MUDr. Kateřina Študentová BURNOUT NEBOLI SYNDROM VYHOŘENÍ INFORMACE PRO PACIENTY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MUDr. Kateřina Študentová BURNOUT NEBOLI SYNDROM VYHOŘENÍ INFORMACE PRO PACIENTY"

Transkript

1 MUDr. Kateřina Študentová BURNOUT NEBOLI SYNDROM VYHOŘENÍ INFORMACE PRO PACIENTY

2 BURNOUT neboli SYNDROM VYHOŘENÍ TRÁVÍTE V PRÁCI VÍCE ČASU, NEŽ BYSTE MĚL? JE PRO VÁS PRÁCE JEDINÝM KONÍČKEM? PODÁVÁTE VŽDY MAXIMÁLNÍ VÝKONY? anebo CÍTÍTE SE NEUSPOKOJENÝ Z PRÁCE, Z KOLEGŮ A KLIENTŮ? JSTE NEVÝKONNÝ, UNAVENÝ, ZOUFALÝ? NEUDĚLÁTE NIC NAVÍC, PROTOŽE VÁM DÁVNO DOŠLO NADŠENÍ A ENERGIE? SYNDROM VYHOŘENÍ SE MŮŽE TÝKAT PRÁVĚ VÁS! O CO SE JEDNÁ? SYNDROM VYHOŘENÍ JE SOUHRN POTÍŽÍ, KTERÝM DOMINUJE DUŠEVNÍ A TĚLESNÉ VYČERPÁNÍ. Může postihnout vnímavé jedince jako důsledek dlouhodobého stresu. Od deprese nebo prosté únavy se syndrom vyhoření liší hlavně tím, že se vztahuje výhradně na jednu krizovou oblast, nejčastěji na oblast práce, zaměstnání.

3 INFORMACE PRO PACIENTY 3 TROCHA HISTORIE Pojem Burnout neboli Syndrom vyhoření se začal používat od roku 1974 ve Spojených státech Amerických. Zavedl jej psychoanalytik Herbert J. Freudenberg. Označoval tak pracující lidi, kteří projevovali vyčerpanost, zoufalství a bezmocnost. Syndrom vyhoření je však nejspíš stejně starý, jako je lidstvo samo. V každé době se vyskytovali lidé, kteří pracovali v dlouhodobém stresu, dělali práci, která je nenaplňovala, vyčerpávala a oni nemohli anebo nedokázali dostat se z toho ven. Ukázkovým příkladem syndromu vyhoření je i příběh z antické mytologie: Bájný Sisyfos byl bohy potrestán za své činy tak, že musel dovalit těžký kámen na kopec. Těsně pod vrcholem mu kámen vždy vyklouznul a svalil se zpátky dolů. Sisyfos musel začínat stále znovu a znovu, dnem i nocí. Zůstal k smrti unaven a zmarněn bezvýchodností situace. Pojem Sisyfovská práce přetrval dodnes.

4 4 BURNOUT neboli SYNDROM VYHOŘENÍ PRŮBĚH VYHOŘENÍ OSOBNOSTI VYHOŘENÍ JE PROCES POSTUPNÝ A POMALÝ. ROZVÍJÍ SE ZVOLNA. ROKY. PROBÍHÁ V NĚKOLIKA TYPICKÝCH FÁZÍCH. Živná půda pro vyhoření Příkladem je začínající pracovník plný elánu i nápadů, který má velká očekávání. Dobrovolně pracuje přesčas, práce ho zcela naplňuje a stává se hlavním či jediným koníčkem. Nezbývá mu čas na přátele, rodinu ani na volnočasové aktivity. A nastupují fáze postupného rozvoje vyhoření: 1. STAGNACE Počáteční nadšení opadá. Čím větší rozhled získává dotyčný ve své profesi, tím více vnímá i její negativa. Naplnění vlastních ideálů se vzdaluje, popřípadě zcela mizí. Začíná vnímat chybějící prostor pro osobní potřeby a koníčky. 2. FRUSTRACE Dotyčný začíná přemýšlet nad otázkou efektivity a smyslu vlastní práce. Množí se konflikty s nadřízenými i nespolupracujícími klienty. Přibývá averze k technickým a byrokratickým překážkám. A začínají psychické i tělesné potíže. 3. APATIE Po dlouhodobé frustraci se rozvine apatie, pokud se tedy dotyčnému nepodaří z této situace včas vymanit ať už nedostatkem svých sil nebo nedostatkem možností. Postižený vnímá své povolání již jen jako zdroj obživy, dělá pouze to, co musí. Ignoruje jakékoli novinky, nebaví se se spolupracovníky, odmítá práci přesčas. Klienti ho už jenom obtěžují. 4. VLASTNÍ VYHOŘENÍ Jako poslední nastává fáze těžkého vyčerpání, v rovině duševní, tělesné i sociální.

5 INFORMACE PRO PACIENTY 5 JAK VYPADÁ ROZVINUTÝ SYNDROM VYHOŘENÍ? ROZVINUTÝ SYNDROM VYHOŘENÍ OVLÁDÁ CELÝ ŽIVOT POSTIŽENÉHO ČLOVĚKA. V DUŠEVNÍ ROVINĚ má postižený pocit smutku, neštěstí a beznaděje, jako by padnul na dno. To doprovází stavy úzkosti a paniky, někdy i sebevražedné myšlenky. Vyhořelý se cítí bezvýznamný, nedoceněný v zaměstnání i ve společnosti. Mám toho po krk Jsem úplně na dně Cítím se vyždímaný Za nic nestojím V SOCIÁLNÍ ROVINĚ se postižený vyčleňuje z pracovního kolektivu i ze společnosti. Vyhýbá se jakékoliv aktivitě související se zaměstnáním, omezuje kontakt s kolegy i klienty na nezbytné minimum. Jeho jednání je stereotypní a strohé, plné frází a klišé. Vůči klientům je pracovník chladný, až cynický. Ztrácí empatii, vlídnost. Přibývá lhostejnost k okolí. Z toho pramení časté konflikty a tím se ještě více prohlubuje sociální izolace. Nechci se s nikým bavit Nechci slyšet nic o práci Dejte mi všichni pokoj Je mi všechno jedno V TĚLESNÉ ROVINĚ má vyhořelý jedinec pocit těžké únavy a nevýkonnosti. Trápí ho bolesti pohybového aparátu, zvýšené svalové napětí, trpí na bolesti hlavy. Dostavují se poruchy spánku a pocit nedostatečného odpočinku po probuzení. Jsem k smrti unaven Všechno mě bolí Lapám po dechu Buší mi srdce Rozskočí se mi hlava VYHOŘENÍ VŠAK OVLIVŇUJE I VNITŘNÍ ORGÁNY. ZPŮSOBUJE PORUCHY ZAŽÍVÁNÍ, PORUCHY DÝCHÁNÍ, ALE I KARDIOVASKULÁRNÍ POTÍŽE. ZVÝŠENÍ KREVNÍHO TLAKU, SRDEČNÍ ARYTMII, BOLESTI NA HRUDI. A TO UŽ JDE O ŽIVOT!!!

