Vypořádání připomínek k 2. návrhu revize cíle 1 s registrátory KÚ dne Závěry pro další práci na cíli 1

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vypořádání připomínek k 2. návrhu revize cíle 1 s registrátory KÚ dne Závěry pro další práci na cíli 1"

Transkript

1 Vypořádání připomínek k 2. návrhu revize cíle 1 s registrátory KÚ dne Závěry pro další práci na cíli 1 VÝCHODISKA Registrační podmínky - definované ZSS Registrační proces - Dnes chybí jednotná pravidla centrální metodika, takže jednotlivé kraje postupují podle vlastních pravidel a ta se pochopitelně kraj od kraje liší. Registr informační systém o poskytovatelích s oprávněním Časový horizont změn Předpoklad: Jednotná metodika registrací a kontrol registračních podmínek navazující na standardy a inspekce. - Novela vyhlášky 505/2006 Sb., zejm. příloha č Novela zákona s návaznou novelou prováděcí vyhlášky. Význam registrací Registrace je součástí systému zajištění kvality a odbornosti sociálních služeb. Registrace resp. zrušení registrace musí být provázáno s inspekcí kvality sociálních služeb. Součástí inovace systému kvality by proto měla být i registrace. Registrací je uděleno oprávnění poskytovat sociální služby. Registrace je také základní podmínkou pro čerpání veřejných finančních zdrojů na sociální služby. Sociální služby, pro jejichž poskytování existuje oprávnění, jsou uvedeny v registru poskytovatelů sociální služeb. Tento registr slouží také jako informační systém pro získání přehledu a rozsahu a obsahu sítě služeb a to jak pro veřejnou správu, tak i pro občany hledající v nabídce vhodnou službu. V rámci registrace předkládají žadatelé informace ze dvou základních důvodů: 1) dokladují připravenost poskytovat kvalitní a odborné služby 2) poskytují informace, které mohou pomoci zájemcům o službu získat základní přehled o nabídce Při kontrole plnění registračních podmínek se přistupuje odlišně k informacím dokladujícím odbornost a jinak k informacím určeným pro veřejnost. U informací určených pro veřejnost se kontroluje aktuálnost (tj. např. data). Informace dokladující připravenost poskytovat kvalitní a odbornou službu se zkoumají i po obsahové stránce. CÍL 1 FINAL Strana 1 (celkem 9)

2 Nutno odlišovat informace předkládané za účelem zveřejnění pro veřejnost od informací určených pro posouzení připravenosti poskytovat kvalitní službu. Věcná kontrola probíhá jen u informací druhého typu. Registr V novele 2016 se počítá s tím, že některé informace o službě určené pro veřejnost budou do registru vkládat samotní poskytovatelé. Registr budou poskytovatelé moci využívat pro zveřejnění důležitých informací, které tak budou veřejnosti dostupné i tehdy, když služba nebude mít vlastní webovou stránku. Registr dnes vykazuje řadu nedostatků - není uživatelsky příjemný, často nefunguje. Pro realizaci změn v r je proto nutno počítat i s technickými změnami. Možnost vkládat do registru se neřeší v rámci projektu Inovace kvality, bude dále konzultována MPSV s KÚ, poskytovateli a dalšími zájmovými skupinami, který se dotýká. Dalším problémem je, že veřejnost a to ani odborná o existenci registru často neví (informace z konzultačního setkání se zástupci krajských úřadů dne ). Bude proto potřeba také zajistit větší publicitu. V projektu Inovace kvality se vychází z předpokladem MPSV, že do budoucna bude rozšířeno využití registru jako informačního zdroje pro veřejnost. V informačním modulu registru (kam údaje vloží sami poskytovatelé nebo KÚ) se zveřejní vybrané informace viz nový standard 3: charakter služby, nabídka, podmínky využívání, kapacita, činnosti. Je potřeba prodiskutovat s poskytovateli detaily řešení zejm. praktické dopady do nároků na administrativu spojenou se zveřejněním. Řada poskytovatelů využívá pro zveřejnění informací jako je výše úhrad, stížnostní postupy apod. vlastní stránky a pokud by bylo zveřejnění v registru povinné, pak by to pro ně znamenalo zvýšení administrativní zátěže. Cíl 1 toto neřeší rámci výstupu paragrafové znění navržených změn. Dodavatel navrhne, které požadavky současných SQSS přesunout do informačního modulu registru, který se nebude registrátory kontrolovat s tím, že realizace bude řešena novelou plánováno una r Finanční zajištění Názory KÚ jsou protichůdné MPSV prokonzultuje s registrátory a poskytovateli a rozhodne. Cíl 1 neřeší. Doporučení: V novele 2016 zrušit tuto registrační podmínku. Dokladování bezúhonnosti a odborné způsobilosti KÚ požadují dokladování, poskytovatelé nikoli kvůli velké zátěži. CÍL 1 FINAL Strana 2 (celkem 9)

3 Kompromisní návrh KHK a LBC: - Bezúhonnost nedokladovat, pouze poskytnout identifikační údaje s tím, že KÚ použije CzechPoint (nutno upravit právo vstupu) - Odbornou způsobilost dokladovat prostou kopií Návrh dalšího postupu: Cíle 1 neřeší. Doporučení pro MPSV: Inspirovat se jinými systémy. Např. ve zdravotnictví existuje pozice odborného garanta, který na sebe bere odpovědnost za odbornou způsobilost personálu. Upustit od stávajícího systému dokladování musí doprovázet zavedení jiného systému tak, aby veřejná správa neztratila kontrolu nad odborností personálu, ale aby současně administrativní nároky na poskytovatele byly výrazně nižší. Místní šetření V připomínkách se objevuje nový požadavek na povinnost udělat vždy místí šetření v rámci procesu registrace (u ambulantních a pobytových služeb). Cíl 1 neřeší. Doporučení pro MPSV: V metodice pro registrace udělat prostor pro místní šetření. Personální zajištění Co má kontrolovat registrační orgán: Přiměřenost personálního zajištění (počet a specializace pracovníků) s ohledem na druh služby a její kapacitu. Problémy jsou v nejednotném pojetí kapacity, která je vnímaná různě, např.: denní, okamžitá, týdenní, roční 1. Nejednotnost při stanovování kapacity vede obtížím při posuzování přiměřenosti personálního zajištění. Nelze správní uvážení, musí být stejné v celé ČR. I u terénních služeb lze stanovit kapacitu (např. otevírací hodiny) takže pak lze posoudit potřebné personální zajištění. Chybí jednotná metodika. Po poskytovatelích by se měly požadovat informace: - počet pracovníků - kvalifikace pracovníků - pracovní zařazení podle zákona ( 110, 116) případně názvy pozic, pokud zařazení neodpovídá zákonu - popis pozic - organizační struktura - další vzdělávání jako plnění odborné způsobilosti 1 Kapacitu řeší projekt Procesy. CÍL 1 FINAL Strana 3 (celkem 9)

