Povinnosti zaměstnavatelů k úřadu práce a vzájemné vztahy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Povinnosti zaměstnavatelů k úřadu práce a vzájemné vztahy"

Transkript

1 ~ 1 ~ Povinnosti zaměstnavatelů k úřadu práce a vzájemné vztahy Budeme se pohybovat v dimenzích Zákona o zaměstnanosti konkrétně mezi Ihned v úvodu tj. 4 ZZ hovoří o účastnících právních vztahů, že jsou obě strany povinni zajistit rovné zacházení s osobami, které uplatňují právo na zaměstnání. Tzn., že při uplatňování tohoto práva je zakázána přímá i nepřímá diskriminace. V 10 ZZ se hovoří o právu občana této republiky na zaměstnání, tzn. právu občana, který chce a může pracovat na právu být zaměstnán, nebo zajistit zprostředkování zaměstnání či rekvalifikaci. Bude se aktivně zajímat o práci, nebo mu může být zprostředkována práce prostřednictvím různých personálních agentur, zprostředkovatelen práce a samozřejmě úřadu práce. V případech, kdy se bude uchazeč o zaměstnání domnívat, že je nějakým způsobem diskriminován na svých právech být zaměstnán může se obrátit na státní úřad inspekce práce nebo oblastní inspektoráty o sjednání nápravy. ( 4 a 5 Zákona č. 251/2005 Sb. O inspekci práce). Volná pracovní místa: Zaměstnavatel může samozřejmě získávat pracovní místa buď vlastním výběrem (inzerce, nábor, agentury práce, úřady práce). Podle ust. 35 ZZ nemá zaměstnavatel přímo povinnost nahlásit příslušnému úřadu práce v o l n á pracovní místa a bližší charakteristiku práce. To samé se vztahuje na oznámení úřadu práce do 10 kal. dní, o skutečnosti, že už volné pracovní místo je obsazené. Jediná povinnost zaměstnavatele zůstává, pokud zaměstnavatel hodlá zaměstnávat cizince. Úřad práce samozřejmě vede evidenci o volných pracovních místech, a nabízí je uchazečům. Měl by je též informovat o samotném výkonu práce, mzdovém zařazení, event. o dalších možnostech v rámci nabízené práce např. možnost ubytování, stravenek, závodní lékařské péče atd. Úřad práce je povinen upřednostnit v rámci nabízené práce těhotné ženy, mladistvé občany, absolventy škol osoby nad 50 let, a osoby obtížně adaptabilní na prostředí. Povinností zaměstnavatele při výběru zaměstnanců je vždy vybrat a preferovat naše občany tj. občany České republiky před cizinci a to jak z EU, tak i ze zemí z neevropské unie. Nebude-li takto přednostně možné zaměstnat občana ČR pak samozřejmě, lze zaměstnat cizince avšak za určitých podmínek!!!

2 ~ 2 ~ Zaměstnávání osob se zdravotním postižením (Zákon o zaměstnanosti č. 435/2004 Sb. ve znění pozdějších předpisů dále jen ZZ): Kdo je považován za osobu se zdravotním postižením podle 67 ZZ a) osoby, které jsou posudkovou komisí příslušné správy sociálního zabezpečení uznány plně invalidní (invalidita III. stupně) osoby s těžším zdravotním postižením. Jestli-že bude zaměstnavatel zaměstnávat tyto osoby v rámci povinného podílu ve smyslu ust. 81 ZZ, započte se při zaměstnávání takovýchto osob trojnásobek v rámci výpočtu 4% podílu. Osoba invalidní třetího stupně je osoba, jejíž pracovní schopnost poklesla nejméně o70%. Zaměstnavatel, který zaměstnává takovéto osoby s těžším zdravotním postižením, musí mít zdokladováno rozhodnutí od příslušné správy sociálního zabezpečení, že tento zaměstnanec je uznán invalidní ve III. stupni. b) osoby, které jsou uznány jako částečně invalidní (invalidita I. a II. stupně), osoby se zdravotním postižením. Jestli-že bude zaměstnavatel zaměstnávat tyto osoby, započte si pouze jednonásobek v rámci 4% podílu ve smyslu 81 ZZ. Osoba invalidní v I. nebo II. stupni je osoba, jejíž pokles pracovní schopnosti dosáhl v rozmezí od 35% do 69%. Svému zaměstnavateli pak předloží rozhodnutí, že je poživatelem invalidního důchodu I. nebo II. stupně. c) osoby, které byly uznány, jako osoby zdravotně znevýhodněné. Bývalá osoba se ZPS (změněná pracovní schopnost). Osoba zdravotně znevýhodněná je osoba, která nedosahuje poklesu pracovní schopnosti od 35%, ale její schopnost dále pracovat nebo být pracovně začleněna je podstatně omezena z důvodu jejího nepříznivého zdravotního stavu. Zaměstnanec, zdravotně znevýhodněný předloží svému zaměstnavateli rozhodnutí o zdravotním znevýhodnění. Toto rozhodnutí vydává příslušný úřad práce na základě posudku lékařské posudkové služby. Chráněné pracovní místo - 75 ZZ: Jedná se o vytvořené místo po dohodě zaměstnavatele a úřadu práce. Jestliže zaměstnavatel vytvoří chráněné pracovní místo, může mu úřad práce poskytnout maximální příspěvek: Když zaměstná osobu se zdravotním postižením pod bodem b) - 8 násobek průměrné mzdy v národním hospodářství

3 ~ 3 ~ Když zaměstná osobu s těžším zdravotním postižením pod bodem a) - 12 násobek průměrné mzdy v národním hospodářství Když zaměstná osoby se zdravotním postižením alespoň v počtu 10 pracovních míst - 10 násobek průměrné mzdy v národním hospodářství Když zaměstná osoby s těžším zdravotním postižením v počtu 10 pracovních míst - 14 násobek průměrné mzdy v národním hospodářství. Podmínkou nároku na takovýto příspěvek zaměstnavateli je, že provozuje chráněné pracovní místo nejméně 3 roky ode dne sjednaného v písemné dohodě s ÚP. Další podmínkou je, že zaměstnavatel nevykazuje žádné nedoplatky v daních a pojistném. Příspěvek jednotlivci osobě zdravotně postižené 75 odst. 11 ZZ Jestli-že se rozhodne osoba zdravotně postižená podnikat, může požádat příslušný úřad práce o možnost poskytnutí příspěvku na vytvoření chráněného pracovního místa a to ve výši: - 8 násobku průměrné mzdy v národním hospodářství invalidita I. a II. stupně, - 12 násobku průměrné mzdy, jestli-že se jedná o osobu s těžším zdravotním postižením invalidita III. stupně. Vrácení příspěvku nelze požadovat, pokud tato osoba přestane vykonávat samostatnou výdělečnou činnost ze zdravotních důvodů nebo v případě smrti. Příspěvek na provoz chráněného pracovního místa 76 ZZ K pokrytí provozních nákladů na vytvoření pracovního chráněného místa může úřad práce poskytnout příspěvek ve výši: - maximálně Kč ,-- za rok na jedno chráněné pracovní místo obsazené osobou se zdravotním postižením. Dohodu lze uzavřít po uplynutí 12 měsíců ode dne obsazení nebo vymezení chráněného pracovního místa.

