Rozvoj pracoviště pro praktickou výuku archeologických oborů projekt podporovaný Fondem rozvoje vysokých škol 2008.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Rozvoj pracoviště pro praktickou výuku archeologických oborů projekt podporovaný Fondem rozvoje vysokých škol 2008."

Transkript

1 1. Cíle projektu Rozvoj pracoviště pro praktickou výuku archeologických oborů projekt podporovaný Fondem rozvoje vysokých škol 2008 Zpráva o projektu Cílovou skupinou projektu byli studenti dvou archeologických oborů FF UK: (1) pravěké a raně středověké archeologie (2) klasické archeologie. Hlavním smyslem projektu bylo: a) seznámit studenty s moderními měřickými technikami a kultivovat jejich zájem o nedestruktivní archeologické metody b) individuálně prohloubit jejich praktické dovednosti - konkrétně vytvořením možnosti využít měřické přístroje při vypracování studentských prací, a tak zároveň rozvíjet jejich tvůrčí a aktivní přístup. c) podnítit zájem studentů o vlastní odbornou činnost d) naučit je práci se speciálním softwarem, umožňujícím vyhodnocení dat a tvorbu plánů (Kokeš, Atlas, ArcView, AutoCAD) 2. Postup a způsob řešení V souladu se záměrem projektu byla zakoupena 1 totální stanice (Topcon 3000), včetně nezbytného software (Kokeš, Atlas), a dále speciální program pro práci s prostorovými daty (ArchView 9.2) se speciální nástavbou (SpatialAnalyst). Praktická i teoretická výuka studentů archeologických oborů FF UK byla zahájena ještě v LS 2008, především na základně v Mělníku, na lokalitách v jejím okolí, ale i jinde tak, aby byly pokryty hlavní situace, se kterými se studenti mohou v praxi setkat (archeologické odkryvy, dokumentace přírodního makroreliéfu, geodeticko-topografický průzkum a dokumentace malých antropogenních tvarů). V prvních měsících prošli systematickou výukou studenti 1. ročníků (bc.) oborů ARP a KAR, výběrově také studenti ročníků vyšších, včetně doktorandů ( Odborná praxe I, II ; Výkopová praxe I, II ). Tato praktická cvičení navazovala na předmět Využití PC v archeologii. Pro LS 2008/09 je plánována systematická výuka starších studentů (akreditované předměty Terénní teorie 1, 2 tyto předměty nebyly v ZS 2008/09 otevřeny). Díky nově zakoupenému vybavení mohou být zadávány také tematicky nové diplomové práce a může být rozvíjen samostatný vědecký přístup studentů a jejich práce v kolektivu. Moderně vybavené pracoviště, jehož vytvoření bylo hlavním cílem projektu, je jedním z předpokladů pro další rozvoj a zkvalitnění výuky na FF UK - především jejich praktických aspektů, které usnadní uplatnění absolventů v odborné praxi. Tento cíl je posilován také pravidelným přizváním externích pracovníků, konkrétně specializovaných geodetů, kteří se podílí na praktických cvičeních studentů. Jako jeden z prvních dokladů značného efektu zkvalitněné výuky umožněné projektem FRVŠ lze uvést samostatnou a tvořivou vědeckou aktivitu studentů, kteří vystoupili na 40. konferenci archeologů středověku v Plzni (L. Procházková, M. Beránek).

2 Personálně byla realizace projektu zajištěna nejen interními zaměstnanci FF UK, ale také doktorandy a externími pracovníky. Realizace projektu v roce 2008 spočívala ve výuce: 1) využití geodetického vybavení - totální stanice TOPCON ) zpracování - software Kokeš, Atlas 1/2 3) zpracování výstupů (tvorba plánů) software ArcView 9.2, AutoCAD Školitelé: Mgr. Petr Limburský (externí, doktorand) Mgr. Tomáš Klír, Ph.D. (interní) geodeti Jaroslav Batulka a Zvonimír Dragoun (externí) Ing. Pavel Bolina, Ph.D. (externí) A. Terénní praxe pro studenty oborů ARP a KAR A.1. Ročník: 1. (bc.) Počet studentů: 18 Akreditovaný předmět: Odborná praxe I, Výkopová praxe I Termín: Lokalita: Obříství (kraj Středočeský) archeologický odkryv Školitel: Mgr. Petr Limburský a) studenti absolvovali přednášku teorie získávání polohopisných a výškopisných dat b) studenti byli seznámeni s různými aplikacemi využitelnými v jak v průběhu archeologického výzkumu tak i při provádění památkové péče c) další praktické cvičení probíhalo ve 3-4 členných skupinách, v rozsahu 2 hod cvičně a 1 den přímo v terénu (každá skupina), během kterého již studenti samostatně prováděli měření zadaného úkolu na archeologickém výzkumu. Tato naměřená data poté asistovaným postupem vyhodnocovali za použití programů KOKEŠ a ATLAS (1/2 dne každá skupina). Výstup: Výsledkem práce studentů s totální stanicí během praxe bylo vytvoření vrstevnicového plánu archeologické lokality před započetím destruktivního výzkumu za účelem dalších analýz.

3 Školitel P. Limburský a studenti 1. ročníku při práci s totální stanicí během praxe. Studentka 1. ročníku při práci s totální stanicí během praxe. B. Terénní praxe pro studenty a doktorandy oboru ARP B.1. Ročník: (bc.), doktorandi mimo předmět Počet studentů: 3 Akreditovaný předmět: Odborná praxe II Termín: , , , Lokalita: Dolní Beřkovice (kraj Středočeský)

4 archeologický odkryv Školitel: Mgr. Petr Limburský a) využití vybavení při zaměření archeologických objektů a narušených archeologických situací při stavbě obytného okrsku v Dolních Beřkovicích b) studenti se přímo podíleli na zaměření lokality a následném vyhotovení situační i podrobné mapy; seznámili se s terénními činnostmi v průběhu archeologické památkové péče. Předpokládá se soustavné využití vybavení při akcích podobného charakteru i v budoucnu. Výstup: Výsledkem práce studentů je zaměření stavbou narušených částí terénu, vložení do katastrálního plánu a vytvoření celkového plánu archeologické lokality. Studenti 1. ročníku při práci s totální stanicí během praxe. B.2. Ročník: (bc.), doktorandé mimo předmět Počet studentů: 4 Akreditovaný předmět: Odborná praxe II Termín: , , , Lokalita: Dolní Beřkovice (kraj Středočeský) geomorfologická analýza Školitel: Mgr. Petr Limburský a) využití vybavení při interpretaci současných mapových podkladů s cílem vytvoření mapy vybraného transektu soutoku Vltavy s Labem před výraznými zásahy člověka do krajiny v industriálním období. b) studenti vytvářejí na základě srovnání současných map, mapových podkladů století, současné morfologie terénu a archivních materiálů digitální mapový list za použití programu KOKEŠ, který je dále využit k tvorbě modelu terénu k vyhodnocení umístění archeologických lokalit za pomoci programu ATLAS. Tato práce má kumulativní charakter. V budoucnu se předpokládá doplňování vzniklého modelu o přímo v terénu zjišťovaná a měřená data.

