DROP IRRIGATION INFLUENCE ON GRAPEVINE GROWTH AND PRODUCTION VLIV KAPKOVÉ ZÁVLAHY NA RŮST A PRODUKCI RÉVY VINNÉ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "DROP IRRIGATION INFLUENCE ON GRAPEVINE GROWTH AND PRODUCTION VLIV KAPKOVÉ ZÁVLAHY NA RŮST A PRODUKCI RÉVY VINNÉ"

Transkript

1 DROP IRRIGATION INFLUENCE ON GRAPEVINE GROWTH AND PRODUCTION VLIV KAPKOVÉ ZÁVLAHY NA RŮST A PRODUKCI RÉVY VINNÉ Foukalová J., Veverka V. Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin, Agronomická fakulta, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, Brno, Česká republika. xfoukalo@node.mendelu.cz, veverkav@zf.mendelu.cz ABSTRACT This work deals with a drop irrigation in vineyards. There are described problems of vineyard irrigation, ways of irrigation water determination and transport of this water to the plant by the irrigation in dependence on final quality of the products grapes and wine. One of the localities is in the Nosislav village ZEMOS a.s. Velké Němčice with Zweigeltrebe sort. Experiment is established in four vineyeard lines, where are sectors with different water flow rate: 1,6 l.h -1 (reduced irrigation), 2,3 l.h -1 (standard irrigation), 3,5 l.h -1 (high irrigation). In the monitoring sectors without irrigaton there are installed tubes without drippers. Second locality is AGRO Stošíkovice s.r.o. company with Rulandské šedé where is experiment established in eight vineyard lines. Every sector is irrigated differently, basely on used drop tube (same drippers as in the first locality). In Nosislav was result of the variant 2,3 l.h -1, by aspect of suggar content, higher by 6,9% against control variant. Thus increasing saccharinity was demonstrated in the variant with irrigation. The highest of thousund grape weight was in the variant of 3,5 l.h -1 irrigation, where weight was higher by 4,2% against control variant. In Stošíkovice was demonstrated saccharinity increasing in the variant of 3,5 l.h -1 irrigation, where value was higher by 6,7% against control variant. Drop irrigation demonstrated positive influence on high quality production of grapes. Keywords: drop irrigation, grape production, dripper, water, irrigation ABSTRAKT Tato práce pojednává o kapkové závlaze ve vinicích. Je zde nastíněna problematika zavlažování vinic, způsoby zjišťování potřeby závlahové vody a dodání této vody rostlině pomocí závlahy v závislosti na následné kvalitě produktů hroznů a vína. Jedna z těchto lokalit je v obci Nosislav ZEMOS a.s. Velké Němčice s odrůdou Zweigeltrebe. Pokus je založen ve čtyřech řádcích vinice, kde jsou úseky s rozdílnými průtoky vody; 1,6 l.h -1 (snížená závlaha), 2,3 l.h -1 (standardní závlaha) a 3,6 l.h -1 (zvýšená závlaha). U kontrolních úseků bez závlahy jsou nainstalovány trubky bez kapkovačů. Druhou lokalitou je s odrůdou Rulandské šedé společnost AGRO Stošíkovice s. r. o., kde je pokus je založen v osmi řádcích vinice. Každý úsek je zavlažován rozdílným způsobem, který je dán typem použitého kapkovacího potrubí (stejné kapkovače jako v první lokalitě). V Nosislavi byla hodnota varianty 2,3 l.h -1, z hlediska obsahu cukru, vyšší vůči kontrole o 6,9 %. Bylo tedy

2 prokázáno zvýšení cukernatosti u varianty se závlahou. Nejvyšší hmotnost tisíce bobulí měla varianta s průtokem 3,5 l.h -1, kdy byla hmotnost u této varianty vyšší o 4,2 % proti kontrole. Ve Stošíkovicích bylo prokázáno zvýšení cukernatosti u varianty s průtokem kapkovačů 3,5 l.h -1, kde byla hodnota proti kontrole vyšší o 6,7 %. Kapkové závlaha prokázala pozitivní vliv na produkci kvalitních hroznů révy vinné. Klíčová slova: kapková závlaha, produkce hroznů, kapkovače, voda, závlahy ÚVOD Tato práce se zabývá potřebou vody u révy vinné a způsoby jejího dodání rostlině. V souvislosti s dotacemi poskytovanými Mze ČR pro kapkovou závlahu trvalých kultur roste i zájem pěstitelů o tento progresivní druh závlahy. Dotace na vybudování závlahy mají zvýšit konkurenceschopnost našich pěstitelů ovoce, chmele i hroznů. Už nevítězí, že výše výnosu je rozhodujícím a nejdůležitějším kritériem pěstitele - to způsobila změna myšlení a tak vznikla snaha o nastolení rovnováhy mezi kvalitou hroznů a výší výnosu. To je hlavním krokem v začleňování se do světového trhu. Rozvoj závlah ve vinohradnictví nastává i díky zjištění, že závlaha může zlepšit kvalitu vína. Výroba vína v ČR pokrývá poptávku zhruba z 50 %. Zbývající část je kryta dovozem. Produkce kvalitních hroznů vyžaduje použití moderních intenzivních pěstebních technologií. Významný intenzifikační a stabilizační prvek tvoří při pěstování révy vinné kapková závlaha. Kvalitně prováděná kapková závlaha je schopna zabezpečit keřům dostatek vláhy a dále při aplikaci hnojiv též vytvořit optimální zásobení živinami. S kapkovou závlahou vinic nejsou v podmínkách ČR velké zkušenosti. Zpracované postupy a metodiky jsou z velké části převzaté a modifikované ze zahraničních materiálů. CÍL Cílem práce je prokázat vliv kapkové závlahy na růst keřů, výši výnosů a kvalitu hroznů v klimatických a půdních podmínkách jižní Moravy, kde ve dvou lokalitách- ZEMOS a.s. Velké Němčice a AGRO Stošíkovice s.r.o. jsou tato sledování pozorována u odrůd Zweigeltrebe a Rulandské šedé. METODIKA A MATERIÁL Sledované lokality Pokusy a měření jsou založeny a prováděny ve dvou lokalitách: 1. ZEMOS, a.s. Velké Němčice - vinice v obci Nosislav, odrůdou, která se sleduje je Zweigeltrebe, jež byla vysazena v roce 2000.

3 Ve firmě ZEMOS dochází v poslední době k rozsáhlé obnově vinic. Součástí této obsáhlé obnovy je i vybudování závlah. Do roku 2008 bude dokončena obnova vinic se závlahou na 90 ha. Pokus je založen ve 4 řádcích vinice, kde jsou v každém řádku označeny 4 pokusné úseky o délce 25 m. Každý úsek je zavlažován jiným způsobem, který určuje typ kapkovacího potrubí. U kontrolních úseků bez závlahy jsou nainstalovány trubky bez kapkovačů. Další 3 zavlažované parcely jsou osazeny potrubím s rozdílným průtokem kapkovačů - 1,6 l.h -1 (snížená závlaha), 2,3 l.h -1 (standardní závlaha) a 3,6 l.h -1 (zvýšená závlaha). Pořadí pokusných parcel v sousedních řádcích bude pro zvýšení objektivity měření změněno. 2. AGRO Stošíkovice, s. r. o. - sledovanou odrůdou je Rulandské šedé, výsadba proběhla v roce Pokus je založen v 8 řádcích vinice. V každém řádku jsou vytyčeny 2 pokusné úseky o délce 25 m. Každý úsek je zavlažován rozdílným způsobem, který určuje typ použitého kapkovacího potrubí. Měření atmosférických srážek, množství závlahové vody a hnojiv Atmosférické srážky jsou měřeny srážkoměrem. Množství dodané závlahové vody bude sledováno vodoměrem. Sledování růstu keře hmotnost réví - v období vegetačního klidu, kdy se provádí řez, budou z každé dílčí parcely ořezány 3 keře (z každé závlahové varianty, tedy celkem 12 keřů) a bude stanovena průměrná hmotnost réví z jednoho keře v průběhu vegetace bude provedena listová analýza Sledování vlhkosti půdy Pro každou závlahovou variantu je u jedné parcely nainstalován měřič vlhkosti VIRRIB (na sledované lokalitě celkem 4 měřiče). Vlhkost půdy je zaznamenávána v pravidelných intervalech během celého vegetačního období pomocí přístroje dataloger.

4 Obr. 1 Čidlo VIRRIB uloženo v půdě v hloubce 0,5 m (autor, 2004)) Obr. 2 Ukazatel vlhkosti VIRRIB duben 2004 (autor, 2004) Množství a kvalita hroznů V období dozrávání bobulí před sklizní bude prováděno orientační měření cukernatosti pomocí refraktometru. Při sklizni budou jednotlivé varianty sklizeny zvlášť, bude stanoven průměrný výnos na 1 keř, hmotnost 1000 bobulí, laboratorně bude stanovena cukernatost a obsah kyselin. Z jednotlivých variant budou vyrobeny mikrovzorky vína pro senzorické posouzení.

