NEDESTRUKTIVNÍ GEOFYZIKÁLNÍ METODY PRO PRŮZKUMY DEFEKTŮ NA ŽELEZNIČNÍCH TRATÍCH (VÝSLEDKY EVROPSKÉHO PROJEKTU INNOTRACK)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "NEDESTRUKTIVNÍ GEOFYZIKÁLNÍ METODY PRO PRŮZKUMY DEFEKTŮ NA ŽELEZNIČNÍCH TRATÍCH (VÝSLEDKY EVROPSKÉHO PROJEKTU INNOTRACK)"

Transkript

1 Geotechnické problémy líniových stavieb, Bratislava máj 2011 NEDESTRUKTIVNÍ GEOFYZIKÁLNÍ METODY PRO PRŮZKUMY DEFEKTŮ NA ŽELEZNIČNÍCH TRATÍCH (VÝSLEDKY EVROPSKÉHO PROJEKTU INNOTRACK) NON-DESTRUCTIVE GEOPHYSICAL METHODS FOR INVESTIGATIONS OF TRACK DEFECTS (RESULTS OF INNOTRACK EUROPEAN PROJECT). Jaroslav Bárta 1 Vojtěch Beneš 1 Dušan Dostál 1 Michal Tesař 1 ABSTRAKT Článek prezentuje možnosti použití vybraných geofyzikálních metod v železničním stavitelství. Geofyzikální metody jsou použity pro sledování fyzikálních polí. Naměřená data jsou interpretována s cílem stanovení geotechnických podmínek železničního spodku a jeho okolí. Geofyzikální metody byly čas od času používány na evropských železničních tratích i v minulosti. Text uváděný níže vychází zejména z měření prováděných pro projekt INNOTRACK (6. rámcový projekt EU) na lokalitách v České republice, Francii, Španělsku a Švédsku. Geofyzikální výzkum ukázal, že geofyzikální metody jsou schopny spolehlivě, rychle, podrobně a relativně levně informovat o problematických úsecích trati. Efekt použití geofyzikálních metod může být umocněn dlouhodobým monitoringem poškozených traťových úseků. ABSTRACT The article presents possibilities of application of selected geophysical methods in railway engineering. Geophysical methods are used to observe a physical field. The measured data are interpreted in order to provide findings on geotechnical condition of railway substructure and its surroundings. Geophysical methods have been unsystematically applied on European railways in the past. The text below is supported mainly by the measurements performed under the INNOTRACK (6 th Frame Project EU) projects at the sites in the Czech Republic, France, Spain and Sweden. The geophysical testing has proved that the geophysical methods can reliably, quickly, in detail and at a relatively low cost inform about problematic zones of the track. The effect of the geophysical application can be enhanced by long-term monitoring of defective track segments. 1. Úvod G IMPULS Praha spol. s r.o. dostala příležitost podílet se na rozsáhlém evropském programu (6. Rámcový program EU), který řešil snížení nákladů na údržbu železničních tratí. V tomto programu byla i kapitola věnována problematice geotechnických výzkumů. V rámci této kapitoly pak G IMPULS Praha zodpovídal za problematiku aplikace geofyzikálních metod. 1 G IMPULS Praha spol. s r.o., Přístavní 24, Praha 7, post@gimpuls.cz, tel. a fax:

2 Zmiňovaný projekt má acronym INNOTRACK. V rámci projektu byly provedeny testovací geofyzikální práce ve čtyřech evropských zemích. Cílem prací bylo jednak prověřit možnosti geofyzikálních metod jako takových a dále získat poznatky, nakolik lze zobecnit zkušenosti s aplikací geofyzikálních měření v různých geologických podmínkách a při dodržení bezpečnostních a organizačních předpisů různých železničních správ. Geofyzikální metody byly testovány na následujících lokalitách: Česká republika: Lipník nad Bečvou, Polousí, Běchovice. Španělsko: Lleida Švédsko: Torp Dva zkušební úseky u Borlänge Francie Montmélian Geofyzikální metody mají ráz metod nedestruktivních, které nenarušují životní prostředí. Jsou neinvazivní, tj. nekladou si při průzkumných pracích nároky na zásah do konstrukce železničního tělesa. Jinými slovy, v principu při měření nedochází k požadavkům na kopné práce, k přípravě přístupových cest pro dopravu přístrojů na lokalitu a podobně. Geofyzikální aparatury jsou snadno přenosné vlastní silou geofyzikálních pracovníků. Geofyzikální průzkum lze organizovat tak, aby nedocházelo k výlukám na železniční trati. Je samozřejmě výhodou, když je geofyzikální průzkum zorganizován tak, aby byl zařazen do harmonogramu údržby na trati, které bývají spojeny s dopravními výlukami. V tomto případě je možno provádět geofyzikální průzkum komplexněji a také bezpečnost provozu je zajištěna s větším komfortem. V zásadě však, na rozdíl od jiných geotechnických zkoušek a testů, zastavení provozu geofyzika nevyžaduje. Geofyzikální metody sledují různá fyzikální pole a získané výsledky měření mohou být interpretovány tak, aby poskytly informace o geologické stavbě území, popřípadě aby poskytly poznání o geotechnických vlastnostech zkoumaného místa. Prakticky na všech proměřovaných lokalitách byla aplikována metoda refrakční seismiky, seismické tomografie, odporové tomografie a gravimetrie. Měření bylo vesměs uspořádáno tak, že byly vytýčeny dva základní podélné profily po stranách železniční trati. Na těchto profilech byly aplikovány všechny výše zmíněné geofyzikální metody. Pro zjištění situace v místech kolejnic byla použita metoda seismické tomografie. Ta byla prováděna tak, že na jednom z dvojice základních profilů byly situovány seismické geofony a na druhém profilu byly buzeny seismické rozruchy. Tím bylo dosaženo, že byly získány informace o seismických rychlostech i z míst, kam nebylo možno z bezpečnostních důvodů během dopravního provozu vstupovat. Pokud mohla být provedena i traťová uzávěra, byl situován také jeden geofyzikální profil přímo v ose kolejiště. Na tomto profilu bylo měřeno metodou gravimetrickou a seismickou (hlavně seismická refrakce).

3 Na obr. 1 uvádíme charakteristický obrázek činnosti geofyzikální skupiny při měření na železniční trati. Obr. 1. Montmélian, Francie. Kladivová seismika (aparatura Terraloc Mk-6) měřená na profilu podél trati. Vpředu vlevo mikrogravimetr CG-5. Měření byla realizována moderními geofyzikálními aparaturami, viz následující přehled: seismická aparatura Terraloc Mk 6, v. 2.1, verze 48 kanálů (ABEM, Švédsko), multielektrodová odporová aparatura ARS-200E (GF Instruments, Česká republika), gravimetr CG-5 (Scintrex, Kanada). Zpracování naměřených dat proběhlo zejména s využitím následujícího softwaru, který se pro dané úkoly plně osvědčil: Reflex W (Sandmeier, Německo zpracování seismických dat), Res 2DInv (Locke, USA zpracování odporových dat), MAG (Geofyzika a.s., Česká Republika - zpracování gravimetrie), Excel (správa databází), Surfer 9 (grafická zpracování), Grapher 7 (grafická zpracování). 2. Příklady dosažených výsledků 2.1 Běchovice monitoring seismických rychlostí. Na lokalitě Běchovice byla využita příležitost, že při rekonstrukci železničního koridoru bylo možno vložit přímo do konstrukční vrstvy fortikované 3% vápna seismické snímače

