Evropský parlament v kostce

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Evropský parlament v kostce"

Transkript

1 Evropský parlament v kostce Obsah 1) EP... 2 Činnost Evropského parlamentu... 2 Pravomoci Evropského parlamentu... 2 Jak ovlivňuje Evropský parlament vztahy Evropské unie s vnějším světem?... 3 Počet členů EP... 3 Funkční období EP... 4 Platy poslanců EP... 4 Váhy členských států v EP... 4 Mandát poslance EP ) Politická realita EP... 5 Europoslanci z ČR ve výborech EP... 5 Politické skupiny v EP... 5 Fungování politických skupin v EP... 5 Politické skupiny v současném EP ) Volby do EP... 9 Volby do EP Volby do EP 2009 v České republice... 9 Kandidáti do EP... 9 Princip voleb do EP... 9 Právo volit do EP ) Evropané a EP Proč volit poslance do EP? Volební účast ve volbách do EP Důvěru v EP v zemích EU Významná témata při volbách do EP Výsledky voleb do EP v roce 2004 v ČR... 11

2 1) EP Činnost Evropského parlamentu V Evropském parlamentu pracuje 17 stálých výborů, mezi něž patří např. výbor pro zahraniční věci, výbor pro rozpočet, zemědělství, hospodářské a měnové otázky, výbor pro práva žen, výbor pro svobody a práva občanů, životní prostředí, záležitosti regionů. Evropský parlament může ustavit dočasné výbory k projednání otázek, jež zasluhují zvláštní pozornost. Evropský parlament zasedá každý rok asi 12 týdnů ve Štrasburku (Francie). Většina práce, tj. práce ve výborech, se uskutečňuje v Bruselu Evropskému parlamentu pomáhá v jeho práci sekretariát, který odpovídá za tlumočení jednání a překládání dokumentů do 23 oficiálních jazyků Evropské unie. Pravomoci Evropského parlamentu Evropský parlament má tři základní pravomoci: legislativní, rozpočtovou a kontrolní. Legislativní pravomoc: EP se účastní legislativní činnosti Evropské unie podle stanovených procedur, a to podle konzultační procedury, procedury spolupráce, procedury\ souhlasu a procedury spolurozhodování. Evropský parlament spolu s Radou EU schvaluje nebo odmítá legislativu Evropské unie, a schvaluje její dodatky a změny. Ve srovnání s národními parlamenty jsou pravomoci EP méně významné. Rozpočtová pravomoc: rozpočet EU vyžaduje souhlas Evropského parlamentu. Kontrolní pravomoc: Evropský parlament dohlíží na činnost Unie, schvaluje jmenování členů Evropské komise a ostatních orgánů Unie. Může interpelovat Radu EU a Komisi EU. Má právo organizovat slyšení členů Evropské komise před jejich jmenováním a právo odvolat celou Evropskou komisi. Pravomoci Evropského parlamentu se zvyšují s každou změnou smluv o Evropské unii. V důsledku toho v současné době většina nové legislativy v členských státech je přijímána na základě evropské legislativy, na jejímž schvalování se Evropský parlament podílí.

3 Jak ovlivňuje Evropský parlament vztahy Evropské unie s vnějším světem? Evropský parlament projednává a zaujímá stanovisko k otázkám, které se týkají vztahů Evropské unie s nečlenskými zeměmi a mezinárodními organizacemi. Evropský parlament se např. vyjadřuje k rozpočtu o unijní zahraniční pomoci, která je svým rozsahem největší ve světě. Na projekty zahraniční pomoci vydává EU měsíčně přes miliardu EUR. Evropský parlament je významnou institucí Evropské unie. Je jediným přímo voleným orgánem Evropské unie. Sídlí ve Štrasburku, který je pokládán za město francouzskoněmeckého usmíření; zde se také v březnu 1958 poprvé sešel. Pracoviště má EP též v Bruselu a Lucemburku. Evropský parlament zastupuje občany Evropské unie na rozdíl od Rady ministrů, která zastupuje vlády členských států EU. Počet poslanců závisí na počtu obyvatel každé členské země EU. V roce 2009 bude Českou republiku v EP zastupovat 22 poslanců, Německo 99 poslanců a Maltu 5 poslanců. Evropský parlament je jediným orgánem Unie, který zasedá a jedná veřejně. Na rozdíl od národních parlamentů se většina důležitého pracovního programu poslanců EP neodehrává na plénu, ale ve výborech. Jednání, stanoviska a rezoluce Evropského parlamentu jsou zveřejňovány v Úředním věstníku Evropské unie. Počet členů EP Evropský parlament je poměrně velkým tělesem, v současné době má 785 členů. Pro srovnání: dolní komora britského parlamentu má 646 poslanců, německý spolkový sněm (Bundestag) 414 a italská Camera dei Deputati 630 poslanců. Ve volbách v červnu 2009 bude zvoleno 736 poslanců Evropského parlamentu. Počet poslanců Evropského parlamentu se změní po vstupu Lisabonské smlouvy v platnost. Lisabonská smlouva stanoví počet poslanců EP na 751. Na jedné straně některé státy jako Slovinsko nebo Malta získají navíc jedno poslanecké místo a na druhé straně počet poslanců zastupujících Německo se sníží o tři. Tato úprava bude platit od roku Ve světě neexistuje podobný zákonodárný sbor pracující s tak velikou jazykovou růzností. Po rozšíření na 27 členských států pracuje s 23 oficiálními jazyky.

4 Funkční období EP Volby do Evropského parlamentu se konají každých pět let. První přímé volby do EP se konaly v červnu 1979 v devíti členských státech Evropského společenství Belgii, Francii, Itálii, Lucembursku, Holandsku, SRN, Dánsku, Irsku a ve Velké Británii.Do roku 1979 byly volby do Evropského parlamentu nepřímé, poslance EP jmenovaly parlamenty jednotlivých členských států. Platy poslanců EP V současné době mají členové Evropského parlamentu stejný plat jako členové jejich národních parlamentů. V důsledku toho např. italský poslanec EP má čtyřikrát vyšší plat než jeho španělský kolega a téměř čtrnáctkrát vyšší než poslanec z některé nové členské země Unie. Od roku 2009 budou mít poslanci EP stejný stálý plat, který se bude rovnat 38,5% základního platu soudce Evropského soudního dvora. V roce 2005 základní měsíční plat soudce tohoto dvora činil EUR. Váhy členských států v EP Při volbách do Evropského parlamentu se neuplatňuje zásada rovnosti hlasů občanů Evropské unie. Zvýhodněni jsou občané malých a středně velkých států. Ve volbách v roce 2009 bude SRN zastoupena v EP 99 poslanci, jeden německý poslanec bude zastupovat 829 tisíc obyvatel SRN, a na druhé straně Lucembursko bude zastoupeno šesti poslanci, přičemž lucemburský poslanec EP bude zastupovat pouze 72 tisíc obyvatel. V praxi to znamená, že hlas občana EU z Lucemburska bude mít EP větší váhu než hlas německého občana EU. V České republice, kde se volí 22 poslanců EP, připadne v roce 2009 na jeden mandát přibližně 468 tisíc obyvatel, na Slovensku, kde se volí 13 poslanců EP, okolo 415 tisíc obyvatel. Mandát poslance EP Mandát poslanců Evropského parlamentu je volný. V zásadě není přípustné, aby poslanec EP byl zároveň poslancem zákonodárného sboru státu, kde byl zvolen i do Evropského parlamentu. Mandát poslance Evropského parlamentu není slučitelný s funkcí ministra členského státu Evropské unie, člena Evropské komise, člena Evropského soudního dvora a úředníka v institucích Evropské unie.