5 VÝSLEDKY Výsledky za rok 2003 Měření atmosférických srážek a množství závlahové vody Tab. 1 Měsíční srážkové úhrny - lokalita Nosislav Leden Měsíc Srážky [mm] Měsíc Srážky [mm] 31,0 Srpen 38,0 Únor 2,0 Září 27,5 Březen 4,0 Říjen 66,3 Duben 25,0 Listopad 20,5 Květen 59,5 Prosinec 0,0 Červen 19,5 Červenec 67,0 Srážkový úhrn 238,8 Ve sledované lokalitě bylo v průběhu vegetačního období dodáno 125,3mm závlahové vody. Tab. 2 Měsíční srážkové úhrny - lokalita Stošíkovice Měsíc Srážky [mm] Měsíc Srážky [mm] Leden 22,4 Srpen 14,8 Únor 2,0 Září 30,2 Březen 7,8 Říjen 45,5 Duben 20,3 Listopad (do ) 4,6 Květen 50,9 Prosinec 0,0 Červen 80,3 Červenec 47,8 Srážkový úhrn (do ) 326,6 Ve sledované lokalitě bylo v průběhu vegetačního období dodáno 135,6mm závlahové vody. Množství a kvalita hroznů Cukernatost a obsah kyselin Lokalita Nosislav, odrůda Zweigeltrebe, datum měření Tab. 3 Laboratorní rozbory hroznů Varianta ph Kyseliny [g.l -1 ] Cukernatost NM Kontrola 2,79 10,10 18,9 Kapkovač 1,6 2,84 9,90 18,1 Kapkovač 2,3 2,82 10,20 20,3 Kapkovač 3,5 2,90 10,00 19,3

6 Lokalita Stošíkovice, odrůda Rulandské šedé, datum měření Tab. 4 Laboratorní rozbory hroznů Varianta ph Kyseliny [g.l -1 ] Cukernatost NM Kontrola 2,77 7,80 23,5 Kapkovač 1,6 2,81 7,70 22,9 Kapkovač 2,3 2,83 8,40 24,2 Kapkovač 3,5 2,84 8,50 25,2 Veškeré dosažené výsledky v roce 2003 mají jen dílčí a informativní charakter, protože pokusy byly založeny ve 2. polovině července, téměř na konci závlahové sezóny. Ve Stošíkovicích se jedná o vinici 2 roky po výsadbě, proto je výnos hroznů minimální. Rok 2003 byl velmi teplý a chudý na atmosférické srážky (viz Tab. 1 a 2). Zvláště dosavadní srážkový úhrn v Nosislavi ukazuje na velmi suchý rok, poněkud příznivější je situace v lokalitě Stošíkovice. Výsledky za rok 2004 Sledování růstu keře Lokalita Nosislav - řez réví byl proveden , na každém keři byly ponechány dva letorosty s celkovým zatížením 15 oček na keř. Ořezané réví bylo sklizeno a zváženo. Byla vypočtena průměrná hmotnost réví na keř. Výsledky jsou uvedeny v Tab č. 5. Tab. 5: Hmotnost réví při zimním řezu Varianta Celková hmotnost Průměrná hmotnost réví réví z 12 keřů [kg] z 1 keře [g] Kontrola 4,70 391,6 Kapkovač 1,6 4,80 400,0 Kapkovač 2,3 5,20 433,3 Kapkovač 3,5 4,90 408,3 Obr.3 Porost révy vinné při odběru réví na konci zimy v roce 2004 (autor, 2004)

7 Zjištěné hodnoty hmotnosti réví ze zavlažovaných parcel jsou mírně vyšší než na suché kontrole. Z uvedených výsledků však zatím nelze vyvozovat obecné závěry, protože se jedná o dřevo narostlé v roce 2003, v jehož průběhu byla závlaha (pokusné parcely) instalována. Lokalita Stošíkovice - zjišťování hmotnosti réví nebylo prováděno, protože vinice byla teprve po druhém roce pěstování a u všech keřů ještě nebyly založeny kmínky. Měření bude provedeno v následujícím roce. Náhodně vybrané keře, ze kterých byly sklizeny hrozny pro mikrovzorky a laboratorní analýzy byly označeny provázkem pro snadnou identifikaci při provádění řezu. Sledování příjmu živin listová analýza V období zaměkání bobulí byla provedena laboratorní listová analýza obsahu základních a doplňkových živin (N, P, K, Ca, Mg, B) akreditovanou laboratoří firmy LITOLAB. Rozbory byly provedeny pro všechny sledované varianty: Protokol LITOLAB Obsah dusíku (N): Pokusné stanoviště Nosislav kapkovačů) a příjem N. Nejvyšší příjem byl naměřen u varianty s kapkovačem 1,6. Pokusné stanoviště Stošíkovice kapkovačů) a příjmem N. Nejvyšší příjem byl naměřen u varianty s kapkovačem 3,5. Obsah fosforu (P): Pokusné stanoviště Nosislav kapkovačů) a příjmem P. Nejvyšší příjem byl naměřen u varianty s kapkovačem 3,5. Pokusné stanoviště Stošíkovice kapkovačů) a příjmem P. Nejvyšší příjem byl naměřen u varianty s kapkovačem 1,6. Obsah draslíku (K): Pokusné stanoviště Nosislav kapkovačů) a příjmem K. Nejvyšší příjem byl naměřen u varianty s kapkovačem 2,3. Pokusné stanoviště Stošíkovice

8 kapkovačů) a příjmem K. Nejvyšší příjem byl naměřen u kontrolní varianty. Obsah hořčíku (Mg): Pokusné stanoviště Nosislav kapkovačů) a příjmem Mg. Nejvyšší příjem byl naměřen u kontrolní varianty Pokusné stanoviště Stošíkovice kapkovačů) a příjmem Mg. Nejvyšší příjem byl naměřena u kontrolní varianty. Obsah vápníku (Ca): Pokusné stanoviště Nosislav kapkovačů) a příjmem Ca. Nejvyšší hmotnost tisíce bobulí byla naměřena u varianty s kapkovačem 3,5. Pokusné stanoviště Stošíkovice. kapkovačů) a příjmem Ca. Nejvyšší hmotnost tisíce bobulí byla naměřena u varianty s kapkovačem 1,6. Měření atmosférických srážek, vlhkosti půdy a množství dané závlahové vody Měsíční srážkové úhrny jsou uvedeny v tabulkách č. 1, 2. Výsledky měření vlhkosti půdy (průměrné denní hodnoty), denní srážky a velikost závlahové dávky jsou znázorněny v grafech (viz Přílohy). Vlhkost půdy je měřena pomocí čidel VIRRIB uložených v půdě v hloubce 0,5 m. Na každé sledované parcele byla nainstalována 4 čidla - každé pro jednotlivou sledovanou variantu závlahy. Čidla jsou napojena na programovatelný a záznamový přístroj VIRRIBLOGER. Vlastní měření je prováděno v intervalu 60 minut. Z naměřených hodnot byly vypočteny průměrné denní hodnoty (aritmetický průměr) vlhkosti půdy. Ze zjištěného množství dodané závlahové vody byla vypočtena ekvivalentní hodnota srážky v mm: celkové množství vody dodané na 1 m řádku [l.m -1 ] x předpokládaná délka řádku na 1 hektaru ( 3300m ) / [m] (viz Tab. č. 1, 2). Lokalita Nosislav Závlaha byla prováděna od do v termínech a dávkách (viz Tab. 6). Celkem bylo dodáno na 1 ha 94,1 m 3 vody (teoretická velikost srážky 94,1 mm).

9 Z měření vlhkosti půdy v lokalitě Nosislav je patrný vliv závlahy na velikost vlhkosti půdy u všech zavlažovaných variant. Ve všech případech byla naměřena vyšší vlhkost půdy na zavlažovaných úsecích než na nezavlažovaných. Za celé období je patrný pokles vlhkosti u všech variant, přičemž nejvýraznější je u kontrolní varianty. Reakce čidel na srážky i závlahu je poměrně malá, je asi způsobena půdními podmínkami (hlinitá vododržná půda). Tab. 6: Měsíční srážkové úhrny Měsíc I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII Srážkový úhrn [mm] 44,6 17,1 62,0 40,0 35,2 79,0 20,4 28,0 41,0 63,0 39,0 - Srážkový úhrn ( I XI ) [mm] 469,3 Závlahová 94,1 dávka[mm] Pozn: silně vyznačená část zachycuje kritické období pro révu vinnou z hlediska nároků Lokalita Stošíkovice Závlaha byla prováděna od do v termínech a dávkách (viz Tab. 7). Celkem bylo dodáno na l ha 80,5 m 3 vody (teoretická velikost srážky 80,5 mm). Množství dodaných hnojiv v závlahové vodě je uvedeno v tab. č. 8. Tab. 7: Měsíční srážkové úhrny: Měsíc I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII Srážkový úhrn [mm] 22,40 2,00 7,80 20,30 50,90 80,30 47,80 14,80 30,20 45,50 4,60 - Roční srážkový úhrn [mm] 326,60 Závlahová dávka [mm] 80,50 Pozn.: označená část znázorňuje kritické období pro révu vinou z hlediska vláhových nároků Z měření vlhkosti půdy v lokalitě Stošíkovice (Graf 2) je podobně jako v Nosislavi vidět vliv závlahy na vlhkost půdy v všech zavlažovaných variant. Zavlažované úseky ukazují vyšší hodnoty vlhkosti než kontrola, která je suchá. Největší výchylky jsou patrné u varianty s kapkovači 3,5l.h -1. Reakce na závlahu a srážky je u této varianty nejvýraznější. Množství a kvalita hroznů Cukernatost a obsah kyselin Výsledky laboratorních rozborů hroznů, které byly provedeny ve spolupráci s Ústavem vinohradnictví a vinařství ZF v Lednici, jsou uvedeny v tabulce č. 9, 11.

10 Lokalita Nosislav Tab. 9: Laboratorní rozbory hroznů - odrůda Zweigeltrebe, měření a sklizeň Varianta ph Kyseliny [g.l -1 ] Cukernatost NM Hmotnost tisíce bobulí [g] Kontrola 2,79 10,10 18, ,30 Kapkovač 1,6 2,84 9,90 18, ,30 Kapkovač 2,3 2,82 10,20 20, ,70 Kapkovač 3,5 2,90 10,00 19, ,00 ph moštu Byl prokázán vysoce průkazný rozdíl mezi dávkami závlahové vody (jednotlivými typy kapkovačů) a hodnotou ph moštu. Obsah kyselin U žádné z pokusných variant nebyl na tomto stanovišti prokázán vliv kapkovačů na obsah kyselin. Obsah cukru Byl prokázán vysoce průkazný rozdíl mezi dávkami závlahové vody (jednotlivými typy kapkovačů) a obsahem cukrů. Nejvyšší obsah cukrů byl naměřen u varianty s kapkovačem 2,3. Hmotnost tisíce bobulí Byl prokázán vysoce průkazný rozdíl mezi dávkami závlahové vody (jednotlivými typy kapkovačů) a hmotností tisíce bobulí. Nejvyšší hmotnost tisíce bobulí byla naměřena u varianty s kapkovačem 3,5. Výnosy hroznů Byl prokázán průkazný rozdíl mezi výnosy z 1 keře a dávkami závlahové vody. Nejvyšší výnos byl zaznamenán u nejvíce zalévané varianty (kapkovač 3,5) viz Tab. 10. Hektarový výnos byl vypočítán pro předpokládaný počet 3300 keřů na jeden hektar. Tab. 10: Výnosy hroznů Varianta Průměrný výnos z jednoho keře [kg] Vypočtený výnos [t.ha -1 ] Kontrola 3,70 12,21 Kapkovač 1,6 3,54 11,68 Kapkovač 2,3 3,88 12,47 Kapkovač 3,5 4,07 13,43

