Eneolit, cca BC

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Eneolit, cca BC"

Transkript

1 Eneolit, cca BC Pojem eneolit se nepoužívá v celé Evropě: v zemích na západ a sever od nás se pro toto období tradičně používá termín neolit, resp. jeho koncová stadia (Jungneolithikum a Spätneolithikum v německy mluvících zemích, Néolithique moyen a final ve Francii), ale např. pro období našeho raného eneolitu v Dánsku a severním Německu užíván pojem Frühneolithikum (tj. raný, nejstarší neolit), jelikož se v těchto oblastech první zemědělci objevují až v tomto horizontu, v zemích na jih od našeho území spíše název doba měděná, chalkolit (chalkos = řesky měď, lithos = kámen), eneolit z latinského aeneus, což je bronzový, ale taky měděný, tj. vlastně synonymum předchozího označení; pojem poprvé soustavněji použil J. Böhm v Kronice objeveného věku, vyšlo v Družstevní práci v roce 1941, synonyma pro českomoravské prostředí: pozdní doba kamenná, doba přechodní (ve starší literatuře).

2 Základní schéma českomoravského eneolitu - raný eneolit, cca BC kultury: pozdně lengyelská (moravská malovaná), jordanovská, michelsberská - starší eneolit, cca BC kultura nálevkovitých pohárů (KNP) - střední eneolit, cca BC kultury: badenská (kanelovaná), řivnáčská, bošácká, jevišovická, chamská, k. kulovitých amfor - mladý eneolit, cca BC kultura se šňůrovou keramikou (KŠK), kultura se zvoncovitými poháry (KZP)

3 Základní znaky (inovace) eneolitu - zavedení orebného zemědělství (oradlo), - tj. využití tažné síly dobytka (zápřah), - které podmínilo rychlé rozšíření další inovace, tj. kola a vozu, - nově se ve střední Evropě objevují výšinná opevněná sídliště, - rozšíření pyrotechnologických znalostí potřebných pro výrobu předmětů z barevných kovů (zejména měď, dále zlato a stříbro), - hornický způsob dobývání surovin (pro výrobu štípané a měděné industrie), - intenzivní využití domestikovaných zvířat k dojení

4 Orba - první nálezy oradel až z doby bronzové (Walle, Lavagnone), - v eneolitu orba prokazatelně doložena stopami po jejím užití, zpravidla tam, kde se mohly zachovat (většinou pod mohylovými náspy), - mohylový násep buď překryl místo, kde původně pole (datování mohyl tedy určuje ante quem datování stop po orbě), nebo orba rituální, tj. součástí pohřebního obřadu, čili stavby mohyly (pak stejně stará jako mohyla), - archaickými typy oradel půda jen rozrývána, proto pro eneolit, mladší úseky pravěku a raný středověk příznačná tzv. křížová orba (tj. výsledkem v ideálním případě čtvercová pole), - záhonový pluh (tj. s odvalovou deskou obracející půdní skývu) v našem prostředí až od 13. stol. n. l., - první doklady orby snad již těsně po roce 4000 př. n. l. (Březno u Loun), křížová orba v Evropě bezpečně v 38./37. století př. n. l.

5 Eneolit, orba, rekonstrukce

6 Nejstarší doložený pluh severně od Alp, Walle, D, cca 1700 BC

7 Březno u Loun, dlouhá mohyla, rekonstrukce

8 Eneolit, Muszkowice, PL, kultura nálevkovitých pohárů, půdorys mohyly

9 Eneolit, Muszkowice, PL, KNP, foto stop orby 1

10 Eneolit, příklad křížové orby, Praha-Klárov, asi raný středověk

11 Vůz - ve Starém světě se objevuje někdy okolo poloviny 4. tisíciletí př. n. l. - zhruba shodná data nejstarších nálezů svědčí pro rychlé rozšíření inovace po Předním východě a Evropě, původ inovace hledán na jednom místě (monocentrický model) i nezávisle na dvou a více místech současně (polycentrický model), - vůz doložen ikonograficky, keramickými modely vozíků, reálnými pozůstatky i stopami po provozu.

12 Eneolit, nejstarší doklady vozů ve Starém světě, cca BC

13 Eneolit, smyk, pečetní váleček, Arslantepe, TR (nahoře) a piktogramy smyků a vozů z hliněných tabulek z Uruku, IRQ, okolo 3000 BC

14 Eneolit, tzv. standarta z královských hrobů z města Ur, IRQ, cca 2500 BC

15 Eneolit, čtyřkolý vůz z hrobu, Ostannij, Rusko-Kubáň, cca 3000 BC

16 Eneolit, nádobky ve tvaru vozů, Budakalász a Szigetszentmárton, H, cca 3300 BC

17 Badenská k. (ca BC), doklady hliněných modelů a nádobek ve tvaru vozů

18 Eneolit, stávající nálezy zbytků eneolitických kol z Přialpí

19 Eneolit, kolo a osa vozu, Stare Gmajne, SLO, cca 3150 BC

20 Eneolit, kolo a osa vozu, Stare Gmajne, SLO, cca 3150 BC

21 Eneolit, zápřah, vrchol zoomorfního ucha nádoby, kultura nálevkovitých pohárů, Kręznica Jara, PL, cca 3500 BC

22 Eneolit, Arbon-Bleiche, CH, dřevěné jho, 3380 BC dendro

23 Eneolit, způsoby archaického zápřahu a jeho osteologický doklad, Holubice, zvoncovité poháry, cca 2400 BC

24 Eneolit, pohřeb několika dobytčat, Zauschwitz, D, kultura kulovitých amfor, cca 3000 BC

25 Eneolit, příklad výšinného opevněného sídliště/hradiska (Galgenberg, Bavorsko), cca 2900 BC

26 Eneolit, výšinné opevněné sídliště Rmíz u Laškova (Z od Olomouce), kultura nálevkovitých pohárů, cca 3700 BC

27 Rmíz, KNP, linie opevnění, vpravo řez přes val 3

28 Rmíz, KNP, příkop a val 3

29 Rmíz, KNP, val 3, kamenná hradba

30 Sběr a těžba ryzí mědi a měděných rud ve Starém světě

31 Měď - v ryzí podobě lze měď dodnes na zemském povrchu volně sbírat, i proto první artefakty z ní, kované za studena, v Anatolii již v akeramickém neolitu (ca 8200 př. n. l.), - tepelná extrakce mědi z rud podle dnešního stavu bádání doložena na Předním Východě někdy okolo r př. n. l., - na Balkáně bouřlivý rozvoj metalurgie mědi okolo r př. n. l. (pro toto období doloženy i doly na rudu Ai Bunar v Bulharsku a Rudna Glava v Srbsku), - jedno až dvě století poté první měděné předměty i u nás (měděný kroužek ze Střelic na Znojemsku, korálek v kostrovém hrobě v Praze-Stromovce), - měď v eneolitu nikdy v úplnosti nevytlačila kámen coby základní suroviny pro výrobu jednotlivých tříd artefaktů (podle stávajících nálezů např. na několik tisíc kamenných seker připadá několik desítek seker měděných), to nastalo až v době bronzové (až na několik importů jsou ve starší době bronzové doloženy pouze kovové kusy), - spíše než o pracovní nástroje šlo v eneolitu v případě těžkých měděných artefaktů (sekery, sekeromlaty) o prestižní předměty, tj. symboly moci, obdobnou funkci naplňovaly, minimálně zčásti, i měděné šperky.

