NAKLÁDÁNÍ S NEBEZPEČNÝM ODPADEM ZE STAVEB, PROBLEMATIKA AZBESTU V KAMENIVU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "NAKLÁDÁNÍ S NEBEZPEČNÝM ODPADEM ZE STAVEB, PROBLEMATIKA AZBESTU V KAMENIVU"

Transkript

1 NAKLÁDÁNÍ S NEBEZPEČNÝM ODPADEM ZE STAVEB, PROBLEMATIKA AZBESTU V KAMENIVU

2 Činnost o oblasti životního prostředí Činnost od roku 2009 Aktivity v oblasti nakládání s azbesty: Průzkumy výskytu nebezpečných materiálů s obsahem azbestu a dalších nebezpečných odpadů, odběry vzorků materiálu Realizační projekty odstranění azbestu Poradenství při nakládání s azbestem v souladu s legislativou, vypracování dokumentace (Hlášení prací s azbestem, Plán prací, školení,...) Odborný dozor při sanacích, vypracování pracovních postupů (azbest, korkolit,...)

3 NAKLÁDÁNÍ S NEBEZPEČNÝM ODPADEM ZE STAVEB

4 Legislativní základ Zákon č. 185/2001 Sb. o odpadech vyhláška č. 93/2016 Sb. o Katalogu odpadů vyhláška č. 383/2001 Sb. o podrobnostech nakládání s odpady (se změnami č. 83/2016 Sb.) vyhláška č. 294/2005 Sb. o podmínkách ukládání odpadů na skládky a jejich využívání na povrchu terénu vyhláška č. 268/2009 Sb. o technických požadavcích na stavby

5 Co s demontovaným azbestovým materiálem ze stavby Jaké by mohly být možnosti: Opětovné použití???? Odstranění jako odpad

6 Vyhláška o technických požadavcích na stavby stavba nesmí: uvolňovat látky nebezpečné pro zdraví a životy osob a zvířat a pro rostliny, obsahovat nadlimitní množství nebezpečných částic v ovzduší

7 Zákon o odpadech Odpad je každá movitá věc, které se osoba zbavuje nebo má úmysl nebo povinnost se jí zbavit. Osoba má povinnost zbavit se movité věci, jestliže ji nepoužívá k původnímu účelu a věc ohrožuje životní prostředí.

8 Výsledek otázky S materiálem je nutno nakládat pouze jako s odpadem!!!!

9 Zařazování odpadu Původce a oprávněná osoba jsou povinni pro účely nakládání s odpadem odpad zařadit podle Katalogu odpadů.

10 Zařazení odpadu Jaké by mohly být možnosti:???? Odpad kategorie ostatní Odpad kategorie nebezpečný

11 Zařazování odpadu podle kategorií Původce a oprávněná osoba jsou povinni pro účely nakládání s odpadem zařadit odpad do kategorie nebezpečný, pokud a) vykazuje alespoň jednu z nebezpečných vlastností uvedených v příloze přímo použitelného předpisu Evropské unie o nebezpečných vlastnostech odpadů, b) je uveden v Katalogu odpadů jako nebezpečný odpad, nebo c) je smíšen nebo znečištěn některým z odpadů uvedených v Katalogu odpadů jako nebezpečný.

12 Klasifikace azbestu Azbestová vlákna dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1272/2008 (CLP) jsou specifikovány následovně: klasifikace dle Tab. 3.1: Carc. 1A, STOT RE 1. H350 Může vyvolat rakovinu H372 Způsobuje poškození orgánů při prodloužené nebo opakované expozici Signální slovo: Výstražné symboly: nebezpečí GHS08

13 Výsledek otázky Odpad je nutno zařadit jako s odpad kategorie nebezpečný.!!!!

14 Katalog odpadů Zařazení odpadů podle katalogu odpadů: Izolační materiály a stavební materiály s obsahem azbestu * Izolační materiál s obsahem azbestu * Stavební materiály obsahující azbest

15 Další odpady s obsahem azbestu * Odpady obsahující azbest z elektrolýzy * Odpady ze zpracování azbestu * Odpady z výroby azbestocementu obsahující azbest * Kovové obaly obsahující nebezpečnou výplňovou hmotu (např. azbest) včetně prázdných tlakových nádob) * Brzdové destičky obsahující azbest * Vyřazená zařízení obsahující volný azbest

16 Předání odpadu Kam s odpadem: Do popelnice Předat kamarádovi Vysypat do lesa Oprávněné osobě????

17 Předání odpadu K převzetí odpadu do svého vlastnictví je oprávněna pouze právnická osoba nebo fyzická osoba oprávněná k podnikání, která je provozovatelem zařízení k využití nebo k odstranění nebo ke sběru nebo k výkupu určeného druhu odpadu, nebo osoba, která je provozovatelem zařízení podle 14 odst. 2. Každý je povinen zjistit, zda osoba, které předává odpady, je k jejich převzetí podle tohoto zákona oprávněna. V případě, že se tato osoba oprávněním neprokáže, nesmí jí být odpad předán.

18 Výsledek otázky Odpad je nutno předat pouze oprávněné osobě.!!!!

19 Oprávněná osoba Výběr oprávněné osoby:???? Recyklační linka stavebních odpadů Skládka odpadů

20 Nakládání s odpadem Původce odpadů obsahujících azbest a oprávněná osoba, která nakládá s odpady obsahujícími azbest, jsou povinni zajistit, aby při tomto nakládání nebyla z odpadů do ovzduší uvolňována azbestová vlákna nebo azbestový prach a aby nedošlo k rozlití kapalin obsahujících azbestová vlákna. Odpady obsahující azbestová vlákna nebo azbestový prach lze ukládat pouze na skládky k tomu určené. Odpady musí být upraveny, zabaleny, případně po uložení na skládku okamžitě zakryty. Provozovatel skládky je povinen zajistit, aby se částice azbestu nemohly uvolňovat do ovzduší. Uvolňování azbestových vláken do ovzduší při úpravě (drcení).

21 Ukládání odpadu na skládky Technické požadavky na ukládání odpadů z azbestu na skládky Odpady z azbestu mohou být ukládány pouze na skládkách kategorie S-OO a S-NO při splnění technických a technologických požadavků ze strany provozovatele skládky.

22 Výsledek otázky Zajistit aby odpad byl předán pouze na skládky kategorie S-OO a S-NO.!!!!

23 Balení a označování odpadu Balení a označování nebezpečných odpadů Původce a oprávněná osoba, která nakládá s nebezpečnými odpady, jsou povinni zajistit, aby nebezpečné odpady byly označeny písemně a grafickým symbolem. Velikost označení je uvedena ve vyhlášce. Prostředky a místa pro soustřeďování nebezpečných odpadů se označují písemně názvem odpadu, jeho katalogovým číslem a dále kódem a názvem nebezpečné vlastnosti, nápisem nebezpečný odpad a výstražným grafickým symbolem vycházejícím z přímo použitelného předpisu Evropské unie.