4 (geofony) a sondy pro měření permitivity prostředí. Měřící čidla byla později zakryta dalšími konstrukčními vrstvami včetně položení kolejového lože. V současné době je možno průběžně monitorovat, nakolik se charakter konstrukční vrstvy s vápnem mění. Na začátku sledování je zřetelná výrazná změna v rychlostech v době ukončování základních chemických procesů. V průběhu dalšího období jsou však sledovatelné i drobnější lokální změny (projev pronikání vlhkosti do konstrukční vrstvy?!). Závěr z našeho monitoringu je ten, že konstrukční vrstvy fortifikované vápnem nemusí udržet plánované geomechanické vlastnosti, pokud do nich může pronikat voda. Výsledky měření jsou uvedeny na obr Lleida Španělsko. Průzkum železničního náspu v havarijním stavu. Na lokalitě nedaleko města Lleida ve Španělsku byla úspěšně použita metoda odporové tomografie při studiu železničního náspu, který se dostal do havarijního stavu. Násep byl později sanován. Jednou z příčin komplikací se stabilitou náspu je intenzivní zavlažování hospodářské půdy v těsném sousedství železničního tělesa. Zemědělská činnost se projevuje střídáním úrovně hladiny podzemní vody. Podzemní těsnící clona, která má za úkol oddělit základy železničního tělesa od okolí, již zřejmě neplní dobře svou úlohu. Na následujícím obr. 3 jsou příklady odporových řezů, které přítomnost těsnící clony detekují, stav clony se však s místem mění. 2.3 Lipník nad Bečvou Česká republika. Traťový úsek s deformacemi kolejnic. Na lokalitě Lipník nad Bečvou (Česká Republika) vznikají deformace (vlnění) kolejnic, a to zejména v místech, kde trať probíhá zářezem. Geofyzikální měření metodou odporové tomografie upozornilo zejména na skutečnost, že trať prochází územím se spraší (nízké odpory kolem 10 ohmm). Spraše se vyznačují nízkými měrnými odpory, jsou namrzavé a objemově nestálé. Vlastní svahy zářezů byly zřejmě v minulosti postupně dobudovávány cizorodými zeminami (navážkami), což se projevuje přítomností vyšších měrných odporů. Svahy zářezů jsou místy náchylné ke svahovým pohybům. Situaci dokumentují dva odporové řezy (profily byly vedeny příčně po svahu a kolmo k trati) zobrazené na obr Montmélian-Francie. Seismická tomografie. Na obr. 5 je uvedena ukázka aplikace seismické tomografie mezi dvěma rovnoběžnými profily. Profily byly vedeny po levém a pravém okraji kolejiště. Měření uspořádané tímto způsobem dovoluje provádět průzkum i tam, kde projíždějí vlaky. Tímto uspořádáním lze tedy měřit i v místech, kde není možné přerušení dopravy. Měření proběhlo na lokalitě Montmélian ve Francii. Linie geofonů a seismických rozruchů jsou umístěny po levé a pravé straně kolejiště. Místa zvýšených rychlostí představují oblasti s vyšším zhutněním podloží. Oblasti snížených rychlosti jsou méně zhutněné.

5 Obr. 2: Monitorování seismických rychlostí konstrukční vrstvy v podloží kolejové trati. Běchovice.

6 Obr. 3 : Charakteristické odporové řezy z lokality Lleida (Španělsko). Obr. 4: Charakteristické odporové řezy z lokality Lipník nad Bečvou (Česká republika). Nejtmavší tony v hlubších částech ilustrací odpovídají spraším. Další pásma odpovídají vyšším odporům. Na patách svahů se projevují náznaky smykových ploch (válcovité tvary rozhraní).

7 Obr. 5: Příklad seismické tomografie. Železniční trať u města Montmélian ve Francii. 2.5 Lipník nad Bečvou Česká republika. Mikrogravimetrické měření. Výzkumy v rámci projektu Innotrack prokázaly použitelnost měření metodou gravimetrickou (přesněji mikrogravimetrií). Tíhová měření jsou schopna zejména vymezit místa s nedostatkem hmot, tj. například náspy se zvýšenou porózitou nebo přítomností dutin. Na obr. 6 je uvedena mapa izolinií residuálních Bouguerových anomálií z lokality Lipník nad Bečvou. Oblasti s negativními anomáliemi se většinou shodují s místy, kde jsou zaznamenány problémy s deformacemi kolejnic. Měření zjistilo, mimo jiné, zejména výraznou anomálii v okolí souřadnic x=400 a y=8. Toto místo se shoduje s místem, kde dochází k časté opravě podloží (podbíjení kolejnicového lože.). Odporový řez vedený v tomto místě zaznamenal také indicie sesuvných pohybů ve svahu zářezu Obr. 6: Příklad mikrogravimetrického měření. Lokalita Lipník na Bečvou. Drobné tečky v poli izolinií jsou místa observačních bodů. 2.6 Geotechnická interpretace seismických dat Důležitým výsledkem výzkumných prací v rámci projektu Innotrack byl závěr, že i v praxi lze využít přímý vztah mezi velikostí šíření seismické vlny a modulem pružnosti. Tento vztah vychází ze skutečnosti, že rychlost seismické vlny je funkcí modulu pružnosti, objemové hmotnosti a Poissonova čísla. Na obr. 7 je uveden příklad přepočtového grafu mezi rychlostí

8 podélné seismické vlny a modulem pružnosti. Při aplikaci výše jmenovaného vztahu si je nutno uvědomit, že zkoumané prostředí se chová poněkud rozdílně při malých, resp. velkých deformacích. To znamená, že při malých energiích způsobujících deformaci horninového prostředí (např. seismická metoda) získáme větší hodnotu modulu, než jak je tomu u aplikaci velkých energií (například test s velkou zatěžovací deskou). Tento fakt není závadou pro aplikaci seismické metody. Zjištěná závislost platí pro všechny typy testovacích metod. Například je známý rozdíl mezi normou pro železniční a silniční stavitelství v České republice, protože podmínky zatěžovacích zkoušek jsou v těchto normách popsány rozdílně. Pro praktickou aplikaci výsledků seismických měření lze použít korekční vzorec (Masudův vzorec), který moduly stanovené seismickou cestou koriguje na absolutní hodnoty odpovídající například zkoušce se standardní zatěžovací deskou danou příslušným předpisem železniční společnosti. Obr. 7: Příklad přepočtu rychlosti šíření seismické podélné vlny prostředím na modul pružnosti. 3. Závěr Výsledkem prací na projektu Innotrack bylo zjištění, že použití geofyziky pro železniční stavitelství je úspěšné a že lze geofyziku standardně využívat v komplexu průzkumných metod. Geofyzikální průzkum nenaráží v zásadě ani na problémy spojené s rozdílnými pravidly řízení provozu železničních tratí v různých státech EU. V důsledku těchto závěrů byla vypracována směrnice vysvětlující, jak s geofyzikálním měřením nakládat, v jakých případech ho používat a jaké nároky na odbornost geofyzikální skupiny jsou kladeny. V tomto směru odkazujeme na link:

9 Na této elektronické adrese jsou k dispozici všechny informace o výzkumném projektu Innotrack a je zde ke stažení i realizační výstup (směrnice): D2.15 GL Methodology of geophysical investigation of railway trac defects. Poznamenáváme, že předobrazem pro evropskou verzi směrnice byly již dříve vydané Pokyny pro použití nedestruktivních geofyzikálních metod v diagnostice a průzkumu tělesa železničního spodku. (Účinnost od Schváleno náměstkem GŘ pro dopravní cestu Správy železniční dopravní cesty s. o. dne pod č.j. 5612/05-OP. Schváleno náměstkem pro dopravní cestu GŘ Českých drah a. s. dne pod č.j /2005.) Tyto české pokyny byly vypracovány v zásadě stejným geofyzikálním týmem, jaký se podílel na práci v rámci EU, a to na základě výzkumného úkolu, který probíhal v letech 2001 až 2003 a byl financován Ministerstvem dopravy ČR. Poznamenáváme, že v rámci projektu Innotrac nebyla řešena problematika spojená s radarovým měřením na železničních tratích. Radarový průzkum byl řešen v jiných projektech, např. SAFE RAIL Project (EC FP6 Contact No TST3-CT ); 2008). Podle zkušeností autorů zde předkládaného článku mají radarová měření zejména význam pro rychlé proměření a následné monitorování delších traťových úseků a pro studium mělkých povrchových vrstev (konstrukční vrstvy uložené pod kolejovým ložem). Doporučená literatura k tématu článku: 1. Barton N, editor. Rock quality, seismic velocity, attenuation and anisotropy. London: Taylor & Francis Group; Bárta J, Beneš V. Geophysical measurement for railway engineering. 7 th Meeting of environmental and engineering geophysics, Birmingham; Bárta J. et al. Utilization of geophysical measurements for testing of condition of railway lines of the Czech Railways. Project CE Funded by the Ministry of Transport of the Czech Republic; Available from: 4. Bláha P, Müller K. Geophysical monitoring as an information source of rock massif behaviour. Acta Montanistica Slovaca Butler DK, editor. Near-Surface Geophysics.Tulsa, Oklahoma:SEG; Boganik GN, Gurvic II. Seismorazvedka. Russia,Tver AIS; Kelly WE, Mareš S, Karous M. Applied geophysics in hydrogeological and engineering practice. Developments in Natural Science 44. Netherlands: Elsevier Science Publishers B.V. ; 1993.