5 Výstup: Výsledkem práce studentů je průběžná tvorba intepretační digitální mapy okolí soutoku Vltavy s Labem, kterou lze využít k vyhodnocování prostorových vztahů pravěkých i historických situací. Digitální mapa vytvořená studentkou 2. ročníku Nikolou Dvořákovou v programu Kokeš. B.3. Ročník: (bc.), 1. (mgr.) Počet studentů: 5 Akreditovaný předmět: Odborná praxe II Termín: Lokalita: zaniklá vesnice Hermannsgrün, k.ú. Podlesí Úbočí (kraj Karlovarský) geodeticko-topografický průzkum, geomorfologická analýza Školitel: Mgr. Tomáš Klír, Ph.D. a) intenzivní praktická výuka, a to malé skupiny vybraných studentů, kteří mají speciální zájem o problematiku nedestruktivních archeologických výzkumů, popř. krajiny a středověké vesnice; důraz byl kladen na rozvoj osobního tvořivého přístupu jednotlivých studentů, na vlastní modifikaci vyučovaných postupů v konkrétních podmínkách b) využití vybavení při geodeticko-topografickém průzkumu a při geomorfologické analýze povrchových tvarů v areálu zaniklé středověké vesnice Hermannsgrün situované v sedlech Slavkovského lesa c) analytické zaměření (i) antropogenních reliktů agrární výroby, fortifikace, novověké výrobní činnosti (milířiště, strouhy, hráze); (ii) přírodních tvarů v potoční nivě a v údolním svahu d) interpretace jednotlivých tvarů na základě geomorfologické analýzy a jejich topografickém kontextu Výstup: Kritický geodetický plán, popis a výklad lokality. Výuka na lokalitě bude pokračovat i v příštích letech.

6 Student 1. ročníku (mgr.) Jan Hasil před praktickým cvičením ve Slavkovském lese. Praktické cvičení ve Slavkovském lese. B.4. Ročník: (bc.), 1. (mgr.) Počet studentů: 6 Akreditovaný předmět: Odborná praxe II Termín: květen-červenec 2008 Lokalita: Humenská (kraj Středočeský) geodeticko-topografický průzkum úvozů cest

7 Školitel: Mgr. Tomáš Klír, Ph.D. Mgr. Petr Limburský Ing. Pavel Bolina, Ph.D. a) intenzivní praktická výuka vybraných studentů, kteří mají speciální zájem o problematiku nedestruktivních archeologických výzkumů a jejich uplatnění při průzkumu zaniklých komunikačních systémů b) využití vybavení při geodeticko-topografickém průzkumu a při geomorfologické analýze povrchových tvarů (především úvozů) v prostoru lokality Humenská, které jsou interpretovány jako pozůstatek zaniklého komunikačního systému při brodu přes Berounku, na cestě spojující Prahu s jižními Čechami c) analytické zaměření d) interpretace horizontálních stratigrafií úvozů na základě geomorfologické analýzy Výstup: Kritický geodetický plán, popis a výklad komunikačního systému. Výuka na lokalitě bude pokračovat i v příštích letech. C. Praxe v rámci přípravy bakalářských prací C.1. Jméno: Lucie Procházková (ARP, bc.) Téma: Zaniklá středověká vesnice v poloze Mořina u Běštína (kraj Středočeský) Počet studentů v kolektivu: 4 Školitel: Mgr. Tomáš Klír, Ph.D. Mgr. Petr Limburský geodeti Jaroslav Batulka a Zvonimír Dragoun a) intenzivní praktická výuka studentky, za účelem vypracování bakalářské práce, a kolektivu vybraných studentů, kteří mají speciální zájem o problematiku nedestruktivních archeologických výzkumů, popř. krajiny a středověké vesnice b) důraz byl kladen na individuální modifikaci vyučovaných postupů v konkrétních podmínkách a na samostatnou práci studentů c) do výuky zapojeni také profesionální geodeti Jaroslav Batulka a Zvonimír Dragoun e) využití vybavení při geodeticko-topografickém průzkumu a při geomorfologické analýze povrchových tvarů v areálu zaniklé středověké vesnice v poloze Mořina u Běštína (kraj Středočeský) f) analytické zaměření (i) antropogenních i (ii) přírodních tvarů g) interpretace jednotlivých tvarů na základě geomorfologické analýzy a jejich topografickém kontextu h) výuka zpracování a tvorby výstupů (plán v programu AutoCAD) Výstup: Konferenční příspěvek poster na 40. konferenci archeologie středověku v Plzni ( ). Bakalářská práce (v přípravě). Kritický geodetický plán, popis a výklad lokality.

8 Geodetické zaměření (totální stanicí) a plán vytvořený Lucií Korbovou Procházkovou v rámci bakalářské práce (software Kokeš a AutoCAD). C.2. Jméno: Michal Beránek (ARP, bc.) Téma: Zaniklá středověká vesnice Žák (kraj Středočeský) Počet studentů v kolektivu: 2 geodeticko-topografický průzkum, geomorfologická analýza Školitel: Mgr. Tomáš Klír, Ph.D. Jako 3.1. Výstup: Konferenční příspěvek poster na 40. konferenci archeologie středověku v Plzni ( ). Bakalářská práce (v přípravě). Kritický geodetický plán, popis a výklad lokality. 3. Změny v projektu Projekt byl realizován bez výrazných změn. Modifikováno bylo personální zajištění podle aktuálních potřeb a možností. Praktickou výuku s totální stanicí zajišťovali Petr Limburský, Tomáš Klír a také geodeti Jaroslav Batulka a Zvonimír Dragoun. Teoretickou výuku software zajistil Petr Limburský (Kokeš, Atlas), Tomáš Klír (AutoCAD). Výuka software ArcView 9.2. proběhne až v LS 2009, kdy je plánováno otevření odpovídajících předmětů (Využití počítačů v archeologii Jan Mařík, Alžběta Danielisová). Záměr a náplň projektu byly prezentovány zatím pouze na www stránkách ÚPRAV ( - sekce Výzkumné projekty, Fond rozvoje vysokých škol). Zpráva v odborném periodiku je plánována až pro rok 2009, aby mohla být doplněna o příklady konkrétních výstupů (Archeologické rozhledy, Zprávy památkové péče, Studia Medievalia Pragensia).