32 Eneolit, měděné předměty, vlevo raně eneolitické sekeromlaty (ca 4000 BC), vpravo depot z Brna-Líšně (ca 3000 BC)

33 Čechy, Makotřasy u Kladna, zlomek tyglíku se stopami mědi, k. nálevkovitých pohárů, ca 3500 BC Číslo analýzy Typ Lokalita Předmět Muzeum ČísloInv Cu Sn As Sb Ag Ni Bi Pb Au Černych SA Makotřasy tyglík Kladno 61/ 3-41f? 50,0 > 1,0? 0,01 < 0,001? 0,005?? 0,02 UJF NAA Makotřasy tyglík, modrozelený povrch Kladno 61/ 3-41f 74,4 2,9 0,0090 0,0060 0,027 0,00003 UJF NAA Makotřasy tyglík, červenohnědý povrch Kladno 61/ 3-41f 51,8 1,2 0,0100 0, ,00009 UJF NAA Makotřasy tyglík, sklovitý povrch Kladno 61/ 3-41f 3,4 0,9 0, ,000003

34 Rudna Glava, Srbsko, doly na měď, ca BC

35 Rudna Glava, Srbsko, doly na měď, ca BC

36 Spiennes, Belgie, doly na pazourek, 4. tisíciletí BC

37 Eneolit, těžba suroviny na štípanou industrii, Krzemionki, PL, a Arnhofen, D

38 Eneolit, doly na severočeský křemenec, Tušimice

39 Základní schéma českomoravského eneolitu - raný eneolit, cca BC kultury: pozdně lengyelská (moravská malovaná), jordanovská, michelsberská - starší eneolit, cca BC kultura nálevkovitých pohárů (KNP) - střední eneolit, cca BC kultury: badenská (kanelovaná), řivnáčská, bošácká, jevišovická, chamská, k. kulovitých amfor - mladý eneolit, cca BC kultura se šňůrovou keramikou (KŠK), kultura se zvoncovitými poháry (KZP)

40 Pozdní lengyelská kultura (moravská malované keramika) nálezově zcela dominují sídliště, v Čechách a na Moravě dnes několik set nalezišť; sídliště většinou rovinná, doložena ovšem již též výšinná (např. Kramolín v okr. Třebíč), někdy již prokazatelně opevňovaná (Chrudim- Pumberka, Topol u Chrudimi) pohřebiště nejsou známá, jen několik málo desítek ojedinělých hrobů, s převahou kostrových (doloženy i žárové), s pohřby zpravidla ve skrčené poloze.

41 Čechy, pozdně lengyelské období, příklady hrobů a jejich výbavy

42 Morava, raný ene, MMK IIb, Džbánice, okr. Znojmo, hromadný pohřeb

43 Jordanovská kultura rozšířena v Čechách, na Moravě a ve Slezsku (tam eponymní lokalita Jordanów, jižně od Wrocłavi) sídliště rovinná (např. Praha-Ďáblice), výšinná (Jenštejn), nepočetná pohřebiště žárová (Praha- Bubeneč, 4 hroby), kostrová (Třebestovice, okr. Nymburk, 8 hrobů) a ojedinělé hroby kostrové (např. Němčice na Hané) a žárové (Křenovice, okr. Přerov)

44 Čechy, jordanovská k., Třebestovice

45 Čechy, jordanovská k., Praha-Bubeneč, keramika z žárových hrobů

46 Březno u Loun, megadendrické stavby dvě megadendrické kultovní stavby, tzv. dlouhé mohyly, mj. pravděpodobně s doklady orby; připisovány buď pozdní jordanovské, nebo michelsberské kultuře zajímavější je stavba 86, orientovaná zhruba ZSZ VJV, zakončena jakousi předsíní oddělenou příčkou od zbytku stavby a směrem na V otevřenou; zachovala se v délce 145 m při š. objektu cca 4 m - původně byla ještě delší, Z konec postupně odnesen Ohří; ve vnitřním prostoru 3 osově stejně orientované hroby, z toho hrob CXV je možné považovat za primární, kosti datovány metodou 14 C, cca 3900 př. Kr.; analogie k březenským stavbám jsou na evropském severu a západě v pásu od Anglie po polské Kujavy a Slezsko, tyto jsou ovšem zpravidla o trochu mladší.

47 Březno u Loun, půdorysy dvou dlouhých mohyl, cca 3900 BC.

48 Březno u Loun, dlouhá mohyla, rekonstrukce

49 Anglie, dlouhá mohyla, West Kennet

50 Kultura nálevkovitých pohárů rozšířena od Volyně přes Polsko a Německo až do Nizozemí, na severu až v jižním Švédsku, na jihu doložena až v Dolním Rakousku; České země tedy při jižním okraji tohoto kulturního komplexu; opět sídliště rovinná (např. Benátky ve východních Čechách, Pohořelice a Velatice na Moravě), výšinná opevněná (již uvedený Rmíz u Laškova, z českých např. Cimburk u Kutné Hory), v Čechách víceméně doloženy pouze ojedinělé kostrové hroby (pohřebiště ve Velkých Žernosekách představuje výjimku), na Moravě při severním okraji Drahanské vrchoviny zachovány mohylníky (celkem asi 20 lokalit, na některých až několik desítek mohyl, zpravidla oválného půdorysu; starší pohřby jsou kostrové, mladší žárové); unikátní strukturu představuje čtvercové opevnění u Makotřas na Kladensku, patrně kultovního rázu, s doklady metalurgie mědi (viz výše)

51 Rozšíření kultury nálevkovitých pohárů v Evropě

52 KNP, moravské mohylníky, vlevo mapka rozšíření, vpravo plán mohylníku Křemela I

53 KNP, moravské mohylníky, starší fáze s kostrovými hroby

54 KNP, moravské mohylníky, mladší fáze, tj. s žárovými pohřby

55 KNP, Makotřasy, čtvercové příkopovité ohrazení, ca 3500 BC Číslo analýzy Typ Lokalita Předmět Muzeum ČísloInv Cu Sn As Sb Ag Ni Bi Pb Au Černych SA Makotřasy tyglík Kladno 61/ 3-41f? 50,0 > 1,0? 0,01 < 0,001? 0,005?? 0,02 UJF NAA Makotřasy tyglík, modrozelený povrch Kladno 61/ 3-41f 74,4 2,9 0,0090 0,0060 0,027 0,00003 UJF NAA Makotřasy tyglík, červenohnědý povrch Kladno 61/ 3-41f 51,8 1,2 0,0100 0, ,00009 UJF NAA Makotřasy tyglík, sklovitý povrch Kladno 61/ 3-41f 3,4 0,9 0, ,000003

56 KNP, kamenné sekeromlaty

57 Badenská kultura, resp. badenský kulturní komplex vyplňuje první polovinu českomoravského středního eneolitu (ca BC); nazvána podle lokality Baden v Dolním Rakousku; v literatuře často vystupuje pod alternativním pojmem kultura s keramikou kanelovanou (podle převládající techniky výzdoby picích tvarů); české země tvoří severozápadní periferii badenského komplexu (ten na jihovýchodě zasahuje až do bulharské Thrákie); pro kulturu badenskou z Čech a Moravy pouze ojedinělé hroby kostrové a žárové (s výjimkou početnějších ohrozimských mohyl badenizované KNP na Drahanské vrchovině, viz výše), např. v Karpatské kotlině jde o pohřebiště většinou žárová; sídliště standardně nížinná i výšinná; zvláštní kategorii nálezů představují keramické depoty (Dřevčice, Praha-Vysočany)

58 Badenský kulturní komplex, mapka rozšíření

59 Badenská kultura, Dřevčice u Brandýsa n. L., keramický depot

60 Tzv. postbadenské kultury geneticky jsou odvozené z kultury badenské, jak napovídá název; řadí se mezi ně kultura chamská (podle města Cham v Bavorsku, u nás rozšířena v jihozápadních Čechách), řivnáčská (podle vrchu Řivnáč u Roztok-Žalova, rozšířena ve středních a severozápadních Čechách), bošácká (podle naleziště Bošáca na jihozápadě Slovenska, u nás ve východních Čechách, na severní a východní Moravě) a jevišovická (podle Jevišovic na Znojemsku); všechny čtyři kultury známe výhradně (bošácká, chamská, jevišovická) a téměř výhradně (řivnáčská) ze sídlišť, často výšinných (klasickým příkladem opevněného výšinného sídliště je řivnáčská lokalita na vrchu Homolka u Stehelčevsi); mezi unikátní nálezy patří bohatý skříňkový hrob straší řivnáčské kultury z Velvar (vybavený mj. měděnými šperky, v tom i pektorálem neboli náprsníkem) mezi postbadenské kultury nepatří souvěká kultura kulovitých amfor severského původu, rozšířená v severním pásu Čech i Moravy)

