Evropský sociální fond "Praha a EU: Investujeme do vaší budoucnosti"

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Evropský sociální fond "Praha a EU: Investujeme do vaší budoucnosti""

Transkript

1 Střední škola umělecká a řemeslná Projekt Evropský sociální fond "Praha a EU: Investujeme do vaší budoucnosti" IMPLEMENTACE ŠVP Evaluace a aktualizace metodiky odborného výcviku oboru Umělecký truhlář BOZP, požární ochrana, organizace práce, hygienické zásady práce Zná zásady BOZP a PO, chápe svá práva a povinnosti na pracovišti. Pochopí důležitost dodržování základních hygienických pravidel v kolektivu. Ruční opracování dřeva Používání nářadí, příprava, seřízení Používání pracovních materiálů Výběr a rozměřování materiálů Sekání, štípání, odkorňování Orýsování podle šablon a vykroužení Řezání dřeva ručními pilami Hoblování základními hoblíky Vrtání do dřeva různými vrtáky Dlabání Opracování dřeva struhákem Opracování dřeva pilníkem Získá základní vědomosti o nářadí a správném výběru a použití. Získá základní vědomosti o materiálech a jejich správném výběru. Dokáže rozměřit materiál s ohledem na kvalitu a výtěžnost. Umí pracovat s prkny a fošnami při přípravě výroby. Umí pracovat s kružítky, elipsítky, křivítky a šablonami. S ohledem na materiál a požadavky na přesnost umí vybrat a použít správnou pilu. S ohledem na materiál a požadavky na přesnost umí vybrat a použít hoblíky. Dokáže různými technikami vrtat kolmo i pod různými úhly. Zvládá dlabání různými druhy dlát a umí pro jednotlivé práce je dobře zvolit. Umí pracovat s různými druhy struháků. Umí pracovat s pilníky.

2 Broušení dřeva brusnými papíry a cidlinou Umí pracovat s brusnými materiály různého zrnění. Zná broušení ve směru vláken a napříč. Umí srovnat nerovnosti povrchu cidlinou, cidlinu umí nabrousit. Vytváření konstrukčních spojů Použití kovových spojovacích prostředků Použití dřevěných spojovacích prostředků Základy lepení při použití různých lepidel a klihů Vytváření rohových spojů Zná různé druhy kovových spojovacích prostředků. Umí je správně zvolit a použít. Zná různé druhy dřevěných spojovacích prostředků. Umí je správně zvolit a použít. Pro různé konstrukce a výrobky umí vybrat lepidla či klihy a umí je aplikovat Umí vytvořit různé rohové spoje. Vytváření rámových spojů Umí vytvořit různé rámové spoje. Vytváření středových spojů Umí vytvořit různé středové spoje. Vytváření spojů širokých dílců Umí vytvořit různé spoje širokých dílců. Uskladňování a ošetřování materiálů Ukládání řeziva do hrání Ochrana proti povětrnostním vlivům Skladování velkoplošných materiálů Dokáže kvalitně ukládat řezivo do hrání. Zná zásady založení hrání a prokládání řeziva. Umí správně zvolit způsob zastřešení a zvládá jeho realizaci. Umí kvalitně skladovat velkoplošný materiál dle jednotlivých druhů a místa uskladnění. Lepení a klížení Používání nářadí a pomůcek k lepení Příprava lepidel Způsoby lepení Dokáže vhodně zvolit pomůcky a umí zhotovit přípravky pro klížení. Má osvojeny technologické postupy přípravy lepidel a umí je aplikovat v praxi. Dokáže správně vybrat vhodný postup práce a následně podle něj postupovat.

3 Vady způsobené nesprávnými postupy Lepení a klížení spárovek Lepení rovných a zakřivených ploch Očištění materiálu po lepení a klížení Je obeznámen s následky nesprávného postupu a dokáže je v praxi eliminovat. Zná zásady postupu výroby spárovek, označování ploch dílců a jejich skládání. Umí lepit v lisu i v přípravcích Zná technologické postupy pří očišťování dílců a umí podle nich postupovat. Sesazování, dýhování a lisování Seznámení s výrobním zařízením Třídění a skladování dýh Výběr, řezání a sesazování dýh Příprava základního materiálu Umí ovládat zařízení pro lisování a stahování. Zná zásady ukládání dýh a umí těchto znalostí v praxi používat. Dokáže z estetického hlediska správně vybrat dýhu pro intarzii i sesazenku. Umí vhodně upravit plochu základního materiálu pro dýhování. Příprava lepidel a jejich nanášení Dokáže vybrat vhodné lepidlo pro dýhování, upravit jeho konzistenci a správně nanést. Lepení, dýhování a lisování Olepování hran Očištění lepených a dýhovaných prací Zná technologické postupy při lepení a dýhování. Umí je používat v praxi. Zná různé postupy olepování hran a dokáže podle nich při práci postupovat. Zná technologické postupy při očišťování dílců a umí podle nich postupovat. Povrchová úprava výrobků Seznámení s výrobním zařízením Používání různých druhů povrchových úprav, postupy. Příprava dílců a výrobků k povrchové úpravě Zná zařízení pro povrchovou úpravu. Na základě znalostí zařízení pro povrchovou úpravu umí zvolit optimální variantu a tu použít. Umí kvalitně připravit plochu pro povrchovou úpravu.