5 2) Politická realita EP Europoslanci z ČR ve výborech EP Po volbách do EP v roce 2004 byli čtyři čeští europoslanci zvoleni na první polovinu mandátu do pozic místopředsedů jednotlivých výborů. Pro druhou část volebního období kandidovalo do vedoucích pozic ve výborech pět Čechů. Nejúspěšnější byl Miroslav Ouzký (EPP-ED), který předsedá výboru pro životní prostředí; do místopředsednických pozic byli zvoleni Libor Rouček (PES, zahraniční věci), Petr Duchoň (EPP-ED, rozpočtová kontrola), Zuzana Roithová (EPP-ED, vnitřní trh a ochrana spotřebitelů), a Miloslav Ransdorf (GUE/NGL, průmysl, výzkum a energetika). Politické skupiny v EP Většina poslanců EP patří k jedné z parlamentních politických skupin. Politická skupina musí mít nejméně 19 členů aspoň z pěti členských států. Podle Jednacího řádu Parlamentu je dále nutné, aby do jednotlivých politických skupin vstupovali poslanci EP, kteří mají stejnou nebo podobnou politickou orientaci. Čím početnější je politická skupina, tím více fondů pro svou činnost získává, tím více klíčových politických míst ve výborech obsazuje a tím větší časový prostor má při debatách v plénu. Vzhledem k tomu, že v současné době žádná z politických skupin nemá v EP většinu, je nutno pro schválení legislativy získat podporu několika politických skupin. Fungování politických skupin v EP V čele politických skupin stojí předseda a jejich činnost řídí předsednictvo. Poslanci EP v jednotlivých skupinách vytvářejí tzv. národní delegace. Administrativní chod politických skupin zajišťují jejich sekretariáty, které jsou součástí organizační struktury sekretariátu Parlamentu. Politické skupiny mají výlučné právo navrhovat kandidáty pro volbu předsedy, místopředsedů a kvestorů Parlamentu. Na základě dohody mezi jednotlivými politickými skupinami dochází také ke jmenování členů jednotlivých výborů, podvýborů a meziparlamentních delegací. Mezi další pravomoci patří i předkládání návrhů doporučení Radě a návrhů při jednání Evropského parlamentu.

6 Politické skupiny v současném EP Od poloviny listopadu 2007 existuje v Evropském parlamentu celkem sedm politických skupin a nezařazení poslanci. 1. Skupina Evropské lidové strany-evropských demokratů (EPP-ED) Evropská lidová strana-evropští demokraté (EPP-ED) je nejsilnější politickou skupinou v Evropském parlamentu. Má 277 poslanců konzervativního a křesťansko-demokratického zaměření. Nynějšími členy této skupiny jsou např. německá Křesťansko-demokratická unie/křesťanskosociální unie (CDU/CSU), britská Konzervativní strana a španělská Lidová strana. Českou republiku reprezentuje devět poslanců za Občanskou demokratickou stranu (ODS), tři za Sdružení nezávislých kandidátů-evropští demokraté (SNK-ED) a dva poslanci za Křesťanskou a demokratickou unii-československou stranu lidovou (KDU-ČSL). Předsedou EPP-ED je od ledna 2007 francouzský poslanec Parlamentu Joseph Daul. Úvahy o vytvoření nové frakce občanských demokratů a britských konzervativců Britští konzervativci a také občanští demokraté nesdílejí některé hodnoty EPP-ED, zejména v otázce směřování politické integrace Unie. Cítí se také opomíjeni při vypracovávání strategických dokumentů EPP-ED. Proto se představitelé obou stran dohodli na vytvoření nové frakce v Evropském parlamentu, k níž má dojít po volbách v červnu Podle pravidel pro vznik nové politické skupiny však poslanci za britské konzervativce a občanské demokraty sami politickou skupinu vytvořit nemohou. Spekuluje se o polské straně Právo a spravedlnost (PiS), španělské Lidové straně či o švédské Umírněné koaliční straně. 2. Skupina Evropské strany sociálně demokratické (PES) Skupina Strany sociálních demokratů byla do roku 1999 nejsilnější politickou skupinou v Evropském parlamentu. Nyní je s 218 poslanci druhou největší skupinou. Na rozdíl od EPP- ED je názorově kompaktnější a podporuje současnou podobu evropské integrace. Mezi důležité členské strany PES patří britská Labouristická strana, německá Sociálnědemokratická strana (SPD), francouzská Socialistická strana a španělská Socialistická a dělnická strana (PSOE). Českou republiku v této skupině zastupují dva poslanci za Českou stranu sociálně demokratickou (ČSSD). Předsedou PES je Martin Schulz.

7 3. Skupina Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) Skupina Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) zaujímá v Evropském parlamentu třetí nejsilnější pozici. ALDE navazuje na předchozí liberální uskupení Parlamentu. Skupinu tvoří 106 poslanců EP. Mezi významné národní strany patří britští liberální demokraté, německá Svobodná demokratická strana (FDP), Svaz pro francouzskou demokracii (UDF) a rumunská Národní liberální stranu (PNL). Česká republika nemá v této politické skupině zastoupení. Předsedou ALDE je Graham R. Watson. 4. Skupina Zelených a Evropské svobodné aliance (Zelení/EFA) Politická skupina Zelených a Evropské svobodné aliance vznikla v červenci Tvoří ji strany, které prosazují ochranu životního prostředí v politické oblasti (zelení), a zástupci stran národů bez státu, tzv. regionalisté. Skupinu tvoří 42 poslanci. K významným členským národním stranám této skupiny patří německé Spojenectví 90/Zelení a francouzští Zelení. Česká republika nemá v této skupině zastoupení. V čele skupiny stojí předseda Daniel John-Bendit a předsedkyně Monica Frassoni. 5. Skupina Konfederace evropské sjednocené levice a Severské zelené levice (GUE /NGL) Skupinu tvoří převážně komunistické a postkomunistické strany. Je výrazně levicově orientována. Považuje evropskou integraci za kapitalistický projekt, který vede ke zvyšování rozdílů mezi bohatými a chudými sociálními vrstvami společnosti a posilování moci velkých firem. Zaměřuje se na podporu udržitelného rozvoje a ochranu životního prostředí, sociálních práv a kulturní rozmanitost. Mezi významné členské národní strany patří Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM), dále německá Strana levice, švédská Levicová strana a Komunistická strana Francie. Skupinu tvoří 41 poslanců. Předsedou skupiny GUE/NGL je Francis Wurtz.

8 6. Skupina Nezávislost a demokracie (IND/DEM) Skupina Nezávislost a demokracie vznikla v červenci Sdružuje kritiky EU, euroskeptiky a eurorealisty. Od svého vzniku je provázena nejednotností a vnitřními rozpory. Skupinu tvoří 24 poslanci z devíti členských zemí Evropské unie. Mezi významné národní strany patří Strana nezávislosti Spojeného království, která prosazuje vystoupení Spojeného království z Evropské unie. Českou republiku reprezentuje v této skupině Vladimír Železný, jenž je také členem vedení skupiny. V čele IND/DEM jsou dva předsedové Jens-Peter Bonde a Nigel Farage. 7. Skupina pro Evropu národů (UEN) Poslanci sdružení v této skupině jsou evropské integraci jako celku nakloněni, ale kritizují přenášení suverenity z národních států na nadnárodní úroveň. Skupina podporuje větší spolupráci se Spojenými státy. Skupinu tvoří 44 poslanců EP. Mezi významné národní strany patří italská Národní aliance, Liga polských rodin, polské Právo a spravedlnost a Sebeobrana. Česká republika v této skupině nemá zástupce. Předsedou je Brian Cowley a předsedkyní Cristiana Muscardini. 8. Nezařazení poslanci (NI) Do této skupiny patří poslanci, kteří nejsou členy žádné politické skupiny v Evropském parlamentu. Z tohoto důvodu není jejich postavení v EP příliš silné. Skupinu tvoří 29 poslanců EP. Českou republiku ve skupině zastupuje Jana Bobošíková. 9. Skupina Identita, tradice a suverenita (ITS) - v listopadu 2007 zanikla Skupina Identita, tradice a suverenita vznikla krátce po vstupu Bulharska a Rumunska do Evropské unie 15. ledna 2007 a zanikla v důsledku vnitřních sporů v listopadu Členy ITS byli poslanec bulharské strany Národní svaz Útok, pět poslanců za Stranu velkého Rumunska (PRM), jeden poslance za rakouskou FPÖ, tři poslanci za Vlámský blok, sedm poslanců za francouzskou Národní frontu, jeden poslanec italského FT, Alessandra Mussolini z italské a jeden britský poslanec zvolený za Stranu nezávislosti Spojeného království (UKIP). Předsedou skupiny se stal Bruno Gollnisch z francouzské Národní fronty a generálním tajemníkem ideolog rakouské strany Svobodných Andreas Moelzer. Díky vnitřním neshodám se skupina ITS v polovině listopadu 2007 rozpadla.

