Návody k hlavolamům a hrám

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Návody k hlavolamům a hrám"

Transkript

1 Návody k hlavolamům a hrám Veronika Riemlová Jana Režnarová Mendelovo gymnázium v Opavě Září 2009

2 OBSAH KUSOVNÍK...3 PŘIPRAVENÉ HRY...4 Provázky (Šňůry)...4 Bludiště...6 Krychle...7 DIGIT...10 Tangram...13 Halma...14 Piškvorky...15 Domino...16 Čísla...22 Dřívko vs. očko...23 Věž...24 Vznikne v Opavě Hobby Science Centrum?...25

3 KUSOVNÍK Provázky (Šňůry)(2x)...1x pytlík + 2 různobarevné provázky Bludiště (1x)...1x hrací plocha (balancovník) + 8 míčků Krychle (3x)...1x krabička + x částí + x řešení DIGIT (3x)...1x pytlík + 55 karet + 5 dřívek + 1x hrací pole Tangram (3x)...1x pytlík + 7 dřevěných částí + 1 zadání (řešení) Halma (3x)...1x pytlík + 32 figurek + 1x hrací plocha Piškvorky (1x)...2x pytlík po 11 figurkách + 1x hrací pole + 2 stojánky na hrací pole Domino (1x)...1x krabice + 3 sady hracích destiček (po 28 ks) Čísla (6x)...1x krabička + 15 destiček s čísly od 1 do 15 (vč.) Věž (1x)...1x krabička + 3x sada 17 dřevěných destiček (3 různé barvy) + 1x kostka Dřívko vs. Očko...1x dřívko + provázek (navlečený na dřívku)

4 PŘIPRAVENÉ HRY Provázky (Šňůry) Jedná se o logickou hru, případně hlavolam, pro 2 osoby. Každá osoba dostane 1 provázek (1 šňůru) odlišné barvy od osoby druhé. Podle níže přiloženého obrázku si provázky uváží kolem zápěstí. Nakonec tedy bude dítko zamotáno (spojeno) dohromady s kamarádem / kamarádkou. Úkolem je odpoutat se od kamaráda nebo kamarádky, aniž by se kterýkoliv z uzlů rozvázal. Je třeba dávat si pozor, ať se děti moc nezamotají.

5 Řešení: 1) Podle obrázku posunuje řešitel B svůj provázek k řešiteli A (viz šipka na obrázku)k otvoru vzniklému přivázáním provázku k ruce řešitele A. 2) Řešitel B protáhne kousek svého provázku tímto otvorem. Tak vzniká další otvor (vytvořený provázkem řešitele B) tímto otvorem protáhne ruku, u které provádíme celé řešení, řešitel A. 3) Opatrně se od sebe oba řešitelé hlavolamu vzdálí, aby zjistili výsledek společné práce.

6 Bludiště Tuto kolektivní motorickou hru pravděpodobně všichni znají ze stejnojmenného televizního pořadu (Bludiště). Jedná se hlavně o koordinaci a spolupráci s ostatními hráči. Pro jistotu však zopakujeme pravidla: 1. možnost hraní: Úkolem je dostat čtyři barevné ping-pongové míčky do důlků stejných barev. 2. možnost hraní: Hru lze hrát ještě s dalšími míčky, tedy na hrací ploše je dohromady 8 míčků vždy 2 míčky se stejnou barvou. Úkolem je stále dostat celkem pouze 4 míčky do důlků stejných barev (jejich kopie tedy musí zůstat na hrací ploše). Tím je tedy hra složitější. 3. možnost hraní: Máme 2 a 2 míčky různých barev a snažíme se dostat dva míčky stejné barvy do důlků šikmo proti sobě (úhlopříčně), nyní tedy nezáleží na barvě důlků, ale jenom na úhlopříčné barvě míčků ta musí být stejná. 4. možnost hraní: Možnost 3 rozšíříme opět o míčky dalších barev (podobně jako u 2. možn.).

7 Krychle Cílem tohoto hlavolamu je z několika dřevěných částí složit krychli tak, aby se vešla zpět do dřevěné krabice. Jaké je jiné možné využití (např. v hodinách matematiky)? Pomocí této krychle je možné zvyšovat představit např. při probírání učiva analytické geometrie apod. Pro ukázku uvádíme i některé jiné příklady (viz níže), týkající se matematiky, kde je krychli vhodné využít k lepší představě při výpočtech příkladů. 1) Změřte délku jedné strany celé složené krychle a vypočítejte její objem. Víte-li, že krychli můžete rozdělit na menší krychličky o objemu 125 cm 3, zjistěte celkový počet těchto menších krychliček, které složením vytvoří velkou krychli (takovou, kterou máte před sebou). Vypočítejte obsah jedné menší krychličky. Řešení: a. Změřená délka strany složené krychle je rovna 15 cm. b. Objem vypočítáme pomocí matematického vzorce pro výpočet objemu krychle (V = a 3 ). Tedy: v = 15 3 = Objem složené krychle je tedy 3375 cm 3. c. Nyní můžeme řešit několika způsoby, nejjednodušší cesta k výsledku však vede pravděpodobně následující cestou. Známe-li objem složené krychle (3375 cm 3 ) a objem menší krychličky (125 cm 3 ), výsledkem (tedy celkovým počtem menších krychliček) bude podíl těchto dvou hodnot. Tedy: 3375 : 125 = 27. Celkový počet těchto krychliček je tudíž 27.

8 d. Vypočítáme obsah krychličky (podle známého matematického vzorce pro výpočet obsahu krychle: s = a 2 ). Nejprve je tedy třeba přijít na délku strany menší krychličky, a to ze vzorce v = a 3. Místo V můžeme dosadit hodnotu 125 a tuto hodnotu odmocníme třetí odmocninou. Tím získáme číslo 5. Zapsáno matematicky: V = a = a = a a = 5 cm. Délka strany krychličky je tedy 5 cm. Nyní už je velmi jednoduché vypočítat její obsah (S = a 2 čili s = 5 2 = 25). Menší krychlička má obsah 25 cm 2. 2) Krychli o straně délky 15 cm jsme rozdělili na 7 částí různého tvaru. Přitom každá ze 7 částí se skládá z pomyslných menších krychliček o straně dlouhé 5 cm. Zjistěte, kolik takových krychliček se může nacházet v jaké části, víte-li, že maximální počet menších krychliček v každé ze 7 částí může být roven nanejvýš 4. (Zanedbejme přesné tvary těchto 7 částí, počítejme pouze s jejich počtem menších krychliček.) Řešení: a. Nejprve tedy zjistíme celkový počet krychliček. Známe délku 15 cm a délku 5 cm. Z těchto dvou hodnot vypočítáme objem obou krychlí (V = a 3 ). Větší krychle bude mít tedy objem o velikosti 3375 cm 3 a menší krychlička 125 cm 3. Když vydělíme

9 objem větší krychle objemem menší, dostaneme celkový počet menších krychliček, a to 27. Nyní můžeme řešit opět několika způsoby. Zde je uveden jeden z nich: b. Rozdělujeme tedy 27 krychliček na 7 částí. Když známe podmínku, že maximální počet krychliček v jedné části je 4, můžeme vyloučit některé možnosti a počítat: Výsledkem je tedy rozdělení krychle na 6 částí po 4 menších krychličkách a 1 část po 3 menších krychličkách.

10 DIGIT DIGIT je logická hra pro 1 4 hráče, jejímž autorem je Gerhard Kodys. Tato hra obsahuje 5 dřívek a 55 karet. Na začátku karty zamícháme a jednu kartu otočíme obrázkem nahoru (tzv. vzorová karta, která slouží jako předloha). Dřívka rozložíme na stole podle obrazce na vzorové kartě. Každý hráč obdrží 5 karet. Hráč, který je na řadě smí přemístit pouze jedno dřívko a vytvořit stejný obrazec, který je na jedné z jeho karet. Další průběh hry se liší podle toho, jakou variantu hry hrajete. a) DIGIT Standart Odpovídá li obrazec po přemístění dřívka některému na hráčových kartách, použitou kartu odloží a na řadě je další hráč. Otočené obrazce či jejich zrcadlová zobrazení se považují za stejné! Jestliže hráč nemůže odložit žádnou ze svých karet (tzn. nemůže vytvořit obrazec ze svých karet přesunutím pouze jednoho dřívka), musí si vzít z balíčku další. Vyhrává ten, komu se nejdříve podaří odložit všechny své karty. Ostatním hráčům se zbylé karty započítají jako záporné body. Celkovým vítězem je ten hráč, který má po několika kolech (na jejich počtu je dobré se předem domluvit) nejméně záporných bodů. b) DIGIT Plus

11 Podaří li se hráči vytvořit obrazec, který odpovídá obrazci na jedné z jeho karet, může tuto kartu odložit a je znovu na řadě. Opět platí, že otočené obrazce nebo jejich zrcadlová zobrazení se považují za stejné! v nejlepším případě může hráč odložit všech pět karet hned za sebou. Počet si doplní počet svých karet zase na pět. Z odložených karet si každý hráč během hry tvoří svůj vlastní odkládací balíček. Vítězem se stává ten, komu se během hry podařilo odložit nejvíce karet. Každý hráč získává tolik kladných bodů, kolik karet odložil. Celkovým vítězem je ten hráč, který má po několika kolech (opět záleží na domluvě) nejvíc kladných bodů. c) DIGIT Solitér Tato varianta je pro jednoho hráče, který si otevřeně vyloží na stůl svých pět karet. Stejně jako u varianty DIGIT Plus má hráč možnost dalšího tahu, pokud se mu podaří vytvořit obrazec shodný s obrazcem na jedné z jeho karet. Hned však doplňuje počet svých karet na pět. Nepodaří li se hráči vytvořit ani jeden z obrazců na jeho kartách, musí si zapsat záporný bod za každý další tah, který potřebuje k tomu, aby shodný obrazec nakonec přeci jen vytvořil. Čím méně záporných bodů má hráč po vyčerpání všech karet, tím lepší je jeho výsledek. HODNOCENÍ: 0-5 bodů...výborně! 6-10 bodů...velmi dobře! bodů...dobře! bodů...dostatečně!

