CHEMIE OVZDUŠÍ Přednáška č. 8

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "CHEMIE OVZDUŠÍ Přednáška č. 8"

Transkript

1 CHEMIE VZDUŠÍ Přednáška č. 8 Snímek 1.

2 rganizace studia Přednášející: Ing. Marek Staf, Ph.D., tel.: web: budova A, ústav 16, č. dveří 16 e-learning: Rozsah předmětu: zimní semestr 14 přednášek, 14 týdnů, hodiny/týden Klasifikace: zkouška - ústní zkouška Poznámka: na předmět Chemie ovzduší volně navazuje Technologie ochrany ovzduší prolínání obsahu cca 0 % Snímek.

3 snova přednášky 8 Reakce kyslíku a vody, chemie troposférického pozadí, hydroxylový radikál, hydroperoxylový radikál Chemie kyslíku v atmosféře základní podmínka života na Zemi Principy likvidace ozonu Voda v atmosféře Chemie troposférického pozadí hydroxylový radikál Chemie troposférického pozadí hydroperoxilový radikál Chemie troposférického pozadí denní a noční procesy Snímek 3.

4 Reakce kyslíku v atmosféře Konfigurace kyslíku Elektronová konfigurace: [He] s p 4 Molekulární kyslík: Základní stav tripletový (paralelní spin) s dvěma nepárovými e - 3P Excitované stavy singletové (antiparalelní) 1D Δg nebo 1D Σg bez nepárových elektronů 1D velmi reaktivní; značný podíl na fotodegradaci polymerů Snímek 4.

5 Reakce kyslíku v atmosféře Konfigurace kyslíku Molekulární kyslík excitované singletové stavy 1D Δg nebo 1D Σg : Excitace 3 budícími pochody přímá fotochemická excitace převzetí energie od jiných vybuzených částic fotolýza ozonu vysokoenergetické reakce produkující kyslík Atomární kyslík Základní stav tripletový 3P Excitovaný stav singletový 1D Snímek 5.

6 Reakce kyslíku v atmosféře Výskyt kyslíku Nejhojnější biogenní prvek na Zemi Suma volného vázaného (hydrosféra litosféra atmosféra) = 45,5 % hmotnostních; bsah v atmosféře 0,95 % obj. 3 % hmotnostních; bsah v hydrosféře (v molekulách H rozpuštěný) 85 % hm. Pozn. i na povrchu Měsíce velký obsah (oxidické minerály) 44,6 % hm. Volný kyslík prakticky ze 100 % vzniklý biochemicky fotosyntézou: chlorofyl, enzymy H C hν CH ( sacharidy) Fotosyntéza sumárně silně endotermický sled dějů Energie dodávána slunečním zářením H 0 i i = 469 kj. mol 1 Snímek 6.

7 Reakce kyslíku v atmosféře Výskyt kyslíku Volný kyslík na Zemi vždy plynný bod tání = -18,8 C Pozor na omyl: bod varu = -18,97 C V plynném skupenství zcela transparentní a bez barvy V kapalné a tuhé fázi světle modrý, ale (!) modrá barva oblohy není způsobena barvou, ale Rayleighovým rozptylem světla. Snímek 7.

8 Reakce kyslíku v atmosféře Výskyt kyslíku bsah ve vodě omezená rozpustnost Při 0 C 49 cm 3.l -1 Při 0 C 31 cm 3.l -1 Pozor, v některých organických rozpouštědlech rozpustnost až 10x vyšší! Přírodní kyslík = směs tří izotopů (horní index = nukleonové číslo): 16 (99,76 %) 17 (0,04 %) 18 (0, %). Snímek 8.

9 Reakce kyslíku v atmosféře Tvorba atomárního kyslíku Stabilita atomárního je obecně nízká, ale v termosféře ( km) větší; Důvod: velmi nízký tlak malá četnost kolizí s částicí M odebírající excesivní energii při syntéze = a stabilizující molekulu: Termosféra: Úbytek molekulárního s výškou v tzv. heterosféře: ve 400 km jen 10 %; Vznik: fotolýzou působením UV záření nm nebo nm hν fotolýzou ozonu ( 3 méně stabilní snadnější štěpení) ν λ< 308 nm 3 h Snímek 9.

10 Reakce kyslíku v atmosféře Tvorba atomárního kyslíku Excitovaný * vzniká kromě fotolýzy 3 ještě vysokoenergetickými reakcemi, jako je: 3 Vlastnosti a zánik atomárního kyslíku a tvorba iontů Excitovaný * emituje záření ve viditelné oblasti spektra s maximy λ = 636, 630 a 558 nm Toto VIS záření emitováno atmosférou trvale jako tzv. airglow; V ionosféře atomární kyslík produkuje kationty, podílející se na vzniku dalších kationtů: Snímek 10.

11 Chemismus ozonu v atmosféře zon trikyslík Na rozdíl od má charakteristický zápach (ozein = páchnouti); Čichem detekovatelný od 0,01 ppm; Na rozdíl od je ozon v silných plynných vrstvách modrý. zon je velmi oxidující reaktivní, při obsahu nad 70 % obj. explozivní. Výrazně stabilnější v kyselých roztocích, než v alkalických; Na rozdíl od je ozon dobře rozpustný ve vodě: při 0 C 494 cm 3.l -1 ; Je toxický např. v pracovním prostředí je dle vyh.č. 178/001 Sb. přípustný expoziční limit (PEL) 100 µg.m -3 (nepřekročitelný průměr za směnu) a NPK-P 00 µg.m -3 (nepřekročitelná nikdy); zon 3 na Zemi vždy plynný bod tání = -193 C bod varu = -11 C Snímek 11.

12 Chemismus ozonu v atmosféře Vznik a zánik ozonu Stratosférický vznik ozonu: Fotolýza molekulárního kyslíku s následnou termolekulární syntézou s odčerpáním excesivní energie třetí látkou (jiná molekula, N ): Zánik ozonu: λ< 4,4 nm hν M zon je nestabilní molekula, vlivem záření se rozpadající 3 3 nebo 3 M Rozklad je katalyzován biogenními i antropogenními látkami: oxidy dusíku N, N 3 částicemi s vodíkem H, H,H zbytky halogenderivátů Cl, Cl, Br, Br Snímek 1.

13 Chemismus ozonu v atmosféře Přirozený vznik a zánik ozonu Chapmanův cyklus (většina reakcí v intervalu Shumann-Runge λ = nm a v tzv. Hertzberg kontinuu pokračujícím do 4,4 nm) 1. Molekuly fotolyzují na atomy. 3 a atomy se stále přeměňují (UV štěpí 3 a atomy reagují s jinou molekulou 3. zon zaniká reakcí s atomem, s jinou molekulou 3, nebo s jiným plynem (Cl aj.) Snímek 13.

14 Chemismus ozonu v atmosféře Význam ozonu Význam stratosférického ozonu absorpce UV záření; zonosféra (15 35 km); Maximum konc. 3 mezi 5 30 km; zon absorbuje UV záření s maximem nm. Mění UV záření na teplo. Teplotní maximum způsobené absorpcí molekulami 3 naměřeno ve výšce 50 km ozon absorbuje intenzivně i při malých koncentracích. Vlastní ozonosféra tak zůstává chladná, ale nezbytná pro život. Ve výškách pod 30 km postupný úbytek koncentrace 3, protože: fotodisociace nezbytná pro vznik 3 probíhá do 4,4 nm, zatímco rozpad 3 probíhá až do 100 nm převažuje rozklad 3 Snímek 14.