9 3) Volby do EP Volby do EP 2009 Ve dnech 4. až 7. června 2009 se budou konat ve všech 27 členských státech Evropské unie volby 736 poslanců Evropského paramentu. Právo volit do Evropského parlamentu (EP) má 375 milionů evropských občanů. Volby do EP 2009 v České republice V České republice se hlasování uskuteční 5. a 6. června 2009; bude voleno 22 poslanců EP. Kandidáti do EP Do Evropského parlamentu může kandidovat každý občan ČR, který je způsobilý k právním úkonům a dosáhl věku alespoň 21 let a za určitých podmínek (volitelnost v zemi původu, alespoň 45 dní v evidenci obyvatel ČR) i občan jiného státu Unie. Princip voleb do EP V červnu 2009 budou voliči z 20 států Unie, a to včetně České republiky a Slovenska, volit v celostátním volebním obvodě. V České republice se jedná o odlišnost ve srovnání s volbami do Poslanecké sněmovny, při nichž se volí v rámci krajských volebních obvodů. V Belgii, Francii, Irsku, Itálii a ve Velké Británii budou voliči hlasovat v krajských obvodech, Německo a Polsko používá hybridní systém. Kvorum pro získání mandátu poslance do EP za jednotlivou stranu je v České republice 5% odevzdaných hlasů. Stejné kvorum se uplatňuje na Slovensku, v Německu, Maďarsku, Litvě, Polsku a ve Francii. Švédsko a Rakousko mají kvorum 4 % a Řecko 3 %. Právo volit do EP Každý občan Evropské unie po dosažení 18 roku věku má právo volit ve volbách do Evropského parlamentu v členském státu, v němž pobývá za stejných podmínek jako státní příslušníci tohoto státu. Občanem Evropské unie je každá osoba, která má státní příslušnost členského státu Unie. Mezi právy občanů Unie je mimo jiné právo volit poslance do EP.

10 4) Evropané a EP Proč volit poslance do EP? Evropský parlament má velký vliv na život občanů Evropské unie. Evropská legislativa, na jejíž tvorbě se poslanec podílí, významně ovlivňuje legislativu členských států. Většina zákonů schvalovaných v národních parlamentech realizuje legislativní akty (směrnice) schválené Evropským parlamentem. V tomto ohledu je role europoslance větší než role poslance národního parlamentu. Členové Evropského parlamentu zastupující občany Evropské unie mají velké pravomoci - mohou evropskou legislativu schválit, doplnit nebo odmítnout. Ano, do jisté míry. Poslanec zvolený hlasem jednotlivých voličů se podílí na tvorbě evropské legislativy, a tím i legislativy národní. Podle platných pravidel evropskou legislativu navrhuje Evropská komise a legislativní návrhy jsou při projednávání v Evropském parlamentu zpravidla doplňovány či upravovány. Schválení Evropského parlamentu zatím nepodléhá veškerá evropská legislativa, ale po vstupu Lisabonské reformní smlouvy v platnost se podstatně rozšíří počet oblastí, kde bude mít Evropský parlament roli spolurozhodujícího orgánu. Volební účast ve volbách do EP Volební účast při volbách do Evropského parlamentu bývá obvykle nižší než účast ve volbách do národních zákonodárných sborů. Při volbách do EP v roce 2004 se účast pohybovala od 17,0 % oprávněných voličů na Slovensku po 90,8% v Belgii. Při hodnocení volební účasti je však nutno brát v úvahu, že v Belgii, Lucembursku a na Kypru je účast ve volbách povinná. Ve volbách do EP v roce 2004 malou účast vykazovaly především nové členské země Evropské unie. Důvěru v EP v zemích EU Při průzkumech veřejného mínění prováděných Eurostatem v zemích EU na podzim 2008 důvěru v EP mělo 51% dotázaných. Největší důvěru v EP zaznamenali sociologové na Slovensku (70 %), i Česká republika byla nad unijním průměrem důvěry (58 %). Z těchto údajů lze usuzovat na vysoké mínění Slováků a Čechů o významu a roli Evropského parlamentu. Zatímco v roce 2004 se v ČR zúčastnilo voleb do EP pouze 28% oprávněných voličů, a na Slovensku dokonce necelých 17%, v roce 2009 lze očekávat větší účast. Podle průzkumu

11 CVVM by se v březnu 2009 zúčastnilo v ČR voleb do EP 49% oprávněných voličů, 36 % se vyjádřilo záporně, ostatní nevěděli. Významná témata při volbách do EP 2009 Zvlášť organizovaný výzkum Eurobarometru v dubnu 2009 naznačuje, že volby do Evropského parlamentu budou soustředěny především na ekonomicko-sociální otázky. Ekonomický růst považuje za důležité téma voleb více než polovina dotázaných občanů Evropské unie (51%), nezaměstnanost 49 %, inflaci a kupní sílu 41 %, penze 37 %. Výsledky voleb do EP v roce 2004 v ČR Při volbách do EP v roce 2004 dominovala Občanská demokratická strana (ODS) získala 30% hlasů, následována Komunistickou stranou Čech a Moravy (KSČM 20%) a Sdružením nezávislých kandidátů a Evropských demokratů (SNK-ED 11%) a lidovci (KDU-ČSL 9,6%). Sociální demokraté (ČSSD) se se ziskem necelých 9% hlasů umístili na 5. místě. Českým europoslancům v současné době náleží 24 míst v Evropském parlamentu: 9 ODS, 6 KSČM, 3 SNK-ED, 2 KDU-ČSL, 2 ČSSD a 2 Nezávislí.

EVROPSKÝ PARLAMENT. Seminář z regionální geografie Evropy 2007/08. Daniela RYGÁLOVÁ

EVROPSKÝ PARLAMENT. Seminář z regionální geografie Evropy 2007/08. Daniela RYGÁLOVÁ Seminář z regionální geografie Evropy 2007/08 Daniela RYGÁLOVÁ EVROPSKÝ PARLAMENT Evropský parlament (dále EP) je jedním z orgánů EU a současně jediným, který zasedá a jedná veřejně. Během svého vývoje

Více

Základní principy fungování Evropské unie. politické a ekonomické integrační uskupení 28 evropských států s 508 miliony obyvatel

Základní principy fungování Evropské unie. politické a ekonomické integrační uskupení 28 evropských států s 508 miliony obyvatel Základní principy fungování Evropské unie Evropská unie (EU) politické a ekonomické integrační uskupení 28 evropských států s 508 miliony obyvatel EU vznikla v roce 1. 11. 1993 na základě Maastrichtské

Více

článek 14 SEU a články 223, 224, 226, 229, 231 a 232 SFEU; jednací řád Evropského parlamentu.

