TEORETICKÉ A TECHNOLOGICKÉ ASPEKTY VÁLCOVÁNÍ KOLEJNIC. THEORETICAL AND TECHNOLOGICAL ASPECTS OF RAILS ROLLING.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "TEORETICKÉ A TECHNOLOGICKÉ ASPEKTY VÁLCOVÁNÍ KOLEJNIC. THEORETICAL AND TECHNOLOGICAL ASPECTS OF RAILS ROLLING."

Transkript

1 TEORETICKÉ A TECHNOLOGICKÉ ASPEKTY VÁLCOVÁNÍ KOLEJNIC. THEORETICAL AND TECHNOLOGICAL ASPECTS OF RAILS ROLLING. Fabík Richard, Kliber Jiří, Kurek Václav* VŠB - TU Ostrava, FMMI, katedra tváření materiálu, ČR * Třinecké železárny, a.s.,čr Abstract The trend of world producer in rail rolling are different. There are procedures with sorbidic structure and fine perlite in the head for enormous leading axle pressure. Some other ways lead to low-carbon alloyed steel integrated with thermal treatment, mostly microalloyed steels with Nb and others - the results are better in higher wear resistance and better weldability. Other possibility is in the production of rails with tensile strength amounting to 1300 MPa using control rolling and control cooling in the temperature region 800 to 500 C with possible austenitization. The methods of thermal treatment of rails head are several rising from air cooling, water cooling, vapour-air mixture, to vapour and resulting the treatment in molten salts. Abstrakt Cesty světových výrobců ve výrobě kolejnic jsou různé. Existují postupy, zajišťující sorbidickou strukturu a jemnozrnný perlit v hlavě kolejnice pro užití supervelkých nápravových tlaků. Jiná cesta je v relativně méně legované variantě s tepelným zpracováním hlavy s přídavky Cr, Nb a dalšími - má to výhodu i v menším poklesu tvrdosti v okolí svaru a v lepší otěruvzdornosti. Jiná možnost se spatřuje ve vysoce pevných ocelích okolo 1300 MPa, vyráběných řízeným urychleným ochlazováním v teplotní oblasti od 800 do 500 C (případně opětovným ohřevem na austenitizační teplotu). Způsoby tepelného zpracování hlav kolejnic (chlazení vzduchem, vodou, vodovzdušnou směsí, vroucí vodou, párou, nebo v roztavených solích). 1. Úvod V současných podmínkách je zvyšovaní axiální síly na kolejnice realitou a proto je nezbytné se tomu u výrobce přizpůsobit. K tomu přistupuje i nová skutečnost, že pouhé zvyšování pevnosti je z hlediska celkové životnosti nepříliš úspěšné, pokud se jedná o tratě s menšími poloměry zaoblení, kde do hry vstupuje zvýšení otěru. Stavy napjatosti mezi kolem a kolejnicí jsou zde na vnitřní a vnější hraně velmi komplikované. Na hrany hlavy vnější kolejnice působí kolo prostřednictvím odstředivé síly, naopak na vrcholu hlavy vnitřní kolejnice dochází vlivem prokluzu k velkému povrchovému tlaku. Řešením se jeví vývoj dalšího typu kolejnice, která se definuje jako vysoce pevná a odolná proti poškození. Může mít jemnozrnnou perlitickou strukturu prakticky eutektoidního složení s tím, že tvrdost je na bočních hranách vyšší než na horní části, nebo může mít strukturu bainitickou. Toho lze prakticky dosáhnout buď změnou chemického složení oceli (kap.2), tepelným zpracováním hlavy kolejnice nebo termomechanickým řízeným tvářením (kap. 3). V kapitole je dokumentován reálný tvářecí proces v TŽ.

2 2. Vliv chemického složení na vlastnosti kolejnic. 2.1 Perlitické oceli Podejme zde nejprve základní informace o vlivu jednotlivých prvků. Uhlík umožňuje perlitickou strukturu zajišťující odolnost proti opotřebení. Nejčastěji se používá obsah C od 0.60 do 0.85 hm.%. Vliv obsahu uhlíku na polohu oblasti perlitické transformace a průběh křivek zrychleného ochlazování jsou na obr. 1. Jestliže je obsah uhlíku menší než 0.85 %, je poměr R c (R c = t 2 / t 1 ) tloušťky cementitu t 2 k tloušťce feritu t 1 v perlitické struktuře menší než Mezilamelární vzdálenost není dodržena pod 100 nm což vyvolá pokles tvrdosti (např, ocel č. 46 má λ = 77 nm a R c = 0.48, její struktura je na obr.2, a ocel č. 54 má λ = 121 nm a R c = 1.31). Při vyšších zatíženích, tj. 30 t na jednu nápravu, to vede ke snížení otěruvzdornosti. Při tomto zatížení vznikají vlivem plastické deformace vyvolané na povrchu hlavy kolejnice povrchové trhliny. Výsledky testu otěruvzdornosti provedené na Nishiharově testovacím zařízení pro eutektoidní a hypereutektoidní oceli jsou na obr.3 [1]. Termínem povrch hlavy kolejnice je, i dále v textu, myšlena ta část hlavy kolejnice, která přichází do kontaktu s kolem. Jestliže obsah C překročí 1.20 % bude růst množství proeutektoidního cementitu na hranicích austenitických zrn což způsobí zhoršení tažnosti a tvrdosti. Křemík zvyšuje pevnost zpevňováním tuhého roztoku feritu v perlitu čímž se zvýší houževnatost kolejnic. Je-li obsah Si menší než 0.10 % je tento efekt nedostatečný a naopak jestliže obsah Si překročí hranici 1.20 % zvýší se křehkost a poklesne svařitelnost. Mangan je prvek, který snižuje teplotu perlitické transformace, čímž přispívá ke zvýšení meze pevnosti a ke zlepšení prokalitelnosti, mimo jiné zabraňuje tvorbě právě proeutektoidního cementitu na hranicích austenitických zrn. Pod 0.40 % je neúčinný, nad 1.40 % roste nebezpečí vzniku martenzitu. Tyto prvky je nutné do oceli přidávat vždy. Pro další zvýšení pevnosti, tažnosti a houževnatosti je možno přidat následující prvky. Kobalt od množství 0.1 % zvyšuje transformační energii perlitu což vede k jeho zpevnění. Jeho účinek pro toto zpevňování končí u 2 %. Chrom posouvá rovnovážný transformační bod perlitické přeměny a přispívá ke zvýšení pevnosti zjemněním perlitu a zároveň zpevňuje cementit v perlitu a tím zlepšuje otěruvzdornost. Je-li obsah Cr menší než 0.05 % jsou jeho účinky zanedbatelné a je-li obsah Cr větší než 0.5 % (resp % [2]) vyvolá Cr vznik martenzitu a tím zkřehnutí oceli.

3 Bór tvoří karbidy, zrovnoměrňuje rozložení tvrdosti a napomáhá perlitické transformaci tím, že posouvá oblast perlitické transformace k vyšším teplotám. Na obr.4 jsou znázorněny oblasti perlitické transformace pro eutektoidní ocel, hypereutektoidní ocel (obě s C: 0.87 %) a pro ocel s příměsí bóru (C: 0.87%, B: %). Obsah bóru by neměl být větší než 0.004, pak roste velikost karbidů s nepříznivým vlivem na tažnost a tvrdost [2]. Molybden stejně jako Cr posunuje transformační bod a zvyšuje pevnost. Mo také tvoří částice odolné proti opotřebení. Dolní hranice použitelnosti je při 0.01 %. Nadměrný Mo, tzn % (respektive 0.50 % [2]), způsobuje také vznik martenzitu. Vanad zvyšuje plastickou deformaci precipitačním zpevněním. Tvoří komplexní karbidy a nitridy, které při ohřevu do jisté hranice zabraňují růstu austenitického zrna, zjemňují díky nukleačním místům strukturu, ovlivňují procesy rekrystalizace, kterou dokáží účinně brzdit. Není-li obsah V v rozmezí od 0.03 % do 0.30 % nelze tento jev očekávat. Niob tvoří karbidy a nitridy stejně jako V. Efekt omezení růstu austenitického zrna vyžaduje teplotu blízkou C. Doporučený obsah Nb je od % do %. V souvislosti se zlepšením svaru kolejnic se věnuje speciální pozornost Si, Cr a Mn. Tyto legury zabraňují poklesu tvrdosti na svařovaných plochách během odporového svařování konvenčních ocelových kolejnic. Je-li obsah Si+C+Mn v mezích od 1.5 % do 3.0 % nebude pokles tvrdost v okolí svaru větší než Hv 30. V opačném případě vznikne ve svaru martenzit a výrazně zhorší jeho vlastnosti. Obr. 5 ukazuje závislost tvrdosti na vzdálenosti od roviny svaru pro dvě oceli, jejichž složení je uvedeno v tab.1 (ocel č. 41=A, č,42=b) [1]. Základní parametry životnosti kolejnicové oceli (otěruvzdornost, odolnost proti kontaktním vadám a křehkým lomům za nízkých teplot) souvisí se základními pevnostními a plastickými faktory (mez kluzu, mez pevnosti, tažnost, kontrakce). Tyto faktory lze ovlivnit následujícími mikrostrukturními faktory perlitu.