4 Při kontrole registračních podmínek i nadále kontrolovat další vzdělávání jako udržení si odborné způsobilosti. Co má kontrolovat inspekce: jestli je služba poskytovaná pracovníky odborná a kvalitní, tj. odpovídá zjištěným potřebám, chrání se práva, je nastavena komunikace s uživateli služeb etc. Bude k tomu analyzovat poskytování služeb vylosovaným uživatelům stejně, jak to dělá dnes. Nebudou se řešit vztahy organizace směrem k personálu, jelikož návrhy cíle 1 se odklání od kontroly procesů organizace k e kontrole výsledků práce s klienty. Dnešní personální standardy budou přenechány ke kontrole registračnímu orgánu, který posoudí vstupní podmínky a bude kontrolovat, zda vstupní podmínky trvají, resp. pracovníci si udržují odbornou způsobilost. Výjimkou by měly být služby podle 52, které se nemusí registrovat. Pro ty bude potřeba ponechat základní kritéria. Posuzování podmínek a prostředí Je potřeba specifikovat, že materiální a technické podmínky musí odpovídat nejen druhu, ale také kapacitě a potřebám okruhu osob. Standardy nelze využívat jako opory pro posouzení prostředí? Standardy/kritéria upravit opatrně s ohledem na fakt, že sociální služby zřizované ve zdravotnických zařízeních se nemusí registrovat! (vazba na standardy 52) Výhledově problém zaniká v nové typologii, bude potřeba se zaregistrovat regulérně. Postup registrátorů: 1. vyžádání nájemní smlouvy/výpisu z katastru nemovitostí, 2. posouzení prostorů s ohledem na činnosti soc. služby, 3. kontrola na místě Problémy: - umístění stavby není v ZSS specifikováno bývá v rozporu se soc. začleňováním, s transformací pobytových služeb - CHB: občanská vybavenost n. bydlení? - kam začlenit kde ta stavba je DD na vrakovišti? - schválení provozního řádu: zbytečné - Kolaudační rozhodnutí letitý požadavek na odkaz na stavební zákon do ZSS u pobytových a ambulantních služby není nutný, máme oporu ve stavebním zákonu Úkol pro MPSV: Přenést obsah dnešního standardu 13 do jednotné metodiky k registracím. Standardy/kritéria upravit opatrně s ohledem na fakt, že sociální služby zřizované ve zdravotnických zařízeních se nemusí registrovat podmínky by byly mimo jakoukoli kontrolu. CÍL 1 FINAL Strana 4 (celkem 9)

5 Podmínky pro odmítnutí zájemce podle 91 (3) Nelze hodnotit inspekcí, protože poskytování služby nenastalo. V 91 (3) jsou uvedeny podmínky odmítnutí. Nestačilo by napsat do 82a, že RO mají kontrolovat plnění 91 (3)? Kontrola by se musela v tomto paragrafu rozšířit a bylo by potřeba udělat metodiku. Aby mohlo být odmítnutí kontrolováno, musí to být samostatná podmínky kontroly. A dále je nutno si vyjasnit, když se to zjistí, jak se bude sankcionovat neplnění? Nutno zpřesnit v této souvislosti správní delikt. V neveřejné části Registru bude informace o žadatelích, tedy i odmítnutých uživatelích ( 85 odst. 5). Vykazování podle 85 nelze využít, protože tam jde o jiný účel, a proto jsou údaje požadovány v anonymizované podobě. Doporučení pro MPSV: Pro novelu 2016 použít návrh Libereckého a Královéhradeckého kraje a to pouze za účelem kontroly plnění 91 (3). V rámci revize standardů 2013: Požadovat pravidla pro vedení seznamu odmítnutých, aby nedocházelo k diskriminaci, a zveřejnění pravidel. Nebude se kontrolovat při inspekci, jestli se postupuje, ale to, jestli pravidla jsou zveřejněná na webu/někde jinde např. v registru. Kontrola bude veřejná, kdo bude mít pochybnost, může podat stížnost. Popis realizace služby Jak vypadá kontrola popisu realizace, jsou-li součástí předloženého dokumentu pravidla k: - vyřizování stížností? - popis jednání se zájemcem o službu? - cíle služby? Kontrolní postup RO: 1. Zda je popis realizace v souladu s rozhodnutím. 2. Zda je soulad se ZSS. 3. Jestli napsané odpovídá skutečnosti. (Např. dotazováním, zda poskytují tak, jak napsali. Prohlídkou zařízení. Kontrolou webových stránek.) Cílová skupina se kontroluje porovnáním s výkazy. Popis realizace se kontroluje rozhovorem s pracovníky a sledováním služby s cílem zjistit, jestli realizace je v souladu s rozhodnutím, tj. popisem. Kontroluje se aktuálnost uvedených dat. Kontrolují se údaje např. jestli skutečné adresy, cílová skupina odpovídají tomu, co je v registru. Když popis neodpovídá, tak se doporučí popis realizované služby aktualizovat. Do protokolu z kontroly se neuvádí, protože soulad / doložení nelze vymáhat - zákonu je, že má být popis, ale ne že má odpovídat realitě. Proti tomu stojí názor části právníků vycházející z obecné právní zásady zásady racionality., Tuto argumentaci používá Nejvyšší správní soud. Znamená, že když se má doložit doklad, tak se předpokládá, že doklad je smysluplný. CÍL 1 FINAL Strana 5 (celkem 9)

6 V diskuzi zaznělo, že současný ZSS požaduje pro registraci doložení různých dokumentů, ale už mlčí k tomu, jak tyto dokumenty hodnotit a zda je k tomu správním orgán oprávněn. Odbor 22 zastává stanovisko, že jestliže zákon požaduje splnění určité povinnosti doložením dokladu či dokumentu, lze již na základě obecných právních principů, zejména principu racionality, požadovat, aby obsah dokumentů byl smysluplný. Konkrétní obsah dokumentů, tedy jaké všechny body by měl obsahovat, lze upravit v metodice. Je však třeba mít zargumentováno (pro případ neochoty účastníka), proč zrovna ten či onen požadavek v metodice je nutnou podmínkou smysluplnosti dokumentu, respektive v čem konkrétně by jeho absence činila dokument nesmyslným. V opačném případě by byl takový požadavek nevynutitelný Doporučení pro MPSV: Z uvedeného vyplývá, že nejideálnějším řešením by bylo, kdyby závazný obsah předkládaných dokumentů byl stanoven přímo v ZSS. Doporučení pro MPSV: Vyjednat s krajskými úřady,aby popis realizace služby v návrhu novely pro r obsahoval: cíle/problémy, které služba řeší (typ NSS) a stížnostní postupy, které není potřeba kontrolovat, jen by byly zveřejněné. Dále zapracovat do návrhu zákonné definice popisu. U sady povinných informací o službě hodnotit registrátory pouze splnění povinnosti zveřejnění u požadavků, které nebudou obsaženy ve standardech a tudíž nebudou kontrolovány inspekcí. Pro 2013: materiálně-technické oddělit. Není úkol cíle 1. Řeší projekt Procesy. PROJEDNÁNO k popisu realizace služby Bod Proč podmínka registrace tj. kontrola na vstupu Proč zveřejnit Proč a kdo kontrolovat v průběhu: r.org. ( 82a) Pozn. Odmítnutí zájemci dle 91 odst.3 Nebude to reg. podmínka Kontrolovat v rámci 82a - lze jen po rozšíření upravit delikt -- Důvody jsou v ZSS -- Důvody jsou v ZSS Posílit možnosti obrany odmítnutého Jestli služba nediskriminuje žadatele Když se to zjistí, jak trestat?! Souvislost s cílovou skupinou a důvody odmítnutí Novelizovaná změna ve Výkaznictví 85 odst. 5 -prvně bude za 2013 Chybí procesní pravidla kontroly Výkazů! cíle služby Bude se psát do Registru jako informace pro Poskytovatel by měl vědět, co čeho chce službou dosahovat v čem bude lidem pomáhat Co se kontroluje na Uživatel by měl vědět, co má očekávat rámcově -- Kontrola přítomnosti/zveřejnění cílů v registru Muselo by se do osobní dokumentace. Program by mohl hlásit, CÍL 1 FINAL Strana 6 (celkem 9)

7 uživatele, ne jako reg. povinnost Do popisu ne, protože to kontrolujeme. vstupu? Pokud to není v rozporu s údaji v registraci poradenství vs domov že tam informace není vložena. Mělo by být řečeno: kdo jsme, kde, jakou službu Vkládat do NEkontrolované části (poskytovateli nebo veřejnou správou) Registrátoři zkontrolují, zda zveřejněno. Podmínky cena NE v reg. podmínkách Pouze informace poskytovatele. Plánuje požadovat jen zákonnou úhradu? Kontroluje se soulad se zákonem. Uživatel musí vědět, kolik bude platit Je ceník pořád v souladu se? Nekontroluje se vůči uživatelům. Co udělat, když cena nebude v souladu s? Informace o požadované úhradě/cenách poskytovatele v Registru je zvýšení admin. zátěže mají už na webu. Kvůli flexibilitě, protože to se musí vždy hlásit registračnímu orgánu. Pozor Jak zajistit, aby to dělali? Co dělat, kdy v Registru MPSV protizákonný ceník?! Alternativy: buď web organizace nebo registr Podmínky výpovědní lhůta NEzahrnovat Podmínky Režimová -- Aby uživatel věděl, do Inspektoři ochrana práv uživatelů Informace poskytovatel CÍL 1 FINAL Strana 7 (celkem 9)