15 Chemismus ozonu v atmosféře Ničení ozonové vrstvy Nejnižší koncentrace 3 zaznamenávány v Antarktidě; Dle Montrealského protokolu z r většina chlorfluorovaných uhlovodíků zakázána; Vlivem dlouhé perzistence stále vysoké koncentrace v atmosféře; Velikost antarktické ozonové díry závisí na počasí: V zimě na jižní polokouli (na severní je léto!) atmosféra v Antarktidě izolovaná od výměny hmoty polárním vírem; Vznik stratosférické oblačnosti s velmi nízkou teplotou; Ve stratosférických oblacích (tzv. PSC) maximální ničení 3 ; Měsíce září říjen (antarktické jaro) intenzivnější sluneční záření přítomnost stratosférické oblačnosti = aktivace radikálů Cl = intenzifikace rozkladu 3. Pozn. Na severním pólu není oblačnost dostatečně podchlazená. Snímek 15.

16 Chemismus ozonu v atmosféře Ničení ozonové vrstvy (Zdroj: Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt e.v.) Prokázaný pokles koncentrace CFC v atmosféře lepší pro 3 : DU = Dobson Unit =, molekul 3 na m 1 DU = vrstva 3 vysoká 10μm (za normálních podmínek). Snímek 16.

17 Chemismus ozonu v atmosféře Ničení ozonové vrstvy becný mechanismus: X je v podstatě katalyzátor; 3 X X X X 3 hlavní cykly rozpadu 3 : Cyklus H x : Cyklus H x Dusíkový cyklus Chlorový cyklus Radikály H, H,H vznikají přirozeně z vodní páry, methanu a molekulového vodíku; Radikál H rozkládá v nižší stratosféře 16 0 km až 50 % 3 a ve výškách nad 40 km je dominantní. Snímek 17.

18 Chemismus ozonu v atmosféře Ničení ozonové vrstvy Dusíkový cyklus (objeven v roce 1970): Katalyzátorem X je N a N, vznikající ve stratosféře oxidací N (na rozdíl od troposféry viz přednáška o kyselých plynech) nebo fotodisociací N a následnou oxidací: nad 30 km : nad 80 km : N N UV hν N UV hν N N N N N N Dále N x reagují s radikály H a Cl vznik zásobáren destruentů ozonu v podobě ClN 3 a HN 3 : N Cl N ClN ClN UV hν Cl N Snímek 18.

19 Chemismus ozonu v atmosféře Ničení ozonové vrstvy Chlorový cyklus (předpovězen v roce 1974): Katalyzátorem X je Cl, Cl Zdrojem chloru jsou chlorované nebo chlorfluorované uhlovodíky (CFC). Mechanismus tento: Ve stratosféře se hromadí rezervoárové sloučeniny (HCl, ClN ) Na aktivním povrchu aerosolu (viz polární stratosférické mraky PSC) krystaly H HN 3.3H na povrchu H S 4 tenká vrstva kondenzované vody v ní probíhají reakce ClN ( g) H ( l) disociace v H ( l) HCl ( g) H HCl Cl ( l) HN ( l) 3 Cl HCl ( l) Cl ( g) H H H H Snímek 19.

20 Chemismus ozonu v atmosféře Ničení ozonové vrstvy Chlorový cyklus - pokračování: V období polární noci probíhá akumulace HCl a Cl ; S nástupem slunečního svitu zahájena fotolýza: Cl ( g) hν Cl HCl ( g) hν Cl Následuje iniciace destrukce ozonu: H Cl Cl Cl Cl Cl 3 3 H Cl samovolně 4 h H UV hν Cl Cl Cl (dichlorperoxid) Cl H Snímek 0.

21 Chemismus ozonu v atmosféře Ničení ozonové vrstvy Chlorový cyklus dočasná deaktivace: Hlavní deaktivace radikálů Cl reakcí s N ; Dokud jsou přítomny stratosférické mraky nenastává N vázán v krystalech PSC jako HN 3 ; Po zániku oblačnosti PSC začíná deaktivace: HN 3 Cl hν N N ClN H V okamžiku, kdy se opět vytvoří oblačnost, cyklus tvorby ClN HCl Cl Cl atd. se znovu rozbíhá! Pozor! Perzistence rezervoárů chloru je řádově 100 let! Snímek 1.

22 Chemismus ozonu v atmosféře Důsledky ničení ozonové vrstvy Průnik UV-B záření na zemský povrch má negativní dopad na živočichy i rostliny. Působení na kůži tumory (např. melanom); Působení na oční rohovku tumory oka šedý zákal; Působení na rostliny inhibice fotosyntézy Působení na imunitu snížení rezistence proti infekcím; Působení na vodní organismy hubení malých povrchových druhů = narušení potravníchřetězců. Působení na majetek zrychlení degradace nátěrových hmot, plastů a dřeva. Působení na klima změna struktury teplot v atmosféře a změna cirkulačních proudů. Snímek.

23 Chemismus ozonu v atmosféře Důsledky ničení ozonové vrstvy vliv UV-B záření Smrt krilu Poškození DNA Poškození zraku Snímek 3.

24 Voda v atmosféře Troposférická a stratosférická voda Voda v troposféře odpar z povrchu (viz oblačnost a cyklus vody); Voda ve stratosféře blokace průniku páry tropopauzou jiný původ vody: fotochemická oxidace methanu (viz přednáška skleníkové plyny reakce methanu); Voda ve stratosféře = zdroj hydroxylových radikálů: hν ; více kroků CH 4 C H H hν H H Snímek 4.

25 Troposférická voda Voda v atmosféře dpaření tvorba oblačnosti dálkový transport - srážky; Tvorba dešťových srážek: mechanismus koalescence = srůstání Primární kondenzace na kondenzačních jádrech (částice prachu, ledu, soli); Primární kapky velmi malé, udržované vertikálními proudy vzduchu ve vznosu. Koalescence buď spojením kapének v kapalné fázi (tzv. teplý déšť) nebo růstem ledového krystalu z přechlazené vody (-10 až -30 C, tzv. studený déšť) (Bergeronův proces) s následným táním při pádu; Pádová rychlost přímo úměrná průměru kapky: dosažení rovnováhy odporu vzduchu a třecí síly vůči gravitační síle, poté rychlost již konstantní; Finální průměr dešťových kapek v širokém rozmezí obvykle 0,1 5 mm, zřídka až 8 mm a výjimečně (zejm. v tropických oblastech až 10 mm). Snímek 5.

26 Chemie troposférického pozadí becně Troposférické pozadí = čistá troposféra možné výklady pojmu čistá troposféra Definice mechanistická: Čistá troposféra = oblast troposféry, kde je koncentrace nemethanických uhlovodíků tak nízká, že neovlivňuje vznik a zánik H radikálu H radikál vzniká pouze reakcí excitovaného singletového 1D s vodní parou a zaniká reakcí s CH 4 a C. Definice environmentalistická: Čistá troposféra = oblast s vyloučením antropogenních zdrojů. Jiné reakce probíhají ve dne (fotochemické) a jiné v noci. Snímek 6.

