HLEDÁNÍ SEBE SAMA Naše mysl

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "HLEDÁNÍ SEBE SAMA Naše mysl"

Transkript

1 HLEDÁNÍ SEBE SAMA

2 HLEDÁNÍ SEBE SAMA Naše mysl Na světě jsme sami. Nice nevlastníme, jenom svoji mysl. Většina lidí má však v hlavě chaos. Jejich mysl v jednom kuse žvaní a říká jim, jací jsou, jací by měli být, kdo je lepší a proč a jak se to pozná. Hned na samém začátku bych ráda zmínila, že nikdo nejsme ani lepší, ani horší. Není možné se srovnávat s ostatními, každý máme v životě tu svou cestu, ten svůj cíl a potenciál, který nám pomůže k tomuto cíli dorazit, pokud ho budeme moci správně rozpoznat, uchopit a následně použít proto, abychom se seberealizovali a zároveň vykonaly službu ostatním. Abychom se dokázaly vnořit sami do sebe, je třeba naši mysl utišit a zklidnit. Jen tak uvidíme a uslyšíme, co se v ní skrývá. Až potom uvidíme a následně pochopíme, jaké návyky jsme si sami vytvořily, jakými hrami a triky obelsťujeme sami sebe a také druhé a kolik nánosu, znečištění a chtivosti se v nás usadilo v průběhu našeho života. Právě kvůli chaosu, který je v naší mysli přítomen, to nevidíme. Naše mysl může být sama sobě nepřítelem, a když není vyčištěná, může sama sobě ublížit. Jedním ze způsobů jak naši mysl vyčistit je meditace. Meditace znamená vhled, ponoření se do sebe sama. Asi jste už slyšely, že meditace není jednoduchá a obzvlášť samotný začátek je opravdu náročný a žádá si od nás mnoho soustředěnía procítění momentu tady a teď. Samo objevení záležitostí v naší mysli však ještě neznamená, že jsme u konce cesty. Naopak, cesta zde právě začíná. S mnoha objevnými záležitostmi pravděpodobně nebudeme 1.

3 souhlasit, protože jsou velmi bolestné. Budeme je odmítat a odstrkovat. To bychom však neměly, ty nechtěné záležitosti jsou přece naše! Jediným řešením je vše akceptovat a přijmout. Až potom začnou naše stíny mizet a my se začínáme proměňovat do své skutečné krásy. Každá z nás je různou měrou připravena na proměnu nebo změnu. U každého probíhá setkání se svým stínem jinak, je jinak dlouhé a jinak bolestné. V průběhu procesu se nám otevírá to, co bylo do té doby potlačené, např. deprese, úzkost či vztek. Právě ony jsou naše významné součásti, které je zapotřebí přijmout. 2.

4 ZMĚNA VŽDY BOLÍ! Je třeba být připravena na to, že během procesu čištění přestanou platit věci, které platily doposud. Mění se to, co bylo doposud jisté a nám známé. Ale také my se měníme a pro mnoho lidí kolem nás se pomalu, ale jistě stáváme jiné, než dřív. To je také v pořádku. Někdy je zapotřebí nechat odejít lidi z našeho života, kteří už tam prostě nepatří. Už jsme si s nimi předaly vše potřebné a naše společné putování zde končí. I to je třeba si uvědomit a nechat dotyčné odejít.. Co mi znovuobjevení svého zdroje vlastně přinese? Budu šťastnější, budu schopna pochopit sebe sama a také ostatní. Budu vlídnější k sobě samé a také k ostatním. Stanu se méně kritická a více spokojená s tím, jaké to je. Změna mě přivede k moudrému nadhledu a pochopení, že vše je pomíjivé a že je zbytečné se snažit změnit nezměnitelné. Objevování zdroje dává velkou inspiraci a naději. 3.

5 CO TO VLASTNĚ MEDITACE JE? Buddhisté hovoří o meditaci jako o zrcadlení mysli. Je to metoda hlubokého ponoření do naší mysli, do našeho vnitřního já. Je to nejmocnější existující způsob, v rámci jednotlivce, jak dosáhnout změny nálady, pocitů, stavů vědomí, obsahů aktivní paměti a změny autonomních funkcí těla, jako je krevní tlak, pocení a tak dále. Meditace jako jediná umožňuje zažít, že stavy mysli nebo vědomí, které považujeme za skutečné, se po několika minutách sezení rozplynou a nahradí je stavy úplně jiné, často bez logiky a návaznosti v čase. Meditace je nejmocnější nástroj pro práci s naší myslí. Různé typy lidí mají různé dispozice pro meditaci. Existují typy lidí, kteří jsou pro meditaci uzpůsobenější a pak jsou typy, které prostě meditovat nevydrží. Vše je však otázkou cviku a praxe. Ten, kdo je klidný, vydrží delší dobu na místě, dokáže dlouho číst knihy, nebo je schopen nedělat nic, má pro meditaci vlohy. Oproti tomu, lidé, kteří jsou divocí, takzvaně zrychlení a preferují hektický způsob života a nepostojí na místě, mohou míst se začátky meditace potíže. Ale i tito jedinci mohou postupem času do meditace proniknout. Podle buddhismu o přístupu k meditaci rozhodují vlastnosti mysli velkorysost, etika, trpělivost a také úsilí. Meditaci, stejně jako kvality mysli, lze těžko urychlit. Navíc náš současný životní styl tomu moc nenapomáhá, často nabízí instantní řešení, po kterém mnohé z nás sáhnou. 4.

6 CO PŘI MEDITACI V MOZKU PROBÍHÁ? Zjednodušeně řečeno při meditaci pracujeme s pozorností. Při meditaci je důležité, abychom seděli, nejlépe v pozici lotosového květu či tureckého posedu, anebo leželi na rovné zemi a byly uvolněné. Posed či leh jsou důležité proto, aby byla vypnuta motorická mozková kůra. Během meditace pozornost vytahuje z paměti různé události a vypadá to, že je chaotickým způsobem představuje naší mysli, která je prozkoumává tak dlouho, dokud je nevystřídají události jiné a to až do té doby, než se naše mysl částečně, anebo úplně zklidní. 5.

