DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD PAMÁTKY OTEVŘENÉ V ÚSTECKÉM KRAJI

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD PAMÁTKY OTEVŘENÉ V ÚSTECKÉM KRAJI"

Transkript

1 MĚSTO A ADRESA NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY Zámecký areál v Benešově nad Ploučnicí tvoří budovy tzv. Horního a Dolního zámku, postavené v 16. století míšeňským rodem Salhausenů. Saský původ stavebníků určil též slohovou orientaci Benešov nad Ploučnicí, Zámecká 51 Státní zámek Benešov nad Ploučnicí hod. staveb, především Dolní zámek je tak vzácně dochovaným příkladem architektury tzv. saské renesance v Čechách. Vodní hrad Budyně nad Ohří. Původně dřevěný hrad nechal počátkem 13. století král Přemysl Otakar I. přestavět v gotickém slohu. Přebývali zde Přemysl Otakar I. roku 1218 a Přemysl Otakar Budyně nad Ohří, Mírové náměstí 1 Vodní hrad Budyně nad Ohří a hod. II. roku 1267 a roku 1270 on prohlásil Budyni za město, v němž brzy vznikl královský hrad. Nahlédnutí do způsobu života našich předků. Seznámení se s Březno u Loun Archeologický skanzen Březno u Loun hod. výsledky pokusů jak pálit keramiku, topit v obydlí bez komínu nebo tkát na svislém stavu. Duchcov, Náměstí Republiky 9 Státní zámek Duchcov hod. Raně barokní zámek dal vystavět ve 2. pol. 17. stol. J. Bedřich z Valdštejna. Plány na stavbu zámku vypracoval architekt J. B.Mathey. Klasicistní podoba je z let Výrazným zásahem do podoby areálu byla likvidace barokního špitálu (1958) a následně části parku z důvodu plánované těžby uhlí. V interiéru bývalého evangelického kostela, nyní kostela Církve čsl.husitské, proběhne výstava "Duchcovské vertikály". Budou zde Duchcov, park U Barbory Kostel Církve československé husitské hod. prezentovány nejenom věže historických staveb, ale také stavební památky industriálního charakteru a některé zaniklé objekty. Středověký hrad Eisenberg proměnil v renesanční zámek Mikuláš Hochhauser z Hochhausu v polovině 16. stol. V roce 1623 ho získali hod. Lobkovicové, kteří zahájili jeho barokní přestavbu. Definitivní podobu získal po požáru v roce Po desítkách letech devastace znovu Horní Jiřetín Státní zámek Jezeří hod. první náznakové expozice.

2 Zámek Nový Hrad byl postaven v letech jako pozdně gotický hrad s palácem a věží, později byl přestavěn na raně barokní zámek. Na Novém Hradě se konají kromě uvedených otevíracích dnů i různé kulturní akce. Informace o otevření zámku a všech Jimlín Nový Hrad hod. akcích v roce 2011 jsou na Podmanivá zákoutí pískovcových sklepů je místo, kam by měl každý návštěvník zavítat. Jirkovský labyrint je vyhlouben v píscích a pískovcích a jeho počátky vzniku sahají do druhé poloviny 16 století. V roce 2007 byla trasa o celkové délce 850 m otevřena pro Jirkov, Kostelní Městské historické sklepy v Jirkově hod. veřejnost. Výraznou dominantou města je komplex městské věže a děkanského kostela. Původní, gotický kostelík z doby kolem roku 1300 byl několikrát přestavěn a jeho dnešní podoba je v barokním Jirkov, Kostelní 1 Děkanský kostel s městskou věží v Jirkově hod. stylu. Kostel je jednolodní s mohutnou předsíní. V letech byla ke kostelu přistavěna obranná věž. Stálé expozice i pravidelné výstavy, síň akademického malíře Jana Plívy, umělecká díla představující okolní krajinu i samotné město. Jirkov, Kostelní 47 Galerie Jirkov hod. Atrium galerie je v klidové zóně centra města Jirkov. Součástí galerie Josefa Lieslera je Informační centrum. Pravidelně se zde konají výstavy obrazů, soch, grafik, plastik, fotografií atd. Návštěvníci zde mohou získat informace o městě a zakoupit zde materiály týkající se města. Při této příležitosti bude k vidění výstava Kadaň, Mírové náměstí 1 Galerie Josefa Lieslera "Děti maluji památky". V galerii Karla Havlíčka se nachází stálá expozice kreseb a plastik Kadaň, Tyršova 134 Galerie Karla Havlíčka Karla Havlíčka. Farní kostel byl původně zasvěcen Panně Marii. První zmínka o něm je z roku V letech byl přebudován do barokní podoby stavitelem Koschem. Cenné je vnitřní vybavení, hlavně oltář a Kadaň, Mírové náměstí 84 Kostel Povýšení sv. Kříže kazatelna.

3 Ke špitálu a kostelu se vztahují nejstarší zprávy o Kadani. O nejstarší stavbě kostela svědčí pouze hranolovité kvádry ve zdivu. Raně gotický kostel byl poškozen roku 1421 a obnoven roku 1452.Posléze je obnovován. Na klenbách jsou fresky s výjevy ze života J. Kadaň, Říční ul. Kostel Stětí sv. Jana Křtitele Křtitele.Výstava fotografií v rámci EHD. Hlavní hradba vznikla patrně na konci 13. a na počátku 14. století a byla z každé světové strany prolomena branou. Žádná z nich se nedochovala v úplnosti. Dosud stojí mohutná gotická, později jen Kadaň, Švermova ul. Mikulovická (Svatá) brána mírně renesančně upravená věž Mikulovické (Svaté) brány. Pro svou hodnotu byl Františkánský klášter Ministerstvem kultury ČR zařazen v roce 1995 mezi národní kulturní památky. Zde Městské muzeum sídlí. V muzeu bude připraven v neděli komponovaný program "Život v klášteře". Více informací na Kadaň, Švermova 474 Městské muzeum v Kadani hod. kadan.cz/muzeum. Původní gotická radnice pochází z 1. poloviny 14. století. Z této doby se zachovala svérázná radniční věž. Součástí výstupu na ochoz věže je výstava "Minulost radnice" a na ochozu budou k vidění měděné desky s popisem výhledových panoramat, které budou Kadaň, Mírové náměstí 1 Radnice - věž rozmístěny na všechny světové strany. Pozdně gotický prostor (první zmínka z r. 1478) s renesanční klenbou a klasicistními malbami. Pod kaplí se nachází kostnice (nepřístupná). Kaple sloužila mj. jako modlitebna Růžencového bratrstva, pak jako sklad kostelních mobiliářů a děkanská knihovna. Kadaň, Mírové náměstí 84 Růžencová kaple Dějiště Pašijí (každoročně na Květnou neděli). Hrad v Kadani není zcela přístupný veřejnosti. Nachází se zde galerie Karla Havlíčka, dům s pečovatelskou službou, vinárna, Kadaň, Tyršova 134 Hrad - knihovna hod. internetová kavárna a také městská knihovna. Památná hora Říp je spojena se základní pověstí českých dějin o příchodu praotce Čecha do země. Na vrcholu stojí osamoceně románská rotunda, obnovená v roce 1126 na paměť vítěžství knížete Soběslava nad římským císařem Lotharem. Stavba završuje vývoj Krabčice Rotunda Svatého Jiří - Říp hod. této architektury v Čechách.

