MYŠLENÍ A ROZHODOVÁNÍ - RYCHLÉ I POMALÉ - 5. Aleš Neusar předmět: Myšlení a rozhodování v praxi

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MYŠLENÍ A ROZHODOVÁNÍ - RYCHLÉ I POMALÉ - 5. Aleš Neusar předmět: Myšlení a rozhodování v praxi"

Transkript

1 MYŠLENÍ A ROZHODOVÁNÍ - RYCHLÉ I POMALÉ - 5 Aleš Neusar předmět: Myšlení a rozhodování v praxi

2 Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/ Název projektu: Modularizace manažerského a psychologického vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci cestou inovace a propojení ekonomických a psychologických studijních programů

3 ILUZE POCHOPENÍ Google příběh... Dva studenti ze Stanfordské univerzity Skvělá metoda vyhledávání informací Podaří se získat investory Po roce firmu neprodají protože se kupci zdá 1 mil $ příliš... Chápeme v čem tkví úspěch? Zpětně ano... mnoho dobrých rozhodnutí (ale i velký kus štěstí, velký kus přešlapů konkurence, vhodné načasování... Ale dopředu se nedal takový úspěch předvídat.

4 VĚDĚLI JSTE, ŽE SE STANE? Zeman bude prezidentem? ANO bude mít vysoké procento hlasů. Spadnou TWINS?... Existuje nějaká významná událost, kterou jste předvídali? Může být osobní či veřejná.

5 MŮŽEME ŘÍDIT BUDOUCNOST? ANO/NE/DO JAKÉ MÍRY? Skupinová diskuse (sebe sama, své firmy,...)

6 ILUZE POCHOPENÍ příčiny Máme rádi dobré příběhy (Google příběh, Nokia příběh Haló efekt podporuje jednoduchý, konzistentní příběh (vynecháváme, co se do příběhu nehodí) Zkreslení zpětného pohledu naše mysl má velmi nedokonalou schopnost rekonstruovat minulý stav znalostí, pocitů, názorů... které se v mezidobí změnily. Jakmile máme nový pohled na svět, téměř okamžitě ztratíme schopnost vyvolat si, v co jsme věřili dříve.

7 RECEPTY NA ÚSPĚCH Vnímáme svět jako uspořádanější, logičtější, jednodušší a předvídatelnější, než ve skutečnosti je. Získáváme tak pocit, že můžeme řídit budoucnost. To sice do určité míry můžeme, ale stále obrovská část života je ovlivněna situačně náhodou. Co ale ovlivnit můžeme určitě je naše reakce na realitu. V tomto smyslu budoucnost opravdu řídit můžeme. Manažerské příručky Self-help často citují příběhy úspěšných. Když se ale podíváme na ty neúspěšné, tak kupodivu dělali tito lidé často to samé!

8 RECEPTY NA ÚSPĚCH - příklady Vliv ředitele na úspěch firmy. Jak velká bude v průměru korelace mezi kvalitou ředitele a komerčním úspěchem firmy? Odpověď: přibližně 0,3 čili ředitel vysvětluje přibližně 30% úspěchu.

9 RECEPTY NA ÚSPĚCH Built to last Jim Collins Analýza 18 párů společností vždy jedna úspěšnější než druhá Úspěch je přikládán správným manažerským metodám (vedení, firemní kultura, strategie...) V období, které kniha nesledovala se zmenšila v průměru profitabilita a výnosnost akcií na zanedbatelný rozdíl.

10 RECEPTY NA ÚSPĚCH Tom Peters, Fortune... Firmy zmiňované v knize Hledání dokonalosti T. P. si také značně pohoršily. Firmy ze seznamu Most Admired Companies sestaveného Fortune si během 20 let vedly firmy s nejhorším hodnocením lépe než nejvíce obdivované firmy!

11 RECEPTY NA ÚSPĚCH Žádné recepty neexistují? Ano existují, ale nejsou až tak kouzelné

12 ŘEŠENÍ pokračování; práce s limitovanou ztrátou a nelimitovaným (či téměř) ziskem (dle Nassima Taleba, 2012) Dle N.T. je dobré investovat do rizikového podnikání, když je známo, jak maximálně velký může být downside ztráta (a její maximum floor), když to nevyjde. Naopak, když nám náš plán vyjde, ať je upside zisk, co nejméně limitován. Jak jde vidět, je potřeba zkoušet. Bez zkoušení a neustálého vylepšování člověk těžko získá nápad na podnikání.

13 ŘEŠENÍ pokračování; práce s limitovanou ztrátou a nelimitovaným (či téměř) ziskem PŘÍKLADY: práce venture capitalisty (tj. rizikového investora, který investuje do začínajících rizikových firem s možným velkým profitem). Vyjde každá dvacátá investice, ale ta pak zaplatí všechny ztráty (pokud se nestane, že je špatných investicí příliš mnoho v řadě). práce spisovatele. Obvykle se moc neprodá. Ale někomu se může povést to co J. Rowlingové. Pak zisky téměř bez limitu. Možná ztráta malá: maximálně času stráveného u psaní knihy. lean startup např. uděláme nejdříve prototyp (tzv. minimum viable product) a ten otestujeme v reálném světě; neladíme až do finálního krásného produktu, neboť ani takový produkt si nemusí nikdo koupit.

14 RECEPTY NA ÚSPĚCH VAŠE NÁPADY Jaký recept (doporučení) na úspěch v práci či podnikání je podle vás neprůstřelný. Sepište si 5-10 konkrétních doporučení. Až je budete mít hotovy, diskutujte o nich se sousedy (2-4) zdali s nimi souhlasí či nikoliv.

15 ILUZE PLATNOSTI výcvik kadetů; assesment centrum hraní skupina bez vůdce... Řešení problému, který nemá řešení... Lehce získáme dojem, že úplně jasně víme, kdo je vhodný kandidát a kdo není.

16 ILUZE DOVEDNOSTI např. vybírat akcie Nejvíce aktivní investoři, nejnižší výsledky! Předpovědi ekonomiky. Předpovědi politické.... Proč? Uplatňují vysoce náročné dovednosti. V krátkodobém horizontu fungují, ale v dlouhodobém obvykle ne.