12 nad 20 bodů... Musíte cvičit! d) Otevřený DIGIT Varianty DIGIT Standart a DIGIT Plus je možné hrát také s odkrytými kartami. Tak můžou hráči při hře více taktizovat.

13 Tangram Tangram je nejstarší známý mechanický hlavolam na světě, původem ze staré Číny. Začátkem 19. století se rozšířil po západní Evropě a v Severní Americe, kde dostal jméno tangram. Tangram je vlastně čtverec rozdělěný promyšleným způsobem na sedm částí, z nichž lze sestavovat různé geometrické obrazce, obecně známé předměty, siluety zvířat a lidských postav. Úkolem hráče je sestavit různé obrazce podle předlohy.

14 Halma Halma je strategická desková hra pro jednoho nebo více hráčů. Na hracím plánu rozestavíme 32 figurek, prostřední políčko zůstane prázdné. Cílem hry je to, aby vám zůstala po skončení hry na hracím plánu pouze jediná figurka (nejlépe právě přesně uprostřed hracího plánu). Hráč přitom může přeskakovat libovolnou sousední figurku, je-li pole za ní neobsazené. Nelze ovšem přeskakovat přes dvě a více figurek stojících na sousedních polích. Pokud hraje více hráčů, cíl hry zůstává stejný hráči nejsou protivníky, nýbrž spoluhráči.

15 Piškvorky Jistě všem známá (mnohdy především ze školních lavic) hra piškvorky jsou strategickou hrou, ve které spolu soupeří dva hráči. Vyhrává hráč, který jako první vytvoří nepřerušenou řadu čtyř svých figurek. Naše verze piškvorek je rovněž obohacena o prostorovou vizáž této hry a mohou si ji zahrát tedy i zrakově postižení.

16 Domino Původ domina je zahalen tajemstvím. V Evropě o něm nejsou žádné zprávy před 17. stol. Poprvé se tyto destičky objevily snad v Itálii, odkud se dostaly do Francie a při napoleonských válkách je Bonapartovi vojáci roznesli i do jiných zemí. Dnes je to jedna z nejpopulárnějších her na celém světě. Nejstarší zprávy o dominu objevili historici ve starých čínských písemných památkách. Stanovit přesné datum, kdy tato hra vznikla, není však možné, některé zapsané legendy připisují autorství císařskému rádci Hung Mingovi, který žil na přelomu druhého a třetího století, jiné prameny uvádějí až dvacáté století. Čína je však s největší pravděpodobností mateřskou zemí domina. Jisté to však není, protože dominové destičky docela jistě vznikly z hracích kostek, jsou na nich přece stejná očka, jejich počet na obou polích odpovídá vrhu dvou kostek. a kostky se dostaly do Číny v pradávné minulosti z Indie. Základní pravidla (dva nebo čtyři hráči, 28 dominových kostek) Domino je sada obdélníkových kamenů (kostek), rozdělených na poloviny a označených v každé polovině určitým počtem puntíků, podobně jako na hrací kostce. Každá dvojice čísel se vyskytuje právě jednou. Klasické domino obsahuje čísla od 0 do 6, takže celkový počet kostek je 28. Existují ale též varianty s čísly 0 až 9 (těch je 54) a 0 až 12 (těch je 91). Podle počtu ok se k sobě přidávají jednotlivé kostky do řady. Sousední pole předcházející a k ní přiložené kostky musí mít počet ok shodný.

17 1. Hraje se po dvojicích. Hráči sedící naproti sobě hrají společně proti druhé dvojici sedící kolmo. Členové dvojice se ale mezi sebou nesmějí domlouvat. 2. Hraje se tolik partií, až jedna z dvojic dosáhne předem stanoveného počtu bodů, obvykle Všechny kostky se rozloží na stole lícem dolů a důkladně zamíchají. 4. Každý hráč si vylosuje sedm kostek, takže celá sada bude před partií rozebrána. Vylosované kostky si hráč postaví před sebe na hranu tak, aby o nich měl dobrý přehled a ostatní mu do nich neviděli. 5. Hráč, který má před první partií kostku se dvěma šestkami, začíná. Při dalších partiích se hráči v zahajování hry střídají, počínaje hráčem po levici toho, který začínal první partii. 6. Začínající hráč vybere jednu ze svých kostek a položí ji doprostřed stolu. v první partii je to vždy kostka se dvěma šestkami. v dalších partiích to může být libovolná kostka. 7. Hráč, který je na tahu, vybere ze svých kostek takovou, která má alespoň na jedné straně stejný počet ok, jako jeden konec řady kostek vyložených na stole. Tuto kostku přiloží na konec řady tak, aby se strany se stejným počtem ok dotýkaly. 8. Podle tradice se kostky s rozdílnými polovinami kladou na délku, dubly (kostky s oběma polovinami stejnými) na výšku. Pro hru ovšem toto pravidlo nemá zvláštní význam, protože za dubl se tak jako tak musí položit kostka, která má na jedné straně stejný počet ok, jako mají strany dublu. 9. Kostku lze přiložit pouze na jeden či druhý konec řady. Větvení uprostřed řady není dovoleno.

18 10. Hráč, který nemá kostku, kterou je možné přiložit k řadě, řekne dál. Nesmí se vzdát tahu, pokud táhnout může. 11. Partie končí, když jeden hráč přiloží k řadě svou poslední kostku. Všem ostatním hráčům (včetně spoluhráče toho, kdo uzavřel partii) se sečte hodnota kostek, které jim zbývají v ruce. Partii vyhrála dvojice, jejíž součet je nižší, a získává za ni tolik bodů, kolik zbylo v ruce druhé dvojici. 12. Partie rovněž končí v případě, že ani jeden hráč nemůže pokračovat. Vyhrává dvojice, které zbyly v ruce kameny s nižším součtem ok. i v tomto případě získají vítězové za partii tolik bodů, kolik zbylo v ruce jejich soupeřům. 13. Celá hra končí, jestliže jedna z dvojic dosáhla předem stanoveného počtu bodů (např. 100). Matador (pro dva hráče, 28 dominových kostek) V této hře mají zvláštní postavení čtyři kostky: dubl složený z prázdných polí, 6+1, 5+2, 4+3. Kromě první jmenované, jsou to tedy ty kostky, které mají na obou polovinách dohromady 7 oček. Před každou partií odložte tři náhodně vybrané kostky stranou a zcela je vyřaďte ze hry, ostatní zůstanou v "banku". Toto prosté opatření má znemožnit přesný výpočet kostek, které má v rukou soupeř. Oba hráči si vezmou z banku po třech kostkách. Kdo vyhraje los, položí jednu z těchto kostek doprostřed stolu. Druhý k ní přiloží ze své trojice takovou kostku, která doplní počet oček na sedm. Tentokrát se však berou v úvahu ta pole kostek, která budou po přiložení vedle sebe a vzájemně se dotýkat.

19 Osvětlíme si to na příkladu. Jestliže první hráč položí ze své trojice takovou kostku, která má 6 oček v pravém poli a 3 v levém, může druhý hráč přiložit vpravo k šestce jen 1 a vlevo k trojce jen 4. Pokud nemá na žádné kostce 1 ani 4, smí místo toho přiložit matadora jednu ze čtyř výjimečných kostek, o nichž byla řeč na začátku. Matadora lze přiložit kteroukoli polovinou ke každé kostce a součet ok v polích, která se stýkají, nemusí být sedm. Proto je matador kostka zvlášť cenná kostka. Když položíme matadora k řadě, pro vašeho soupeře opět platí normální pravidla hry. Musí přiložit takovou kostku, aby dostal součet sedm oček. Nemáte-li potřebnou kostku a chybí vám i matador, vezmete si jednu kostku z banku. Nehodí-li se ani ta, berete další a další, dokud nemůžete přiložit k řadě kostku podle pravidel nebo nevyčerpáte všechny kostky z banku. Hra končí vaším vítězstvím pokud, se po vyčerpání všech kostek z banku zbavíte těch svých dříve než soupeř. Nemůže-li jeden ani druhý pokračovat v přikládání kostek, odkryjete ty, které vám zbývají v ruce. Kdo má menší součet ok, vítězí. SEVASTOPOL (čtyři hráči, 28 dominových kostek, drobné věci na sázení) Hrajeme o oříšky, třešně, bonbóny, vánoční cukroví a tak podobně. Každý z hráčů dá jeden kousek ze svého talířku do společné misky, která zastupuje bank. Potom hráči odeberou z dominové sady po sedmi kostkách. Hru otevírá ten, který má šestkový dubl (na obou polovinách šestka). Položí ho doprostřed

