným smísením

Více

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ Jak správně publik vat Jakub Vágner a kol. PŘEDNÍ OBÁLKA (nečísluje se a nezapočítává se do rozsahu publikace) VNITŘNÍ STRANA PŘEDNÍ OBÁLKY (nečísluje se a nezapočítává se do

Více

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA. Počítačová grafika 1

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA. Počítačová grafika 1 Počítačová grafika 1 POČÍTAČOVÁ GRAFIKA Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z matematiky pro nižší gymnázia Autoři projektu Student na prahu 21. století - využití ICT ve vyučování matematiky

Více

Jak lze ve Photoshopu vytvořit vynikající černobílé fotografie

Jak lze ve Photoshopu vytvořit vynikající černobílé fotografie Černobílý svět Jak lze ve Photoshopu vytvořit vynikající černobílé fotografie Zadáte-li v itunes Store vyhledávání písní s názvem Black & White ( Černá a bílá ), budete překvapeni, jak dlouhý bude jejich

Více

Vytváření realistických děl pomocí síťové výplně

Vytváření realistických děl pomocí síťové výplně Vytváření realistických děl pomocí síťové výplně Ariel Garaza Díaz O autorovi Ariel žije a pracuje v Montevideu v Uruguayi. Od roku 1980 pracuje jako profesionální návrhář a software Corel používá od roku

Více

Obsah. Úvod... 9. Barevná kompozice... 16 Světlo... 18 Chromatická teplota světla... 19 Vyvážení bílé barvy... 20

Obsah. Úvod... 9. Barevná kompozice... 16 Světlo... 18 Chromatická teplota světla... 19 Vyvážení bílé barvy... 20 Obsah Úvod.............................................................................................. 9 Historie grafického designu a tisku..................................... 10 Od zadání k návrhu..............................................................

Více

PŘIJÍMANÉ FORMÁTY DIGITÁLNÍCH DAT:

PŘIJÍMANÉ FORMÁTY DIGITÁLNÍCH DAT: PŘIJÍMANÉ FORMÁTY DIGITÁLNÍCH DAT: Firma Panflex disponuje nejnovějšími verzemi všech běžně používaných grafických SW a je schopna taková dat přijímat a zpracovávat. Přijímáme data jak na platformě Mac

Více

VYUŽITÍ POČÍTAČOVÉ GRAFIKY

VYUŽITÍ POČÍTAČOVÉ GRAFIKY POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VYUŽITÍ POČÍTAČOVÉ GRAFIKY ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ NAFOCENÉ FOTOGRAFIE Z DIGITÁLNÍHO FOTOAPARÁTU MŮŽEME NEJEN PROHLÍŽET, ALE TAKÉ UPRAVOVAT JAS KONTRAST BAREVNOST OŘÍZNUTÍ ODSTRANĚNÍ ČERVENÝCH

Více

Počítačová grafika. Studijní text. Karel Novotný

Počítačová grafika. Studijní text. Karel Novotný Počítačová grafika Studijní text Karel Novotný P 1 Počítačová grafika očítačová grafika je z technického hlediska obor informatiky 1, který používá počítače k tvorbě umělých grafických objektů a dále také

Více

Jak využít databázi kulturních památek pro vydávání tiskovin? Termín akce: 23. až 24. květen 2011 od 9 17 hodin

Jak využít databázi kulturních památek pro vydávání tiskovin? Termín akce: 23. až 24. květen 2011 od 9 17 hodin Jak využít databázi kulturních památek pro vydávání tiskovin? Místo realizace: Termín akce: Všetice, Hotel Všetice 23. až 24. květen 2011 od 9 17 hodin Jak pro grafické studio připravit správné podklady

Více

PREZENTACE ŠKOLY POMOCÍ FOTOGRAFIE

PREZENTACE ŠKOLY POMOCÍ FOTOGRAFIE PREZENTACE ŠKOLY POMOCÍ FOTOGRAFIE B1 PREZENTACE ŠKOLY POMOCÍ FOTOGRAFIE Mgr. Jiří Snítil 27. 1. 2015-1 - OBSAH FOTOGRAFUJEME NA ŠKOLNÍCH AKCÍCH...................... 3 BYLA BY TO HEZKÁ FOTKA, KDYBY..........................