17 MÁME VĚŘIT ZNALCŮM? POKUD ANO, V JAKÉM OBORU. Skupinová práce (práce ve dvojicích, příp. trojicích)

18 ZÍSKÁNÍ EXPERTIZY A VALIDNÍ INTUICE 2 PODMÍNKY: - prostředí, které má v sobě pravidelnost, aby ho bylo možné předvídat - příležitost naučit se tyto pravidelnosti v průběhu delší praxe

19 ZNALCI kterým věřit? Hasiči. Politologové. Lékaři. Ekonomové. Burzovní makléři. Psychiatři. Psychologové. Typ zpětné vazby je klíčový. Jednoduché algoritmy VS intuice.

20 KLAM PLÁNOVÁNÍ Jak dlouho bude trvat napsání BC práce? Jak dlouho bude trvat získání hypotéky? Jak dlouho bude trvat rozjetí nové firmy? Jak dlouho bude trvat změna učebních osnov?

21 KLAM PLÁNOVÁNÍ řešení? Pohled zvenčí VERSUS pohled zevnitř! Naše plány se nacházejí nerealisticky blízko optimálního scénáře. Jak dlouho trvalo někomu něco podobného? Vezměte tento příklad jako základ vašeho odhadu, popřípadě mírně upravte. Kolik to zabralo času a finančních prostředků. Když by vyšla realistická a špatná varianta jsme ochotni tomu věnovat tolik prostředků a času?

22 V odhadování jsme nemožní. Myslíme si, jak dobře odhadneme dobu trvání nějaké činnosti, a přitom o ní ve skutečnosti nemáme ani páru. Na všechno se díváme z úhlu nejlepšího možného průběhu a nepočítáme se zpožděním, ke kterým nevyhnutelně dochází při odhadu délky trvání nějaké činnosti se nemýlíme jen tak trošku mýlíme se hrozně moc Veškeré časové plány proto rozdělujte na menší úseky. Namísto jednoho projektu v délce dvanácti týdnů vytvořte raději strukturu dvanácti jednotýdenních. Namísto hádání, pardon odhadování délky úkolu na třicet a více hodin jej rozdělte na několik realističtějších bloků třeba od šesti do deseti hodin. A potom dělejte jeden krok za druhým. (J.F. & D.H.H., Restart, s ) Plánům bychom spíš měli říkat odhady, protože ničím jiným nejsou. Když začnete obchodnímu plánu říkat obchodní odhad, finančnímu plánu finanční odhad a strategickému plánu strategický odhad, nemusíte si s nimi najednou dělat takové starosti... Plány umožňují minulosti řídit budoucnost... A vy musíte umět improvizovat. (J.F. & D.H.H., Restart, s. 30) Autoři také doporučují pravidlo dvou týdnů. Pokud někomu jeden úkol trvá déle jak dva týdny, tak se všichni kolegové sejdou a probírají spolu, jestli se úkol nedá řešit nějak efektivněji.

23 OPTIMISMUS PRO A PROTI Iluze plánování souvisí často s optimistickým postojem. Optimismus důležitý v životě (zdraví, imunita,...). ALE: např. šance na úspěch malého podniku i po pěti letech je cca 35% (USA). Optimismus vede k rizikům (často zbytečným), opomíjíme konkurenci (např. vánoční trh a knihy) Vlastní snaha nestačí. (Bez snahy ale také nic nevytvoříme )

24 OPTIMISMUS premortem analýza Pohled zvenčí Postmortem analýza hledá příčiny neúspěchu (poté, co k němu došla). Gary Klein navrhuje u důležitých řešení premortem analýzu. Když máme blízko významnému rozhodnutí, tak se sejdou nejlépe informované osoby a napíší krátký příběh o tom (každý zvlášť), jak by vše mohlo dopadnout, kdyby po roce dané řešení vedlo k totálnímu fiasku.

25 Děkuji za pozornost

26 ZDROJE základní: Kahneman, D. (2012). Myšlení rychlé a pomalé. Brno: Jan Melvil Publishing. (kap )

27 OTÁZKY A ODPOVĚDI 1) Co je to heuristika dostupnosti.

28 OTÁZKY A ODPOVĚDI 1) Co je to heuristika dostupnosti. Hodnocení četnosti určité kategorie podle snadnosti, se kterou nám na mysl přijdou příklady (vybavíme si je z paměti).

29 OTÁZKY A ODPOVĚDI 2) Jak říkáme, když nás několik výskytů určitého fenoménu přesvědčí o kauzalitě?

30 OTÁZKY A ODPOVĚDI 2) Jak říkáme, když nás několik výskytů určitého fenoménu přesvědčí o kauzalitě? Zákon malých čísel.

TEORIE UŽITKU A PROSPEKTOVÁ TEORIE (NAŠE VOLBY) Aleš Neusar Myšlení a rozhodování v praxi

TEORIE UŽITKU A PROSPEKTOVÁ TEORIE (NAŠE VOLBY) Aleš Neusar Myšlení a rozhodování v praxi TEORIE UŽITKU A PROSPEKTOVÁ TEORIE (NAŠE VOLBY) Aleš Neusar Myšlení a rozhodování v praxi Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/28.0138 Název projektu: Modularizace manažerského a psychologického vzdělávání

Více

MYŠLENÍ A ROZHODOVÁNÍ - RYCHLÉ I POMALÉ - 4. Aleš Neusar předmět: Myšlení a rozhodování v praxi

MYŠLENÍ A ROZHODOVÁNÍ - RYCHLÉ I POMALÉ - 4. Aleš Neusar předmět: Myšlení a rozhodování v praxi MYŠLENÍ A ROZHODOVÁNÍ - RYCHLÉ I POMALÉ - 4 Aleš Neusar předmět: Myšlení a rozhodování v praxi Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/28.0138 Název projektu: Modularizace manažerského a psychologického vzdělávání

Více

Test obecné finanční gramotnosti

Test obecné finanční gramotnosti Test obecné finanční gramotnosti Finanční inteligence je něco, co se ve škole nenaučíte. A přitom je to obor stejně důležitý ne-li důležitější než algebra v matematice nebo historie literatury v češtině.

Více

Psychologie výběru zaměstnanců Plánování lidských zdrojů. PhDr. Martin Seitl, Ph.D.

Psychologie výběru zaměstnanců Plánování lidských zdrojů. PhDr. Martin Seitl, Ph.D. Psychologie výběru zaměstnanců Plánování lidských zdrojů PhDr. Martin Seitl, Ph.D. Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/28.0138 Název projektu: Modularizace manažerského a psychologického vzdělávání na Univerzitě

Více

Time-management. Aleš Neusar v rámci předmětu Work-life balance

Time-management. Aleš Neusar v rámci předmětu Work-life balance Time-management Aleš Neusar v rámci předmětu Work-life balance Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/28.0138 Název projektu: Modularizace manažerského a psychologického vzdělávání na Univerzitě Palackého v

Více

Byclosure Lisabon, Portugalsko www.byclosure.com

Byclosure Lisabon, Portugalsko www.byclosure.com Vznik podnikatelského záměru je mladá, novátorská internetová firma působící v portugalském Lisabonu. Založili ji v roce 2008 tři přátelé Vasco, Duarte a Luís. Za dva roky své existence zaznamenala celou

Více

Psychologie výběru zaměstnanců Metodika náboru a výběru, výběrová zakázka (Metodika 2. část) PhDr. Martin Seitl, Ph.D.