4 Příprava tmelu, tmelení, broušení Moření - používání materiálů, pracovní postupy Barvení Nanášení laků, stříkání, máčení a polévání Zná různé druhy tmelů, jejich přípravu a použití. Umí vybrousit dílce. Zná různé druhy mořidel, jejich určení a přednosti. Zná pracovní postupy při aplikaci. Zná různé druhy barev a umí dle účelu vybrat optimální. Umí je správně nanášet. Zná různé druhy laků a umí dle účelu vybrat optimální. Zná pracovní postupy při aplikaci. Strojní obrábění dřeva Používání strojního zařízení Řezání podélné a příčné Příprava stroje Dokáže vhodně vybrat strojní zařízení k obrábění a umí s ním správně a bezpečně pracovat. Zná druhy ozubení kotoučových pil a dokáže je vhodně vybrat a použít při řezání materiálů. Umí zkontrolovat a připravit stroj k řezání. Pracovní postupy při řezání Zná pracovní postupy a umí je používat v praxi. Používání přípravků a šablon Ošetřování stroje Vrtání Příprava stroje Umí si zhotovovat přípravky a šablony. Dokáže je vhodně používat v praxi. Zná kostrukci strojů, které používá, umí je správně udržovat a ošetřovat. Zná specifické požadavky pro práci na strojích s rotujícími součástmi. Umí je užít v praxi. Umí zkontrolovat a připravit stroj k vrtání. Pracovní postup při vrtání, používání vrtáků Používání přípravků a šablon Dlabání Zná druhy vrtáků, jejich určení a používání. Zná druhy vrtaček a jejich použití. Umí vytvářet přípravky a šablony pro vrtání. Umí je vhodně používat. Umí dlabat na různých dlabacích strojích. Příprava stroje Umí zkontrolovat a připravit stroj k dlabání.

5 Pracovní postup při dlabání Zná pracovní postupy a umí je používat v praxi. Broušení Příprava stroje Zná různé druhy brusek,jejich určení a užití. Znalosti umí používat v praxi. Umí zkontrolovat a připravit stroj k broušení. Pracovní postup při broušení Použití přípravků ašablon Kolíkování Umí pracovat na různých druzích brusek s ohledem na jejich specifika. Umí si zhotovovat přípravky a šablony. Dokáže je vhodně používat v praxi. Umí vytvářet kostrukční spoje na kolíky. Vykružování Umí vykružovat dílce pomocí různých strojů a nářadí. Formátování Soustružení Používání nástrojů a jejich údržba Stanovení obrátek Zhotovení jednoduchého výrobku Frézování Používání nástrojů a jejich údržba Stanovení obrátek Zhotovení jednoduchého výrobku Umí formátovat různé materiály způsoby příslušejícími požadovaným výstupům. Umí pracovat na strojích s rotujícím obrobkem. Umí vhodně volit rychlost otáček. Umí vhodně zvolit nástroje a nářadí pro opracování obrobku. Umí je správně naostřit. Dokáže vhodně volit otáčky s ohledem na pokročilost opracování a na jeho rozměry. Umí zhotovit funkční výrobek na soustruhu. Dokáže frézovat materiál pomocí stroje a nářadí. Umí vhodně kombinovat nástroje. Umí vhodně volit nástroje pro stroje i nářadí. Umí vhodně volit otáčky nástrojů při práci a to s ohledem na opracovávaný materiál. Umí zhotovit funkční výrobek na frézce. Zhotovení bytového doplňku

6 Přenášení rozměrů z výkresu na materiál Zhotovení výrobku dle výkresu Povrchová úprava výrobku (broušení, lakování, leštění) Dokáže přenášet rozměry z výkresu na materiál. Dokáže vhodnými postupy dle výkresu zhotovit funkční výrobek. Zhotovený výrobek dokáže vhodnými materiály a správnými postupy povrchově finalizovat. Ruční obrábění kovů Používání nástrojů, měřidel, nářadí Ošetřování a ukládání nástrojů, nářadí a měřidel Pracovní postupy Umí správně používat nářadí, nástroje a měřidla při práci s kovem. Zná a uplatňuje zásady pro práci s nástroji a měřidly. Zná pracovní postupy a umí je používat v praxi. Měření a orýsování Ruční řezání a stříhání Ruční pilování Umí nanášet rozměry na obrobek a podle nich jej orýsovávat. Umí řezat ruční pilkou na železo a stříhat nůžkami na plech. Umí pilovat různými druhy pilníků. Ruční vrtání a začišťování otvorů (zahloubení) Ohýbání Umí vrtat ruční vrtačkou a zahlubovat. Umí ohýbat plech pomocí kleští a ve svěráku. Spojování kovů nýtováním Umí nýtovat různými druhy nýtů. Ochrana proti korozi nátěrovými hmotami Dokáže vhodně zvolit postup při ochraně kovů proti korozi, případně korozi chemicky zastavit. Montáž nábytkového a stavebního kování Osazení závěsů a dalšího vnitřního kování Výběr a použití různých druhů kování Umí osazovat různé druhy závěsů. Umí vhodně zvolit druh kování pro různé typy nábytku a slohu.