Více

tipu pro kvalitní tisk Na jednoduchých příkladech Vám ukážeme jak postupovat a na co si dávat pozor při přípravě podkladů pro kvalitní tisk.

tipu pro kvalitní tisk Na jednoduchých příkladech Vám ukážeme jak postupovat a na co si dávat pozor při přípravě podkladů pro kvalitní tisk. 5 tipu pro kvalitní tisk Na jednoduchých příkladech Vám ukážeme jak postupovat a na co si dávat pozor při přípravě podkladů pro kvalitní tisk. 1. Používání loga Při každém použití loga v tištěné podobě,

Více

Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS

Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS 2016 Electronics For Imaging, Inc. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právní oznámení pro tento produkt. 30. května 2016 Obsah Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS Obsah 3...5 Fiery

Více

Sada 1 CAD1. 12. Rastrová grafika

Sada 1 CAD1. 12. Rastrová grafika S třední škola stavební Jihlava Sada 1 CAD1 12. Rastrová grafika Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace a zkvalitnění

Více

Rastová a vektorová grafika

Rastová a vektorová grafika Rastová a vektorová grafika Ke zlepšení vzhledu dokumentů aplikace Microsoft Word můžete použít dva základní typy grafiky: vektorovou (Nakreslený objekt: Libovolná nakreslená nebo vložená grafika, kterou

Více

4.1. PŘEDVÝROBNÍ ČINNOST

4.1. PŘEDVÝROBNÍ ČINNOST 4.1. PŘEDVÝROBNÍ ČINNOST 4.1.1. Tvorba obsahu tištěného materiálu V první fázi výroby jakékoliv tiskoviny autor nejprve tvoří obsah materiálu - píše knihu a tvoří ilustrace, fotí, sbírá články do časopisu,

Více

Průvodce kvalitou barev

Průvodce kvalitou barev Stránka 1 z 5 Průvodce kvalitou barev Tento průvodce se snaží uživatelům vysvětlit operace, které jsou na tiskárně k dispozici a mohou být užity pro úpravu a přizpůsobení barevného výstupu. nabídka Kvalita

Více

1. Nastavení dokumentu

1. Nastavení dokumentu Obsah as a asta 2. Okno / více dokumentů otevírání, zavírání, vytváření nového, přepínání, ukládání 3. Barevný režim dokumentu 4. Zobrazení, vlastní pohledy 5. Objekty vkládání 1. Nastavení dokumentu Uprostřed

Více

PROVOZNÍ A TECHNICKÉ PODMÍNKY. BusBoard

PROVOZNÍ A TECHNICKÉ PODMÍNKY. BusBoard BusBoard UMÍSTĚNÍ: Na levém boku autobusu (mezi koly). Na pravý bok je možné tuto plochu rovněž umístit, ale s ohledem na množství povinných údajů (značky, piktogramy, čísla) toto umístění nedoporučujeme.

Více

Teorie barev. 1. Barvený model. 2. Gamut. 3. Barevný prostor. Barevný prostor různých zařízení

Teorie barev. 1. Barvený model. 2. Gamut. 3. Barevný prostor. Barevný prostor různých zařízení Teorie barev 1. Barvený model Barevný model představuje metodu (obvykle číselnou) popisu barev. Různé barevné modely popisují barvy, které vidíme a se kterými pracujeme v digitálních obrazech a při jejich

Více

Xerox EX C60/C70 Print Server Powered by Fiery / Xerox EX-i C60/C70 Print Server Powered by Fiery. Barevný tisk

Xerox EX C60/C70 Print Server Powered by Fiery / Xerox EX-i C60/C70 Print Server Powered by Fiery. Barevný tisk Xerox EX C60/C70 Print Server Powered by Fiery / Xerox EX-i C60/C70 Print Server Powered by Fiery Barevný tisk 2014 Electronics For Imaging. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právním

Více

Uživatelská příručka programu CEWE fotosvět profi

Uživatelská příručka programu CEWE fotosvět profi Uživatelská příručka programu CEWE fotosvět profi Program CEWE fotosvět profi Vám umožní pomocí Adobe InDesign objednat CEWE FOTOKNIHU. Abyste vše zvládli správně na první pokus, přečtěte si prosím níže

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět

Více

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 1. Z čeho se skládá grafický návrh. a. Bitmapový obrázek b. Vektorový obrázek c. Layout, zlom = celkové uspořádání grafických prvků (Typografie

Více

Grafický návrh v oděvním designu

Grafický návrh v oděvním designu Grafický návrh v oděvním designu Eva Nováková SSOGD Lysá nad Labem OBSAH ÚVOD... 1 Rozdělení grafických programů... 1 Bitmapová (rastrová) grafika... 3 Barvy... 5 Druhy barevných modulů... 5 VEKTOROVÁ

Více

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA. Lenka Bednaříková

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA. Lenka Bednaříková POČÍTAČOVÁ GRAFIKA Lenka Bednaříková POČÍTAČOVÁ GRAFIKA - OBSAH Barevné modely Základní dělení počítačové grafiky Vektorová grafika Rastrová (bitmapová) grafika Rozlišení Barevná hloubka Komprese, komprimace

