Zvyšování konkurenceschopnosti studentů oboru botanika a učitelství biologie CZ.1.07/2.2.00/ B.Mieslerová (KB PřF UP v Olomouci)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zvyšování konkurenceschopnosti studentů oboru botanika a učitelství biologie CZ.1.07/2.2.00/ B.Mieslerová (KB PřF UP v Olomouci)"

Transkript

1 Zvyšování konkurenceschopnosti studentů oboru botanika a učitelství biologie CZ.1.07/2.2.00/ B.Mieslerová (KB PřF UP v Olomouci)

2 HOUBY V BIODEGRADACI A BIODETERIORACI BIODEGRADACE čili biologický rozklad je speciálním případem degradace, při níž dochází k ROZKLADU POLYMERŮ PŮSOBENÍM BIOLOGICKÝCH ČINITELŮ. Známá je biodegradace mikroorganizmy, hlodavci a hmyzem. Při rozkladu látek s obsahem PROTEINŮ dochází k HNITÍ. Organismy, které se na biologickém rozkladu podílí, se nazývají DEKOMPOZITOŘI (ROZKLADAČI). BIODETERIORACE je NECHTĚNÁ ZMĚNA VLASTNOSTÍ MATERIÁLŮ zapříčiněná činností živých organismů. Biodeterioraci podléhá většina materiálů jako CELULÓZA, TEXTILNÍ VLÁKNA, DŘEVO, KOVY, ZUBNÍ SKLOVINA, HORNINY, PLASTY ČI SKLO. Těchto degradačních procesů se nejčastěji účastní BAKTERIE, HOUBY, HMYZ A HLODAVCI. Bakterie a houby působí často prostřednictvím biofilmu.

3 HOUBY V BIODEGRADACI A BIODETERIORACI HOUBY hrají významnou roli v BIODEGRADACI A BIODETERIORACI. Jsou velice efektivní při rozkladu MATERIÁLŮ OBSAHUJÍCÍCH CELULÓZU. Jako je např. bavlna. Chaetomium globosum je aktivní v ROZKLADU BAVLNĚNÝCH TKANIN způsobuje černé skvrny až ztenčení vláken či jejich trhání. Momentálně nehrozí takové nebezpečí rozkladu tkání, jelikož máme mnoho tkanin obsahujících umělá vlákna. HOUBY také mohou ROZKLÁDAT KNIHY, MALBY, pokud jsou uloženy ve vlhkých teplých podmínkách. Např. ve starém hebrejském SVITKU STARÉHO ZÁKONA byly nalezeny kontaminující houby rodu Aspergillus HOUBY mohou žít i NA OPTICKÉM SKLE kde se živí tím, co se tam dostane např. z otisků prstů. Způsobuje POŠKOZENÍ SKEL A SNÍŽENÍ OPTICKÉ KVALITY v teplých a vlhkých oblastech. Nutnost pravidelného čištění a držení v suchých podmínkách Penicillium, Aspergillus. Podobné PROBLÉMY mohou v tropech nastat u ELEKTRICKÉHO ZAŘÍZENÍ, kde mohou houby ZNIČIT IZOLACI s předpokládanými následky.

4 HOUBY V BIODEGRADACI A BIODETERIORACI PALIVO - nejznámější příklad je RŮST Cladosporium resinae V PALIVU DO LETADEL. Mycelium může blokovat palivové filtry. A také KYSELINY, které tato houba produkuje mohou MÍT KOROZIVNÍ PŮSOBENÍ. Na MALÍŘSKÝCH DÍLECH Aureobasidium pullulans, Cladosporium. HOUBY také mohou NAPADAT KŮŽI, LEPIDLA, KOSMETIKU takže se i tyto produkty musí skladovat v podmínkách, které nepodporují růst hub. HOUBY mohou růst i NA PLASTECH Penicillium species. HOUBY NA ELEKTRICKÉM ZAŘÍZENÍ - polyethylen, polypropylen, epoxid, - Cladosporium cladosporioides. Rostou i na silikonových vláknech - v té době se živí oligotroficky. Plísně nakultivované z Arcidiecézního muzea

5 BIODETERIORACE Papír vlákna poškozená Chaetomium globosum. Optický materiál (Penicillium, Aspergillus) rostou na povrchu a živí se na organickém odpadu. Povrch malířských děl (Aureobasidium pullulans).

6 BIODETERIORACE Aspergillus niger na tkanině Aspergillus sp. detekovaný na izolačním obalu měděného drátu

7 Stachybotrys chartarum - vyskytuje se na podmáčených celulózních substrátech produkuje silné mykotoxiny, které jsou karcinogenní

8 Cladosporium spp. je plíseň primárně nacházená na rozkládajících se zbytcích rostlin, dřevin, potravin, slámě, půdě, ale i textiliích, malířských vláknech a povrchu sklolaminátového vedení.

9 Plísně na kožené bundě

10 Plesnivý kupný výsevní substrát

11 HOUBY ROZKLÁDAJÍCÍ DŘEVO Dřevo je velmi NÁROČNÝ MATERIÁL NA ROZKLAD, takže je nepoužitelné pro mnoho druhů hub. Obsahuje zejména CELULÓZU (40-50% váhy sušiny), HEMICELULÓZY (25-40%) a LIGNIN (20-35%) s velice MALÝM PROCENTEM SNADNO DOSTUPNÝCH CUKRŮ. Také obsahuje látky TOXICKÉ PRO HOUBY - tanniny, terpeny a flavonoidy. Poměr C:N je :1, což je pro mnohé houby nedostačující Pro houby je možné kolonizovat až dřevo, které má asi 26-30% vlhkosti. Čerstvé dřevo má 15-18%, což je málo: výjimku tvoří pouze Serpula lacrymans, která při rozkladu dřeva produkuje vodu a zvlhčuje další substrát. Někteří zástupci hub, kteří rozkládají dřevo, mohou NAPADAT ŽIVÉ STROMY a jsou považovány za parazity (václavka obecná (Armillaria mellea), kořenovník vrstevnatý (Heterobasidion annosus). Ostatní houby NAPADAJÍ POUZE již poškozené nebo oslabené stromy. Některé houby (Ascomycota, Basidiomycota) mohou způsobovat bílou a jiné hnědou hnilobu tím, že rostou uvnitř dřeva.

12 TYPY HNILOBY DŘEVA Typ Původce Barva Textura Metabolismus Bílá hniloba Basidiomycota, Ascomyco ta ±vybělená Vláknitá Všechny komponenty jsou postupně stráveny Hnědá hniloba Basidiomycota ± hnědá Rozpadající se kostky, vlákna se ztrácejí velmi brzy Primárně sacharidy jsou stráveny, lignin většinou zůstává Měkká hniloba Asco- and Deuteromycota Vybělená nebo hnědá Obvykle na povrchu, a určitá část vláknité struktury se ztrácí Sacharidy jsou preferovány

13 Hnědá a bílá hniloba

14 Hnědá a bílá hniloba

15 Měkká hniloba dřeva často vypadá hnědě a můžeme si ji splést s hnilobou působenou houbami rozkládajícími celulózu. Bílá hniloba dřeva Hnědá hniloba dřeva

16 Měkká hniloba: řetízky dutin vznikají uvnitř buněčných stěn. Podélný řez dřevem s bílou hnilobou ukazuje houbu, která degraduje některé buňky kompletně a některé vůbec ne. Dřevo (SEM fotka) s hnědou hnilobou. Pouze lehký tlak způsobuje, že se buněčné stěny hroutí to malých fragmentů.

17 Průřez kmenem vrby a smrku poškozeného ohňovcem

18 MĚKKÁ HNILOBA Houby způsobující měkkou hnilobu ROZKLÁDAJÍ POUZE CELULÓZU A HEMICELULÓZY, a typicky se vyskytuje ve dřevě s vysokým obsahem vody a dusíku. Houby, které způsobují měkkou hnilobu jsou NEJMÉNĚ SPECIALIZOVANÉ houby pro tento druh hniloby a zahrnují zástupce skupin Ascomycota, Deuteromycota, kteří běžně rozkládají celulózu v půdě (Chaetomium, Pleospora, Paecilomyces), dále to mohou být outkovka chlupatá (Trametes hirsuta) a pevník chlupatý (Stereum hirsutum). Jejich hyfy rostou v LUMENU JEDNOTLIVÝCH BUNĚK a tvoří se RHOMBOIDNÍ DUTINY okolo jednotlivých hyf. Potřebují VYSOKÝ OBSAH DUSÍKU. Velmi běžně způsobují hniloby okenních rámů, vlhkých desek na zemi a míst, kde sedají ptáci, tzn. místa, kde se dusík může uvolňovat buď z půdy, nebo z kontaminace.