7 Způsoby osazování různých druhů kování Výběr a úprava vnějšího kování Umí správně osadit kování a dokáže je seřídit. Umí vhodně zvolit druh vnějšího kování pro různé typy výrobků. Stavební kování- výběr a osazení Umí správně osadit kování a dokáže je seřídit. Montáž dílců Dokáže za pomoci montážního kování provést kompletaci a montáž výrobků. Umělé sušení dřeva Obsluha jednotlivých druhů sušiček Kontrola vlhkosti Dokáže obsluhovat sušičku řeziva. Umí pomocí vlhkoměru zjišťovat vlhkost dřeva. Zhotovení ornamentální intarzie a marketerie Příprava dýh Střih a přenášení střihu na dřevo dle výkresu Řezání nožem a pilkou Lisování intarzií Vykládání kovem, perletí, želvovinou, dřevem Úprava před dokončovacími pracemi Opravy intarzií, marketerií, inkrustací Umí provést vhodný výběr dýh na základě barvy a textury dřeva. Umí přenášet střih na dřevo a umí jednotlivé střihy kvalitně sesazovat do figur. Dokáže přesně vyřezávat tvary ornamentů pomocí pilky a nože. Zná postupy práce při lisování a dokáže je uplatňovat v praxi. Umí vykládat dřevo dřevem, kovem, perletí a želvovinou. Umí pomocí vhodných materiálů kvalitně připravit podklad před dokončovacími pracemi. Provede opravu intarzií, marketérií a inkrustací. Povrchová úprava výrobků Šelaková politura - plnění pórů Ovládá leštění na pololesk a na vysoký lesk. Vymývání a bělení dřeva. Materiály, postupy Zná materiály vhodné pro bělení dřeva a umí je používat s ohledem na bezpečnost práce.

8 Voskování Umí povrchově dokončovat materiál metodou voskování. Zahrubování Pískování Umí povrchově dokončovat materiál metodou zahrubování. Umí povrchově dokončovat materiál metodou pískování. Vypalování, leptání Umí provádět zdobnou techniku vypalování a leptání. Zhotovení umělecko-řemeslných výrobků Imitace exotických dřevin přimořováním Oprava poškozené části řezby na lištách a ploše Zhotovení slohových oken, dveří dle původních vzorů Zhotovení dobové kostry židle starými technikami Obnova vykládaných historických ploch a vlysů Umí metodou přimořování napodobovat exotické dřeviny. Dokáže pomocí řezbářských dlát zhotovit řezby a ornamenty na liště a ploše. Umí zhotovit stavebně truhlářské výrobky v slohovém stylu. Umí zhotovit nábytkové konstrukce v dobovém slohu. Umí opravit plochy a vlysy v dobovém slohu. Opravy dobového nábytku a zařízení Zjištění rozsahu závad, provedení dokumentace Odstranění poškozených částí a jejich výměna Přizpůsobení celkového vzhledu povrchové úpravy - retuše a barevné přizpůsobení Postupy při restaurátorských pracech Odstraňování sekundárních nátěrových vrstev Aplikace rozpouštědel Diagnostika nátěrových vrstev Zná základní náležitosti restaurátorské zprávy. Umí zdokumentovat závady a navrhnout správné kroky pro opravu. Dokáže odstranit poškozené části a citlivě je nahradit novými v duchu slohu výrobku. Umí sladit novou povrchovou úpravu s původní, aby nebyl narušen estetický vjem. Zná a dodržuje zásady restaurování při práci s historickým nábytkem a předměty. Dokáže odstranit sekundární nátěry tak, aby nedošlo k znehodnocení primárních. Umí aplikovat rozpouštědla při odstraňování nátěrů při dodržení bezpečnosti práce. Dokáže diagnostikovat staré i nové nátěrové hmoty a umí je aplikovat.

9 Konzervování bez oprav Dokáže konzervovat dřevěné výrobky pomocí klasických i nových materiálů. Tříleté obory: Učitel odborného výcviku vede žáky k osvojování základních dovedností a správných řemeslných návyků. Vychovává je k přesnosti v práci, k důslednému dodržování pracovních postupů, rozvíjí jejich estetické cítění, kreativitu a řemeslné dovednosti. Zvláštní pozornost je věnována dodržování zásad BOZP, PO a hygieně při práci. Maturitní obory: V odborné výuce se učí žák jednotlivým pracem a technikám používaných při výrobě uměleckých a užitkových předmětů ze dřeva a velkoplošných materiálů, včetně povrchové úpravy klasickými a novodobými metodami. Žáci se seznamují s postupy užívanými při restaurování nábytku. Používají prakticky odbornou terminologii a čtou výkresovou dokumentaci. Žáci získávají manuální zručnost při ručním i strojním obrábění dřeva. Osvojují si vědomosti a dovednosti potřebné pro obsluhu a údržbu strojů, zařízení a pomůcek používaných při práci. Žáci jsou vedeni k dodržování technologické kázně, včetně dodržování předpisů BOZP.

CZ.1.07/1.5.00/34.0015 V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol. Ing.

CZ.1.07/1.5.00/34.0015 V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol. Ing. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0015 V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol III.2. Inovace

Více

Hodnoticí standard. Umělecký truhlář (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82)

Hodnoticí standard. Umělecký truhlář (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82) Umělecký truhlář (kód: 82-001-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82) Týká se povolání: Umělecký truhlář Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Stavební truhlář (kód: 33-002-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Truhlář Kvalifikační úroveň

Více

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Truhlář nábytkář (kód: -001-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: ) Týká se povolání: Truhlář nábytkář; Truhlář Kvalifikační

Více

Truhlářská dílna PLÁN PRÁCE NA ŠKOLNÍ ROK 2017/2018

Truhlářská dílna PLÁN PRÁCE NA ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 Truhlářská dílna PLÁN PRÁCE NA ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 v Oselcích dne: 28. 8. 2017 Organizace pracovního dne na úseku praktické výchovy pro školní rok 2017/2018 Pracovní doba žáků: začátek výuky - 7:30/8:30

Více

Evropský sociální fond "Praha a EU: Investujeme do vaší budoucnosti"