11 Lokalita Stošíkovice Tab. 11: Laboratorní rozbory hroznů - odrůda Rulandské šedé, měření a sklizeň Varianta ph Kyseliny [g.l -1 ] Cukernatost NM Hmotnost tisíce bobulí [g] Kontrola 2,77 7,80 23,50 734,00 Kapkovač 1,6 2,81 7,70 22,90 955,30 Kapkovač 2,3 2,83 8,40 24, ,30 Kapkovač 3,5 2,84 8,50 25,20 838,70 ph moštu Byl prokázán průkazný rozdíl mezi dávkami závlahové vody (jednotlivými typy kapkovačů) a hodnotou ph moštu. Obsah kyselin Byl prokázán vysoce průkazný rozdíl mezi dávkami závlahové vody (jednotlivými typy kapkovačů) a obsahem kyselin. Obsah cukru Nejvyšší obsah kyselin byl naměřen u varianty s kapkovačem 3,5. Byl prokázán vysoce průkazný rozdíl mezi dávkami závlahové vody (jednotlivými typy kapkovačů) a obsahem cukrů. Nejvyšší obsah cukrů byl naměřen u varianty s kapkovačem 3,5. Hmotnost tisíce bobulí Byl prokázán vysoce průkazný rozdíl mezi dávkami závlahové vody (jednotlivými typy kapkovačů) a hmotností tisíce bobulí. Nejvyšší hmotnost tisíce bobulí byla naměřena u varianty s kapkovačem 2,3. Výnosy hroznů Byl prokázán průkazný rozdíl mezi výnosy z jednoho keře a dávkami závlahové vody. V případě varianty 3,5 byl zaznamenán nejnižší výnos (viz Tab. 12). Tento výsledek je pravděpodobně způsoben vlivem mladého, zatím ještě nevyrovnaného porostu - vinice byla teprve třetím rokem po výsadbě. Hektarový výnos byl vypočítán pro předpokládaný počet 3300 keřů na jeden hektar. Tab. 12: Výnosy hroznů Varianta Průměrný výnos z jednoho keře [kg] Vypočtený výnos [t.ha -1 ] Kontrola 1,20 3,96 Kapkovač 1,6 1,40 4,62 Kapkovač 2,3 1,43 4,72 Kapkovač 3,5 1,10 3,89

12 DISKUSE Vzájemná souvislost mezi závlahovými dávkami vody a vzrůstem révy vinné a kvalitou produktů této rostliny je důležitým ukazatelem při úvaze, zda si závlahu na vinicích pořídit. U spousty způsobů závlahy - a kapková závlaha není výjimkou - se musí uvažovat o vhodnosti v závislosti na podmínkách půdního povrchu, klimatu, agrotechniky a zdroje vody. V souvislosti se závlahou vinic v České republice byla zkoumána závlaha postřikem. Není mi tedy známo, zda se výzkumem vlivu kapkové závlahy na produkci a růst révy vinné někdo zabýval a také v současné době v České Republice zabývá. Při porovnání lokalit, které byly zvoleny, se musí říct, že vždy je nutné zohlednit klimatické a půdní podmínky-v lokalitě Stošíkovice byly klimatické podmínky v roce 2003 příznivější než Nosislavi - a celková dávka závlahové vody byla ve Stošíkovicích nižší. VANEK (1996) uvádí, že závlahové dávky výrazně ovlivňují příjem živin. Při zvýšených dávkách se zvyšuje koncentrace živin v listech. Tento vztah platí pro všechny živiny, avšak není ve všech případech stejný. Výsledky statistického hodnocení toto tvrzení potvrzují a tato hodnocení jsou zobrazena v protokolu LITOLAB. V období zaměkání bobulí tedy byla provedena laboratorní listová analýza obsahu základních a doplňkových živin (N, P, K, Ca, Mg, B.) akreditovanou laboratoří firmy LITOLAB. Rozbory byly provedeny pro všechny sledované varianty a těmito variantami byly v obou lokalitách - kontrolní varianta (nulový průtok závlahové vody), 1,6 l.h -1 (snížená dávka závlahové vody), 2,3 l.h -1 (standardní dávka závlahy) a 3,6 l.h -1 (zvýšená dávka závlahy). ZÁVĚR Je podstatné, že kapková závlaha neslouží jen k dodání nezbytné vody, která je svou potřebou každé rostlině velmi důležitá, ale poskytuje i možnost doplňkového přihnojování. Přitom množství, koncentraci nebo čas aplikace lze libovolně zvolit, protože toto hnojení není závislé například na stavu komunikací, či sezónnosti prací.pro sledování vlivu kapkové závlahy byly založeny ve dvou lokalitách na jižní Moravě pokusné parcely. Jedna z těchto lokalit je v obci Nosislav ZEMOS, a. s. Velké Němčice s odrůdou Zweigeltrebe. Pokus je založen ve čtyřech řádcích vinice, kde jsou v každém řádku označeny čtyři pokusné úseky o délce 25 m. Každý úsek je zavlažován rozdílně, a to pomocí různých kapkovačů s následnými průtoky vody; 1,6 l.h -1 (snížená závlaha), 2,3 l.h -1 (standardní závlaha) a 3,6 l.h -1 (zvýšená závlaha). U kontrolních úseků bez závlahy jsou nainstalovány trubky bez kapkovačů ( slepé hadice ). Druhou lokalitou je s odrůdou Rulandské šedé společnost AGRO Stošíkovice s. r. o., kde je pokus je založen v osmi řádcích vinice. V každém řádku jsou vytyčeny dva pokusné úseky o délce 25 m. Každý úsek je zavlažován rozdílným způsobem, který je dán typem použitého kapkovacího potrubí (stejné typy průtoků kapkovačů jako v první lokalitě).

13 V lokalitě Nosislav, z hlediska obsahu cukru, byla nejvyšší hodnota naměřena u varianty s průtokem kapkovačů 2,3 l.h -1 a to 20,3 NM. Tato hodnota byla vyšší o 1,4 NM vůči kontrole (kde byl průtok vody nulový), tj. je 6,9 %. Bylo tedy prokázáno zvýšení cukernatosti u varianty se závlahou oproti nezavlažované parcele. Nejvyšší hmotnost tisíce bobulí měla varianta s průtokem 3,5 l.h -1, kdy byla hmotnost u této varianty vyšší o 65,7 g proti kontrole, tj. 4,2 %. Také přepočtený výnos na hektar plochy zde byl vyšší a to o 1,22 t.ha -1 oproti kontrole, tj. 9,1 %. Ve Stošíkovicích bylo prokázáno zvýšení cukernatosti u varianty s průtokem kapkovačů 3,5 l.h -1, kde byla hodnota oproti kontrole vyšší o 1,7 NM (o 6,7 %). Přepočtený výnos byl nejvyšší u varianty s průtokem kapkovačů 2,3 l.h -1 a to o 0,76 t.ha -1 (tj. o 16,1 %) U obou lokalit byl prokázán vysoce průkazný rozdíl mezi dávkami závlahové vody a příjmem základních a doplňkových živin (N, P, K, Mg, Ca). U prvků N, P, K, Ca byl pozitivní vliv na příjem u zavlažovaných parcel. U Mg byl pozitivní příjem u kontrolní varianty. Kapková závlaha prokázala pozitivní vliv na produkci kvalitních hroznů révy vinné. POUŽITÁ LITERATURA Bravdo, B. A. Závlaha moštových hroznů, Vinařský obzor 2002, ročník 95/2002, číslo 12, str Hradilík, L. a kol. Fyziologie rostlin (návody do cvičení) Skriptum, MZLU v Brně, 1998 Informační materiály NETAFIM s.r.o., 2002 Litchmann, T. Potřeba závlah u révy vinné a její řízení, Vinařský obzor 2002, ročník 95/2002, číslo 12, str Navrátil, J. Šanta, M. Závlahy, problém a úloha dneška Pôdohopodárske vydavateľstvo, Bratislava, 1968 Procházka, S. a kol. Botanika, morfologie a fyziologie rostlin Skriptum, MZLU v Brně, 1998 Přidal, P. Technologie kapkové závlahy vinohradu, Vinařský obzor 2002, ročník 95/2002, číslo 12, str. 577 Přidal, P. Organizace závlahy vinice kapkovou závlahou NETAFIM, Vinařský obzor 2002, ročník 95/2002, číslo 12, str Sawaf, H. M. Distribuce látek v kořenech u zavlažovaných rostlin révy vinné a srážkové podmínky během doplňkové podzemní závlahy, Vinařský obzor 2002, ročník 95/2002, číslo 12, str. 576 Sedlo, J.: Závlaha vinic v Německu, Vinařský obzor 2002, ročník 95/2002, číslo 12, str. 576

14 Stávek, R.: Distribuce látek v kořenech u zavlažovaných rostlin révy vinné a srážkové podmínky během doplňkové podzemní závlahy, Vinařský obzor 2002, ročník 95/2002, číslo 12, str. 576 Šebánek, J.: Fyziologie rostlin, Skriptum, MZLU v Brně, 1988 Vanek, G. a kol.: Vinič 1, 2, 3, Príroda, Bratislava, 1996 Netafim [on line], Dostupné z < Velké Němčice [on line], Dostupné z: // Zuccari, D.: Zkušenosti s kapkovou závlahou vinic v Itálii, Vinařský obzor 2002, ročník 95/2002, číslo 12, str

15 Graf 1: Průměrné denní vlhkosti půdy, srážky a závlahové dávky v lokalitě Nosislav 40 Vlhkost půdy [ % ] Závlaha [l.m -1 ] Srážky [mm] Závlaha Srážky Kontrola 0 Kapkovač 2,3 Kapkovač 1,6 Kapkovač 3,5 Datum

16 Graf 2: Průměrné denní vlhkosti půdy, srážky a závlahové dávky v lokalitě Stošíkovice Vlhkost půdy [ % ] Závlaha [l.m-1] 20 Srážky [mm] Závlaha Srážky Kontrola Kapkovač 2,3 Kapkovač 1,6 Kapkovač 3, Datum

Vliv kapkové závlahy na výnos a kvalitu hroznů Effect of drip irrigation on yield and quality grapes

Vliv kapkové závlahy na výnos a kvalitu hroznů Effect of drip irrigation on yield and quality grapes Rožnovský, J., Litschmann, T., (eds): Závlahy a jejich perspektiva. Mikulov, 18. 19. 3. 2015, ISBN 978-80-87577-47-9 Vliv kapkové závlahy na výnos a kvalitu hroznů Effect of drip irrigation on yield and

Více

HODNOCENÍ VLIVU KAPKOVÉ ZÁVLAHY NA KVALITU HROZNŮ

HODNOCENÍ VLIVU KAPKOVÉ ZÁVLAHY NA KVALITU HROZNŮ ACTA UNIVERSITATIS AGRICULTURAE ET SILVICULTURAE MENDELIANAE BRUNENSIS SBORNÍ MENDELOVY ZEMĚDĚLSÉ A LESNICÉ UNIVERZITY V BRNĚ Ročník LVI 4 Číslo 1, 28 HODNOCENÍ VLIVU APOVÉ ZÁVLAHY NA VALITU HROZNŮ P.