9 4. Výsledky a výstupy řešení včetně jejich prezentace 1) studentské praxe a systematická výuka pro 1. a vyšší ročníky bc. i mgr. formy studia, a to v letních měsících na archeologické základně FF UK v Mělníku (lokality Obříství, Dolní Beřkovice) 2) individuální experimentální cvičení studentů - výběrová praxe pro studenty vyšších ročníků s odpovídající specializací, a to během celého roku na lokalitách ve středočeském a karlovarském kraji 3) seminární a bakalářské práce, které byly prezentovány na 40. konferenci archeologů středověku v Plzni (Lucie Korbová Procházková, Michal Beránek) 4) předpoklady pro zajištění výuky dalších předmětů Terénní teorie 1, 2, Výkopová teorie a praxe 5) www stránky ÚPRAV ( - sekce Výzkumné projekty) 5. Výše finančních prostředků a zdůvodnění, na co byly použity V rámci FRVŠ bylo přiděleno celkem 411 tis. Kč investičních prostředků, které byly vydány v souladu se zadáním projektu (zde i bližší popis a zdůvodnění): (1) totální stanice TOPCON GTS 3000LN s příslušenstvím (včetně software Kokeš, licence pro 20 počítačů, 1 HW klíč) Plánovaná cena: tisíc Kč Vydáno: 292 tisíc Kč (drobný nárůst ceny byl dán lepším doprovodným vybavením stativem, latí atd.) (2) software GIS ArcView 9.2 s nástavbou SpatialAnalyst (1 licence, 1 HW) Plánovaná cena: Kč Vydáno: Kč (přebytek byl vydán za lepší vybavení k totální stanici)

Rozvoj centra pro praktickou výuku archeologických oborů Programu partnerství pro vzdělávání projekt podporovaný Fondem rozvoje vysokých škol 2011

Rozvoj centra pro praktickou výuku archeologických oborů Programu partnerství pro vzdělávání projekt podporovaný Fondem rozvoje vysokých škol 2011 Rozvoj centra pro praktickou výuku archeologických oborů Programu partnerství pro vzdělávání projekt podporovaný Fondem rozvoje vysokých škol 2011 Závěrečná zpráva o projektu řešitel: prof. PhDr. Jan Klápště,

Více

Příloha č. 2 Základní informace o lokalitě1: Odůvodnění výzkumu: Cíle a navrhované metody výzkumu2: nedestruktivního částečně destruktivního

Příloha č. 2 Základní informace o lokalitě1: Odůvodnění výzkumu: Cíle a navrhované metody výzkumu2: nedestruktivního částečně destruktivního Příloha č. 1: Nálezy budou předány podle 23 zákona č. 20/1987 Sb. příslušnému krajskému Jihočeskému muzeu v Českých Budějovicích (dohoda s kurátorkou sbírek Mgr. Zuzanou Thomovou) Příloha č. 2 Základní

Více

Zpráva ze zahraničního studijního pobytu II. část

Zpráva ze zahraničního studijního pobytu II. část Zpráva ze zahraničního studijního pobytu II. část Účastník: Ing. Vladimír Brůna katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP, pracoviště Most termín: 11.1. 1.2. 2013 místo: Egypt Káhira, Bawitti příjemce

Více

ARCHAEOMONTAN 2018 KRUPKA

ARCHAEOMONTAN 2018 KRUPKA ARCHAEOMONTAN 2018 KRUPKA Mgr. Rostislav Kadlec, 30.11.2017, UJEP Ústí n. L. VÝROČNÍ KONFERENCE CRR ČR - NUTS II SEVEROZÁPAD ARCHAEOMONTAN 2018 - přeshraniční vědecký projekt - výzkum středověkého hornictví

Více

ARCHEOLOGIE PRAVĚKÁ ARP / DVOUOBOROVÉ STUDIUM PREZENČNÍ Ń

ARCHEOLOGIE PRAVĚKÁ ARP / DVOUOBOROVÉ STUDIUM PREZENČNÍ Ń ARCHEOLOGIE PRAVĚKÁ ARP ARP / DVOUOBOROVÉ STUDIUM PREZENČNÍ Ń Celkový plán studia I. cyklus 201. Dějiny pravěku 2/- Zk 202. Neolit v ČR a SR 2/- Kv 203. Eneolit a doba bronzová v ČR a SR 3/- Kv 204. Doba

Více

Směrnice děkana č. 2/2007

Směrnice děkana č. 2/2007 Směrnice děkana č. 2/2007 INTERNÍ GRANTOVÁ AGENTURA PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTY UNIVERZITY J. E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM 1. Úvodní ustanovení Interní grantová agentura (IGA) Přírodovědecké fakulty Univerzity

Více

Spolupráce vysokých škol s absolventy. Ing. Roman Kozel, Ph.D. proděkan Ekonomické fakulty VŠB TU Ostrava

Spolupráce vysokých škol s absolventy. Ing. Roman Kozel, Ph.D. proděkan Ekonomické fakulty VŠB TU Ostrava Spolupráce vysokých škol s absolventy Ing. Roman Kozel, Ph.D. proděkan Ekonomické fakulty VŠB TU Ostrava SEGMENTY SPOLUPRÁCE studenti středních škol studenti vysoké školy absolventi vysoké školy zaměstnanci

Více

Den otevřených dveří. Klasická archeologie.

Den otevřených dveří. Klasická archeologie. Den otevřených dveří Klasická archeologie http://ukar.ff.cuni.cz Klasická archeologie 2.je tradiční a zároveň supermoderní obor Klasická archeologie 3 Věnujeme se výzkumu materiální kultury středomořské

Více

ARCHEOLOGIE PRAHY NA DOSAH

ARCHEOLOGIE PRAHY NA DOSAH ARCHEOLOGIE PRAHY NA DOSAH PROJEKT INTEGROVANÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM ARCHEOLOGICKÝCH PRAMENŮ PRAHY VÝCHODISKA A KONCEPCE NAKI, MK ČR 2013-2017 - DF13P01OVV014 Praha, 27. dubna 2015 IVANA BOHÁČOVÁ, ARÚ AV ČR,

Více

Geoinformační technologie v egyptologické praxi

Geoinformační technologie v egyptologické praxi Geoinformační technologie v egyptologické praxi EGY022014a/ Spec.přednáška I ZS 2015 2016, 1. přednáška Organizační záležitosti: Výuka bude probíhat ve čtvrtek od 15:00 do 17:00 hod. Internetové stránky

Více

Využití moderní vizualizační a simulační techniky v oblasti dopravních systémů

Využití moderní vizualizační a simulační techniky v oblasti dopravních systémů Využití moderní vizualizační a simulační techniky v oblasti dopravních systémů Doba realizace 31.8.2016 30.4.2019 Stručný popis projektu včetně jeho cílů a výsledků Děčínské pracoviště Fakulty dopravní

Více

Terénní kurz Diváky , program terénních akcí a odpoledních odborných přednášek.