4 Mezilamelární vzdálenost se mění s rychlostí ochlazování v perlitické oblasti a s legováním. Legury, zejména pak Mn, Cr, Mo, V, Nb významně sníží mezilamelární vzdálenost a tloušťku cementických lamel. Velikost austenitického zrna ovlivňuje především plastické vlastnosti. Vedle rychlosti ochlazování jsou výraznými zjemňovateli zrna především precipitáty nitridů, resp. karbonitridů. Jemné primární austenitické zrno zvyšuje vrubovou houževnatost, posouvá její teplotní závislost (tranzitní křivku) k nižším teplotám a zvyšuje i lomovou houževnatost. Substituční a precipitační zpevnění, uvedené legury zpevňují perlitickou matrici buď substitučně (Mn, Si) nebo precipitačně (Cr, Mo, V, Nb). [3] 2.2 Bainitické oceli Bainitická struktura má ve srovnání s perlitickou strukturou konvenčních kolejnic vyšší hustotu dislokací, a tudíž vyšší tvrdost a houževnatost, proto je možno snížit obsah C oproti perlitické oceli. Pro bainitické oceli se jeví jako nejlepší následující složení: Uhlík : 0.2 až 0.5 % Je-li obsah menší než 0.2 % je obtížné zajistit přiměřenou tvrdost bez dalších zvyšování nákladů. Překročí-li obsah 0.5 %, znemožní to vznik bainitické struktury v hlavě kolejnice. Křemík : 0.1 až 2.0 % Si působí nejen jako dobré dezoxidační činidlo, ale také se účinně rozpouští ve feritu v bainitické struktuře a tím zvyšuje pevnost a zlepšuje otěruvzdornost. Je-li obsah Si větší než 2.00 %, vede to ke zkřehnutí oceli. Mangan : 0.3 až 4.0 % Mn přispívá ke zvýšení zpevnění a zlepšení prokalitelnosti snížením teploty bainitické transformace. Nad 4.0 % vzniká vlivem mikrosegregace martenzit, který způsobí zakalení a zkřehnutí během tepelného zpracování a při svařovaní. Chrom : 0.3 až 4.0 % Cr zlepšuje bainitickou prokalitelnost a je velmi důležitým prvkem pro zpevňování bainitu. Nad 4.0 % stejně jako Mn vzniká martenzit. Nikl : 0.1 až 1.0 % Molybden : 0.1 až 1.0 % Ni a Mo se snadno rozpouštějí v bainitu a tím zvyšují bainitickou prokalitelnost a jsou efektivní při zpevňování oceli. Niob : 0.01 až 0.2 % Vanad : 0.01 až 0.2 % Nb a V se váží po válcování C v bainitu ve formě precipitovaných karbidů, a proto jsou efektivní při zvyšování otěruvzdornosti. Díky precipitačnímu zpevnění zvyšují tvrdost, která je rovnoměrně rozložena po průřezu hlavy kolejnice, což vede k prodloužení životnosti [4]. Jako poměrně nákladná, nicméně další možná cesta se ukazuje nízkouhlíková bainitická ocel. Obsahy C se zde pohybují od 0.07 do 0.12 % (respektive od 0.05 do 0.25 %). Pro zajištění požadovaných vlastností se přidává Mn v množství od 4.0 do 5.0 % (respektive Cr od 2.0 do 6.0 %). Další použitelné mikrolegury jsou Si do 1.0 %, Ni do 1.0 %, V do 0.5 %,Nb do 0.5 %, Cu do 1.0 %, Ti do 0.5 %, B do %, Al do %.

5 Titan váže uhlík v netečných částicích a tím jednak zabraňuje vzniku austenitu ocelí s vysokým obsahem Cr, ale také zabraňuje místnímu snížení obsahu Cr během dlouhodobého ohřevu [5]. Hliník účinně dezoxiduje, omezuje růst zrna (tvorbou dispergovaných kysličníků nebo nitridů). Oxidický vměstek Al 2 O 3 je schopen pohlcovat energii při mechanickém zatěžování, což zvyšuje schopnost oceli spotřebovat energii abraziva, a tím se zvyšuje i otěruvzdornost. Dle současných poznatků se bainitická morfologie v širokém rozsahu obsahu uhlíku (0.05 až eutektoidní obsah) dělí do tří skupin [6]: B1 banit s jehlicovým feritem a s precipitací karbidů uvnitř feritických desek (dolní bainit). B2 banit s jehlicovým feritem s vyloučením karbidického precipitátu nebo filmu martenzit - zbytkový austenit na rozhraní feritických desek (bezkarbidický bainit, patří sem i horní bainit). B3 bainit s jehlicovým feritem s diskrétně vyloučenými ostrůvky martenzitu se zbytkovým austenitem (granulární bainit) a b c d Obr. 6a Bezkarbidický bainit /granulární baimit, šipky ukazují zbytkový austenit (ocel č. 13, 40000X) 6b Horní bainit (ocel č. 12, 20000X) 6c Granulární bainit, šipky ukazují dvojčatění martenzitu (ocel č. 1, 30000X) 6d Bezkarbidický bainit, šipky ukazují zbytkový austenit (ocel č. 2, 12000X) Oceli se strukturou B2 vykazují dobrou otěruvzdornost srovnatelnou nebo lepší než perlitické oceli se stejnou tvrdostí při vysokých kontaktních tlacích. Zásadním rozdílem mezi těmito strukturami a karbidickými morfologiemi bainitu a perlitu je trend změny otěruvzdornosti s tvrdostí. U perlitických ocelí se otěruvzdornost zvyšovala s růstem tvrdosti, zatímco u bezkarbidických bainitů se otěruvzdornost zvyšovala s poklesem tvrdosti, viz. obr.7. Tento jev souvisí s nárůstem podílu zbytkového austenitu po hranicích feritických desek. Uvedená struktura je typická pro nízkouhlíkové bainity (do 0.2 % C). Pro vyšší obsahy uhlíku uplatňované k dosažení vyšších pevností je nutná přítomnost Si (nad 0.5 %) pro

6 potlačení vzniku karbidů a zlepšení plastických vlastností. Jak vyplývá z obr.8 [4] dosahují bainitické oceli vyšší meze únavy při stejné tvrdosti jako perlitické oceli. Je možno říci, že nad hranicí tvrdosti 350 Hv mají bainitické kolejnice vyšší mez únavy, než konvenční tepelně zpravované perlitické kolejnice První pokusné válcování bainitických kolejnic v Třineckých železárnách, a. s. Chemické složení taveb bylo voleno za účelem dosažení bainitické mikrostruktury po volném ochlazování na vzduchu ihned po odválcování. Navržené požadované a dosažené chemické složení jednotlivých taveb označených jako BAINIT 1 (ocel č. 21) a BAINIT 2 (ocel č. 17) jsou uvedeny v tabulce 1. Obě tavby byly vyrobeny jako středně uhlíkové. U první tavby byla volena varianta se zvýšeným obsahem Si, Cr, Mo a V. Druhá tavba byla vyrobena hlavně s dolegováním na vyšší obsah Cr (oproti běžně vyrobeným kolejnicím). Jelikož každá tavba obsahovala 2 ingoty, byly pro válcování navrženy dvě varianty průchodových plánů. První varianta byla bez hranění po prvním průchodu s menšími úběry na začátku válcování. Druhá varianta byla provedena s hraněním ihned po prvním průchodu s velkými počátečními úběry. Odválcované kolejnice chladly v dlouhých pásech (cca 70 m) v těsném styku s vyráběnými kolejnicemi ve středu odválcované skupiny. Rovnání, měření rovinnosti, povrchové vady a UZ kontrola proběhla dle běžných zvyklostí. Hodnocení mechanických vlastností Bainitické oceli zkušebních taveb dosahovaly velmi vysoké pevnosti (1320 resp MPa) odpovídající chemickému složení, rychlosti ochlazování a tím finální mikrostruktuře oproti běžně vyráběným kolejnicím. U běžných kolejnic se měří tvrdost na temeni hlavy ve středu pojezdové plochy. Dle normy CEN má být pevnost v rozmezí 260 až 300 HB u oceli značky 900A. Přehledy o dosahovaných tvrdostech u jednotlivých taveb jsou v tabulce 1. V současné době jsou tyto bainitické kolejnice zabudovány v kolejové dopravě TŽ, a.s. ve velmi exponovaných místech v obloucích a na seřadištích, kde je předpoklad velkého ojetí. Dle prvních zjištění lze usoudit, že ojetí na hlavě kolejnice je menší než u vedle zabudovaných kolejnic [7].

7 3. Tepelné zpracování kolejnice Tepelné zpracování kolejnice spočívá v jejím ohřátí na austenitizační teplotu (950 až 1050 C) a následném ochlazení určitou rychlostí na teplotu 700 až 500 C. Jako chladící medium lze použít.vzduch, vodu, vodovzdušnou směs, vroucí vodu, páru, nebo roztavené soli. 3.1 Ohřev na austenitizační teplotu K dosažení austenitizační teploty můžeme použít plynového hořáku, indukčního ohřevu nebo můžeme začít ochlazovat z doválcovací teploty (výhodou je zde rovnoměrnější rozložení teploty a výrazný ekonomický profit). První dva způsoby jsou tzv. off-line, třetí pak on-line. Schéma pece rychlostního proudového ohřevu je na obr.9 [8]. Na hlavu kolejnice je pomocí speciálních hořáků přiváděn proud vysokoteplotního (až 1900 C) plynu rychlostí 160 až 200 m/s. Rychlost ohřevu hlavy kolejnice je zde srovnatelná s indukčním ohřevem, při daleko nižších nákladech. Příkladem použití rychlostního proudového ohřevu je tzv. Q - proces (Nippon Kokan K.K.) : hlava kolejnice prochází dvoustupňovým ohřevem plynovým plamenem, nejprve pozvolna na 450 C později rychle na teplotu vyšší než 900 C. Rychlost posuvu kolejnice v peci je 500 mm/min. Schéma procesu s indukčním ohřevem je na obr. 10 [9]. K nahřání celého objemu kolejnice zde slouží dvě elektrické indukční cívky (2,3) umístěné cca 5 mm nad povrchem, které pracují při frekvenci větší nebo rovné 2000 Hz. Po průchodu první cívkou je teplota kolejnice 500 až 600 C, následuje vyrovnávací zóna (pro vyrovnání teploty na povrchu a v jádru kolejnice). Po průchodu druhou cívkou bude výsledná teplota nejméně 100 C nad teplotou Ac 3. Následuje druhá vyrovnávací zóna, po které dojde k selektivnímu ohřátí hlavy kolejnice, prostřednictvím jednozávitové cívky (4) pracující při frekvenci 1000 Hz. Výsledná teplota hlavy by měla být vyšší o 40 C než zbytek kolejnice. Časový průběh ohřevu a ochlazování je na obr Chladící media K následnému ochlazování kolejnic lze použít tato media [10]: Chlazení vzduchovou tryskou zajišťuje rovnoměrné chlazení, při nižší chladící kapacitě než vodní sprcha. Chladící kapacitu lze výrazně zvýšit použitím přídavné hubice pro