Více

ANALÝZY HISTORICKÝCH DEŠŤOVÝCH ŘAD Z HLEDISKA OCHRANY PŮDY PŘED EROZÍ

ANALÝZY HISTORICKÝCH DEŠŤOVÝCH ŘAD Z HLEDISKA OCHRANY PŮDY PŘED EROZÍ Rožnovský, J., Litschmann, T. (ed): Seminář Extrémy počasí a podnebí, Brno, 11. března 24, ISBN 8-8669-12-1 ANALÝZY HISTORICKÝCH DEŠŤOVÝCH ŘAD Z HLEDISKA OCHRANY PŮDY PŘED EROZÍ František Toman, Hana Pokladníková

Více

VÝNOS A KVALITA SLADOVNICKÉHO JEČMENE PŘI HNOJENÍ DUSÍKEM A SÍROU. Ing. Petr Babiánek

VÝNOS A KVALITA SLADOVNICKÉHO JEČMENE PŘI HNOJENÍ DUSÍKEM A SÍROU. Ing. Petr Babiánek Mendelova univerzita v Brně Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin VÝNOS A KVALITA SLADOVNICKÉHO JEČMENE PŘI HNOJENÍ DUSÍKEM A SÍROU Ing. Petr Babiánek Školitel: doc. Ing. Pavel

Více

Ekonomický přínos kapkové závlahy jabloní v podmínkách jižní Moravy

Ekonomický přínos kapkové závlahy jabloní v podmínkách jižní Moravy Ekonomický přínos kapkové závlahy jabloní v podmínkách jižní Moravy Ing. A. Sabolčák Ing. Z. Jansta RNDr T. Litschmann Úvod Způsob zavlažování pomocí malých kapek, směřovaných přímo ke kořenům pěstovaných

Více

Dlouhodobé monokultura Problémy zapravení hnojiv během růstu Ca, P, K

Dlouhodobé monokultura Problémy zapravení hnojiv během růstu Ca, P, K Dlouhodobé monokultura Problémy zapravení hnojiv během růstu Ca, P, K 1 2 3 Ohled na Stáří rostliny Vegetační fáze Typ podnože Druh, odrůda Agrotechnika Agrotechnika - zatravnění nebo úhor? 1 2 3 Černý

Více

značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty.

značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty. o značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty. Podobné složení živých organismů Rostlina má celkově více cukrů Mezidruhové rozdíly u rostlin Živočichové

Více

VLIV DÁVKY A FORMY DUSÍKATÉ VÝŽIVY NA VÝNOS A OBSAH DUSÍKATÝCH LÁTEK V ZRNU

VLIV DÁVKY A FORMY DUSÍKATÉ VÝŽIVY NA VÝNOS A OBSAH DUSÍKATÝCH LÁTEK V ZRNU Karel KLEM Agrotest fyto, s.r.o. VLIV DÁVKY A FORMY DUSÍKATÉ VÝŽIVY NA VÝNOS A OBSAH DUSÍKATÝCH LÁTEK V ZRNU Materiál a metodika V lokalitě s nižší půdní úrodností (hlinitopísčitá půda s nízkým obsahem

Více

Zavlažování broskvoní v podmínkách jižní Moravy a Slovenska

Zavlažování broskvoní v podmínkách jižní Moravy a Slovenska Soil and Water, 2/2003: 167-180, Scientific Studies RISWC Praha, ISSN 1213-8673 Zavlažování broskvoní v podmínkách jižní Moravy a Slovenska Tomáš Litschmann Ivan Oukropec Miroslav Pražák Úvod Ve spolupráci

Více

Sklizeň moštových hroznů v ČR v roce 2011 Jiří Sedlo a Martin Půček, Svaz vinařů ČR

Sklizeň moštových hroznů v ČR v roce 2011 Jiří Sedlo a Martin Půček, Svaz vinařů ČR Sklizeň moštových hroznů v ČR v roce 2011 Jiří Sedlo a Martin Půček, Svaz vinařů ČR Svaz vinařů České republiky provedl v roce 2011 již pošestnácté výběrové šetření ke sklizni hroznů, tentokráte ve 100

Více

Sklizeň cukrové řepy s využitím inovačních technologií a optimalizace agrotechniky pro další plodinu

Sklizeň cukrové řepy s využitím inovačních technologií a optimalizace agrotechniky pro další plodinu Sklizeň cukrové řepy s využitím inovačních technologií a optimalizace agrotechniky pro další plodinu Úvod V projektu Sklizeň cukrové řepy s využitím inovačních technologií a optimalizace agrotechniky pro

Více

9 Ověření agrochemických účinků kalů z výroby bioplynu (tekuté složky digestátu) pro aplikaci na půdu

9 Ověření agrochemických účinků kalů z výroby bioplynu (tekuté složky digestátu) pro aplikaci na půdu 9 Ověření agrochemických účinků kalů z výroby bioplynu (tekuté složky digestátu) pro aplikaci na půdu V letech 2005 a 2006 byly získány pro VÚRV Praha od spoluřešitelské organizace VÚZT Praha vzorky kalů

Více

Zpráva o činnnosti - situace

Zpráva o činnnosti - situace 1 Zpráva o činnnosti - situace Tibor Nyitray Svaz vinařů České republiky, z. s. Žižkovská 1230 Velké Bílovice tibor.nyitray@svcr.cz www.svcr.cz 2 Základní údaje (k 31. 12. 2018) Produkční potenciál 18700

Více

Sklizeň moštových hroznů v ČR v roce Jiří Sedlo, Martin Půček, Lenka Křivánková

Sklizeň moštových hroznů v ČR v roce Jiří Sedlo, Martin Půček, Lenka Křivánková 1984 1986 1988 1990 1992 1994 1996 1998 Sklizeň moštových hroznů v ČR v roce Jiří Sedlo, Martin Půček, Lenka Křivánková Svaz vinařů České republiky provedl koncem roku již v pořadí 23. výběrové šetření

Více

Vysoký příjem dusíku ale i draslíku koresponduje s tvorbou biomasy sušiny a stává se

Vysoký příjem dusíku ale i draslíku koresponduje s tvorbou biomasy sušiny a stává se živiny (kg.ha -1 ) živiny (kg.ha -1 ) Jak působí hnojivo NP 26-14 a listová aplikace hořčíku hnojivem Magnitra-L na výnos a kvalitu jarního ječmene? Dr.Hřivna,Luděk.-prof.Richter, Rostislav, MZLU Brno.

Více

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Regionální odbor zemědělské inspekce v Plzni

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Regionální odbor zemědělské inspekce v Plzni Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Regionální odbor zemědělské inspekce v Plzni VLIV OBHOSPODAŘOVÁNÍ TRAVNÍHO POROSTU NA PRODUKCI A KVALITU PÍCE A NA VLASTNOSTI PŮDY (Výsledky dlouhodobé

Více

Meteorologické faktory transpirace

Meteorologické faktory transpirace Člověk ve svém pozemském a kosmickém prostředí Zlíč 17. - 19. květen 2016 Meteorologické faktory transpirace Ing. Jana Klimešová Ing. Tomáš Středa, Ph.D. Mendelova univerzita v Brně Vodní provoz polních

Více

Kořenový systém plodin jako adaptační opatření na sucho

Kořenový systém plodin jako adaptační opatření na sucho Sucho a degradace půd v České republice - 2014 Brno 7. 10. 2014 Kořenový systém plodin jako adaptační opatření na sucho Vodní provoz polních plodin Ing. Jana Klimešová Ing. Tomáš Středa, Ph.D. Mendelova

Více

Zvyšování retenční schopnosti půd aplikací kompostů. doc. Ing. Pavel Zemánek, Ph.D.