4 Krásný Dvůr Libochovice, Purkrabská 2 Libochovice Litoměřice, Máchovy schody Státní zámek Krásný Dvůr Státní hrad Házmburk Státní zámek Libochovice 276/3 Divadlo Karla Hynka Máchy Litoměřice, Mírové náměstí 15/7 Dům "Kalich" Litoměřice, Mírové náměstí 21/13 Historické podzemí s lapidáriem hod hod hod hod. Původně renesanční tvrz, kterou nechal v l tehdejší majitel František Černín přestavět na barokní zámek. Autorem projektu je architekt František Maxmilián Kaňka. V expozici jsou interiéry s dobovým zařízením a sbírkami skla, kamenin a hodin a významná knihovna. Kolem r hrad vybudovali Lichtemburkové, vlastnili jej až do poč. 14. stol., kdy jej získal Jan Lucemburský. Roku 1335 hrad koupil Zbyněk Zajíc z Valdeka. Zajícové z Házmburka patřili ve 14. a 15. stol. k nejmocnějším rodům a jejich sídelní hrad Házmburk byl významnou oporou krále i církve. Současná ranně barokní podoba zámku pochází z konce 17. století, stojí na místě starší gotické tvrze a pozdějšího renesančního zámku. Klasická interiérová instalace obsahuje průřez jednotlivými slohy, vzácná sbírka gobelínů, skla a porcelánu, unikátní barokní kachlová kamna. Patří mezi jedno z nejstarších městských divadel v Čechách. Vzniklo r přestavbou starší hospodářské budovy. Autorem stavby je J. Gaube. Parkánové průčelí je členěno slepými arkádami a pásovou rustikou. Boční přístavby jsou z konce 19. stol. V letech zde probíhala rekonstrukce. Renesanční dům vybudovaný na dvou gotických parcelách v letech Stavbu zahájil stavitel italského původu A. Balli pro měšťanskou rodinu Mrázů z Milešovky, jejichž erb je vytesán na vstupním portálu a vymalován ve dvorním traktu. Dnes sídlo městského úřadu. V jádře renesanční dům s barokním vrstveným volutovým štítem, barokně přebudován na přelomu 17. a 18. stol. V roce 1975 byla odtud zpřístupněna prohlídková trasa části historických sklepů pod tímto a okolními domy. Barokní stavba na místě gotického kostela, postavena nákladem města v letech O. Broggiem, jako dík za přestálou morovou Litoměřice, Václavské náměstí 2216 Kostel sv. Václava nákazu. Centrální dispozice s přiřazeným polygonálním presbytářem je završena válcovým nástavcem s kopulí a lucernou.

5 Litoměřice, Mírové náměstí 171/40 Oblastní vlastivědné muzeum Základem je budova gotické radnice, poprvé doložené roku Po požáru města r byla vážně poškozena a přestavěna v renesančním slohu. Na severním rohu je umístěna na pilíři kopie renesanční, nejstarší exteriérové plastiky ve městě (r.1539). Nyní je zde umístěno Oblastní vlastivědné muzeum. Barokní kaple z roku 1677 od Gulia Broggia, postavená za biskupa Štemberka jako pohřební kaple na místě staršího kostela, zničeného za třicetileté války. Uvnitř kaple se nachází renesanční náhrobek z Litoměřice, Horní Dubina Kaple sv. Jana Křtitele roku Děkanský kostel Všech svatých a městská věž - poprvé dobovými prameny připomínány k r Před pol. 14. stol. tvořil součást městského opevnění. Dnešní podélná stavba bazilikálního typu s Litoměřice, Mírové náměstí Kostel Všech svatých trojbokým závěrem je výsledkem celkové barokizace z let Barokní kostel byl v letech vystavěn O. Broggiem. Podélná jednolodní stavba s odsazeným a pravoúhle uzavřeným presbytářem má dvojdílné průčelí, které je členěno mělkým rizalitem Litoměřice, Krupka Kostel sv. Vojtěcha s vysokými pilastry. Bývalý dominikánský kostel sv. Jakuba, připomínaný k roku 1233 Litoměřice, Dominikánské jako kostel minoritský, od r dominikánský - pozdně barokní z náměstí Kostel sv. Jakuba doby okolo 1730, připisován Octaviu Broggiovi, svěcen v r Původně románská bazilika, připomínaná k roku 1057, byla goticky přestavěna ve 2. pol. 14. století. V letech byla původní stavba zbořena a bezprostředně v letech postavena dnešní katedrála. Hlavního stavitele neznáme, dokončena Dominikem Litoměřice, Dómské náměstí Katedrála sv. Štěpána Orsim. Bývalý královský hrad vznikl zřejmě již ve 2.polovině 13.století. První písemné zmínky jsou z doby vlády Karla IV, který zde i několikrát pobýval. Při rekonstrukci objektu v letech byla objevena původní městská brána a gotická kaple. Nyní je zde nově otevřena Litoměřice, Na Valech 265 Hrad Litoměřice expozice českého vinařství.

6 Na raně gotických základech byl vybudován pozdně gotický měšťanský dům s původními profilovanými okny, římsami a Litoměřice, Mírové náměstí 24/16 Galerie a muzeum litoměřické diecéze vrstveným stupňovitým štítem. V ose průčelí štítek s letopočtem V loubí částečně zachován pozdně gotický portál. Tato budova stojí na místě dvou až tří menších, původně gotických domů. V roce 1569 byla renesančně přestavěna. Štukové průčelí bylo znovu opraveno kolem roku 1730 ve stylu vrcholného baroka. Litoměřice, Michalská 29/7 Galerie výtvarného umění Litoměřice Galerie uchovává řadu cenných děl: románské plastiky, obrazy z počátku 16.století, významná barokní díla,... Empírový dům, který byl postaven na přelomu 18. a 19. století, ve kterém žil jeden z největších českých básníků Karel Hynek Mácha a dne také zemřel. Zpřístupněna Máchova světnička, kde je expozice jeho díla. V minulém století přistavěno křídlo, kde je Litoměřice, Máchova 177/5 Dům "Na Vikárce" vybudována vinárna Vikárka. Dominanta a chlouba města,jedno z vrcholných děl české pozdní gotiky. První písemná zmínka o lounském farním kostele pochází z r. 1332, kdy ještě nesl jméno sv. Kříže. Monumentální oltář z let vytvořil sochař Jeroným Kohl. Možnost také navštívit zdarma Louny, Beneše z Loun 10 Chrám sv. Mikuláše hod. věž chrámu sv. Mikuláše. Louny, Nám. B. Rejta Kostel Nejsvětější Trojice a Čtrnácti sv. pomocníků hod. Barokní hřbitovní kostel, kvalitní architektura podle návrhu P. I. Bayera. Postaven byl po morové epidemii v roce Muzeum je vhodně umístěno v centru historického jádra města v budovách památkové hodnoty, rekonstruovaných pro muzejní účely. Jednou z těchto budov je Dům Sokolů z Mor, jehož průčelí zdobí mohutný pozdně gotický arkýř a v jehož přízemí je dochována Louny, Pivovarská 28 Oblastní muzeum Louny hod. klenutá gotická síň. Vodárenská věž leží na jižním okraji města. Tento dnes již bývalý vodojem slouží několika společnostem jako vysílač či zesilovač signálu (mobilní telefon, televize) a je v současné době osvětlen. Výstup na věž není vhodný pro děti a je vhodný pouze pro fyzicky Louny, Jimlínská Vodárenská věž hod. zdatné. Z architektonického hlediska nejlépe dochovaný středověký městský dům, přestavěný po požáru v roce Dnešní podoba fasády Louny, Mírové nám. 57 Daliborka a hod. pochází z přelomu 16. a 17. století. Od roku 1956 zde sídlí okresní archiv.

7 Louny, Osvoboditelů 638 Sokolovna hod. Novorenesanční budova podle projektu Kamila Hilberta z roku Nejstarší kostel v Mostě je potvrzen již v roce 1258, pak byl zničen při požáru roku Obnovený chrám podle plánů architekta Jakuba Heilmanna ze Schweinfurtu se ale stal stavitelským Most, Kostelní 289 Kostel na Nebevzetí Panny Marie v Mostě hod. skvostem. V roce 1975 byl unikátně přesunut na jiné stanoviště. V interiéru dnes stálá historická expozice umění. Vrcholně barokní zámek nechala v letech postavit princezna Anna Marie Toskánská z rodu Sasko-Lauenburského. V roce 1805 přechází do rukou Habsburského rodu a od roku 1849 se stává letním sídlem císaře Ferdinanda I. Habsburského, posledního Ploskovice Státní zámek Ploskovice hod. českého korunovaného krále. Loretánská kaple Panny Marie byla vybudována z podnětu knížete Antona Floriána z Liechtensteinu v letech podle plánů J hod. L. Hildebrandta jako přesná kopie italského originálu. Poutní areál Rumburk, Tř. 9. května 149/27 Loretánská kaple s ambitem v Rumburku hod. dotváří ambit se 4 kaplemi a Svatými schody. Do roku 1950 byla součástí areálu kapucínského kláštera. Hrad vybudován v letech 1478 až 1486 Janem Illburkem z Vřesovic nazývaný Nový zámek nebo také Doubravská hora. Na přelomu 16. a 17. stol. Vilém Vchynský hrad přestavěl na pevnost a patřičně vyzbrojil. Za třicetileté války svádělo o hrad urputné boje císařské, Teplice Areál hradu Doubravka hod. saské a švédské vojsko. Kostel byl vybudován za majitele panství Volfa z Vřesovic r a to v pozdně gotickém stylu. V 16. stol. tu byly konány luteránské Teplice Zámecký kostel Povýšení sv. Kříže a hod. bohoslužby, od r slouží pravoslavné církvi. Pod kostelem je hrobka panovníků. Postavena v letech původně jako soukr. gymnázium, Teplice, Lípová 853 Vila - Regionální knihovna a hod. později přestavba pro nového majitele Grohmanna. V současnosti slouží Regionální knihovně. Teplice Kašna s plastikami koňů a lvů v parku u Kamenných lázní hod. Zakoupena kolem roku 1930 knížetem Clary-Aldrigenem v Benátkách, osazena r na nynější místo.