Evropský sociální fond Praha a EU: Investujeme do vaší budoucnosti Střední škola umělecká a řemeslná Projekt Evropský sociální fond "Praha a EU: Investujeme do vaší budoucnosti" IMPLEMENTACE ŠVP Evaluace a aktualizace metodiky odborného výcviku oboru Umělecký řezbář Základní

Více

Hodnoticí standard. Truhlář pro výrobu oken a dveří (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Truhlář pro výrobu oken a dveří (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Truhlář pro výrobu oken a dveří (kód: 33-022-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Stavební truhlář;

Více

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, příspěvková organizace náměstí Svobody 318

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, příspěvková organizace náměstí Svobody 318 Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, příspěvková organizace náměstí Svobody 318 Obor: 82-51 - L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva Třída: EU4A Období: jaro 2016 Profilová část maturitní

Více

ÚSTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA OBOR TRUHLÁŘ

ÚSTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA OBOR TRUHLÁŘ ÚSTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA OBOR TRUHLÁŘ Okruhy: 1. a) Části stromu, výživa stromu. Fotosyntéza. b) Druhy spojů, definice, druhy nákres, popis a použití. 2. a) Teorie lepení, složky lepidel, lepící směsi a

Více

Žák rozpoznává přirozené a výrobní vady dřeva a určuje vady dle ČSN

Žák rozpoznává přirozené a výrobní vady dřeva a určuje vady dle ČSN Střední škola umělecká a řemeslná Projekt Evropský sociální fond "Praha a EU: Investujeme do vaší budoucnosti" IMPLEMENTACE ŠVP Evaluace a aktualizace metodiky předmětu Materiály (dřevoobory) Tříleté obory:

Více

Okruhy pro závěrečné zkoušky oboru - strojní mechanik školní rok 2017/2018 (odborný výcvik)

Okruhy pro závěrečné zkoušky oboru - strojní mechanik školní rok 2017/2018 (odborný výcvik) Okruhy pro závěrečné zkoušky oboru - strojní mechanik školní rok 2017/2018 (odborný výcvik) 1) Zpracování kovů a vybraných nekovových materiálů měření a orýsování řezání kovů ruční a strojní pilování rovinných,

Více

Obsluha strojů pro zpracování materiálů ve výrobě nábytku (kód: H)

Obsluha strojů pro zpracování materiálů ve výrobě nábytku (kód: H) Obsluha strojů pro zpracování materiálů ve výrobě nábytku (kód: 33-017-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká

Více

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Truhlář nábytkář; Dílenský montážník nábytku Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Truhlář nábytkář; Dílenský montážník nábytku Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Dílenský montážník nábytku (kód: 33-020-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Truhlář nábytkář;

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.17 Technická příprava výroby Kapitola 13

Více

DRUHY NÁŘADÍ. METR ROZKLÁDACÍ dřevěný, plastový, kovový měření + orýsování (kov, plast, dřevo)

DRUHY NÁŘADÍ. METR ROZKLÁDACÍ dřevěný, plastový, kovový měření + orýsování (kov, plast, dřevo) DRUHY NÁŘADÍ METR ROZKLÁDACÍ dřevěný, plastový, kovový měření + orýsování (kov, plast, dřevo) měří s přesností na 1mm METR SVINOVACÍ ocelový měření + orýsování (kov, dřevo, plast) měří s přesností na 1mm

Více

Povolání Nábytkář, Truhlář nábytkář, Stolař, Výrobce nábytku, Výrobce výrobků ze dřeva Regulovaná jednotka práce:ne

Povolání Nábytkář, Truhlář nábytkář, Stolař, Výrobce nábytku, Výrobce výrobků ze dřeva Regulovaná jednotka práce:ne Nábytkářský truhlář Nábytkářský truhlář vyrábí a opravuje nábytek a truhlářské výrobky. Odborný směr: Dřevařská výroba a nábytkářství Odborný podsměr: nábytkářské a truhlářské práce Kvalifikační úroveň:

Více

Okruhy pro závěrečnou zkoušku oboru - karosář školní rok 2016/2017 (teorie)

Okruhy pro závěrečnou zkoušku oboru - karosář školní rok 2016/2017 (teorie) 1. Ruční zpracování kovů Měření a orýsování materiálu Pilování Řezání kovů Stříhání Sekání Probíjení Vrtání a zahlubování Vyhrubování a vystružování Řezání závitů Rovnání a ohýbání Nýtování Broušení Okruhy

Více

Hodnoticí standard. Výrobce forem ze dřeva (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Výrobce forem ze dřeva (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Výrobce forem ze dřeva (kód: 28-024-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Technická chemie a chemie silikátů (kód: 28) Týká se povolání: Výrobce forem ze dřeva Kvalifikační

Více

V Z D Ě L Á V A C Í P R O G R A M D Ě L N Í K V E S T R O J Í R E N S K É V Ý R O B Ě 2 3-007 - E

V Z D Ě L Á V A C Í P R O G R A M D Ě L N Í K V E S T R O J Í R E N S K É V Ý R O B Ě 2 3-007 - E V Z D Ě L Á V A C Í P R O G R A M D Ě L N Í K V E S T R O J Í R E N S K É V Ý R O B Ě 2 3-007 - E Obsah OBSAH... 2 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE PROGRAMU DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ... 3 2. PROFIL ABSOLVENTA... 4 VÝSLEDKY

Více

Hodnoticí standard. Výrobce dřevěných loutek (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82)

Hodnoticí standard. Výrobce dřevěných loutek (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82) Výrobce dřevěných loutek (kód: 82-024-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82) Týká se povolání: Výrobce dřevěných hraček Kvalifikační úroveň