Terénní kurz Diváky , program terénních akcí a odpoledních odborných přednášek. Terénní kurz Diváky 7. - 26. 7. 2013, program terénních akcí a odpoledních odborných přednášek. Terénní kurz proběhne ve třech týdenních turnusech. 1. Turnus 7. až 13. 7. 2013 2. Turnus 14. až 20. 7. 2013

Více

Soulad studijního programu. Mezinárodní rozvojová studia. geografie B1301 Geografie 6702R004 Mezinárodní rozvojová studia

Soulad studijního programu. Mezinárodní rozvojová studia. geografie B1301 Geografie 6702R004 Mezinárodní rozvojová studia Standard studijního Mezinárodní rozvojová studia A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí

Více

Zpráva ze zahraničního studijního pobytu I. část

Zpráva ze zahraničního studijního pobytu I. část Zpráva ze zahraničního studijního pobytu I. část Účastník: Ing. Vladimír Brůna katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP, pracoviště Most termín: 12. 25. 10. 2012 místo: Egypt Káhira, Bawitti příjemce

Více

Topografické mapování KMA/TOMA

Topografické mapování KMA/TOMA Topografické mapování KMA/TOMA ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta aplikovaných věd - KMA oddělení geomatiky Ing. Martina Vichrová, Ph.D. vichrova@kma.zcu.cz Vytvoření materiálů bylo podpořeno prostředky

Více

P 7310 Filologie SLOVANSKÉ LITERATURY

P 7310 Filologie SLOVANSKÉ LITERATURY P 7310 Filologie SLOVANSKÉ LITERATURY Vstupní požadavky Uchazeč musí být absolventem magisterského studia, nejlépe některého z oborů slovanské filologie. Doktorské studium oboru předpokládá dobrou aktivní

Více

Soulad studijního programu. Molekulární a buněčná biologie

Soulad studijního programu. Molekulární a buněčná biologie Standard studijního Molekulární a buněčná biologie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí

Více

7.26 Pojetí vyučovacího předmětu Průvodcovská činnost. Průvodcovská činnost

7.26 Pojetí vyučovacího předmětu Průvodcovská činnost. Průvodcovská činnost 7.26 Pojetí vyučovacího předmětu Průvodcovská činnost Průvodcovská činnost POJETÍ PŘEDMĚTU Cílem je poskytnout studentům základní informace o problematice průvodcovských služeb jak po stránce teoretické

Více

Proč a jak se stát studentem

Proč a jak se stát studentem Proč a jak se stát studentem DOKTORSKÉHO STUDIJNÍHO OBORU PEDAGOGIKA na FHS UTB ve Zlíně CO budu studovat? Tematicky se zaměřuje na dvě oblasti: a) procesy vyučování a učení a jejich aktéři, b) sociální

Více

Soulad studijního programu. Bioanorganická chemie

Soulad studijního programu. Bioanorganická chemie Standard studijního Bioanorganická chemie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností

Více

Letní semestr 2007 / 2008. kód pro zápis do KOS: 106 VYPSANÉ ATELIÉRY: 1. URBANISMUS 2. SOUBOR STAVEB 3. BYTOVÝ DŮM 4.

Letní semestr 2007 / 2008. kód pro zápis do KOS: 106 VYPSANÉ ATELIÉRY: 1. URBANISMUS 2. SOUBOR STAVEB 3. BYTOVÝ DŮM 4. Ústav urbanismu č. 519 Vedoucí ústavu: ing. arch. Jan Jehlík ATELIER KOHOUT - JIRAN - TICHÝ Ing. arch. Michal Kohout, ing. arch. Zdeněk Jiran, ing. arch. David Tichý Ph.D. Letní semestr 2007 / 2008 kód

Více

Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací, výzkumné a umělecké činnosti Slezské univerzity v Opavě, Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné na rok

Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací, výzkumné a umělecké činnosti Slezské univerzity v Opavě, Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné na rok Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací, výzkumné a umělecké činnosti Slezské univerzity v Opavě, Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné na rok 2010 Karviná 2009 1. Úvod Aktualizace Dlouhodobého záměru

Více

Obsah Poslání Ekonomické fakulty Priority Ekonomické fakulty... 2

Obsah Poslání Ekonomické fakulty Priority Ekonomické fakulty... 2 DLOUHODOBÝ ZÁMĚR EKONOMICKÉ FAKULTY 2015-2019 0 OBSAH Obsah... 1 Poslání Ekonomické fakulty... 1 Priority Ekonomické fakulty... 2 1 Vzdělávání a pedagogická činnost... 2 2 Výzkum a aplikace vědeckovýzkumných

Více

doc. Ing. JAN KOUŘIL, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický ve Vodňanech

doc. Ing. JAN KOUŘIL, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický ve Vodňanech doc. Ing. JAN KOUŘIL, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický ve Vodňanech ZKUŠENOSTI SE ZAVEDENÍM KOMBINOVANÉHO SPECIALIZAČNÍHO STUDIA NA JIHOČESKÉ

Více

Fond rozvoje vysokých škol Tématický okruh G

Fond rozvoje vysokých škol Tématický okruh G Fond rozvoje vysokých škol Tématický okruh G Ing. Šárka Dvořáková, Ph.D. EXCELENCE DOKTORSKÉHO STUDIA NA AF MENDELU PRO NAVAZUJÍCÍ EVROPSKOU VĚDECKO-VÝZKUMNOU KARIÉRU CZ.1.07/2.3.00/20.0005 Tento seminář

Více

Fond rozvoje vysokých škol okruh G

Fond rozvoje vysokých škol okruh G Fond rozvoje vysokých škol okruh G Tvůrčí práce studentů směřující k inovaci vzdělávací činnosti Ing. Šárka Dvořáková, Ph.D. 10.4.2012 EXCELENCE DOKTORSKÉHO STUDIA NA AF MENDELU PRO NAVAZUJÍCÍ EVROPSKOU

Více

Osa 2 Kvalita, efektivita a otevřenost vzdělávání Rozvoj školy doktorských studií

Osa 2 Kvalita, efektivita a otevřenost vzdělávání Rozvoj školy doktorských studií Osa 2 Kvalita, efektivita a otevřenost vzdělávání Rozvoj školy doktorských studií Globální cíl: zkvalitnění výchovy doktorandů a zlepšení jejich úrovně a připravenosti pro vědeckou práci a jejich pozice

Více

bakalářském a magisterském stupni VŠ vzdělání

bakalářském a magisterském stupni VŠ vzdělání Inovace formy a obsahu výuky studia historie v bakalářském a magisterském stupni VŠ vzdělání CZ.04.1.03/3.2.15.2/0280 Tento projekt je Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

(Návrh schválený Vědeckou radou SU OPF dne )

(Návrh schválený Vědeckou radou SU OPF dne ) Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací, výzkumné a umělecké činnosti Slezské univerzity v Opavě, Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné na rok 2009 (Návrh schválený Vědeckou radou SU OPF dne 6. 10.