8 opatření NEzahrnovat Postup pro podávání a vyřizování stížností NEzahrnovat čeho jde -- Aby všichni věděli Inspektoři ochrana práv uživatelů v Registru + Kontrola Inspekcí Informace poskytovatel v Registru + Kontrola Inspekcí materiálně-technické podmínky (prostor, vybavení etc.) JE reg. podmínka -upravovat metodikou Doba stanovená pro uchování dokumentace NEzahrnovat Aby bylo zřejmé, že M-T podm. odpovídají druhu služby, kapacitě, cílové skupině Upřesnit metodikou, co mají přikládat Aby uživatel věděl Že se nezhoršily podmínky Personální zajištění organizační struktura a počet úvazků pracovníků v přímé péči Aby bylo zřejmé, že jsou pracovníci v min. přiměřeném počtu a mají kompetence Aby uživatel věděl Že se nezhoršily podmínky Plán finančního zajištění Protichůdné názory si vyřeší MPSV Aby bylo vidět, že poskytovatel se zamyslel -- Podmínky se stejně horší Aby to dávali jen papírově Doklady o bezúhonnosti JE reg.podmínka Aby byla jistota, že pracovníci byli v době nástupu do práce bezúhonní Uživatel se může spolehnout -- CzechPoint? Doklady o odborné způsobilosti ověřené kopie Aby byla jistota, že pracovníci jsou odborně způsobilí Uživatel se může spolehnout -- JE reg.podmínka CÍL 1 FINAL Strana 8 (celkem 9)

9 Pro další práci na novele právní úpravy inspekcí: Také si je třeba uvědomit, že po novele prováděcí vyhlášky 505/2006 Sb., v platném znění, již není (a kdoví, jestli po inovaci systému do budoucna bude) výsledkem inspekce konstatování, zda poskytovatel sociálních služeb splňuje či nesplňuje standardy kvality sociálních služeb! Registrující orgán však má stále zákonem stanoveno, že rozhodne o zrušení registrace, jestliže poskytovatel sociálních služeb nesplňuje standardy kvality (viz 82 odst. 3 zákona o sociálních službách). A i kdyby došlo k opětnému přenastavení a zas se konstatoval výsledek inspekce, je diskutabilní, jestli v případě, že poskytovatel opakovaně nesplnil např. 7 standardů ze 7 hodnocených, skutečně půjde o nesplnění standardů, když těch je stanoveno celkem 15 nebo ponovu 7 z 9 (tj. když nebude základní inspekce vykonána v celém rozsahu stanovených standardů). 2 Takovýchto souvislostí je nepřeberně, proto je proces registrace tak důležitý. Registrace by měla být dosažitelná, to ano, ale rozhodně ne pro všechny. (připomínka KÚ ÚK) 2 Pozn. MPSV: Další variantou navrhovanou již novele ZSS 2012 je změnit důvody rušení registrace např. tak, že náprava nevyla provedena ani po uložení pokuty za správní delikt neplnění opatření uloženého inspekcí. CÍL 1 FINAL Strana 9 (celkem 9)

Individuální projekt MPSV: Inovace systému kvality sociálních služeb

Individuální projekt MPSV: Inovace systému kvality sociálních služeb Registrační podmínky Následující tabulka ukazuje, že převedení části kritérií standardů kvality sociálních služeb do registračních podmínek nebude znamenat větší nároky na čas pracovníků zajišťujících

Více

SEMINÁŘ K ROZVOJI DÍLČÍCH TYPŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. - sdílení zkušeností s registracemi a inspekcemi individuálního projektu

SEMINÁŘ K ROZVOJI DÍLČÍCH TYPŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. - sdílení zkušeností s registracemi a inspekcemi individuálního projektu SEMINÁŘ K ROZVOJI DÍLČÍCH TYPŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB - sdílení zkušeností s registracemi a inspekcemi individuálního projektu Individuální projekt Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém

Více

Inspekce poskytování sociálních služeb. Zlín, 15.květen 2009

Inspekce poskytování sociálních služeb. Zlín, 15.květen 2009 Inspekce poskytování sociálních služeb Zlín, 15.květen 2009 Mgr. Věra Stašová Krajský úřad, odbor sociálních věcí a zdravotnictví, oddělení sociálních služeb OBSAH SDĚLENÍ - Základní právní zakotvení inspekcí

Více

INSPEKCE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. Základní informace

INSPEKCE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. Základní informace INSPEKCE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Základní informace Právní zakotvení inspekcí Zákon č. 108/2006 Sb. o sociálních službách Vyhláška č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o

Více

METODIKA ZAJIŠTĚNÍ SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ÚSTECKÉHO KRAJE

METODIKA ZAJIŠTĚNÍ SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ÚSTECKÉHO KRAJE METODIKA ZAJIŠTĚNÍ SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ÚSTECKÉHO KRAJE Materiál byl schválen usnesením Zastupitelstva Ústeckého kraje č. 122/30Z/2016 ze dne 27. 6. 2016 Krajský úřad Ústeckého kraje Odbor sociálních

Více

METODIKA ZAJIŠTĚNÍ SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ÚSTECKÉHO KRAJE

METODIKA ZAJIŠTĚNÍ SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ÚSTECKÉHO KRAJE METODIKA ZAJIŠTĚNÍ SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ÚSTECKÉHO KRAJE Materiál byl schválen usnesením Zastupitelstva Ústeckého kraje č. 89/28Z/2016 ze dne 29. 2. 2016 Krajský úřad Ústeckého kraje Odbor sociálních

Více

Inovace požadavků na kvalitu sociálních služeb

Inovace požadavků na kvalitu sociálních služeb Obsah Inovace požadavků na kvalitu sociálních služeb Druhý návrh věcného řešení, 30. dubna 2013 Úvod...2 Příloha č. 1: Standardy a kritéria kvality sociálních služeb 2013...3 Příloha č. 2: Změna registračních

Více

Novela zákona o sociálních službách. Mgr. Veronika Himlová , Jirkov

Novela zákona o sociálních službách. Mgr. Veronika Himlová , Jirkov Novela zákona o sociálních službách Mgr. Veronika Himlová 13. 9. 2016, Jirkov 1 Harmonogram Vnější připomínkové řízení září - říjen 2016 Předpokládaná účinnost 2. pol. 2017 2 Konzultační proces Na přípravě

Více

Výstupy a poznatky z provedených inspekcí ve Zlínském kraji. Zlín, 14. 5. 2009. Bc. Šárka Vrbková Inspektor kvality sociálních služeb

Výstupy a poznatky z provedených inspekcí ve Zlínském kraji. Zlín, 14. 5. 2009. Bc. Šárka Vrbková Inspektor kvality sociálních služeb Výstupy a poznatky z provedených inspekcí ve Zlínském kraji Zlín, 14. 5. 2009 Bc. Šárka Vrbková Inspektor kvality sociálních služeb Osnova: 1. Právní zakotvení inspekcí 2. Provedené inspekce v ZK v roce

Více

Krajský úřad Královéhradeckého kraje prosinec 12/2010 Metodické doporučení k oblastem:

Krajský úřad Královéhradeckého kraje prosinec 12/2010 Metodické doporučení k oblastem: Krajský úřad Královéhradeckého kraje prosinec 12/2010 Metodické doporučení k oblastem: 1) Cílová skupina 2) Nabídka služeb (základní a fakultativní činnosti) 1) CÍLOVÁ SKUPINA Základním stavebním kamenem

Více

Dotační řízení MPSV 2014

Dotační řízení MPSV 2014 KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOČESKÉHO KRAJE Dotační řízení MPSV 2014 Kritéria hodnocení po stanovení směrného čísla Sociální služby Obsah 1 Sociální PORADENSTVÍ...4 1.1 Odborné sociální poradenství ( 37)...4 2 Služby

Více

Mapa standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálně-právní ochrany - výkonu pěstounské péče

Mapa standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálně-právní ochrany - výkonu pěstounské péče : Mapa standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálně-právní ochrany - výkonu pěstounské péče Standard 1 Cíle a způsoby činnosti pověřené osoby 2 Ochrana práv a chráněných zájmů

Více

2.1. Žadatel je poskytovatel sociální služby, který splňuje podmínky pro podání Žádosti a podáním Žádosti se uchází o dotaci.