6 6 BURNOUT neboli SYNDROM VYHOŘENÍ KDO JE NEJVÍCE OHROŽENÝ? KAŽDÝ JEDINEC JE JINAK ODOLNÝ K ROZVOJI SYNDROMU VYHOŘENÍ. POKUD SE NÁCHYLNĚJŠÍ JEDINEC DOSTANE DO URČITÉ ZÁTĚŽOVÉ SITUACE, SYNDROM SE MŮŽE ZAČÍT ROZVÍJET. Vyhoření ohrožuje především lidi, kteří mají určité osobnostní vlastnosti a životní stereotypy. Obecně lze říci, že míra rizika syndromu vyhoření závisí na inteligenci a míře zodpovědnosti. Z hlediska osobnostních rysů jsou nejvíce ohroženi ti jedinci, kteří se snadno pro práci nadchnou, mají velké ideály a velké nároky na sebe i okolí. Chtějí být nejlepší, odvádět práci bez jediné chyby. Pracují velmi intenzivně, přesčas. Redukují ostatní zájmy a přátele, někdy i rodinu. Neumí odpočívat, špatně si organizují čas. Neumí odmítat další a další práci, která je jim předkládána. Tedy chtějí zvládnout všechno, dokonale a co nejdřív. TABULKA OHROŽENÝCH OSOBNOSTÍ VLASTNOSTI vyšší inteligence, přílišná zodpovědnost přílišné počáteční nadšení a nasazení, perfekcionismus, sklon k workoholismu neschopnost odmítat další a další úkoly, špatná organizace času, neschopnost říci NE slabé zázemí a osamělost, málo přátel, málo koníčků, neschopnost odpočívat

7 INFORMACE PRO PACIENTY 7 JAKÁ POVOLÁNÍ PŘITAHUJÍ SYNDROM VYHOŘENÍ? NE KAŽDÝ DRUH POVOLÁNÍ OHROŽUJE PRACOVNÍKY SYNDROMEM VYHOŘENÍ STEJNOU MÍROU. Z hlediska druhu práce jsou nejvíce ohroženi lidé, kteří musí většinu pracovní doby jednat a komunikovat s jinými lidmi, nebo o ně pečovat. Vyhoření se také týká lidí, kteří musí dlouhodobě vykonávat práci, která neodpovídá výši jejich kvalifikace a nemotivuje je. Významným rizikovým faktorem je nevyhovující pracoviště nepříjemná pracovní atmosféra, nedobrý kolektiv, šikanující či neuznalý nadřízený. TABULKA OHROŽENÝCH PROFESÍ Práce s jinými lidmi, kteří něco potřebují: např. zdravotnický personál, úředníci, učitelé, psychologové, sociální pracovníci, policisté Práce s jinými lidmi založená na komunikaci: např. pracovníci recepcí a informací, telefonní operátoři, manažeři, právníci, novináři Nemotivující práce, která neodpovídá výši kvalifikace. Zvláštní případy Syndrom vyhoření vzniká v naprosté většině v pracovní oblasti, tedy v zaměstnání. Jsou ale případy, kdy stejnými potížemi začnou trpět lidé, kteří např. trvale / dlouhodobě pečují o těžce nemocnou blízkou osobu, o seniora trpícího demencí, nebo o těžce postižené dítě. Příznaky takto vzniklého syndromu jsou podobné. Léčba však bývá obtížnější vzhledem k faktu, že příčinou této situace je osoba blízká, od které se obvykle nelze odpoutat.

8 8 BURNOUT neboli SYNDROM VYHOŘENÍ VLIV VYHOŘENÍ NA OKOLÍ SYNDROM VYHOŘENÍ VÝZNAMNĚ SNIŽUJE POSTIŽENÉMU KVALITU ŽIVOTA. TÝKÁ SE VŠAK I LIDÍ V JEHO OKOLÍ. Klienti, spolupracovníci i blízcí lidé jsou vystaveni snížené výkonnosti, podrážděnosti střídané apatií, cynismem, ironizováním a dalším projevům syndromu. Relativně častým jevem je také bavení se na účet klienta a nazírání na jeho problémy ve smyslu Máš, co jsi chtěl a mě to nezajímá, jako by si je klient za něco zasloužil. Narušují se mezilidské vztahy v zaměstnání i v rodině. Jde o ztrátu lidskosti v mezilidských vztazích. Postižený člověk má rovněž tendenci konzumovat větší množství návykových látek (cigarety, alkohol, léky) a je tak vysoce ohrožen vznikem závislosti.

9 INFORMACE PRO PACIENTY 9 TÝKÁ SE SYNDROM VYHOŘENÍ I VÁS? JE VHODNÉ SI PRO ZAČÁTEK POLOŽIT NĚKOLIK OTÁZEK: A N O N E Mám ze své práce pocit uspokojení? Vycházím dobře s kolegy a klienty? Mám i jiné koníčky, než svoji práci? Mám své blízké, na které se mohu kdykoliv obrátit? Cítím se dobře a málokdy marodím? Převaha negativních odpovědí může znamenat, že se syndrom vyhoření týká i vás. Přesná diagnostika je ale mnohem složitější a patří do rukou specialisty. Z různých zdrojů lze získat volně přístupné psychologické testy, které mohou napovědět, zdá vás syndrom vyhoření může ohrozit. A také lze najít doporučení pro úpravu životního stylu, jako prevenci proti vyhoření. PŘI POTÍŽÍCH JE ALE NA MÍSTĚ VYHLEDAT SPECIALISTU (LÉKAŘE NEBO PSYCHOLOGA), KTERÝ VÁS ODBORNĚ VYŠETŘÍ A DOPORUČÍ VHODNOU LÉČBU.

10 10 BURNOUT neboli SYNDROM VYHOŘENÍ CO PRO SEBE MŮŽETE UDĚLAT? POKUD SE VÁS SYNDROM VYHOŘENÍ TÝKÁ, JE NA ČASE S TÍM ZAČÍT NĚCO DĚLAT. V počátečních stádiích, pokud si problém uvědomujete, můžete začít s nápravou sami. Je zapotřebí začít u sebe. Uvědomit si svůj současný život, jak jej aktuálně žijete. Ujasnit si, co byste chtěli a měli změnit. Vzít v úvahu své schopnosti, možnosti a rezervy. Stanovit si plány a cíle do budoucna, stanovit priority, žebříček hodnot. Je zapotřebí znovu vybudovat sociální síť obnovit kontakty s přáteli, komunikovat s kolegy. Je třeba začít si aktivně organizovat čas, určit přiměřenou dobu věnovanou práci a přiměřenou dobu pro odpočinek. Je třeba se naučit odpočívat pasivně, ale i aktivně. Najít si nové koníčky, sport, kulturu. V době zlomu může pomoci dlouhá dovolená či změna zaměstnání.

11 INFORMACE PRO PACIENTY 11 CO JE PRO MĚ DŮLEŽITÉ? Např. 1) Zdraví; 2) Partner, rodina a domácí zázemí; 3) Zaměstnání, které mě naplňuje a finančně zajistí; 4) Koníčky 1) 2) 3)

12 12 BURNOUT neboli SYNDROM VYHOŘENÍ SPRÁVNÁ ORGANIZACE ČASU SPRÁVNÉ ROZVRŽENÍ ČASU JE KLÍČOVÉ PRO DUŠEVNÍ I TĚLESNOU KONDICI. Hodiny strávené prací musí být adekvátně vyváženy odpočinkem. Část volného času je třeba věnovat sobě, část rodině. Je třeba vymezit i čas na mimopracovní povinnosti. Příklad dobré organizace pracovního a víkendového dne ukazují následující dva grafy. PRACOVNÍ DEN 4 hodiny domácnost a povinnosti 8 hodin spánku VÍKENDOVÝ DEN 10 hodin JÁ a rodina, zábava, relaxace 4 hodiny JÁ 8 hodin práce 4 hodiny domácnost a povinnosti 10 hodin spánku POZOR! POKUD BUDE ADEPT NA VYHOŘENÍ DLOUHODOBĚ ZANEDBÁVAT ČASOVÝ PROSTOR PRO PARTNERA A DĚTI, DOJDE K ODCIZENÍ VZTAHŮ, ROZPADU RODINY, CHYBÁM VE VÝCHOVĚ DĚTÍ APOD. POKUD BUDE ADEPT NA VYHOŘENÍ DLOUHODOBĚ ZANEDBÁVAT ČAS PRO SEBE, BUDE NUTNĚ ČASEM ZTRÁCET CELKOVOU VÝKONNOST A ENERGII, OSLABOVAT SVOJI PSYCHIKU A ZDRAVÍ. OBOJÍ MŮŽE JENOM URYCHLIT DALŠÍ VÝVOJ VYHOŘENÍ.