10 8. Mareš S, editor. Introduction to applied geophysics. Kluwer Academic Publishers; Selig T, Smith SS, Olhoeft GR. Ground Penetrating Radar for Railway Substructure Condition Assessment. Bentley System, Incorporated. 2006, Avallable from: civil_whitepaper_eng_lores_106.pdf 10. Sussmann TR., Selig ET., Hyslip JP. Railway track conditions indicators from ground penetrating radar. International Conference Railway Engineering No. 3; London.; Telford WM., Geldart LP., Sheriff RE. Applied geophysics. Cambridge University Press, Second edition; SAFE RAIL Project (EC FP6 Contact No TST3-CT ); 2008). Available from:

MOŽNOSTI GEOFYZIKÁLNÍCH MĚŘENÍ PŘI ŘEŠENÍ STARÝCH EKOLOGICKÝCH ZÁTĚŽÍ SPOJENÝCH S HOSPODÁŘSTVÍM S POHONNÝMI HMOTAMI

MOŽNOSTI GEOFYZIKÁLNÍCH MĚŘENÍ PŘI ŘEŠENÍ STARÝCH EKOLOGICKÝCH ZÁTĚŽÍ SPOJENÝCH S HOSPODÁŘSTVÍM S POHONNÝMI HMOTAMI MOŽNOSTI GEOFYZIKÁLNÍCH MĚŘENÍ PŘI ŘEŠENÍ STARÝCH EKOLOGICKÝCH ZÁTĚŽÍ SPOJENÝCH S HOSPODÁŘSTVÍM S POHONNÝMI HMOTAMI RNDr. Jaroslav Bárta, CSc. 1, RNDr.. Dušan Dostál 1, Mgr. Jaroslav Jirků 2 1) G IMPULS

Více

INTERPRETACE GEOFYZIKÁLNÍCH MĚŘENÍ. PŘÍKLADY Z MĚŘENÍ V POSLEDNÍCH LETECH, NOVÉ PŘÍSTROJE A INTERPRETAČNÍ POSTUPY

INTERPRETACE GEOFYZIKÁLNÍCH MĚŘENÍ. PŘÍKLADY Z MĚŘENÍ V POSLEDNÍCH LETECH, NOVÉ PŘÍSTROJE A INTERPRETAČNÍ POSTUPY INTERPRETACE GEOFYZIKÁLNÍCH MĚŘENÍ. PŘÍKLADY Z MĚŘENÍ V POSLEDNÍCH LETECH, NOVÉ PŘÍSTROJE A INTERPRETAČNÍ POSTUPY Jaroslav Bárta, Dušan Dostál G IMPULS Praha spol. s r.o., Přístavní 24, 170 00 Praha 7,

Více

Využití geofyzikálních metod pro ověřování stavu železničních tratí informace o výsledcích grantu MD ČR

Využití geofyzikálních metod pro ověřování stavu železničních tratí informace o výsledcích grantu MD ČR Jaroslav Bárta, Vojtěch Beneš, Dušan Dostál, Karel Drozd, Jaroslav Kněz, Petr Nakládal, Jiří Skopec, Jan Vilhelm Využití geofyzikálních metod pro ověřování stavu železničních tratí informace o výsledcích

Více

POKYNY PRO POUŽITÍ NEDESTRUKTIVNÍCH GEOFYZIKÁLNÍCH METOD V DIAGNOSTICE A PRŮZKUMU TĚLESA ŽELEZNIČNÍHO SPODKU

POKYNY PRO POUŽITÍ NEDESTRUKTIVNÍCH GEOFYZIKÁLNÍCH METOD V DIAGNOSTICE A PRŮZKUMU TĚLESA ŽELEZNIČNÍHO SPODKU POKYNY PRO POUŽITÍ NEDESTRUKTIVNÍCH GEOFYZIKÁLNÍCH METOD V DIAGNOSTICE A PRŮZKUMU TĚLESA ŽELEZNIČNÍHO SPODKU POKYNY PRO POUŽITÍ NEDESTRUKTIVNÍCH GEOFYZIKÁLNÍCH METOD V DIAGNOSTICE A PRŮZKUMU TĚLESA ŽELEZNIČNÍHO

Více

VYUŽITÍ GEORADARU PRO DIAGNOSTIKU ŽELEZNIČNÍHO SPODKU V PRAXI U SŽDC

VYUŽITÍ GEORADARU PRO DIAGNOSTIKU ŽELEZNIČNÍHO SPODKU V PRAXI U SŽDC ŽELEZNIČNÍ DOPRAVNÍ CESTA 18. - 20. dubna 2016 2016 VYUŽITÍ GEORADARU PRO DIAGNOSTIKU ŽELEZNIČNÍHO SPODKU V PRAXI U SŽDC Mgr. Pavla Buřičová, Mgr. Aleš Fleischmann SŽDC, Technická ústředna dopravní cesty,

Více

OPTIMALIZACE KOMPLEXU GEOFYZIKÁLNÍCH PRACÍ PŘI PRŮZKUMU EKOLOGICKÝCH ZÁTĚŽÍ A JEJICH SANACÍ

OPTIMALIZACE KOMPLEXU GEOFYZIKÁLNÍCH PRACÍ PŘI PRŮZKUMU EKOLOGICKÝCH ZÁTĚŽÍ A JEJICH SANACÍ OPTIMALIZACE KOMPLEXU GEOFYZIKÁLNÍCH PRACÍ PŘI PRŮZKUMU EKOLOGICKÝCH ZÁTĚŽÍ A JEJICH SANACÍ Jaroslav Bárta, Dušan Dostál, Vladimír Budinský, Michal Tesař G IMPULS Praha spol. s r.o., Přístavní 24, 170

Více

GEOTECHNICKÝ PRŮZKUM TĚLESA ŽELEZNIČNÍHO SPODKU

GEOTECHNICKÝ PRŮZKUM TĚLESA ŽELEZNIČNÍHO SPODKU GEOTECHNICKÝ PRŮZKUM TĚLESA ŽELEZNIČNÍHO SPODKU Ing. Radek Bernatík SŽDC, s.o., Ředitelství, Obor traťového hospodářství, Praha 1. Úvod Geotechnický průzkum je soubor činností vedoucích ke zjištění a posouzení

Více

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE. Kněžmostka, Suhrovice, oprava koryta v ř. km 14,000 14,500

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE. Kněžmostka, Suhrovice, oprava koryta v ř. km 14,000 14,500 PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE Kněžmostka, Suhrovice, oprava koryta v ř. km 14,000 14,500 Posouzení možnosti pročištění koryta vodního toku Kněžmostka pomocí trhacích prací Zpráva o geofyzikálních měřeních 27.

Více

VIADIMOS a.s. INŽENÝRSKO-GEOLOGICKÝ PRŮZKUM A MONITORING PRO VŠECHNY DRUHY STAVEB INŽENÝRSKO-GEOLOGICKÝ A GEOTECHNICKÝ PRŮZKUM PRO LINIOVÉ STAVBY

VIADIMOS a.s. INŽENÝRSKO-GEOLOGICKÝ PRŮZKUM A MONITORING PRO VŠECHNY DRUHY STAVEB INŽENÝRSKO-GEOLOGICKÝ A GEOTECHNICKÝ PRŮZKUM PRO LINIOVÉ STAVBY VIADIMOS a.s. INŽENÝRSKO-GEOLOGICKÝ PRŮZKUM A MONITORING PRO VŠECHNY DRUHY STAVEB INŽENÝRSKO-GEOLOGICKÝ A GEOTECHNICKÝ PRŮZKUM PRO LINIOVÉ STAVBY VIADIMOS A.S. NA PŘÍKOPĚ 17 110 00 PRAHA 1 WWW.VIADIMOS.EU

Více

Využití georadaru pro diagnostiku železničního spodku v praxi u SŽDC

Využití georadaru pro diagnostiku železničního spodku v praxi u SŽDC 19. konference ŽELEZNIČNÍ DOPRAVNÍ CESTA 2016 Využití georadaru pro diagnostiku železničního spodku v praxi u SŽDC Mgr. Pavla Buřičová Mgr. Aleš Fleischmann Olomouc, 20.4.2016 Obsah princip a metodika

Více

APLIKACE GEOFYZIKÁLNÍCH METOD PRO PŘÍPRAVU A MONITORING SANAČNÍCH PRACÍ - SKLÁDKA ODPADŮ NA LOKALITĚ NOVÝ RYCHNOV

APLIKACE GEOFYZIKÁLNÍCH METOD PRO PŘÍPRAVU A MONITORING SANAČNÍCH PRACÍ - SKLÁDKA ODPADŮ NA LOKALITĚ NOVÝ RYCHNOV APLIKACE GEOFYZIKÁLNÍCH METOD PRO PŘÍPRAVU A MONITORING SANAČNÍCH PRACÍ - SKLÁDKA ODPADŮ NA LOKALITĚ NOVÝ RYCHNOV Jaroslav Bárta, Vladimír Budinský 1), Radka Fürychová 2) 1) G IMPULS Praha spol. s r.o.,

Více

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE GEONIKA, s.r.o. Sídlo: V Cibulkách, Praha Kanceláře: Svatoplukova, 8 Praha telefon & fax: 96 9, 97 9 e-mail: info@geonika.com, www.geonika.com IČO: 8767, DIČ: CZ8767 PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE na rekonstrukci

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Geotechnický monitoring učební texty, přednášky Monitoring přehradních hrází doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D. Inovace studijního oboru Geotechnika CZ.1.07/2.2.00/28.0009.