8 vzduchovou trysku, jejíž ústí je v těsné blízkosti hlavy kolejnice a zvýšením objemu tryskaného stlačeného vzduchu. Nevýhodou vzduchové trysky je poměrně dlouhá chladící zóna, což si vyžádá velkou spotřebu vzduchu. Chlazení vodní nebo vodovzdušnou sprchou má vyšší chladící kapacitu než vzduchová tryska. Chladící kapacita se dá regulovat množstvím přiváděné vody. Významná je zde závislost koeficientu tepelné vodivosti na povrchové teplotě ochlazovaného tělesa, jehož maximum je v rozmezí 200 až 350 C. Další nepříjemnou vlastností vodní sprchy je ulpívání kapek vroucí vody na povrchu hlavy kolejnice, čímž dochází k výraznému lokálnímu snížení teploty a vzniku martenzitické nebo bainitické struktury, to má za následek nerovnoměrné rozložení tvrdosti. Použití vodovzdušné sprchy má stejnou nevýhodu (velká spotřeba vzduchu) jako je tomu u vzduchové trysky. Chlazení ponořením hlavy kolejnice do vroucí vody, čímž se na povrchu hlavy kolejnice vytvoří tenký parní film, který zajistí požadovanou chladící kapacitu. Tato metoda není příliš realistická, protože je téměř nemožné jednotné vytvoření a udržení parního filmu. Chlazení parní tryskou; chladící kapacita je vyšší než u vzduchové trysky, nevýhodou je velké množství spotřebované páry. Chlazení ponořením hlavy kolejnice do lázně s roztavenou solí dává nejlepší výsledky co se týče chladící kapacity, řízení teploty a jednotného ochlazování. Vyžaduje však přídavné zařízení pro odstranění roztavených solí, které ulpívají na ochlazovaném povrchu. To si vyžádá další zvýšení nákladů. Vzhledem k těmto okolnostem je zde požadavek na vývoj nové techniky tepelného zpracování hlavy kolejnice, která by při minimálních vynaložených prostředcích zajistila rovnoměrné ochlazování. 3.3 Zrychlené ochlazování Při zrychleném chlazení je koeficient ochlazování v rozmezí 1 až 10 C/s (resp. 10 až 30 C/s), a teplota konce ochlazování je v rozmezí 700 až 500 C [1]. Jestliže se zrychlené ochlazování ukončí na teplotě vyšší než 700 C, začne okamžitě probíhat perlitická transformace, jejímž důsledkem bude hrubozrná perlitická struktura s nízkou tvrdostí. Jestliže se ochlazování uskuteční pod teplotou 500 C povede to ke vzniku martenzitu, který má zhoubný vliv na houževnatost a otěruvzdornost. Technický významu konce ochlazování na teplotě blízké 500 C se spatřuje v tom, že mikrosegregace částic uvnitř hlavy kolejnice se změní na zdravou perlitickou strukturu, a ve více než 90% hlavy dojde ke kompletní perlitické transformaci. Bude-li rychlost ochlazování menší než 1 C/s, začne perlitická transformace probíhat během zrychleného ochlazování. Důsledkem bude hrubozrný perlit s nízkou tvrdostí. Pokud bude chladícím médiem vzduch, je rychlost ochlazování omezena na 10 C/s, zvýšení rychlosti by v tomto případě znamenalo neúměrné zvýšení nákladů a snížení stability procesu. Pokud použijeme jiné chladící médium můžeme dosáhnout rychlostí ochlazování 10 až 30 C/s, přičemž k ukončení ochlazování dojde v okamžiku, kdy perlitická transformace bude hotová ze 70%, jinak bude vznikat martenzit. Průběhy ochlazovacích křivek jsou na obr. 2. Po prvním ochlazení na teplotu 500 C následuje opětovný ohřev na teplotu 600 až 650 C, temperování po dobu 4 až 6 minut a následné ochlazení na teplotu okolo 100 C. Výsledná mikrostruktura takto zpracované oceli s příměsí vanadu bude obsahovat feritické lamely s lupínkovým perlitem a jemně dispergovanými částicemi nitridu vanadu [11].

9 3.4 Rozložení tvrdosti na hlavě kolejnice. Rozložení tvrdosti má výrazný vliv na výsledné vlastnosti kolejnice. Zajímá nás nejen rozložení na povrchu, ale i po průřezu hlavy. Experimentálně bylo zjištěno, že je výhodné zajistit vyšší tvrdost na bocích kolejnice, toho lze dosáhnout pouze tepelným zpracováním, např. zvýšením počtu trysek přivádějících vzduch na bok hlavy kolejnice. Poměr tvrdostí na temeni a na bocích by měl být v rozmezí [12]. Pokud je tento poměr větší než 0.9, byl pozorován růst deformace oblastí sousedících s temenem hlavy, a naopak při poměru menším než 0.6 byly více deformovány oblasti sousedící s bokem hlavy. Rozložení tvrdosti po průřezu kolejnice je důležitý ukazatel vypovídající o kvalitě tepelného zpracování. Do hloubky 20 až 25 mm od povrchu hlavy kolejnice by tvrdost měla klesat jen pozvolna. 4. Shrnutí Cílem článku bylo zmínit některé postupy vedoucí ke zvýšení kvality kolejnic. Jedná se o velmi obsáhlé téma, ke kterému, zvláště pak v zahraniční literatuře, je možno najít množství odkazů. Článek vycházel převážně z amerických patentů, získaných z databáze patentové agentury Patentminer ( Na tomto místě bychom se věnovali tématům na které se v textu nedostalo, a které úzce s danou problematikou souvisí. Je to problematika kontaktu kolejnice-kolo, matematický základ nastínil Kalker [13], Kalousek [14] a Kiveson [15], vznikem a vývojem lomů v kolejnicích se zabývali Kufa [16] a Dubourg [17], problematikou rovnání kolejnic a měřením zbytkových pnutí se zabývali Jöller [18], Nedorezov [198], v TŽ, a.s. pak Mitrega [20]. Ve snaze poskytnout možnost srovnání byla sestrojena tabulka 1, na kterou jsme se již v textu odvolávali.. V tabulce je seřazeno podle obsahu uhlíku 52 kolejnicových ocelí. V prvních 13 sloupcích je zapsáno přesné chemické složení jednotlivých ocelí. Následující tři sloupce popisují způsob tepelného zpracování v tomto pořadí: rychlost ochlazování [ C/s] (údaje označené * znamenají rychlost ochlazování na bocích hlavy), konečná teplota [ C] a technologická poznámka. Další tři sloupce popisují rozložení tvrdosti [Hv] na temeni, na bocích a 20 mm pod povrchem hlavy. V dalším sloupci jsou pro oceli, u kterých byli k dispozici, hodnoty stupně opotřebení [µg/ cyklů], získaných na Nishiharově testovacím zařízení. poslední sloupec uvádí zdroj ze kterého pochází údaje o dané oceli. Literatura [1] UEDA, M. Pearlitic steel rail having excellent wear resistance and method of producing the same, United States Patent , 1998, 28 p., 12 fig.;[2] UEDA, M., UCHINO, K. Rail steel, United States Patent , 1998, 11p., 3 fig.; [3] KUREK, V. a kol. Zvyšování užitných vlastností kolejnic, Výzkumný úkol č. TTÚ-337, zpráva č. 1; [4] KOBAYASHI, K., et al. High-strength, Bainitic steel rail having excellent damage-resistance, United States Patent , 1997, 13 p., 7 fig.; [5] FLUGGE, J., HELLER, W. Low-carbon rail steel, United States Patent , 1977, 5p.; [6] CLAYTON, P., et al. A review of bainitic steels for wheel/rail contact, in: Rail Quality and Maintenance for Modern Railway Operation, 1993, p ; [7] KUREK, V. a kol. Zvyšování užitných vlastností kolejnic, Výzkumný úkol č. TTÚ - 337, zpráva č. 2; [8] MENŠIKOV, A. G. Termičeskaja obrabotka reľsov s ispolzovaniem skorostnovo strujnovo nagreva, in: Staľ 6/1995, c ; [9] PERRIN, J. L. Process for heat treatment of a steel rail, United States Patent , 1998, 8p., 2 fig.[10] TERAMOTO, T. Method for heat-treating steel rail head, United States Patent , 1989, 12p., 17 fig.; [11] HELLER, W. Method for thermal treatment of pearlitic rail steels, United States Patent , 1987, 7p., 2 fig.; [12] BESH, G. O. High-strength, damage resistant rail, United States Patent , 1993, 7p., 12 fig.; [13] KALKER, J. J. Computational contact mechanics of the wheel-rail system, in: Rail Quality and Maintenance for Modern Railway Operation, 1993, p. 151; [14] KALOUSEK, J. Experimental tribo-analysis of rail/wheel interface, in: Rail Quality and Maintenance for Modern Railway Operation, 1993, p. 225; [15] KIVESON, B. M., EWING, W. A Crane wheel and rail interface, in: Iron and steel engineer, May 1995, p ; [16] KUFA, T., KUREK, V. Průzkum vybraných charakteristik kolejnic, Výzkumný úkol H , 1992, TŽ, a.s.[17] DUBOURG, M. C., KALKER J. J. Crack behavior under rolling contact fatigue, in in: Rail Quality and Maintenance for Modern Railway Operation, 1993, p.373; [18] JÖLLER, A. Development of residual stresses during straightening of rails, in: Kolejnice-sborník přednášek, Komorní Lhotka 1998, str. 14; [19] NEDOREYOV, I. V. Momentless straightening method for rails, Kolejnice-sborník přednášek, Komorní Lhotka 1998, str.3; [20] MITREGA, R. Instalace moderní rovnací linky pro úpravu kolejnic a profilů v Třineckých železárnách, in: Hutnické listy3/1995, str

