MILÍ KOLEGOVÉ, AKTIVNÍ POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI A DALŠÍ NÁSTROJE ÚP

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MILÍ KOLEGOVÉ, AKTIVNÍ POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI A DALŠÍ NÁSTROJE ÚP"

Transkript

1 MILÍ KOLEGOVÉ, jedenácté číslo našeho bulletinu se bude týkat tématu, které by se mělo prolínat všemi moduly, a přestože jsme se mu již jednou věnovali, nebude na škodu informace rozšířit. Podklady do bulletinu nám opět poskytlo Krajské pracoviště Úřadu práce v Brně, za což jim velmi děkujeme. Jak jste zvyklí, nové číslo bulletinu zároveň najdete na GD a na webových stránkách S pozdravem tým ROKOP Kontakt: romana.ruzickova@fdv.cz AKTIVNÍ POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI A DALŠÍ NÁSTROJE ÚP KrP a KoP podporují nástroji a opatřeními APZ zejména ty UoZ, kterým nelze pro jejich individuální znevýhodnění zajistit pracovní uplatnění jiným způsobem. Jestliže podmínky speciálně připravených programů, projektů a pilotně realizovaných nástrojů APZ nestanoví jinak, jedná se zejména o: a) UoZ vedené v evidenci UoZ Úřadu práce ČR nepřetržitě déle než 12 měsíců nebo b) UoZ vedené v evidenci UoZ Úřadu práce ČR nepřetržitě déle než 3 měsíce, kterým je vzhledem k jejich zdravotnímu stavu, věku (absolventi bez praxe, mladí do 30 let a osoby nad 50 let) či péči o dítě věnována při zprostředkování zaměstnání zvýšená péče nebo c) UoZ vedené v evidenci UoZ Úřadu práce ČR nepřetržitě déle než 3 měsíce, u nichž existuje důvodný předpoklad dlouhodobého setrvání v evidenci UoZ Úřadu práce ČR nebo d) UoZ vedené v evidenci UoZ Úřadu práce ČR nepřetržitě déle než 3 měsíce, jimž je potřeba věnovat zvýšenou péči z jiného vážného důvodu bránícího jejich vstupu na volný trh práce. Za jiný vážný důvod je rovněž považováno ohrožení sociálním vyloučením z důvodu setrvávání v dlouhodobé nezaměstnanosti nebo e) UoZ, kteří budou vykonávat činnost asistenta prevence kriminality nebo jejichž evidence bezprostředně navazuje na ukončení výkonu trestu odnětí svobody. Výjimky ze stanovené doby evidence uvedené v písmenu a) až d) tohoto bodu schvaluje ředitel KrP.

2 O realizaci nástrojů a opatření APZ uzavírá Úřad práce ČR se žadatelem písemnou dohodu o zřízení pracovního místa pro OZP, dohodu o uznání na CHTP, dohodu o poskytnutí příspěvku na úhradu provozních nákladů vynaložených v souvislosti se zaměstnáváním OZP, dohodu o poskytnutí příspěvku na jednotlivé nástroje aktivní politiky zaměstnanosti (dále jen dohoda ). Dohodu nelze uzavřít a příspěvkem není možné podpořit pracovní místo v případě, že právní jednání směřující ke vzniku, změně nebo zániku pracovního poměru, popřípadě k založení, změně nebo zániku mzdových nebo jiných peněžitých nároků, učinila jménem zaměstnavatele stejná fyzická osoba, která je druhým účastníkem pracovněprávního vztahu (jako zaměstnanec). Veřejně prospěšné práce VPP se rozumí časově omezené pracovní příležitosti spočívající zejména v méně kvalifikovaných pracích při údržbě veřejných prostranství, úklidu a údržbě veřejných budov a komunikací nebo jiných obdobných činnostech ve prospěch obcí nebo ve prospěch státních nebo jiných obecně prospěšných institucí. Za jiné obdobné činnosti lze považovat práci osobního asistenta osob se zdravotním postižením, pomocné práce v oblasti charity, pomocné práce v oblasti sociální a kulturní, pomocné práce ve školách a při údržbě sportovišť, popř. jiné činnosti odpovídající definici veřejně prospěšných prací v zákoně o zaměstnanosti. Jinou obdobnou činností je dále asistent prevence kriminality, jehož náplní činnosti je podílet se na prevenci kriminality ve městech a obcích ČR. Podílí se zejména na dohledu nad veřejným pořádkem, pořádkem ve veřejných budovách a řeší záležitostí související s narušováním občanského soužití. Spolupracuje také na dohledu nad bezpečností dětí v blízkosti základních škol v určené lokalitě a na dohledu nad bezpečností silničního provozu v okolí škol v ranních hodinách při příchodu dětí do školy a v odpoledních hodinách při jejich odchodu. Dále provádí pochůzkovou a kontrolní činnost v přidělené lokalitě dle instrukcí a pokynů s cílem chránit veřejný pořádek a zajistit ochranu osob a majetku. Uzavírání dohod o vytvoření VPP je možné až na období 24 měsíců. Na období 13 až 24 měsíců je možné uzavřít dohodu pouze v případě, že budou podpořeny osoby nejvíce ohrožené na trhu práce, za podmínky, že vytvořená pracovní místa nesmí mít charakter trvalých pracovních míst. Společensky účelné pracovní místo Společensky účelnými pracovními místy se rozumí pracovní místa, která zaměstnavatel zřizuje nebo vyhrazuje na základě dohody s úřadem práce a obsazuje uchazeči o zaměstnání, kterým nelze zajistit pracovní uplatnění jiným způsobem, tj. zejména uchazeči, kterým úřad práce věnuje zvýšenou péči při zprostředkování zaměstnání. Příspěvek lze tedy poskytnout na 3 typy společensky účelných pracovních míst: pracovní místa, která zaměstnavatel nově zřizuje pracovní místo zřízené uchazečem o zaměstnání za účelem výkonu samostatné výdělečné činnosti pracovní místo, které zaměstnavatel vyhradil pro konkrétního uchazeče o zaměstnání.