Více

Libuše HOFRICHTEROVÁ 1

Libuše HOFRICHTEROVÁ 1 Libuše HOFRICHTEROVÁ 1 VÝSLEDKY GEOFYZIKÁLNÍHO PRŮZKUMU NA HAVLÍČKOVĚ NÁMĚSTÍ V OSTRAVĚ-PORUBĚ RESULTS OF GEOPHYSICAL SURVEY IN HAVLICKOVO SQUARE IN OSTRAVA-PORUBA Abstrakt Resistivity imaging survey was

Více

SEIZMICKÝ EFEKT ŽELEZNIČNÍ DOPRAVY ÚVODNÍ STUDIE

SEIZMICKÝ EFEKT ŽELEZNIČNÍ DOPRAVY ÚVODNÍ STUDIE SEIZMICKÝ EFEKT ŽELEZNIČNÍ DOPAVY ÚVODNÍ STUDIE Josef Čejka 1 Abstract In spite of development of road transport, carriage by rail still keeps its significant position on traffic market. It assumes increases

Více

Geotechnika Inženýrská geologie Hydrogeologie Sanační geologie Geofyzikální průzkum Předprojektová příprava

Geotechnika Inženýrská geologie Hydrogeologie Sanační geologie Geofyzikální průzkum Předprojektová příprava Geotechnika Inženýrská geologie Hydrogeologie Sanační geologie Geofyzikální průzkum Předprojektová příprava nabídka společnosti NOZA, s. r. o. www.nozasro.cz Profil firmy NOZA, s. r. o. Hlavním cílem a

Více

PRŮZKUMNÉ PRÁCE, KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ A ŽIVOTNOST ŽELEZNIČNÍHO SPODKU

PRŮZKUMNÉ PRÁCE, KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ A ŽIVOTNOST ŽELEZNIČNÍHO SPODKU 2012 27. 29. března 2012 PRŮZKUMNÉ PRÁCE, KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ A ŽIVOTNOST ŽELEZNIČNÍHO SPODKU Ing. Ladislav Minář, CSc. a kolektiv KOLEJCONSULT & servis, spol. s r.o. 1. ÚVOD V současné době uplynulo 19

Více

ŽELEZNIČNÍ TRATĚ A STANICE. cvičení z předmětu 12ZTS letní semestr 2016/2017

ŽELEZNIČNÍ TRATĚ A STANICE. cvičení z předmětu 12ZTS letní semestr 2016/2017 ŽELEZNIČNÍ TRATĚ A STANICE cvičení z předmětu 12ZTS letní semestr 2016/2017 Úloha 1 Návrh jednokolejné železniční tratě konstrukce železniční tratě Z jakých částí se skládá konstrukce železniční tratě?

Více

PŘÍSTROJE A PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ ODDĚLENÍ UŽITÉ GEOFYZIKY

PŘÍSTROJE A PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ ODDĚLENÍ UŽITÉ GEOFYZIKY PŘÍSTROJE A PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ ODDĚLENÍ UŽITÉ GEOFYZIKY Gravimetrie Digitální gravimetr Scintrex CG-3M. Včrobce Scintrex Limited, Kanada. Pouýívá se v gravimetrickém pr zkumu. Mňůí relativní tíhové zrychlení

Více

Geotechnické a diagnostické průzkumy při opravách TT. 44. zasedání odborné skupiny tramvajové trati, 2. 3.11. 2011, Liberec

Geotechnické a diagnostické průzkumy při opravách TT. 44. zasedání odborné skupiny tramvajové trati, 2. 3.11. 2011, Liberec Geotechnické a diagnostické průzkumy při opravách TT Průzkumy, měření, monitoring Příprava Výstavba Provoz Opravy Geofyzikální a geologické průzkumy pro liniové stavby Podklady pro projekt Geotechnický

Více

VYUŽITÍ SPIRÁLOVÝCH KOTEV A PRYSKYŘIC U OBJEKTU ČD

VYUŽITÍ SPIRÁLOVÝCH KOTEV A PRYSKYŘIC U OBJEKTU ČD Doc.Ing. Jaroslav Broul, CSc FAST VŠB TU - Ostrava ul. L. Podéště 1875 708 00 Ostrava - Poruba tel. : 069-699 1315 fax. : 069-695 4990 e-mail : jaroslav.broul@vsb.cz RNDr. Jiří Vencl KAP, s.r.o. Praha

Více

je také vystavena neustále aktualizovaná mapka seismicity za posledních 6 měsíců.

je také vystavena neustále aktualizovaná mapka seismicity za posledních 6 měsíců. Radka TILŠAROVÁ 1, Vladimír NEHYBKA 2 ZÁPADNÍ ČECHY 1991-2005 PŘEHLED SEISMICKÉ AKTIVITY PODLE OBLASTÍ WESTERN BOHEMIA 1991-2005 OVERVIEW OF SEISMIC ACTIVITY IN PARTICULAR AREAS Abstract The contribution

Více

VYHODNOCOVÁNÍ RADIOGRAFICKÝCH ZKOUŠEK POMOCÍ VÝPOČETNÍ TECHNIKY

VYHODNOCOVÁNÍ RADIOGRAFICKÝCH ZKOUŠEK POMOCÍ VÝPOČETNÍ TECHNIKY VYHODNOCOVÁNÍ RADIOGRAFICKÝCH ZKOUŠEK POMOCÍ VÝPOČETNÍ TECHNIKY Michal Kořenář 1 Abstrakt Cílem práce bylo popsat postup vyhodnocení radiografických zkoušek. Dále byl vytvořen postup pro vyhodnocování

Více

Průzkumné metody v geotechnice. VŠB-TUO - Fakulta stavební Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Průzkumné metody v geotechnice. VŠB-TUO - Fakulta stavební Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Průzkumné metody v geotechnice VŠB-TUO - Fakulta stavební Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Geotechnika Aplikovaná geologie (inženýrská geologie a hydrogeologie; IG + HG)? Geomechanika (GM)

Více

PŘÍKLADY POUŽITÍ ELEKTROMAGNETICKÝCH METOD PŘI LOKALIZACI HLAVNÍHO DŮLNÍHO DÍLA

PŘÍKLADY POUŽITÍ ELEKTROMAGNETICKÝCH METOD PŘI LOKALIZACI HLAVNÍHO DŮLNÍHO DÍLA PŘÍKLADY POUŽITÍ ELEKTROMAGNETICKÝCH METOD PŘI LOKALIZACI HLAVNÍHO DŮLNÍHO DÍLA EXAMPLES OF USING ELECTROMAGNETIC METHODS FOR LOCALIZATION OF THE MAIN SHAFT Jiří Nedvěd 1 Abstrakt V předkládaném příspěvku

Více

Automatická detekce anomálií při geofyzikálním průzkumu. Lenka Kosková Třísková NTI TUL Doktorandský seminář, 8. 6. 2011

Automatická detekce anomálií při geofyzikálním průzkumu. Lenka Kosková Třísková NTI TUL Doktorandský seminář, 8. 6. 2011 Automatická detekce anomálií při geofyzikálním průzkumu Lenka Kosková Třísková NTI TUL Doktorandský seminář, 8. 6. 2011 Cíle doktorandské práce Seminář 10. 11. 2010 Najít, implementovat, ověřit a do praxe

Více

Konstrukce železničního svršku

Konstrukce železničního svršku Konstrukce železničního svršku Otto Plášek, doc. Ing. Ph.D. Ústav železničních konstrukcí a staveb Tato prezentace byla vytvořen pro studijní účely studentů 4. ročníku bakalářského studia oboru Konstrukce

Více

VD ŠANCE TBD PŘI VÝSTAVBĚ DRENÁŽNÍ ŠTOLY A OBNOVĚ INJEKČNÍ CLONY

VD ŠANCE TBD PŘI VÝSTAVBĚ DRENÁŽNÍ ŠTOLY A OBNOVĚ INJEKČNÍ CLONY VD ŠANCE TBD PŘI VÝSTAVBĚ DRENÁŽNÍ ŠTOLY A OBNOVĚ INJEKČNÍ CLONY ŠANCE DAM DAM SAFETY SUPERVISION DURING DRAINAGE TUNNEL CONSTRUCTION AND GROUT CURTAIN REHABILITATION Tomáš Kantor, Petr Holomek Abstrakt:

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ VÝZKUMNÁ ZPRÁVA STABILITA VYBRANÝCH KONFIGURACÍ KOLEJOVÉHO SVRŠKU

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ VÝZKUMNÁ ZPRÁVA STABILITA VYBRANÝCH KONFIGURACÍ KOLEJOVÉHO SVRŠKU VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ INFRAM a.s., Česká republika VÝZKUMNÁ ZPRÁVA STABILITA VYBRANÝCH KONFIGURACÍ KOLEJOVÉHO SVRŠKU Řešitel Objednatel Ing. Petr Frantík, Ph.D. Ústav stavební

Více

HYDROGEOLOGICKÝ PRŮZKUM

HYDROGEOLOGICKÝ PRŮZKUM HYDROGEOLOGICKÝ PRŮZKUM Hydrogeologie Hydrogeologie je obor zabývající se podzemními vodami, jejich původem, podmínkami výskytu, zákony pohybu, jejich fyzikálními a chemickými vlastnostmi a jejich interakcí

Více

Využití metody elektrické rezistivitní tomografie a georadaru při průzkumu a vyhledávání starých důlních děl

Využití metody elektrické rezistivitní tomografie a georadaru při průzkumu a vyhledávání starých důlních děl Využití metody elektrické rezistivitní tomografie a georadaru při průzkumu a vyhledávání starých důlních děl Aleš POLÁČEK 1, Bladimir CERVANTES 2, 1 Ing.CSc, Institut geologického inženýrství, Hornicko-geologická

Více

Výsledky zpřesňujícího geofyzikálního průzkumu 2018

Výsledky zpřesňujícího geofyzikálního průzkumu 2018 Projekt na otevření a zpřístupnění štoly ve vulkánu Komorní hůrka Výsledky zpřesňujícího geofyzikálního průzkumu 2018 v rámci regionálního projektu Akademie věd ČR a Karlovarského kraje č. R 10121621 na

Více

Název práce: DIAGNOSTIKA KONTAKTNĚ ZATÍŽENÝCH POVRCHŮ S VYUŽITÍM VYBRANÝCH POSTUPŮ ZPRACOVÁNÍ SIGNÁLU AKUSTICKÉ EMISE

Název práce: DIAGNOSTIKA KONTAKTNĚ ZATÍŽENÝCH POVRCHŮ S VYUŽITÍM VYBRANÝCH POSTUPŮ ZPRACOVÁNÍ SIGNÁLU AKUSTICKÉ EMISE Ing. 1 /12 Název práce: DIAGNOSTIKA KONTAKTNĚ ZATÍŽENÝCH POVRCHŮ S VYUŽITÍM VYBRANÝCH POSTUPŮ ZPRACOVÁNÍ SIGNÁLU AKUSTICKÉ EMISE Školitel: doc.ing. Pavel Mazal CSc Ing. 2 /12 Obsah Úvod do problematiky

Více

POSTUPY SIMULACÍ SLOŽITÝCH ÚLOH AERODYNAMIKY KOLEJOVÝCH VOZIDEL

POSTUPY SIMULACÍ SLOŽITÝCH ÚLOH AERODYNAMIKY KOLEJOVÝCH VOZIDEL POSTUPY SIMULACÍ SLOŽITÝCH ÚLOH AERODYNAMIKY KOLEJOVÝCH VOZIDEL Autor: Dr. Ing. Milan SCHUSTER, ŠKODA VÝZKUM s.r.o., Tylova 1/57, 316 00 Plzeň, e-mail: milan.schuster@skodavyzkum.cz Anotace: V příspěvku

Více

Srovnávací měření modulů přetvárnosti podle metodiky ČD a DB informace o výsledcích grantu MD ČR

Srovnávací měření modulů přetvárnosti podle metodiky ČD a DB informace o výsledcích grantu MD ČR Martin Lidmila, Leoš Horníček, Hana Krejčiříková, Petr Tyc Srovnávací měření modulů přetvárnosti podle metodiky ČD a DB informace o výsledcích grantu MD ČR Klíčová slova: modul přetvárnosti, železniční

Více

RailMap. Digitální železniční mapa Evropy. INOVACE 2009 Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR Jednací sál Senátu Parlamentu ČR Praha, 4. 12.

RailMap. Digitální železniční mapa Evropy. INOVACE 2009 Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR Jednací sál Senátu Parlamentu ČR Praha, 4. 12. Přední evropský poskytovatel informací z železniční nákladní přepravy Evropy INOVACE 2009 Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR Jednací sál Senátu Parlamentu ČR Praha, 4. 12. 2009 RailMap Digitální železniční

Více

MORFOSTRUKTURNÍ A GEOFYZIKÁLNÍ ANALÝZA VYBRANÉHO ÚZEMÍ V RÁMCI GNSS SÍTĚ MORAVA. Otakar Švábenský, Lubomil Pospíšil

MORFOSTRUKTURNÍ A GEOFYZIKÁLNÍ ANALÝZA VYBRANÉHO ÚZEMÍ V RÁMCI GNSS SÍTĚ MORAVA. Otakar Švábenský, Lubomil Pospíšil MORFOSTRUKTURNÍ A GEOFYZIKÁLNÍ ANALÝZA VYBRANÉHO ÚZEMÍ V RÁMCI GNSS SÍTĚ MORAVA MORPHOSTRUCTURAL AND GEOPHYSICAL ANALYSIS OF SELECTED AREA WITHIN THE MORAVA GNSS NETWORK Otakar Švábenský, Lubomil Pospíšil

Více

Geofyzika jako klíčová metoda pro vyhledávání hydrogeologických struktur v Mohelnické brázdě a v povodí Blaty

Geofyzika jako klíčová metoda pro vyhledávání hydrogeologických struktur v Mohelnické brázdě a v povodí Blaty Geofyzika jako klíčová metoda pro vyhledávání hydrogeologických struktur v Mohelnické brázdě a v povodí Blaty Skácelová Z., Česká geologická služba pracoviště Jeseník Co je základním principem geofyzikálního

Více

Monitoring svahových pohybů v NP České Švýcarsko

Monitoring svahových pohybů v NP České Švýcarsko 18 Výzkum a dokumentace 1 /2016 Ochrana přírody Monitoring svahových pohybů v NP České Švýcarsko Jakub Šafránek Svahové pohyby jsou přirozenou součástí Českosaského Švýcarska. Patří k nim zejména skalní

Více

POUŽITÍ OPAKOVANÝCH GEOFYZIKÁLNÍCH MĚŘENÍ V PODDOLOVANÝCH

POUŽITÍ OPAKOVANÝCH GEOFYZIKÁLNÍCH MĚŘENÍ V PODDOLOVANÝCH POUŽITÍ OPAKOVANÝCH GEOFYZIKÁLNÍCH MĚŘENÍ V PODDOLOVANÝCH OBLASTECH. Vojtěch Beneš, G IMPULS Praha, spol. s r.o. benes@gimpuls.cz Abstrakt Příspěvek popisuje nové postupy aplikace opakovaných geofyzikálních

Více

Geotechnický průzkum hlavní úkoly

Geotechnický průzkum hlavní úkoly Geotechnický průzkum hlavní úkoly * optimální vedení trasy z hlediska inženýrskogeologických poměrů * stávající stabilitu území, resp. změny stabilitních poměrů v souvislosti s výstavbou * polohu, velikost

Více

2. přednáška. Petr Konvalinka

2. přednáška. Petr Konvalinka EXPERIMENTÁLNÍ METODY MECHANIKY 2. přednáška Petr Konvalinka Experimentální vyšetřování pevnostních vlastností betonu Nedestruktivní metody zkoušky pevnosti Schmidtovo kladívko odpor v otlačení pull-out

Více

Diagnostika železničního spodku využitím radarové metody

Diagnostika železničního spodku využitím radarové metody VĚDECKOTECHNICKÝ SBORNÍK ČD ROK 1999 ČÍSLO 7 Jiří Vlachý Diagnostika železničního spodku využitím radarové metody Klíčová slova : diagnostika železničního spodku, radarová metoda (georadar), permitivita,

Více

Geofyzikální metody IG průzkumu

Geofyzikální metody IG průzkumu Geofyzikální metody IG průzkumu - využívají k diagnostice geotechnického prostředí fyzikálních polí (přirozených nebo uměle vyvolaných) - metody: - gravimetrické - magnetometrické - radiometrické - geotermometrické