27 Chemie troposférického pozadí (H ) Vznik hydroxylového radikálu (životnost cca 1 sekunda) Fotolýza ozonu Hlavní mechanismus vzniku 3 3 hν λ nm 3P λ 319 nm hν 1D (UV záření nm) 1D velmi nestabilní při relativní vlhkosti vzduchu 50 % zreaguje jen 4,5 % atomů 1D na H Fotolýza kyseliny dusité Minoritní mechanismus 1D HN H (UV záření < 400 nm) H λ<400 nm hν H N Fotolýza peroxidu vodíku (UV záření < 370 nm) Minoritní mechanismus H ν λ< 370 nm h H Snímek 7.

28 Chemie troposférického pozadí (H ) Zánik hydroxylového radikálu (životnost cca 1 sekunda) Reakcí s methanem nebo C Hlavní mechanismus zániku H H Vlivem antropogenních emisím C a uhlovodíků na severní polokouli o 0 % menší koncentrace H radikálů; Regenerace hydroxylového radikálu Reakce hydroperoxylového radikálu s oxidem dusnatým Hlavní mechanismus CH C 4 H C C 3 H H H N N H Snímek 8.

29 Chemie troposférického pozadí (H ) Vznik hydroperoxylového radikálu Reakce vodíkového radikálu s kyslíkem (, fáze zániku H ) Hlavní mechanismus H C Fotolýza aldehydů (jako meziproduktů oxidace uhlovodíků) Hlavní mechanismus C H H H HCH hν H HC HC H H H C Snímek 9.

30 Chemie troposférického pozadí (H ) Zánik hydroperoxylového radikálu Reakce s hydroxylovým radikálem H H H Reakce s jiným hydroperoxylovým radikálem H H H Reakce s oxidem dusnatým (viz regenerace hydroxylového radikálu) H N N H Reakce s ozonem (též regenerace hydroxylového radikálu) H 3 H Snímek 30.

31 Chemie troposférického pozadí Charakteristika denních troposférických reakcí V čisté troposféře jde o nízkoteplotní vícefázovou oxidaci příměsí, uvolňovaných v důsledku přírodních procesů ze zemského povrchu v redukované formě. Výchozím oxidačním činidlem je ozon, sekundárně pak hydroxylový radikál. Reakce se týkají především: Methanu CH 4 xidu uhelnatého C Formaldehydu HCH xidu dusnatého a dusičitého N a N Snímek 31.

32 Chemie troposférického pozadí Přírodní zdroje reaktantů troposférických reakcí Zdroje methanu Biogenní procesy (anaerobní fermentace) Úniky z litosféry Zdroje oxidu uhelnatého xidace methanu H (50 % celkové koncentrace C takto vzniká) Velké emise methanu např. mokřady na Sibiři xidace přírodních terpenů Spalovací procesy Jehličnaté lesy zdroj přírodních terpenů Snímek 3.

33 Chemie troposférického pozadí Přírodní zdroje reaktantů troposférických reakcí Zdroje oxidů dusíku Půdní a oceánské procesy Spalovací procesy Elektrické výboje Zdroje ozonu Fotochemická reakce Blesky jeden ze zdrojů N x (a minoritně 3 ) Průnik ze stratosféry (jen cca ¼ celkové konc.) Požáry jeden ze zdrojů N x Snímek 33.

34 Chemie troposférického pozadí Denní troposférické reakce Reakce hydroxylového radikálu s methanem CH H H C H H C 3 4 M 3 CH 3 M s následnou reakcí methylperoxylového radikálu s oxidem dusnatým CH CH 3 3 HCH CH 3 H Reakce hydroxylového radikálu s oxidem uhelnatým H H C N M C N H s následnou reakcí hydroperoxylového radikálu s oxidem dusnatým H H M N N H Snímek 34.

35 Chemie troposférického pozadí Denní troposférické reakce Reakce hydroxylového radikálu s formaldehydem HCH H CH H CH C H Terminační reakce hydroxylového a hydroperoxylového radikálu Reakce hydroxylového radikálu s oxidem dusičitým H N HN 3 Reakce hydroperoxylového radikálu s jiným hydroperoxylem H H H hν H Peroxid vodíku představuje krátkodobý rezervoár hydroxylových radikálů. H (jen malý podíl) Snímek 35.

36 Chemie troposférického pozadí Noční troposférické reakce Veškeré oxidy dusíku přeměněny na N, který reaguje s ozonem. Nitrátový radikál reaguje s dalším oxidem dusičitým a přes oxid dusičný vzniká reakcí s vodním aerosolem kyselina: N N N N M N 3 ( g) H ( l) HN3 Nitrátový radikál ve dne nestabilní (fotolýza na N nebo N dle λ). V noci stabilní reakce s uhlovodíky (zejm. alkeny) za tvorby alkyl peroxynitrátů Alkyl peroxynitráty reagují s kyslíkem na alkyl peroxy radikály nebo zůstávají nezměněny až do rána, kdy podlehnou fotolýze. N 5 M ( l) Snímek 36.

CHEMIE OVZDUŠÍ Přednáška č. 10

CHEMIE OVZDUŠÍ Přednáška č. 10 CHEMIE OVZDUŠÍ Přednáška č. 10 Snímek 1. Organizace studia Přednášející: Ing. Marek Staf, Ph.D., tel.: 220 444 458 e-mail: web: budova A, ústav 216, č. dveří 162 e-learning: Rozsah předmětu: zimní semestr

Více

Chemie životního prostředí III Atmosféra (04) Síra v atmosféře

Chemie životního prostředí III Atmosféra (04) Síra v atmosféře Centre of Excellence Chemie životního prostředí III Atmosféra (04) Síra v atmosféře Ivan Holoubek RECETOX, Masaryk University, Brno, CR holoubek@recetox. recetox.muni.cz; http://recetox.muni muni.cz Formy

Více

Kyslík a vodík. Bezbarvý plyn, bez chuti a zápachu, asi 14krát lehčí než vzduch. Běžně tvoří molekuly H2. hydridy (např.

Kyslík a vodík. Bezbarvý plyn, bez chuti a zápachu, asi 14krát lehčí než vzduch. Běžně tvoří molekuly H2. hydridy (např. 1 Kyslík a vodík Kyslík Vlastnosti Bezbarvý reaktivní plyn, bez zápachu, nejčastěji tvoří molekuly O2. Kapalný kyslík je modrý. S jinými prvky tvoří sloučeniny oxidy (např. CO, CO2, SO2...) Výskyt Nejrozšířenější

Více

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Modul 02 Přírodovědné předměty 1 2 chemického složení

Více

Autor: Tomáš Galbička Téma: Alkany a cykloalkany Ročník: 2.