2.1. Žadatel je poskytovatel sociální služby, který splňuje podmínky pro podání Žádosti a podáním Žádosti se uchází o dotaci. Pravidla poskytování dotací z rozpočtu Královéhradeckého kraje na podporu sociálních služeb definovaných v zákoně č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů 1. Úvodní ustanovení

Více

Registrace sociálních služeb - vybrané povinnosti poskytovatele sociálních služeb

Registrace sociálních služeb - vybrané povinnosti poskytovatele sociálních služeb Registrace sociálních služeb - vybrané povinnosti poskytovatele sociálních služeb Yvona Procházková KÚÚK, odbor sociálních věcí dne 5. 10., 9. 10. a 12. 10. 2015 Právní předpisy (základní právní rámec)

Více

Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje

Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje Dne: Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje Bod programu: 27. 6. 2016 56 Věc: Akční plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji věcné vyhodnocení cílů pro rok 2016 a definování nových optimálních

Více

STANDARDY KVALITY SPO PRO POVĚŘENÉ OSOBY. Poradenské centrum pro rodinu a děti- ÚSMĚV, z.s.

STANDARDY KVALITY SPO PRO POVĚŘENÉ OSOBY. Poradenské centrum pro rodinu a děti- ÚSMĚV, z.s. STANDARDY KVALITY SPO PRO POVĚŘENÉ OSOBY Poradenské centrum pro rodinu a děti- ÚSMĚV, z.s. OBSAH: 1. Cíle a způsoby činnosti pověřené osoby 1a) Pověřená osoba má písemně definováno a zveřejněno poslání,

Více

KVALITA SOCIÁLNÍ PRÁCE. Radka Michelová

KVALITA SOCIÁLNÍ PRÁCE. Radka Michelová KVALITA SOCIÁLNÍ PRÁCE Radka Michelová Kvalita??? Jak hodnotit kvalitu sociální práce? Subjektivní x objektivní hodnocení. Hodnotící kritéria. Hodnotitelé. Vnitřní hodnocení Kdo? Jak často? Kritéria? Výstupy?

Více

METODIKA ZAJIŠTĚNÍ SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ÚSTECKÉHO KRAJE

METODIKA ZAJIŠTĚNÍ SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ÚSTECKÉHO KRAJE METODIKA ZAJIŠTĚNÍ SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ÚSTECKÉHO KRAJE Materiál byl schválen usnesením Zastupitelstva Ústeckého kraje č. 022/3Z/2017 ze dne 20. 2. 2017 Krajský úřad Ústeckého kraje Odbor sociálních

Více

Příprava modelu víceletého financování sociálních služeb v Královéhradeckém kraji

Příprava modelu víceletého financování sociálních služeb v Královéhradeckém kraji Příprava modelu víceletého financování sociálních služeb v Královéhradeckém kraji Aktuální stav a perspektivy v oblasti plánování a financování sociálních služeb Hradec Králové, 21. 6. 2012 1 Víceleté

Více

Zpráva o inspekcích poskytování sociálních služeb za rok 2016

Zpráva o inspekcích poskytování sociálních služeb za rok 2016 Zpráva o inspekcích poskytování sociálních služeb za rok 06. Počet realizovaných inspekcí V roce 06 bylo celkem realizováno 7 inspekcí. V I. pololetí roku 06 bylo vykonáno 89 inspekcí poskytování sociálních

Více

od roku 1989 procesem transformace sociální péče zajišťovaná státem se proměnila v široké spektrum nabídky sociálních služeb poskytovaných též

od roku 1989 procesem transformace sociální péče zajišťovaná státem se proměnila v široké spektrum nabídky sociálních služeb poskytovaných též od roku 1989 procesem transformace sociální péče zajišťovaná státem se proměnila v široké spektrum nabídky sociálních služeb poskytovaných též nestátními neziskovými organizacemi, církvemi, samosprávou

Více

Soupis povinností poskytovatele

Soupis povinností poskytovatele Soupis povinností poskytovatele Příloha č. 1 Cíl 1 K připomínkám Strana 1 (celkem 5) 1. Sociální služba je pomoc a podpora poskytovaná osobě v nepříznivé sociální situaci, pokud potřeby vzniklé touto situací

Více

Povinnosti poskytovatelů podle 88 a 89 a navazující delikty

Povinnosti poskytovatelů podle 88 a 89 a navazující delikty Povinnosti poskytovatelů podle 88 a 89 a navazující delikty Jan Strnad Tento materiál obsahuje přehled povinností poskytovatelů uvedených v dotyčných paragrafech, tedy povinnosti vztahující se primárně

Více

2.1. Žadatel je poskytovatel sociální služby, který splňuje podmínky pro podání Žádosti a podáním Žádosti se uchází o dotaci.

2.1. Žadatel je poskytovatel sociální služby, který splňuje podmínky pro podání Žádosti a podáním Žádosti se uchází o dotaci. Pravidla poskytování dotací z rozpočtu Královéhradeckého kraje na podporu sociálních služeb definovaných v zákoně č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů 1. Úvodní ustanovení

Více

Jak rozpoznat kvalitní sociální službu

Jak rozpoznat kvalitní sociální službu Meziresortní setkání Sociální služby jako součást systémového pojetí sociální práce Jak rozpoznat kvalitní sociální službu Hana Čtveráčková 8. října 2014 Kvalita je, když Kvalita je způsobilost pro užití

Více

Standardy kvality a Inspekce sociálních služeb. Mgr. Kristýna Mlejnková, Ph.D., MPSV Kulatý stůl v Českých Budějovicích

Standardy kvality a Inspekce sociálních služeb. Mgr. Kristýna Mlejnková, Ph.D., MPSV Kulatý stůl v Českých Budějovicích Standardy kvality a Inspekce sociálních služeb Mgr. Kristýna Mlejnková, Ph.D., MPSV Kulatý stůl v Českých Budějovicích 23. 9. 2013 Obsah příspěvku 1. Legislativní změny od roku 2012 v oblasti kvality sociálních

Více

VYKAZOVACÍ POVINNOST poskytovatelů sociálních služeb. pracovní setkání poskytovatelů sociálních služeb Liberec,

VYKAZOVACÍ POVINNOST poskytovatelů sociálních služeb. pracovní setkání poskytovatelů sociálních služeb Liberec, VYKAZOVACÍ POVINNOST poskytovatelů sociálních služeb pracovní setkání poskytovatelů sociálních služeb Liberec, 13. 6. 2013 KONTAKTNÍ OSOBY Krajský úřad Libereckého kraje: MPSV ČR: Mgr. Bc. Taťjana Bernátková,

Více

Čl. I. 1. V 2 se na konci textu odstavce 1 doplňují slova nebo odborných činností v souvislosti s prostorovými a funkčními změnami v území.