3 Jedná se o příspěvek na úhradu mzdových nákladů pro zaměstnavatele, může se žádat již na konkrétní vytipovanou osobu podle podmínek. Společensky účelným pracovním místem je i pracovní místo, které si zřídí uchazeč o zaměstnání tím, že zahájí samostatnou výdělečnou činnost. Příspěvek je určen k plné nebo částečné úhradě vyplacených mzdových nákladů, včetně pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pojistného na veřejné zdravotní pojištění. Žádost o příspěvek se podává na tzv. obtížně umístitelné uchazeče a žádá se na tom ÚP, kde je uchazeč zaevidován. Příspěvek může být poskytnut na uchazeče o zaměstnání (UoZ), který spadá do některé z těchto kategorií: a) uchazeči s evidencí déle než 12 měsíců nepřetržitě, b) uchazeči s evidencí delší než 3 měsíce a současně - starší 50 let - rodiče po mateřské a rodičovské dovolené - OZP - uchazeči do 25 let s praxí kratší než 2 roky Na tento příspěvek není zákonný nárok, a platí, že: po celou dobu vyřizování musí být uchazeč v evidenci ÚP, příspěvek se vyplácí měsíčně zpětně a to tak, kdy zaměstnavatel za zaměstnance nejprve odvede sociální a zdravotní + mzdu zaměstnanci a následně poté pošle ÚP formulář (který dostane při podpisu dohody s ÚP), na základě kterého mu bude příspěvek vyplacen, důležitá je informace, že PP musí být sjednán na dobu neurčitou nebo na dobu určitou dvojnásobnou než je doba poskytování příspěvku. Příspěvek nesmí být použit na nákladové položky spojené s provozními náklady, nákupem materiálu potřebného k výrobě, spotřebního materiálu a na další náklady, které přímo nesouvisejí se zřízením pracovního místa nebo nejsou pro zřízení pracovního místa nezbytné. Uzavírání dohod o SÚPM je možné až na období 24 měsíců. Na období 13 až 24 měsíců je možné uzavřít dohodu pouze v případě, že bude podpořena osoba s kumulací vážných hendikepů, tj. nejvíce ohrožená na trhu práce. Výše příspěvku při plném úvazku může být Kč až Kč měsíčně. Veřejná služba Veřejná služba je vykonávána osobami v hmotné nouzi a osobami vedenými v evidenci uchazečů o zaměstnání. V souladu s ustanoveními 18a a 61 zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů, je prováděna jako dobrovolná či doplňková aktivita UoZ a osob v hmotné nouzi na základě písemné smlouvy o výkonu veřejné služby, uzavřené mezi KrP nebo KoP a UoZ či osobou v hmotné nouzi, která obsahuje základní údaje o těchto osobách, místu, předmětu a době výkonu veřejné služby.

4 Veřejná služba může být organizována zejména orgány státní správy a samosprávy, neziskovými organizacemi, jako jsou např. nadace, nadační fondy, obecně prospěšné společnosti, příspěvkové organizace, školy, školská a předškolní zařízení, církevní organizace a dále organizacemi, které s obcí nebo krajem spolupracují na činnostech ve veřejném zájmu. Činnosti, ve kterých může být veřejná služba organizována: zajištění udržování ulic a jiných veřejných prostranství, ochrana životního prostředí, zeleně v zástavbě a ostatní veřejné zeleně, zajištění podmínek pro řádný provoz a užívání zařízení orgánů státní správy a samosprávy, sloužících potřebám veřejnosti, zajištění pořádání, průběhu a ukončení veřejnosti přístupných sportovních, kulturních a obdobných podniků, pomocné práce administrativního charakteru, udržování veřejného pořádku, zajištění pomocných činností v oblasti poskytování zdravotní péče, zajištění pomocných činností v oblasti poskytování sociální péče (ambulantní nebo terénní sociální služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením; sociální, poradenské, pečovatelské a podobné služby péče obětem katastrof, uprchlíkům, přistěhovalcům, závislým na návykových látkách, bezdomovcům a jiným sociálně slabým skupinám či dětem a mladistvým), zajišťování péče pro opuštěná a týraná zvířata. Rekvalifikace zabezpečovaná na základě veřejné zakázky, seznam kurzů, stanovené vzdělávací zařízení, seznam platný pro celý kraj, průběžně se mění podpora při rekvalifikaci, úhrada potvrzení o zdravotní způsobilosti Rekvalifikace zvolená další akreditované kurzy nebo kurzy podle zvláštních právních předpisů, které nejsou v nabídce zabezpečovaných rekvalifikací kurz i vzdělávací zařízení si volí zájemce o zvolenou rekvalifikaci Při posuzování je hodnoceno, zda: je rekvalifikace potřebná = není možné uplatnění bez rekvalifikace? je rekvalifikace účelná = povede absolvování k umístění na trhu práce? existuje nabídka volných míst pro nově získanou kvalifikaci? Rekvalifikace probíhá na základě požadavku konkrétního zaměstnavatele (nevyžaduje se písemná forma), nebo za účelem zahájení výkonu SVČ = plán na uplatnění po rekvalifikaci nebo podnikatelský záměr v případě zamítnutí písemné obdrží zájemce vyrozumění s odůvodněním na podporu při rekvalifikaci ani na úhradu potvrzení o zdravotní způsobilosti, případně jiných potřebných dokumentů není nárok

5 podmínkou úhrady je úspěšné ukončení kurzu V období 3 let může ÚP uhradit účastníkům rekvalifikačních kurzů maximálně ,- Kč Zaměstnávání osob se zdravotním postižením (OZP) Za osoby se zdravotním postižením považujeme: osoby invalidní v prvním, druhém nebo třetím stupni osoby zdravotně znevýhodněné Zaměstnavatel může pro osobu se zdravotním postižením na základě písemné dohody s Úřadem práce zřídit nebo vymezit tzv. chráněné pracovní místo (dále CHPM ). CHPM může být na základě písemné dohody s úřadem práce zřízeno nebo vymezeno i osobou se zdravotním postižením, která vykonává či se rozhodne vykonávat samostatnou výdělečnou činnost. Na zřízení CHPM poskytuje úřad práce zaměstnavateli nebo osobě se zdravotním postižením, která se rozhodne vykonávat samostatnou výdělečnou činnost, příspěvek. Příspěvek může činit maximálně osminásobek a pro osobu s těžším zdravotním postižením (invalidita 3. stupně) maximálně dvanáctinásobek průměrné mzdy v národním hospodářství za první až třetí čtvrtletí předchozího kalendářního roku. Zřizuje-li zaměstnavatel 10 a více CHPM, může příspěvek na zřízení jednoho CHPM činit maximálně desetinásobek a pro osobu s těžším zdravotním postižením maximálně čtrnáctinásobek výše uvedené průměrné mzdy. Na zřízené nebo vymezené CHPM může úřad práce poskytnout příspěvek na částečnou úhradu provozních nákladů CHPM. Roční výše příspěvku může činit nejvíce Kč. Zaměstnavateli, který zaměstnává více než 50% osob se zdravotním postižením z celkového počtu svých zaměstnanců na chráněných pracovních místech, úřad práce poskytne příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením na chráněném pracovním místě. Příspěvek se poskytuje formou částečné úhrady vynaložených prostředků na mzdy nebo platy a dalších nákladů. Zaměstnávání cizích státních příslušníků Úřad práce ČR vydává povolení k zaměstnání dle 89 odst. 2 a 4, 92, 95, 96 a 97 odst. a) až e) ZoZ. Povolení k zaměstnání pro výše uvedené kategorie cizinců ÚP ČR vydává za podmínky nahlášení VPM, která zaměstnavatel zamýšlí obsadit cizincem, není již ale povinen oznámit a projednat záměr zaměstnat cizince. Zaměstnávání ostatních cizinců bude realizováno prostřednictvím zaměstnanecké karty, kterou bude vydávat Ministerstvo vnitra ĆR, Odbor azylové a migrační politiky. Zaměstnanecká karta bude sloužit buď jako duální doklad (povolení k pobytu i k zaměstnání) nebo jako pobytové oprávnění pro ty, kteří mají vydané povolení k zaměstnání, nebo je nepotřebují. V případě, že zaměstnavatel zamýšlí obsadit volné místo cizincem, je povinen je nahlásit úřadu práce a udělit souhlas se zařazením VPM do centrální evidence míst obsaditelných držiteli zaměstnanecké karty. Do centrální evidence je místo zařazeno po lhůtě 30 dnů, pokud nebylo obsazeno uchazečem o zaměstnání. O prodloužení platnosti vydaného povolení k zaměstnání již cizinec nežádá úřad práce, ale žádá o prodloužení povolení k dlouhodobému pobytu Ministerstvo vnitra ČR. Povolení k dlouhodobému pobytu bude cizinci při splnění zákonných podmínek prodloužen již formou zaměstnanecké karty.