7 PŘÍNOS MEDITACE PRO PRAKTICÝ ŽIVOT Přínosů je opravdu mnoho a jsou zásadní. Kromě již výše zmíněného hledání a pochopení sebe sama nám meditace může pomoci zklidnit svou mysl, uvolnit se a zbavit se naakumulovaného stresu. Meditace také oslabuje vliv negativních událostí, kterých byl člověk součástí v průběhu svého života. Pomáhá udržet mozek v plastickém stavu, tedy stále funkční a navrací mu schopnost soustřeďovat pozornost na nové detaily a vytvářet z nich nové konceptuální výtvory, které pak jsou součástí nového světa jedince. Bez meditace je člověk obětí vlastního mozku, respektive jeho výtvorů, aniž by si to uvědomoval. Meditace je tak pro člověka jedním z nejdůležitějších cvičení. Čím víc člověk medituje, tím méně je ochoten své problémy skrývat. Tím, že od problémů přestane utíkat, začíná je řešit a s tím přichází nová fáze, kdy ztrácíme akutní strach z problému, a to je pro nás podstatný moment! Zatímco dříve řešení problémů zakrýval strach, který nám nedovoloval změnu, nyní se nám otevírají brány nepřeberných možností.. 6.

8 CO JE CÍLEM MEDITACE? Cílem meditace je zejména kultivace mysli (její zklidnění) a získání vhledu (ať už do smyslu lidské existence a vesmíru nebo do osobních záležitostí). Cílem meditace je zůstat ve stavu bdělé pozornosti co nejdéle. Po mnohaletém praktikování meditace nás čeká odměna - postupně se dostaneme do stavu přirozené kontemplace a celý náš život se pak stane meditací. Během meditace naše fyzická existence zůstává v podmíněném světě, ale naše mysl již ne. Důležité pro nás je, zůstat vědomě pozorná za všech okolností. Moudrost Zenu praví: Musíme být tím, čím právě teď jsme. Během meditace je důležité dovolit si být taková, jaká jsem a nechat i ostatní být takovými, jací jsou. Být celistvá, což je výrazem pro spočívání v bdělé pozornosti, je našim úkolem. 7.

9 SAMOTNÝ PROCES Postup Najděte si vhodné místo pro meditaci, může to být Vaše oblíbená místnost, prostředí, které je Vám blízké, například v přírodě, u řeky, jezera či pod stromem. Mělo by to být místo, kde se cítíte dobře a kde nebudete nikým rušeni. Vypněte veškeré elektronické přístroje včetně Vašeho telefonu. Pokud provádíte meditaci v místnosti, můžete si zapálit svíčku či vonnou tyčinku. Lépe tak navodíte atmosféru klidu a připravíte svou mysl na ztišení. Pokud jste úplné začátečnice, postačí, když začnete s každodenní meditací po dobu 10 minut. Postupem času se snažte meditaci prodloužit, například na 15 minut a později na minut a déle. Důležité však je, abyste meditovaly pravidelně, tedy pokud možno každý den. Meditovat je nejlepší brzy ráno, před započetím dne či večer, těsně před spaním. I sám Ghándí říkával: Dnes mne čeká perný a dlouhý den, proto budu muset meditovat o to déle. Pokud s meditací začínáte, snažte se vydržet a nevzdat to při prvních nezdarech. Pravděpodobně budete pokoušeni Vaší myslí a tok Vašich myšlenek bude ustavičný. Vše je otázkou trpělivosti a snahy to nevzdat 8.

10 DRUHY MEDITACÍ Při meditaci existuje pět zdrojů, kterým je zapotřebí se věnovat. Jsou to: energie, soustředění, sati bdělá pozornost, víra a moudrost. K meditaci přistupuje každá škola různě. Některé používají pouze lidskou mysl, které nabízí primární meditační bod (theravády buddhismus), jiné užívají externí pomůcky, jako jsou například mandaly. Meditací se obvykle míní jedno z následujících: Stav, kdy je mysl zbavená všech myšlenek Mentální otevření se božskému Soustředění mysli na jeden objekt, jako je dýchání nebo slovní mantra Intuitivní vhled do náboženské doktríny, např. vipassaná v buddhismu Ráda bych se zde zmínila o dvou základních meditacích v buddhismu: Meditace zklidnění mysli (v sanskrtu šamatha) Je to pokojná meditace, která rozvíjí klidnou mysl. Jde o hluboké soustředění se na jeden bod často proud dechu, sošku Buddhy či chůzi Meditace vhledu (v sanskrtu vipášana) Je to meditace, která rozvíjí vhled do podstaty mysli. Někdy je popisována jako analytická meditace, nebo meditace pronikavého vidění 9.

11 Nejrozšířenějšími typy meditací u nás jsou: Meditace bdělé pozornosti (šamata) Je to pokojná meditace, která rozvíjí bdělost a soustředěnou a klidnou mysl. Jde o postupné vyprazdňování mysli, např. pomocí soustředění se na rytmus dechu Meditace vhledu (vipášana) Je meditace, která rozvíjí vhled do podstaty mysli. Někdy popisována jako meditace pronikavého vidění Kontemplace Je nejvyšší stav modlitby v křesťanském pojetí Křesťanská meditace V křesťanském pojetí bývá meditace formou modlitby, strukturované cesty k přiblížení se k Bohu, nebo jeho zjevení Transcendentální meditace Princip Transcendentální meditace spočívá ve využití schopnosti mysli zklidnit se pomocí zpěvu a speciálních zvuků manter Osho meditace Meditace vyvinutá New Age guru Oshem. Jedná se o fyzické cvičení vedoucí k vnitřní koncentraci. Cvičení trvá hodinu a je rozděleno do pěti fází. Pro cvičení je velmi nápomocná hudba. 10.

12 PÁR SLOV NA ÚPLNÝ ZÁVĚR Meditace může zesílit duchovní prožitky, zážitky i pocity lásky. Pokud budeme opravdu a poctivě meditovat, přestaneme si uvědomovat čas a prostor a postupně se dopracujeme k duchovnímu prožitku. Jen obrácení naší plné pozornosti do našeho nitra vede k sebepoznání. Bdělá pozornost nás osvobodí. Meditační praxí můžeme dospět k Nirváně. 11.

13 Obsah Naše mysl 1-2 Změna vždy bolí 3 Co to vlastně meditace je? 4 Co při meditaci v mozku probíhá? 5 Přínos meditace pro praktický život 6 Co je cílem meditace? 7 Samotný proces - Postup 8 Druhy meditací 9-10 Pár slov na úplný závěr

14 autor textu: Linda Kubačáková, Life Coach a školitelka autor fotografií: Nora Rigo Stříbrná grafika: Veronika Elsayed

Obsah. Dětský pohled Lillian Alnev 117 Jak mohu pomoci? Joanne Friday 121 Skutečné já Glen Schneider 125 Praxe s přítelem Elmar Vogt 129

Obsah. Dětský pohled Lillian Alnev 117 Jak mohu pomoci? Joanne Friday 121 Skutečné já Glen Schneider 125 Praxe s přítelem Elmar Vogt 129 Obsah ÚVOD DÍTĚ V NAŠEM NITRU 7 ČÁST PRVNÍ UČENÍ O LÉČBĚ A UZDRAVENÍ 1. Energie uvědomění 15 2. Jsme našimi předky i našimi dětmi 23 3. Prvotní strach, prvotní touha 33 4. Jak dýchat, chodit a nechat věci

Více

Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Otázky hledajících Vztahy. Óm Šrí Paramátmane Namaha

Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Otázky hledajících Vztahy. Óm Šrí Paramátmane Namaha Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Otázky hledajících Vztahy Óm Šrí Paramátmane Namaha Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Všichni si přejeme být šťastní

Více

děkuji Vám, že jste mi

děkuji Vám, že jste mi Mistryně, děkuji Vám, děkuji Vám, že jste mi Rádo se stalo. že jste mi sem pomohla přivést devět starších lidí v jejich 60 nebo 70 letech, aby Vás tentokrát viděli. Přeji Vám stále dobré zdraví a krásu.