Čl. I. 1. V 2 se na konci textu odstavce 1 doplňují slova nebo odborných činností v souvislosti s prostorovými a funkčními změnami v území. V L Á D N Í N Á V R H ZÁKON ze dne 2015, kterým se mění zákon č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, ve

Více

Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálněprávní ochrany zařízeními pro děti vyžadující okamžitou pomoc

Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálněprávní ochrany zařízeními pro děti vyžadující okamžitou pomoc Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálněprávní ochrany zařízeními pro děti vyžadující okamžitou pomoc 1a 1b 2a 2b 2c 3a 3b 3c 1. Cíle a způsoby činnosti zařízení pro dčti

Více

Správa v oblasti sociálních služeb SOCIÁLNÍ SPRÁVA ZS 2016

Správa v oblasti sociálních služeb SOCIÁLNÍ SPRÁVA ZS 2016 Správa v oblasti sociálních služeb SOCIÁLNÍ SPRÁVA ZS 2016 Co jsou sociální služby? Sociální služby jsou jedním z nástrojů, systémů pomoci lidem, kteří se ocitli ve složité sociální situaci z důvodu: dlouhodobého

Více

Podpora procesů v sociálních službách

Podpora procesů v sociálních službách Podpora procesů v sociálních službách Kulatý stůl Plánování sociálních služeb na místní, krajské a celostátní úrovni 19. března 2015, České Budějovice Současný stav sociálních služeb Registr poskytovatelů

Více

Vyhlášení mimořádného kola dotačního řízení pro rok 2017 v oblasti poskytování sociálních služeb v Libereckém kraji

Vyhlášení mimořádného kola dotačního řízení pro rok 2017 v oblasti poskytování sociálních služeb v Libereckém kraji Vyhlášení mimořádného kola dotačního řízení pro rok 2017 v oblasti poskytování sociálních služeb v Libereckém kraji Liberecký kraj vyhlašuje mimořádný termín dotačního řízení na podporu sociálních služeb

Více

Město Broumov. třída Masarykova 239, Broumov SMĚRNICE RADY MĚSTA. Název:

Město Broumov. třída Masarykova 239, Broumov SMĚRNICE RADY MĚSTA. Název: Město Broumov třída Masarykova 239, 550 01 Broumov SMĚRNICE RADY MĚSTA Název: Metodika ke spolupráci odboru SVZ s Centrem sociálních služeb Naděje Broumov a k provádění kontroly a hodnocení činností jím

Více

Územní studie Regulační plán

Územní studie Regulační plán Zákon č. 225/2017 Sb.: novela stavebního zákona Územní studie Regulační plán Porada pořizovatelů 11/2017 Územní studie 30 (4) V zadání územní studie může pořizovatel stanovit, že ten, kdo hodlá změnu v

Více

P r a v i d l a pro vynakládání finančních prostředků státního rozpočtu na protidrogovou politiku (Pravidla financování protidrogové politiky)

P r a v i d l a pro vynakládání finančních prostředků státního rozpočtu na protidrogovou politiku (Pravidla financování protidrogové politiky) P r a v i d l a pro vynakládání finančních prostředků státního rozpočtu na protidrogovou politiku (Pravidla financování protidrogové politiky) ČÁST PRVNÍ Úvodní ustanovení (1) Účelem Pravidel pro vynakládání

Více

Příloha č. 3 METODIKA ZAJIŠTĚNÍ SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ÚSTECKÉHO KRAJE

Příloha č. 3 METODIKA ZAJIŠTĚNÍ SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ÚSTECKÉHO KRAJE Příloha č. 3 METODIKA ZAJIŠTĚNÍ SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ÚSTECKÉHO KRAJE Materiál byl schválen usnesením Zastupitelstva Ústeckého kraje č. 028/9Z/2017 ze dne 11. 12. 2017 I. Právní rámec 1. Dle 95 písm.

Více

Klíčové prvky ochrany práv uživatelů sociálních služeb. QUIP-Společnost pro změnu. JUDr. Dana Kořínková Mgr. Jan Strnad

Klíčové prvky ochrany práv uživatelů sociálních služeb. QUIP-Společnost pro změnu. JUDr. Dana Kořínková Mgr. Jan Strnad Klíčové prvky ochrany práv uživatelů sociálních služeb QUIP-Společnost pro změnu JUDr. Dana Kořínková Mgr. Jan Strnad I. Standardy a kritéria kvality sociálních služeb 2013 Ochrana práv uživatele Cílem

Více

Doporučené postupy - č. 6/2009. Aktualizace Metodiky MPSV k provádění inspekcí poskytování sociálních služeb od 1. ledna 2009 účinná od 1.

Doporučené postupy - č. 6/2009. Aktualizace Metodiky MPSV k provádění inspekcí poskytování sociálních služeb od 1. ledna 2009 účinná od 1. Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR odbor sociálních služeb a sociálního začleňování Doporučené postupy - č. 6/2009 Aktualizace Metodiky MPSV k provádění inspekcí poskytování sociálních služeb od 1.

Více

Přehled právních předpisů upravujících sociální služby a příspěvek na péči... 10 Úvod... 12

Přehled právních předpisů upravujících sociální služby a příspěvek na péči... 10 Úvod... 12 Obsah Přehled právních předpisů upravujících sociální služby a příspěvek na péči... 10 Úvod... 12 ČÁST I. Podmínky poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči.... 13 1. Příspěvek na péči... 14 1.1

Více

Vyhlášení dotačního řízení pro rok 2017 v oblasti poskytování sociálních služeb v Libereckém kraji

Vyhlášení dotačního řízení pro rok 2017 v oblasti poskytování sociálních služeb v Libereckém kraji Vyhlášení dotačního řízení pro rok 2017 v oblasti poskytování sociálních služeb v Libereckém kraji Liberecký kraj vyhlašuje dotační řízení na podporu sociálních služeb definovaných v zákoně č. 108/2006

Více

Krajská síť sociálních služeb Moravskoslezského kraje

Krajská síť sociálních služeb Moravskoslezského kraje Krajská síť sociálních služeb Moravskoslezského kraje Zpracoval: D. Vrána Datum: 27. 4. 2016 Proč všechny ty změny. Kraj je dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách (dále jen Zákon ), odpovědný

Více

METODIKA ZAJIŠTĚNÍ SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ÚSTECKÉHO KRAJE

METODIKA ZAJIŠTĚNÍ SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ÚSTECKÉHO KRAJE Příloha č. 4 Ústecký kraj METODIKA ZAJIŠTĚNÍ SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ÚSTECKÉHO KRAJE Materiál byl schválen usnesením Zastupitelstva Ústeckého kraje č. 027/16Z/2018 ze dne 10. 12. 2018. I. Právní rámec 1.

Více

Výskyt seniorského abusu v sociálních službách zkušenosti inspekce poskytování sociálních služeb Stáří spojuje 2019

Výskyt seniorského abusu v sociálních službách zkušenosti inspekce poskytování sociálních služeb Stáří spojuje 2019 Výskyt seniorského abusu v sociálních službách zkušenosti inspekce poskytování sociálních služeb Stáří spojuje 2019 Jan Vrbický 1 Sociální služby Základní právní rámec zákon č. 108/2006 Sb., vyhláška č.

Více

METODIKA ZAJIŠTĚNÍ SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ÚSTECKÉHO KRAJE

METODIKA ZAJIŠTĚNÍ SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ÚSTECKÉHO KRAJE Příloha č. 1 METODIKA ZAJIŠTĚNÍ SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ÚSTECKÉHO KRAJE Materiál byl schválen usnesením Zastupitelstva Ústeckého kraje č. ze dne. Obsah I. PRÁVNÍ RÁMEC... 3 II. VÝCHODISKA A PRINCIPY ZÁKLADNÍ

Více

LEGISLATIVNÍ PLÁN MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE

LEGISLATIVNÍ PLÁN MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE LEGISLATIVNÍ PLÁN MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE AKTUALIZACE k datu 4. 6. 2013 (usnesení rady kraje č. 17/1196) ČÁSTI PLÁNU: A B C právní předpisy, jejichž změna bude navržena zastupitelstvu kraje k využití v

Více

Standardy kvality. pro pověřené osoby podle 48 odst. 2 písm. d) až f) zákona č. 359/1999 Sb., o sociálněprávní. Přehled pro web

Standardy kvality. pro pověřené osoby podle 48 odst. 2 písm. d) až f) zákona č. 359/1999 Sb., o sociálněprávní. Přehled pro web Standardy kvality pro pověřené osoby podle 48 odst. 2 písm. d) až f) zákona č. 359/1999 Sb., o sociálněprávní ochraně dětí Přehled pro web Právní rámec Listina základních lidských práv a svobod Úmluva

Více

Pověřování k výkonu sociálně-právní ochrany dětí

Pověřování k výkonu sociálně-právní ochrany dětí Pověřování k výkonu sociálně-právní ochrany dětí Pověření přínosy a úskalí Přehled o subjektech v oblasti SPOD Možnost omezené kontroly Garance spolupráce FINANCE SPOD zdarma, ale bez garantovaných prostředků