6 Zaměstnavatel, ke kterému nastoupí do zaměstnání občan EU/EHP a Švýcarska nebo jeho rodinný příslušník, nebo cizinec, který nepotřebuje povolení k zaměstnání, nebo právnická nebo fyzická osoba, která uzavřela smlouvu se zahraničním zaměstnavatelem, na jejímž základě byly tyto osoby vyslány na území ČR k plnění povinností vyplývajících z této smlouvy, je povinen nejpozději v den nástupu těchto osob k výkonu práce písemně informovat o této skutečnosti krajskou pobočku ÚP (kontaktní pracoviště) příslušnou podle místa výkonu práce. Při ukončení zaměstnání je zaměstnavatel (právnická nebo fyzická osoba) povinen tuto skutečnost oznámit příslušné krajské pobočce ÚP (kontaktnímu pracovišti) nejpozději do 10 kalendářních dnů od skončení zaměstnání nebo vyslání. Příspěvek na podporu regionální mobility Poskytuje se bez nutnosti prokazování jeho vynaložení ke kompenzaci dodatečných nákladů, které vzniknou podpořené osobě s přijetím zaměstnání mimo její bydliště (např. dojíždění do zaměstnání, ubytování v místě výkonu práce, zajištění péče o dítě). Příspěvkem může být podpořen: a) uchazeč o zaměstnání s nepřetržitou délkou evidence nad 5 měsíců, nebo b) uchazeč o zaměstnání, u kterého došlo bezprostředně před vstupem do evidence uchazečů o zaměstnání ke skončení pracovního poměru v důsledku hromadného propouštění zaměstnanců, nebo c) zájemce o zaměstnání evidovaný u ÚP ČR, u kterého došlo ke skončení pracovního poměru v důsledku hromadného propouštění zaměstnanců nebo d) uchazeč o zaměstnání, kterému je věnována zvýšená péče při zprostředkování a je buď OZP nebo mladší 30 let nebo starší 50 let nebo pečuje o dítě mladší 10 let a je veden v evidenci déle než 3 měsíce a není mu možné s ohledem na jeho věk, kvalifikaci, praxi, péči o dítě nebo zdravotní stav zprostředkovat zaměstnání v místě bydliště. Příspěvek na dojížďku Hlavním účelem příspěvku je motivovat nezaměstnané k tomu, aby pro ně dlouhé (a nákladné) dojíždění za prací nebylo překážkou. pracovní poměr mezi novým zaměstnavatelem a zaměstnancem bude sjednán na dobu neurčitou nebo na dobu určitou min. 6 měsíců s konkrétním místem výkonu práce na území ČR, v případě, že ukončení vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání bude z důvodu souvisejícím s nástupem do zaměstnání, ukončení vedení v evidenci zájemců o zaměstnání bude z důvodu umístěn nebo na vlastní žádost. Příspěvkem nemůže být podpořen uchazeč o zaměstnání nebo zájemce o zaměstnání: a) který u stejného zaměstnavatele v době podání žádosti o příspěvek vykonává nebo v posledním kalendářním měsíci před měsícem, v němž žádost podal, vykonával nekolidující zaměstnání, b) který bude nastupovat do pracovního poměru k témuž zaměstnavateli, u nějž byl v pracovněprávním vztahu v období 24 měsíců před podáním žádosti, c) jehož bydliště je ve stejné obci jako místo výkonu práce.

7 Příspěvek může být poskytován nejdéle po dobu 12 měsíců, je vyplácen zpětně na základě doloženého měsíčního vyúčtování mzdy nebo platu vydaného zaměstnavatelem. Příspěvek nebude poskytnut za ty měsíce, ve kterých hrubá mzda či plat žadatele přesáhne hodnotu průměrné mzdy v NH za 1. až 3. čtvrtletí předcházejícího roku. Výše příspěvku je vymezena vzdáleností místa výkonu práce sjednaného v pracovní smlouvě a místem trvalého bydliště žádající osoby: vzdálenost menší než 10 km s pravidelným spojením veřejnou dopravou mezi místem výkonu práce a bydlištěm bez nároku na příspěvek, vzdálenost menší než 10 km tam, kde prokazatelně neexistuje pravidelné spojení veřejnou dopravou mezi místem výkonu práce a bydlištěm Kč/měsíc, vzdálenost od 10 km, ale méně než 25 km Kč/měsíc, vzdálenost 25 km až 50 km Kč/měsíc, vzdálenost větší než 50 km Kč/měsíc. Příspěvek není nutné využít na typické cestovní náklady jako lístky na vlak či benzín, ale je možné jej použít i pro hlídání dětí, které si musíte zajistit, protože vám cesta z práce trvá dlouho. Příspěvek na přestěhování Příspěvkem může být podpořen žadatel, který: den následující po skončení evidence na ÚP nastoupil do zaměstnání mimo místo svého bydliště, následně změnil své místo bydliště a změna bydliště a nástup do zaměstnání spolu příčinně souvisí. Vzdálenost přestěhování musí být delší než 50 km. Pracovní smlouva musí být uzavřena na dobu neurčitou nebo na dobu určitou min. 6 měsíců. Výše příspěvku: Kč Investiční pobídky Investiční pobídky jsou nástrojem aktivní politiky zaměstnanosti, kterým se u zaměstnavatele, kterému bylo vydáno rozhodnutí o příslibu investiční pobídky, hmotně podporuje vytváření nových pracovních míst a rekvalifikace nebo školení nových zaměstnanců. Příspěvek překlenovací Překlenovací příspěvek může Úřad práce na základě dohody poskytnout osobě samostatně výdělečně činné, která přestala být uchazečem o zaměstnání a které byl poskytnut příspěvek na zřízení pracovního místa pro výkon samostatné výdělečné činnosti. Překlenovací příspěvek se poskytuje na úhradu provozních nákladů, které vznikly a byly uhrazeny v období, na které je překlenovací příspěvek poskytnut.

8 Příspěvek se poskytuje nejdéle na dobu 5 měsíců, maximální výše činí nejvýše 0,25násobku průměrné mzdy v národním hospodářství za první až třetí čtvrtletí kalendářního roku předcházejícího kalendářnímu roku, ve kterém byla uzavřena dohoda o překlenovacím příspěvku. O příspěvek lze požádat nejpozději do 30 kalendářních dnů ode dne uzavření dohody na zřízení pracovního místa pro výkon SVČ. Za provozní náklady, na které lze osobě samostatně výdělečně činné poskytnout překlenovací příspěvek, se považují: nájemné a služby s ním spojené, s výjimkou nájemného za bytovou jednotku a služeb s ním spojených; náklady na dopravu materiálu a hotových výrobků; náklady na opravu a údržbu objektu, ve kterém je provozována samostatná výdělečná činnost, pokud je tento objekt ve vlastnictví osoby samostatně výdělečně činné a náklady souvisí s provozováním samostatné výdělečné činnosti.