8 Vytvořen na paměť toho, že se morová epidemie vyhla Teplicícm v r Fr. Karel Clary - Aldringen pro práci získal Matyáše Brauna / / Kamenické práce provedl kameník Mates Bäuml, v r. Teplice, Zámecké náměstí Sloup Nejsvětější Trojice hod sloup zasvěcený. Postavena v r u příležitosti oslav 1100 výročí objevení pramenů podle návrhu stavitele Siegmunda v historizujícím slohu. Prasečí hlavy použité jako chrliče a název kašny vychází z pověstí o Teplice Jubilejní kašna zvaná Kolostujova hod. objevení pramenů, podchycené v kronice české ze 16. stol. Kašna kamenná, barokní se sochou Immaculaty/ neposkvrnění početí P. Marie zakoupena ze zrušeného jezuitského kláštěra v Teplice, Náměstí Svobody Kašna se sochou P. Marie hod. Bohosudově. Krajinná dominanta nad Teplicemi. Pískovcový obelisk doplněny více Teplice Kudlichův pomník - památník zrušení roboty hod. než 100 kameny a náposy jednotlivých obcí byl slavnostně odhalen na paměť 40. výročí zrušení roboty. Teplice, Zámecké náměstí 14 Regionální muzeum Teplice Teplice, Alejní budova B Beuronská kaple a hod hod hod. Beuronská kaple (vznik 1888) je unikátním dílem beuronské umělecké školy na území ČR. Jde o kapli bývalého kláštera boromejek, silně zdevastovanou během let socialismu. Zachovala se pouze unikátní výmalba. O obnovu památky dnes usiluje o.s. Pro Arte Beuronensis s pomocí studentů Gymnázia Teplice. Zámek nechal postavit Albert Nostic v letech , v novorenesančním stylu ho navrhl architekt Heinrich Ferstel. Původní hod. interiér se nezachoval. V současné době se zde nachází expozice k dějinám hornictví, modelové železnice, IS k výstavbě D8. Pořádají se Trmice, Zámecká 12 Zámek Trmice hod. zde výstavy,koncerty i svatební obřady. Kostel pochází z let Pozdněgotický halový prostor s křížovou klenbou. Pískovcová polychromovaná kazatelna se znakem pánů ze Salhausenu. Kamenný oltář a polychromované figurativní náhrobní kameny jsou ve stylu saské renesance a náležejí mezi Velké Březno Kostel sv. Václava nejvýznamnější památky severních Čech.

9 Jeden z nejmladších zámků v České republice, postavený mezi lety pro nejvyššího purkrabího Českého království, hraběte hod. Karla Chotka. Mezi lety 1885 a 1910 byl přestavěn ve stylu romantické novorenesance. Zámecká expozice je věnována rodině Velké Březno, 63 Státní zámek Velké Březno hod. Chotků. Zubrnice jsou nejmladším skanzenem v Čechách, a proto se stále ještě rozšiřují. Jejich základem je historická vesnice v klínu kopců hod. Českého středohoří. Pro muzejní účely jsou využity nejhodnotnější Zubrnice, 74 Soubor lidové architektury Zubrnice hod. stavby středu obce a jeho okolí. Expozice se nacházejí v prostorách nádražní budovy v zubrnicích, remízy na drezíny, expozičních vozech a v kolejišti. Na vybrané exponáty si návštěvník může sáhnout, svést se na ruční kolejové hod. drezíně. V současnosti slouží nádraží také k jízdám muzeních vlaků Zubrnice, Týniště 25 Zubrnická musealní železnice hod. z Ústí nad Labem a Velkého Března. Středověký hrad byl založen ve 14. století. Hrad měl střežit přilehlý vodní tok a zajistit vybírání cla. Rok 1563 je pro hrad významný především tím, že je jeho majiteli stali páni z Lobkowicz, kteří vlastní Ústí nad Labem, Na hod. hrad dodnes. Na hradě pobýval např. K. H. Mácha, německý básník Zacházce 844 Hrad Střekov hod. T. Körner či R.Wagner. Autorem barokní přestavby kostela je významný severočeský architekt Octavio Broggio (1731). Při přestavbě se změnila orientace Ústí nad Labem, Hradiště 4 Dominikánský klášter s kostelem sv. Vojtěcha hod. na severojižní. Průčelí kostela tvoří mělký rizalit členěný pilastry a římsami, v nikách sochy českých a dominikánských světců. Neorománská stavba z r.1905 s režnou cihlovou fasádou.valená hod. klenba lodi sestavena z betonových prefabrikátů.stylově jednotné hod. dobové vybavení interiéru ovlivněné secesí.socha žehnajícícho hod. Krista z carrarského mramoru.nad vstupem do sakristie litinový reliéf Ústí nad Labem, Horova ul. Kostel apoštola Pavla hod. s námětem Kázání Krista na hoře Tábor. Goticko-renesanční jednolodní kostel postaven v letech Hlavní oltář vznikl kolem r Nová kamenná kazatelna je z r Při bočním portálu se nacházejí dvě barokní plastiky z r Ecce Homo a sv. Jan Nepomucký. Kostel je součástí areálu Ústí nad Labem Kostel sv. Floriána zámku v Krásném Březně.

10 Pozdně gotický halový prostor se síťovou klenbou.hlavní oltář ze 16. st. s reliéfy Nanebevzetí proroka Eliáše.Celá stavba vč. vnitřního vybavení (náhrobníky,epitafy,hlavní oltář,kazatelna,křtitelnice) náležejí do okruhu tzv. saské renesance a řadí se k Ústí nad Labem Kostel sv. Jakuba Většího nejvýznamnějším památkám v severních Čechách. Kostel je poprvé zmiňován v r Dnešní barokní stavba pochází z r.1701.kostel nemá věž,pouze sanktusník,v němž se nacházel zvon z r Jižně od kostela stojí zvonice.jedná se o jedinou Ústí nad Labem, Církvice 1 Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Církvicích hod. hrázděnou zvonici v Česku.Na zvonici dnes visí pouze malý litinový zvon od J. Pragnera z r Ústí nad Labem, Bílinská ul. 3 Kostel Nanebevzetí Panny Marie hod hod hod hod. Kostel se šikmou věží z doby před r.1318 v pozdněgotické a Mockerově přestavbě.věž (původně pozdně románská) se vychýlila téměř 2m od osy následkem náletu v dubnu 1945.Halový interiér s hvězdicovou klenbou je vybaven neogoticky.obraz od saského dvorního malíře I. Mengse "Ústecká Madona" z poč. 18.st Luxusní rodinná vila postavená počátkem 30.let 20. st. v pseudoslohovém pojetí, inspirovaném raným francouzským klasicismem a doznívající secesí, s funkcionalistickým uspořádáním Ústí nad Labem, Winstona domu. Hlavní halu s litinovým zrcadlovým krbem s bohatou Churchilla 6 Palácová vila Franze Petschka rokajovou novorokokovou řezbou osvětlují velká francouzská okna. Luxusní vila, dnes obřadní síň a ZUŠ. Stavba pochází z r. 1890, rozšířena v r a 1934, pozoruhodná je díky dochovaným interiérovým detailům a materiálům: mramor, řezbované i štukované Ústí nad Labem, Winstona stropy, řezbované deštění, kovové mříže, mramorový krb s Churchilla 4 Palácová vila Ignaze Petschka hod. měděným dýmníkem, secení svítidla s opálovými skly. Postavena na sklonku 19.století. Vila je neoslohovou eklektickou stavbou, u které převažují neorenesanční prvky. Interiér vily je založen na tzv. anglickém typu, který byl na přelomu 19. a 20.století Ústí nad Labem, Na Schodech 10 Palácová vila Carla Friedricha Wolfruma velmi oblíben. C. F. Wolfrum byl čelním představitelem významné ústecké továrnické rodiny.