20 stolu na výšku. Soused po jeho levici k němu přiloží jakoukoli kostku se šestkou. Smí přiložit nejen zprava a zleva jako při jiných dominových hrách, ale také shora nebo zdola. Nemá-li žádnou kostku se šestkou, řekne Dál a vynechá tah. Pak přiloží postupně další hráči po jedné kostce se šestkou nebo vynechají tah. Jakmile leží kolem šestkového dublu čtyři kostky, směřující do čtyř různých světových stran, začíná druhá fáze hry. Až dosud nesměli hráči přidat jinou kostku než se šestkou. Teď si však mohou vybrat jakékoli rameno dominového kříže, který z položených kostek vznikl. Mají tedy na místo obvyklých dvou čtyři možnosti. Opět se pravidelně střídají v přikládání kostek, a kdo dříve odloží poslední, získává tři čtvrtiny banku - například tři ze čtyř bonbónů. Ostatní tři pokračují ve hře. Kdo z nich se zbaví kostek nejdříve, získává poslední bonbón z banku. Zbylí dva vyjdou naprázdno. I ve druhé fázi hry platí pravidlo: Kdo nemůže přiložit kostku, řekne Dál a vynechá tah. Dostanou-li se do slepé uličky všichni čtyři hráči, partie končí. Ukážou si vzájemě kostky, které jim zbývají. Tři čtvrtiny sázky dostane ten, kdo má nejnižší součet oček, čtvrtinu hráč s druhým nejnižším součtem. Sólo domino (jeden hráč, 28 dominových kostek) Obraťte všechny kostky lícem dolů, důkladně je promíchejte a pak si z nich vezměte prvních pět kostek. Převraťte je lícem vzhůru, nejvhodnější kostku položte doprostřed stolu jako základ dominové řady a hned k ní připojte z první pětice dvě další kostky podle pravidel dominové hry. Předpokládejme, že se vám z první pětice podaří položit do řady čtyři kostky. Odeberte tedy ze zásoby kostek (stále obrácených lícem dolů) čtyři nové

21 kostky, převraťte je očky vzhůru a máte opět na výběr pět kostek. Z nich opět přidáte co nejvíce kostek k řadě. Pro všechna další kola platí stejná zásada: kolik kostek se vám podaří připojit k řadě, tolik nových kostek si vezmete ze zálohy. Každé kolo tedy začínáte s pěti kostkami. Hra končí vaším vítězstvím, když postupně rozeberete celou zálohu kostek a připojíte ji k řadě. Zůstanou-li vám v ruce nějaké kostky (třeba jen jedna jediná), které se nedají přiložit ani k levému ani k pravému konci, prohráváte. Někdy končí vaše partie porážkou dřív, než rozeberete celou zálohu - to když nemůžete z pětice kostek obrácených lícem vzhůru přiložit k řadě ano jednu.

22 Čísla Na hrací ploše jsou rozestavěny destičky s čísly od 1 do 15 (vč.), ovšem zpřeházeně. 1 pole je volné. Úkolem je seřadit čísla postupně po řádcích od 1 do 15. Můžete přitom destičky pouze posunovat (žádné přeskakování apod.), a to vždy na volné políčko hrací plochy.

23 Dřívko vs. očko Tento na výrobu velmi jednoduchý hlavolam se skládá z dřevěné tyčinky, která má na jednom konci dírku, jíž je provlečen provázek. Ten je s dřevěnou tyčinkou takto spojen. Provázek však musí být kratší než tyčinka. Cílem je zavěsit tyčinku provlečením přes provázek na nějaké očko (dírku) v látce. Docela dobře poslouží kabát či sako s dírkami na knoflíky.

24 Věž Věž patří mezi logicko-motorické hry pro jednoho a více hráčů. Nejprve musí hráči (sám nebo s pomocí ostatních) sestavit věž z dřevěných destiček, které se na sebe postupně pokládají (vytváříme jakási patra tvořená vždy 3 dřevěnými destičkami barvy zde pokládáme zcela libovolně). Pochopitelně se snažíme pokládat destičky různými směry, aby byla hra složitější a zajímavější. Máme-li sestavenou věž, hra začíná. Hráči postupně hází hrací kostkou, na níž nejsou čísla, ale barvy odpovídající dřevěným destičkám. Podle toho, která barva padne na hrací kostce, vytáhne hráč ze sestavené věže jednu destičku o této barvě. Hra trvá tak dlouho, dokud nedojdou všechny hrací destičky ze sestavené věže, příp. dokud věž nespadne.

25 Vznikne v Opavě Hobby Science Centrum? ŘEŠENÝ PROBLÉM I když je dnešní školství popisováno tak, že se děti už nemusí biflovat látku nazpaměť a měly by vědět, o čem se vlastně právě učí, je stále zřejmé, že se tyto problémy dějí před našima očima a mnoho se nezměnilo. Děti jsou často unavené z nudných výkladů učitelů či profesorů, protože často skutečně nerozumí kantorovu výkladu. To nemusí znamenat, že kantor je špatným učitelem. Pravda je však taková, že dítě neumí jenom v klidu sedět a poslouchat jednoho člověka celých 45 minut (v kuse). Zvlášť pak, když opravdu netuší, o čem učitel/profesor mluví tedy, když si nedokáže představit, co se právě učí. Je tedy potřebné, aby se začalo uvažovat i o jiných formách učení (se), které budou založeny především na principu pochopení na základě podpořené představivosti a zážitku. Je třeba uvažovat o něčem, co děti zaujme, bude je to bavit a budou se k tomu rády vracet. Je stále zřejmější, že dnešní děti tráví příliš mnoho času u počítače, proto uvažujme o něčem, co současně naplní vědomostně děti samotné, ale i část jejich volného času. Z těchto několika málo uvedených důvodů a mnoha dalších vznikla a současně se začala realizovat v roce 2007 myšlenka projektu Hobby Science Centrum. CÍL PROJEKTU Cílem projektu Hobby Science Centrum je tedy především seznámit hlavně děti a mládež s jinými (lepšími) možnostmi učení se učení se z prožitku. Chceme, aby si děti na vlastní kůži vyzkoušely objekty, u nichž budou muset používat logického myšlení a mnohdy také využít svých znalostí načerpaných právě ve školních lavicích. Cílem je rovněž naučit lidi zjednodušit si a zpříjemnit školu, přistoupit na onu zábavnější, velmi názornou a pro děti více přístupnou formu učení. Naším největším cílem je potom založení tzv. Hobby Science Centra, kde budou námi vyrobené objekty této práce a mnohé další interaktivní objekty (samozřejmě nadále související s tímto tématem) přístupné široké veřejnosti a kde budou moci přicházet nejen žáci se svými učiteli, ale i rodiče s dětmi nebo starší lidé, kteří mají chuť si popřemýšlet a pobavit se.

26 Co vše bude samotné Hobby Science Centrum obsahovat? Je jasné, že děti musí centrum přitahovat a musí se v něm rozhodně bavit. Nesmíme však zapomínat na to, proč má centrum vlastně vzniknout. Proto by tedy děti měly mít možnost využívat nových znalostí nebo být znalostmi obohacovány. Hobby Science Centrum by mělo tedy zahrnovat logické hry, hlavolamy a interaktivní objekty. Mělo by se stát jakýmsi centrem zábavy a vědomostí (především pro děti) současně. ZÁVĚREM V následujících měsících budeme dále připravovat nové a nové hlavolamy, hry apod. Měly by vznikat objekty zaměřené na lepší pochopení výuky nejen matematiky a fyziky, ale i chemie, biologie (přírodopisu), společenských věd a dalších vědních oborů. Momentálně není k dispozici dostatek finanční podpory pro vznik samotného centra, proto do doby, než bude toto Hobby Science Centrum zřízeno, budou tyto hry a hlavolamy zprostředkovávány různými způsoby žákům základních i středních škol. Doufáme, že naučíme lidi učit (se) i (a právě) pomocí názorných příkladů, nechat mladé vyzkoušet si probíranou látku na vlastní kůži a tím je vše i mnohem lépe a rychleji naučit (je dokázáno, že děti si vše lépe zapamatují názornou a zábavnou formou) a zpříjemnit jim tak školu. Poděkování Děkujeme panu V. Fajkusovi za vyhotovení veškerých her. Děkujeme Statutárnímu městu Opava za finanční příspěvek na nákup dřeva. Děkujeme Střední škole technické v Opavě.

Dobble HRA PLNÁ DIVOKÉ ATMOSFÉRY A RYCHLÝCH REFLEXŮ 2 AŽ 8 HRÁČŮ DOPORUČENÝ VĚK 6 A VÍCE LET. Pravidla

Dobble HRA PLNÁ DIVOKÉ ATMOSFÉRY A RYCHLÝCH REFLEXŮ 2 AŽ 8 HRÁČŮ DOPORUČENÝ VĚK 6 A VÍCE LET. Pravidla Dobble HRA PLNÁ DIVOKÉ ATMOSFÉRY A RYCHLÝCH REFLEXŮ 2 AŽ 8 HRÁČŮ DOPORUČENÝ VĚK 6 A VÍCE LET Pravidla Co je to Dobble? Dobble, to je více než 50 symbolů na 55 kartách. Na jedné je vždy 8 různých symbolů

Více

Hra pro 2 10 hráčů od deseti let. OBSAH HRY CÍL HRY

Hra pro 2 10 hráčů od deseti let. OBSAH HRY CÍL HRY Hra pro 2 10 hráčů od deseti let. OBSAH HRY 104 hracích karet s čísly 1 104, pravidla hry CÍL HRY Na všech kartách jsou symboly krav. Každá kráva, kterou během hry vezmete, znamená jeden minusový bod.