24 Označení odpadu

25 Dokumentace Původce a oprávněná osoba jsou povinni zpracovat identifikační list nebezpečného odpadu a místa nakládání s nebezpečným odpadem tímto listem vybavit. Ohlašovací list pro ohlášení přepravy nebezpečných odpadů Písemné informace/základní popis odpadu

26 Identifikační list nebezpečného odpadu

27 Písemné informace Písemné informace s uvedením: a) IČO, bylo-li přiděleno, obchodní firmu/název/jméno a příjmení dodavatele odpadu, identifikační číslo zařízení, pokud je dodavatelem oprávněná osoba, identifikační číslo provozovny, pokud je dodavatelem původce odpadu, název, adresu a identifikační číslo základní územní jednotky (dále jen IČZUJ ) provozovny. V případě vzniku odpadu mimo provozovnu se uvede kód ORP/SOP z číselníků správních obvodů vydaných Českým statistickým úřadem podle místa vzniku odpadu a stručné označení činnosti, při které odpad vznikl, adresa a IČZUJ podle místa vzniku odpadu; v tomto případě se identifikační číslo provozovny a název provozovny neuvádí, b) kód odpadu, kategorie a při dodávkách nebezpečného odpadu také údaje o jeho nebezpečných vlastnostech, c) další údaje o vlastnostech odpadu nezbytné pro zjištění, zda je možné v příslušném zařízení s daným odpadem nakládat.

28 Další povinnosti Právnické a fyzické podnikající osoby Vedení evidence vzniku a nakládání s odpady Hlášení o produkci a nakládání s odpady za kalendářní rok prostřednictvím ISPOP

29 Možnosti výskytu dalších nebezpečných materiálů ve stavbách

30 Příklady Čeho si všímat při průzkumech (nejen azbestu): Původní nátěrové hmoty Izolační materiály Kontaminované stavební materiály Protipožární hlásiče Stáří objektu a původní účel (zákaz azbestu 1997)

31 Původní nátěrové hmoty Možnost použití materiálů s vysokým obsahem: Olova PCB

32 Izolační materiály Korkolit - izolační materiál na bázi korkové drti a pojiva na bázi hnědouhelného dehtu s vysokým obsahem polycyklických aromatických uhlovodíků Původní návrh na uložení odpadu na skládku příp. biodegradaci změněn na odstranění ve spalovně.

33 Kontaminované stavební materiály Možnost kontaminace materiálů: Polycyklické aromatické uhlovodíky Ropné uhlovodíky

34 Protipožární hlásiče Ionizační hlásiče požáru s obsahem radionuklidu 241 Am (americium) nakládání (a odstranění) je kontrolováno a řízeno SÚJB

35 Azbest v horninách Azbest je společný název pro skupinu přirozeně se vyskytujících křemičitých minerálů. Konkrétně skupinu vláknitých křemičitanů, které se podle struktury dělí na serpentiny (chryzotil, lizardit, antigorit) a amfiboly (aktinolit, amosit, anthofylit, krokydolit, tremolit). Tyto minerály se ze % skládají z křemíku, zbylou část tvoří oxidy železa, hořčíku a ostatních kovů.

36 Serpentin Mg 3 (SI 2 O 5 )(OH) 4 Chrysotil - nejběžnějším azbestovým materiálem Tyto vlákna jsou zvlněná, ohebná a mají tendence tvořit shluky. (bílý azbest)

37 Amfiboly jsou rozsáhlá a svým proměnlivým chemismem a vzhledem rozmanitá skupina minerálů. Vedle křemene, živců, pyroxenů a slíd jde o nejrozšířenější horninotvorné minerály především vyvřelých, ale i přeměněných hornin. Je odhadováno, že tvoří asi 5 % zemské kůry. Jedná se o křemičitany (silikáty) hořčíku, železa, vápníku, sodíku, někdy i hliníku a titanu. Jednotlivé prvky se ve struktuře amfibolu vzájemně zastupují. (hnědý azbest)

38 Obsahují stejné chemické složení jako pyroxeny, ale mají jinou krystalickou strukturu (amf-šestiúhelník, pyrox-osmiúhelník). Identifikace Amfiboly jsou černé, hnědé, zelené, některé jsou i bílé. Tvrdost: různá 2,5 až 3, 5 až 6 Soustava: monoklinická, sloupcovitý, stébelnatý, jehlicovitý, vláknitý až vláskovitý (typické pro azbest), tvoří shluky Štěpnost: dokonalá Časté jsou také plstnaté formy amfibolů (antofylit, aktinolit, tremolit).

39 Zástupci skupiny Chryzotil, chemický vzorec Na 2 Fe 2+ 3Fe 3+ 2Si 8 O 22 (OH) 2 Serpentin - horninotvorný minerál serpentinitů, v puklinách jako chryzotil. Aktinolit, chemický vzorec Ca 2 (Mg,Fe 2+ ) 5 {(OH) Si 4 O 11 } 2 Horninotvorný minerál mastkových a chloritických břidlic, eklogitech, metamorfovaných bazických hornin facie zelených břidlic, vyskytuje se v hydrotermálně přeměněných magmatických a metamorfovaných horninách, někdy je jeho vznik spojen se vznikem magnetitových nebo Cu-Ni rud. Tremolit, chemický vzorec Ca 2 Mg 5 [OH Si 4 O 11 ] 2 Tremolit se hojně vyskytuje v mramorech, dolomitech, mastkových břidlicích, v metamorfních a metasomatických horninách vznikajících na úkor karbonátových a ultrabazických hornin, často za spolupůsobení postmagmatických hydrotermálních roztoků podle trhlin a na kontaktech hornin různého chemického složení. Krokydolit, chemický vzorec Na 2 Fe 4 [OH Si 4 O 11 ] 2 Výskyt v magmatických horninách bohatých na sodík (granit, syenit), metamorfované břidlice.

40 Vlastnosti a výskyt Mají mimořádné fyzikálně-chemické vlastnosti. Zejména serpentinová vlákna jsou lehká, elastická, dobře zpracovatelná, elektroizolační a nehořlavá. Mají vysokou pevnost v tahu a jsou odolná vůči vysokým teplotám i většině chemikálií. Specifické vlastnosti především amfibolových minerálů, mezi něž patří zejména křehkost a příčná i podélná lámavost, mohou u některých z nich způsobit, že při drcení kameniva se mohou tyto minerály tříštit, resp. lámat na částice, naplňující definici tzv. respirabilních vláken. Současně ne všechny amfibolové křemičité minerály mohou mít takové vlastnosti.

41 Jedná o společnou vlastnost hornin v regionálním měřítku. V ČR jsou známy současné provozované lomy spilitických hornin a amfybolitu.

42 Závěr Azbest, díky svojí složité struktuře a variabilnímu složení, není minerál, ale minerální fáze složená z konkrétního minerálu.

43 Azbest v IRZ Nejběžnějším azbestovým minerálem je chrysotil, který patří do serpentinové skupiny. Chrysotilová vlákna jsou zvlněná, ohebná a mají tendence tvořit shluky. Zbývajících pět minerálů, krokydolit, anthofylit, tremolit, aktinolit a amosit patří mezi amfiboly. Tato vlákna jsou hladká se špičatými konci a snadno se dostávají do plic. Ze zdravotního hlediska jsou nebezpečnější než chrysotil.

