Novela vyhlášky č. 474/2002 Sb. Státní úřad pro jadernou bezpečnost Odbor pro kontrolu nešíření ZHN Hana Kubátová, Martin Hubálek

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Novela vyhlášky č. 474/2002 Sb. Státní úřad pro jadernou bezpečnost Odbor pro kontrolu nešíření ZHN Hana Kubátová, Martin Hubálek"

Transkript

1 Novela vyhlášky č. 474/2002 Sb. Státní úřad pro jadernou bezpečnost Odbor pro kontrolu nešíření ZHN Hana Kubátová, Martin Hubálek

2 Novela vyhlášky č. 474/2002 Sb. Sbírka zákonů ČR, ročník 2013, částka 34 (rozeslána dne 25. března 2013); vyhláška č. 74/2013 Sb., kterou se mění vyhláška č. 474/2002 Sb. vyhláška nabyla účinnosti dne 1. května 2013 změna se týká: okruhu studijních programů ( 3) vedení evidence ( 4, 5) způsobu předávání deklarací ( 7) seznamu VRAT (příloha č. 1 k vyhlášce) seznamu RAT (příloha č. 2 k vyhlášce)

3 Změna 3 Jednou z podmínek odborné způsobilosti osob pro vydání povolení k nakládání s vysoce rizikovými biologickými agens a toxiny je vysokoškolské vzdělání získané studiem v bakalářských, magisterských nebo v doktorských studijních programech nebo zahraniční vysokoškolské vzdělání uznané stanoveným postupem a) v oblastech lékařství nebo veterinárního lékařství a v jejich příslušných studijních oborech, b) v oblastech technických věd a technologií nebo přírodních věd ve studijních oborech, které se týkají nakládání s BA a toxiny c) v oblasti farmacie nebo toxikologie a v jejich příslušných studijních oborech, nebo d) v oblasti rostlinolékařství nebo zemědělství a v jejich příslušných studijních oborech.

4 Změna 4 Evidenci vysoce rizikových a rizikových biologických agens a toxinů vede určená osoba, která je zapsaná v evidenční knize, prováděním záznamů do evidenční knihy. Evidenční kniha se vede zvlášť pro vysoce riziková biologická agens, riziková biologická agens, vysoce rizikové toxiny a rizikové toxiny.

5 Změna 5 změna 5 odst. 2 písm. a bod 5 (Evidenční kniha obsahuje na titulní straně) jméno, adresu a podpis osoby, která je určena pro vedení evidence změna 5 odst. 3 Chybné údaje se opravují tak, aby původní zápis zůstal čitelný, a každá oprava je podepsána osobou určenou pro vedení evidence, která k podpisu připojí datum provedení opravy.

6 Změna 7 7 odst. 2 Deklarace jsou Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost předávány v elektronické formě podepsané uznávaným elektronickým podpisem, pokud není deklarace doručena prostřednictvím datové schránky, nebo v listinné formě s podpisem s podpisem statutárního orgánu a současně v elektronické formě.

7 Změny příloh k vyhlášce přílohy č. 1 k vyhlášce (seznam VRAT) přílohy č. 2 k vyhlášce (seznam RAT) důvody: harmonizace seznamů uvedených v přílohách vyhlášky s předpisy EU přijatými v oblasti nakládání, resp. vývozu stanovených látek aktuální seznamy příloh uvedené v Nařízení EP a Rady č. 388/2012 [změna Nařízení Rady (ES) 428/2009 ze dne 5. května 2009, kterým se zavádí režim Společenství pro kontrolu vývozu, přepravy, zprostředkování a tranzitu zboží dvojího užití] respektování seznamů Australské skupiny (Australia Group) respektování změn v nomenklatuře BA

8 Změna seznamu přílohy č. 1 k vyhlášce (seznam VRAT) [1] agens vyškrtnutá ze seznamu VRAT Opičí B virus (též Herpesvirus simiae Cercopithecine herpesvirus 1) Virus bílých neštovic (neexistuje, není samostatnou entitou) Virus ruské jaro-letní encefalitidy (přesun do RAT) Virus neštovic ovcí a koz (rozděleno na dvě položky) Brucella melitensis (všechny biovary mimo Canis) (změna nomenklatury, rozděleno na tři položky)

9 Změna seznamu přílohy č. 1 k vyhlášce (seznam VRAT) [2] agens doplněná na seznam VRAT virus Andes virus Lujo Brucella abortus Brucella melitensis Brucella suis E. coli schigatoxigenní kmeny (STEC) vyvolávající průjmy, hemoragické průjmy a hemolyticko-uremický syndrom u lidí virus afrického moru koní virus neštovic ovcí virus neštovic koz virus nodulární dermatitidy skotu Mycoplasma cypricolum subsp. Capripneumoniae andský latentní tymovir bramboru (Andean potato latent virus) viroid vřetenovitosti hlíz bramboru (Potato spindle tuber viroid)

10 Změna seznamu přílohy č. 1 k vyhlášce (seznam VRAT) [3] agens, u kterých došlo ke změně názvu položky na seznamu Virus Junin virus Junín Virus horečky Lassa virus Lassa Virus konžsko-krymské hemoragické horečky virus krymsko-konžské hemoragické horečky Virus vztekliny (Lyssa virus) virus vztekliny (Lyssavirus) Brucella melitensis (všechny biovary mimo Canis) Brucella melitensis Chlamydia psittaci Chlamydophila psittaci Mycoplasma mycoides var. mycoides SC Mycoplasma mycoides subsp. mycoides SC (small colony) Shiga toxin (Shiga-like toxin, verotoxin) shiga toxin, shiga toxiny 1 a 2 (verotoxiny) a proteiny podobné shiga toxinu, které inaktivují ribozomy

11 Změna seznamu přílohy č. 1 k vyhlášce (seznam VRAT) [4] Genetické elementy a geneticky modifikované organismy 5.1 Genetické elementy, které obsahují sekvence NK související s patogenitou organismů uvedených v bodech Genetické elementy, které obsahují sekvence NK kódující některý z toxinů uvedených v bodě 4 nebo kódující podjednotky toxinů uvedených v bodě Geneticky modifikované organismy, které obsahují sekvence NK související s patogenitou organismů uvedených v bodech Geneticky modifikované organismy, které obsahují sekvence NK kódující některý z toxinů uvedených v bodě 4 nebo kódující podjednotky toxinů uvedených v bodě De novo chemicky syntetizovaný genetický materiál a uměle vytvořené organismy, které obsahují sekvence NK související s patogenitou organismů uvedených v bodech De novo chemicky syntetizovaný genetický materiál a uměle vytvořené organismy, které obsahují sekvence NK kódující některý z toxinů uvedených v bodě 4 nebo kódující podjednotky toxinů uvedených v bodě 4.

