Obsah: Hluchavka bílá Kopřiva dvoudomá Lípa srdčitá Bez černý Máta peprná Jitrocel kopinatý Meduňka lékařská Heřmánek lékařský Jablečník obecný

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Obsah: Hluchavka bílá Kopřiva dvoudomá Lípa srdčitá Bez černý Máta peprná Jitrocel kopinatý Meduňka lékařská Heřmánek lékařský Jablečník obecný"

Transkript

1 Bylinné čaje

2 Obsah: Hluchavka bílá Kopřiva dvoudomá Lípa srdčitá Bez černý Máta peprná Jitrocel kopinatý Meduňka lékařská Heřmánek lékařský Jablečník obecný Bříza bělokorá

3 Hluchavka bílá (Lamium album) Sběr a sušení: Sbírají se pouze bílé trubkovité květy bez kalicha od května do srpna či září. Hluchavka patří mezi nejchoulostivější léčivé byliny a může se sbírat jen za suchého počasí. Ukládá se volně do košů vystlaných tkaninou nebo papírem a nesmí se zapařit ani pomačkat, neboť poškozené květy při sušení hnědnou a droga z nich získaná je bezcenná. Musí se sušit co nejrychleji, ve slabých vrstvách bez převracení a teplota při sušení nesmí přesáhnout 35 C. Droga snadno vlhne, a proto je vhodné alespoň ji dosušovat umělým teplem. Uchovává se v tmavých nádobách, nejlépe v nahřátých a dobře utěsněných plechovkách a chráníme ji před světlem. Dobře usušená droga chrastí, musí mít bílou až slabě nažloutlou barvu, je téměř bez pachu a má slabě nahořklou chuť. Její kvalitu snižuje příměs zhnědlých květů a jiných částí matečné rostliny. Použití: Droga je velmi drahá (k získání 1 kg drogy je třeba až 100 pracovních hodin) a navíc jsou látky v ní obsažené nedokonale známy, takže není součástí běžně vyráběných oficinálních léčiv. V lidovém léčitelství je hluchavka odedávna oblíbená a používá se zejména ve formě čaje jako prostředek usnadňující odkašlávání při různých onemocněních horních cest dýchacích, zejména u dětí. Mimoto má příznivý vliv na trávení. Dříve se hluchavka používala také při menstruačních potížích a při některých gynekologických chorobách, proti nespavosti a při chorobách močových cest jako slabě močopudný a protizánětlivý prostředek. K těmto účelům se používá zápar připravený přelitím dvou až tří čajových lžiček drogy sklenicí vařící vody a užívaný dvakrát denně. Zevně se zápar používá k obkladům jako prokrvující prostředek se stahujícím účinkem při ekzémech, hemoroidech, análních trhlinách a zánětlivých nebo mokvavých ranách. Obdobně lze s použitím dvou až tří čajových lžiček drogy a medu připravit lahodný a voňavý čaj. Vedlejší účinky: Přestože nejsou známy případy nepříznivých účinků drogy, pro obsah saponinů nelze doporučit dlouhodobé nebo nadměrné užívaní.

4 Kopřiva dvoudomá (Utrica dioica) Sběr a sušení: Sbírají se listy a někdy také nať, jejíž olistěné a nezdřevnatělé části v délce max. 50 cm se sežínají z mladých a zdravých rostlin srpem, a to nejlépe od jara do konce května. Někdy se sbírá také oddenek nebo květy. Suší se ve slabých vrstvách na stinných vzdušných místech nebo uměle, přičemž teplota nesmí překročit 60 C. Je důležité ji sušit rychle, aby si droga zachovala původní zelenou barvu. Je bez pachu a má nahořklou, poněkud trpkou chuť. Kvalitu listové drogy snižují zčernalé a rozdrobené listy, případně zbytky natě. Použití: Droga je velice oblíbená v lidovém léčitelství. Používá se jako močopudný, protirevmatický a protizánětlivý, antivirový (zejména proti virům chřipky) prostředek, ale i při chudokrevnosti a jako prostředek pro zvýšení tvorby mléka. Lze ji použít i jako podpůrný lék při cukrovce, podporuje také celkovou látkovou výměnu a trávení, takže je téměř vždy jednou z hlavních součástí směsí používaným k jarním bylinným kúrám. Osvědčila se i při chorobách jater, žlučníku a ledvin. Chlorofyl má protizánětlivé účinky, působí také při hojení ran, urychluje epitelizaci a granulaci pokožky. Odvar z kopřiv, připravený půlhodinovým povařením 100 g jemně nařezané drogy v 1 litru vody okyselené octem, se používá k večernímu mytí vlasů jako prostředek zabraňující jejich vypadávání. Při hemoroidech je doporučována následující směs: 15 g kopřivy, 10 g smetanky, 30 g natě řebříčku a 30 g natě jablečníku. Polévková lžíce směsi se krátce povaří v 1/2 litru vody, nechá se 10 min. ustát a pije se během dne. Při průjmech se někdy používá i odvar z kořenů, obsahující třísloviny, je možno použít i rozdrcené nažky.

5 Lípa srdčitá (Tilia cordata Mill.) Sběr a sušení: Za suchého počasí se sbírá celé květenství i s podpůrným listenem, a to v době, kdy je asi polovina květů rozkvetlých. Rychle se suší ve slabých vrstvách ve stínu na vzdušném místě, neboť se snadno zapařuje a tmavne. Nesmí se sušit na slunci a při teplotě vyšší než 35 C, aby neztratila aróma. Správně usušená droga si uchovává své původní zbarvení, má jemnou aromatickou vůni a nasládle slizovitou chuť. Nesmí obsahovat příměsi jiných druhů lip (kromě lípy velkokvěté). Použití: V lidovém léčitelství je velice oblíbena při všech nemocech z nachlazení (rýma, kašel, záněty průdušek, angína, chřipka), neboť podporuje pocení, rozpouští hleny a snižuje dráždivost ke kašli. Za tímto účelem se často používá směs s květem černého bezu. Má také slabé protizánětlivé a močopudné účinky, uvolňuje křeče a podporuje chuť k jídlu. Mimoto je oblíbena i jako náhražka čaje, neboť má lahodnou chuť i vůni; doporučuje se sladit medem. Připravuje se spařením polévkové lžíce drogy sklenicí vařící vody a nechá min. vyluhovat. Droga nemá vedlejší účinky a v malých dávkách ji lze používat dlouhodobě.

6 Bez černý (Sambucus nigra) Květ Sběr a sušení: V době květu se květenství odtrhávají či odstřihávají a volně ukládají do košů, aby se nezapařila. Obvykle se suší celá květenství zavěšená na šňůrkách, někdy se jednotlivé květy po zavadnutí sdrhují a rychle suší ve slabé vrstvě ve stínu při 45 C, aby si uchovaly původní barvu, neboť zahnědlá droga je bezcenná. Správně usušená droga má žlutou barvu, květní stopky jsou žluto až šedozelené. Má silný a charakteristický pach, chuť zprvu nasládle slizovitou, později škrablavou. Na závadu je příměs zahnědlých květů a silných stopek. Droga se musí uchovávat v dobře uzavřených nádobách. Použití: Používá se především při nemocech z nachlazení. Významný je zejména potopudný účinek a dále slabě uklidňující, antineuralgické, slabě močopudné a projímavé účinky. V lidovém léčitelství je bez černý odpradávna oblíbenou léčivou rostlinou a dodnes je hojně používán. Tvoří hlavní součást čaje pro pocení, zpravidla společně s lipovým květem, často s proskurníkovým kořenem, jindy zase s květem divizny. Někdy se používá proti nadýmání a křečím trávicího traktu. Bobule Sběr a úpravy: Bobule dozrávají od července do září. Suší se nejprve na slunci a dosouší se umělým teplem až do úplného scvrknutí a svraštění plodů, které se pak sdrhnou ze stopek. Dobře usušené plody mají leskle černofialovou barvu, jsou bez pachu a mají nakysle sladkou, poněkud svíravou chuť. Kvalitní droga musí obsahovat co nejméně nedozrálých nebo znehodnocených plodů a jiných částí matečné rostliny. Plody se často používají v lidovém léčitelství, připravuje se z nich tmavorudé bezinkové víno a dnes slouží i jako surovina pro průmyslovou výrobu kompotů, džemů, sirupů apod. Použití: S oblibou jsou plodenství používána při bolestivých onemocněních nervového původu, např. při zánětu trojklaného nervu, migrénách a jako protikřečový prostředek.