Zvyšování retenční schopnosti půd aplikací kompostů. doc. Ing. Pavel Zemánek, Ph.D. Zvyšování retenční schopnosti půd aplikací kompostů doc. Ing. Pavel Zemánek, Ph.D. Úvod Významným faktorem ovlivňujícím veškeré pochody v půdě včetně jejího zpracování je vodní režim půd Zásadním způsobem

Více

Datum: od 9 hod. v A-27 Inovovaný předmět: Pěstování okopanin a olejnin

Datum: od 9 hod. v A-27 Inovovaný předmět: Pěstování okopanin a olejnin Přednáška: Ing. Pavel Kasal, Ph.D. Příprava půdy technologií odkamenění, výživa a závlahy brambor. Datum: 19.3.2015 od 9 hod. v A-27 Inovovaný předmět: Pěstování okopanin a olejnin Inovace studijních programů

Více

Sledování vlivu stupňované intenzity hnojení na výnosy plodin, na agrochemické vlastnosti půd a na bilanci živin

Sledování vlivu stupňované intenzity hnojení na výnosy plodin, na agrochemické vlastnosti půd a na bilanci živin Č.j. UKZUZ 025902/2019 Česká republika - Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský organizační složka státu, se sídlem v Brně Sekce zemědělských vstupů Oddělení výživy rostlin Sledování vlivu stupňované

Více

Ověření účinnosti přípravku Agrosol na výnos a kvalitu produkce brambor

Ověření účinnosti přípravku Agrosol na výnos a kvalitu produkce brambor VÝZKUMNÝ ÚSTAV BRAMBORÁŘSKÝ H a v l í č k ů v B r o d, s. r.o. Dobrovského 2366, 580 01 Havlíčkův Brod O d d ě l e n í p ě s t e b n í c h t e c h n o l o g i í Ověření účinnosti přípravku Agrosol na výnos

Více

Listová hnojiva HYCOL

Listová hnojiva HYCOL Listová hnojiva HYCOL Produkty a přípravky HYCOL BIHOP-K + chmel, kukuřice, mák HYCOL-BMgS řepka, slunečnice, mák HYCOL-NPK zelenina, slunečnice d o ekologické prod ukce d o ekologické prod ukce d o ekologické

Více

IMPACT OF TRAMLINES ON SUGARBEET PRODUCTION VLIV KOLEJOVÝCH ŘÁDKŮ NA VÝNOS CUKROVKY

IMPACT OF TRAMLINES ON SUGARBEET PRODUCTION VLIV KOLEJOVÝCH ŘÁDKŮ NA VÝNOS CUKROVKY IMPACT OF TRAMLINES ON SUGARBEET PRODUCTION VLIV KOLEJOVÝCH ŘÁDKŮ NA VÝNOS CUKROVKY Uhlíř V., Červinka J. Ústav zemědělské, potravinářské a environmentální techniky, Agronomická fakulta, Mendelova zemědělská

Více

Ing. Eva Pohanková Růstové modely nástroj posouzení dopadů změny klimatu na výnos polních plodin

Ing. Eva Pohanková Růstové modely nástroj posouzení dopadů změny klimatu na výnos polních plodin Ing. Eva Pohanková Růstové modely nástroj posouzení dopadů změny klimatu na výnos polních plodin 16. května 2013, od 9.00 hod, zasedací místnost děkanátu AF (budova C) Akce je realizována vrámci klíčové

Více

HYCOL. Lis tová hno jiva. HYCOL-Zn kulturní rostliny. HYCOL-Cu kulturní rostliny. HYCOL-E OLEJNINA řepka, slunečnice, mák

HYCOL. Lis tová hno jiva. HYCOL-Zn kulturní rostliny. HYCOL-Cu kulturní rostliny. HYCOL-E OLEJNINA řepka, slunečnice, mák Lis tová hno jiva n e j ž e n e... víc HYCOL do e kol o g ic ké p ro d u kce BIHOP-K+ HYCOL-BMgS HYCOL-NPK chmel, kukuřice, mák HYCOL-E OBILNINA řepka, slunečnice, mák zelenina, slunečnice pšenice, ječmen,

Více

EFFECT OF AERING ON ROOT MASS REGENERATION AT FOOTBALL LAWNS VLIV AERIFIKACE NA REGENERACI KOŘENOVÉ HMOTY U FOTBALOVÝCH TRÁVNÍKŮ

EFFECT OF AERING ON ROOT MASS REGENERATION AT FOOTBALL LAWNS VLIV AERIFIKACE NA REGENERACI KOŘENOVÉ HMOTY U FOTBALOVÝCH TRÁVNÍKŮ EFFECT OF AERING ON ROOT MASS REGENERATION AT FOOTBALL LAWNS VLIV AERIFIKACE NA REGENERACI KOŘENOVÉ HMOTY U FOTBALOVÝCH TRÁVNÍKŮ Procházková P., Skládanka J. Ústav pícninářství, Agronomická fakulta, Mendelova

Více

ÚKZÚZ úřední kontroly ekologických vinařů a hodnocení vzorků odebraných v rámci těchto kontrol

ÚKZÚZ úřední kontroly ekologických vinařů a hodnocení vzorků odebraných v rámci těchto kontrol ÚKZÚZ úřední kontroly ekologických vinařů a hodnocení vzorků odebraných v rámci těchto kontrol Martin Prudil Školení IP réva vinná, 17.2. 2017 Mikulov Ekologické vinohradnictví v ČR Celková výměra půdy

Více

Způsob obdělání meziřadí v závlahových a bezzávlahových podmínkách

Způsob obdělání meziřadí v závlahových a bezzávlahových podmínkách Způsob obdělání meziřadí v závlahových a bezzávlahových podmínkách Tomáš Litschmann Ivan Oukropec V rámci celkového trendu v pěstování speciálních plodin, spočívajícího v posunu k integrované produkci

Více

Zakládání porostů jarního ječmene z pohledu dlouhodobých pokusů

Zakládání porostů jarního ječmene z pohledu dlouhodobých pokusů Zakládání porostů jarního ječmene z pohledu dlouhodobých pokusů Zakládání kvalitních porostů jarního ječmene je jedním z rozhodujících faktorů podílejících se na tvorbě výnosů. Rozdílné systémy hospodaření

Více

Půdní a zemědělské sucho

Půdní a zemědělské sucho Zlepšování základních půdních vlastností a eliminace dopadů sucha na výši produkce plodin pomocí aplikace půdních aktivátorů Půdní a zemědělské sucho Konference s mezinárodní účastí Kutná hora, 28. 29.

Více

Výsledky projektu FertOrgaNic. Přednáší: František Doležal Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy Praha

Výsledky projektu FertOrgaNic. Přednáší: František Doležal Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy Praha Výsledky projektu FertOrgaNic Přednáší: František Doležal Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy Praha dolezal@vumop.cz FertOrgaNic = Improved OrgaNic Fertiliser management for high nitrogen and water

Více

Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami. Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení

Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami. Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení 1 2 3 Organická hnojiva 3 tratě 1. Přímé hnojení organickými hnojivy Košťálová zelenina,

Více

Testování Nano-Gro na pšenici ozimé Polsko 2007/2008 (registrační testy IUNG, Pulawy) 1. Metodika

Testování Nano-Gro na pšenici ozimé Polsko 2007/2008 (registrační testy IUNG, Pulawy) 1. Metodika Testování Nano-Gro na pšenici ozimé Polsko 2007/2008 (registrační testy IUNG, Pulawy) Růstový stimulátor Nano-Gro, nanotechnologie vyrobená a dovezená z USA, prošla v letech 2007/2008 mnoho chemickými,

Více

Kompostování réví vinného s travní hmotou. Composting of vine cane with grass

Kompostování réví vinného s travní hmotou. Composting of vine cane with grass Kompostování réví vinného s travní hmotou Composting of vine cane with grass Oldřich Mužík, Vladimír Scheufler, Petr Plíva, Amitava Roy Výzkumný ústav zemědělské techniky Praha Abstract The paper deals

Více

Zpráva o testu dřevin na pozemku ve Stachách na Šumavě

Zpráva o testu dřevin na pozemku ve Stachách na Šumavě Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Oddělení půdy a lesnictví Zpráva o testu dřevin na pozemku ve Stachách na Šumavě Průběžná zpráva Zpracoval: Ing. Dušan Reininger, Ph.D Dr.Ing. Přemysl Fiala

Více

FAKTORY KONKURENCESCHOPNOSTI PRODUKTŮ ROSTLINNÉ VÝROBY V ČR COMPETITIVENESS FACTORS OF PRODUCTS OF PLANT PRODUCTION IN THE CZECH REPUBLIC

FAKTORY KONKURENCESCHOPNOSTI PRODUKTŮ ROSTLINNÉ VÝROBY V ČR COMPETITIVENESS FACTORS OF PRODUCTS OF PLANT PRODUCTION IN THE CZECH REPUBLIC FAKTORY KONKURENCESCHOPNOSTI PRODUKTŮ ROSTLINNÉ VÝROBY V ČR COMPETITIVENESS FACTORS OF PRODUCTS OF PLANT PRODUCTION IN THE CZECH REPUBLIC ŽÍDKOVÁ Dana, (ČR) ABSTRACT The paper deals with competitiveness

Více

Hodnocení roku 2013 a monitoring sucha na webových stránkách ČHMÚ možnosti zpracování, praktické výstupy

Hodnocení roku 2013 a monitoring sucha na webových stránkách ČHMÚ možnosti zpracování, praktické výstupy Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Mendelova univerzita v Brně Hodnocení roku 2013 a monitoring sucha na webových stránkách ČHMÚ možnosti zpracování, praktické výstupy Jaroslav Rožnovský, Mojmír

Více

IMPACT AFTER APPLICATION OF VARIOUS SULPHUR ON YIELD AND QUALITY OF MEADOW FORAGE VLIV APLIKACE RŮZNÝCH FOREM SÍRY NA VÝNOS A KVALITU LUČNÍ PÍCE

IMPACT AFTER APPLICATION OF VARIOUS SULPHUR ON YIELD AND QUALITY OF MEADOW FORAGE VLIV APLIKACE RŮZNÝCH FOREM SÍRY NA VÝNOS A KVALITU LUČNÍ PÍCE IMPACT AFTER APPLICATION OF VARIOUS SULPHUR ON YIELD AND QUALITY OF MEADOW FORAGE VLIV APLIKACE RŮZNÝCH FOREM SÍRY NA VÝNOS A KVALITU LUČNÍ PÍCE Šenkyříková A., Ryant P. Ústav agrochemie, půdoznalství,

Více

Situační zpráva č dubna 2013

Situační zpráva č dubna 2013 Situační zpráva č. 3 9. dubna 213 Obecná a klimatická charakteristika od 14.5. do 6.6.212: Počasí od 1. 4. do 8. 4. 213 Počasí v minulém týdnu nám jaro moc nepřipomínalo a souvislá sněhová pokrývka na

Více

KLÍČIVOST A VITALITA OSIVA VYBRANÝCH DRUHŮ JARNÍCH OBILNIN VE VZTAHU K VÝNOSU V EKOLOGICKÉM ZEMĚDĚLSTVÍ

KLÍČIVOST A VITALITA OSIVA VYBRANÝCH DRUHŮ JARNÍCH OBILNIN VE VZTAHU K VÝNOSU V EKOLOGICKÉM ZEMĚDĚLSTVÍ KLÍČIVOST A VITALITA OSIVA VYBRANÝCH DRUHŮ JARNÍCH OBILNIN VE VZTAHU K VÝNOSU V EKOLOGICKÉM ZEMĚDĚLSTVÍ Seed Germination and Vigor of Chosen Species of Spring Cereals in Relation to Yield in Organic Farming

Více

VLIV POVĚTRNOSTNÍCH PODMÍNEK NA RŮST A VÝVOJ OZDRAVENÝCH A NEOZDRAVENÝCH KLONŮ CHMELE.