12 Změna seznamu přílohy č. 2 k vyhlášce (seznam RAT) [1] agens vyškrtnutá ze seznamu RAT Equine morbili virus (virus Hendra) virus Everglades (součást komplexu VEE viru) Viry hepatitidy B, C, D, E, G a virus hepatitidy ještě nezjištěný Virus Mayaro Virus Hendra a Virus Nipah (rozděleno na dvě položky) Virus Mucambo (součást komplexu VEE viru) Virus SIV Virus Tonate (součást komplexu VEE viru) Virus Wesselsbron Mycobacterium africanum, M. leprae, M. microti, M. ulcerans Rickettsia akari, R. canada, R. conorii, R. montana, R. tsutsugamushi, R. typhi

13 Změna seznamu přílohy č. 2 k vyhlášce (seznam RAT) [2] agens doplněná na seznam RAT Virus Dobrava-Belgrade Virus Hendra (Equine morbili virus) Virus Chapare Virus Choclo Virus Laguna Negra Virus Nipah Virus Puumala Cl. perfringens kmeny produkující epsilon toxin Coccidioides immitis Coccidioides posadasii Colletotrichum coffeanum var. Virulans (Colletotrichum kahawae) agens, u kterých došlo ke změně názvu položky na seznamu Virus Sabia virus Sabiá Virus klíšťové encefalitidy virus klíšťové encefalitidy, virus ruské jaro-letní encefalitidy (Tick-borne encephalitis virus, Russian Spring- Summer encephalitis virus)

14 Změna seznamu přílohy č. 2 k vyhlášce (seznam RAT) [2] Genetické elementy a geneticky modifikované organismy 1. Genetické elementy, které obsahují sekvence NK související s patogenitou organismů uvedených v bodech I -III. 2. Genetické elementy, které obsahují sekvence NK kódující některý z toxinů uvedených v bodě IV nebo kódující podjednotky toxinů uvedených v bodě IV. 3. Geneticky modifikované organismy, které obsahují sekvence NK související s patogenitou organismů uvedených v bodech I - III. 4. Geneticky modifikované organismy, které obsahují sekvence NK kódující některý z toxinů uvedených v bodě IV nebo kódující podjednotky toxinů uvedených v bodě IV. 5. De novo chemicky syntetizovaný genetický materiál a uměle vytvořené organismy, které obsahují sekvence NK související s patogenitou organismů uvedených v bodech I -III. 6. De novo chemicky syntetizovaný genetický materiál a uměle vytvořené organismy, které obsahují sekvence NK kódující některý z toxinů uvedených v bodě IV nebo kódující podjednotky toxinů uvedených v bodě IV.

15 Změny týkající se rodu Brucella původní znění vyhlášky č. 474/2002 Sb. příloha č. 1 (VRAT) - Brucella melitensis (všechny biovary mimo Canis) příloha č. 2 (RAT) - Brucella melitensis, biovar Canis novelizované znění příloha č. 1 (VRAT) - Brucella abortus příloha č. 1 (VRAT) - Brucella melitensis příloha č. 1 (VRAT) - Brucella suis na Brucella ovis se již nevztahují ustanovení zákona č. 281/2002 Sb. pokud bylo rozhodnutí vydáno na nakládání s Brucella melitensis (všechny biovary mimo Canis) nutno požádat o změnu povolení k nakládání podle 12 odst. 2 změnit vedení evidence tak, aby bylo v souladu se seznamem přílohy č. 1 pokud bylo oznámeno a deklarováno nakládání s Brucella melitensis (biovar Canis) v evidenční knize ukončit nakládání (ale možno vést evidenci dále)

16 Změny týkající se Mycobacterium tuberculosis monorezistentní kmeny M. tuberculosis = kmeny rezistentní jen na jeden preparát antituberkulotika polyrezistentní kmeny M. tuberculosis = kmeny rezistentní na 2 a více antituberkulotik, vyjma izoniazidu a rifampicinu multirezistentní kmeny M. tuberculosis (multi-drug-resistant tuberculosis, MDR-TB) = kmeny rezistentní na 2 nejúčinnější antituberkulotické přípravky - izoniazid a rifampicin (léky prvé řady) extrémně rezistentní kmeny M. tuberculosis (extensively drug-resistant tuberculosis, XDR-TB) = multirezistentní kmeny necitlivé na jakékoliv fluorochinolonové antibiotikum a současně alespoň na jedno ze 3 antituberkulotik druhé řady, která jsou vhodná pro injekční použití (capreomycin, kanamicin a amikacin) Proto je kromě mikroskopického a kultivačního vyšetření nutností a základním laboratorním požadavkem identifikace M. tuberculosis s provedením testů citlivosti na základní antituberkulotika.

17 Změny týkající se Cl. perfringens všechny toxiny Cl. perfringens zůstávají na seznamu VRAT na seznamu RAT se nově objevují kmeny Cl. perfringens produkující epsilon toxin otázka exprese rekombinantních proteinů (toxinů Cl. perfringens) v E. coli synteticky připravený gen inzert expresní vektor (plasmid) vložený do bakterie; expresí vzniká modifikovaná, mutantní varianta toxinu Cl. perfringens, tzv. toxoid, která postrádá jakoukoliv toxicitu (nedochází tedy k produkci celých divokých proteinů s biologickou aktivitou; nedochází k nepředvídatelným interakcím s proteiny hostitele ani ke zvýšenému riziku pro člověka, zvířata nebo životní prostředí) není třeba (!!! GMO nutné oprávnění dle zákona č. 78/2004 Sb.) synteticky připravený gen jehož nukleotidová sekvence neodpovídá sekvenci nativních kmenů, ale expresí vzniká toxin Cl. perfringens nebo fúzní protein (např. s enzymem glutathion S-transferázou), ze kterého je možno toxin uvolnit povolení k nakládání dle zákona č. 281/2002 Sb.

18 Nakládání s E. coli na seznamech VRAT uvedena Escherichia coli shigatoxigenní kmeny (STEC) vyvolávající průjmy, hemoragické průjmy a hemolyticko-uremický syndrom u lidí v poznámkách: mikroorganismy uvedené v bodě zahrnují zejména kmeny séroskupin O26, O45, O91, O103, O104, O111, O113, O121, O145, O157 a další, produkující shiga toxiny či nesoucí geny kódující jejich produkci; označení "shigatoxigenní kmeny E. coli (STEC)" je ekvivalentní k označení "verotoxigenní kmeny E. coli (VTEC) E. coli: součást střevní mikroflóry teplokrevných živočichů vedle onemocnění lidí mohou kmeny vybavené příslušnými faktory virulence vyvolávat i infekce selat vztah nejen k humánní, ale také k veterinární medicíně pokud kmeny, se kterými se nakládá nezpůsobují průjmy, hemoragické průjmy a hemolyticko-uremický syndrom u lidí, není třeba žádat o povolení k nakládání (např. výroba vakcíny proti edémové chorobě prasat)

19 Děkuji za pozornost Dotazy?

8 Účinnost Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2003. Předsedkyně: Ing. Drábová v. r.