Více

Výdaje na základní výzkum

Výdaje na základní výzkum Sekretariát Rady pro výzkum, vývoj a inovace Výdaje na základní výzkum celkové, v sektoru vládním (státním), podnikatelském a v sektoru vysokých škol Mezinárodní porovnání říjen 2009 ÚVOD 1) Cílem následujících

Více

Jan Rychtář 117. KLÍČOVÁ SLOVA: Forenzní ekotechnika: les a dřeviny, georadar, neinvazivní metoda, kořenový systém, kmen

Jan Rychtář 117. KLÍČOVÁ SLOVA: Forenzní ekotechnika: les a dřeviny, georadar, neinvazivní metoda, kořenový systém, kmen GEORADAR JEDEN Z MOŽNÝCH NEINVAZIVNÍCH ZPŮSOBŮ OHODNOCOVÁNÍ ROSTLIN GROUND PENETRATING RADAR THE ONE OF THE POSSIBLE METHODS OF VALUING NON-INVASIVE PLANTS IS TO USE GROUND PENETRATING RADAR. ABSTRAKT:

Více

Metal Magnetic Memory Method

Metal Magnetic Memory Method Metal Magnetic Memory Method MMM - Metoda NDT Autor: Ing. Václav Svoboda, Ing. Zdislav Olmr Abstrakt: Metoda Magnetické paměti materiálu je NDT metoda založená na měření a analýze rozložení zbytkových

Více

Matula, Radek 2012 Dostupný z

Matula, Radek 2012 Dostupný z Tento dokument byl stažen z Národního úložiště šedé literatury (NUŠL). Datum stažení: 16.01.2017 Georadar a možnosti jeho využití při kontrole a odhalování skrytých poruch Matula, Radek 2012 Dostupný z

Více

CFD simulace teplotně-hydraulické charakteristiky na modelu palivové tyči v oblasti distanční mřížky

CFD simulace teplotně-hydraulické charakteristiky na modelu palivové tyči v oblasti distanční mřížky Konference ANSYS 011 CFD simulace teplotně-hydraulické charakteristiky na modelu palivové tyči v oblasti distanční mřížky D. Lávička Západočeská univerzita v Plzni, Katedra energetických strojů a zařízení,

Více

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2009, ročník IX, řada stavební článek č. 19.

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2009, ročník IX, řada stavební článek č. 19. Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2009, ročník IX, řada stavební článek č. 19 Jiří LUKEŠ 1 HYDROKAROTÁŽNÍ MĚŘENÍ VE VÝZKUMNÝCH VRTECH NA LOKALITĚ POTŮČKY

Více

Průzkumné metody v geotechnice. VŠB-TUO - Fakulta stavební Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Průzkumné metody v geotechnice. VŠB-TUO - Fakulta stavební Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Průzkumné metody v geotechnice VŠB-TUO - Fakulta stavební Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Geotechnika Aplikovaná geologie (inženýrská geologie a hydrogeologie; IG + HG)? Geomechanika (GM)

Více

Jiří LUKEŠ 1 KAROTÁŅNÍ MĚŖENÍ VE VRTECH TESTOVACÍ LOKALITY MELECHOV WELL LOGGING MEASUREMENT ON TESTING LOCALITY MELECHOV

Jiří LUKEŠ 1 KAROTÁŅNÍ MĚŖENÍ VE VRTECH TESTOVACÍ LOKALITY MELECHOV WELL LOGGING MEASUREMENT ON TESTING LOCALITY MELECHOV Jiří LUKEŠ 1 KAROTÁŅNÍ MĚŖENÍ VE VRTECH TESTOVACÍ LOKALITY MELECHOV WELL LOGGING MEASUREMENT ON TESTING LOCALITY MELECHOV Abstract In the year 2007 research program on test locality Melechov continued

Více

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2008, ročník VIII, řada stavební článek č.

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2008, ročník VIII, řada stavební článek č. Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2008, ročník VIII, řada stavební článek č. 21 Zdeněk KALÁB 1, Martin STOLÁRIK 2 EXPERIMENTÁLNÍ MĚŘENÍ SEIZMICKÉHO

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Geotechnický monitoring učební texty, přednášky Monitoring smykových ploch doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D. Inovace studijního oboru Geotechnika CZ.1.07/2.2.00/28.0009.

Více

CESTI Workshop KOLEJCONSULT & servis, spol. s r.o., WP2. WT 2 Drážní svršek. 2_3 Pevná jízdní dráha

CESTI Workshop KOLEJCONSULT & servis, spol. s r.o., WP2. WT 2 Drážní svršek. 2_3 Pevná jízdní dráha CESTI Workshop 2013 KOLEJCONSULT & servis, spol. s r.o., WP2 WT 2 Drážní svršek 2_3 Pevná jízdní dráha Příspěvek byl zpracován za podpory programu Centra kompetence Technologické agentury České republiky

Více

Problematika disertační práce a současný stav řešení. Filip Hort

Problematika disertační práce a současný stav řešení. Filip Hort Problematika disertační práce a současný stav řešení školitel: doc. Ing. Pavel Mazal, CSc. 2 /18 OBSAH Téma disertační práce Zdroje AE na ložiscích Úprava zkušebního zařízení Vyhodnocování experimentálních

Více

INFLUENCE OF CONSTRUCTION OF TRANSMISSION ON ECONOMIC PARAMETERS OF TRACTOR SET TRANSPORT

INFLUENCE OF CONSTRUCTION OF TRANSMISSION ON ECONOMIC PARAMETERS OF TRACTOR SET TRANSPORT INFLUENCE OF CONSTRUCTION OF TRANSMISSION ON ECONOMIC PARAMETERS OF TRACTOR SET TRANSPORT Vykydal P., Žák M. Department of Engineering and Automobile Transport, Faculty of Agronomy, Mendel University in

Více

Obsah: Výstavba chodníků Hořesedly I. etapa SO 03

Obsah: Výstavba chodníků Hořesedly I. etapa SO 03 Obsah: C. Stavební část...2 1. Objekty pozemních komunikací...2 a) identifikační údaje objektu...2 b) stručný technický popis se zdůvodněním navrženého řešení...2 c) vyhodnocení průzkumů a podkladů, včetně

Více

Měření tlouštěk vrstev konstrukce vozovky georadarem

Měření tlouštěk vrstev konstrukce vozovky georadarem Měření tlouštěk vrstev konstrukce vozovky georadarem Ing. Josef STRYK, Ph.D., Ing. Radek MATULA Centrum dopravního výzkumu, v. v. i. veřejná výzkumná instituce www.cdv.cz Vysoké Tatry Štrbské Pleso 21.-

Více

Aplikace novelizované ČSN v oblasti měření a hodnocení GPK

Aplikace novelizované ČSN v oblasti měření a hodnocení GPK Aplikace novelizované ČSN 7 660 v oblasti měření a hodnocení GPK České dráhy, as, wwwcdcz Technická ústředna Českých drah, wwwtucdcz ČSN 7 660 Konstrukční a geometrické uspořádání koleje železničních drah

Více

SEISMICKÉ METODY SEISMIKA (SEISMIC SURVEYING, APPLIED SEISMOLOGY)

SEISMICKÉ METODY SEISMIKA (SEISMIC SURVEYING, APPLIED SEISMOLOGY) SEISMICKÉ METODY SEISMIKA (SEISMIC SURVEYING, APPLIED SEISMOLOGY) Sledují se uměle vyvolané seismické vlny. Po průchodu svrchními částmi zemského tělesa se tyto vlny vracejí k povrchu a nesou informaci

Více

Využití diagnostiky a informačních systémů pro plánování údržby u SŽDC. Jan Březina

Využití diagnostiky a informačních systémů pro plánování údržby u SŽDC. Jan Březina Využití diagnostiky a informačních systémů pro plánování údržby u SŽDC Jan Březina 20. konference Železniční dopravní cesta 2018, Ústí nad Labem, 12.4.2018 Úvod Více než 10 let provozuje SŽDC infomační

Více

Výpočet konsolidace pod silničním náspem

Výpočet konsolidace pod silničním náspem Inženýrský manuál č. 11 Aktualizace: 02/2016 Výpočet konsolidace pod silničním náspem Program: Soubor: Sedání Demo_manual_11.gpo V tomto inženýrském manuálu je vysvětlen výpočet časového průběhu sedání