10 ocel Chemické složení [ hm. %] Tepelné zpracování Tvrdost [Hv] Opotřebení C Si Mn P S Cr V Mo Ni Nb Co B Ti Rychlost ochlazování [ C/s] Konečná teplota [ C] Technologická poznámka 1 0,03 0,29 2,1 0,014 0,009 2,1 0,53 0,0030 0, [6] 2 0,04 0,29 4,1 0,012 0,009 0,51 0,0030 0, [6] 3 0,07 0,3 4,3 0,1 chlazení vzduchem [5] 4 0,08 0,16 0,51 0,008 0,005 3,51 0,51 0,02 0,0030 0, [6] 5 0,09 0,29 4,5 0,012 0,05 kalení vodou [5] 6 0,09 0,21 1,53 0,005 0,010 0,95 0,49 0,0028 0, [6] 7 0,11 0,27 0,57 0,008 0,026 1,68 0,58 4,09 0, [6] 8 0,12 0,29 5 0,1 kalení vodou [5] 9 0,12 0,26 0,48 0,010 0,022 3,54 0,49 0,06 0,0030 0, [6] 10 0,13 0,28 4,04 0,013 0,008 0,51 0,0030 0, [6] 11 0,21 0,97 2 0,013 0,010 2,01 0,51 0,0030 0, [6] 12 0,29 0,31 1,99 0,002 0,002 1,52 0, [4] 13 0,29 0,21 1,98 0,005 0,010 1,02 0,5 0,0300 0, [6] 14 0,29 0,23 1,2 0,005 0,010 1,98 0,5 0,0300 0, [6] 15 0,3 0,15 1,98 0,017 0,004 0,52 0,5 0,1 0, [4] 16 0,3 2,7 0,2 490 [6] 17 0,31 0,78 0,68 0,013 0,015 2,75 0,007 0, [7] 18 0,31 0,33 1,72 0,017 0,004 2, [4] 19 0,33 0,31 1,2 0,014 0,015 1,25 0,2 0, [6] 20 0,33 0,88 1,2 0,018 0,008 1,17 0,2 325 [6] 21 0,37 1,38 0,76 0,012 0,009 1,1 0,114 0, [7] 22 0,39 0,15 2,01 0,017 0,004 0,5 0,19 0, [4] 23 0,39 0,3 1,7 0,018 0,005 1,49 0, [4] 24 0,76 0,25 0,91 0,017 0, zahřátí na 800 C, chlazení: horkou vodou (145 C) na 420 C, chlazení vzduchem (30 C) na 220 C [10] 25 0,76 0,23 0,91 0,019 0,008 0,3 0,04 [12] 26 0,76 0,23 0,9 0,019 0,008 0,16 0,08 [12] 27 0,77 0,66 0,91 0, předehřátí za 4.5 min na 890 C, ohřev hlavy na 397 [9] C, 28 0,77 0,23 0,9 0,019 0,008 ochlazování je na bocích hlavy [12] 29 0,77 0,22 0,9 0,015 0,009 0,24 0,02 [12] 30 0,77 0,22 1, ,44 [1] 31 0,78 0,44 1,04 0, předehřátí za 4.5 min na 880 C, ohřev hlavy na 396 [9] C 32 0,78 0,24 1,33 [1] 33 0,86 0,49 1,48 0, ,9 [1] 34 0,86 0,86 1, ,95 [1] 35 0,87 0,5 1,4 0, [2] 36 0,87 0,51 1,49 0,01 3* [1] 37 0,88 0,67 1,01 0,4 10* [1] 38 0,89 0,41 0,51 0, ,75 [1] 39 0,9 0,5 1 0,2 0, [2] 40 0,9 0,2 0,9 0,05 0,02 0, [2] 41 0,9 0,88 0,6 0,58 [1] 42 0,91 0,46 0,58 0,21 [1] 43 0,94 0,26 0,88 0,0010 5* [1] 44 0,95 0,24 0,83 0, ,7 [1] 45 0,98 0,43 0, ,52 [1] 46 0,99 0,17 0,79 0,23 [1] ,5 0,8 0, [2] 48 1,05 0,3 0,71 0,05 3* [1] 49 1,19 0,1 0,41 0, ,21 [1] 50 1,19 0,1 0,41 0,09 2* [1] 51 1,39 0,21 0, ,21 [1] 52 1,5 0,23 0,85 12 martezit a bainit v hlavě 580 1,56 [1] na temeni na bocích 20 mm pod povrchem [µg/ cyklů] Literární zdroj

11

Metalurgie vysokopevn ch ocelí

Metalurgie vysokopevn ch ocelí Metalurgie vysokopevn ch ocelí Vysokopevné svařitelné oceli jsou podle konvence označovány oceli s hodnotou meze kluzu vyšší než 460 MPa. Vysokopevné svařitelné oceli uváděné v normách pod označením M

Více

FÁZOVÉ PŘEMĚNY. Hlediska: termodynamika (velikost energie k přeměně) kinetika (rychlost nukleace a rychlost růstu = celková rychlost přeměny)

FÁZOVÉ PŘEMĚNY. Hlediska: termodynamika (velikost energie k přeměně) kinetika (rychlost nukleace a rychlost růstu = celková rychlost přeměny) FÁZOVÉ PŘEMĚNY Hlediska: termodynamika (velikost energie k přeměně) kinetika (rychlost nukleace a rychlost růstu = celková rychlost přeměny) mechanismus difúzní bezdifúzní Austenitizace Vliv: parametry

Více

TECHNOLOGICAL PROCESS IN ISOTHERMAL HEAT TREATMENT OF STEEL TECHNOLOGICKÝ POSTUP PŘI IZOTERMICKÉM TEPELNÉM ZPRACOVÁNÍ OCELI

TECHNOLOGICAL PROCESS IN ISOTHERMAL HEAT TREATMENT OF STEEL TECHNOLOGICKÝ POSTUP PŘI IZOTERMICKÉM TEPELNÉM ZPRACOVÁNÍ OCELI TECHNOLOGICAL PROCESS IN ISOTHERMAL HEAT TREATMENT OF STEEL TECHNOLOGICKÝ POSTUP PŘI IZOTERMICKÉM TEPELNÉM ZPRACOVÁNÍ OCELI Učeň M., Filípek J. Ústav techniky a automobilové dopravy, Agronomická fakulta,

Více

ŽÍHÁNÍ 1. ŽÍHÁNÍ OCELÍ

ŽÍHÁNÍ 1. ŽÍHÁNÍ OCELÍ 1 ŽÍHÁNÍ Žíhání je způsob tepelného zpracování, kterým chceme u součásti dosáhnout stavu blízkého stavu rovnovážnému. Podstatou je rovnoměrný ohřev součásti na teplotu žíhání, setrvání na této teplotě

Více

VLIV TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ NA VLASTNOSTI VYSOCEPEVNÉ NÍZKOLEGOVANÉ OCELI. David Aišman

VLIV TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ NA VLASTNOSTI VYSOCEPEVNÉ NÍZKOLEGOVANÉ OCELI. David Aišman VLIV TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ NA VLASTNOSTI VYSOCEPEVNÉ NÍZKOLEGOVANÉ OCELI David Aišman D.Aisman@seznam.cz ABSTRACT Tato práce se zabývá možnostmi tepelného zpracování pro experimentální ocel 42SiCr. Jedná

Více

Požadavky na nástroj při stříhání. Charakteristika. Použití STRUKTURA CHIPPER / VIKING

Požadavky na nástroj při stříhání. Charakteristika. Použití STRUKTURA CHIPPER / VIKING 1 CHIPPER / VIKING 2 Charakteristika VIKING je vysoce legovaná ocel, kalitelná v oleji, na vzduchu a ve vakuu, která vykazuje následující charakteristické znaky: Dobrá rozměrová stálost při tepelném zpracování

Více

Tepelné a chemickotepelné zpracování slitin Fe-C. Žíhání, kalení, cementace, nitridace

Tepelné a chemickotepelné zpracování slitin Fe-C. Žíhání, kalení, cementace, nitridace Tepelné a chemickotepelné zpracování slitin Fe-C Žíhání, kalení, cementace, nitridace Tepelné zpracování Tepelné zpracování je pochod, při kterém je součást podrobena jednomu nebo několika tepelným cyklům,

Více

LABORATORNÍ SIMULACE VLIVU TERMOMECHANICKÝCH PODMÍNEK TVÁŘENÍ NA MECHNICKÉ VLASTNOSTI KOLEJNICOVÝCH OCELÍ (NA TLAKOVÉM DILATOMETRU DIL 805A/D)

LABORATORNÍ SIMULACE VLIVU TERMOMECHANICKÝCH PODMÍNEK TVÁŘENÍ NA MECHNICKÉ VLASTNOSTI KOLEJNICOVÝCH OCELÍ (NA TLAKOVÉM DILATOMETRU DIL 805A/D) LABORATORNÍ SIMULACE VLIVU TERMOMECHANICKÝCH PODMÍNEK TVÁŘENÍ NA MECHNICKÉ VLASTNOSTI KOLEJNICOVÝCH OCELÍ (NA TLAKOVÉM DILATOMETRU DIL 805A/D) Richard Fabík a Bartosz Koczurkiewicz b Jiří Kliber c a MORAVSKOSLEZSKÉ

Více

Charakteristika. Vlastnosti. Použití NÁSTROJE NA TLAKOVÉ LITÍ NÁSTROJE NA PROTLAČOVÁNÍ NÁSTROJE PRO TVÁŘENÍ ZA TEPLA VYŠŠÍ ŽIVOTNOST NÁSTROJŮ

Charakteristika. Vlastnosti. Použití NÁSTROJE NA TLAKOVÉ LITÍ NÁSTROJE NA PROTLAČOVÁNÍ NÁSTROJE PRO TVÁŘENÍ ZA TEPLA VYŠŠÍ ŽIVOTNOST NÁSTROJŮ DIEVAR DIEVAR 2 DIEVAR Charakteristika DIEVAR je Cr-Mo-V legovaná vysoce výkonná ocel pro práci za tepla s vysokou odolností proti vzniku trhlin a prasklin z tepelné únavy a s vysokou odolností proti opotřebení

Více

Vysoce pevné mikrolegované oceli. High Strength Low Alloy Steels HSLA. Zpracováno s využitím materiálu ASM International

Vysoce pevné mikrolegované oceli. High Strength Low Alloy Steels HSLA. Zpracováno s využitím materiálu ASM International Vysoce pevné mikrolegované oceli High Strength Low Alloy Steels HSLA Zpracováno s využitím materiálu ASM International HSLA oceli Vysokopevné nízkolegované oceli (nebo mikrolegované) oceli pro: - lepší

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 10.ZÁKLADY TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

PRVNÍ POZNATKY Z VÁLCOVÁNÍ MIKROLEGOVANÝCH PÁSŮ S MEZÍ KLUZU NAD 460 MPa NA TRATI STECKEL. Radim Pachlopník Pavel Vavroš

PRVNÍ POZNATKY Z VÁLCOVÁNÍ MIKROLEGOVANÝCH PÁSŮ S MEZÍ KLUZU NAD 460 MPa NA TRATI STECKEL. Radim Pachlopník Pavel Vavroš PRVNÍ POZNATKY Z VÁLCOVÁNÍ MIKROLEGOVANÝCH PÁSŮ S MEZÍ KLUZU NAD 460 MPa NA TRATI STECKEL Radim Pachlopník Pavel Vavroš Nová Huť, a.s., Vratimovská 689, 707 02 Ostrava Kunčice, ČR, rpachlopnik@novahut.cz,

Více

TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ KONSTRUKČNÍCH OCELÍ SVOČ - 2008. Jana Martínková, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika

TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ KONSTRUKČNÍCH OCELÍ SVOČ - 2008. Jana Martínková, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ KONSTRUKČNÍCH OCELÍ SVOČ - 2008 Jana Martínková, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika ABSTRAKT Práce obsahuje charakteristiku konstrukčních ocelí

Více

Metodika hodnocení strukturních změn v ocelích při tepelném zpracování

Metodika hodnocení strukturních změn v ocelích při tepelném zpracování Metodika hodnocení strukturních změn v ocelích při tepelném zpracování Bc. Pavel Bílek Ing. Jana Sobotová, Ph.D Abstrakt Předložená práce se zabývá volbou metodiky hodnocení strukturních změn ve vysokolegovaných

Více

Nástrojové oceli. Ing. Karel Němec, Ph.D.