Psychologie výběru zaměstnanců Metodika náboru a výběru, výběrová zakázka (Metodika 2. část) PhDr. Martin Seitl, Ph.D. Psychologie výběru zaměstnanců Metodika náboru a výběru, výběrová zakázka (Metodika 2. část) PhDr. Martin Seitl, Ph.D. Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/28.0138 Název projektu: Modularizace manažerského

Více

David Kaprál 14.8.2014

David Kaprál 14.8.2014 David Kaprál 14.8.2014 Proč výzkum? Cíle výzkumu: barometr očekávání firem (makro/mikro-prostředí) aktuální nálada vývoj v čase od r. 2011 identifikovat metriku a faktory úspěšnosti firem v čase od r.

Více

Zrádné detaily penzijní reformy

Zrádné detaily penzijní reformy Zrádné detaily penzijní reformy O co jde v druhém pilíři Pavel Kohout Proč nestačí průběžný systém? Průběžné systémy byly zavedeny po II. světové válce ve všech vyspělých zemích Před válkou existovaly

Více

Finanční gramotnost pro SŠ -10. modul Investování a pasivní příjem

Finanční gramotnost pro SŠ -10. modul Investování a pasivní příjem Modul č. 10 Ing. Miroslav Škvára O investicích O investování likvidita výnosnost rizikovost Kam mám investovat? Mnoho začínajících investorů se ptá, kam je nejlepší investovat? Všichni investiční poradci

Více

Finanční gramotnost BONUS

Finanční gramotnost BONUS BONUS Napsala: Darina Schránilová Poznejte, jak funguje svět peněz a začněte budovat své bohatství Lidé často vydělávají peníze jen proto, aby uspokojili své okamžité potřeby a nemyslí na svou budoucnost.

Více

Manažerská psychologie a manažerské poradenství

Manažerská psychologie a manažerské poradenství Manažerská psychologie a manažerské poradenství Pracovní skupina a pracovní tým PhDr. Martin Seitl, Ph.D. Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/28.0138 Název projektu: Modularizace manažerského a psychologického

Více

Daně a daňová politika /ZK Finanční analýza /ZK Projektové řízení /ZK Reklama a marketingová komunikace /ZK Marketingový výzkum /ZK Marketing

Daně a daňová politika /ZK Finanční analýza /ZK Projektové řízení /ZK Reklama a marketingová komunikace /ZK Marketingový výzkum /ZK Marketing Struktury studia Struktury studia bakalářského studijního programu (studijní obory Podniková ekonomika, Komunikace a lidské zdroje, Marketing), magisterského navazujícího studijního programu (studijní

Více

INVESTOVÁNÍ A PASIVNÍ PŘÍJEM

INVESTOVÁNÍ A PASIVNÍ PŘÍJEM pracovní list k tématu INVESTOVÁNÍ A PASIVNÍ PŘÍJEM Individuální práce A) Práce v hodině Úkol č. 1: Rozhodněte, zda se jedná o úvěrový či investiční (spořicí) produkt: Kontokorent Hypotéka Dluhopis Spotřebitelský

Více

Co ti brání v podnikání? 9. 9. 2014 - Prostějov

Co ti brání v podnikání? 9. 9. 2014 - Prostějov Co ti brání v podnikání? 9. 9. 2014 - Prostějov 1 Říkejte mi Jirko ještě vloni v červnu jsem byl ve škole dneska vedu vlastní firmu s tvorbou stránek jsem začínal ve 14 2 Co děláme v iparťákovi? 3 iparťák

Více

Příloha č.3 Otázka pro hodnocení manažera

Příloha č.3 Otázka pro hodnocení manažera Příloha č.3 Otázka pro hodnocení manažera 1. Sleduje profesní a technický vývoj? 2. Připravuje a dodržuje realistický rozpočet? 3. Zaměřuje se na podstatné informace a neztrácí se v nedůležitých detailech?

Více

5 RAD A TIPŮ. Jak vydělávat peníze na burze. #Burza pro každého - 5 rad a tipů. >> zpět na Obsah. elektronická publikace 2015

5 RAD A TIPŮ. Jak vydělávat peníze na burze. #Burza pro každého - 5 rad a tipů. >> zpět na Obsah. elektronická publikace 2015 Název kapitoly 5 RAD A TIPŮ Jak vydělávat peníze na burze elektronická publikace 2015 1 Pár slov úvodem Pár slov úvodem Investování a obchodování na kapitálových trzích se věnuje již od roku 2006. Je absolventem

Více

PODNIKATELSKÝ PLÁN. Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město. Ing. Miroslava Kořínková III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

PODNIKATELSKÝ PLÁN. Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město. Ing. Miroslava Kořínková III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy Číslo projektu Autor Název šablony PODNIKATELSKÝ PLÁN Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město CZ.1.07/1.5.00/34.1007 Ing. Miroslava Kořínková III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Plánování ve stavební firmě

Plánování ve stavební firmě Co je to podnikatelský plán? Podnikatelský plán je dokument, který popisuje podnik (ideu pro stávající nebo začínající) a způsob, jak dosáhne ziskovosti Plán by měl zahrnovat: všechny náklady a marketingový

Více

lidí ve firmě CÍLEM JE ÚSPĚCH Petr Hrubý Vlastníbyznys

lidí ve firmě CÍLEM JE ÚSPĚCH Petr Hrubý Vlastníbyznys CÍLEM JE ÚSPĚCH lidí ve firmě Petr Hrubý V roce 1998 založil společnost Broker Consulting, z níž se za 17 let stal přední hráč na tuzemském trhu finančních konzultantů. Dnes přichází firma na trh s projektem

Více

Jak udělat webový projekt

Jak udělat webový projekt Jak udělat webový projekt a vydělat na něm první milion... plus stručné vysvětlení, kam se vývoj webových technologií ubírá Nápad! Nápad! 1. Nápad dostane programátor => nelze na něm vydělat! 2. Nápad

Více

Behaviorální finance. Ing. Michal Stupavský, CFAs. Při investování je největším nepřítelem vaše mysl.