Více

Institucionální plán Filozofická fakulta JU

Institucionální plán Filozofická fakulta JU Institucionální plán Filozofická fakulta JU 2014 Institucionální plán FF JU č. 1 Zahájení činnosti univerzitního nakladatelství (průřezový, PO1) č. 2 Rozvoj vzdělávací činnosti na Filozofické fakultě JU

Více

Soulad studijního programu. Aplikovaná informatika

Soulad studijního programu. Aplikovaná informatika Standard studijního Aplikovaná informatika A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností

Více

Standard studijního programu Didaktika chemie

Standard studijního programu Didaktika chemie Standard studijního Didaktika chemie A. Specifika a obsah studijního : Typ doktorský Oblast/oblasti vzdělávání Chemie/Učitelství, 40 %/60 % Základní tematické okruhy obecná chemie, anorganická chemie,

Více

Fakulty sociálně ekonomické Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Fakulty sociálně ekonomické Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem AKTUALIZACE Dlouhodobého záměru Fakulty sociálně ekonomické Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem na léta 2011-2015 pro rok 2013 Aktualizaci Dlouhodobého záměru Fakulty sociálně ekonomické

Více

Partnerství s PEF MENDELU

Partnerství s PEF MENDELU Partnerství s PEF MENDELU C h a r a k t e r i s t i k a fa k u lt y Prestižní studium praktické a flexibilní studium vysoká zaměstnanost absolventů nejlepší ekonomická fakulta na Moravě* třetí nejlepší

Více

Pokyny pro sestavení nálezové zprávy o archeologickém výzkumu

Pokyny pro sestavení nálezové zprávy o archeologickém výzkumu Pokyny pro sestavení nálezové zprávy o archeologickém výzkumu Nálezová zpráva je základní vědecký dokument, obsahující maximální počet objektivně dosažených informací o výzkumu. K jejich zpracování je

Více

Granty Soupis grantů a projektů

Granty Soupis grantů a projektů Granty Soupis grantů a projektů 1994 1996 Počátky Prahy. Vývoj pražské aglomerace do 1. poloviny 12. století. grant GA ČR č. 404/94/1007 nositel L. Hrdlička (ARÚ AV ČR) spoluřešitel za NPÚ Praha J. Čiháková

Více

Zkušenosti s výukou ATLAS DMT na Stavební fakultě ČVUT

Zkušenosti s výukou ATLAS DMT na Stavební fakultě ČVUT Karel Benda Petr Soukup ČVUT v Praze, Fakulta stavební Katedra mapování a kartografie Zkušenosti s výukou ATLAS DMT na Stavební fakultě ČVUT Hotel Flora, Olomouc, 16. a 17 října 2012 Kdo jsme Kat. mapování

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Opatření děkana Fakulty managementu č. 7/2016

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Opatření děkana Fakulty managementu č. 7/2016 Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Opatření děkana Fakulty managementu č. 7/2016 Opatření děkana o dalších povinnostech studentů doktorského studia na Fakultě managementu

Více

Aktualizace dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, umělecké a další tvůrčí činnosti

Aktualizace dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, umělecké a další tvůrčí činnosti Aktualizace dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, umělecké a další tvůrčí činnosti Ústavu zdravotnických studií TUL na období 2008 1. Úvod Tato aktualizace rozpracovává a upřesňuje

Více

Doktorský studijní obor Didaktika literatury. 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury

Doktorský studijní obor Didaktika literatury. 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury Obsah 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury... 1 1.1 Shrnutí požadovaných studijních aktivit včetně jejich kreditového ohodnocení... 2 1.2 Charakteristika a kreditové ohodnocení

Více

Doktorské studium oboru Fyzická geografie a geoekologie

Doktorské studium oboru Fyzická geografie a geoekologie Doktorské studium oboru Fyzická geografie a geoekologie Organizace studia: katedra (doktorand je po dobu studia členem katedry) fakulta (studijní oddělení, studijní řád) univerzita (studijní řád UK) školitel

Více

Oddělení Geověd. Západočeská univerzita v Plzni, Centrum biologie a geověd. Návrhy témat kvalifikačních prací

Oddělení Geověd. Západočeská univerzita v Plzni, Centrum biologie a geověd. Návrhy témat kvalifikačních prací Oddělení Geověd Západočeská univerzita v Plzni, Centrum biologie a geověd Návrhy témat kvalifikačních prací Plzeň, prosinec 2015 doc. RNDr. Pavel MENTLÍK, Ph.D. Témata kvalifikačních prací (BP) Geomorfologicko-didaktické

Více

Obsah Poslání Ekonomické fakulty Priority Ekonomické fakulty Vzdělávání a pedagogická činnost... 2

Obsah Poslání Ekonomické fakulty Priority Ekonomické fakulty Vzdělávání a pedagogická činnost... 2 DLOUHODOBÝ ZÁMĚR EKONOMICKÉ FAKULTY 2015-2019 0 OBSAH Obsah... 1 Poslání Ekonomické fakulty... 1 Priority Ekonomické fakulty... 2 1 Vzdělávání a pedagogická činnost... 2 2 Výzkum a aplikace vědeckovýzkumných

Více

P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA

P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA Vstupní požadavky Uchazeč o studium by měl být absolventem magisterského studia nejlépe anglofonních literatur nebo příbuzného oboru (anglistiky,

Více

Vysoká škola regionálního rozvoje, s.r.o.

Vysoká škola regionálního rozvoje, s.r.o. , s.r.o. AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A VĚDECKÉ, VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ, INOVAČNÍ A DALŠÍ TVŮRČÍ ČINNOSTI VŠRR PRO ROK 2011 Praha 2010 VYSOKÁ ŠKOLA REGIONÁLNÍHO ROZVOJE, s. r. o. AKTUALIZACE

Více

P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA Vstupní požadavky Uchazeč o studium by měl být absolventem magisterského studia

P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA Vstupní požadavky Uchazeč o studium by měl být absolventem magisterského studia P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA Vstupní požadavky Uchazeč o studium by měl být absolventem magisterského studia nejlépe anglofonních literatur nebo příbuzného oboru (anglistiky,

Více

Studijní program Elektrotechnika a komunikační technologie. prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D Ústav radioelektroniky FEKT VUT v Brně

Studijní program Elektrotechnika a komunikační technologie. prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D Ústav radioelektroniky FEKT VUT v Brně Studijní program Elektrotechnika a komunikační technologie prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D Ústav radioelektroniky FEKT VUT v Brně Studijní obory Studijní obory doktorského studijního programu Elektrotechnika

Více

Projekt OPVK CZ.1.07/2.2.00/ Inovace studijních programů Geodézie a kartografie. Doc. Ing. Josef Weigel, CSc.