Více

Výrobce a opravář trsacích a drnkacích hudebních nástrojů. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Výrobce a opravář trsacích a drnkacích hudebních nástrojů. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Výrobce a opravář trsacích a drnkacích hudebních nástrojů (kód: 33-040-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká

Více

Výrobce architektonických výstavních modelů (kód: H)

Výrobce architektonických výstavních modelů (kód: H) Výrobce architektonických výstavních modelů (kód: 82-020-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82) Týká se povolání: Modelář výstavních modelů

Více

Pracovník pro povrchovou úpravu nábytku (kód: H)

Pracovník pro povrchovou úpravu nábytku (kód: H) Pracovník pro povrchovou úpravu nábytku (kód: 33-019-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Truhlář

Více

Témata profilové části maturitní zkoušky

Témata profilové části maturitní zkoušky Témata profilové části maturitní zkoušky Školní rok: 2017/2018 Obor vzdělání: Uměleckořemeslná stavba hudebních nástrojů Kód oboru vzdělání: 82-51-L/06 Předmět: Blok odborných předmětů Třída: 4.ME-USH

Více

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, náměstí Svobody 318. Profilová část maturitní zkoušky. Dané téma obsahuje učivo předmětu.

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, náměstí Svobody 318. Profilová část maturitní zkoušky. Dané téma obsahuje učivo předmětu. Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, náměstí Svobody 318 Obor: 82-51 - L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva Třída: EU4A Období: jaro 2014 Profilová část maturitní zkoušky 1. povinná

Více

Pracovník pro povrchovou úpravu nábytku. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Pracovník pro povrchovou úpravu nábytku. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Pracovník pro povrchovou úpravu nábytku (kód: 33-019-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Pracovník

Více

Pracovník výroby koster pro čalouněný nábytek. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Pracovník výroby koster pro čalouněný nábytek. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Pracovník výroby koster pro čalouněný nábytek (kód: 33-036-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání:

Více

Metodika k dílně pro obor Truhlář

Metodika k dílně pro obor Truhlář Metodika k dílně pro obor Truhlář Příjemce:, Školní 709, 374 19 Trhové Sviny Projekt:, Cíl učebny: nákup nového strojního vybavení do dílen, zatraktivnit a zmodernizovat výuku a usnadnit tak cestu absolventům

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Hodnoticí standard. Klempíř drakař (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Klempíř drakař (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Klempíř drakař (kód: 23-052-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Klempíř strojní Kvalifikační úroveň NSK

Více

Výrobce a opravář smyčcových hudebních nástrojů. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Výrobce a opravář smyčcových hudebních nástrojů. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Výrobce a opravář smyčcových hudebních nástrojů (kód: 33-038-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání:

Více

Hodnoticí standard. Tesař (kód: 36-051-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Tesař (kód: 36-051-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Tesař (kód: 36-051-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Tesař Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Dílenský montážník nábytku (kód: 33-020-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Dílenský montážník

Více

Hodnoticí standard. Stavební truhlář (kód: 33-002-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Standard je platný od: 30.1.2009

Hodnoticí standard. Stavební truhlář (kód: 33-002-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Standard je platný od: 30.1.2009 Stavební truhlář (kód: 33-002-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Povolání: Truhlář Doklady potvrzující úplnou profesní

Více

Hodnoticí standard. Základní kovoobráběčské práce (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Základní kovoobráběčské práce (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu Základní kovoobráběčské práce (kód: 23-021-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Dělník ve strojírenské výrobě

Více

Hodnoticí standard. Klempíř strojní (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Klempíř strojní (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Klempíř strojní (kód: 23-051-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Klempíř strojní Kvalifikační úroveň NSK

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.17 Technická příprava výroby Kapitola 15

Více

Práce s technickými materiály

Práce s technickými materiály Práce s technickými materiály Charakteristika vyučovacího předmětu Předmět práce s technickými materiály je povinně volitelný předmět pro žáky 9. ročníku. Navazuje na předmět praktické činnosti, který

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNICKÁ A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PROFESORA ŠVEJCARA, PLZEŇ, KLATOVSKÁ 109. Martin Škoula VÝROBNÍ ZAŘÍZENÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNICKÁ A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PROFESORA ŠVEJCARA, PLZEŇ, KLATOVSKÁ 109. Martin Škoula VÝROBNÍ ZAŘÍZENÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNICKÁ A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PROFESORA ŠVEJCARA, PLZEŇ, KLATOVSKÁ 109 Martin Škoula VÝROBNÍ ZAŘÍZENÍ SOUBOR PŘÍPRAV PRO 2. R. OBORU 33-56-H/01 TRUHLÁŘ Vytvořeno v rámci Operačního

Více

Truhlář pro výrobu oken a dveří

Truhlář pro výrobu oken a dveří Truhlář pro výrobu oken a dveří Truhlář pro výrobu oken a dveří výrábí okna a dveře. Odborný směr: Dřevařská výroba a nábytkářství Odborný podsměr: nábytkářské a truhlářské práce Kvalifikační úroveň: Střední

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

- řád školní dílny - zásady první pomoci při úrazech. technický výkres - náčrt, výkres, druhy čar, kótování, měřítko

- řád školní dílny - zásady první pomoci při úrazech. technický výkres - náčrt, výkres, druhy čar, kótování, měřítko Ročník: 6. Práce s technickými materiály : - dodržuje obecné zásady bezpečnosti a hygieny při práci i zásady bezpečnosti při práci s nástroji a nářadím, poskytne l.pomoc při úrazu - čte technický výkres