Behaviorální finance. Ing. Michal Stupavský, CFAs. Při investování je největším nepřítelem vaše mysl. Behaviorální finance Při investování je největším nepřítelem vaše mysl. Ing. Michal Stupavský, CFAs CFA Society Czech Republic, člen a manažer newsletteru Spoluautor knihy Investor 21. století První česká

Více

Rozvoj čtenářské a matematické gramotnosti v rámci projektu P-KAP 1. díl Čtenářská gramotnost

Rozvoj čtenářské a matematické gramotnosti v rámci projektu P-KAP 1. díl Čtenářská gramotnost Rozvoj čtenářské a matematické gramotnosti v rámci projektu 1. díl Čtenářská gramotnost Mgr. Květa Popjuková Garantka oblasti Čtenářská a matematická gramotnost Národní ústav pro vzdělávání podpora krajského

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

Pilotní projekt MPO na podporu začínajících firem formou kapitálových vstupů: seed fond

Pilotní projekt MPO na podporu začínajících firem formou kapitálových vstupů: seed fond Pilotní projekt MPO na podporu začínajících firem formou kapitálových vstupů: seed fond Ing. Petr Očko, Ph.D. ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje Leden 2012, Praha Připravujeme pilotní projekt na

Více

5 RAD A TIPŮ, JAK VYDĚLÁVAT PENÍZE NA BURZE. burzaprokazdeho.cz Petr Novák pecan.novak@gmail.com

5 RAD A TIPŮ, JAK VYDĚLÁVAT PENÍZE NA BURZE. burzaprokazdeho.cz Petr Novák pecan.novak@gmail.com 5 RAD A TIPŮ, JAK VYDĚLÁVAT PENÍZE NA BURZE Chcete vědět: Co dělat, abychom vydělávali na burze peníze? Co nedělat, abychom vydělávali na burze peníze? Tak v tom případě Vás mohu ujistit o tom, že máte

Více

shine. light of change.

shine. light of change. shine. light of change. Jak rozpoznat, je-li člověk vhodný jako projektový manažer? Michael Motal Záměr Ukázat Iniciovat Jak podpořit rozhodování Jak zvážit smysluplnost investice do člověka Výměnu názorů

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 0 1 8 Edice Investice Petr

Více

100 DNÍ. integrace v nové manažerské pozici ŽIVOTNOST MANAŽERA V ROLI SE ZA POSLEDNÍCH 5 LET SNÍŽILA ZE 4,5 NA 3,6 ROKU

100 DNÍ. integrace v nové manažerské pozici ŽIVOTNOST MANAŽERA V ROLI SE ZA POSLEDNÍCH 5 LET SNÍŽILA ZE 4,5 NA 3,6 ROKU -20 1 DEN 100 integrace v nové manažerské pozici ŽIVOTNOST MANAŽERA V ROLI SE ZA POSLECH 5 LET SNÍŽILA ZE 4,5 NA 3,6 ROKU 92% MANAŽERŮ SE NEDOSTATEČNĚ VĚNUJE INTEGRACI V NOVÉ ROLI A FINÁLNĚ SI TAK BLOKUJE

Více

Mít motivované účastníky. Mluvit srozumitelně dle zásad ETR. Ověřovat, zda účastníci všemu rozumí. Používat materiály ve srozumitelné podobě.

Mít motivované účastníky. Mluvit srozumitelně dle zásad ETR. Ověřovat, zda účastníci všemu rozumí. Používat materiály ve srozumitelné podobě. Mít motivované účastníky. Mluvit srozumitelně dle zásad ETR. Ověřovat, zda účastníci všemu rozumí. Používat materiály ve srozumitelné podobě. Vše, co je řečené, je dobré mít i v písemné podobě (nebo promítnuté

Více

Zpráva o vedení a řízení nestátních neziskových organizací v České republice 2015

Zpráva o vedení a řízení nestátních neziskových organizací v České republice 2015 www.sanek.cz Zpráva o vedení a řízení nestátních neziskových organizací v České republice 2015 (zkrácená verze) Tradičního, již devátého ročníku dotazníkového průzkumu v oblasti vedení a řízení nestátních

Více

David versus Goliáš. Jaké šance má individuální investor?

David versus Goliáš. Jaké šance má individuální investor? 3 David versus Goliáš Jakými tématy se tato kapitola zabývá? Jaké šance má individuální investor? Osm výhod soukromých investorů Závěrečné poznámky Jaké šance má individuální investor? Ve finančních centrech

Více

Webový systém pro kariérní plánování a osobní rozvoj

Webový systém pro kariérní plánování a osobní rozvoj Webový systém pro kariérní plánování a osobní rozvoj Co je Salmondo? Kariérní a rozvojový nástroj určený pro žáky středních škol a výchovné poradce Online aplikace s jednoduchým přístupem skrze webovou

Více

Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing. pro studenty studující od roku 2011/2012

Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing. pro studenty studující od roku 2011/2012 Studijní obor Manažerská ekonomika Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing pro studenty studující od roku 2011/2012 V první fázi studia oboru Manažerská ekonomika získá student

Více

WORK-LIFE BALANCE Jak na bakalářskou či diplomovou práci (III) - kvalita zdrojů, vyhledávání literatury

WORK-LIFE BALANCE Jak na bakalářskou či diplomovou práci (III) - kvalita zdrojů, vyhledávání literatury WORK-LIFE BALANCE Jak na bakalářskou či diplomovou práci (III) - kvalita zdrojů, vyhledávání literatury ALEŠ NEUSAR v rámci předmětu Work-life balance Kresba Radek Čák Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/28.0138

Více

Psychologie výběru zaměstnanců

Psychologie výběru zaměstnanců Psychologie výběru zaměstnanců Vybrané otázky 1: Vliv osobnosti na VŘ Etika náboru a výběru PhDr. Martin Seitl, Ph.D. Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/28.0138 Název projektu: Modularizace manažerského

Více

Představení počítačové hry Titan. Alena Králová

Představení počítačové hry Titan. Alena Králová Představení počítačové hry Titan Alena Králová Ekonomické hry aktivizující metody vyučování Různé druhy her Motivační x expoziční x fixační Postihují všeobecnou problematiku x dílčí Ručně hrané (deskové)

Více

v Čechách a na Slovensku

v Čechách a na Slovensku Bestseller v Čechách a na Slovensku v Čechách a na Slovensku JAK ZAČÍT multi level marketing strašák nebo příležitost? IVO TOMAN TAXUS International s.r.o., Praha Tel.: 800 182 987 (8001TAXUS) IVO TOMAN