Více

Úvod do počítačové grafiky

Úvod do počítačové grafiky Úvod do počítačové grafiky elmag. záření s určitou vlnovou délkou dopadající na sítnici našeho oka vnímáme jako barvu v rámci viditelné části spektra je člověk schopen rozlišit přibližně 10 milionů barev

Více

Zpět k základům tvorba vysoce zabezpečených ID karet

Zpět k základům tvorba vysoce zabezpečených ID karet Zpět k základům tvorba vysoce zabezpečených ID karet S použitím různorodých tiskových technologií můžete významně snížit možnost padělání nebo zkopírování vašich firemních identifikačních karet Ještě než

Více

Seznámení s programem 9

Seznámení s programem 9 Obsah KAPITOLA 1 Seznámení s programem 9 Seznamte se: CorelDRAW 9 Co je vektorová grafika 9 Pracovní prostředí 10 Můj flexibilní přítel panel vlastností 11 Malířův šuplík paleta nástrojů 12 A co když se

Více

Počítačová grafika - úvod

Počítačová grafika - úvod Autor: Mgr. Dana Kaprálová Počítačová grafika - úvod Datum (období) tvorby: listopad, prosinec 2013 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: IVT 1 Anotace: Žáci se seznámí se základními pojmy počítačové grafiky,

Více

Share Moments. Share Life. Kodak Czech, spol. s r. o., Kodaňská 46, 100 10 Praha 10

Share Moments. Share Life. Kodak Czech, spol. s r. o., Kodaňská 46, 100 10 Praha 10 maximalizujte své příležitosti Nyní je čas zařadit vyšší rychlost a zachytit prudký rozvoj, jakého jsme svědky ve světe digitálních fotoaparátů. Odhaduje se, že počet snímků pořízených za rok digitálními

Více

1. ZÁKLADNÍ POJMY POČÍTAČOVÉ GRAFIKY

1. ZÁKLADNÍ POJMY POČÍTAČOVÉ GRAFIKY 1. ZÁKLADNÍ POJMY POČÍTAČOVÉ GRAFIKY Pixel: je zkratka anglického PICture Element, tedy obrazový bod. Velikost obrázku: na monitoru v obrazových bodech - počet obrazových bodů, ze kterých je obrázek sestaven

Více

Nejsou nezbytnou součástí tiskového dokumentu a pro digitální malonákladový tisk a většinou nejsou vyžadovány.

Nejsou nezbytnou součástí tiskového dokumentu a pro digitální malonákladový tisk a většinou nejsou vyžadovány. Je důležité, aby Vámi dodávaná tisková data splňovala technické parametry uvedené v tomto dokumentu, jako předpoklad pro kvalitní zpracování Vaší tiskové zakázky. Tiskové dokumenty připravené dle uvedených

Více

Externí filtrová kola pro kamery G2, G3 a G4

Externí filtrová kola pro kamery G2, G3 a G4 Externí filtrová kola pro kamery G2, G3 a G4 Uživatelská příručka Verze 1.0 Modifikováno 6. listopadu 2013 Tato publikace byla vytvořena ve snaze poskytnout přesné a úplné informace. Společnost Moravské

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo šablony: 8 Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek: Anotace: CZ.1.07/1.5.00/34.0410

Více

Barevný tisk CES. Obsahuje software Fiery

Barevný tisk CES. Obsahuje software Fiery Obsahuje software Fiery Před spuštěním zařízení si přečtěte tuto příručku. Po přečtení příručku uložte na bezpečném místě, abyste ji měli v budoucnu k dispozici. CES 2014 Electronics For Imaging. Informace

Více

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 3 / Obrázky a rastrování

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 3 / Obrázky a rastrování DTP1 (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 3 / Obrázky a rastrování Petr Lobaz, 28. 2. 2007 Digitální grafický výstup složen z bodů bod černá/bílá rozlišení počet bodů na palec, dpi pro text alespoň

Více

Office 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek

Office 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek Office 2013 podrobný průvodce Tomáš Šimek Seznámení se společnými postupy při práci s dokumenty Office Popis základních a pokročilejších postupů při práci s Wordem, Excelem, PowerPointem a OneNote Možnosti

Více

CO JE TO POSTSCRIPT?