článek 14 SEU a články 223, 224, 226, 229, 231 a 232 SFEU; jednací řád Evropského parlamentu. EVROPSKÝ PARLAMENT: ORGANIZACE A ČINNOST Organizaci a fungování Evropského parlamentu upravuje jeho jednací řád. Aktivity Parlamentu řídí jeho politické orgány, výbory, delegace a politické skupiny. PRÁVNÍ

Více

Evropský parlament Práce europoslance a utváření evropské politiky Úvod u zrodu stáli dva zakladatelé Ing. Oldřich Vlasák EP 18. Dubna 2008 Robert Schuman Jean Monnet 3 Historie Evropské Unie Evropská

Více

Ekonomika Evropská unie

Ekonomika Evropská unie S třední škola stavební Jihlava Ekonomika 1 04. Evropská unie Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace a zkvalitnění

Více

Evropská rada Rada EU Evropský parlament Komise Soudní dvůr EU

Evropská rada Rada EU Evropský parlament Komise Soudní dvůr EU Monika Matysová Evropská rada Rada EU Evropský parlament Komise Soudní dvůr EU Evropská centrální banka Frankfurt cenová stabilita EU Evropská investiční banka - Louxemburg od 1. prosince 2009 se na základě

Více

Institucionální systém EU

Institucionální systém EU Institucionální systém EU Existence institucí Evropské unie je přímo odvozena ze smluv o ESUO, EHS a EURATOM, v kterých členské státy souhlasily s přenesením části svých pravomocí na orgány Společenství.Instituce

Více

Problémy mezinárodní politiky

Problémy mezinárodní politiky Problémy mezinárodní politiky Zahraniční politika jedna z klíčových oblastí působení státu zabezpečuje vztahy s jinými státy, společenstvími států a s mezinárodními organizacemi Cíle zahraniční politiky

Více

Státní zřízení: konstituční monarchie. Návrh: EPP-ED S&D ALDE ZELENÍ/EFA ECR GUE/NGL EFD NEZ.

Státní zřízení: konstituční monarchie. Návrh: EPP-ED S&D ALDE ZELENÍ/EFA ECR GUE/NGL EFD NEZ. Belgie Státní zřízení: konstituční monarchie Belgie v EK (2004-2009): Komisař pro rozvoj a humanitární pomoc Počet hlasů v Radě EU: 12 Počet obyvatel: 10 660 800 (k 1. lednu 2008) z 493 mil. obyvatel EU,

Více

Mezivládní organizace jediná úroveň

Mezivládní organizace jediná úroveň Mezivládní organizace jediná úroveň State E State F State D State C Mezivládní organizace State B State A State G Nadstátní organizace dvouúrovňová soustava State E Nadstátní organizace State F State D

Více

Institucionální uspořádání EU

Institucionální uspořádání EU Institucionální uspořádání EU Institucionální struktura EU Strategická a politická rozhodnutí: - Evropská Rada Legislativa a řízení EU: - Rada EU - Evropská komise - Evropský parlament Poradní orgány:

Více

Otázka: Evropská unie. Předmět: Ekonomie. Přidal(a): lucka.sisi. Evropská unie

Otázka: Evropská unie. Předmět: Ekonomie. Přidal(a): lucka.sisi. Evropská unie Otázka: Evropská unie Předmět: Ekonomie Přidal(a): lucka.sisi Evropská unie Je ekonomické a politické uskupení 27 států Evropy čítající 498 miliónů lidí Původním cílem partnerství evropských zemí po druhé

Více

Evropský účetní dvůr Hospodářský a sociální výbor Výbor regionů Evropská investiční banka Evropská centrální banka Evropský ombudsman

Evropský účetní dvůr Hospodářský a sociální výbor Výbor regionů Evropská investiční banka Evropská centrální banka Evropský ombudsman INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Evropský parlament Evropská komise Evropská rada Rada Evropské unie Evropský soudní dvůr Evropský účetní dvůr Hospodářský a sociální výbor Výbor regionů Evropská investiční banka

Více

Úřední věstník Evropské unie L 165 I. Právní předpisy. Nelegislativní akty. Ročník července České vydání.

Úřední věstník Evropské unie L 165 I. Právní předpisy. Nelegislativní akty. Ročník července České vydání. Úřední věstník Evropské unie L 165 I České vydání Právní předpisy Ročník 61 2. července 2018 Obsah II Nelegislativní akty ROZHODNUTÍ Rozhodnutí Evropské rady (EU) 2018/937 ze dne 28. června 2018, kterým

Více

INFORMACE Interní zpravodaj

INFORMACE Interní zpravodaj Evropský integrační tým ČMKOS INFORMACE Interní zpravodaj č. 19/2009 27. 7. 2009 EVROPSKÝ PARLAMENT: Čeští poslanci, politické skupiny, vedení EP, předsedové a místopředsedové stálých výborů a podvýborů.

Více

Ekonomický vývoj v EU podle aktuálních statistik

Ekonomický vývoj v EU podle aktuálních statistik EUROZÓNA+ Ekonomický vývoj v EU podle aktuálních statistik za období od 1. 12. do 31. 12. 2018 Obsah: ODHAD RŮSTU HDP (3. ČTVRTLETÍ 2018)... 3 NEZAMĚSTNANOST (LISTOPAD 2018)... 4 INFLACE (LISTOPAD 2018)...

Více

Ekonomický vývoj v EU podle aktuálních statistik

Ekonomický vývoj v EU podle aktuálních statistik EUROZÓNA+ Ekonomický vývoj v EU podle aktuálních statistik za období od 1. 9. do 30. 9. 2018 Obsah: RŮST HDP (2. ČTVRTLETÍ 2018).. 3 NEZAMĚSTNANOST (SRPEN 2018)... 4 MÍRA INFLACE (SRPEN 2018)... 6 Eurozóna+

Více

Úřední věstník Evropské unie C 83/1 KONSOLIDOVANÉ ZNĚNÍ SMLOUVY O EVROPSKÉ UNII A SMLOUVY O FUNGOVÁNÍ EVROPSKÉ UNIE (2010/C 83/01)

Úřední věstník Evropské unie C 83/1 KONSOLIDOVANÉ ZNĚNÍ SMLOUVY O EVROPSKÉ UNII A SMLOUVY O FUNGOVÁNÍ EVROPSKÉ UNIE (2010/C 83/01) 30.3.2010 Úřední věstník Evropské unie C 83/1 KONSOLIDOVANÉ ZNĚNÍ SMLOUVY O EVROPSKÉ UNII A SMLOUVY O FUNGOVÁNÍ EVROPSKÉ UNIE (2010/C 83/01) 30.3.2010 Úřední věstník Evropské unie C 83/3 Obsah SMLOUVA

Více

PGI 2. Evropská rada Brusel 19. června 2018 (OR. en) EUCO 7/1/18 REV 1

PGI 2. Evropská rada Brusel 19. června 2018 (OR. en) EUCO 7/1/18 REV 1 Evropská rada Brusel 19. června 2018 (OR. en) Interinstitucionální spisy: 2017/0900 (NLE) 2013/0900 (NLE) EUCO 7/1/18 REV 1 INST 92 POLGEN 23 CO EUR 8 PRÁVNÍ AKTY Předmět: ROZHODNUTÍ EVROPSKÉ RADY, kterým

Více

10329/17 eh/in/rk 1 DRI

10329/17 eh/in/rk 1 DRI Rada Evropské unie Brusel 20. června 2017 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2016/0186 (COD) 10329/17 INFORMATIVNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Předmět: Generální sekretariát Rady Výbor stálých zástupců

Více

EVROPSKÉ VOLBY V ROCE Standard Eurobarometr (EB 69) jaro 2008 První přibližné výsledky: Evropský průměr a významné tendence států

EVROPSKÉ VOLBY V ROCE Standard Eurobarometr (EB 69) jaro 2008 První přibližné výsledky: Evropský průměr a významné tendence států Generální ředitelství pro komunikaci ODDĚLENÍ SLEDOVÁNÍ VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ 15/09/2008 EVROPSKÉ VOLBY V ROCE 2009 Standard Eurobarometr (EB 69) jaro 2008 První přibližné výsledky: Evropský průměr a významné