11 Budova z 30.let 20. st. V současné době sídlo Severočeské vědecké knihovny v Ústí n. L. Interiér inspirovaný italskou renezancí, v původním stavu jsou intarzované dveře se zátišími a městskými Ústí nad Labem, Winstona Churchilla 3 Palácová vila Hanse Weinmanna hod. motivy,stropy,dřevěné a mramorové obložení. Pozoruhodný budoár paní domu a koupelny. V kuřárně kamenný krb. Budova z let , postavená berlínským architekterm E. Rentschem. Půdorys objektu projektován ve tvaru "L". Klasický interiér, dubové původní parkety a mezipatrové schody, ostění čisté Ústí nad Labem, Velká hradební 49 Rodinná vila Carla Hermanna Wolfruma hod. bez nástěnných maleb, částečně osazené dřevěným obložením. Zajímavé obloukové členění některých místností. Neobarokní divadelní budova z r od vídeňského architekta A. Grafa s bohatě štukovaným interiérem. Tři foyery v geometrické secesy. Figurální výzdoba galerií.pokroková železobetonová Ústí nad Labem, Lidické náměstí 10 Severočeské divadlo opery a baletu v Ústí nad Labem hod. konstrukce stropu, zdobeného alegorickou malbou E. Veita. Kovová opona od P. Menše s názvem Commedia dell arte. Ústí nad Labem, Drážďanská Zoologická zahrada v Ústí nad 23 Labem Ústí nad Labem, Fibichova 392 Větruše - vyhlídková věž Ústí nad Labem, Panská 23 Městské lázně v Ústí nad Labem hod hod. V roce 1908 založil Heinrich Lumpe šestihektarovou soukromou přírodní ptačí rezervaci. V roce 1914 park otevřel pro veřejnost. Největšího rozmachu dosáhla zahrada v 70. letech, kdy se rozrostla na dnešních 30 hektarů. Ve 180-ti druzích zde žije přibližně 2000 kusů zvířat z celého světa. Objekt Větruše byl realizován koncem 19. st. jako romantická stavba se secesními prvky. Věž umožňuje nádherné vyhlídky na vlastní město, řeku Labe, České středohoří a Krušné hory. Po požáru v roce 2000 prošel objekt rekonstrukcí. V areálu zrcadlové bludiště. Nedaleko památné popraviště ze 16. st. Budova městských lázní je postavena v secesním slohu. Ke slavnostnímu otevření došlo v r Artéský pramen z přelomu let 1911 a 1912 byl hluboký 357 m. Nad hlavním vchodem štuková busta harpyje.lázně slouží i dnes svému účelu,i když nikoli v tak velkém rozsahu jako v první polovině 20. století.

12 Neogotická budova z r postavená architektem R. Langsem. Vstupní prostor a zasedací síň jsou opatřeny alegorickou výmalbou s portréty osobností spojených s firmou na pozadí s městem Ústí n. L. Ústí nad Labem, Revoluční 84 Správní budova Výzkumného ústavu anorganické chemie a průvod cechů jednotlivých profesí spojených s chemií. Novogotický interiér zasedací místnosti. Základy Spolku pro chemickou a hutní výrobu v Ústí nad Labem sahají až do roku 1856, kdy jeho název zněl Rakouský spolek pro chemickou a metalurgickou výrobu. Nová správní budova Spolku pro Ústí nad Labem, Revoluční 1930/86 Správní budova Spolku pro chemickou a hutní výrobu, a. s. chemickou a hutní výrobu byla postavena v r. 1930, kdy byla nejvyšší výškovou budovou v ČSR. Ústí nad Labem, Pražská 120 Vodní elektrárna Střekov Ústí nad Labem, Vaňov 49 Masarykovo zdymadlo na Střekově Ústí nad Labem, Hostovická ul. Muzeum lehkého opevnění VZ. 36 Ústí nad Labem, Velká hradební 15 Muzeum města Ústí nad Labem hod hod hod hod hod. Hydroelektrárna začala být budována v r. 1931, r zkušební provoz, r plný provoz. Elektrárna je průtočné konstrukce a jsou zde instalovány tri vertikální Kaplanovy turbíny o celkovém výkonu 19,5 MW. Zařízení je dimenzováno na vzdutí horní hladiny na 143 m.n.m. V r.1923 začala být budována tehdy největší vodní stavba na území ČSR, celé vodní dílo se podařilo dokončit až v r Zdymadlo v sobě zahrnuje jez, dvě plavební komory pro čluny, hydroelektrárnu a přechod přes řeku pro chodce. Max. možná využívaná hladina může dosáhnout výšky 141,85 metrů n.m. Rekonstruovaný objekt, vybudovaný v roce 1936, je součástí systému československého opevnění z let Těžištěm expozice jsou dva těžké kulomety z výzbroje prvorepublikové armády, dále součásti výzbroje a výstroje čs. armády či finanční stráže.je snaha expozici neustále doplňovat a obměňovat. Původně obytný dům s obchodními prostory z konce 19.st. Nyní je využíván jako specializované vědecké pracoviště FF UJEP, se zaměřením na dokumentaci kulturního dědictví. Ve spolupráci s Muzeem města je zde přístupná expozice Zapomenutí hrdinové.ta je věnována osudům německých antifašistů z ČSR.

13 Zrekonstruovaný raně barokní zámek má charakteristické schodiště na čelní straně, část výzdoby zámku je tvořena sochařskými díly Jana Brokoffa. V okolí zámku je rozsáhlý park. Zámek je známý pořádáním svatebních obřadů, kulturních a společenských akcí a Červený Hrádek, 1 Zámek Červený hrádek u Jirkova hod. pravidelných výstav. Součástí zámku je kromě Zámek Šluknov - přestavěný ve slohu saské renesance z pol. 16. stol., celková rekonstrukce objektu Možnost navštívit Regionální informační centrum, veřejný internet, cukrárnu, malou expozici dobového interiéru, obřadní síň, půdu, připravené prostory Šluknov, Zámecká 642 Zámek Šluknov hod. pro muzeum, opravený zámecký park. Objekt kostela je ranně barokní a sochy v kostele jsou ve stylu vrcholného baroka. Na kruchtě jsou varhany postavené v letech a mají 3 manuály s pedálem, 47 znějících rejstříků a 2980 píšťal. U oltáře svaté Barbory se v době vánoční staví dřevěný Šluknov, Farní ul. Kostel sv. Václava hod. ručně vyřezávaný betlém. Dnes sídlo Městského úřadu. Postavena r jako tržnice sukna. V r přestavěna v renesančním stylu Jiřím Všetečkou z Pardubic, další rozšíření a změny budovy vyvolalo v 18. stol. zřízení krajského úřadu a dva požáry. Vyhlídková věž (42 m) zpřístupněna Žatec, nám. Svobody 1 Městská radnice - vyhlídková věž veřejnosti po rekonstrukci od roku Muzeum je umístěno v budově bývalé nemocnice z r Po r zde byl umístěn sirotčinec a od r slouží celá budova muzejním účelům. Expozice přibližují pravěk středního Poohří, Žatec, Husova 678 Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci hod. historii města, žateckou ikonografii. Raritou je kabinet chmelových známek a funkční stroj hist. věžních hodin. Dům je díky dobře zachovaným exteriérům a interiérům cenným dokladem neorenesanční architektury a zároveň i významným svědkem vývoje urbanismu města Žatce na sklonku 19. století. Rekonstruován r. 2002, muzejním a expozičním účelům slouží od Žatec, Zeyerova 344 Křížova vila března r. 2003, od r je zde možnost uzavírat sňatky.

14 Žatec, nám. Prokopa Velkého 1952 Chmelařské muzeum Muzeum je největší expozicí svého druhu v ČR. Na ploše m2 představuje vývoj chmelařství od raného středověku do poč. 20. stol. V r nově rekonstruováno. V okolí je unikátní soubor balíren, sušáren a skladů chmele z přelomu 19. a 20. stol., který dokládá zlatou éru žateckého chmelařství. Původní románský kostel (doložen snad 1004, jistě 1206) nahrazen gotickou stavbou. V letech barokní úpravy (záp. Žatec, Hošťálkovo náměstí Děkanský chrám Nanebevztetí Panny Marie věže, kaple sv. Jana Nepomuckého, jižní zvonice), 1897 částečná regotisace (především jižní portál). Po roce 1990 opravován. Ednolodní bezvěžový kostel s trojboce uzavřeným presbytářem, orientovaným k východu, zaklenutým valenou lunetovou klenbou. Loď plochostropá. Ikonostas pochází ze 17. století, původní oltářní obraz sv. Jakuba v sakristii. Do stěn vetknuty čtyři náhrobníky ze 16. Žatec, Tyršova Kostel sv. Jakuba století. Raně barokní, z 2. pol. 17. stol. K lodi téměř čtvercové, z hrázděného zdiva se pojí presbytář téže šíře, uzavřený dvěma stranami trojúhelníka. Presbytář sklenut valenou klenbou s lunetami a hřebínky, triumfální oblouk půlkruhový, se seseknutou hranou a Žatec, Svatováclavská Kostel sv. Václava římsou, v lodi nový dřevěný strop. Klášterní kostel konventu kapucínů, kteří ho založili v roce 1675 v raně barolním slohu. Stavbu převážně financovala Ludmila Eva Františka, hraběnka z Krakovská z Kolovrat. Klášter byl zrušen v roce Poté sloužil dlouhá léta jako domov důchodců. Dnes je Žatec, Obránců míru Kostel Korunování Panny Marie klášter v dezolátním stavu. Hřbitovní kostel postavený v barokním slohu u tehdy nově Žatec, Pražská Kostel sv. Antonína Paduanského založeného žateckého hřbitova. U křižovatky starých cest, dodnes doložené kamenným rozcestníkem, byl podle plánů Josefa Petrowského v letech postaven evangelický kostel v pseudorenesančním slohu. Kostel vznikl v tehdejší nové žatecké čvtrti. Nedaleko kostela stojí Žatec, Husova Evangelický kostel evangelická fara.