4 ~ 4 ~ Pojem chráněné pracovní dílny - 76 ZZ Chráněná pracovní dílna je pracoviště, které vytvořil zaměstnavatel po dohodě s ÚP, pro zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Průměrný přepočtený stav takovýchto zaměstnanců musí činit v roce alespoň 50%. Příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením 78 Jedná se o nárokový příspěvek za předpokladu, že zaměstnavatel zaměstnává více než 50 % zaměstnanců z celkového počtu svých zaměstnanců. Jedná se o průměrný přepočtený stav podle vyhlášky č. 518/2004 Sb. Místně příslušný je úřad práce, kde má zaměstnavatel sídlo u právnické osoby a u fyzické osoby místo trvalého bydliště. Tento průměrný přepočtený stav se zjišťuje vždy za uplynulé čtvrtletí v běžném roce a vyplácí se jednorázově za uplynulé čtvrtletí. O příspěvek zaměstnavatel žádá maximálně do konce kalendářního měsíce po uplynutí příslušného čtvrtletí. Pokud tak neučiní, ztrácí na příspěvek nárok. Od roku 2009 je poskytován příspěvek ve výši s k u t e č n ě vynaložených mzdových nákladů na zaměstnance, který je osobou se zdravotním postižením a to včetně pojistného na zdravotní a sociální pojištění, který zaměstnavatel za sebe odvedl z vyměřovacího základu tohoto zaměstnance (34 % - 25 SZ + 9 ZP), n e j v ý š e však Kč 8 000,- měsíčně. Při splnění shora uvedených podmínek bude příspěvek vyplacen do 14 kalendářních dnů ode dne nabytí právní moci rozhodnutí o poskytnutí příspěvku. Žádost musí být předložena do konce kalendářního měsíce následujícího po skončení kalendářního čtvrtletí.! Příspěvek se poskytuje za podmínky, že k poslednímu dni příslušného čtvrtletí zaměstnavatel nemá v evidenci daní zachyceny daňové nedoplatky a nemá nedoplatek na pojistném na sociálním zabezpečení a zdravotním pojištění! Slevy na daních pro zaměstnavatele při zaměstnávání osob zdravotně postižených Podle ustanovení 35 zákona č. 586/1992 Sb. o daních se daň snižuje o: - Kč ,- za každého zaměstnance se zdravotním postižením - Kč ,- za každého zaměstnance s těžším zdravotním postižením

5 ~ 5 ~ Sleva může být uplatněna i za část zdaňovacího období, za které je podáváno daňové přiznání. Pokud by byl zdaňovacím obdobím hospodářský rok, použije se fond pracovní doby, který připadá na jednoho zaměstnance za toto období. Práva a povinnosti zaměstnavatelů a spolupráce s úřadem práce ve vztahu k osobám zdravotně postiženým Podle 79 jsou zaměstnavatelé oprávněni požadovat od úřadu práce: informace a poradenství v otázkách spojených se zaměstnáváním osob se zdravotním postižením, součinnost při vyhrazování pracovních míst zvláště vhodných pro osoby se zdravotním postižením, spolupráci při vytváření vhodných pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením, spolupráci při řešení individuálního přizpůsobování prac. míst a prac. podmínek pro osoby se zdravotním postižením Podle 80 jsou zaměstnavatelé povinni: rozšiřovat podle svých podmínek a ve spolupráci s poskytovatelem pracovnělékařské služby, m o ž n o s t zaměstnávat osoby se zdravotním postižením a přizpůsobovat pracovní podmínky pro tyto osoby, spolupracovat s úřadem práce při zajišťování pracovní rehabilitace, vést evidenci zaměstnávaných osob se zdravotním postižením ve smyslu 67 odst. 2 - kdo je osobou se zdravotním postižením dokladování, vést evidenci pracovních míst vyhrazených pro osoby se zdravotním postižením. Aktivní politika zaměstnanosti ( ZZ) Cíl: Maximální možnost vytvoření pracovních míst ke snížení nezaměstnanosti. V prvé řadě je to rekvalifikace samotných uchazečů o zaměstnání podle 108 a 109 ZZ. Při rekvalifikaci uchazečů jsou náklady na tuto rekvalifikaci hrazeny přímo úřadem práce. Vyplácí se uchazeči zvýšená podpora v době rekvalifikace, ale hradí se i částky, které jsou spojeny s rekvalifikací, kterou provádí různé akreditované personální agentury.

6 ~ 6 ~ Investiční pobídky 111 ZZ Jedna z podmínek získání níže uvedených částek je vytváření pracovních míst v oblastech, ve kterých je průměrná míra nezaměstnanosti za 2 ukončená pololetí předcházející datu předložení záměru zaměstnavatele získat investiční pobídku nejméně o 50% vyšší než průměrná míra nezaměstnanosti v České republice. O výši této hmotné podpory rozhoduje Ministerstvo práce a sociálních věcí, nikoliv příslušný úřad práce. Výše hmotné podpory se odvíjí od míry nezaměstnanosti v tom kterém regionu a činí: Od Kč do částky Kč ,- Nařízení vlády č. 515/2004 Sb. Veřejně prospěšné práce 112 ZZ Jedná se o zajištění pracovních příležitostí jako je údržba zeleně, úklidové práce na komunikacích, veřejných budovách, ve prospěch obce nebo státu. Příspěvek se může poskytnout: až do výše skutečně vyplacených mzdových nákladů na jednotlivého zaměstnance, který je umístěn na tyto práce, včetně pojistného na SZ a ZP. Příspěvek se poskytuje měsíčně nebo podle jinak dohodnutého období. Příslušné ÚP tento příspěvek zúčtuje zaměstnavateli nejdéle do 30 dnů od předložení vyúčtování vyplacených mezd a pojistného. Pracovní místa se vytváří nejdéle na dobu 12 měsíců po sobě jdoucích. Společensky účelná pracovní místa 113 ZZ Obsazení těchto míst se týká uchazečů o zaměstnání, kterým nelze zajistit pracovní místa jiným běžným způsobem jako např. absolventy škol. Je vytvořeno konkrétně na pracovní místo, které zaměstnavatel vytvořil a po dohodě s ÚP event. obsadil. Jde o vytvořené pracovní místo šité na konkrétního uchazeče. Formy příspěvku na n o v ě z ř í z e n á společensky účelná pracovní místa: a) návratný příspěvek b) příspěvek na úhradu úroků z úvěrů c) nebo jiný účelově určený příspěvek

7 ~ 7 ~ Příspěvek se poskytuje do 30 kalendářních dnů od uzavření dohody o poskytování tohoto příspěvku. Příspěvek na vyhrazené místo 113 odst. 5 ZZ Až do výše celkových mzdových nákladů včetně pojistného a to až po dobu 6 měsíců. Pokud přijme zaměstnavatel uchazeče, který bude osobou se zdravotním postižením nebo osobou starší 50 let, může obdržet příspěvek až po dobu 12 měsíců. Výše příspěvku na zřízené místo 113 odst. 3 ZZ Je odvozeno od míry nezaměstnanosti. Jestli-že je míra nezaměstnanosti nižší než průměrná nezaměstnanost, může činit příspěvek maximálně 4 násobek průměrné mzdy v národním hospodářství. Tento násobek je maximální a n e n á r o k o v ý!!! Příspěvek na zapracování 116 ZZ Lze po dohodě zaměstnavatele s ÚP poskytnout na mzdy příspěvek na zapracování maximálně na dobu 3 měsíců. Příspěvek může činit maximálně polovinu minimální mzdy na zaměstnance pověřeného zapracováním, tj. Kč 4 000,-. Příspěvek se poskytuje jednorázově a to zpětně za celé sjednané období a je splatný do 30 kalendářních dnů od předložení písemné informace o průběhu zapracování. Příspěvek při přechodu na nový podnikatelský program 117 ZZ Zaměstnavatel přechází na nový výrobní program (předmět činnosti, modernizace výroby) a nemůže zabezpečit pro své zaměstnance práci v rozsahu stanovené týdenní pracovní doby, může mu úřad práce poskytnout příspěvek na částečnou úhradu mezd pro své zaměstnance. Příspěvek se poskytuje maximálně po dobu 6 měsíců a může činit maximálně polovinu minimální mzdy na jednoho zaměstnance. (Kč x 6 = Kč ,-).