Více

PRÁVNÍ ZÁKLAD SPOLEČNÁ PRAVIDLA

PRÁVNÍ ZÁKLAD SPOLEČNÁ PRAVIDLA EVROPSKÝ PARLAMENT: VOLEBNÍ POSTUPY Postupy konání voleb do Evropského parlamentu jsou stanoveny jak evropskými právními předpisy, které vymezují pravidla společná pro všechny členské státy, tak specifickými

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

EVROPSKÁ RADA Brusel 31. května 2013 (OR. en)

EVROPSKÁ RADA Brusel 31. května 2013 (OR. en) EVROPSKÁ RADA Brusel 31. května 2013 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2013/0900 (NLE) EUCO 110/13 INST 234 POLGEN 69 OC 295 PRÁVNÍ AKTY Předmět: NÁVRH ROZHODNUTÍ EVROPSKÉ RADY, kterým se stanoví složení

Více

Evropská unie Instituce. Evropská unie a euroregiony

Evropská unie Instituce. Evropská unie a euroregiony Evropská unie Instituce Evropská unie a euroregiony 10 historických kroků 1951: Šest států zakládá Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) 1957: Země ESUO podepisují Římské smlouvy a zakládají Evropské

Více

Ins I t ns i t t i uc t e a p rá r vo E vo S/ S E / U - Rozhodování ní v E U Michal Částek Veřej e ná j s p s ráva EU E 1

Ins I t ns i t t i uc t e a p rá r vo E vo S/ S E / U - Rozhodování ní v E U Michal Částek Veřej e ná j s p s ráva EU E 1 Instituce a právo ES/EU - Rozhodování v EU Michal Částek Veřejná správa EU1 Hlavní instituce EU Evropská rada Rada ministrů, Rada, Rada EU Evropská komise, Komise Evropský parlament Evropský soudní dvůr

Více

Evropská Unie. Bohdálek Kamil

Evropská Unie. Bohdálek Kamil Evropská Unie Bohdálek Kamil 5. 5. 2014 Historie EU Evropská unie vznikla roku 1992 1952 Vznik Evropského sdružení uhlí a oceli 1957 ESUO zakládá Evropské hospodářské společenství 1992Podepsání smlouvy

Více

PRÁVNÍ ZÁKLAD SPOLEČNÁ PRAVIDLA

PRÁVNÍ ZÁKLAD SPOLEČNÁ PRAVIDLA EVROPSKÝ PARLAMENT: VOLEBNÍ POSTUPY Postupy konání voleb do Evropského parlamentu jsou stanoveny jak evropskými právními předpisy, které vymezují pravidla společná pro všechny členské státy, tak specifickými

Více

INFORMAČNÍ MANUÁL EVROPSKÝ PARLAMENT

INFORMAČNÍ MANUÁL EVROPSKÝ PARLAMENT INFORMAČNÍ MANUÁL EVROPSKÝ PARLAMENT Evropský parlament je jediným orgánem EU, který je přímo volen občany všech 27 členských států. V šestém volebním období (2004 2009) zasedají poslanci, kteří získali

Více

17196/09 eh/id/hh 1 DQPG

17196/09 eh/id/hh 1 DQPG RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 4. prosince 2009 (07.12) (OR. fr, es) 17196/09 POLGEN 232 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Generální sekretariát Rady Příjemce: Coreper/Rada Předmět: Revize Smluv - přechodná opatření

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT 1.

EVROPSKÝ PARLAMENT 1. EVROPSKÝ PARLAMENT 1. Složení: 732 poslanců z 25 zemí volených v členských zemích přímým všeobecným hlasováním na 5 let Počet poslanců z jednotlivých zemí závisí na počtu obyvatel, přičemž menší země jsou

Více

Federalistická seskupuje se politicky (př. USA) Funkcionalistická seskupuje se nejdříve ekonomicky (př. EU)

Federalistická seskupuje se politicky (př. USA) Funkcionalistická seskupuje se nejdříve ekonomicky (př. EU) Otázka: Integrační procesy po 2. světové válce (neboli EU) Předmět: Ekonomie Přidal(a): Len Druhy a stupně integrace (=propojení) Druhy mezinárodních integrací Federalistická seskupuje se politicky (př.

Více

VOLBY DO POSLANECKÉ a

VOLBY DO POSLANECKÉ a VOLBY DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY PARLAMENTU ČR 31.5 a 1.6.1996 Obsah materiálu: Výsledky hlasování celkem str. 2 Výsledky hlasování v okrscích str. 3 Porovnání místních výsledků s celostátními str. Volební

Více

PŘIJATÉ TEXTY. Usnesení Evropského parlamentu ze dne 7. února 2018 o složení Evropského parlamentu (2017/2054(INL) 2017/0900(NLE))

PŘIJATÉ TEXTY. Usnesení Evropského parlamentu ze dne 7. února 2018 o složení Evropského parlamentu (2017/2054(INL) 2017/0900(NLE)) Evropský parlament 2014-2019 PŘIJATÉ TEXTY P8_TA(2018)0029 Složení Evropského parlamentu Usnesení Evropského parlamentu ze dne 7. února 2018 o složení Evropského parlamentu (2017/2054(INL) 2017/0900(NLE))

Více

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Eurocentrum Karlovy Vary Integrovaný informační systém: Eurofon 800 200 200 bezplatná infolinka, Po-Pá 10 až 18 hodin Euroskop.cz rozcestník k informacím o EU Eurocentra Eurocentrum Karlovy Vary Závodní

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník Anotace Metodický pokyn Zhotoveno CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_32_INOVACE_F.3.05 Integrovaná střední škola

Více

PŘÍLOHA. návrhu rozhodnutí Rady

PŘÍLOHA. návrhu rozhodnutí Rady EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 26.2.2016 COM(2016) 90 final ANNEX 1 PŘÍLOHA k návrhu rozhodnutí Rady o podpisu, jménem Evropské unie a jejích členských států, protokolu k Dohodě o partnerství a spolupráci,

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 8.12.2014 COM(2014) 721 final 2014/0345 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o zmocnění Belgie, Polska a Rakouska k ratifikaci Budapešťské úmluvy o smlouvě o přepravě zboží po vnitrozemských

Více

Ekonomický vývoj v EU podle aktuálních statistik

Ekonomický vývoj v EU podle aktuálních statistik EUROZÓNA+ Ekonomický vývoj v EU podle aktuálních statistik za období od 1. 4. do 30. 4. 2018 Obsah: RŮST HDP (1. ČTVRTLETÍ 2018)... 3 VÝVOJ ZADLUŽENÍ (4. ČTVRTLETÍ 2017)... 3 NEZAMĚSTNANOST (BŘEZEN 2018)..

Více

Příloha č. 1: Vstupní soubor dat pro země EU 1. část

Příloha č. 1: Vstupní soubor dat pro země EU 1. část Příloha č. 1: Vstupní soubor dat pro země EU 1. část Reálný HDP na obyvatele v Eurech Belgie 27500 27700 27800 28600 29000 29500 30200 30200 29200 29600 29800 29009 Bulharsko 2300 2500 2600 2800 3000 3200

Více

Stejně jako Parlament a Rada byla Evropská komise založena v padesátých letech na základě zakládajících smluv EU.