61 Řivnáčská kultura, opevněné výšinné sídliště Homolka u Stehelčevsi

62 Řivnáčská kultura, skříňkový hrob z Velvar

63 Kultura kulovitých amfor, rozšíření

64 KKA, kostrový hrob z Blšan u Loun (vlevo) a výbava kostrového hrobu téže kultury z Brozan nad Ohří

65 Mladší eneolit, kultura se šňůrovou keramikou, BC kultura se šňůrovou keramikou (KŠK) je v Čechách a na Moravě doložena již cca 3000 objevenými hroby (dle odhadů však jde o četnost v řádech procenta či promilí původního stavu); jde o archeologickou kulturu, u které se s výjimkou nejmenších dětí předpokládá pohřbívání celé populace; KŠK pohřbívala výhradně kostrovým způsobem; pohřby jsou uloženy ve skrčené poloze a orientovány osově ve směru V-Z, muži na pravém boku, ženy na levém, obě pohlaví s pohledem na jih; jsou doložena pohřebiště či shluky pohřebišť o více než 100 hrobech: Vikletice, okr. Chomutov; sídliště prakticky nejsou známa (tj. nezanechala stopy).

66 KŠK, BC, celkové rozšíření

67 KŠK, pohřebiště, Čechy

68 KŠK, spektrum nálezů z hrobů

69 Mladý eneolit, kultura se zvoncovitými poháry, BC kultura se zvoncovitými poháry (KZP) je v Čechách a na Moravě doložena řádově tisícovkou hrobů (opět však jde o četnost v řádech procenta či promilí původního stavu); KZP pohřbívala kostrovým i žárovým způsobem kostrové pohřby jsou uloženy ve skrčené poloze a orientovány osově ve směru S-J, muži na levém boku, ženy na pravém, obě pohlaví s pohledem na východ; žárové pohřby se vyskytují jednak klasické urnové, jednak rozptýlené v klasické obdélné hrobové jámě jakoby připravené pro kostrový pohřeb četnost pohřebišť se pohybuje řádově v desítkách hrobů: Lochenice, okr. Hradec Králové; Vlíněves, okr. Mělník; Šlapanice, okr. Brno-venkov, ale i cca 150 hrobů Hoštice, okr. Vyškov; na rozdíl od kultury se šňůrovou keramikou jsou doložena i sídliště, rovinného typu.

70 Kultura se zvoncovitými poháry, BC, rozšíření

71 KZP, pohřby mužů na levém a žen na pravém boku, S-J

72 KZP, tzv. rozptýlený žárový pohřeb

73 KZP, charakteristický pohár, dýka a nátepní destička, Stehelčeves

74 KZP, typy keramiky

75 KZP, tzv. půlměsícovitá spinadla

76 KZP, Au předměty

77 KZP, Cu předměty

78 KZP, Prosiměřice na jižní Moravě, hrob s příkopem

Zdroj:

Zdroj: Eneolit Zdroj: http://jaknapazourek.cz/prehistorie/eneolit/ Raný eneolit (4200-3500 p. n. l.) jordanovská kultura Starý eneolit (3 500-3 000 p. n. l.) michelsberská kultura skupina Retz kultura nálevkovitých

Více

DĚJINY PRAVĚKU 5. HODINA - ENEOLIT

DĚJINY PRAVĚKU 5. HODINA - ENEOLIT DĚJINY PRAVĚKU 5. HODINA - ENEOLIT ENEOLIT (POZDNÍ DOBA KAMENNÁ) eneolit doba měděná (z řeckého aeneus = měděný) vývojové urychlení v jižní a jihovýchodní Evropě (zde chalkolit chalkos = kov); nejprogresivnější

Více

PRAVĚK II. Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o době kamenné.

PRAVĚK II. Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o době kamenné. PRAVĚK II. Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o době kamenné. Základní pojmy paleolit mezolit neolit eneolit přisvojovací hospodářství výrobní

Více

VY_32_INOVACE_01_I./13._Dějepis Doba bronzová

VY_32_INOVACE_01_I./13._Dějepis Doba bronzová VY_32_INOVACE_01_I./13._Dějepis Doba bronzová Doba bronzová Před 5500 lety (v Evropě před 3000 lety) Kámen je nahrazen kovem = BRONZ Cu -měď Sn cín 20% BRONZ Spojením dvou relativně měkkých kovů vzniká

Více

Grantový projekt Struktura osídlení povodí říčky Smutné v době bronzové na Bechyňsku. Terénní archeologické prospekce a výzkumy v roce 2010.

Grantový projekt Struktura osídlení povodí říčky Smutné v době bronzové na Bechyňsku. Terénní archeologické prospekce a výzkumy v roce 2010. Grantový projekt Struktura osídlení povodí říčky Smutné v době bronzové na Bechyňsku. Terénní archeologické prospekce a výzkumy v roce 2010. Ondřej Chvojka Od roku 2009 probíhá v povodí říčky Smutné na

Více

Archeologické poklady Morašic

Archeologické poklady Morašic Archeologické poklady Morašic Mgr. Alena Hrbáčková, Jihomoravské muzeum ve Znojmě Z katastru obce Morašic pochází řada významných archeologických nálezů. Z neolitu publikoval V. Podborský náhodný nález

Více

VY_32_INOVACE_DVK1105

VY_32_INOVACE_DVK1105 UMĚNÍ NEOLITU VY_32_INOVACE_DVK1105 Autor: Vznik: Téma: Předmět: Anotace: Mgr. Jan Souček 09 / 2012 Pravěké umění DVK / 1. ročník Obrazová prezentace a charakteristika vývoje umění v období neolitu NEOLIT

Více

NEJSTARŠÍ PALEOLIT H. HABILIS. východní Afrika Olduvaj lov drobné zvěře sekáče otloukání, štípání ve skupinách řeč kruhovitá obydlí

NEJSTARŠÍ PALEOLIT H. HABILIS. východní Afrika Olduvaj lov drobné zvěře sekáče otloukání, štípání ve skupinách řeč kruhovitá obydlí VÝVOJ ČLOVĚKA PALEOLIT vývoj rodu Homo před 3 mil. let přisvojovací hospodářství od konce třetihor a čtvrtohory střídání dob ledových (pokles o 10 C) dob meziledových (nárůst o 3 C) vznik lidské kultury

Více

DOBA KAMENNÁ. Poznámky: STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PALEOLIT) 3 000 000 8 000 PŘ.N.L.