19 Peritecium Chaetomium Pyknida druhu Phoma spp., (Pleospora) Paecilomyces lilacinus Pevník chlupatý (Stereum hirsutum)

20 HNĚDÁ HNILOBA Houby, které ROZKLÁDAJÍ většinou CELULÓZU A HEMICELULÓZU (celulolytické enzymy), ale ZANECHÁVÁ LIGNIN jako hnědou kostru. Tento typ hniloby má hnědou barvu, protože polysacharidy jsou odstraněny a je zanechán lignin, který oxiduje a na vzduchu hnědne. Není zde žádná vláknitá textura, protože celulóza je strávena hned a výsledkem jsou NEPRAVIDELNÉ KRYCHLOVÉ ÚTVARY, které se snadno boří. Zástupci: zahrnuje hlavně zástupce skupiny Basidiomycota, např. Březovník obecný (Piptoporus betulinus), dřevomorka domácí (Serpula lacrymans), Trámovka trámová (Gloeophyllum trabeum), Sírovec žlutooranžový (Laetiporus sulphureus), Troudnatec pásovaný (Fomitopsis pinicola) Pouze asi 6% HUB rozkládajících dřevo způsobuje hnědou hnilobu; Některé houby jsou schopny napadat i celulózní substráty, které nejsou ze dřeva. Serpula lacrymans může růst i na papíru či bavlně.

21 Březovník obecný Piptoporus betulinus Serpula lacrymans Dřevomorka domácí Gloeophyllum trabeum Trámovka trámová

22 Laetiporus sulphureus Sírovec žlutooranžový Fomitopsis pinicola Troudnatec pásovaný

23 BÍLÁ HNILOBA Houby, které ROZKLÁDAJÍ CELULÓZU, HEMICELULÓZU A LIGNIN VÍCE MÉNĚ SOUČASNĚ a zanechávají velmi VYBĚLENÉ DŘEVO a často s VLÁKNITOU KONZISTENCÍ. Hyfy jsou přítomny v lumenu buněk a způsobují progresivní ztenčování buněčných stěn dřevních buněk. Bílá hniloba je vláknitá, protože určitá část celulózy zůstává netknutá do posledních stadií rozkladu. Obvykle má bělavou barvu, protože část se vybělí oxidací a také díky ztrátě ligninu, který je hnědý. Bílá hniloba je DALEKO ČASTĚJŠÍ v našich lesích než hnědá hniloba. Zástupci reprezentují skupiny Ascomycota (e.g. Xylaria hypoxylon, Chlorosplenium aeruginascens, Bulgaria inquinans ) a Basidiomycota (Coriolus (Trametes) versicolor, Fomes fomentarius, Stereum sanguinolentum, Pleurotus ostreatus)

24 Xylaria hypoxylon Dřevnatka parohatá Chlorociboria (Chlorosplenium) aeruginascens Zelenitka měděnková Trametes (Coriolus) versicolor Outkovka pestrá Bulgaria inquinans Klihatka černá

25 Troudnatec kopytovitý Fomes fomentarius Pevník krvavějící Stereum sanguinolentum Hlíva ústřičná Pleurotus ostreatus

26 ROLE HUB PŘI ROZKLADU DŘEVA HOUBY patří mezi tzv. REDUCENTY, jejichž úkolem v přírodě je ROZKLÁDAT SLOŽITÉ ORGANICKÉ LÁTKY na jednodušší, tak aby se odumřelé organismy mohly vrátit do přírodního koloběhu. HLOUPÁ DŘEVOKAZNÁ HOUBA OVŠEM NEROZEZNÁ, ŽE VÁŠ DŮM NENÍ PADLÝ STROM, a že tedy k recyklaci určen není. Po dobrém jí to vysvětlit dost dobře nejde. Jelikož DŘEVO je používáno při stavbách budov, POKUD BY SE NEOŠETŘILO bylo by SNADNO NAPADNUTELNÉ HOUBAMI. Dřevo obsahující do 20% vlhkosti je relativně odolné vůči houbám, ale pokud je vlhkost větší, riziko rozkladu houbami se prudce zvyšuje. Kromě našich TERMÍNŮ BÍLÁ A HNĚDÁ HNILOBA se vyskytují termíny SUCHÁ A VLHKÁ HNILOBA. Termín SUCHÁ HNILOBA se striktně týká pouze jediné houby - Serpula lacrymans (dřevomorka domácí), která NAPADÁ I SUCHÉ DŘEVO. Ostatní houby se vyskytují pouze, když dřevo je vlhké.

27 Rozsah vodní aktivity <0.9 aktivita většiny bakterií je inhibována <0.8 aktivita většiny kvasinek je inhibována <0.7 aktivita většiny hub je inhibována <0.6 veškerá mikrobiální aktivita je inhibována Obsah vlhkosti ve dřevě (u typického měkkého dřeva) 0 3% 5% 7% 9% 12% 14% 16% 20% 24% 30% % 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% Odpovídající hodnota RH 100 %

28 ROZSAH VLHKOSTI VHODNÝ PRO RŮST DŘEVOKAZNÝCH HUB Obsah vody ve dřevě (normální dřevo) 7% 9% 12% 14% 16% 20% 24% 30% Normální Hraniční Vysoký Růst hyf nedetekován Růst hyf možný až při vlhkosti 16% Růst hyf a možná dekompozice dřeva Normální VLHKOST DŘEVA, používaného PRO STAVBY je v rozsahu asi 8-14%. Ke značné DEKOMPOZICI DŘEVA dochází až při saturaci dřeva vlhkostí 28-30%. V závislosti na typu houby tak může k OMEZENÉ DEKOMPOZICI docházet už při VLHKOSTI 20%. Některé houby, které nezpůsobují přímo hnilobu dřeva (Aspergillus a Penicillium) však mohou růst už při vodní aktivitě 0,7 což odpovídá VLHKOSTI 15%. Optimum i pro tyto houby je však vlhkost mezi 16-20%. Vlhkost pod 16% je obvykle považována za limitní pro povrchové hniloby.

29 SUCHÁ HNILOBA Serpula lacrymans (dřevomorka domácí) jediný původce způsobuje tzv. HNĚDOU HNILOBU spotřebuje CELULÓZU a zbudou kousky tmavě zbarveného oxidovaného ligninu. OPTIMÁLNÍ TEPLOTA pro její rozvoj je 22 C. Při teplotě 26 C se její růst zastavuje a již 10 min při 40 C i zabíjí. To je vysvětlení, proč je tato houba jen ZŘÍDKA NACHÁZENA VENKU. Tato houba může růst na stěnách stejně jako na dřevě, a pokud se neošetří včas, mycelium může růst na velké vzdálenosti. Kousek DŘEVA může být INFIKOVÁN KLÍČÍCÍMI SPORAMI nebo KOUSKEM MYCELIA z jiného zdroje předchozího místa infekce. Mnoho infekcí také může začít na ZBYTCÍCH PAPÍRU a nebo vlhkých krabicích uložených na vlhkých místech. Houba RYCHLE ROSTE a na KONCÍCH JEJICH HYF se tvoří KAPKY VODY a vlhčí další část substrátu. Pro VYHLEDÁVÁNÍ míst infekce se používají i CVIČENÍ PSI.

30 VÝVOJ DŘEVOMORKY Na POVRCHU DŘEVA se nejdříve OBJEVUJÍ BĚLAVÁ VATOVITÁ VLÁKNA povrchového mycelia, později PLODNICE tvarem a tuhostí poněkud připomínající choroše. Mají však sytě oranžovou až hnědočervenou barvu a často bílé okraje. DŘEVO SE ZAČNE ROZPADAT do charakteristických kostkovitých tvarů - nejdříve u povrchu, ROZKLAD VŠAK RYCHLE POSTUPUJE v celém profilu napadeného prvku a končí úplnou destrukcí. Teplota: 3 26 C Vlhkost dřeva: 18 až 20 % Substrát: vedle DŘEVA může prorůstat i ZDIVEM na velkou vzdálenost Rychlost šíření: až 10 mm za den Serpula lacrymans dřevomorka domácí

31 Dřevo napadené dřevomorkou domácí

32 Dřevomorka lesní a dřevomorka zlatá v budovách se nevyskytují a neškodí

33 ZPŮSOB OCHRANY KONSTRUKČNÍ OCHRANA DŘEVA Základní PODMÍNKOU PREVENCE je udržení VLHKOSTI POD 18 %. To předpokládá nedovolit vodě, aby do stavby zatékala, především řádnou ÚDRŽBOU STŘECH, OKAPŮ A VODOVODNÍ ČI KANALIZAČNÍ INSTALACE. Důležitá je také DOKONALÁ IZOLACE ZDIVA a vůbec boj proti vlhkosti, který začíná už ve stádiu PROJEKTOVÉ PŘÍPRAVY zabezpečením přístupu vzduchu do všech prostor. Je také nutné PŘEDEJÍT NEBEZPEČÍ KONDENZACE vzdušné vlhkosti. To platí zejména pro obvykle nepřístupné prostory mezi podlahou a stropem nižšího patra, prostory nad půdními vestavbami a podobně. CHEMICKÉ OŠETŘENÍ DŘEVA Poněkud náročnější a ekologicky problematičtější metodou PREVENCE je CHEMICKÉ OŠETŘENÍ. Na trhu je obrovské množství přípravků, mezi osvědčené výrobky patří například řada produktů Lignofix, Dřevosan a další. V laických podmínkách obvykle přichází v úvahu jen POVRCHOVÁ APLIKACE, která však je nejméně účinná. Účinnější je MÁČENÍ NEBO TLAKOVÁ IMPEREGNACE. V některých státech (včetně sousedního Německa) je preventivní ošetření konstrukčně namáhaných prvků, které nebudou po dokončení stavby přístupné, dokonce povinné.