8 ~ 8 ~ Příspěvek překlenovací Od bude nově poskytován překlenovací příspěvek podle dohody mezi úřadem práce a osobou samostatně výdělečně činnou, která přestala být uchazečem o zaměstnání, za účelem výkonu samostatné výdělečné činnosti. Jedná se o formu zřízení společensky účelného pracovního místa. Příspěvek se poskytne na úhradu provozních nákladů vzniklých v době prvních 5 měsíců podnikání. Jedná se o jednorázový příspěvek ve výši 0,25 násobek průměrné mzdy, což je částka maximálně Kč ,-. Příspěvek je splatný do 30 dnů od uzavření dohody s úřadem práce. Za provozní náklady zákon o zaměstnanosti považuje: - nájemné a služby s tím spojené, - náklady na opravu materiálů a hotových výrobků, - náklady na opravu a údržbu objektů. Všeobecné podmínky pro poskytnutí dávek 118 doklady osvědčující skutečnosti v žádosti uvedené, nesmí mít dluhy vůči státním institucím (OSSZ, ZP, FÚ) doklad o zřízení účtu u peněžního ústavu. Příspěvky lze poskytovat výhradně na účet žadatele. Podmínky dohody zaměstnavatelů s úřadem práce o poskytování příspěvků v rámci aktivní politiky zaměstnanosti jsou zakotveny v ustanovení 119 Zákona o zaměstnanosti. Místně příslušným pro uzavření dohody a poskytování příspěvků je úřad práce, v jehož evidenci je veden uchazeč o zaměstnání, který bude na pracovní místo umístěn. Poznámky uživatelů:

Úřad práce. zaměstnanosti. ochrany zaměstnanců při platební. neschopnosti zaměstnavatele. státní sociální podpory. plní úkoly v oblasti:

Úřad práce. zaměstnanosti. ochrany zaměstnanců při platební. neschopnosti zaměstnavatele. státní sociální podpory. plní úkoly v oblasti: plní úkoly v oblasti: Úřad práce zaměstnanosti ochrany zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele státní sociální podpory Všem občanům informační služby: o volných pracovních místech v České

Více

VYHLÁŠKA. ze dne 23. září 2004, kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti

VYHLÁŠKA. ze dne 23. září 2004, kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti 518 VYHLÁŠKA ze dne 23. září 2004, kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví podle 69 odst. 7, 77 odst. 1, 78 odst. 9, 81 odst. 5, 105 odst.

Více

Vývoj legislativy v oblasti zaměstnávání osob se zdravotním postižením. JUDr. Pavel Ptáčník Vládní výbor pro zdravotně postižené občany

Vývoj legislativy v oblasti zaměstnávání osob se zdravotním postižením. JUDr. Pavel Ptáčník Vládní výbor pro zdravotně postižené občany Vývoj legislativy v oblasti zaměstnávání osob se zdravotním postižením JUDr. Pavel Ptáčník Vládní výbor pro zdravotně postižené občany Situace v oblasti zaměstnávání osob se zdravotním postižením Na úřadech

Více

518/2004 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 23. září 2004, kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti

518/2004 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 23. září 2004, kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti 518/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. září 2004, kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví podle 69 odst. 7, 77 odst. 1, 78 odst. 9, 81 odst. 5, 105

Více

Příloha č. 2 Legislativa. Zaměstnávání osob se zdravotním postižením v ČR podklad pro teoretickou část výukového DVD

Příloha č. 2 Legislativa. Zaměstnávání osob se zdravotním postižením v ČR podklad pro teoretickou část výukového DVD Příloha č. 2 Legislativa materiálu Zaměstnávání osob se zdravotním postižením v ČR podklad pro teoretickou část výukového DVD Pracovní materiál vytvořený v rámci KA č. 1 projektu Diverzita pro OZP, OP

Více

Legislativní oporu při zaměstnávání osob se zdravotním postižením (OZP) nejdeme v zákonu o zaměstnanosti č. 435/2004 Sb. a jeho prováděcí vyhlášce č.

Legislativní oporu při zaměstnávání osob se zdravotním postižením (OZP) nejdeme v zákonu o zaměstnanosti č. 435/2004 Sb. a jeho prováděcí vyhlášce č. Legislativní oporu při zaměstnávání osob se zdravotním postižením (OZP) nejdeme v zákonu o zaměstnanosti č. 435/2004 Sb. a jeho prováděcí vyhlášce č. 518/2004 Sb. Kdo je v ČR osobou se zdravotním postižením

Více

Aktivní politika zaměstnanosti

Aktivní politika zaměstnanosti Aktivní politika zaměstnanosti 31.10.2011 Cíle aktivní politiky zaměstnanosti Prosazování rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou na pracovním trhu, zejména snižováním nákladů na hledání zaměstnání Přerozdělení

Více

6.4.1. Nástroje 1 aktivní politiky zaměstnanosti

6.4.1. Nástroje 1 aktivní politiky zaměstnanosti 6.4.1. Nástroje 1 aktivní politiky zaměstnanosti Aktivní politika zaměstnanosti napomáhá sociální průchodnosti ekonomické reformy, strukturálním změnám zaměstnanosti, sociálně-ekonomickému rozvoji v regionech,

Více

o zaměstnávání tuto oblast upravuje zákon č. 435/2004 Sb.,o zaměstnanosti

o zaměstnávání tuto oblast upravuje zákon č. 435/2004 Sb.,o zaměstnanosti o zaměstnávání tuto oblast upravuje zákon č. 435/2004 Sb.,o zaměstnanosti 1) Rovné zacházení a zákaz diskriminace při uplatňování práva na zaměstnání 2) Kompetence úřadů práce 3) Právo na zprostředkování

Více

518/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. září 2004, kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti

518/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. září 2004, kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti 518/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. září 2004, kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti Změna: 507/2005 Sb. Změna: 452/2008 Sb. Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví podle 69 odst.