VLIV POVĚTRNOSTNÍCH PODMÍNEK NA RŮST A VÝVOJ OZDRAVENÝCH A NEOZDRAVENÝCH KLONŮ CHMELE. VLIV POVĚTRNOSTNÍCH PODMÍNEK NA RŮST A VÝVOJ OZDRAVENÝCH A NEOZDRAVENÝCH KLONŮ CHMELE. Türkott Luboš Suary On experimental hop-garden Hop Research Institute in Žatec, were monitored influence of weather

Více

Produkce a kvalita píce vybraných jetelovin a jetelovinotrav v podmínkách řepařské zemědělské výrobní oblasti

Produkce a kvalita píce vybraných jetelovin a jetelovinotrav v podmínkách řepařské zemědělské výrobní oblasti Produkce a kvalita píce vybraných jetelovin a jetelovinotrav v podmínkách řepařské zemědělské výrobní oblasti Ing. Zdeněk Vorlíček, CSc., Zemědělský výzkum spol. s r.o. Troubsko Ing. Jiří Dubec, Ph.D.,

Více

Změna klimatu a vinohradnictví. Mgr. Monika Bláhová Ústav výzkumu globální změny AV ČR (CzechGlobe) Mendelova univerzita v Brně

Změna klimatu a vinohradnictví. Mgr. Monika Bláhová Ústav výzkumu globální změny AV ČR (CzechGlobe) Mendelova univerzita v Brně Změna klimatu a vinohradnictví Mgr. Monika Bláhová Ústav výzkumu globální změny AV ČR (CzechGlobe) Mendelova univerzita v Brně Globální teplota Země 8 srážky [mm] teplota [ C] Klima v ČR Průměrná roční

Více

MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ RUSKÉ FEDERACE KUBÁŇSKÁ STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERSITA KATEDRA FYTOPATOLOGIE. 26. ledna 2006

MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ RUSKÉ FEDERACE KUBÁŇSKÁ STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERSITA KATEDRA FYTOPATOLOGIE. 26. ledna 2006 MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ RUSKÉ FEDERACE KUBÁŇSKÁ STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERSITA KATEDRA FYTOPATOLOGIE POTVRZUJI prorektor d.e.n. profesor 26. ledna 2006 V.I.Nečajev ZPRÁVA o výsledcích pokusů humatizovaného

Více

Uplatní se i v ČR názor na nezbytnost produkce cukrové řepy

Uplatní se i v ČR názor na nezbytnost produkce cukrové řepy Uplatní se i v ČR názor na nezbytnost produkce cukrové řepy Doc. Ing. Josef Pulkrábek, CSc. Prof. Ing. Vladimír Švachula,DrSc. Prof. Ing. Josef Šroller, CSc. Katedra rostlinné výroby, ČZU v Praze Věříme,

Více

Pěstování pokusných rostlin

Pěstování pokusných rostlin zimní semestr 2008/2009 Pěstování pokusných rostlin Přednáška 7: Zakládání pokusů Pěstování pokusných rostlin ZS 2008/2009 cvičení klíčivost a vzcházivost příklady založení pokusu: 15. 10. 2008 foto: 20.

Více

CHEMAP AGRO s.r.o 3. 1 Prémiová výživa 5

CHEMAP AGRO s.r.o 3. 1 Prémiová výživa 5 obsah CHEMAP AGRO s.r.o 3 1 Prémiová výživa 5 1.1 LISTER Zn 80 SL 6 1.2 LISTER Cu 80 SL 7 1.3 LISTER Mn 80 SL 8 1.4 LISTER Mo 80 SL 9 1.5 LISTER Fe 130 WP, LISTER Fe Plus 80 SL 10 1.6 LISTER Co 50 SL 11

Více

ANALÝZA POPTÁVKY PO PIVU NA ZÁKLADĚ RODINNÝCH ÚČTŮ. D. Žídková katedra zemědělské ekonomiky, PEF Vysoká škola zemědělská, 165 21 Praha 6 - Suchdol

ANALÝZA POPTÁVKY PO PIVU NA ZÁKLADĚ RODINNÝCH ÚČTŮ. D. Žídková katedra zemědělské ekonomiky, PEF Vysoká škola zemědělská, 165 21 Praha 6 - Suchdol ANALÝZA POPTÁVKY PO PIVU NA ZÁKLADĚ RODINNÝCH ÚČTŮ. D. Žídková katedra zemědělské ekonomiky, PEF Vysoká škola zemědělská, 165 21 Praha 6 - Suchdol Anotace: Příspěvek charakterizuje poptávku po pivu v domácnostech

Více

TEPLOTY A VLHKOSTI PÔDY NA ÚZEMI ČR V ROKOCH 2000 AŽ

TEPLOTY A VLHKOSTI PÔDY NA ÚZEMI ČR V ROKOCH 2000 AŽ TEPLOTY A VLHKOSTI PÔDY NA ÚZEMI ČR V ROKOCH 2000 AŽ 2002 Soil temperature and moisture on the territory of the Czech Republic in 2000-2002 Možný Martin, Kott Ivan Český hydrometeorologický ústav Praha

Více

Dopady změny klimatu na zemědělství

Dopady změny klimatu na zemědělství Dopady změny klimatu na zemědělství prof. Ing. Zdeněk Žalud, Ph.D. a kol. Ústav výzkumu globální změny AV ČR Mendelova univerzita v Brně Troubelice 16.2.2018 Prolog. Jaký byl rok 2017 a letošní zima? Teplota

Více

Hodnocení let 2013 a 2014 a monitoring sucha na webových stránkách ČHMÚ možnosti zpracování, praktické výstupy

Hodnocení let 2013 a 2014 a monitoring sucha na webových stránkách ČHMÚ možnosti zpracování, praktické výstupy Sucho a degradace půd v České republice - 2014 Brno 7. 10. 2014 Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Kroftova 43, 616 67 Brno Hodnocení let 2013 a 2014 a monitoring sucha na webových stránkách

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení 2008-2013 1. TITULNÍ LIST Podpora tvorby rostlinných genotypů s vysokou rezistencí k biotickým a abiotickým faktorům a diferencovanou kvalitou

Více

VÝNOSOVÝ POTENCIÁL TRAV VHODNÝCH K ENERGETICKÉMU VYUŽITÍ

VÝNOSOVÝ POTENCIÁL TRAV VHODNÝCH K ENERGETICKÉMU VYUŽITÍ VÝNOSOVÝ POTENCIÁL TRAV VHODNÝCH K ENERGETICKÉMU VYUŽITÍ GRAS PRODUCTION RATE FOR ENERGY UTILIZATION J. Frydrych -,D.Andert -2, D.Juchelková ) OSEVA PRO s.r.o. Výzkumná stanice travinářská Rožnov Zubří

Více

KONTROLA A MONITORING CIZORODÝCH LÁTEK V ZEMĚDĚLSKÉ PŮDĚ A VSTUPECH DO PŮDY

KONTROLA A MONITORING CIZORODÝCH LÁTEK V ZEMĚDĚLSKÉ PŮDĚ A VSTUPECH DO PŮDY Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Odbor agrochemie, půdy a výživy rostlin KONTROLA A MONITORING CIZORODÝCH LÁTEK V ZEMĚDĚLSKÉ PŮDĚ A VSTUPECH DO PŮDY Zpráva za rok Zpracoval: Ing. Lenka

Více

Vliv různých agrotechnických systémů na prvkové složení a celkovou antioxidační aktivitu vína a révy vinné

Vliv různých agrotechnických systémů na prvkové složení a celkovou antioxidační aktivitu vína a révy vinné Vliv různých agrotechnických systémů na prvkové složení a celkovou antioxidační aktivitu vína a révy vinné Ing. Jaromír Pořízka, Ph.D., Doc. Ing. Pavel Diviš Ph.D. Vysoké učení technické v Brně Ústav chemie

Více

Skladování pro smluvní výzkum vybraných odrůd jablek v podmínkách ULO. s ošetřením přípravky FruitSmart a SmartFresh (1-MCP)

Skladování pro smluvní výzkum vybraných odrůd jablek v podmínkách ULO. s ošetřením přípravky FruitSmart a SmartFresh (1-MCP) Skladování pro smluvní výzkum vybraných odrůd jablek v podmínkách ULO s ošetřením přípravky FruitSmart a SmartFresh (1-MCP) Závěrečná zpráva smluvního výzkumu pro společnost INNVIGO Agrar CZ s.r.o. VÝZKUMNÝ

Více

Zpráva o testu klonů topolů a vrb na pozemku ve Stachách na Šumavě

Zpráva o testu klonů topolů a vrb na pozemku ve Stachách na Šumavě Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Oddělení bezpečnosti půdy a lesnictví Zpráva o testu klonů topolů a vrb na pozemku ve Stachách na Šumavě Průběžná zpráva Zpracoval : Ing. Dušan Reininger

Více

Uhlík v biomase horské louky sečené, mulčované a ponechané ladem

Uhlík v biomase horské louky sečené, mulčované a ponechané ladem Uhlík v biomase horské louky sečené, mulčované a ponechané ladem Zuzana Mašková Správa NP a CHKO Šumava, Sušice Jan Květ Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Ústav systémové

Více

Závlahové režimy Řízení závlahového režimu = stanovení optimální velikosti závlahové dávky a termínu jejího dodání Kvalifikované řízení závlahových režimů plodin - jeden ze základních předpokladů rentability

Více

Počasí a podnebí, dlouhodobé změny a dopady na zemědělskou výrobu Jaroslav Rožnovský

Počasí a podnebí, dlouhodobé změny a dopady na zemědělskou výrobu Jaroslav Rožnovský Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Kroftova 43, 616 67 Brno e-mail:roznovsky@chmi.cz http://www.chmi.cz telefon: 541 421 020, 724 185 617 Počasí a podnebí, dlouhodobé změny a dopady na zemědělskou

Více

Stimulace osiva čiroku pro praktické využití a poznatky s výživou u kukuřice

Stimulace osiva čiroku pro praktické využití a poznatky s výživou u kukuřice Stimulace osiva čiroku pro praktické využití a poznatky s výživou u kukuřice Ing. Jiří Adamčík, Ph.D., Ing. Jaroslav Tomášek, Ph.D. Katedra rostlinné výroby Úvod Rostliny čiroku se vyznačují výnosem biomasy

Více

Půda jako základ ekologického vinařství. Ozelenění, zpracování půdy a organické hnojení v ekologickém vinohradnictví. Ing. M. Hluchý, PhD.