34 KDYŽ UŽ JE SKORO POZDĚ Jakkoliv je prevence proti dřevokazným houbám poměrně snadná, o to horší je situace, když NEBEZPEČÍ PODCENÍME. Pokud už stojíme tváří v tvář dřevu napadenému houbou, většinou nezbývá než učinit následující: Co nejrychleji SNÍŽIT VLHKOST Povolat statika, který POSOUDÍ STAV KONSTRUKCE Odborně VYMĚNIT NEJVÍC POŠKOZENÉ ČÁSTI a okruh aspoň 60 cm od místa poškození houbou CHEMICKY OŠETŘIT ODSTRANĚNÉ ČÁSTI SPÁLIT NÁŘADÍ OMÝT VE VODĚ s rozpuštěnými ochrannými přípravky OMÍTKY S FUNGICIDÍMI PŘÍPRAVKY Je však třeba si uvědomit, že neexistuje metoda, která by houbu opravdu zlikvidovala. SPORY JSOU VE VZDUCHU STÁLE PŘÍTOMNÉ a začnou růst všude, kde se jim naskytnou příhodné podmínky.

35 CONIOPHORA PUTEANA SKLEPNÍ HOUBA (POPRAŠKA SKLEPNÍ) SAPROFYTICKÁ DŘEVOKAZNÁ houba rozšířená v obou mírných pásech. Rozkládá DŘEVO LISTNÁČŮ I JEHLIČNANŮ v lese, na SKLADECH a velmi často v budovách s velkou vlhkostí, sklepích, podlahách. Roste při VYSOKÉ optimální VLHKOSTI; TEPLOTA okolo 3-40 C. Je citlivá na vysušení dřeva, zpravidla už dále neroste Infekce probíhá POMOCÍ SPOR. PLODNICE SE ZŘÍDKA vyvíjejí UVNITŘ STAVEB, ale jsou zase běžné venku, na rozdíl od dřevomorky. Také způsobuje HNĚDOU HNILOBU napadené dřevo se cihličkovitě bortí a je tmavě hnědé.

36 Coniophora puteana v budovách většinou vytváří nápadné mycelium ale nikoliv plodnice.

37 Coniophora puteana plodnice, nacházené v přírodě

38 DALŠÍ DRUHY HUB, NACHÁZENÝCH V BUDOVÁCH Fibroporia vailantii - Pórnatka Vaillantova. Je běžným druhem v DOLECH (tam je velmi škodlivá), a může také napadat dřevo ve velmi vlhkých budovách. Plodnice jsou v budovách jen velmi zřídka produkovány. Napadá hlavně dřevo jehličnanů. Paxillus panuoides - Čechratka sklepní - Saprofytická dřevokazná houba rozšířená v obou mírných pásech. Rozkládá zejména jehličnaté dřevo v lesích, SKLEPÍCH A DOLECH.

39 Gloeophyllum abietinum Trámovka jedlová - V lesích není tak častá jako trámovka plotní, ale v budovách, kam zatéká dešťová voda je naopak častější než trámovka plotní. Stropní trámy, desky pod půdou s poškozenou střechou. Gloeophyllum sepiarium - Trámovka plotní. Napadá dřevo jehličnatých dřevin. Kulatina, mostní konstrukce, doly, budovy Největší aktivity dosahuje na vlhkém dřevě, které je současně prohřáté slunečním zářením (optim. je 35 C C).

40 Troudnatec růžový (Fomitopsis rosea) Škodí na smrkovém zabudovaném dřevě ve vyšších horských polohách, ve dřevěných stavbách, kam dlouhodobě zatéká. Dřevo jím napadené se rozpadá ve velkých kusech až na prach Houževnatec šupinatý (Lentinus lepideus) Je to houba z čeledi hlívovitých. Je rozšířená po celém území našeho státu. Napadá často železniční pražce, mostní konstrukce, telegrafní sloupy a ploty. Zřídka se vyskytuje ve vlhkých obytných prostorách, ve sklepech a studnách. Napadené dřevo hnědne a křehne. Má charakteristickou vanilkovou vůni.

41 BIOLOGICKÁ OCHRANA VŮČI DŘEVOKAZNÝM HOUBÁM DŘEVĚNÉ SLOUPY, které vedou dráty na rozvody elektřiny - bez SPECIÁLNÍHO OŠETŘENÍ KREOSOTEM by nebylo možné předejít jejich houbové dekompozici. Nejvíce sloupy ohrožuje Lentinus lepideus houževnatec šupinatý v částech dřeva kam nepronikla impregnace dělá jen TĚŽKO ZJISTITELNÉ TRHLINKY. Proto byly TESTOVÁNY HOUBY Scytalidium a Trichoderma, kteří působí jako ANTAGONISTÉ. Trichoderma se používá ve formě PELET, které jsou dávány do DROBNÝCH TRHLINEK VE DŘEVĚ. Snížení rozkladu dřeva až o 50%. Ale Trichoderma je efektivní vůči Lentinus lepideus pouze v počátečních fázích vývoje. Lentinus lepideus houževnatec šupinatý na pražci

42 PLÍSNĚ NA OMÍTKÁCH V INTERIÉRECH DOMŮ PLÍSNĚ NA ZDIVU byly obrovským problémem po POVODNÍCH, nejsou však doménou pouze povodní, vznikají i v prostorách s NEDOSTATEČNÝMI HYDROIZOLACEMI (spodní voda, zatékání), se špatnými tepelnými izolacemi (tepelné mosty), v objektech s NADMĚRNOU VLHKOSTÍ (kuchyně, prádelny, bazény, sklepy, stáje), se ŠPATNOU CIRKULACÍ VZDUCHU (ložnice, spižírny). Na stěnách se vyskytuje množství nárůstu v jednotlivých koloniích saprofytických plísní druhů: Penicillium viridicatum, Penicillium glaucum, Penicillium frequentans, Aspergillus candidus, Aspergillus repens, Mucor circinelloides, Mucor species, Cladosporium herbareum, Cladosporium cladosporoides, Alternaria alternata. PLÍSNĚ mohou být NEBEZPEČNÉ, protože začínají produkovat tisíce spór, které jsou vypouštěny do okolí. Na vlhkých stěnách je růst plísní patrný ŽLUTÝMI, ZELENÝMI I ČERNÝMI SKVRNAMI A ZATUCHLÝM ZÁPACHEM, zvlášť rozpoznatelným při vstupu do budovy. Nebezpečí plísní spočívá v jejich působení na zdraví člověka. Plísně znečišťují ovzduší a mohou vyvolávat ASTMATICKÉ ZÁCHVATY, BOLENÍ HLAVY, POCITY NEVOLNOSTI, VYVOLAT ONEMOCNĚNÍ KŮŽE A PLIC.

43 Cladosporium cladosporoides Omítka napadená plísněmi

44

45

46 Rozklad izolace teplovodního potrubí dřevokaznými houbami

47 Penicillium Aspergillus

48 Spory rodu Alternaria Spory rodu Cladosporium

49 BIOLOGICKÁ OCHRANA VŮČI PLÍSNÍM NA ZDIVU Plísně na zdivu je možné likvidovat CHEMICKÝMI POSTŘIKY (z preparátů jsou známé např. Fungisan, Sanotop, Lignostop, Savo na plísně), účinným vysušováním postiženého zdiva a zabráněním vzniku velkých teplotních rozdílů v bytě (např. při zateplování starých budov), BIO REPEL - netoxický, nechemický, ekologicky čistý přípravek, představující nové možnosti v ošetřování zdí proti plísním Jeho originální kompozice mikroorganismů, izolovaných z přírodních substrátů, POTLAČUJE NEŽÁDOUCÍ PLÍSNĚ na principu mezidruhového PARAZITIZMU a je schopna svou aktivitou vymýtit i plísně rostoucí nejen na omítkách, v omítkách, ale proniká i do zdiva. Po jejich eliminaci ochranná mikroflóra ze zdiva vymizí. Aktivní mikroflóra NEZPŮSOBUJE ALERGIE je šetrná k životnímu prostředí, nenapadá rostliny, zvířata ani lidi. Pythium oligandrum proniká svými vlákny do buněk parazita (plísně nebo kvasinky) a čerpá z něho pro svoji výživu potřebné látky.