44 Vlastnosti jednotlivých azbestových minerálů uvedené v IRZ minerál vzorec hustota (kg.m -3 ) barva chrysotil Mg3(Si 2 O 5 ) (OH) 2550 bílá až světle zelená krokydolit Na 2 Fe II 3Fe III 2(Si 8 O 22 )(OH) modrá anthofylit (Mg, Fe) 7 (Si 8 O 22 )(OH) bílá až šedohnědá tremolit Ca 2 Mg 5 (Si 8 O 22 )(OH) bílá až šedá aktinolit Ca 2 (Mg, Fe) 5 (Si 8 O 22 )(OH) světle až tmavě zelená amosit (Fe, Mg) 7 (Si 8 O 22 )(OH) šedá až hnědá - Konec prezentace -

45 Vypracoval:

PŘEDEMOLIČNÍ PRŮZKUM STAVEB SANACE STAVEB S VÝSKYTEM AZBESTU

PŘEDEMOLIČNÍ PRŮZKUM STAVEB SANACE STAVEB S VÝSKYTEM AZBESTU PŘEDEMOLIČNÍ PRŮZKUM STAVEB SANACE STAVEB S VÝSKYTEM AZBESTU Jan Mičan Ekologické audity a posudky s.r.o., Míčkova 66, 614 00 Brno, e-mail: mican@eap.cz Výskyt azbestu - příroda Všechny formy azbestu vyrobeny

Více

NAKLÁDÁNÍ S AZBESTEM,

NAKLÁDÁNÍ S AZBESTEM, AKTUÁLNÍ LEGISLATIVA V OBLASTI NAKLÁDÁNÍ S AZBESTEM, implementace norem EU do českých, nakládání s odpady s obsahem azbestu. ING. JAN MIČAN Ekologické audity a posudky s.r.o., Míčkova 66, 614 00 BRNO,

Více

Předávání odpadů. Mgr. Vojtěch Pilnáček

Předávání odpadů. Mgr. Vojtěch Pilnáček Předávání odpadů Mgr. Vojtěch Pilnáček Obsah přednášky Mám vlastně vůbec odpad? Jaký? Kam s ním a co s ním? Obecně o Dokumentace při předávání Předání pouze oprávněné osobě ( 12 odst. 2 zákona o odpadech)

Více

PROCESY ŘEŠENÍ ODSTRANĚNÍ AZBESTOVÉHO ZNEČIŠTĚNÍ A JEJICH KONTROLA. ING. JAN MIČAN Ekologické audity a posudky s.r.o., Míčkova 66, 614 00 BRNO,

PROCESY ŘEŠENÍ ODSTRANĚNÍ AZBESTOVÉHO ZNEČIŠTĚNÍ A JEJICH KONTROLA. ING. JAN MIČAN Ekologické audity a posudky s.r.o., Míčkova 66, 614 00 BRNO, PROCESY ŘEŠENÍ ODSTRANĚNÍ AZBESTOVÉHO ZNEČIŠTĚNÍ A JEJICH KONTROLA ING. JAN MIČAN Ekologické audity a posudky s.r.o., Míčkova 66, 614 00 BRNO, e-mail: mican@eap.cz Formy azbestu Amfiboly (jinorázy) mají

Více

POSLOUPNOST ÚKONŮ NAKLÁDÁNÍ S AZBESTEM

POSLOUPNOST ÚKONŮ NAKLÁDÁNÍ S AZBESTEM POSLOUPNOST ÚKONŮ NAKLÁDÁNÍ S AZBESTEM (průzkum projekt technická zpráva povolovací řízení výběrové řízení realizace zakázky), náležitosti a struktura projektu a technické zprávy Legislativní základ Zákon

Více

VYHLÁŠKA ze dne 14. března 2016, kterou se mění vyhláška č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady, ve znění pozdějších předpisů

VYHLÁŠKA ze dne 14. března 2016, kterou se mění vyhláška č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady, ve znění pozdějších předpisů Sbírka zákonů č. 83 / 2016 Strana 1665 83 VYHLÁŠKA ze dne 14. března 2016, kterou se mění vyhláška č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady, ve znění pozdějších předpisů Ministerstvo životního

Více

AZBEST. Směrnice č. 434 Azbest. (2. úroveň dokumentace TMS) (4. vydání) ČESKÁ RAFINÉRSKÁ, a.s., Záluží 2, Litvínov

AZBEST. Směrnice č. 434 Azbest. (2. úroveň dokumentace TMS) (4. vydání) ČESKÁ RAFINÉRSKÁ, a.s., Záluží 2, Litvínov AZBEST (2. úroveň dokumentace TMS) (4. vydání) Schválil: Leszek J. Stokłosa - generální ředitel Zpracovatel: Oddělení HSQ Správce dokumentace: Technik organizace a řízení Vydáno dne: 26.3.2013 Platnost

Více

Ohlašovací prahy pro úniky a přenosy pro ohlašování do IRZ/E-PRTR

Ohlašovací prahy pro úniky a přenosy pro ohlašování do IRZ/E-PRTR Azbest Základní informace Ohlašovací prahy pro úniky a přenosy pro ohlašování do IRZ/E-PRTR H- a P-věty Základní charakteristika Použití Zdroje úniků Dopady na životní prostředí Dopady na zdraví člověka,

Více

Novela vyhlášky č. 383/2001 Sb. Ing. Gabriela Bulková Ministerstvo životního prostředí

Novela vyhlášky č. 383/2001 Sb. Ing. Gabriela Bulková Ministerstvo životního prostředí Novela vyhlášky č. 383/2001 Sb. Ing. Gabriela Bulková Ministerstvo životního prostředí Žádost o souhlas s provozem zařízení Změny v žádosti o souhlas k provozu zařízení identifikace provozovny, kde je

Více

Nakládání s odpady. Prezentace použita se svolením Ing, Fildána

Nakládání s odpady. Prezentace použita se svolením Ing, Fildána Nakládání s odpady Prezentace použita se svolením Ing, Fildána Nakládání s odpady Předpisy: 185/2001 Sb. Zákon o odpadech 93/2016 Sb. Vyhláška o Katalogu odpadu (zrušila původní Katalog - vyhl. 381/2001

Více

PRÁVNÍ ÚPRAVA NAKLÁDÁNÍ SE STAVEBNÍMI ODPADY A POŽADAVKY NA JEJICH KVALITU

PRÁVNÍ ÚPRAVA NAKLÁDÁNÍ SE STAVEBNÍMI ODPADY A POŽADAVKY NA JEJICH KVALITU PRÁVNÍ ÚPRAVA NAKLÁDÁNÍ SE STAVEBNÍMI ODPADY A POŽADAVKY NA JEJICH KVALITU Petra Urbanová Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Konference Analytika odpadů V 22.11. 2018, Litomyšl OBSAH PREZENTACE

Více

K a r e l L a c h. Seminář A Z B E S T - PRAXE KROK ZA KROKEM, Hradec Králové, 22. října 2013 1

K a r e l L a c h. Seminář A Z B E S T - PRAXE KROK ZA KROKEM, Hradec Králové, 22. října 2013 1 K a r e l L a c h E d u a r d J e ž o V l a d i m í r M i č k a Seminář A Z B E S T - PRAXE KROK ZA KROKEM, Hradec Králové, 22. října 2013 1 Azbest a jeho vlastnosti: Azbest (osinek) je přírodní vláknitý

Více

Mikroskopie minerálů a hornin

Mikroskopie minerálů a hornin Mikroskopie minerálů a hornin Přednáška 4 Serpentinová skupina, glaukonit, wollastonit, sádrovec, rutil, baryt, fluorit Skupina serpentinu Význam a výskyt Tvar a omezení Barva, pleochroismus v bazických,

Více

Legislativa zabývající se problematikou azbestu

Legislativa zabývající se problematikou azbestu Legislativa zabývající se problematikou azbestu Zákon č. 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích o zajištění bezpečnosti a ochrany

Více

Právní předpisy související s ochranou zdraví při práci s azbestem. 7 Rizikové faktory pracovních podmínek a kontrolovaná pásma

Právní předpisy související s ochranou zdraví při práci s azbestem. 7 Rizikové faktory pracovních podmínek a kontrolovaná pásma Právní předpisy související s ochranou zdraví při práci s azbestem Zákon č. 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění

Více

Hlášení o sběru a zpracování autovraků, jejich částí, o produkci a nakládání s odpady za rok:

Hlášení o sběru a zpracování autovraků, jejich částí, o produkci a nakládání s odpady za rok: Hlášení o sběru a zpracování autovraků, jejich částí, o produkci a nakládání s odpady za rok: Hlášení určeno pro ORP/SOP (kód, název): vyhrazeno pro údaje podatelny LIST č. 1 Identifikace oprávněné osoby

Více

Mineralogie I Prof. RNDr. Milan Novák, CSc.