POSKYTOVÁNÍ PŘÍSPĚVKŮ Z AKTIVNÍ POLITIKY ZAMĚSTNANOSTI V ROCE 2017

POSKYTOVÁNÍ PŘÍSPĚVKŮ Z AKTIVNÍ POLITIKY ZAMĚSTNANOSTI V ROCE 2017 POSKYTOVÁNÍ PŘÍSPĚVKŮ Z AKTIVNÍ POLITIKY ZAMĚSTNANOSTI V ROCE 2017 Úřad práce České republiky - Krajská pobočka v Olomouci (dále též jen KrP v Olomouci ) vychází při realizaci aktivní politiky zaměstnanosti

Více

Informační dokument Úřadu práce ČR pro zaměstnavatele. Služby ÚP ČR

Informační dokument Úřadu práce ČR pro zaměstnavatele. Služby ÚP ČR Informační dokument Úřadu práce ČR pro zaměstnavatele Vážení zaměstnavatelé, dovolujeme si Vás oslovit jménem Úřadu práce České republiky - Krajské pobočky v Brně s informací o aktuálních službách Úřadu

Více

Rekvalifikace. Kontaktní osoba: Mgr. Hana Majerová, , Společensky účelná pracovní místa

Rekvalifikace. Kontaktní osoba: Mgr. Hana Majerová, , Společensky účelná pracovní místa Dovolujeme si Vás oslovit za Kontaktní pracoviště ÚP ČR v Břeclavi s informací o aktuálních možnostech a finančních příspěvcích nabízených v rámci aktivní politiky zaměstnanosti. Rekvalifikace Úřad práce

Více

Informační dokument Úřadu práce ČR pro zaměstnavatele

Informační dokument Úřadu práce ČR pro zaměstnavatele Informační dokument Úřadu práce ČR pro zaměstnavatele Vážení zaměstnavatelé, dovolujeme si Vás oslovit jménem Kontaktního pracoviště Šumperk, Úřadu práce České republiky, Krajské pobočky v Olomouci s informací

Více

Nepravidelný Občasný Bulletin

Nepravidelný Občasný Bulletin MILÍ KOLEGOVÉ, na základě setkání v Olomouci, které bylo pro nás, a doufáme, že i pro vás velmi přínosné, plníme daný slib a posíláme vám stručné informace o základních nástrojích APZ (aktivní politiky

Více

K r i t é r i a. pro poskytování finanční podpory v rámci aktivní politiky zaměstnanosti v roce 2011

K r i t é r i a. pro poskytování finanční podpory v rámci aktivní politiky zaměstnanosti v roce 2011 Ú ř a d p r á c e v R y c h n o v ě n a d K n ě ž n o u K r i t é r i a pro poskytování finanční podpory v rámci aktivní politiky zaměstnanosti v roce 2011 Úvodní ustanovení: Jednotlivé žádosti o poskytnutí

Více

Aktivní politika zaměstnanosti (APZ) pro rok 2017 Pardubický kraj (v Pardubicích, leden 2017)

Aktivní politika zaměstnanosti (APZ) pro rok 2017 Pardubický kraj (v Pardubicích, leden 2017) Aktivní politika zaměstnanosti (APZ) pro rok 2017 Pardubický kraj (v Pardubicích, leden 2017) a) V roce 2017 se bude při řešení situace na trhu práce v Pardubickém kraji preferovat využívání prostředků

Více

R Á M C O V Á K R I T É R I A pro poskytování finanční podpory v rámci aktivní politiky zaměstnanosti platná od 1. března 2011

R Á M C O V Á K R I T É R I A pro poskytování finanční podpory v rámci aktivní politiky zaměstnanosti platná od 1. března 2011 Ú ř a d p r á c e v H r a d c i K r á l o v é R Á M C O V Á K R I T É R I A pro poskytování finanční podpory v rámci aktivní politiky zaměstnanosti platná od 1. března 2011 Cílem tohoto dokumentu je stanovit

Více

Dotace nejen pro začínající podnikatele aneb Příležitost pro Vaše podnikání Krajský úřad Kraje Vysočina

Dotace nejen pro začínající podnikatele aneb Příležitost pro Vaše podnikání Krajský úřad Kraje Vysočina Dotace nejen pro začínající podnikatele aneb Příležitost pro Vaše podnikání 29. 1. 2018 Krajský úřad Kraje Vysočina Cíle Aktivní politiky zaměstnanosti (APZ) Podporovat především dlouhodobě evidované UoZ

Více

Příloha č. 2 Legislativa. Zaměstnávání osob se zdravotním postižením v ČR podklad pro teoretickou část výukového DVD

Příloha č. 2 Legislativa. Zaměstnávání osob se zdravotním postižením v ČR podklad pro teoretickou část výukového DVD Příloha č. 2 Legislativa materiálu Zaměstnávání osob se zdravotním postižením v ČR podklad pro teoretickou část výukového DVD Pracovní materiál vytvořený v rámci KA č. 1 projektu Diverzita pro OZP, OP

Více

Legislativní oporu při zaměstnávání osob se zdravotním postižením (OZP) nejdeme v zákonu o zaměstnanosti č. 435/2004 Sb. a jeho prováděcí vyhlášce č.

Legislativní oporu při zaměstnávání osob se zdravotním postižením (OZP) nejdeme v zákonu o zaměstnanosti č. 435/2004 Sb. a jeho prováděcí vyhlášce č. Legislativní oporu při zaměstnávání osob se zdravotním postižením (OZP) nejdeme v zákonu o zaměstnanosti č. 435/2004 Sb. a jeho prováděcí vyhlášce č. 518/2004 Sb. Kdo je v ČR osobou se zdravotním postižením

Více

ÚŘAD PRÁCE V TRUTNOVĚ. Z á s a d y

ÚŘAD PRÁCE V TRUTNOVĚ. Z á s a d y ÚŘAD PRÁCE V TRUTNOVĚ Z á s a d y postupu úřadu práce při posuzování žádostí zaměstnavatelů a uchazečů o zaměstnání při poskytování příspěvků na zřízení chráněných pracovních míst u zaměstnavatelů a osob

Více

Jednání poradního sboru 16. 1. 2014. Krajská pobočka v Ústí nad Labem

Jednání poradního sboru 16. 1. 2014. Krajská pobočka v Ústí nad Labem Jednání poradního sboru 16. 1. 2014 Krajská pobočka v Ústí nad Labem Mgr. Vlastislav Hlaváč, 16. 1. 2014 Nezaměstnanost - Podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu ve věku 15-64 let k 31. 12. 2013 činil 11,47

Více

6.4.1. Nástroje 1 aktivní politiky zaměstnanosti

6.4.1. Nástroje 1 aktivní politiky zaměstnanosti 6.4.1. Nástroje 1 aktivní politiky zaměstnanosti Aktivní politika zaměstnanosti napomáhá sociální průchodnosti ekonomické reformy, strukturálním změnám zaměstnanosti, sociálně-ekonomickému rozvoji v regionech,

Více

Veřejná služba z pohledu ÚP ČR Veřejný ochránce práv Generální ředitelství ÚP ČR Odbor pro sociální věci