Více

Management. Ing. Jan Pivoňka

Management. Ing. Jan Pivoňka Management Ing. Jan Pivoňka Stanovení osobní vize V souladu s kotvou Konkrétní představa Citový náboj Stimul pro aktivní jednání Krátkodobější cíle motivace Výjimky Jasná vize Pohodoví lidé Úspěch bez

Více

ACSA celostátní studentská konference Lidé v organizaci. Karel Rais

ACSA celostátní studentská konference Lidé v organizaci. Karel Rais ACSA celostátní studentská konference 1.-2.12.2005 Lidé v organizaci Karel Rais Cíl přednášky 1. Faktory úspěšné (studentské) organizace 2. Vlastnosti neúspěšné (studentské) organizace 3. Typické vlastnosti

Více

Obsah. Předmluva... IX. Seznam obrázků... XIX. Seznam tabulek... XXIII

Obsah. Předmluva... IX. Seznam obrázků... XIX. Seznam tabulek... XXIII Předmluva... IX Seznam obrázků... XIX Seznam tabulek... XXIII 1 Prognostika a prognostické metody.... 1 1.1 Kvantitativní a kvalitativní prognostické metody... 1 1.2 Kvantitativní a kvalitativní přístupy

Více

Sociální média v Knihovně Evropského parlamentu

Sociální média v Knihovně Evropského parlamentu Sociální média v Knihovně Evropského parlamentu Kateřina Vávrová INFORUM 2013 Praha, 21. 22. 5. 2013 WWW.LIBRARY.EP.EC Inforum 2013: Knihovna Evropského parlamentu na sociálních sítích 1 Knihovna Evropského

Více

Knihovníci, nebojte se kurikula

Knihovníci, nebojte se kurikula Knihovníci, nebojte se kurikula aneb Tajemství RVP a ŠVP Mgr. Pavlína Mazáčová, Ph.D. CEINVE, KISK FF MU Brno Seminář IVU, Havířov, 23. dubna 2 014 Co je obsahem 2 Zkušenostní úhel pohledu neknihovníka

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_STRATEGICKÝ MANAGEMENT_P2 Číslo projektu:

Více

PODNIKATELSKÉ FÓRUM ÚSTECKÝ KRAJ

PODNIKATELSKÉ FÓRUM ÚSTECKÝ KRAJ PODNIKATELSKÉ FÓRUM ÚSTECKÝ KRAJ REGION 4.0 Příležitosti a hrozby čtvrté průmyslové revoluce Práce 4.0 PhDr. Martin Klika, MBA, DBA náměstek hejtmana Ústeckého kraje Obsah prezentace A. Výchozí situace

Více

Příloha k prezentaci BRODIS hodnotový OPFKI QIIS

Příloha k prezentaci BRODIS hodnotový OPFKI QIIS Příloha k prezentaci BRODIS hodnotový OPFKI QIIS V následující prezentaci se seznámíme s investičními principy, kterým věříme a na základě kterých jsme si nechali vytvořit BRODIS hodnotový OPFKI. Tyto

Více

WORKSHOP SMART CITY JAK KOMUNIKOVAT?

WORKSHOP SMART CITY JAK KOMUNIKOVAT? WORKSHOP SMART CITY JAK KOMUNIKOVAT? ING. JAROSLAV MARTINEK FAKULTA DOPRAVNÍ ČVUT V PRAZE JEDNATEL ASOCIACE MĚST PRO CYKLISTY TŘI PRINCIPY 1. TVORBA STRATEGIE A REALIZACE PROCESU PŘÍPRAVY SCÉNÁŘŮ JE ZALOŽENA

Více

Co je to referenční byznys?

Co je to referenční byznys? Co je to referenční byznys? Referenční byznys je způsob získávání nových klientů/zákazníků prostřednictvím referencí neboli doporučení. Tato forma zajišťování nových kontaktů je velmi přínosná především

Více

Příloha A: Souhlas s využitím obchodního jména GE Money bank, a.s. v diplomové práci

Příloha A: Souhlas s využitím obchodního jména GE Money bank, a.s. v diplomové práci Příloha A: Souhlas s využitím obchodního jména GE Money bank, a.s. v diplomové práci Společnost GE Money bank, a.s. tímto uděluje povolení Zbyňkovi Němcovi použít obchodní název společnosti GE Money bank,

Více

Přeji Vám hodně inspirace. Upozornění

Přeji Vám hodně inspirace. Upozornění Str. 1 V tomto Ebooku Vám odhalím pozadí textů několika mých e-mailů, které reálně přinášejí různé výsledky. Dozvíte se, jaký účel mají jednotlivé odstavce a proč volím právě tato slova. Na následujících

Více

Jak zvýšit provizní příjem o 37 %

Jak zvýšit provizní příjem o 37 % Jak zvýšit provizní příjem o 37 % Ukažte Vašim klientům, proč jsou dluhopisy na důchod nebezpečné. Ocení to. A budou investovat s Vámi! 8.5.2013 Petr SYROVÝ Petr PAVLÁSEK KFP Kořený FichtnerPavlásek s.r.o.

Více

PRACOVNÍ LIST k tématu PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR

PRACOVNÍ LIST k tématu PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR INDIVIDUÁLNÍ PRÁCE A) Práce v hodině Co je podnikatelský záměr? Jaké části by měl obsahovat? Čím bychom měli při sestavení podnikatelského záměru začít? B) Práce na doma/s použitím internetu Existuje řada

Více

Kdo je copywriter, co umí, kolik stojí a jak zapadá do vaší content strategy? Jan Ambrož Marketing Monday, 19. března 2012

Kdo je copywriter, co umí, kolik stojí a jak zapadá do vaší content strategy? Jan Ambrož Marketing Monday, 19. března 2012 Kdo je copywriter, co umí, kolik stojí a jak zapadá do vaší content strategy? Jan Ambrož Marketing Monday, 19. března 2012 Tipněte si, kde se stala chyba? Tady jsou ty texty. Co jim říkáte? No, váš text

Více

Kognitivní informatika očima studentů

Kognitivní informatika očima studentů Kognitivní informatika očima studentů Výsledky ankety ZS 2011/2012 Kateřina Farská O dotazníku Reponse rate relativně vysoká: 49% (odpovědělo 26 z 53 aktuálně studujících) Až na výjimky vysoká kvalita

Více

Modelový program výcviku manažerů

Modelový program výcviku manažerů Modelový program výcviku manažerů (se specifickým zaměřením na prvoliniový management) CÍL VÝCVIKU... 2 METODY VÝCVIKU... 2 NÁPLŇ VÝCVIKU... 2 1. ROLE A OSOBNOST SUPERVIZORA (= PRVOLINIOVÉHO MANAŢERA)

Více

Jihomoravské inovační centrum Klastr Water Treatment Alliance

Jihomoravské inovační centrum Klastr Water Treatment Alliance Jihomoravské inovační centrum Klastr Water Treatment Alliance Sekce 2: Inovace vedené firmou 4.5.2006 Ing. Radim Kocourek Co jsou inovace? Definice: "Inovace je obnova a rozšíření škály výrobků a služeb

Více

Cílem metody scénářů je určit kritické okamžiky vývoje, u kterých je třeba uskutečnit zásadní rozhodnutí.