Mineralogie I Prof. RNDr. Milan Novák, CSc. Mineralogie I Prof. RNDr. Milan Novák, CSc. Mineralogický systém - silikáty Osnova přednášky: 1. Sorosilikáty 2. Cyklosilikáty 3. Inosilikáty 4. Shrnutí 1. Sorosilikáty skupina epidotu Málo významná skupina,

Více

METAMORFOVANÉ HORNINY

METAMORFOVANÉ HORNINY Cvičení V METAMORFOVANÉ HORNINY - žádné bezprostřední poznatky o jejich genezi - poznání pouze výsledků metamorfních procesů - intenzita metamorfózy obecně lepší mechanicko-fyzikální vlastnosti (ocenění

Více

INSTRUKCE PRO NAKLÁDÁNÍ S AZBESTOVÝMI MATERIÁLY A ODPADY

INSTRUKCE PRO NAKLÁDÁNÍ S AZBESTOVÝMI MATERIÁLY A ODPADY INSTRUKCE PRO NAKLÁDÁNÍ S AZBESTOVÝMI MATERIÁLY A ODPADY listopad 2012 Evidenční číslo dokumentace: 49112 Výtisk číslo: 1 Zpracoval: Ing. Jan Mičán, odborný zástupce pověřené osoby MŽP ČR a MZD ČR Vyhotoveno

Více

Práva a povinnosti při nakládání s odpady

Práva a povinnosti při nakládání s odpady Snížení rizik ohrožení zdraví člověka a životního prostředí podporou výuky chemie na ZŠ Práva a povinnosti při nakládání s odpady Ing. Tomáš Buriánek burianek@spschbr.cz 1 Odpadová legislativa zákon č.

Více

Legislativa v odpadovém hospodářství a obce. Velehrad 4.12.2014

Legislativa v odpadovém hospodářství a obce. Velehrad 4.12.2014 Legislativa v odpadovém hospodářství a obce Velehrad 4.12.2014 Ing. Jana Káčerová Krajský úřad Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Legislativa v odpadovém hospodářství 1. Zákon č. 185/2001

Více

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ PODLE ZÁKONA Č. 185/2001 SB., O ODPADECH Příručka pro oblast životního prostředí Příručka pro oblast životního prostředí Obsah: 1.0 Úvod 1.1 Stručný

Více

SOROSILIKÁTY Málo významná skupina, mají nízký stupeň polymerizace, dva spojené tetraedry Si2O7, někdy jsou ve struktuře přítomny SiO4 i Si2O7.

SOROSILIKÁTY Málo významná skupina, mají nízký stupeň polymerizace, dva spojené tetraedry Si2O7, někdy jsou ve struktuře přítomny SiO4 i Si2O7. Mineralogie I Milan Novák Ústav geologických věd, PřF MU v Brně MINERALOGICKÝ SYSTÉM 2 SOROSILIKÁTY Málo významná skupina, mají nízký stupeň polymerizace, dva spojené tetraedry Si2O7, někdy jsou ve struktuře

Více

po chrysotilu ve vnitřním prostředí totiž nastupuje na scénu aktinolit

po chrysotilu ve vnitřním prostředí totiž nastupuje na scénu aktinolit 1 po chrysotilu ve vnitřním prostředí totiž nastupuje na scénu aktinolit Ca 2 (Mg,Fe 2+ ) 5 {(OH) Si 4 O 11 } 2 je jednoklonný minerál ze skupiny klinoamfibolů. Člen skupiny důležitých horninotvorných

Více

Práce s odpady a jejich recyklace. Škola jako centrum celoživotního učení - další vzdělávání maloobchodních prodejců CZ.1.07/3.2.05/02.

Práce s odpady a jejich recyklace. Škola jako centrum celoživotního učení - další vzdělávání maloobchodních prodejců CZ.1.07/3.2.05/02. Práce s odpady a jejich recyklace Škola jako centrum celoživotního učení - další vzdělávání maloobchodních prodejců CZ.1.07/3.2.05/02.0024 Slide 1 LEGISLATIVA -ZÁKONY ZÁKON č. 185/2001 Sb., o odpadech

Více

Příloha č. 20 k vyhlášce č. 383/2001 Sb.

Příloha č. 20 k vyhlášce č. 383/2001 Sb. Řádné hlášení Doplněné hlášení Hlášení o produkci a nakládání s odpady Evidenční číslo ORP pro vnitřní potřebu úřadu Vykazovaný rok 2 0 1 2 List č. 1 - Identifikace oprávněné osoby Hlášení určeno pro ORP

Více

Metamorfóza, metamorfované horniny

Metamorfóza, metamorfované horniny Metamorfóza, metamorfované horniny Přednáška 6 RNDr. Aleš Vaněk, Ph.D. č. dveří: 234, FAPPZ e-mail: vaneka@af.czu.cz 1 Metamorfóza (metamorfismus) - přeměna hornin účinkem teploty, tlaku a chemicky aktivních

Více

Zkušenosti ČIŽP s dozorem nad nakládáním se stavebními odpady

Zkušenosti ČIŽP s dozorem nad nakládáním se stavebními odpady Zkušenosti ČIŽP s dozorem nad nakládáním se stavebními odpady (+ příklady z praxe) 10.6.2008, Praha Ing. Petr Havelka vedoucí odboru odpadového hospodářství ČIŽP - ředitelství Obsah prezentace Představení

Více

Výuková pomůcka pro cvičení ze geologie pro lesnické a zemědělské obory. Úvod do mineralogie

Výuková pomůcka pro cvičení ze geologie pro lesnické a zemědělské obory. Úvod do mineralogie Úvod do mineralogie Specializovaná věda zabývající se minerály (nerosty) se nazývá mineralogie. Patří mezi základní obory geologie. Geologie je doslovně věda o zemi (z řec. gé = země, logos = slovo) a

Více

POVINNOSTI PŘI NAKLÁDÁNÍ S ODPADY

POVINNOSTI PŘI NAKLÁDÁNÍ S ODPADY POVINNOSTI PŘI NAKLÁDÁNÍ S ODPADY Ministerstvo životního prostředí Odbor výkonu státní správy VII Ing. Marie Boehmová 1. Obecné povinnosti Prvotní původce (každý) je povinen nakládat s odpady a zbavovat

Více

Geologie-Minerály I.