Více

ODDVILLE hra pro 2 4 hráče od 10 let

ODDVILLE hra pro 2 4 hráče od 10 let ODDVILLE hra pro 2 4 hráče od 10 let Obsah hry: 64 karet budov/mincí 1 karta startovního náměstí 16 karet dělníků (4 od barvy) 36 figurek (9 od barvy) 1 deska zdrojů 12 karet postav (3 od jené gildy) Hráči

Více

NÁVOD. SPOJUJ SLŮVKA téma: DŮM. vzdělávací hra ve 2 variantách od 7 let

NÁVOD. SPOJUJ SLŮVKA téma: DŮM. vzdělávací hra ve 2 variantách od 7 let NÁVOD SPOJUJ SLŮVKA téma: DŮM vzdělávací hra ve 2 variantách od 7 let Dílky s obrázky a anglickými slovíčky, které popisující obsah těchto obrázků jsou jednoduchou a atraktivní formou výuky pro nejmladší.

Více

Od Uwe Rosenberga Pro 2 až 5 hráčů od 10 let, 40 minut

Od Uwe Rosenberga Pro 2 až 5 hráčů od 10 let, 40 minut Od Uwe Rosenberga Pro 2 až 5 hráčů od 10 let, 40 minut Herní materiál 65 karet přísad na pizzu (13 od každého druhu: olivy, papričky, žampiony, salám a ananas) 40 karet s objednávkami (8 od každé v 5 barvách

Více

Habermaaß-hra 4530. Terra Kids Země světa

Habermaaß-hra 4530. Terra Kids Země světa CZ Habermaaß-hra 4530 Terra Kids Země světa Terra kids Země světa Vzrušující poznávací hra pro 2-4 cestovatele ve věku od 8 do 99 let. Herní nápad: zaměstnanci Haba Ilustrace: Albert Kokai Délka hry: cca.

Více

NÁVOD LOGIX mini Hra pro 2-4 hráče

NÁVOD LOGIX mini Hra pro 2-4 hráče NÁVOD LOGIX mini Hra pro 2-4 hráče Cíl hry: Každý hráč si na začátku vylosuje kartu s tajným kódem (vzorem rozložení kuliček). V průběhu partie hráči pokládají na desku nové kuličky nebo přemisťují stávající

Více

40 označovacích kamenů vždy 10 v červené, oranžové, černé, modré barvě. 7 slonů 3 lvi 6 normálních 1 super

40 označovacích kamenů vždy 10 v červené, oranžové, černé, modré barvě. 7 slonů 3 lvi 6 normálních 1 super Lev, zebra, slon - divoká, daleká, krásná země! Počet hráčů: 2-4 Věk: od 8 let Herní doba: okolo 20 min. Andreas Spies Karty Celkem 42 kopytníků (pakůň, zebra, antilopa) se chce dostat z jedné strany africké

Více

Habermaaß-hra 4511. Divocí Vikingové

Habermaaß-hra 4511. Divocí Vikingové CZ Habermaaß-hra 4511 Divocí Vikingové Hra Habermaaß č. 4511 Divocí Vikingové Riskantní sázková hra pro 2 5 odvážných Vikingů ve věku 6 99 let. Autor: Ilustrace: Délka hry: Wolfgang Dirscherl Michael Menzel

Více

Materiál. 4 hodnotící karty 1 karta hracích kol 4 tužky. 100 křížů pokladů Počet hráčů: 2-4 Věk: od 8 let Herní doba: okolo 20 min.

Materiál. 4 hodnotící karty 1 karta hracích kol 4 tužky. 100 křížů pokladů Počet hráčů: 2-4 Věk: od 8 let Herní doba: okolo 20 min. Phil Walker-Harding 100 křížů - 1000 pokladů Počet hráčů: 2-4 Věk: od 8 let Herní doba: okolo 20 min. Materiál 47 map pokladů Od každé barvy (fialová, oranžová, zelená, šedá) je k dispozici vždy 12 karet

Více

ZAZVOŇ A VYHRAJ! Počet hráčů: 2 6 osob Věk: od 6 let Délka hry: cca 20 minut

ZAZVOŇ A VYHRAJ! Počet hráčů: 2 6 osob Věk: od 6 let Délka hry: cca 20 minut ZAZVOŇ A VYHRAJ! Počet hráčů: 2 6 osob Věk: od 6 let Délka hry: cca 20 minut Obsah: 72 hracích karet - 64 karet s ovocem, 3 karty se slonem, 3 karty s opicí, 2 karty s prasátkem 1 zvonek 1 pravidla hry

Více

FAZOLE KOSTKOVÁ HRA POPIS

FAZOLE KOSTKOVÁ HRA POPIS od Uweho Rosenberga Hráči: 2-5 hráčů Věk: 10+ Herní doba: 45 min FAZOLE KOSTKOVÁ HRA POPIS I pěstitelé fazolí si po těžké celodenní dřině na poli chtějí užít trochu zábavy s kostkami. Zde se jim naskýtá

Více

Královská zahrada. Cíl hry. Hra pro 2 4 hráče

Královská zahrada. Cíl hry. Hra pro 2 4 hráče Královská zahrada Hra pro 2 4 hráče Úvod Jako mocní králové hledáte nová místa pro rozšíření své velkolepé zahrady. Je třeba prozkoumat všechny druhy krajiny - obilná pole, nehostinné skály i rozlehlá

Více

Napínavé letecké závody pro dva chytré havrany od 10 let

Napínavé letecké závody pro dva chytré havrany od 10 let Napínavé letecké závody pro dva chytré havrany od 10 let CELKOVÝ POHLED Odin, otec bohů, posílá své dva havrany: Hugina a Mugina do světa, aby dohlíželi na Zemi. Hráči vykládají karty, aby pohybovali opeřenými

Více

Návod. Logická hra pro 2 5 hráčů. Hrací doba: přibližně 45 minut. Věk: od 7 let. Obsah balení:

Návod. Logická hra pro 2 5 hráčů. Hrací doba: přibližně 45 minut. Věk: od 7 let. Obsah balení: Návod Logická hra pro 2 5 hráčů. Hrací doba: přibližně 45 minut. Věk: od 7 let. Obsah balení: 5 oboustranných hracích ploch 75 prvků v pěti barvách 5 ukazatelů bodování bodovací plocha návod Obrázek 1

Více

The Mind. Wolfgang Warsch Pro profesionální telepaty! hvězdice vrhací hvězdice. Bílé (1-50) Červené (1-50)

The Mind. Wolfgang Warsch Pro profesionální telepaty! hvězdice vrhací hvězdice. Bílé (1-50) Červené (1-50) The Mind Wolfgang Warsch Pro profesionální telepaty! Počet hráčů: 2-4 Věk: od 8 let Herní doba: okolo 20 min. Co je na Extreme nového? Na základních pravidlech originální hry The Mind se nic nemění. V

Více

Aquaretto. Hra pro 2 až 5 hráčů, od 10ti let, délka hry cca 45 minut

Aquaretto. Hra pro 2 až 5 hráčů, od 10ti let, délka hry cca 45 minut Aquaretto Hra pro 2 až 5 hráčů, od 10ti let, délka hry cca 45 minut Každý hráč vlastní jednu vodní zoologickou zahradu. Hráči se snaží přilákat do svého vodní parku co nejvíce návštěvníků. Snaží se proto

Více

CAESAR & KLEOPATRA (Caesar & Cleopatra)

CAESAR & KLEOPATRA (Caesar & Cleopatra) CAESAR & KLEOPATRA (Caesar & Cleopatra) Wolfgang Lüdtke Caesar a Kleopatra jsou ve sporu. Jedná se o nezávislost Egypta. Pomocí šikovného nasazení povolených a méně povolených prostředků se oba snaží získat

Více

Habermaaß-hra 3616A /4717N. Zvířecí pyramida karetní hra

Habermaaß-hra 3616A /4717N. Zvířecí pyramida karetní hra CZ Habermaaß-hra 3616A /4717N Zvířecí pyramida karetní hra Zvířecí pyramida karetní hra Rozechvělá hra pro 2-4 hráče ve věku od 5 do 99 let. Obsahuje dvě herní varianty. Autor: Ilustrace: Poskytovatel

Více

Hra obsahuje: Příprava na hru: Desková hra pro odvážné dobrodruhy s chladnou hlavou č e s k ý n á v o d

Hra obsahuje: Příprava na hru: Desková hra pro odvážné dobrodruhy s chladnou hlavou č e s k ý n á v o d Desková hra pro odvážné dobrodruhy s chladnou hlavou č e s k ý n á v o d Počet hráčů: 2-4 Věk hráčů: 10-99 let Hra obsahuje: 1 herní plán 36 šestiúhelníkových tabulek, znázorňujících prostor, odhalovaný

Více

Habermaaß-hra 2404. Domino Had z číslic a obrázků

Habermaaß-hra 2404. Domino Had z číslic a obrázků CZ Habermaaß-hra 2404 Domino Had z číslic a obrázků Domino Had z číslic a obrázků Barevná a veselá paměťová hra s čísly pro 2-4 děti ve věku od 4 let. Obsahuje i variantu pro jednoho hráče. Design: Jutta

Více

Didaktický seminář Univerzita Palackého v Olomouci, Pedagogická fakulta

Didaktický seminář Univerzita Palackého v Olomouci, Pedagogická fakulta Didaktický seminář Univerzita Palackého v Olomouci, Pedagogická fakulta Aktivity k rozvoji kombinačního myšlení žáků primární školy Jana Příhonská, KMD TU v Liberci Cílem současného vyučování matematiky

Více

V zemi skřítků se hráči snaží navštívit co nejvíce měst. Musíte kombinovat jakou krajinou a jakým dopravním prostředkem budete cestovat.