13 INFORMACE PRO PACIENTY 13 Umění říkat NE OSLOVÍ VÁS KOLEGA NEBO ŠÉF A VY UŽ PŘEDEM VÍTE, ŽE NEDOKÁŽETE JEHO PROSBU ODMÍTNOUT? CÍTÍTE SE ŠPATNĚ, KDYŽ MÁTE VYSLOVIT NESOUHLAS? MÁTE PŘI VYSLOVENÍ NE VÝČITKY? Naučte se používat slovo NE. Každý člověk má právo nechtít něco udělat. Má právo odmítnout žádost nebo prosbu, když ví, že ji udělat nemůže, nemusí nebo nechce. V zaměstnání je třeba rozdělit úkoly na ty, které jsou vaší povinností a musíte je udělat, a na ty, které vaší povinností nejsou a/nebo patří někomu jinému a jsou na vás přesunuty, protože to neumíte odmítnout. Stejně tak je zapotřebí regulovat množství pracovních úkolů, které se na vás valí. Na kvalitní práci je zapotřebí určité množství času. Úkoly nelze přidávat do nekonečna, aniž by nedošlo ke zhoršení kvality práce a psychickému vypětí. Naučte se tedy odmítat povinnosti, které vám nepatří a úkoly, na které nemáte a nemůžete mít čas. Naučte se používat slovo NE. NE může být samostatná věta, stejně tak jako ANO. Nepotřebuje další doplnění, omluvu ani vysvětlení důvodů. ŘÍKAT NE NEZNAMENÁ SLABOST ANI NESCHOPNOST.

14 14 BURNOUT neboli SYNDROM VYHOŘENÍ KDY JE ZAPOTŘEBÍ POMOC ODBORNÍKA? ROZVINUTÝ SYNDROM VYHOŘENÍ JIŽ PATŘÍ DO RUKOU ODBORNÍKA PSYCHIATRA NEBO PSYCHOLOGA. JE TO Z TOHO DŮVODU, ŽE POSTIŽENÝ JEDINEC JE V TÉTO FÁZI NATOLIK DUŠEVNĚ I TĚLESNĚ VYČERPÁN, ŽE SI SÁM POMOCI NEDOKÁŽE. Základní léčebnou metodou bývá psychoterapie. Často je zapotřebí i užívání léků, které pomohou krizové období rychleji zvládnout. Vyšetření psychologem nebo psychiatrem může zprostředkovat praktický lékař, nebo je možné se objednat ke specialistům přímo, bez doporučení. Je vhodné se informovat, zda vybrané pracoviště má smlouvu s vaší zdravotní pojišťovnou a vyšetření tak pro vás bude bezplatné. Léčba bývá dlouhodobá a systematická. Možnosti odborné léčby PSYCHOTERAPIE Psychoterapie syndromu vyhoření je obvykle založena na vědomém pochopení potíží a identifikaci špatných vzorců chování a myšlení. Následuje nácvik změny toto chování a myšlení. LÉČIVA Léky používané pro syndrom vyhoření jsou různého druhu. Společné pro ně je, že urychlují uzdravení a podporují vliv psychoterapie. ANTIDEPRESIVA jsou léky, které pomáhají při depresi, úzkosti i jiných duševních poruchách. Fungují tak, že mozku dodávají látky, které mu při onemocnění chybí. ANXIOLYTIKA jsou léky, které pomáhají zvládat úzkost, strach a napětí. Fungují na principu tlumení některých složek nervové soustavy. Mohou být kombinována s antidepresivy nebo podávaná samostatně.

15 INFORMACE PRO PACIENTY 15 ZÁVĚR TAK JAKO KDYSI SISYFOS, K SMRTI UNAVEN, STÁLE VALIL SVŮJ BALVAN DO KOPCE, TAK DNES MNOZÍ LIDÉ TĚŽCE NESOU BŘEMENO PRÁCE A KARIÉRY. Dnešní doba je náročná. Člověk musí vynaložit nemalé úsilí, aby si udržel životní styl, jaký moderní doba diktuje. Nereálná očekávání zaměstnavatelů a honba za ziskem či kariérou produkuje živnou půdu pro syndrom vyhoření. Syndrom vyhoření postupně připraví postiženého jedince o duševní i tělesnou pohodu, o rodinu, přátele a společenský život. Ztratí tak veškerou radost ze života. JE NA KAŽDÉM, ABY SI UVĚDOMIL, ČEMU V ŽIVOTĚ CHCE DÁT PŘEDNOST A PŘÍPADNÉ PROBLÉMY ZAČAL VČAS ŘEŠIT. ZDRAVÍ MÁ ČLOVĚK JENOM JEDNO.

16 Publikace vznikla za podpory společnosti Pfizer. Vydal Maxdorf s.r.o., Na Šejdru 247, Praha 4, Copyright Maxdorf, 2016 Copyright Kateřina Študentová, 2016 Všechna práva vyhrazena Cover photo PDQ1000 istockphoto.com, Skypixel Dreamstime.com Inside photo PeopleImages istockphoto.com (p. 2, 14), PeskyMonkey istockphoto.com (p. 3), ZU_09 istockphoto.com (p. 3), dolgachov istockphoto.com (p. 4), Tuned_In istockphoto.com (p. 5), pidjoe istockphoto.com (p. 6), mediaphotos istockphoto.com (p. 7), ysuel istockphoto.com (p. 8), kjekol istockphoto.com (p. 8), Fly_dragonfly istockphoto.com (p. 10), LUHUANFENG istockphoto.com (p. 11), Monkey Business Images Dreamstime.com (p. 12), Darren Baker Dreamstime.com (p. 12), Eastwest Imaging Dreamstime.com (p. 12), igorr1 istockphoto.com (p. 12), South_agency istockphoto.com (p. 12), grinvalds istockphoto.com (p. 12), Branislav Ostojic Dreamstime.com (p. 13), zeljkosantrac istockphoto.com (p. 15) ZOL ISBN

SYNDROM VYHOŘENÍ Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

SYNDROM VYHOŘENÍ Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Název SYNDROM VYHOŘENÍ Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Duben 2011 Mgr. Olga Čadilová SYNDROM VYHOŘENÍ Burn - out Syndrom vyhoření vyhoření

Více

SYNDROM VYHOŘENÍ. Mgr. Kateřina Rangotis Benešová Gaudia proti rakovině, o. s. Konference pro zdravotní sestry, NMSKB 12. 3. 2015

SYNDROM VYHOŘENÍ. Mgr. Kateřina Rangotis Benešová Gaudia proti rakovině, o. s. Konference pro zdravotní sestry, NMSKB 12. 3. 2015 SYNDROM VYHOŘENÍ Mgr. Kateřina Rangotis Benešová Gaudia proti rakovině, o. s. Konference pro zdravotní sestry, NMSKB 12. 3. 2015 CO JE SYNDROM VYHOŘENÍ Termín Burnout se objevuje poprvé v roce 1974 pro

Více

Civilizační onemocnění. Stres a syndrom vyhoření. SOŠ InterDACT s.r.o. Most. Bc. Jana Macho