DOBA KAMENNÁ. Poznámky: STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PALEOLIT) 3 000 000 8 000 PŘ.N.L. DOBA KAMENNÁ TÉMA: DOBA KAMENNÁ - ČLENĚNÍ - učebnice str.14 DOBA KAMENNÁ - ČLENĚNÍ Starší doba kamenná (paleolit) - vývoj člověka, doba ledová, kamenné nástroje, život v tlupách Střední doba kamenná (mezolit)

Více

LT C2 D dělení stupně LT D hledání konce LT kultury

LT C2 D dělení stupně LT D hledání konce LT kultury Periodizace konce doby laténské v ČR mladší/pozdní doba laténská LT C2 D dělení stupně LT D hledání konce LT kultury Filip 1956 konec LT s příchodem Markomanů 9/6 BC Waldhauser 1983 konec oppid mezi 50

Více

Hlavní pracovní náplní roku byly plošné výzkumy v jádrech měst. Největší akcí byl bezesporu výzkum na městské parcele v České Třebové, vedený jako

Hlavní pracovní náplní roku byly plošné výzkumy v jádrech měst. Největší akcí byl bezesporu výzkum na městské parcele v České Třebové, vedený jako 2011 Hlavní pracovní náplní roku byly plošné výzkumy v jádrech měst. Největší akcí byl bezesporu výzkum na městské parcele v České Třebové, vedený jako předstihový na novostavbě muzea, drobnější akce následovaly

Více

Raný středověk, středověk a novověk

Raný středověk, středověk a novověk Raný středověk, středověk a novověk 1. HRUTOVSKÁ STRÁŇ Foto č. 31. Zlomky keramických nádob s bočními foty zlomků Foto č. 32. Zlomky keramických nádob Foto č. 33. Zlomky keramických nádob Foto č. 34. Zdobené

Více

Migrace lidí, migrace věcí, migrace idejí

Migrace lidí, migrace věcí, migrace idejí Migrace lidí, migrace věcí, migrace idejí Možnosti archeologického poznání mezilidských kontaktů v pravěku a raném středověku Zuzana Bláhová, Miroslav Popelka, Ivo Štefan Ústav pro archeologii FF UK Konference

Více

Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Ústav pro pravěk a ranou dobu dějinnou Archeologie pravěká a raně středověká

Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Ústav pro pravěk a ranou dobu dějinnou Archeologie pravěká a raně středověká Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Ústav pro pravěk a ranou dobu dějinnou Archeologie pravěká a raně středověká Sídliště řivnáčské kultury ve Vliněvsi (okres Mělník) Bakalářská práce Zuzana

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0571 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Předmět Téma ŠVP (RVP) Dějepis v kostce Základy společenských

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 16/02

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 16/02 Číslo materiálu: Název materiálu: Doba kamenná Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracovala: Mgr. Petra Březinová 1. Dějiny pravěku 1.1. Doba kamenná Dobu kamennou dělíme na 4 období: 1) Starší doba

Více

Pravěk. periodizace dle používaných materiálů ( doba kamenná, bronzová )

Pravěk. periodizace dle používaných materiálů ( doba kamenná, bronzová ) Pravěk 3miliony př. n. l. až do vzniku prvního písma: 3000let př. n. l nejdelší období v dějinách někdy nazýváme jako prehistorie česky předhistorie žádné písemné prameny, pouze hmotné (malby, sošky, nástroje,

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 2. Doba bronzová a železná. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 2. Doba bronzová a železná. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 2. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

Eneolitické mohyly na střední Moravě: vývoj mohylového pohřbívání v době kamenné

Eneolitické mohyly na střední Moravě: vývoj mohylového pohřbívání v době kamenné Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Bakalářská práce Eneolitické mohyly na střední Moravě: vývoj mohylového pohřbívání v době kamenné Ester Sosnová Plzeň 2016 Západočeská univerzita v Plzni

Více

Foto č. 1. Pohled na lokalitu Stachovice 1. Obora od severu.

Foto č. 1. Pohled na lokalitu Stachovice 1. Obora od severu. Významné objevy pravěkých archeologických lokalit v okolí povodí Husího potoka na Fulnecku. Daniel Fryč V průběhu let 1996 2007 autor článku a předseda Archeologického klubu v Příboře Jan Diviš při povrchovém

Více

Diplomová práce. Obrazové přílohy

Diplomová práce. Obrazové přílohy Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Ústav pro pravěk a ranou dobu dějinnou Diplomová práce Josef Dufek Obrazové přílohy Mezolitické až raně eneolitické osídlení Pražské plošiny The Mesolitic

Více

PRAVĚKÉ UMĚNÍ. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

PRAVĚKÉ UMĚNÍ. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_114_VV6 PRAVĚKÉ UMĚNÍ Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Mgr. Andrea Slavíková PRAVĚKÉ UMĚNÍ Umění je nám vrozené. Nezačíná v historii,

Více

Univerzita Karlova v Praze DIPLOMOVÁ PRÁCE

Univerzita Karlova v Praze DIPLOMOVÁ PRÁCE Univerzita Karlova v Praze FILOZOFICKÁ FAKULTA ÚSTAV PRO PRAVĚK A RANOU DOBU DĚJINNOU V ě r a S u š i c k á Obytné stavby kultury nálevkovitých pohárů v Evropě DIPLOMOVÁ PRÁCE Vedoucí práce: Doc. PhDr.

Více

protoneolit do počátku 6 tis. jen na Balkáně (Thesálie, Srbsko, Rumunsko) Lepenski Vir Karanovo, Sesklo, Dimini

protoneolit do počátku 6 tis. jen na Balkáně (Thesálie, Srbsko, Rumunsko) Lepenski Vir Karanovo, Sesklo, Dimini Neolit 29.10.2012 periodizace protoneolit do počátku 6 tis. jen na Balkáně (Thesálie, Srbsko, Rumunsko) Lepenski Vir Karanovo, Sesklo, Dimini starý neolit 5700 5100 kultura s lineární keramikou (LnK) východoslovenská

Více

Archeologický ústav AV ČR Praha, pracoviště Kutná Hora Stav a perspektivy archeologického výzkumu malínského hradiště Mgr.

Archeologický ústav AV ČR Praha, pracoviště Kutná Hora Stav a perspektivy archeologického výzkumu malínského hradiště Mgr. Archeologický ústav AV ČR Praha, pracoviště Kutná Hora Stav a perspektivy archeologického výzkumu malínského hradiště Mgr. Filip Velímský Lokalita Malín na výřezu leteckého snímku Kutné Hory Lokalita Malín

Více

Historie města. Osídlení z doby bronzové na Kamenné věži u Velešína

Historie města. Osídlení z doby bronzové na Kamenné věži u Velešína Historie města Osídlení z doby bronzové na Kamenné věži u Velešína Doba bronzová (cca 2000-800 př.n.l.) představuje v jižních Čechách velmi důležitou epochu. Po př obdobích mladší a pozdní doby kamenné,

Více

ÚVOD, ZÁKLADNÍ TERMINOLOGIE A KOŘENY KRÁLOVSKÉ ZÁDUŠNÍ ARCHITEKTURY

ÚVOD, ZÁKLADNÍ TERMINOLOGIE A KOŘENY KRÁLOVSKÉ ZÁDUŠNÍ ARCHITEKTURY ÚVOD, ZÁKLADNÍ TERMINOLOGIE A KOŘENY KRÁLOVSKÉ ZÁDUŠNÍ ARCHITEKTURY Petra Maříková Vlčková Úvod do egyptské archeologie U3V Plzeň, zimní semestr 2015 22.09.2015 CÍLE PŘEDNÁŠKOVÉHO CYKLU Seznámit posluchače

Více

Od kamene k bronzu vývoj sociálních vztahů v severní Evropě

Od kamene k bronzu vývoj sociálních vztahů v severní Evropě Od kamene k bronzu vývoj sociálních vztahů v severní Evropě Kristiansen, K. 1987: From stone to bronze: evolution of social complexity in Northern Europe, 2300-1200 BC. In: Brumfield, E. Earle, T. (eds.):

Více

2 OKRES DĚČÍN. Autor: Peter Budinský

2 OKRES DĚČÍN. Autor: Peter Budinský 2 OKRES DĚČÍN Autor: Peter Budinský OBSAH 2.1 Soupis sbírkových předmětů podle lokalit a data nálezu 2.2 Rejstřík sbírkových nálezů podle období a kultur 2.3 Literatura 2.1 Soupis sbírkových předmětů podle

Více

Periodizace. protoneolit do počátku 6 tis. (jen na Balkáně, lok. Lepenski Vir, Karanovo, Sesklo, Dimini)

Periodizace. protoneolit do počátku 6 tis. (jen na Balkáně, lok. Lepenski Vir, Karanovo, Sesklo, Dimini) Neolit Periodizace protoneolit do počátku 6 tis. (jen na Balkáně, lok. Lepenski Vir, Karanovo, Sesklo, Dimini) starý neolit 6000 5300 kultura s lineární keramikou (LnK) střední neolit 5300-4800 šárecký

Více

(podrobnější údaje v. v legendě při jednotlivých obr.)