Půda jako základ ekologického vinařství. Ozelenění, zpracování půdy a organické hnojení v ekologickém vinohradnictví. Ing. M. Hluchý, PhD. Půda jako základ ekologického vinařství Ozelenění, zpracování půdy a organické hnojení v ekologickém vinohradnictví Ing. M. Hluchý, PhD. Funkce bylinné vegetace protierozní ochrana ( eroze 30-100 x niţší)

Více

Indikátory pro polní plodiny v rámci výzkumného záměru

Indikátory pro polní plodiny v rámci výzkumného záměru Indikátory pro polní plodiny v rámci výzkumného záměru Výzkumný záměr: Biologické a technologické aspekty udržitelnosti řízených ekosystémů a jejich adaptace na změnu klimatu Studium polních plodin v souvislosti

Více

DUSÍKATÁ VÝŽIVA JARNÍHO JEČMENE - VÝSLEDKY POKUSŮ V ROCE 2006 NA ÚRODNÝCH PŮDÁCH A MOŽNOSTI DIAGNOSTIKY VÝŽIVNÉHO STAVU

DUSÍKATÁ VÝŽIVA JARNÍHO JEČMENE - VÝSLEDKY POKUSŮ V ROCE 2006 NA ÚRODNÝCH PŮDÁCH A MOŽNOSTI DIAGNOSTIKY VÝŽIVNÉHO STAVU DUSÍKATÁ VÝŽIVA JARNÍHO JEČMENE - VÝSLEDKY POKUSŮ V ROCE 2006 NA ÚRODNÝCH PŮDÁCH A MOŽNOSTI DIAGNOSTIKY VÝŽIVNÉHO STAVU Karel KLEM, Jiří BABUŠNÍK, Eva BAJEROVÁ Agrotest Fyto, s.r.o. Po předplodině ozimé

Více

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Oddělení půdy a lesnictví

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Oddělení půdy a lesnictví Ústřední a zkušební ústav zemědělský Oddělení půdy a lesnictví Analýza a vyhodnocení účinnosti leteckého vápnění, provedeného v roce 2008 v Krušných horách v okolí Horního Jiřetína, po pěti letech od data

Více

KRITÉRIA HODNOCENÍ ZÁSOBENOSTI ORNÉ PŮDY DLE MEHLICH III

KRITÉRIA HODNOCENÍ ZÁSOBENOSTI ORNÉ PŮDY DLE MEHLICH III KRITÉRIA HODNOCENÍ ZÁSOBENOSTI ORNÉ PŮDY DLE MEHLICH III Hnojení P, K, Mg Aplikace fosforečných hnojiv bývá realizována zpravidla současně s hnojivy draselnými a hořečnatými prostřednictvím směsí jednosložkových

Více

DRASLÍK NEPOSTRADATELNÝ PRVEK PRO VÝNOS A KVALITU OVOCE

DRASLÍK NEPOSTRADATELNÝ PRVEK PRO VÝNOS A KVALITU OVOCE DRASLÍK NEPOSTRADATELNÝ PRVEK PRO VÝNOS A KVALITU OVOCE Význam hnojení ovocných kultur draslíkem Pěstování ovoce má v Českých zemích dlouholetou tradici. Podle posledních zpráv jeho výměra dosahuje 18

Více

POZNATKY Z MĚŘENÍ KLIMATICKÝCH VELIČIN NA VÝSYPKÁCH

POZNATKY Z MĚŘENÍ KLIMATICKÝCH VELIČIN NA VÝSYPKÁCH POZNATKY Z MĚŘENÍ KLIMATICKÝCH VELIČIN NA VÝSYPKÁCH Jiří Vysoký Astract Piece of knowledge about metering clime on dumps. Metering was taken on a mine situated in Most locality Pařidelský lalok. There

Více

Různé zpracování půdy k cukrovce a jeho vliv na obsah a kvalitu humusu

Různé zpracování půdy k cukrovce a jeho vliv na obsah a kvalitu humusu Různé zpracování půdy k cukrovce a jeho vliv na obsah a kvalitu humusu Cukrovka jako technická plodina je nejen surovinou pro výrobu cukru, ale i cennou krmnou plodinou. Je velmi dobrou předplodinou a

Více

Zemědělství a klimatická změna. prof. Ing. Zdeněk Žalud, Ph.D. a kol. Mendelova univerzita v Brně Ústav výzkumu globální změny AV ČR

Zemědělství a klimatická změna. prof. Ing. Zdeněk Žalud, Ph.D. a kol. Mendelova univerzita v Brně Ústav výzkumu globální změny AV ČR Zemědělství a klimatická změna prof. Ing. Zdeněk Žalud, Ph.D. a kol. Mendelova univerzita v Brně Ústav výzkumu globální změny AV ČR Křtiny 9.11.2018 Rok 2017 Rok 2018 Náhoda? Trvalý stav?? Globální teplota

Více

Z K. Agrochemické zkoušení zemědělských půd a význam vápnění. AZZP Hlavní principy. Miroslav Florián ředitel Sekce zemědělských vstupů

Z K. Agrochemické zkoušení zemědělských půd a význam vápnění. AZZP Hlavní principy. Miroslav Florián ředitel Sekce zemědělských vstupů Z Ú Z K Ú šeb í a zku ntroln dní ko e tř s Ú ký ěděls v zem ní ústa Agrochemické zkoušení zemědělských půd a význam vápnění Miroslav Florián ředitel Sekce zemědělských vstupů AZZP Hlavní principy Zjišťování

Více

Teplota a vlhkost půdy rozdílně využívaného lučního porostu na Šumavě

Teplota a vlhkost půdy rozdílně využívaného lučního porostu na Šumavě AKTUALITY ŠUMAVSKÉHO VÝZKUMU s. 39 43 Srní 2. 4. dubna 2001 Teplota a vlhkost půdy rozdílně využívaného lučního porostu na Šumavě Tomáš Kvítek, Renata Duffková & Jana Peterková Výzkumný ústav meliorací

Více

EFFECT OF FEEDING MYCOTOXIN-CONTAMINATED TRITICALE FOR HEALTH, GROWTH AND PRODUCTION PROPERTIES OF LABORATORY RATS

EFFECT OF FEEDING MYCOTOXIN-CONTAMINATED TRITICALE FOR HEALTH, GROWTH AND PRODUCTION PROPERTIES OF LABORATORY RATS EFFECT OF FEEDING MYCOTOXIN-CONTAMINATED TRITICALE FOR HEALTH, GROWTH AND PRODUCTION PROPERTIES OF LABORATORY RATS Krobot R., Zeman L. Department of Animal Nutrition and Forage Production, Faculty of Agronomy,

Více

Výpočet výživové dávky

Výpočet výživové dávky Výpočet výživové dávky Ing. Zbyněk Slezáček, MSc. Gramoflor Školkařské dny 3. až 5. února 2014 Vybraná témata Kalkulace vodivosti Formulace dusíku Fyziologická reakce hnojiv Úprava ph substrátu volbou

Více

CONTRIBUTION TO UNDERSTANDING OF CORRELATIVE ROLE OF COTYLEDON IN PEA (Pisum sativum L.)

CONTRIBUTION TO UNDERSTANDING OF CORRELATIVE ROLE OF COTYLEDON IN PEA (Pisum sativum L.) CONTRIBUTION TO UNDERSTANDING OF CORRELATIVE ROLE OF COTYLEDON IN PEA (Pisum sativum L.) PŘÍSPĚVEK K POZNÁNÍ KORLAČNÍ FUNKCE DĚLOHY U HRACHU (Pisum sativum L.) Mikušová Z., Hradilík J. Ústav Biologie rostlin,

Více

TVORBA VÝNOSŮ PŠENICE OZIMÉ A SILÁŽNÍ KUKUŘICE PŘI RŮZNÉM ZPRACOVÁNÍ PŮDY Forming of winter wheat and silage maize yields by different soil tillage

TVORBA VÝNOSŮ PŠENICE OZIMÉ A SILÁŽNÍ KUKUŘICE PŘI RŮZNÉM ZPRACOVÁNÍ PŮDY Forming of winter wheat and silage maize yields by different soil tillage TVORBA VÝNOSŮ PŠENICE OZIMÉ A SILÁŽNÍ KUKUŘICE PŘI RŮZNÉM ZPRACOVÁNÍ PŮDY Forming of winter wheat and silage maize yields by different soil tillage Badalíková B., Bartlová J. Zemědělský výzkum, spol. s

Více

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ Polní lyzimetry Praktický význam výše zmíněného spočívá zejména v tom, že: Lyzimetry poskytují detailní informace o vodním režimu včetně bilance rozpuštěných chemických látek v půdním profilu v rozdílných

Více

VYHODNOCENÍ SYSTÉMŮ REGULACE POLÉHÁNÍ Z POHLEDU TERMÍNU APLIKACE, ROZDĚLENÍ DÁVEK A KOMBINACÍ MORFOREGULÁTORŮ V POKUSECH ROKU 2008

VYHODNOCENÍ SYSTÉMŮ REGULACE POLÉHÁNÍ Z POHLEDU TERMÍNU APLIKACE, ROZDĚLENÍ DÁVEK A KOMBINACÍ MORFOREGULÁTORŮ V POKUSECH ROKU 2008 VYHODNOCENÍ SYSTÉMŮ REGULACE POLÉHÁNÍ Z POHLEDU TERMÍNU APLIKACE, ROZDĚLENÍ DÁVEK A KOMBINACÍ MORFOREGULÁTORŮ V POKUSECH ROKU 28 Karel KLEM Agrotest Fyto, s.r.o. Úvod Jedním z rozhodujících limitujících

Více

Ing. Matěj Orság Vodní bilance rychle rostoucích dřevin

Ing. Matěj Orság Vodní bilance rychle rostoucích dřevin Ing. Matěj Orság Vodní bilance rychle rostoucích dřevin 16. května 2013, od 9.00 hod, zasedací místnost děkanátu AF (budova C) Akce je realizována vrámci klíčové aktivity 02 Interdisciplinární vzdělávání

Více

Databáze zdrojů energetické biomasy Autoři: doc. Ing. Patrik Burg, Ph.D., 1) Ing. Jiří Souček, Ph.D., 2) doc. Ing. Pavel Zemánek, Ph.D.