Cílem metody scénářů je určit kritické okamžiky vývoje, u kterých je třeba uskutečnit zásadní rozhodnutí. Teze k diplomové práci Metoda Delphi v expertní analýze Lenka Malá studentka provozně ekonomické fakulty, obor provoz a ekonomika PPr raahhaa 22000033 Základním cílem této diplomové práce je aplikovat

Více

Aux.Magazine Bilbao, Vizcaya, Španělsko www.auxmagazine.com

Aux.Magazine Bilbao, Vizcaya, Španělsko www.auxmagazine.com Vznik podnikatelského záměru Dámy Leire Layana, Silvia Andrés, Juanma Galván a Germán Castañeda založily svou vlastní firmu AUXILIARTE FACTORIA v roce 2004. Každá z podnikatelek má vzdělání v jiném oboru

Více

K možnostem užití státních maturit jako přijímacích zkoušek jaký styl ověřování předpokladů ke studiu chceme podporovat?

K možnostem užití státních maturit jako přijímacích zkoušek jaký styl ověřování předpokladů ke studiu chceme podporovat? K možnostem užití státních maturit jako přijímacích zkoušek jaký styl ověřování předpokladů ke studiu chceme podporovat? Jiří Zlatuška Poznámky pro AF 11. února 2010 Aktuální model státní maturity http://www.m2010.cz/images/maturitni_model.pdf

Více

Lektorské dovednosti aneb naučit se učit

Lektorské dovednosti aneb naučit se učit Lektorské dovednosti aneb naučit se učit Identifikace rozvojových potřeb Máme k dispozici dva základní vstupy pro identifikaci mezery, rozvojových potřeb a možností. Tím prvním je hodnocení pracovního

Více

LEAN STARTUP. Nyní se na jednotlivé fáze podívejme podrobněji a rozebereme si hlavní body.

LEAN STARTUP. Nyní se na jednotlivé fáze podívejme podrobněji a rozebereme si hlavní body. 2016 2017 LEAN STARTUP Lean startup je startup, který používá lean metodiku. Tato metodika může být použitá i jinde než u Startupu. Základním principem tzv. Lean Startupu je opakování cyklu, který má tři

Více

Leadership v(d)ěčné téma teorie i praxe. Karel Pavlica, Škoda Auto Vysoká škola

Leadership v(d)ěčné téma teorie i praxe. Karel Pavlica, Škoda Auto Vysoká škola Leadership v(d)ěčné téma teorie i praxe řízení Karel Pavlica, Škoda Auto Vysoká škola 20.9.2012 Osnova Cíl leadership jako nesamozřejmá samozřejmost Billig, Hogan a další - dilemata v přístupech k leadershipu

Více

7 pravidel ziskového obchodu Jednoduchý checklist pro zvýšení úspěšnosti

7 pravidel ziskového obchodu Jednoduchý checklist pro zvýšení úspěšnosti 7 pravidel ziskového obchodu Jednoduchý checklist pro zvýšení úspěšnosti Checklist najdete na následujících stránkách: Pod checklistem najdete detailní vysvětlení každého bodu. Tento checklist si můžete

Více

Podzimní škola NSZM. erské dovednosti koordinátora. RNDr. Radim Misiaček. Hodonín, 6.11.2008

Podzimní škola NSZM. erské dovednosti koordinátora. RNDr. Radim Misiaček. Hodonín, 6.11.2008 Podzimní škola NSZM Manažersk erské dovednosti koordinátora RNDr. Radim Misiaček Hodonín, 6.11.2008 Předběžný program Vedení týmu, týmová práce Řízení času Stanovování vlastního postupu Stanovování a vyhodnocování

Více

BĚLEČ Zájmové sdružení právnických osob VENKOVSKÁ TURISTIKA A AGROTURISTIKA. Podnikatelský plán a jeho zpracování Ing.

BĚLEČ Zájmové sdružení právnických osob VENKOVSKÁ TURISTIKA A AGROTURISTIKA. Podnikatelský plán a jeho zpracování Ing. VENKOVSKÁ TURISTIKA A AGROTURISTIKA Podnikatelský plán a jeho zpracování Ing. Vladislav Smolík Úvod Podnikatelský plán (business plan) je základní dokument podnikatele shrnující podstatné aspekty podnikání,

Více

Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D.

Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D. Rozhodování Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D. Rozhodování??? video Obsah typy rozhodování principy rozhodování rozhodovací fáze základní pojmy hodnotícího procesu rozhodovací podmínky rozhodování v podmínkách

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice OBCHODNÍ ČINNOST 4. PODNIKATELSKÉ PROSTŘEDÍ A OBCHOD Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci

Více

4IT445 - AGILNÍ VÝVOJ WEBOVÝCH APLIKACÍ BUSINESS LEAN CANVAS

4IT445 - AGILNÍ VÝVOJ WEBOVÝCH APLIKACÍ BUSINESS LEAN CANVAS 4IT445 - AGILNÍ VÝVOJ WEBOVÝCH APLIKACÍ BUSINESS LEAN CANVAS PROČ ROZJÍŽDĚT PROJEKT? JAK TAKOVÝ PROJEKT ZAČÍT? PODNIKATELSKÝ PLÁN LEAN CANVAS BUSINESS PLAN Věnujte více času budování namísto plánování

Více

Očekávání stavebních firem a dodavatelů stavebních materiálů

Očekávání stavebních firem a dodavatelů stavebních materiálů 1 Očekávání stavebních firem a dodavatelů stavebních materiálů Ing. INCOMA Research, Business & Industry CEE Základní informace o projektu 2 Při příležitosti konference Fórum českého stavebnictví připravila

Více

Problematika tvorby podnikatelského záměru internetového projektu

Problematika tvorby podnikatelského záměru internetového projektu Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta Katedra informačních technologií Teze diplomové práce Problematika tvorby podnikatelského záměru internetového projektu Vypracovala: Monika

Více

Školní rok 2009/2010 Školní rok 2012/2013

Školní rok 2009/2010 Školní rok 2012/2013 Školní rok 2009/2010 Školní rok 2012/2013 Proč? Je snadné využívat technologické nástroje, které se neustále vyvíjejí. Je důležité si uvědomit, že revoluci nepředstavují Technologie, ale Informace a komunikace.