Nástrojové oceli. Ing. Karel Němec, Ph.D. Nástrojové oceli Ing. Karel Němec, Ph.D. Rozdělení nástrojových ocelí podle chemického složení dle ČSN EN Podle ČSN EN-10027-1 Nástrojové oceli nelegované C35U (19065) C105U (19191) C125U (19255) Nástrojové

Více

Tepelné a chemickotepelné zpracování slitin Fe-C. Žíhání, kalení, cementace, nitridace

Tepelné a chemickotepelné zpracování slitin Fe-C. Žíhání, kalení, cementace, nitridace Tepelné a chemickotepelné zpracování slitin Fe-C Žíhání, kalení, cementace, nitridace Tepelné zpracování Tepelné zpracování je pochod, při kterém je součást podrobena jednomu nebo několika tepelným cyklům,

Více

Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 2. Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Strojírenská technologie, vy_32_inovace_ma_22_17

Více

INFLUENCE OF TEMPERING ON THE PROPERTIES OF CAST C-Mn STEEL AFTER NORMALIZING AND AFTER INTERCRITICAL ANNEALING. Josef Bárta, Jiří Pluháček

INFLUENCE OF TEMPERING ON THE PROPERTIES OF CAST C-Mn STEEL AFTER NORMALIZING AND AFTER INTERCRITICAL ANNEALING. Josef Bárta, Jiří Pluháček VLIV POPOUŠTĚNÍ NA VLASTNOSTI LITÉ C-Mn OCELI PO NORMALIZACI A PO INTERKRITICKÉM ŽÍHÁNÍ INFLUENCE OF TEMPERING ON THE PROPERTIES OF CAST C-Mn STEEL AFTER NORMALIZING AND AFTER INTERCRITICAL ANNEALING Josef

Více

Metalografie. Praktické příklady z materiálových expertíz. 4. cvičení

Metalografie. Praktické příklady z materiálových expertíz. 4. cvičení Metalografie Praktické příklady z materiálových expertíz 4. cvičení Příprava metalografických výbrusů Odběr vzorků nesmí dojít k změně struktury (deformace, ohřev) světelný mikroskop pro dosažení požadovaných

Více

1. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB. Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Podéš 1875, éště. Miloš Rieger

1. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB. Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Podéš 1875, éště. Miloš Rieger 1. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Ludvíka Podéš éště 1875, 708 33 Ostrava - Poruba Miloš Rieger Základní návrhové předpisy: - ČSN 73 1401/98 Navrhování ocelových

Více

Metalografie. Praktické příklady z materiálových expertíz. 4. cvičení

Metalografie. Praktické příklady z materiálových expertíz. 4. cvičení Metalografie Praktické příklady z materiálových expertíz 4. cvičení Obsah Protahovací trn Povrchově kalená součást Fréza Karbidické vyřádkování Cementovaná součást Pozinkovaná součást Pivní korunky Klíč

Více

Svařitelnost vysokopevné oceli s mezí kluzu 1100 MPa

Svařitelnost vysokopevné oceli s mezí kluzu 1100 MPa Svařitelnost vysokopevné oceli s mezí kluzu 1100 MPa doc. Ing. Jiří Janovec, CSc., Ing. Petr Ducháček ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Karlovo náměstí 13, Praha 2 Jiri.Janovec@fs.cvut.cz, Petr.Duchacek@fs.cvut.cz

Více

S T R O J N IC K Á P Ř ÍR U Č K A část 10, díl 8, kapitola 6, str. 1 10/8.6 K A L E N Í N A M A R T E N Z IT Kalení na martenzit je ochlazení austenitu nadkritickou rychlostí pod teplotu Ms, kdy se ve

Více

VLIV TECHNOLOGIE ŽÁROVÉHO ZINKOVÁNÍ NA VLASTNOSTI ŽÁROVĚ ZINKOVANÝCH OCELÍ

VLIV TECHNOLOGIE ŽÁROVÉHO ZINKOVÁNÍ NA VLASTNOSTI ŽÁROVĚ ZINKOVANÝCH OCELÍ Transfer inovácií 2/211 211 VLIV TECHNOLOGIE ŽÁROVÉHO ZINKOVÁNÍ NA VLASTNOSTI ŽÁROVĚ ZINKOVANÝCH OCELÍ Ing. Libor Černý, Ph.D. 1 prof. Ing. Ivo Schindler, CSc. 2 Ing. Petr Strzyž 3 Ing. Radim Pachlopník

Více

Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 2. Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Strojírenská technologie, vy_32_inovace_ma_22_14

Více

ŽÍHÁNÍ. Tepelné zpracování kovových materiálů

ŽÍHÁNÍ. Tepelné zpracování kovových materiálů Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10;s platností do r. 2016 vnávaznosti na platnost norem. Zákaz šířěnía modifikace těchto materiálů. Děkuji Ing. D. Kavková

Více

Svařitelnost korozivzdorných ocelí

Svařitelnost korozivzdorných ocelí Svařitelnost korozivzdorných ocelí FAKULTA STROJNÍ, ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE L. Kolařík Rozdělení ocelí podle struktury (podle chemického složení) Podle obsahu legujících prvků můžeme dosáhnout různých

Více

Díly forem. Vložky forem Jádra Vtokové dílce Trysky Vyhazovače (nitridované) tlakové písty, tlakové komory (normálně nitridované) V 0,4

Díly forem. Vložky forem Jádra Vtokové dílce Trysky Vyhazovače (nitridované) tlakové písty, tlakové komory (normálně nitridované) V 0,4 1 VIDAR SUPREME 2 Charakteristika VIDAR SUPREME je Cr-Mo-V legovaná ocel pro práci za tepla, pro kterou jsou charakteristické tyto vlastnosti: Velmi dobrá odolnost proti náhlým změnám teploty a tvoření

Více

Projekt: 1.5, Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Tepelné zpracování

Projekt: 1.5, Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Tepelné zpracování Druhy tepelného zpracování: Tepelné zpracování 1. Žíhání (ochlazení je tak pomalé, že nevzniká zákalná struktura) 2. Kalení (ohřev nad překrystalizační teplotu a ochlazení je tak prudké, aby vznikla zákalná

Více

Vlastnosti V 0,2. Modul pružnosti Součinitel tepelné roztažnosti C od 20 C. Tepelná vodivost W/m. C Měrné teplo J/kg C

Vlastnosti V 0,2. Modul pružnosti Součinitel tepelné roztažnosti C od 20 C. Tepelná vodivost W/m. C Měrné teplo J/kg C 1 CALMAX 2 Charakteristika CALMAX je Cr-Mo-V legovaná ocel, pro kterou jsou charakteristické tyto vlastnosti: Vysoká houževnatost Dobrá odolnost proti opotřebení Dobrá prokalitelnost Dobrá rozměrová stálost

Více

TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ. Ing. V. Kraus, CSc. Opakování z Nauky o materiálu

TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ. Ing. V. Kraus, CSc. Opakování z Nauky o materiálu TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ Ing. V. Kraus, CSc. 1 TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ záměrné využívání fázových a strukturních přeměn v tuhém stavu ke změně struktury a tím k získání požadovaných mechanických nebo strukturních

Více

Korozivzdorná ocel: uplatnění v oblasti spojovacího materiálu

Korozivzdorná ocel: uplatnění v oblasti spojovacího materiálu Korozivzdorná ocel: uplatnění v oblasti spojovacího materiálu 1. Obecné informace Korozivzdorná ocel neboli nerezivějící ocel či nerez je označení pro velkou skupinu ušlechtilých ocelí, které mají stejnou

Více

VLIV PARAMETRŮ LASEROVÉHO POVRCHOVÉHO ZPRACOVÁNÍ NA MIKROSTRUKTURU OCELÍ

VLIV PARAMETRŮ LASEROVÉHO POVRCHOVÉHO ZPRACOVÁNÍ NA MIKROSTRUKTURU OCELÍ VLIV PARAMETRŮ LASEROVÉHO POVRCHOVÉHO ZPRACOVÁNÍ NA MIKROSTRUKTURU OCELÍ JIŘÍ HÁJEK, PAVLA KLUFOVÁ, ANTONÍN KŘÍŽ, ONDŘEJ SOUKUP ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 1 Obsah příspěvku ÚVOD EXPERIMENTÁLNÍ ZAŘÍZENÍ

Více

2. Struktura a vlastnosti oceli, druhy ocelí Rovnovážné a nerovnovážné struktury oceli, mechanické vlastnosti oceli, druhy konstrukčních ocelí.

2. Struktura a vlastnosti oceli, druhy ocelí Rovnovážné a nerovnovážné struktury oceli, mechanické vlastnosti oceli, druhy konstrukčních ocelí. 2. Struktura a vlastnosti oceli, druhy ocelí Rovnovážné a nerovnovážné struktury oceli, mechanické vlastnosti oceli, druhy konstrukčních ocelí. Struktura oceli Železo (Fe), uhlík (C), "nečistoty". nevyhnutelné

Více

OPTIMÁLNÍ POSTUPY TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ MATERIÁLŮ PRO PRÁCI ZA TEPLA. Jiří Stanislav

OPTIMÁLNÍ POSTUPY TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ MATERIÁLŮ PRO PRÁCI ZA TEPLA. Jiří Stanislav OPTIMÁLNÍ POSTUPY TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ MATERIÁLŮ PRO PRÁCI ZA TEPLA Jiří Stanislav Bodycote HT, CZ 1. Úvod Tepelné zpracování nástrojových ocelí pro práci za tepla patří k nejnáročnějším disciplinám oboru.

Více

NAUKA O MATERIÁLU I. Přednáška č. 03: Vlastnosti materiálu II (vlastnosti mechanické a technologické, odolnost proti opotřebení)

NAUKA O MATERIÁLU I. Přednáška č. 03: Vlastnosti materiálu II (vlastnosti mechanické a technologické, odolnost proti opotřebení) NAUKA O MATERIÁLU I Přednáška č. 03: Vlastnosti materiálu II (vlastnosti mechanické a technologické, odolnost proti opotřebení) Autor přednášky: Ing. Daniela Odehnalová Pracoviště: TUL FS, Katedra materiálu

Více

Houževnatost. i. Základní pojmy (tranzitní lomové chování ocelí, teplotní závislost pevnostních vlastností, fraktografie) ii.

Houževnatost. i. Základní pojmy (tranzitní lomové chování ocelí, teplotní závislost pevnostních vlastností, fraktografie) ii. Henry Kaiser, Hoover Dam 1 Henry Kaiser, 2 Houževnatost i. Základní pojmy (tranzitní lomové chování ocelí, teplotní závislost pevnostních vlastností, fraktografie) ii. (Empirické) zkoušky houževnatosti

Více

VÝVOJ MIKROSTRUKTURY VÍCEFÁZOVÉ OCELI S TRIP EFEKTEM SVOČ - FST 2013

VÝVOJ MIKROSTRUKTURY VÍCEFÁZOVÉ OCELI S TRIP EFEKTEM SVOČ - FST 2013 VÝVOJ MIKROSTRUKTURY VÍCEFÁZOVÉ OCELI S TRIP EFEKTEM SVOČ - FST 2013 Bc. Vojtěch Průcha, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika ABSTRAKT Práce se zabývá rozborem mikrostruktur

Více

2. Struktura a vlastnosti oceli, druhy ocelí Rovnovážné a nerovnovážné struktury oceli, mechanické vlastnosti oceli, druhy konstrukčních ocelí.