Geologie-Minerály I. Geologie-Minerály I. Připravil: Ing. Jan Pecháček Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Fyzikální vlastnosti minerálů: a) barva

Více

135GEMZ Jan Valenta Katedra geotechniky K135 (5. patro budova B) Místnost B502

135GEMZ Jan Valenta Katedra geotechniky K135 (5. patro budova B) Místnost B502 135GEMZ Jan Valenta Katedra geotechniky K135 (5. patro budova B) Místnost B502 Konzultační hodiny: Katedra geotechniky K135 (5. patro budova B) - Geologie - Mechanika zemin - Zakládání staveb - Podzemní

Více

ZÁKON O ODPADECH ZÁKON O ODPADECH NEBEZPEČNÝ ODPAD PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ. č.. 185/2001 Sb.

ZÁKON O ODPADECH ZÁKON O ODPADECH NEBEZPEČNÝ ODPAD PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ. č.. 185/2001 Sb. ZÁKON O ODPADECH NEBEZPEČNÝ ODPAD PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Odpady potravinářské výroby Mgr. Kateřina Járová, Ph.D. Zákon č. 185/2001 Sb., o a o změně některých dalších zákonů Vyhláška č. 93/2016 Sb.,

Více

Mineralogie I. Prof. RNDr. Milan Novák, CSc. Mineralogický systém - silikáty Osnova přednášky: 1. Strukturní a chemický základ pro klasifikaci

Mineralogie I. Prof. RNDr. Milan Novák, CSc. Mineralogický systém - silikáty Osnova přednášky: 1. Strukturní a chemický základ pro klasifikaci Mineralogie I Prof. RNDr. Milan Novák, CSc. Mineralogický systém - silikáty Osnova přednášky: 1. Strukturní a chemický základ pro klasifikaci silikátů 2. Nesosilikáty 3. Shrnutí 1. Co je minerál? Anorganická

Více

Optické vlastnosti horninotvorných minerálů IV

Optické vlastnosti horninotvorných minerálů IV Optické vlastnosti horninotvorných minerálů IV Pro studenty přednášek Mineralogie I a Mikroskopie minerálů a hornin sestavil Václav Vávra 1 Obsah prezentace titanit 3 karbonáty 11 epidot 18 klinozoisit

Více

Povinnosti při nakládání s prázdnými obaly od přípravků na ochranu rostlin

Povinnosti při nakládání s prázdnými obaly od přípravků na ochranu rostlin Povinnosti při nakládání s prázdnými obaly od přípravků na ochranu rostlin Ministerstvo zemědělství 14.11.2013 Ing. Veronika Jarolímová Ř ČIŽP OOH jarolimova_veronika@cizp.cz Legislativa Zákon č. 185/2001

Více

Maximální minimum pro původce odpadů Štěpán Jakl, Kristýna Husáková, Pavlína Rýpalová, Vojtěch Pilnáček, Jitka Fuitova

Maximální minimum pro původce odpadů Štěpán Jakl, Kristýna Husáková, Pavlína Rýpalová, Vojtěch Pilnáček, Jitka Fuitova V Maximální minimum pro původce odpadů Štěpán Jakl, Kristýna Husáková, Pavlína Rýpalová, Vojtěch Pilnáček, Jitka Fuitova 23. 5. 2019 Obsah prezentace Legislativa Význam evidence odpadů Průběžná evidence

Více

b) obsah návrhu na prodloužení platnosti pověření

b) obsah návrhu na prodloužení platnosti pověření Strana 1832 Sbírka zákonů č. 94 / 2016 Částka 38 94 VYHLÁŠKA ze dne 23. března 2016 o hodnocení nebezpečných vlastností odpadů Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle

Více

Skladování. Ing. Zdeněk Fildán.

Skladování. Ing. Zdeněk Fildán. Skladování chemických hlátek a odpadů dů z hlediska podnikové ekologie ENVI GROUP s.r.o. Ing. Zdeněk Fildán www.envigroup.cz info@envigroup.cz 1 Oblasti Prevence závažných havárií: Zákon č. 224/2015 Sb.,

Více

Mineralogie II. Prof. RNDr. Milan Novák, CSc. Mineralogický systém silikáty II. Osnova přednášky: 1. Cyklosilikáty 2. Inosilikáty pyroxeny 3.

Mineralogie II. Prof. RNDr. Milan Novák, CSc. Mineralogický systém silikáty II. Osnova přednášky: 1. Cyklosilikáty 2. Inosilikáty pyroxeny 3. Mineralogie II Prof. RNDr. Milan Novák, CSc. Mineralogický systém silikáty II Osnova přednášky: 1. Cyklosilikáty 2. Inosilikáty pyroxeny 3. Shrnutí 1. Cyklosilikáty Poměrně malá ale důležitá skupina silikátů,

Více

SMĚRNICE KOMISE. ze dne 3. prosince 1991,

SMĚRNICE KOMISE. ze dne 3. prosince 1991, SMĚRNICE KOMISE ze dne 3. prosince 1991, kterou se přizpůsobuje technickému pokroku příloha I směrnice Rady 76/769/EHS o sbližování právních a správních předpisů členských států týkajících se omezení uvádění

Více

A Z B E S T NAKLÁDÁNÍ S AZBESTOVÝMI MATERIÁLY A ODPADY

A Z B E S T NAKLÁDÁNÍ S AZBESTOVÝMI MATERIÁLY A ODPADY A Z B E S T NAKLÁDÁNÍ S AZBESTOVÝMI MATERIÁLY A ODPADY Aktualizace - 28. 2. 2007 Azbest a jeho vlastnosti: CO JE TO AZBEST Azbest (osinek) je přírodní minerál ze skupiny silikátů, který se v přírodě vyskytuje

Více

Obecně závazná vyhláška obce Stašov č. 2/2011,

Obecně závazná vyhláška obce Stašov č. 2/2011, Obecně závazná vyhláška obce Stašov č. 2/2011, o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo obce Stašov se usneslo dne 16.12. 2011 vydat

Více

O nakládání s komunálním odpadem

O nakládání s komunálním odpadem Obec Sadov na základě usnesení zastupitelstva obce ze dne 19.12.2001 v souladu se zákonem č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení) a v souladu s odst. 2 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých

Více

Přednášející : Ing. Novák, KÚ JmK

Přednášející : Ing. Novák, KÚ JmK Povinnosti obcí při nakládání s odpady dle současné platné legislativy Přednášející : Ing. Novák, KÚ JmK Cíle prezentace Seznámit účastníky setkání s platnou legislativou v oblasti odpadového hospodářství

Více

A Z B E S T v komunálním prostředí

A Z B E S T v komunálním prostředí A Z B E S T v komunálním prostředí CO JE TO AZBEST Azbest a jeho vlastnosti: Azbest (osinek) je přírodní minerál ze skupiny silikátů, který se v přírodě vyskytuje v několika formách azbestových minerálů

Více

Přednáška č. 9. Systematická mineralogie. Princip klasifikace silikátů na základě jejich struktur.