Více

POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI

POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI Právní úprava především zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti Důležité dokumenty: - Strategie obnovy a rozvoje EU (pro období 2001 2010) tzv. Lisabonská strategie - Národní akční

Více

Co dělat při dlouhodobé nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením

Co dělat při dlouhodobé nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením Co dělat při dlouhodobé nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením 1. Co je dlouhodobá nezaměstnanost Dlouhodobá nezaměstnanost je nezaměstnanost je taková, která trvá déle než jeden rok. Tak je statisticky

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY. č. 518/2004 Sb., kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti

ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY. č. 518/2004 Sb., kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY č. 518/2004 Sb., kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti ze dne 23. září 2004, jak vyplývá ze změn provedených vyhláškami č. 507/2005 Sb., č. 452/2008 Sb., č. 390/2011

Více

Nepravidelný Občasný Bulletin

Nepravidelný Občasný Bulletin MILÍ KOLEGOVÉ, na základě setkání v Olomouci, které bylo pro nás, a doufáme, že i pro vás velmi přínosné, plníme daný slib a posíláme vám stručné informace o základních nástrojích APZ (aktivní politiky

Více

Informační dokument Úřadu práce ČR pro zaměstnavatele

Informační dokument Úřadu práce ČR pro zaměstnavatele Informační dokument Úřadu práce ČR pro zaměstnavatele Vážení zaměstnavatelé, dovolujeme si Vás oslovit jménem Kontaktního pracoviště Šumperk, Úřadu práce České republiky, Krajské pobočky v Olomouci s informací

Více

Právní úprava zaměstnávání osob se zdravotním postižením Ekonomika nebo charita? JUDr. Jan Hutař Základní předpisy Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti Vyhláška č. 518/2004 Sb.,kterou se provádí zákon

Více

K r i t é r i a. pro poskytování finanční podpory v rámci aktivní politiky zaměstnanosti v roce 2011

K r i t é r i a. pro poskytování finanční podpory v rámci aktivní politiky zaměstnanosti v roce 2011 Ú ř a d p r á c e v R y c h n o v ě n a d K n ě ž n o u K r i t é r i a pro poskytování finanční podpory v rámci aktivní politiky zaměstnanosti v roce 2011 Úvodní ustanovení: Jednotlivé žádosti o poskytnutí

Více

518/2004 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST PRVNÍ PRACOVNÍ REHABILITACE OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM

518/2004 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST PRVNÍ PRACOVNÍ REHABILITACE OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM stav k 16. 2.2015 518/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. září 2004, kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti Změna: 507/2005 Sb. Změna: 452/2008 Sb. Změna: 390/2011 Sb. Změna: 340/2014 Sb. Ministerstvo

Více

AKTUALIZACE ZÁKON O ZAMĚSTNANOSTI. Komentář

AKTUALIZACE ZÁKON O ZAMĚSTNANOSTI. Komentář AKTUALIZACE Aktualizace k 1. dubnu 2011 ZÁKON O ZAMĚSTNANOSTI Komentář Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, byl změněn s účinností od 1. dubna 2011 zákonem č. 73/2011 Sb.,

Více

ČÁST TŘETÍ Zaměstnávání osob se zdravotním postižením

ČÁST TŘETÍ Zaměstnávání osob se zdravotním postižením Tisk 1997-2011 ATLAS consulting, spol. s r.o. - 1 - Tisk 1997-2011 ATLAS consulting, spol. s r.o. - 2 - ČÁST TŘETÍ Zaměstnávání osob se zdravotním postižením 67 (1) Fyzickým osobám se zdravotním postižením

Více

INFORMACE O MOŽNOSTECH PRACOVNÍHO UPLATNĚNÍ

INFORMACE O MOŽNOSTECH PRACOVNÍHO UPLATNĚNÍ INFORMACE O MOŽNOSTECH PRACOVNÍHO UPLATNĚNÍ Souhrnné informace o možnostech pracovního uplatnění, zaměstnávání osob se zdravotním postižením a podnikání osob se zdravotním postižením podle zákona č. 435/2004

Více

Sociální politika. Březen 2012

Sociální politika. Březen 2012 Sociální politika Březen 2012 V oblasti sociální politiky máme Systém státní sociální podpory Dávky vyplácí úřady práce Státní politiku zaměstnanosti Dávky vyplácí úřady práce Systém sociálního zabezpečení

Více

dne 21. 11. 2014, od 9,30 hod. Místo konání: Konferenční místnost č. 104 společnosti KVIC, Štefánikova 7, Nový Jičín

dne 21. 11. 2014, od 9,30 hod. Místo konání: Konferenční místnost č. 104 společnosti KVIC, Štefánikova 7, Nový Jičín Aplikační workshop realizovaný v rámci projektu Sociální pilíř konceptu společenské odpovědnosti firem (CSR), ve vztahu k zaměstnanosti OZP na volném trhu práce, OP LZZ číslo projektu: CZ.1.04/5.1.01/77.00003

Více

518/2004 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST PRVNÍ PRACOVNÍ REHABILITACE OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM

518/2004 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST PRVNÍ PRACOVNÍ REHABILITACE OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM 518/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. září 2004, kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti Změna: 507/2005 Sb. Změna: 452/2008 Sb. Změna: 390/2011 Sb. Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví

Více

Zaměstnávání osob se zdravotním postižením

Zaměstnávání osob se zdravotním postižením Zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dominika Linhartová pracovní konzultantka APLA Praha, Střední Čechy, o. s. V Holešovičkách 593/1a, Praha 8 OZP Osobami se zdravotním postižením (OZP) jsou podle

Více

AKTIVNÍ POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI

AKTIVNÍ POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI AKTIVNÍ POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI (na podkladě údajů Ministerstva práce a sociálních věcí ČR) Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR ve spolupráci s úřady práce se mimo jiné snaží pomocí řady nástrojů aktivní

Více

1. Celkový počet zaměstnanců se zdravotním postižením (OZP), na které je požadován příspěvek 8) - uveďte fyzický počet:

1. Celkový počet zaměstnanců se zdravotním postižením (OZP), na které je požadován příspěvek 8) - uveďte fyzický počet: ne_12zadprisppodzam.pdf - Adobe Acrobat Professional F. Právní forma zaměstnavatele 5) : G. Doložení podmínky zaměstnávání více než 50 % osob se zdravotním postižením na chráněných pracovních místech z

Více

518/2004 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 23. září 2004, kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti

518/2004 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 23. září 2004, kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti Text vyhlášky je převzat ze systému ASPI se souhlasem společnosti Wolters Kluwer ČR, a.s. Níže uvedený text vyhlášky je platný a účinný od 1.1.2012 (dojde-li k novelizaci, neprodleně ji zveřejníme). Systém

Více

POSKYTOVÁNÍ PŘÍSPĚVKŮ Z AKTIVNÍ POLITIKY ZAMĚSTNANOSTI V ROCE 2017

POSKYTOVÁNÍ PŘÍSPĚVKŮ Z AKTIVNÍ POLITIKY ZAMĚSTNANOSTI V ROCE 2017 POSKYTOVÁNÍ PŘÍSPĚVKŮ Z AKTIVNÍ POLITIKY ZAMĚSTNANOSTI V ROCE 2017 Úřad práce České republiky - Krajská pobočka v Olomouci (dále též jen KrP v Olomouci ) vychází při realizaci aktivní politiky zaměstnanosti

Více

Analýza současných možností podpory zaměstnávání osob znevýhodněných na trhu práce