2. Struktura a vlastnosti oceli, druhy ocelí Rovnovážné a nerovnovážné struktury oceli, mechanické vlastnosti oceli, druhy konstrukčních ocelí. 2. Struktura a vlastnosti oceli, druhy ocelí Rovnovážné a nerovnovážné struktury oceli, mechanické vlastnosti oceli, druhy konstrukčních ocelí. Struktura oceli Železo (Fe), uhlík (C), "nečistoty". nevyhnutelné

Více

MĚŘENÍ ELASTICITRY OVLIVNĚNÝCH PÁSEM SVAROVÝCH SPOJŮ VYSOKOPEVNOSTNÍCH OCELÍ

MĚŘENÍ ELASTICITRY OVLIVNĚNÝCH PÁSEM SVAROVÝCH SPOJŮ VYSOKOPEVNOSTNÍCH OCELÍ MĚŘENÍ ELASTICITRY OVLIVNĚNÝCH PÁSEM SVAROVÝCH SPOJŮ VYSOKOPEVNOSTNÍCH OCELÍ Petr HANUS, Michal KONEČNÝ, Josef TOMANOVIČ Katedra mechaniky, materiálů a částí strojů, Dopravní fakulta Jana Pernera, Univerzita

Více

Tváření,tepelné zpracování

Tváření,tepelné zpracování tváření, tepelné zpracování Optimalizace řízeného válcování nové konstrukční oceli se zvláštními užitnými vlastnostmi Prof. Ing. Ivo Schindler, CSc., Doc. Dr. Ing. Jaroslav Sojka, VŠB-TU Ostrava, 17. listopadu

Více

SMA 2. přednáška. Nauka o materiálu NÁVRHY NA OPAKOVÁNÍ

SMA 2. přednáška. Nauka o materiálu NÁVRHY NA OPAKOVÁNÍ SMA 2. přednáška Nauka o materiálu NÁVRHY NA OPAKOVÁNÍ Millerovy indexy rovin (h k l) nesoudělné převrácené hodnoty úseků, které vytíná rovina na osách x, y, z Millerovy indexy této roviny jsou : (1 1

Více

Možnosti Impact testu při posuzování správnosti tepelného zpracování ocelí. Ing. Petr Beneš

Možnosti Impact testu při posuzování správnosti tepelného zpracování ocelí. Ing. Petr Beneš Možnosti Impact testu při posuzování správnosti tepelného zpracování ocelí Vedoucí: Konzultanti: Vypracoval: Doc. Dr. Ing. Antonín Kříž Ing. Jiří Hájek Ph.D Ing. Petr Beneš Martin Vadlejch Impact test

Více

Jominiho zkouška prokalitelnosti

Jominiho zkouška prokalitelnosti Jominiho zkouška prokalitelnosti Zakalitelnost je schopnost materiálu při ochlazování nad kritickou rychlost přejít a setrvat v metastabilním stavu, tj. u ocelí získat martenzitickou strukturu. Protože

Více

42 28XX nízko středně legované oceli na odlitky odlévané jiným způsobem než do pískových forem 42 29XX vysoko legované oceli na odlitky

42 28XX nízko středně legované oceli na odlitky odlévané jiným způsobem než do pískových forem 42 29XX vysoko legované oceli na odlitky Oceli na odlitky Oceli třídy 26: do 0,6 % C součásti elektrických strojů, ložiska vozidel, armatury a součásti parních kotlů a turbín, na součásti spalovacích motorů Oceli tříd 27 a 28: legovány Mn a Si,

Více

MECHANICKÉ A NĚKTERÉ DALŠÍ CHARAKTERISTIKY PLECHŮ Z OCELI ATMOFIX B (15127, S355W) VE STAVU NORMALIZAČNĚ VÁLCOVANÉM

MECHANICKÉ A NĚKTERÉ DALŠÍ CHARAKTERISTIKY PLECHŮ Z OCELI ATMOFIX B (15127, S355W) VE STAVU NORMALIZAČNĚ VÁLCOVANÉM MECHANICKÉ A NĚKTERÉ DALŠÍ CHARAKTERISTIKY PLECHŮ Z OCELI ATMOFIX B (15127, S355W) VE STAVU NORMALIZAČNĚ VÁLCOVANÉM Miroslav Liška, Ondřej Žáček MMV s.r.o. Patinující ocele a jejich vývoj Oceli se zvýšenou

Více

Hodnocení opotřebení a změn tribologických vlastností brzdových kotoučů

Hodnocení opotřebení a změn tribologických vlastností brzdových kotoučů Hodnocení opotřebení a změn tribologických vlastností brzdových kotoučů Vedoucí práce: Doc. Ing. Milan Honner, Ph.D. Konzultant: Doc. Dr. Ing. Antonín Kříž Bc. Roman Voch Obsah 1) Cíle diplomové práce

Více

ϑ 0 čas [ s, min, h ]

ϑ 0 čas [ s, min, h ] TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ 1 KOVOVÝCH MATERIÁLŮ Obsah: 1. Účel a základní rozdělení způsobů tepelného zpracování 2. Teorie tepelného zpracování 2.1 Ohřev 2.2 Ochlazování 2.2.1 Vliv rychlosti ochlazování na segregaci

Více

4. KOVOVÉ MATERIÁLY A JEJICH ZPRACOVÁNÍ. 4.1 Technické slitiny železa. 4.1.1 Slitiny železa s uhlíkem a vliv dalších prvků

4. KOVOVÉ MATERIÁLY A JEJICH ZPRACOVÁNÍ. 4.1 Technické slitiny železa. 4.1.1 Slitiny železa s uhlíkem a vliv dalších prvků 4. KOVOVÉ MATERIÁLY A JEJICH ZPRACOVÁNÍ 4.1 Technické slitiny železa 4.1.1 Slitiny železa s uhlíkem a vliv dalších prvků Železo je přechodový kov s atomovým číslem 26, atomovou hmotností 55,85, měrnou

Více

B 550B ,10

B 550B ,10 VŠB Technická univerzita Ostrava Svařování betonářských ocelí (ocelových výztuží) ČSN EN ISO 17660-1 ČSN EN ISO 17660-2 doc. Ing. Ivo Hlavatý, Ph.D. 1 2 Přehled typů ocelí betonářské výztuže Poř. číslo

Více

TEORIE TVÁŘENÍ. Lisování

TEORIE TVÁŘENÍ. Lisování STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA, Praha 10, Na Třebešíně 2299 příspěvková organizace zřízená HMP Lisování TEORIE TVÁŘENÍ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM, STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

Více

ZKOUŠKY MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ DOMEX 700MC

ZKOUŠKY MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ DOMEX 700MC Sborník str. 392-400 ZKOUŠKY MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ DOMEX 700MC Antonín Kříž Výzkumné centrum kolejových vozidel, ZČU v Plzni,Univerzitní 22, 306 14, Česká republika, kriz@kmm.zcu.cz Požadavky kladené dnešními

Více

þÿ V l i v v o d í k u n a p e v n o s t a s v ay i t vysokopevných martenzitických ocelí pro automobilové aplikace

þÿ V l i v v o d í k u n a p e v n o s t a s v ay i t vysokopevných martenzitických ocelí pro automobilové aplikace Digitální knihovna Univerzity Pardubice DSpace Repository Univerzita Pardubice http://dspace.org þÿ B a k a l áy s k é p r á c e / B a c h e l o r ' s w o r k s K D P D F J P 2010 þÿ V l i v v o d í k

Více

PLASTICKÉ VLASTNOSTI VYSOKOPEVNOSTNÍCH MATERIÁLŮ DĚLENÝCH NESTANDARDNÍMI TECHNOLOGIEMI

PLASTICKÉ VLASTNOSTI VYSOKOPEVNOSTNÍCH MATERIÁLŮ DĚLENÝCH NESTANDARDNÍMI TECHNOLOGIEMI PLASTICKÉ VLASTNOSTI VYSOKOPEVNOSTNÍCH MATERIÁLŮ DĚLENÝCH NESTANDARDNÍMI TECHNOLOGIEMI PLASTIC PROPERTIES OF HIGH STRENGHT STEELS CUTTING BY SPECIAL TECHNOLOGIES Pavel Doubek a Pavel Solfronk a Michaela

Více

Vlastnosti. Charakteristika. Použití FYZIKÁLNÍ HODNOTY VYŠŠÍ ŽIVOTNOST NÁSTROJŮ MECHANICKÉ VLASTNOSTI HOTVAR

Vlastnosti. Charakteristika. Použití FYZIKÁLNÍ HODNOTY VYŠŠÍ ŽIVOTNOST NÁSTROJŮ MECHANICKÉ VLASTNOSTI HOTVAR HOTVAR 2 Charakteristika HOTVAR je Cr-Mo-V legovaná vysokovýkonná ocel pro práci za tepla, pro kterou jsou charakteristické tyto vlastnosti: Vysoká odolnost proti opotřebení za tepla Velmi dobré vlastnosti

Více

PROBLEMATICKÉ SVAROVÉ SPOJE MODIFIKOVANÝCH ŽÁROPEVNÝCH OCELÍ

PROBLEMATICKÉ SVAROVÉ SPOJE MODIFIKOVANÝCH ŽÁROPEVNÝCH OCELÍ PROBLEMATICKÉ SVAROVÉ SPOJE MODIFIKOVANÝCH ŽÁROPEVNÝCH OCELÍ doc. Ing. Petr Mohyla, Ph.D. Fakulta strojní, VŠB TU Ostrava 1. Úvod Snižování spotřeby fosilních paliv a snižování škodlivých emisí vede k

Více

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA BAKALÁŘSKÁ PRÁCE MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BRNO 2010 PETR DOSKOČIL Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav techniky a automobilové dopravy Tepelné zpracování oceli Bakalářská

Více

K618 - Materiály listopadu 2013

K618 - Materiály listopadu 2013 Tepelné zpracování ocelí. Žíhání Tomáš Doktor K618 - Materiály 1 19. listopadu 2013 Tomáš Doktor (18MRI1) Žíhání 19. listopadu 2013 1 / 15 Cyklus tepelného zpracování Cyklus tepelného zpracování Žíhání

Více

MOŽNOSTI VÝROBY DVOUFÁZOVÝCH FERITICKO- MARTENZITICKÝCH OCELÍ V NH, a.s. VZÚ, NOVÁ HUŤ, a.s., Vratimovská 689, Ostrava, ČR

MOŽNOSTI VÝROBY DVOUFÁZOVÝCH FERITICKO- MARTENZITICKÝCH OCELÍ V NH, a.s. VZÚ, NOVÁ HUŤ, a.s., Vratimovská 689, Ostrava, ČR MOŽNOSTI VÝROBY DVOUFÁZOVÝCH FERITICKO- MARTENZITICKÝCH OCELÍ V NH, a.s Šárka Pacholková, Jindřich Peša VZÚ, NOVÁ HUŤ, a.s., Vratimovská 689, 707 02 Ostrava, ČR Abstract Modern strip steels for cold forming.