Veřejná služba z pohledu ÚP ČR Veřejný ochránce práv Generální ředitelství ÚP ČR Odbor pro sociální věci Veřejná služba z pohledu ÚP ČR Veřejný ochránce práv 19.10.2017 Generální ředitelství ÚP ČR Odbor pro sociální věci Obsah prezentace 1. Statistické údaje 2. Platné předpisy 3. Částka živobytí 4. Veřejná

Více

Povinnosti zaměstnavatelů k úřadu práce a vzájemné vztahy

Povinnosti zaměstnavatelů k úřadu práce a vzájemné vztahy ~ 1 ~ Povinnosti zaměstnavatelů k úřadu práce a vzájemné vztahy Budeme se pohybovat v dimenzích Zákona o zaměstnanosti konkrétně mezi 4-62. Ihned v úvodu tj. 4 ZZ hovoří o účastnících právních vztahů,

Více

Informační a poradenské středisko. Mgr. Jindřiška Dvorská

Informační a poradenské středisko. Mgr. Jindřiška Dvorská Informační a poradenské středisko Mgr. Jindřiška Dvorská osoby, místa v tis. Vývoj počtu uchazečů o zaměstnání a volných pracovních míst 650 600 550 500 450 400 350 300 250 200 150 100 50 0 uchazeči o

Více

Nástroje Úřadu práce České republiky na podporu zaměstnanosti osob se zdravotním postižením. Vypracoval odbor zaměstnanosti GŘ ÚP ČR

Nástroje Úřadu práce České republiky na podporu zaměstnanosti osob se zdravotním postižením. Vypracoval odbor zaměstnanosti GŘ ÚP ČR Nástroje Úřadu práce České republiky na podporu zaměstnanosti osob se zdravotním postižením Vypracoval odbor zaměstnanosti GŘ ÚP ČR Počet osob se zdravotním postižením v evidenci Úřadu práce České republiky

Více

Žádost o příspěvek na podporu regionální mobility

Žádost o příspěvek na podporu regionální mobility Registrační číslo Úřadu práce ČR: Regionální mobilita Pracoviště Úřadu práce ČR: S 15 Žádost o příspěvek na podporu regionální mobility 106 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších

Více

Aktivní politika zaměstnanosti

Aktivní politika zaměstnanosti Aktivní politika zaměstnanosti 31.10.2011 Cíle aktivní politiky zaměstnanosti Prosazování rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou na pracovním trhu, zejména snižováním nákladů na hledání zaměstnání Přerozdělení

Více

Manuál k provádění směrnic GŘ. platný od 13. února 2012

Manuál k provádění směrnic GŘ. platný od 13. února 2012 Ú ř a d p r á c e ČR Krajská pobočka v H r a d c i K r á l o v é Manuál k provádění směrnic GŘ č 4/2012 Postup a spolupráce pracovišť Úřadu práce ČR při poskytování finančního příspěvku na realizaci nástrojů

Více

Co dělat při dlouhodobé nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením

Co dělat při dlouhodobé nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením Co dělat při dlouhodobé nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením 1. Co je dlouhodobá nezaměstnanost Dlouhodobá nezaměstnanost je nezaměstnanost je taková, která trvá déle než jeden rok. Tak je statisticky

Více

Vývoj legislativy v oblasti zaměstnávání osob se zdravotním postižením. JUDr. Pavel Ptáčník Vládní výbor pro zdravotně postižené občany

Vývoj legislativy v oblasti zaměstnávání osob se zdravotním postižením. JUDr. Pavel Ptáčník Vládní výbor pro zdravotně postižené občany Vývoj legislativy v oblasti zaměstnávání osob se zdravotním postižením JUDr. Pavel Ptáčník Vládní výbor pro zdravotně postižené občany Situace v oblasti zaměstnávání osob se zdravotním postižením Na úřadech

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Zpráva o situaci na trhu práce okres Plzeň - město Červen 2014 Zpracoval: Tomáš Moravec, DiS. http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/plk/statistiky K 30. 6. 2014

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Zpráva o situaci na trhu práce okres Plzeň - město Listopad 2017 Zpracoval: Tomáš Moravec, DiS. http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/plk/statistiky K 30. 11.

Více

Situace na trhu práce Zlínský kraj

Situace na trhu práce Zlínský kraj Situace na trhu práce Zlínský kraj Vypracovala Mgr. Miriam Majdyšová Rok 2015 v číslech Zlínský kraj a Česká republika 2014 2015 nárůst / pokles* k 31. 12. 2015/2014 Počet uchazečů o zaměstnání Česká republika

Více

Žádost o příspěvek na podporu regionální mobility PŘÍSPĚVEK NA DOJÍŽĎKU

Žádost o příspěvek na podporu regionální mobility PŘÍSPĚVEK NA DOJÍŽĎKU Registrační číslo Úřadu práce ČR: Příspěvek na dojížďku Pracoviště Úřadu práce ČR: S 15 Žádost o příspěvek na podporu regionální mobility PŘÍSPĚVEK NA DOJÍŽĎKU 106 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti,

Více

Situace na trhu práce Pracovní skupina Zaměstnanost Regionální stálé konference pro území Olomouckého kraje

Situace na trhu práce Pracovní skupina Zaměstnanost Regionální stálé konference pro území Olomouckého kraje Situace na trhu práce Pracovní skupina Zaměstnanost Regionální stálé konference pro území Olomouckého kraje 19. 6. 2017 Mgr. Olga Pacáková, vedoucí oddělení trhu práce Krajská pobočka ÚP ČR v Olomouci

Více

dne 21. 11. 2014, od 9,30 hod. Místo konání: Konferenční místnost č. 104 společnosti KVIC, Štefánikova 7, Nový Jičín

dne 21. 11. 2014, od 9,30 hod. Místo konání: Konferenční místnost č. 104 společnosti KVIC, Štefánikova 7, Nový Jičín Aplikační workshop realizovaný v rámci projektu Sociální pilíř konceptu společenské odpovědnosti firem (CSR), ve vztahu k zaměstnanosti OZP na volném trhu práce, OP LZZ číslo projektu: CZ.1.04/5.1.01/77.00003

Více

VYHLÁŠKA. ze dne 23. září 2004, kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti

VYHLÁŠKA. ze dne 23. září 2004, kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti 518 VYHLÁŠKA ze dne 23. září 2004, kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví podle 69 odst. 7, 77 odst. 1, 78 odst. 9, 81 odst. 5, 105 odst.