15 V podzemí se dochovala část původní Pražské brány, hlavní brány, Žatec, Kruhové náměstí Podzemí pod Kruhovým náměstím která hlídala hlavní vstup do města. Brána byla zbořena v 19. století. Původně mohutné předsunuté opevnění s další věží, k níž se sbíhaly cesty od západu. Název jí dal již neexistující klášter minoritů. Dnešní fasáda kopíruje vzhled stavby z let Oslavný text na vnitřní straně brány napsal v latině dvorní básník císaře Rudolfa II. Žatec, Žižkova ulice Kněžská brána Karolides z Karlsperka. Žatecké divadlo, starší než Národní divadlo v Praze, je jedním z prvních divadel v českých zemích. Základní kámen byl položen roku O rok později byla budova v pozdně klasicistním slohu slavnostně uvedena do provozu. Pozoruhodná opona z roku 1948 je Žatec, Dvořákova 27 Městské divadlo dílem akademického malíře Oskara Brázdy. Jedinečná památka secesní architektury ve městě. Budova, byla postavena podle plánů architekta Ernesta Schäfera z Liberce. V porotě architektonické soutěže zasedl i autor Národního divadla v Praze Josef Zítek. Při slavnostním otevření roku 1903 byla škola Žatec, Studentská 1075 Gymnázium Žatec nazvána Gymnáziem císaře Františka Josefa. Z důvodů nárůstu obyvatel města se rozhodlo roku 1876 o stavbě nové školy poblíž kapucínského kláštera. Dle plánů architekta Karla Schlimpa vznikla 97 metrů dlouhá budova - největší základní škola v Žatec, Komenského alej 749 Základní škola, Komenského alej širokém okolí. Do provozu byla slavnostně uvedena 2. září Byl založen roku Za druhé světové války byl zdevastován a posléze zde bylo skladiště vojenské techniky. Ačkoliv je areál poměrně rozsáhlý (cca 3200 m2) stojí zde v současné době pouze Žatec, Pražská Židovský hřbitov čtyři náhrobky. Zbytek plochy je bez náhrobků a slouží jako zahrada. Žatec, Chmelařské náměstí 1612 Známkovna chmele Budova Známkovny chmele byla posatvena počátkem 30. let 20. století. Doplňovala již starší známkovnu, která nestačila svou kapacitou. Známkovna od svého vzniku až dodnes slouží původnímu účelu, k certifikaci původnosti žateckého chmele.

11.09.2010-19.09.2010 10.30-12.00 a 13.30-17.00 hod. 11.09.2010-12.09.2010 9.00-17.00 hod. Čechách. 18.09.2010 10.00-15.30 hod.

11.09.2010-19.09.2010 10.30-12.00 a 13.30-17.00 hod. 11.09.2010-12.09.2010 9.00-17.00 hod. Čechách. 18.09.2010 10.00-15.30 hod. DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD 2010 - www.ehd.cz PAMÁTKY OTEVŘENÉ V ÚSTECKÉM KRAJI MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVRENO POPIS PAMÁTKY Vodní hrad Budyně nad Ohří. Původně dřevěný hrad nechal Budyně

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2016 V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2015 V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS. Stránka 1

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS. Stránka 1 MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS Benešov nad Ploučnicí, Zámecká 51 Státní zámek Benešov nad Ploučnicí 09.09.2007-10.09.2007 9.00-17.00 hod. Zámecký areál v Benešově nad Ploučnicí tvoří

Více

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA V ČESKÝCH ZEMÍCH (11. 13. STOLETÍ) Obrazová dokumentace Vypracoval Mgr. David Mikoláš 5. prosince 2010 2 CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY KLENBA 1 klenební pas 2 abakus 3 krychlová hlavice

Více

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31 OBSAH Předmluva prezidenta republiky Václava Klause 16 Předmluva arcibiskupa pražského Mons. Dominika Duky 17 Úvodem 21 1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

Více

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého Kostel Nanebevzetí Panny Marie Staroměstské náměstí, Římskokatolická církev Bohoslužby neděle 9.00, 10.30 (se zaměřením na děti) a 18.00 Kostel, uzavírající svým průčelím Staroměstské náměstí spolu s budovou

Více

Zámek Fryštát. Zámecký park

Zámek Fryštát. Zámecký park Zámek Fryštát Empírový zámek je unikátní historickou stavbou v jinak industriálním prostředí karvinského regionu. Původně původně středověká gotická tvrz ze 14. století. V hlavní a vedlejší zámecké budově

Více

Národní kulturní památky v České republice

Národní kulturní památky v České republice Národní kulturní památky v České republice V Y P R A C O V A L M G R. D A V I D M I K O L Á Š 2 4. 1 1. 2009 ( A K T U A L I Z A C E 6. 9. 2 0 1 1 ) Osnova Kulturní památka Národní kulturní památka Památka

Více

městskou památkovou zónu Gabrielův dům /1/ rodný dům Theresy Kronesové morový sloup se sousoším sv. Trojice

městskou památkovou zónu Gabrielův dům /1/ rodný dům Theresy Kronesové morový sloup se sousoším sv. Trojice BRUNT Á L Bruntál Na území České republiky je Bruntál pravděpodobně nejstarším městem z hlediska institucionálního. Z tzv. Uničovské listiny krále Přemysla I. Otakara z r. 1223 lze usoudit, že Bruntál

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÁ GOTICKÁ VRCHOLNÁ ARCHITEKTURA EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky Architektura za Karla IV. Karel IV. roku 1356 povolal do svých

Více

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Znojmo, 21. října 2015 www.zdravamesta.cz/ps2015 Akce byla podpořena z Programu švýcarsko-české spolupráce. Supported by a grant from Switzerland through the

Více

EQUITANA - Tipy na pěší výlety

EQUITANA - Tipy na pěší výlety EQUITANA - Tipy na pěší výlety Zámek Březnice www.zamek-breznice.cz Původně gotická tvrz staročeského rodu Buziců z 1. pol. 13. st., která byla v průběhu 16.-17. st. přestavěna na renesanční zámek Jiřím

Více

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup Náměstí Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup A) Rozhodněte, zda jsou následující výroky pravdivé, nebo ne. Dříve bylo obvyklé stavět kostely na náměstí. Katedrála měla vždy

Více

Přehled památek EHD. Archeologický skanzen Březno u Loun Březno u Loun, Ústecký kraj Památka je přístupná zdarma 15.9.

Přehled památek EHD. Archeologický skanzen Březno u Loun Březno u Loun, Ústecký kraj Památka je přístupná zdarma 15.9. Areál Větruše - bludiště - Ústí nad Fibichova 392, Ústí nad, Ústecký kraj Doprovodný program: ankety, soutěže s losováním o věcné ceny Archeologický skanzen Březno u Loun Březno u Loun, Ústecký kraj 15.9.