7 Máta peprná (Mentha piperata) Sběr a sušení: Mladé kvetoucí vrcholky se odřezávají nebo sežínají několikrát do roka vždy před rozkvetením, kdy rostliny dosáhnou asi 30 cm výšky. Sklízí se v červnu a červenci, někdy ještě v srpnu, ale vždy jen za slunného počasí, nejlépe v poledních hodinách. Stejně jako u ostatních siličných drog závisí i zde kvalita drogy jak na půdních a klimatických podmínkách, tak i na správné době sklizně a přípravě drogy. Suší se ihned po sběru (snadno se zapaří!) v tenkých vrstvách na stinných a dobře větraných místech, nejlépe při teplotě C, při umělém sušení nesmí teplota překročit 35 C, aby nedocházelo ke ztrátám silice. Při pomalém sušení listy hnědnou. Rostliny, které jsou zejména v nepříznivých klimatických podmínkách nebo při pozdní sklizni často napadené rzí mátovou, se nesbírají. Droga má charakteristický mentholový pach a palčivě kořenitou, později příjemně chladivou chuť. Na závadu jsou zahnědlé části, stonky silnější než 5 mm a listy napadené rzí. Použití: Máta patří mezi nejčastěji používané drogy v lékařství i lidovém léčitelství. Má příznivé účinky na nervovou soustavu, neboť silice potlačuje citlivost nervových zakončení a mírní bolesti, podporuje vylučování žluče, trávení, zabraňuje nadýmání, uvolňuje křeče a má i osvěžující a protizánětlivé účinky. Třísloviny jí dodávají i proti průjmový účinek. Při žaludečních potížích zaviněných nesprávnou dietou, při nechutenství, střevních kolikách, nadýmání a žlučníkových potížích se doporučuje zápar připravený ze dvou čajových lžiček (asi 4,5 g) řezané drogy a 1 litru vody. Vypije se neslazený ve třech dávkách během dne. Proti nadýmání se osvědčila směs máty s plody anýzu, fenyklu a kmínu ve stejném poměru. Polévková lžíce směsi se nechá přejít varem v 1 l vody a odvar se pije v malých dávkách během dne. Odvar se používá též jako kloktadlo, k inhalacím při zánětech hrtanu a průdušek, zevně ke koupelím při revmatismu a kožních vyrážkách.

8 Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata) Sběr a sušení: Sbírají se listy, a to od května nebo června do konce srpna. Květní stvoly je nutno ihned odstranit, neboť při pozdějším čištění by se droga drobila. Jitrocelový list je velmi náročný na správné usušení. Pomačkané, za vlhka sbírané nebo zapařené listy rychle černají a jako droga jsou bezcenné. Suší se ve slabých vrstvách do 5 cm, nejprve je možno listy opatrně předsušit na slunci, pak se dosuší ve stínu na vzdušném místě. Při umělém sušení nemá teplota překročit 40 C. Správně usušená droga je lámavá, olivově až hnědavě zelená. Je téměř bez zápachu a má mírně hořkou až svíravou chuť. Kvalitu drogy snižuje příměs zhnědlých listů a květních stvolů. Nesmí také obsahovat listy ostatních druhů jitrocele. Je nutno mít na paměti, že jitrocel patří mezi nejchoulostivější drogy vůbec: při manipulaci nebo nevhodném skladování se snadno drobí (je proto nutné sušit bez obracení), snadno vlhne, plesniví a černá, což je doprovázeno hydrolytickým rozkladem glykosidu aukubinu. Použití: Jitrocel patří mezi nejvýznamnější léčivé byliny. Používali jej již antičtí lékaři (včetně dalších druhů, např. jihoevropského jitrocele blešníku) zejména proti kašli, na rány a později i v řadě dalších případů. V lidovém léčitelství je jitrocel oblíben především jako prostředek usnadňující odkašlávání při chronických zánětech průdušek, astmatu a dalších chorobách dýchacích cest, někdy i při trávicích poruchách spojených se zácpou. Pro tento účel se připravuje zápar z jedné polévkové lžíce drogy na sklenici vody, v níž se nechá droga 5 min. vyluhovat. Zápar se pije teplý a lze v něm kombinovat i další drogy. Při zácpě jsou účinná semena obsahující větší množství slizu. V lidové praxi se zevně někdy používá na obklady při ekzémech, spáleninách, zanícených a špatně se hojících ranách i ve formě čerstvě vymačkané šťávy. Nedoporučuje se však, protože je možná druhotná infekce.

9 Meduňka lékařská (Melissa officinalis) Sběr a sušení: Sbírá se list, dnes mnohem častěji nať. Listy se sbírají krátce před rozkvětem, za suchého a nejlépe chladnějšího počasí, kdy je obsah silice nejvyšší. Vzhledem k těkavosti silice se za slunných parných dní její obsah značně snižuje. Nať se získává asi třikrát do roka převážně z pěstovaných rostlin, když dorostou výšky asi 30 cm a počínají kvést. Suší se ve svazečcích nebo v tenkých vrstvách bez obracení pokud možno rychle, neboť při pomalém sušení se droga zapaří a hnědne. Nejvhodnější je sušit nať přirozeným teplem na stinných vzdušných místech; při umělém sušení nesmí teplota přesáhnout 35 C. Droga musí mít typickou kořenitou chuť, citrónovou vůni a zelenou až šedozelenou barvu. Pokud jsou v droze přítomny květy, musí mít původní zbarvení. Kvalitu snižují ztmavlé a zdřevnatělé části a rozdrcené listy. Musí se uchovávat v dobře uzavřených nádobách na suchém místě. Stará droga má značně snížený obsah silice a nedoporučuje se proto užívat ji starší než rok. Použití: Má podobné účinky jako mátová silice. Používá se vnitřně především jako prostředek povzbuzující chuť k jídlu, proti nadýmání, křečím a jako uklidňující prostředek, zejména při poruchách nervového původu, nespavosti a bušení srdce. Příznivý účinek má i při chorobách z nachlazení a chorobách žlučníku. V lidovém léčitelství byla doporučována i ke koupelím při revmatických bolestech a jako kloktadlo. Při lehčích formách nespavosti se doporučuje směs 4 dílů meduňkové nati a kozlíkového kořene a 1 dílu chmelových šištic. Čaj se připraví přelitím 2 čajových lžiček směsi šálkem vařící vody. Při kolikových bolestech a křečích v pánevní oblasti se doporučuje třikrát denně šálek nálevu (1 čajová lžička na šálek). Příčinou velké lidové obliby je její naprostá neškodnost, takže je možno ji užívat i dlouhodobě a její silice dodávají čajům z ní připraveným příjemnou chuť.