8 Účinnost Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2003. Předsedkyně: Ing. Drábová v. r. vyhláška č. 474/2002 Sb. kterou se provádí zákon č. 281/2002 Sb., o některých opatřeních souvisejících se zákazem bakteriologických (biologických) a toxinových zbraní a o změně živnostenského zákona Změna:

Více

474/2002 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 1. listopadu 2002,

474/2002 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 1. listopadu 2002, 474/2002 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 1. listopadu 2002, kterou se provádí zákon č. 281/2002 Sb., o některých opatřeních souvisejících se zákazem bakteriologických (biologických) a toxinových zbraní a o změně živnostenského

Více

6 Vzor evidenčního listu Vzor evidenčního listu je uveden v příloze č. 3 k této vyhlášce.

6 Vzor evidenčního listu Vzor evidenčního listu je uveden v příloze č. 3 k této vyhlášce. Vyhláška č. 474/2002 Sb., kterou se provádí zákon č. 281/2002 Sb., o některých opatřeních souvisejících se zákazem bakteriologických (biologických) a toxinových zbraní a o změně živnostenského zákona,

Více

Evidence a deklarační povinnost. Petr Urban OKZBZ

Evidence a deklarační povinnost. Petr Urban OKZBZ Evidence a deklarační povinnost Petr Urban OKZBZ Právní základ Osoba nakládající s VRAT nebo RAT vede evidenci a předkládá deklarace 16 odst. 1 zákona č. 281/2002 Sb.: Držitel povolení je povinen průběžně

Více

Seminář k novele zákona č. 281/2002 Sb. a novele jeho prováděcí vyhlášky

Seminář k novele zákona č. 281/2002 Sb. a novele jeho prováděcí vyhlášky Seminář k novele zákona č. 281/2002 Sb. a novele jeho prováděcí vyhlášky Hana Kubátová, Miroslava Zichová Oddělení pro kontrolu zákazu chemických a biologických zbraní listopad 2017 1 Proč jsme se zde

Více

V případě bodů a) a b) může být prohlášení podáno formou odkazu na publikovanou literaturu.

V případě bodů a) a b) může být prohlášení podáno formou odkazu na publikovanou literaturu. TABULKA ZEVNÍCH PŮVODCŮ, NA KTERÉ MÁ BÝT VYŠETŘOVÁNO VE VZTAHU K OBECNÝM A DRUHOVĚ SPECIFICKÝM POKYNŮM K VÝROBĚ A KONTROLE SAVČÍCH VETERINÁRNÍCH VAKCÍN 1. VYSVĚTLUJÍCÍ POZNÁMKA V obecných požadavcích pro

Více

Certifikovaná metodika pro nakládání s odpady ze zdravotnických, veterinárních a jim podobných zařízení

Certifikovaná metodika pro nakládání s odpady ze zdravotnických, veterinárních a jim podobných zařízení Certifikovaná metodika pro nakládání s odpady ze zdravotnických, veterinárních a jim podobných zařízení Ing. Zdeňka Podolská, SZÚ Praha; MUDr. Magdalena Zimová, CSc., SZÚ Praha zdenka.podolska@szu.cz konference

Více

Seminář k novele zákona č. 281/2002 Sb. a novele jeho prováděcí vyhlášky

Seminář k novele zákona č. 281/2002 Sb. a novele jeho prováděcí vyhlášky Seminář k novele zákona č. 281/2002 Sb. a novele jeho prováděcí vyhlášky Hana Kubátová, Miroslava Zichová Oddělení pro kontrolu zákazu chemických a biologických zbraní listopad 2017 1 Proč jsme se zde

Více

Vláda nařizuje k provedení zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce: 1 Úvodní ustanovení. 2 Základní sazba minimální mzdy

Vláda nařizuje k provedení zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce: 1 Úvodní ustanovení. 2 Základní sazba minimální mzdy Úplné znění nařízení vlády č. 567/2006 Sb., o minimální mzdě, o nejnižších úrovních zaručené mzdy, o vymezení ztíženého pracovního prostředí a o výši příplatku ke mzdě za práci ve ztíženém pracovním prostředí

Více

Seznam Národních referenčních laboratoří a referenčních laboratoří k

Seznam Národních referenčních laboratoří a referenčních laboratoří k Na základě čl. 33 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 882/2004 ve znění pozdějších předpisů, čl. 100 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/625 a seznamu národních referenčních laboratoří

Více

Seznam Národních referenčních laboratoří a referenčních laboratoří k

Seznam Národních referenčních laboratoří a referenčních laboratoří k Na základě čl. 33 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 882/2004 ve znění pozdějších předpisů, čl. 100 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/625 a seznamu národních referenčních laboratoří

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2006 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Nařízení vlády o minimální mzdě, o nejnižších úrovních zaručené mzdy, o vymezení ztíženého pracovního prostředí a o výši příplatku

Více

Molekulární biotechnologie č.12. Využití poznatků molekulární biotechnologie. Transgenní rostliny.

Molekulární biotechnologie č.12. Využití poznatků molekulární biotechnologie. Transgenní rostliny. Molekulární biotechnologie č.12 Využití poznatků molekulární biotechnologie. Transgenní rostliny. Transgenní organismy Transgenní organismus: Organismus, jehož genom byl geneticky modifikován cizorodou

Více

SEMINÁŘ PRO OSOBY NAKLÁDAJÍCÍ S VRAT A RAT 2014

SEMINÁŘ PRO OSOBY NAKLÁDAJÍCÍ S VRAT A RAT 2014 SEMINÁŘ PRO OSOBY NAKLÁDAJÍCÍ S VRAT A RAT 2014 Petr Urban Hana Kubátová Oddělení pro kontrolu zákazu biologických zbraní 2014-05-29 1 Obsah semináře Povinnosti držitelů povolení, odpovědných zástupců

Více

Státní veterinární správa

Státní veterinární správa Státní veterinární správa Aktuální nákazová situace v ČR a EU Hradišťko, 25.5.2016 MVDr. Martin Beňka Nákazové statusy ČR Česká republika je dle EU úředně prostá těchto nákaz: Tuberkulóza skotu (Bovine