Civilizační onemocnění. Stres a syndrom vyhoření. SOŠ InterDACT s.r.o. Most. Bc. Jana Macho Civilizační onemocnění Stres a syndrom vyhoření SOŠ InterDACT s.r.o. Most Bc. Jana Macho Název školy Autor Název šablony Číslo projektu Předmět SOŠ InterDact s.r.o. Most Bc. Jana Macho III/2_Inovace a

Více

Syndrom vyhoření Burn-out

Syndrom vyhoření Burn-out Syndrom vyhoření Burn-out Lenka Tenklová 8.11.2016 Obsah prezentace Co je to BOS Příznaky Co nejčastěji vede k BOS Kde se nejčastěji objevuje BOS Vývoj procesu BOS Prevence Jak jej zvládnout Co je to Burn-out

Více

Profesionální adaptace, deformace, syndrom vyhoření, iatrogenie - prezentace

Profesionální adaptace, deformace, syndrom vyhoření, iatrogenie - prezentace Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

SYNDROM VYHOŘENÍ. PhDr.Jana Procházková jane.prochazkova@email.cz. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

SYNDROM VYHOŘENÍ. PhDr.Jana Procházková jane.prochazkova@email.cz. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti SYNDROM VYHOŘENÍ PhDr.Jana Procházková jane.prochazkova@email.cz Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Definice pojmu Syndrom vyhoření burn out syndrom Existuje řada termínů,

Více

Výtvarná soutěž STRAŠÁK STRES

Výtvarná soutěž STRAŠÁK STRES Příloha 3 Výtvarná soutěž STRAŠÁK STRES Instruktážní materiál Pracovní stres: příčiny a projevy 2015 PŘÍČINY STRESU nadměrné pracovní vytížení a trvalý tlak (velké množství úkolů, nepřiměřená pracovní

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Syndrom vyhoření. www.eduwork.cz

Syndrom vyhoření. www.eduwork.cz Syndrom vyhoření Co se na semináři dozvíte? Co je syndrom vyhoření Rizikové faktory v zaměstnání Rizikové faktory osobnostní Jak se chránit před vyhořením Co je syndrom vyhoření? Syndrom vyhoření (také

Více

Emoční zátěž. ěž, rizika a obraz syndromu Burn-out v podmínkách ARO a JIP. Mgr. Jana Woleská FN Motol Praha

Emoční zátěž. ěž, rizika a obraz syndromu Burn-out v podmínkách ARO a JIP. Mgr. Jana Woleská FN Motol Praha Emoční zátěž ěž, rizika a obraz syndromu Burn-out v podmínkách ARO a JIP Mgr. Jana Woleská FN Motol Praha EMOČNÍ ZÁTĚŽ Je způsobena situacemi, které vyvolávají afektivní citovou odezvu tvoří: Pocity Přístupy

Více

SYNDROM VYHOŘENÍ. Jak ho poznat a co s tím? Lucie Žalská Kneslová. Integrální kouč 2017 OPRAVDOVOST

SYNDROM VYHOŘENÍ. Jak ho poznat a co s tím? Lucie Žalská Kneslová. Integrální kouč 2017 OPRAVDOVOST SYNDROM VYHOŘENÍ Jak ho poznat a co s tím? Lucie Žalská Kneslová Integrální kouč 2017 OPRAVDOVOST Zvonící budík ukončuje další bezesnou noc. Cítím se úplně mimo. Už zase mám vstávat a fungovat!!! Nemám

Více

Stres na pracovišti a jeho důsledky. Ludmila Kožená Státní zdravotní ústav Národní kontaktní centrum Evropské sítě podpory zdraví na pracovišti

Stres na pracovišti a jeho důsledky. Ludmila Kožená Státní zdravotní ústav Národní kontaktní centrum Evropské sítě podpory zdraví na pracovišti Stres na pracovišti a jeho důsledky Ludmila Kožená Státní zdravotní ústav Národní kontaktní centrum Evropské sítě podpory zdraví na pracovišti Stres je individuální, stresová reakce je obecná Stresová

Více

Co je syndrom vyhoření a jak s ním zacházet. PhDr. Alice Hamplová Centrum dohody 25. září 2018

Co je syndrom vyhoření a jak s ním zacházet. PhDr. Alice Hamplová Centrum dohody 25. září 2018 Co je syndrom vyhoření a jak s ním zacházet PhDr. Alice Hamplová Centrum dohody 25. září 2018 Syndrom vyhoření Burn-out syndrom BOS Výsledek chronického stresu Emoční vyčerpání, opotřebení a celková únava

Více

Psychosociální rizika a jejich řešení Psychosocial risks and their solutions

Psychosociální rizika a jejich řešení Psychosocial risks and their solutions Psychosociální rizika a jejich řešení Psychosocial risks and their solutions Lenka Čermáková Labour office Nový Bor - TUNED Berlin 16th March 2017 Základní informace o České republice: Basic info about

Více

Výběr z nových knih 11/2007 psychologie

Výběr z nových knih 11/2007 psychologie Výběr z nových knih 11/2007 psychologie 1. Mé dítě si věří. / Anne Bacus-Lindroth. -- Vyd. 1. Praha: Portál 2007. 159 s. -- cze. ISBN 978-80-7367-296-6 dítě; výchova dítěte; strach; úzkost; sebedůvěra;

Více

Např: neúspěch u zkoušky, příliš velké pracovní napětí, rozchod s partnerem, úmrtí blízkého člověka (rodina, přítel).

Např: neúspěch u zkoušky, příliš velké pracovní napětí, rozchod s partnerem, úmrtí blízkého člověka (rodina, přítel). Otázka: Náročné životní situace Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Kriss Náročné životní situace (stres,frustrace,deprivace) = situace, které brání nebo stěžují člověku dosažení cíle Např: neúspěch

Více

Duševní hygiena. Mgr. Kateřina Vrtělová. Občanské sdružení Gaudia proti rakovině v Praze a v Brně. www.gaudia.org./rakovina

Duševní hygiena. Mgr. Kateřina Vrtělová. Občanské sdružení Gaudia proti rakovině v Praze a v Brně. www.gaudia.org./rakovina Duševní hygiena Mgr. Kateřina Vrtělová Občanské sdružení Gaudia proti rakovině v Praze a v Brně www.gaudia.org./rakovina Co je to duševní hygiena? Často nás přinutí přemýšlet nad touto otázkou až nepříznivé

Více

Syndrom vyhoření aneb jaká je cesta z něho ven?

Syndrom vyhoření aneb jaká je cesta z něho ven? Syndrom vyhoření aneb jaká je cesta z něho ven? Mgr. Eva Urbanová, psycholog a jednatel společnosti Assessment s.r.o., www.assessment-test.cz, www.worktest.cz, www.i-recruitment.cz, www.testy-korupce.cz,

Více

Až dvěma pětinám lidí s depresí nezabírají antidepresiva, u dalších sice léky pomohou některé příznaky nemoci zmírnit, ale například potíže se

Až dvěma pětinám lidí s depresí nezabírají antidepresiva, u dalších sice léky pomohou některé příznaky nemoci zmírnit, ale například potíže se Duben 1 Až dvěma pětinám lidí s depresí nezabírají antidepresiva, u dalších sice léky pomohou některé příznaky nemoci zmírnit, ale například potíže se spánkem přetrvávají. Čeští lékaři a sestry se proto

Více

Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu

Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu Cílové skupiny: Sociální pracovníci Popis kurzů 1. Standard č. 5 Individuální plánování Cílem kurzu je rozšířit odborné znalosti a dovednosti