CO JE TO POSTSCRIPT? POSTSCRIPT & PDF { CO JE TO POSTSCRIPT? def PostScript { je programovací jazyk určený ke grafickému popisu tisknutelných dokumentů vyvinutý v roce 1985 firmou Adobe. Jeho hlavní výhodou je, že je nezávislý

Více

Možnosti potisku, grafické podklady k tisku a velikosti písma

Možnosti potisku, grafické podklady k tisku a velikosti písma Možnosti potisku, grafické y k tisku a velikosti písma 1. Grafické y pro zpracování náhledu potisku: loga a obrázky dodat v křivkách (soubor.pdf nebo.ai nebo.cdr) u textů si můžete specifikovat font písma

Více

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Petr Lobaz,

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Petr Lobaz, DTP1 (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 3 / Obrázky a rastrování Petr Lobaz, 28. 2. 2007 Digitální grafický výstup složen z bodů bod černá/bílá rozlišení počet bodů na palec, dpi pro text alespoň

Více

LASERJET PRO 300 COLOR MFP LASERJET PRO 400 COLOR MFP. Stručná referenční příručka M375 M475

LASERJET PRO 300 COLOR MFP LASERJET PRO 400 COLOR MFP. Stručná referenční příručka M375 M475 LASERJET PRO 300 COLOR MFP LASERJET PRO 400 COLOR MFP Stručná referenční příručka M375 M475 Použití nástroje HP Smart Install pro připojení k počítači, kabelové síti nebo bezdrátové síti Instalační soubory

Více

Tvorba posterů prakticky

Tvorba posterů prakticky Tvorba posterů prakticky Ivo Šnábl Web studio Institut biostatistiky a analýz MU snabl@iba.muni.cz Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných

Více

Průvodce kvalitou barvy

Průvodce kvalitou barvy Stránka 1 z 6 Průvodce kvalitou barvy Průvodce kvalitou barvy se snaží uživatelům vysvětlit operace, které jsou na tiskárně k dispozici a mohou být užity pro úpravu a přizpůsobení barevného výstupu. Nabídka

Více

AUDIOVIZUÁLNÍ PROSTŘEDKY 1

AUDIOVIZUÁLNÍ PROSTŘEDKY 1 AUDIOVIZUÁLNÍ PROSTŘEDKY 1 ALEŠ OUJEZDSKÝ CZ.1.07/2.2.00/29.0006 OSTRAVA, ZÁŘÍ 2013 Studijní opora je jedním z výstupu projektu ESF OP VK. Číslo Prioritní osy: 7.2 Oblast podpory: 7.2.2 Vysokoškolské vzdělávání

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo didaktického materiálu EU-OVK-VZ-III/2-ZÁ-119 Druh didaktického materiálu DUM Autor Ing. Renata Zárubová Jazyk čeština

Více

Předtisková příprava

Předtisková příprava ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE Předtisková příprava semestrální práce Jindřich Dudek Kateřina Konečná V Praze dne 2. 6.

Více

InD jednoduché vyřazení z aplikace

InD jednoduché vyřazení z aplikace InD jednoduché vyřazení z aplikace Stránky v dokumentu jsou řazeny jako jednotlivé stránky pod sebou nebo jako protilehlé dvoustrany. Záleží na tom, jak nastavíte základní tabulku SOUBOR NOVÝ DOKUMENT

Více

STRUČNÝ GRAFICKÝ MANUÁL ZNAČKY

STRUČNÝ GRAFICKÝ MANUÁL ZNAČKY STRUČNÝ GRAFICKÝ MANUÁL ZNAČKY OBSAH Úvod A 01 Myšlenkový pochod A Písmo a barevnost C 01 Písmo ve značce C 02 Barevnost B C Značka B 01 Základní barevná a černobílá podoba značky B 02 Alternativní barevná

Více

11. Pravidla pro provádění informačních a propagačních aktivit

11. Pravidla pro provádění informačních a propagačních aktivit 11. Pravidla pro provádění informačních a propagačních aktivit 11.1 Obecná pravidla zajišťování publicity projektu V souladu s nařízením Evropské komise (ES) č. 1828/2006 je příjemce povinen jasně informovat

Více

Metodika pro učitele

Metodika pro učitele Metodika pro učitele Tvorba prezentace v aplikaci PowerPoint 2010 PowerPoint je program, který umožňuje navrhnout, kvalitně graficky a esteticky ztvárnit a následně spustit a předvést prezentaci. Celý

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE. Sítotisk.

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE. Sítotisk. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE Sítotisk semestrální práce Ondřej Kočí editor: Helena Míková V Praze dne 30. 4. 2012 Kartografická

Více

Prùvodce obecnîmi nastaveními

Prùvodce obecnîmi nastaveními Provozní pokyny Prùvodce obecnîmi nastaveními 1 2 3 4 5 6 Pøipojení zaøízení Systémová nastavení Nastavení kopírky Nastavení tiskárny Nastavení rozhraní Ostatní nástroje uôivatele Neô zaènete zaøízení

Více