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_137 Datum: 11.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_137 Datum: 11.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika ČESKÁ GOTIKA 1 ČESKÁ GOTIKA Raná gotika = přemyslovská (13.století) vláda Přemysla Otakara II. a Václava II. - zakládaní měst, hradů a velkých klášterů, kamenný most v Písku Vrcholná gotika = lucemburská

Více

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR 06. 02. 2012, Brno Připravil: PhDr. Jitka Brešová, CSc. Tento projekt byl podpořen finančními prostředky z EU Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR Tato prezentace vznikla jako výstup

Více

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS Zámek netradiční dispozice tvaru kruhové výseče s renesančním arkádovým nádvořím a věží. Nejhodnotnější interiéry zámku s rokokovými nástěnnými malbami

Více

MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY

MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY Mapa území mikroregionu Častohostice Zvěrkovice Velký Újezd Zobrazení hranic mikroregionu Moravskobudějovicko s vyznačením sakrálních staveb Žijeme ve středoevropské

Více

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce proti průmyslové civilizaci Secesi charakterizuje přesycenost

Více

06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44

06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44 06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44 Město Fryštát, t.j. historické jádro Karviné, bylo založeno v 1. polovině 14. století na mírném návrší nad potokem Mlýnkou. V jižní části jeho oválné půdorysné dispozice je

Více

Přehled nemovitých kulturních památek v Tišnově

Přehled nemovitých kulturních památek v Tišnově Přehled nemovitých kulturních památek v Tišnově Strana seznamu Název Číslo popisné Rejstříkové číslo ÚSKP Datum prohlášení za KP 2 Radnice 111 19615/7-1033 3. 5. 1958 3 Hotel Květnice 120 36161/7-8091

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÉ ZEMĚ EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky ČESKÉ GOTICKÉ UMĚNÍ jedno z největších období v dějinách českého výtvarného umění české

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY

MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY Chrast, Náměstí 1 Kostel Nejsvětější Trojice 14.09.2008 10.00-12.00 hod. Chrast, Podlažice Kostel sv. Markéty 14.09.2008 10.00-12.00 hod. Chrast,

Více

Renesance a Jindřichův Hradec

Renesance a Jindřichův Hradec Renesance a Jindřichův Hradec ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

Nově prohlášené národní kulturní památky

Nově prohlášené národní kulturní památky Nově prohlášené národní kulturní památky Poutní areál s kostelem Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře v Praze Ve 20. letech 17. století zde byla postavena kaple, která byla postupně od roku 1704 přestavována

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice NEJČASTĚJI POUŽÍVANÉ MATERIÁLY DRUHY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 466 Autor: Jan Smija Datum: 17. 4. 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma:

Více

DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD 2012 - www.ehd.cz PAMÁTKY OTEVŘENÉ V ÚSTECKÉM KRAJI

DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD 2012 - www.ehd.cz PAMÁTKY OTEVŘENÉ V ÚSTECKÉM KRAJI MĚSTO A ADRESA NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY Benešov nad Ploučnicí, Zámecká 51 Státní zámek Benešov nad Ploučnicí 08.09.2012-09.09.2012 10.00-17.00 hod. Zámecký areál v Benešově nad

Více

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky České památky v UNESCU Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. Dumu: VY_32_INOVACE_15_18 Tematický celek: Umění a kultura Autor: PaedDr.

Více

NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA HŘEBČÍN V KLADRUBECH NAD LABEM. kulturní krajina areálu v proměnách času

NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA HŘEBČÍN V KLADRUBECH NAD LABEM. kulturní krajina areálu v proměnách času NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA HŘEBČÍN V KLADRUBECH NAD LABEM kulturní krajina areálu v proměnách času Miroslav Kroulík, listopad 2012 1. OBDOBÍ OD POČÁTKŮ STŘEDOVĚKÉHO OSÍDLENÍ DO R. 1560 (1142) 1352 první

Více

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_375_VES_15 Mgr. Jana Nachmilnerová Veřejná

Více

Obrazová dokumentace. Vypracoval Mgr. David Mikoláš 28. února 2010

Obrazová dokumentace. Vypracoval Mgr. David Mikoláš 28. února 2010 Obrazová dokumentace Vypracoval Mgr. David Mikoláš 28. února 2010 Seznam Braniborská brána v Berlíně (klasicismus) Budova Kapitolu ve Washingtonu DC (klasicismus) Stavovské divadlo v Praze (klasicismus)

Více

Výbor pro kulturu a památkovou péči Zastupitelstva Ústeckého kraje v roce 2018

Výbor pro kulturu a památkovou péči Zastupitelstva Ústeckého kraje v roce 2018 Výbor pro kulturu a památkovou péči Zastupitelstva Ústeckého kraje v roce 2018 11. zasedání 16. 1. 2018 od 10 hodin v prostorách Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Ústí nad Labem

Více

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 UNESCO

Více

Wawel + katedrála + zámek

Wawel + katedrála + zámek Wawel + katedrála + zámek Wawel je nízké návrší - 228 metrů nad řekou Vislou a na něm stojí královský hrad, zámek a katedrála. Návrší bylo kontinuálně osídlené už od pravěku, jak potvrdily četné archeologické

Více

Letní provoz otevřeno denně mimo pondělí 9:30-12:30 a 13:00-17:00 hod.

Letní provoz otevřeno denně mimo pondělí 9:30-12:30 a 13:00-17:00 hod. +420 603 485 388 infomeu@budyne.cz Letní provoz 1. 4. - 31. 10. otevřeno denně mimo pondělí 9:30-12:30 a 13:00-17:00 hod. Zimní provoz 1. 11. - 31. 3. Vodní hrad i Jandovo muzeum jsou uzavřeny! Je možno

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové

Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové Statutární město Hradec Králové 10/2013-12/2014 Kralovehradecký kraj Společnost BAK stavební společnost, a.s. jako vedoucí sdružení se společností RenoArt s.r.o.

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 9. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

Markoušovice, kostel svatého Jana Křtitele chráněná památka

Markoušovice, kostel svatého Jana Křtitele chráněná památka , kostel svatého Jana Křtitele chráněná památka Stručná historie Původně zemědělská v současnosti více rekreační obec pod Jestřebími horami 8 km východně od Trutnova. Poprvé písemné připomínaná až roku

Více

Gotika nejvýznamnější památky u nás

Gotika nejvýznamnější památky u nás Gotika nejvýznamnější památky u nás Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: únor 2013 Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: dějepis Anotace: Digitální učební materiál seznamuje žáky s dějinami umění

Více

Rožmberkové, řád sv. Jana Jeruzalémského a Strakonicko

Rožmberkové, řád sv. Jana Jeruzalémského a Strakonicko Rožmberkové, řád sv. Jana Jeruzalémského a Strakonicko Sv. Jakub a Filip (nástěnné malby) kapitulní síň strakonického hradu Díky svému rozsáhlému majetku, hospodářskému zázemí a přízni dárců mohli johanité

Více

Region Světelsko a Ledečsko

Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Církevní památky Zámek Zřícenina Židovské památky Kouty Tvrz Melechov První doložená zmínka o objektu stojícím při severozápadním okraji přírodní

Více

Člověk v lidském společenství Hmotná a duchovní kultura

Člověk v lidském společenství Hmotná a duchovní kultura Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZSV_0112 Autor: Tematický celek: Mgr. Martina Kaňovská Základy společenských věd Datum: 3.11.2012 Učivo (téma): Člověk v lidském společenství Hmotná a duchovní kultura

Více

Lipník nad Bečvou. Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ)

Lipník nad Bečvou.     Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ) Lipník nad Bečvou 1 Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ) Střešní zahrada. Dodnes originální úprava terasy na střeše bývalých stájí západního dvorního křídla zámku. V době svého vzniku

Více

9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou.

9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou. 9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou. 2. Kaple sv. Máří Magdalény na Skalce, Kryštof Dientzenhofer, 1692 1693, pohled z východu. 54 3. Zámek, Mníšek pod Brdy, pohled z jihovýchodu.

Více

RADNICE. Dne 16.června 1538 však vznikl v mincovně požár, při kterém vyhořela radnice a 15 domů v jejím okolí.

RADNICE. Dne 16.června 1538 však vznikl v mincovně požár, při kterém vyhořela radnice a 15 domů v jejím okolí. RADNICE Radnice v Jáchymově je vynikajícím dokladem pozdně gotického renesančního stavitelství z l. poloviny 16.století. Přes všechny pozdější stavební úpravy si zachovala původní dispozici pozdně gotické

Více

Obrazové přílohy. Komplex plzeňské radnice

Obrazové přílohy. Komplex plzeňské radnice Obrazové přílohy Obr. 1 Komplex plzeňské radnice 60 Obr. 2 Plzeňská radnice 61 Obr. 3 Náměstí republiky 62 Obr. 4 Císařský dům Obr. 5 Pechovský dům 63 Obr. 6 Půdorys staré Plzně 64 Obr. 7 Plzeň městský

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4. Anotace: Valticko lednický areál a Pálava jako turistický region specifika, kulturní památky, využitelnost z hlediska turistického ruchu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou

Více

ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST

ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST Úvod Pražský hrad Obrazová příloha k článku na str. 25 : ZA STAROU PRAHU : 4. Trojlodní krypta sv. Kosmy a Damiána s dochovanými částmi

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3707 Šablona: III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_478 Jméno autora: Mgr. Blanka Fajkisová Datum

Více

Mnichovo Hradiště - kapucínský klášter a kaple sv. Anny

Mnichovo Hradiště - kapucínský klášter a kaple sv. Anny Mnichovo Hradiště - kapucínský klášter a kaple sv. Anny V roce 1690 byla na popud majitele mnichovohradišťského panství, hraběte Arnošta Josefa z Valdštejna, při severním okraji zámeckého parku započata

Více

Zámek čp. 26 v Hošťálkovech. Seminář Zámky, na které stát zapomněl 30.-31.7.2015, Slezské Rudoltice

Zámek čp. 26 v Hošťálkovech. Seminář Zámky, na které stát zapomněl 30.-31.7.2015, Slezské Rudoltice Zámek čp. 26 v Hošťálkovech Seminář Zámky, na které stát zapomněl 30.-31.7.2015, Slezské Rudoltice Hošťálkovy Letecký snímek areálu zámku V celém okrese Bruntál unikátně dochovaný zámek Hošťálkovy čp.