Více

ČÁST DEVÁTÁ HODNOCENÍ KVALITY A BEZPEČÍ ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB

ČÁST DEVÁTÁ HODNOCENÍ KVALITY A BEZPEČÍ ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB ČÁST DEVÁTÁ HODNOCENÍ KVALITY A BEZPEČÍ ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB 98 [Hodnocení kvality a bezpečí poskytovaných zdravotních služeb] (1) Hodnocení kvality a bezpečí poskytovaných zdravotních služeb (dále jen hodnocení

Více

Protokol o inspekci poskytování sociálních služeb

Protokol o inspekci poskytování sociálních služeb M I N I S T E R S T V O P R Á C E A S O C I Á L N Í C H V Ě C Í Výtisk číslo 1 Č. j.: MPSV-2016/79978-223/1 Protokol o inspekci poskytování sociálních služeb Na základě písemného pověření č. 2016/0082,

Více

Národní konference protidrogové politiky na místní úrovni. Jan Vrbický. Praha

Národní konference protidrogové politiky na místní úrovni. Jan Vrbický. Praha Národní konference protidrogové politiky na místní úrovni Jan Vrbický Praha 19. 06. 2017 Sociální práce Globální definice sociální práce schválena Valným shromážděním IFSW (Mezinárodní federace sociálních

Více

Ústecký kraj METODIKA ZAJIŠTĚNI SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ÚSTECKÉHO KRAJE

Ústecký kraj METODIKA ZAJIŠTĚNI SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ÚSTECKÉHO KRAJE Ústecký kraj METODIKA ZAJIŠTĚNI SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ÚSTECKÉHO KRAJE Materiál byl schválen usnesením Zastupitelstva Ústeckého kraje č. 032/13Z /2018 ze dne 25. 6. 2018 1 I. Právní rámec 1. Dle 95 písm.

Více

SYSTÉM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB

SYSTÉM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB SYSTÉM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Zpracoval(a): Mgr. Jaroslava Krömerová Datum: 30. 11. 2016 Kdo sociální služby zřizuje? Zřizovatelé MPSV, kraje, obce Nestátní neziskové organizace Podnikatelské subjekty (FO,

Více

Vyhlášení dotačního řízení pro rok 2016 v oblasti poskytování sociálních služeb v Libereckém kraji

Vyhlášení dotačního řízení pro rok 2016 v oblasti poskytování sociálních služeb v Libereckém kraji Vyhlášení dotačního řízení pro rok 2016 v oblasti poskytování sociálních služeb v Libereckém kraji Liberecký kraj vyhlašuje dotační řízení na podporu sociálních služeb definovaných v zákoně č. 108/2006

Více

AKTUÁLNÍ OTÁZKY VÝKONU SOCIÁLNÍ PRÁCE REALIZOVANÉ OBECNÍMI ÚŘADY

AKTUÁLNÍ OTÁZKY VÝKONU SOCIÁLNÍ PRÁCE REALIZOVANÉ OBECNÍMI ÚŘADY AKTUÁLNÍ OTÁZKY VÝKONU SOCIÁLNÍ PRÁCE REALIZOVANÉ OBECNÍMI ÚŘADY Mgr. Andrea Faltysová, DiS, MBA vedoucí oddělení koncepce sociální práce a vzdělávání Ministerstvo práce a sociálních věcí Hlavní identifikované

Více

Čl. 1. Základní ustanovení

Čl. 1. Základní ustanovení Pravidla grantové soutěže a výběrového řízení Interní grantové agentury vysokoškolského ústavu Institutu celoživotního vzdělávání Mendelovy univerzity v Brně pro rok 2015 Čl. 1 Základní ustanovení 1. Pravidla

Více

Odbor sociálních věcí

Odbor sociálních věcí Přehled účelů zpracování osobních údajů ve smyslu zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Vykonávání agendy sociálně-právní ochrany dětí

Více

CENTRA DENNÍCH SLUŽEB

CENTRA DENNÍCH SLUŽEB Městský ústav sociálních služeb Klatovy, příspěvková organizace vydává Vnitřní pravidla CENTRA DENNÍCH SLUŽEB v Klatovech, Podhůrecká 815/III platná od 1.2.2018 Článek 1 Vnitřní pravidla obsahují zásady

Více

Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, v platném znění, v prvé řadě zásadně mění přístup k osobám, které chtějí sociální služby využívat,

Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, v platném znění, v prvé řadě zásadně mění přístup k osobám, které chtějí sociální služby využívat, Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, v platném znění, v prvé řadě zásadně mění přístup k osobám, které chtějí sociální služby využívat, případně už tak dělají. Zákon zaručuje všem osobám, které

Více

N á v r h. Věcný záměr zákona o dlouhodobé zdravotně - sociální péči. Příloha Status klienta dlouhodobé péče

N á v r h. Věcný záměr zákona o dlouhodobé zdravotně - sociální péči. Příloha Status klienta dlouhodobé péče N á v r h Věcný záměr zákona o dlouhodobé zdravotně - sociální péči Příloha Status klienta dlouhodobé péče Vymezení dlouhodobé péče a jejích klientů Dlouhodobá péče je spektrem kombinovaných zdravotních

Více

Změny povinností poskytovatelů včetně nového znění standardů kvality sociálních služeb

Změny povinností poskytovatelů včetně nového znění standardů kvality sociálních služeb Změny povinností poskytovatelů včetně nového znění standardů kvality sociálních služeb První návrh změn pro konzultace, leden 2013 V souladu se zadávací dokumentací a přijatou nabídkou řešení veřejné zakázky

Více

Dotační program Podpora Ústeckého kraje na sociální služby protidrogové politiky 2017

Dotační program Podpora Ústeckého kraje na sociální služby protidrogové politiky 2017 Dotační program Podpora Ústeckého kraje na sociální služby protidrogové politiky 2017 Název dotačního programu Podpora Ústeckého kraje na sociální služby protidrogové politiky 2017 (dále jen Protidrogový

Více

312/2006 Sb. ZÁKON ze dne 23. května 2006 o insolvenčních správcích

312/2006 Sb. ZÁKON ze dne 23. května 2006 o insolvenčních správcích 312/2006 Sb. ZÁKON ze dne 23. května 2006 o insolvenčních správcích (platí od 1. 71. 2014 do 30. 6. 2017) ve znění zákona č. 108/2007 Sb., zákona č. 296/2007 Sb., zákona č. 124/2008 Sb., zákona č. 41/2009

Více

Materiálně-technický standard v sociálních službách a personální standard v sociálních službách od roku Mgr. Jan Vrbický

Materiálně-technický standard v sociálních službách a personální standard v sociálních službách od roku Mgr. Jan Vrbický Materiálně-technický standard v sociálních službách a personální standard v sociálních službách od roku 2017 Mgr. Jan Vrbický Novela zákona o sociálních službách cíle Ujasnění, definování východiska pro

Více

A - ŽÁDOST O ZAŘAZENÍ NOVÉ SOCIÁLNÍ SLUŽBY DO SÍTĚ. ÚDAJE O POSKYTOVATELI SOCIÁLNÍ SLUŽBY (vyplní poskytovatel sociální služby/žadatel o registraci)

A - ŽÁDOST O ZAŘAZENÍ NOVÉ SOCIÁLNÍ SLUŽBY DO SÍTĚ. ÚDAJE O POSKYTOVATELI SOCIÁLNÍ SLUŽBY (vyplní poskytovatel sociální služby/žadatel o registraci) A - ŽÁDOST O ZAŘAZENÍ NOVÉ SOCIÁLNÍ SLUŽBY DO SÍTĚ ÚDAJE O POSKYTOVATELI SOCIÁLNÍ SLUŽBY (vyplní poskytovatel sociální služby/žadatel o registraci) Název poskytovatele sociální služby Identifikátor (pokud