Více

ASTM A694 F60 - TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ A MECHANICKÉ VLASTNOSTI ASTM A694 F60 HEAT TREATMENT AND MECHANICAL PROPERTIES

ASTM A694 F60 - TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ A MECHANICKÉ VLASTNOSTI ASTM A694 F60 HEAT TREATMENT AND MECHANICAL PROPERTIES ASTM A694 F60 - TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ A MECHANICKÉ VLASTNOSTI ASTM A694 F60 HEAT TREATMENT AND MECHANICAL PROPERTIES Martin BALCAR, Jaroslav NOVÁK, Libor SOCHOR, Pavel FILA, Ludvík MARTÍNEK ŽĎAS, a.s., Strojírenská

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.14 Kompozity

Nauka o materiálu. Přednáška č.14 Kompozity Nauka o materiálu Úvod Technické materiály, které jsou určeny k dalšímu technologickému zpracování zahrnují širokou škálu možného chemického složení, různou vnitřní stavbu a různé vlastnosti. Je nutno

Více

VÝROBA TEMPEROVANÉ LITINY

VÝROBA TEMPEROVANÉ LITINY VÝROBA TEMPEROVANÉ LITINY Temperovaná litina (dříve označovaná jako kujná litina anglicky malleable iron) je houževnatý snadno obrobitelný materiál vyráběný tepelným zpracováním odlitků z bílé litiny.

Více

OCELI A LITINY. Ing. V. Kraus, CSc. Opakování z Nauky o materiálu

OCELI A LITINY. Ing. V. Kraus, CSc. Opakování z Nauky o materiálu OCELI A LITINY Ing. V. Kraus, CSc. 1 OCELI Označování dle ČSN 1 Ocel (tvářená) Jakostní Tř. 10 a 11 - Rm. 10 skupina oceli Tř. 12 a_ 16 (třída) 3 obsah všech leg. prvků /%/ Význačné vlastnosti. Druh tepelného

Více

LETECKÉ MATERIÁLY. Úvod do předmětu

LETECKÉ MATERIÁLY. Úvod do předmětu LETECKÉ MATERIÁLY Úvod do předmětu Historický vývoj leteckých konstrukčních materiálů Uplatnění konstrukčních materiálů souvisí s pevnostními koncepcemi leteckých konstrukcí Pevnostní koncepce leteckých

Více

Vladislav OCHODEK VŠB TU Ostrava Katedra mechanické technologie ústav svařování Vl. Ochodek 3/2012

Vladislav OCHODEK VŠB TU Ostrava Katedra mechanické technologie ústav svařování Vl. Ochodek 3/2012 Vladislav OCHODEK VŠB TU Ostrava Katedra mechanické technologie ústav svařování Vl. Ochodek 3/2012 Stanovení teploty předehřevu osnova Teplota předehřevu-definice Trhliny za studena - vliv Tp na teplotní

Více

METALOGRAFIE II. Oceli a litiny

METALOGRAFIE II. Oceli a litiny METALOGRAFIE II Oceli a litiny Slitiny železa, uhlíku a popřípadě dalších prvků se nazývají oceli a litiny. Oceli jsou slitiny železa obsahující do 2,14 hm. % uhlíku, litiny s obsahem uhlíku nad 2,14 hm.

Více

Povrchové kalení. Teorie tepelného zpracování Katedra materiálu Strojní fakulty Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2007

Povrchové kalení. Teorie tepelného zpracování Katedra materiálu Strojní fakulty Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2007 Povrchové kalení Teorie tepelného zpracování Katedra materiálu Strojní fakulty Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2007 Vlastnosti rychlých ohřevů Ohřívá se jen povrchová vrstva Ohřev

Více

Úvod. Povrchové vlastnosti jako jsou koroze, oxidace, tření, únava, abraze jsou často vylepšovány různými technologiemi povrchového inženýrství.

Úvod. Povrchové vlastnosti jako jsou koroze, oxidace, tření, únava, abraze jsou často vylepšovány různými technologiemi povrchového inženýrství. Laserové kalení Úvod Povrchové vlastnosti jako jsou koroze, oxidace, tření, únava, abraze jsou často vylepšovány různými technologiemi povrchového inženýrství. poslední době se začínají komerčně prosazovat

Více

Žíhání druhého druhu. Teorie tepelného zpracování Katedra materiálu Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2007

Žíhání druhého druhu. Teorie tepelného zpracování Katedra materiálu Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2007 Žíhání druhého druhu Teorie tepelného zpracování Katedra materiálu Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2007 Rozdělení Žíhání 2. druhu oceli litiny Neželezné kovy austenitizace Rozpad

Více

Použití. Části formy V 0,9. Části nástroje. Matrice Podpěrné nástroje, držáky matric, pouzdra, lisovací podložky,

Použití. Části formy V 0,9. Části nástroje. Matrice Podpěrné nástroje, držáky matric, pouzdra, lisovací podložky, ORVAR SUPREME 2 Charakteristika ORVAR SUPREME je Cr-Mo-V legovaná nástrojová ocel, pro kterou jsou charakteristické tyto vlastnosti: Velmi dobrá odolnost proti náhlým tepelným změnám a tvoření trhlin za

Více

Kvantifikace strukturních změn v chrom-vanadové ledeburitické oceli v závislosti na teplotě austenitizace

Kvantifikace strukturních změn v chrom-vanadové ledeburitické oceli v závislosti na teplotě austenitizace Kvantifikace strukturních změn v chrom-vanadové ledeburitické oceli v závislosti na teplotě austenitizace Bc. Pavel Bílek Ing. Jana Sobotová, Ph.D Absrakt Vzorky z Cr-V ledeburitické nástrojové oceli vyráběné

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Pracovní list č.6 k prezentaci Kalení

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Pracovní list č.6 k prezentaci Kalení Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Strojírenská technologie, vy_32_inovace_ma_22_13 Autor

Více

Použití. Charakteristika FORMY PRO TLAKOVÉ LITÍ A PŘÍSLUŠENSTVÍ NÁSTROJE NA PROTLAČOVÁNÍ VYŠŠÍ ŽIVOTNOST NÁSTROJŮ QRO 90 SUPREME

Použití. Charakteristika FORMY PRO TLAKOVÉ LITÍ A PŘÍSLUŠENSTVÍ NÁSTROJE NA PROTLAČOVÁNÍ VYŠŠÍ ŽIVOTNOST NÁSTROJŮ QRO 90 SUPREME 1 QRO 90 SUPREME 2 Charakteristika QRO 90 SUPREME je vysokovýkonná Cr-Mo-V legovaná ocel pro práci za tepla, pro kterou jsou charakteristické tyto vlastnosti: Vysoká pevnost a tvrdost při zvýšených teplotách

Více

Oceli do nízkých a kryogenních teplot. Podkladem pro přednášku byla zpráva pro Výzkumné centrum kolejových vozidel.

Oceli do nízkých a kryogenních teplot. Podkladem pro přednášku byla zpráva pro Výzkumné centrum kolejových vozidel. Oceli do nízkých a kryogenních teplot Podkladem pro přednášku byla zpráva pro Výzkumné centrum kolejových vozidel. Železniční neštěstí u Eschede 3.června 1998 Statistika pasažérů: 287 (v ICE-1 max. 651)

Více

Mikrostrukturní analýza svarového spoje oceli P92 po creepové expozici

Mikrostrukturní analýza svarového spoje oceli P92 po creepové expozici Mikrostrukturní analýza svarového spoje oceli P92 po creepové expozici Naděžda ŽVAKOVÁ, Petr MOHYLA, Zbyňek GALDIA, Flash Steel Power, a. s., Martinovská 3168/48, 723 00 Ostrava - Martinov, Česká republika,

Více

VLIV TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ NA VLASTNOSTI OCELI PRO ŽELEZNICNÍ KOLA THE INFLUENCE OF HEAT TREATENT ON THE PROPPERTIES OF STEEL FOR RAILWAY WHEELS

VLIV TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ NA VLASTNOSTI OCELI PRO ŽELEZNICNÍ KOLA THE INFLUENCE OF HEAT TREATENT ON THE PROPPERTIES OF STEEL FOR RAILWAY WHEELS VLIV TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ NA VLASTNOSTI OCELI PRO ŽELEZNICNÍ KOLA THE INFLUENCE OF HEAT TREATENT ON THE PROPPERTIES OF STEEL FOR RAILWAY WHEELS Rudolf Foret a Petr Matušek b a FSI-VUT v Brne,Technická

Více

VLIV DOKOVACÍ TEPLOTY NA STRUKTURU A VLASTNOSTI MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ

VLIV DOKOVACÍ TEPLOTY NA STRUKTURU A VLASTNOSTI MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ VLIV DOKOVACÍ TEPLOTY NA STRUKTURU A VLASTNOSTI MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ Miroslav Greger a, Salem Batiha a) VŠB TU Ostrava, katedra tváření materiálu, 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava Poruba, ČR, E-mail:

Více

SIMULACE ŘÍZENÉHO VÁLCOVÁNÍ VYBRANÝCH KONSTRUKČNÍCH OCELÍ ZA RŮZNÝCH TEPLOTNÍCH PODMÍNEK

SIMULACE ŘÍZENÉHO VÁLCOVÁNÍ VYBRANÝCH KONSTRUKČNÍCH OCELÍ ZA RŮZNÝCH TEPLOTNÍCH PODMÍNEK SIMULACE ŘÍZENÉHO VÁLCOVÁNÍ VYBRANÝCH KONSTRUKČNÍCH OCELÍ ZA RŮZNÝCH TEPLOTNÍCH PODMÍNEK SIMULATION OF CONTROLLED ROLLING OF SELECTED CONSTRUCTION STEELS AT DIFFERENT TEMPERATURE CONDITIONS Karel Milan

Více

durostat 400/450 Za tepla válcované tabule plechu Datový list srpen 2013 Odolné proti opotřebení díky přímému kalení

durostat 400/450 Za tepla válcované tabule plechu Datový list srpen 2013 Odolné proti opotřebení díky přímému kalení Za tepla válcované tabule plechu durostat 400/450 Datový list srpen 2013 Tabule plechu Odolné proti opotřebení díky přímému kalení durostat 400 a durostat 450 dosahují typických povrchových tvrdostí přibližně