10 Heřmánek lékařský (Chamomilla recutita) Sběr a sušení: Úbory se sbírají buď ručně, nebo pomocí hřebenů, při pěstování v polních kulturách pak sklízecími stroji. Po sklizni se nasbírané úbory vyčistí od nežádoucích příměsí a drobné příměsi se odstraní opatrným prosetím na hrubém sítu. Suší se ihned po sběru bez obracení v tenké vrstvě ve stínu, při umělém sušení nesmí teplota překročit 40 C, aby nedošlo ke ztrátám silice. Drogu je nutno chránit před vlhkem a světlem. Ke skladování jsou nejvhodnější těsné uzavřené plechovky. Správně usušená droga má charakteristickou příjemnou vůni, nahořklou chuť a zachovává si původní barvu. Použití: Má výrazné protizánětlivé účinky, působí dezinfekčně, spasmolyticky, proti nadýmání, podporuje pocení, má i mírně uklidňující, adstringentní a žlučotvorný účinek. Zevně se používá k obkladům a koupelím na rány, spáleniny a zánětlivá onemocnění (např. hemoroidy), jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny, hrtanu, dásní a k výplachům. Vnitřně se používá zejména při žaludečních potížích, nadýmání, střevních katarech, průjmech, gynekologických potížích, zámětech močových cest a při nemocech z nachlazení jako potopudně působící prostředek. Čaj se připravuje jako zápar a obvyklé dávkování je polévková lžíce, u dětí pak čajová lžička na šálek. Nejčastěji se používá v čajových směsích, např. při nadýmání se doporučuje směs stejného množství heřmánku, máty, kozlíku, kmínu a anýzu, při střevních potížích směs heřmánku, meduňky, máty a lékořice, pro pocení směs heřmánku a lípy.

11 Jablečník obecný (Marrubium vulgare) Sběr a sušení: Sbíráme nať na začátku rozkvětu (Marrubii herba) od července do září. V pěstovaných kulturách se nať sklízí 2 3x za rok. Dobře usušená droga má zelenou nebo šedozelenou barvu, jemnou charakteristickou vůni a hořkou poněkud ostrou chuť. Použití: Jablečník znali již staří Egypťané, kteří jej používali proti působení jedů při plicních chorobách a onemocnění dýchacích cest. Používá se jeho odvar nebo nálev při žlučníkových chorobách nebo slabosti, střevních obtížích zánětu průdušek, dýchavičnosti, kašli a proti nechutenství. Do medicinálních bojů se přidává nať jablečníku k povzbuzení chuti k jídlu a k upravení zažívání. Uvolňuje nervovou soustavu a zrychlenou činnost srdce. Pijeme velkými doušky ráno a večer 1 šálek. Zevně na špatně se hojící a hnisavé rány. - 2 lžičky suché nati přelijeme ¼ litrem vroucí vody. Na 15 minut odstavíme, pak scedíme a pijeme vlažný ráno a večer 1 šálek.

12 Bříza bělokorá (Betula pendula) Sběr a sušení: Sbíráme svěží zelené listy na jaře během dubna a června sdrhováním z větví. Sbíráme je vždy jenom z částí větví, abychom je neponičili a strom mohl i nadále dobře růst. Listy jsou náchylné k zapaření, proto je sbíráme do košíku a dáme je co nejdříve sušit. Listy sušíme teplem přirozeným ve vzdušné a suché místnosti na sušících platech ve vrstvě do 5 cm nebo umělým teplem při maximální teplotě 35 C. Po usušení vyberme z listů jehnědy a jiné příměsi, které tam nepatří. Správně usušené listy si uchovávají původní barvu, mají slabě nahořklou chuť a slabě aromatickou vůni. Během března můžeme sbírat také pupeny z pokácených stromů, které sušíme umělým teplem při maximální teplotě 35 C. V březnu a dubnu sbíráme kůru z pokácených stromů s bílou kůrou, kterou loupeme z větviček. Kůru sušíme umělým teplem při maximální teplotě 45 C.

13 Použití: Nálev zhotovíme z 1 polévkové lžíce čerstvých (nebo 2 kávové lžičky sušených) nadrobno nasekaných listů, kterou přelijeme asi 0,3 dcl vařící vody. Necháme 10-20min přikryté louhovat a popřípadě přidáme na špičku nože jedlé sody. Podáváme 2-3x denně. Odvar z listí na koupele 5 dvou hrstí čerstvých listů na 5-6 litrů vody, vaříme asi 10min a pak necháme 30 minut odstát. Následně přecedíme a nalijeme do vany s asi l vody o teplotě těla. Doba koupele přibližně 15-20min. Po skončení tělo neutíráme, necháme ho oschnout. Odvar z kůry kůru i větvičky nadrtíme či nařežeme a 1 polévkovou lžíci vaříme v 1l vody 10-15min, necháme 5 minut odstát, přecedíme a pijeme ve 3 dávkách (asi 0,3l) přes den. Macerát (studený výluh) z pupenů: Hrst čerstvých pupenů přelijeme 0,5-1l studené převařené vody. Při běžné pokojové teplotě necháme asi 10 hodin vylouhovat. Vypijeme po doušcích přes den. Míza (šťáva) se získá tak, že počátkem jara navrtáme kmen břízy do hloubky asi 2-3cm. Do vyvrtaného otvoru můžeme pro ulehčení vsunout hadičku, ze které míza odkapává do připravené nekovové nádoby. Víno proti žaludečním a střevním potížím získáme tím, že 1-2 polévkové lžíce březové šťávy svaříme s 1l bílého vína. Přes den vypijeme asi 2-3dcl tohoto elixíru. Obklad natrháme březové listí do plátěného pytlíku a na noc přikládáme na nemocné bolestivé klouby. Olej získáme vařením většího množství nařezané mladé kůry a větviček. Po delším vaření se vyloučí do horké vody, kterou je poté třeba oddestilovat.

14

1. bříza bělokorá LÉČIVÉ ROSTLINY

1. bříza bělokorá LÉČIVÉ ROSTLINY 1. bříza bělokorá LÉČIVÉ ROSTLINY 1. bříza bělokorá Co sbíráme: list i s řapíky Kdy: duben až červenec Jak: mladé listy ručně otrháváme z větviček, listy sušíme ve stínu na dobře větraném místě. Březové

Více

Čekanka nať řezaná. www.steza.cz. www.steza.cz. www.steza.cz

Čekanka nať řezaná. www.steza.cz. www.steza.cz. www.steza.cz Čekanka nať řezaná Čekanka obsahuje glykosidickou hořčinu intybin (reguluje činnost trávící soustavy a ovlivňuje činnost jater, slinivky a krevní soustavy), dále inulin (15 až 20%, podle některých zdrojů

Více

Lékořice kořen řezaný

Lékořice kořen řezaný Lékořice kořen řezaný Lekořice lysá je typická svojí sladkou chutí, kterou vetšina z nás zná z dob dětství jako pendrek. Nicméně pendrek obsahoval i spoustu anýzu, takže toto přirovnání není úplně přesné.