Analýza současných možností podpory zaměstnávání osob znevýhodněných na trhu práce Analýza současných možností podpory zaměstnávání osob znevýhodněných na trhu práce I. Přehled vybraných zákonných ustanovení zaměřených na PODPORU zaměstnávání osob znevýhodněných na trhu práce 1) Oblast

Více

ÚŘAD PRÁCE V TRUTNOVĚ. Z á s a d y

ÚŘAD PRÁCE V TRUTNOVĚ. Z á s a d y ÚŘAD PRÁCE V TRUTNOVĚ Z á s a d y postupu úřadu práce při posuzování žádostí zaměstnavatelů a uchazečů o zaměstnání při poskytování příspěvků na zřízení chráněných pracovních míst u zaměstnavatelů a osob

Více

Žádost o příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením na chráněném pracovním místě

Žádost o příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením na chráněném pracovním místě Registrační číslo ÚP: PŘÍSPĚVEK - zaměstnávání OZP Úřad práce ČR krajská pobočka v 1) : OSÚ S 10 Žádost o příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením na chráněném pracovním místě 78

Více

R Á M C O V Á K R I T É R I A pro poskytování finanční podpory v rámci aktivní politiky zaměstnanosti platná od 1. března 2011

R Á M C O V Á K R I T É R I A pro poskytování finanční podpory v rámci aktivní politiky zaměstnanosti platná od 1. března 2011 Ú ř a d p r á c e v H r a d c i K r á l o v é R Á M C O V Á K R I T É R I A pro poskytování finanční podpory v rámci aktivní politiky zaměstnanosti platná od 1. března 2011 Cílem tohoto dokumentu je stanovit

Více

I. Vývoj čistých mezd zaměstnanců

I. Vývoj čistých mezd zaměstnanců Tisková zpráva ze dne 11. září 2008 I. Vývoj čistých mezd zaměstnanců Ministerstvo práce a sociálních věcí zpracovalo očekávaný vývoj čistých mezd zaměstnanců v podnikatelském a nepodnikatelském sektoru

Více

Nástroje Úřadu práce České republiky na podporu zaměstnanosti osob se zdravotním postižením. Vypracoval odbor zaměstnanosti GŘ ÚP ČR

Nástroje Úřadu práce České republiky na podporu zaměstnanosti osob se zdravotním postižením. Vypracoval odbor zaměstnanosti GŘ ÚP ČR Nástroje Úřadu práce České republiky na podporu zaměstnanosti osob se zdravotním postižením Vypracoval odbor zaměstnanosti GŘ ÚP ČR Počet osob se zdravotním postižením v evidenci Úřadu práce České republiky

Více

Kulatý stůl APLA Praha Zaměstnávání osob se zdravotním postižením. 25. října 2013

Kulatý stůl APLA Praha Zaměstnávání osob se zdravotním postižením. 25. října 2013 Kulatý stůl APLA Praha Zaměstnávání osob se zdravotním postižením 25. října 2013 Legislativní změny od 1. 1. 2012 S účinností od 1. 1. 2012 novelizována ustanovení zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti,

Více

INFORMACE O MOŽNOSTECH PRACOVNÍHO UPLATNĚNÍ

INFORMACE O MOŽNOSTECH PRACOVNÍHO UPLATNĚNÍ INFORMACE O MOŽNOSTECH PRACOVNÍHO UPLATNĚNÍ Souhrnné informace o možnostech pracovního uplatnění, zaměstnávání osob se zdravotním postižením a podnikání osob se zdravotním postižením podle zákona č. 435/2004

Více

ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM

ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM PROČ SE ZAPOJIT DO PRACOVNÍHO PROCESU? Pocit užitečnosti. Překonání handicapu uvnitř sebe sama. Alespoň částečná finanční nezávislost. Aktivní zapojení do formování

Více

Žádost o příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením

Žádost o příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením ne_10zadprisppodzam.pdf - Adobe Acrobat Professional Registrační číslo ÚP: Úřad práce 1) : PŘÍSPĚVEK - zaměstnávání OZP OSÚ S 10 Žádost o příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením

Více

390/2011 Sb. VYHLÁŠKA

390/2011 Sb. VYHLÁŠKA 390/2011 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 29. listopadu 2011, kterou se mění vyhláška č. 518/2004 Sb., kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů Ministerstvo práce a sociálních

Více

Manuál pro žadatele o příspěvky Práce na zkoušku v rámci projektu. 1. Stručný obsah projektu Záruky pro mladé v Královéhradeckém kraji

Manuál pro žadatele o příspěvky Práce na zkoušku v rámci projektu. 1. Stručný obsah projektu Záruky pro mladé v Královéhradeckém kraji Manuál pro žadatele o příspěvky Práce na zkoušku v rámci projektu Záruky pro mladé v Královéhradeckém kraji reg.č. CZ.03.1.48/0.0/0.0/15_004/0000003 Platnost od 24.5.2017 1. Stručný obsah projektu 2. Cílová

Více

518/2004 Sb. VYHLÁKA

518/2004 Sb. VYHLÁKA 518/2004 Sb. VYHLÁKA ze dne 23. září 2004, kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti Změna: 507/2005 Sb. Změna: 452/2008 Sb. Změna: 390/2011 Sb. Změna: 340/2014 Sb. Ministerstvo práce a

Více

Úřad práce v Pardubicích

Úřad práce v Pardubicích Úřad práce v Pardubicích Seminář v rámci mikroprojektu EUROPRACA SUDETY Pardubice, 17. 12. 2009 Pravidla pro poskytování podpory v nezaměstnanosti Ing. Eva Šopíková Oddělení evidence a podpory Podpora

Více

(sněmovní tisk č. 462) 1. Za část třetí se vkládá nová část čtvrtá, která včetně nadpisu zní: ČÁST ČTVRTÁ. Změna zákona o zaměstnanosti. čl.

(sněmovní tisk č. 462) 1. Za část třetí se vkládá nová část čtvrtá, která včetně nadpisu zní: ČÁST ČTVRTÁ. Změna zákona o zaměstnanosti. čl. Pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění bezpečnosti

Více

PRACOVNÍ PRÁVO. zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce

PRACOVNÍ PRÁVO. zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce PRACOVNÍ PRÁVO zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce Uzavření pracovního poměru: pracovní smlouvou volbou jmenováním Pracovní smlouva (povinné náležitosti) druh práce místo výkonu práce den nástupu do zaměstnání

Více

Pracovní rehabilitace a zaměstnávání osob se zdravotním postižením

Pracovní rehabilitace a zaměstnávání osob se zdravotním postižením Pracovní rehabilitace a zaměstnávání osob se zdravotním postižením Mgr. Libor Buganský Mgr. Andrea Pavelková libor.bugansky@ot.mpsv.cz andrea.pavelkova@ot.mpsv.cz Ostrava, 7.10.2011 Nezaměstnanost k 31.7.2011

Více

Okres Karlovy Vary 6 614 MN v % 9,6. Okres Sokolov 6 400 MN v % 13,1. Okres Cheb 4 463 MN v % 8,5. Celkem K. kraj 17 477 MN v % 10,3