(podrobnější údaje v. v legendě při jednotlivých obr.) 7 SEZNAM VYOBRAZENI (podrobnější údaje v. v legendě při jednotlivých obr.) 1 Mapka osídleni našich zemí do doby kolem rozhraní letopočtů 21 2 Mapka osídlení našich zemí v prvních stoletích n. 1 38 3 Mapa

Více

FOCENO OD JV, DOLE - POHLED NA CENTRUM ARCHEOLOGICKÉ LOKALITY. obr. 1

FOCENO OD JV, DOLE - POHLED NA CENTRUM ARCHEOLOGICKÉ LOKALITY. obr. 1 Příbor - Prchalov Označ. na artefaktech Pr Lokalita publikována: Diviš, J. : Neuvěřitelnou starobylost Příbora prokazují nové archeologické nálezy, Měsíčník města Příbora, leden 1998 Diviš, J. : Legendární

Více

Publikační činnost PhDr. Jiří Juchelka, Ph.D.

Publikační činnost PhDr. Jiří Juchelka, Ph.D. Publikační činnost PhDr. Jiří Juchelka, Ph.D. Monografie: Juchelka, J. 2014: Lužická kultura v českém Slezsku. Spisy Archeologického ústavu AV ČR, Brno, v. v. i. Brno. Juchelka, J. 2014: Lužická pohřebiště

Více

ARCHEOLOGIE ARCHEOLOGIE

ARCHEOLOGIE ARCHEOLOGIE ARCHEOLOGIE RANĚ STŘEDOVĚKÉ EVROPY (1) 6. 9. PŘEHLED ARCHEOLOGIE RANÉHO STŘEDOVĚKU V OBLASTECH OSÍDLENÝCH SLOVANSKÝM ETNIKEM 8-9. STŘEDNÍ EVROPA 8. ÚVOD; SLOVENSKO 1. ROČNÍK MAGISTERSKÉHO STUDIJNÍHO OBORU

Více

MATERIÁLY NOVÉ ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY Z KATASTRU POPŮVEK, OKRES TŘEBÍČ

MATERIÁLY NOVÉ ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY Z KATASTRU POPŮVEK, OKRES TŘEBÍČ MATERIÁLY NOVÉ ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY Z KATASTRU POPŮVEK, OKRES TŘEBÍČ Jitka Knotková, Muzeum Vysočiny Třebíč Martin Kuča, Ústav archeologie a muzeologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity Brno Úvod

Více

Univerzita Karlova v Praze. Filozofická fakulta. Ústav pro archeologii. Diplomová práce. Bc. Ivana Klímová

Univerzita Karlova v Praze. Filozofická fakulta. Ústav pro archeologii. Diplomová práce. Bc. Ivana Klímová Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Ústav pro archeologii Diplomová práce Bc. Ivana Klímová Výšinné sídliště v Praze - Dubči Rohožníku v kontextu ostatních řivnáčských lokalit v mikroregionu

Více

Josef Flégl Archeologické nálezy v Dolcích

Josef Flégl Archeologické nálezy v Dolcích Josef Flégl Archeologické nálezy v Dolcích Úvod Za dobrušským gymnáziem a zemědělským družstvem směrem k lesu Halín se nachází lokalita zvaná Dolce. Jde o pomístní název pozemků, které dnes většinou patří

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA Přírodovědecká fakulta. Pohřební ritus a zacházení s těly zemřelých v kultuře se šňůrovou keramikou na Moravě

MASARYKOVA UNIVERZITA Přírodovědecká fakulta. Pohřební ritus a zacházení s těly zemřelých v kultuře se šňůrovou keramikou na Moravě MASARYKOVA UNIVERZITA Přírodovědecká fakulta Ústav antropologie Pohřební ritus a zacházení s těly zemřelých v kultuře se šňůrovou keramikou na Moravě Magisterská diplomová práce Vypracovala: Bc. Martina

Více

Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická

Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Bakalářská práce Role ohrazených poloh v sídelní struktuře řivnáčské kultury Vanda Hubocká 2016 Vanda Hubocká Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická

Více

Brno. Liberec. Karlovy Vary

Brno. Liberec. Karlovy Vary Brno Největší moravské město leží na soutoku Svitavy a Svratky. Jeho dominantou je hrad Špilberk. Je významným průmyslovým a kulturním centrem, městem veletrhů. Otázka: Které město leží pod horou Ještěd?

Více

Pohřební ritus v neolitu podruhé. doc. PhDr. Miroslav Popelka, CSc. Ústav pro pravěk a ranou dobu dějinnou UK FF v Praze LS 2009

Pohřební ritus v neolitu podruhé. doc. PhDr. Miroslav Popelka, CSc. Ústav pro pravěk a ranou dobu dějinnou UK FF v Praze LS 2009 Pohřební ritus v neolitu podruhé doc. PhDr. Miroslav Popelka, CSc. Ústav pro pravěk a ranou dobu dějinnou UK FF v Praze LS 2009 Mapa hrobových nálezů LnK v Čechách Zápotocká, M. Bestattungsritus des böhmischen

Více

5. EXPLOATACE Au NA ČESKOMORAVSKÉ VRCHOVINĚ

5. EXPLOATACE Au NA ČESKOMORAVSKÉ VRCHOVINĚ 5. EXPLOATACE Au NA ČESKOMORAVSKÉ VRCHOVINĚ Zlato (Au): v rudních žílách se vyskytuje téměř vždy v čisté podobě, tedy nesloučené s dalšími prvky. Někdy jako přirozená slitina se stříbrem (elektrum). Výjimečně

Více

Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů

Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů Hynek Mašata CE-Traffic, a.s. Sokolovská 192/79 186 Praha 8, Česká republika Výsledky za 3. čtvrtletí Kraj Vysočina 1.1.213 3.1.213

Více

4a OKRES TEPLICE 1 (B CH) Autor: Peter Budinský

4a OKRES TEPLICE 1 (B CH) Autor: Peter Budinský 4a OKRES TEPLICE 1 (B CH) Autor: Peter Budinský OBSAH 4a. 1 Soupis sbírkových předmětů podle lokalit a data nálezu 4a. 2 Rejstřík sbírkových předmětů podle období a kultur 4a. 3 Literatura 4a. 1 Soupis

Více

K počátkům doby železné (metodický list k pracovnímu listu z akce Mezinárodní den archeologii)

K počátkům doby železné (metodický list k pracovnímu listu z akce Mezinárodní den archeologii) K počátkům doby železné (metodický list k pracovnímu listu z akce Mezinárodní den archeologii) Cílem listu je podat základní informace o době halštatské/starší době železné a to nejen na území současné

Více

PRAVĚKÉ UMĚNÍ VY_32_INOVACE_ září 2012

PRAVĚKÉ UMĚNÍ VY_32_INOVACE_ září 2012 PRAVĚKÉ UMĚNÍ VY_32_INOVACE_160105 15. září 2012 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál

Více

Vysvětlivky ke katalogu keramiky

Vysvětlivky ke katalogu keramiky Vysvětlivky ke katalogu keramiky VČ: vlastní číslo (číslo, pod kterým se jednotlivé keramické fragmenty nacházejí v tabulce) OBEC: název obce, na jejímţ katastru se lokalita nachází (např. Hartvíkovice)

Více

Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů

Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů Hynek Mašata CE-Traffic, a.s. Sokolovská 192/79 186 Praha 8, Česká republika Výsledky za 4. čtvrtletí Kraj Vysočina 1.4.213 3.4.213

Více

Bakalářská práce. Eva Roedlová

Bakalářská práce. Eva Roedlová Bakalářská práce 204 Eva Roedlová Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Bakalářská práce Osídlení řivnáčské kultury v Čechách Eva Roedlová Plzeň 203 Západočeská univerzita v Plzni Fakulta

Více

Co všechno víme o starším pravěku?