V zemi skřítků se hráči snaží navštívit co nejvíce měst. Musíte kombinovat jakou krajinou a jakým dopravním prostředkem budete cestovat. Elfenland Počet hráčů: 2-6 Doporučený věk: nejméně 10 let Délka hry: 60 až 80 minut Vydavatel: Amigo Rok vydání: 1998 Autor: Alan R. Moon V zemi skřítků se hráči snaží navštívit co nejvíce měst. Musíte

Více

Hráč, který je na tahu musí vyložit předem daný počet karet z ruky. Počet karet je určen počtem symbolů

Hráč, který je na tahu musí vyložit předem daný počet karet z ruky. Počet karet je určen počtem symbolů EMANUELLE ORNELLA OLTRE MARE BENÁTŠTÍ OBCHODNÍCI MEZI ORIENTEM A ZÁPADEM HERNÍ MATERIÁL 98 karet zboží sedmi druhů (8x drahokamy, 10x svitky, 12x hedvábí, 14x sůl, 16x keramika, 18x olivy, 20x obilí) 1

Více

Cíl hry: Cílem hry je získat počet bodů, který si hráči stanoví na začátku. Body lze získat za slova složená z písmen na vylosovaných kostkách.

Cíl hry: Cílem hry je získat počet bodů, který si hráči stanoví na začátku. Body lze získat za slova složená z písmen na vylosovaných kostkách. Návod PÍSMENKOBRANÍ naučná hra ve 2 variantách - doporučený věk od 7 let - počet hráčů: 2-3 Obsah balení: 1) kostky s písmeny 25 ks 2) sáček 1 ks 3) provázky 3 ks 4) kostka s čísly 1 ks 5) poznámkový blok

Více

PRAVIDLA: ÚROVEŇ 4 BALÍČEK VS BALÍČEK

PRAVIDLA: ÚROVEŇ 4 BALÍČEK VS BALÍČEK PRAVIDLA: ÚROVEŇ 4 BALÍČEK VS BALÍČEK PŘÍPRAVA NA HRU Každý hráč si připraví balíček s 20 kartami hrdinů a s 20 kartami zbraní. Do balíčku může dát maximálně 4 karty stejného typu (např. 4 Naftové rytíře

Více

Habermaaß-hra 4748A /4287N a jeden poklad

Habermaaß-hra 4748A /4287N a jeden poklad CZ Habermaaß-hra 4748A /4287N 1000 a jeden poklad 1000 a jeden poklad Dobrodružná hra na motivy pohádek 1000 a jedné noci pro 2-4 hráče od 5 do 99 let. Obsahuje základní variantu pro mladší hráče. Autor:

Více

Chytrý medvěd učí počítat

Chytrý medvěd učí počítat CZ Habermaaß-hra 3151A /4547N Chytrý medvěd učí počítat Medvědí kolekce vzdělávacích her pro 2 až 5 hráčů ve věku od 4 do 8 let. S navlékacím počítadlem Chytrého medvěda a třemi extra velkými kostkami.

Více

JAK HRÁT Petr Vojtěch Jindřich Pavlásek

JAK HRÁT Petr Vojtěch Jindřich Pavlásek JAK HRÁT Petr Vojtěch Jindřich Pavlásek Cíl Představte si, že jste velryba. Jste velryba. Nyní jste připraveni hrát hru. Herní materiál Hráči se jako velrybí generálové pokouší sestavit nejsilnější možnou

Více

Autor: Stefan Alexander Ilustrace: Kristiaan der Nederlanden

Autor: Stefan Alexander Ilustrace: Kristiaan der Nederlanden Autor: Stefan Alexander Ilustrace: Kristiaan der Nederlanden V krajině spatříte hejna ptáků, kteří jen tak lelkují na drátech elektrického vedení. Pak se zničehonic zvednou, zavládne chaos a ptáčci se

Více

Habermaaß-hra 8679A /4716N. Hrad Strašidlákov karetní hra

Habermaaß-hra 8679A /4716N. Hrad Strašidlákov karetní hra CZ Habermaaß-hra 8679A /4716N Hrad Strašidlákov karetní hra Hrad Strašidlákov karetní hra Roztřesená hra pro 2-4 malé duchy ve věku 4 do 99 let. Autoři: Kai Haferkamp & Markus Nikisch Ilustrace: Sabine

Více

Habermaaß-hra 3389A /4521N. Počítání s piráty (mini verze)

Habermaaß-hra 3389A /4521N. Počítání s piráty (mini verze) CZ Habermaaß-hra 3389A /4521N Počítání s piráty (mini verze) Počítání s piráty mini verze Vzdělávací hra pro 2 až 4 piráty ve věku od 6 do 99 let. Obsahuje variantu pro jednoho hráče. Autor: Wolfgang Dirscherl

Více

Princes of Florence - Pro Ludo

Princes of Florence - Pro Ludo Princes of Florence - Pro Ludo Die Fürsten von Florenz Pravidla pro rozšíření (Pro Ludo) Pravidla pro 2 hráče Při hře 2 hráčů použijte následující pravidla: Peníze do začátku: 2500 Florinů Základní cena

Více

Habermaaß-hra 4789A /4092N. Super nosorožec Rhino

Habermaaß-hra 4789A /4092N. Super nosorožec Rhino CZ Habermaaß-hra 4789A /4092N Super nosorožec Rhino Super nosorožec Rhino Napínavá stavební 3-D hra pro 2-5 super hrdinů od 5-99 let. Authors: Steven Strumpf & Scott Frisco Licence: Excel Global Development

Více

Habermaaß-hra 4094. Princezna Kouzelná víla

Habermaaß-hra 4094. Princezna Kouzelná víla CZ Habermaaß-hra 4094 Princezna Kouzelná víla Princezna Kouzelná víla Paměťová a kreslící hra pro družstva pro 2-4 víly od 4 do 10 let. Autor: Ilustrace: Délka hry: Thilo Hutzler Anja Rieger přibližně

Více

PRAVIDLA HRY. Loris Games, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.

PRAVIDLA HRY. Loris Games, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. PRAVIDLA HRY Loris Games, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. LEGENDA V kouzelné zemi Drakomlsech se děti už od malička učí lovit draky. Nejprve je nutné získat základní pomůcky k lovu, nabrat zkušenosti s

Více

Habermaaß-hra 4973. Zvířecí pyramida: A jsme zpět!

Habermaaß-hra 4973. Zvířecí pyramida: A jsme zpět! CZ Habermaaß-hra 4973 Zvířecí pyramida: A jsme zpět! Zvířecí pyramida: A jsme zpět! Rozviklaná rotující stavěcí hra pro 2 až 4 hráče ve věku 5 99 let. Autoři: Klaus Miltenberger, Kristin Múckel Ilustrace:

Více

úplně vás zelektrizuje! Markus Schleininger Reinhard Staupe Heinz Wüppen Počet hráčů: 1-12 Věk: od 8 let Herní doba: okolo 15 min.