Více

JÓGA A MEDITACE ZDEŇKEM ORDELTEM. MÍSTO KONÁNÍ: Nádherné a energeticky silné místo hotel Buchlov v těsném sousedství hradu Buchlov

JÓGA A MEDITACE ZDEŇKEM ORDELTEM. MÍSTO KONÁNÍ: Nádherné a energeticky silné místo hotel Buchlov v těsném sousedství hradu Buchlov JÓGA A MEDITACE VÍKENDOVÝ SEMINÁŘ SE ZNÁMÝM ČESKÝM CESTOVATELEM, BADATELEM, ODBORNÍKEM NA MAYSKOU KULTURU, ŠAMANAEM, JOGÍNEM, ŠARMANTNÍM MUŽEM A PŘEDEVŠÍM SKVĚLÝM ČLOVĚKEM ZDEŇKEM ORDELTEM MÍSTO KONÁNÍ:

Více

fotografický workshop krajinou jarního Českého Švýcarska v termínu: 3. 5. 6. 5. 2012 xxxx

fotografický workshop krajinou jarního Českého Švýcarska v termínu: 3. 5. 6. 5. 2012 xxxx fotografický workshop krajinou jarního Českého Švýcarska v termínu: 3. 5. 6. 5. 2012 xxxx úvod Vážení, jsem velmi mile potěšen, že Vás mohu přivítat na fotografickém workshopu pořádaným naší společností

Více

Meditace, jóga a šamanské nauky

Meditace, jóga a šamanské nauky Meditace, jóga a šamanské nauky aneb,, Hory učí samy,, PENZION POD PRALESEM, DOLNÍ LOMNÁ, JABLŮNKOVSKO 26. - 28.7.2013 www.podpralesem.euweb.cz Máte rádi meditaci? Chtěli by jste se zrelaxovat a zkusit

Více

Posilovna sebevědomí. DEN 1 1. krok SEBEPOZNÁNÍ

Posilovna sebevědomí. DEN 1 1. krok SEBEPOZNÁNÍ Posilovna sebevědomí DEN 1 1. krok SEBEPOZNÁNÍ Kdo jsem... Jmenuji se Jan Čepelka. Jsem syn Miloně Čepelky, herce Divadla Járy Cimrmana. 9 let jsem kouč a člověk, který lidem pomáhá v životě dosahovat

Více

THERAVADA DHAMMA. Thánissaró Bhikkhu Jeden nástroj mezi mnoha. Co je to vipassaná?

THERAVADA DHAMMA. Thánissaró Bhikkhu Jeden nástroj mezi mnoha. Co je to vipassaná? THERAVADA DHAMMA Alle Medien auf Theravada Dhamma sind ein Geschenk des dhamma und somit ausschliesslich zur kostenlosen Verteilung. All media on Theravada Dhamma are for free distribution only as a gift

Více

HODNOTY. svoboda krása úspěch soucit odvaha vzdělání fyzická kondice pokora humor láska loajalita trpělivost respekt duchovnost rodina

HODNOTY. svoboda krása úspěch soucit odvaha vzdělání fyzická kondice pokora humor láska loajalita trpělivost respekt duchovnost rodina Cvičení 1: Vyjasněte si své hodnoty HODNOTY Žijete v souladu se svými hodnotami? Jste si vědomi svých hodnot? Dali jste si někdy čas na jasné definování a sepsání svých hodnot? Naplánovali jste si, že

Více

Vysoká pec ve vašem nitru

Vysoká pec ve vašem nitru Obsah Předmluva... 7 Úvod... 10 Chcete-li objevit své pravé Já, já musí zemřít... 19 Vysoká pec ve vašem nitru... 49 Jak nechávat vše plynout a pozorovat... 80 Jak kráčet beze stop... 95 Mysl: velká pokladnice

Více

Jóga KARIBIK MEXIKO TULUM 20.2. - 6.3.2014

Jóga KARIBIK MEXIKO TULUM 20.2. - 6.3.2014 Jóga KARIBIK MEXIKO TULUM 20.2. - 6.3.2014 OBSAH Náplň programu... 3 Popis praxí... 4 Organizační detaily... 5 Ceny... 6 Strana 2 Jóga v Karibiku Náplň programu: Zveme Vás na jogový, meditační a relaxační

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Jan Hodnocený 360 zpětná vazba

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Jan Hodnocený 360 zpětná vazba VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Jan Hodnocený tcconline@203.5149.cz.49766 360 zpětná vazba KAPITOLY Úvod Jak s výstupem pracovat Hodnocené kompetence Škála hodnocení Hodnotitelé Hodnocení dílčích kompetencí Hodnocení

Více

10 KROKŮ JAK ZVLÁDNOUT STRES

10 KROKŮ JAK ZVLÁDNOUT STRES 10 KROKŮ JAK ZVLÁDNOUT STRES Definice stresu : Stres je soubor reakcí organismu na vnější nebo vnitřní podněty narušující normální chod organismu. Situace mohou být spojeny s negativně laděnými emocemi

Více

Uvědomění ve vztazích - Uvědomění v emocích - Uvědomění v mysli- Uvědomění v srdci - Uvědomění v přijetí, Soucit, Přítomnost

Uvědomění ve vztazích - Uvědomění v emocích - Uvědomění v mysli- Uvědomění v srdci - Uvědomění v přijetí, Soucit, Přítomnost Nacházíme se v nejcennější a nejkrásnější fázi našich životů. Velmi dlouhou dobu jsme se připravovali všemi našimi osudy na tento okamžik, pro který jsme nyní tady. Příležitost k duchovnímu osvobození

Více

Proč děláme práci, která nás nebaví?