Více

Podíl VÚVeL Brno na řešení aktuálních zdravotních problémů v chovu prasat

Podíl VÚVeL Brno na řešení aktuálních zdravotních problémů v chovu prasat Podíl VÚVeL Brno na řešení aktuálních zdravotních problémů v chovu prasat Toman M., Karpíšková R., Nedbalcová, K., Prodělalová J., Matiašovic J., Vašíčková P., Rubeš, J., Skřivánek M. VetFair 2014 jjjjjjjjj

Více

Ztížené pracovní prostředí MPSV důchodová komise 2. března Eva Dandová, Právní a sociálněekonomické odd. ČMKOS

Ztížené pracovní prostředí MPSV důchodová komise 2. března Eva Dandová, Právní a sociálněekonomické odd. ČMKOS MPSV důchodová komise 2. března 2017 Eva Dandová, Právní a sociálněekonomické odd. ČMKOS pravni@cmkos.cz Historie: Úmluva č. 145/1988 Sb., o závodních zdravotních službách účinnost 25. 2. 1989 Rok 1995

Více

Úskalí kontroly a dohledu nad TBC ve vězeňském systému

Úskalí kontroly a dohledu nad TBC ve vězeňském systému Úskalí kontroly a dohledu nad TBC ve vězeňském systému osobní zkušenosti laboratorního pracovníka z projektu Lékařů bez hranic v Kyrgyzstánu Mgr. Markéta Hajná, Ph.D. Nemocnice Strakonice, a.s.-centrální

Více

Přeprava a balení kultur mikroorganismů

Přeprava a balení kultur mikroorganismů MASARYKOVA UNIVERZITA PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA ÚSTAV EXPERIMENTÁLNÍ BIOLOGIE ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm Přeprava a balení kultur mikroorganismů Dana Nováková ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ

Více

VYHLÁŠKA ze dne 7. listopadu 2016 o položkách dvojího použití v jaderné oblasti

VYHLÁŠKA ze dne 7. listopadu 2016 o položkách dvojího použití v jaderné oblasti Strana 5940 Sbírka zákonů č. 376 / 2016 Částka 150 376 VYHLÁŠKA ze dne 7. listopadu 2016 o položkách dvojího použití v jaderné oblasti Státní úřad pro jadernou bezpečnost stanoví podle 236 zákona č. 263/2016

Více

Původce Metoda Cena [Kč]

Původce Metoda Cena [Kč] Původce Metoda Cena [Kč] Gastrointestinální soustava Escherichia coli Kultivace 90 Stanovení patogenních faktorů Salmonella spp. Kultivace 70-270 Serotypizace 730 Clostridium perfringens Kultivace 130

Více

PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY,

PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 7.6.2018 COM(2018) 441 final ANNEXES 1 to 4 PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se zavádí program pro jednotný trh, konkurenceschopnost podniků, včetně malých

Více

doc. RNDr. Milan Bartoš, Ph.D.

doc. RNDr. Milan Bartoš, Ph.D. doc. RNDr. Milan Bartoš, Ph.D. Konference Klonování a geneticky modifikované organismy Parlament České republiky, Poslanecká sněmovna 7. května 2015, Praha Výroba léků rekombinantních léčiv Výroba diagnostických

Více

Nové technologie v mikrobiologické laboratoři, aneb jak ovlivnit čas k získání klinicky relevantního výsledku

Nové technologie v mikrobiologické laboratoři, aneb jak ovlivnit čas k získání klinicky relevantního výsledku B I O M E D I C AL Nové technologie v mikrobiologické laboratoři, aneb jak ovlivnit čas k získání klinicky relevantního výsledku Jaroslav Hrabák CHARLES UNIVERSITY Obsah prezentace Historie, vývoj a trendy

Více

Kvalifikační předpoklady (1) Kvalifikační předpoklady potřebné pro výkon prací zařazených do jednotlivých platových tříd jsou

Kvalifikační předpoklady (1) Kvalifikační předpoklady potřebné pro výkon prací zařazených do jednotlivých platových tříd jsou NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 565/2006 Sb. ze dne 6. prosince 2006, o platových poměrech vojáků z povolání, ve znění nařízení vlády č. 336/2007 Sb., nařízení vlády č. 131/2008 Sb., nařízení vlády č. 131/2009 Sb.,

Více

termínu:

termínu: termínu: 12.-15.5. 2019 Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Jihomoravský kraj Palackého 174, 612 38 Brno Č. j. SVS/2019/009636-B R O Z H O D N U T Í Krajská veterinární správa Státní

Více

Původce Metoda Cena Gastrointestinální soustava Escherichia coli Kultivace 90 Identifikace 300 Stanovení patogenních faktorů

Původce Metoda Cena Gastrointestinální soustava Escherichia coli Kultivace 90 Identifikace 300 Stanovení patogenních faktorů Gastrointestinální soustava Escherichia coli Kultivace 90 Stanovení patogenních faktorů Stanovení citlivosti 150-560 Salmonella spp. Kultivace 70-270 Sérotypizace 730 Clostridium perfringens Kultivace

Více

Molekulární biotechnologie. Nový obor, který vznikl koncem 70. let 20. století (č.1)

Molekulární biotechnologie. Nový obor, který vznikl koncem 70. let 20. století (č.1) Molekulární biotechnologie Nový obor, který vznikl koncem 70. let 20. století (č.1) Molekulární biotechnologie je založena Na přenosu genů z jednoho organismu do druhého Jeden organismus má gen, který

Více

ze dne 6. prosince 2006 o platových poměrech vojáků z povolání

ze dne 6. prosince 2006 o platových poměrech vojáků z povolání NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 6. prosince 2006 o platových poměrech vojáků z povolání Vláda nařizuje podle 23 odst. 1 písm. b) až e) zákona č. 143/1992 Sb., o platu a odměně za pracovní pohotovost v rozpočtových

Více

Úřední věstník Evropské unie

Úřední věstník Evropské unie 7.3.2017 L 59/3 PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2017/384 ze dne 2. března 2017, kterým se mění přílohy I a II nařízení (EU) č. 206/2010, pokud jde o vzory veterinárních osvědčení BOV-X, OVI-X, OVI-Y a RUM

Více

Kontrola exportu zboží dvojího použití

Kontrola exportu zboží dvojího použití Kontrola exportu zboží dvojího použití Legislativa EU a ČR týkající se kontroly vývozu o povolení k vývozu 29. 11. 2016 Právní předpisy upravující kontrolu exportu zboží dvojího použití nařízení Rady (ES)

Více

Validace laboratorních mikrobiologických metod. Akreditace laboratoří.