Více

NEDOSTATKY PŘI VÝBĚRU A ZPRACOVÁNÍ VYSOKOLOGOVANÝCH NÁSTROJOVÝCH OCELÍ. Peter Jurči

NEDOSTATKY PŘI VÝBĚRU A ZPRACOVÁNÍ VYSOKOLOGOVANÝCH NÁSTROJOVÝCH OCELÍ. Peter Jurči NEDOSTATKY PŘI VÝBĚRU A ZPRACOVÁNÍ VYSOKOLOGOVANÝCH NÁSTROJOVÝCH OCELÍ Peter Jurči ČVUT, Fakulta strojní, Karlovo nám. 13, 121 35 Praha 2, p.jurci @seznam.cz ABSTRACT Selection of suitable material for

Více

VLIV MIKROLEGUJÍCÍCH PRVKŮ A PARAMETRŮ TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ NA MECHANICKÉ VLASTNOSTI PLECHŮ JAKOSTI P 460N

VLIV MIKROLEGUJÍCÍCH PRVKŮ A PARAMETRŮ TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ NA MECHANICKÉ VLASTNOSTI PLECHŮ JAKOSTI P 460N VLIV MIKROLEGUJÍCÍCH PRVKŮ A PARAMETRŮ TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ NA MECHANICKÉ VLASTNOSTI PLECHŮ JAKOSTI P 460N THE EFFECT OF MICROALLOYING ELEMENTS AND HEAT TREATMENT PARAMETERS ON MECHANICAL PROPERTIES OF

Více

RYCHLOŘEZNÉ NÁSTROJOVÉ OCELI

RYCHLOŘEZNÉ NÁSTROJOVÉ OCELI RYCHLOŘEZNÉ NÁSTROJOVÉ OCELI Významnou složkou nabídky nástrojových ocelí společnosti Bohdan Bolzano s.r.o. jsou nástrojové oceli rychlořezné, vyráběné jak konvenčně, tak i metodou práškové metalurgie.

Více

COMTES FHT a.s. R&D in metals

COMTES FHT a.s. R&D in metals COMTES FHT a.s. R&D in metals 2 Komplexnost Idea na bázi základního a aplikovaného výzkumu Produkt nebo technologie s novou přidanou hodnotou Simulace vlastností materiálu a technologického zpracování

Více

Precipitace. Změna rozpustnosti je základním předpokladem pro precipitační proces

Precipitace. Změna rozpustnosti je základním předpokladem pro precipitační proces Precipitace Čisté kovy s ohledem na své mechanické parametry nemají většinou pro praktická použití vhodné užitné vlastnosti. Je proto snaha využít všech možností ke zlepší těchto parametrů, zejména pak

Více

Tepelné zpracování ocelí. Doc. Ing. Stanislav Věchet, CSc. ; Ing. Karel Němec, Ph.D.

Tepelné zpracování ocelí. Doc. Ing. Stanislav Věchet, CSc. ; Ing. Karel Němec, Ph.D. Tepelné zpracování ocelí Doc. Ing. Stanislav Věchet, CSc. ; Ing. Karel Němec, Ph.D. Schéma průběhu tepelného zpracování 1 ohřev, 2 výdrž na teplotě, 3 ochlazování Diagram Fe-Fe 3 C Základní typy žíhání

Více

Charakteristika. Vlastnosti. Použití FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI MECHANICKÉ VLASTNOSTI UNIMAX

Charakteristika. Vlastnosti. Použití FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI MECHANICKÉ VLASTNOSTI UNIMAX 1 UNIMAX 2 Charakteristika UNIMAX je Cr-Mo-V legovaná ocel pro práci v oblast zpracování plastů, pro kterou jsou charakteristické tyto vlastnosti: Vynikající houževnatost a tažnost ve všech průřezech Dobrá

Více

KOROZE A TECHNOLOGIE POVRCHOVÝCH ÚPRAV

KOROZE A TECHNOLOGIE POVRCHOVÝCH ÚPRAV KOROZE A TECHNOLOGIE POVRCHOVÝCH ÚPRAV Přednáška č. 04: Druhy koroze podle vzhledu Autor přednášky: Ing. Vladimír NOSEK Pracoviště: TUL FS, Katedra materiálu Koroze podle vzhledu (habitus koroze) 2 Přehled

Více

Vlastnosti W 1,3. Modul pružnosti 194 000 189 000 173 000. Součinitel tepelné roztažnosti C od 20 C. Tepelná vodivost W/m. C Měrné teplo J/kg C

Vlastnosti W 1,3. Modul pružnosti 194 000 189 000 173 000. Součinitel tepelné roztažnosti C od 20 C. Tepelná vodivost W/m. C Měrné teplo J/kg C 1 SVERKER 3 2 Charakteristika SVERKER 3 je wolframem legovaná nástrojová ocel s vysokým obsahem uhlíku a chrómu, která vykazuje následující charakteristické znaky: Maximální odolnost proti opotřebení Vysoká

Více

5.0 ZJIŠŤOVÁNÍ FÁZOVÝCH PŘEMĚN

5.0 ZJIŠŤOVÁNÍ FÁZOVÝCH PŘEMĚN 5.0 ZJIŠŤOVÁNÍ FÁZOVÝCH PŘEMĚN Metody zkoumání fázových přeměn v kovech a slitinách jsou založeny na využití změn převážně fyzikálních vlastností, které fázovou přeměnu a s ní spojenou změnu struktury

Více

KALENÍ. Tepelné zpracování kovových materiálů

KALENÍ. Tepelné zpracování kovových materiálů Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10;s platností do r. 2016 vnávaznosti na platnost norem. Zákaz šířěnía modifikace těchto materiálů. Děkuji Ing. D. Kavková

Více

HLINÍK A JEHO SLITINY

HLINÍK A JEHO SLITINY HLINÍK A JEHO SLITINY Označování hliníku a jeho slitin dle ČSN EN a) Označování hliníku a slitin hliníku pro tváření dle ČSN EN 573-1 až 3 Tyto normy platí pro tvářené výrobky a ingoty určené ke tváření

Více

Tepelná technika. Teorie tepelného zpracování Doc. Ing. Karel Daďourek, CSc Technická univerzita v Liberci 2007

Tepelná technika. Teorie tepelného zpracování Doc. Ing. Karel Daďourek, CSc Technická univerzita v Liberci 2007 Tepelná technika Teorie tepelného zpracování Doc. Ing. Karel Daďourek, CSc Technická univerzita v Liberci 2007 Tepelné konstanty technických látek Základní vztahy Pro proces sdílení tepla platí základní

Více

KALENÍ A POPOUŠTĚNÍ. 0 0,4 0,8 1,2 1,6 1,8 Obsah C (%) Oblasti vhodných kalících teplot v diagramu Fe - Fe3C

KALENÍ A POPOUŠTĚNÍ. 0 0,4 0,8 1,2 1,6 1,8 Obsah C (%) Oblasti vhodných kalících teplot v diagramu Fe - Fe3C 1 KALENÍ A POPOUŠTĚNÍ Účelem kalení je zvýšit tvrdost oceli. Je to ohřev součásti na teplotu nad A c3 popř. A c1, výdrž na této teplotě a ochlazování kritickou rychlostí, čímž se potlačí vznik feritu a

Více

Povrchové kalení. Teorie tepelného zpracování Katedra materiálu Strojní fakulty Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2007

Povrchové kalení. Teorie tepelného zpracování Katedra materiálu Strojní fakulty Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2007 Povrchové kalení Teorie tepelného zpracování Katedra materiálu Strojní fakulty Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2007 Vlastnosti rychlých ohřevů Ohřívá se jen povrchová vrstva Ohřev

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Strojírenská technologie, vy_32_inovace_ma_22_16 Autor

Více

materiálové inženýrství

materiálové inženýrství Hutnické listy č.2/28 materiálové inženýrství Vývoj a ověřování vlastností konstrukčních ocelí se zvýšenou odolností proti požáru r. Ing. Zdeněk Kuboň, Ing. Šárka Stejskalová, Ing. Ladislav Kander, Ph..,

Více

VLASTNOSTI NiCrW SLITIN BĚHEM DLOUHODOBÉHO ŽÍHÁNÍ. PROPERTIES OF NiCrW ALLOYS DURING LONG-RUN HIGH- TEMPERATURE ANNEALING

VLASTNOSTI NiCrW SLITIN BĚHEM DLOUHODOBÉHO ŽÍHÁNÍ. PROPERTIES OF NiCrW ALLOYS DURING LONG-RUN HIGH- TEMPERATURE ANNEALING VLASTNOSTI NiCrW SLITIN BĚHEM DLOUHODOBÉHO ŽÍHÁNÍ PROPERTIES OF NiCrW ALLOYS DURING LONG-RUN HIGH- TEMPERATURE ANNEALING Jiří Kudrman a Božena Podhorná a Karel Hrbáček b Václav Sklenička c a ) Škoda-ÚJP,

Více

ŘÍZENÉ VÁLCOVÁNÍ A OCHLAZOVÁNÍ PÁSŮ Z PERLITICKÝCH OCELÍ. Čestmír Lang a Ladislav Jílek b

ŘÍZENÉ VÁLCOVÁNÍ A OCHLAZOVÁNÍ PÁSŮ Z PERLITICKÝCH OCELÍ. Čestmír Lang a Ladislav Jílek b ŘÍZENÉ VÁLCOVÁNÍ A OCHLAZOVÁNÍ PÁSŮ Z PERLITICKÝCH OCELÍ Čestmír Lang a Ladislav Jílek b a Braunschweiger Str. 24, D-47 169 Duisburg, SRN, E-mail cestmir.lang@freenet.de b VÍTKOVICE Výzkum a vývoj, spol.

Více

Kinetika austenitizace nízkouhlíkové Mn oceli při interkritickém tepelném zpracování

Kinetika austenitizace nízkouhlíkové Mn oceli při interkritickém tepelném zpracování Kinetika austenitizace nízkouhlíkové Mn oceli při interkritickém tepelném zpracování Libor Kraus, Josef Kasl, Stanislav Němeček ŠKODA VÝZKUM s.r.o., ylova 57, 316, Plzeň Abstract his work deal with the

Více

TVÁŘENÍ NOVÝCH TYPŮ OCELÍ. Ondřej Žáček Jiří Kliber

TVÁŘENÍ NOVÝCH TYPŮ OCELÍ. Ondřej Žáček Jiří Kliber TVÁŘENÍ NOVÝCH TYPŮ OCELÍ Ondřej Žáček Jiří Kliber VŠB TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA, Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství, katedra tváření materiálu, 17. Listopadu 15, 708 33 Ostrava-Poruba,

Více