Autor: Tomáš Galbička  Téma: Alkany a cykloalkany Ročník: 2. Alkany uhlovodíky s otevřeným řetězcem a pouze jednoduchými vazbami vazby sigma, největší výskyt elektronů na spojnici jader v názvu mají koncovku an Cykloalkany uhlovodíky s uzavřeným řetězcem a pouze

Více

CHEMIE OVZDUŠÍ Přednáška č. 7

CHEMIE OVZDUŠÍ Přednáška č. 7 CHEMIE OVZDUŠÍ Přednáška č. 7 Snímek 1. Organizace studia Přednášející: Ing. Marek Staf, Ph.D., tel.: 220 444 458 e-mail: web: budova A, ústav 216, č. dveří 162 e-learning: Rozsah předmětu: zimní semestr

Více

Sada 7 Název souboru Ročník Předmět Formát Název výukového materiálu Anotace

Sada 7 Název souboru Ročník Předmět Formát Název výukového materiálu Anotace Sada 7 Název souboru Ročník Předmět Formát Název výukového materiálu Anotace VY_52_INOVACE_737 8. Chemie notebook Směsi Materiál slouží k vyvození a objasnění pojmů (klíčová slova - chemická látka, směs,

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková

Více

Atmosféra, znečištění vzduchu, hašení

Atmosféra, znečištění vzduchu, hašení Atmosféra, znečištění vzduchu, hašení Zemská atmosféra je vrstva plynů obklopující planetu Zemi, udržovaná na místě zemskou gravitací. Obsahuje přibližně 78 % dusíku a 21 % kyslíku, se stopovým množstvím

Více

CHEMIE OVZDUŠÍ Přednáška č. 4

CHEMIE OVZDUŠÍ Přednáška č. 4 CHEMIE OVZDUŠÍ Přednáška č. 4 Snímek 1. Organizace studia Přednášející: Ing. Marek Staf, Ph.D., tel.: 0 444 458 e-mail: web: budova A, ústav 16, č. dveří 16 e-learning: Rozsah předmětu: zimní semestr 14

Více

ATMOSFÉRA. Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s vlastnostmi a členěním atmosféry.

ATMOSFÉRA. Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s vlastnostmi a členěním atmosféry. ATMOSFÉRA Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s vlastnostmi a členěním atmosféry. Atmosféra je to plynný obal Země společně s planetou Zemí se otáčí

Více

Je tříatomová molekula kyslíku. Jeho vliv se liší podle toho, v jaké výšce se vyskytuje. Přízemní ozon je škodlivý, má účinky jako jedovatá látka,

Je tříatomová molekula kyslíku. Jeho vliv se liší podle toho, v jaké výšce se vyskytuje. Přízemní ozon je škodlivý, má účinky jako jedovatá látka, Ozon Je tříatomová molekula kyslíku. Jeho vliv se liší podle toho, v jaké výšce se vyskytuje. Přízemní ozon je škodlivý, má účinky jako jedovatá látka, ničí automobily, umělé hmoty a pryž. Vzniká při vzájemném

Více

Chemická kinetika. Chemické změny probíhající na úrovni atomárně molekulové nazýváme reakční mechanismus.

Chemická kinetika. Chemické změny probíhající na úrovni atomárně molekulové nazýváme reakční mechanismus. Chemická kinetika Chemická reakce: děj mezi jednotlivými atomy a molekulami, při kterých zanikají některé vazby v molekulách výchozích látek a jsou nahrazovány vazbami v molekulách nově vznikajících látek.

Více

FAKTORY VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ STAVEB

FAKTORY VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ STAVEB FAKTORY VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Animovaná chemie Top-Hit Analytická chemie Analýza anorganických látek Důkaz aniontů Důkaz kationtů Důkaz kyslíku Důkaz vody Gravimetrická analýza Hmotnostní spektroskopie Chemická analýza Nukleární magnetická

Více

VZDUCH. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 25. 7. 2012. Ročník: osmý

VZDUCH. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 25. 7. 2012. Ročník: osmý Autor: Mgr. Stanislava Bubíková VZDUCH Datum (období) tvorby: 25. 7. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Směsi; částicové složení látek a chemické prvky 1 Anotace: Žáci se

Více

Radiační odstraňování vybraných kontaminantů z podzemních a odpadních vod

Radiační odstraňování vybraných kontaminantů z podzemních a odpadních vod Radiační odstraňování vybraných kontaminantů z podzemních a odpadních vod Václav Čuba, Viliam Múčka, Milan Pospíšil, Rostislav Silber ČVUT v Praze Centrum pro radiochemii a radiační chemii Fakulta jaderná

Více

Atmosféra - složení a důležité děje

Atmosféra - složení a důležité děje Atmosféra - složení a důležité děje Atmosféra tvoří plynný obal Země a je rozdělena na vertikální vrstvy s odlišnými vlastnostmi tři základní kriteria dělení atmosféry podle: intenzity větru průběhu teploty

Více

kyslík ve vodě CO 2 (vápenato-)uhličitanová rovnováha alkalita

kyslík ve vodě CO 2 (vápenato-)uhličitanová rovnováha alkalita kyslík ve vodě CO 2 ph (vápenato-)uhličitanová rovnováha alkalita elementární plyny s vodou nereagují, ale rozpouštějí se fyzikálně (N 2, O 2, ) plynné anorganické sloučeniny (CO 2, H 2 S, NH 3 ) s vodou

Více

kyslík ve vodě CO 2 (vápenato-)uhličitanová rovnováha alkalita

kyslík ve vodě CO 2 (vápenato-)uhličitanová rovnováha alkalita kyslík ve vodě CO 2 ph (vápenato-)uhličitanová rovnováha alkalita elementární plyny s vodou nereagují, ale rozpouštějí se fyzikálně (N 2, O 2, ) plynné anorganické sloučeniny (CO 2, H 2 S, NH 3 ) s vodou

Více

Voda jako životní prostředí ph a CO 2

Voda jako životní prostředí ph a CO 2 Hydrobiologie pro terrestrické biology Téma 8: Voda jako životní prostředí ph a CO 2 Koncentrace vodíkových iontů a systém rovnováhy forem oxidu uhličitého Koncentrace vodíkových iontů ph je dána mírou

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: Název projektu: Číslo projektu: Autor: Tematická oblast: Název DUMu: Kód: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN

Více

Speciální ZŠ a MŠ Adresa. U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE. Název op. programu

Speciální ZŠ a MŠ Adresa. U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE. Název op. programu Subjekt Speciální ZŠ a MŠ Adresa U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy 21 Název výzvy Žádost o fin. podporu

Více

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

Gymnázium, Milevsko, Masarykova 183 Školní vzdělávací program (ŠVP) pro vyšší stupeň osmiletého studia a čtyřleté studium 4.

Gymnázium, Milevsko, Masarykova 183 Školní vzdělávací program (ŠVP) pro vyšší stupeň osmiletého studia a čtyřleté studium 4. Vyučovací předmět - Chemie Vzdělávací obor - Člověk a příroda Gymnázium, Milevsko, Masarykova 183 Školní vzdělávací program (ŠVP) pro vyšší stupeň osmiletého studia a čtyřleté studium 4. ročník - seminář

Více

H H C C C C C C H CH 3 H C C H H H H H H

H H C C C C C C H CH 3 H C C H H H H H H Alkany a cykloalkany sexta Martin Dojiva uhlovodíky obsahující pouze jednoduché vazby obecný vzorec alkanů: C n 2n+2 cykloalkanů: C n 2n homologický přírůstek C 2 Dělení alkanů přímé větvené u větvených

Více

Úvod do laserové techniky KFE FJFI ČVUT Praha Michal Němec, 2014. Plynové lasery. Plynové lasery většinou pracují v kontinuálním režimu.