Více

Výpočet konsolidace pod silničním náspem

Výpočet konsolidace pod silničním náspem Inženýrský manuál č. 11 Aktualizace: 06/2018 Výpočet konsolidace pod silničním náspem Program: Soubor: Sedání Demo_manual_11.gpo V tomto inženýrském manuálu je vysvětlen výpočet časového průběhu sedání

Více

2. Měření vnitřního hluku na jednotkách Regionova ve zkušebním provozu s nekovovými brzdovými špalíky

2. Měření vnitřního hluku na jednotkách Regionova ve zkušebním provozu s nekovovými brzdovými špalíky Posouzení vybraných druhů protihlukových opatření na železnici Lukáš Hejzlar i Abstract: The contribution deals with evaluation of effectiveness of selected noise reduction measures on railway infrastructure

Více

Monitorování vývoje meteo situace nad ČR pomocí GPS meteorologie

Monitorování vývoje meteo situace nad ČR pomocí GPS meteorologie Monitorování vývoje meteo situace nad ČR pomocí GPS meteorologie Bc. Michal Kačmařík Instutut geoinformatiky, Hornicko-geologická fakulta, Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava, 17. listopadu

Více

APLIKACE VYBRANÝCH METOD PRO MĚŘENÍ ZBYTKOVÉHO NAPĚTÍ APPLICATION OF SOME METHODS FOR RESIDUAL STRESS MEASUREMENT

APLIKACE VYBRANÝCH METOD PRO MĚŘENÍ ZBYTKOVÉHO NAPĚTÍ APPLICATION OF SOME METHODS FOR RESIDUAL STRESS MEASUREMENT Czech Society for Nondestructive Testing NDE for Safety / DEFEKTOSKOPIE 2012 October 30 - November 1, 2012 - Seč u Chrudimi - Czech Republic APLIKACE VYBRANÝCH METOD PRO MĚŘENÍ ZBYTKOVÉHO NAPĚTÍ APPLICATION

Více

Řešení vnější aerodynamiky kolejových vozidel

Řešení vnější aerodynamiky kolejových vozidel Řešení vnější aerodynamiky kolejových vozidel Milan Schuster Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o., Tylova 46, 301 00 Plzeň, e-mail: schuster@vzuplzen.cz Abstract: This paper deals with numerical simulations

Více

JAK ROSTLINY HASÍ ŽÍZEŇ?

JAK ROSTLINY HASÍ ŽÍZEŇ? JAK ROSTLINY HASÍ ŽÍZEŇ? Zmatené muškáty Paní Vančurová žije v malé klidné vesničce na Vysočině. Už druhým rokem je v důchodu, a tak má konečně dostatek času na její nejoblíbenější činnost - práci na zahrádce.

Více

DPZ Dálkový Průzkum Země. Luděk Augusta Aug007, Vojtěch Lysoněk Lys034

DPZ Dálkový Průzkum Země. Luděk Augusta Aug007, Vojtěch Lysoněk Lys034 DPZ Dálkový Průzkum Země 1 Obsah Úvod Historie DPZ Techniky DPZ Ukázky 2 DPZ znamená Dálkový průzkum Země nám dává informace o vlastnostech objektů na zemském povrchu s využitím informací získaných v globálním

Více

Měření tlouštěk asfaltových vrstev vozovky georadarem

Měření tlouštěk asfaltových vrstev vozovky georadarem Příloha D5 Název diagnostiky: Měření tlouštěk asfaltových vrstev vozovky georadarem Lokalizace: Dálnice D47, km 146,600-163,800 Datum provedení: říjen 2012 Provedl: Centrum dopravního výzkumu. v.v.i. Stručný

Více

GEOLOGICKÝ PRŮZKUM METODOU MRS PRO URČENÍ TŘÍD TĚŽITELNOSTI HORNIN A ZEMIN V ŘEZECH PODÉL TRAS KANALIZACE V OBCI CHOTĚVICE

GEOLOGICKÝ PRŮZKUM METODOU MRS PRO URČENÍ TŘÍD TĚŽITELNOSTI HORNIN A ZEMIN V ŘEZECH PODÉL TRAS KANALIZACE V OBCI CHOTĚVICE GEOLOGICKÝ PRŮZKUM METODOU MRS PRO URČENÍ TŘÍD TĚŽITELNOSTI HORNIN A ZEMIN V ŘEZECH PODÉL TRAS KANALIZACE V OBCI CHOTĚVICE Závěrečná zpráva (listopad 2013) Zadavatel: OBEC CHOTĚVICE 543 76 Chotěvice tel/fax

Více

PŘÍKLADY POUŽITÍ DIPÓLOVÉHO ELEKTROMAGNETICKÉHO PROFILOVÁNÍ EXAMPLES OF THE USE OF DIPOLE ELECTROMAGNETIC PROFILING

PŘÍKLADY POUŽITÍ DIPÓLOVÉHO ELEKTROMAGNETICKÉHO PROFILOVÁNÍ EXAMPLES OF THE USE OF DIPOLE ELECTROMAGNETIC PROFILING PŘÍKLADY POUŽITÍ DIPÓLOVÉHO ELEKTROMAGNETICKÉHO PROFILOVÁNÍ EXAMPLES OF THE USE OF DIPOLE ELECTROMAGNETIC PROFILING Milan Hrutka 1, Marek Spěšný 2 Abstrakt Přímé měření vodivostí zeminového popř. horninového

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Geotechnický monitoring učební texty, přednášky Monitoring stavebních jam doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D. Inovace studijního oboru Geotechnika CZ.1.07/2.2.00/28.0009.

Více

ZESILOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ EXTERNĚ LEPENOU KOMPOZITNÍ VÝZTUŽÍ

ZESILOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ EXTERNĚ LEPENOU KOMPOZITNÍ VÝZTUŽÍ Ing.Ondřej Šilhan, Ph.D. Minova Bohemia s.r.o, Lihovarská 10, 716 03 Ostrava Radvanice, tel.: +420 596 232 801, fax: +420 596 232 944, email: silhan@minova.cz ZESILOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ EXTERNĚ LEPENOU

Více

Úprava vlastností zemin vápnem a volné vápno obsahujícími produkty

Úprava vlastností zemin vápnem a volné vápno obsahujícími produkty Úprava vlastností zemin vápnem a volné vápno obsahujícími produkty Projekt TAČR s názvem FR- TI4/714 Výzkum a inovace úprav horninového prostředí vápennými aditivy Když jsou podceněny přírodní podmínky

Více

1. přednáška. Petr Konvalinka

1. přednáška. Petr Konvalinka EXPERIMENTÁLNÍ METODY MECHANIKY 1. přednáška Petr Konvalinka 1. Úvod hospodárnost ve využívání stavebních materiálů vede k nutnosti zkoumat podrobně vlastnosti těchto materiálů experimenty podávají často

Více

Obsah: Výstavba chodníků Hořesedly I. etapa SO 01

Obsah: Výstavba chodníků Hořesedly I. etapa SO 01 Obsah: C. Stavební část...2 1. Objekty pozemních komunikací...2 a) identifikační údaje objektu...2 b) stručný technický popis se zdůvodněním navrženého řešení...2 c) vyhodnocení průzkumů a podkladů, včetně

Více

OBJEDNATEL Obec Běloky Běloky 19 273 53 Hostouň GEOTECHNICKÝ PRŮZKUM RENOVOVANÉ HRÁZE RYBNÍKA V OBCI

OBJEDNATEL Obec Běloky Běloky 19 273 53 Hostouň GEOTECHNICKÝ PRŮZKUM RENOVOVANÉ HRÁZE RYBNÍKA V OBCI KOMPLEXNÍ GEOLOGICKÝ A GEOFYZIKÁLNÍ PRŮZKUM KONTAKTY: GEOTREND s.r.o. Smečenská 183, 274 01 SLANÝ tel.: 312 521 115 tel., fax: 312 525 706 e-mail: geotrend@geotrend.cz URL: www.geotrend.cz IDENTIFIKACE:

Více

Obr. 1 3 Prosakující ostění průzkumných štol.