Stejně jako Parlament a Rada byla Evropská komise založena v padesátých letech na základě zakládajících smluv EU. Evropská komise (zdroj: http://europa.eu) Komise je nezávislá na vnitrostátních vládách. Jejím úkolem je zastupovat a bránit zájmy EU jako celku. Sestavuje návrhy nových evropských právních předpisů, které

Více

INSTITUCE A ORGÁNY EU

INSTITUCE A ORGÁNY EU Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 INSTITUCE A ORGÁNY EU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Instituce a orgány

Více

Znaky EU: Evropská vlajka (12 zlatých hvězd na modrém pozadí), Evropská hymna (Óda na radost Ludwig van Beethoven, slova napsal Schiller)

Znaky EU: Evropská vlajka (12 zlatých hvězd na modrém pozadí), Evropská hymna (Óda na radost Ludwig van Beethoven, slova napsal Schiller) Otázka: Evropská unie Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Iveta Janáčková EVROPSKÁ UNIE není klasickou mezinárodní organizací, je považována za originální a svébytné těleso, které usiluje o politickou

Více

PŘÍLOHA. návrhu rozhodnutí Rady

PŘÍLOHA. návrhu rozhodnutí Rady EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 18.2.2016 COM(2016) 70 final ANNEX 1 PŘÍLOHA návrhu rozhodnutí Rady o podpisu Protokolu k Dohodě o partnerství a spolupráci mezi Evropskými společenstvími a jejich členskými

Více

EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ PARLAMENT

EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ PARLAMENT EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ PARLAMENT RADA Brusel 20. června 2017 (OR. en) 2016/0186 (COD) PE-CONS 25/17 CULT 69 AELE 49 EEE 27 CODEC 867 PRÁVNÍ PŘEDPISY A JINÉ AKTY Předmět: ROZHODNUTÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU

Více

KLÍČOVÝ ROZHODOVACÍ ORGÁN EU

KLÍČOVÝ ROZHODOVACÍ ORGÁN EU RADA EVROPSKÉ UNIE KLÍČOVÝ ROZHODOVACÍ ORGÁN EU Rada Evropské unie známá rovněž pod zkráceným označením Rada EU nebo Rada je orgánem, který přijímá zásadní rozhodnutí týkající se EU. V jeho rámci zasedají

Více

TISKOVÉ ZPRÁVY. STALO SE DNES Středa Brusel, 25. května Ředitelství pro styk se sdělovacími prostředky

TISKOVÉ ZPRÁVY. STALO SE DNES Středa Brusel, 25. května Ředitelství pro styk se sdělovacími prostředky TISKOVÉ ZPRÁVY Ředitelství pro styk se sdělovacími prostředky Vydává Ředitelství pro styk se sdělovacími prostředky Ředitel : José Manuel LIBERATO PE-DN/05/118 Redakce: David Zelinger PHS 6A17 43, rue

Více

PŘÍLOHY ZPRÁVA KOMISE. Výroční zpráva za rok 2016 o vztazích Evropské komise s vnitrostátními parlamenty

PŘÍLOHY ZPRÁVA KOMISE. Výroční zpráva za rok 2016 o vztazích Evropské komise s vnitrostátními parlamenty EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 30.6.2017 COM(2017) 601 final ANNEXES 1 to 3 PŘÍLOHY ZPRÁVA KOMISE Výroční zpráva za rok 2016 o vztazích Evropské komise s vnitrostátními parlamenty CS CS Příloha 1, která

Více

PRÁVNÍ PŘEDPISY A JINÉ AKTY ROZHODNUTÍ RADY o přijetí jednacího řádu Výboru pro investiční nástroj zřízeného pod záštitou Evropské investiční banky

PRÁVNÍ PŘEDPISY A JINÉ AKTY ROZHODNUTÍ RADY o přijetí jednacího řádu Výboru pro investiční nástroj zřízeného pod záštitou Evropské investiční banky RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 23. září 2008 (OR. en) 11425/08 ACP 115 FIN 263 PTOM 22 PRÁVNÍ PŘEDPISY A JINÉ AKTY Předmět: ROZHODNUTÍ RADY o přijetí jednacího řádu Výboru pro investiční nástroj zřízeného pod

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Školní vzdělávací program Mezinárodní vztahy a globální svět Vzdělávací modul pro učitele středních škol v oblasti evropské integrace Instituce EU Evropská rada Nejvyšší reprezentace Unie (prezident, kancléř,

Více

Favoritem komunálních voleb je ČSSD, většinově však vítězí pravice

Favoritem komunálních voleb je ČSSD, většinově však vítězí pravice Favoritem komunálních voleb je ČSSD, většinově však vítězí pravice Z modelového exkluzivního průzkumu společnosti SANEP, který se zaměřil na politické nálady občanů ČR, Pražanů a obyvatel Brna a Ostravy

Více

Institucionální aspekty Lisabonské smlouvy. Petr Kolář

Institucionální aspekty Lisabonské smlouvy. Petr Kolář Institucionální aspekty Lisabonské smlouvy Petr Kolář Hodnoty a cíle Evropské unie Hodnoty EU Dnes čl. 6 SEU: Svoboda, Demokracie, Dodržování lidských práv a základních svobod, Právní stát Nově (převzato

Více

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34. Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_355 Škola: Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad

Více

Standardní průzkum Eurobarometr podzim 2018: Před volbami do Evropského parlamentu převládá pozitivní vnímání EU

Standardní průzkum Eurobarometr podzim 2018: Před volbami do Evropského parlamentu převládá pozitivní vnímání EU Evropská komise - Tisková zpráva Standardní průzkum Eurobarometr podzim 2018: Před volbami do Evropského parlamentu převládá pozitivní vnímání EU Brusel 21. prosince 2018 Podle nového průzkumu Eurobarometr,

Více

Příloha č. 5 SEZNAM TABULEK A GRAFŮ

Příloha č. 5 SEZNAM TABULEK A GRAFŮ Příloha č. 5 SEZNAM TABULEK A GRAFŮ Tabulka č. 1.: Účast žen v rozhodovacím procesu v roce 2012 Tabulka č. 2.: Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Tabulka č. 3.: Volby do Senátu Parlamentu ČR Tabulka

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY, kterým se stanoví složení Výboru regionů

Návrh ROZHODNUTÍ RADY, kterým se stanoví složení Výboru regionů EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 11.6.2014 COM(2014) 226 final 2014/0128 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY, kterým se stanoví složení Výboru regionů CS CS DŮVODOVÁ ZPRÁVA 1. SOUVISLOSTI NÁVRHU V článku 305 Smlouvy

Více

EPS - vládní systémy. Ladislav Mrklas

EPS - vládní systémy. Ladislav Mrklas EPS - vládní systémy Ladislav Mrklas mrklas@cevro.cz Struktura Parlamentarismus, poloprezidencialismus a direktoriální systém v Evropě Podstata režimů Hlavy státu Premiéři Vztah prezident premiér Vztahy

Více

Postavení českého trhu práce v rámci EU

Postavení českého trhu práce v rámci EU 29. 7. 2016 Postavení českého trhu práce v rámci EU Pravidelná analýza se zaměřuje na mezinárodní porovnání vybraných indikátorů trhu práce v členských zemích EU. V 1. čtvrtletí roku 2016 se téměř ve všech

Více

EU fakta Prezentace pro žáky Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK

EU fakta Prezentace pro žáky Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK EU fakta Prezentace pro žáky Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK 1 Evropská unie Svazek demokratických evropských zemí Organizace pro mezinárodní spolupráci

Více

ANNEX PŘÍLOHA. návrhu rozhodnutí Rady

ANNEX PŘÍLOHA. návrhu rozhodnutí Rady EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 1.12.2017 COM(2017) 722 final ANNEX PŘÍLOHA návrhu rozhodnutí Rady o podpisu jménem Evropské unie a jejích členských států a prozatímním provádění třetího dodatkového protokolu

Více

Mgr. Jan Svoboda VY_32_INOVACE_5_PRÁVO_1.05_Moc zákonodárná. Výkladová prezentace k tématu Moc zákonodárná

Mgr. Jan Svoboda VY_32_INOVACE_5_PRÁVO_1.05_Moc zákonodárná. Výkladová prezentace k tématu Moc zákonodárná Škola Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Číslo Název Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Datum vytvoření Anotace Očekávaný výstup Druh učebního materiálu Mgr.