50 HOUBY A BIODETERIORACE POTRAVIN POTRAVINOVÉ PRODUKTY, pokud jsou ŠPATNĚ SKLADOVÁNY jsou často NAPADÁNY HOUBAMI, což většinou snižuje jejich možnost další konzumace. Navíc houby často produkují TOXICKÉ LÁTKY. V některých případech je napadení potravin houbami DOBŘE VIDITELNÉ, v některých TÉMĚŘ NE a tudíž díky toxinům může VÁŽNĚ POŠKODIT LIDSKÉ ZDRAVÍ. Penicillium italicum na plodu pomeranče

51 HOUBOVÁ DETERIORACE POTRAVIN Pokud jsou VHODNÉ PODMÍNKY, houby jsou schopny DEGRADOVAT VŠECHNY DRUHY přirozených nebo zpracovaných POTRAVIN. Hlavní omezující podmínkou je DOSTATEČNÁ VLHKOST SUBSTRÁTU. Dalšími faktory jsou ph a redox potenciál. Houby jsou daleko tolerantnější ke kyselému prostředí než bakterie, a ač jsou aerobové (většinou), často SNÁŠEJÍ NÍZKÉ KONCENTRACE KYSLÍKU. Mohou růst od teploty -10 do 45 C, takže se mohou vyskytovat i na CHLAZENÝCH ČI MRAŽENÝCH POTRAVINÁCH. Většina spor hub se dá zničit ohřátím 5 minut na 65 C nebo 1 minutu při 80 C. Jogurty, máslo, margaríny, sýry nejčastěji druhy rodů Penicillium, Aspergillus Mouka Rhizopus stolonifer Chleba - Neurospora crassa, Penicillium. Zamražené potraviny - Aureobasidium pullulans

52 Zplesnivělý chléb Sýry napadené neušlechtilými plísněmi OCHRANA POTRAVIN Pomocí STERILIZACE (což je úspěšné) nebo CHEMICKÝCH LÁTEK. Často prováděná ochrana pomocí kyselin nemusí být účinná (kys. octová), např. druh Moniliella acetoabutans, roste za velmi nízkého ph.

53

54 Fusarium na okurce

55 Plíseň rodu Penicillium na broskvi Různé druhy plísní na špatně skladovaných nektarinkách

56 Penicillium na citrónu Botrytis na malině

57 HOUBOVÁ DETERIORACE POTRAVIN Kvasinky napadající potraviny jsou často přehlížené, jelikož nejsou tak nápadné. Kvasinky ale mohou měnit strukturu a chuť potravin (např. sýrů) - Candida, Kluyveromyces. Čerstvé džusy mohou být kontaminovány kvasinkami Saccharomyces nebo Brettanomyces. Osmotolerantní druhy jako jsou Saccharomyces rouxii, Torulopsis candida, - často napadají potraviny, které jsou bohaté na cukry, jako jsou např. sirupy, med, marmelády a džemy. Brettanomyces

58 HOUBOVÁ DETERIORACE OBILOVIN Spousta hub roste na zemědělských produktech BĚHEM SKLIZNĚ A SKLADOVÁNÍ - Houby rostoucí na obilovinách se dají rozdělit na 3 typy: Polní houby, které rostou na zrnech ještě PŘED SKLIZNÍ Alternaria, Fusarium, Helminthosporium, Cladosporium Sklizňové houby, které na obilí ROSTOU V DOBĚ SKLIZNĚ Aspergillus, Penicillium, Pokročilí ROZKLADAČI Fusarium graminearum, Chaetomium, Sordaria. Helminthosporium spp. na klasu kukuřice

59 Aspergillus spp. Na klasu kukuřice Fusarium spp. na klasu kukuřice

60 HOUBOVÁ DETERIORACE SKLADOVANÉHO OVOCE A ZELENINY Dvě kategorie MIKROORGANISMY PRONIKAJÍCÍ PORANĚNÍM A PRAVÍ PATOGENI. Kontrola pomocí postřiku fungicidy. MĚKKÉ OVOCE- je často napadáno plísní šedou (Botrytis cinerea) - dále Mucor piriformis a Rhizopus. Kromě fungicidů působí proti Botrytis i vysoké koncentrace CO 2. Rhizopus stolonifer na rajčeti

61 Mucor piriformis Botrytis cinerea na hroznech vinné révy

62 JÁDROVINY nejznámějším patogenem je Gloeosporium, Monilia fructigena a Penicillium patulum. Fungicidy. Gloeosporium album na jablku Monilia fructigena

63 ZELENINA CIBULE Botrytis allii- fungicidy a vysoká teplota při skladování. MRKEV při skladování Botrytis cinerea, Sclerotinia sclerotiorum. Botrytis allii Sclerotinia sclerotiorum

64 ROSTLINNÉ OLEJE Rostlinné oleje jsou také NÁCHYLNÉ NA HOUBOVÝ ROZKLAD. Houby dovedou využívat i MASTNÉ KYSELINY I GLYCEROL. Lipolytické houby jako Rhizopus cohni a Petaspora

Zvyšování konkurenceschopnosti studentů oboru botanika a učitelství biologie CZ.1.07/2.2.00/15.0316

Zvyšování konkurenceschopnosti studentů oboru botanika a učitelství biologie CZ.1.07/2.2.00/15.0316 Zvyšování konkurenceschopnosti studentů oboru botanika a učitelství biologie CZ.1.07/2.2.00/15.0316 HOUBY V BIODEGRADACI A BIODETERIORACI BIODEGRADACE čili biologický rozklad je speciálním případem degradace,

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.20 Stavebně truhlářské výrobky a jejich

Více

NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ OCHRANA DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ PŘED ZNEHODNOCENÍM část 2.

NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ OCHRANA DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ PŘED ZNEHODNOCENÍM část 2. Téma: NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ OCHRANA DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ PŘED ZNEHODNOCENÍM část 2. Vypracoval: Ing. Roman Rázl TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN EVR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM

Více

Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví

Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Vzdělávací oblast: Materiály Název: Dřevokazné houby 1. část Autor: Ing. Zdenka Kubešová Datum, třída: 4.6.2012, 1.C Stručná anotace:

Více

Dřevokazné houby. Jiří Gabriel Mikrobiologický ústav AV ČR, v.v.i., Praha 4 Krč, Česká republika. gabriel@biomed.cas.cz 12.11.2015.

Dřevokazné houby. Jiří Gabriel Mikrobiologický ústav AV ČR, v.v.i., Praha 4 Krč, Česká republika. gabriel@biomed.cas.cz 12.11.2015. Dřevokazné houby Jiří Gabriel Mikrobiologický ústav AV ČR, v.v.i., Praha 4 Krč, Česká republika Fomes fomentarius Fomitopsis pinicola Stereum hirsutum Gloephyllum sepiarium Ganoderma applanatum Schizophyllum

Více

Poškození a ochrana dřeva

Poškození a ochrana dřeva Poškození a ochrana dřeva KH PF UJEP 2005 Ing. Pavel Šťastný, CSc Sanace a ochrana dřeva Poškození dřeva : Dřevokazný hmyz Dřevokazné houby Povětrnost Oheň Napadení dřeva Druh (čeledi) hmyzu larvální stadium

Více

Rozmnožování hub. Typy hniloby dřeva. Hlenky. Mechy. Lišejníky. Řasy

Rozmnožování hub. Typy hniloby dřeva. Hlenky. Mechy. Lišejníky. Řasy Rozmnožování hub Ostatní organizmy Dřevokazné houby - stopkovýtrusné Rozmnožování organizmů, které se řadí k houbám, je velmi variabilní a značně složité. Stopkovýtrusné houby, které jsou i níže uvedené

Více

Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 6 B Číslo: VY_32_INOVACE_OŽP_3ROC_20 Předmět: Ochrana životního prostředí Ročník: 3.O Klíčová

Více

Cvičení: Kultury - kvasinky a mikroskopické houby

Cvičení: Kultury - kvasinky a mikroskopické houby Cvičení: Kultury - kvasinky a mikroskopické houby Bi1090c Fylogeneze a diverzita řas a hub cvičení Mgr. Lukáš Chrást Loschmidtovy laboratoře, ÚEB PřF MU a RECETOX Podzim 2015 ODDĚLENÍ: Zygomycota TŘÍDA:

Více

OBSAH 1 ÚVOD... 7. 1.1 Výrobek a materiál... 7 1.2 Přehled a klasifikace materiálů pro výrobu... 8 2 ZDROJE DŘEVA... 13

OBSAH 1 ÚVOD... 7. 1.1 Výrobek a materiál... 7 1.2 Přehled a klasifikace materiálů pro výrobu... 8 2 ZDROJE DŘEVA... 13 OBSAH 1 ÚVOD................................................. 7 1.1 Výrobek a materiál........................................ 7 1.2 Přehled a klasifikace materiálů pro výrobu..................... 8 2