úplně vás zelektrizuje! Markus Schleininger Reinhard Staupe Heinz Wüppen Počet hráčů: 1-12 Věk: od 8 let Herní doba: okolo 15 min. úplně vás zelektrizuje! Markus Schleininger Reinhard Staupe Heinz Wüppen Počet hráčů: 1-12 Věk: od 8 let Herní doba: okolo 15 min. Myšlenka hry 1.) V každém kole se hodí jedno číslo (2-12). Každý hráč

Více

Habermaaß-hra 4934. Rozruch na ledovci

Habermaaß-hra 4934. Rozruch na ledovci CZ Habermaaß-hra 4934 Rozruch na ledovci Rozruch na ledovci Odvážná cvrnkací hra pro 2 až 4 polární zvířátka ve věku od 5 do 9 let. Autor: Heinz Meister Ilustrace: Stephan Pricken Délka hry: cca. 15 minut

Více

CÍL HRY HERNÍ MATERIÁL PŘÍPRAVA HRY

CÍL HRY HERNÍ MATERIÁL PŘÍPRAVA HRY VÝSTAVBA PRVNÍ ČÁSTI POBŘEŽÍ Začíná hráč se světlými figurkami. Táhne vrchní krajinu z balíčku a přiloží ji ke krajině s delfínem uprostřed stolu. Nakonec položí jednoho svého Řeka do města, jednu svou

Více

2. Umístění figurky družiníka. 3. Započítání bodů

2. Umístění figurky družiníka. 3. Započítání bodů Cirkus Toto rozšíření nelze hrát samostatně budete potřebovat základní hru Carcassonne, do níž ho můžete začlenit úplně nebo i jen částečně. Toto rozšíření můžete také libovolně kombinovat se všemi ostatními

Více

Autoři: Ralf zur Linde a Wolfgang Sentker Hra pro 2 až 4 hráče od 8 let

Autoři: Ralf zur Linde a Wolfgang Sentker Hra pro 2 až 4 hráče od 8 let Autoři: Ralf zur Linde a Wolfgang Sentker Hra pro 2 až 4 hráče od 8 let Každý hráč má svou vlastní archu a chce na ni vzít co nejvíce zvířat. Bohužel nějaký chlapík jménem Noe si nárokuje všechny zvířecí

Více

Před první hrou setřiďte karty podle přiloženého pořadníku do drážek v krabici. 500 karet 130 karet peněz Název

Před první hrou setřiďte karty podle přiloženého pořadníku do drážek v krabici. 500 karet 130 karet peněz Název Něco visí ve vzduchu. Správce vypadá, jako by skrýval tajemství. Tvůj věrný sluha tě však varuje. Chystá se spiknutí. Tohle si přece nenecháš líbit. Vymysli vlastní plán, využij svého vlivu a známostí.

Více

Riichi Mahjong. ~ snadno a rychle ~

Riichi Mahjong. ~ snadno a rychle ~ Riichi Mahjong ~ snadno a rychle ~ Mahjong je nejpopulárnější (dle wikipedie) stolní hra v Japonsku, s milióny hráčů, tisícovkami heren a mimo jiné i spoustou mangy a anime. I přes to se západní svět jejímu

Více

Autor hry: Hervé Marly Ilustrátor: Thomas Vuarchex Počet hráčů: 3 6 Věk hráčů: 10+ Doba hraní: min OBSAH KRABIČKY:

Autor hry: Hervé Marly Ilustrátor: Thomas Vuarchex Počet hráčů: 3 6 Věk hráčů: 10+ Doba hraní: min OBSAH KRABIČKY: Autor hry: Hervé Marly Ilustrátor: Thomas Vuarchex Počet hráčů: 3 6 Věk hráčů: 10+ Doba hraní: 15 30 min OBSAH KRABIČKY: 24 žetonů rozdělených do 6 sad (každá po 4 žetonech). Každá sada obsahuje 3 žetony

Více

e erz vaná v aco rozpr

e erz vaná v aco rozpr rozpracovaná verze Představte si, že jste velryba. Jste velryba. Nyní jste připraveni hrát hru. Herní materiál 78 hracích karet (3 sady velryb, superhrdinové, želvy) 6 karet rolí (4x velryba, 2x superšpion)

Více

Eufrat a Tigris HRACÍ MATERIÁL PŘÍPRAVA NA HRU. Sestavení monumentů. Příprava hrací desky. Výběr dynastie

Eufrat a Tigris HRACÍ MATERIÁL PŘÍPRAVA NA HRU. Sestavení monumentů. Příprava hrací desky. Výběr dynastie HRACÍ MATERIÁL Eufrat a Tigris 1 hrací deska 153 civilizačních kartiček - 30 černých osady - 57 červených chrámy - 36 modrých farmy - 30 zelených tržiště 8 kartiček katastrof 4 spojovací kartičky 4 kartičky

Více

Skvělá příležitost pro dva obchodníky od dvanácti let

Skvělá příležitost pro dva obchodníky od dvanácti let Skvělá příležitost pro dva obchodníky od dvanácti let POZADÍ HRY Jambo je svahilský pozdrav. Tak zdraví své nakupující zákazníky zruční obchodníci na tržištích v srdci Afriky, kde již několik století rozkvétá

Více

Medvídek Teddy barvy a tvary

Medvídek Teddy barvy a tvary CZ Habermaaß-hra 5878 Moje první hra Medvídek Teddy barvy a tvary Moje první hra Medvídek Teddy barvy a tvary První umísťovací hra pro 1 až 4 malé medvídky od 2 let. Autor: Christiane Hüpper Ilustrace:

Více

Pravidla hry. Hra pro 2 5 hráčů minut pro 5 hráčů minut pro 2 hráče

Pravidla hry. Hra pro 2 5 hráčů minut pro 5 hráčů minut pro 2 hráče Streetcar Linie 1 1996 Mayfair Games 1995 Goldsieber Pravidla hry Hra pro 2 5 hráčů 40 60 minut pro 5 hráčů 20 30 minut pro 2 hráče Designed by Stefan Dorra CZ překlad: Merlin 2009, runebound@gmail.com,

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení šablony/označení sady VY_32_INOVACE_04_M3 M 3

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení šablony/označení sady VY_32_INOVACE_04_M3 M 3 Záznamový arch Název školy: Základní škola a Mateřská škola Brno, Bosonožské nám. 44, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2499 Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace

Více

Hráči se střídají na tazích po směru hodinových ručiček. Hráč, který je na tahu, má tři možnosti:

Hráči se střídají na tazích po směru hodinových ručiček. Hráč, který je na tahu, má tři možnosti: PRAVIDLA HRY Cíl hry Abaku je početní hra. Hru může hrát každý, kdo ví, že 1 + 1 = 2. K vítězství však budete potřebovat ještě něco navíc: budete muset zvolit správnou strategii, prokázat dobrou představivost,

Více

Habermaaß-hra 4280. Nešikovná čarodějnice

Habermaaß-hra 4280. Nešikovná čarodějnice CZ Habermaaß-hra 4280 Nešikovná čarodějnice Nešikovná čarodějnice Okouzlující sledovací hra podporující rychlé rozhodování, pro 2 až 4 hráče ve věku od 5 do 99 let. Hra má FEX efekt pro zvýšení stupně

Více

Složka případu. Neobvyklí podezřelí

Složka případu. Neobvyklí podezřelí Policie se již několik měsíců neúspěšně snaží dopadnout ne známého zloděje. A teď byl konečně přistižen při činu. Svědek má ale dost zvláštní paměť. Na tvář zloděje si vzpo menout nedokáže, zato o jeho

Více

Příprava hry. Průběh hry

Příprava hry. Průběh hry Ve Vikings: Warriors of the North se hráči ujímají rolí vikingských jarlů, kteří bojují o nadvládu nad severem a korunu Konunga. Moc získá ten, kterému se jako prvnímu podaří vyloupit všechny vesnice a

Více

Počet hráčů: 2 4 Věk hráčů: 10+ Doba hraní: min

Počet hráčů: 2 4 Věk hráčů: 10+ Doba hraní: min Autoři hry: Eilif Svensson a Kristian A. Østby Ilustrace: Kwanchai Moriya Počet hráčů: 2 4 Věk hráčů: 10+ Doba hraní: 20 30 min SOUČÁSTI HRY PŘÍPRAVA HRY 72 karet profesí Po 18 kartách v každé ze čtyř

Více

ZOOLORETTO ROZŠÍŘENÍ

ZOOLORETTO ROZŠÍŘENÍ ZOOLORETTO ROZŠÍŘENÍ Michael Schacht TŘI NOVÉ BUDOVY (Drei Zusatzgebäude) 4 nové destičky, a sice: - 1 restaurace (Restaurant) - 1 obchod se suvenýry (Souvenirshop) - 2 pavilóny (Pavillon) Čtyři nové destičky

Více

strategická desková hra pro dva hráče

strategická desková hra pro dva hráče strategická desková hra pro dva hráče Hrací potřeby: Sada 10 hracích kamenů pro každého hráče: 2 Pěšáci, 2 Rytíři, 1 Věž, 1 Zvěd, 1 Generál, 1 Katapult, 1 Lučištník, 1 Král 1 kámen se symbolem vlajky 4

Více

Doba. 1. Položte herní plán doprostřed stolu. 2. Žetony jídla roztřiďte podle hodnot a umístěte je na loviště.

Doba. 1. Položte herní plán doprostřed stolu. 2. Žetony jídla roztřiďte podle hodnot a umístěte je na loviště. Herní materiál: 1 herní plán 4 desky hráčů 58 surovin ze dřeva 40 dřevěných figurek 8 značek ve dvou velikostech 53 žetonů jídla 28 kartiček budov 18 žetonů nástrojů 1 figurka začínajícího hráče 36 civilizačních

Více

Ve zkratce. Průběh hry. Herní materiál. Akce posun figurky vpřed. Tisk částí hry. Akce posun figurky zpět. Příprava hry. 2 varianty hry Lipno a Hořice

Ve zkratce. Průběh hry. Herní materiál. Akce posun figurky vpřed. Tisk částí hry. Akce posun figurky zpět. Příprava hry. 2 varianty hry Lipno a Hořice Ukradni Galaxy, Sharana, Alhambru Desková hra ve které si můžete vyzkoušet vzrušení jako velitel party zlodějů, která se snaží ukrást Ford Galaxy, Volkswagen Sharan anebo Seat Alhambra. Ve zkratce Každý

Více

Uwe Rosenberg 2006 NOMINACE

Uwe Rosenberg 2006 NOMINACE Uwe Rosenberg HRA ROKU 2006 NOMINACE Uwe Rosenberg Počet hráčů: 3-5 Věk: od 12 let Doba trvání: ca. 45 minut Obsah: 104 hracích karet 6 karet 3. fazolové pole 1 návod ke hře CÍL HRY Každý hráč obchoduje

Více

Dinosauří Člověče nezlob se

Dinosauří Člověče nezlob se Dinosauří Člověče nezlob se Hra pro 2 až 4 hráče od 4 let. Každý dětský soubor her musí obsahovat nejoblíbenější hru Člověče nezlob se. Zahrajte si tuto klasiku hracím plánu s dinosaury. 1.1. Každý hráč

Více

NA ZÁPAD! (Go West!)