Více

o zaměstnávání tuto oblast upravuje zákon č. 435/2004 Sb.,o zaměstnanosti

o zaměstnávání tuto oblast upravuje zákon č. 435/2004 Sb.,o zaměstnanosti o zaměstnávání tuto oblast upravuje zákon č. 435/2004 Sb.,o zaměstnanosti 1) Rovné zacházení a zákaz diskriminace při uplatňování práva na zaměstnání 2) Kompetence úřadů práce 3) Právo na zprostředkování

Více

AKTIVNÍ POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI

AKTIVNÍ POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI AKTIVNÍ POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI (na podkladě údajů Ministerstva práce a sociálních věcí ČR) Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR ve spolupráci s úřady práce se mimo jiné snaží pomocí řady nástrojů aktivní

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Zpráva o situaci na trhu práce okres Plzeň - město Duben 2014 Zpracoval: Tomáš Moravec, DiS. http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/plk/statistiky K 30. 4. 2014

Více

518/2004 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 23. září 2004, kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti

518/2004 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 23. září 2004, kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti 518/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. září 2004, kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví podle 69 odst. 7, 77 odst. 1, 78 odst. 9, 81 odst. 5, 105

Více

Úřad práce České republiky, Krajská pobočka v Hradci Králové. Manuál k provádění a schvalování APZ Platný od 17. února 2015

Úřad práce České republiky, Krajská pobočka v Hradci Králové. Manuál k provádění a schvalování APZ Platný od 17. února 2015 Úřad práce České republiky, Krajská pobočka v Hradci Králové Manuál k provádění a schvalování APZ Platný od 17. února 2015 Cílem tohoto dokumentu je stanovit pravidla, na základě kterých pak budou individuálně

Více

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Příbrami Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Září 2017 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky/mesicni/pb_okres

Více

DALŠÍ PŘÍJMY DOMÁCNOSTI, NEZAMĚSTNANOST A ÚŘAD PRÁCE Mgr. Ivana Svozilová

DALŠÍ PŘÍJMY DOMÁCNOSTI, NEZAMĚSTNANOST A ÚŘAD PRÁCE Mgr. Ivana Svozilová DALŠÍ PŘÍJMY DOMÁCNOSTI, NEZAMĚSTNANOST A ÚŘAD PRÁCE Mgr. Ivana Svozilová 73/2011 Sb., o Úřadu práce České republiky zřídil Úřad práce ČR (dále jen ÚP ), stanovil organizační členění ÚP, stanovil úkoly

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni okres Plzeň - město Prosinec 2013 Zpracoval: Tomáš Moravec, DiS. http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/plk/statistiky K 31. 12. 2013 evidovalo kontaktní pracoviště

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Zpráva o situaci na trhu práce okres Plzeň - město Květen 2015 Zpracoval: Tomáš Moravec, DiS. http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/plk/statistiky K 31. 5. 2015

Více

Zaměstnávání cizinců na pozici lékařů, sester a pomocného zdravotnického personálu

Zaměstnávání cizinců na pozici lékařů, sester a pomocného zdravotnického personálu Zaměstnávání cizinců na pozici lékařů, sester a pomocného zdravotnického personálu Mgr. Veronika Paseková oddělení právní podpory zaměstnanosti odbor trhu práce Ministerstvo práce a sociálních věcí Právní

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Zpráva o situaci na trhu práce okres Plzeň - město Červen 2016 Zpracoval: Tomáš Moravec, DiS. http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/plk/statistiky K 30. 6. 2016

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Zpráva o situaci na trhu práce okres Plzeň - město Červen 2015 Zpracoval: Tomáš Moravec, DiS. http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/plk/statistiky K 30. 6. 2015

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Zpráva o situaci na trhu práce okres Plzeň - město Červenec 2015 Zpracoval: Tomáš Moravec, DiS. http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/plk/statistiky K 31. 7.

Více

Kulatý stůl APLA Praha Zaměstnávání osob se zdravotním postižením. 25. října 2013

Kulatý stůl APLA Praha Zaměstnávání osob se zdravotním postižením. 25. října 2013 Kulatý stůl APLA Praha Zaměstnávání osob se zdravotním postižením 25. října 2013 Legislativní změny od 1. 1. 2012 S účinností od 1. 1. 2012 novelizována ustanovení zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti,

Více

Manuál k provádění a schvalování APZ Platný od 1. ledna 2016

Manuál k provádění a schvalování APZ Platný od 1. ledna 2016 Úřad práce České republiky, Krajská pobočka v Hradci Králové Manuál k provádění a schvalování APZ Platný od 1. ledna 2016 Cílem tohoto dokumentu je stanovit pravidla, na základě kterých pak budou individuálně

Více

NEZAMĚSTNANOST V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI

NEZAMĚSTNANOST V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI NEZAMĚSTNANOST V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji k 30.11. okres Bruntál Frýdek-Místek Karviná Nový Jičín Opava Ostrava MSK celkem ke konci měsíce rozdíl proti min. měsíci

Více

Úřad práce. zaměstnanosti. ochrany zaměstnanců při platební. neschopnosti zaměstnavatele. státní sociální podpory. plní úkoly v oblasti:

Úřad práce. zaměstnanosti. ochrany zaměstnanců při platební. neschopnosti zaměstnavatele. státní sociální podpory. plní úkoly v oblasti: plní úkoly v oblasti: Úřad práce zaměstnanosti ochrany zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele státní sociální podpory Všem občanům informační služby: o volných pracovních místech v České

Více

Úřad práce a celoživotní vzdělávání

Úřad práce a celoživotní vzdělávání Úřad práce a celoživotní vzdělávání Nezaměstnanost Česká republika Středočeský kraj Vývoj počtu nezaměstnaných a volných pracovních míst Zaměstnanost ZAMĚSTNANOST Zprostředkování zaměstnání Evidence uchazečů

Více

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Příbrami Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Prosinec 2016 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky/mesicni/pb_okres

Více

518/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. září 2004, kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti

518/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. září 2004, kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti 518/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. září 2004, kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti Změna: 507/2005 Sb. Změna: 452/2008 Sb. Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví podle 69 odst.

Více

Pracovní rehabilitace a zaměstnávání osob se zdravotním postižením

Pracovní rehabilitace a zaměstnávání osob se zdravotním postižením Pracovní rehabilitace a zaměstnávání osob se zdravotním postižením Mgr. Libor Buganský Mgr. Andrea Pavelková libor.bugansky@ot.mpsv.cz andrea.pavelkova@ot.mpsv.cz Ostrava, 7.10.2011 Nezaměstnanost k 31.7.2011

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Zpráva o situaci na trhu práce okres Plzeň - město Leden 2016 Zpracoval: Tomáš Moravec, DiS. http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/plk/statistiky K 31. 1. 2016

Více

POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI

POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI Právní úprava především zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti Důležité dokumenty: - Strategie obnovy a rozvoje EU (pro období 2001 2010) tzv. Lisabonská strategie - Národní akční

Více

AKTUALIZACE ZÁKON O ZAMĚSTNANOSTI. Komentář

AKTUALIZACE ZÁKON O ZAMĚSTNANOSTI. Komentář AKTUALIZACE Aktualizace k 1. dubnu 2011 ZÁKON O ZAMĚSTNANOSTI Komentář Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, byl změněn s účinností od 1. dubna 2011 zákonem č. 73/2011 Sb.,

Více

Situace na trhu práce Zlínský kraj

Situace na trhu práce Zlínský kraj Situace na trhu práce Zlínský kraj Vypracovala Mgr. Miriam Majdyšová Rok 2015 v číslech Zlínský kraj a Česká republika 2014 2015 nárůst / pokles* k 31. 12. 2015/2014 Počet uchazečů o zaměstnání Česká republika

Více

Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky PhDr. Kateřina Štěpánková Sekce zaměstnanosti a nepojistných sociálních dávek Oddělení zahraniční zaměstnanosti 1 Obsah prezentace 1. MPSV a Úřad práce