Více

Andělika lékařská kořen

Andělika lékařská kořen Andělika lékařská kořen Andělika bývá v Číně používána za bylinu gynekologického významu, používanou při bolestivé menstruci a při problémech v přechodu ženy. Dále bývá používána Uklidnění a posílení nervové

Více

Ostružina list. www.steza.cz. www.steza.cz. www.steza.cz

Ostružina list. www.steza.cz. www.steza.cz. www.steza.cz Droga obsahuje třísloviny (gallatoniny), organické kyseliny, vitamin C, flavonoidy, inosit, barviva, pektin, ale množství všech těchto látek je v droze poměrně nízké. Působí mírně svíravě, močopudně, staví

Více

Lněné semínko celé. www.steza.cz

Lněné semínko celé. www.steza.cz Lněné semínko celé LNĚNÉ semeno příznivě ovlivňuje zdravou funkci střev. Semena pomáhají při problémech se zažíváním a při zácpě. Zevně lze použít ve formě obkladů. Příprava a dávkování: 1 čajová lžička

Více

www.steza.cz www.steza.cz

www.steza.cz www.steza.cz Jmelí nať řezaná Podpůrný prostředek při léčbě lehčích forem zvýšeného krevního tlaku a při presklerotických stavech starších osob. Upozornění: Přípravek nenahrazuje medikamentózní léčbu. Užívání čaje

Více

Popis produktu Používá se při léčbě poruch látkové výměny, podporuje trávení při poruchách funkce

Popis produktu Používá se při léčbě poruch látkové výměny, podporuje trávení při poruchách funkce Popis produktu Používá se při léčbě poruch látkové výměny, podporuje trávení při poruchách funkce žlučníku a jater k detoxikaci jater a k obnově jaterního parenchymu (je vhodný k léčbě potravinových otrav)

Více

Hluchavka květ celá. www.steza.cz. www.steza.cz

Hluchavka květ celá. www.steza.cz. www.steza.cz Hluchavka květ celá při zánětech horních cest dýchacích, chronické bronchitidě apod. upravuje střevní činnost a reguluje stolici protizánětlivé a mírně diuretické účinky zevně: koupele a obklady při mokvavých

Více

Mochna husí nať řezaná

Mochna husí nať řezaná Mochna husí nať řezaná Droga působí zejména na hladké svalstvo, uvolňuje křeče, působí protizánětlivě a svíravě. Dle J.A.Zentricha ji zle použít proti křečím, při kolikových bolestech či krvavých průjmech,

Více

Kopřiva dvoudomá. VY_52_INOVACE_101 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

Kopřiva dvoudomá. VY_52_INOVACE_101 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Kopřiva dvoudomá VY_52_INOVACE_101 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica L. Kopřivovité (Urticaceae) Charakteristika

Více

Užívejte vánoční cukroví jako lék: Překvapující přednosti koření

Užívejte vánoční cukroví jako lék: Překvapující přednosti koření Publikováno na Prima Nápady (http://napady.iprima.cz) Domů > Užívejte vánoční cukroví jako lék: Překvapující přednosti koření Užívejte vánoční cukroví jako lék: Překvapující přednosti koření Kvůli mlsání

Více

Inovace výuky Člověk a jeho svět. Mgr. Petra Zemanová. Byliny

Inovace výuky Člověk a jeho svět. Mgr. Petra Zemanová. Byliny Inovace výuky Člověk a jeho svět Mgr. Petra Zemanová Čs 5/04 Bylinky Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a jeho svět Živá příroda

Více

S matkou přírodou. bude zase dobře! Johannes Gutmann znalec bylin

S matkou přírodou. bude zase dobře! Johannes Gutmann znalec bylin S matkou přírodou bude zase dobře! Johannes Gutmann znalec bylin Gaius Plinius Secundus Ríká se: Proti všemu vyrostla v přírodě nějaká bylinka! Paracelsus Hildegard von Bingen Hermann-Josef Weidinger M

Více

Jahodník obecný. VY_52_INOVACE _94 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

Jahodník obecný. VY_52_INOVACE _94 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Jahodník obecný VY_52_INOVACE _94 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Jahodník obecný Fragaria vesca L. Růžovité (Rosaceae) Charakteristika

Více

PODOBNÉ NEBO PŘÍBUZENÉ DRUHY

PODOBNÉ NEBO PŘÍBUZENÉ DRUHY PODOBNÉ NEBO PŘÍBUZENÉ DRUHY životní forma pupeny bez černý keř, vzácněji strom kryté šupinami do ½ bez červený keř zcela kryté šupinami typ květenství chocholičnaté, ploché latovité, vzpřímené barva květů/

Více

Léčivé bylinkové čaje. Aby bylinky neublížily. Heřmánek. Lipový květ

Léčivé bylinkové čaje. Aby bylinky neublížily. Heřmánek. Lipový květ Leden 12., 2018 Léčivé bylinkové čaje Aby bylinky neublížily Ať mezi vaše oblíbené kombinace bylinkových čajů patří jakékoliv léčivky, vězte, že nic byste neměli přehánět. Před konzumací si vždy přečtěte

Více

Borůvka nať- řezaná. www.steza.cz. www.steza.cz

Borůvka nať- řezaná. www.steza.cz. www.steza.cz Borůvka nať- řezaná Nať borůvky je velmi ceněnou drogou, chránící proti volným radikálům a mající silné protizánětlivé účinky. Listy obsahují glukokininy (myrtilin) a proto se nálev z nich používá při

Více

BIO Kopřiva. Šípkový čaj. BIO Heřmánek. Rakytníkový čaj. Borůvkový čaj. BIO Máta

BIO Kopřiva. Šípkový čaj. BIO Heřmánek. Rakytníkový čaj. Borůvkový čaj. BIO Máta zdravie z Pienin a Zamaguria BIO Kopřiva čaj příznivě působí při celkové látkové výměne. Ovlyvňuje některé funkce pohybového ústrojí. Šípkový čaj kvalitní směs čaje působí příznivě na lidský organismus.

Více

NABÍDKA ČAJŮ od české firmy Apotheke tea porcované čaje

NABÍDKA ČAJŮ od české firmy Apotheke tea porcované čaje NABÍDKA ČAJŮ od české firmy Apotheke tea porcované čaje OVOCNÉ ČAJE určené pro běžné pití LIMETKA A GREP Ovocný čaj pro běžné pití. MALINA A JAHODA Ovocná směs obohacená echinaceou. RANNÍ SVĚŽEST Zelený

Více

Příloha 1... II Autorské řešení Pracovní list 1... II. Příloha 2... IV Autorské řešení Pracovní list 2... IV

Příloha 1... II Autorské řešení Pracovní list 1... II. Příloha 2... IV Autorské řešení Pracovní list 2... IV 7. Přílohy Obsah Příloha 1... II Autorské řešení Pracovní list 1... II Příloha 2... IV Autorské řešení Pracovní list 2... IV Příloha 3... V Autorské řešení Pracovní list 3... V Příloha 4... VI Autorské

Více

Srdečník nať. www.steza.cz

Srdečník nať. www.steza.cz Srdečník nať Srdečník obecný je známý především pro své silné sedativní účinky. Podle ruské badatelky Turovové má srdečník silnější sedativní účinky než kozlík, takže jej použíjeme všude tam, kde kozlík

Více

Tužebník nať řezaný. www.steza.cz. www.steza.cz

Tužebník nať řezaný. www.steza.cz. www.steza.cz Tužebník nať řezaný Tato léčivá bylina je výborným protirevmatickým prostředkem, napomáhá látkové výměně, zvyšuje vylučování solí a kyseliny močové z organizmu. Je vhodným antipyretikem,tj. snižuje teplotu

Více

www.steza.cz www.steza.cz

www.steza.cz www.steza.cz Senna list řezaná Popis produktu: List senny má silný projímavý účinek. Při zácpě by jsme ji měli zvolit až jako poslední možnost. Pro silné účinky by se senna neměla užívat při neprůchodnosti střev, u