NA ZÁPAD! (Go West!) NA ZÁPAD! (Go West!) Leo Colovini 1.0 ÚVOD Na konci 18. století se zájmy USA upíraly díky osidlování vnitrozemí a přistěhovalectví ze západní, střední a severní Evropy stále více k dobytí Západu rozšiřování

Více

Habermaaß-hra 4646. Chutná nebo nechutná?

Habermaaß-hra 4646. Chutná nebo nechutná? CZ Habermaaß-hra 4646 Chutná nebo nechutná? Chutná nebo nechutná? Hra podporující exekutivní funkce pro 2 4 hráče ve věku od 4 do 99 let. Využívá Fex-efekt na zvýšení stupně obtížnosti hry. Autoři: Markus

Více

Quatrata.

Quatrata. Quatrata www.olifu.cz 2 QuaTrata QuaTrata je strategická hra společnosti olifu. Jedná se o výhradní produkt společnosti olifu, dodáván v typické žluté dřevěné krabici, který slouží k pobavení nejen dětí,

Více

Možné umístění karty. V tomto příkladu je pět možných míst, kam je možné umístit kartu Člověk.

Možné umístění karty. V tomto příkladu je pět možných míst, kam je možné umístit kartu Člověk. Jak se hraje Cardline? Vítězí ten hráč, který jako první úspěšně umístí svoji poslední kartu. Každý hráč se ve svém tahu pokouší umístit jednu ze svých karet na správné místo. Pokud hráč umístí kartu špatně,

Více

KUBB HRA PRO VŠECHNY. Pravidla světového šampionátu

KUBB HRA PRO VŠECHNY. Pravidla světového šampionátu KU HR PRO VŠECHNY Pravidla světového šampionátu KU HR TRDIC Kubb je speciální hra pocházející z ostrova Gotland, části Švédska nacházející se uprostřed altického moře. Datum vzniku Kubbu je sice již zaneseno

Více

Varování! Hry jsou nevhodné pro děti do 3 let. Výrobce: BEX Sport AB, Švédsko. Dovozce: STOA-Zahradní minigolf s.r.o.

Varování! Hry jsou nevhodné pro děti do 3 let. Výrobce: BEX Sport AB, Švédsko. Dovozce: STOA-Zahradní minigolf s.r.o. Výrobce: BEX Sport AB, Švédsko Dovozce: STOA-Zahradní minigolf s.r.o. Údržba: Skladujte na suchém místě uložené ve vaku/boxu, který je součástí balení. Výrobky odpovídají normě EN-71. Distributor: Varování!

Více

AFRICKÝ PARK. (African Park) Stefania Niccolini Marco Canetta

AFRICKÝ PARK. (African Park) Stefania Niccolini Marco Canetta AFRICKÝ PARK (African Park) Stefania Niccolini Marco Canetta Cíl hry Ve hře Africký park představuje každý hráč ochránce zvířat, který je odpovědný za jednu africkou přírodní rezervaci a musí ji znovu

Více

Habermaaß-hra 4446. Nadýchaný koláč

Habermaaß-hra 4446. Nadýchaný koláč CZ Habermaaß-hra 4446 Nadýchaný koláč Nadýchaný koláč Foukací hra pro 1-4 hráče ve věku od 4 do 12 let s herní variantou pro foukače profesionály. Tato hra procvičuje motoriku rtů a úst čímž se hravou

Více

Habermaaß-hra 5432A /4795N. Koláček nebo král

Habermaaß-hra 5432A /4795N. Koláček nebo král CZ Habermaaß-hra 5432A /4795N Koláček nebo král Koláček nebo král Rychlá karetní hra podporující rychlé rozhodování pro 2-4 hráče ve věku od 5 let. Hra má FEX efekt na zvýšení stupně obtížnosti! Autor:

Více

HRAČKY A POMŮCKY PRO DĚTI SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI

HRAČKY A POMŮCKY PRO DĚTI SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI HRAČKY A POMŮCKY PRO DĚTI SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI HR14 Barevná písmena na provlékání Balení obsahuje 325 kostiček v 11 barvách a šňůrky na vytvoření jmen nebo různých slov. rozměr písmenkové

Více

PRAVIDLA HRY. Kuraki Mura Wee Yee Chong

PRAVIDLA HRY. Kuraki Mura Wee Yee Chong PRAVIDLA HRY Kuraki Mura Wee Yee Chong Vítejte na soutěži kočičích jedlíků! Ve hře Mici Maki se snažíte sníst co nejvíce jídla a vyprovokovat své soupeře, aby se přejedli a bylo jim špatně. Kdo pozná,

Více

Od Uwe Rosenberga pro 2 až 5 hráčů od 10 let, 30 minut

Od Uwe Rosenberga pro 2 až 5 hráčů od 10 let, 30 minut Od Uwe Rosenberga pro 2 až 5 hráčů od 10 let, 30 minut Herní materiál 55 karet s přísadami na pizzu: 45 karet obyčejných přísad (9 od každého druhu: olivy, papričky, žampiony, salám a ananas) 10 karet

Více

UPPSALA. Herní materiál. Cíl hry. Pro 2 až 6 hráčů od 10 let

UPPSALA. Herní materiál. Cíl hry. Pro 2 až 6 hráčů od 10 let UPPSALA Pro 2 až 6 hráčů od 10 let Uppsala! Proč právě Uppsala? Že se v evropských městech skvěle vyznáte? Ale kde je zrovna Uppsala? Zřejmě leží na západ od Sankt Petersburgu. Leží ale na východ, nebo

Více

Král, hrabě a řeka HERNÍ MATERIÁL ŘEKA II PŘÍPRAVA HRY

Král, hrabě a řeka HERNÍ MATERIÁL ŘEKA II PŘÍPRAVA HRY Král, hrabě a řeka Toto rozšíření nelze hrát samostatně budete potřebovat základní hru Carcassonne, do níž ho můžete začlenit úplně nebo i jen částečně. Toto rozšíření můžete také libovolně kombinovat

Více

Habermaaß-hra 3615A /4714N. Kartová hra Najdi správný pár

Habermaaß-hra 3615A /4714N. Kartová hra Najdi správný pár CZ Habermaaß-hra 3615A /4714N Kartová hra Najdi správný pár Kartová hra Najdi správný pár Monstrózně rychlá vyhledávací hra pro 2 až 6 hráčů ve věku od 4 do 99 let. Zahrnuje variantu pro experty na sbírání

Více

Vědomostní hra pro 2 až 6 hráčů od 10 let, ve které najdete téměř všechno o zvířatech.

Vědomostní hra pro 2 až 6 hráčů od 10 let, ve které najdete téměř všechno o zvířatech. Vědomostní hra pro 2 až 6 hráčů od 10 let, ve které najdete téměř všechno o zvířatech. Možná tušíte, že žirafa může být vysoká přes 5 metrů a krokodýl nilský může vážit až 700 kilogramů. Ale víte, jak

Více

Design: Wilfried a Marie Fort

Design: Wilfried a Marie Fort Pravidla hry Design: Wilfried a Marie Fort Obsah hry 30 dřevěných dílků (5 různých tvarů, každý v 6 barvách) 14 vodních kapek Příprava hry Umístěte dřevěné dílky na hromádku doprostřed hrací plochy. Vodní

Více

Herní materiál: 10 Karet krajiny pro mini rozšíření»oslava«(pravidla viz str. 12). Pravidla hry v češtině a slovenštině.

Herní materiál: 10 Karet krajiny pro mini rozšíření»oslava«(pravidla viz str. 12). Pravidla hry v češtině a slovenštině. Klaus-Jürgen Wrede Důmyslná taktická stolní hra pro 2-5 hráčů od 8 let, jejímž autorem je Klaus-Jürgen Wrede. Jihofrancouzské město Carcassone je pověstné svým jedinečným opevněním, které se vyvíjelo od

Více

Herní materiál. Pro 2 až 6 hráčů od 10 let

Herní materiál. Pro 2 až 6 hráčů od 10 let Pro 2 až 6 hráčů od 10 let Karlštejn, Křivoklát, Hluboká nad Vltavou, Trosky nebo Pernštejn. Tak tyto hrady a zámky určitě velmi dobře znáte. Ale co třeba Kámen, Andělská hora, Cimburk, Svojanov nebo Humprecht?