Více

Žádost o příspěvek na úhradu provozních nákladů vynaložených v souvislosti se zaměstnáváním osoby se zdravotním postižením

Žádost o příspěvek na úhradu provozních nákladů vynaložených v souvislosti se zaměstnáváním osoby se zdravotním postižením Registrační číslo Úřadu práce ČR: Provozní náklady Pracoviště Úřadu práce ČR: Žádost o příspěvek na úhradu provozních nákladů vynaložených v souvislosti se zaměstnáváním osoby se zdravotním postižením

Více

Platné znění s vyznačením navrhovaných změn a doplnění Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů

Platné znění s vyznačením navrhovaných změn a doplnění Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů Platné znění s vyznačením navrhovaných změn a doplnění Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů 8a (1) Krajská pobočka Úřadu práce a) zpracovává koncepci vývoje zaměstnanosti

Více

Úřad práce České republiky, Krajská pobočka v Hradci Králové. Manuál k provádění a schvalování APZ Platný od 1. května 2017

Úřad práce České republiky, Krajská pobočka v Hradci Králové. Manuál k provádění a schvalování APZ Platný od 1. května 2017 Úřad práce České republiky, Krajská pobočka v Hradci Králové Manuál k provádění a schvalování APZ Platný od 1. května 2017 Cílem tohoto dokumentu je stanovit pravidla, na základě kterých pak budou individuálně

Více

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva září Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva září Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Měsíční statistická zpráva září 2018 Zprávu předkládá: Petr Šindelář analytik trhu práce ÚP ČR - krajské pobočky v Příbrami Příbram 2018 www.uradprace.cz 1 Informace

Více

ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY

ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Č. j.: UPCR-2016/119959-00780302 ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Druh vnitřního řídícího aktu: Směrnice generální ředitelky č. 10/2016 Název vnitřního řídícího aktu: Postup Úřadu práce České republiky při realizaci

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY. č. 518/2004 Sb., kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti

ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY. č. 518/2004 Sb., kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY č. 518/2004 Sb., kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti ze dne 23. září 2004, jak vyplývá ze změn provedených vyhláškami č. 507/2005 Sb., č. 452/2008 Sb., č. 390/2011

Více

ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Krajská pobočka v Olomouci Referát Trhu práce. Zpráva o situaci na regionálním trhu práce. Olomoucký kraj.

ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Krajská pobočka v Olomouci Referát Trhu práce. Zpráva o situaci na regionálním trhu práce. Olomoucký kraj. Podíl nezaměstnaných osob v % ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Krajská pobočka v Olomouci Referát Trhu práce Zpráva o situaci na regionálním trhu práce Olomoucký kraj Únor 2013 Graf: Vývoj podílu nezaměstnaných

Více

Žádost o příspěvek na podporu regionální mobility PŘÍSPĚVEK NA PŘESTĚHOVÁNÍ

Žádost o příspěvek na podporu regionální mobility PŘÍSPĚVEK NA PŘESTĚHOVÁNÍ Registrační číslo Úřadu práce ČR: Příspěvek na přestěhování Pracoviště Úřadu práce ČR: S 15 Žádost o příspěvek na podporu regionální mobility PŘÍSPĚVEK NA PŘESTĚHOVÁNÍ 106 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti,

Více

Č. j.: MPSV-UP/13671/14/ÚPČR ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY

Č. j.: MPSV-UP/13671/14/ÚPČR ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Č. j.: MPSV-UP/13671/14/ÚPČR ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Druh vnitřního řídícího aktu: Směrnice generální ředitelky č. 13/2014 Název vnitřního řídícího aktu: Zajištění realizace projektu Fast Track (Zrychlená

Více

A. Identifikační údaje žadatele, právní forma a předmět podnikání nebo činnosti: Název žadatele 1) : Ulice: Č. p.: Č. orient.

A. Identifikační údaje žadatele, právní forma a předmět podnikání nebo činnosti: Název žadatele 1) : Ulice: Č. p.: Č. orient. Registrační číslo Úřadu práce ČR: CHPM provozní náklady Pracoviště Úřadu práce ČR: S 15 Žádost o příspěvek na částečnou úhradu provozních nákladů chráněného pracovního místa 76 zákona č. 435/2004 Sb.,

Více

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Příbrami Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Listopad 2013 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky/mesicni/pb_okres

Více

8. funkční období. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

8. funkční období. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony 8. funkční období 230 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony (Navazuje na sněmovní tisk č. 444 z 6. volebního období

Více

11 ZAMĚSTNANEC, ZAMĚSTNAVATEL A ÚŘAD PRÁCE

11 ZAMĚSTNANEC, ZAMĚSTNAVATEL A ÚŘAD PRÁCE 11 ZAMĚSTNANEC, ZAMĚSTNAVATEL A ÚŘAD PRÁCE Cílem této kapitoly je vysvětlení, případně zopakování, základních principů z oblasti vztahů mezi zaměstnancem, zaměstnavatelem a úřady práce. Po prostudování

Více

VYHLÁŠKY. ze dne 2017,

VYHLÁŠKY. ze dne 2017, N á v r h VYHLÁŠKY ze dne 2017, kterou se stanoví závazný vzor potvrzení o dočasné neschopnosti uchazeče o zaměstnání plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání z důvodu nemoci nebo úrazu a závazný vzor potvrzení

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka pro hl. m. Prahu. Měsíční statistická zpráva

Úřad práce České republiky krajská pobočka pro hl. m. Prahu. Měsíční statistická zpráva Úřad práce České republiky krajská pobočka pro hl. m. Prahu Měsíční statistická zpráva 07/2014 Zpracovala: Ing. Hana Václavíková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/pha Informace o nezaměstnanosti v Praze k

Více

1/2012 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o zaměstnanosti

1/2012 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o zaměstnanosti 1/2012 Sb. ZÁKON ze dne 9. prosince 2011, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

PRACOVNÍ PRÁVO. zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce

PRACOVNÍ PRÁVO. zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce PRACOVNÍ PRÁVO zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce Uzavření pracovního poměru: pracovní smlouvou volbou jmenováním Pracovní smlouva (povinné náležitosti) druh práce místo výkonu práce den nástupu do zaměstnání

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 2 Sbírka zákonů č. 1 / 2012 1 ZÁKON ze dne 9. prosince 2011, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony Parlament se usnesl na

Více

PRACOVNÍ PRÁVO. zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce

PRACOVNÍ PRÁVO. zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce PRACOVNÍ PRÁVO zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce Uzavření pracovního poměru: pracovní smlouvou volbou jmenováním Pracovní smlouva (povinné náležitosti) druh práce místo výkonu práce den nástupu do zaměstnání

Více

PŘÍRUČKA PRO ZAMĚSTNAVATELE. Projektu Práce s rodinou na Vysočině CZ /0.0/0.0/15 _010/

PŘÍRUČKA PRO ZAMĚSTNAVATELE. Projektu Práce s rodinou na Vysočině CZ /0.0/0.0/15 _010/ PŘÍRUČKA PRO ZAMĚSTNAVATELE Projektu Práce s rodinou na Vysočině CZ.03.1.48/0.0/0.0/15 _010/0000047 ZÁKLADNÍ INFORMACE Projekt Práce s rodinou na Vysočině byl připraven Úřadem práce ČR s cílem pomoci uchazečům

Více

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva březen Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva březen Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Měsíční statistická zpráva březen 2019 Zprávu předkládá: Petr Šindelář analytik trhu práce ÚP ČR - krajské pobočky v Příbrami Příbram 2019 www.uradprace.cz 1 Informace

Více

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Příbrami Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Únor 2015 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky/mesicni/pb_okres

Více

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Příbrami Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Srpen 2016 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky/mesicni/pb_okres

Více

JAKÉ MÁM MOŽNOSTI, POKUD MĚ NEVEZMOU ANI NA ODVOLÁNÍ?