Více

MYKOTOXINY. Jarmila Vytřasová. Univerzita Pardubice Fakulta chemicko-technologická Katedra biologických a biochemických věd

MYKOTOXINY. Jarmila Vytřasová. Univerzita Pardubice Fakulta chemicko-technologická Katedra biologických a biochemických věd MYKOTOXINY Jarmila Vytřasová Univerzita Pardubice Fakulta chemicko-technologická Katedra biologických a biochemických věd Centralizovaný rozvojový projekt MŠMT č. C29: Integrovaný systém vzdělávání v oblasti

Více

kvasinky x plísně (mikromycety)

kvasinky x plísně (mikromycety) Mikroskopické houby o eukaryotické organizmy o hlavně plísně a kvasinky o jedno-, dvou-, vícejaderné o jedno-, vícebuněčné o kromě zygot jsou haploidní o heterotrofní, symbiotické, saprofytické, parazitické

Více

Plísně. v domě a bytě ODSTRAŇOVÁNÍ A PREVENCE. Kateřina Klánová

Plísně. v domě a bytě ODSTRAŇOVÁNÍ A PREVENCE. Kateřina Klánová Plísně v domě a bytě 164 Kateřina Klánová ODSTRAŇOVÁNÍ A PREVENCE Plísně v domě a bytě ODSTRAŇOVÁNÍ A PREVENCE Kateřina Klánová GRADA PUBLISHING Poděkování Za odborné konzultace děkuji RNDr. Jaroslavu

Více

Vliv plísní na zdraví člověka

Vliv plísní na zdraví člověka Univerzita Karlova v Praze 1. lékařská fakulta Ústav hygieny a epidemiologie Studničkova 7, 128 00 Praha 2 Přednosta: doc. MUDr. Milan Tuček, CSc. Vedoucí terénní stáže: MUDr. Ivana Holcátová, CSc. Vliv

Více

Inovace výuky Člověk a svět práce. Pracovní list. Čp 06/12. Škůdci dřeva

Inovace výuky Člověk a svět práce. Pracovní list. Čp 06/12. Škůdci dřeva Inovace výuky Člověk a svět práce Pracovní list Čp 06/12 Škůdci dřeva Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/pevn%c3%adk_chlupat%c3%bd#mediaviewer/soubor:stereum_hirsutum_2_-_lindsey.jpg Vzdělávací oblast:

Více

TECHNICKÝ LIST PROLECTUS

TECHNICKÝ LIST PROLECTUS Biologická funkce Číslo povolení Účinná látka fungicid 5011-0 fenpyrazamin 500 g/kg (50% hm.) Formulační úprava Co je? WG - ve vodě dispergovatelné granule Fungicid určený k ochraně révy vinné, jahodníku,

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_PŘÍPRAVA DŘEVA 7_T1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Mikrobiologické zkoumání potravin. Zákonitosti růstu mikroorganismů v přírodním prostředí, vliv fyzikálních faktorů na růst mikroorganismů

Mikrobiologické zkoumání potravin. Zákonitosti růstu mikroorganismů v přírodním prostředí, vliv fyzikálních faktorů na růst mikroorganismů Mikrobiologické zkoumání potravin Zákonitosti růstu mikroorganismů v přírodním prostředí, vliv fyzikálních faktorů na růst mikroorganismů Potravinářská mikrobiologie - historie 3 miliardy let vývoj prvních

Více

Ochrana dřeva ve stavbách

Ochrana dřeva ve stavbách Petr Ptáček Ochrana dřeva ve stavbách Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 jako svou XXXX. publikaci Odpovědná

Více

Druhy a složení potravin

Druhy a složení potravin Druhy a složení potravin Přednáška 9+10 Doc. MVDr. Bohuslava Tremlová, Ph.D. Magisterský studijní program Veterinární hygiena a ekologie Obsah přednášky: Změny potravin při skladování Trvanlivost potravin,

Více

CHYBY V DŘEVOSTAVBÁCH

CHYBY V DŘEVOSTAVBÁCH CHYBY V DŘEVOSTAVBÁCH Petr Ptáček Volyně 28.3.2013 VADY DŘEVOSTAVEB VZNIK VAD DŘEVOSTAVEB - nedodržení konstrukčních zásad a požadavků statika, tepelná technika, akustika atd. - chyby při výstavbě - poruchy

Více

VYHODNOCENÍ ZDRAVOTNÍHO RIZIKA VÝSKYTU PLÍSNÍ V BYTECH ODBORNÉ STANOVISKO. Plísně a jejich výskyt

VYHODNOCENÍ ZDRAVOTNÍHO RIZIKA VÝSKYTU PLÍSNÍ V BYTECH ODBORNÉ STANOVISKO. Plísně a jejich výskyt VYHODNOCENÍ ZDRAVOTNÍHO RIZIKA VÝSKYTU PLÍSNÍ V BYTECH ODBORNÉ STANOVISKO Plísně a jejich výskyt Plísně jsou mikroskopické houby, které rostou všude tam, kde je dostatek vlhkosti. Při růstu vytvářejí reprodukční

Více

Errata: Respektujte varovné věty a symboly uvedené v označení Přípravek je ke dni 25.9.2014 povolen pouze pro profesionální uživatele

Errata: Respektujte varovné věty a symboly uvedené v označení Přípravek je ke dni 25.9.2014 povolen pouze pro profesionální uživatele Errata: Respektujte varovné věty a symboly uvedené v označení Přípravek je ke dni 25.9.2014 povolen pouze pro profesionální uživatele Dokonalá ochrana proti botrytidě a sekundárním chorobám Popis přípravku

Více

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_14 Název materiálu: Příčiny znehodnocování potravin Tematická oblast: Suroviny, 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Očekávaný

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.20 Stavebně truhlářské výrobky a jejich

Více

Plísně. v domě a bytě ODSTRAŇOVÁNÍ A PREVENCE. Kateřina Klánová

Plísně. v domě a bytě ODSTRAŇOVÁNÍ A PREVENCE. Kateřina Klánová Plísně v domě a bytě 164 Kateřina Klánová ODSTRAŇOVÁNÍ A PREVENCE Plísně v domě a bytě ODSTRAŇOVÁNÍ A PREVENCE Kateřina Klánová GRADA PUBLISHING Poděkování Za odborné konzultace děkuji RNDr. Jaroslavu

Více

Úvod... 2. 1 Teoretická část... 3

Úvod... 2. 1 Teoretická část... 3 Obsah Úvod... 2 1 Teoretická část... 3 1.1 Historie... 3 1.2 Systematické zařazení... 3 1.3 Rozmnožování... 4 1.3.1 Princip rozmnožování... 4 1.3.2 Životní cyklus... 4 1.4 Laboratorní metody při určování

Více

Penicillium, řád Eurotiales

Penicillium, řád Eurotiales Penicillium, řád Eurotiales Druhově bohatý rod: více než 250 druhů V přírodě jedna z nejčastějších hub (půda, ovzduší) významný rozkladač rostlinných zbytků V prostředí člověka častý kontaminant potravin

Více

Fytopatologická praktika

Fytopatologická praktika Fytopatologická praktika zygomycety 4 Ing. Dagmar Palovčíková Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Systém hub 4 (5) dobře odlišené

Více

zdravé osivo - zdravé rostliny - základ kvalitní produkce

zdravé osivo - zdravé rostliny - základ kvalitní produkce zdravé osivo - zdravé rostliny - základ kvalitní produkce https://www.google.cz/search?q=clipart+seed&tbm=isch&tbs=rimg:crvzdqp5gcdsijjl- HCyMeVBGDH-g2-khwFoql5Q7-2J469q-Yqkol_1jkwdJlQxHVmUVk9tb- TEDW6U8nP3tyHhUqSoSCeX4cLIx5UEYEVz31CFc0nYaKhIJMf6Db6SHAWgR1X05TzuGjwoqEg

Více

Penicillium podrod Penicillium. - asymetricky vyrůstající větve - terverticilátní, příp. quaterverticilátní konidiofory

Penicillium podrod Penicillium. - asymetricky vyrůstající větve - terverticilátní, příp. quaterverticilátní konidiofory Penicillium podrod Penicillium - asymetricky vyrůstající větve - terverticilátní, příp. quaterverticilátní konidiofory Penicillium fyziologické znaky využití CSA CSA agar s kreatinem a indikátorem ph (bromkresolový

Více

Seminář dne 29. 11. 2011 Lektoři: doc. Ing. Jaroslav Solař, Ph.D. doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. SŠSaD Ostrava, U Studia 33, Ostrava-Zábřeh