Co všechno víme o starším pravěku? Co všechno víme o starším pravěku? Starší pravěk Starší paleolit Starší doba kamenná Co víme o starším pravěku? Které vývojové stupně člověka známe? člověk zručný člověk vzpřímený člověk rozumný nejstarší

Více

Neolit - mladší doba kamenná. vznik ca 10. tisíciletí p. n. l.

Neolit - mladší doba kamenná. vznik ca 10. tisíciletí p. n. l. Neolit - mladší doba kamenná vznik ca 10. tisíciletí p. n. l. Neolitická revoluce Přechod od kořistnického způsobu obživy (lov, sběr) k produktivnímu způsobu hospodaření (zemědělství). Termín zavedl Gordon

Více

NEOLIT A ENEOLIT (OSTATNÍ ŠTÍPANÁ KAMENNÁ INDUSTRIE)

NEOLIT A ENEOLIT (OSTATNÍ ŠTÍPANÁ KAMENNÁ INDUSTRIE) NEOLIT A ENEOLIT (OSTATNÍ ŠTÍPANÁ KAMENNÁ INDUSTRIE) ARTEFAKT TYP nebo bližší určení ROZMĚRY SUROVINA BARVA - PAT. Č.U OBR. NALEZIŠTĚ ZN.OKR. POZNÁMKA 1 ŠKRABADLO ÚŠTĚPOVÉ 58X46X11 ROHOVEC SVĚTLEŠEDÁ 4

Více

Exkurze Prostějovsko

Exkurze Prostějovsko Exkurze Prostějovsko 19. 21. 6. 2015 Barbora Belavá, Jana Friedrichová, Tomáš Jelínek, Michaela Koldová, Barbora Macháčková, Petr Válek, Markéta Zahnašová 1. den Stražisko zámek a tvrz v Náměšti na Hané

Více

PYROTECHNOLOGICKÁ ZAŘÍZENÍ Z AREÁLU KLÁŠTERA DOMINIKÁNEK U SV. ANNY V BRNĚ

PYROTECHNOLOGICKÁ ZAŘÍZENÍ Z AREÁLU KLÁŠTERA DOMINIKÁNEK U SV. ANNY V BRNĚ ZKOUMÁNÍ VÝROBNÍCH OBJEKTŮ A TECHNOLOGIÍ ARCHEOLOGICKÝMI METODAMI PYROTECHNOLOGICKÁ ZAŘÍZENÍ Z AREÁLU KLÁŠTERA DOMINIKÁNEK U SV. ANNY V BRNĚ ANTONÍN ZŮBEK V letech 2008 a 2009 se uskutečnil záchranný archeologický

Více

Neolitická revoluce ( př.n.l) Hlavní znaky: Domestikace zvířat a pěstování plodin Budování pevných domů (usedlý život) Výroba keramických

Neolitická revoluce ( př.n.l) Hlavní znaky: Domestikace zvířat a pěstování plodin Budování pevných domů (usedlý život) Výroba keramických IVZ- starověk Mgr. Jana Doleželová Neolitická revoluce (7 500-55 000 př.n.l) Hlavní znaky: Domestikace zvířat a pěstování plodin Budování pevných domů (usedlý život) Výroba keramických nádob Výroba kamenných

Více

Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická. Bakalářská práce HISTORIE POZNÁNÍ ČESKÉHO ENEOLITU. Tomáš Hruška

Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická. Bakalářská práce HISTORIE POZNÁNÍ ČESKÉHO ENEOLITU. Tomáš Hruška Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Bakalářská práce HISTORIE POZNÁNÍ ČESKÉHO ENEOLITU Tomáš Hruška Plzeň 2014 Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Katedra archeologie Studijní

Více

V následující tabulce je přehledně znázorněn vývoj četnosti okresů v pěti intervalech intenzity bytové výstavby v průběhu let

V následující tabulce je přehledně znázorněn vývoj četnosti okresů v pěti intervalech intenzity bytové výstavby v průběhu let 5. BYTOVÁ VÝSTAVBA V OKRESECH V následujícím textu uvádíme stručnou charakteristiku bytové výstavby za okresy. Postupně budou rozebrány byty dokončené, zahájené a rozestavěné. Podrobné sestavy jednotlivých

Více

OLOMOUC V PRAVĚKU Autor: Tereza Bundilová Brno 2010

OLOMOUC V PRAVĚKU Autor: Tereza Bundilová Brno 2010 OLOMOUC V PRAVĚKU Autor: Tereza Bundilová Brno 2010 Anotace Semestrová práce je zaměřena na pravěké archeologické prameny v Olomouci a jejím okolí. Vybrala jsem si příměstské části Nemilany a Slavonín,

Více

Solné doly, sídliště a pohřebiště, v okolí hradiska (např. Strettweg) Společnost: - horníci - páni strážící obchodní stezky Díky soli se dochovaly

Solné doly, sídliště a pohřebiště, v okolí hradiska (např. Strettweg) Společnost: - horníci - páni strážící obchodní stezky Díky soli se dochovaly Doba halštatská Hallstatt Solné doly, sídliště a pohřebiště, v okolí hradiska (např. Strettweg) Společnost: - horníci - páni strážící obchodní stezky Díky soli se dochovaly organické materiály Hallstatt

Více

pohřbívání. 6.1 POHŘEBNÍ RITUS KULTURY S LINEÁRNÍ KERAMIKOU

pohřbívání. 6.1 POHŘEBNÍ RITUS KULTURY S LINEÁRNÍ KERAMIKOU NEOLIT_65_8 9..007 :4 Stránka 83 6 Pohřbívání Kultura s keramikou lineární, jako první zemědělská civilizace ve střední Evropě, si většinu znalostí a zvyků včetně způsobu pohřbívání zemřelých přinesla

Více

Život v neolitu. doc. PhDr. Miroslav Popelka, CSc. Ústav pro pravěk a ranou dobu dějinnou FF UK ZS 2008/2009

Život v neolitu. doc. PhDr. Miroslav Popelka, CSc. Ústav pro pravěk a ranou dobu dějinnou FF UK ZS 2008/2009 Život v neolitu doc. PhDr. Miroslav Popelka, CSc. Ústav pro pravěk a ranou dobu dějinnou FF UK ZS 2008/2009 Neolit mladší doba kamenná neo lithos = nový kámen Počátky neolitu (zemědělství) jsou spojovány

Více

SOUPIS ARCHEOLOGICKÝCH LOKALIT V CHLUMCI NAD CIDLINOU. Katastr: Chlumec nad Cidlinou Kód katastru: 651541

SOUPIS ARCHEOLOGICKÝCH LOKALIT V CHLUMCI NAD CIDLINOU. Katastr: Chlumec nad Cidlinou Kód katastru: 651541 PŘÍLOHA Č. 3 SOUPIS ARCHEOLOGICKÝCH LOKALIT V CHLUMCI NAD CIDLINOU Katastr: Chlumec nad Cidlinou Kód katastru: 651541 1. prostor mezi hřbitovním kostelem Nejsvětější Trojice a východní část náměstí, areál

Více

Příloha 2-Cíle a navrhované metody. Dosavadní aktivity

Příloha 2-Cíle a navrhované metody. Dosavadní aktivity Příloha 2-Cíle a navrhované metody Dosavadní aktivity Výšinná lokalita Sovice na katastru obce Vetlá, okr. Litoměřice, nacházející se zhruba 6 km severovýchodně od Roudnice nad Labem, představuje jednu

Více

Historický vývoj krajiny České republiky. Linda Drobilová, ÚLBDG LDF MENDELU

Historický vývoj krajiny České republiky. Linda Drobilová, ÚLBDG LDF MENDELU Historický vývoj krajiny České republiky Linda Drobilová, ÚLBDG LDF MENDELU nepojmenovatelna@gmail.com Základní principy krajinné ekologie ve vztahu ke změnám v krajině Struktura - Prostorová - Časová