Více

Zpracování bylin Zlaté Hory MUDr. Zbyněk Mlčoch

Zpracování bylin Zlaté Hory MUDr. Zbyněk Mlčoch Zpracování bylin Zlaté Hory 6.1.2018 MUDr. Zbyněk Mlčoch www.bylinkyprovsechny.cz Kdy sbírat byliny Za sucha a slunečného počasí Vlhké byliny (déšť, rosa) zplesniví Utržené byliny dáváme např. do košíku

Více

SPECIES UROLOGICAE PLANTA Při chorobách močových cest

SPECIES UROLOGICAE PLANTA Při chorobách močových cest Text příbalové informace na obalu SPECIES UROLOGICAE PLANTA Při chorobách močových cest Léčivý čaj Výrobce a držitel registračního rozhodnutí: LEROS s.r.o. U Národní galerie 156 15 Praha 5 - Zbraslav Česká

Více

Botanická exkurze po Terezině údolí

Botanická exkurze po Terezině údolí Botanická exkurze po Terezině údolí Bez černý používá se celá staletí, dříve- téměř vše se s ním léčilo odvar ze sušených květů močopudný, rozpouští hleny, podporuje pocení šťáva z plodů léčení migrény

Více

Sušení semen. Sušení kůry a lýka

Sušení semen. Sušení kůry a lýka Sběr, sušení a skladování bylin je sušit na topení. V okamžiku, kdy se nám lámou mezi prsty, jsou dokonale suché. Před uskladněním je opět dobré na několik hodin vystavit vyšší teplotě kolem 45 C. Používáme

Více

www.steza.cz www.steza.cz

www.steza.cz www.steza.cz Fenykl plod celý Má protikřečové účinky na střeva, proti nadýmání (plody jsou důležitou složkou větropudného čaje pro malé děti). Podporuje tvorbu mléka u matek. Má i močopudný vliv a ulehčuje odkašlávání.

Více

ROSTLINY A ČLOVĚK - KOŘENÍ

ROSTLINY A ČLOVĚK - KOŘENÍ Koření = části rostlin, které používáme k ochucování jídel Svou charakteristickou chutí a vůní působí na smysly a povzbuzují k činnosti trávicí ústrojí Pestrá paleta koření využívaného v přiměřených dávkách

Více

přehled nemocí název bylin Akné

přehled nemocí název bylin Akné Staročeská lekárna Byliny jsou léky prověřené staletími, které se suší, aby jejich účinnost byla co nejdéle prodloužena. Pokud neprojdou chemickým procesem ( zneužívání FARMACEUTICKÝCH společnosti k OBOHACENÍ

Více

Nabídka sirupů. v lahvích o objemu 0,5 l. tel: +420 604 783 246 e-mail: info@sedmikraska-bylinky.cz www.sedmikraska-bylinky.cz

Nabídka sirupů. v lahvích o objemu 0,5 l. tel: +420 604 783 246 e-mail: info@sedmikraska-bylinky.cz www.sedmikraska-bylinky.cz Nabídka sirupů v lahvích o objemu 0,5 l tel: +420 604 783 246 e-mail: info@sedmikraska-bylinky.cz www.sedmikraska-bylinky.cz ARONIE Bylinný sirup Aronie je vyroben tradičním způsobem z plodů černého jeřábu.

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Vážení čtenáři. Tak tedy krásný srpen.

Vážení čtenáři. Tak tedy krásný srpen. Vážení čtenáři. Ze všeho nejdříve bych chtěla sdělit našim vášnivým čtenářům z naší knihovny, že od 28. 8. do 11. 9. bude knihovna a infocentrum zavřena, jelikož budu na dovolené. Tak vás chci požádat,

Více

Sirupy. Dnes se podává oslazený život.

Sirupy. Dnes se podává oslazený život. Sirupy Dnes se podává oslazený život. Pro zdraví i pro mlsné jazýčky Čerstvé bylinky. Když je používáte, neznamená to, že jste šarlatán nebo zapřísáhlý konzervativec. Čerstvé bylinky, to je jedna z věcí,

Více

Smetanka lékařská (pampeliška) VY_52_INOVACE_93 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

Smetanka lékařská (pampeliška) VY_52_INOVACE_93 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Smetanka lékařská (pampeliška) VY_52_INOVACE_93 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Smetanka lékařská - Taraxakum officinále aut. non Weber

Více

plísním, kvasinkám, bakteriím, virům a houbám s propolisem

plísním, kvasinkám, bakteriím, virům a houbám s propolisem účinně proti plísním, kvasinkám, bakteriím, virům a houbám s propolisem Klub Vše k zakoupení na recepci Klubu Proměna MOŽNOSTI PLATBY: HOTOVĚ nebo POUKÁZKY Provozní doba: Po až Pá od 9:00 do 18:30 hod

Více

Ročník základní školy praktické: Autor: Zdenka Hudecová. Byliny VY_32_INOVACE_08

Ročník základní školy praktické: Autor: Zdenka Hudecová. Byliny VY_32_INOVACE_08 Předmět: Přírodopis Ročník základní školy praktické: 7. Autor: Zdenka Hudecová Byliny VY_32_INOVACE_08 1 Léčení bylinami Léčení čerstvými bylinami vychází, jak se říká, vždy více z mody, ač nelze pro to

Více

Lipový čaj Má příznivý účinek při nachlazení provázeném kašlem, podporuje pocení.

Lipový čaj Má příznivý účinek při nachlazení provázeném kašlem, podporuje pocení. Dětský bylinný čaj Používá se při poruchách trávení, křečových bolestech a plynatosti u dětí. Sypaný 50 g Dubová kůra Používá se vnitřně při průjmech, zvlhčuje sliznice ústní dutiny a hrdla. Zevně jako

Více

INFUSION TIENS Čaje prémiové kvality

INFUSION TIENS Čaje prémiové kvality INFUSION TIENS Čaje prémiové kvality Nejstarší a nejvíce uznávaný nápoj na světě Čaj je hned po vodě druhým nejpopulárnějším nápojem v dnešním světě. Pití čaje je důležitou součástí čínské kultury. Jeho

Více

Rozmarýn lékařský. VY_52_INOVACE_95 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

Rozmarýn lékařský. VY_52_INOVACE_95 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Rozmarýn lékařský VY_52_INOVACE_95 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Rozmarýn lékařský Rosmarinus officinalis L. Hluchavkovité (Lamiaceae)

Více

Léčivé rostliny. envi.stromzivota.sk. ENVI-MOBILE: Integration of mobile learning into environmental education fostering local communities development

Léčivé rostliny. envi.stromzivota.sk. ENVI-MOBILE: Integration of mobile learning into environmental education fostering local communities development Léčivé rostliny envi.stromzivota.sk ENVI-MOBILE: Integration of mobile learning into environmental education fostering local communities development 2014-1-SK01-KA200-000481 ERAZMUS+ Programme Projekt

Více

Melissa officinalis Meduňka lékařská. Thymus vulgaris Tymián obecný. Rosmarinus officinalis Rozmarýn lékařský. Satureia montana Saturejka horská

Melissa officinalis Meduňka lékařská. Thymus vulgaris Tymián obecný. Rosmarinus officinalis Rozmarýn lékařský. Satureia montana Saturejka horská Melissa officinalis Meduňka lékařská včelník, medlinka. Forma použití: Pravidelné pití meduňkového čaje pomáhá při nervozitě, bolestech hlavy způsobených stresem. Koupel s meduňkou má uklidňující účinky