Okres Karlovy Vary 6 614 MN v % 9,6. Okres Sokolov 6 400 MN v % 13,1. Okres Cheb 4 463 MN v % 8,5. Celkem K. kraj 17 477 MN v % 10,3 Nezaměstnanost Okres Karlovy Vary 6 614 MN v % 9,6 Okres Sokolov 6 400 MN v % 13,1 Okres Cheb 4 463 MN v % 8,5 Celkem K. kraj 17 477 MN v % 10,3 Vývoj míry nezaměstnanosti 14,00% 12,00% 10,00% 8,00% 6,00%

Více

MILÍ KOLEGOVÉ, AKTIVNÍ POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI A DALŠÍ NÁSTROJE ÚP

MILÍ KOLEGOVÉ, AKTIVNÍ POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI A DALŠÍ NÁSTROJE ÚP MILÍ KOLEGOVÉ, jedenácté číslo našeho bulletinu se bude týkat tématu, které by se mělo prolínat všemi moduly, a přestože jsme se mu již jednou věnovali, nebude na škodu informace rozšířit. Podklady do

Více

I. Úvod do problematiky

I. Úvod do problematiky Informace z ukončené kontrolní akce Hospodaření s finančními prostředky státního rozpočtu poskytovanými na zaměstnávání občanů se změněnou pracovní schopností Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní

Více

Změny v systému podpory zaměstnávání osob se zdravotním postižením od

Změny v systému podpory zaměstnávání osob se zdravotním postižením od Změny v systému podpory zaměstnávání osob se zdravotním postižením od 1. 1. 2018 Úvodní informace 1. Novela zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o zaměstnanosti

Více

1. V 8a odst. 1 se písmeno k) zrušuje.

1. V 8a odst. 1 se písmeno k) zrušuje. Strana 1498 Sbírka zákonů č. 136 / 2014 Částka 59 136 ZÁKON ze dne 18. června 2014, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci

Více

Zaměstnávání OZP. Mgr. Lucie Čížková sociální pracovnice, pracovní konzultantka APLA Praha, Střední Čechy, o. s. V Holešovičkách 593/1a, Praha 8

Zaměstnávání OZP. Mgr. Lucie Čížková sociální pracovnice, pracovní konzultantka APLA Praha, Střední Čechy, o. s. V Holešovičkách 593/1a, Praha 8 Zaměstnávání OZP Mgr. Lucie Čížková sociální pracovnice, pracovní konzultantka APLA Praha, Střední Čechy, o. s. V Holešovičkách 593/1a, Praha 8 7. 3. 2014 Legislativa osoba se zdravotním postižením OZP

Více

DALŠÍ PŘÍJMY DOMÁCNOSTI, NEZAMĚSTNANOST A ÚŘAD PRÁCE Mgr. Ivana Svozilová

DALŠÍ PŘÍJMY DOMÁCNOSTI, NEZAMĚSTNANOST A ÚŘAD PRÁCE Mgr. Ivana Svozilová DALŠÍ PŘÍJMY DOMÁCNOSTI, NEZAMĚSTNANOST A ÚŘAD PRÁCE Mgr. Ivana Svozilová 73/2011 Sb., o Úřadu práce České republiky zřídil Úřad práce ČR (dále jen ÚP ), stanovil organizační členění ÚP, stanovil úkoly

Více

9. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 84 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 25.

9. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 84 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 25. 289 9. funkční období 289 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění

Více

Informace pro zaměstnavatele

Informace pro zaměstnavatele Informace pro zaměstnavatele Pracujeme s omezením v Olomouckém kraji reg. č. CZ.03.1.48/0.0/0.0/15_010/0000031 V rámci projektu je možné ze strany zaměstnavatelů využít tyto klíčové aktivity: Název klíčové

Více

Manuál pro žadatele o příspěvky SÚPM vyhrazené v rámci projektu

Manuál pro žadatele o příspěvky SÚPM vyhrazené v rámci projektu Manuál pro žadatele o příspěvky SÚPM vyhrazené v rámci projektu Záruky pro mladé v Královéhradeckém kraji reg.č. CZ.03.1.48/0.0/0.0/15_004/0000003 Platnost od 3.1.2019 1. Stručný obsah projektu 2. Cílová

Více

Opatření děkana č. 6/2010

Opatření děkana č. 6/2010 Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Opatření děkana č. 6/2010 Opatření děkana č. 6/2010 Opatření děkana č. 6/2010 kterým se stanoví pravidla pro tvorbu

Více

ZÁKLADNÍ REGISTRAČNÍ POVINNOSTI PODNIKATELŮ VŮČI FINANČNÍM ÚŘADŮM, OKRESNÍM SPRÁVÁM SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ A ÚŘADŮM PRÁCE

ZÁKLADNÍ REGISTRAČNÍ POVINNOSTI PODNIKATELŮ VŮČI FINANČNÍM ÚŘADŮM, OKRESNÍM SPRÁVÁM SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ A ÚŘADŮM PRÁCE ZÁKLADNÍ REGISTRAČNÍ POVINNOSTI PODNIKATELŮ VŮČI FINANČNÍM ÚŘADŮM, OKRESNÍM SPRÁVÁM SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ A ÚŘADŮM PRÁCE 1 Podnikatel fyzická osoba 1.1 Zahájení podnikatelské činnosti 1.1.1 Podnikatel

Více

Platné znění s vyznačením navrhovaných změn a doplnění Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů

Platné znění s vyznačením navrhovaných změn a doplnění Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů Platné znění s vyznačením navrhovaných změn a doplnění Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů 8a (1) Krajská pobočka Úřadu práce a) zpracovává koncepci vývoje zaměstnanosti

Více

Přednáška č. 10 MZDY A ZAMĚSTNANCI

Přednáška č. 10 MZDY A ZAMĚSTNANCI Přednáška č. 10 MZDY A ZAMĚSTNANCI Pojem mzda, struktura hrubé mzdy Pojistné na SZ a ZP Daň z příjmů ze závislé činnosti Účtování mezd Zálohy, pohledávky a závazky Mzdová evidence 1 Základní mzda Úkolová

Více

Manuál pro zaměstnavatele, kteří mají zájem o zapojení do projektu Společně to dokážeme v Ústeckém kraji

Manuál pro zaměstnavatele, kteří mají zájem o zapojení do projektu Společně to dokážeme v Ústeckém kraji Manuál pro zaměstnavatele, kteří mají zájem o zapojení do projektu Společně to dokážeme v Ústeckém kraji Popis projektu Projekt Společně to dokážeme v Ústeckém kraji reg. č. CZ.03.1.48/0.0/0.0/15_010/0000040

Více

JAKÉ MÁM MOŽNOSTI, POKUD MĚ NEVEZMOU ANI NA ODVOLÁNÍ?