Úvod do laserové techniky KFE FJFI ČVUT Praha Michal Němec, 2014. Plynové lasery. Plynové lasery většinou pracují v kontinuálním režimu. Aktivní prostředí v plynné fázi. Plynové lasery Inverze populace hladin je vytvářena mezi energetickými hladinami některé ze složek plynu - atomy, ionty nebo molekuly atomární, iontové, molekulární lasery.

Více

Oxidy dusíku (NOx/NO2)

Oxidy dusíku (NOx/NO2) Oxidy dusíku (NOx/NO2) další názvy číslo CAS chemický vzorec ohlašovací práh pro emise a přenosy noxy, oxid dusnatý, oxid dusičitý 10102-44-0 (NO 2, oxid dusičitý) NO x do ovzduší (kg/rok) 100 000 do vody

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 22.3.2013

Více

SHRNUTÍ A ZÁKLADNÍ POJMY chemie 8.ročník ZŠ

SHRNUTÍ A ZÁKLADNÍ POJMY chemie 8.ročník ZŠ SHRNUTÍ A ZÁKLADNÍ POJMY chemie 8.ročník ZŠ 1. ČÍM SE ZABÝVÁ CHEMIE VLASTNOSTI LÁTEK, POKUSY - chemie přírodní věda, která studuje vlastnosti a přeměny látek pomocí pozorování, měření a pokusu - látka

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Úvodní obrazovka Menu (vlevo nahoře) Návrat na hlavní stránku Obsah Výsledky Poznámky Záložky edunet Konec Chemie 1 (pro 12-16 let) LangMaster Obsah (střední část) výběr tématu - dvojklikem v seznamu témat

Více

Obsah Chemická reakce... 2 PL:

Obsah Chemická reakce... 2 PL: Obsah Chemická reakce... 2 PL: Vyčíslení chemické rovnice - řešení... 3 Tepelný průběh chemické reakce... 4 Rychlost chemických reakcí... 4 Rozdělení chemických reakcí... 4 1 Chemická reakce děj, při němž

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Přírodní zdroje Neobnovitelné zdroje,

Více

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 OKRESNÍ KOLO. Kategorie D. Teoretická část Řešení

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 OKRESNÍ KOLO. Kategorie D. Teoretická část Řešení Ústřední komise Chemické olympiády 55. ročník 2018/2019 OKRESNÍ KOLO Kategorie D Teoretická část Řešení Úloha 1 Bezpečnostní předpisy MarsCity II 16 bodů 1) Vybrané činnosti: a) Zvracení na mramorovou

Více

Prvek Značka Z - protonové číslo Elektronegativita Dusík N 7 3,0 Fosfor P 15 2,2 Arsen As 33 2,1 Antimon Sb 51 2,0 Bismut Bi 83 2,0

Prvek Značka Z - protonové číslo Elektronegativita Dusík N 7 3,0 Fosfor P 15 2,2 Arsen As 33 2,1 Antimon Sb 51 2,0 Bismut Bi 83 2,0 Otázka: Prvky V. A skupiny Předmět: Chemie Přidal(a): kevina.h Prvek Značka Z - protonové číslo Elektronegativita Dusík N 7 3,0 Fosfor P 15 2,2 Arsen As 33 2,1 Antimon Sb 51 2,0 Bismut Bi 83 2,0 valenční

Více

Do této skupiny patří dusík, fosfor, arsen, antimon a bismut. Společnou vlastností těchto prvků je pět valenčních elektronů v orbitalech ns a np:

Do této skupiny patří dusík, fosfor, arsen, antimon a bismut. Společnou vlastností těchto prvků je pět valenčních elektronů v orbitalech ns a np: PRVKY PÁTÉ SKUPINY Do této skupiny patří dusík, fosfor, arsen, antimon a bismut. Společnou vlastností těchto prvků je pět valenčních elektronů v orbitalech ns a np: Obecná konfigurace: ns np Nejvyšší kladné

Více

Reakce alkanů 75. mechanismem), iniciované světlem nebo radikálovými iniciátory: Oxidace kyslíkem, hoření, tvorba hydroperoxidů.

Reakce alkanů 75. mechanismem), iniciované světlem nebo radikálovými iniciátory: Oxidace kyslíkem, hoření, tvorba hydroperoxidů. eakce alkanů 75 5. eakce alkanů Alkany poskytují především radikálové reakce (často probíhající řetězovým mechanismem), iniciované světlem nebo radikálovými iniciátory: alogenace pomocí X 2 ; bromaci lze

Více

HOŘENÍ A VÝBUCH. Ing. Hana Věžníková, Ph. D.

HOŘENÍ A VÝBUCH. Ing. Hana Věžníková, Ph. D. HOŘENÍ A VÝBUCH Ing. Hana Věžníková, Ph. D. 1 HOŘENÍ A VÝBUCH Definice hoření Vysvětlení procesu hoření Základní podmínky pro hoření Co jsou hořlavé látky (hořlaviny) a jak je lze klasifikovat Chemické

Více

1. Látkové soustavy, složení soustav

1. Látkové soustavy, složení soustav , složení soustav 1 , složení soustav 1. Základní pojmy 1.1 Hmota 1.2 Látky 1.3 Pole 1.4 Soustava 1.5 Fáze a fázové přeměny 1.6 Stavové veličiny 1.7 Složka 2. Hmotnost a látkové množství 3. Složení látkových

Více

Koloběh látek v přírodě - koloběh dusíku

Koloběh látek v přírodě - koloběh dusíku Koloběh látek v přírodě - koloběh dusíku Globální oběh látek v přírodě se žádná látka nevyskytuje stále na jednom místě díky různým činitelům (voda, vítr..) se látky dostávají do pohybu oběhu - cyklu N

Více

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ OVZDUŠÍ

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ OVZDUŠÍ PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ OVZDUŠÍ 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Problémy životního prostředí - ovzduší V této kapitole se dozvíte: Co je to ovzduší. Jaké plyny jsou v atmosféře. Jaké složky znečišťují

Více

VESMÍR. za počátek vesmíru považujeme velký třesk před 13,7 miliardami let. dochází k obrovskému uvolnění energie, která se rozpíná

VESMÍR. za počátek vesmíru považujeme velký třesk před 13,7 miliardami let. dochází k obrovskému uvolnění energie, která se rozpíná VESMÍR za počátek vesmíru považujeme velký třesk před 13,7 miliardami let dochází k obrovskému uvolnění energie, která se rozpíná vznikají první atomy, jako první se tvoří atomy vodíku HVĚZDY první hvězdy

Více

Kvalita ovzduší v Jihomoravském kraji. Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav,

Kvalita ovzduší v Jihomoravském kraji. Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav, Kvalita ovzduší v Jihomoravském kraji Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav, robert.skeril@chmi.cz Český hydrometeorologický ústav 3 odborné úseky: Meteorologie a klimatologie Hydrologie

Více

7) Uveď příklad chemické reakce, při níž se sloučí dva prvky za vzniku sloučeniny. (3) hoření vodíku s kyslíkem a vzniká voda

7) Uveď příklad chemické reakce, při níž se sloučí dva prvky za vzniku sloučeniny. (3) hoření vodíku s kyslíkem a vzniká voda Chemické reakce a děje Chemické reakce 1) Jak se chemické reakce odlišují od fyzikálních dějů? (2) změna vlastností látek, změna vazeb mezi atomy 2) Co označujeme v chemických reakcích jako reaktanty a

Více

Test vlastnosti látek a periodická tabulka

Test vlastnosti látek a periodická tabulka DUM Základy přírodních věd DUM III/2-T3-2-08 Téma: Test vlastnosti látek a periodická tabulka Střední škola Rok: 2012 2013 Varianta: A Zpracoval: Mgr. Pavel Hrubý Mgr. Josef Kormaník TEST Test vlastnosti

Více

DEKOMPOZICE, CYKLY LÁTEK, TOKY ENERGIÍ

DEKOMPOZICE, CYKLY LÁTEK, TOKY ENERGIÍ DEKOMPOZICE, CYKLY LÁTEK, TOKY ENERGIÍ Vše souvisí se vším Živou hmotu tvoří 3 hlavní organické složky: Bílkoviny, cukry, tuky Syntézu zajišťuje cca 20 biogenních prvků Nejdůležitější C, O, N, H, P tzv.