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Věnování: Tuto publikaci věnuji svým skvělým kolegům a výborným posluchačům. Oni jsou důvod, proč tuto práci dělám. Z každého školení odcházím bohatší

Více

Plánování ve školní TV. Zpracoval: Ondřej Šimko

Plánování ve školní TV. Zpracoval: Ondřej Šimko Plánování ve školní TV Zpracoval: Ondřej Šimko Plánování ve školní TV je záměrná a cílevědomá činnost učitele k stanovení co nejracionálnějšího způsobu realizace a postupu v plnění vytčených cílů PLÁNOVÁNÍ

Více

Projektové řízení. Dana Diváková

Projektové řízení. Dana Diváková Projektové řízení Dana Diváková Projektové řízení Jak úspěšně realizovat projekt? Jak se vyvarovat nejčastější chyb? Rizika v řízení projektu Jak zajistit úspěch projektu? Klást si správné otázky Jakých

Více

Finanční a Investiční plán pro :

Finanční a Investiční plán pro : Finanční a Investiční plán pro : Karel Opatrný, Ing. Maruška Běžná Informace a zadání: Karel je ředitel menší soukromé firmy,39let, Maruška je účetní,37 let,syn Jiří 13 let Bydlí v bytě a platí nájem.

Více

Michaela Novotná S3 manažer pro Jihočeský kraj novotna@jaip.cz. RIS3 Smart specialization strategy pro Jihočeský kraj

Michaela Novotná S3 manažer pro Jihočeský kraj novotna@jaip.cz. RIS3 Smart specialization strategy pro Jihočeský kraj Michaela Novotná S3 manažer pro Jihočeský kraj novotna@jaip.cz RIS3 Smart specialization strategy pro Jihočeský kraj Strategie Evropské unie Evropská unie připravuje strategii podpory regionů v novém programovacím

Více

Poznej svůj potenciál

Poznej svůj potenciál Projekt reg. č.: CZ.1.04/3.4.04/88.00372 je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ a státního rozpočtu ČR, název projektu: PODNIKATELSKÝ MINIINKUBÁTOR. Poznej svůj potenciál Jak na podnikání?

Více

PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ FIRMY V PRAXI Personální metody a metodologie v malé, střední a velké firmě Ing. Monika DAVIDOVÁ, Ph.D.

PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ FIRMY V PRAXI Personální metody a metodologie v malé, střední a velké firmě Ing. Monika DAVIDOVÁ, Ph.D. PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ FIRMY V PRAXI Personální metody a metodologie v malé, střední a velké firmě Ing. Monika DAVIDOVÁ, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní

Více

PROBLÉM DELEGOVÁNÍ v procesu VEDENÍ LIDÍ v praxi vedoucího/řídícího pracovníka:

PROBLÉM DELEGOVÁNÍ v procesu VEDENÍ LIDÍ v praxi vedoucího/řídícího pracovníka: VEDENÍ LIDÍ a DELEGOVÁNÍ PROBLÉM DELEGOVÁNÍ v procesu VEDENÍ LIDÍ v praxi vedoucího/řídícího pracovníka: forma ukládání úkolů PROČ zdůvodnění úkolu ztotožnění se pracovníka s úkolem přesvědčit se o tom,

Více

MANŽERSKÁ EKONOMIKA. O autorech Úvod... 13

MANŽERSKÁ EKONOMIKA. O autorech Úvod... 13 SYNEK Miloslav a kolektiv MANŽERSKÁ EKONOMIKA Obsah O autorech... 11 Úvod... 13 1. Založení podniku... 19 1.1 Úvod... 20 1.2 Činnosti související se založením podniku... 22 1.3 Volba právní formy podniku...

Více

OSOBNÍ EFEKTIVITA. Ing. Miloš Paleček (Brno) 22.11.2012 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

OSOBNÍ EFEKTIVITA. Ing. Miloš Paleček (Brno) 22.11.2012 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ OSOBNÍ EFEKTIVITA Ing. Miloš Paleček (Brno) Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 1 OBSAH Část 1: Motivace ke změně v osobní efektivitě - Najdi

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství hasičského záchranného sboru ČR Č.j. PO-1142/IZS 2006 Praha 24. dubna 2006 S c h v a l u j e:... Generální ředitel HZS ČR a náměstek ministra vnitra, v.r. V Z

Více

Vzdělávací obsah předmětu matematika a její aplikace je rozdělen na čtyři tématické okruhy:

Vzdělávací obsah předmětu matematika a její aplikace je rozdělen na čtyři tématické okruhy: 4.2. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Charakteristika předmětu Matematika 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Vzdělávací oblast matematika

Více

Volební program TOP 09 ENERGETIKA. Jan Husák

Volební program TOP 09 ENERGETIKA. Jan Husák 17/09/2013 Volební program TOP 09 Jan Husák Energetika = klíčová oblast ekonomiky, Přímý vliv na bezpečnost a suverenitu státu. Strategické odvětví - nutnost dlouhodobého politického konsenzu napříč politickým

Více

Obsah. Úvod 9 Členění knihy 10

Obsah. Úvod 9 Členění knihy 10 Obsah Úvod 9 Členění knihy 10 KAPITOLA 1 Copywriting 11 Práce copywritera 11 Jak se stát dobrým copywriterem 12 Jak začít 15 Co budete psát 15 O čem budete psát 16 Proč budete psát 17 Pro koho budete psát

Více

NABÍZÍME VÁM VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

NABÍZÍME VÁM VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Pro Centre s.r.o. Jana.biskova@procentre.eu Tel. 606628873 NABÍZÍME VÁM VZDĚLÁVACÍ PROGRAM EKONOMIKA PRO MANAŽERY Ekonomické informace tvoří společný jazyk podnikání - úspěchy i prohry se měří pomocí finančních