Proč děláme práci, která nás nebaví? Proč děláme práci, která nás nebaví? Podle průzkumů se věnuje až 70% lidí zaměstnání, které je nenaplňuje a někdy i doslova sere. V poslední době nad touto otázkou hodně přemýšlím. Sám jsem vlastně dlouho

Více

5 důležitých bodů pro změnu vašeho života

5 důležitých bodů pro změnu vašeho života 5 důležitých bodů pro změnu vašeho života 1 1. Naučte se být sami sebou a sami se sebou V dnešní době není vůbec jednoduché být sám sebou a zůstat přirozený a harmonický, prostě takový, jakého nás příroda

Více

Duchovní škola Vnitřní přerod člověka IV. Penzion Perseus, Trnová

Duchovní škola Vnitřní přerod člověka IV. Penzion Perseus, Trnová Milí přátelé, semináře Evičky Puklové a Zdeňka Krejčíka nás učí, jak najít sami sebe, svou vnitřní pravdu, lásku k sobě i k druhým. Otevírají naše srdce lásce, ukazují nám cestu jak tvořivé harmonizovat

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA TCC online 360 feedback

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA TCC online 360 feedback www.tcconline.cz VÝSTUPNÍ ZPRÁVA TCC online 360 feedback Adéla Líná adela.lina@tcconline.cz 10. listopadu 2015 KAPITOLY Úvod Jak s výstupem pracovat Hodnocené kompetence Škála hodnocení Hodnotitelé Hodnocení

Více

DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list

DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list Umět se udržet v dobré psychické

Více

2 Proč pracovat tam, kde nejsou příjemné kolegiální vztahy?

2 Proč pracovat tam, kde nejsou příjemné kolegiální vztahy? 2 Proč pracovat tam, kde nejsou příjemné kolegiální vztahy? Kolegiální vztahy jsou velmi delikátní záležitost, neboť s kolegy lidé tráví velkou část svého života. Pokud se v týmu vyskytuje někdo negativní,

Více

Najdi znovu sám sebe 6

Najdi znovu sám sebe 6 Najdi znovu sám sebe 6 Když opět najdeme sami sebe Znovu se najít je jednoduché. Vše nové už totiž máme v sobě. Bylo to tam vždycky. Jenom to bylo doposud skryté. Možná jsme některé svoje vlohy, talenty

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

K čemu může být dobrá kontemplace

K čemu může být dobrá kontemplace K čemu může být dobrá kontemplace Dnem i nocí rozjímejte o zákoně Páně ideálem všech mnichů, včetně prvních poustevníků, kteří se usídlili na hoře Karmel, byla ustavičná modlitba. mnich má být neustále

Více

Vstup do mezery: mysterium meditace

Vstup do mezery: mysterium meditace OSHO Vstup do mezery: mysterium meditace Co je to meditace? Meditace není indická metoda, není to technika. Nelze se ji naučit. Je to růst, růst vašeho totálního žití, vyplývá z vašeho totálního žití.

Více

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková ÚVOD Při otevření této knihy se možná ptáte, k čemu je potřeba další kniha o zdraví, když už jich byly napsány stovky? Asi máte pravdu, ale můj velký zájem o možnosti sebeléčení s cílem pomoci sama sobě

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Srdečně vás všechny vítám na tomto úžasném projektu, po jehož absolvování nebudete věřit, kým jste byla!

Srdečně vás všechny vítám na tomto úžasném projektu, po jehož absolvování nebudete věřit, kým jste byla! Srdečně vás všechny vítám na tomto úžasném projektu, po jehož absolvování nebudete věřit, kým jste byla! CO JE PRO VÁS DŮLEŽITÉ! UVĚDOMIT SI, PROČ JSTE ZDE A CO CHCETE VE SVÉM ŽIVOTĚ ZMĚNIT A NA TOM BUDEME

Více

PaedDr. et Mgr. Hana Žáčková

PaedDr. et Mgr. Hana Žáčková PaedDr. et Mgr. Hana Žáčková Poznávací schopnosti rozumové schopnosti a smyslové vnímání Motivace Vůle Učební návyky Osobnostní charakteristiky Přítomnost specifických poruch učení (dyslexie, dysgrafie,

Více

Pro informaci připojuji náplň semináře z předchozích let.

Pro informaci připojuji náplň semináře z předchozích let. Pokračování systému seminářů Cesta Lásky navazuje svým čtvrtým stupněm. Na tomto semináři procítíte vesmír kolem nás. Hlavní náplní je procítění a pročištění našich bloků s vesmírnými proudy, které nám

Více

Rozprava v Řádu Lyricus

Rozprava v Řádu Lyricus Rozprava v Řádu Lyricus Prožitek Navigátora Celistvosti Tyto rozpravy přeložil James, tvůrce materiálů o Tvůrcích Křídel. Jsou velmi významnou součástí učebních metod, které používají instruktoři Výukového

Více

Jde o naslouchání hudbě v uvolněném stavu s cílem povzbudit představivost, vnímání symbolů a pocitů.

Jde o naslouchání hudbě v uvolněném stavu s cílem povzbudit představivost, vnímání symbolů a pocitů. Imaginace Imaginace Řízené představy a hudba je široce uznávaný muzikoterapeutický přístup. Je zcela v souladu s prověřenými postupy léčitelských rituálů mnoha tradičních kultur. Jde o naslouchání hudbě

Více

WHOQOL 100 česká verze

WHOQOL 100 česká verze PCP 00 WHOQOL 00 česká verze Instrukce Tento dotazník zjišťuje, jak vnímáte kvalitu svého života, zdraví a ostatních životních oblastí. Odpovězte prosím na všechny otázky. Pokud si nejste jist/a, jak na

Více

MONTESSORI VZDĚLÁVÁNÍ V 21.STOLETÍ

MONTESSORI VZDĚLÁVÁNÍ V 21.STOLETÍ MONTESSORI VZDĚLÁVÁNÍ V 21.STOLETÍ Mgr. Kamila Balcarová PODSTATA A CHARAKTERISTIKA MONTESSORI PEDAGOGIKY 3 pilíře Montessori výchovně vzdělávací systému Připravený (vědomý) dospělý Připravené prostředí

Více

Osobní management Přístup v pojetí posunu paradigmatu k principiálního vedení

Osobní management Přístup v pojetí posunu paradigmatu k principiálního vedení Osobní management Přístup v pojetí posunu paradigmatu k principiálního vedení Osnova 1. Dva přístupy k osobnímu managementu 2. Hodnoty 3. Přístup v pojetí posunu paradigmatu k principiálního vedení Úkoly

Více

Worklife balance. Projekt "Nastavení rovných příležitostí na MěÚ Slaný, CZ.1.04/3.4.04/88.00208

Worklife balance. Projekt Nastavení rovných příležitostí na MěÚ Slaný, CZ.1.04/3.4.04/88.00208 Worklife balance Projekt "Nastavení rovných příležitostí na MěÚ Slaný, CZ.1.04/3.4.04/88.00208 Tento projekt je financováno z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje

Více

a to uvnitř manželství i mimo něj, neboť právě manželství je opevněnou tvrzí vašich budoucích nadějí. Znovu vám všem zde opakuji, že erós nás chce

a to uvnitř manželství i mimo něj, neboť právě manželství je opevněnou tvrzí vašich budoucích nadějí. Znovu vám všem zde opakuji, že erós nás chce 2. Rodina 17. Vytvářet rodinu Drazí mladí, mějte především velkou úctu ke svátosti manželství. Skutečné štěstí nemůže rodina nalézt, pokud si zároveň manželé nejsou věrní. Manželství je institucí přirozeného

Více

Moravské gymnázium Brno s. r.o.