Více

Obsah. 2. Mechanismus a syntetické využití nejdůležitějších organických reakcí 31 2.1. Adiční reakce 31 2.1.1. Elektrofilní adice (A E

Obsah. 2. Mechanismus a syntetické využití nejdůležitějších organických reakcí 31 2.1. Adiční reakce 31 2.1.1. Elektrofilní adice (A E Obsah 1. Typy reakcí, reakčních komponent a jejich roztřídění 6 1.1. Formální kritérium pro klasifikaci reakcí 6 1.2. Typy reakčních komponent a způsob jejich vzniku jako další kriterium pro klasifikaci

Více

Ekologie a její obory, vztahy mezi organismy a prostředím

Ekologie a její obory, vztahy mezi organismy a prostředím Variace 1 Ekologie a její obory, vztahy mezi organismy a prostředím Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz.

Více

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ. znečištění atmosféry: atmosféra popis, členění

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ. znečištění atmosféry: atmosféra popis, členění ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Znečištění atmosféry atmosféra popis, členění znečištění atmosféry: zdroje znečištění smog + inverze hodnocení znečištění - limity skleníkový efekt ozón, ozónová díra Atmosféra je: plynný

Více

Znečištění ovzduší Mgr. Veronika Kuncová, 2013

Znečištění ovzduší Mgr. Veronika Kuncová, 2013 Znečištění ovzduší Mgr. Veronika Kuncová, 2013 Zdroje znečištění ovzduší Zdroje související s činností člověka Tepelné elektrárny a továrny Silniční doprava Freony Metan ze skládek Spalování materiálu

Více

Atraktivní biologie. Ozonová díra Antarktida

Atraktivní biologie. Ozonová díra Antarktida zonová díra Antarktida zonová vrstva Umístění ozonové vrstvy v atmosféře ozonová vrstva Země je část stratosféry, s těžištěm výskytu ve výšce 25 35 km nad zemským povrchem, v níž je značně zvýšený poměr

Více

Sekunda (2 hodiny týdně) Chemické látky a jejich vlastnosti Směsi a jejich dělení Voda, vzduch

Sekunda (2 hodiny týdně) Chemické látky a jejich vlastnosti Směsi a jejich dělení Voda, vzduch Sekunda (2 hodiny týdně) Chemické látky a jejich vlastnosti Směsi a jejich dělení Voda, vzduch Atom, složení a struktura Chemické prvky-názvosloví, slučivost Chemické sloučeniny, molekuly Chemická vazba

Více

ATMOSFÉRA. Plynný obal Země

ATMOSFÉRA. Plynný obal Země ATMOSFÉRA Plynný obal Země NEJDŮLEŽITĚJŠÍ PLYNY V ZEMSKÉ ATMOSFÉŘE PLYN MOLEKULA OBJEM V % Dusík N2 78,08 Kyslík O2 20,95 Argon Ar 0,93 Oxid uhličitý CO2 0,034 Neón Hélium Metan Vodík Oxid dusný Ozon Ne

Více

Fotosyntéza (2/34) = fotosyntetická asimilace

Fotosyntéza (2/34) = fotosyntetická asimilace Fotosyntéza (2/34) = fotosyntetická asimilace FOTO - protože k fotosyntéze je třeba fotonů Jedná se tedy o zachycování sluneční energie a přeměnu jednoduchých anorganických látek (CO 2 a H 2 O) na složitější

Více

2/12. Atmosféra Ozón

2/12. Atmosféra Ozón 2/12 Atmosféra Ozón Atmosférické vlivy Člověk ekosystém služby zisk Půdní vlivy Atmosféra z řeckého atmos = pára; sphera = obal, koule Stopová koncentrace Složení atmosféry obj.% obj.% dusík- N 2 78 neon

Více

OPAKOVÁNÍ VĚDNÍ OBORY, NEŽIVÁ PŘÍRODA

OPAKOVÁNÍ VĚDNÍ OBORY, NEŽIVÁ PŘÍRODA 1. POPIŠ OBRÁZEK ZNÁZORŇUJÍCÍ PRŮBĚH FOTOSYNTÉZY. OPAKOVÁNÍ VĚDNÍ OBORY, NEŽIVÁ PŘÍRODA 1 2. POPIŠ SLOŽENÍ SOUČASNÉ ATMOSFÉRY (uveď, který z plynů v současné atmosféře je znázorněn modrou, žlutou a černou

Více

Látky, jejich vlastnosti, skupenství, rozpustnost

Látky, jejich vlastnosti, skupenství, rozpustnost - zná zásady bezpečné práce v laboratoři, poskytne první pomoc a přivolá pomoc při úrazech - dokáže poznat a pojmenovat chemické nádobí - pozná skupenství a jejich přeměny - porovná společné a rozdílné

Více

Pracovní list č. 3 téma: Povětrnostní a klimatičtí činitelé část 2

Pracovní list č. 3 téma: Povětrnostní a klimatičtí činitelé část 2 Pracovní list č. 3 téma: Povětrnostní a klimatičtí činitelé část 2 Obsah tématu: 1) Vzdušný obal země 2) Složení vzduchu 3) Tlak vzduchu 4) Vítr 5) Voda 1) VZDUŠNÝ OBAL ZEMĚ Vzdušný obal Země.. je směs

Více

Znečistění atmosféry. Jiří Šibor. Složení atmosféry složky vzduchu DUSÍK

Znečistění atmosféry. Jiří Šibor. Složení atmosféry složky vzduchu DUSÍK Znečistění atmosféry Jiří Šibor Složení atmosféry složky vzduchu DUSÍK Základní zdroj dusíku, který je nejhojnějším plynem v atmosféře, jsou rozkládající se zbytky rostlinného a živočišného původu a erupce

Více

CHEMIE SLOUŽÍ I OHROŽUJE

CHEMIE SLOUŽÍ I OHROŽUJE CHEMIE SLOUŽÍ I OHROŽUJE autoři: Hana a Radovan Sloupovi 1. Ze tří cisteren unikly tři plyny - helium, amoniak a chlor. Napiš do obláčků správné značky nebo vzorce. Pomůže ti výstražné značení nebezpečnosti

Více

PÍSEMNÁ ČÁST PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY Z CHEMIE bakalářský studijní obor Bioorganická chemie 2011