Více

Zdraví a nemoc. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Zdraví a nemoc. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Zdraví a nemoc Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Říjen 2009 Mgr.Ladislava Ulrychová motto Když chybí zdraví, moudrost je bezradná, síla

Více

Syndrom vyhoření (BURN-OUT) Lucie Cvejnová Hradec Králové 7 PN

Syndrom vyhoření (BURN-OUT) Lucie Cvejnová Hradec Králové 7 PN Syndrom vyhoření (BURN-OUT) Lucie Cvejnová Hradec Králové 7 PN 1 Syndrom vyhoření obecně Projevy Faktory vzniku Specifická zátěž Jak se chránit proti SV? Protistresové faktory Orientační test na našem

Více

Negativní dopad domácího násilí na osobnost a psychické zdraví. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž

Negativní dopad domácího násilí na osobnost a psychické zdraví. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž Negativní dopad domácího násilí na osobnost a psychické zdraví Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž definice Domácí násilí: násilí, které se odehrává v soukromí, je opakované, má stoupající

Více

Sebeposuzovací dotazník : stress a syndrom vyhoření včetně vyhodnocení dotazníku

Sebeposuzovací dotazník : stress a syndrom vyhoření včetně vyhodnocení dotazníku Příloha č. 1 Příloha č. 2 Příloha č. 3 Sebeposuzovací dotazník : stress a syndrom vyhoření včetně vyhodnocení dotazníku vždy často někdy zřídka nikdy počet bodů 4 3 2 1 0 1. Obtížně se soustřeďuji 4 3

Více

PSYCHOSOCIÁLNÍ RIZIKA NA PRACOVIŠTI - PŘEHLÍŽENÝ PROBLÉM?

PSYCHOSOCIÁLNÍ RIZIKA NA PRACOVIŠTI - PŘEHLÍŽENÝ PROBLÉM? PSYCHOSOCIÁLNÍ RIZIKA NA PRACOVIŠTI - PŘEHLÍŽENÝ PROBLÉM? MUDr. Vladimíra Lipšová Mgr. Kateřina Bátrlová SZÚ Praha, Centrum hygieny práce a pracovního lékařství Vždy k mání... https://www.napofilm.net

Více

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková. Psychopatologie duševní poruchy Ročník 1. Datum tvorby 26.1.2013 Anotace

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková. Psychopatologie duševní poruchy Ročník 1. Datum tvorby 26.1.2013 Anotace Číslo projektu Název školy Autor Tématická oblast Téma CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková Základy společenských věd Psychopatologie duševní poruchy Ročník 1. Datum

Více

ALKOHOL A JEHO ÚČINKY

ALKOHOL A JEHO ÚČINKY ALKOHOL A JEHO ÚČINKY CO JE TO ALKOHOL? Alkohol je bezbarvá tekutina, která vzniká kvašením cukrů Chemicky se jedná o etanol Používá se v různých oblastech lidské činnosti např. v lékařství, v potravinářském

Více

Možnosti terapie psychických onemocnění

Možnosti terapie psychických onemocnění Možnosti terapie psychických onemocnění Pohled do světa psychických poruch a onemocnění a jejich léčby bez použití léků. Mgr.PaedDr.Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž Osobnost Biologická

Více

HOSPICOVÁ PÉČE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

HOSPICOVÁ PÉČE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje HOSPICOVÁ PÉČE Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Srpen, 2010 Bc. Höferová Hana HOSPICOVÁ PÉČE Bc. Höferová Hana Hospicová péče Je to forma

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Zdroje stresu

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Zdroje stresu VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Zdroje stresu John Doe john.doe@example.com 18. září 2018 Dostává se Vám do rukou výstup z dotazníku Zdroje stresu. Dotazník se zaměřuje na zmapování možných zdrojů zátěže (stresory) a

Více

Další vzdělávání dospělých Ústí n. L. REALIZOVANÉ AKCE V ROCE 2016

Další vzdělávání dospělých Ústí n. L. REALIZOVANÉ AKCE V ROCE 2016 Další vzdělávání dospělých Ústí n. L. REALIZOVANÉ AKCE V ROCE 2016 Datum Název Kraj 9.1.2016 Příprava na neohlášenou inspekci kvality sociálních služeb Ústecký kraj 21.1.2016 Povídejme si se seniory a

Více

Duševní hygiena a supervize ve zdravotnictví

Duševní hygiena a supervize ve zdravotnictví Duševní hygiena a supervize ve zdravotnictví Zdravotní sestra a její pracovní náplň Ideální sestra je vysoce vzdělanou profesionálkou, která zvládá s přehledem a spolehlivě náročné situace a problémy,

Více

Proč právě datum 12. 5.?

Proč právě datum 12. 5.? Proč právě datum 12. 5.? Na počest narození britské reformátorky lékařské péče Florence Nightingaleové (1820-1910) osvícené, odvážné a neúnavné ženy, která byla ve druhé polovině svého života upoutána

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Legální drogy. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Legální drogy. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Legální drogy Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Duben 2010 Mgr.Olga Čadilová PROBLEMATIKA ZÁVISLOSTÍ Legální drogy Alkohol Léky Tabák Těkavé

Více

Syndrom vyhoření a jeho prevence Jak hořet, ale nevyhořet

Syndrom vyhoření a jeho prevence Jak hořet, ale nevyhořet Syndrom vyhoření a jeho prevence Jak hořet, ale nevyhořet PhDr. Veronika Vitošková, Ph.D. Hradec Králové, 2018 Osnova příspěvku Okolnosti psychického vyhoření (u koho a kdy k němu může dojít) Definice

Více

8. SEZNAM PŘÍLOH. Schéma fyziologické reakce organizmu při stresu (obrázek) Sestry radí, jak zmírnit stres na pracovišti. (text)

8. SEZNAM PŘÍLOH. Schéma fyziologické reakce organizmu při stresu (obrázek) Sestry radí, jak zmírnit stres na pracovišti. (text) 8. SEZNAM PŘÍLOH Příloha A: Příloha B: Příloha C: Dotazník Schéma fyziologické reakce organizmu při stresu (obrázek) Sestry radí, jak zmírnit stres na pracovišti. (text) PŘÍLOHY Příloha A: Dotazník Dotazník

Více

JAK ZABRÁNIT SYNDROMU VYHOŘENÍ

JAK ZABRÁNIT SYNDROMU VYHOŘENÍ JAK ZABRÁNIT SYNDROMU VYHOŘENÍ ODD. KLINICKÉ PSYCHOLOGIE, FN BRNO ÚSTAV PSYCHOLOGIE A PSYCHOSOMATIKY, LF MU PhDr. Hana Neudertová, Ph.D. Lékařské povolání nemá pouze vysoké požadavky na odbornost a profesionalitu,

Více

WHOQOL 100 česká verze

WHOQOL 100 česká verze PCP 00 WHOQOL 00 česká verze Instrukce Tento dotazník zjišťuje, jak vnímáte kvalitu svého života, zdraví a ostatních životních oblastí. Odpovězte prosím na všechny otázky. Pokud si nejste jist/a, jak na

Více

SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ZPĚTNÝCH VAZEB NA PACIENTSKÝ PROGRAM AD VITAM

SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ZPĚTNÝCH VAZEB NA PACIENTSKÝ PROGRAM AD VITAM SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ZPĚTNÝCH VAZEB NA PACIENTSKÝ PROGRAM AD VITAM 2013 Dotazníkové šetření u pacientů s roztroušenou sklerózou 1. Cíle a způsob provedení dotazníkového šetření Dotazníkové šetření mezi pacienty

Více

Globální problémy Civilizační choroby. Dominika Fábryová Oktáva 17/

Globální problémy Civilizační choroby. Dominika Fábryová Oktáva 17/ Globální problémy Civilizační choroby Dominika Fábryová Oktáva 17/18 18.3.2018 Co jsou civilizační choroby nemoci, které jsou způsobeny špatným životním stylem můžeme označit za nemoci moderní doby hlavní

Více

PhDr. Hana Neudertová, Ph.D.