Více

A8-0061/19 POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY EVROPSKÉHO PARLAMENTU * k návrhu Komise

A8-0061/19 POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY EVROPSKÉHO PARLAMENTU * k návrhu Komise 8.6.2017 A8-0061/19 Pozměňovací návrh 19 Petra Kammerevert za Výbor pro kulturu a vzdělávání Zpráva Santiago Fisas Ayxelà Evropská hlavní města kultury pro roky 2020 až 2033 COM(2016)0400 C8-0223/2016

Více

Stát. Název školydz Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Stát. Název školydz Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Stát Název školydz Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení VY_32_INOVACE_Kalandrova08 materiálu Vypracoval,

Více

Všeobecné poznámky. A. Ustanovení úmluv sociálního zabezpečení zůstávající v platnosti bez ohledu na článek 6 Nařízení. (Článek 7 (2) (c) Nařízení.

Všeobecné poznámky. A. Ustanovení úmluv sociálního zabezpečení zůstávající v platnosti bez ohledu na článek 6 Nařízení. (Článek 7 (2) (c) Nařízení. PŘÍLOHA III USTANOVENÍ ÚMLUV O SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ, která zůstávají v platnosti bez ohledu na článek 6 Nařízení - ustanovení úmluv o sociálním zabezpečení nevztahující se na všechny osoby, na něž se

Více

Právo EU - úvod HISTORIE A VÝVOJ EVROPSKÉ INTEGRACE PŘEHLED KLÍČOVÝCH SMLUV NADSTÁTNOST PRAVOMOCI ES

Právo EU - úvod HISTORIE A VÝVOJ EVROPSKÉ INTEGRACE PŘEHLED KLÍČOVÝCH SMLUV NADSTÁTNOST PRAVOMOCI ES Právo EU - úvod HISTORIE A VÝVOJ EVROPSKÉ INTEGRACE PŘEHLED KLÍČOVÝCH SMLUV NADSTÁTNOST PRAVOMOCI ES Studijní materiály - knihy Knihy: ROZEHNALOVÁ, Naděžda - TÝČ, Vladimír. Vnější obchodní vztahy Evropské

Více

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 21.12.2016 COM(2016) 829 final ANNEX 1 PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ Přizpůsobení stropu vlastních zdrojů a stropu prostředků na závazky v souvislosti

Více

Přehled Parlamentu a voleb 2014 [29-11-2013-11:00]

Přehled Parlamentu a voleb 2014 [29-11-2013-11:00] Přehled Parlamentu a voleb 2014 [29-11-2013-11:00] Úvod k volbám do Evropského parlamentu v roce 2014 Volby do Evropského parlamentu v roce 2014: tentokrát je to jiné Volby do Evropského parlamentu v květnu

Více

ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne ,

ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne , KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 23.7.2009 K(2009) 5453 v konečném znění ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 23.7.2009, kterým se mění rozhodnutí 2008/458/ES, kterým se stanoví prováděcí pravidla k rozhodnutí

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

NA ÚZEMÍ ČR a

NA ÚZEMÍ ČR a VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU KONANÉ NA ÚZEMÍ ČR 11.6. a 12.6. 2004 Obsah materiálu: Výsledky hlasování celkem str. 2 Výsledky hlasování v okrscích str. 4 Porovnání místních výsledků s celostátními str.

Více

Committee of the Regions

Committee of the Regions BG ES Comité de las Regiones CS DA DE ET EL EN FR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV Комитет на регионите Výbor regionů Regionsudvalget Ausschuss der Regionen Regioonide Komitee Επιτροπή των Περιφερειών

Více

JEDNÁNÍ O PŘISTOUPENÍ BULHARSKA A RUMUNSKA K EVROPSKÉ UNII

JEDNÁNÍ O PŘISTOUPENÍ BULHARSKA A RUMUNSKA K EVROPSKÉ UNII JEDNÁNÍ O PŘISTOUPENÍ BULHARSKA A RUMUNSKA K EVROPSKÉ UNII Brusel, 31. března 2005 AA 1/2/05 REV 2 SMLOUVA O PŘISTOUPENÍ: OBSAH NÁVRH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ A JINÝCH AKTŮ Delegace naleznou v příloze návrh smlouvy

Více

ZÁVĚREČNÝ AKT. AF/EEE/XPA/cs 1

ZÁVĚREČNÝ AKT. AF/EEE/XPA/cs 1 ZÁVĚREČNÝ AKT AF/EEE/XPA/cs 1 Zplnomocnění zástupci EVROPSKÉHO SPOLEČENSTVÍ (dále jen Společenství ) a BELGICKÉHO KRÁLOVSTVÍ, DÁNSKÉHO KRÁLOVSTVÍ, SPOLKOVÉ REPUBLIKY NĚMECKO, ŘECKÉ REPUBLIKY, ŠPANĚLSKÉHO

Více

V Bruselu dne XXX [ ](2013) XXX draft SDĚLENÍ KOMISE

V Bruselu dne XXX [ ](2013) XXX draft SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne XXX [ ](2013) XXX draft SDĚLENÍ KOMISE Uplatňování článku 260 Smlouvy o fungování Evropské unie. Aktualizace údajů pro výpočet paušálních částek a penále, které Komise navrhuje

Více

Analytické centrum. Analýza. Činnosti českých poslanců EP v letech

Analytické centrum. Analýza. Činnosti českých poslanců EP v letech Analytické centrum Analýza Činnosti českých poslanců EP v letech 24-29 Analytické centrum s.r.o. Bulharská 2, 11 Praha info@analystcentre.eu 11.29 Obsah Vznik a cíle analýzy... 3 Úvod... 4 Volby 24...

Více

995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 23 Änderungsprotokoll in tschechischer Sprache-CS (Normativer Teil) 1 von 8

995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 23 Änderungsprotokoll in tschechischer Sprache-CS (Normativer Teil) 1 von 8 995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 23 Änderungsprotokoll in tschechischer Sprache-CS (Normativer Teil) 1 von 8 PROTOKOL, KTERÝM SE MĚNÍ PROTOKOL O PŘECHODNÝCH USTANOVENÍCH, PŘIPOJENÝ KE SMLOUVĚ

Více

HISTORIE EVROPSKÉ INTEGRACE Evropské právo (BEP301Zk) Helena Bončková

HISTORIE EVROPSKÉ INTEGRACE Evropské právo (BEP301Zk) Helena Bončková HISTORIE EVROPSKÉ INTEGRACE Evropské právo (BEP301Zk) Helena Bončková (helena.bonckova@mail.muni.cz) OBSAH SEMINÁŘE Úvod do předmětu Evropské právo koncepce předmětu podmínky ukončení literatura Historie

Více

SN 1316/14 rs/mv/kno 1 DG D 2A LIMITE CS

SN 1316/14 rs/mv/kno 1 DG D 2A LIMITE CS RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 30. ledna 2014 (05.02) (OR. en) Interinstitucionální spis: 2013/0268 (COD) SN 1316/14 LIMITE POZNÁMKA Předmět: Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č..../20.., kterým se

Více

PODOBY DEMOKRACIE Přímá a nepřímá demokracie.