Moravské gymnázium Brno s. r.o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Název školy Moravské gymnázium Brno s. r.o. Autor Mgr. Kateřina Proroková Tématická oblast Základy společenský věd Téma Druhy a efektivita učení Ročník 1. ročník Datum

Více

Anahata: Jóga srdce... 3 Předmluva důvodů proč se miluji Praxe pro odpuštění Denní afirmace... 17

Anahata: Jóga srdce... 3 Předmluva důvodů proč se miluji Praxe pro odpuštění Denní afirmace... 17 Anahata: Jóga srdce... 3 Předmluva... 4 Úvod... 6 50 důvodů proč se miluji... 11 Praxe pro odpuštění... 14 Denní afirmace... 17 Meditace... 19 3 způsoby, jak udržet srdeční čakru zdravou... 21 Cvičení

Více

Anandamayi Ma. Blažeností-Prostoupená Matka. Nirmala Sundari Devi " Bohyně Nedotčené Krásy" Svatá Matka, pocházela z Bengálu.

Anandamayi Ma. Blažeností-Prostoupená Matka. Nirmala Sundari Devi  Bohyně Nedotčené Krásy Svatá Matka, pocházela z Bengálu. Anandamayi Ma Blažeností-Prostoupená Matka Nirmala Sundari Devi " Bohyně Nedotčené Krásy" Svatá Matka, pocházela z Bengálu. (30.duben 1896-27.srpen 1982) Jméno Anandamayee (Anandamayi) Ma jí bylo dáno

Více

QUICK! prodluž si svůj den

QUICK! prodluž si svůj den QUICK! prodluž si svůj den = LAHODNÝ POVRCH ŽVÝKACÍ ČÁST JÁDRO S ENERGIÍ O PRODUKTU Každý den řešíme mnoho různých úkolů najednou. V rytmu moderního života je těžko udržet svou aktivitu po dobu celého

Více

NADĚJE Jak pracujeme s nadějí v hospici. Mgr. Radka Alexandrová DLBsHospicem sv. Josefa, Rajhrad Brno

NADĚJE Jak pracujeme s nadějí v hospici. Mgr. Radka Alexandrová DLBsHospicem sv. Josefa, Rajhrad Brno NADĚJE Jak pracujeme s nadějí v hospici Mgr. Radka Alexandrová DLBsHospicem sv. Josefa, Rajhrad 19. 20.9.2013 Brno HOSPIC Místo, kam chodí lidé důstojně umírat Naděje na DOBROU SMRT Naděje na KVALITNÍ

Více

SVĚT MYŠLENEK MENTÁLNÍ SVĚT. IST INTUIČNĚ-SOUCITNÉ TĚLO (OHNISKO, POJÍTKO) Roviny a Čakry IST

SVĚT MYŠLENEK MENTÁLNÍ SVĚT. IST INTUIČNĚ-SOUCITNÉ TĚLO (OHNISKO, POJÍTKO) Roviny a Čakry IST SVĚT MYŠLENEK MENTÁLNÍ SVĚT IST INTUIČNĚ-SOUCITNÉ TĚLO (OHNISKO, POJÍTKO) Roviny a Čakry IST IST INTUIČNĚ-SOUCITNÉ TĚLO jednotlivé oblasti a co se v nich odehrává Intuitivně Soucitné Tělo patří svou působností

Více

Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství.

Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství. Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství. První věc, kterou je dobré ráno udělat, je smát se, protože to udá směr celému vašemu dni. Pokud budete vstávat se smíchem na rtech,

Více

Veškeré individuální konzultace a terapie, stejně jako skupinové workshopy a semináře probíhají v rámci specifického přístupu S it Systému.

Veškeré individuální konzultace a terapie, stejně jako skupinové workshopy a semináře probíhají v rámci specifického přístupu S it Systému. - Konzultace a terapie Individuální konzultace a poradenství individuální terapeutická práce dle potřeb klienta Podpora a vedení v integračních, separačních a léčivých procesech v jeho duši i těle, zohledňující

Více

Brian L. Weiss. Zrcadla času

Brian L. Weiss. Zrcadla času Brian L. Weiss Zrcadla času 1 2 Zrcadla času Od tohoto autora již vyšlo Mnoho životů, mnoho Mistrů Poselství Mistrů Jedna duše, mnoho těl Jen láska je skutečná Minulými životy k uzdravení Zázraky se dějí

Více

Protahování patří k posilování jako k fotbalistovi umění ovládat míč a číst hru

Protahování patří k posilování jako k fotbalistovi umění ovládat míč a číst hru Cílem programu je zpevnit břišní, hýžďové a zádové (mezilopatkové svaly). Tyto svaly rády ochabují. Tato cvičení jsou určeny předstupně anebo doplňkem k posilování na strojích a s činkami, plyometrii,

Více

Vámi vybrané karty 2 / 6

Vámi vybrané karty 2 / 6 Vážený pane Komarek, právě jste si zakoupili Tarot Rozhodnutí, který vám může usnadnit rozhodování v situacích, v nichž se cítíte bezradní. Stojíte na životní křižovatce, nabízí se vám několik různých

Více

Floating vodoléčebná zdravotní technika

Floating vodoléčebná zdravotní technika Floating vodoléčebná zdravotní technika Rozhodnutím Státního ústavu pro kontrolu léčiv Praha a pověření Ministerstva zdravotnictví ČR je floatingová vana díky svým prokazatelným léčebným účinkům zařazena

Více

Buddhismus. M gr. A L E N A B E N D O V Á, VY_32_INOVACE_BEN25

Buddhismus. M gr. A L E N A B E N D O V Á, VY_32_INOVACE_BEN25 Buddhismus M gr. A L E N A B E N D O V Á, 2 0 1 2 BUDDHISMUS Patří mezi nejstarší náboženství, vzniká v Asii. Od 19. století se šíří dále. Je historickou postavou. Narodil se zhruba v 5. století jako indický

Více

MANUÁL ŠŤASTNÉHO RODIČE

MANUÁL ŠŤASTNÉHO RODIČE MANUÁL ŠŤASTNÉHO RODIČE VAŠE PRVNÍ LOUČENÍ Pokud jste se rozhodli, že nastal čas, aby Vaše dítě začalo objevovat nový svět a kamarády ve školce, potom si o tom s dítětem povídejte. Vysvětlete mu, že ve

Více

Sedm proroctví starých Mayů

Sedm proroctví starých Mayů Sedm proroctví starých Mayů První proroctví oznamuje konec současného cyklu. Říká, že od roku 1999 po dalších 13 let se každý člověk nachází v jakémsi zrcadlovém sále, aby ve svém nitru objevil mnohorozměrnou

Více

Jakou lásku chci prožívat?