PhDr. Hana Neudertová, Ph.D. JAK ÚČINNĚ BOJOVAT SE SYNDROMEM VYHOŘENÍ A EMOČNÍ VYPRAHLOSTÍ V INTENZIVNÍ MEDICÍNĚ ODD. KLINICKÉ PSYCHOLOGIE, FN BRNO ÚSTAV PSYCHOLOGIE A PSYCHOSOMATIKY, LF MU PhDr. Hana Neudertová, Ph.D. Lékaři jsou

Více

Další vzdělávání dospělých Ústí n.l. Akreditované pracoviště MPSV ČR č. 2013/1411-I

Další vzdělávání dospělých Ústí n.l. Akreditované pracoviště MPSV ČR č. 2013/1411-I Datum Název Kraj 8.1.2014 Supervize pracovníků zařízení sociálních služeb 9.1.2014 Supervize pracovníků zařízení sociálních služeb 10.1.2014 Supervize pracovníků zařízení sociálních služeb 20.1.2014 SQSS

Více

Zdravotní péče ošetřovatelská péče

Zdravotní péče ošetřovatelská péče Zdravotní péče ošetřovatelská péče Zdeňka Mikšová Olomouc 29.11.2016 Ošetřovatelská péče Rozpoznání příznaků poruchy zdraví Svépomoc a pomoc Svépomoc a pomoc při poruše zdraví při poruše zdraví Dodržování

Více

Pavlíčková Lenka,Tůmová Pavlína Kardiologická JIP,FN Plzeň

Pavlíčková Lenka,Tůmová Pavlína Kardiologická JIP,FN Plzeň Pavlíčková Lenka,Tůmová Pavlína Kardiologická JIP,FN Plzeň vlastní zkušenost v současné době aktuální a zajímavé téma Cílem : Porovnat vliv pracovní činnosti na psychiku a životní styl všeobecných sester

Více

Další vzdělávání dospělých Ústí n. L. realizované akce a akreditované vzdělávací programy MPSV ČR v roce 2017

Další vzdělávání dospělých Ústí n. L. realizované akce a akreditované vzdělávací programy MPSV ČR v roce 2017 Datum Název Kraj 9.1.2017 Jak likvidovat plísně ve vnitřním prostředí člověka Ústecký kraj 20.1.2017 Základy pravidel šetrné sebeobrany v návaznosti na restriktivní opatření v sociálních službách Královéhradecký

Více

Nelegální drogy. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Nelegální drogy. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Nelegální drogy Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Duben 2010 Mgr.Olga Čadilová PROBLEMATIKA ZÁVISLOSTÍ "Jakákoliv závislost je špatná,

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Geriatrický pacient Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje V rámci projektu Využití ICT ve výuce Březen 2011 Mgr. Ladislava Ulrychová Čím hřešíme

Více

Evangelická teologická fakulta Univerzity Karlovy. Černá 9, 115 55 Praha 1. Kolektivní práce: Petra Fausová, Niké Christodulu, Marie Kůdelová

Evangelická teologická fakulta Univerzity Karlovy. Černá 9, 115 55 Praha 1. Kolektivní práce: Petra Fausová, Niké Christodulu, Marie Kůdelová Evangelická teologická fakulta Univerzity Karlovy Černá 9, 115 55 Praha 1 Kolektivní práce: Petra Fausová, Niké Christodulu, Marie Kůdelová Pastorační a sociální práce 2. roč. KS Rizikové skupiny I + II

Více

KAPITOLY. Osobnost ošetřovatele, postavení ošetřovatele v oš. týmu. Ošetřovatelský proces. Charakteristika, základní rysy moderní oš.

KAPITOLY. Osobnost ošetřovatele, postavení ošetřovatele v oš. týmu. Ošetřovatelský proces. Charakteristika, základní rysy moderní oš. http://corporatecare.com.au/wp-content/uploads/about-us.jpg KAPITOLY Charakteristika, základní rysy moderní oš. péče Kategorie zdravotnických pracovníků Osobnost ošetřovatele, postavení ošetřovatele v

Více

Jak předcházet riziku stresu na pracovišti

Jak předcházet riziku stresu na pracovišti Jak předcházet riziku stresu na pracovišti Mgr. Martina Vašířová Assessment Systems Czech STRES Psychický stres chápeme jako mentální, emocionální a fyziologickou odezvu organismu na psychogenní zátěžové

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Ukázka knihy z internetového knihkupectví TRITON Psychologická setkávání Jan Poněšický Psychosomatika pro lékaře, psychoterapeuty i laiky Souvislosti mezi zvládáním životních problémů, tělesným zdravím a nemocí Jan Poněšický Psychosomatika pro

Více

I. JAK SI MYSLÍM, ŽE MOHU BÝT PRO TÝM PROSPĚŠNÝ:

I. JAK SI MYSLÍM, ŽE MOHU BÝT PRO TÝM PROSPĚŠNÝ: Test týmových rolí Pokyny: U každé otázky (I - VII), rozdělte 10 bodů mezi jednotlivé věty podle toho, do jaké míry vystihují vaše chování. V krajním případě můžete rozdělit těchto 10 bodů mezi všechny

Více

Základy společenských věd (ZSV) Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce 1. ročník a kvinta

Základy společenských věd (ZSV) Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce 1. ročník a kvinta Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Základy společenských věd (ZSV) Psychologie, sociální a části oboru Člověk a svět práce 1. ročník a kvinta 1 hodina týdně PC, dataprojektor, odborné publikace,

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr. Monika Řezáčová

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr. Monika Řezáčová Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Únor 2011 Mgr. Monika Řezáčová 1) Produktivní chování a neproduktivní chování jedinec může reagovat na

Více

Anahata: Jóga srdce... 3 Předmluva důvodů proč se miluji Praxe pro odpuštění Denní afirmace... 17

Anahata: Jóga srdce... 3 Předmluva důvodů proč se miluji Praxe pro odpuštění Denní afirmace... 17 Anahata: Jóga srdce... 3 Předmluva... 4 Úvod... 6 50 důvodů proč se miluji... 11 Praxe pro odpuštění... 14 Denní afirmace... 17 Meditace... 19 3 způsoby, jak udržet srdeční čakru zdravou... 21 Cvičení

Více

Péče o klienty s duální diagnózou v programu Následné péče CHRPA, Magdaléna, o.p.s.

Péče o klienty s duální diagnózou v programu Následné péče CHRPA, Magdaléna, o.p.s. Péče o klienty s duální diagnózou v programu Následné péče CHRPA, Magdaléna, o.p.s. Markéta Dolejší, Petr Buchta Magdaléna, o.p.s. AT konference, Seč, 7.6.2017 Co je naším cílem? Zařazení do běžného života

Více

IV. Postupné fáze syndromu vyhoření NENÍ TO VÝBUCH, JE TO PROCES!

IV. Postupné fáze syndromu vyhoření NENÍ TO VÝBUCH, JE TO PROCES! IV. Postupné fáze syndromu vyhoření NENÍ TO VÝBUCH, JE TO PROCES! 1. nadšení 2. stagnace 3. frustrace 4. apatie 5. vyhoření Fáze vedoucí k SV (Edelwich, Brodsky) 1. nadšení Ohromná ochota vložit energii

Více

Poruchy osobnosti: základy pro samostudium. Pavel Theiner Psychiatrická klinika FN a MU Brno

Poruchy osobnosti: základy pro samostudium. Pavel Theiner Psychiatrická klinika FN a MU Brno Poruchy osobnosti: základy pro samostudium Pavel Theiner Psychiatrická klinika FN a MU Brno Pro některé běžně užívané pojmy je obtížné dát přesnou a stručnou definici. Osobnost je jedním z nich. osobnost

Více

Syndrom vyhoření u všeobecných sester ZZS LK. Bc. Chalupová Veronika

Syndrom vyhoření u všeobecných sester ZZS LK. Bc. Chalupová Veronika Syndrom vyhoření u všeobecných sester ZZS LK Bc. Chalupová Veronika Syndrom vyhoření V současnosti tímto pojmem označujeme typické příznaky, jež vznikají u pracovníků pomáhajících profesí, z nich zejména

Více

Psychologie 12. Otázka číslo: 1. Situace, kdy se zvyšují požadavky na jedince při ztížených podmínkách, označujeme jako: polehčující.