PODOBY DEMOKRACIE Přímá a nepřímá demokracie. PODOBY DEMOKRACIE Přímá a nepřímá demokracie. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. PODOBY DEMOKRACIE PŘÍMÁ DEMOKRACIE = možnost občanů bezprostředně rozhodovat

Více

ROZDĚLENÍ MOCI V ČR Moc zákonodárná, výkonná a soudní základní přehled

ROZDĚLENÍ MOCI V ČR Moc zákonodárná, výkonná a soudní základní přehled ROZDĚLENÍ MOCI V ČR Moc zákonodárná, výkonná a soudní základní přehled Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. PRINCIP DĚLBY MOCI moc ve státě je rozdělena

Více

Informace k volbám do zastupitelstev obcí

Informace k volbám do zastupitelstev obcí Informace k volbám do zastupitelstev obcí Volby do zastupitelstev obcí vyhlásil prezident republiky svým rozhodnutím č. 207/2010 Sb. ze dne 18. června 2010. Volby do zastupitelstev obcí se konají ve dvou

Více

RADA EVROPY STRÁŽCE LIDSKÝCH PRÁV SHRNUTÍ

RADA EVROPY STRÁŽCE LIDSKÝCH PRÁV SHRNUTÍ RADA EVROPY STRÁŽCE LIDSKÝCH PRÁV SHRNUTÍ Nečlenský stát Rady Evropy (Bělorusko) ČLENSKÉ STÁTY SÍDLO A ZASTOUPENÍ ROZPOČET Albánie, Andorra, Arménie, Ázerbajdžán, Belgie, Bosna a Herzegovina, Bulharsko,

Více

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2012/2150(INI)

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2012/2150(INI) EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Hospodářský a měnový výbor 18. 7. 2012 2012/2150(INI) NÁVRH ZPRÁVY o evropském semestru pro koordinaci hospodářských politik: provádění priorit pro rok 2012 (2012/2150(INI))

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Národní a mezinárodní ekonomika

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Národní a mezinárodní ekonomika Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Národní a mezinárodní ekonomika Materiál vytvořil: Ing. Karel Průcha Období vytvoření VM: říjen 2013 Klíčová slova:

Více

Generální ředitelství pro komunikaci Oddělení pro sledování veřejného mínění V Bruselu dne 13. listopadu 2012

Generální ředitelství pro komunikaci Oddělení pro sledování veřejného mínění V Bruselu dne 13. listopadu 2012 Generální ředitelství pro komunikaci Oddělení pro sledování veřejného mínění V Bruselu dne 13. listopadu 2012 SEKUNDÁRNÍ VÝZKUM ZAMĚŘENÝ NA VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU V ROCE 2009 Neúčast ve volbách

Více

EPS vládní režimy. Ladislav Mrklas

EPS vládní režimy. Ladislav Mrklas EPS vládní režimy Ladislav Mrklas mrklas@cevro.cz Struktura Parlamentarismus, poloprezidencialismus a direktoriální systém v Evropě Podstata režimů Hlavy státu Premiéři Vztah prezident premiér Vztahy prezident

Více

*+, -+. / 0( & -.7,7 8 (((!# / (' 9., /,.: (; #< # #$ (((!# / "

*+, -+. / 0( & -.7,7 8 (((!# / (' 9., /,.: (; #< # #$ (((!# / !"!#$ %" &' ( ) *+, -+. / 0(123! " ## $%%%& %' 45 6& -.7,7 8 (((!# / (' 9., /,.: (; #< # #$ (((!# / " * = < & ' ; '.: '. 9'= '= -+. > 8= '7 :' ' '.8 55, 5' 9'= '= -?7 +., '+.8 @ A:.. =. 0(1237 7 : :' @.

Více

Ekonomický vývoj v EU podle aktuálních statistik

Ekonomický vývoj v EU podle aktuálních statistik EUROZÓNA+ Ekonomický vývoj v EU podle aktuálních statistik za období od 1. 4. do 30. 4. 2017 Obsah: NEZAMĚSTNANOST (BŘEZEN 2017)... 3 ZAMĚSTNANOST V ROCE 2016... 6 MÍRA INFLACE (BŘEZEN 2017)... 7 ZADLUŽENÍ

Více

ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost. Výchova k občanství 6-9. ročník III

ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost. Výchova k občanství 6-9. ročník III ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6-9. ročník III2-12-04 Výchova k občanství EVROPSKÁ UNIE - Historie Mgr. Vilém Nejezchleb Evropská unie http://www.euroesprit.org/ EU - HISTORIE

Více

VOLBY DO POSLANECKÉ a

VOLBY DO POSLANECKÉ a VOLBY DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY PARLAMENTU ČR 9.6. a 20.6. 998 Obsah materiálu: Výsledky hlasování celkem str. 2 Výsledky hlasování v okrscích str. 3 Porovnání místních výsledků s celostátními str. 0 Volební

Více

STANOVY Sdružení žen KDU-ČSL

STANOVY Sdružení žen KDU-ČSL STANOVY Sdružení žen KDU-ČSL I. Název, sídlo, právní forma Název: Sdružení žen KDU-ČSL /dále jen Sdružení/, jeho zkratka je SŽ KDU-ČSL anglicky: Women's Association of KDU-CSL Sídlo: Ústřední kancelář

Více

Rada Evropské unie Brusel 7. října 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generální tajemník Rady Evropské unie

Rada Evropské unie Brusel 7. října 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generální tajemník Rady Evropské unie Rada Evropské unie Brusel 7. října 2016 (OR. en) 13015/16 FIN 631 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Datum přijetí: 7. října 2016 Příjemce: Č. dok. Komise: COM(2016) 660 final Jordi AYET PUIGARNAU, ředitel,

Více

KAPITOLY Z POLITOLOGIE A PRÁVA NATO

KAPITOLY Z POLITOLOGIE A PRÁVA NATO KAPITOLY Z POLITOLOGIE A PRÁVA NATO HISTORIE ORGANIZACE Organizace Severoatlantické smlouvy, kromě zkratky NATO se užívá i zkratka OTAN (francouzská zkratka) vojensko-politická organizace zemí Evropy a

Více

Politický systém Dolní kom Dolní ora Horní komo Horní ra (zprostředkovatel zájmu spolkových vlád)

Politický systém Dolní kom Dolní ora Horní komo Horní ra (zprostředkovatel zájmu spolkových vlád) Německo (Spolková republika Německo) Ing. M. Šlégrová Obecné informace Od roku 1952 je členem ES (ESUO), patří k 6 zakládajícím státům Je nejlidnatějším státem EU největší zastoupení v EP (99 poslanců)

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Téma učivo: Učební pomůcky: VY_05_Z7E_7 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

1967- Evropské společenství Slučovací smlouva Založeno 6 zeměmi: Francie, Německo, Itálie, Belgie, Nizozemí, Lucembursko

1967- Evropské společenství Slučovací smlouva Založeno 6 zeměmi: Francie, Německo, Itálie, Belgie, Nizozemí, Lucembursko Otázka: Evropská unie a začlenění ČR Předmět: Ekonomie Přidal(a): K.N. Hlavní cíle Evropské unie: Hospodářská, politická, měnová unie Jednotný vnitřní trh Demokratičtější Evropa Konkurence schopnost -

Více

Eurobarometr Evropského parlamentu (EB/PE 82.4) Eurobarometr Evropského parlamentu 2014 ANALYTICKÝ PŘEHLED

Eurobarometr Evropského parlamentu (EB/PE 82.4) Eurobarometr Evropského parlamentu 2014 ANALYTICKÝ PŘEHLED Directorate-General for Communication Public Opinion Monitoring Unit V Bruselu dne 30. ledna 2015 Eurobarometr Evropského parlamentu (EB/PE 82.4) Eurobarometr Evropského parlamentu 2014 ANALYTICKÝ PŘEHLED

Více

Statut. Článek 1 Funkce a cíle RHSD ČR

Statut. Článek 1 Funkce a cíle RHSD ČR Statut Článek 1 Funkce a cíle RHSD ČR Rada hospodářské a sociální dohody České republiky (dále jen RHSD ČR) je společným dobrovolným dohadovacím a iniciativním orgánem odborů, zaměstnavatelů a vlády České

Více

Příloha k usnesení vlády ze dne 23. února 2015 č. 130

Příloha k usnesení vlády ze dne 23. února 2015 č. 130 VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Příloha k usnesení vlády ze dne 23. února 2015 č. 130 Statut Koordinační rady ministra dopravy pro kosmické aktivity Článek I Úvodní ustanovení 1) Koordinační rada pro kosmické aktivity

Více

Parlamentní republika

Parlamentní republika Parlamentní republika Parlament - z fr. parler = mluvit, hovořit -ústřední orgán s celostátní působností - zástupci voleni lidem - v USA kongres, v Německu Bundestag Republika - z lat. res publica = věc

Více