Seminář dne 29. 11. 2011 Lektoři: doc. Ing. Jaroslav Solař, Ph.D. doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. SŠSaD Ostrava, U Studia 33, Ostrava-Zábřeh Seminář dne 29. 11. 2011 Lektoři: doc. Ing. Jaroslav Solař, Ph.D. doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. SŠSaD Ostrava, U Studia 33, Ostrava-Zábřeh Popularizace a zvýšení kvality výuky dřevozpracujících a stavebních

Více

Seminární práce Biologie Maturitní okruh č. 18 Mykologie

Seminární práce Biologie Maturitní okruh č. 18 Mykologie Seminární práce Biologie Maturitní okruh č. 18 Mykologie Hubert Šváb (3. ročník) Houby (Fungi) Mykologie: Věda zabývající se studiem hub (z řec. mýkés -houba) Nejstarší doklady o houbách pocházejí z prvohor,

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.16 Vady dřeva Kapitola 18 Hniloba Tomáš

Více

HOUBY A PLÍSNĚ. Mgr. Marie Vilánková. ECC s.r.o. Všechna práva vyhrazena

HOUBY A PLÍSNĚ. Mgr. Marie Vilánková. ECC s.r.o. Všechna práva vyhrazena HOUBY A PLÍSNĚ Mgr. Marie Vilánková 1 Houby a plísně Nejrozšířenější ţivotní forma zvláštní říše (1,5 mil druhů) nedílná součást ekosystému Úkol přeměna organické a anorganické hmoty, rozklad buněčné hmoty

Více

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 7-1: mikrobiologické požadavky na potraviny

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 7-1: mikrobiologické požadavky na potraviny Úvod do potravinářské legislativy Lekce 7-1: mikrobiologické požadavky na potraviny Ústav analýzy potravin a výživy prof. ing. Vladimír Kocourek, CSc. a doc. ing. Kamila Míková, CSc. a ing. Jana Kohoutková,

Více

Plísně. v domě a bytě ODSTRAŇOVÁNÍ A PREVENCE. Kateřina Klánová

Plísně. v domě a bytě ODSTRAŇOVÁNÍ A PREVENCE. Kateřina Klánová Plísně v domě a bytě 164 Kateřina Klánová ODSTRAŇOVÁNÍ A PREVENCE Plísně v domě a bytě ODSTRAŇOVÁNÍ A PREVENCE Kateřina Klánová GRADA PUBLISHING Poděkování Za odborné konzultace děkuji RNDr. Jaroslavu

Více

2. Biotičtí škůdci dřeva.

2. Biotičtí škůdci dřeva. 2. Biotičtí škůdci dřeva. Škůdce dřeva můžeme rozdělit do tří skupin. Jsou to: a) dřevozbarvující houby b) dřevokazné houby c) dřevokazný hmyz Dřevozbarvující houby se dále dělí na plísně a modrací houby.

Více

Penicillium podrod Biverticillium. - konidiofor větvený na konci - fialidy štíhlé, protáhlé (acerozní)

Penicillium podrod Biverticillium. - konidiofor větvený na konci - fialidy štíhlé, protáhlé (acerozní) Penicillium podrod Biverticillium - konidiofor větvený na konci - fialidy štíhlé, protáhlé (acerozní) Penicillium islandicum Kolonie: Dosti pomalu rostoucí, sametové až flokozní, tmavozelené, s oranžovým

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.20 Stavebně truhlářské výrobky a jejich

Více

SACHARIDY FOTOSYNTÉZA: SAHARIDY JSOU ORGANICKÉ SLOUČENINY SLOŽENÉ Z VÁZANÝCH ATOMŮ UHLÍKU, VODÍKU A KYSLÍKU.

SACHARIDY FOTOSYNTÉZA: SAHARIDY JSOU ORGANICKÉ SLOUČENINY SLOŽENÉ Z VÁZANÝCH ATOMŮ UHLÍKU, VODÍKU A KYSLÍKU. SACHARIDY SAHARIDY JSOU ORGANICKÉ SLOUČENINY SLOŽENÉ Z VÁZANÝCH ATOMŮ UHLÍKU, VODÍKU A KYSLÍKU. JSOU TO HYDROXYSLOUČENINY, PROTOŽE VŠECHNY OBSAHUJÍ NĚKOLIK HYDROXYLOVÝCH SKUPIN -OH. Sacharidy dělíme na

Více

značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty.

značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty. o značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty. Podobné složení živých organismů Rostlina má celkově více cukrů Mezidruhové rozdíly u rostlin Živočichové

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 32 Jiné vady dřeva na

Více

celulolytické identifikační znaky Doporučená média: Literatura

celulolytické identifikační znaky Doporučená média: Literatura Sordariales Skupina charakteristická tvorbou většinou tmavě zbarvených plodnic typu perithecia. Někteří zástupci mají plodnice porostlé různě utvářenými trichomy (např. Chaetomium). Většinou se vyskytují

Více

Vliv teploty. Mezofilní mik. Termoofilní mik. Psychrofilní mik. 0 C 10 C 20 C 30 C 40 C 50 C 60 C 70 C teplota

Vliv teploty. Mezofilní mik. Termoofilní mik. Psychrofilní mik. 0 C 10 C 20 C 30 C 40 C 50 C 60 C 70 C teplota Vliv teploty Jeden z hlavních faktorů ovlivňující téměř všechny životní pochody mik. Každý mik. žije v určitém teplotním rozmezí je dáno: Minimální teplotou nejnižší teplota, při které mik. roste a množí

Více

Botanika - bezcévné rostliny 3. praktikum. Přehled pozorovaných objektů

Botanika - bezcévné rostliny 3. praktikum. Přehled pozorovaných objektů Botanika - bezcévné rostliny 3. praktikum ŘÍŠE: Chromista/SAR Přehled pozorovaných objektů ODDĚLENÍ: Peronosporomycota (Oomycota) TŘÍDA: Peronosporomycetes (Oomycetes ) ŘÁD: Peronosporales Pseudoperonospora

Více

VLHKOST A PLÍSNĚ VE STAVBĚ

VLHKOST A PLÍSNĚ VE STAVBĚ VLHKOST A PLÍSNĚ VE STAVBĚ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a

Více

BYTOVÝ DŮM: Mimoňská , Praha 9

BYTOVÝ DŮM: Mimoňská , Praha 9 BYTOVÝ DŮM: Mimoňská 633-643, Praha 9 Počet stran: 10 Vypracovala: Ing. Michaela Jakubičková Str. 1 17.10.2017 Vypracovala: Ing. Michaela Jakubičková Obsah 1. ÚVOD... 3 1.1 PŘÍČINA RŮSTU ŘAS A PLÍSNÍ...

Více

Odbor hygieny obecné a komunální Leden 2019

Odbor hygieny obecné a komunální Leden 2019 PYLOVÝ MONITORING Vyhodnocení pylového monitoringu za rok 218, porovnání pylových sezón v letech 215, 216, 217 a 218, sestavení pylového kalendáře pro Liberecký kraj Odbor hygieny obecné a komunální Leden

Více

černých plodnic perithecia Graphium, Leptographium, Sporothrix identifikační znaky Doporučená média: Literatura

černých plodnic perithecia Graphium, Leptographium, Sporothrix identifikační znaky Doporučená média: Literatura Ophiostomatales Houby charakteristické tvorbou černých plodnic (typu perithecia) s dlouhým krčkem a ústím a nepohlavního stadia v rodech Graphium, Leptographium, Sporothrix aj. Někteří zástupci mají 2

Více

Biologické poškození ING. LUCIE MRAČKOVÁ

Biologické poškození ING. LUCIE MRAČKOVÁ Národní knihovna ČR Biologické poškození ING. LUCIE MRAČKOVÁ Biologické poškození mikroorganismy plísně, bakterie hmyz hlodavci ptáci https://de.wikipedia.org/wiki/r hodotorula#/media/file:rhodo torula_mucilaginosa_colonies_5

Více

Vliv výživy hospodářských zvířat na kvalitu živočišných produktů s důrazem na zdraví člověka

Vliv výživy hospodářských zvířat na kvalitu živočišných produktů s důrazem na zdraví člověka Vliv výživy hospodářských zvířat na kvalitu živočišných produktů s důrazem na zdraví člověka ODBORNÝ SEMINÁŘ v rámci projektu Aplikace nových poznatků z oblasti výživy hospodářských zvířat do běžné zemědělské

Více

Eurotiales - teleomorfy

Eurotiales - teleomorfy Eurotiales - teleomorfy Houby charakteristické tvorbou plodnic (kleistothecií, gymnothecií, aj.) a nepohlavního stadia v rodech Aspergillus, Penicillium, Paecilomyces, Basipetospora, Polypaecilum aj. Některé

Více

NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ OCHRANA DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ PŘED ZNEHODNOCENÍM část 1.

NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ OCHRANA DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ PŘED ZNEHODNOCENÍM část 1. Téma: NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ OCHRANA DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ PŘED ZNEHODNOCENÍM část 1. Vypracoval: Ing. Roman Rázl TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN EVR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM

Více

Způsoby potlačení tvorby biofilmů event. jejich degradace. Doležalová Fehérová 2015/2016

Způsoby potlačení tvorby biofilmů event. jejich degradace. Doležalová Fehérová 2015/2016 Způsoby potlačení tvorby biofilmů event. jejich degradace Doležalová Fehérová 2015/2016 Biofilmy Přisedlé společenstvo mikroorganismů Tvořeny buňkami produkujícími extracelulární polymerní látky Extracelulární

Více

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŮDA

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŮDA PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŮDA 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Problémy životního prostředí - půda V této kapitole se dozvíte: Jak vznikla půda. Nejvýznamnější škodliviny znečištění půd. Co je to

Více

Výzkum sterilizačních (protiplísňových) metod Národní knihovna ČR mezinárodní grant s účastí p. Randy Silvermana

Výzkum sterilizačních (protiplísňových) metod Národní knihovna ČR mezinárodní grant s účastí p. Randy Silvermana Výzkum sterilizačních (protiplísňových) metod Národní knihovna ČR mezinárodní grant s účastí p. Randy Silvermana Materiály, pomůcky, zařízení, přístroje : Destilovaná voda Vatové tampóny Živná půda (CDA)

Více

ZDRAVÉ DÍTĚ. z pohledu výživy.

ZDRAVÉ DÍTĚ. z pohledu výživy. ZDRAVÉ DÍTĚ z pohledu výživy www.kpclinic.cz VÍM, CO JÍM A JÍM ZDRAVĚ Miminku stačí mateřské mléko, aby rostlo Čím jsme starší zvyšují se nároky organismu na energii ABYSTE SPRÁVNĚ ROSTLY, POTŘEBUJETE

Více

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/ Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0032 Biologické přípravky na bázi mykoparazitických hub od vývoje po výrobu Mgr. Eliška

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Dělnická 6. 7. tř. ZŠ základní

Více

13. DŘEVO A MATERIÁLY NA BÁZI DŘEVA

13. DŘEVO A MATERIÁLY NA BÁZI DŘEVA 13. DŘEVO A MATERIÁLY NA BÁZI DŘEVA HISTORIE DŘEVA VE STAVEBNICTVÍ DŘEVO PATŘÍ MEZI NEJSTARŠÍ STAVEBNÍ MATERIÁLY. SETKÁVÁME SE S NÍM U NEJRŮZNĚJŠÍCH DRUHŮ STAVEB A KONSTRUKCÍ. JE VELMI PRAVDĚPODOBNÉ, ŽE

Více

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0743. Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Monika Jörková. Autor. Biologie 19 Houby stopkovýtrusé.

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0743. Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Monika Jörková. Autor. Biologie 19 Houby stopkovýtrusé. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Název školy Autor Tematická oblast Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Monika Jörková Biologie 19 Houby stopkovýtrusé Ročník 1. Datum tvorby 8.12.2012 Anotace - pro

Více

Kvalita sanací historických krovů

Kvalita sanací historických krovů 1 Kvalita sanací historických krovů Jiří Krupka, Ondřej Slánský, Josef Vaněk Garant, přednášející a vedoucí cvičení: doc. Ing. Pavel Svoboda, CSc. Kat. technologie staveb Obor L Příprava, realizace a provoz

Více

-1- ZPRÁVA č.113/18. Stavebně technický průzkum konstrukcí zastřešení objektů gymnázia Turnov ul. Jana Palacha č.p.804 TURNOV

-1- ZPRÁVA č.113/18. Stavebně technický průzkum konstrukcí zastřešení objektů gymnázia Turnov ul. Jana Palacha č.p.804 TURNOV -1- Diagnostika stavebních konstrukcí s.r.o. Svobody 814, Liberec 15, 460 15, tel. 482750583,fax. 482750584, mobil 603711985, 724034307 e-mail : diagnostika.lb@volny.cz, http://www.diagnostikaliberec.cz

Více

Téma : HOUBY. Výukový předmět : Přírodopis (6. ročník) Vypracoval : Jana Hůšová. Očekávané výstupy :

Téma : HOUBY. Výukový předmět : Přírodopis (6. ročník) Vypracoval : Jana Hůšová. Očekávané výstupy : Téma : HOUBY Výukový předmět : Přírodopis (6. ročník) Vypracoval : Očekávané výstupy : Jana Hůšová Seznámení s říší HOUBY Praktické využití těchto organismů pro člověka Schopnost rozpoznat jedlé a jedovaté

Více

Eurotium, řád Eurotiales

Eurotium, řád Eurotiales Eurotium, řád Eurotiales Houby nápadné tvorbou žlutých plodnic (kleistothecií) a nepohlavního stadia rodu Aspergillus. Charakteristické svou osmofilií - vyskytují se na substrátech s omezenou dostupností

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice REKONSTRUKCE DOKONČOVACÍCH PRACÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Jílové u Děčína. Zámek. Dřevěná konstrukce krovu. Průzkum napadení konstrukcí hmyzem a houbami. AK Stránský, ing.arch. Vlastinmil Stránský

Jílové u Děčína. Zámek. Dřevěná konstrukce krovu. Průzkum napadení konstrukcí hmyzem a houbami. AK Stránský, ing.arch. Vlastinmil Stránský Jílové u Děčína Zámek Dřevěná konstrukce krovu Průzkum napadení konstrukcí hmyzem a houbami Objednatel : Zpracoval : AK Stránský, ing.arch. Vlastinmil Stránský ing.pavel Šťastný,CSc CORESAN, Praha / Děčín

Více

Možná zdravotní rizika v aktivních domech. MUDr. Ivana Holcátová, CSc.

Možná zdravotní rizika v aktivních domech. MUDr. Ivana Holcátová, CSc. Možná zdravotní rizika v aktivních domech. MUDr. Ivana Holcátová, CSc. Nízkoenergetický dům Norma ČSN 73 0540 Charakterizován potřebou tepla na vytápění Otopná soustava o nižším výkonu Dobře zateplené

Více

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ORGANISMY

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ORGANISMY PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ORGANISMY 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Problémy životního prostředí - organismy V této kapitole se dozvíte: Co je to organismus. Z čeho se organismus skládá. Jak se dělí

Více

VZOROVÉ OTÁZKY Otázka 1: Profesionálním uživatelem přípravků na ochranu rostlin je osoba, která:

VZOROVÉ OTÁZKY Otázka 1: Profesionálním uživatelem přípravků na ochranu rostlin je osoba, která: VZOROVÉ OTÁZKY Otázka 1: Profesionálním uživatelem přípravků na ochranu rostlin je osoba, která: a) uvádí přípravky na trh; b) používá přípravky v rámci svých profesních činností jen v oblasti zemědělství

Více

kvasinky x plísně (mikromycety)

kvasinky x plísně (mikromycety) Mikroskopické houby o eukaryotické organizmy o jedno-, dvou-, vícejaderné o jedno-, vícebuněčné o kromě zygot jsou haploidní o heterotrofní, symbiotické, saprofytické, parazitické o buněčná stěna bez peptidoglykanu,

Více

Baumit Zdravé bydlení

Baumit Zdravé bydlení Zdravé bydlení Řada výrobků Baumit Klima Výrazně regulují vlhkost vzduchu Neobsahují škodlivé látky Jsou vysoce prodyšné Nápady s budoucností. Zdravé bydlení POKOJOVÉ KLIMA PRO TĚLO I DUCHA Dýcháte zdravě?

Více

Fusarium a Cylindrocarpon

Fusarium a Cylindrocarpon Fusarium a Cylindrocarpon Rod Fusarium (česky srpatka) je charakteristický tvorbou vícebuněčných zakřivených makrokonidií, na rozdíl od příbuzného rodu Cylindrocarpon, který má makrokonidie většinou rovné.