Databáze zdrojů energetické biomasy Autoři: doc. Ing. Patrik Burg, Ph.D., 1) Ing. Jiří Souček, Ph.D., 2) doc. Ing. Pavel Zemánek, Ph.D. Databáze zdrojů energetické biomasy Autoři: doc. Ing. Patrik Burg, Ph.D., 1) Ing. Jiří Souček, Ph.D., 2) doc. Ing. Pavel Zemánek, Ph.D., 1) 1) Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně 2) Výzkumný

Více

Možné dopady změny klimatu na zásoby vody Jihomoravského kraje

Možné dopady změny klimatu na zásoby vody Jihomoravského kraje Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Mendelova univerzita v Brně Možné dopady změny klimatu na zásoby vody Jihomoravského kraje Jaroslav Rožnovský Extrémní projevy počasí Extrémní projevy počasí

Více

Povolání Ovocnáři, vinohradníci, chmelaři a ostatní pěstitelé plodů rostoucích na stromech a keřích

Povolání Ovocnáři, vinohradníci, chmelaři a ostatní pěstitelé plodů rostoucích na stromech a keřích Vinohradník a vinař Vinohradník a vinař vykonává úkony související s pěstováním révy vinné a následnou výrobou vína od příjmu hroznů přes jejich zpracování na víno až po finalizaci výrobku dle zavedených

Více

Vláhová bilance krajiny jako ukazatel možného zásobení. podzemní vody

Vláhová bilance krajiny jako ukazatel možného zásobení. podzemní vody Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Jaroslav Rožnovský Vláhová bilance krajiny jako ukazatel možného zásobení podzemní vody Mendelova univerzita, Ústav šlechtění a množení zahradnických rostlin

Více

Režim teploty a vlhkosti půdy na lokalitě Ratíškovice. Tomáš Litschmann 1, Jaroslav Rožnovský 2, Mojmír Kohut 2

Režim teploty a vlhkosti půdy na lokalitě Ratíškovice. Tomáš Litschmann 1, Jaroslav Rožnovský 2, Mojmír Kohut 2 Režim teploty a vlhkosti půdy na lokalitě Ratíškovice Tomáš Litschmann 1, Jaroslav Rožnovský 2, Mojmír Kohut 2 AMET, Velké Bílovice 1 Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno 2 Úvod: V našich podmínkách

Více

Kritické body při produkci osiv / obilovin. Sy tém HACCP. Kateřina Pazderů

Kritické body při produkci osiv / obilovin. Sy tém HACCP. Kateřina Pazderů Kritické body při produkci osiv / obilovin Sy tém HACCP Kateřina Pazderů HACCP Hazard Analysis and Critical Control Points Principy: 1. Analýza rizik 2. Identifikace kritických bodů 3. Definování kritických

Více

VÝ SLEDKÝ PROVOZNÍ CH A MALOPARCELKOVÝ CH POKUSU AMAGRO 2013/2014 první č á st

VÝ SLEDKÝ PROVOZNÍ CH A MALOPARCELKOVÝ CH POKUSU AMAGRO 2013/2014 první č á st VÝ SLEDKÝ PROVOZNÍ CH A MALOPARCELKOVÝ CH POKUSU AMAGRO 2013/2014 první č á st PROVOZNÍ POKUSY: 1. Řepka Provozní polní pokus 2013/2014 - Farma Kvíz Čisovice, okres Metodika Praha západ, řepka ozimá odrůda

Více

PĚSTOVÁNÍ RÉVY VINNÉ MODERNÍ VINOHRADNICTVÍ. Pavel Pavloušek

PĚSTOVÁNÍ RÉVY VINNÉ MODERNÍ VINOHRADNICTVÍ. Pavel Pavloušek PĚSTOVÁNÍ RÉVY VINNÉ MODERNÍ VINOHRADNICTVÍ Pavel Pavloušek Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz PĚSTOVÁNÍ RÉVY VINNÉ MODERNÍ VINOHRADNICTVÍ Grada Publishing Upozornění pro čtenáře a

Více

EFFECT SEQUENCE LACTATION ON MILK YIELDS DAIRY COWS VLIV POŘADÍ LAKTACE NA MLÉČNOU UŽITKOVOST DOJNIC

EFFECT SEQUENCE LACTATION ON MILK YIELDS DAIRY COWS VLIV POŘADÍ LAKTACE NA MLÉČNOU UŽITKOVOST DOJNIC EFFECT SEQUENCE LACTATION ON MILK YIELDS DAIRY COWS VLIV POŘADÍ LAKTACE NA MLÉČNOU UŽITKOVOST DOJNIC Pyrochta V., Chládek G. Ústav chovu hospodářských zvířat, Agronomická fakulta, Mendelova zemědělská

Více

THE CHEMICAL PROPERTIES OF THE TOPSOIL AND SUBSOIL AND THE INFLUENCE OF THIS CHANGES ON CROP AND QUALITY OF THE SUGAR BEET

THE CHEMICAL PROPERTIES OF THE TOPSOIL AND SUBSOIL AND THE INFLUENCE OF THIS CHANGES ON CROP AND QUALITY OF THE SUGAR BEET THE CHEMICAL PROPERTIES OF THE TOPSOIL AND SUBSOIL AND THE INFLUENCE OF THIS CHANGES ON CROP AND QUALITY OF THE SUGAR BEET VLIV CHEMICKÝCH VLASTNOSTÍ ORNICE A PODORNIČÍ NA VÝNOS A KVALITU CUKROVKY Martinec

Více

Možnosti hodnocení kvality hroznů. Doc. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D.

Možnosti hodnocení kvality hroznů. Doc. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D. Možnosti hodnocení kvality hroznů Doc. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D. Email: pavel.pavlousek@mendelu.cz Cukernatost Cukernatost x potenciální obsah alkoholu 21,0 NM = 12,5 obj. % alkoholu 23,0 NM = 13,7 obj.

Více

Dlouhodobý pokus ekologického zemědělství v ÚKZÚZ

Dlouhodobý pokus ekologického zemědělství v ÚKZÚZ Dlouhodobý pokus ekologického zemědělství v ÚKZÚZ Jiří Urban, Milan Gruber, Martin Prudil Ochrana půdy Hypotéza: Dlouhodobý pokus ekologického zemědělství Cíleným využíváním agrotechnických prostředků

Více

Ječmen setý. Ječmen setý

Ječmen setý. Ječmen setý Ječmen setý Význam pro krmné účely potravinářství farmaceutický průmysl (maltózové sirupy) pro výrobu sladu - pěstování sladovnického ječmene je náročnější Biologické vlastnosti: forma: ozimá i jarní výška

Více

Agronomická fakulta. Ústav pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství. Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika. Report č.

Agronomická fakulta. Ústav pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství. Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika. Report č. Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika Report č.1 Typ Produkt Indikace Plodina Lokalita Pokus

Více

Negativní vliv faktorů bezprostředněse podílejících se na množství a kvalitu dodávané organické hmoty do půdy

Negativní vliv faktorů bezprostředněse podílejících se na množství a kvalitu dodávané organické hmoty do půdy Organickáhnojiva a jejich vliv na bilanci organických látek v půdě Petr Škarpa Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin Organická hnojiva

Více

Databáze produkce biomasy travinných ekosystémů v ČR

Databáze produkce biomasy travinných ekosystémů v ČR Databáze produkce biomasy travinných ekosystémů v ČR Lenka Stará Katedra biologie ekosystémů, Přírodovědecká fakulta JU Ústav systémové biologie a ekologie V rámci projektu Czech Carbo (2005-2007) se začala

Více

PŠENICE JARNÍ PŘEHLED ODRŮD Výnos zrna pšenice jarní ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ

PŠENICE JARNÍ PŘEHLED ODRŮD Výnos zrna pšenice jarní ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ PŘEHLED ODRŮD 2015 PŠENICE JARNÍ Sklizňový rok 2014 byl pro jarní pšenici velmi příznivý. Časný nástup jara umožnil setí v ideálním termínu na konci února

Více

Infiltration ability of soil in fast-growing species plantation

Infiltration ability of soil in fast-growing species plantation INFILTRAČNÍ SCHOPNOST PŮDY V POROSTECH RYCHLE ROSTOUCÍCH DŘEVIN Infiltration ability of soil in fast-growing species plantation Mašíček T., Toman F., Vičanová M. Mendelova univerzita v Brně, Agronomická

Více

PŠENICE OZIMÁ A PODPORA POMOCÍ AMAGRO ALGY NA 2 ODRŮDÁCH AMAGRO - PROTOKOLU O PROVOZNÍM POKUSU 2016 PAVEL PLEINER, PRAHA ZÁPAD

PŠENICE OZIMÁ A PODPORA POMOCÍ AMAGRO ALGY NA 2 ODRŮDÁCH AMAGRO - PROTOKOLU O PROVOZNÍM POKUSU 2016 PAVEL PLEINER, PRAHA ZÁPAD PŠENICE OZIMÁ A PODPORA POMOCÍ AMAGRO ALGY NA 2 ODRŮDÁCH AMAGRO - PROTOKOLU O PROVOZNÍM POKUSU 2016 PAVEL PLEINER, PRAHA ZÁPAD Společnost / farma: Pavel Pleiner Adresa sídla: Nová Ves p. Pleší Plodina:

Více

Posílení spolupráce p mezi MZLU a dalšími institucemi v terciárním vzdělávání a výzkumu CZ.1.07/2.4.00/12.045

Posílení spolupráce p mezi MZLU a dalšími institucemi v terciárním vzdělávání a výzkumu CZ.1.07/2.4.00/12.045 Posílení spolupráce p mezi MZLU a dalšími institucemi v terciárním vzdělávání a výzkumu CZ.1.07/2.4.00/12.045 Představení činnosti oddělení Agrochemie a výživy rostlin Ústavu agrochemie, půdoznalství,

Více