Přednáška č. 9. Systematická mineralogie. Princip klasifikace silikátů na základě jejich struktur. Přednáška č. 9 Systematická mineralogie. Princip klasifikace silikátů na základě jejich struktur. Systematický přehled nejdůležitějších minerálů z třídy silikátů. Přehled technického použití vybraných

Více

Obecně závazná vyhláška města Heřmanův Městec č. 3/2004,

Obecně závazná vyhláška města Heřmanův Městec č. 3/2004, Obecně závazná vyhláška města Heřmanův Městec č. 3/2004, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území města, včetně systému

Více

Obecně závazná vyhláška obce Hrádek č. 1/2001

Obecně závazná vyhláška obce Hrádek č. 1/2001 O b e c H r á d e k Obecně závazná vyhláška obce Hrádek č. 1/2001 o nakládání s komunálním a se stavebním odpadem Obecní zastupitelstvo obce Hrádek schválilo na svém zasedání dne 11. prosince 2001 podle

Více

Geologie Horniny vyvřelé a přeměněné

Geologie Horniny vyvřelé a přeměněné Geologie Horniny vyvřelé a přeměněné Připravil: Ing. Jan Pecháček Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 c) BAZICKÉ: Melafyr -

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2016

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2016 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2016 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu na území města Čáslav Zastupitelstvo města Čáslav se usneslo podle

Více

ODBĚRY VZORKŮ OVZDUŠÍ PRO STANOVENÍ AZBESTU

ODBĚRY VZORKŮ OVZDUŠÍ PRO STANOVENÍ AZBESTU ODBĚRY VZORKŮ OVZDUŠÍ PRO STANOVENÍ AZBESTU RNDr. Jana Habalová jana.habalova@zu.cz Seminář Azbest a jak na něj Hradec Králové 5.6.2012 Azbest: souhrnný název pro přírodní vláknitý silikát 6 typů: amfiboly

Více

1 Předmět úpravy. Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropských společenství 1 ) a v souladu s nimi upravuje:

1 Předmět úpravy. Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropských společenství 1 ) a v souladu s nimi upravuje: 1 z 6 352 VYHLÁŠKA ze dne 11. září 2008 o podrobnostech nakládání s odpady z autovraků, vybraných autovraků, o způsobu vedení jejich evidence a evidence odpadů vznikajících v zařízeních ke sběru a zpracování

Více

Ochrana zdraví zaměstnanců při práci s materiálem obsahují azbest a hlášení prací s materiálem obsahujícím azbest

Ochrana zdraví zaměstnanců při práci s materiálem obsahují azbest a hlášení prací s materiálem obsahujícím azbest Ochrana zdraví zaměstnanců při práci s materiálem obsahují azbest a hlášení prací s materiálem obsahujícím azbest Dle 19 nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci,

Více

Obec H A B Ř Í. Obecně závazná vyhláška č. 3/2003

Obec H A B Ř Í. Obecně závazná vyhláška č. 3/2003 Obec H A B Ř Í Obecně závazná vyhláška č. 3/2003 o systému shormažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území obce Habří, včetně systému nakládání

Více

AKTUÁLNÍ ZMĚNY ZÁKONA, PŘÍPRAVA NOVÝCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ, POH, DATA O ODPADECH V ČR, OPŽP PO3

AKTUÁLNÍ ZMĚNY ZÁKONA, PŘÍPRAVA NOVÝCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ, POH, DATA O ODPADECH V ČR, OPŽP PO3 AKTUÁLNÍ ZMĚNY ZÁKONA, PŘÍPRAVA NOVÝCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ, POH, DATA O ODPADECH V ČR, OPŽP PO3 Tomáš Kovařík Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Konference Biomasa & Energetika, 24. listopadu

Více

METODIKA ME 13/06 PEČOVÁNÍ O ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

METODIKA ME 13/06 PEČOVÁNÍ O ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ ČEZ DISTRIBUCE SKUPINA ČEZ DRUH DOKUMENTU METODIKA ČÍSLO DOKUMENTU ME 13/06 NÁZEV PEČOVÁNÍ O ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ HLAVNÍ ZPRACOVATEL odbor Strategický rozvoj vedoucí odboru 12120000 / Ing. Milan Špatenka

Více

Metamorfované horniny

Metamorfované horniny Metamorfované horniny metamorfóza-- soubor procesů (fyzikálních, chemických, strukturních), při při nichžse horniny přizpůsobují nově nastalým vnějším podmínkám (především teplota a tlak) a) rekrystalizace

Více

Obecně závazná vyhláška obce Vranov Pro rok 2003

Obecně závazná vyhláška obce Vranov Pro rok 2003 Obecně závazná vyhláška obce Vranov Pro rok 2003 kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů včetně systému nakládání se stavebním odpadem

Více

Obecně závazná vyhláška obce Vřeskovice č. 6 / 2001

Obecně závazná vyhláška obce Vřeskovice č. 6 / 2001 1 Obecně závazná vyhláška obce Vřeskovice č. 6 / 2001 o nakládání s komunálním odpadem a stavebním odpadem na území obce VŘESKOVICE a o stanovení způsobu sběru, třídění, využívání a zneškodňování odpadů

Více

AZBESTOVÉ NEBEZPEČÍ VE STAVBÁCH

AZBESTOVÉ NEBEZPEČÍ VE STAVBÁCH AZBESTOVÉ NEBEZPEČÍ VE STAVBÁCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

OBEC Nasavrky, Nasavrky 31, 565 01 Choceň. Obecně závazná vyhláška obce Nasavrky č. 1/2015

OBEC Nasavrky, Nasavrky 31, 565 01 Choceň. Obecně závazná vyhláška obce Nasavrky č. 1/2015 OBEC Nasavrky, Nasavrky 31, 565 01 Choceň Obecně závazná vyhláška obce Nasavrky č. 1/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů včetně

Více

Zákon č. 185/2001 Sb. ze dne 15. května 2001 o odpadech a o změně některých dalších zákonů

Zákon č. 185/2001 Sb. ze dne 15. května 2001 o odpadech a o změně některých dalších zákonů Zákon č. 185/2001 Sb. ze dne 15. května 2001 o odpadech a o změně některých dalších zákonů Ústí nad Labem 4/2013 Ing. Jaromír Vachta Základní informace o nebezpečných odpadech BL dle Nařízení EP a Rady

Více

KONCEPCE NAKLÁDÁNÍ S ODPADY Z VÝSTAVBY

KONCEPCE NAKLÁDÁNÍ S ODPADY Z VÝSTAVBY KONCEPCE NAKLÁDÁNÍ S ODPADY Z VÝSTAVBY Koncepce odpadového hospodářství stavby je zpracována na základě platné legislativy v odpadovém hospodářství a jejím cílem je stanovit základní principy nakládání

Více

Úvod do praktické geologie I

Úvod do praktické geologie I Úvod do praktické geologie I Hlavní cíle a tematické okruhy Určování hlavních horninotvorných minerálů a nejběžnějších typů hornin Pochopení geologických procesů, kterými jednotlivé typy hornin vznikají

Více

o nakládání s komunálním odpadem a stavebním odpadem na území obce a jejích částech.

o nakládání s komunálním odpadem a stavebním odpadem na území obce a jejích částech. Obecně závazná vyhláška č. 1/2001 Obce Horní Krupá o nakládání s komunálním odpadem a stavebním odpadem na území obce a jejích částech. Zastupitelstvo obce Horní Krupá vydává dne 7. 12. 2001 v souladu

Více

Zdraví při práci s azbestem. MUDr.Vladimíra Lipšová a kol. Centrum hygieny práce a pracovního lékařství SZÚ Praha

Zdraví při práci s azbestem. MUDr.Vladimíra Lipšová a kol. Centrum hygieny práce a pracovního lékařství SZÚ Praha Zdraví při práci s azbestem MUDr.Vladimíra Lipšová a kol. Centrum hygieny práce a pracovního lékařství SZÚ Praha = přírodní vláknité minerály Serpentiny (hadce) -spirálová vlákna chrysotil(bilý azbest)