Jakou lásku chci prožívat? Jakou lásku chci prožívat? Jak dosáhnout soudržnosti vztahu? Otázka Jakou lásku chci prožívat? úzce souvisí s myšlenkou, co je tím faktorem, který umožňuje udržet harmonický vztah. Možná máš v okruhu svých

Více

Cítit se skvěle na duši i těle

Cítit se skvěle na duši i těle Obšťastník únor 2016 Cítit se skvěle na duši i těle Ratibořická 1166/12, 193 00 Praha 9 - Horní Počernice Vše v nové tělocvičně PILATES o velikosti 40 m 2. je cvičební systém, který Vám pomůže lépe vypadat,

Více

POSTNÍ DOBA ČLOVĚK BYL STVOŘEN, ABY BYL PŘÍTELEM BOHA

POSTNÍ DOBA ČLOVĚK BYL STVOŘEN, ABY BYL PŘÍTELEM BOHA POSTNÍ DOBA Popeleční středa je výjimečný den. Den usebranosti a reflexe. Vydáváme se v něm totiž na cestu postní dobou, která se vyznačuje nasloucháním Božímu slovu, modlitbou a pokáním. ČLOVĚK BYL STVOŘEN,

Více

Katechetika I. KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA

Katechetika I. KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA Katechetika I. KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA Katecheze a služba slova otevřené problémy Katecheze a Boží slovo Antropologická katecheze? Katecheze ve službě inkulturace Požadavek úplnosti pravd

Více

Komplexní vzdělávací program zaměřený na stres a stresové situace na pracovišti

Komplexní vzdělávací program zaměřený na stres a stresové situace na pracovišti Komplexní vzdělávací program zaměřený na stres a stresové situace na pracovišti 1 Rozdělení vzdělávacího programu Vzhledem ke komplexnosti problematiky stresu na pracovišti považujeme za vhodné rozdělit

Více

Dokonalé zvládání konfliktů. a kritických situací

Dokonalé zvládání konfliktů. a kritických situací Dokonalé zvládání konfliktů a kritických situací Jak si zachovat KLID v každé situaci - pokročilé techniky přístupu a kreativní řešení nejen pracovních konfliktů aneb umění zvládat konflikty způsobem,

Více

Dobrý den, Dobrý den vážení lidé,

Dobrý den, Dobrý den vážení lidé, Může se však stát, že takové štěstí mít nebudete a lékař vám oznámí, že narazil na zdravotní potíže onkologického charakteru a je třeba je řešit. Sám si dost těžko dokážu představit, co v této chvíli může

Více

CD 102 Loucká, 10. 05.2014 Bytovy seminář na téma: Kříž

CD 102 Loucká, 10. 05.2014 Bytovy seminář na téma: Kříž CD 102 Loucká, 10. 05.2014 Bytovy seminář na téma: Kříž Liberec, 31.05.2014 Povídání na téma: Jak najít kód, odtajnit Boha a učinit tak z Hospodina životního přítele? Ty n n.vltavou, 06.09.2014 Setkání

Více

Obličejová cvičení. aneb cvičení pro krásu, svěžest a vitalitu. Mgr. Monika Šulistová. Vzdìlávání, které baví www.computermedia.cz

Obličejová cvičení. aneb cvičení pro krásu, svěžest a vitalitu. Mgr. Monika Šulistová. Vzdìlávání, které baví www.computermedia.cz Obličejová cvičení aneb cvičení pro krásu, svěžest a vitalitu Mgr. Monika Šulistová N a k l a d a t e l s t v í a v y d a v a t e l s t v í R Vzdìlávání, které baví www.computermedia.cz Obsah Úvod...6

Více

7 návyků skutečně efektivních lidí Helena Jiránková (podle Stephen R. Covey)

7 návyků skutečně efektivních lidí Helena Jiránková (podle Stephen R. Covey) 7 návyků skutečně efektivních lidí Helena Jiránková (podle Stephen R. Covey) Kam míříme? Věk industriální» informace» integrace Pasti: strach a nejistota chci to hned obviňování beznaděj nedostatek rovnováhy

Více

TEST - JSEM SÁM SEBOU?

TEST - JSEM SÁM SEBOU? BÝT SÁM SEBOU Být sám sebou, znamená zjistit a naplňovat svůj smysl života, ten opravdový, po kterém vnitřně toužíte. Někteří lidé ani nevědí, co je jejich smyslem života a je pro ně velice těžké ho definovat.

Více

Církev ve světle druhého příchodu Ježíše Krista

Církev ve světle druhého příchodu Ježíše Krista Jon Paulien Pavlovy listy Tesalonickým Církev ve světle druhého příchodu Ježíše Krista Obsah Osnova listů apoštola Pavla do Tesaloniky...9 První list do Tesaloniky...9 Druhý list do Tesaloniky...10 1.

Více

Metody sociální práce 3 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D

Metody sociální práce 3 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D Metody sociální práce 3 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D Opáčko Co spadá do neverbální komunikace? Jaké jsou techniky aktivního naslouchání? Nejčastější chyby v naslouchání Co nás dnes čeká?

Více

Myšlenky srdce. Louise L. Hayová. poklad vnitřní moudrosti. poklad vnitřní moudrosti. Louise L. Hayová

Myšlenky srdce. Louise L. Hayová. poklad vnitřní moudrosti. poklad vnitřní moudrosti. Louise L. Hayová a rádcem při jejich zvládání. Nastal čas, abyste se zbavili starých přesvědčení a návyků. Meditace a cvičení obsažená na stránkách této knížky vám mohou pomoci získat důvěru při uskutečňování nezbytných

Více

JAK V KLIDU STÍHAT, CO JE TŘEBA. Zuzana Ježková - Psychologické tipy

JAK V KLIDU STÍHAT, CO JE TŘEBA. Zuzana Ježková - Psychologické tipy JAK V KLIDU STÍHAT, CO JE TŘEBA Zuzana Ježková - Psychologické tipy Abychom to všechno stihli Papír a tužku Něco na zub Komentáře vedle obrazovky Zuzka Ježková Psychologie Projektové řízení: BE(e)PM Hodina

Více

Jógové pozice. Harmonizační cvičení

Jógové pozice. Harmonizační cvičení Jógové pozice Harmonizační cvičení Ásana ÁSANA - sanskrtský výraz pro tělesnou pozici Obecně ásana znamená zaujmout na delší čas určitou tělesnou polohu a cítit se v ní příjemně a uvolněně. Pataňdžali,

Více

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb Mám svůj plán Jiří Sobek Praha, 2012 Co je individuální plánování Každý člověk, který využívá sociální službu, má svůj individuální plán.