Psychologie 12. Otázka číslo: 1. Situace, kdy se zvyšují požadavky na jedince při ztížených podmínkách, označujeme jako: polehčující. Psychologie 12 Otázka číslo: 1 Situace, kdy se zvyšují požadavky na jedince při ztížených podmínkách, označujeme jako: polehčující negativní zátěžové Otázka číslo: 2 Vnitřní stav jedince, který je buď

Více

l. Téma: VÍM, KDO JSEM Prostřednictvím situací a plánovaných činností se děti učí poznávat samo sebe a připravovat se na role budoucí.

l. Téma: VÍM, KDO JSEM Prostřednictvím situací a plánovaných činností se děti učí poznávat samo sebe a připravovat se na role budoucí. l. Téma: VÍM, KDO JSEM Prostřednictvím situací a plánovaných činností se děti učí poznávat samo sebe a připravovat se na role budoucí. - (1/1) má základní poznatky o lidském těle a jeho hlavních funkcích

Více

Úroveň společnosti se pozná podle toho, jak se stará o své seniory

Úroveň společnosti se pozná podle toho, jak se stará o své seniory Úroveň společnosti se pozná podle toho, jak se stará o své seniory OBSAH Hodnoty, které vyznává společnost Společenský status současných seniorů Jsou staří lidé skutečně všichni nemocní, nepříjemní a nešťastní?

Více

Psychologie Psycholog zdraví ie Stres

Psychologie Psycholog zdraví ie Stres Psychologie zdraví Stres Stres 1. Fyziologie stresu 2. Příznaky stresu a jeho diagnostika 3. Následky stresu Fyziologie stresu Stres je reakcí organismu na zátěž. Selye (1993) pro značení tohoto procesu

Více

Možná Vás bude zajímat klinické hodnocení (studie) AZURE.

Možná Vás bude zajímat klinické hodnocení (studie) AZURE. Příručka pacienta Bylo Vám diagnostikováno onemocnění se syndromem chronické pánevní bolesti? Zažili jste pánevní bolest nebo nepříjemné pocity po dobu nejméně 3 z posledních 6 měsíců? Jste starší 18 let?

Více

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu Léčba bolesti u mnohočetného myelomu O. Sláma, IHOK FN Brno Bolest u MM Při postižení kostí je bolest častá Intenzita bolesti v průběhu léčby výrazně kolísá V pokročilých stádiích onemocnění je bolest

Více

Pracovní zátěž KDV0152_sazba.indd 69 KDV0152_sazba.indd :11: :11:34

Pracovní zátěž KDV0152_sazba.indd 69 KDV0152_sazba.indd :11: :11:34 Pracovní zátěž 70 Pracovní zátěž Zátěž Pracovní vytížení pedagogů Pracovní zátěž v pedagogických profesích je různorodá. objekt zájmu (médií) Zde jen pro ukázku vybíráme dvě profesní skupiny: učitele a

Více

Doprovodné obrázky a videa na Internetu

Doprovodné obrázky a videa na Internetu POKYNY KE STUDIU Rozšiřující data na Internetu Doprovodné obrázky a videa na Internetu Rejstřík pojmů 5 ZÍSKANÝ HANDICAP Asi nejčastější příčinou handicapu jsou dopravní nehody, úrazy při sportu a zábavě,

Více

Cvičení ze společenských věd

Cvičení ze společenských věd Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Cvičení ze společenských

Více

Jak na mozek, aby fungoval. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Jak na mozek, aby fungoval. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Jak na mozek, aby fungoval STRES PaedDr. Mgr. Hana Čechová Stres a úzkostné stavy jsou zabijákem našeho mozku. Naučme se jim účinně čelit. 4.5.2017 2 Osnova 1. Stres 2. Druhy stresu 3. Stresory 4. Hranice

Více

SYNDROM VYHOŘENÍ více než populární pojem?

SYNDROM VYHOŘENÍ více než populární pojem? SYNDROM VYHOŘENÍ více než populární pojem? Realizace semináře je hrazena z prostředků OPPA v rámci Projektu podpory rodičů při slaďování pracovního a rodinného života se zaměřením na region Praha 11 Benjaminek

Více

Možnosti využití KBT při práci s rodiči dětí s Aspergerovým syndromem

Možnosti využití KBT při práci s rodiči dětí s Aspergerovým syndromem Možnosti využití KBT při práci s rodiči dětí s Aspergerovým syndromem Roman Pešek Asociace pomáhající lidem s autismem, APLA Praha, střední Čechy, o.s. Terapeutické a sociálně rehabilitační středisko APLA

Více

Zdravotní nauka 2. díl

Zdravotní nauka 2. díl Iva Nováková Učebnice pro obor sociální činnost stavba lidského těla Zdravotní nauka 1. díl Učebnice pro obor sociální činnost Iva Nováková ISBN 978-80-247-3708-9 Grada Publishing, a.s., U Průhonu 22,

Více

Christian Stock. Syndrom vyhoření. a jak jej zvládnout

Christian Stock. Syndrom vyhoření. a jak jej zvládnout Christian Stock Syndrom vyhoření a jak jej zvládnout Christian Stock Syndrom vyhoření a jak jej zvládnout Grada Publishing Knihy edice Poradce pro praxi se věnují nejrůznějším tématům z oblastí komunikace,

Více

Zdravý životní styl pohyb a strava

Zdravý životní styl pohyb a strava Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Zdravý životní styl pohyb a strava Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.20 Vzdělávací oblast: zdravý životní

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

LUBOŠ JANŮ A KOLEKTIV CHRONICKÝ ÚNAVOVÝ SYNDROM

LUBOŠ JANŮ A KOLEKTIV CHRONICKÝ ÚNAVOVÝ SYNDROM LUBOŠ JANŮ A KOLEKTIV CHRONICKÝ ÚNAVOVÝ SYNDROM z pohledu imunologa, internisty, psychologa a psychiatra TRITON LUBOŠ JANÒ A KOLEKTIV Chronick únavov syndrom TRITON Luboš Janů a kolektiv Chronický únavový

Více

Popis a realizace sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Vejprty (SAS Vejprty) Obsah

Popis a realizace sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Vejprty (SAS Vejprty) Obsah Popis a realizace sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Vejprty (SAS Vejprty) Obsah Popis a realizace sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Vejprty... 1 Název a adresa zařízení... 2 Poslání

Více

Zátěžové situace. frustrace, stres, deprivace

Zátěžové situace. frustrace, stres, deprivace Zátěžové situace frustrace, stres, deprivace Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0218 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení

Více

SOFT SKILLS A FORMY VZDĚLÁVÁNÍ

SOFT SKILLS A FORMY VZDĚLÁVÁNÍ Projekt vznikl za přispění Nadace ČEZ A FORMY VZDĚLÁVÁNÍ Společnost: VÍTKOVICE POWER ENGINEERING Zástupce: Mgr. Pavel Řehánek Soft Skills (nebo-li měkké dovednosti ) Co jsou to Soft Skills??? Pojem "osobnost"

Více

Příloha č. 1: Tabulka 31 PŘÍZNAKY. U dětí nepřibírání na váze a pomalý růst, hubnutí, apatie, únava a neklid. Celkové

Příloha č. 1: Tabulka 31 PŘÍZNAKY. U dětí nepřibírání na váze a pomalý růst, hubnutí, apatie, únava a neklid. Celkové Příloha č. 1: Tabulka 31 PŘÍZNAKY Celkové Interní U dětí nepřibírání na váze a pomalý růst, hubnutí, apatie, únava a neklid. Anémie z nedostatku železa, nadýmání, nevolnost, bolest břicha, krvácivost,

Více

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin.