Více

o evidenci krytí hypotečních zástavních listů a informačních povinnostech emitenta hypotečních zástavních listů

o evidenci krytí hypotečních zástavních listů a informačních povinnostech emitenta hypotečních zástavních listů ODŮVODNĚNÍ VYHLÁŠKY ze dne o evidenci krytí hypotečních zástavních listů a informačních povinnostech emitenta hypotečních zástavních listů I. OBECNÁ ČÁST Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (RIA)

Více

ČÍSLO STANDARDU 1 Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb

ČÍSLO STANDARDU 1 Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb ČÍSLO STANDARDU 1 Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb 2 Ochrana práv osob POPIS KRITÉRIÍ a) Poskytovatel má písemně definováno a zveřejněno poslání, cíle a zásady poskytované a okruh osob, kterým

Více

DOTAČNÍ PROGRAM. vyhlášený Městem Blansko se sídlem nám. Svobody 32/3, 678 01 Blansko (dále jen poskytovatel )

DOTAČNÍ PROGRAM. vyhlášený Městem Blansko se sídlem nám. Svobody 32/3, 678 01 Blansko (dále jen poskytovatel ) DOTAČNÍ PROGRAM Podpora poskytování sociálních služeb z prostředků Města Blansko definovaných v zákoně č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů vyhlášený Městem Blansko se sídlem

Více

Systém hodnocení parametrů pro zařazení do Základní sítě sociálních služeb Libereckého kraje pro rok 2016

Systém hodnocení parametrů pro zařazení do Základní sítě sociálních služeb Libereckého kraje pro rok 2016 Systém hodnocení parametrů pro zařazení do Základní sítě sociálních služeb Libereckého kraje pro rok 2016 A/ Postup Do Základní sítě sociálních služeb Libereckého kraje (dále jen ZS LK ) se mohou podávat

Více

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ Projekt č. CZ.1.07/3.2.09/03.0015 PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ http://www.vspj.cz/skola/evropske/opvk Pilotní výuka studijního předmětu ZÁKON O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH Výuka

Více

I. Všeobecné podmínky pro poskytnutí dotace ze státního rozpočtu

I. Všeobecné podmínky pro poskytnutí dotace ze státního rozpočtu POSTUP PRO ZDRAVOTNICKÁ ZAŘÍZENÍ, KTERÉ POSKYTUJÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY PODLE 52 ZÁKONA O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH A ŽÁDAJÍ O POSKYTNUTÍ STÁTNÍ ÚČELOVÉ DOTACE PRO ROK 2007 I. Všeobecné podmínky pro poskytnutí dotace

Více

a zprostředkovatele vázaného spotřebitelského

a zprostředkovatele vázaného spotřebitelského Strana 6106 Sbírka zákonů č. 381 / 2016 381 VYHLÁŠKA ze dne 16. listopadu 2016 o žádostech, oznámeních a předkládání výkazů podle zákona o spotřebitelském úvěru Česká národní banka stanoví podle 160 zákona

Více

Dotační řízení MPSV v oblasti sociálních služeb Zásady posouzení žádostí poskytovatelů sociálních služeb pro rok 2009

Dotační řízení MPSV v oblasti sociálních služeb Zásady posouzení žádostí poskytovatelů sociálních služeb pro rok 2009 Dotační řízení MPSV v oblasti sociálních služeb Zásady posouzení žádostí poskytovatelů sociálních služeb pro rok 2009 Obsah: 1. Úvod...1 2. Formální posouzení žádosti...2 3. Posouzení výše požadavku na

Více

9. Zhodnocení dopadů na bezpečnost nebo obranu státu Navrhovaná právní úprava nemá žádný dopad na bezpečnost nebo obranu státu.

9. Zhodnocení dopadů na bezpečnost nebo obranu státu Navrhovaná právní úprava nemá žádný dopad na bezpečnost nebo obranu státu. ODŮVODNĚNÍ vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 233/2009 Sb. o žádostech, schvalování osob a způsobu prokazování odborné způsobilosti, důvěryhodnosti a zkušenosti osob, ve znění pozdějších předpisů A.

Více

Novela zákona o sociálních službách, změna druhů sociálních služeb

Novela zákona o sociálních službách, změna druhů sociálních služeb Novela zákona o sociálních službách, změna druhů sociálních služeb Mgr. Jan Vrbický vedoucí oddělení koncepce sociálních služeb Ministerstvo práce a sociálních věcí 1 Cíle a základní idea novely Zpřehlednění

Více

VEŘEJNÝ ZÁVAZEK GERIATRICKÉHO CENTRA TÝNIŠTĚ NAD ORLICÍ

VEŘEJNÝ ZÁVAZEK GERIATRICKÉHO CENTRA TÝNIŠTĚ NAD ORLICÍ VEŘEJNÝ ZÁVAZEK GERIATRICKÉHO CENTRA TÝNIŠTĚ NAD ORLICÍ Posláním Geriatrického centra Je nabízet a zajistit takovou míru podpory seniorům, kterou skutečně potřebují při řešení nepříznivých sociálních situací

Více

DŮM PŘEMYSLA PITTRA PRO DĚTI

DŮM PŘEMYSLA PITTRA PRO DĚTI 1 STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ PŘI POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY V ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI VYŽADUJÍCÍ OKAMŽITOU POMOC DŮM PŘEMYSLA PITTRA PRO DĚTI Dle zákona č. 359/1999 Sb. a dle Přílohy

Více

Výstup z realizovaného dotazníkové šetření. Sběr podnětů k revizi nastavení kvality v sociálních službách. Zpráva z výzkumu, říjen 2014

Výstup z realizovaného dotazníkové šetření. Sběr podnětů k revizi nastavení kvality v sociálních službách. Zpráva z výzkumu, říjen 2014 Výstup z realizovaného dotazníkové šetření Sběr podnětů k revizi nastavení kvality v sociálních službách Cíl 1 Revize standardů kvality sociálních služeb a zákonných povinností poskytovatele Zpráva z výzkumu,

Více

*KUCBX00PZC11* O D B O R K A N C E L Á Ř H E J T M A N K Y KUCBX00PZC11. číslo jednací: KUJCK 63111/2018 spisový znak: KHEJ 58680/2018/kakr/3

*KUCBX00PZC11* O D B O R K A N C E L Á Ř H E J T M A N K Y KUCBX00PZC11. číslo jednací: KUJCK 63111/2018 spisový znak: KHEJ 58680/2018/kakr/3 *KUCBX00PZC11* KUCBX00PZC11 O D B O R K A N C E L Á Ř H E J T M A N K Y číslo jednací: KUJCK 63111/2018 spisový znak: KHEJ 58680/2018/kakr/3 datum: 10.05.2018 vyřizuje: Bc. Kamila Křížová telefon: 386

Více

Nepříznivé sociální situace. Mgr. David Pospíšil Mgr. Jan Vrbický

Nepříznivé sociální situace. Mgr. David Pospíšil Mgr. Jan Vrbický Nepříznivé sociální situace Mgr. David Pospíšil Mgr. Jan Vrbický Následující prezentace shrnuje výstupy projektu Podpora procesů v sociálních službách v oblasti nepříznivé sociální situace Pojem nepříznivá

Více

Křižovnická pečovatelská služba. Personální a organizační zajištění pečovatelské služby Platnost od 1. 3. 2015

Křižovnická pečovatelská služba. Personální a organizační zajištění pečovatelské služby Platnost od 1. 3. 2015 STANDARD Č.9 Personální a organizační zajištění Platnost od 1. 3. 2015 Organizační struktura a počet pracovních míst Stanovení počtu a struktury zaměstnanců je v kompetenci ředitele KPS. Struktura zaměstnanců

Více

Křižovnická pečovatelská služba. Personální a organizační zajištění pečovatelské služby Platnost od

Křižovnická pečovatelská služba. Personální a organizační zajištění pečovatelské služby Platnost od STANDARD Č.9 Personální a organizační zajištění pečovatelské služby Platnost od 3. 5. 2017 Organizační struktura a počet pracovních míst Stanovení počtu a struktury zaměstnanců je v kompetenci ředitele

Více

SOCIÁLNÍ SLUŽBY, příspěvková organizace Pochlovická 57 KYNŠPERK NAD OHŘÍ PRAVIDLA