Více

Brian L. Weiss. Meditace

Brian L. Weiss. Meditace Brian L. Weiss 1 2 Od tohoto autora již vyšlo Mnoho životů, mnoho Mistrů Poselství Mistrů Jedna duše, mnoho těl Jen láska je skutečná Minulými životy k uzdravení Zázraky se dějí Zrcadla času Uvolnění stresu,

Více

Během několika minulých let jsem objevil kouzlo jednoduchých rutinních

Během několika minulých let jsem objevil kouzlo jednoduchých rutinních 14. ZJEDNODUŠENÍ DENNÍHO REŽIMU Během několika minulých let jsem objevil kouzlo jednoduchých rutinních návyků zvláště ráno a večer. Takové pravidelné návyky vás mohou nabít energií pro celý den a zároveň

Více

(Děkuji Vám, Mistryně.)

(Děkuji Vám, Mistryně.) Zdravím, Mistryně. (Děkuji Vám, Mistryně.) a pokračovat v evoluci. Zdravím. Moje otázka: Je nějaký duchovní prospěch z hraní na nějaký nástroj, jako je kytara nebo klavír, když se ty zvuky snaží napodobit

Více

DENÍK INSPIRATIVNÍ ZÁPISNÍK PRO ZKLIDNĚNÍ MYSLI

DENÍK INSPIRATIVNÍ ZÁPISNÍK PRO ZKLIDNĚNÍ MYSLI DENÍK INSPIRATIVNÍ ZÁPISNÍK PRO ZKLIDNĚNÍ MYSLI Ukázka vyplňování Datum:... /... /... Čas:... Po Út St Čt Pá So Ne 2 věci, které právě: 3 11 2018 oblaka a stromy sumení deste cerstvý vzduch a mátový caj

Více

PORADENSKÝ PROCES OBECNÝ ÚVOD

PORADENSKÝ PROCES OBECNÝ ÚVOD PORADENSKÝ PROCES OBECNÝ ÚVOD Vztah klient - poradce Kontinuum vztahu Aktivita Pasivita Aktivní spolupráce Konzumace péče Poradenský proces Direktivní Nedirektivní Poradenský přístup poradce Direktivní

Více

JEDNOTLIVÉ KARTY A JEJICH VÝZNAM

JEDNOTLIVÉ KARTY A JEJICH VÝZNAM 1. část JEDNOTLIVÉ KARTY A JEJICH VÝZNAM Zvláštní karty Milenec / Milenka osobní karty Tyto dvě karty jsou považovány za tzv. osobní karty. To znamená, že pokud se karty vykládají ženě, Milenka je hlavní

Více

ROZUMNÝ ŽIVOT 1. Obsah

ROZUMNÝ ŽIVOT 1. Obsah -------------------------------------------------- ROZUMNÝ ŽIVOT 1 Obsah Úvod...11 O čem je tato kniha?...11 První krok do Rozumného světa...12 Základní myšlenky...12 Tato kniha uvádí pravidla, jak postupovat

Více

Občanské sdružení TOTEM RDC připravilo pro své klienty na období 2013/2014 POHYBOVÉ AKTIVITY

Občanské sdružení TOTEM RDC připravilo pro své klienty na období 2013/2014 POHYBOVÉ AKTIVITY Občanské sdružení TOTEM RDC připravilo pro své klienty na období 2013/2014 POHYBOVÉ AKTIVITY JÓGA pro seniory Cvičení s důrazem na správné dýchání a soustředění se na to, co tělo procvičuje. Vhodné i pro

Více

Matčina láska. Šrí Káléšvara. strana 1

Matčina láska. Šrí Káléšvara. strana 1 Matčina láska Šrí Káléšvara Copyright Sri Sai Kaleshwar e.v. - pouze pro osobní použití - předávání a rozmnožování jen s písemným svolením. strana 1 Celé Stvoření je vaše Matka. Tato Matka stvořila vaši

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 10, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.3. 2013

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 10, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.3. 2013 VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 10, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 19.3. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

Ke každému semináři najdete pod tímto programem obsah. Přihlášky na semináře: Míňa Nosková, tel: ,

Ke každému semináři najdete pod tímto programem obsah. Přihlášky na semináře: Míňa Nosková, tel: , Milí přátelé, semináře Evičky Puklové a Zdeňka Krejčíka nás učí, jak najít sami sebe, svou vnitřní pravdu, lásku k sobě i k druhým. Otevírají naše srdce lásce, ukazují nám cestu jak tvořivé harmonizovat

Více

Jejich účelem je uvolnění potenciálu, který v sobě ukrývá spojení racionálního a emocionálního myšlení.

Jejich účelem je uvolnění potenciálu, který v sobě ukrývá spojení racionálního a emocionálního myšlení. Lekce 1: Myšlení Teoretický úvod: Klíčovou a zároveň unikátní schopností lidského mozku, která nás odlišuje od ostatních živých tvorů, je myšlení. Myšlení bychom mohli definovat jako poznávací (kognitivní)

Více

Spirituální teologie PÍSMO JAKO SPIRITUALITA

Spirituální teologie PÍSMO JAKO SPIRITUALITA Spirituální teologie PÍSMO JAKO SPIRITUALITA Spiritualita Spiritualita je docela módním pojmem. Různí lidé jí různé rozumějí a různě ji prezentují. Spiritualita už není spojována jen s religiozitou. Na

Více

Jaroslav Dvořák Dobrý tým-radost pracovat

Jaroslav Dvořák Dobrý tým-radost pracovat Jaroslav Dvořák Dobrý tým-radost pracovat Týmová spolupráce mě nestresuje práce s pacienty, ale práce s kolegy trpělivost Hra na týmovou spolupráci 4 týmy 1. 3b / -1b 2. 4b / -2b 3. 3b / 0b 4. 3b / -2b

Více

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Metodika poradenství Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Úvod V následujícím textu je popsán způsob vedení rozhovoru s klientem, jehož cílem je pomoci klientovi prozkoumat jeho situaci, která ho přivedla

Více

Nepovinné předměty Dramatická výchova od 5. do 9. třídy je soustředěna více na uměleckou část dramatické výchovy.