Validace laboratorních mikrobiologických metod. Akreditace laboratoří. Validace laboratorních mikrobiologických metod. Akreditace laboratoří. doc. RNDr. Milan Bartoš, Ph.D. bartosm@vfu.cz Přírodovědecká fakulta MU, 2014 Obsah přednášky 1) Co všechno musí mikrobiologická

Více

Úmluva o zákazu biologických zbraní (BWC) v právním systému ČR

Úmluva o zákazu biologických zbraní (BWC) v právním systému ČR Úmluva o zákazu biologických zbraní (BWC) v právním systému ČR Autoři: Martin Hubálek, Hana Kubátová, Renata Šálová, Katarína Šedivá, Petr Urban říjen 2012 1. Implementace BWC v právním systému ČR 1.1.

Více

Hromadné výskyty enterohemoragického E.coli v ČR v průběhu posledních dvou let

Hromadné výskyty enterohemoragického E.coli v ČR v průběhu posledních dvou let Hromadné výskyty enterohemoragického E.coli v ČR v průběhu posledních dvou let 24. Pečenkovy epidemiologické dny, 15.- 17.9. 2010, Č.Budějovice Monika Marejková, Petr Petráš NRL pro E.coli a shigely, SZÚ

Více

ROZHODNUTÍ. (Text s významem pro EHP) (2014/199/EU)

ROZHODNUTÍ. (Text s významem pro EHP) (2014/199/EU) L 108/56 ROZHODNUTÍ PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 9. dubna 2014, kterým se mění přílohy prováděcího rozhodnutí 2011/630/EU, pokud jde o veterinární požadavky týkající se katarální horečky ovcí a epizootického

Více

Speciální mikrobiologie

Speciální mikrobiologie Speciální mikrobiologie Escherichia coli bakterie Escherichia coli se běžně vyskytuje ve střevech člověka i teplokrevných zvířat. Většina kmenů E. coli je nepatogenních, některé se pozitivně podílí na

Více

Úmluva o zákazu chemických zbraní včera, dnes.a zítra?

Úmluva o zákazu chemických zbraní včera, dnes.a zítra? Úmluva o zákazu chemických zbraní včera, dnes.a zítra? Kontrola vývozu zboží dvojího použití 19. dubna 2017 Působnost Oddělení mezinárodních kontrolních režimů Smlouva o nešíření jaderných zbraní (Treaty

Více

Lékařská mikrobiologie II

Lékařská mikrobiologie II Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Lékařská mikrobiologie II Lékařská mikrobiologie II Napsal uživatel Marie Havlová dne 8. Březen 2013-0:00. Sylabus praktických

Více

Školení GMO Ústav biochemie a mikrobiologie

Školení GMO Ústav biochemie a mikrobiologie Školení GMO Ústav biochemie a mikrobiologie 2.2.2018 Agrobacterium tumefaciens OZNÁMENÍ o uzavřeném nakládání první a druhé kategorie rizika na Ústavu biochemie a mikrobiologie VŠCHT a Ústavu biotechnologie

Více

Role celních orgánů v oblasti obchodu se strategickým materiálem

Role celních orgánů v oblasti obchodu se strategickým materiálem Role celních orgánů v oblasti obchodu se strategickým materiálem kpt. Bc. Milan Halberštát mjr. Mgr. Lubomír Doskočil Generální ředitelství cel Odbor Celní 21.října 2009 Obsah: Celní správa ČR Úvod do

Více

Klonování DNA a fyzikální mapování genomu

Klonování DNA a fyzikální mapování genomu Klonování DNA a fyzikální mapování genomu. Terminologie Klonování je proces tvorby klonů Klon je soubor identických buněk (příp. organismů) odvozených ze společného předka dělením (např. jedna bakteriální

Více

18 ) Rozhodnutí Komise 2004/558/ES ze dne 15. července 2004

18 ) Rozhodnutí Komise 2004/558/ES ze dne 15. července 2004 Strana 5338 Sbírka zákonů č. 416 / 2012 Částka 152 416 VYHLÁŠKA ze dne 22. listopadu 2012, kterou se mění vyhláška č. 382/2003 Sb., o veterinárních požadavcích na obchodování se zvířaty a o veterinárních

Více

Escherichia coli O157 Hugh Pennington Lancet, Vol. 376, October 23, 2010, s. 1428 1435 Volně přeložil a zkrátil MUDr.

Escherichia coli O157 Hugh Pennington Lancet, Vol. 376, October 23, 2010, s. 1428 1435 Volně přeložil a zkrátil MUDr. 1 Studijní materiál speciál č. 118 Únor 2011 Escherichia coli O157 Hugh Pennington Lancet, Vol. 376, October 23, 2010, s. 1428 1435 Volně přeložil a zkrátil MUDr. Vladimír Plesník Úvodem Escherichia coli

Více

MIKROBIOLOGIE V BIOTECHNOLOGII

MIKROBIOLOGIE V BIOTECHNOLOGII Biotechnologie MIKROBIOLOGIE V BIOTECHNOLOGII Termín biotechnologie byl poprvé použit v roce 1917 Procesy, při kterých se na tvorbě výsledného produktu podílejí živé organismy Širší definice: biotechnologie

Více

C 0 3 a 0 0stka 164. (biologicky 0 0ch) a toxinovy 0 0ch zbran 0 1 0 0 a o zme 0 3ne 0 3 z 0 3ivnostenske 0 0ho

C 0 3 a 0 0stka 164. (biologicky 0 0ch) a toxinovy 0 0ch zbran 0 1 0 0 a o zme 0 3ne 0 3 z 0 3ivnostenske 0 0ho 1 3Strana 9404 Sb 0 1 0 0rka za 0 0konu 0 8 c 0 3. 474 /2002 C 0 3 a 0 0stka 164 474 VYHLA 0 0 S 0 3 KA ze dne 1. listopadu 2002, kterou se prova 0 0d 0 1 0 0 za 0 0kon c 0 3. 281/2002 Sb., o ne 0 3ktery

Více

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne ,

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne , EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 25.7.2018 C(2018) 4785 final NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne 25.7.2018, kterým se mění seznam nákaz uvedený v příloze II nařízení Evropského parlamentu

Více

Obsah. IMUNOLOGIE... 57 1 Imunitní systém... 57 Anatomický a fyziologický základ imunitní odezvy... 57

Obsah. IMUNOLOGIE... 57 1 Imunitní systém... 57 Anatomický a fyziologický základ imunitní odezvy... 57 Obsah Předmluva... 13 Nejdůležitější pojmy používané v textu publikace... 14 MIKROBIOLOGIE... 23 Mikroorganismy a lidský organismus... 24 Třídy patogenních mikroorganismů... 25 A. Viry... 25 B. Bakterie...