Více

Hodnoticí standard. Podlahář dřevěných podlah (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Podlahář dřevěných podlah (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Podlahář dřevěných podlah (kód: 36-033-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Podlahář dřevěných podlah Kvalifikační

Více

Hodnoticí standard. Mechanik optických přístrojů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Mechanik optických přístrojů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Mechanik optických přístrojů (kód: 23-030-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik optických přístrojů

Více

Hodnoticí standard. Klempíř strojní (kód: 23-051-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Klempíř strojní (kód: 23-051-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Klempíř strojní (kód: 23-051-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Klempíř strojní Kvalifikační úroveň NSK

Více

Montážník interiérových dveří a zárubní (kód: H)

Montážník interiérových dveří a zárubní (kód: H) Montážník interiérových dveří a zárubní (kód: 33-054-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Kvalifikační

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Pracovník výroby ohýbaného nábytku z vrstveného dřeva (kód: H) Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Pracovník výroby ohýbaného nábytku z vrstveného dřeva (kód: H) Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Pracovník výroby ohýbaného nábytku z vrstveného dřeva (kód: 33-067-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání:

Více

Hodnoticí standard. Optik pro brýlovou techniku (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Optik pro brýlovou techniku (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Optik pro brýlovou techniku (kód: 23-033-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik optických přístrojů

Více

Záznam o průběhu zkoušky

Záznam o průběhu zkoušky Zámečník (kód: 23-003-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Strojní zámečník; Provozní zámečník a montér; Důlní zámečník; Mechanik

Více

hodin 215 Strojírenství a strojírenská výroba Odborný - rekvalifikační

hodin 215 Strojírenství a strojírenská výroba Odborný - rekvalifikační Typ kurzu Oborové zaměření Název kurzu Stručný popis (pro koho, o čem a k čemu kurz je) Počet Obsluha CNC obráběcích strojů (23-026-H) Truhlář nábytkář (33-001-H) Obsluha strojů pro zpracování materiálů

Více

Hodnoticí standard. Kovotlačitel (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82)

Hodnoticí standard. Kovotlačitel (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82) Kovotlačitel (kód: 82-008-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82) Týká se povolání: Kovotlačitel Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná způsobilost

Více

Sestavování přístrojů a zařízení přesné mechaniky včetně elektronických prvků, jejich montáž, justáž a oživování 3

Sestavování přístrojů a zařízení přesné mechaniky včetně elektronických prvků, jejich montáž, justáž a oživování 3 Mechanik přístrojů a strojů (kód: 2-02-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 2) Týká se povolání: Mechanik strojů a zařízení Kvalifikační

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU ODBORNÝ VÝCVIK Název školního vzdělávacího programu: Název a kód oboru vzdělání: TESAŘ 36-64-H/01 Tesař Celkový počet hodin za studium (rozpis učiva): 1. ročník = 495 hodin/ročník

Více

Sestavování přístrojů a zařízení přesné mechaniky včetně elektronických prvků, jejich montáž, justáž a oživování 3

Sestavování přístrojů a zařízení přesné mechaniky včetně elektronických prvků, jejich montáž, justáž a oživování 3 Mechanik přístrojů a strojů (kód: 23-032-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik strojů a zařízení

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Základní aranžérské nářadí a pomůcky,

Více

Dělník výroby drobných dřevěných výrobků. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Dělník výroby drobných dřevěných výrobků. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Dělník výroby drobných dřevěných výrobků (kód: 33-034-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Dělník

Více

Výrobce a opravář trsacích a drnkacích hudebních nástrojů. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Výrobce a opravář trsacích a drnkacích hudebních nástrojů. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Výrobce a opravář trsacích a drnkacích hudebních nástrojů (kód: 33-040-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká

Více

Tvorba návrhu rytiny 3. Orientace v normách, technických a výtvarných podkladech pro provádění uměleckořemeslných ryteckých prací 3

Tvorba návrhu rytiny 3. Orientace v normách, technických a výtvarných podkladech pro provádění uměleckořemeslných ryteckých prací 3 Umělecký rytec (kód: 82-021-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82) Týká se povolání: Umělecký rytec Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

Hodnoticí standard. Dělník ve strojírenské výrobě (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Dělník ve strojírenské výrobě (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu Dělník ve strojírenské výrobě (kód: 23-007-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Pomocný pracovník ve strojírenství

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.17 Technická příprava výroby Kapitola 23

Více

Střední odborné učiliště stavební, Plzeň, Borská 55. R o z h o d n u t í

Střední odborné učiliště stavební, Plzeň, Borská 55. R o z h o d n u t í R o z h o d n u t í určení nabídky povinných a nepovinných zkoušek pro maturitní zkoušku konanou ve školním roce 2015/2016 Na základě ustanovení 79 odst. 3 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním,

Více

Hodnoticí standard. Vahař (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23)

Hodnoticí standard. Vahař (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Vahař (kód: 23-031-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik strojů a Kvalifikační úroveň NSK - EQF:

Více

Odborný výcvik. izovač. 45-L/01 Mechanik seřizova OBOR: 23-45

Odborný výcvik. izovač. 45-L/01 Mechanik seřizova OBOR: 23-45 PŘEDMĚT: Odborný výcvik OBOR: 23-45 45-L/01 Mechanik seřizova izovač Obsah prezentace: Úvodem Obecnécíle předmětu Pojetí výuky Charakteristika, obsah a rozpis učiva 1.ročníku Charakteristika, obsah a rozpis