PÍSEMNÁ ČÁST PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY Z CHEMIE bakalářský studijní obor Bioorganická chemie 2011 Kód uchazeče:... Datum:... PÍSEMNÁ ČÁST PŘIJÍMACÍ ZKUŠKY Z CHEMIE bakalářský studijní obor Bioorganická chemie 2011 30 otázek maximum: 60 bodů čas: 60 minut 1. Napište názvy anorganických sloučenin: (4

Více

Chemie životního prostředí III Hydrosféra (06) Atmosférické vody

Chemie životního prostředí III Hydrosféra (06) Atmosférické vody Centre of Excellence Chemie životního prostředí III Hydrosféra (06) Atmosférické vody Ivan Holoubek RECETOX, Masaryk University, Brno, CR holoubek@recetox. recetox.muni.cz; http://recetox.muni muni.cz

Více

1. ročník Počet hodin

1. ročník Počet hodin SOUSTAVY LÁTEK A JEJICH SLOŽENÍ rozdělení přírodních látek a vlastnosti chemických látek soustavy látek a jejich složení STAVBA ATOMU historie pohledu na atom složení a struktura atomu stavba atomu VELIČINY

Více

CHEMIE OVZDUŠÍ Přednáška č. 6

CHEMIE OVZDUŠÍ Přednáška č. 6 CHEMIE OVZDUŠÍ Přednáška č. 6 Ing. Marek Staf, Ph.D., Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Snímek 1. Organizace studia Přednášející: Ing. Marek Staf, Ph.D., tel.: 0 444 458 e-mail: web: budova

Více

FYZIOLOGIE ROSTLIN VÝŽIVA ROSTLIN 1) AUTOTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN 2) HETEROTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN

FYZIOLOGIE ROSTLIN VÝŽIVA ROSTLIN 1) AUTOTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN 2) HETEROTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN FYZIOLOGIE ROSTLIN Fyziologie rostlin, Biologie, 2.ročník 25 Podobor botaniky, který studuje životní funkce a individuální vývoj rostlin. Využívá poznatků z dalších odvětví biologie jako je morfologie,

Více

Tabulace učebního plánu. Obecná chemie. Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : Ročník: 1.ročník a kvinta

Tabulace učebního plánu. Obecná chemie. Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : Ročník: 1.ročník a kvinta Tabulace učebního plánu Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : CHEMIE Ročník: 1.ročník a kvinta Obecná Bezpečnost práce Názvosloví anorganických sloučenin Zná pravidla bezpečnosti práce a dodržuje je.

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0763 Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 Název materiálu INOVACE_32_ZPV-CH 1/04/02/17 Autor Obor; předmět, ročník Tematická

Více

Ethery, thioly a sulfidy

Ethery, thioly a sulfidy Ethery, thioly a sulfidy Úvod becný vzorec alkoholů je R--R. Ethery Názvosloví etherů Názvy etherů obsahují jména alkylových a arylových sloučenin ze kterých tvořeny v abecedním pořadí následované slovem

Více

- stratifikace atmosféry - její složení a změny v čase - reakce v atmosféře ATMOSFÉRA

- stratifikace atmosféry - její složení a změny v čase - reakce v atmosféře ATMOSFÉRA - stratifikace atmosféry - její složení a změny v čase - reakce v atmosféře ATMOSFÉRA Záření - elektromagnetické vlnění Ultrafialové záření (UV) - vlnová délka 290-380 nm - závisí na vzdálenosti od zemského

Více

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 TEST ŠKOLNÍHO KOLA. Kategorie E ŘEŠENÍ

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 TEST ŠKOLNÍHO KOLA. Kategorie E ŘEŠENÍ Ústřední komise Chemické olympiády 55. ročník 2018/2019 TEST ŠKOLNÍHO KOLA Kategorie E ŘEŠENÍ ANORGANICKÁ CHEMIE 16 BODŮ Úloha 1 Vlastnosti sloučenin manganu a chromu 8 bodů 1) Elektronová konfigurace:

Více

05 Biogeochemické cykly

05 Biogeochemické cykly 05 Biogeochemické cykly Ekologie Ing. Lucie Kochánková, Ph.D. Prvky hlavními - biogenními prvky: C, H, O, N, S a P v menších množstvích prvky: Fe, Na, K, Ca, Cl atd. ve stopových množstvích I, Se atd.

Více

Spojte správně: planety. Oblačnost, srážky, vítr, tlak vzduchu. vlhkost vzduchu, teplota vzduchu Dusík, kyslík, CO2, vodní páry, ozon, vzácné plyny,

Spojte správně: planety. Oblačnost, srážky, vítr, tlak vzduchu. vlhkost vzduchu, teplota vzduchu Dusík, kyslík, CO2, vodní páry, ozon, vzácné plyny, Spojte správně: Složení atmosféry Význam atmosféry Meteorologie Počasí Synoptická mapa Meteorologické prvky Zabraňuje přehřátí a zmrznutí planety Okamžitý stav atmosféry Oblačnost, srážky, vítr, tlak vzduchu.

Více

Názvosloví Konformace Isomerie. Uhlíky: primární (1 o ) sekundární (2 o ) terciární (3 o ) kvartérní (4 o )

Názvosloví Konformace Isomerie. Uhlíky: primární (1 o ) sekundární (2 o ) terciární (3 o ) kvartérní (4 o ) ALKANY 1 Názvosloví Konformace Isomerie Uhlíky: primární (1 o ) sekundární (2 o ) terciární (3 o ) kvartérní (4 o ) 2 Alkany (resp. cykloalkany) jsou nejzákladnější organické sloučeniny složené pouze z

Více

DOUČOVÁNÍ KVINTA CHEMIE

DOUČOVÁNÍ KVINTA CHEMIE 1. ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1) Co studuje chemie? 2) Rozděl chemii na tři důležité obory. DOUČOVÁNÍ KVINTA CHEMIE 2. NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH SLOUČENIN 1) Pojmenuj: BaO, N 2 0, P 4 O 10, H 2 SO 4, HMnO 4,

Více

Emise ve výfukových plynech PSM

Emise ve výfukových plynech PSM KATEDRA VZIDEL A MTRŮ Emise ve výfukových plynech PSM #11/14 Karel Páv Působení emisí PSM na člověka a na životní prostředí xid uhličitý C : Bez zápachu Při nadýchání způsobuje zvýšení krevního tlaku Při

Více

HLAVNÍ PROBLÉMY V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ

HLAVNÍ PROBLÉMY V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ HLAVNÍ PROBLÉMY V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ Současná etapa je charakterizována: populační explozí a nebývalým rozvojem hospodářské činnosti společnosti řadou antropogenních činností s nadměrnou produkcí škodlivin

Více

FORMALDEHYD VE VNITŘNÍM OVZDUŠÍ STAVEB

FORMALDEHYD VE VNITŘNÍM OVZDUŠÍ STAVEB FORMALDEHYD VE VNITŘNÍM OVZDUŠÍ STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu

Více

Úvod do biochemie. Vypracoval: RNDr. Milan Zimpl, Ph.D.

Úvod do biochemie. Vypracoval: RNDr. Milan Zimpl, Ph.D. Úvod do biochemie Vypracoval: RNDr. Milan Zimpl, Ph.D. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Co je to biochemie? Biochemie je chemií živých soustav.