Více

ČESKY IRSKÁ KRÁLOVSKÁ DESKOVÁ HRA

ČESKY IRSKÁ KRÁLOVSKÁ DESKOVÁ HRA ČESKY IRSKÁ KRÁLOVSKÁ DESKOVÁ HRA ÚVOD Sacred hill (Svatý kopec) je první hrou z projektu Kells - Tara a představuje základní pojmy všech těchto unikátních her pro 2 hráče. Sacred Hill simuluje kopec v

Více

Obsah herní sady: 40x dřevěný kámen hrací deska návod

Obsah herní sady: 40x dřevěný kámen hrací deska návod Japonské šachy Obsah herní sady: 40x dřevěný kámen hrací deska návod www.shogi.cz info@shogi.cz /Shogicz Online návod: http://www.shogi.cz/navod.pdf CZ O hře Shogi 1 Rychlá pravidla 2 Rozestavění kamenů

Více

A. Cíl hry. Vítězem je hráč s nejvíce vítěznými body po 5 kole. Vítězné body můžete získat dvěma způsoby. a) každé kolo -za darování zboží do senátu

A. Cíl hry. Vítězem je hráč s nejvíce vítěznými body po 5 kole. Vítězné body můžete získat dvěma způsoby. a) každé kolo -za darování zboží do senátu A. Cíl hry Vítězem je hráč s nejvíce vítěznými body po 5 kole. Vítězné body můžete získat dvěma způsoby. a) každé kolo -za darování zboží do senátu b) na konci hry -za nejvíce peněz - za největší rozmanitost

Více

Habermaaß-hra 4935. Magie stínů

Habermaaß-hra 4935. Magie stínů CZ Habermaaß-hra 4935 Magie stínů Magie stínů Magická stínová hra pro 2 až 4 hráče ve věku od 4 do 99 let. Autor: Kai Haferkamp Ilustrace: Marc Robitzky Délka hry: cca. 15 až 20 minut Obsah: 4 malé kouzelné

Více

Obsah hry. Cíl hry. Hra od Dirka Henna pro 2-6 hráčů

Obsah hry. Cíl hry. Hra od Dirka Henna pro 2-6 hráčů Hra od Dirka Henna pro 2-6 hráčů V malém městečku Alhambra se přední středověcí stavitelé z Evropy a Arábie rozhodli postavit obrovské paláce a nádherné zahrady. Staňte se jedním ze stavitelů, najměte

Více

VYZNÁTE SE VE SVĚTĚ? Pro 2 6 hráčů od 10 let.

VYZNÁTE SE VE SVĚTĚ? Pro 2 6 hráčů od 10 let. KDE LEŽÍ Honolulu VYZNÁTE SE VE SVĚTĚ? Pro 2 6 hráčů od 10 let. Honolulu! Proč právě Honolulu? Že se v evropských, asijských, amerických, či afrických městech skvěle vyznáte? Ale kde leží Honolulu? Zřejmě

Více

Hra pro 3 4 hráče od 8 let, hrací doba: 45-60 min.

Hra pro 3 4 hráče od 8 let, hrací doba: 45-60 min. Autor: Sébastien Pauchon Illustrationen: Arnaud Demaegd Layout: Cyril Demaegd Yspahan FAQ & Forum: http://www.ystari.com Překlad: CAULY přeloženo pro www.svet-deskovych-her.cz Hra pro 3 4 hráče od 8 let,

Více

Herní materiál. Pro 2 až 6 hráčů od 10 let

Herní materiál. Pro 2 až 6 hráčů od 10 let Pro 2 až 6 hráčů od 10 let Kotěhůlky! Proč právě Kotěhůlky? Že se v českých, moravských a slezských městech skvěle vyznáte? Ale kde jsou zrovna Kotěhůlky? On je to vlastně takový chyták. Kotěhůlky na mapě

Více

Možná umístění karet: Tento příklad nabízí pět možných umístění, kam je možné zahrát kartu Švýcarska. Německo Braniborská brána, Berlín

Možná umístění karet: Tento příklad nabízí pět možných umístění, kam je možné zahrát kartu Švýcarska. Německo Braniborská brána, Berlín VE ZKRATCE Pokud se hráč v průběhu kola stane jediným hráčem, který se zbavil své poslední karty, stává se vítězem hry. Když je hráč na tahu, musí se snažit umístit jednu ze svých karet na správné místo.

Více

Pravidla hry Joker. jméno jméno jméno jméno Součet zbylých karet v prvním kole

Pravidla hry Joker. jméno jméno jméno jméno Součet zbylých karet v prvním kole Pravidla Joker Pravidla hry Joker Pravidla Joker pro druţstvo Pravidla Joker pro systém vyřazování Tabulka pro rozmístění hráčů ke stolům podle čísla losu Pravidla hry Joker Jednotlivci: Začíná se losováním

Více

RA PLNÁ DIVOKÉ ATMOSFÉRY A RYCHLÝCH REAKCÍ 2 AŽ 8 HRÁČŮ DOPORUČENÝ VĚK 6 A VÍCE L

RA PLNÁ DIVOKÉ ATMOSFÉRY A RYCHLÝCH REAKCÍ 2 AŽ 8 HRÁČŮ DOPORUČENÝ VĚK 6 A VÍCE L HRA PLNÁ DIVOKÉ ATMOSFÉRY A RYCHLÝCH REAKCÍ 2 AŽ 8 HRÁČŮ DOPORUČENÝ VĚK 6 A VÍCE LET Pravidla Co je to Dobble? Dobble, to je více než 50 symbolů na 55 kartách. Na jedné je vždy 8 různých symbolů a každé

Více

CÍL CÍL HRY OBSAH OBSAH Trasy Závodů počátečních sázek Pomocných karet Prvního hráče Turbo PŘÍPRAV PŘÍPRA A První sázka: Stavba trasy:

CÍL CÍL HRY OBSAH OBSAH Trasy Závodů počátečních sázek Pomocných karet Prvního hráče Turbo PŘÍPRAV PŘÍPRA A První sázka: Stavba trasy: Pravidla hry CÍL HRY Jak to bylo se zajícem a želvou, jste jistě všichni slyšeli. Co však už možná nevíte, je jak příběh pokračoval. Zajíc se totiž se svojí prohrou nesmířil a chtěl se utkat znovu. Želva

Více

královna Má hodnotu 16.

královna Má hodnotu 16. Karty vlivu Karty vlivu je možné rozdělit na 3 druhy: 1. karty, které mají pouze číselnou hodnotu 2. karty s okamžitým efektem 3. karty s efektem při vyhodnocování Hodnota i efekt každé karty se uplatní

Více

CÍL CÍL HRY HRY OBSAH OBSAH Trasy Závodů počátečních sázek Pomocných karet Prvního hráče Turbo PŘÍPRAV PŘÍPRA A První sázka: Stavba trasy:

CÍL CÍL HRY HRY OBSAH OBSAH Trasy Závodů počátečních sázek Pomocných karet Prvního hráče Turbo PŘÍPRAV PŘÍPRA A První sázka: Stavba trasy: Pravidla hry CÍL HRY Jak to bylo se zajícem a želvou, jste jistě všichni slyšeli. Co však už možná nevíte, je jak příběh pokračoval. Zajíc se totiž se svojí prohrou nesmířil a chtěl se utkat znovu. Želva

Více

PRAVIDLA HRY. 2 4 hráči / 20 minut

PRAVIDLA HRY. 2 4 hráči / 20 minut PRAVIDLA HRY 2 4 hráči / 20 minut Cíl hry Hráči se snaží získávat ptáčky do své sbírky. Vyhraje hráč, který jako první získá určitý počet hejn ptáčků. Aby toho hráči dosáhli, musí si v první řadě dobře

Více

KOLÉBKA RENESANCE. (Die Wiege der Renaissance)

KOLÉBKA RENESANCE. (Die Wiege der Renaissance) KOLÉBKA RENESANCE (Die Wiege der Renaissance) Hanno Kuhn Wilfried Kuhn Počet hráčů: 2-4 Věk: od 12 let Délka hry: 45-60 min Herní materiál 36 historických událostí Poznámka: Texty událostí mají různou

Více

Putování Středozemí. Paměťová hra. Vytvoř svoji řadu. Zvítězí ten, kdo první vytvoří cestu z 13 kamenů z Hobitína až k Hoře Odudu.

Putování Středozemí. Paměťová hra. Vytvoř svoji řadu. Zvítězí ten, kdo první vytvoří cestu z 13 kamenů z Hobitína až k Hoře Odudu. Putování Středozemí Paměťová hra. Vytvoř svoji řadu. Zvítězí ten, kdo první vytvoří cestu z 13 kamenů z Hobitína až k Hoře Odudu. 2-4 hráči od 7 let čas neuveden obsahuje: 4x13 hracích kamenů s místy ve

Více

Úloha 1 prokletá pyramida

Úloha 1 prokletá pyramida Úloha 1 prokletá pyramida a) V celé dolní řadě Baltíkovy plochy vyčarujte pouštní písek (z předmětu 148). Baltík si stoupne na povrch této pouště (tj. na políčkovou pozici X=0, Y=8), dojde až ke středu

Více

Dva proti fazolové mafii MOTIV HRY

Dva proti fazolové mafii MOTIV HRY Obsah: Dva proti fazolové mafii Hráči: 1-2 Věk: 12+ Doba hraní: 30-60 minut 20x Blaue Bohnen (Modrý) 19x Kidneybohnen 18x Feuerbohnen (Ohňový) 16x Puffbohnen (Bouchací) 16x Saubohnen (Prasečí) 14x Brechbohnen

Více