Více

PRÁCE S TECHNICKÝMI MATERIÁLY

PRÁCE S TECHNICKÝMI MATERIÁLY PRÁCE S TECHNICKÝMI MATERIÁLY 8. a 9. ročník Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Vyučovací předmět Práce s technickými materiály se vyučuje jako volitelný předmět

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_ZÁKLADY RUČNÍHO OPRACOVÁNÍ MATERIÁLŮ 3_T1 Číslo

Více

Výchovné a vzdělávací postupy,které v tomto předmětu směřují k utváření klíčových kompetencí :

Výchovné a vzdělávací postupy,které v tomto předmětu směřují k utváření klíčových kompetencí : Předmět : pracovní činnosti Ročník : 6. Téma : dřevo materiál budoucnosti Zpracoval : Karel Horbas Počet vyučovacích hodin : 8 Návrh časového rozvržení : 1.Poznatky a dřevě a nácvik dovedností v oboru

Více

Střední odborné učiliště stavební, Plzeň, Borská 55. R o z h o d n u t í

Střední odborné učiliště stavební, Plzeň, Borská 55. R o z h o d n u t í R o z h o d n u t í určení nabídky povinných a nepovinných zkoušek pro maturitní zkoušku konanou ve školním roce 2014/2015 Na základě ustanovení 79 odst. 3 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním,

Více

Hodnoticí standard. Optik (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Optik (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu Optik (kód: 23-074-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Optik Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 4 Odborná způsobilost

Více

Hodnoticí standard. Tapetář (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Tapetář (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Tapetář (kód: 39-003-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Speciální a interdisciplinární obory (kód: 39) Týká se povolání: Tapetář Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

Hodnoticí standard. Truhlář nábytkář (kód: 33-001-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Standard je platný od: 30.1.2009

Hodnoticí standard. Truhlář nábytkář (kód: 33-001-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Standard je platný od: 30.1.2009 Truhlář nábytkář (kód: 33-001-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Povolání: Truhlář Doklady potvrzující úplnou profesní

Více

Screening TRUHLÁŘ. Miloš Říha (OSVČ) Vyučil se v oboru tesař a od roku 1991 podniká jako truhlář.

Screening TRUHLÁŘ. Miloš Říha (OSVČ) Vyučil se v oboru tesař a od roku 1991 podniká jako truhlář. Obsah: 1. Screeneři základní představení:...2 2. Výukové exkurze:...2 3. Klíčové dovednosti:...2 4. Klíčové stroje:...3 5. Klíčové technologie:...3 6. Klíčové inovace:...4 7. Klíčové tradice:...4 8. Učitelé

Více

Bezpečnost práce. Seznámení s řádem školní dílny. První pomoc při úrazu nářadím, materiálem a elektrickým proudem

Bezpečnost práce. Seznámení s řádem školní dílny. První pomoc při úrazu nářadím, materiálem a elektrickým proudem A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a svět 2 Vzdělávací obor: Člověk a svět 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 5 Kompetence k učení vyhledává a třídí informace samostatně pozoruje

Více

VY_32_INOVACE_257_Konstrukční spoje_pwp

VY_32_INOVACE_257_Konstrukční spoje_pwp Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0880 VY_32_INOVACE_257_Konstrukční spoje_pwp Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková

Více

dílenský řád, HBP úvod do technického zobrazení

dílenský řád, HBP úvod do technického zobrazení Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vyučovací předmět: Pracovní činnosti - chlapci Ročník: 6. dodržuje zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, hygienická pravidla a předpisy dodržuje technologickou

Více

Tesař pro zhotovování a montáž bednění, lešení a pomocných konstrukcí

Tesař pro zhotovování a montáž bednění, lešení a pomocných konstrukcí Tesař pro zhotovování a montáž bednění, lešení a pomocných konstrukcí (kód: 36-074-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká

Více

Povolání CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra Tesaři a stavební truhláři Kč Kč Stavební truhláři Kč

Povolání CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra Tesaři a stavební truhláři Kč Kč Stavební truhláři Kč Stavební truhlář Stavební truhlář vyrábí a montuje stavebně-truhlářské výrobky a konstrukce. Odborný směr: Odborný podsměr: Kvalifikační úroveň: Alternativní názvy: Regulovaná jednotka práce: Dřevařská

Více

Hodnoticí standard. Umělecký truhlář (kód: 82-001-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82)

Hodnoticí standard. Umělecký truhlář (kód: 82-001-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82) Umělecký truhlář (kód: 82-001-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82) Týká se povolání: Umělecký truhlář Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

Truhlář pro obklady, schodiště a podlahy

Truhlář pro obklady, schodiště a podlahy Truhlář pro obklady, schodiště a podlahy Truhlář pro obklady, schodiště a podlahy vyrábí a montuje schodiště, navazující podlahy a obklady. Odborný směr: Dřevařská výroba a nábytkářství Odborný podsměr:

Více

Příprava a zpracování uměleckořemeslného záměru, studium podkladů, zpracování výtvarného návrhu řezbářského výrobku

Příprava a zpracování uměleckořemeslného záměru, studium podkladů, zpracování výtvarného návrhu řezbářského výrobku Umělecký řezbář (kód: 82-002-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82) Týká se povolání: Umělecký řezbář Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNICKÁ A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PROFESORA ŠVEJCARA, PLZEŇ, KLATOVSKÁ 109. Martin Škoula VÝROBNÍ ZAŘÍZENÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNICKÁ A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PROFESORA ŠVEJCARA, PLZEŇ, KLATOVSKÁ 109. Martin Škoula VÝROBNÍ ZAŘÍZENÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNICKÁ A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PROFESORA ŠVEJCARA, PLZEŇ, KLATOVSKÁ 109 Martin Škoula VÝROBNÍ ZAŘÍZENÍ SOUBOR PŘÍPRAV PRO 3. R. OBORU 33-56-H/01 TRUHLÁŘ Vytvořeno v rámci Operačního