Více

Směsi, roztoky. Disperzní soustavy, roztoky, koncentrace

Směsi, roztoky. Disperzní soustavy, roztoky, koncentrace Směsi, roztoky Disperzní soustavy, roztoky, koncentrace 1 Směsi Směs je soustava, která obsahuje dvě nebo více chemických látek. Mezi složkami směsi nedochází k chemickým reakcím. Fyzikální vlastnosti

Více

CHEMIE POTRAVIN - cvičení REAKCE LIPIDŮ

CHEMIE POTRAVIN - cvičení REAKCE LIPIDŮ CHEMIE POTRAVIN - cvičení REAKCE LIPIDŮ TÉMATA Oxidační reakce (oxidační žluknutí) Oxidace vzdušným (tripletovým) kyslíkem (=AUTOOXIDACE) Oxidace singletovým kyslíkem (=FOTOOXIDACE) Oxidace katalyzovaná

Více

Pracovní list MECHANICKÉ VLASTNOSTI PLYNŮ

Pracovní list MECHANICKÉ VLASTNOSTI PLYNŮ Zadání projektu Tlak v plynech Časový plán: Zadání projektu, přidělení funkcí, časový a pracovní plán 29. 3. Vlastní práce 3 vyučovací hodiny 3., 5.,10., 12. 4. Prezentace 17.4. Test a odevzdání portfólií

Více

SHRNUTÍ A ZÁKLADNÍ POJMY UČEBNICE ZÁKLADY CHEMIE 1

SHRNUTÍ A ZÁKLADNÍ POJMY UČEBNICE ZÁKLADY CHEMIE 1 SHRNUTÍ A ZÁKLADNÍ POJMY UČEBNICE ZÁKLADY CHEMIE 1 1. ČÍM SE ZABÝVÁ CHEMIE VLASTNOSTI LÁTEK, POKUSY - chemie přírodní věda, která studuje vlastnosti a přeměny látek pomocí pozorování, měření a pokusu -

Více

Základy biologie a ekologie VZNIK A VÝVOJ ŽIVOTA

Základy biologie a ekologie VZNIK A VÝVOJ ŽIVOTA Základy biologie a ekologie VZNIK A VÝVOJ ŽIVOTA Výsledky vzdělávání Učivo Ţák Základy biologie charakterizuje názory na vznik a vývoj vznik a vývoj ţivota na Zemi ţivota na Zemi, porovná délku vývoje

Více

VY_52_INOVACE_VK31. Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen únor Ročník, pro který je VM určen. 8. ročník

VY_52_INOVACE_VK31. Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen únor Ročník, pro který je VM určen. 8. ročník VY_52_INOVACE_VK31 Jméno autora výukového materiálu Věra Keselicová Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen únor 2013 Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace Zdroje

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Co víme o nekatalytické redukci oxidů dusíku

Co víme o nekatalytické redukci oxidů dusíku Co víme o nekatalytické redukci oxidů dusíku Ing. Pavel Machač, CSc., email: pavel.machac@vscht.cz, tel.: (40) 0 444 46 Ing. Jana Vávrová, email: jana1.vavrova@vscht.cz, tel.: (40) 74 971 991 VŠCHT Praha,

Více

Organické látky. Organická geochemie a rozpuštěný organický uhlík

Organické látky. Organická geochemie a rozpuštěný organický uhlík Organická geochemie a rozpuštěný organický uhlík struktura, nomenklatura a funkční skupiny huminové látky a další přírodní OC reaktivita DOC/POC distribuce kyselost (acidita) Přírodní a znečišťující organické

Více

Biochemie. ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie Forma vzdělávání: Platnost: od 1. 9. 2009 do 31. 8.

Biochemie. ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie Forma vzdělávání: Platnost: od 1. 9. 2009 do 31. 8. Studijní obor: Aplikovaná chemie Učební osnova předmětu Biochemie Zaměření: ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie Forma vzdělávání: denní Celkový počet vyučovacích hodin za

Více

METABOLISMUS SACHARIDŮ

METABOLISMUS SACHARIDŮ METABOLISMUS SAHARIDŮ A. Odbourávání sacharidů - nejdůležitější zdroj energie pro heterotrofy - oxidací sacharidů až na. získávají aerobní organismy energii ve formě. - úplná oxidace glukosy: složitý proces

Více

v porovnání s atmosférou ostatních planet je zemské ovzduší anomální výskytem O 2 a H 2 O v podmínkách blízkých trojnému bodu

v porovnání s atmosférou ostatních planet je zemské ovzduší anomální výskytem O 2 a H 2 O v podmínkách blízkých trojnému bodu Atmosféra - 1. úvod atmosféru mají všechny planety sluneční soustavy atmosféra je tvořena převážně plynnými složkami, které se v ní nahromadily v průběhu geologického vývoje atmosféra obsahuje: vzácné

Více

Karboxylové kyseliny a jejich funkční deriváty

Karboxylové kyseliny a jejich funkční deriváty Karboxylové kyseliny a jejich funkční deriváty Úvod Karboxylové kyseliny jsou nejdůležitější organické kyseliny. Jejich funkční skupina je karboxylová skupina a tento název je složen ze slov karbonyl a

Více

Zplyňování biomasy. Sesuvný generátor. Autotermní zplyňování Autotermní a alotermní zplyňování

Zplyňování biomasy. Sesuvný generátor. Autotermní zplyňování Autotermní a alotermní zplyňování Zplyňování = termochemická přeměna uhlíkatého materiálu v pevném či kapalném skupenství na výhřevný energetický plyn pomocí zplyňovacích médií a tepla. Produktem je plyn obsahující výhřevné složky (H 2,

Více

Ohlašovací prahy pro úniky a přenosy pro ohlašování do IRZ/E-PRTR

Ohlašovací prahy pro úniky a přenosy pro ohlašování do IRZ/E-PRTR Celkový dusík Základní informace Ohlašovací prahy pro úniky a přenosy pro ohlašování do IRZ/E-PRTR Základní charakteristika Použití Zdroje úniků Dopady na životní prostředí Dopady na zdraví člověka, rizika

Více

2) Povětrnostní činitelé studují se v ovzduší atmosféře (je to..) Meteorologie je to věda... Počasí. Meteorologické prvky. Zjišťují se měřením.

2) Povětrnostní činitelé studují se v ovzduší atmosféře (je to..) Meteorologie je to věda... Počasí. Meteorologické prvky. Zjišťují se měřením. Pracovní list č. 2 téma: Povětrnostní a klimatičtí činitelé část. 1 Obsah tématu: Obsah tématu: 1) Vlivy působící na rostlinu 2) Povětrnostní činitelé a pojmy související s povětrnostními činiteli 3) Světlo

Více

18. Reakce v organické chemii

18. Reakce v organické chemii 1) homolýza, heterolýza 2) substituce, adice, eliminace, přesmyk 3) popis mechanismů hlavních typů reakcí (S R, A E, A R ) 4) příklady 18. Reakce v organické chemii 1) Homolýza, heterolýza KLASIFIKACE

Více

DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ, HALOGENDERIVÁTY

DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ, HALOGENDERIVÁTY DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ, HALOGENDERIVÁTY Autor: Mgr. Stanislava Bubíková Datum (období) tvorby: 26. 9. 2012 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Organické sloučeniny 1 Anotace: Žáci

Více

Alkany a cykloalkany

Alkany a cykloalkany Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Září 2010 Mgr. Alena Jirčáková Charakteristika alkanů: Malá reaktivita, odolné chemickým činidlům Nasycené

Více