Více

Školení GMO Ústav biochemie a mikrobiologie

Školení GMO Ústav biochemie a mikrobiologie Školení GMO Ústav biochemie a mikrobiologie 8.2.2019 Agrobacterium tumefaciens OZNÁMENÍ o uzavřeném nakládání první a druhé kategorie rizika na Ústavu biochemie a mikrobiologie VŠCHT a Ústavu biotechnologie

Více

Multirezistentních gramnegativní tyčky: základy epidemiologie antibiotické rezistence

Multirezistentních gramnegativní tyčky: základy epidemiologie antibiotické rezistence B I O M E D I C AL Multirezistentních gramnegativní tyčky: základy epidemiologie antibiotické rezistence Jaroslav Hrabák CHARLES UNIVERSITY IN PRAGUE Obsah prezentace Jaké multirezistentní gramnegativní

Více

MIKROBIOLOGIE V BIOTECHNOLOGII

MIKROBIOLOGIE V BIOTECHNOLOGII Biotechnologie MIKROBIOLOGIE V BIOTECHNOLOGII Využití živých organismů pro uskutečňování definovaných chemických procesů pro průmyslové nebo komerční aplikace Organismus je geneticky upraven metodami genetického

Více

VYSOCE NEBEZPEČNÉ NÁKAZY

VYSOCE NEBEZPEČNÉ NÁKAZY VYSOCE NEBEZPEČNÉ NÁKAZY PROBLEMATIKA NEJEN ZDRAVOTNICKÁ MUDr. Jarmila Kohoutová Oddělení nemocniční hygieny Garant krizového řízení XXII.mezinárodní konference Nemocniční epidemiologie a hygieny, Brno

Více

UNIVERZITA OBRANY BRNO FAKULTA VOJENSKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ HRADEC KRÁLOVÉ

UNIVERZITA OBRANY BRNO FAKULTA VOJENSKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ HRADEC KRÁLOVÉ UNIVERZITA OBRANY BRNO FAKULTA VOJENSKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ HRADEC KRÁLOVÉ AUTOREFERÁT DISERTAČNÍ PRÁCE Diagnostika mykobakterií a rezistentních kmenů Mycobacterium tuberculosis molekulárně biologickými metodami

Více

s geneticky modifikovanými organismy a genetickými

s geneticky modifikovanými organismy a genetickými Strana 5811 372 VYHLÁŠKA ze dne 25. října 2016, kterou se mění vyhláška č. 209/2004 Sb., o bližších podmínkách nakládání s geneticky modifikovanými organismy a genetickými produkty, ve znění pozdějších

Více

Chov zvířat v ekologickém zemědělství Legislativa

Chov zvířat v ekologickém zemědělství Legislativa Chov zvířat v ekologickém zemědělství Legislativa Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ - LEGISLATIVA 1. Nařízení Rady (ES)

Více

Pro org. uvedené v seznamu spp. platí klasifikace uvedená u nejbližšího příbuzného druhu.

Pro org. uvedené v seznamu spp. platí klasifikace uvedená u nejbližšího příbuzného druhu. Kategorie rizika nakládání pro příjemce: BAKTERIE Pro org. uvedené v seznamu spp. platí klasifikace uvedená u nejbližšího příbuzného druhu. Druh Klasifikace Actinobacillus actinomycetemcomitans 2 Actinomadura

Více

Mezinárodní surveillance infekčních onemocnění. 24. Pečenkovy epidemiologické dny České Budějovice, září 2010

Mezinárodní surveillance infekčních onemocnění. 24. Pečenkovy epidemiologické dny České Budějovice, září 2010 Mezinárodní surveillance infekčních onemocnění 24. Pečenkovy epidemiologické dny České Budějovice, září 2010 Pavla Křížová Státní zdravotní ústav, Praha Koncepce surveillance byla založena již v šedesátých

Více

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne ,

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne , EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 12.10.2015 C(2015) 6823 final NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne 12.10.2015, kterým se mění nařízení Rady (ES) č. 428/2009, kterým se zavádí režim Společenství

Více

A. Identifikační údaje žadatele. B. Vyčíslení požadované náhrady

A. Identifikační údaje žadatele. B. Vyčíslení požadované náhrady Žádost o poskytnutí náhrady (zálohy na náhradu) nákladů a ztrát vzniklých v souvislosti s nebezpečnou nákazou z prostředků státního rozpočtu podle zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých

Více

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 7.11.2011 KOM(2011) 704 v konečném znění 2011/0310 (COD) C7-0395/11 Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY kterým se mění nařízení (ES) č. 428/2009, kterým se zavádí

Více

MATEMATICKÁ BIOLOGIE

MATEMATICKÁ BIOLOGIE INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ Lékařská a Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita MATEMATICKÁ BIOLOGIE Přírodovědecká fakulta Masarykova univerzita, Brno Studijní obor Matematická biologie Masarykova

Více

VAKCÍNY PRO PRASATA SUIVAC

VAKCÍNY PRO PRASATA SUIVAC VAKCÍNY PRO PRASATA SUIVAC v a c c i n e s f o r p i g s Inaktivovaná purifikovaná subjednotková vakcína proti aktinobacilové pleuropneumonii pro klasickou intramuskulární nebo bezjehelnou intradermální

Více

Nebuněční Viry, viroidy, priony

Nebuněční Viry, viroidy, priony Nebuněční Viry, viroidy, priony Viry - Stavba virionu Virové kapsidy Nukleová kyselina viru a) DNA - dvouřetězcová - jednořetězcová (jen u virů) b) RNA -dvouřetězcová (jen u virů) - jednořetězcová Lytický

Více

Acta hygienica, epidemiologica et microbiologica Číslo 1/2010

Acta hygienica, epidemiologica et microbiologica Číslo 1/2010 Acta hygienica, epidemiologica et microbiologica Číslo 1/2010 METODICKÉ DOPORUČENÍ STÁTNÍHO ZDRAVOTNÍHO ÚSTAVU PRO PŘEPRAVU NEBEZPEČNÝCH ODPADŮ ZE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ Z HLEDISKA POŽADAVKŮ EVROPSKÉ

Více

na sliznici dutiny ústní, jazyku, okraji nozder či mezi spárky afty typické slinění

na sliznici dutiny ústní, jazyku, okraji nozder či mezi spárky afty typické slinění Virová onemocnění Slintavka a kulhavka vysoce nakažlivé akutní horečnaté onemocnění sudokopytníků příznaky zvýšená tělesná teplota, nechutenství, kulhání, svlečení rohového pouzdra paznehtu (spárku) na

Více

356/2004 Sb. VYHLÁŠKA

356/2004 Sb. VYHLÁŠKA 356/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 1. června 2004 o sledování (monitoringu) zoonóz a původců zoonóz a o změně vyhlášky č. 299/2003 Sb., o opatřeních pro předcházení a zdolávání nákaz a nemocí přenosných ze zvířat

Více

Výuka genetiky na Přírodovědecké fakultě MU

Výuka genetiky na Přírodovědecké fakultě MU MASARYKOVA UNIVERZITA Přírodovědecká fakulta Výuka genetiky na Přírodovědecké fakultě MU Jiří Doškař Ústav experimentální biologie, Oddělení genetiky a molekulární biologie 1 V akademickém roce 1964/1965