Obr. 1 3 Prosakující ostění průzkumných štol. VYUŽITÍ CHEMICKÝCH INJEKTÁŽÍ PRO RAŽBU KRÁLOVOPOLSKÉHO TUNELU JIŘÍ MATĚJÍČEK AMBERG Engineering Brno, a.s. Úvod Hlavní důvody pro provádění injektáží v Královopolském tunelu byly dva. V první řadě měly

Více

Katedra železničních staveb. Ing. Martin Lidmila, Ph.D. B 617

Katedra železničních staveb. Ing. Martin Lidmila, Ph.D. B 617 Katedra železničních staveb Ing. Martin Lidmila, Ph.D. B 617 Konstrukce železniční tratě dopravní plochy a komunikace, drobné stavby a zařízení železničního spodku. Konstrukce železniční tratě Zkušební

Více

DIAGNOSTICKÝ SYTÉM M PRO KONTROLU ITÍM M METODY AKUSICKÉ EMISE

DIAGNOSTICKÝ SYTÉM M PRO KONTROLU ITÍM M METODY AKUSICKÉ EMISE DIAGNOSTICKÝ SYTÉM M PRO KONTROLU LOŽISEK S VYUŽIT ITÍM M METODY AKUSICKÉ EMISE autor: Ing. školitel: doc. Ing. Pavel Mazal, CSc. Čím více víme, tím více zjišťujeme, kolik toho ještě nevíme. 2 /15 OBSAH

Více

RODOS ROZVOJ DOPRAVNÍCH STAVEB Janouškova 300, Praha 6 Tel , ZPRÁVA č. 14/2011

RODOS ROZVOJ DOPRAVNÍCH STAVEB Janouškova 300, Praha 6 Tel , ZPRÁVA č. 14/2011 RODOS ROZVOJ DOPRAVNÍCH STAVEB, 162 00 Praha 6 Tel. 235 361 220, 608 111 271 ZPRÁVA č. 14/2011 o expertním stanovení únosnosti, zbytkové životnosti a zesílení Komunikace Kaštanka - Jílové Zpracováno pro

Více

Modelování magnetického pole v okolí podzemního vysokonapěťového kabelu

Modelování magnetického pole v okolí podzemního vysokonapěťového kabelu Modelování magnetického pole v okolí podzemního vysokonapěťového kabelu Jarmil Mička Anotace: V článku je prezentováno měření nízkofrekvenčního elektromagnetického pole - velikost magnetické indukce emitovaná

Více

Bc. Petr Bunček (GSP), Ing. Petr Halfar (GSP), Ing. Aleš Poláček CSc. (VŠB-TUO), Ing. Jan Šmolka (GSP)

Bc. Petr Bunček (GSP), Ing. Petr Halfar (GSP), Ing. Aleš Poláček CSc. (VŠB-TUO), Ing. Jan Šmolka (GSP) Metodika měření k dohledávání horizontálních a úklonných důlních děl, komor, kaveren apod. metodou elektrické rezistivitní tomografie ERT v malých hloubkách Bc. Petr Bunček (GSP), Ing. Petr Halfar (GSP),

Více

Měření a analýza mechanických vlastností materiálů a konstrukcí. 1. Určete moduly pružnosti E z ohybu tyče pro 4 různé materiály

Měření a analýza mechanických vlastností materiálů a konstrukcí. 1. Určete moduly pružnosti E z ohybu tyče pro 4 různé materiály FP 1 Měření a analýza mechanických vlastností materiálů a konstrukcí Úkoly : 1. Určete moduly pružnosti E z ohybu tyče pro 4 různé materiály 2. Určete moduly pružnosti vzorků nepřímo pomocí měření rychlosti

Více

Vyhodnocení reprezentativnosti profilů pro měření minimálních průtoků

Vyhodnocení reprezentativnosti profilů pro měření minimálních průtoků Vyhodnocení reprezentativnosti profilů pro měření minimálních průtoků Praha, červenec 2016 0 1 Úvod Usnesení Vlády České republiky č. 620 ze dne 29. července 2015 k přípravě realizace opatření pro zmírnění

Více

Proudění vzduchu v chladícím kanálu ventilátoru lokomotivy

Proudění vzduchu v chladícím kanálu ventilátoru lokomotivy Proudění vzduchu v chladícím kanálu ventilátoru lokomotivy P. Šturm ŠKODA VÝZKUM s.r.o. Abstrakt: Příspěvek se věnuje optimalizaci průtoku vzduchu chladícím kanálem ventilátoru lokomotivy. Optimalizace

Více

Bezstyková kolej. (Continuous Welded Rail) Otto Plášek, doc. Ing. Ph.D. Ústav železničních konstrukcí a staveb

Bezstyková kolej. (Continuous Welded Rail) Otto Plášek, doc. Ing. Ph.D. Ústav železničních konstrukcí a staveb (Continuous Welded Rail) Otto Plášek, doc. Ing. Ph.D. Ústav železničních konstrukcí a staveb Co je bezstyková kolej? Kolej s průběžně svařenými kolejnicemi o délce nejméně: q 150 m (podle předpisu SŽDC

Více

Interpretace a korelace dynamické a statické penetrační zkoušky pro efektivnější navrhování dopravních staveb

Interpretace a korelace dynamické a statické penetrační zkoušky pro efektivnější navrhování dopravních staveb Interpretace a korelace dynamické a statické penetrační zkoušky pro efektivnější navrhování dopravních staveb Výsledky výzkumného projektu TA04031092 Ve rámci řešení projektu TA04031092 bylo dosaženo následujících

Více

Infrastruktura kolejové dopravy

Infrastruktura kolejové dopravy Infrastruktura kolejové dopravy O n d ř e j T r e š l ČVUT FD, Ústav dopravních systémů (K612) Téma č. 3 Železniční spodek Anotace: těleso železničního spodku klasifikace a parametry zemin a hornin konstrukční

Více

GEOMETRICKÉ FAKTORY LIMITUJÍCÍ LOKALIZACI HORIZONTÁLNÍCH DŮLNÍCH DĚL POUŽITÍM METODY OT

GEOMETRICKÉ FAKTORY LIMITUJÍCÍ LOKALIZACI HORIZONTÁLNÍCH DŮLNÍCH DĚL POUŽITÍM METODY OT GEOMETRICKÉ FAKTORY LIMITUJÍCÍ LOKALIZACI HORIZONTÁLNÍCH DŮLNÍCH DĚL POUŽITÍM METODY OT GEOMETRIC FACTORS LIMITING OF HORIZONTAL MINES WORKINGS USING THE ERT METHOD Aleš Poláček 1, Bladimir Cervantes 2,

Více

Královopolské tunely Brno

Královopolské tunely Brno Královopolské tunely Brno Geotechnický monitoring David Rupp Václav Veselý CzTA - Tunelářské odpoledne, 13.5.2009 1/41 Geotechnický monitoring ražba průzkumných štol 2001-2003 - inženýrskogeologický průzkum

Více

Oblouky Malého železničního zkušebního okruhu jako zkušební trať exponovaných zkušebních úseků podle vyhlášky UIC 518

Oblouky Malého železničního zkušebního okruhu jako zkušební trať exponovaných zkušebních úseků podle vyhlášky UIC 518 VĚDECKOTECHNICKÝ SBORNÍK ČD ROK 1999 ČÍSLO 7 Antonín Vaněček Oblouky Malého železničního zkušebního okruhu jako zkušební trať exponovaných zkušebních úseků podle vyhlášky UIC 518 Klíčová slova: Vyhláška

Více

Stanovení polohy kluzných trnů v CB krytu georadarem

Stanovení polohy kluzných trnů v CB krytu georadarem Název diagnostiky: Stanovení polohy kluzných trnů v CB krytu georadarem Datum provedení: srpen 2014 Provedl: Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Stručný popis: Měření polohy kluzných trnů v CB krytech mobilním

Více

DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 1)

DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 1) DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 1) Hasicí přístroje se dělí podle náplně. Jedním z typů je přístroj používající jako hasicí složku oxid uhličitý. Přístroje mohou být různého provedení, ale jedno mají společné:

Více

1.1. Technická zpráva

1.1. Technická zpráva - 1 - DRUPOS HB s.r.o. Svojsíkova 333, Chotěboř CESTA STRUŽINEC 1.1. Technická zpráva VYPRACOVAL: Ing. Marta Fialová ZAKÁZKOVÉ ČÍSLO: 198/2015 - 2 - TECHNICKÁ ZPRÁVA a) identifikační údaje: Název stavby

Více

Interpretace zkoušek a vytvoření geologického modelu

Interpretace zkoušek a vytvoření geologického modelu Inženýrský manuál č. 38 Aktualizace 11/2018 Interpretace zkoušek a vytvoření geologického modelu Program: Soubor: Úvod Stratigrafie Demo_manual_38.gsg Cílem tohoto inženýrského manuálu je ukázat základní

Více

Vybrané ukazatele ekonomiky zdravotnictví v mezinárodním srovnání. Selected Economic Indicators of Health Care in International Comparison

Vybrané ukazatele ekonomiky zdravotnictví v mezinárodním srovnání. Selected Economic Indicators of Health Care in International Comparison Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 31. 8. 2012 42 Vybrané ukazatele ekonomiky zdravotnictví v mezinárodním srovnání Selected Economic Indicators of Health

Více