JAKÉ MÁM MOŽNOSTI, POKUD MĚ NEVEZMOU ANI NA ODVOLÁNÍ? JAKÉ MÁM MOŽNOSTI, POKUD MĚ NEVEZMOU ANI NA ODVOLÁNÍ? 1. Studium na vyšší odborné škole Nabídka dalšího vzdělávání formou vyššího odborného studia je opravdu široká, je dobré mít přihlášku na některé VOŠ

Více

Základní pojmy a výpočty mezd

Základní pojmy a výpočty mezd Základní pojmy a výpočty mezd Hrubá a čistá mzda, částka k výplatě Základní mzda, pobídkové složky a náhrady mzdy tvoří hrubou mzdu. Hrubá mzda se snižuje o určité částky. Především to je zdravotní pojištění

Více

PRACOVNÍ PRÁVO. zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce

PRACOVNÍ PRÁVO. zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce PRACOVNÍ PRÁVO zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce Uzavření pracovního poměru: pracovní smlouvou volbou jmenováním Pracovní smlouva (povinné náležitosti) druh práce místo výkonu práce den nástupu do zaměstnání

Více

D O H O D A. Článek I Účel poskytnutí příspěvku

D O H O D A. Článek I Účel poskytnutí příspěvku D O H O D A o poskytnutí příspěvku na úhradu mzdových nákladů mentora spolufinancovaného ze státního rozpočtu a Evropského sociálního fondu č. f[xxxxxxx] uzavřená mezi Úřadem práce České republiky zastupující

Více

Manuál pro zaměstnavatele, kteří mají zájem o zapojení do aktivity Odborné praxe pro mladé do 29 let a Práce na zkoušku

Manuál pro zaměstnavatele, kteří mají zájem o zapojení do aktivity Odborné praxe pro mladé do 29 let a Práce na zkoušku Manuál pro zaměstnavatele, kteří mají zájem o zapojení do aktivity Odborné praxe pro mladé do 29 let a Práce na zkoušku Aktivity Odborné praxe pro mladé do 29 let (dále též Odborná praxe ) a Práce na zkoušku

Více

Proč se vyplatí zaměstnávat člověka se zdravotním postižením. Hana Potměšilová, 14. června 2019

Proč se vyplatí zaměstnávat člověka se zdravotním postižením. Hana Potměšilová, 14. června 2019 Proč se vyplatí zaměstnávat člověka se zdravotním postižením Hana Potměšilová, 14. června 2019 Zákonná úprava Ústava Zákon 435/2004 Sb. o zaměstnanosti Zákon o rovném zacházení tzv. antidiskriminační zákon

Více

Žádost o příspěvek na úhradu provozních nákladů vynaložených v souvislosti se zaměstnáváním osoby se zdravotním postižením

Žádost o příspěvek na úhradu provozních nákladů vynaložených v souvislosti se zaměstnáváním osoby se zdravotním postižením Registrační číslo Úřadu práce ČR: Provozní náklady Pracoviště Úřadu práce ČR: Žádost o příspěvek na úhradu provozních nákladů vynaložených v souvislosti se zaměstnáváním osoby se zdravotním postižením

Více

Pracovní rehabilitace

Pracovní rehabilitace Novela zákona o zaměstnanosti, přijatá zákonem č. 375/2011 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o zdravotních službách, zákona o specifických zdravotních službách a zákona

Více

6. volební období. Pozměňovací návrhy. Ladislava Šincla

6. volební období. Pozměňovací návrhy. Ladislava Šincla Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2012 6. volební období 524 Pozměňovací návrhy poslance Ladislava Šincla k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 72/2000 Sb., o investičních pobídkách

Více

Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.

Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K. Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K. Výuka LS 2017 www.akilda.cz www.advokatnisluzby.com E-mail: ilda@seznam.cz Tel. +420/777 57 40 16 Politika zaměstnanosti Podpora v nezaměstnanosti LS 2017 Základní

Více

Podpora hospodářské činnosti v komunitách. Pokročilá komunitní práce KSP FF UK PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.

Podpora hospodářské činnosti v komunitách. Pokročilá komunitní práce KSP FF UK PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D. Podpora hospodářské činnosti v komunitách Pokročilá komunitní práce KSP FF UK PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D. Podpora komunitních aktivit Podporované zaměstnávání Veřejně prospěšné práce Sociální ekonomika

Více

Manuál pro zaměstnavatele, kteří mají zájem o zapojení do aktivity Odborné praxe pro mladé do 29 let a Práce na zkoušku

Manuál pro zaměstnavatele, kteří mají zájem o zapojení do aktivity Odborné praxe pro mladé do 29 let a Práce na zkoušku Manuál pro zaměstnavatele, kteří mají zájem o zapojení do aktivity Odborné praxe pro mladé do 29 let a Práce na zkoušku Aktivity Odborné praxe pro mladé do 29 let (dále též Odborná praxe ) a Práce na zkoušku

Více

Manuál pro zaměstnavatele, kteří mají zájem o zapojení do aktivity Odborné praxe pro mladé do 29 let a Práce na zkoušku

Manuál pro zaměstnavatele, kteří mají zájem o zapojení do aktivity Odborné praxe pro mladé do 29 let a Práce na zkoušku Manuál pro zaměstnavatele, kteří mají zájem o zapojení do aktivity Odborné praxe pro mladé do 29 let a Práce na zkoušku Aktivity Odborné praxe pro mladé do 29 let (dále též Odborná praxe ) a Práce na zkoušku

Více

Nárok na podporu v nezaměstnanosti

Nárok na podporu v nezaměstnanosti Nárok na podporu v nezaměstnanosti Dnes se v rámci rubriky personalistický rádce podíváme na zoubek podpoře v nezaměstnanosti. Jedná se o téma poměrně ožehavé, nicméně věříme, že se Vám s našimi informacemi

Více

SYSTÉM SOCIÁLNÍHO POJIŠT

SYSTÉM SOCIÁLNÍHO POJIŠT POJISTNÉ SOCIÁLNÍHO POJIŠTĚNÍ (SP) - největším veřejným příjmem - vykazuje znaky účelovosti - vykazuje znaky ekvivalentnosti - povinná platba ( tedy má daňový charakter) SP je uceleným, odděleným systémem,

Více

ROZHODNUTÍ o prominutí/neprominutí nedoplatku na poplatku

ROZHODNUTÍ o prominutí/neprominutí nedoplatku na poplatku Příloha č. 7 vzor A... správce daně - soud č. j... tel:. Dlužník: ROZHODNUTÍ o prominutí/neprominutí nedoplatku na poplatku Podepsaný správce daně Vám z důvodů uvedených ve Vaší žádosti ze dne - z úřední

Více

Žádost o příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením (OZP) na chráněném trhu práce

Žádost o příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením (OZP) na chráněném trhu práce Registrační číslo Úřadu práce ČR: Příspěvek na zaměstnávání OZP na CHTP Pracoviště Úřadu práce ČR 1) : S 15 Žádost o příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením (OZP) na chráněném trhu

Více

Zaměstnávání osob se zdravotním postižením

Zaměstnávání osob se zdravotním postižením Zaměstnávání osob se zdravotním postižením Hana Potměšilová 7. února 2013 Zákonná úprava 2 Ústava Souběh invalidního důchodu s výdělečnou činností Zákon 435/2004 Sb. o zaměstnanosti ( ZoZ ) část III. 67-84

Více

Žádost o příspěvek na zajištění aktivity Práce na zkoušku v rámci nástroje společensky účelné pracovní místo vyhrazené pro uchazeče o zaměstnání

Žádost o příspěvek na zajištění aktivity Práce na zkoušku v rámci nástroje společensky účelné pracovní místo vyhrazené pro uchazeče o zaměstnání Registrační číslo Úřadu práce ČR: SÚPM vyhrazené aktivita Práce na zkoušku Pracoviště Úřadu práce ČR: S 15 Žádost o příspěvek na zajištění aktivity Práce na zkoušku v rámci nástroje společensky účelné

Více

Platné znění částí zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, s vyznačením navrhovaných změn

Platné znění částí zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, s vyznačením navrhovaných změn Platné znění částí zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, s vyznačením navrhovaných změn 3 Vymezení některých pojmů V tomto zákoně se rozumí a) pojištěncem fyzická osoba, která je účastna pojištění;

Více

Zákon o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, ve znění zák. č. 575/1990 Sb., zák. č. 159/1992 Sb.,

Zákon o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, ve znění zák. č. 575/1990 Sb., zák. č. 159/1992 Sb., MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ Zákon o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, ve znění zák. č. 575/1990 Sb., zák. č. 159/1992 Sb., zák. č. 47/1994 Sb., zák. č. 71/2000 Sb., zák. č. 124/2000

Více

Úřad, u kterého je potřeba Místně příslušný úřad práce.