Projekt OPVK CZ.1.07/2.2.00/ Inovace studijních programů Geodézie a kartografie. Doc. Ing. Josef Weigel, CSc. Vyhodnocení ankety Kvalita výuky pro Bakalářský studijní program Geodézie a kartografie a Navazující studijní program Geodézie a kartografie - školní rok 2010-11 včetně personálního hodnocení a se základním

Více

Sociologie (jednooborové studium) N 6703 Sociologie (Platnost akreditace: )

Sociologie (jednooborové studium) N 6703 Sociologie (Platnost akreditace: ) Sociologie (jednooborové studium) N 6703 Sociologie (Platnost akreditace: 22.7. 2011 31.7. 2019) PP povinné předměty OBOROVÉ PŘEDMĚTY POVINNÉ 1 PP1 Výzkumné praktikum 0p + 3s Z p 5 PhDr. Jiří Vinopal,

Více

Výuka geoinformačních technologií

Výuka geoinformačních technologií TU Zvolen, 29.5.2015 doc. Ing. Martin Klimánek, Ph.D. Výuka geoinformačních technologií Ústav hospodářské úpravy lesů a aplikované geoinformatiky Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním

Více

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti na období Aktualizace pro rok 2017

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti na období Aktualizace pro rok 2017 Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti na období 2016 2020 Aktualizace pro rok 2017 Verze: 1 Platnost: 1. 1. 2017 Zpracovali: RNDr. Josef

Více

Úloha geoinformatiky při archeologickém výzkumu v Abúsíru

Úloha geoinformatiky při archeologickém výzkumu v Abúsíru Úloha geoinformatiky při archeologickém výzkumu v Abúsíru Vladimír Brůna Laboratoř geoinformatiky UJEP Pracoviště UJEP v Mostě, Dělnická 21, areál ISŠT COP, 434 01 Most e-mail: bruna@geolab.cz; http://www.geolab.cz

Více

Soulad studijního programu. Ochrana a tvorba krajiny. Biologie, ekologie a životní prostředí

Soulad studijního programu. Ochrana a tvorba krajiny. Biologie, ekologie a životní prostředí Standard studijního Ochrana a tvorba krajiny A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností

Více

Žádající organizace prohlašuje, že vyjednala s majitelem pozemku náležitosti dle 22 odst.1 a zejm. 24 zákona č. 20/1987Sb.

Žádající organizace prohlašuje, že vyjednala s majitelem pozemku náležitosti dle 22 odst.1 a zejm. 24 zákona č. 20/1987Sb. Žádost o stanovisko ARÚ AV ČR, Praha, v. v. i. dále jen (ARÚ) k realizaci archeologického výzkumu, který nebyl vyvolán stavební či jinou činností na území s archeologickými nálezy dle 22., odst.2 1. Oprávněná

Více

Geomatika v České republice

Geomatika v České republice Geomatika v České republice Václav Čada, Otakar Čerba Oddělení geomatiky, Katedra matematiky, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni Geoinformace ve veřejné správě 2013, Praha, 27. 28.

Více

Použití GIS v agendě a výzkumných projektech odboru archeologie. Jelena Ambrožová

Použití GIS v agendě a výzkumných projektech odboru archeologie. Jelena Ambrožová Použití GIS v agendě a výzkumných projektech odboru archeologie S GISem víc než 15 let - Projekt Státní archeologický seznam České republiky SAS ČR 31771 záznamů v databázi 33905 polygonů území s archeologickými

Více

OCEŇOVÁNÍ SLOŽEK PODNIKÁNÍ

OCEŇOVÁNÍ SLOŽEK PODNIKÁNÍ PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU OCEŇOVÁNÍ SLOŽEK PODNIKÁNÍ KAMILA BEŇOVÁ Ostrava 2011 1 Název: Oceňování složek podnikání Autoři: Kamila Beňová Vydání: první, 2011 Počet stran: 7 Tisk:

Více

Inovace studijních programů AF a ZF MENDELU. směřující k vytvoření mezioborové integrace

Inovace studijních programů AF a ZF MENDELU. směřující k vytvoření mezioborové integrace Inovace studijních programů AF a ZF MENDELU směřující k vytvoření mezioborové integrace CZ.1.07/2.2.00/28.0302 Klíčová aktivita KA5 Propojení univerzitního prostředí s trhem práce Garant aktivity Ing.

Více

Gymnázium jako vzdělávacívací centrum. RNDr. Pavel Vlach, Ph.D.

Gymnázium jako vzdělávacívací centrum. RNDr. Pavel Vlach, Ph.D. Gymnázium jako vzdělávacívací centrum RNDr. Pavel Vlach, Ph.D. Využití projektových finančních prostředků (cca 3 mil.) 1. vybavení vzdělávacího centra rekonstrukce 2 učeben vybavení vzdělávacího centra

Více

U N I V E R Z I T A O B R A N Y

U N I V E R Z I T A O B R A N Y U N I V E R Z I T A O B R A N Y DLOUHODOBÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVACÍ A VĚDECKÉ, VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ A DALŠÍ TVŮRČÍ ČINNOSTI UNIVERZITY OBRANY NA OBDOBÍ 2006 2010 Aktualizace pro rok 2006 Brno, červen 2006 Aktualizace

Více

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov. Modelování termohydraulických jevů 1.hodina. Úvod. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D.

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov. Modelování termohydraulických jevů 1.hodina. Úvod. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Modelování termohydraulických jevů 1.hodina Úvod Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Letní semestr 2008/2009 Pracovní materiály pro výuku předmětu.

Více

PRŮMYSLOVÝ DESIGN VE STROJÍRENSTVÍ. Magisterské studium

PRŮMYSLOVÝ DESIGN VE STROJÍRENSTVÍ. Magisterské studium PRŮMYSLOVÝ DESIGN VE STROJÍRENSTVÍ Magisterské studium CHARAKTERISTIKA OBORU Obor Průmyslový design ve strojírenství spojuje teorii, dovednosti a praxi v oblasti designu s důrazem na estetické, technické,

Více

Cvičení č. 1: Úvod, Rovnoměrnost betonu

Cvičení č. 1: Úvod, Rovnoměrnost betonu Modernizace výuky na FAST VUT v Brně v rámci bakalářských a magisterských studijních programů CZ.04.1.03/3.2.15.2/0292 BI52 Diagnostika stavebních konstrukcí Cvičení č. 1: Úvod, Rovnoměrnost betonu PODĚKOVÁNÍ

Více

P 8109 Obecná teorie a dějiny umění a kultury DĚJINY VÝTVARNÉHO UMĚNÍ

P 8109 Obecná teorie a dějiny umění a kultury DĚJINY VÝTVARNÉHO UMĚNÍ P 8109 Obecná teorie a dějiny umění a kultury DĚJINY VÝTVARNÉHO UMĚNÍ Vstupní požadavky Uchazeč musí být absolventem magisterského studia nejlépe oboru dějiny umění či historie, pomocných věd historických,

Více

vývojvoj a perspektivy

vývojvoj a perspektivy Příprava učitelu itelů fyziky na JU vývojvoj a perspektivy Jiří Tesař, katedra fyziky PF JU Brno 13. 14. 9. 2007 Historie přípravyp pravy učitelu itelů na PF JU 1948 Pedagogická fakulta (pod UK Praha)

Více

Boučí. Kategorie. Kritéria. Přehledná mapa přispívající plochy. KONEČNÁ VERZE - výstupy kompletního projektu

Boučí. Kategorie. Kritéria. Přehledná mapa přispívající plochy. KONEČNÁ VERZE - výstupy kompletního projektu KONEČNÁ VERZE výstupy kompletního projektu ID plochy: 629871_1 Boučí : Obec: Dolní Nivy ORP: Sokolov Souřadnice GPS (ve stupních): N 50.234754 E 12.591004 Kategorie Kategorie plochy dle nebezpečí: Kategorie

Více

Článek 1 Obecná ustanovení

Článek 1 Obecná ustanovení Kód: Druh: SMĚRNICE DĚKANKY Název: Studentská vědecká síla Organizační závaznost: Fakulta humanitních studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Datum vydání: 10. 09. 2015 Účinnost: 10. 09. 2015 Vydává: doc.