Více

Ruční obrábění a zpracovávání kovových materiálů řezáním, stříháním, pilováním, vrtáním, broušením, ohýbáním 3

Ruční obrábění a zpracovávání kovových materiálů řezáním, stříháním, pilováním, vrtáním, broušením, ohýbáním 3 Nožíř (kód: 23-008-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Nástrojař Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

Obráběcí stroje. Nabízíme Vám tyto služby: Obráběcí stroje. Schönfeld Oto Sládkovičova 1266 Praha 4 142 00

Obráběcí stroje. Nabízíme Vám tyto služby: Obráběcí stroje. Schönfeld Oto Sládkovičova 1266 Praha 4 142 00 Kombi brusky Srážeč hran Hoblovky, dlabačka Truhlářské frézky Soustruhy na dřevo Pily kotoučové a formátovací s předřezem Pásové pily na dřevo Odsavače prachu Pásové pily na kov Sukovací vrtačky Stolní

Více

1. Anotace : příklady výrobků pro chlapce v předmětu pracovní činnosti

1. Anotace : příklady výrobků pro chlapce v předmětu pracovní činnosti Zpracoval : Karel Horbas, ZŠ Lysice, Technické práce 1. Anotace : příklady výrobků pro chlapce v předmětu pracovní činnosti 2. Cílová skupina : chlapci 6. až 9. ročníku, úkoly budou zadávány ve vyučovacích

Více

Hodnoticí standard. Tvářeč plastů pro letadla (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Tvářeč plastů pro letadla (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Tvářeč plastů pro letadla (kód: 23-136-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Tvářeč plastů pro letadla Kvalifikační

Více

VY_32_INOVACE_249_Konstrukční spoje_pwp

VY_32_INOVACE_249_Konstrukční spoje_pwp Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0880 VY_32_INOVACE_249_Konstrukční spoje_pwp Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková

Více

Pokyny pro studenty Fakulty Architektury a Designu ČVUT Praha

Pokyny pro studenty Fakulty Architektury a Designu ČVUT Praha Pokyny pro studenty Fakulty Architektury a Designu ČVUT Praha Úvod: Dílny jsou prostorem pro výrobu architektonických a designových modelů. V dílnách probíhají konzultace nad jednotlivými projekty, kde

Více

Zámečník kolejových konstrukcí a vozidel (kód: H)

Zámečník kolejových konstrukcí a vozidel (kód: H) Zámečník kolejových konstrukcí a vozidel (kód: 23-071-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Provozní zámečník

Více

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Dělník výroby bednění (kód: 33-026-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Dělník výroby bednění Kvalifikační

Více

Hodnoticí standard. Lakýrník a natěrač (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Lakýrník a natěrač (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Lakýrník a natěrač (kód: 39-002-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Speciální a interdisciplinární obory (kód: 39) Týká se povolání: Lakýrník a natěrač Kvalifikační úroveň

Více

Ruční obrábění a zpracovávání kovových materiálů řezáním, stříháním, pilováním, vrtáním, broušením, ohýbáním 3

Ruční obrábění a zpracovávání kovových materiálů řezáním, stříháním, pilováním, vrtáním, broušením, ohýbáním 3 Nožíř (kód: 23-008-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Nástrojař Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

Hodnoticí standard. Nástrojař pro přípravky a měřidla (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Nástrojař pro přípravky a měřidla (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Nástrojař pro přípravky a měřidla (kód: 2-015-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 2) Týká se povolání: Nástrojař Kvalifikační

Více

Mechanik dechových hudebních nástrojů (kód: H) Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Mechanik dechových hudebních nástrojů (kód: H) Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Mechanik dechových hudebních nástrojů (kód: 33-065-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Mechanik

Více

SEZNAM TÉMAT K ÚSTNÍ PROFILOVÉ ZKOUŠCE Z TECHNOLOGIE

SEZNAM TÉMAT K ÚSTNÍ PROFILOVÉ ZKOUŠCE Z TECHNOLOGIE SEZNAM TÉMAT K ÚSTNÍ PROFILOVÉ ZKOUŠCE Z TECHNOLOGIE Školní rok: 2012/2013 Obor: 23-44-L/001 Mechanik strojů a zařízení 1. Základní vlastnosti materiálů fyzikální vlastnosti chemické vlastnosti mechanické

Více

Hodnoticí standard. Umělecký zámečník (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82)

Hodnoticí standard. Umělecký zámečník (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82) Umělecký zámečník (kód: 82-004-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82) Týká se povolání: Umělecký kovář a zámečník Kvalifikační úroveň NSK -

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.17 Technická příprava výroby Kapitola 31

Více

Výrobce a opravář dechových dřevěných hudebních nástrojů (kód: M) Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Výrobce a opravář dechových dřevěných hudebních nástrojů (kód: M) Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Výrobce a opravář dechových dřevěných (kód: 33-048-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba (kód: 33) Týká se povolání: Výrobce a opravář dechových

Více

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21)

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Modelář ve slévárenství (kód: 21-025-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Modelář ve

Více

Zámečník kolejových konstrukcí a vozidel

Zámečník kolejových konstrukcí a vozidel Zámečník kolejových konstrukcí a vozidel (kód: 23-071-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Zámečník kolejových

Více