Více

Název stavby: DEMOLICE OBJEKTU DÍLEN VLS ČR, S.P., HRADIŠTĚ LUČINA 88 Místo stavby: Parc. č. 1152, k.ú. Bražec u Hradiště 990779

Název stavby: DEMOLICE OBJEKTU DÍLEN VLS ČR, S.P., HRADIŠTĚ LUČINA 88 Místo stavby: Parc. č. 1152, k.ú. Bražec u Hradiště 990779 a) identifikace odstraňované stavby Název stavby: DEMOLICE OBJEKTU DÍLEN VLS ČR, S.P., HRADIŠTĚ LUČINA 88 Místo stavby: Parc. č. 1152, k.ú. Bražec u Hradiště 990779 Kraj: Typ a funkce stavby: Karlovarský

Více

Nebezpečné odpady a ADR

Nebezpečné odpady a ADR Nebezpečné odpady a ADR Dr. Ing. Jiří Došek, vedoucí střediska ADR, RID, ADN Bild Bild Bild Bild Nebezpečné odpady a ADR DEKRA Automobil a.s. Türkova 1001, 149 00 Praha 4 2 3 Právní úprava Sbírka mezinárodních

Více

Šance a rizika recyklace stavebních a demoličních odpadů (systémy řízení kvality výstupních produktů)

Šance a rizika recyklace stavebních a demoličních odpadů (systémy řízení kvality výstupních produktů) Šance a rizika recyklace stavebních a demoličních odpadů (systémy řízení kvality výstupních produktů) Doc. Ing. Miroslav Škopán, CSc. Asociace pro rozvoj recyklace stavebních materiálů v ČR Šance nebo

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 624 Sbírka zákonů č. 61 / 2017 61 ZÁKON ze dne 19. ledna 2017, kterým se mění zákon č. 156/1998 Sb., o hnojivech, pomocných půdních látkách, pomocných rostlinných přípravcích a substrátech a o agrochemickém

Více

Odpadové hospodářství v potravinářském provozu

Odpadové hospodářství v potravinářském provozu Odpadové hospodářství v potravinářském provozu Legislativa Platné právní předpisy pro nakládání s odpady k 1.1. 2012: zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech v platném znění (2013 nový zákon) vyhláška č. 381/2001

Více

Vyhláška č. 01/2002 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE HRADEŠICE O NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM A SE STAVEBNÍM ODPADEM NA ÚZEMÍ OBCE HRADEŠICE

Vyhláška č. 01/2002 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE HRADEŠICE O NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM A SE STAVEBNÍM ODPADEM NA ÚZEMÍ OBCE HRADEŠICE Vyhláška č. 01/2002 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE HRADEŠICE O NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM A SE STAVEBNÍM ODPADEM NA ÚZEMÍ OBCE HRADEŠICE Obecní zastupitelstvo v Hradešicích vydává podle 84 odst. 2 písm. i) zákona

Více

Ohlašovací prahy pro úniky a přenosy pro ohlašování do IRZ/E PRTR

Ohlašovací prahy pro úniky a přenosy pro ohlašování do IRZ/E PRTR Benzo(g,h,i)pe rylen Základní informace Ohlašovací prahy pro úniky a přenosy pro ohlašování do IRZ/E PRTR H a P věty Základní charakteristika Použití Zdroje úniků Dopady na životní prostředí Dopady na

Více

Chemické látky

Chemické látky 5.6.18. Chemické látky http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/chemicke-latky Problematikou chemických látek se zabývá především Zákon č. 350/2011 Sb. Chemické látky jsou chemické prvky a jejich sloučeniny

Více

elektroodpadů vč. hlášení o produkci a nakládání s odpady za rok:

elektroodpadů vč. hlášení o produkci a nakládání s odpady za rok: Příloha č. 41 (Příloha č. 8 vyhlášky č. 352/2005 Sb.) Hlášení o zpracování, využívání a odstraňovaní elektroodpadů vč. hlášení o produkci a nakládání s odpady za rok: Evidenční číslo pro vnitřní potřebu

Více

a) žula a gabro: zastoupení hlavních nerostů v horninách (pozorování pod lupou)

a) žula a gabro: zastoupení hlavních nerostů v horninách (pozorování pod lupou) Metodický list Biologie Významné horniny Pracovní list 1 1. Vyvřelé horniny: a) žula a gabro: zastoupení hlavních nerostů v horninách (pozorování pod lupou) přítomen +, nepřítomen hornina amfibol augit

Více

Zákon zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

Zákon zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Příloha č. 1.b. metodického doporučení odboru odpadů MŽP k přípravě plánů postupného odstranění PCB, odpadů PCB a zařízení s obsahem PCB nebo plánů dekontaminace zařízení s obsahem PCB pro období 2009

Více

Příroda vrací úder (azbest) B. Kotlík Národní referenční laboratoř pro venkovní a vnitřní ovzduší Státní zdravotní ústav

Příroda vrací úder (azbest) B. Kotlík Národní referenční laboratoř pro venkovní a vnitřní ovzduší Státní zdravotní ústav Příroda vrací úder (azbest) B. Kotlík Národní referenční laboratoř pro venkovní a vnitřní ovzduší Státní zdravotní ústav bohumil.kotlik@szu.cz Aktinolit a tremolit Tremolit: Ca 2 Mg 5 [(OH,F) Si 4 O 11

Více

Obsah prezentace. Stručně o činnosti ČIŽP v odpadovém hospodářství. Povinnosti při nakládání s odpady ve zdravotnických zařízeních

Obsah prezentace. Stručně o činnosti ČIŽP v odpadovém hospodářství. Povinnosti při nakládání s odpady ve zdravotnických zařízeních Obsah prezentace Stručně o činnosti ČIŽP v odpadovém hospodářství Povinnosti při nakládání s odpady ve zdravotnických zařízeních Zkušenosti z konkrétních kontrol + výsledky některých správních řízení Nakládání

Více

Vyvřelé horniny. pracovní list. Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU.

Vyvřelé horniny. pracovní list. Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU. Vyvřelé horniny pracovní list Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU vodova@ped.muni.cz Pracovní list je tvořen souborem učebních úloh zaměřený na procvičení a upevnění učiva o vyvřelých horninách

Více

Čl. 1 Účel a oblast použití

Čl. 1 Účel a oblast použití 1 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č.1/2001 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu Zastupitelstvo obce Číhaň vydává dne 12.12.2001 podle ustanovení 17 odst.