Nepovinné předměty Dramatická výchova od 5. do 9. třídy je soustředěna více na uměleckou část dramatické výchovy. 1 Počet vyučovacích hodin za týden Celkem 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 0 0 0 0 1 1 1 1 1 5 Nepovinný Nepovinný Nepovinný Nepovinný Nepovinný

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Shrnutí. Organizace z oblasti péče o duševní zdraví.

Shrnutí. Organizace z oblasti péče o duševní zdraví. Shrnutí Průzkumu se zúčastnilo dvanáct zemí, jež jsou partnery projektu MENS. Cílovými skupinami byly organizace z oblasti péče o duševní zdraví, sportovní organizace, široká veřejnost a uživatelé služeb

Více

Bulletin Trojúhelníků Září 2013 Č. 185 Finální text. Strana 1: Éter

Bulletin Trojúhelníků Září 2013 Č. 185 Finální text. Strana 1: Éter Bulletin Trojúhelníků Září 2013 Č. 185 Finální text Strana 1: Éter Éter je popisovaný jako to, co dělá všechny vztahy možnými (Telepathy and the Etheric Vehicle, (Telepatie a éterické vozítko), str. 114

Více

0. čakra - informace, poselství a návod na čištění této čakry ve 13 úrovních.

0. čakra - informace, poselství a návod na čištění této čakry ve 13 úrovních. 0. čakra - informace, poselství a návod na čištění této čakry ve 13 úrovních. Nultá čakra - meditace 15. 19. 9. 2005 Dobronice Poselství bytosti nulté čakry Je známa je n málo lidem na planetě, propojuje

Více

Dopisy Annamalai svámího dopisy č

Dopisy Annamalai svámího dopisy č Dopisy Annamalai svámího dopisy č. 21 23 zveřejněno na www.rudolfskarnitzl.cz Můj drahý Bruno, Dopis č. 21 Tiruvannamalai, 23. 9. 1986 nechť tě Milost Bhagavána Šrí Ramany ochraňuje a žehná ti. Rád se

Více

Uvolnění energie, která je blokovaná dávnými utkvělými představami

Uvolnění energie, která je blokovaná dávnými utkvělými představami Uvolnění energie, která je blokovaná dávnými utkvělými představami Co to je utkvělá víra v náboženský systém? Je to obraz promítnutý do vědomí. Síť utkaná v naší duši. Je to postoj k životu, kterému jsme

Více

Pět stádií tvůrčí práce. Podle knihy Geoffrey Petty: Moderní vyučování, Portál 1996, strana

Pět stádií tvůrčí práce. Podle knihy Geoffrey Petty: Moderní vyučování, Portál 1996, strana Pět stádií tvůrčí práce Podle knihy Geoffrey Petty: Moderní vyučování, Portál 1996, strana 237-238 Úvod Příprava kázání, zvláště kážeme-li pravidelně, je břemenem (1.Tim 5,17) Příprava kázání je činností,

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 360 zpětné vazby

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 360 zpětné vazby www.tcconline.cz VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 60 zpětné vazby Monika Ukázková monikaukazkova@tcconline.cz. listopadu 206 ÚVOD Tato zpráva je výstupem 60 zpětné vazby, která byla realizována společností

Více

RECEPTY OSUDU. Poznámky... 196

RECEPTY OSUDU. Poznámky... 196 OBSAH RECEPTY OSUDU Lekce 1: Jak správně vybrat cíl a prostředky pro uskutečnění změny ve svém životě.. 11 Lekce 2: Jak spravedlivý a neustále štědrý je vesmír... 12 Lekce 3: Jak dosáhnout celistvosti,

Více

Všímavost Mindfulness

Všímavost Mindfulness Všímavost Mindfulness Užitečný průvodce pro ty, kdo začínají Co je to všímavost: módní trend nebo užitečná pomoc? Pár jednoduchých triků jak začít Mindfulness pro každý den Užitečný průvodce pro ty, kdo

Více

Bdělost je schopnost vnímání a uvědomování si vjemů, myšlenek, emocí, pocitů a hlavně sama sebe; jinak řečeno podstatu svého ''bytí''.

Bdělost je schopnost vnímání a uvědomování si vjemů, myšlenek, emocí, pocitů a hlavně sama sebe; jinak řečeno podstatu svého ''bytí''. Bdělost je schopnost vnímání a uvědomování si vjemů, myšlenek, emocí, pocitů a hlavně sama sebe; jinak řečeno podstatu svého ''bytí''. Ačkoli to zní možná směšně, drtivá většina lidí, je denně bdělá pouze

Více

Náboženský život v ČR

Náboženský život v ČR Náboženský život v ČR 2009-2010 společné zúčastněné pozorování Návštěva společenství Fa-lun-kung v úterý 4. května v 18:30 v Domě dětí a mládeže Prahy 5, Štefánikova 11 (u metra Anděl), 1. patro. doprovodné

Více

Obr.č.26 Poloha leh na boku

Obr.č.26 Poloha leh na boku Obr.č.26 Poloha leh na boku Dechové techniky Rodička by měla vědět jak má správně dýchat při kontrakcích. Proto je nezbytné, abychom ji poučili o zásadách dýchání do břicha během kontrakce. Na místě je

Více

20. lekce O nezbytnosti očištění podvědomí od negativních myšlenek a informací

20. lekce O nezbytnosti očištění podvědomí od negativních myšlenek a informací 20. lekce O nezbytnosti očištění podvědomí od negativních myšlenek a informací Žijeme ve světě informací. Komunikujeme s různými lidmi. Nejsou ani dobří, ani zlí, jsou jednoduše různí. Mají různé myšlenky

Více

Lucidní sny. Naučte se vědomě snít

Lucidní sny. Naučte se vědomě snít 1 Lucidní sny Naučte se vědomě snít 2 Copyright Autor: Gareth Vydalo nakladatelství: Martin Koláček - E-knihy jedou Rok vydání: 2013 Vydání první ISBN: 978-80-87856-00-0 (epub) 978-80-87856-01-7 (mobi)

Více

Most do páté dimenze. Tattatuo. Důležité je naladit svou duši na původní ideu Zdroje. Tattatuo. Prosinec 2013

Most do páté dimenze. Tattatuo. Důležité je naladit svou duši na původní ideu Zdroje. Tattatuo. Prosinec 2013 Motto: Důležité je naladit svou duši na původní ideu Zdroje. Prosinec 2013 Stránka 1 I. Úvodní text Milí přátelé, zdá se mi to neskutečné, že máme opět Vánoce přede dveřmi a že rok 2013 končí. Pro každého

Více