Více

Den otevřených dveří Historické budovy Národního muzea

Den otevřených dveří Historické budovy Národního muzea Den otevřených dveří Historické budovy sobota 19. května 2018 od 10 do 15 hodin Upozorňujeme, že prohlídková trasa prochází stavbou, tudíž není vhodná pro kočárky, vozíčkáře a tělesně handicapované; kapacita

Více

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR projekt GML Brno Docens DUM č. 17 v sadě 21. Ze-3 Kraje ČR Autor: Drahomír Hlaváč Datum: 05.03.2014 Ročník: 3. ročníky Anotace DUMu: Kraje České republiky, památky UNESCO v krajích ČR Materiály jsou určeny

Více

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva Tato trasa je publikována jako součást série bezbariérových tras Českou republikou, které jsou vhodné pro bezbariérové cestování Všechny publikované

Více

Péče o kulturní dědictví v podmínkách Ústeckého kraje. Mgr. Ivana Štěrbová Odbor kultury a památkové péče

Péče o kulturní dědictví v podmínkách Ústeckého kraje. Mgr. Ivana Štěrbová Odbor kultury a památkové péče Péče o kulturní dědictví v podmínkách Ústeckého kraje Mgr. Ivana Štěrbová Odbor kultury a památkové péče Památky Ústeckého kraje v číslech 1 archeologická památkové rezervace 5 městských památkových rezervací

Více

Hostinné, farní kostel Nejsvětější Trojice

Hostinné, farní kostel Nejsvětější Trojice , farní kostel Nejsvětější Trojice historická památka Stručná historie bylo založeno za českého krále Přemysla Otakara II. v době kolonizace horního toku Labe. První písemná zmínka pochází z doby kolem

Více

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost:

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost: Klášterní okruh Trasa: Jihlava Brtnice Telč Nová Říše Délka: 48 km Časová náročnost: 2 dny Jihlava je od Prahy vzdálena 130 km, a pokud využijete dálnici D1, tak za hodinu a půl budete v krajském městě

Více

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace Pracovní list k exkurzi Královská cesta + fotodokumentace Čp 07/04 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a svět práce Pracovní činnosti

Více

PLÁN REALIZACE AKTUALIZACE PLÁNU REALIZACE č. 5 AKCE číslo památky RN v mil.kč

PLÁN REALIZACE AKTUALIZACE PLÁNU REALIZACE č. 5 AKCE číslo památky RN v mil.kč PLÁN REALIZACE AKTUALIZACE PLÁNU REALIZACE č. 5 AKCE číslo památky RN v mil.kč NEODKLADNÉ ZÁCHRANY OHROŽENÝCH OBJEKTŮ KRITICKY OHROŽENÉ OBJEKTY roky výstavby 2011 2012 2013 2014 2015 příspěvek Piaristická

Více

TR Severozápadní Čechy TO Krušné hory a Podkrušnohoří TO České Švýcarsko. Iveta Hennetmairová

TR Severozápadní Čechy TO Krušné hory a Podkrušnohoří TO České Švýcarsko. Iveta Hennetmairová TR Severozápadní Čechy TO Krušné hory a Podkrušnohoří TO České Švýcarsko Iveta Hennetmairová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno

Více

Kód VM: VY_32_INOVACE_5PAU22 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/

Kód VM: VY_32_INOVACE_5PAU22 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Kód VM: VY_32_INOVACE_5PAU22 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: 6. 1. 2012 Ročník: 1. 9. Vzdělávací oblast: Umění

Více

Úpice, farní kostel sv. Jakuba Staršího, apoštola

Úpice, farní kostel sv. Jakuba Staršího, apoštola , farní kostel sv. Jakuba Staršího, apoštola Stručná historie vznikla jako strážní osada u brodu přes Úpu. Ve 13. století patřila k panství vízimburkskému a později k Náchodu. K roku 1350 je zde doložen

Více

BAROKNÍ KRAJINA. JEDNOTLIVÁ ZASTAVENÍ: klášter Plasy, hospodářský dvůr Sechutice, proboštství Mariánská Týnice s kostelem Zvěstování Panny Marie

BAROKNÍ KRAJINA. JEDNOTLIVÁ ZASTAVENÍ: klášter Plasy, hospodářský dvůr Sechutice, proboštství Mariánská Týnice s kostelem Zvěstování Panny Marie BAROKNÍ KRAJINA 1 ZÁKLADNÍ INFORMACE Plasy, Mariánská Týnice obnova kulturní krajiny po třicetileté válce a její majetkoprávní souvislosti, barokní krajina jako krajina formovaná uměleckým cítěním a zároveň

Více

Cesta napříč regionem

Cesta napříč regionem Autor: Mgr. Marcela Langerová Karty míst Moravskotřebovska a jevíčska 1 Třebařov První písemná zmínka je z roku 1267. Kostel Nejsvětější Trojice Boží muka Sousoší Nejsvětější Trojice http://www.trebarov.cz/images/morfeoshow/

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_126 Datum: 28.2.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_126 Datum: 28.2. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

12.09.2009 10.00-15.00 hod. 15.09.2009-18.09.2009 08.00-17.00 hod. 19.09.2009 10.00-15.00 hod. 12.09.2009 9.00-17.00 hod.

12.09.2009 10.00-15.00 hod. 15.09.2009-18.09.2009 08.00-17.00 hod. 19.09.2009 10.00-15.00 hod. 12.09.2009 9.00-17.00 hod. DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD 2009 - www.ehd.cz PAMÁTKY OTEVŘENÉ V KRAJI VYSOČINA Kostel v Bohdalově byl založen asi ve 2. polovině 13. století, patrně pány z Lichtenberka. V letech 1736 až 1759 byl zcela

Více

NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY - PŘEHLED AKCÍ

NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY - PŘEHLED AKCÍ R - - běžná hradební zeď radnice MPR - KP 22622/3-2278 Obnova obv.pláště radnice 1995 R Rest. soklu radnice 2000 Rest. ochozu věže radnice 2000 1 - radnice Masarykovo nám. 2262 A/11 2278 MT Obnova radnice

Více

Město Žatec V Žatci dne Městský úřad Odbor místního hospodářství a majetku MATERIÁL NA JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA ŽATCE DNE

Město Žatec V Žatci dne Městský úřad Odbor místního hospodářství a majetku MATERIÁL NA JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA ŽATCE DNE Město Žatec V Žatci dne 22.5.2019 Městský úřad Odbor místního hospodářství a majetku MATERIÁL NA JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA ŽATCE DNE 30. 05. 2019 Věc: Předkládá: Vypracoval: Obsah: Nabytí nemovitosti

Více

Románský sloh nejvýznamnější památky u nás

Románský sloh nejvýznamnější památky u nás Románský sloh nejvýznamnější památky u nás Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: leden 2013 Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: dějepis Anotace: Digitální učební materiál seznamuje žáky s dějinami

Více

JINDŘICHOHRADECKÝ ZNAK

JINDŘICHOHRADECKÝ ZNAK Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 JINDŘICHOHRADECKÝ ZNAK Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Vytvořili žáci 7. tříd, školní

Více

město s historií průvodce památkami

město s historií průvodce památkami město s historií průvodce památkami Bazilika sv. Prokopa Se stavbou románské baziliky se začalo ve 30. letech 13. století a bazilika byla zasvěcena Panně Marii. Stavba byla během staletí několikrát poškozena,

Více

UMĚLECKÉ SMĚRY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_BO_03-12_OV-7. vzdělávací oblast Člověk a společnost. předmět Občanská výchova. ročník 7.

UMĚLECKÉ SMĚRY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_BO_03-12_OV-7. vzdělávací oblast Člověk a společnost. předmět Občanská výchova. ročník 7. Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz UMĚLECKÉ SMĚRY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_BO_03-12_OV-7 MODERNÍ

Více

10.07.2015 (pátek) od 12:30 hod. Malá Strana Přes Valdštejnskou zahradu a palác, okolím Valdštejnského nám. a dalších paláců až po Maltézské nám.