Více

INOVATIVNÍ ŘEŠENÍ PŘI ZJIŠŤOVÁNÍ A ODSTRAŇOVÁNÍ BIOFILMŮ VÝROBEK ŠETRNÝ K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ

INOVATIVNÍ ŘEŠENÍ PŘI ZJIŠŤOVÁNÍ A ODSTRAŇOVÁNÍ BIOFILMŮ VÝROBEK ŠETRNÝ K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ INOVATIVNÍ ŘEŠENÍ PŘI ZJIŠŤOVÁNÍ A ODSTRAŇOVÁNÍ BIOFILMŮ VÝROBEK ŠETRNÝ K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ INOVATIVNÍ ŘEŠENÍ PŘI ZJIŠŤOVÁNÍ A ODSTRAŇOVÁNÍ BIOFILMŮ Konečné řešení komplexního problému V potravinářském

Více

DUM VY_52_INOVACE_12CH33

DUM VY_52_INOVACE_12CH33 Základní škola Kaplice, Školní 226 DUM VY_52_INOVACE_12CH33 autor: Kristýna Anna Rolníková období vytvoření: říjen 2011 duben 2012 ročník, pro který je vytvořen: 9. vzdělávací oblast: vzdělávací obor:

Více

CIBULE, ČESNEK, PÓR, PAŽITKA MRKEV, PETRŽEL, CELER - ABIOTICKÉ PORUCHY A CHOROBY. Jaroslav Rod

CIBULE, ČESNEK, PÓR, PAŽITKA MRKEV, PETRŽEL, CELER - ABIOTICKÉ PORUCHY A CHOROBY. Jaroslav Rod CIBULE, ČESNEK, PÓR, PAŽITKA MRKEV, PETRŽEL, CELER - ABIOTICKÉ PORUCHY A CHOROBY Jaroslav Rod ZASYCHÁNÍ ŠPIČEK LISTŮ Příčina: poškození kořenové soustavy, deficience N, sucho, kolísání teplot Příčina:

Více

Otázka: Parazité dřeva a chemické ochranné prostředky. Předmět: Biologie. Přidal(a): Králová. a) Parazité dřeva (houby, bakterie, viry) 1.

Otázka: Parazité dřeva a chemické ochranné prostředky. Předmět: Biologie. Přidal(a): Králová. a) Parazité dřeva (houby, bakterie, viry) 1. Otázka: Parazité dřeva a chemické ochranné prostředky Předmět: Biologie Přidal(a): Králová a) Parazité dřeva (houby, bakterie, viry) 1.) HOUBY Parazitické dřevokazné houby - hostitelem parazita je vždy

Více

Rostlinná výroba a Cross Compliance Příprava na kontrolu SZPI

Rostlinná výroba a Cross Compliance Příprava na kontrolu SZPI Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Rostlinná výroba a Cross Compliance Příprava na kontrolu SZPI Podklady pro školení Říjen 2013 PV-Agri s.r.o., 2013 http://www.pvagri.cz

Více

Principy úchovy potravin. Fyziologické změny. Fyziologické změny. Enzymové změny. Fyziologické změny

Principy úchovy potravin. Fyziologické změny. Fyziologické změny. Enzymové změny. Fyziologické změny Principy úchovy potravin Potraviny a potravinářské suroviny jsou neúdržné materiály, pozvolna nebo rychleji podléhají nežádoucím změnám Cíle: zabránit změnám, prodloužit skladovatelnost zajistit očekávané

Více

FAKTORY VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ STAVEB

FAKTORY VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ STAVEB FAKTORY VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Errata: Respektujte varovné věty a symboly uvedené v označení Přípravek je ke dni povolen pouze pro profesionální uživatele

Errata: Respektujte varovné věty a symboly uvedené v označení Přípravek je ke dni povolen pouze pro profesionální uživatele Errata: Respektujte varovné věty a symboly uvedené v označení Přípravek je ke dni 25.9.2014 povolen pouze pro profesionální uživatele Vysoce účinný fungicid do speciálních plodin Registrace se očekává

Více

Lesnická fytopatologie a rostlinolékařství prezentace pro praktická cvičení

Lesnická fytopatologie a rostlinolékařství prezentace pro praktická cvičení Lesnická fytopatologie a rostlinolékařství prezentace pro praktická cvičení Ing. Dagmar Palovčíková Ing. Miloň Dvořák PhD. Ing. Petr Sedlák Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a

Více

Ing. Jaromír Žumár, Ph.D., Ing. Václav Nevšímal. Nový život starým fasádám

Ing. Jaromír Žumár, Ph.D., Ing. Václav Nevšímal. Nový život starým fasádám Ing. Jaromír Žumár, Ph.D., Ing. Václav Nevšímal Nový život starým fasádám Návrh řešení obnovy Ne každá fasáda potřebuje obnovu Obnova fasád nový infoservis Obnova fasády ZÁKLADNÍ DĚLENÍ: Sanace plísní

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.20 Stavebně truhlářské výrobky a jejich

Více

Jiří Skládanka a Libor Kalhotka Agronomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně

Jiří Skládanka a Libor Kalhotka Agronomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně Jiří Skládanka a Libor Kalhotka Agronomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně Tato prezentace je spolufinancována z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky Bakterie Enterobacteriaceae

Více

Cena bez DPH: 32,85 Kč Cena s DPH: 39,75 Kč. Skladem: ANO

Cena bez DPH: 32,85 Kč Cena s DPH: 39,75 Kč. Skladem: ANO Objednací číslo:2572_ccr Acrobat MZ/WG 2 x 10g Acrobat MZ WG je postřik proti plísním. Kombinovaný fungicid se systémovým a kontaktním účinkem na plíseň na listech rostlin. Působí na plíseň bramborovou,

Více

Přirozený rozklad dřevní hmoty

Přirozený rozklad dřevní hmoty Přirozený rozklad dřevní hmoty Přednáška Ústav chemie a biochemie CHEMIE DŘEVA Tlející dřevo Jeden z nejbohatších zdrojů živin pro lesní porost Na rozklad use podílí řada organismů (houby, hmyz, hlísty,

Více

Příloha 12: Vyhodnocení nálezů z hlediska nebezpečnosti nalezených mikroorganizmů

Příloha 12: Vyhodnocení nálezů z hlediska nebezpečnosti nalezených mikroorganizmů Příloha 12: Vyhodnocení nálezů z hlediska nebezpečnosti nalezených mikroorganizmů 1. Stěry a otisky Nalezené nepatogenní kmeny: Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus hominis, Staphylococcus intermediusgrampozitivní

Více

Biologická problematika vodojemů Problémy s udržením jakosti akumulované vody Vzdušná kontaminace

Biologická problematika vodojemů Problémy s udržením jakosti akumulované vody Vzdušná kontaminace Biologická problematika vodojemů Problémy s udržením jakosti akumulované vody Vzdušná kontaminace Jana Ř í h o v á A m b r o ž o v á1), Jaroslav Ř í h a2) 1) VŠCHT, Ústav technologie vody a prostředí,

Více

EU peníze středním školám

EU peníze středním školám EU peníze středním školám Název projektu Registrační číslo projektu Název aktivity Název vzdělávacího materiálu Číslo vzdělávacího materiálu Jméno autora Název školy Moderní škola CZ.1.07/1.5.00/34.0526

Více

Obecná charakteristika hub

Obecná charakteristika hub Fyziologie hub Prvá část: Charakteristiku hub na základě výživy Ekologická charakteristika výživy hub Chemické zdroje výživy hub Druhá část Fyziologie růstu a rozmnožování Způsoby stanovení růstu, způsoby

Více

KRMIVA AGROBS. Dr. rer. nat. Manuela Bretzke a Glord.cz

KRMIVA AGROBS. Dr. rer. nat. Manuela Bretzke a Glord.cz KRMIVA AGROBS Dr. rer. nat. Manuela Bretzke a Glord.cz KŮŇ A POTRAVA Kůň je stepní zvíře Trávy a byliny s nízkým obsahem bílkovin Bohatá biodiversita Velmi dobrá kvalita bez plísní Čistá potrava díky stálému

Více

Identifikace nebezpečí výskytu vláknitých mikroskopických hub (plísní) v potravinách

Identifikace nebezpečí výskytu vláknitých mikroskopických hub (plísní) v potravinách Seminář Mykotoxiny a zemědělská produkce, Brno na Výstavišti, 13. 3. 2013 Identifikace nebezpečí výskytu vláknitých mikroskopických hub (plísní) v potravinách Doc. MVDr. Vladimír Ostrý, CSc. Státní zdravotní

Více

Experimentální výzkum ochrany dřevěných prvků pomocí moderních technologií

Experimentální výzkum ochrany dřevěných prvků pomocí moderních technologií ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb Budovy a prostředí Bc. Tereza Houšková Experimentální výzkum ochrany dřevěných prvků pomocí moderních technologií

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Profil aktualizovaného znění:

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Profil aktualizovaného znění: SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY Profil aktualizovaného znění: Titul původního předpisu: Vyhláška kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu,

Více

Ing. Lubomír Kacálek III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_TDŘ0513Vady dřeva I. vady struktury dřeva

Ing. Lubomír Kacálek III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_TDŘ0513Vady dřeva I. vady struktury dřeva Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělání Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Klíčová slova Střední odborná škola Luhačovice

Více

Dokonalá ochrana dřeva

Dokonalá ochrana dřeva Dokonalá ochrana dřeva Biotické poškození dřeva způsobuje dřevokazný hmyz, dřevozbarvující a dřevokazné houby a plísně. Dřevo napadené těmito škůdci ztrácí svou pevnost, statické i izolační vlastnosti

Více

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 TÉMA: Stromy (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 1 Anotace: Výukový materiál prezentace seznamuje žáky s listnatými stromy Jazyk: Český jazyk Očekávaný výstup:

Více