Více

Každá škola (včetně té, která je koordinující) uvede charakteristiku té části projektu, kterou řeší, v následující tabulce:

Každá škola (včetně té, která je koordinující) uvede charakteristiku té části projektu, kterou řeší, v následující tabulce: Každá škola (včetně té, která je koordinující) uvede charakteristiku té části, kterou řeší, v následující tabulce: CHARAKTERISTIKA DÍLČÍ ČÁSTI PROJEKTU ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Přehled o řešení

Více

Terénní kurz Diváky 3. - 22. 8. 2014, program terénních akcí a odpoledních odborných přednášek.

Terénní kurz Diváky 3. - 22. 8. 2014, program terénních akcí a odpoledních odborných přednášek. Terénní kurz Diváky 3. - 22. 8. 2014, program terénních akcí a odpoledních odborných přednášek. Terénní kurz proběhne ve třech týdenních turnusech. 1. Turnus 3. až 9. 8. 2014 2. Turnus 10. až 16. 8. 2014

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VĚDECKÉ FAKULTY MECHATRONIKY, INFORMATIKY TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2019

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VĚDECKÉ FAKULTY MECHATRONIKY, INFORMATIKY TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2019 PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VĚDECKÉ A VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ A INOVAČNÍ, UMĚLECKÉ NEBO DALŠÍ TVŮRČÍ ČINNOSTI FAKULTY MECHATRONIKY, INFORMATIKY A MEZIOBOROVÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI

Více

GEOMATIKA NA ZČU V PLZNI

GEOMATIKA NA ZČU V PLZNI Quo Vadis Geodesy? Quo Vadis Geomatics? GEOMATIKA NA ZČU V PLZNI Václav Čada cada@kgm.zcu.cz ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta aplikovaných věd katedra geomatiky Západočeská univerzita v Plzni byla

Více

INSTITUCIONÁLNÍ Rozvojový plán

INSTITUCIONÁLNÍ Rozvojový plán INSTITUCIONÁLNÍ Rozvojový plán Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem pro rok 2013 Institucionální rozvojový plán Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem pro rok 2013: projednala

Více

Slezská univerzita v Opavě Matematický ústav v Opavě

Slezská univerzita v Opavě Matematický ústav v Opavě Matematický ústav v Opave, Na Rybnícku 626/1, 746 01 Opava, Ceská republika Materiál byl schválen Vědeckou radou Matematického ústavu v Opavě dne 5. 10. 2015. Slezská univerzita v Opavě Matematický ústav

Více

Upravená žádost o akreditaci podle požadavků AK

Upravená žádost o akreditaci podle požadavků AK Upravená žádost o akreditaci podle požadavků AK fakulta studijní program studijní obory typ forma Fakulta stavební ČVUT v Praze Geodézie a kartografie Geodézie a kartografie Geoinformatika navazující magisterský

Více

Archeologická památková péče v Praze

Archeologická památková péče v Praze Archeologická památková péče v Praze nástroje, postupy a informace pro veřejnost (projekt NAKI 2013 2017,r.č. DF1301OVV014) Jaroslav Podliska Národní památkový ústav, ú.o.p. v hl. m. Praze Praha jako archeologická

Více

Povrchové sběry a jejich problematika. Jakub Těsnohlídek

Povrchové sběry a jejich problematika. Jakub Těsnohlídek Povrchové sběry a jejich problematika Jakub Těsnohlídek Co je povrchový sběr Historie Strategie PS Vybavení Vhodné podmínky Vlivy prostředí Co poté? Co je povrchový sběr Povrchový sběr zjišťuje a zkoumá

Více

PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ VYSOKÉ ŠKOLY MEZINÁRODNÍCH A

PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ VYSOKÉ ŠKOLY MEZINÁRODNÍCH A PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ VYSOKÉ ŠKOLY MEZINÁRODNÍCH A VEŘEJNÝCH VZTAHŮ PRAHA, O.P.S. ze dne 27. června 2017

Více

INFORMATIKA (5. 7. ročník)

INFORMATIKA (5. 7. ročník) INFORMATIKA (5. 7. ročník) Charakteristika předmětu Obsahem vyučovacího předmětu Informatika je orientace v základních pojmech z oblasti informačních technologií, seznámení se základními součástmi výpočetní

Více

CENTRUM PRO ROZVOJ MUZEJNÍ PEDAGOGIKY A PRÁCE MUZEÍ SE ZDRAVOTNĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽÍ PŘI MZM V BRNĚ

CENTRUM PRO ROZVOJ MUZEJNÍ PEDAGOGIKY A PRÁCE MUZEÍ SE ZDRAVOTNĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽÍ PŘI MZM V BRNĚ CENTRUM PRO ROZVOJ MUZEJNÍ PEDAGOGIKY A PRÁCE MUZEÍ SE ZDRAVOTNĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽÍ PŘI MZM V BRNĚ Centrum pro rozvoj muzejní pedagogiky a práce muzeí se zdravotně postiženou mládeží bylo zřízeno při oddělení

Více

Bakalářský studijní obor: Historie. Ústav českých dějin Ústav hospodářských a sociálních dějin Ústav světových dějin

Bakalářský studijní obor: Historie. Ústav českých dějin Ústav hospodářských a sociálních dějin Ústav světových dějin Bakalářský studijní obor: Historie Ústav českých dějin Ústav hospodářských a sociálních dějin Ústav světových dějin Ústav českých dějin - struktura Ředitel ústavu: prof. PhDr. Ivan Šedivý, CSc. Zástupce

Více

Soulad studijního programu. Environmentální studia a udržitelný rozvoj

Soulad studijního programu. Environmentální studia a udržitelný rozvoj Standard studijního Environmentální studia a udržitelný rozvoj A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního

Více

Vyhláška. Předmět úpravy

Vyhláška. Předmět úpravy N á v r h Vyhláška ze dne 2016, o stanovení vzorů označení a o bližší úpravě některých náležitostí souvisejících s výkonem regulovaných činností podle zákona o ochraně památkového fondu Ministerstvo kultury

Více

KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ

KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ (projekt je spolufinancován z prostředků ESF a Státního rozpočtu ČR) Příjemce podpory: Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava WWW.SVOSS.CZ

Více

Soulad studijního programu. Bioorganická chemie a chemická biologie

Soulad studijního programu. Bioorganická chemie a chemická biologie Standard studijního Bioorganická chemie a chemická biologie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního

Více

Definice výsledků podporovaných programem ALFA

Definice výsledků podporovaných programem ALFA Č. j.: TACR/4442/2012 Definice výsledků podporovaných programem ALFA Výňatek z dokumentu Metodika hodnocení výsledků výzkumných organizací a hodnocení výsledků ukončených programů (platná pro léta 2010

Více

80% 60% 40% 20% 100% 80% 60% 40% 20% 100% 100% 80% 80% 60% 60% 40% 40% 20% 7% 100% 80% 60% 40% 20% 100% 80% 100% 60% 80% 40% 20% 100% 20% 80% 60% 20%

80% 60% 40% 20% 100% 80% 60% 40% 20% 100% 100% 80% 80% 60% 60% 40% 40% 20% 7% 100% 80% 60% 40% 20% 100% 80% 100% 60% 80% 40% 20% 100% 20% 80% 60% 20% Anketa HODNOCENÍ VYSOKÝCH ŠKOL z pohledu zaměstnavatelů VÝSTUPY Z DOTAZNÍKU PRO Úvod Výsledky hodnocení za jednotlivá kritéria: V první polovině roku 2008 proběhlo mezi členy Svazu u a dopravy ČR dotazníkové

Více

Studijní program Elektrotechnika a komunikační technologie. prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D Ústav radioelektroniky FEKT VUT v Brně

Studijní program Elektrotechnika a komunikační technologie. prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D Ústav radioelektroniky FEKT VUT v Brně Studijní program Elektrotechnika a komunikační technologie prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D Ústav radioelektroniky FEKT VUT v Brně Studijní obory Studijní obory doktorského studijního programu Elektrotechnika

Více

Bod 15.8 příloha č. 6

Bod 15.8 příloha č. 6 Bod 15.8 příloha č. 6 Dotace ÚK - stav čerpání Součty listů - současný stav ROZPOČET osobní náklady 4 303 865,00 4 300 000,00 přístroje a zařízení 301 420,91 300 000,00 provozní náklady 907 325,76

Více

Bc Doktorský studijní program (obor) a témata disertačních prací Vysoká škola

Bc Doktorský studijní program (obor) a témata disertačních prací Vysoká škola Bc Doktorský studijní program (obor) a témata disertačních prací Vysoká škola Masarykova univerzita Součást vysoké školy Přírodovědecká fakulta Název studijního programu Geografie Název studijního oboru

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI FARMACEUTICKÉ FAKULTY VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÉ UNIVERZITY BRNO

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI FARMACEUTICKÉ FAKULTY VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÉ UNIVERZITY BRNO PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI FARMACEUTICKÉ FAKULTY VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÉ UNIVERZITY BRNO PRO ROK 2017 V plánu realizace strategického záměru vzdělávací a tvůrčí

Více

P 7310 Filologie TEORIE A DĚJINY LITERATUR ZEMÍ ASIE A AFRIKY

P 7310 Filologie TEORIE A DĚJINY LITERATUR ZEMÍ ASIE A AFRIKY P 7310 Filologie TEORIE A DĚJINY LITERATUR ZEMÍ ASIE A AFRIKY Vstupní požadavky Uchazeč musí být absolventem magisterského studia nejlépe filologických oborů zaměřených na jazyky, literatury a dějiny kultur

Více

BIOINŽENÝRSTVÍ *) *) pracovní název pro nové studijní programy

BIOINŽENÝRSTVÍ *) *) pracovní název pro nové studijní programy BIOINŽENÝRSTVÍ *) *) pracovní název pro nové studijní programy příprava akreditace nových studijních programů bakalářský (zcela nový, nová pravidla NAÚ 16.2., začátek 2017? (2018?)) magisterský (nově pojatý,

Více

Požadavky k přijímacím zkouškám (doktorské studium, nástup do studia jaro 2018)

Požadavky k přijímacím zkouškám (doktorské studium, nástup do studia jaro 2018) Požadavky k přijímacím zkouškám (doktorské studium, nástup do studia jaro 2018) ANDRAGOGIKA ANGLICKÝ JAZYK Požadavky k přijímací zkoušce: Uchazeč si k ústní zkoušce nastuduje Pražskou školu jazykovědnou

Více

Výsledky podporované programem DELTA

Výsledky podporované programem DELTA Výsledky podporované programem DELTA Č. j.: TACR/4872/2015 Výňatek z dokumentu Metodika hodnocení výsledků výzkumných organizací a hodnocení výsledků ukončených programů (platná pro léta 2013 až 2015)

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI FARMACEUTICKÉ FAKULTY VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÉ UNIVERZITY BRNO

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI FARMACEUTICKÉ FAKULTY VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÉ UNIVERZITY BRNO PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI FARMACEUTICKÉ FAKULTY VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÉ UNIVERZITY BRNO PRO ROK 2018 V plánu realizace strategického záměru vzdělávací a tvůrčí

Více

Plán realizace strategického záměru

Plán realizace strategického záměru Plán realizace strategického záměru Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně pro rok 2017 Schváleno Akademickým senátem PEF MENDELU dne 30 ledna 2017. Doc. Ing. Arnošt Motyčka, CSc. děkan

Více

Doktorský studijní program Archeologie na Fakultě filozofické Západočeské univerzity v Plzni

Doktorský studijní program Archeologie na Fakultě filozofické Západočeské univerzity v Plzni Doktorský studijní program Archeologie na Fakultě filozofické Západočeské univerzity v Plzni Cíle studia ve studijním programu Cílem doktorského studia je výchova k samostatné vědecko-výzkumné práci v

Více

Zimní semestr 2008 / 2009. kód pro zápis do KOS: 106 VYPSANÉ ATELIÉRY: 1. URBANISMUS 2. SOUBOR STAVEB 3. BYTOVÝ DŮM - COHOUSING 4.

Zimní semestr 2008 / 2009. kód pro zápis do KOS: 106 VYPSANÉ ATELIÉRY: 1. URBANISMUS 2. SOUBOR STAVEB 3. BYTOVÝ DŮM - COHOUSING 4. Ústav urbanismu č. 519 Vedoucí ústavu: ing. arch. Jan Jehlík ATELIER KOHOUT - JIRAN - TICHÝ Ing. arch. Michal Kohout, ing. arch. Zdeněk Jiran, ing. arch. David Tichý Ph.D. Zimní semestr 2008 / 2009 kód

Více

Studijní program Foresight for Environment and Development. Geoinformatika

Studijní program Foresight for Environment and Development. Geoinformatika Standard studijního Foresight for Environment and Development A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního

Více

Praha Malá Strana Stav a perspektivy výzkumu. Jarmila Čiháková Jan Havrda

Praha Malá Strana Stav a perspektivy výzkumu. Jarmila Čiháková Jan Havrda Praha Malá Strana Stav a perspektivy výzkumu Jarmila Čiháková Jan Havrda HRADČANY Pražský hrad MALÁ STRANA 1257 STARÉ MĚSTO 1360 barokní opevnění NOVÉ MĚSTO Mapa Prahy s vyznačením jednotlivých historických

Více