SOCIÁLNÍ SLUŽBY, příspěvková organizace Pochlovická 57 KYNŠPERK NAD OHŘÍ PRAVIDLA SOCIÁLNÍ SLUŽBY, příspěvková organizace Pochlovická 57 KYNŠPERK NAD OHŘÍ PRAVIDLA pro jednání se zájemcem o poskytnutí sociální služby v Sociálních službách, p.o. pro službu domov se zvláštním režimem

Více

ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 12. ledna 2015

ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 12. ledna 2015 Třídící znak 2 0 1 1 5 5 6 0 ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 12. ledna 2015 k některým ustanovením zákona o bankách a zákona o spořitelních a úvěrních družstvech týkajícím se jednotné licence

Více

Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje

Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje Pozn.: Zveřejněna je upravená verze dokumentu z důvodu dodržení přiměřenosti rozsahu zveřejňovaných osobních údajů podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů v platném znění. Ústecký kraj Zasedání

Více

Základní síť sociálních služeb pro rok 2016 a aktualizace SPRSS LK

Základní síť sociálních služeb pro rok 2016 a aktualizace SPRSS LK Základní síť sociálních služeb pro rok 2016 a aktualizace SPRSS LK Kolegium obcí II. a III. typu 15. 5. 2015 1 Úrovně a definice Základní sítě pro rok 2016 Základní síť sociálních služeb Sítí služeb rozumíme

Více

PRAVIDLA PRO POSKYTNUTÍ NADAČNÍHO PŘÍSPĚVKU

PRAVIDLA PRO POSKYTNUTÍ NADAČNÍHO PŘÍSPĚVKU I. ÚČEL A POSLÁNÍ NADACE TAŤÁNY KUCHAŘOVÉ - KRÁSA POMOCI Účelem nadace je zajištění finanční, materiální, humanitární, právní, odborné, personální nebo vzdělávací podpory a pomoci zdravotně, sociálně či

Více

PŘEDSTAVENÍ METODIKY MINISTERSTVA PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ, KONTROLNÍ MECHANISMY. Mgr. David Pospíšil, Ing. Linda Maršíková MPSV

PŘEDSTAVENÍ METODIKY MINISTERSTVA PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ, KONTROLNÍ MECHANISMY. Mgr. David Pospíšil, Ing. Linda Maršíková MPSV PŘEDSTAVENÍ METODIKY MINISTERSTVA PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ, KONTROLNÍ MECHANISMY Mgr. David Pospíšil, Ing. Linda Maršíková MPSV 1 Co bude obsahem příspěvku? Schválení a zveřejnění Metodiky Úvodní ustanovení

Více

Krycí list standardů kvality sociálních služeb

Krycí list standardů kvality sociálních služeb Krycí list standardů kvality sociálních služeb a) Poskytovatel má písemně definováno a zveřejněno poslání, cíle a zásady poskytované sociální služby a okruh osob, kterým je určena, a to v souladu se zákom

Více

Metodika pro vykazování monitorovacích indikátorů (pro potřeby projektu Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji IV)

Metodika pro vykazování monitorovacích indikátorů (pro potřeby projektu Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji IV) Metodika pro vykazování monitorovacích indikátorů (pro potřeby projektu Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji IV) verze č. 2, platná od 1. 1. 2018 Obsah 1 Úvod... 2 2 Vedení evidence uživatelů...

Více

3.2.5 Dokládání životopisů klíčových pracovníků realizačního týmu projektu

3.2.5 Dokládání životopisů klíčových pracovníků realizačního týmu projektu Věcné změny v textu Příručky pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, verze 9 oproti předcházející verzi 8. KAPITOLA 3.2.5 Dokládání životopisů klíčových

Více

Novela zákona o sociálních službách. Jan Vrbický

Novela zákona o sociálních službách. Jan Vrbický Novela zákona o sociálních službách Jan Vrbický 27.9.2016 Hlavní problémy v soc. službách a důvody změny Dlouho neřešené oblasti nejasné kompetence mezi obcemi, kraji a státem, mezi samosprávou a státní

Více

CENTRA DENNÍCH SLUŽEB

CENTRA DENNÍCH SLUŽEB Městský ústav sociálních služeb Klatovy, příspěvková organizace vydává Vnitřní pravidla CENTRA DENNÍCH SLUŽEB v Klatovech, Podhůrecká 815/III platná od 1.7.2015 Článek 1 Vnitřní pravidla obsahují zásady

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA o výsledku inspekce poskytování sociálních služeb

INSPEKČNÍ ZPRÁVA o výsledku inspekce poskytování sociálních služeb INSPEKČNÍ ZPRÁVA o výsledku inspekce poskytování sociálních služeb Evidenční číslo: Výtisk číslo 1 : Kontrolní orgán Název a sídlo: Kontrolovaná osoba Název a sídlo: Inspekční tým: IČO: Statutární zástupce:

Více

PROCES PŘECHODU ČÁSTI DOTAČNÍHO ŘÍZENÍ NA KRAJSKOU ÚROVEŇ

PROCES PŘECHODU ČÁSTI DOTAČNÍHO ŘÍZENÍ NA KRAJSKOU ÚROVEŇ PROCES PŘECHODU ČÁSTI DOTAČNÍHO ŘÍZENÍ NA KRAJSKOU ÚROVEŇ Mgr. David Pospíšil, Ing. Linda Maršíková MPSV 1 Úprava v Zák. č. 108/2006 Sb. 95 písm. g) Kraj zajišťuje dostupnost poskytování sociálních služeb

Více

3. Podmínky dotačního řízení Obecné podmínky pro podání žádosti o doplatek dotace

3. Podmínky dotačního řízení Obecné podmínky pro podání žádosti o doplatek dotace Vyhlášení dotačního řízení o poskytnutí doplatku neinvestiční účelové dotace na pokrytí výdajů na činnosti vykonávané obcí s rozšířenou působností v agendě sociálně-právní ochrany dětí za rok 2018 Ministerstvo

Více

Prováděcí dokument k Metodice pro aktualizaci Krajské sítě sociálních služeb v Moravskoslezském kraji

Prováděcí dokument k Metodice pro aktualizaci Krajské sítě sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Prováděcí dokument k Metodice pro aktualizaci Krajské sítě sociálních služeb v Moravskoslezském kraji OBSAH ÚVOD... 4 KRAJSKÁ ZÁKLADNÍ SÍŤ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB... 5 1 VSTUP NOVÉ SOCIÁLNÍ SLUŽBY DO KRAJSKÉ

Více

Pověření Jihočeského kraje

Pověření Jihočeského kraje Pověření Jihočeského kraje k poskytování služby obecného hospodářského zájmu, konkrétně k zajištění dostupnosti poskytování sociální služby v rozsahu základních činností (dále jen Pověření ) č. OSOV/X/20XX

Více

Deinstitucionalizace v České republice. 3. Fórum poskytovatel ov služieb 2. února 2011

Deinstitucionalizace v České republice. 3. Fórum poskytovatel ov služieb 2. února 2011 Deinstitucionalizace v České republice 3. Fórum poskytovatel ov služieb 2. února 2011 Situace v České republice Nízký počet pracovníků v přímé péči Nedostatek odborných pracovníků Nedostatečná kvalifikace

Více

Provázanost s dalšími standardy. Obsah standardu kvality. Provázanost s dokumenty

Provázanost s dalšími standardy. Obsah standardu kvality. Provázanost s dokumenty Mapa systému písemných pravidel a metodických postupů Podpora pěstounských rodin ANEB POMOC V PRAVÝ ČAS Temperi, o.p.s. SQ Obsah standardu kvality Provázanost s dalšími standardy Provázanost s dokumenty

Více

Žádost o sociální službu azylový dům

Žádost o sociální službu azylový dům SOCIÁLNÍ SLUŽBY MĚSTA SVITAVY DATUM PŘIJETÍ ŽÁDOSTI: Azylový dům pro muže Číslo žádosti: Máchova alej 16 Žádost přijal: 568 02 Svitavy Podpis pracovníka : tel: 461535925,e-mail: vladimír.stupka@svitavy.cz

Více