Více

ROZHODNUTÍ. NÁRODNÍ VÝSTAVA HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT A ZEMĚDĚLSKÉ TECHNIKY datum: 25. - 28.6.2015

ROZHODNUTÍ. NÁRODNÍ VÝSTAVA HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT A ZEMĚDĚLSKÉ TECHNIKY datum: 25. - 28.6.2015 Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Jihomoravský kraj Palackého třída 174 612 38 Brno č.j.: SVS/2015/018441-B ROZHODNUTÍ Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Jihomoravský

Více

Rizikové práce

Rizikové práce 5.6.10.12. Rizikové práce http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/kategorizacepraci/rizikove-prace Podmínky a povinnosti při provozování rizikových prací stanovuje Zákon č. 258/2000 Sb. Rizikovou prací

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU ECOPORC SHIGA injekční suspenze pro prasata 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna dávka 1 ml obsahuje: Léčivá látka:

Více

NEBUNĚČNÁ ŽIVÁ HMOTA VIRY

NEBUNĚČNÁ ŽIVÁ HMOTA VIRY NEBUNĚČNÁ ŽIVÁ HMOTA VIRY Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje 11.3.2011 Mgr.Petra Siřínková Rozdělení živé přírody 1.nadříše.PROKARYOTA 1.říše:Nebuněční

Více

Fakultní nemocnice Brno Laboratoře Oddělení klinické mikrobiologie Jihlavská 20, Brno

Fakultní nemocnice Brno Laboratoře Oddělení klinické mikrobiologie Jihlavská 20, Brno Vyšetření: 802 - Lékařská mikrobiologie, 804 Lékařská parazitologie, 805 Lékařská virologie, 822 Lékařská mykologie 1. Vyšetření mikroorganismů z klinického materiálu a z kultur mikroskopicky - barvený

Více

RESPIRAČNÍ INFEKCE. Milan Kolář

RESPIRAČNÍ INFEKCE. Milan Kolář RESPIRAČNÍ INFEKCE Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci Nejčastějšími bakteriálními původci infekcí horních a dolních cest dýchacích v komunitním prostředí jsou kmeny: Streptococcus

Více

Seminář ke vzdělávání úředníků územních samosprávných celků. Téma: Rovnocennost vzdělání

Seminář ke vzdělávání úředníků územních samosprávných celků. Téma: Rovnocennost vzdělání Seminář ke vzdělávání úředníků územních samosprávných celků Téma: Rovnocennost vzdělání Mgr. Jan Roneš dne 2. března 2016 1 Vybrané legislativní předpisy Zákon č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných

Více

Epidemiologie. MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU

Epidemiologie. MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Epidemiologie MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Epidemiologie Studium hromadně se vyskytujících jevů Stanovení opatření intervence Analýza efektivity intervence Epidemiologie

Více

Paratuberkulóza u masného skotu

Paratuberkulóza u masného skotu Paratuberkulóza u masného skotu Mgr. Iva Slaná, Ph.D. Mgr. Radka Dziedzinská, Ph.D. Mgr. Petr Králík, Ph.D. Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v. v. i., Brno Skalský Dvůr, 13.9.2018 VÚVeL - Oddělení

Více

Terapeutické klonování, náhrada tkání a orgánů

Terapeutické klonování, náhrada tkání a orgánů Transfekce, elektroporace, retrovirová infekce Vnesení genů Vrstva fibroblastů, LIF Terapeutické klonování, náhrada tkání a orgánů Selekce ES buněk, v nichž došlo k začlenění vneseného genu homologní rekombinací

Více

Citlivost a rezistence mikroorganismů na antimikrobiální léčiva

Citlivost a rezistence mikroorganismů na antimikrobiální léčiva Citlivost a rezistence mikroorganismů na antimikrobiální léčiva Sylva Janovská Univerzita Pardubice Fakulta chemicko-technologická Katedra biologických a biochemických věd Centralizovaný rozvojový projekt

Více

Praktikum č. 17: Mikrobiologická diagnostika veterinárně významných zástupců z řádů Rickettsiales a Chlamydiales.

Praktikum č. 17: Mikrobiologická diagnostika veterinárně významných zástupců z řádů Rickettsiales a Chlamydiales. Praktikum č. 17: Mikrobiologická diagnostika veterinárně významných zástupců z řádů Rickettsiales a Chlamydiales. Cíle: 1. Seznámit se s veterinárně významnými zástupci uvedených čeledí. 2. Naučit se obecné

Více

Úvodní přednášky z předmětu TOXIKOLOGIE. VŠCHT Praha. Jedovatá stopa IV.

Úvodní přednášky z předmětu TOXIKOLOGIE. VŠCHT Praha. Jedovatá stopa IV. Úvodní přednášky z předmětu TOXIKOLOGIE VŠCHT Praha Jedovatá stopa IV. Bakteriální jedy Bakterie aktivně nebo při svém rozpadu uvolňují do okolí toxické látky, které poškozují hostitele a některé samy

Více

enterohemoragické coli

enterohemoragické coli Průjmov jmová onemocnění a enterohemoragické coli Monika Marejková, Čestmír Beneš, Michael Vít Státní zdravotní ústav Praha Ministerstvo zdravotnictví počet onemocnění 80000 70000 60000 50000 40000 30000

Více

Cytosin Thymin Uracil

Cytosin Thymin Uracil ukleové kyseliny fosfát - P - nukleotid nukleová báze C 2 3' 4' 5' cukr 2 1' 2' 5' báze C 2 1' 3' 2' 4' nukleosidy C 2 3' báze 1' b-d- ribofuranóza b-d-deoxyribofuranóza 4' 5' 2' - P - 2 - P - Cytosin

Více

NEBEZPEČÍ IMPORTU MULTIREZISTENTNÍCH (MDR) BAKTERIÍ. Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci

NEBEZPEČÍ IMPORTU MULTIREZISTENTNÍCH (MDR) BAKTERIÍ. Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci NEBEZPEČÍ IMPORTU MULTIREZISTENTNÍCH (MDR) BAKTERIÍ Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci Ženu v USA zabila bakterie, na kterou nefungovala žádná dostupná antibiotika. Americké CDC uvedlo,

Více

PREGRADUÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V LÉKAŘSKÉ MIKROBIOLOGII

PREGRADUÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V LÉKAŘSKÉ MIKROBIOLOGII PREGRADUÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V LÉKAŘSKÉ MIKROBIOLOGII Milan Kolář Lékařská fakulta UP v Olomouci ZÁVĚRY Z PŘEDCHÁZEJÍCÍCH SETKÁNÍ Výuka lékařské mikrobiologie patří k nezbytným předpokladům pro výuku klinických

Více

Přímá detekce bakterií, virů a parazitů

Přímá detekce bakterií, virů a parazitů Přímá detekce bakterií, virů a parazitů 1. Kočky Babezióza Babezióza je u koček způsobena prvokem Babesia canis a Babesia gibsoni. Rychlá a senzitivní detekce je možná pomocí PCR metody. Chlamydióza Ch.