Více

Zdroj: 1.název: Stavební hmoty autor: Luboš svoboda a kolektiv nakladatelství: Jaga group, s.r.o., Bratislava 2007 ISBN 978-80-8076-057-1

Zdroj: 1.název: Stavební hmoty autor: Luboš svoboda a kolektiv nakladatelství: Jaga group, s.r.o., Bratislava 2007 ISBN 978-80-8076-057-1 Horniny Zdroj: 1.název: Stavební hmoty autor: Luboš svoboda a kolektiv nakladatelství: Jaga group, s.r.o., Bratislava 2007 ISBN 978-80-8076-057-1 2.www.unium.cz/materialy/cvut/fsv/pr ednasky- svoboda-m6153-p1.html

Více

Čl. 1. Obecné povinnosti

Čl. 1. Obecné povinnosti Obecně závazná vyhláška obce Mouchnice č.1/2001 o stanovení systému shromažďování,sběru,přepravy,třídění,využívání a odstraňování komunálních odpadů a systému nakládání se stavebním odpadem. Zastupitelstvo

Více

Mineralogie Křemžska. Pro Jihočeský Mineralogický Klub Jirka Zikeš Jihočeský mineralogický klub

Mineralogie Křemžska. Pro Jihočeský Mineralogický Klub Jirka Zikeš Jihočeský mineralogický klub Mineralogie Křemžska Pro Jihočeský Mineralogický Klub Jirka Zikeš 12. 7. 2010 Vymezení zájmového území Pojem Křemžská kotlina se v mineralogii spojuje často pouze s výskytem hadců. V okolí Křemže je však

Více

Obecně závazná vyhláška č. 2/2001 obce Osvětimany

Obecně závazná vyhláška č. 2/2001 obce Osvětimany Obecně závazná vyhláška č. 2/2001 obce Osvětimany o nakládání s komunálním odpadem a se stavebním odpadem Zastupitelstvo obce Osvětimany se usneslo na svém zasedání dne 15. listopadu 2001 vydat podle ust.

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) GLORIA SPECIAL. Datum revize: 3.12.2014 Strana 1 z 5

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) GLORIA SPECIAL. Datum revize: 3.12.2014 Strana 1 z 5 Datum revize: 3.12.2014 Strana 1 z 5 1. Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikace výrobku: Gloria Special 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití: Ke

Více

Obecně závazná vyhláška č. 13 Obce Havlíčkova Borová

Obecně závazná vyhláška č. 13 Obce Havlíčkova Borová Obecně závazná vyhláška č. 13 Obce Havlíčkova Borová o nakládání s komunálním a stavebním odpadem na území obce a jejich místních částí Zastupitelstvo obce Havlíčkova Borová vydává dne 13.12.2001 v souladu

Více

Katalogy a seznamy nebezpečných odpadů. Kategorizace odpadů podle nebezpečnosti.

Katalogy a seznamy nebezpečných odpadů. Kategorizace odpadů podle nebezpečnosti. Katalogy a seznamy nebezpečných odpadů. Kategorizace odpadů podle nebezpečnosti. Zákon 185/2001 Sb. jednoznačně ve svých přílohách či v prováděcích předpisech stanovuje co je nebezpečný odpad základním

Více

11. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 669 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 19.

11. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 669 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 19. 36 11. funkční období 36 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 156/1998 Sb., o hnojivech, pomocných půdních látkách, pomocných rostlinných přípravcích a substrátech a o agrochemickém zkoušení zemědělských

Více

Zařízení na využívání a odstraňování odpadů Vykazovaný rok

Zařízení na využívání a odstraňování odpadů Vykazovaný rok Příloha č. 22 k vyhlášce č. 383/2001 Sb. Zařízení na využívání a odstraňování odpadů Vykazovaný rok Evidenční číslo Vyplní obecní úřad obce s rozšířenou působ. List č. Počet listů Provozovatel IČ Oprávněná

Více

Změny zákonných povinností pro rok 2017 Předpoklady realizace Oběhového hospodářství

Změny zákonných povinností pro rok 2017 Předpoklady realizace Oběhového hospodářství Změny zákonných povinností pro rok 2017 Předpoklady realizace Oběhového hospodářství Proč sledovat změny v zákoně o odpadech (ZOO)? povinnosti povinných osob se mění v čase 2016 2015 2014 2013 2012 2011

Více

M etodický mater iál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra

M etodický mater iál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra M etodický mater iál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Právní předpisy a jejich ustanovení související se zákonným zmocněním k vydávání obecně závazné vyhlášky obce o stanovení

Více

Hlavní činitelé přeměny hornin. 1. stupeň za teploty 200 C a tlaku 200 Mpa. 2.stupeň za teploty 400 C a tlaku 450 Mpa

Hlavní činitelé přeměny hornin. 1. stupeň za teploty 200 C a tlaku 200 Mpa. 2.stupeň za teploty 400 C a tlaku 450 Mpa Přeměna hornin Téměř všechna naše pohraniční pohoří jako Krkonoše, Šumava, Orlické hory jsou tvořena vyvřelými a hlavně přeměněnými horninami. Před několika desítkami let se dokonce žáci učili říkanku"žula,

Více

Roční zpráva o plnění povinnosti zpětného odběru pneumatik. Vykazovaný rok: Strana č. Celkový počet stran hlášení

Roční zpráva o plnění povinnosti zpětného odběru pneumatik. Vykazovaný rok: Strana č. Celkový počet stran hlášení Příloha č. 3 k vyhlášce č. /2015 Sb. Roční zpráva o plnění povinnosti zpětného odběru pneumatik Vykazovaný rok: Evidenční číslo povinné osoby - Seznam: Povinná osoba / provozovatel kolektivního systému

Více

METODICKÝ NÁVOD PRO ŘÍZENÍ VZNIKU ODPADŮ S OBSAHEM AZBESTU PŘI PROVÁDĚNÍ A ODSTRAŇOVÁNÍ STAVEB A PRO NAKLÁDÁNÍ S NIMI

METODICKÝ NÁVOD PRO ŘÍZENÍ VZNIKU ODPADŮ S OBSAHEM AZBESTU PŘI PROVÁDĚNÍ A ODSTRAŇOVÁNÍ STAVEB A PRO NAKLÁDÁNÍ S NIMI METODICKÝ NÁVOD PRO ŘÍZENÍ VZNIKU ODPADŮ S OBSAHEM AZBESTU PŘI PROVÁDĚNÍ A ODSTRAŇOVÁNÍ STAVEB A PRO NAKLÁDÁNÍ S NIMI Petra Urbanová Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Seminář ENVI GROUP s.r.o

Více

Obecně závazná vyhláška obce Písečná č. 3/2009,

Obecně závazná vyhláška obce Písečná č. 3/2009, Obecně závazná vyhláška obce Písečná č. 3/2009, o nakládání s komunálním a stavebním odpadem na území obce Písečná vznikajícím na území obce Písečná Zastupitelstvo obce Písečná se na svém zasedání konaném

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO PŘEROV

STATUTÁRNÍ MĚSTO PŘEROV STATUTÁRNÍ MĚSTO PŘEROV Obecně závazná vyhláška č. 3/2015, o nakládání s komunálním odpadem na území města Přerova Zastupitelstvo města Přerova se na svém zasedání dne 7. září 2015 usneslo vydat na základě

Více

Oxidy. Křemen. Křišťál bezbarvá odrůda křemene. Růženín růžová odrůda. křemene. Záhněda hnědá odrůda křemene. Ametyst fialová odrůda.

Oxidy. Křemen. Křišťál bezbarvá odrůda křemene. Růženín růžová odrůda. křemene. Záhněda hnědá odrůda křemene. Ametyst fialová odrůda. Oxidy Sloučeniny kovů s kyslíkem Křišťál bezbarvá odrůda Ametyst fialová odrůda Křemen Složení: oxid křemičitý SiO2 Vzhled: krystalový šestiboké hranoly Barva: čirý, bělavý, šedavý barevné odrůdy h= 2,6

Více

(systémy řízení kvality výstupních produktů)

(systémy řízení kvality výstupních produktů) Šance a rizika recyklace stavebních a demoličních odpadů (systémy řízení kvality výstupních produktů) Doc. Ing. Miroslav Škopán, CSc. Asociace pro rozvoj recyklace stavebních materiálů v ČR Šance nebo

Více