Úřad, u kterého je potřeba Místně příslušný úřad práce. ČR Notifikační povinnost Právnická nebo fyzická osoba, ke které jsou občané EU/EHP/Švýcarska nebo cizinci vysláni k výkonu práce, musí informovat úřad práce o jejich vyslání. Cizinci navíc (až na zákonné

Více

2. Kolik podpořených pracovních míst mohu jako zaměstnavatel vytvořit? Jeden zaměstnavatel může vytvořit max. 5 podpořených pracovních míst.

2. Kolik podpořených pracovních míst mohu jako zaměstnavatel vytvořit? Jeden zaměstnavatel může vytvořit max. 5 podpořených pracovních míst. Otázky a odpovědi k vytvoření podpořeného pracovního místa v regionálním individuálním projektu Šance pro vyučené v Olomouckém kraji (reg. č. CZ.1.04/2.1.00/70.00053) 1. Kteří zaměstnavatelé nemohou podat

Více

Vláda schválila nový zákon o zaměstnanosti

Vláda schválila nový zákon o zaměstnanosti MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚ CÍ Tiskové oddě lení Vláda schválila nový zákon o zaměstnanosti Tisková zpráva Vláda České republiky schválila návrh nového zákona o zaměstnanosti. Ten vypracovalo Ministerstvo

Více

2015/11357-112 Ve věci informací a podkladů týkajících se problematiky osob se zdravotním postižením a jejich možnosti uplatnění v zaměstnání

2015/11357-112 Ve věci informací a podkladů týkajících se problematiky osob se zdravotním postižením a jejich možnosti uplatnění v zaměstnání 2015/11357-112 Ve věci informací a podkladů týkajících se problematiky osob se zdravotním postižením a jejich možnosti uplatnění v zaměstnání Dotaz: (ze dne 19. 2. 2015) Předmět*: Informace o zaměstnatelnosti

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2011 VI. volební období. Vládní návrh. na vydání

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2011 VI. volební období. Vládní návrh. na vydání PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2011 VI. volební období 373 Vládní návrh na vydání zákona kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související

Více

Úřad práce Česk. eské republiky. Karlovo nám. 1359/ Praha 2

Úřad práce Česk. eské republiky. Karlovo nám. 1359/ Praha 2 Úřad práce Česk eské republiky Karlovo nám. 1359/1 128 00 Praha 2 Úřad práce ČR od 1. 4. 2011 správním úřadem s celostátní působností nadřízený orgán MPSV organizační členění: generální ředitelství 14

Více

ZPRÁVA O KONTROLNÍ ČINNOSTI ÚŘADU PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY

ZPRÁVA O KONTROLNÍ ČINNOSTI ÚŘADU PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Generální ředitelství Dobrovského 1278/25 170 00 Praha 7 Tel.: 950 180 111 Generální ředitelství Karlovo náměstí 1 128 01 Praha 2 Tel.: 950 191 111 ZPRÁVA O KONTROLNÍ ČINNOSTI ÚŘADU PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY

Více

ZÁKON. ze dne 2017, ČÁST PRVNÍ. Čl. I

ZÁKON. ze dne 2017, ČÁST PRVNÍ. Čl. I ZÁKON ze dne 2017, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 251/2005 Sb., o inspekci práce, ve znění zákona č. 93/2017 Sb. Parlament se usnesl na

Více

5 Právní postavení a ochrana osob se zdravotním postižením

5 Právní postavení a ochrana osob se zdravotním postižením 5 Právní postavení a ochrana osob se zdravotním postižením Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění.

Více

367/2011 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o zaměstnanosti

367/2011 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o zaměstnanosti 367/2011 Sb. ZÁKON ze dne 6. listopadu 2011, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

Platné znění s vyznačením navrhovaných změn a doplnění

Platné znění s vyznačením navrhovaných změn a doplnění Platné znění s vyznačením navrhovaných změn a doplnění III. Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů 8a (1) Krajská pobočka Úřadu práce a) zpracovává koncepci vývoje zaměstnanosti

Více

Odborový svaz pracovníků dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy nám. W.Churchilla 2, 113 59 Praha 3

Odborový svaz pracovníků dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy nám. W.Churchilla 2, 113 59 Praha 3 Odborový svaz pracovníků dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy nám. W.Churchilla 2, 113 59 Praha 3 Přehled navrhovaných změn v oblasti: 1) důchodové 2) sociální 3) daňové 4)

Více

Žádost o příspěvek na podporu regionální mobility PŘÍSPĚVEK NA DOJÍŽĎKU

Žádost o příspěvek na podporu regionální mobility PŘÍSPĚVEK NA DOJÍŽĎKU Registrační číslo Úřadu práce ČR: Příspěvek na dojížďku Pracoviště Úřadu práce ČR: S 15 Žádost o příspěvek na podporu regionální mobility PŘÍSPĚVEK NA DOJÍŽĎKU 106 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti,

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 4637 367 ZÁKON ze dne 6. listopadu 2011, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony Parlament se usnesl na tomto zákoně České

Více

N á v r h. ZÁKON ze dne.. 2011, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

N á v r h. ZÁKON ze dne.. 2011, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony N á v r h III. ZÁKON ze dne.. 2011, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

Žádost o příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením na chráněném pracovním místě

Žádost o příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením na chráněném pracovním místě Registrační číslo Úřadu práce ČR: Příspěvek na zaměstnávání OZP na CHPM Pracoviště Úřadu práce ČR 1) : S 15 Žádost o příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením na chráněném pracovním

Více

ze dne 6. listopadu 2011, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

ze dne 6. listopadu 2011, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony Strana 4637 367 ZÁKON ze dne 6. listopadu 2011, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony Parlament se usnesl na tomto zákoně České

Více

PŘÍRUČKA PRO ZAMĚSTNAVATELE. Projektu Práce s rodinou na Vysočině CZ /0.0/0.0/15 _010/

PŘÍRUČKA PRO ZAMĚSTNAVATELE. Projektu Práce s rodinou na Vysočině CZ /0.0/0.0/15 _010/ PŘÍRUČKA PRO ZAMĚSTNAVATELE Projektu Práce s rodinou na Vysočině CZ.03.1.48/0.0/0.0/15 _010/0000047 ZÁKLADNÍ INFORMACE Projekt Práce s rodinou na Vysočině byl připraven Úřadem práce ČR s cílem pomoci uchazečům

Více