Více

Psychologie výběru zaměstnanců

Psychologie výběru zaměstnanců Psychologie výběru zaměstnanců Vybrané otázky 2: Formulace závěrů z (psycho)diagnostiky Adaptace PhDr. Martin Seitl, Ph.D. Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/28.0138 Název projektu: Modularizace manažerského

Více

VÝCHOVA K PODNIKAVOSTI JEDNÁNÍ OBOROVÝCH SKUPIN PODZIM 2015. Lukáš Hula

VÝCHOVA K PODNIKAVOSTI JEDNÁNÍ OBOROVÝCH SKUPIN PODZIM 2015. Lukáš Hula VÝCHOVA K PODNIKAVOSTI JEDNÁNÍ OBOROVÝCH SKUPIN PODZIM 2015 Lukáš Hula Východiska Zahraničí Česká republika Přehled Proč hovoříme o výchově k podnikavosti? Protože podnikatelé jsou páteří ekonomiky Protože

Více

Příloha A - Dotazník průběhu procesu vyhledávání informací

Příloha A - Dotazník průběhu procesu vyhledávání informací Příloha A - Dotazník průběhu procesu vyhledávání informací Zde naleznete první dotazník průběhu procesu vyhledávání informací ve verzi pro MS Word. Původní dotazník byl vytvořen v aplikaci Google Form

Více

NABÍDKA WORKSHOPŮ NA ROK 2017

NABÍDKA WORKSHOPŮ NA ROK 2017 NABÍDKA WORKSHOPŮ NA ROK 2017 TAŤÁNA LE MOIGNE ŘEDITELKA GOOGLE PETR ŠIMŮNEK ŠÉFREDAKTOR FORBES TOMÁŠ SEDLÁČEK EKONOM ČSOB PETR MÁRA CERTIFIKOVANÝ TRENÉR APPLE DANIEL FRANC PROGRAM MANAGER GOOGLE PETRA

Více

Setkání ředitele školy se studenty AR 2015/2016

Setkání ředitele školy se studenty AR 2015/2016 Setkání ředitele školy se studenty AR 2015/2016 Obsah: Úvod Obecná východiska svět, jedinec ve společnosti, rizika Profesní a pracovní kariéra Hodnotový rámec člověka Občanská společnost BEA campus Olomouc

Více

Quo Vadis PM 2014 Predikce vývoje projektu aneb od věštění k předpovědi. Kutná Hora 13.- 14. XI. 2014 B. LACKO branislav.lacko@seznam.

Quo Vadis PM 2014 Predikce vývoje projektu aneb od věštění k předpovědi. Kutná Hora 13.- 14. XI. 2014 B. LACKO branislav.lacko@seznam. Quo Vadis PM 2014 Predikce vývoje projektu aneb od věštění k předpovědi Kutná Hora 13.- 14. XI. 2014 B. LACKO branislav.lacko@seznam.cz 1 Cíle přednášky Poukázat na důležitost predikce v současné praxi

Více

UKÁZKA ŠKOLÍCÍCH MATERIÁLŮ

UKÁZKA ŠKOLÍCÍCH MATERIÁLŮ ZÁKLADY PODNIKÁNÍ UKÁZKA ŠKOLÍCÍCH MATERIÁLŮ Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2014, I. Verze, MŘ, GH, JT, DH 1 Obsah PODNIKATELSKÝ PLÁN / ZÁMĚR... 3 KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI... 20 MARKETING... 42 PRÁVO...

Více

Vyhodnocení dotazníků pro rodiče v MŠ

Vyhodnocení dotazníků pro rodiče v MŠ Benešova základní škola a mateřská škola Plzeň Vyhodnocení dotazníků pro rodiče v MŠ Školní rok 1-17 Úvod: Vážení rodiče, děkujeme Vám za vyplnění dotazníků, které jsme pro Vás připravili. Rozdali jsme

Více

Úvod... VII. 1. Podstata marketingu Shrnutí... 8 Klíčová slova... 9 Otázky... 9 Literatura Strategické marketingové řízení...

Úvod... VII. 1. Podstata marketingu Shrnutí... 8 Klíčová slova... 9 Otázky... 9 Literatura Strategické marketingové řízení... BOUČKOVÁ Jana MARKETING Obsah Úvod... VII Oddíl A Pojetí marketingu a marketingového řízení 1. Podstata marketingu... 3 Shrnutí... 8 Klíčová slova... 9 Otázky... 9 Literatura... 9 2. Strategické marketingové

Více

AKTUÁLNÍ PROBLÉMY TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ JEHO SOUČASNÉ ÚKOLY A JEHO PROPAGACE. Petr Zuna, ČVUT v Praze, IA ČR

AKTUÁLNÍ PROBLÉMY TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ JEHO SOUČASNÉ ÚKOLY A JEHO PROPAGACE. Petr Zuna, ČVUT v Praze, IA ČR AKTUÁLNÍ PROBLÉMY TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ JEHO SOUČASNÉ ÚKOLY A JEHO PROPAGACE Petr Zuna, ČVUT v Praze, IA ČR Příspěvek vznikl na základě mezinárodní diskuse v rámci Euro CASE Evropského sdružení akademií,

Více

Případové studie v mezinárodním podnikání (anglicky)

Případové studie v mezinárodním podnikání (anglicky) 3MA663 Případové studie v mezinárodním podnikání (anglicky) Česky Anglicky Německy Forma výuky Úroveň studia Případové studie v mezinárodním podnikání (anglicky) International Business Case Studies Geschäftsfällestudios

Více

5 FATÁLNÍCH CHYB, KTERÝCH BYSTE SE NEMĚLI DOPUSTIT PŘI HLEDÁNÍ PRÁCE V NORSKU

5 FATÁLNÍCH CHYB, KTERÝCH BYSTE SE NEMĚLI DOPUSTIT PŘI HLEDÁNÍ PRÁCE V NORSKU 5 FATÁLNÍCH CHYB, KTERÝCH BYSTE SE NEMĚLI DOPUSTIT PŘI HLEDÁNÍ PRÁCE V NORSKU 1. JE MI JEDNO, CO BUDU DĚLAT Spousta z vás to často říká. I my jsme to na začátku říkali. Bylo nám to prostě jedno, jen jsme

Více

INVESTOR ZAČÁTEČNÍK OBSAH

INVESTOR ZAČÁTEČNÍK OBSAH INVESTOR ZAČÁTEČNÍK OBSAH Úvod Investor začátečník Život a finance Úspěch a bohatství Krysí závod Aktiva a pasiva Pasivní příjmy Druhy pasivních příjmů Pasivní příjmy a internet Ideální pasivní příjem

Více