10.07.2015 (pátek) od 12:30 hod. Malá Strana Přes Valdštejnskou zahradu a palác, okolím Valdštejnského nám. a dalších paláců až po Maltézské nám. Letní univerzita pro každého 2015 Již 4. ročník oblíbeného letního vzdělávání přednášek, komentovaných vycházek a prohlídek. Poznáte nová místa, dozvíte se plno zajímavých informací, zažijete pohodový

Více

Smržovka, kostel sv. Archanděla Michaela, Smržovka, Kostel sv. Archanděla Michaela, celkový pohled od západu. Foto: autor.

Smržovka, kostel sv. Archanděla Michaela, Smržovka, Kostel sv. Archanděla Michaela, celkový pohled od západu. Foto: autor. Smržovka, kostel sv. Archanděla Michaela, 1766-1781 1. Smržovka, Kostel sv. Archanděla Michaela, celkový pohled od západu. Foto: autor. 2a. Smržovka, Kostel sv. Archanděla Michaela, půdorys v úrovni přízemí.

Více

Baroko a Jindřichův Hradec

Baroko a Jindřichův Hradec Baroko a Jindřichův Hradec ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním

Více

RENESANCE V ČECHÁCH. mecenáš umění rudolfínská doba

RENESANCE V ČECHÁCH. mecenáš umění rudolfínská doba RENESANCE V ČECHÁCH U nás tento sloh nebyl nadlouho, pouze v 16.st za vlády Ferdinanda Habsburského, který povolal na přestavbu Pražského hradu italské umělce a pak především za Rudolfa II. mecenáš umění

Více

Něco málo k historii

Něco málo k historii Základní informace Lvov nepatří k největším ukrajinským městům (je až na 7. místě), ale určitě k nejvýznamnějším Počet obyvatel: cca 735 000 Rozloha 182,01 km² Základní informace Historické centrum Lvova

Více

A) Pobělohorský manýrismus (1620 až 1700) - nejednotný ráz architektury, stavitelé cizí, představitelé: Francesco Maratti, Jean Baptista Mathey

A) Pobělohorský manýrismus (1620 až 1700) - nejednotný ráz architektury, stavitelé cizí, představitelé: Francesco Maratti, Jean Baptista Mathey DĚJINY ARCHITEKTURY 12. Barokní architektura na území ČR 12.1 Úvod - v období 17. a 18. století hlavními stavebníky církev a šlechta, města byla po bitvě na Bílé hoře (1620) a po 30-tileté válce zchudlá

Více

HOSTINNÉ. Trasa č. 3 Okolo Hostinného. 6,5 km Hostinné Poštovní Dvůr Hostinné. Trasa:

HOSTINNÉ. Trasa č. 3 Okolo Hostinného. 6,5 km Hostinné Poštovní Dvůr Hostinné. Trasa: HOSTINNÉ Trasa č. 3 Okolo Hostinného Trasa: Značení KČT: Občerstvení: Poznámky: 6,5 km Hostinné Poštovní Dvůr Hostinné (značeny počáteční 2 km) v letních měsících u splavu při dešti jsou stezky kluzké

Více

VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11

VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11 VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11 AUTOR: VĚRA JANSKÁ ŠKOLA: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Datum: březen 2013 Číslo projektu:

Více

DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN

DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN 011-01 1. Úvod do studia. Vybrané kapitoly z filosofie předmět 1. Úvod do filosofie. Dějiny filosofie.. Filosofie krásy. Estetika. 3. Etika.. Kognitivní religionistika.

Více

KRONIKA JIMRAMOVA 1996. Obrazová dokumentace

KRONIKA JIMRAMOVA 1996. Obrazová dokumentace KRONIKA JIMRAMOVA 1996 Obrazová dokumentace Výstavba nové haly a.s. GAMA Oprava fasády č.p. 41 Nová prodejna v Dolní ulici Čistička odpadních vod Kabelizace telefonní sítě Kabelizace telefonní sítě Žabárna

Více

KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY

KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY Jedna z nejvýznamnějších sakrálních památek jižního Valašska je zasvěcená naším národním patronům apoštolům svatému Cyrilu a Metoději. Průvodcovská služba:

Více

Horní Brusnice, kostel svatého Mikuláše, biskupa

Horní Brusnice, kostel svatého Mikuláše, biskupa , kostel svatého Mikuláše, biskupa Stručná historie Obec leží pod severním svahem vrchu Zvičiny. Osídlení území nese rysy venkovského charakteru s typickým soustředěním podél centrální komunikace. V centrální

Více

SILOVÁ MÍSTA ČESKOBRODSKA I.

SILOVÁ MÍSTA ČESKOBRODSKA I. Vědomé putování krajinou www.putujici.cz a www.fengsuej.info SILOVÁ MÍSTA ČESKOBRODSKA I. Libor Domas Mojmír Mišun členové skupiny Putujících Vědomé putování krajinou Jak putují Putující vědomý prožitek

Více

Vysočina renesanční. Velké Meziříčí Luteránské gymnázium.

Vysočina renesanční. Velké Meziříčí Luteránské gymnázium. Vysočina renesanční Vysočina renesanční Stavební aktivity renesance, jež přinášela zesvětštění, individualismus a návrat k antice se soustředily zejména na obytný komfort. Na území kraje Vysočina můžeme

Více

Farní kostely v okrese Trutnov

Farní kostely v okrese Trutnov , farní kostel svatých apoštolů Petra a Pavla Stručná historie Poříčí byla původně slovanská osada. Poprvé jej v písemné listině zachytil biskup Jan III. z Dražic roku 1260. V listině Ferdinanda I. z roku

Více

A je tu Středočeský kraj. Tu to prezentaci vytvořila Irena Havlíčková Zš a Mš Hrubý Jeseník okres Nymburk

A je tu Středočeský kraj. Tu to prezentaci vytvořila Irena Havlíčková Zš a Mš Hrubý Jeseník okres Nymburk A je tu Středočeský kraj Tu to prezentaci vytvořila Irena Havlíčková Zš a Mš Hrubý Jeseník okres Nymburk Hrady a zámky Karštejn Jeden z nejznámějších českých hradů byl postaven v letech 1348 1367 na příkaz

Více

8 Přílohy Seznam příloh:

8 Přílohy Seznam příloh: 8 Přílohy Seznam příloh: 1) Fotodokumentace 2) Katastrální mapa 3) Stavební vývoj 4) Výkresová dokumentace 5) Park a drobná architektura 65 8.1 Fotodokumentace Veškerá fotodokumentace pochází z archivu

Více

SUŠICE. Památek celkem - 68 v MPZ - 60 mimo MPZ - 08

SUŠICE. Památek celkem - 68 v MPZ - 60 mimo MPZ - 08 SUŠICE Památek celkem - 68 v MPZ - 60 mimo MPZ - 08 Sušice I 34658/4-3315 městský dům čp. 4/I, Klostermannova ul., nám. Svobody 1) rohový dům 2) pavlačový dům 3) dvorní dům 4) kočárovna 24945/4-3316 -

Více

Kněž kostel sv. Bartoloměje

Kněž kostel sv. Bartoloměje Kněž kostel sv. Bartoloměje (Opis z knihy Umělecké památky Čech oddíl Čáslavsko od D.A. Birnbaumové, vydané 1929) Filiální kostel sv.bartoloměje, prvně se uvádí jako farní r.1362. Byl tehdy farním kostelem

Více

TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU

TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU Obec Žampach je malou obcí v regionu Pardubického kraje ve východní části České republiky. Nachází se nachází 12 km severovýchodně od Ústí nad Orlicí mezi hrady Lanšperkem,

Více

Pražský hrad. Created by zisava

Pražský hrad. Created by zisava Pražský hrad Dojeďte tramvají č. 22 na zastávku Pražský hrad. Dejte se doleva a za necelých 5 min. přijdete na II. nádvoří. Dojeďte tramvají č. 22 na zastávku Pohořelec. Za 10 minut chůze dojdete na Hradčanském

Více

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl Radomil Kašpar starosta města Litomyšl Evropa Česká republika Litomyšl Litomyšl O Litomyšli mluví poprvé Kosmova kronika česká, k roku 981 Městská práva Městská práva obdržela Litomyšl v roce 1259 od krále

Více

Památky Unesco v ČR. Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život

Památky Unesco v ČR. Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Památky Unesco v ČR Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_14_17 Tématický celek: ZEMĚ, KRAJE, MĚSTA Autor: Mgr. J. Hyklová

Více