Více

Legislativa spojená s kontrolou jaderných materiálů a s kontrolou zákazu chemických zbraní

Legislativa spojená s kontrolou jaderných materiálů a s kontrolou zákazu chemických zbraní Legislativa spojená s kontrolou jaderných materiálů a s kontrolou zákazu chemických zbraní Ing. Vlastimil Sporek Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Senovážné náměstí 9, 11000 Praha 1, E-mail: vlastimil.

Více

Žádost o schválení a registraci soukromého veterinárního lékaře

Žádost o schválení a registraci soukromého veterinárního lékaře Žádost o schválení a registraci soukromého veterinárního lékaře podle zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů

Více

ICS CERTIFIKÁTY - ODD. 213 TARICU A KVÓT. označení certifikát popis legislativa

ICS CERTIFIKÁTY - ODD. 213 TARICU A KVÓT. označení certifikát popis legislativa Seznam certifikátů, osvědčení a povolení předkládaných při dovozu zboží, vycházející z činnosti odd. 213 TARICu a kvót a zákazů a omezení. V případech, kdy by byl vyžadován ruční zápis nebo odpis přímo

Více

NEBEZPEČÍ IMPORTU MULTIREZISTENTNÍCH (MDR) BAKTERIÍ. Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci

NEBEZPEČÍ IMPORTU MULTIREZISTENTNÍCH (MDR) BAKTERIÍ. Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci NEBEZPEČÍ IMPORTU MULTIREZISTENTNÍCH (MDR) BAKTERIÍ Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci Ženu v USA zabila bakterie, na kterou nefungovala žádná dostupná antibiotika. Americké CDC uvedlo,

Více

Kontroly podmínenosti v roce 2011

Kontroly podmínenosti v roce 2011 Kontroly podmínenosti v roce 2011 SMR 12 15 MVDr. Radek Axmann Chovatel, jím zaměstnávané osoby při chovu, přepravě, svodu a prodeji zvířat, jakož i další osoby, které přicházejí do styku se zvířaty a

Více

Sankce vůči Ruské federaci ve vztahu k činnosti Licenční správy. Sankce vůči Ruské federaci ve vztahu k činnosti Licenční správy 1

Sankce vůči Ruské federaci ve vztahu k činnosti Licenční správy. Sankce vůči Ruské federaci ve vztahu k činnosti Licenční správy 1 ve vztahu k činnosti Licenční správy Sankce vůči Ruské federaci ve vztahu k činnosti Licenční správy 1 Akty EU zavádějící sankce vůči Ruské federaci (RF) 1. Rozhodnutí Rady 2014/512/SZBP o omezujících

Více

Biosafety, biosecurity, přeprava biologických agens

Biosafety, biosecurity, přeprava biologických agens Biosafety, biosecurity, přeprava biologických agens Hana Kubátová Státní úřad pro jadernou bezpečnost oddělení pro kontrolu zákazu chemických a biologických zbraní 1 Vymezení pojmů víme skutečně bezpečně?

Více

Pozměňovací návrh poslankyně Soni Markové. Sněmovní tisk č.: 270/4

Pozměňovací návrh poslankyně Soni Markové. Sněmovní tisk č.: 270/4 Pozměňovací návrh poslankyně Soni Markové Sněmovní tisk č.: 270/4 Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění

Více

Tématické okruhy pro státní závěrečné zkoušky

Tématické okruhy pro státní závěrečné zkoušky Tématické okruhy pro státní závěrečné zkoušky Obor Povinný okruh Volitelný okruh (jeden ze dvou) Forenzní biologická Biochemie, pathobiochemie a Toxikologie a bioterorismus analýza genové inženýrství Kriminalistické

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie

Inovace studia molekulární a buněčné biologie Inovace studia molekulární a buněčné biologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. MBIO1/Molekulární biologie 1 Tento projekt je spolufinancován

Více

Státní veterinární správa Aktuální nákazová situace v Evropě ve vztahu k obchodu se skotem a inseminačními dávkami skotu

Státní veterinární správa Aktuální nákazová situace v Evropě ve vztahu k obchodu se skotem a inseminačními dávkami skotu Státní veterinární správa Aktuální nákazová situace v Evropě ve vztahu k obchodu se skotem a inseminačními dávkami skotu MVDr. Zbyněk Semerád, Státní veterinární správa 17.1. 2019 Zdroj ADNS k 2.10.2018

Více

Úvod do problematiky infekční onemocnění

Úvod do problematiky infekční onemocnění Úvod do problematiky infekční onemocnění Machartová V. 15.12. 212 Šafránkův pavilon, Plzeň Klinika pracovního lékařství LF UK a FN v Plzni Projekt Pracovní lékařství pro lékaře všech odborností Registrační

Více

Vzteklina v ČR a EU možná rizika Pracovní skupina zoonózy

Vzteklina v ČR a EU možná rizika Pracovní skupina zoonózy Vzteklina v ČR a EU možná rizika Pracovní skupina zoonózy Praha, 2. 12. 2015 Obsah prezentace 1) Případ výskytu vztekliny u netopýra v ČR 2) Výskyt vztekliny v EU 3) Kontrola nákazové situace 4) Vakcinace

Více

O původu života na Zemi Václav Pačes

O původu života na Zemi Václav Pačes O původu života na Zemi Václav Pačes Ústav molekulární genetiky Akademie věd ČR centrální dogma replikace transkripce DNA RNA protein reverzní transkripce translace informace funkce Exon 1 Intron (413

Více

Stanovení citlivosti k antibiotikům. Stanovení koncentrace antibiotik.

Stanovení citlivosti k antibiotikům. Stanovení koncentrace antibiotik. Stanovení citlivosti k antibiotikům. Stanovení koncentrace antibiotik. Antimikrobiální látky Látky působící celkově: Antiparazitární látky proti parazitům Antimykotika proti kvasinkám a vláknitým houbám

Více

Kelacyl 100 mg/ml injekční roztok pro skot a prasata 100 ml

Kelacyl 100 mg/ml injekční roztok pro skot a prasata 100 ml Kelacyl 100 mg/ml injekční roztok pro skot a prasata 100 ml Popis zboží: 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Kelacyl 100 mg/ml injekční roztok pro skot a prasata Přípravek s indikačním omezením 2.

Více