Více

1 - Hradec Králové / řeka Labe

1 - Hradec Králové / řeka Labe 1 - Hradec Králové / řeka Labe Řeka jeden ze základních článků krajiny, měla v mnoha ohledech veliký význam v lidských dějinách. Byla zdrojem obživy lov ryb a vodního ptactva významně doplňoval jídelníček

Více

KULTURA ZVONCOVITÝCH POHÁRŮ VE VÝCHODNÍ ČÁSTI STŘEDNÍCH ČECH

KULTURA ZVONCOVITÝCH POHÁRŮ VE VÝCHODNÍ ČÁSTI STŘEDNÍCH ČECH Fakulta filozofická Bakalářská práce KULTURA ZVONCOVITÝCH POHÁRŮ VE VÝCHODNÍ ČÁSTI STŘEDNÍCH ČECH Jan Kroužek Plzeň 2012 Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Katedra archeologie Studijní

Více

Historický vývoj krajiny České republiky

Historický vývoj krajiny České republiky Historický vývoj krajiny České republiky Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na discipliny společného základu

Více

ENEOLIT ENEOLITHIC. Měděné sekeromlaty/ Copper battle-axes. Artefakty kultury se zvoncovitými poháry/ Artefacts of Bell Beaker Culture

ENEOLIT ENEOLITHIC. Měděné sekeromlaty/ Copper battle-axes. Artefakty kultury se zvoncovitými poháry/ Artefacts of Bell Beaker Culture ENEOLIT ENEOLITHIC Měděné sekeromlaty/ Copper battle-axes Volský zápřah/ Ox-traction Artefakty kultury se zvoncovitými poháry/ Artefacts of Bell Beaker Culture TYPICKÉ RYSY/ TYPICAL FEATURES Rozšíření

Více

RNDr. Michal Řehoř, Ph.D.1), Ing. Pavel Schmidt1), T 8 Ing. Petr Šašek, Ph.D. 1), Ing. Tomáš Lang2)

RNDr. Michal Řehoř, Ph.D.1), Ing. Pavel Schmidt1), T 8 Ing. Petr Šašek, Ph.D. 1), Ing. Tomáš Lang2) RNDr. Michal Řehoř, Ph.D.1), Ing. Pavel Schmidt1), T 8 Ing. Petr Šašek, Ph.D. 1), Ing. Tomáš Lang2) 1) Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most, 2) Keramost a.s. HISTORIE DOBÝVÁNÍ ŽELEZNÝCH RUD V KRUŠNÝCH

Více

SEZNAM ZOBRAZENÍ. Obr. 2. Sídla kmenů v předpolí středního a dolního Rýna v Augustově době. Wiegels 2009, 52.

SEZNAM ZOBRAZENÍ. Obr. 2. Sídla kmenů v předpolí středního a dolního Rýna v Augustově době. Wiegels 2009, 52. SEZNAM ZOBRAZENÍ Obr. 1. Římské vojenské objekty v Augustově a Tiberiově době. Wiegels, R. 2009: Die Varusslacht-ein unlösbares Rätsel? In: Wiegels, R. (ed.): Die Varusschlacht. Wendepunkt Der Geschichte?

Více

Č E Š O V. Návrh znaku a vlajky. pro obec

Č E Š O V. Návrh znaku a vlajky. pro obec Návrh znaku a vlajky pro obec Č E Š O V autor: Mgr. Jan Tejkal HERALDICKÁ TVORBA, Záblatská 23/25, 713 00 Ostrava-Heřmanice tel.602953832 e-pošta: j.tejkal@volny.cz Tvorba nových obecních (městských) symbolů:

Více

Výnosy z kmenových včelstev v kg Sektor Počet Počet včelstev. k 1.5. k 31.10. a 1 2 3 4 5 6 7. 12 13 14,62 0,538 190,0 7,00 Ostatní 11,67

Výnosy z kmenových včelstev v kg Sektor Počet Počet včelstev. k 1.5. k 31.10. a 1 2 3 4 5 6 7. 12 13 14,62 0,538 190,0 7,00 Ostatní 11,67 okres: Městský výbor Praha.. Sektor včelstev k.. k.. a,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, včelstev včelstev včelstev Vykoupeno medu v kg v r. kočujících kočovných vozů kočovných přívěsů, včelstev včelstev včelstev nad

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0394 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_29_TECH_1.14 Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Ing. Zdenka Voňková Tématický

Více

VY_32_INOVACE_DVK1101

VY_32_INOVACE_DVK1101 PRAVĚKÉ UMĚNÍ VY_32_INOVACE_DVK1101 Autor: Vznik: Téma: Předmět: Anotace: Mgr. Jan Souček 09 / 2012 Pravěké umění DVK / 1. ročník Charakteristika a periodizace pravěkého umění PRAVĚK JAKO HISTORICKÉ OBDOBÍ

Více

DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ - MIGRACE V ČESKÉ REPUBLICE

DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ - MIGRACE V ČESKÉ REPUBLICE DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ - MIGRACE V ČESKÉ REPUBLICE Ing. Marek Rojíček, Ph.D. Zabraňme vylidňování území, aneb jak zajistit jeho obslužnost Praha, 15.3.2017 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha

Více

Povrchové sběry a jejich problematika. Jakub Těsnohlídek

Povrchové sběry a jejich problematika. Jakub Těsnohlídek Povrchové sběry a jejich problematika Jakub Těsnohlídek Co je povrchový sběr Historie Strategie PS Vybavení Vhodné podmínky Vlivy prostředí Co poté? Co je povrchový sběr Povrchový sběr zjišťuje a zkoumá

Více

* Kraje a krajská města ( Pardubický kraj a kraj Vysočina) 5. třída ZÁKLADNÍ ŠKOLY

* Kraje a krajská města ( Pardubický kraj a kraj Vysočina) 5. třída ZÁKLADNÍ ŠKOLY * Kraje a krajská města ( Pardubický kraj a kraj Vysočina) 5. třída ZÁKLADNÍ ŠKOLY ZŠ zpracovala v rámci šablony III/2 DUMy pro: 5. ročník, předmět VL, tematický okruh: Poznáváme naši vlast a historii.

Více

11. Struktura důlní aglomerace na Starých Horách 1 - prospekce, těžba, úprava, hutnictví a výroba stříbra

11. Struktura důlní aglomerace na Starých Horách 1 - prospekce, těžba, úprava, hutnictví a výroba stříbra 11. Struktura důlní aglomerace na Starých Horách 1 - prospekce, těžba, úprava, hutnictví a výroba stříbra Těžba, úprava a zpracování rudy na Starých Horách 1. Prospekce 3. 1. Třídění 7. ražba mince 2.

Více

Evropa v mladší a pozdní době kamenné. Inna Mateiciucová (VI)

Evropa v mladší a pozdní době kamenné. Inna Mateiciucová (VI) Evropa v mladší a pozdní době kamenné Inna Mateiciucová (VI) Neolit Velké Británie Mezolit Star Carr (Anglie) nejstarší mezolitická lokalita v Evropě (8552-7552 cal. BC, 9243-8836 cal. BC) Mount Sandel

Více

Příloha 7a Prognózy - struktura 2G minuty (tisíce)

Příloha 7a Prognózy - struktura 2G minuty (tisíce) Příloha 7a Prognózy - struktura 2G minuty (tisíce) Rok Měsíc České Budějovice Český Krumlov Jindřichův Hradec Písek Prachatice Strakonice Tábor Blansko Brno - město Brno - venkov Břeclav Hodonín Vyškov

Více

PŘÍLOHA ORIENTACE NA BOJIŠTI

PŘÍLOHA ORIENTACE NA BOJIŠTI PŘÍLOHA ORIENTACE NA BOJIŠTI SOUHRN MAP, FOTOGRAFIÍ A INFORMACÍ Z PRŮZKUMU PROVEDENÉHO ČESKOMORAVSKOU PRACOVNÍ SKUPINOU V ČERVNU 2010 Průzkum bojiště byl jedním z hlavních bodů našeho programu. Považujeme

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 1. Pravěk. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. DUM číslo: 1 Pravěk Strana: 1

VÝTVARNÁ KULTURA. 1. Pravěk. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá.  DUM číslo: 1 Pravěk Strana: 1 VÝTVARNÁ KULTURA 1. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

3 OKRES ÚSTÍ NAD LABEM

3 OKRES ÚSTÍ NAD LABEM 3 OKRES ÚSTÍ NAD LABEM Autor: Peter Budinský OBSAH 3.1 Soupis sbírkových předmětů podle lokalit a data nálezu 3.2 Rejstřík sbírkových předmětů podle období a kultur 3.3 Literatura 3.1 Soupis sbírkových

Více

Architektura a stavitelství v pravěku

Architektura a stavitelství v pravěku Architektura a stavitelství v pravěku Časová osa Paleolit od 500.000 10.000 let př.n.l. Mezolit od 10.000 5.300 let př.n.l. Neolit od 5.300 3.800 let př.n.l. Eneolit od 3.800 2.400 let př.n.l. První úkryty

Více

Pracovní verze textu, neoponováno, nekonzultováno!