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin. Vážené kolegyně, Vážení kolegové, Česká asociace pečovatelské služby připravuje pro rok 2011 řadu zajímavých vzdělávacích akcí. Věříme, že Vás nabídka osloví a absolvování jednotlivých kurzů pomůže Vám

Více

PSYCHOSOCIÁLNÍ ASPEKTY PANDEMIE CHŘIPKY

PSYCHOSOCIÁLNÍ ASPEKTY PANDEMIE CHŘIPKY PSYCHOSOCIÁLNÍ ASPEKTY PANDEMIE CHŘIPKY možnosti psychosociální podpory zasahujícím profesionálům INFORMACE PRO VEDOUCÍ PRACOVNÍKY, PRACOVNÍKY KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ A ZASAHUJÍCÍ PERSONÁL Mgr. Michal Zelenka

Více

Role klinického psychologa v komplexní péči o duševně nemocné. Mgr. Anna Vaněčková (psycholog)

Role klinického psychologa v komplexní péči o duševně nemocné. Mgr. Anna Vaněčková (psycholog) Role klinického psychologa v komplexní péči o duševně nemocné Mgr. Anna Vaněčková (psycholog) 12. 11. 2013 O čem to dnes bude? Co vlastně psycholog v léčebně dělá? Proč děláme vyšetření, v čem se to liší

Více

TERMÍNY. Změna termínu či místa konání vyhrazena. Aktuální informace naleznete vždy na našich webových stránkách www.ieducare.com.

TERMÍNY. Změna termínu či místa konání vyhrazena. Aktuální informace naleznete vždy na našich webových stránkách www.ieducare.com. TERMÍNY Změna termínu či místa konání vyhrazena. Aktuální informace naleznete vždy na našich webových stránkách www.ieducare.com. Název Datum Čas Místo Agresivita a agrese v současné společnosti 18.12.2007

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník Datum tvorby 5.

Více

Dotazník Příloha č. 2

Dotazník Příloha č. 2 Dotazník Příloha č. 2 Vážení kolegové, kolegyně, jmenuji se Vladislava Nováčková a pracuji ve vašem zdravotnickém zařízení. V současné době jsem studentkou posledního ročníku navazujícího magisterského

Více

Robert Kotál & Vlasta Rehnová, Dopravní akademie a.s. www.dopravni-akademie.cz

Robert Kotál & Vlasta Rehnová, Dopravní akademie a.s. www.dopravni-akademie.cz Konference Fleet Management 2011 Robert Kotál & Vlasta Rehnová, Dopravní akademie a.s. www. Robert Kotál & Vlasta Rehnová / DA a.s. 28.4.2011 1 Rok 2010 Řidič mot. vozidla Jiný účastník Závada komunikace

Více

50 ODSTÍNŮ STRESS MANAGEMENTU. Jaroslav Petrů

50 ODSTÍNŮ STRESS MANAGEMENTU. Jaroslav Petrů 50 ODSTÍNŮ STRESS MANAGEMENTU Jaroslav Petrů ŘÍZENÍ STRESU? "Soubor technik a programů určených k tomu, aby pomohli lidem lépe pracovat se stresem, analyzovat konkrétní stresory a přijmout pozitivní opatření

Více

VITALITY TM. Žijme v rovnováze. Ucelený program podpory klíčových zaměstnanců redukující stres a dodávající energii

VITALITY TM. Žijme v rovnováze. Ucelený program podpory klíčových zaměstnanců redukující stres a dodávající energii VITALITY TM Žijme v rovnováze Ucelený program podpory klíčových zaměstnanců redukující stres a dodávající energii VITALITY TM : Žijme v rovnováze Pokud si kladete otázku: Co dalšího můžeme udělat pro naše

Více

Internalizované poruchy chování

Internalizované poruchy chování Internalizované poruchy chování VOJTOVÁ, V. Inkluzivní vzdělávání žáků v riziku a s poruchami chování jako perspektiva kvality života v dospělosti. Brno: MSD, 2010 ISBN 978-80-210-5159-1 Internalizované

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA TEXTILNÍ Katedra hodnocení textilií

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA TEXTILNÍ Katedra hodnocení textilií TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA TEXTILNÍ Katedra hodnocení textilií Hledám práci- nezaměstnanost Klášterková Lenka 28.3.2013 Obrázek č. 1- work [2] Osnova: Úvod: Hlavní část: Závěr Literatura -

Více

náročnost vyjadřuje subjektivní stránku vztahu člověka k situaci Objektivní stránka (problém) a subjektivní stránka (problémová situace)

náročnost vyjadřuje subjektivní stránku vztahu člověka k situaci Objektivní stránka (problém) a subjektivní stránka (problémová situace) 9. přednáška Náročné, stresové a konfliktní životní události Náročné (zátěžové) situace náročnost vyjadřuje subjektivní stránku vztahu člověka k situaci Co se vám jeví jako náročná situace? Situace je

Více

praktická ukázka změny polohy klienta posazení, postavení, otáčení a posouvání v lůžku, oblékání

praktická ukázka změny polohy klienta posazení, postavení, otáčení a posouvání v lůžku, oblékání Církevní ZŠ a SŠ Plzeň Táborská 28, 326 00 Plzeň Obor vzdělání (kód a název): 74-41-M/01 Sociální činnost Forma vzdělávání: dálková SOUBOR MATURITNÍCH OKRUHŮ PEČOVATELSTVÍ pro školní rok 2018/2019 1. Péče

Více

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu. O. Sláma, MOU Brno

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu. O. Sláma, MOU Brno Léčba bolesti u mnohočetného myelomu O. Sláma, MOU Brno Proč je důležité, aby si lékař s pacientem dobře rozuměli, když je řeč o bolesti Několik poznámek k léčbě bolesti morfinem a silnými opioidy Sedmero

Více

Psychická krize. Pojem krize

Psychická krize. Pojem krize Tento text je určen pouze ke studijním účelům; použité zdroje (a zároveň velmi doporučená literatura): Špatenková,N.a kol.: Krize psychologický a sociologický fenomén, Vodáčková,D.: Krizová intervence,

Více

Vztah pracující populace ke zdraví - poznatky z dlouhodobé studie české neselektované pracovní populace V L A D I M Í R K E B Z A,

Vztah pracující populace ke zdraví - poznatky z dlouhodobé studie české neselektované pracovní populace V L A D I M Í R K E B Z A, Vztah pracující populace ke zdraví - poznatky z dlouhodobé studie české neselektované pracovní populace L U D M I L A K O Ž E N Á, V L A D I M Í R K E B Z A, S T Á T N Í Z D R A V O T N Í Ú S T A V, P

Více

DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list

DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list Umět se udržet v dobré psychické

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více