Více

Přísady do koupele ARMIKA (Prha chlumní) BALDRIÁN (Kozlík lékařský) SMRKOVÉ JEHLIČÍ (Smrk obecný) LUČNÍ KVÍTÍ HEŘMÁNEK (Heřmánek lékařský)

Přísady do koupele ARMIKA (Prha chlumní) BALDRIÁN (Kozlík lékařský) SMRKOVÉ JEHLIČÍ (Smrk obecný) LUČNÍ KVÍTÍ HEŘMÁNEK (Heřmánek lékařský) Přísady do koupele ARMIKA (Prha chlumní) Účinkuje protizánětlivě a podporuje hojení ran, omrzlin, pohmoždění a vykloubení, zjemňuje, prokrvuje, redukuje otoky.,30 ml (plast) BALDRIÁN (Kozlík lékařský)

Více

Šípkový čaj podle odtajněného rodinného receptu

Šípkový čaj podle odtajněného rodinného receptu Petra Neudeková 18. 03. 2015 Příroda už se sice probouzí do jara, vitamínu C nám ale zatím moc nenabízí. Ideální přitom je, když jej můžeme čerpat z tuzemských plodin. Proto je nejvyšší čas vytáhnout ze

Více

Jak se porvat se štípanci s pomocí přírody aneb hojivé balzámy (nejen) z louky a zahrady

Jak se porvat se štípanci s pomocí přírody aneb hojivé balzámy (nejen) z louky a zahrady Publikováno na Prima Nápady (http://napady.iprima.cz) Domů > Jak se porvat se štípanci s pomocí přírody aneb hojivé balzámy (nejen) z louky a zahrady Jak se porvat se štípanci s pomocí přírody aneb hojivé

Více

Název aktivity: O nemocné myšce.

Název aktivity: O nemocné myšce. Název aktivity: O nemocné myšce. Cíl: Prohlubovat u dětí zvídavost. Vést děti k pozorování, poznávání a zpracování bylinek. Podpořit rozvoj jemné i hrubé motoriky. Oslovit ke zdravému životnímu stylu i

Více

Léčivé Bylinky a Čaje potioherbis.cz

Léčivé Bylinky a Čaje potioherbis.cz Potio Herbis Léčivé Bylinky a Čaje info@potioherbis.cz - 00420 777 148 782 - potioherbis.cz Léčivé Bylinky SYPANÉ 14 nálevových sáčků Dali jsme sypanou léčivou bylinu do nálevového sáčku. Zaručuje tím

Více

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 TÉMA: Stromy (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 1 Anotace: Výukový materiál prezentace seznamuje žáky s listnatými stromy Jazyk: Český jazyk Očekávaný výstup:

Více

Náplň předmětu:naučit žáky(studenty,to je jedno) připravovat bylinné čaje atd.

Náplň předmětu:naučit žáky(studenty,to je jedno) připravovat bylinné čaje atd. KOUZELNÉ BYLINY, OLIVIE SHARABOVÁ Úvod do učiva:bylinkářství se zaměřuje na přípravu léčivých čajů atd. Náplň předmětu:naučit žáky(studenty,to je jedno) připravovat bylinné čaje atd. Předmět: Léčivé bylinky

Více

Školící materiály pro cyklus vzdělávacích seminářů Tradiční využívání planých rostlin

Školící materiály pro cyklus vzdělávacích seminářů Tradiční využívání planých rostlin Školící materiály pro cyklus vzdělávacích seminářů Tradiční využívání planých rostlin Datum 24.2.2012 Brno Autor školícího materiálu: Ing. Josef Palas PP8: Mendelova univerzita v Brně OSNOVA PŘEDNÁŠKY

Více

Ručně balená přírodní kosmetika Bohemia Natur. Sprchové gely Bohemia Natur

Ručně balená přírodní kosmetika Bohemia Natur. Sprchové gely Bohemia Natur Ručně balená přírodní kosmetika Bohemia Natur Nová řada ručně balených kosmetických produktů vyráběných dle tradičních receptur, které jsou obohaceny o extrakty bylin, citrusů či o minerály. Atraktivním

Více

Aplikovaná biologie. Barbora Hoďáková, 4.A, 2012/2013

Aplikovaná biologie. Barbora Hoďáková, 4.A, 2012/2013 Aplikovaná biologie Barbora Hoďáková, 4.A, 2012/2013 Kebule korková, Anamirta cocculus, chebulovité statný keř z Indie (J Asie) užívá se sušených peckovic - chebulí neboli kebulí, obsahují jed cocculin

Více

Káva, čaj, thein, kofein, kávoviny Prezentace pro výklad látky a opakování učiva téma maso a vnitřnosti.

Káva, čaj, thein, kofein, kávoviny Prezentace pro výklad látky a opakování učiva téma maso a vnitřnosti. Název školy Odborné učiliště a Praktická škola, Plzeň, Vejprnická 56 Název projektu Číslo projektu Číslo šablony Digitalizace výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0977 VY_32_inovace_ZB59 Číslo materiálu 59 Autor Mgr.

Více

Koření. Ing. Miroslava Teichmanová

Koření. Ing. Miroslava Teichmanová Koření Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Koření Předmět:

Více

Co sbírat v létě? Úvod

Co sbírat v létě? Úvod Úvod Po úspěšném e-booku Co sbírat na jaře? Vás vítám u dalšího pokračování s názvem, ve kterém se seznámíte s celkem 26-ti léčivými rostlinkami, jejich zdravotními přínosy a vhodným použitím, které můžeme

Více

Školící materiály pro cyklus vzdělávacích seminářů Tradiční využívání planých rostlin 2. Bříza bělokorá (Betula pendula)

Školící materiály pro cyklus vzdělávacích seminářů Tradiční využívání planých rostlin 2. Bříza bělokorá (Betula pendula) Školící materiály pro cyklus vzdělávacích seminářů Tradiční využívání planých rostlin 2. Bříza bělokorá (Betula pendula) 24. 2. 2012 Autor školícího materiálu: Blanka Kocourková PP8: Mendelova univerzita

Více

Bylinky a koření. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Bylinky a koření. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Bylinky a koření PaedDr. Mgr. Hana Čechová OSNOVA 1. Bylinky 2. Koření 3. Jak posílit zdraví bylinné koupele inhalace, obklady, zábaly bylinné masti bylinné čaje účinky bylinných čajů těhotné a kojící

Více

Božena Kamenická (1898-1996)

Božena Kamenická (1898-1996) Božena Kamenická (1898-1996) Božena Kamenická Narodila se 7. srpna 1898 v Janštýně na Jihlavsku jako jedno z deseti dětí. V mládí absolvovala v České Lípě soukromou odbornou školu, specializovanou na rehabilitaci

Více

Aktivita Malá naučná stezka Využití stromů a keřů

Aktivita Malá naučná stezka Využití stromů a keřů Aktivita Malá naučná stezka Využití stromů a keřů Autor: Ing. Jana Radová (text, foto) Javor mléč je sadovnicky využívaná dřevina, má velký významný jako alejový strom či uliční stromořadí ve městech.

Více

Něco málo o medu. Určení pravosti včelího medu. Pampeliškový med

Něco málo o medu. Určení pravosti včelího medu. Pampeliškový med Něco málo o medu Určení pravosti včelího medu. Spolehlivý a jednoduchý způsob, jak určit pravost včelího medu.na lžíci nabereme med a pokapeme jej lihem. Když se rozpustí, je pravý. Na dně lžíce zůstane

Více

Něco málo o medu. Určení pravosti včelího medu.