JAKÉ MÁM MOŽNOSTI, POKUD MĚ NEVEZMOU ANI NA ODVOLÁNÍ? JAKÉ MÁM MOŽNOSTI, POKUD MĚ NEVEZMOU ANI NA ODVOLÁNÍ? 1. Studium na vyšší odborné škole Nabídka dalšího vzdělávání formou vyššího odborného studia je opravdu široká, je dobré mít přihlášku na některé VOŠ

Více

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Příbrami Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Duben 2014 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky/mesicni/pb_okres

Více

Situace na trhu práce v Jihočeském kraji

Situace na trhu práce v Jihočeském kraji Situace na trhu práce v Jihočeském kraji Krajská pobočka ÚP ČR v Českých Budějovicích 23. října 2017 podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu (v %) podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu (v %) Podíl nezaměstnaných

Více

518/2004 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST PRVNÍ PRACOVNÍ REHABILITACE OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM

518/2004 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST PRVNÍ PRACOVNÍ REHABILITACE OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM stav k 16. 2.2015 518/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. září 2004, kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti Změna: 507/2005 Sb. Změna: 452/2008 Sb. Změna: 390/2011 Sb. Změna: 340/2014 Sb. Ministerstvo

Více

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Příbrami Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Listopad 2015 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky/mesicni/pb_okres

Více

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Příbrami Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Srpen 2014 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky/mesicni/pb_okres

Více

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Příbrami Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Únor 2014 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky/mesicni/pb_okres

Více

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Příbrami Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Prosinec 2014 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky/mesicni/pb_okres

Více

Podpora zaměstnávání osob se zdravotním postižením přijaté změny

Podpora zaměstnávání osob se zdravotním postižením přijaté změny Podpora zaměstnávání osob se zdravotním postižením přijaté změny Podpora zaměstnávání OZP Obecně snahou státu by mělo být motivovat zaměstnavatele k vytváření pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením

Více

Regionální projekty ÚP ČR. Praha,

Regionální projekty ÚP ČR. Praha, Regionální projekty ÚP ČR Praha, 12. 9. 2016 Záruky pro mladé 11 RIP Záruky pro mladé v kraji navazující na již realizované projekty Odborné praxe pro mladé do 30 let Cíl projektů: poradenské aktivity

Více

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Příbrami Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Leden 2014 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky/mesicni/pb_okres

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 2392 Sbírka zákonů č. 203 / 2015 203 ZÁKON ze dne 23. července 2015, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců

Více

Okres Karlovy Vary 6 614 MN v % 9,6. Okres Sokolov 6 400 MN v % 13,1. Okres Cheb 4 463 MN v % 8,5. Celkem K. kraj 17 477 MN v % 10,3

Okres Karlovy Vary 6 614 MN v % 9,6. Okres Sokolov 6 400 MN v % 13,1. Okres Cheb 4 463 MN v % 8,5. Celkem K. kraj 17 477 MN v % 10,3 Nezaměstnanost Okres Karlovy Vary 6 614 MN v % 9,6 Okres Sokolov 6 400 MN v % 13,1 Okres Cheb 4 463 MN v % 8,5 Celkem K. kraj 17 477 MN v % 10,3 Vývoj míry nezaměstnanosti 14,00% 12,00% 10,00% 8,00% 6,00%

Více

Př í řuč ka přo zamě stnavatělě. k projektu Záruky pro mladé na Vysočině reg. č. CZ /0.0/0.0/15_004/

Př í řuč ka přo zamě stnavatělě. k projektu Záruky pro mladé na Vysočině reg. č. CZ /0.0/0.0/15_004/ Př í řuč ka přo zamě stnavatělě k projektu Záruky pro mladé na Vysočině reg. č. 23. 11. 201623. 11. 2016 Základní informace Projekt Záruky pro mladé na Vysočině byl připraven Úřadem práce ČR v souladu

Více

Regionální projekty krajské pobočky ÚP ČR v Ústí nad Labem. Jednání pracovní skupiny Zaměstnanost RSK (údaje k 31.3.

Regionální projekty krajské pobočky ÚP ČR v Ústí nad Labem. Jednání pracovní skupiny Zaměstnanost RSK (údaje k 31.3. Regionální projekty krajské pobočky ÚP ČR v Ústí nad Labem Jednání pracovní skupiny Zaměstnanost RSK 29.4.2019 (údaje k 31.3.2019) Přehled projektů Probíhající projekty INICIATIVA - Iniciativa podpory

Více

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Příbrami Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Prosinec 2013 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky/mesicni/pb_okres

Více

Analýza nabídky a poptávky na trhu práce a možná řešení

Analýza nabídky a poptávky na trhu práce a možná řešení Analýza nabídky a poptávky na trhu práce a možná řešení Mgr. Jana Majerová vedoucí oddělení koncepcí a strategií trhu práce Odbor trhu práce MPSV 6. 12. 2016 Nezaměstnanost (31. 10. 2016) Situace na trhu

Více

Postup cizince při získávání zaměstnání v ČR

Postup cizince při získávání zaměstnání v ČR Postup cizince při získávání zaměstnání v ČR Cizinec může na území ČR vykonávat práce za předpokladu, že má platné povolení k zaměstnání a platné vízum k pobytu za účelem zaměstnání. Kdo je účastníkem

Více

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva listopad Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva listopad Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Měsíční statistická zpráva listopad 2018 Zprávu předkládá: Petr Šindelář analytik trhu práce ÚP ČR - krajské pobočky v Příbrami Příbram 2018 www.uradprace.cz 1

Více

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Příbrami Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Březen 2015 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky/mesicni/pb_okres

Více

ZÁKLADNÍ REGISTRAČNÍ POVINNOSTI PODNIKATELŮ VŮČI FINANČNÍM ÚŘADŮM, OKRESNÍM SPRÁVÁM SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ A ÚŘADŮM PRÁCE

ZÁKLADNÍ REGISTRAČNÍ POVINNOSTI PODNIKATELŮ VŮČI FINANČNÍM ÚŘADŮM, OKRESNÍM SPRÁVÁM SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ A ÚŘADŮM PRÁCE ZÁKLADNÍ REGISTRAČNÍ POVINNOSTI PODNIKATELŮ VŮČI FINANČNÍM ÚŘADŮM, OKRESNÍM SPRÁVÁM SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ A ÚŘADŮM PRÁCE 1 Podnikatel fyzická osoba 1.1 Zahájení podnikatelské činnosti 1.1.1 Podnikatel

Více