Pracovní verze textu, neoponováno, nekonzultováno! Pracovní verze textu, neoponováno, nekonzultováno! Nerostné suroviny a jejich zpracování v době železné na území ČR Doba železná (800-50 BC)/Keltové (450-50 BC) Úvod Keltské etnikum se na části území vyvíjí

Více

Neolit ve Francii. Lucie Vejskalová

Neolit ve Francii. Lucie Vejskalová Neolit ve Francii Lucie Vejskalová Chronologie Neolit zahrnuje ve Francii většinou i eneolit, který nebývá chápán jako samostatné období. Starší neolit: 5800-4700/4600 (Néolithique ancien NA) Střední neolit:

Více

Klíčová slova: Anotace:

Klíčová slova: Anotace: ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Tochovice Tochovice 76 262 81 Tochovice IČO: 71 00 72 02 E-mail: zstochovice@atlas.cz, zsmstochovice@seznam.cz Tel.: 318 682 754 www.zstochovice.cz

Více

Diplomová práce. Sídelní struktura areálu kultury nálevkovitých pohárů na polykulturním sídlišti ve Velkých Přílepech. Univerzita Karlova v Praze

Diplomová práce. Sídelní struktura areálu kultury nálevkovitých pohárů na polykulturním sídlišti ve Velkých Přílepech. Univerzita Karlova v Praze Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Ústav pro archeologii Diplomová práce Bc. Šárka Juřinová Sídelní struktura areálu kultury nálevkovitých pohárů na polykulturním sídlišti ve Velkých Přílepech

Více

Malostranské opevnění

Malostranské opevnění 1996-2005 Malostranské opevnění Jarmila Čiháková, Jan Havrda V létě roku 1994 došlo k objevu, který byl převratem v poznání vývoje pražského podhradí. Výzkum při zřizování nových suterénů v nárožním domě

Více

PRAVĚKÝ RADOTÍN (OD LOVCŮ MAMUTŮ PO SLOVANY) Radotínská Letopisecká komise 24. 10. 2007

PRAVĚKÝ RADOTÍN (OD LOVCŮ MAMUTŮ PO SLOVANY) Radotínská Letopisecká komise 24. 10. 2007 PRAVĚKÝ RADOTÍN (OD LOVCŮ MAMUTŮ PO SLOVANY) Radotínská Letopisecká komise 24. 10. 2007 DOBA KAMENNÁ (cca 2 500 000 8 000 let př. n. l.) - Starší doba kamenná Paleolit - Střední doba kamenná Mezolit (8

Více

ARCHEOLOGIE RANĚ STŘEDOVĚKÉ EVROPY (1) 12. BRITSKÉ OSTROVY

ARCHEOLOGIE RANĚ STŘEDOVĚKÉ EVROPY (1) 12. BRITSKÉ OSTROVY ARCHEOLOGIE RANĚ STŘEDOVĚKÉ EVROPY (1) 12. BRITSKÉ OSTROVY 1. ROČNÍK MAGISTERSKÉHO STUDIJNÍHO OBORU ARCHEOLOGIE Katedra archeologie ZČU Doc. PhDr. Martin Gojda, CSc. TERMINOLOGIE: DOBA TEMNA RANÝ STŘEDOVĚK

Více

Velká města Kraje Vysočina

Velká města Kraje Vysočina Velká města Kraje Vysočina Vypracování: o Krátké informace k velkým městům Kraje Vysočina Třebíči, Havlíčkovu Brodu, Žďáru nad Sázavou o Kontrolní úkoly: 1) Multiple Choice 2) Informační prospekt pro turisty

Více

POSTAVENÍ DÍTĚTE V MINULOSTI

POSTAVENÍ DÍTĚTE V MINULOSTI Katedra archeologie POSTAVENÍ DÍTĚTE V MINULOSTI Kateřina Postránecká 3. ročník 13. října 2002 Plzeň Obsah 1 Prameny a možnosti studia problematiky dítěte ve společnosti 2 2 Dítě v pravěku 2 3 Dítě ve

Více

Sluneční symboly v hrobech kultury se šňůrovou keramikou

Sluneční symboly v hrobech kultury se šňůrovou keramikou Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Bakalářská práce Sluneční symboly v hrobech kultury se šňůrovou keramikou Andrea Mandausová Plzeň 2012 Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická

Více

4c OKRES TEPLICE 3 (P Ž) Autor: P. Budinský, 2014.

4c OKRES TEPLICE 3 (P Ž) Autor: P. Budinský, 2014. 4c OKRES TEPLICE 3 (P Ž) 4c OBSAH 4c 1 Soupis sbírkových předmětů podle lokalit a data nálezu 4c 2 Rejstřík sbírkových předmětů podle období a kultur 4c 3 Literatura Autor: P. Budinský, 2014. 4c 1 Soupis

Více

Základy biologické antropologie 7. Doc. Václav Vančata katedra biologie a ekologické Ped F UK

Základy biologické antropologie 7. Doc. Václav Vančata katedra biologie a ekologické Ped F UK Základy biologické antropologie 7 Doc. Václav Vančata katedra biologie a ekologické Ped F UK Mapa migrací člověka - genetická Rozšíření anatomicky moderního člověka kolonizační fáze I. kulturní revoluce

Více

Návrh znaku a vlajky pro obec DUŠEJOV

Návrh znaku a vlajky pro obec DUŠEJOV Návrh znaku a vlajky pro obec DUŠEJOV autor: Mgr. Jan Tejkal tel.+420602953832 e-pošta: j.tejkal@volny.cz http://heraldika.webnode.cz/ Tvorba nových obecních (městských) symbolů: Podle platné právní úpravy

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZŠ Břežany zpracovala v rámci projektu DUMY: 6. ročník, výtvarná výchova Tematický blok: Výtvarné umění autor: Mgr. Alžběta Sousedíková sousedikova.obl@seznam.cz duben 2011 Název projektu: Inovace a zkvalitnění

Více

KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY. Datum ověření: 5.1.2012 PROJEKT: OP VK 1.4 61345741 VY_52_INOVACE_S2_Z36_3

KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY. Datum ověření: 5.1.2012 PROJEKT: OP VK 1.4 61345741 VY_52_INOVACE_S2_Z36_3 KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY Datum ověření: 5.1.2012 PROJEKT: OP VK 1.4 61345741 VY_52_INOVACE_S2_Z36_3 KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh

Více

Keltové práce s textem 1. Rozhodni, zda označíš výrok slovem ANO či NE.

Keltové práce s textem 1. Rozhodni, zda označíš výrok slovem ANO či NE. Keltové práce s textem 1. Chovali drůbež husy. 2. Jejich koně nosili již podkovy. 3. Železnou rudu tavili v železných pecích. 4. Poblíž Duchova v severních Čechách bylo nalezeno asi 200 keltských šperků

Více