Něco málo o medu. Určení pravosti včelího medu. Něco málo o medu Určení pravosti včelího medu. Spolehlivý a jednoduchý způsob, jak určit pravost včelího medu.na lžíci nabereme med a pokapeme jej lihem. Když se rozpustí, je pravý. Na dně lžíce zůstane

Více

Malá kuchařka likérů

Malá kuchařka likérů Petr a Soňa Jindrovi Malá kuchařka likérů z ovocných destilátů Obsah: - Ořechovice - Griotka - Citrónový likér - Bezinkový likér - Lipový likér - Šípkový likér - Kmínka - Vaječný likér - Vánoční jablko

Více

Speciální pedagog, masér a terapeut čínské medicíny Mgr. Zdeňka Stöhrová

Speciální pedagog, masér a terapeut čínské medicíny Mgr. Zdeňka Stöhrová Potraviny vhodné pro element KOV Ostrá a teplá chuť hraje velkou roli při nachlazení. Chlad vnikne do těla a uzavře póry. Abychom zahnali chlad, musíme póry znovu otevřít a toho dosáhneme pocením. Ostré

Více

Jak vyhnat škůdce ze zahrady bez chemie: Využijte přirozené zbraně a vyberte si za spojence byliny

Jak vyhnat škůdce ze zahrady bez chemie: Využijte přirozené zbraně a vyberte si za spojence byliny Publikováno na Prima Nápady (http://napady.iprima.cz) Domů > Jak vyhnat škůdce ze zahrady bez chemie: Využijte přirozené zbraně a vyberte si za spojence byliny Jak vyhnat škůdce ze zahrady bez chemie:

Více

Rozpis jednotlivých bylin

Rozpis jednotlivých bylin Rozpis jednotlivých bylin Název výrobku Obsah Použití Andělika kořen - uklidnění a posílení nervové soustavy, posílení organismu,proti nadýmání, na revma a migrénu, podporuje močopudnost a trávení Anýz

Více

Naučná stezka Zelené zahrady vytvořeno přírodovědným kroužkem ve školním roce 2012/2013.

Naučná stezka Zelené zahrady vytvořeno přírodovědným kroužkem ve školním roce 2012/2013. Základní škola Merklín, okres Plzeň - jih Zpravováno v rámci projektu Revolvingového fondu MŽP pod názvem Rozšíření učebny v přírodě a revitalizace Zelené zahrady Naučná stezka Zelené zahrady vytvořeno

Více

OBSAH. Kolektiv autorů ŽIVÁ A MRTVÁ VODA...11

OBSAH. Kolektiv autorů ŽIVÁ A MRTVÁ VODA...11 OBSAH Kolektiv autorů ŽIVÁ A MRTVÁ VODA...11 ÚVOD...12 OBYČEJNĚ NEOBYČEJNÁ VODA...14 CO JE ŽIVÁ A MRTVÁ VODA...26 JAK AKTIVOVAT ŽIVOU A MRTVOU VODU...30 ZÁZRAKY UZDRAVENÍ...35 ZPŮSOB PŘÍPRAVY ŽIVÉ A MRTVÉ

Více

Metody léčby medem 27

Metody léčby medem 27 Metody léčby medem 27 Již ve starověku skoro všechny národy užívaly včelí med při léčbě. Také naše zkušenosti, jež jsme při užívání medu a medových přípravků získali, dosvědčují, že med je velmi cenný

Více

Sběr: čerstvé pupeny, semena, míza. INDIKACE: Betula verrucosa Bříza bradavičnatá

Sběr: čerstvé pupeny, semena, míza. INDIKACE: Betula verrucosa Bříza bradavičnatá Vzhled a rozšíření: Bříza bělokorá vyrůstá jako statný strom, popř. i jako zakrslý stromek vysoko v horách nebo na severu v chladném podnebí. Kůra je v mládí a na větvičkách hnědá, posléze se mění v bílou,

Více

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena Léčivé rostliny Seznam rostlin: meduňka lékařská lípa obecná heřmánek pravý kopřiva dvoudomá máta peprná růže šípková měsíček lékařský kostival lékařský bez černý fenykl obecný Copyright 2017 Autorské

Více

Ukázka produktů DOLEŽALŮV MED. Autor : Vladimír Doležal & Zuzana Samleková

Ukázka produktů DOLEŽALŮV MED. Autor : Vladimír Doležal & Zuzana Samleková Ukázka produktů DOLEŽALŮV MED Autor : Vladimír Doležal & Zuzana Samleková DOLEŽALŮV MED Jsme rozvíjejíce se rodinné včelařství z oblasti Hradce Králové. Zabýváme se získáváním a prodejem včelí produktů

Více

Základní škola a Mateřská škola Žirovnice

Základní škola a Mateřská škola Žirovnice Základní škola a Mateřská škola Žirovnice Autor: Mgr. Veronika Koukalová Vytvořeno: 6.3.2012 Název: VY_32_INOVACE_6.1.15_botanika Téma: Podběl x pampeliška Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1204

Více

Podpora normálního metabolizmu jater

Podpora normálního metabolizmu jater Podpora normálního metabolizmu jater Játra továrna organizmu v níž probíhají následující procesy: zneškodnění různých cizorodých látek deaktivace a odstranění z organizmu zplodin vlastních biologicky aktivních

Více

Katalog čajů a doplňků stravy

Katalog čajů a doplňků stravy Katalog čajů a doplňků stravy Lékárenské Lékárenské bylinné Lékárenské Ověřená kvalita českého výrobce. Bylinné směsi Certifikovaní dodavatelé surovin. Bez chemických přísad a aromat. Originální receptury

Více

V červnu. Co sbírat, jak usušit, jak zpracovat, k čemu využít

V červnu. Co sbírat, jak usušit, jak zpracovat, k čemu využít V červnu Co sbírat, jak usušit, jak zpracovat, k čemu využít Jahodník obecný (Fragaria vesca) JAHODNÍK OBECNÝ (Fragaria vesca) Jsou to známé lesní jahůdky, z nichž můžeme nejen sesbírat drobné červené

Více

TRÁVICÍ TRAKT Šśávy, èaje, koktejly

TRÁVICÍ TRAKT Šśávy, èaje, koktejly TRÁVICÍ TRAKT Šśávy, èaje, koktejly 15 1. Šťávy a směsi šťáv P ro ozdravování orgánů trávicí soustavy je výhodné používat různé šťávy. Kromě blahodárného vlivu na trávicí trakt působí léčivě i na další

Více

GREŠÍK kosmetika. Kostivalová s kafrem (50 ml), cena: 64,- Při masáži působí regeneračně na pohybové ústrojí a na unavené a namožené svaly a klouby.

GREŠÍK kosmetika. Kostivalová s kafrem (50 ml), cena: 64,- Při masáži působí regeneračně na pohybové ústrojí a na unavené a namožené svaly a klouby. Bylinné masti GREŠÍK kosmetika Masti nejsou vyráběny ze škvařeného sádla, které může dráždit pokožku, ale ze sádla extrahovaného vodní parou. Bylinná složka je tvořena extrakty připravenými vakuovým odpařováním,

Více

Česnek medvědí (Allium ursinum L.)

Česnek medvědí (Allium ursinum L.) Česnek medvědí (Allium ursinum L.) je druh jednoděložné rostliny z čeledi česnekovité. Lidově se této rostlině říká lenek. Botanická charakteristika: Vytrvalá, 20 40cm vysoká bylina s podzemní cibulí.

Více

Název materiálu: Káva, kávoviny Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Káva,

Název materiálu: Káva, kávoviny Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Káva, Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_18 Název materiálu: Káva, kávoviny Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Káva, kávoviny.

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE AMOL. Perorální kapky, roztok pro zevní použití

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE AMOL. Perorální kapky, roztok pro zevní použití sp.zn. sukls75764/2013 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE AMOL Perorální kapky, roztok pro zevní použití Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci, protože obsahuje pro vás důležité údaje.

Více

Sedmikráska obecná Bellis perennis

Sedmikráska obecná Bellis perennis Na louce Louky musí být udržovány člověkem, aby nezarostly dřevinami. Většinou jsou to živinami bohaté, žírné louky a pastviny, méně často živinami chudé a suché trávníky. Roste zde mnoho využitelných

Více

Růže šípková Růže šípková patří do čeledi Růžovité (Rosaceae).

Růže šípková Růže šípková patří do čeledi Růžovité (Rosaceae). Šípkobraní Růže šípková Růže šípková patří do čeledi Růžovité (Rosaceae). Popis Růže šípkové Šípková růže je trnitý bohatě větvený keř, dorůstající výšky až 3 metry s každoročními prutovitými výhonky.

Více

OBSAH. Kopřiva dvoudomá Smetanka lékařská Jitrocel kopinatý Sedmikráska chudobka Jetel luční Řebříček obecný...

OBSAH. Kopřiva dvoudomá Smetanka lékařská Jitrocel kopinatý Sedmikráska chudobka Jetel luční Řebříček obecný... OBSAH Kopřiva dvoudomá... 3 Smetanka lékařská... 4 Jitrocel kopinatý... 5 Sedmikráska chudobka... 6 Jetel luční... 7 Řebříček obecný... 8 Bez černý... 9 Ostružiník křovitý... 10 Jírovec maďal... 11 Dub

Více

Ostružiník keřovitý (obecný) VY_52_INOVACE_98 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

Ostružiník keřovitý (obecný) VY_52_INOVACE_98 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Ostružiník keřovitý (obecný) VY_52_INOVACE_98 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Ostružiník keřovitý ( obecný ) Rubus fruticosus L. Růžovité

Více

VY_52_INOVACE_96 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE_96 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE_96 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Borůvka černá Borůvka černá Vaccinium myrtillus L. Borůvkovité (Vacciniaceace) Charakteristika

Více

Jak prospívá bylinný čaj?

Jak prospívá bylinný čaj? Jak prospívá bylinný čaj? bylinné čaje zajišťují vstřebávání aktivních látek maximální rychlostí s rychlým účinkem; bylinný čaj kombinace několika léčivek; používání bylinných čajů vylučuje nebezpečí předávkování

Více

PITNÝ REŽIM EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

PITNÝ REŽIM EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY PITNÝ REŽIM EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY Pod pojmem pitný režim rozumíme vědomé udržování dostatečného množství tekutin a minerálních látek v organismu. V lidském těle je voda prostředím, v němž probíhají

Více

www.diatips.cz E-book

www.diatips.cz E-book O B S A H 2 Ú V O D...5 BAZALKA...6 KOPR....13 MAJORÁNKA..18 MÁTA.23 MEDUŇKA 32 OREGANO - DOBROMYSL..37 ROZMARÝN. 42 ŠALVĚJ.50 TYMIÁN...55 RADY A TIPY NA ZÁVĚR. 61 Je to vytrvalá plevelná bylina s charakteristickou

Více

Šalvěj lékařská. VY_52_INOVACE_92 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

Šalvěj lékařská. VY_52_INOVACE_92 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Šalvěj lékařská VY_52_INOVACE_92 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Šalvěj lékařská Salvia officinális L. Hluchavkovité (Lamiaceae) Charakteristika

Více

Meduňka lékařská. VY_52_INOVACE _91 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

Meduňka lékařská. VY_52_INOVACE _91 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Meduňka lékařská VY_52_INOVACE _91 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Meduňka lékařská Melissa officinalis L. Hluchavkovité (Lamiaceae)

Více

Ocitli jste se v nejvýchodnějším regionu České republiky. Kolem vás se rozkládají Beskydy, nejzápadnější výspa karpatského horského hřbetu.

Ocitli jste se v nejvýchodnějším regionu České republiky. Kolem vás se rozkládají Beskydy, nejzápadnější výspa karpatského horského hřbetu. 1 Ocitli jste se v nejvýchodnějším regionu České republiky. Kolem vás se rozkládají Beskydy, nejzápadnější výspa karpatského horského hřbetu. Nacházíte se na samé hranici tří historických území Moravy,

Více

Střední odborné učiliště Domažlice

Střední odborné učiliště Domažlice Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Ročník Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tématický okruh Téma Jméno autora CZ.1.07./1.5.00/34.0639 VY_52_INOVACE_04.08 Střední odborné učiliště Domažlice 2.ročník

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 4., 3. Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Datum 25. 11. 2012 Anotace Použité zdroje a odkazy III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

VY_52_INOVACE_88 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE_88 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE_88 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Řepík lékařský Řepík lékařský Agrimonia eupatoria L. Růžovité ( Rosaceae ) Charakteristika

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele CHAMOMILLA TEVA. Perorální, orální a kožní roztok. (Matricarie extractum fluidum)

Příbalová informace: informace pro uživatele CHAMOMILLA TEVA. Perorální, orální a kožní roztok. (Matricarie extractum fluidum) sp.zn. sukls41310/2009 Příbalová informace: informace pro uživatele CHAMOMILLA TEVA Perorální, orální a kožní roztok (Matricarie extractum fluidum) Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve než

Více

Biochemické složení Alfa- a beta-felandren, alfa-pinen, limonen, beta-myrcen, p-cymen, delta-3-karen, bergapten.

Biochemické složení Alfa- a beta-felandren, alfa-pinen, limonen, beta-myrcen, p-cymen, delta-3-karen, bergapten. OBSAH Úvod do aromaterapie 10 Představení aromaterapie 12 Stručně o aromaterapii v ČR 19 Proč je bio vhodnější 23 Aromaterapie je byznys 26 Charakteristika éterických olejů a absolue 29 Způsob výroby éterických

Více

KATALOG 2013/2014 M A N I O L A

KATALOG 2013/2014 M A N I O L A KATALOG 2013/2014 M A N I O L A Bylinky z České Kanady Jsme malá rodinná manufakutra. Najdete nás kousek od česko-rakouských hranic. Vyrábíme bylinné koupele, lázně a nově také voňavé oleje. Bylinky, které

Více

KAŠEL. Kašel se vyskytuje ve dvou formách, které se liší klinickými projevy a vyžadují odlišný léčebný postup. Jedná se o kašel suchý a vlhký:

KAŠEL. Kašel se vyskytuje ve dvou formách, které se liší klinickými projevy a vyžadují odlišný léčebný postup. Jedná se o kašel suchý a vlhký: KAŠEL Kašel je velmi častý zdravotní problém, se kterým pacienti samoléčitelé přicházejí pro radu do lékárny. Pro úspěšnou léčbu je důležité hned zpočátku určit, o jaký druh kašle se jedná, a následně

Více

BYLINKY PODLE ZVĚROKRUHU

BYLINKY PODLE ZVĚROKRUHU BYLINKY PODLE ZVĚROKRUHU Staré přísloví říká, že není na světě bylina, která by na něco nebyla. Astrologie zase každému znamení připisuje účinné bylinky. Z nich můžete vařit čaje či je přidávat do jídla.

Více